Een efficiënter België decentraliseert zowel ontvangsten als uitgaven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een efficiënter België decentraliseert zowel ontvangsten als uitgaven"

Transcriptie

1 VIVES BRIEFING 2019/03 Een efficiënter België decentraliseert zowel ontvangsten als uitgaven Geert Jennes KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES

2 2 VIVES BRIEFING 2019/03 SAMENVATTING In België gebeurt de financiering van de lagere overheden (gewesten en gemeenschappen, en gemeenten en overige lokale overheden) grotendeels met dotaties: het federale niveau haalt het gros van de belastingen op en herverdeelt de opbrengsten min of meer gelijk over de gemeenschappen en gewesten. Vervolgens geven deze laatste en de federale overheid dotaties aan de lokale overheden, zoals de gemeenten. Hieraan zijn een aantal nadelen verbonden: Ongeacht het beleid dat een deelstaat /lokale overheid voert, blijven de inkomsten in grote mate hetzelfde als die van de andere deelstaten/lokale overheden. Er is daardoor weinig externe motivatie om het beleid aan de noden en de opportuniteiten aan te passen. Concurrentie tussen deelbesturen is beperkt: burgers en bedrijven kunnen moeilijk stemmen met hun voeten. Wie niet tevreden is over de diensten en lasten van zijn deelstaat of lokale overheid, kan binnen België maar beperkt naar een ander model verhuizen. Daarom pleiten we voor een sterkere decentralisering van de uitgaven- en vooral ontvangstenbevoegdheden naar het niveau van de gemeenschappen en gewesten 1. Door de deelstaten meer belastingautonomie te geven, kunnen en moeten ze hun beleid beter op lokale noden, voorkeuren en opportuniteiten afstemmen. Daarbij is het wel opletten geblazen voor bodemstreven : de gezonde concurrentie die belastingautonomie met zich brengt mag niet zo ver doorslaan dat overheden louter om ter laagste belastingen heffen of om ter minste sociale uitkeringen verstrekken. Zowel hoge belastingen als hoge sociale uitkeringen zijn vooral nadelig voor bedrijven en rijkere burgers, terwijl lagere overheden met aanzienlijke belastingautonomie er precies belang bij hebben bedrijven en rijkere burgers op hun grondgebied te hebben. Dit geldt zeker als de belastingen progressief zijn. Daarom is een complementair systeem van vereveningsdotaties nodig dat de scherpste kantjes van de inkomensverschillen tussen gemeenschappen en gewesten afvijlt, zonder daarbij de ondernemingszin te ontmoedigen. 1 Een decentralisering naar het provincie- en het gemeentelijke niveau zou nog veel efficiënter zijn, maar lijkt politiek weinig realistisch. Zie Vives-briefing 2019/01 Een efficiënter België heeft sterke provincies en gemeenten.

3 3 VIVES BRIEFING 2019/03 HUIDIG SYSTEEM REMT AMBITIE VAN GEMEENSCHAPPEN EN GEWESTEN AF Op dit moment is het Belgische federalisme een dotatiefederalisme: belastingen worden grotendeels door het centrale niveau geheven en volgens allerlei formules herverdeeld over de verschillende lagere besturen. Figuur 1 toont dat zelf geheven belastingen slechts een minderheid van de ontvangsten van de gemeenschappen en gewesten opleveren. Dit dotatiefederalisme lijkt eenvoudig, maar fnuikt voor een stuk de ambitie van de lagere bestuurslagen. Ongeacht het beleid dat een deelstaat voert, de kwaliteit van de diensten die deze levert, de mensen en bedrijven die deze aantrekt: de ontvangsten van deze deelstaat blijven grotendeels hetzelfde als die van de andere deelstaten. In de praktijk worden de formules soms wel gewijzigd op federaal niveau, maar meestal gebeurt dat omdat een gemeenschap of gewest claimt dat het niet toekomt. De dotaties werken dus meeruitgaven en inefficiëntie in de hand: wie niet toekomt, kan hopen op meer en wie wel toekomt, riskeert minder te krijgen. We kunnen de zwakke gevoeligheid van de dotatiefinanciering voor de kwaliteit van het gevoerde beleid illustreren aan de hand van het arbeidsmarktbeleid: door toedoen van verschillende staatshervormingen is die bevoegdheid (incl. onderwijs) meer en meer in handen van de gemeenschappen en gewesten gekomen. Maar ze wordt vooral gefinancierd met dotaties die voor alle gemeenschappen en gewesten ongeveer even groot zijn. Een sterk arbeidsmarktbeleid zorgt voor meerontvangsten via de personenbelasting en de sociale bijdragen, en voor minderuitgaven omdat er werkloosheids- Figuur 1: Ontvangstensoorten van de Belgische gemeenschappen en gewesten, in % van hun totale ontvangsten (2015; bron: CERPE en werkonbekwaamheidsuitkeringen uitgespaard worden. Het gros van deze meerontvangsten en minderuitgaven komt ten goede van de federale overheid, en verzwakt zo de incentieven van de gemeenschappen en gewesten voor een goed arbeidsmarktbeleid. Vergelijkbaar zit het merendeel van de gezondheidszorg onder de federale bevoegdheden, maar werd preventie aan de gemeenschappen toegewezen: het goede werk van de gemeenschappen bevoordeelt dus de portefeuille van het hogere niveau. Zulke inefficiënte bevoegdheidssplitsingen zijn een argument om het federaal gebleven deel van de personenbelasting en van de gezondheidszorg verder te decentraliseren, en om dat ook te doen voor tenminste een deel van de sociale bijdragen en van de werkloosheids- en werkonbekwaamheidsuitkeringen. Meer algemeen lijkt het dus logisch om de gemeenschappen en gewesten meer verantwoordelijkheid voor hun ontvangsten te geven en om hun uitgavenbevoegdheden minder versnipperd te maken.

4 4 VIVES BRIEFING 2019/03 Figuur 2: Ontvangsten van de Belgische gewesten, in per capita (2015. bron: CERPE) Vlaamse Gewest Waalse Gewest BHG Overige federale dotaties Vereveningsdotatie ("Nationale solidariteitsmechanisme") Personenbelasting Vooral vastgoedgerelateerde belastingen Figuur 2: 3: Ontvangsten van de Belgische gemeenschappen, in per capita (2015; bron: CERPE) Federale dotaties Vlaamse Gemeenschap Franse Gemeenschap In België zijn het momenteel niet zozeer de gewesten maar vooral de gemeenschappen die nog steeds de nodige belastingmacht missen (zie figuur 2 en 3): de gemeenschappen worden volledig met dotaties gefinancierd. De personenbelasting en de sociale bijdragen lijken de meest aangewezen belastingtypes om de gemeenschappen belastingmacht te geven, aangezien dit bestuursniveau vooral diensten aan burgers levert, en niet (of toch niet rechtstreeks) aan bedrijven, en gezien de personenbelasting en de sociale bijdragen geheven worden op het inkomen van personen. Om belastingautonomie van de gemeenschappen mogelijk te maken op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar zij geen exclusief territorium hebben, zouden de inwoners verplicht hun gemeenschap moeten kiezen. MEER CONCURRENTIE, MEER MOBILITEIT, BETER BESTUUR Als een gemeenschap of gewest zijn belastingen kan afstemmen op zijn eigen noden of opportuniteiten, ontstaat er meer onderlinge concurrentie. En concurrentie zorgt voor een beter bestuur, want personen en bedrijven hebben dan meer redenen om te verhuizen als ze niet tevreden zijn over de dienstverlening en/of de belastingen die ze ervoor moeten betalen. Zulke concurrentie is in België op dit moment niet goed mogelijk, doordat de hoeveelheid belastingen die burgers en bedrijven betalen weinig afhangt van waar op het Belgische grondgebied zij gevestigd zijn. Terzijde, het belastingsysteem vermindert nu zelfs actief de migratiebereidheid: door de

5 5 VIVES BRIEFING 2019/03 huidige vorm van registratierechten en belastingvermindering bij het kopen van een woning (woonbonus), verankert het Belgische belastingsysteem zijn bewoners en bedrijven op één plek. (Oh ironie, want zowel de registratierechten als de woonbonus zijn inmiddels gewestbevoegdheden.) De Belg huurt meestal niet want dat is fiscaal niet voordelig, en aarzelt vooraleer te verhuizen omdat de kost van verkopen en opnieuw kopen zo hoog is. Daaruit volgt ook een kost in dagelijkse mobiliteit: de Belg pendelt ver. En tenslotte werkt zo een belastingsysteem ook een mismatch tussen aanbod en vraag naar arbeid in de hand: als de prijs van verhuizen hoog is, verkiezen werknemers eerder een mindere (of geen) job dichtbij huis. Gebieden met veel werkgelegenheid blijven ondertussen zoeken naar werknemers. Extra pluspunt: minder strategische spelletjes over financiering Een toename van de belastingautonomie op lager niveau zou het gemakkelijker maken voor de federale overheid om zich te verzetten tegen de vragen om dotatieverhogingen vanwege de gemeenschappen en gewesten. Ze zou het ook voor de federale overheid moeilijker maken om zelf dotatieverlagingen voor bestaande bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten door te voeren, zoals ze deed tijdens de zesde staatshervorming. Immers, het volume aan dotaties dat kan worden verhoogd of verlaagd is gewoon kleiner in geval van een grotere belastingautonomie. Hierdoor zou het begrotingsbeleid van de afzonderlijke Belgische overheden minder strategisch worden, dus minder gericht op de andere overheden. WELKE BELASTINGEN OVERHEVELEN NAAR DE GEMEENSCHAPPEN EN GEWESTEN? We maakten een vergelijking van België met 3 landen die ook sterk gedecentraliseerd zijn qua uitgaven (figuur 4), maar die het economische federalisme beter toepassen wat belastingautonomie van lagere overheden betreft: Zweden, Zwitserland en Canada. Daaruit blijkt dat de Belgische gemeenschappen en gewesten voor vrijwel alle belastingsoorten nog ruimte lijken te hebben om hun autonomie te verhogen. De uitzondering daarop lijken vastgoedbelastingen, maar eigenlijk benutten zelfs de meest gedecentraliseerde landen die, nochtans efficiënte, belastingen te weinig. Niet alle belastingen komen even goed in aanmerking voor overheveling naar lagere besturen: (te veel) belastingconcurrentie tussen lagere overheden kan voor de burgers en bedrijven als geheel schadelijk zijn. Een goed Figuur 4: De verschillende ontvangstensoorten (in % van het BBP) van de Belgische gemeenschappen en gewesten, vergeleken met de Canadese en Zwitserse deelstaten en de Zweedse lokale overheden (2015; bron: IMF)

6 6 VIVES BRIEFING 2019/03 Tabel 1: Optimale verdeling van belastingbevoegdheden over overheidsniveaus (Bron: Boadway en Shah, 2009, Fiscal federalism, p ) Overheidsniveau waarop schadelijke concurrentie grotendeels vermeden wordt en waarop heffing dus wenselijk is User fees (vergoedingen voor het gebruik van dienstverlening: parkeergeld, vuilniszakken, entreegelden voor zwembad ) Vastgoedbelastingen Personenbelasting Sociale-zekerheidsbijdragen Omzetbelastingen (zoals btw en accijnzen) Vermogensbelastingen Vennootschapsbelasting (belasting op bedrijfswinsten) Lokaal Grootstedelijk Centraal Regionaal Supracentraal systeem vermijdt bodemstreven met belastingtarieven, omdat sommige lagere overheden anders niet voldoende ontvangsten zouden overhouden voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. Sommige belastingsoorten zijn daarom minder geschikt voor decentralisatie dan andere. Het beste voorbeeld is de winst van ondernemingen, die vrij gemakkelijk tussen grondgebieden kan worden verplaatst. Overheden dreigen deze winst te weinig te belasten, kwestie van toch nog iets te ontvangen en de hoofdzetels van ondernemingen op hun grondgebied te behouden. Daarom is het beter om de belasting op de bedrijfswinsten op een hogere overheidslaag te heffen. Tabel 1, ontwikkeld door Boadway en Shah ( Fiscal federalism, 2009, p ), wijst de verschillende belastingsoorten toe aan verschillende overheidslagen op basis van de mobiliteit van hun belastbare bases. Hoe mobieler de belastingbasis, hoe groter de kans dat de belasting ervan door een lagere overheid schadelijk is. Boadway en Shah wijzen verschillende belastingsoorten aan meerdere overheidslagen tegelijk toe: geen enkele belastingbasis is perfect mobiel en dient dus volledig aan de centrale overheid te worden toegewezen. Bovendien worden de publieke diensten van de meeste overheidslagen door zowel bedrijven als burgers benut, en horen beide hun bijdrage te leveren de betalersgroep komt altijd best zo veel mogelijk overeen met de gebruikersgroep. Daarom kennen Boadway en Shah zelfs de belastingen met de meest mobiele grondslag voor een deel toe aan het regionale niveau. VEREVENING BLIJFT NODIG, MAAR MOET GOED BELEID VOLDOENDE BELONEN Het aanzienlijk verhogen van de belastingautonomie van de gemeenschappen en gewesten zou de ruimte voor concurrentie tussen decentrale overheden verhogen, met alle voor- maar ook nadelen van dien. Om de nadelen van concurrentie tegen te gaan, moeten niet alleen de belastingsoorten met een mobiele basis voldoende centraal geheven worden, maar is er ook een vereveningssysteem nodig dat de verschillen in ontvangstencapaciteit weer afremt, maar niet uitvlakt. Het bestaande nationale solidariteitsmechanisme voor de Belgische gewesten in combinatie met

7 7 VIVES BRIEFING 2019/03 Figuur 5: Zwitserse ontvangstencapaciteitsverevening behoudt de rangschikking van de deelstaten (Bron: OECD) de sterk verevenende dotatiefinanciering voor de gemeenschappen zou daarom vervangen moeten worden door een vereveningssysteem dat een groeigericht beleid beter beloont. Figuren 2 en 3 toonden al dat het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap (per capita) zo goed als evenveel ontvangsten hebben als het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap. Nochtans zouden de eersten aanzienlijk minder ontvangsten hebben als ze die volledig uit een eigen belastingheffing zouden halen. Op zijn minst zou een verevening de rangschikking van de deelstaten inzake totale overheidsontvangsten moeten behouden, zoals in Zwitserland gebeurt (zie figuur 5): verevening maakt er het verschil in ontvangstencapaciteit tussen de kantons kleiner, maar voor en na verevening zijn die met de grootste ontvangstencapaciteit wel dezelfde. Daarentegen tonen figuren 2 en 3 dat in het huidige Belgische systeem het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap door toedoen van de Belgische verevening het rijkere Vlaamse Gewest en de rijkere Vlaamse Gemeenschap nagenoeg volledig inhalen qua ontvangsten. Bovendien toont figuur 2 nog een ander bevreemdend effect van de Belgische verevening: terwijl het Brussels Hoofdstedelijk Gewest per capita de hoogste belastingontvangsten heeft, krijgt het daarbovenop ook nog eens een vereveningsdotatie, waardoor het zijn voorsprong op de andere gewesten nog vergroot. Ook op dit punt zou het Belgische vereveningssysteem moeten worden opgezet volgens het Zwitserse: geen enkel kanton met een belastingcapaciteit boven het gemiddelde krijgt er een vereveningsdotatie. Integendeel, deze kantons moeten ontvangstencapaciteit afstaan aan het vereveningssysteem. Daarnaast bevelen we aan dat het voorgestelde vereveningssysteem, naar Zweeds voorbeeld, rekening houdt met de verschillen in kost van levensonderhoud. Een hogere lokale levensduurte betekent immers dat de lonen hoger zijn om publieke dienstverlening van eenzelfde kwaliteit aan te bieden. De verevening moet er dus voor zorgen dat zowel armere als duurdere regio s een compenserende dotatie ontvangen.

8 8 VIVES BRIEFING 2019/03 BIBLIOGRAFIE Voor meer informatie verwijzen we graag naar deze VIVES Discussiepapers: Jennes, Geert (2019), Economische theorie en empirie van het federalisme, met focus op het begrotingsfederalisme., VIVES Discussion Paper 73, Leuven, Belgium Jennes, Geert (2019), De economie van het federalisme. Internationale vergelijking en 4 gevalstudies: België, Canada, Zweden, Zwitserland, VIVES Discussion Paper 74, Leuven, Belgium Jennes, Geert (2019), Aanbevelingen voor een 7de staatshervorming vanuit de economie van het federalisme, met focus op het begrotingsfederalisme, VIVES Discussion Paper 75, Leuven, Belgium

9 9 VIVES BRIEFING 2019/03 VLAAMS INSTITUUT VOOR ECONOMIE EN SAMENLEVING VLAMINGENSTRAAT 83 - BUS LEUVEN, BELGIË Geert Jennes KU Leuven, VIVES geert.jennes@kuleuven.be De VIVES Briefings stellen zich tot doel het debat over de economische en maatschappelijke ontwikkeling van regio s te stofferen. Dit doen ze door middel van korte bijdragen van de hand van eigen en geaffilieerde onderzoekers. De briefings zijn veelal gebaseerd op lopend fundamenteel onderzoek. Een elektronische versie van de briefings is beschikbaar op de VIVES-website:

Een efficiënter België heeft sterke provincies en gemeenten

Een efficiënter België heeft sterke provincies en gemeenten VIVES BRIEFING 2019/02 Een efficiënter België heeft sterke provincies en gemeenten Geert Jennes KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES 2 VIVES BRIEFING 2019/02 SAMENVATTING Als we

Nadere informatie

Moeten de Brusselse gemeenten worden gefuseerd?

Moeten de Brusselse gemeenten worden gefuseerd? VIVES BRIEFING 2019/05 Moeten de Brusselse gemeenten worden gefuseerd? Geert Jennes KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES 2 VIVES BRIEFING 2019/05 MOETEN DE BRUSSELSE GEMEENTEN

Nadere informatie

VIVES DISCUSSION PAPER 75 - MARCH Geert Jennes. KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES

VIVES DISCUSSION PAPER 75 - MARCH Geert Jennes. KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES VIVES DISCUSSION PAPER 75 - MARCH 2019 De economie van het federalisme, met focus op het begrotingsfederalisme Internationale vergelijking en 4 gevalstudies: België, Canada, Zweden, Zwitserland Geert Jennes

Nadere informatie

Oeso s jaarrapport over België: Een commentaar

Oeso s jaarrapport over België: Een commentaar Oeso s jaarrapport over België: Een commentaar Koen Algoed (HuBrussel en Vives KULEUVEN) Vives Beleidspaper 9 15 Juli 2009 VIVES Naamsestraat 61 bus 3510 3000 Leuven - Belgium Tel: +32 16 32 42 22 www.econ.kuleuven.be/vives

Nadere informatie

De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling

De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling VIVES BRIEFING 2018/05 De impact van supersterbedrijven op de inkomensverdeling Relatief verlies, absolute winst voor werknemers Yannick Bormans KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen,

Nadere informatie

Geert Goeyvaerts & Erik Buyst

Geert Goeyvaerts & Erik Buyst VIVES BRIEFING 2019/01 De impact van de btwverlaging naar 6% op sloop en heropbouw Geert Goeyvaerts & Erik Buyst KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Steunpunt Wonen KU Leuven, Faculteit

Nadere informatie

Geert JENNES. VIVES, KU Leuven (**) Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 73e jaargang, nr. 2, 2e kwartaal 2013

Geert JENNES. VIVES, KU Leuven (**) Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 73e jaargang, nr. 2, 2e kwartaal 2013 Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 73e jaargang, nr. 2, 2e kwartaal 2013 Effect van de hervorming van de Bijzondere Financieringswet op de publieke transferten tussen de Belgische

Nadere informatie

De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs

De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs VIVES BRIEFING 2016/09 De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs Koen Breemersch KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES 1 DE IMPACT VAN CONCURRENTIE OP DE PRODUCTMIX

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Brochure Vlaanderen betaalt de Belgische factuur juni 2013

Veelgestelde vragen Brochure Vlaanderen betaalt de Belgische factuur juni 2013 1. Wat zijn transfers? Er zijn twee soorten transfers: expliciete en impliciete. Een expliciete transfer is een vooraf bepaald bedrag via een wettelijk en gecontroleerd mechanisme. In België is dit bijvoorbeeld

Nadere informatie

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 19 juli 2007 Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies Eén op de tien Belgen werkt in een ander gewest; één op de vijf in een andere

Nadere informatie

Transfers & Regionale Groei. Damiaan Persyn

Transfers & Regionale Groei. Damiaan Persyn 1 Naamsestraat 61 - bus 3510 B-3000 Leuven - BELGIUM Tel : 32-16-324222 vives@econ.kuleuven.be VIVES Briefings 2010 MEI Transfers & Regionale Groei Damiaan Persyn 1 Wie was Vivès? Juan Luis Vivès (1492-1540)

Nadere informatie

Globalisering, technologische verandering en de polarisatie van de arbeidsmarkt

Globalisering, technologische verandering en de polarisatie van de arbeidsmarkt VIVES BRIEFING 207/04 Globalisering, technologische verandering en de polarisatie van de arbeidsmarkt Koen Breemersch KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES Met dank aan Cathy Lecocq

Nadere informatie

Waar is onze ondernemingsdynamiek gebleven?

Waar is onze ondernemingsdynamiek gebleven? VIVES BRIEFING 2017/05 Waar is onze ondernemingsdynamiek gebleven? De teloorgang van de kleine, snel groeiende bedrijven Gert Bijnens & Joep Konings* KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen,

Nadere informatie

De kostprijs van lokale verkiezingscampagnes: een vergelijking tussen 2012 en 2018

De kostprijs van lokale verkiezingscampagnes: een vergelijking tussen 2012 en 2018 VIVES BRIEFING 2018/07 De kostprijs van lokale verkiezingscampagnes: een vergelijking tussen 2012 en 2018 Gert-Jan Put*, Bart Maddens**, Gunther Vanden Eynde** en Gertjan Muyters** *KU Leuven, Faculteit

Nadere informatie

De hervorming van de BFW: een beoordeling van zijn gevolgen voor het Belgische begrotingsfederalisme Geert Jennes. geert.jennes@econ.kuleuven.

De hervorming van de BFW: een beoordeling van zijn gevolgen voor het Belgische begrotingsfederalisme Geert Jennes. geert.jennes@econ.kuleuven. Naamsestraat 61 - bus 3550 B-3000 Leuven - BELGIUM Tel : 32-16-326661 vives@econ.kuleuven.be VIVES Briefings juli 2013 licht gewijzigde versie De hervorming van de BFW: een beoordeling van zijn gevolgen

Nadere informatie

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU VIVES BRIEFING 2016/06 Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU Klaas Staal Karlstad Universitet 1 GEVOLGEN VAN BREXIT VOOR DE BESLUITVORMING IN DE EU Klaas Staal INLEIDING Op 23 juni 2016 stemmen

Nadere informatie

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 Contents 1 Rechtvaardigheid van het belastingsysteem 5 2 Tarieven 10 3 Belastingsontwijking / -ontduiking 18

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN DECREET MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Dit instemmingsdecreet heeft betrekking op de goedkeuring van het dubbelbelastingverdrag en het bijhorende protocol tussen

Nadere informatie

Regionale Verschillen in Loonkosten en Arbeidsproductiviteit. Jozef Konings & Luca Marcolin

Regionale Verschillen in Loonkosten en Arbeidsproductiviteit. Jozef Konings & Luca Marcolin Naamsestraat 61 bus 3550 B-3000 Leuven BELGIUM Tel. 032 16 326661 vives@kuleuven.be VIVES Briefings 2013 24 MEI Regionale Verschillen in Loonkosten en Arbeidsproductiviteit Jozef Konings & Luca Marcolin

Nadere informatie

De regionale impact van de economische crisis

De regionale impact van de economische crisis De regionale impact van de economische crisis Damiaan Persyn Vives Beleidspaper 11 Juli 2009 VIVES Naamsestraat 61 bus 3510 3000 Leuven - Belgium Tel: +32 16 32 42 22 www.econ.kuleuven.be/vives De regionale

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Brussel, 21 juni 2017 Nieuwe thema-analyse van Belfius Research Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Het is voldoende bekend dat de vergrijzing een grote

Nadere informatie

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( )

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( ) VIVES BRIEFING 2016/04 De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie (2001-2016) Wouter Wolfs Jef Smulders 1 DE EVOLUTIE VAN DE PARTIJFINANCIERING ROPESE UNIE (2001-2016) Wouter

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.528/3 van 15 juni 2017 over een voorontwerp van decreet van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest houdende instemming met 1 de overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Het fileprobleem in Vlaanderen en de impact op bedrijfsprestaties

Het fileprobleem in Vlaanderen en de impact op bedrijfsprestaties VIVES BRIEFING 2018/02 Het fileprobleem in Vlaanderen en de impact op bedrijfsprestaties Lieselot Baert & Jo Reynaerts KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES Steunpunt Economie &

Nadere informatie

De 6 de staatshervorming en de Bijzondere Financieringswet: een evaluatie

De 6 de staatshervorming en de Bijzondere Financieringswet: een evaluatie Seminarie 4 december 2013 De 6 de staatshervorming en de Bijzondere Financieringswet: een evaluatie André Decoster & Willem Sas (*) CES - KULeuven (*) met dank aan Koen Algoed, Benoît Bayenet, Anton Delbarre,

Nadere informatie

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Ruben Schoonackers Bruno Eugène INTERN Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën Structuur van

Nadere informatie

De internationale economische ontwikkelingen hebben geen geduld met de politieke complexiteit van dit

De internationale economische ontwikkelingen hebben geen geduld met de politieke complexiteit van dit ITINERA INSTITUTE ANALYSE Een gezonde fiscale verhouding tussen het federale en regionale beleidsniveau 2010/14 25 08 2010 MENSEN WELVAART BESCHERMING De internationale economische ontwikkelingen hebben

Nadere informatie

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat Jef Smulders & Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid Faculteit Sociale Wetenschappen Tel: 0032 16 32 32 70 Parkstraat

Nadere informatie

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat Jef Smulders & Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid Faculteit Sociale Wetenschappen Tel: 0032 16 32 32 70 Parkstraat

Nadere informatie

Regionale economische vooruitzichten 2014-2019

Regionale economische vooruitzichten 2014-2019 2014/6 Regionale economische vooruitzichten 2014-2019 Dirk Hoorelbeke D/2014/3241/218 Samenvatting Dit artikel geeft een bondig overzicht van enkele resultaten uit de nieuwe Regionale economische vooruitzichten

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur

Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur Samenvatting door een scholier 1286 woorden 9 januari 2013 6,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent 19.1 Personele inkomensverdeling

Nadere informatie

DE KLOOF TUSSEN DE TOTALE ONTVANGSTEN EN DE RIJKSMIDDELEN: EEN ANALYSE VAN DE PERIODE

DE KLOOF TUSSEN DE TOTALE ONTVANGSTEN EN DE RIJKSMIDDELEN: EEN ANALYSE VAN DE PERIODE DE KLOOF TUSSEN DE TOTALE ONTVANGSTEN EN DE RIJKSMIDDELEN: EEN ANALYSE VAN DE PERIODE 2000-2006 EVELIEN VANALME Adviseur van Financiën 1 1. Algemeen besluit In deze studie staat de toenemende kloof tussen

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

Themanummer Beschouwingen bij de hervorming van de Bijzondere Financieringswet

Themanummer Beschouwingen bij de hervorming van de Bijzondere Financieringswet Themanummer Beschouwingen bij de hervorming van de Bijzondere Financieringswet Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 73e jaargang, nr. 2, 2e kwartaal 2013 Inleiding bij het themanummer

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Dit instemmingsdecreet heeft betrekking op de goedkeuring van het dubbelbelastingverdrag en het bijhorende protocol tussen België en Canada.

Nadere informatie

De Zesde Staatshervorming

De Zesde Staatshervorming De Zesde Staatshervorming Grondwetsherzieningen en het provinciale bestuursniveau VVP Colloquium 19/10/2013 Jürgen Vanpraet Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen Nationale rekeningen Rekeningen van de overheid 2015 Inhoud van de publicatie De rekeningen van de Belgische overheid worden opgesteld volgens de definities van het

Nadere informatie

Personenbelasting als potentieel beleidsinstrument

Personenbelasting als potentieel beleidsinstrument Personenbelasting als potentieel beleidsinstrument simulatiemodel 17-12-2012 Lucas Huybrechts Simulatie nieuwe beleidsmaatregelen 1. simulatiemodel 2. regionale opcentiemen 3. belastingverminderingen 4.

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Dubbelbelastingverdragen (DBV) zijn de verdragen waarin twee staten of uitzonderlijk meer dan twee staten afspreken hoe zij de

Nadere informatie

RAAD VAN STATE. afdeling Wetgeving. advies /1 van 6 december over

RAAD VAN STATE. afdeling Wetgeving. advies /1 van 6 december over Hom: To :0025526701 20/12/2012 15:07 #294 P.002/006 RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 52.382/1 van 6 december 2012 over een voorontwerp van decreet 'houdende instemming met 1 de overeenkomst tussen

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen Nationale rekeningen Rekeningen van de overheid 2017 Inhoud van de publicatie De rekeningen van de Belgische overheid worden opgesteld volgens de definities van het

Nadere informatie

Spoor A2: De overdrachten aan de Gemeenschappen en Gewesten in het kader van de Bijzondere Financieringswet: K. Algoed D.

Spoor A2: De overdrachten aan de Gemeenschappen en Gewesten in het kader van de Bijzondere Financieringswet: K. Algoed D. Spoor A2: De overdrachten aan de Gemeenschappen en Gewesten in het kader van de Bijzondere Financieringswet: 2007-2030 K. Algoed D. Heremans KULeuven 18 December 2008 Algemeen secretariaat Steunpunt beleidsrelevant

Nadere informatie

De zesde staatshervorming en de

De zesde staatshervorming en de ITINERA INSTITUTE Samenvatting De zesde staatshervorming en de financiering van de deelstaten in België 2012/01 13 11 2012 MENSEN WELVAART BESCHERMING Huidige principes van de financieringswet Op dit moment

Nadere informatie

De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling

De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling Het onderwijs is in ons land sinds de staatshervorming van 1988-89 een bevoegdheid van de pen. De pen krijgen hun middelen

Nadere informatie

1332 ( ) Nr oktober 2017 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

1332 ( ) Nr oktober 2017 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 1332 (2017-2018) Nr. 1 27 oktober 2017 (2017-2018) Ontwerp van decreet houdende instemming met 1 de overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van Canada tot

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

De winnaars en verliezers van 14 oktober

De winnaars en verliezers van 14 oktober De winnaars en verliezers van 14 oktober Een simulatie van de zetelverdeling in Kamer, Vlaams en Waals Parlement op basis van de provincieraadsverkiezingen Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 26 mei 2014 Inleiding en belangrijkste

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen. Nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen Nationale rekeningen Rekeningen van de overheid 2013 Inhoud van de publicatie De rekeningen van de Belgische overheid worden opgesteld volgens de definities van het

Nadere informatie

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Inleiding Bij de pensioenhervorming van 1996 werd besloten de pensioenleeftijd van vrouwen in

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2013/139

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2013/139 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2013/139 DE HERZIENING VAN DE FINANCIERINGSWET: OVER HET HOE, HET WAAROM EN HET RESULTAAT

Nadere informatie

Focus op de financiën van de gefedereerde entiteiten

Focus op de financiën van de gefedereerde entiteiten Sessie 2: Opmaak van de regionale economische middellangetermijnprojecties Focus op de financiën van de gefedereerde entiteiten Vincent Frogneux, FPB 20 november 2018 Overzicht Historiek Economische en

Nadere informatie

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

RAAD VAN STATE. afdeling Wetgeving. advies /1 van 6 december over. een voorontwerp van decreet 'houdende instemming met

RAAD VAN STATE. afdeling Wetgeving. advies /1 van 6 december over. een voorontwerp van decreet 'houdende instemming met From: To:0025526701 20/12/2012 14 :47 #288 P.002/006 RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 52.376/1 van 6 december 2012 over een voorontwerp van decreet 'houdende instemming met I o de overeenkomst

Nadere informatie

HET NUT VAN DOTATIES IN GELAAGDE STAATSVORMEN: EEN VERGELIJKING VAN VEREVENINGSMECHANISMEN 1

HET NUT VAN DOTATIES IN GELAAGDE STAATSVORMEN: EEN VERGELIJKING VAN VEREVENINGSMECHANISMEN 1 HET NUT VAN DOTATIES IN GELAAGDE STAATSVORMEN: EEN VERGELIJKING VAN VEREVENINGSMECHANISMEN 1 DOOR ANDRE DECOSTER EN WILLEM SAS Centrum voor Economische Studiën, KU Leuven 1. INLEIDING In zowat alle landen

Nadere informatie

Groenboek Zesde Staatshervorming. Subcluster fiscaliteit en financiering

Groenboek Zesde Staatshervorming. Subcluster fiscaliteit en financiering Groenboek Zesde Staatshervorming Subcluster fiscaliteit en financiering 1. Verenigbaarheid van de regionale fiscaliteit met het Europees recht 2. De Vlaamse bevoegdheden in de personenbelasting 3. De niet-bevoegdheidsoverdracht

Nadere informatie

Effect van het beleid van de regering-michel op de begrotingstransferten tussen de Belgische gewesten ( ) Geert Jennes

Effect van het beleid van de regering-michel op de begrotingstransferten tussen de Belgische gewesten ( ) Geert Jennes Naamsestraat 61 bus 3550 B-3000 Leuven BELGIUM Tel. 032 16 326661 vives@kuleuven.be VIVES Briefings 2015 13 april Effect van het beleid van de regering-michel op de begrotingstransferten tussen de Belgische

Nadere informatie

Begrippen: - Overheid: Onder overheid verstaan we het Rijk en de overige publiekrechtelijke lichamen, zoals provincies en gemeenten.

Begrippen: - Overheid: Onder overheid verstaan we het Rijk en de overige publiekrechtelijke lichamen, zoals provincies en gemeenten. Samenvatting door een scholier 919 woorden 20 juni 2007 6,8 6 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Economie Hoofdstuk 4 Productie door de overheid 4.1 De sector overheid - Overheid: Onder overheid

Nadere informatie

De onderhandelingsnota van Johan Vande Lanotte tegenover de compromistekst van Bart De Wever en de voorstellen van AK-VSZ: deel 2

De onderhandelingsnota van Johan Vande Lanotte tegenover de compromistekst van Bart De Wever en de voorstellen van AK-VSZ: deel 2 De onderhandelingsnota van Johan Vande Lanotte tegenover de compromistekst van Bart De Wever en de voorstellen van AK-VSZ: deel 2 Deel 2: DE NIEUWE FINANCIERINGSWET 1. DE 12 PRINCIPES a. Het is een regel

Nadere informatie

DISCUSSION PAPER 4 DE BIJZONDERE FINANCIERINGSWET VOOR DUMMIES ANDRE DECOSTER WILLEM SAS. discussion paper

DISCUSSION PAPER 4 DE BIJZONDERE FINANCIERINGSWET VOOR DUMMIES ANDRE DECOSTER WILLEM SAS. discussion paper DISCUSSION PAPER 4 DE BIJZONDERE FINANCIERINGSWET VOOR DUMMIES ANDRE DECOSTER WILLEM SAS discussion paper Januari 2011 FLEMOSI DISCUSSION PAPER DP4: BIJZONDERE FINANCIERINGSWET VOOR DUMMIES This paper

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën

Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Luc Van Meensel Patrick Bisciari Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën DS.16.08.374_NL Structuur

Nadere informatie

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 25 juni 2014 Geactualiseerde versie

Nadere informatie

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken.

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken. Hoofdstuk 4 Inkomen Paragraaf 4.1 De inkomensverschillen Waardoor ontstaan inkomens verschillen. Inkomensverschillen ontstaan door: Opleiding Verantwoordelijkheid Machtspositie Onregelmatigheid of gevaar

Nadere informatie

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen Spoor A1: Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen André Decoster Willem Sas KULeuven Faculteit ETEW, CES Februari 2015 Algemeen secretariaat Steunpunt

Nadere informatie

De nieuwe financieringswet: anders en beter?

De nieuwe financieringswet: anders en beter? De nieuwe financieringswet: anders en beter? Nu een akkoord over een nieuwe financieringswet eindelijk een feit is, rest enkel nog de vraag of het geduld geloond heeft. Bieden de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Het economisch en financieel belang van de haven van Antwerpen op regionaal en lokaal niveau

Het economisch en financieel belang van de haven van Antwerpen op regionaal en lokaal niveau Dr. Harry Webers, Hir. Jan Janssens & Prof. dr. Chris Peeters Het economisch en financieel belang van de haven van Antwerpen op regionaal en lokaal niveau Antwerpen-Apeldoorn Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen

Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen Boek p. 164-174 Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen Volksraadpleging 1950 Vlaanderen: 72%

Nadere informatie

Inkomsten en uitgaven van de landsoverheid Curaçao in 2014

Inkomsten en uitgaven van de landsoverheid Curaçao in 2014 Inkomsten en uitgaven van de landsoverheid Curaçao in 2014 Inleiding Joyce Mahabali De inkomsten van de overheid zijn de gelden die de overheid binnenkrijgt, overheidsuitgaven zijn de gelden die de overheid

Nadere informatie

Vlaamse Gemeenschap. Franse Gemeenschap

Vlaamse Gemeenschap. Franse Gemeenschap ECONOMISCHE HERGROEPERING - AFSLUITING 2017 - ONTVANGSTEN Waals Hoofdstedelijk scommissie scommissie pelijke scommissie 0 NIET-VERDEELDE ONTVANGSTEN 4 021 0 0 5 26 777 2 361 2 177 0 8 35 349 0600 06 Ontvangsten

Nadere informatie

11.1. Staatsvorming en staatshervorming

11.1. Staatsvorming en staatshervorming Hoofdstuk 11: Federalisme en decentralisatie 11.1. Staatsvorming en staatshervorming Algemene trend: schaalvergroting - Kleinere onderdelen gaan volledig op in nieuw geheel bv. Frankrijk Unie= bundeling

Nadere informatie

Vlaamse Gemeenschap. Franse Gemeenschap

Vlaamse Gemeenschap. Franse Gemeenschap ECONOMISCHE HERGROEPERING - VERWEZENLIJKINGEN 2016 - ONTVANGSTEN Waals Hoofdstedelijk scommissie scommissie pelijke scommissie 0 NIET-VERDEELDE ONTVANGSTEN 14 614 0 0 935 65 004 6 350 1 415 0 720 89 039

Nadere informatie

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen Spoor A1: Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen Willem Sas André Decoster KULeuven Faculteit ETEW 2013 Algemeen secretariaat Steunpunt beleidsrelevant

Nadere informatie

Europese en praktische haalbaarheid

Europese en praktische haalbaarheid Spoor A2: REGIONALISERING VENNOOTSCHAPSBELASTING: BELASTBARE BASISMODEL Europese en praktische haalbaarheid A. Haelterman KULeuven 2 september 2008 Algemeen secretariaat Steunpunt beleidsrelevant Onderzoek

Nadere informatie

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen

Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen Spoor A1: Het nut van dotaties in gelaagde staatsvormen: Een vergelijking van vereveningsmechanismen Willem Sas André Decoster KULeuven Faculteit ETEW 2013 Algemeen secretariaat Steunpunt beleidsrelevant

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Het volkenrecht kent een aantal regimes van voorrechten en immuniteiten, die bedoeld zijn om de autonome uitoefening van de functies

Nadere informatie

5/12/ principes van de 6de staatshervorming. 2. Responsabiliseren Gewesten & Gemeenschappen. 3. Fiscale autonomie

5/12/ principes van de 6de staatshervorming. 2. Responsabiliseren Gewesten & Gemeenschappen. 3. Fiscale autonomie 1. 12 principes van de 6de staatshervorming 2. Responsabiliseren Gewesten & Gemeenschappen 3. Fiscale autonomie 4. Sanering financiën Entiteit I 5. Winnaars/verliezers van 6de staatshervorming 1 Injectie

Nadere informatie

De Bijzondere Financieringswet

De Bijzondere Financieringswet De Bijzondere Financieringswet Wijzigingen n.a.v. de zesde staatshervorming 12 december 2012 - kick off Groenboek Wim Van den Bossche Kenneth Vyncke De Bijzondere Financieringswet 1. Zesde staatshervorming

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Dit instemmingsdecreet heeft betrekking op de goedkeuring van het dubbelbelastingverdrag en het bijhorende protocol tussen België

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

Themanummer De financiën van de lokale overheden: evoluties en uitdagingen

Themanummer De financiën van de lokale overheden: evoluties en uitdagingen Themanummer De financiën van de lokale overheden: evoluties en uitdagingen Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 73e jaargang, nr. 4, 4e kwartaal 2013 Inleiding op het themanummer

Nadere informatie

Het veranderende ondernemingslandschap: feiten en een kader voor industrieel beleid

Het veranderende ondernemingslandschap: feiten en een kader voor industrieel beleid VIVES BRIEFING 2017/03 Het veranderende ondernemingslandschap: feiten en een kader voor industrieel beleid Gert Bijnens & Joep Konings KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES Dit

Nadere informatie

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0 [#VK2014] Verlagen sociale lasten Venn.B : lager tarief ipv NIA -6,3-3,0 Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3 Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0-3,0 +6,0 Verlaging nominaal

Nadere informatie

CAPITA SELECTA 1 RECHTSVERGELIJKENDE STUDIE

CAPITA SELECTA 1 RECHTSVERGELIJKENDE STUDIE Spoor A2: CAPITA SELECTA 1 RECHTSVERGELIJKENDE STUDIE Dr. Axel Haelterman KULeuven 13 december 2007 Algemeen secretariaat Steunpunt beleidsrelevant Onderzoek Fiscaliteit & Begroting Voskenslaan 270 9000

Nadere informatie

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Prof. dr. Jan Wouters Maarten Vidal Instituut voor Internationaal Recht K.U. Leuven www.internationaalrecht.be

Nadere informatie

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak

Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Ides Nicaise HIVA / PPW (KU Leuven) Vooraf Vooraf België Was mede-initiator van EU-aanbeveling 2012 inzake

Nadere informatie

OP WEG NAAR MEER & EEN BETER VLAANDEREN

OP WEG NAAR MEER & EEN BETER VLAANDEREN OP WEG NAAR MEER & EEN BETER VLAANDEREN DOORGEDREVEN CONFEDERALISME VOLGENS ZWITSERSE SUCCESRECEPTEN JAN SPOOREN 24 JUNI 2017 DEEL 1 ZWITSERS SUCCES ZWITSERLAND IS EFFICIËNTER EN COMPETITIEVER WEF Global

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 Gemiddeld inkomen van de Belg bedroeg in 2014 17.684 euro Fiscale statistiek van de inkomens op basis van het aanslagjaar 2015 Het netto belastbare inkomen van de Belg

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter A. Alen en de rechters-verslaggevers E. Derycke en P. Nihoul, bijgestaan door de griffier F.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter A. Alen en de rechters-verslaggevers E. Derycke en P. Nihoul, bijgestaan door de griffier F. Rolnummer 5970 Arrest nr. 157/2014 van 23 oktober 2014 A R R E S T In zake : het beroep tot gedeeltelijke vernietiging van de bijzondere wet van 6 januari 2014 met betrekking tot de Zesde Staatshervorming,

Nadere informatie

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE Bijdrage tot de welvaart België telt tienduizenden vzw s, stichtingen, sociale economiebedrijven en feitelijke verenigingen. 18.847 daarvan

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

Boekdeel I. Algemeen. Deel 1. Inkomstenbelastingen. Deel 2. Met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen. zie afzonderlijk Boekdeel I

Boekdeel I. Algemeen. Deel 1. Inkomstenbelastingen. Deel 2. Met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen. zie afzonderlijk Boekdeel I Boekdeel I zie afzonderlijk Boekdeel I Algemene inhoudstafel Boekdeel I Algemeen Bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten................. 5 Wet

Nadere informatie

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Naar een nieuw en modern belastingsysteem #jijmaaktmorgen België is uitzonderlijk. Je belast kapitaal niet en je overbelast arbeid. Dat moet je dus herzien. Pascal Saint-Amans

Nadere informatie

André Decoster Willem Sas

André Decoster Willem Sas DE BIJZONDERE FINANCIERINGSWET FOR DUMMIES 1 André Decoster Willem Sas 2011-01-10 Wegens haar pivotale rol in de aanslepende regeringsonderhandelingen staat de Bijzondere Financieringswet (BFW) al vier

Nadere informatie

Wie jong is, wordt getroffen. Wie kinderen heeft, wordt getroffen

Wie jong is, wordt getroffen. Wie kinderen heeft, wordt getroffen Naast de federale besparingen mogen we natuurlijk niet vergeten wat er op Vlaams niveau op ons af komt. Wie verwacht dat de Vlaamse regering Bourgeois I de wonden van de federale besparingen zalft, komt

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Dit instemmingsdecreet heeft betrekking op de goedkeuring van het dubbelbelastingverdrag en het bijhorende protocol tussen België en India.

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2012/137

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2012/137 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN ONDERZOEKSEENHEID CENTRUM VOOR ECONOMISCHE STUDIËN LEUVENSE ECONOMISCHE STANDPUNTEN 2012/137 DE NIEUWE FINANCIERINGSWET: ANDERS, MAAR OOK BETER? André Decoster Willem Sas

Nadere informatie

ONZE ARBEIDSMARKT: WAAROM WE MOETEN DOEN WAT WE MOETEN DOEN EN WAT WE KUNNEN DOEN

ONZE ARBEIDSMARKT: WAAROM WE MOETEN DOEN WAT WE MOETEN DOEN EN WAT WE KUNNEN DOEN ONZE ARBEIDSMARKT: WAAROM WE MOETEN DOEN WAT WE MOETEN DOEN EN WAT WE KUNNEN DOEN Prof. dr. Stijn Baert @STIJN_BAERT GEWOON-DOEN-DAG OPEN VLD 1 1 2 3 WAAROM WE MOETEN DOEN WAT WE MOETEN DOEN EN WAT WE

Nadere informatie