Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'"

Transcriptie

1 Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script en het decor voor de animatie. Samen maken de animaties 1 lange film. Doelstellingen en competenties Leerlingen werken samen in groepjes. Leerlingen leren binnen een vastgesteld kader een verhaal te maken waarbij ze moeten voldoen aan een opdracht. Ze leren dit verhaal verbeelden d.m.v. een zelf gecreëerde wereld waarin alles kan! Hierbij maken ze kennis met beeldaspecten als kleurgebruik, vorm en inhoud, 2D versus 3D, perspectief en diepte. Leerlingen leren de basis van het maken van een StopMotion animatie. Leerlingen brengen verhaal, beeld, geluid en actie samen tot een presenteerbaar werk. Het gemaakte werk maakt deel uit van een grote presentatie waarbij het onderdeel wordt van een verhaal dat geplaatst is in een nieuw kader. Leerlingen reflecteren zelf en met elkaar op eigen en elkaars werk.

2 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 2 Inhoudsopgave Inhoud van het project 3 en 4 Les 1 Het script 5 Les 2 Het decor 6 Les 3 De Animatie Presentatie 7 8 Bijlage 1 : opdrachtformulieren (10 x)

3 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 3 Inhoud van het project In groepjes van drie gaan leerlingen een animatie maken waarvoor ze zelf het script en decor maken. Alle gemaakte animaties in de klas vormen samen een geheel, Vivi's avontuur in de Pretflat! Hoofdrolspeelster is Vivi, een klein poppetje (poppetjes worden verzorgd door Markant). Vivi zwerft door een grote flat waarbij ze door een aantal grote kamers gaat, als in een computerspel (bij 30 leerlingen die in groepjes van 3 werken krijg je 10 kamers). Elk groepje van 3 leerlingen maakt een animatie (script en decor) van 1 kamer. Hiervoor krijgt de groep de opdracht met als thema: In Vivi''s flat kan alles! De drie stappen: 1. Een script maken (op school) 2. Het decor waarin het verhaal zich afspeelt bedenken en maken (op school) 3. De animatie maken (bij Markant) 1. Het script Bijvoorbeeld: Vivi komt linksboven, achter in de kamer binnen (punt A) en gaat rechtsonder, voor in de kamer (punt B) er weer uit (zie tekening hieronder van een leeg decor voor een kamer). BELANGRIJK: De in- en uit punten zijn belangrijk omdat hierdoor de animaties aan elkaar aansluiten en het straks 1 groot verhaal wordt Figuur 1 In elke kamer is er 'iets aan de hand', bijvoorbeeld Vivi mag de grond niet raken. Leerlingen verzinnen zelf een script in de kamer door antwoord te geven op de vraag: Vivi mag de grond niet aanraken. Wat staat, ligt, hangt of is er in het decor waarom Vivi de grond niet aan mag raken? Na het beantwoorden van de vraag gaan de leerlingen bedenken hoe Vivi dan in de kamer van punt A naar punt B komt. Dit schrijven ze op het opdrachtformulier (bijgevoegd). 2. Het decor bedenken en maken Op het opdrachtformulier beschrijven de leerlingen vervolgens hoe het decor er uit komt te zien. Het is de bedoeling dat het een fantasiewereld wordt, een abstract decor. Het is de bedoeling dat het een fantasiedecor wordt, liefst zo abstract mogelijk. Voor de vloer en de achterwand kiezen ze een kleur, of een patroon. De rest van het decor moet gemaakt worden van gebruiksvoorwerpen of andere bestaande voorwerpen of materialen. Deze decorstukken mogen ze zelf meebrengen. Bijvoorbeeld een oude grote schoen met hoge hak van je moeder, een heleboel plastic vorkjes, knikkers, ballonnen, vlaggetjes, een bal, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels,, grote kastanjebladeren, pingpongballen of misschien juist 1 grote bal enz., enz. Als het maar bij het script past. BELANGRIJK: De decorstukken blijven bij Markant, gaan dus weer niet mee naar huis! De decors worden aan het eind van het schooljaar tentoongesteld.

4 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 4 Elk groepje krijgt een stuk karton en vouwt deze op de lijn zoals aangegeven op het karton (zie figuur 2). Figuur 2 Na het vouwen leggen ze het karton weer plat en beschilderen of beplakken ze het karton met een kleur of een patroon. Dat mag met elke gewenste techniek, zoals stempelen, beplakken met uitgeschuurde stukjes papier, met krijt ingekleurde patronen, in een egale kleur schilderen, beplakken met behang enz. enz. LET OP! Aan de voorkant van het decor valt straks van de vloer aan elke kant een deel buiten beeld in de animatie. (figuur 3) Deze delen zijn op het karton met lijnene aangegeven. Deze delen moeten wel beschilderd of beplakt worden voor het geval het decor iets verschuift tijdens het animeren. Figuur 3 In het decor zetten de leerlingen vervolgens de meegebrachte spullen neer: De decorstukken. LET OP! Het decor moet mee naar Markant. Plak dus geen dingen vast maar geef op het karton met een potlood aan waar je decorstukken komen te staan, zodat je ze er bij Markant zo weer in kunt zetten. De decors en decorstukken blijven bij Markant tot de presentatie aan het einde van het schooljaar! Belangrijk is, dat de decorstukken onderdeel worden van het script. Bijvoorbeeld: Vivi moet van hoog linksachter omlaag naar het midden van de vloer. Dat doet ze door over de neus van een grote schoen naar beneden te glijden. 3. De Animatie Leerlingen gaan bij Markant in drietallen met hun decor en het poppetje Vivi de animatie maken. Als ze voldoende tijd hebben, mogen ze ook geluiden bij de animatie zetten.

5 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 5 Lesopbouw Les 1 - Het script Op school gegeven door eigen leerkracht Korte uitleg over het project. Per drietal maken de leerlingen straks bij Markant een korte animatie. Samen maken deze animaties 1 lange film over Vivi die in de flat allerlei avonturen beleefd. Wat is animatie, wat is een script, wat is een decor. Animatie: Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden, zogenaamde frames. Deze beelden, bijvoorbeeld foto s, worden één voor één op genomen. Voorbeelden van animaties zijn bijvoorbeeld tekenfilms. Script: In het script wordt beschreven wat er in de animatie te zien en te horen is. Het script is belangrijk omdat het precies aangeeft welke beelden er gemaakt moeten worden voor de animatie. Decor: Het decor is de omgeving waarin de animatie zich afspeelt. Het decor is belangrijk omdat het de sfeer van de animatie bepaald en omdat het je script kan versterken. Hoe wordt het decor gemaakt. Karton vouwende vloer en achterwand beschilderen met kleuren en/of vormen of beplakken met papier, plaatjes, behang enz. Zelf decorstukken meebrengen, gebruiksvoorwerpen of andere voorwerpen zoals oude schoenen, knikkers, ballonnen, vlaggetjes, pingpongballen, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels, enz. als het maar bij het script past, (LET OP de decorstukken blijven bij Markant). Maak een fantasie decor. Liever geen herkenbaar decor zoals een bos of iets dergelijk. Zie het als in een computerspel, alles mag in deze fantasiewereld. Uitdelen opdrachten per drietal (opdrachtformulieren zijn bijgevoegd). Er zijn 10 verschillende opdrachten. Je mag ze allemaal gebruikten (eventueel in groepjes van 2). Zijn er onvoldoende leerlingen voor 10 opdrachten, gebruik dan in ieder geval de opdrachten vanaf opdracht 1 en dan omhoog tellend (de opdrachten sluiten aan bij elkaar). Bijvoorbeeld bij 27 leerlingen, gebruik opdracht 1 t/m 9, laat 10 achterwege. Leerlingen gaan het script maken. Ze geven daarbij antwoord op de vraag die gesteld is op het opdrachtformulier. Naar aanleiding van het antwoord op deze vraag, gaan de leerlingen verzinnen hoe Vivi van punt A naar punt B komt in het decor. Ook dit schrijven ze op op het opdrachtformulier. Tenslotte bechrijven ze hoe het decor er uit moet komen te zien. BELANGRIJK voor het bedenken van het script: Vivi laten vliegen, springen, zweven is lastig in een animatie. Het mag, maar bedenk dan samen goed hoe je dat bij het maken van de animatie gaat doen. Benodigdheden voor les 1: Opdrachtenformulieren 1 t/m 10 (deze worden aangeleverd door Markant) Het poppetje Vivi (1x wordt aangeleverd door Markant) Meebrengen naar les 2: De decorstukken: deze bestaan uit gebruiksvoorwerpen of andere voorwerpen zoals schoenen, knikkers, balonnen, vlaggetjes, een bal, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels, enz. (let op, de decorstukken blijven bij Markant)

6 Les 2 - Het decor - Op school gegeven door eigen leerkracht Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 6 - Uitleg over het decor en dat het gemaakt moet worden om het gemaakte script (les 1) in te spelen. - Alle drietallen krijgen een groot stuk karton. Deze vouwen ze volgens figuur 2. - Achterop het karton schrijven ze het groepsnummer dat op hun opdrachtformulier staat en hun namen. - Leerlingen beschilderen of beplakken de vloer en de achterwand met kleuren en/of patronen. - Samen bekijken ze welke meegebrachte voorwerpen ze gaan gebruiken als decorstukken. Deze mogen ook beschildert op beplakt worden, maar het hoeft niet. Met het script erbij zetten ze de decorstukken in het beschilderde of beplakte decor. Op het karton wordt aangegeven waar de decorstukken komen te staan zodat deze in les 3 eenvoudig terug te plaatsen zijn. Iets hangen mag ook, maar bedenk wel dat iemand het dan vast moet houden tijdens de animatie, of er moet iets gebouwd worden om het aan te hangen. Benodigdheden voor les 2: Opdrachtenformulieren 1 t/m 10 (ingevuld door de leerlingen in les 1) Het poppetje Vivi (1x wordt aangeleverd door Markant) Karton voor het decor (10x wordt aangeleverd door Markant) Verf, papier, behang enz voor beschilderen/beplakken van decor (verzorgt door de school) Voorwerpen voor decorstukken (meegebracht door leerlingen) Meebrengen naar les 3: Vivi (1x) Decors + decorstukken Ingevulde opdrachtformulieren

7 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 7 Les 3 - De Animatie -Bij Markant gegeven door docent van Markant Korte uitleg over hoe de animatie gemaakt gaat worden en de software die daarbij gebruikt wordt. Leerlingen gaan in drietallen aan de slag met hun eigen script en decor. Bij voldoende tijd mogen leerlingen geluid toevoegen aan hun animaties. Benodigdheden voor les 3: Ingevulde opdrachtformulieren (meegebracht door leerkracht school) Het poppetje Vivi (1x meegebracht door leerkracht school, bij Markant zijn nog 9 poppetjes aanwezig) Decors en decorstukken (meegebracht door de leerlingen) Laptops met animatiesoftware (10x aanwezig bij Markant)

8 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 8 Presentatie De animaties en decors van de 11 deelnemende scholen worden verzameld. In Gigant worden de flats per school opgebouwd en tentoongesteld. Op de dag van presentatie worden alle leerlingen verwacht bij Gigant. In drie zalen kunnen de leerlingen kijken naar animatiefilm. Zaal 1: de gemaakte animatiefilms door de leerlingen Zaal 2: een professionele animatiefilm Zaal 3: The making of een animatiefilm Daarnaast krijgen de leerlingen een formulier met opdrachten waarbij ze gaan kijken naar de verschillende decors die gemaakt zijn. Ze bekijken het werk van zichzelf, dat van hun klasgenoten en dat van andere scholen. Na de presentatie krijgt de leerkracht een DVD mee met de animatiefilm gemaakt door de leerlingen uit zijn/haar klas zodat de leerlingen de door hun gemaakte animaties op school nogmaals terug kunnen kijken. Het project zal onderdeel gaan uitmaken van het Apeldoorns Animatiefestival.

Animatie. Middenbouw

Animatie. Middenbouw Animatie Middenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: middenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1 Les Stopmotion animaties maken: rekensommen Inhoudelijke omschrijving Het wordt steeds eenvoudiger

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Hoe kan een school nog beter aandacht besteden aan aspecten van burgerschap tijdens lessen of projecten?

Hoe kan een school nog beter aandacht besteden aan aspecten van burgerschap tijdens lessen of projecten? Hoe kan een school nog beter aandacht besteden aan aspecten van burgerschap tijdens lessen of projecten? Als een school werkt met de sociaal emotionele methode De Kracht van 8, dan staat er elke maand

Nadere informatie

Er ligt een krokodil onder mijn bed!

Er ligt een krokodil onder mijn bed! Er ligt een krokodil onder mijn bed! Levensbeschouwelijke vorming n.a.v. het prentenboek FIE NIEUWENHUIZEN-GRIPPELING 1 Inhoud Inleiding... 3 Waarom een module gebaseerd op Er ligt een krokodil onder mijn

Nadere informatie

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2 Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les 2 Apparaten,

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom?

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Onderzoeksverslag binnen het themaboek Waardevol onderwijs. Alkmaar, VDT1b2 Studiegroep: Bea

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Tafeltennis in een ander jasje

Tafeltennis in een ander jasje In deze bijlage worden tal van ideeën gegeven voor het inrichten van een uitdagende gymles. Maak je eigen selectie van ideeën die passen bij jouw doelgroep, jouw lesdoel of de leerbehoefte van je leerlingen.

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

ECONOMIE IN CONTEXT ILL STRUCTURED OPDRACHTEN VOOR VMBO-T

ECONOMIE IN CONTEXT ILL STRUCTURED OPDRACHTEN VOOR VMBO-T ECONOMIE IN CONTEXT ILL STRUCTURED OPDRACHTEN VOOR VMBO-T Colofon 2012 Landelijk Expertisecentrum Economie en Handel, Amsterdam Een samenwerkingsverband van: Onderwijscentrum Vrije Universiteit, Interfacultaire

Nadere informatie

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan?

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan? Aardrijkskunde Natuurgeweld Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Natuurgeweld In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom natuurgeweld: 1. Wat zou er moeten gebeuren

Nadere informatie

MEDIA & MESSAGE DOCENTENINSTRUCTIE. gratis inspiratie INHOUD

MEDIA & MESSAGE DOCENTENINSTRUCTIE. gratis inspiratie INHOUD gratis inspiratie MEDIA & MESSAGE lesplan Mediawijsheid voor het voortgezet onderwijs beeldengeluid.nl/onderwijs DOCENTENINSTRUCTIE Mediawijsheid staat centraal in de missie van Beeld en Geluid: we ontwikkelen

Nadere informatie

Lesbrief over energiebeheer (zonne-energie) Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Lesbrief over energiebeheer (zonne-energie) Project Topstages www.ontdektechniek.nu Lesbrief over energiebeheer (zonne-energie) Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het bestuur van de scholengroep heeft jullie gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden

Nadere informatie

Onderbouw, groep 1 & 2

Onderbouw, groep 1 & 2 Onderbouw, groep 1 & 2 Vooral kleutergroepen zijn gewend om spelenderwijs te leren. Veel werkvormen van coöperatief leren kunnen in spelvorm aangeboden worden. De kinderen leren daar veel van; ze zijn

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Confrontatie

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie