Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'"

Transcriptie

1 Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script en het decor voor de animatie. Samen maken de animaties 1 lange film. Doelstellingen en competenties Leerlingen werken samen in groepjes. Leerlingen leren binnen een vastgesteld kader een verhaal te maken waarbij ze moeten voldoen aan een opdracht. Ze leren dit verhaal verbeelden d.m.v. een zelf gecreëerde wereld waarin alles kan! Hierbij maken ze kennis met beeldaspecten als kleurgebruik, vorm en inhoud, 2D versus 3D, perspectief en diepte. Leerlingen leren de basis van het maken van een StopMotion animatie. Leerlingen brengen verhaal, beeld, geluid en actie samen tot een presenteerbaar werk. Het gemaakte werk maakt deel uit van een grote presentatie waarbij het onderdeel wordt van een verhaal dat geplaatst is in een nieuw kader. Leerlingen reflecteren zelf en met elkaar op eigen en elkaars werk.

2 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 2 Inhoudsopgave Inhoud van het project 3 en 4 Les 1 Het script 5 Les 2 Het decor 6 Les 3 De Animatie Presentatie 7 8 Bijlage 1 : opdrachtformulieren (10 x)

3 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 3 Inhoud van het project In groepjes van drie gaan leerlingen een animatie maken waarvoor ze zelf het script en decor maken. Alle gemaakte animaties in de klas vormen samen een geheel, Vivi's avontuur in de Pretflat! Hoofdrolspeelster is Vivi, een klein poppetje (poppetjes worden verzorgd door Markant). Vivi zwerft door een grote flat waarbij ze door een aantal grote kamers gaat, als in een computerspel (bij 30 leerlingen die in groepjes van 3 werken krijg je 10 kamers). Elk groepje van 3 leerlingen maakt een animatie (script en decor) van 1 kamer. Hiervoor krijgt de groep de opdracht met als thema: In Vivi''s flat kan alles! De drie stappen: 1. Een script maken (op school) 2. Het decor waarin het verhaal zich afspeelt bedenken en maken (op school) 3. De animatie maken (bij Markant) 1. Het script Bijvoorbeeld: Vivi komt linksboven, achter in de kamer binnen (punt A) en gaat rechtsonder, voor in de kamer (punt B) er weer uit (zie tekening hieronder van een leeg decor voor een kamer). BELANGRIJK: De in- en uit punten zijn belangrijk omdat hierdoor de animaties aan elkaar aansluiten en het straks 1 groot verhaal wordt Figuur 1 In elke kamer is er 'iets aan de hand', bijvoorbeeld Vivi mag de grond niet raken. Leerlingen verzinnen zelf een script in de kamer door antwoord te geven op de vraag: Vivi mag de grond niet aanraken. Wat staat, ligt, hangt of is er in het decor waarom Vivi de grond niet aan mag raken? Na het beantwoorden van de vraag gaan de leerlingen bedenken hoe Vivi dan in de kamer van punt A naar punt B komt. Dit schrijven ze op het opdrachtformulier (bijgevoegd). 2. Het decor bedenken en maken Op het opdrachtformulier beschrijven de leerlingen vervolgens hoe het decor er uit komt te zien. Het is de bedoeling dat het een fantasiewereld wordt, een abstract decor. Het is de bedoeling dat het een fantasiedecor wordt, liefst zo abstract mogelijk. Voor de vloer en de achterwand kiezen ze een kleur, of een patroon. De rest van het decor moet gemaakt worden van gebruiksvoorwerpen of andere bestaande voorwerpen of materialen. Deze decorstukken mogen ze zelf meebrengen. Bijvoorbeeld een oude grote schoen met hoge hak van je moeder, een heleboel plastic vorkjes, knikkers, ballonnen, vlaggetjes, een bal, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels,, grote kastanjebladeren, pingpongballen of misschien juist 1 grote bal enz., enz. Als het maar bij het script past. BELANGRIJK: De decorstukken blijven bij Markant, gaan dus weer niet mee naar huis! De decors worden aan het eind van het schooljaar tentoongesteld.

4 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 4 Elk groepje krijgt een stuk karton en vouwt deze op de lijn zoals aangegeven op het karton (zie figuur 2). Figuur 2 Na het vouwen leggen ze het karton weer plat en beschilderen of beplakken ze het karton met een kleur of een patroon. Dat mag met elke gewenste techniek, zoals stempelen, beplakken met uitgeschuurde stukjes papier, met krijt ingekleurde patronen, in een egale kleur schilderen, beplakken met behang enz. enz. LET OP! Aan de voorkant van het decor valt straks van de vloer aan elke kant een deel buiten beeld in de animatie. (figuur 3) Deze delen zijn op het karton met lijnene aangegeven. Deze delen moeten wel beschilderd of beplakt worden voor het geval het decor iets verschuift tijdens het animeren. Figuur 3 In het decor zetten de leerlingen vervolgens de meegebrachte spullen neer: De decorstukken. LET OP! Het decor moet mee naar Markant. Plak dus geen dingen vast maar geef op het karton met een potlood aan waar je decorstukken komen te staan, zodat je ze er bij Markant zo weer in kunt zetten. De decors en decorstukken blijven bij Markant tot de presentatie aan het einde van het schooljaar! Belangrijk is, dat de decorstukken onderdeel worden van het script. Bijvoorbeeld: Vivi moet van hoog linksachter omlaag naar het midden van de vloer. Dat doet ze door over de neus van een grote schoen naar beneden te glijden. 3. De Animatie Leerlingen gaan bij Markant in drietallen met hun decor en het poppetje Vivi de animatie maken. Als ze voldoende tijd hebben, mogen ze ook geluiden bij de animatie zetten.

5 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 5 Lesopbouw Les 1 - Het script Op school gegeven door eigen leerkracht Korte uitleg over het project. Per drietal maken de leerlingen straks bij Markant een korte animatie. Samen maken deze animaties 1 lange film over Vivi die in de flat allerlei avonturen beleefd. Wat is animatie, wat is een script, wat is een decor. Animatie: Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden, zogenaamde frames. Deze beelden, bijvoorbeeld foto s, worden één voor één op genomen. Voorbeelden van animaties zijn bijvoorbeeld tekenfilms. Script: In het script wordt beschreven wat er in de animatie te zien en te horen is. Het script is belangrijk omdat het precies aangeeft welke beelden er gemaakt moeten worden voor de animatie. Decor: Het decor is de omgeving waarin de animatie zich afspeelt. Het decor is belangrijk omdat het de sfeer van de animatie bepaald en omdat het je script kan versterken. Hoe wordt het decor gemaakt. Karton vouwende vloer en achterwand beschilderen met kleuren en/of vormen of beplakken met papier, plaatjes, behang enz. Zelf decorstukken meebrengen, gebruiksvoorwerpen of andere voorwerpen zoals oude schoenen, knikkers, ballonnen, vlaggetjes, pingpongballen, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels, enz. als het maar bij het script past, (LET OP de decorstukken blijven bij Markant). Maak een fantasie decor. Liever geen herkenbaar decor zoals een bos of iets dergelijk. Zie het als in een computerspel, alles mag in deze fantasiewereld. Uitdelen opdrachten per drietal (opdrachtformulieren zijn bijgevoegd). Er zijn 10 verschillende opdrachten. Je mag ze allemaal gebruikten (eventueel in groepjes van 2). Zijn er onvoldoende leerlingen voor 10 opdrachten, gebruik dan in ieder geval de opdrachten vanaf opdracht 1 en dan omhoog tellend (de opdrachten sluiten aan bij elkaar). Bijvoorbeeld bij 27 leerlingen, gebruik opdracht 1 t/m 9, laat 10 achterwege. Leerlingen gaan het script maken. Ze geven daarbij antwoord op de vraag die gesteld is op het opdrachtformulier. Naar aanleiding van het antwoord op deze vraag, gaan de leerlingen verzinnen hoe Vivi van punt A naar punt B komt in het decor. Ook dit schrijven ze op op het opdrachtformulier. Tenslotte bechrijven ze hoe het decor er uit moet komen te zien. BELANGRIJK voor het bedenken van het script: Vivi laten vliegen, springen, zweven is lastig in een animatie. Het mag, maar bedenk dan samen goed hoe je dat bij het maken van de animatie gaat doen. Benodigdheden voor les 1: Opdrachtenformulieren 1 t/m 10 (deze worden aangeleverd door Markant) Het poppetje Vivi (1x wordt aangeleverd door Markant) Meebrengen naar les 2: De decorstukken: deze bestaan uit gebruiksvoorwerpen of andere voorwerpen zoals schoenen, knikkers, balonnen, vlaggetjes, een bal, takken, kaarten, frietbakjes, andere poppetjes, oude knuffels, enz. (let op, de decorstukken blijven bij Markant)

6 Les 2 - Het decor - Op school gegeven door eigen leerkracht Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 6 - Uitleg over het decor en dat het gemaakt moet worden om het gemaakte script (les 1) in te spelen. - Alle drietallen krijgen een groot stuk karton. Deze vouwen ze volgens figuur 2. - Achterop het karton schrijven ze het groepsnummer dat op hun opdrachtformulier staat en hun namen. - Leerlingen beschilderen of beplakken de vloer en de achterwand met kleuren en/of patronen. - Samen bekijken ze welke meegebrachte voorwerpen ze gaan gebruiken als decorstukken. Deze mogen ook beschildert op beplakt worden, maar het hoeft niet. Met het script erbij zetten ze de decorstukken in het beschilderde of beplakte decor. Op het karton wordt aangegeven waar de decorstukken komen te staan zodat deze in les 3 eenvoudig terug te plaatsen zijn. Iets hangen mag ook, maar bedenk wel dat iemand het dan vast moet houden tijdens de animatie, of er moet iets gebouwd worden om het aan te hangen. Benodigdheden voor les 2: Opdrachtenformulieren 1 t/m 10 (ingevuld door de leerlingen in les 1) Het poppetje Vivi (1x wordt aangeleverd door Markant) Karton voor het decor (10x wordt aangeleverd door Markant) Verf, papier, behang enz voor beschilderen/beplakken van decor (verzorgt door de school) Voorwerpen voor decorstukken (meegebracht door leerlingen) Meebrengen naar les 3: Vivi (1x) Decors + decorstukken Ingevulde opdrachtformulieren

7 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 7 Les 3 - De Animatie -Bij Markant gegeven door docent van Markant Korte uitleg over hoe de animatie gemaakt gaat worden en de software die daarbij gebruikt wordt. Leerlingen gaan in drietallen aan de slag met hun eigen script en decor. Bij voldoende tijd mogen leerlingen geluid toevoegen aan hun animaties. Benodigdheden voor les 3: Ingevulde opdrachtformulieren (meegebracht door leerkracht school) Het poppetje Vivi (1x meegebracht door leerkracht school, bij Markant zijn nog 9 poppetjes aanwezig) Decors en decorstukken (meegebracht door de leerlingen) Laptops met animatiesoftware (10x aanwezig bij Markant)

8 Vivi s fantastische pretflat Markant 12 december 2011 blad 8 Presentatie De animaties en decors van de 11 deelnemende scholen worden verzameld. In Gigant worden de flats per school opgebouwd en tentoongesteld. Op de dag van presentatie worden alle leerlingen verwacht bij Gigant. In drie zalen kunnen de leerlingen kijken naar animatiefilm. Zaal 1: de gemaakte animatiefilms door de leerlingen Zaal 2: een professionele animatiefilm Zaal 3: The making of een animatiefilm Daarnaast krijgen de leerlingen een formulier met opdrachten waarbij ze gaan kijken naar de verschillende decors die gemaakt zijn. Ze bekijken het werk van zichzelf, dat van hun klasgenoten en dat van andere scholen. Na de presentatie krijgt de leerkracht een DVD mee met de animatiefilm gemaakt door de leerlingen uit zijn/haar klas zodat de leerlingen de door hun gemaakte animaties op school nogmaals terug kunnen kijken. Het project zal onderdeel gaan uitmaken van het Apeldoorns Animatiefestival.

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script

Nadere informatie

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8 Handleiding voor leerkrachten Docentenhandleiding Show me a Story is een multidisciplinair project waarin storytelling, karakter ontwerp, grafische vormgeving,

Nadere informatie

Animatie. Middenbouw

Animatie. Middenbouw Animatie Middenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: middenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1 Les Stopmotion animaties maken: rekensommen Inhoudelijke omschrijving Het wordt steeds eenvoudiger

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS. Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS. Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Animaties in de klas waaraan uw school binnenkort mee

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 5 en 6. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles-beest met bewegende delen (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

DE INFOBEURS. School, regels, wonen, drugs, Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS 1

DE INFOBEURS. School, regels, wonen, drugs, Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS 1 DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8 Lesbrief voor leerlingen van groep 7-8 SHOW ME A STORY is een lespakket waarin je in kleine stappen gaat werken aan het maken van een stop-motion animatiefilm. Je bedenkt eerst een karakter, dan ontwerp

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/:

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/: Kunst op School 14-15 Ritme van de Stad Lesbrief i.s.m. Muziekschool Hengelo Ritme van de Stad; een project waarin kinderen muzikaal reageren op zelf gemaakt beeldmateriaal, met als resultaat een animatie

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit?

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit? TITEL Cardboardles - drie versies beest (lesformat) Leerjaar Groep 7 en 8. Type les Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. Lesduur 90 Minuten. Omschrijving

Nadere informatie

Knarselijke groet, Nynke en Jeroen, Theatergroep Knars Educatie Eva en Sara Vesseur, Het Educatie Bureau

Knarselijke groet, Nynke en Jeroen, Theatergroep Knars Educatie Eva en Sara Vesseur, Het Educatie Bureau Beste leerkracht, U gaat met de klas naar de voorstelling De Wenteltoren van Theatergroep Knars. De Wenteltoren is een beeldende poppentheater voorstelling. De voorstelling is gemaakt voor kinderen van

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF NA HET ZIEN VAN DE VOORSTELLING De voorstelling behoeft geen extra aandacht vooraf en spreekt voor zich. Mocht het zijn dat kinderen uit de klas

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum Digiclub Stap in nieuwe wereld met fotografie en film! In deze lessen ga je heleboel ontdekken over fotografie en film; over bewegend en stilstaand beeld. Hoe kun je film maken van heleboel foto s? En

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

TEKENEN MET PIVOT. Twee lessen om animatie s te maken met. het Pivot tekenprogramma

TEKENEN MET PIVOT. Twee lessen om animatie s te maken met. het Pivot tekenprogramma TEKENEN MET PIVOT Twee lessen om animatie s te maken met het Pivot tekenprogramma Animatie s met Pivot- Docent Doel De leerlingen laten kennis maken met het maken van een animatie en de gratis software

Nadere informatie

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat.

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat. Animaties maken bewegende beelden De afgelopen tijd hebben we foto s gemaakt. We gaan ons deze middag ons bezig houden met het maken van bewegende beelden. Eerst een proefje om duidelijk te maken hoe je

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Museum voor Kleine Kunsten. Docentenhandleiding

Museum voor Kleine Kunsten. Docentenhandleiding Museum voor Kleine Kunsten Docentenhandleiding Museum voor Kleine Kunsten In deze handleiding vindt u informatie over het project Museum voor Kleine Kunsten. Dit project bestaat uit de volgende onderdelen;

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project DP Animatie waaraan uw school binnenkort mee doet.

Nadere informatie

We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey

We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey Skills Scratch Wat ga jij de komende lessen doen?? We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey In deze video zie je een voorbeeld van een interactief bordspel:

Nadere informatie

Gegevens deelnemende scholen 4 en 5. Gegevens deelnemende instellingen 5. Omschrijving projecten 7, 8 en 9. Introductiebijeenkomst 10

Gegevens deelnemende scholen 4 en 5. Gegevens deelnemende instellingen 5. Omschrijving projecten 7, 8 en 9. Introductiebijeenkomst 10 Cultuurwijzer primair onderwijs cultuurmenu 2011-2012 cluster 1 AV Aanbod cultuurmenu schooljaar 2011-2012 De Anne Frankschool De Kakelhof Koningin Julianaschool Koningin Wilhelminaschool De Korenaar Passe

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Een politieke partij oprichten

Een politieke partij oprichten Een politieke partij oprichten Korte omschrijving werkvorm Verdeel de leerlingen in groepjes van vier. Ieder groepje richt een politieke partij op. Elke partij mag acht standpunten kiezen. Vijf standpunten

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Accent op materiaal. onderdeel: schimmenspel. Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Accent op materiaal. onderdeel: schimmenspel. Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven onderdeel: schimmenspel Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2 Accent op materiaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel

Nadere informatie

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Tijdrovers Na een mooie lange zomer is de school weer begonnen. Misschien ben je met een beetje tegenzin gestart, maar hopelijk heb je er zin in. Je ziet van welke

Nadere informatie

Werken met movie maker

Werken met movie maker Werken met movie maker Inleiding Zelf met je klas een animatiefilmpje maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Zoals je weet bestaat film eigenlijk uit allemaal losse plaatjes die zo snel in elkaar

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Vang de zon en maak er stroom van

Vang de zon en maak er stroom van Vang de zon en maak er stroom van Wat zorgt ervoor dat er stroom van het zonnepaneel goed het stopcontact in gaat? Lesdoel De kinderen weten dat stroom niet direct van de zon komt, maar moet worden opgevangen

Nadere informatie

China. Levend China. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 1 dagdeel per les

China. Levend China. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 1 dagdeel per les China Levend China Vakgebied: Culturele Vorming Lesduur: 1 dagdeel per les China Pagina 1 Colofon Project China Les voor groep 7/8 Project voor ca. 4 dagdelen. - Levend China - Leerkracht - handreiking

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen

Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen Ik kan bij de leerlingen een beeldend proces op gang brengen en dit proces kwalitatief onderhouden en afronden. Het proces ontstaat in uiteenlopende disciplines

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

Lessenoverzicht Door het oog van

Lessenoverzicht Door het oog van Verzamelingen vastleggen Knuffelportretten IJspret vangen Wonderschijf knutselen Inhoud Groep 1-2 In deze opdracht leren de leerlingen wat verzamelingen zijn door verschillende voorbeelden te bekijken

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN INFORMATIE VOORAF VOOR DE DOCENT LATER ALS IK DOOD BEN gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept.

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Maak je eigen vlieger

Maak je eigen vlieger Uitdager van de maand Maak je eigen vlieger Natuur & Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Maak je eigen vlieger Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in hoe een vlieger vliegt

Nadere informatie

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk Lesbrief Colofon Voorstelling : Nog 100 nachtjes slapen Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman Productie : Peter van Dijk Producent : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen en Casus Tafels leren in samenwerking met OBS Het Galjoen, Den Hoorn Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus ontwerpen leerlingen een leuke manier om tafels te

Nadere informatie

China. Chinees Nieuwjaar. 6 lessen rond de Chinese tradities. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 60-90 minuten per les

China. Chinees Nieuwjaar. 6 lessen rond de Chinese tradities. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 60-90 minuten per les China Chinees Nieuwjaar 6 lessen rond de Chinese tradities Vakgebied: Culturele Vorming Lesduur: 60-90 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 7/8 3 x 60 minuten Beeldende

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Iglo s bouwen. Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 6. Algemeen

Iglo s bouwen. Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 6. Algemeen Uitdager van de maand Iglo s bouwen Natuur & Techniek, Groep 6 Algemeen Titel Bouw je eigen iglo Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in de stevige constructie van een ronde

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Stop-motion. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Stop-motion. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 0: Wie is en wat is de app? bestaat uit twee woorden. Motion is beweging.

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

Animatoren van de toekomst Groep 7-8

Animatoren van de toekomst Groep 7-8 Animatoren van de toekomst Groep 7-8 Het Verhaal van Dronten Op de plek waar jij nu bent was ooit zee. Totdat er mensen kwamen die ervan droomden om er land van te maken. Nu is Dronten een plaats in de

Nadere informatie

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN In dit hoofdstuk over bionica in de luchtvaart ga je zelf een propellervliegtuig bouwen en als het mag van je docent er misschien zelf wel een ontwerpen. Maar eerst verdiep

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

- Creatief in de natuur. Benodigdheden

- Creatief in de natuur. Benodigdheden We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal. Als jullie daarmee klaar

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Vyond. Handleiding.

Vyond. Handleiding. Vyond Handleiding educate-itbalie@uu.nl Inhoud Waarom Vyond? 3 Quickguide 4 Het programma Vyond 5 FAQ s 6 Contactmogelijkheden 7 Bijlage: Leeg script 8 2 07-09-2018 Waarom Vyond? Animaties in het onderwijs

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Handleiding docent Inhoudelijke informatie Leeftijd Inzenddatum Tijdsindicatie Groep 6, 7, 8 basisonderwijs Uiterlijk 19 december 2014. Tenminste 6 uur. Te verdelen over meerdere

Nadere informatie

Les 1 Kleine stukjes Decompositie met groep 2 en 3

Les 1 Kleine stukjes Decompositie met groep 2 en 3 Les 1 Kleine stukjes Decompositie met groep 2 en 3 Josina Koning Pedagogisch Academie Hanzehogeschool Groningen Voorwoord Wat fijn dat u interesse heeft voor de lessen Computational Thinking voor groep

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT

PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie