Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen."

Transcriptie

1 Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust

2 Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te maken Dagen van de week Dag: Dag:

3 Werkblad, vervolg Bijlage 3: Uitleg beweegthermometer Oranje thermometer Voor een goede conditie moet je iedere dag een uur middelzware inspanning doen. Dit is bijvoorbeeld naar school fietsen, de trap oplopen en de hond uitlaten. Als je de thermometer gaat inkleuren en je hebt één van deze activiteiten gedaan, dan kleur je de thermometer oranje. Rode thermometer Het is goed om je lijf zwaar in te spannen, want je lijf moet dan echt in actie komen. Bij activiteiten zoals voetballen, skaten, tennis, zwemmen of hardlopen! Als je de thermometer gaat inkleuren en je hebt één van deze activiteiten gedaan, dan kleur je de thermometer oranje. Geen gekleurde thermometer Als je geen middelzware inspanning of zware inspanning hebt gedaan dan hoef je voor deze dag de thermometer niet in te kleuren.

4 Werkblad, vervolg Werkblad Interview Door: Met:... Vraag 1: Zit je op een sport? Welke? Vraag 2: Hoeveel beweeg je op één dag? Vraag 3: Hoe vaak moeten we op één dag bewegen denk jij? En hoe vaak in de week moeten we sporten denk jij? Het is gezond om je iedere dag één uur lang middelmatig in te spannen en je twee keer in de week actief in te spannen/sporten. Vraag 4: Vind je het belangrijk dat ik sport en beweeg? Waarom wel/niet? Vraag 5: Heb je geprobeerd om mij genoeg te laten bewegen/sporten? Hoe? Vraag 6: Hoe zouden we nog meer kunnen bewegen/sporten? Vraag 7: Vind je het belangrijk dat ik lid ben/wordt van een sportvereniging? Vraag 8: Vul de volgende zin aan: sporten en bewegen is belangrijk omdat Vraag 9: (Wat wil jij graag nog weten van je ouders over bewegen/sporten?) Deze vraag mag je zelf bedenken.

5 Inleiding (10 minuten) Schrijf het woord bewegen op het bord. Je kunt op verschillende manieren actief bewegen. Je kunt een sport doen (actief inspannen). Maar je kunt bijvoorbeeld ook naar school skaten, de trap oprennen of voetbal spelen op het schoolplein (middelzwaar inspannen). Vertel dat het goed is om iedere dag minimaal één uur te bewegen en twee keer in de week te sporten. Laat de leerlingen in een kring zoveel mogelijk voorbeelden noemen van activiteiten die vallen onder je actief of middelzwaar inspannen. Kern (40 minuten) Vertel de leerlingen dat zij hun ouders gaan interviewen. Hoeveel jij sport/beweegt hangt ook af van hoeveel je ouders sporten en bewegen! De bedoeling van het interview is dat de leerlingen ontdekken hoe hun ouders denken over sporten en bewegen. Ook worden de ouders zich bewust van het belang van bewegen en sporten en dat zij hier een belangrijke invloed op hebben. Deel de werkbladen uit. Licht de werkbladen toe en vertel wanneer het interview ingeleverd moet worden. De leerlingen werken de interviews uit en leveren deze in. Slot (10 minuten) Vertel dat we een week lang gaan bijhouden met de beweegthermometer (zie bijlage 1) hoe vaak en hoe actief we bewegen. Na een gymles, buiten spelen of een spelletje in de klas gaan we bekijken of we ons middelzwaar (oranje thermometer) of zwaar (rode thermometer) ingespannen hebben. Dit doen we door de thermometer oranje of rood te kleuren. Ook schrijven we erbij welke activiteit we hebben gedaan en het aantal minuten. We gaan dit op school doen, maar ook thuis! Meer informatie vind je op Alle leerlingen krijgen een beweegdagboek mee (zie bijlage 2). Kleur iedere dag de thermometers in. Schrijf erbij welke activiteit je deed en hoe lang je deze activiteit hebt gedaan. Niet alleen jij gaat de thermometers kleuren, maar ook je papa/mama/broertje/zusje! Hoeveel beweegt je papa/mama/broertje/zusje? Beweeg jij meer of je papa/mama/broertje/zusje? Zorg ervoor dat alle ouders op de hoogte zijn van het beweegdagboek. Geef een briefje mee met daarop de uitleg van de beweegthermometer(bijlage 3). Na deze week gaan we samen bekijken hoeveel we hebben bewogen. Is dit genoeg? Hoe zou je nog meer kunnen bewegen? Thuis? En op school? Het is gezond om je iedere dag één uur lang middelmatig in te spannen (oranje thermometer) en twee keer per week te sporten of je actief in te spannen. (rode thermometer).

6 Beweegthermometer Informatie docenten Sporten is gezond en belangrijk! Je lichaam kun je vergelijken met een machine. Een machine loopt soepel als ze veel gebruikt wordt. Staat ze vaak stil dan doet ze het minder goed en gaat roesten. Bij je lichaam werkt het net zo. Door genoeg te bewegen houd je je hart, longen en spieren gezond. Er zijn twee soorten inspanning: middelzware en zware. Voor een goede conditie moet je iedere dag een uur middelzware inspanning doen. Dit zijn heel normale dingen: naar school fietsen, de trap oplopen en de hond uitlaten. Hiervan ga je meestal niet zweten. Maar je voelt wel aan je lijf dat je beweegt. (een oranje thermometer) Daarnaast is het goed je lijf twee keer per week zwaar in te spannen. Je lijf moet dan echt in actie komen, zoals bij sporten. Bijvoorbeeld voetballen, hockey, zwemmen of dansen. Je krijgt het dan warm en gaat zweten. Je hartslag gaat omhoog. (een rode thermometer) Ook kan je lichaam in rust zijn. Dit is bijvoorbeeld bij televisie kijken, computeren en slapen. Het is goed om je lijf soms tot rust te laten komen. Als je maar iedere dag een uur middelzware inspanning doet en twee keer per week zware inspanning! De beweegthermometer is een hulpmiddel om samen met de leerlingen te ontdekken hoe vaak zij zich middelzwaar en zwaar inspannen (zwaar inspannen noemen we ook sporten). De leerlingen houden met hulp van de beweegthermometer een beweegdagboek bij. Ook kan de beweegthermometer bij verschillende lessen gebruikt worden. Het is belangrijk dat de leerlingen gaan herkennen wat zij voelen bij middelzware en bij zware inspanning. Lichamelijke signalen middelzware inspanning: je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warmer, je ademhaling gaat sneller. Lichamelijke signalen zware inspanning: je hartslag gaat verder omhoog, je gaat zweten, je krijgt een rood hoofd. Overzicht activiteiten en energieverbruik per uur (in kcal) Activiteit Energie (in kcal) per uur Slapen Zitten Middelzwaar inspannen (lopen, fietsen, buitenspelen) Zwaar inspannen (sporten) KERNBOODSCHAP Het is gezond om iedere dag één uur lang middelzware inspanning te doen (dagelijkse dingen zoals buiten spelen, de trap oplopen, naar school fietsen) en twee keer in de week zware inspanning (sporten).

7 Beweegthermometer In de klas Houd gedurende een week samen met de leerlingen het beweegdagboek bij met hulp van de beweegthermometer. Zorg ervoor dat ouders op de hoogte zijn van het beweegdagboek en de beweegthermometer. Geef een brief mee of nodig ouders uit tijdens de les over de beweegthermometer en het beweegdagboek (zie lessen ouders). Het is ontzettend belangrijk dat de leerlingen ook thuis, samen met de ouders, het beweegdagboek invullen. Alleen dan krijg je een duidelijk beeld van het aantal beweegmomenten van de leerlingen en of dit voldoende/onvoldoende is. In de onderbouw wordt de beweegthermometer besproken tijdens een les (zie ouders en sport les 1/2) Na een gymles, buiten spelen of een spelletje in de klas kan met hulp van de beweegthermometer nagepraat worden over hoe actief de leerlingen zijn geweest. De leerlingen kunnen de thermometers inkleuren (rood bij zwaar inspannen, oranje bij middelmatig inspannen) en bijhouden in een speciaal beweegdagboek. Het beweegdagboek wordt gedurende één week samen met de leerlingen bijgehouden. Kies een vast moment om het beweegdagboek te bespreken en in te kleuren (einde dag in kring). Je kunt ervoor kiezen om één klassikaal beweegdagboek bij te houden. Hang een groot vel papier op in de klas met hierop verschillende thermometers. Laat de leerlingen op het einde van de dag het aantal rode/oranje thermometers inkleuren. Je kunt er ook voor kiezen om voor iedere leerling een apart beweegdagboek bij te houden. Maak een boekje/vel papier met daarin de zeven dagen van de week en thermometers (zie bijlage). Laat iedere leerling op het einde van de dag zelf het aantal rode/oranje thermometers kleuren. Dit beweegdagboek wordt ook meegenomen naar huis. Op het einde van de week wordt in de klas bekeken hoe vaak de leerlingen zich hebben ingespannen en of dit voldoende/onvoldoende is. In de middenbouw en bovenbouw wordt de beweegthermometer geïntroduceerd in de kring (zie inleiding les sport & ouders groep 3/4, 5/6 en 7/8) De leerlingen houden zelf het beweegdagboek bij. Maak een boekje met daarin de zeven dagen van de week en thermometers (zie bijlage). Bij de thermometers noteren de leerlingen welke activiteit ze gedaan hebben en het aantal minuten. Het beweegdagboek wordt dagelijks besproken in de klas. Ook wordt het dagboek thuis, eventueel met hulp van ouders, ingevuld. Als de leerlingen zich middelmatig hebben ingespannen, kleuren ze een thermometer oranje. Als ze zich zwaar hebben ingespannen, kleuren ze een thermometer rood. Op het einde van de week wordt in de klas bekeken hoe vaak de leerlingen zich hebben ingespannen en of dit voldoende/onvoldoende is.

8 Beweegthermometer Bijlage Als je sport, krijg je het warm en ga je zweten. Je hartslag gaat omhoog. Dit betekent dat je heel actief bent! Sporten noemen we zware inspanning. Kleur deze thermometer rood. Als je niet sport, kun je wel bewegen. Bewegen kan altijd! Bijvoorbeeld als je naar school fietst, de trap oploopt of tikkertjes speelt op het schoolplein. Hiervan ga je meestal niet meteen zweten. Maar je voelt wel aan je lijf dat je beweegt. Dit noemen we middelzware inspanning. Kleur deze thermometer oranje.

9 Beweegthermometer Kleurplaat Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust

10 , vervolg Ideeën om de klas te verdelen In tweetallen Kleur: Ga staan bij de eerste leerling die je ziet die een van dezelfde kleuren draagt als jij. Dierengeluid: Doe het geluid van een kat of van een hond na. Je vormt een paar met de eerste leerling die je hetzelfde geluid hoort maken. Tweelingen: Zoek iemand: met dezelfde haarkleur, dezelfde sport, aantal broers/zussen, eerste letter van de voornaam enz. Briefjes: Schrijf op briefjes twee dingen die bij elkaar horen. Doe de briefjes in een doos en deel ze uit. Ideeën voor op de briefjes: A en a, B en b woord en afbeelding (appel en afbeelding appel) tegengestelden (warm en koud). In groepen Houdingen: Bijvoorbeeld: voor twee groepen wordt afgeteld met op en neer. Bij op steekt de leerling zijn handen in de lucht, bij neer laat je je handen neerhangen. Armen omhoog vormt 1 groep en armen omlaag vormt 1 groep. Kleuren: Bijvoorbeeld: voor drie groepen wordt afgeteld met rood, wit en blauw. Iedere kleur is 1 groep. Bewegingen: Bijvoorbeeld: voor drie groepen laat je de leerlingen drie verschillende bewegingen doen; in de handen klappen, met de armen zwaaien en met de voeten stampen. Seizoenen: Tel af met lente, zomer, herfst, winter. Briefjes met zelfde soort: Bijvoorbeeld geometrische vormen (vierkant, cirkel, driehoek) Grabbelton: Vul een ton met kleine voorwerpen. Van ieder voorwerp evenveel als het gewenst aantal spelers per groep. Bijvoorbeeld: paperclips, elastiekjes, gummetjes potloden. Woordgroepen: Kies een woord dat evenveel letters bevat als het gewenste aantal groepen. Bij vier groepen bijvoorbeeld het woord SPEL. De S en vormen een groep, de P en enz. Handenschudden: Elke leerling krijgt een nummer (bij vier groepen, nummers geven tot vier). Zonder iets te zeggen lopen de leerlingen rond en schudden elkaar de hand. De nummers 1 schudden een maal, de nummers twee, twee maal enz. Leerlingen die evenveel keer schudden, geven elkaar een arm. Dit gaat door tot de groep compleet is. Hetzelfde liedje: Schrijf een aantal bekende liedjes op (bij drie groepen, drie liedjes). Fluister bij iedere leerling het liedje in z n oor. De leerlingen lopen door elkaar en neuriën het liedje. Leerlingen met hetzelfde liedje geven elkaar een hand. Dit gaat door tot de groep compleet is.

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

en herhaal de les 1 maand later. Gebruik de sportthermometer. Bewaar de conditieformulieren Gebruik een fluitje om aan te geven dat 1 minuut om is.

en herhaal de les 1 maand later. Gebruik de sportthermometer. Bewaar de conditieformulieren Gebruik een fluitje om aan te geven dat 1 minuut om is. Werkblad LES 6: Sport 1 Activiteit Conditiecircuit Conditiecircuit: circuit met diverse sportactiviteiten. Materialen & tekening Potloden Circuitformulier Springtouw Bank (3) Ballen (3) Matje (3) Mand

Nadere informatie

Maak drietallen i.p.v. tweetallen. Wijs een scheidsrechter aan. Speel met een extra bal. Te makkelijk? tegen de bank van een ander team

Maak drietallen i.p.v. tweetallen. Wijs een scheidsrechter aan. Speel met een extra bal. Te makkelijk? tegen de bank van een ander team LES 6: Sport 1 Activiteit Teamsporten Voetbal: bankenvoetbal. Materialen & tekening 4 banken Voetbal Lintjes Werkvorm Doel: partijtje spelen. Aanvallen en verdedigen. Scoren door de bal tegen de bank van

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? 1 schopt, de ander staat stil met. Ga ieder aan 1 kant van de zaal

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? 1 schopt, de ander staat stil met. Ga ieder aan 1 kant van de zaal Werkblad GROEP 1 2 LES 6: Sport 1 Activiteit Balspelletjes Voetbal: schoppen Korfbal: mikken Materialen & tekening Voetbal Hoepels/korf Ballen (klein en groot) Werkvorm Doel: schoppen en richten. Maak

Nadere informatie

Beweegdagboek. Opdracht 3A

Beweegdagboek. Opdracht 3A Opdracht 3A Beweegdagboek Doel: Introductie: 15 min. Opdracht Alle kinderen vullen 3 dagen lang het beweegdagboek in. Aan de hand van het beweegdagboek wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel kinderen op een

Nadere informatie

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes.

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes. LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiek: lopen en verspringen. Materialen & tekening 1. 10 pionnen 5 touwtjes/1-meterstokken Stopwatch 2. 4 kleine matjes 3. Pion 4 kleine matjes Tape 1-meterstok. Activiteitkaarten

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen Seizoenen GROEP 1-2 11 75 minuten 1, 43, 51, 54 en 55 De leerling: weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen kleding

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling LES: Betaal gepast 2 DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Betaal gepast DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 3, 4, 5

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 3, 4, 5 Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW Groep 3, 4, 5 Eindhoven, 8 september 2011 In het kort In deze lesbrief vind je een aantal uitgewerkte lessen waarvan je er één of meerdere kunt uitvoeren.

Nadere informatie

Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6. docentenhandleiding

Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6. docentenhandleiding Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6 docentenhandleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Geluid Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis

Nadere informatie

LES: Vier op een rij 2

LES: Vier op een rij 2 LES: Vier op een rij 2 DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Werkblad 2 Kracht is een vector -Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 2 Kracht is een vector -Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 2 Kracht is een vector -Thema 14 (NIVEAU BETA) Practicum Bij een gedeelte van het practicum zijn minimaal 3 deelnemers nodig. Leerlingen die op niveau gevorderd, of basis werken kunnen je helpen

Nadere informatie

Energie in je lichaam

Energie in je lichaam Les in het kort De leerlingen maken kennis met energiezaken in relatie tot hun eigen lichaam. Ze leren voedsel te zien als brandstof. Ze leren de relatie tussen ademhaling en inspanning kennen. Ze meten

Nadere informatie

Dag 3 Geluidengedichten

Dag 3 Geluidengedichten Dag 3 Geluidengedichten 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht reus teun niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Mr Finney Lesbrief Een tuin onder water Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Voor je ligt de lesbrief die ontwikkeld is bij het hoofdstuk Een tuin onder water uit het boek Mr Finney en

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters)

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Domeinen: Zingen, Luisteren & Bewegen Doel: De kinderen leren liedjes aan die ze met ondersteuning van gebaren kunnen zingen. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

INTRODUCTIE GLUURMUUR

INTRODUCTIE GLUURMUUR INTRODUCTIE GLUURMUUR Beste leerkracht, Fantastisch dat jullie school zich gaat inzetten voor een nieuw Schoolplein! Dit is een uitgesproken kans om de ideeën van jullie leerlingen op het plein terug te

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Doelgroep Niet-gealfabetiseerde cursisten vanaf module drie. Ook voor hogere modules en voor gealfabetiseerden is deze les geschikt. Doelstellingen Een cursist kan

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen Programma Slash Slash Slash in de klas Een robot in de klas, dat is iets nieuws. Als je nog nooit met een robot gewerkt hebt is het lastig om te bepalen hoe je hem wilt gebruiken en programmeren. Daarom

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Over deze les Wat heeft u nodig? Digitaal schoolbord Digitale video Fun met sport Per leerling een werkblad Fun met sport groep 7-8 Een voorwerp van uw favoriete sport

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. De kinderen ervaren het belang van regelmatig bewegen. De kinderen krijgen inzicht in

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

LES: Vallende sommen 2

LES: Vallende sommen 2 LES: Vallende sommen 2 DOEL oefenen van het snel berekenen of schatten van de uitkomst van keersommen; bewust worden dat keersommen met grotere getallen een groter getal als uitkomst hebben; oefenen van

Nadere informatie

1. Wat is de temperatuur vandaag? Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

1. Wat is de temperatuur vandaag? Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. 1. Wat is de temperatuur vandaag? Leeftijdsgroep Kerndoel Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. En aan kerndoel

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L M I N I - C U R S U S S t a r t e n m e t Y o g a - Y O G A I S F O R E V E R Y - B O D Y - W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L Astrid van Rens - 2016 Het gaat niet om hoeveel je doet, maar om de aandacht

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

LES: Getallenmuurtje 2

LES: Getallenmuurtje 2 LES: Getallenmuurtje 2 DOEL oefenen van keersommen; oefenen van keersommen met meer dan twee getallen; leren welke keersommen bij eenzelfde uitkomst horen; gebruik maken van het inzicht dat de volgorde

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Spijbelaars de Windroos

Spijbelaars de Windroos Grafieken maken Aantal Grafieken maken Als je op de administratie van een bedrijf werkt, krijg je veel met cijfers en getallen te maken. Om snel en duidelijk overzicht van deze gegevens te krijgen, wordt

Nadere informatie

Programmeren op ruitjespapier

Programmeren op ruitjespapier U UNPLUGGED Programmeren op ruitjespapier Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan

Nadere informatie

Je legt nu de twee stukken weer tegen elkaar zodat je een figuur krijgt: Je plakt het figuurtje op het A3-papier. Maak op deze manier vijf figuren.

Je legt nu de twee stukken weer tegen elkaar zodat je een figuur krijgt: Je plakt het figuurtje op het A3-papier. Maak op deze manier vijf figuren. Titel Verschillende figuren Groep/niveau 4/5 Leerstofaspecten Begrip ontwikkelen van het behoud van oppervlakte (conservatie) wanneer een figuur wordt verknipt en de stukken weer aan elkaar worden geplakt.

Nadere informatie

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Getallenmuurtje DOEL oefenen van keersommen; kennismaken met keersommen met meer dan twee getallen; leren welke keersommen bij eenzelfde uitkomst horen; bewust worden dat de volgorde van de getallen

Nadere informatie

aan het water koeler is dan op het land langzamer afkoelt dan aarde

aan het water koeler is dan op het land langzamer afkoelt dan aarde Het klimaat GROEP 3-4 27 45 minuten 1, 42 en 43 De leerling: aan het water koeler is dan op het land langzamer afkoelt dan aarde landklimaat en zeeklimaat blauwe kleurpotloden Zorg voor de activiteit De

Nadere informatie

Door: Ester Rooimans M. Postlaan DL Kampen Tel.: reactie?

Door: Ester Rooimans M. Postlaan DL Kampen Tel.: reactie? In beweging komen? Hoe? Nou gewoon, Zo! Door: Ester Rooimans M. Postlaan 75 77 8264 DL Kampen Tel.: 038 3314122 e-mail: emrooimans@home.nl 1 In beweging komen? Hoe? Nou gewoon, Zo! 1. Waarom heb ik dit

Nadere informatie

Beste leerling, Hierbij beloof ik dat ik:

Beste leerling, Hierbij beloof ik dat ik: onderbouw Beste leerling, Wat fijn dat jouw school meedoet aan de GeRAAKt! week. De GeRAAKt! week is bedacht door het Holland Dance Festival en ADO Den Haag. Tijdens deze week nemen we een kijkje in de

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

Activiteiten introductiefase

Activiteiten introductiefase Activiteiten introductiefase Activiteit 1: Iedereen is uniek Doel: De eerste activiteit is een inleidende opdracht waarmee de uniekheid van ieder mens geïllustreerd wordt. Wat heb je nodig? - Ruimte waarin

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132 Inhoud Inleiding 5 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8 2 Houtachtige beplantingen en gewassen 66 3 Grond, water en technische werken 132 Trefwoordenlijst 195 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de Marlies Huijzer seizoenskleuren elk seizoen zijn kleur Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de bloemen, aan het weer, aan de kleren van de kinderen, én aan de kleuren

Nadere informatie

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vier op een rij DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Performing Arts 1 Inleiding Koningsspelen 2016 Dit jaar maakt

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie.

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Titel Vruchtentaart Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Leerkracht:

Nadere informatie

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien.

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien. Reis naar de maan GROEP 3-4 22 20 & 50 minuten, verdeeld over twee lessen 1, 23, 46 en 54 De leerling: leert samenwerken leert bewegen op muziek leert luisteren naar ritme en muziek herkent vier fasen

Nadere informatie

Groep 1-2 a. Het letterwinkeltje. Inleiding. en bovendien nogal eens wat uitleg geeft aan zijn klanten.

Groep 1-2 a. Het letterwinkeltje. Inleiding. en bovendien nogal eens wat uitleg geeft aan zijn klanten. Groep 1-2 a Het letterwinkeltje Inleiding Opa Brom heeft een letterwinkeltje waar hij allerlei soorten letters verkoopt, en bovendien nogal eens wat uitleg geeft aan zijn klanten. Fout! Objecten kunnen

Nadere informatie

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle In de try-out had de leerkracht alle enveloppen op het bord geplakt. Hij nam een blaadje en vroeg aan een leerling om na te gaan in welke van de enveloppen dit papier zou passen (zonder het papier te vouwen).

Nadere informatie

GROEP 55 EN 66. Vriendschap. Kom erbij!

GROEP 55 EN 66. Vriendschap. Kom erbij! GROEP 55 EN 66 Vriendschap VRIENDSCHAP Kom erbij! inhoud Vriendschap: Kom erbij! 3 1. Ken jij je vriend(in)? 4 2. Een bijzondere vriendschap 6 3. Een naamdicht 8 4. Woordzoeker 9 5. Complimentjes 10 6.

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Opdracht 3: Hoi, mijn naam is Tessa. Eerst heb ik op hoog niveau geschaatst. Als extra training begon ik met wielrennen. Daar had ik meer plezier in en meer talent

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Infofiche 1. Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen

Infofiche 1. Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat er een verband is tussen bewegen en gezond zijn. De leerlingen leren het verschil tussen passieve en actieve bewegingsactiviteiten. De leerlingen stellen

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad "Groter of kleiner" (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Groter of kleiner (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vallende sommen DOEL oefenen van het snel berekenen of schatten van de uitkomst van keersommen; bewust worden dat keersommen met grotere getallen een groter getal als uitkomst hebben; bewust worden

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie