Jaarstukken 2016 gemeente Bronckhorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarstukken 2016 gemeente Bronckhorst"

Transcriptie

1 gemeente Bronckhorst Z D4 Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 29 juni 2017 Registratie nr Z93146\Raad Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: J.H.M. Tiemessen (0575) rst.n1 Onderwerp Jaarstukken 2016 gemeente Bronckhorst Voorstel 1. De jaarstukken van de gemeente Bronckhorst 2016 voorlopig vast te stellen; 2. Het jaarresultaat over 2016 vast te stellen op ; 3. Het resultaat te bestemmen voor: - vijf projecten , - de bestemmingsreserve Bovenwijkse voorzieningen , - de bestemmingsreserve Sociaal Domein , - de voorziening vervangingsinvesteringen Afvalverwijdering , en het restant, , toe te voegen aan de Algemene reserve. Inleiding Met trots presenteren wij u een jaarrekening waarin zichtbaar wordt waar dit college voor staat: een solide en betrokken bestuur dat langs drie pijlers werkt aan een Bronckhorst waar het goed wonen, werken en recreëren is. Zorg Dichtbij, Landschappelijke Kwaliteit en Duurzame Ontwikkeling In 2016 zijn veel resultaten bereikt. Resultaten die bijdragen aan een sterk Bronckhorst op lange termijn en die zichtbaar bijdragen aan de pijlers van ons collegeprogramma: Zorg Dichtbij, Landschappelijke Kwaliteit en Duurzame Ontwikkeling. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden. Met veel enthousiasme werken we samen met inwoners, organisaties, ondernemers en andere overheden aan het realiseren van diverse actiepunten. Daarbij zoeken we naar oplossingen die passen bij de vraagstukken, werken we aan maatwerk en innovatieve oplossingen. Zorg Dichtbij: De praktische uitvoering van het Sociaal Domein is stevig neergezet. De werking van de sociale teams loopt en we zijn tevreden over de samenwerking met de partners. De integrale en persoonlijke aanpak leidt tot passende ondersteuning voor onze inwoners. De transitie binnen het Sociaal Domein verloopt goed. We hebben ervaring opgedaan met de nieuwe taken, de overgang van cliënten is afgerond en alle herindicaties hebben plaatsgevonden. De mensen die binnen de beschutte werkomgeving van Delta werkten hebben een plek bij een lokale ondernemer gevonden.

2 Met het Maatjesproject is binnen onze eigen organisatie ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het bedrijfsleven pakt hierin een rol. De Job- Hunter vervult hierin en ondersteunende en aanjagende rol. De jaarlijkse dag van de mantelzorg is door veel mantelzorgers enorm positief gewaardeerd. De Woongemakbeurs is goed bezocht en draagt bij aan bewustwording en mogelijkheden over zelfstandig blijven wonen. Landschappelijke Kwaliteit: Er is een aanzet gemaakt voor het bomenbeleidsplan. Ook is een aanzet gemaakt voor de herziening bestemmingsplan landelijk gebied. De schetsschuit is uitgevoerd bij Landgoed 't Medler Meuhoek is één van de "dorp en randprojecten". Een aantal bewoners heeft langjarige afspraken gemaakt over behoud en herstel van de duizenden knotelzen in hun gebied. Er is een regionale notitie over een integrale aanpak van leegstand en er is continu afstemming over de lokale invulling hiervan. Voor het buitengebied is een met pilot sloopregeling gestart. In 2016 is er interesse getoond om ca m2 voor de sloopregeling aan te melden. Duurzame Ontwikkeling: De vorming van het ondernemersfonds is gerealiseerd met als doel lokale economie en vitaliteit te versterken. Het Grondstoffenbeleidsplan is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners. De Duurzaamheidslening is ingevoerd, het dak van het gemeentehuis is beschikbaar gesteld voor zonnepanelen. De voorbereiding voor Zoov zijn van start (basismobiliteit) Er is continu ingezet op het realiseren van breedband/glasvezel. Het solarpark Hengelo is gerealiseerd. Er is een opdracht verstrekt voor een quickscan om te komen tot nadere analyses en verdiepingen van de laatste cijfers over demografische ontwikkelingen. Doel is inzicht te krijgen in de effecten en kansen voor de leefbaarheid van onze gemeente. Solide Vooraf hebben we aangegeven een solide bestuur te willen zijn. Dit uit zich in een financieel gezonde gemeente zoals u in de jaarrekening kunt zien. We slagen erin om steeds strakker te begroten zodat de afwijking in de reguliere bedrijfsvoering gering is. Het positieve resultaat komt voor een groot deel uit het Sociaal Domein. Voorgesteld wordt om het positieve resultaat van het Sociaal Domein toe te voegen aan de bestemmingsreserve Sociaal Domein. Dit om de financiële tekorten in de komende jaren te kunnen opvangen. (figuur 1 en 2). We hebben de verantwoordelijkheid genomen om in eigen bouwlocaties te schrappen.

3 Ontwikkeling taakstelling (fig. 1) Opbouw, bestemming / claims en restant ruimte bestemmingsreserve Sociaal domein (fig. 2) Restant ruimte Taakstelling 2020 itaakstelling N3 le TR iltaakstellbig 2018 Taakstelling I Innovates torten! domein Rekeningoverschot 2016 Ii laarrekeningoverschotten tin] 2015 Begroting Prognose Prognose Prognose Opbouw bestemmingsreserve SD Bestemming claims Betrokken De samenleving blijft ontwikkelen en veranderen en we moeten daar als overheid op aan blijven sluiten. Dat vraagt een flexibele houding en continu kijken waar we zaken moeten bijstellen. Verbindend werken is daarbij onze visie. In de praktijk is dit een ontwikkeltraject voor iedereen. Het blijft voor iedereen een aandachtspunt om bewust te blijven kijken naar onze eigen rol. Als we de samenleving de ruimte willen geven heeft dat consequenties voor hoe we zelf handelen. Welke kaders en voorwaarden willen we stellen? Op welk niveau willen we sturen en op welke manier willen de financiële middelen van de gemeente "beheersen"? Hoeveel financiële ruimte ligt vast in "gemeentelijke doelstellingen" en hoeveel ruimte is er voor ideeën en initiatieven uit de samenleving? Rekeningresultaat De rekening sluit met een voordelig resultaat van Geraamd, na wijzigingen, was een voordeel van De belangrijkste afwijkingen tussen de begroting (na wijziging) en de rekening vindt u in de toelichting op de programma's in het onderdeel "Wat heeft het gekost". Een beleidsmatige toelichting ziet u per deelprogramma bij het onderdeel "Beoogde resultaten" en "Wat hebben we er voor gedaan in 2016". Resultaatbestemmingen Voor het bestemming van het resultaat leggen we u onderstaande voorstellen voor. Projectvoorstellen Project Landschapscontract Het project is gericht op het versterken van het landschap, het verbeteren van de recreatieve mogelijkheden in het landschap en het vergroten van de betrokkenheid van inwoners bij natuurlandschap. Daarvoor worden karakteristieke landschapselementen aangelegd en hersteld en worden deelprojecten uitgevoerd op het gebied van educatie en burgerparticipatie. De uitvoering is gestart in 2015 en loopt door tot en met Hiervoor hebben wij van de provincie een bijdrage ontvangen. Zelf hebben wij binnen bestaande middelen het vereiste cofinancieringsbedrag gevonden en verwerkt in de diverse jaarbegrotingen. De onbenutte maar benodigde middelen voor cofinanciering worden met de resultaatbestemming doorgeschoven.

4 AED-voorzieningen De AED-voorzieningen worden overgedragen. De stichting die hiervoor in het leven wordt geroepen heeft enige vertraging opgelopen waardoor de overdracht pas in 2017 plaatsvindt. Bibliotheekwerk Met de bibliotheek West Achterhoek is voor 2017 een budgetovereenkomst afgesloten. De eenmalige extra dekkingsmiddelen die hiervoor nodig zijn, zijn in 2016 gevonden binnen het budget preventie sociaal domein. Deze middelen zijn in 2016 overgeheveld naar het bibliotheekwerk en komen via deze bestemming beschikbaar in Project vernieuwing programmabegroting Eind 2015 is het traject Vernieuwing programmabegroting in gang gezet. Dit heeft geresulteerd in een aangepaste programmabegroting voor 2017 en een eerste aanzet voor een taakveldenbegroting. Het project is nog niet afgerond en krijgt een vervolg in Voor deze vernieuwing is een budget beschikbaar gesteld van Het restant willen we inzetten in Visie op leren In een veranderende organisatie, zoals de Gemeente Bronckhorst is het belangrijk dat medewerkers de gelegenheid wordt geboden om zich te ontwikkelen en te verdiepen. De medezeggenschap heeft in 2015 al aangegeven dat er behoefte is aan aandacht voor leren binnen de organisatie. Hierbij heeft ze ook een advies gegeven over een gestructureerde aanpak hiervoor. Ook de invoering van competentiemanagement heeft het besef in de organisatie vergroot dat leren "erbij hoort". Bronckhorst Leert Door is de werkwijze waarop we alle leermiddelen en ontwikkeling van medewerkers en leidinggevenden gaan oppakken. We richten ons op 3 pijlers; Kwaliteit, competenties, kennis en inspiratie Om alle ontwikkel initiatieven samen te brengen is het praktisch een digitaal platform te gebruiken. Hierbij wordt gedacht aan een platform waarin al een aanbod in aanwezig is. Dit zal een aanbod zijn van algemene ontwikkelmogelijkheden. Ook het door onszelf ontwikkelde aanbod kan hierin worden opgenomen. Denk hierbij aan open communiceren, hostmanschip, sociaal handhaven etc. Voorgesteld wordt om toe te voegen aan het opleidingsbudget in 2017 en het resterende deel ( ) aan Voorzieningen en bestemmingsreserves Bovenwijkse voorzieningen Bij ruimtelijke ontwikkelingen waarbij beslag wordt gelegd op ruimte worden bijdragen gevraagd op basis van de nota Bovenwijkse voorzieningen. De ontvangen bijdragen worden toegevoegd aan de hiervoor ingestelde bestemmingsreserve (februari 2017). Afvalverwijdering De afvalverwijdering en de hiervoor geheven rechten geeft voor 2016 een overschot te zien. Dit overschot willen wij toevoegen aan de in te stellen voorziening vervangingsinvesteringen afvalverwijdering. Uit deze voorziening worden de vervangingen van milieuparkjes gefinancierd. Op deze wijze blijft het overschot beschikbaar voor het doel waarvoor de rechten zijn geheven.

5 Sociaal domein Op basis van afspraken met de raad blijft het overschot op het sociaal domein beschikbaar voor het sociaal domein. Tot 2015 werd het saldo toegevoegd aan de budgetten in het volgende begrotingsjaar. Bij het vaststellen van de nota reserves en voorzieningen in februari 2017 is hiervoor een bestemmingsreserve Sociaal domein ingesteld. Met de raad zijn afspraken gemaakt over de verantwoording van de inzet van de reserve. Het overschot 2016 wordt hieraan toegevoegd. Even als het overschot tot en met Met de reserve worden de nog niet ingevulde taakstellingen afgedekt en biedt ruimte voor innovatieve initiatieven. De ontwikkeling van de reserve en de hierop rustende claims zijn weergegeven in bovenstaand diagram. Algemene reserve Het resterende overschot 2016 wordt toegevoegd aan de algemene reserve I nterne/externe communicatie Het opstellen van de (diverse onderdelen van de ) jaarstukken is tot stand gekomen met medewerking van een groot aantal medewerk(st)ers in de organisatie. Verder is voor en tijdens de controle regelmatig contact geweest met de accountant. We hebben de jaarstukken 2016 voor de laatste maal behandeld op 30 mei. Beoogd effect Het komen tot vaststelling van de jaarstukken 2016 en het aanbieden daarvan aan Gedeputeerde Staten van Gelderland overeenkomstig de wettelijke voorschriften. Met de vaststelling van de jaarstukken 2016 wordt de begrotingscyclus van perspectiefnota, begroting, tussentijdse rapportages en jaarstukken afgerond. Argumenten 1.1 Invulling verantwoordingsplicht van het college en controletaak van de raad Op grond van artikel 197 Gemeentewet ontvangt u de jaarstukken over het jaar 2016, waarmee we verantwoording afleggen over het door ons gevoerde bestuur in dat begrotingsjaar. Artikel 198 Gemeentewet bepaalt dat u de jaarstukken vaststelt. We hebben de jaarstukken opgesteld in overeenstemming met het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Ze geven u inzicht in het door ons gevoerde beleid en beheer, waardoor u in staat bent uw controlerende rol uit te oefenen. De jaarstukken 2016 bestaan uit het jaarverslag (programmaverantwoording en paragrafen) en de jaarrekening (balans en programmarekening). Met de vaststelling verleent u ons decharge. 3.1 Projectvoorstellen Het gerealiseerde resultaat is mede ontstaan doordat diverse projecten niet of niet geheel in 2016 zijn uitgevoerd. De voor de uitvoering nog benodigde middelen ( ) blijven door het bestemmen van het resultaat beschikbaar. Kanttekeningen n.v.t. Kosten, baten en dekking De jaarstukken sluiten met een positief resultaat van Van het resultaat wordt voorgesteld om te bestemmen voor over het jaar heen lopende projecten, toe te voegen aan bestemmingsreserves en aan de algemene reserve.

6 Uitvoering Na het vaststellen van de jaarstukken verzenden we de programmarekening 2016 op grond van artikel 200 van de Gemeentewet binnen 2 weken aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Evaluatie Ieder moment in de planning & control cyclus vormt een natuurlijk moment om het gevoerde beleid te evalueren en bij te stellen. Hengelo (Gld), 30 mei 2017, Burgemeester en wethouders van Bronckhorst, de secretaris, de burgemeester, B.J. Drewes M. Besselink Bijlagen: Ontwerp raadsbesluit Jaarstukken 2016 Bronckhorst

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Faciliteren maatschappelijke initiatieven

Faciliteren maatschappelijke initiatieven gemeente Bronckhorst Z01C7ED5B0A Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 23 maart 2017 Registratie nr Z91054\Raad- 00209 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend W. Gouwenberg

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

De raad van de gemeente Geldermalsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016 nummer 010, besluit:

De raad van de gemeente Geldermalsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016 nummer 010, besluit: Gemeente[Įn3 Geldermalsen De raad van de gemeente Geldermalsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016 nummer 010, besluit: 1. Onder voorbehoud goedkeurende

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij:

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-14-01790 / jaarrekening 2013 gemeente Oegstgeest portefeuillehouder M. den Boer afdeling Bedrijfsondersteuning opgesteld door F. Boland datum/voorstel nr 20 mei 2014 / CB-14-345

Nadere informatie

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1,

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1, 9 Gemeente[![tr Geldermalsen '11. Voor de vervanging van inventarissen in de gymlokalen een krediet van 26.100 beschikbaar te stellen. 12. Voor het bouw- en woonrijp maken van het perceel ten behoeve van

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

*Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062

*Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062 *Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062 Raadsvoorstel Onderwerp : Vaststelling jaarstukken 2014 gemeente Mill en Sint Hubert Datum college : 26 mei 2015 Portefeuillehouder : H.P.W.M.

Nadere informatie

Doetinchem, 28 juni 2017

Doetinchem, 28 juni 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 6 JULI 2017 Jaarstukken 2016 Te besluiten om: 1. De Jaarstukken 2016 vast te stellen. Daarmee besluit u ook: 2. Tot het bestemmen van 762.000 voor activiteiten

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 Aanleiding Ter uitvoering van de artikelen 197 en 198 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

B en W voorstel. 13int03024. Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 2013

B en W voorstel. 13int03024. Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 2013 G E M E E N T E B O R N E B en W voorstel 13int324 Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 213 Samenvatting voorstel Het college van B&W verzoeken in te stemmen met het overhevelen van budgetten

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

oescand archief datum

oescand archief datum Raadsvoorstel oescand archief datum 1 6-07- 11 Aan de gemeenteraad Van : College van B&W Datum : 23 april 13 Pfh. : L.P. Vokurka Steller : L. van Ledden - Vredenbregt tei.nr. : 0652739308 e-mail : CoordinatorJaarrekeningproces@Delft.nl

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: A.A.L.M. Spekschoor

gemeente Bronckhorst Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: A.A.L.M. Spekschoor gemeente Bronckhorst Z01C0F78758 Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 29 juni 2017 Registratie nr Z90447\Raad- 00205 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend H. Withagen

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 juni 2016

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

: 27 augustus 2012 : 10 september : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra

: 27 augustus 2012 : 10 september : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 augustus 2012 : 10 september 2012 Documentnr. Zaaknummer : 890 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 Raadsstuk Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 1. Inleiding Per 1 januari 2014 zijn de Haarlemse taken voor milieutoezicht,

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

Telefoonnummer 14 0517

Telefoonnummer 14 0517 Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00085* GR16.00085 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 29 juni 2016 Agendanummer 10 Datum Raad 13 juli 2016 Agendanummer

Nadere informatie

Team PO. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr.

Team PO. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team PO Instellen voorziening voor Individueel loopbaanbudget 1- Notagegevens Notanummer 1183961 Datum 14-1-2014 Programma: 11. Algemene dekkingsmiddelen

Nadere informatie

A.A.L.M. Spekschoor 29 september 2016 Z43043\Raad Onderwerp

A.A.L.M. Spekschoor 29 september 2016 Z43043\Raad Onderwerp gemeente Bronckhorst Z01923BAE3E Naam portefeuillehouder: Vergaderdatum Registratie nr A.A.L.M. Spekschoor 29 september 2016 Z43043\Raad- 00161 Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota I advies van: Erwin Stolp Behandelende afdeling: Financiën Datum: 30-04-2015 NR. TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Managementrapportage 2016

Managementrapportage 2016 Managementrapportage 2016 Gouda, 19 augustus 2016 TER VASTSTELLING Algemeen Bestuur 5 oktober 2016 Versienummer: 1.0 Datum: 19 augustus 2016 Productnummer Omschrijving Managementrapportage 2016 Status

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0759 Landgraaf, 15 april 2019 ONDERWERP: Uitgangspuntennotitie begroting 2019-1 en 2020, concept 1e wijziging begroting 2019-1,

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1171 B.17.1171 Landgraaf, 20 juni 2017 ONDERWERP: Programmaverantwoording 2016 Raadsvoorstelnummer: 53 PROGRAMMA 1. Bestuur

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM:

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM: Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1570977 Raad 10 november 2015 Documentkenmerk: 1570979 B. en W. 29 september 2015 Behandeld door: mw. G.J. Jansonius E-mail: Gedda.Jansonius@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: 2e

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 8 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370331/1370333 Programma Bestuur en belasting Projectnummer - Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n)

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 Raadsstuk Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders vast o.a. in de vorm van gemeentelijke verordeningen. De financiële beheersverordening

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

12 Stiens, 28 juli 2014

12 Stiens, 28 juli 2014 12 Stiens, 28 juli 2014 Raadsvergadering: 4 september 2014 Voorstelnummer: 2014/49 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576668

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Landgraaf, 8 april 2019 Programma Documentnummer: B.19.0697 *B.19.0697* ONDERWERP: Jaarstukken 2018 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) : H.L. Flier (078)

: P.J. Verheij (078) : H.L. Flier (078) Raadsvoorstel Vergadering : 25 en 26 juni 2013 Nummer : Raad /.. Datum voorstel : 28 mei 2013 Portefeuillehouder Primaathouder : P.J. Verheij (078) 770 6003 p.j.verheij@alblasserdam.nl : H.L. Flier (078)

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Managementrapportage 2017

Managementrapportage 2017 Managementrapportage 2017 Gouda, 15 september 2017 TER VASTSTELLING Algemeen Bestuur 29 november 2017 Versienummer: 1.0 Datum: 15 september 2017 Productnummer Omschrijving Managementrapportage 2017 Status

Nadere informatie

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen.

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen. gemeente Bronckhorst 1/1 Z01CBAAA2C9 Naam portefeuillehouder: M. Besselink Vergaderdatum 20 april 2017 Registratie nr Onderwerp Z91544\Raad- 00215 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 3 AB / 30-06-2017 Datum nota: 12 juni 2017 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Waarom naar de raad? controlerende rol

RAADSVOORSTEL. Waarom naar de raad? controlerende rol RAADSVOORSTEL Onderwerp Jaarstukken 2014 Agendanummer 0 Nummer 0 Steller Karin Jansen Portefeuillehouder(s) J.T. van Burgsteden Doorkiesnummer steller 0413-481231- Bereikbaar op: Bijlagen 1 Coördinerend

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit:

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit: gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z88873\Raad-00267/4 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en W van dinsdag 26 september

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016 Raadsvoordracht Onderwerp: Jaarrekening 2016 Datum: 9 juni 2017 Steller: K. Deutekom Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. De jaarrekening 2016 vaststellen; 2. Het rekeningresultaat

Nadere informatie

Introductie gemeenteraad in de financiën. Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014

Introductie gemeenteraad in de financiën. Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014 Introductie gemeenteraad in de financiën Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014 Inhoud Algemeen: Wat is het belang van de begroting en de jaarrekening, wat doet de raad en wat

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording Financiële verordening gemeente Beesel 2017 De raad van de gemeente Beesel gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Beesel 2017 Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Gert-Jan Pieterse, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Grondbedrijf Besluitvormende

Nadere informatie

MliVJUUT. Gemeente Delft b. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr.

MliVJUUT. Gemeente Delft b. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr.  Programma Registratie nr. MliVJUUT I V V V Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. : college van B&W : 26-04-2016 : A. Mekker : L. van Ledden-Vredenbregt

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek gemeente Bronckhorst Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/15 15 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z25604.RD14-00795 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok) Vergadering: 7 februari 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 1 2 Inhoud 1 Visie en wettelijke kaders 5 1.1 1.2 Visie Wettelijke kaders 2 Reserves 7 2.1 Soorten reserves 8 2.1.1 Algemene reserves 2.2 2.3 2.4 3 Voorzieningen 11 3.1 3.2

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017

Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017 Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017 De gemeenteraden is gevraagd voor 1 oktober 2017 een reactie te geven. Alle gemeenteraden hebben

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

De accountantsverklaring voor een gemeente bestaat uit 2 oordelen, te weten een oordeel over de getrouwheid en een oordeel over de rechtmatigheid.

De accountantsverklaring voor een gemeente bestaat uit 2 oordelen, te weten een oordeel over de getrouwheid en een oordeel over de rechtmatigheid. Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 812868/813287 14 juni 2018 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

Gemeente Bladel. Aan de raad. Nummer : R Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016

Gemeente Bladel. Aan de raad. Nummer : R Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016 Gemeente Bladel mi linn in i ii iiii ii Nummer : R2017.003 Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel Aan de raad Samenvatting Het college legt verantwoording

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp: Decemberrapportage 2016 BBVnr: 2016/ Inleiding

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp: Decemberrapportage 2016 BBVnr: 2016/ Inleiding Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Decemberrapportage 2016 BBVnr: 2016/487091 1. Inleiding De Decemberrapportage is na de Bestuursrappportage 2016 het volgende document in de planning en control cyclus 2016.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018BEM55 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 juni 2018 NUMMER PS AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Arjan Vermeeren DOORKIESNUMMER 3321 DOCUMENTUMNUMMER 81D3E4D8 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Betreft vergadering Provinciale Staten 14 november Commissiegriffier Margreeth Trimpe

Betreft vergadering Provinciale Staten 14 november Commissiegriffier Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel Statenvoorstel 11 e wijziging begroting 2014 Nummer SERV174 Commissie Bestuur, Financiën en Welzijn 17 oktober 2014 Betreft vergadering Provinciale

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Raadsvoorstel IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Onderwerp Najaarsnota 2017 Registratienumm er R17.000080 Raadsvergadering 07/11/2017 Portefeuillehouder J. Hordijk Behandelend ambtenaar L. Evers Datum Bijlagen Openbaar

Nadere informatie

: Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden

: Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden Raadsvoorstel Datum : 24-5-2018 Kenmerk Portefeuillehouder Nee Onderwerp : Z101697/Raad-00343 : A.A.L.M. Spekschoor : Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden Geachte leden van de gemeenteraad, Voorstel

Nadere informatie

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer 1. Inleiding In 2008 heeft Aniek Geerts, student Master of Business Administration met begeleiding vanuit de Rijksuniversiteit Groningen door de heer B.J.W.Pennink

Nadere informatie

commissie Bestuur Commissie Economie Commissie Ruimte Commissiegriffier Margreeth Trimpe

commissie Bestuur Commissie Economie Commissie Ruimte Commissiegriffier Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief Controlerend Provincie Zeeland Naam voorstel Nummer SERV-054 Statenvoorstel Jaarstukken 2015 Provincie Zeeland Betreft vergadering Gezamenlijke vergadering van de commissie

Nadere informatie

aan kopie van datum raad college

aan kopie van datum raad college Memo aan kopie van datum raad college 27062012 betreft Regioraad 4 juli 2012 Geachte raadsleden, Met het oog op de voorbereiding op de Regioraadsvergadering van 4 juli aanstaande treft u in dit memo per

Nadere informatie

Ambtenaar Telefoon adres

Ambtenaar Telefoon  adres GEMEENTE ELSEN Raadsvoorstel Onderwerp: rygave budget uit reserves in de Begroting 2016 Datum collegevergadering 12 juli 2016 Registratienummer Rs16.00562 Portefeuillehouder(s) A. erkalk Ambtenaar Telefoon

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: De raad voor te stellen: 1. Aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren aan te geven in te kunnen stemmen met de

Nadere informatie