*864841B70* NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CEgoedkeuring.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "*864841B70* NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CEgoedkeuring."

Transcriptie

1 NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CEgoedkeuring. Verklaring van overeenstemming Mercury MerCruiser Indien geïnstalleerd volgens de aanwijzingen van Mercury MerCruiser voldoet deze hekaandrijvings- of binnenboordmotor aan de vereisten van de volgende richtlijnen door conformiteit met de bijbehorende normen, als volgt gewijzigd: Richtlijn oleziervaartuigen 94/25/EG; 2003/44/EG 1007 Van toepassing op Toegepaste normen Eigenaarshandleiding (A.2.5) ISO Openingen in romp, dek en bovenbouw (A.3.4) ISO ; ISO Hanteringseigenschappen (A.4) ISO 8665 Binnenboordmotor (A.5.1.1) ISO 15584; ISO 10088; ISO 7840; ISO Brandstofsysteem (A.5.2) ISO 10088; ISO 7840; ISO 8469 Elektrisch systeem (A.5.3) ISO 10133, ISO 8846 Stsysteem (A.5.4) Toepasselijke gedeelten van: ISO 10592, ISO 8848 en ABYC P-17 Vereisten uitlaatgasemissie (B.2) ISO 8178 Eigenaarshandleiding (B.4) ISO 8665 Geluidsniveaus (C.1) ISO Met brandwering uitgeruste apparat (bijlage II) ISO 8846; SAE J1171; SAE J1191; SAE J 2031 Mercury MerCruiser verklaart dat onze hekaandrijvings- of binnenboordmotoren zonder geïntegreerde uitlaat, bij installatie in een pleziervaartuig conform de door de fabrikant geleverde aanwijzingen, voldoen aan de uitlaatemissievereisten van de bovengenoemde richtlijn. Deze motor mag pas in bedrijf worden gesteld nadat indien vereist is verklaard dat het pleziervaartuig waarin hij is geïnstalleerd in overeenstemming is met de relevante bepaling van de richtlijn. Richtlijn elektromagnetische compatibiliteit 89/336/EG, 92/31/EEG en 93/68/EEG Identificatiegegevens Algemene emissienorm EN Algemene immuniteitsnorm EN Voertuigen, vaartuigen en door inwendige verbrandingsmotor aangedreven apparaten - kenmerken radiostoring Test voor elektrostatische ontlading SAE J551 (CISPR 12) EN ; EN ; EN De aangemelde instantie die verantwoordelijk is voor bewaking van het kwaliteitssysteem onder de Full Quality Assurance Module H van Richtlijn 2003/44/EC is: Det Norske Veritas Noorwegen Nummer aangemelde instantie: 0575 Deze verklaring wordt afgegeven onder de exclusieve verantwoordelijkheid van Mercury Marine en Mercury MerCruiser. President - Mercury MerCruiser, Stillwater, OK, VS Juridische afdeling: Regulations and Product Safety Department Mercury Marine W6250 W. Pioneer Road Fond du Lac, WI VS Noteer de volgende gegevens: Kevin Grodzki 2008 Mercury Marine 8.1 H.O. & Horizon 8.1 modellen *864841B70* B70 Model en vermogen van de motor Serienummer van de motor

2 Serienummer van het spiegelpakket (hekaandrijving) Tandwielverhouding Serienummer van de hekaandrijvingseenheid Transmissiemodel (binnenboord) Tandwielverhouding Serienummer transmissie Nummer schroef Spoed Diameter Rompidentificatienummer (HIN) Aanschafdatum Bootfabrikant Bootmodel Lengte De serienummers duiden voor de fabrikant talloze technische details aan die op de Mercury MerCruiser motorinstallatie van toepassing zijn. Geef bij contact met uw erkende Mercury MerCruiser dealer i.v.m. service altijd het model- en serienummer op. De beschrijving en specificaties in deze gids waren van kracht bij het ter perse gaan. Mercury Marine streeft naar constante verbetering en behoudt zich daarom het recht voor om de productie van bepaalde modellen te staken en specificaties of ontwerpen te wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving en zonder verdere verplichtingen aan te gaan. Mercury Marine, Fond du Lac, Wisconsin, V.S. Gedrukt in de V.S. 2008, Mercury Marine Mercury, Mercury Marine, MerCruiser, Mercury MerCruiser, Mercury Racing, Mercury Precision Parts, Mercury Propellers, Mariner, Quicksilver, #1 On The Water, Alpha, Bravo, Bravo Two, Pro Max, OptiMax, Sport-Jet, K-Planes, MerCathode, RideGuide, SmartCraft, Zero Effort, het logo 'M met golven', het logo 'Mercury met golven', VesselView en het SmartCraft-logo zijn gedeponeerde handelsmerken van de Brunswick Corporation. Het logo Mercury Product Protection is een gedeponeerd servicemerk van de Brunswick Corporation. Welkom U hebt een van de beste scheepsmotorinstallaties ter wereld aangeschaft. Deze bevat diverse speciaal ontworpen functies die het gebruik vereenvoudigen en het product dzaam maken. Bij goed gebruik en goed onderhoud zult u dit product vele vaarseizoenen lang met plezier kunnen gebruiken. Lees deze handleiding zorgvuldig door om u van maximale prestaties en probleemloos gebruik te verzekeren. De handleiding voor gebruik, onderhoud en garantie bevat specifieke instructies voor gebruik en onderhoud van dit product. Wij raden u aan om deze handleiding bij het product te houden zodat u deze kunt raadplegen wanneer u op het water bent. Dank u voor de aankoop van een van onze Mercury MerCruiser producten. We wensen u zeer veel vaarplezier toe! Mercury MerCruiser Informatie over garantie Voor het door u aangeschafte product geldt een beperkte garantie van Mercury Marine; de voorwaarden van de garantie staan vermeld in de hoofdstukken over garantie van deze handleiding. De informatie over de garantie beschrijft wat de garantie dekt en niet dekt, hoelang de garantie geldt, hoe u garantiedekking verkrijgt, belangrijke vrijwaringen en beperkingen en andere relevante informatie. U wordt verzocht deze belangrijke informatie door te lezen.

3 De producten van Mercury Marine zijn ontworpen en gefabriceerd volgens onze eigen strenge kwaliteitsnormen. Ze voldoen aan alle geldende industrienormen en verordeningen en aan bepaalde emissieverordeningen. Bij Mercury Marine wordt elke motor uitgeprobeerd en getest voordat hij ter verzending wordt verpakt, zodat het product klaar is voor gebruik. Bovendien worden sommige producten van Mercury Marine getest in een gecontroleerde en bewaakte omgeving, gedurende maximaal 10 motorbedrijfsuren, om zo te controleren en te bevestigen dat deze aan alle geldende normen en verordeningen voldoen. Voor alle als nieuw verkochte Mercury Marineproducten geldt de van toepassing zijnde beperkte garantie, ongeacht of de motor al dan niet in het kader van een van de bovenstaande programma s getest is. Lees deze handleiding zorgvuldig door BELANGRIJK: Neem als u een gedeelte niet begrijpt contact op met uw dealer voor een demonstratie van de daadwerkelijke start- en bedieningsprocedures. Kennisgeving Overal in deze publicatie vindt u de termen gevaar, waarschuwing, voorzichtig en kennisgeving (vergezeld van het internationale Gevaar-symbool!, om de aandacht van de monteur/gebruiker te vestigen op speciale instructies over een bepaalde reparatie of handeling die gevaarlijk kan zijn als hij verkeerd of slordig wordt uitgevoerd. Deze veiligheidswaarschuwingen volgen ANSI-norm Z voor productveiligheidsinformatie in producthandleidingen, gebruiksinstructies en bijbehorende materialen. Neem deze zorgvuldig in acht. De veiligheidswaarschuwingen op zich kunnen de gevaren waarop ze wijzen niet elimineren. Strikte inachtneming van deze speciale instructies bij het verrichten van reparatiewerkzaamheden plus het gebruik van uw gezond verstand zijn belangrijke stappen ter voorkoming van ongevallen.! GEVAAR Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig of dodelijk letsel zal leiden als hij niet wordt vermeden.! WAARSCHUWING Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig of dodelijk letsel zou kunnen leiden als hij niet wordt vermeden.! OPGELET Duidt op een gevaarlijke situatie die tot licht of matig letsel zou kunnen leiden als hij niet wordt vermeden. KENNISGEVING Duidt op een situatie die tot uitvallen van de motor of een belangrijk onderdeel zou kunnen leiden als hij niet wordt vermeden. BELANGRIJK: Duidt informatie aan die van groot belang is om de taak met succes te voltooien. NB: Duidt informatie aan die nuttig is voor een goed begrip van een bepaalde handeling of actie.

4 ! WAARSCHUWING De gebruiker (bestder) is verantwoordelijk voor de juiste en veilige bediening van de boot, de uitrusting aan boord en de veiligheid van alle opvarenden. Wij raden de bestder ten zeerste aan om deze 'Handleiding voor gebruik, onderhoud en garantie' te lezen en te zorgen dat hij of zij de bedieningsinstructies voor de motorinstallatie en alle betreffende accessoires goed begrijpt voordat de boot wordt gebruikt.! WAARSCHUWING De uitlaatgassen van dit product bevatten chemische stoffen waarvan door de staat Californië is vastgesteld dat ze kanker, geboorteafwijkingen of andere schade aan de voortplantingsfuncties veroorzaken.

5 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 - Garantie Garantieregistratie: Verenigde Staten en Canada...2 Garantieregistratie: Buiten de Verenigde Staten en Canada...2 Overdracht van garantie...3 Mercury Product Protection Plan (Productbeschermingsprogramma): Verenigde Staten en Canada...4 Mercury MerCruiser Beperkte garantie (alleen benzinemotoren) V.S. & Canada (zie de tabel voor andere landen)...4 Beperkte garantie van 3 jaar tegen corrosie...5 Mondiale garantietabellen...6 Garantietabel privaat gebruik...6 Garantietabel commercieel gebruik...7 Garantietabel overheidsgebruik...7 Mercury Installation Quality Certification programma...8 Informatiesticker emissiebeperking...9 Verantwoordelijkheid van eigenaar...9 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Identificatie...12 Sticker met motorserienummer...12 Dodemansschakelaar...12 Instrumenten...13 Digitale meters...13 Analoge meters...14 Afstandsbedieningen (modellen zonder DTS)...14 Afstandsbedieningsorganen...14 Op paneel gemonteerde onderdelen...15 Op console gemonteerde onderdelen...16 Zero Effort onderdelen...16 Afstandsbedieningen (modellen met DTS)...17 Afstandsbedieningsorganen...17 Op paneel gemonteerde onderdelen...17 Op console gemonteerde onderdelen enkele motor...18 Op Slim Binnacle console gemonteerde onderdelen enkele motor...19 Op console gemonteerde onderdelen dubbele motor...20 Dubbele motoren synchroniseren...20 Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard...21 Dubbele besturing synchroniseren voor een stationsoverdracht...22 Zero Effort onderdelen...22 Beveiliging tegen overbelasting van het elektrisch systeem...23 Akoestisch waarschuwingssysteem...24 Testen van het akoestisch waarschuwingssysteem...25 Motorbewakingsstrategie...25 Transmission Guardian strategie...25 Signalen waarschuwingshoorn...26 Hoofdstuk 3 - Op het water Suggesties voor veilig varen...28 Wees alert op koolmonoxidevergiftiging...29 Goede ventilatie...30 Slechte ventilatie...30 Basisbediening van de boot (modellen zonder DTS)...30 Te water laten en bootbediening...30 Bedieningsschema...31 De motor starten en stoppen...31 De motor starten...31 De motor afzetten...32 Gebruik van alleen gas...32 Varen bij temperaturen onder het vriespunt 32 Aftapplug en lenspomp...33 Basisbediening van de boot (DTS modellen)...33 Te water laten en bootbediening...33 Bedieningsschema...33 De motor starten en stoppen...33 De motor starten...33 De motor afzetten...34 Gebruik van alleen gas...35 Varen bij temperaturen onder het vriespunt 35 Aftapplug en lenspomp...36 Mensen in het water beschermen...36 Tijdens het varen...36 Terwijl de boot stilligt B70 OKTOBER 2007 Bladzijde i

6 Gebruik van race en speedboten Mededeling over veiligheid van passagiers in ponton en dekboten...36 Boten met een open voordek...36 Boten met voorop gemonteerde hoge visstoelen op voetstuk...37 Springen over golven en kielzog Botsingen met obstakels onder water Zaken die van invloed zijn op de besturing Verdeling van het gewicht (passagiers en uitrusting) in de boot...39 De bodem van de boot...39 Cavitatie Luchthappen van de schroef...39 Hoogte boven zeeniveau en klimaat Om te beginnen...40 Inloopperiode van Na de inloopperiode Inspectie aan het einde van het eerste vaarseizoen...40 Hoofdstuk 4 - Specificaties Vaartoerental...42 Brandstofvereisten...42 Brandstofspecificaties...42 Gebruik van (geoxygeneerde) benzine met nieuwe formule (alleen VS)...42 Alcoholhoudende benzines...42 Motorolie...43 Specificaties motor Specificaties vloeistoffen Transmissie...44 Motor...44 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Verantwoordelijkheden van de eigenaar/ bestder Verantwoordelijkheden van de dealer Onderhoud...48 Suggesties voor doe het zelf onderhoud...49 Inspecteren...49 Onderhoudsschema binnenboordmodellen...50 Periodiek onderhoud Periodiek onderhoud Onderhoudslogboek Motorolie...51 Controleren Vullen...52 Olie verversen en filter vervangen Motorolieaftappomp Filter vervangen Transmissievloeistof...54 Controleren met warme motor Controleren met koude motor Verversen...54 Motorkoelvloeistof...54 Controleren Vullen...55 Verversen...55 Waterscheidend brandstoffilter vervangen...55 Vlamdover reinigen...57 Serpentineriem Controleren Vervangen...58 Het zeewatersysteem doorspoelen binnenboordmotoren Boot uit het water Binnenboordmotoren..60 Boot in het water Binnenboordmotoren...61 Accu...62 Voorzorgsmaatregelen voor accu s van meerdere motoren met EFI Hoofdstuk 6 - Opslag Opslag bij lage temperaturen of voor lange tijd. 66 De motorinstallatie op opslag voorbereiden Voorbereiding motor en brandstofsysteem...67 Zeewatersysteem aftappen Het zeewatersysteem aftappen...68 Identificatie aftapsysteem...68 Door lucht geactiveerd systeem met enkel aftappunt Handbediend aftapsysteem Door lucht geactiveerd systeem met enkel aftappunt Boot in het water Boot uit het water Bladzijde ii B70 OKTOBER 2007

7 Handbediend aftapsysteem...73 Boot in het water...73 Boot uit het water...74 Accu opslag...74 Motorinstallatie opnieuw vaarklaar maken...74 Hoofdstuk 7 - Opsporen van storingen Vaststellen van problemen met EFI...78 Diagnose van problemen met DTS...78 Motorbewakingssysteem...78 Startmotor tornt de motor niet of langzaam...78 Motor start niet of moeilijk...78 Motor loopt onregelmatig, slaat over of slaat terug...79 Slechte prestaties...79 Motortemperat te hoog...79 Motortemperat niet hoog genoeg...79 Motoroliedruk te laag...79 Accu kan niet geladen worden...80 Afstandsbediening werkt zwaar, klemt, heeft te veel speling of maakt vreemde geluiden...80 Stwiel draait schokkerig of moeizaam...80 Hoofdstuk 8 - Informatie over assistentie voor de klant Servicebijstand voor de eigenaar...82 Plaatselijke reparatieservice...82 Service onderweg...82 Diefstal van de motorinstallatie...82 Vereiste handelingen na zinken...82 Vervangende onderdelen...82 Inlichtingen over onderdelen en accessoires...83 Oplossen van een probleem...83 Mercury Marine servicekantoren...83 Documentatiemateriaal bestellen...84 Verenigde Staten en Canada...84 Buiten de Verenigde Staten en Canada B70 OKTOBER 2007 Bladzijde iii

8 Bladzijde iv B70 OKTOBER 2007

9 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Garantie Hoofdstuk 1 - Garantie 1 Garantieregistratie: Verenigde Staten en Canada... 2 Garantieregistratie: Buiten de Verenigde Staten en Canada... 2 Overdracht van garantie... 3 Mercury Product Protection Plan (Productbeschermingsprogramma): Verenigde Staten en Canada... 4 Mercury MerCruiser Beperkte garantie (alleen benzinemotoren) - V.S. & Canada (zie de tabel voor andere landen)... 4 Beperkte garantie van 3 jaar tegen corrosie... 5 Mondiale garantietabellen... 6 Garantietabel privaat gebruik... 6 Garantietabel commercieel gebruik... 7 Garantietabel overheidsgebruik... 7 Mercury Installation Quality Certificationprogramma... 8 Informatiesticker emissiebeperking... 9 Verantwoordelijkheid van eigenaar B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 1

10 Hoofdstuk 1 - Garantie Garantieregistratie: Verenigde Staten en Canada Om ervoor te zorgen dat uw garantiedekking direct van kracht wordt, dient de verkoopdealer de garantieregistratiekaart volledig in te vullen en hem onmiddellijk na verkoop van het nieuwe product naar de fabriek te sturen. De garantieregistratiekaart vermeldt de naam en het adres van de oorspronkelijke koper, het productmodel en serienummer(s), de verkoopdatum, het gebruikstype en code en de naam en het adres van de verkoopdealer. De dealer verklaart tevens dat u de oorspronkelijke koper en gebruiker van het product bent. Er wordt u bij aanschaf van het product een tijdelijke eigenaarsgarantieregistratiekaart verstrekt. Na ontvangst van de garantieregistratiekaart op de fabriek stt Mercury MerCruiser u een eigenaarsinformatiegids inclusief bevestiging van uw garantieregistratie. Neem contact op met uw verkoopdealer als u binnen 60 dagen na verkoop van het nieuwe product uw eigenaarsinformatiegids nog niet hebt ontvangen. Omdat uw verkoopdealer er belang bij heeft dat u tevreden bent en blijft, moet u het product naar hem retourneren voor garantieservice. De productgarantie gaat pas in als het product in de fabriek geregistreerd is. NB: De fabrikant en dealer van scheepvaartproducten die in de Verenigde Staten worden verkocht, horen registratielijsten bij te houden voor het geval een terugroepkennisgeving vereist is conform de Federal Boat Safety Act. U kunt uw adres te allen tijde veranderen, ook wanneer u een garantieclaim indient, door Mercury MerCruiser te bellen of een brief of fax met uw naam, oude adres, nieuwe adres en het serienummer van de motor aan de afdeling Garantieregistratie van Mercury MerCruiser te sturen. Ook uw dealer kan deze gegevenswijziging verwerken. Klanten en dealers in de VS kunnen contact opnemen met: Mercury Marine Attn: Warranty Registration Department W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Fond du Lac, WI fax Klanten en dealers in Canada kunnen contact opnemen met: Mercury Marine Canada Limited 2395 Meadowpine Blvd. Mississauga, ON Canada, L5N 7W6 fax Garantieregistratie: Buiten de Verenigde Staten en Canada Om ervoor te zorgen dat uw garantiedekking direct van kracht wordt, dient de verkoopdealer de garantieregistratiekaart volledig in te vullen en hem te versturen naar de distributeur die verantwoordelijk is voor beheer van het garantieregistratie- en claimprogramma in uw regio. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

11 Overdracht van garantie Hoofdstuk 1 - Garantie De garantieregistratiekaart vermeldt uw naam en adres, het productnummer en de serienummers, de verkoopdatum, het type toepassing en het codenummer, de naam en het adres van de distributeur en leverancier. De distributeur of dealer verklaart tevens dat u de oorspronkelijke koper en gebruiker van het product bent. Een kopie van de garantieregistratiekaart (aangeduid als de koperskopie) MOET onmiddellijk nadat de kaart volledig door de distributeur of dealer ingevuld is, aan u worden overhandigd. Deze kaart vormt de identificatie voor uw fabrieksregistratie. Bewaar de kaart: mocht service onder garantie voor dit product ooit nodig blijken, dan kan uw leverancier u vragen naar de garantieregistratiekaart om de aankoopdatum te controleren en om de informatie op de kaart te gebruiken voor het invullen van de garantieclaimformulieren. In sommige landen stt de distributeur u een permanente (plastic) garantieregistratiekaart binnen 30 dagen na ontvangst van de fabriekskopie van de garantieregistratiekaart van uw distributeur of leverancier. Als u een plastic garantieregistratiekaart ontvangt, kunt u de koperskopie weggooien die u van de importeur of dealer hebt ontvangen toen u het product kocht. Uw distributeur of dealer kan u laten weten of er in uw geval een plastic kaart uitgegeven wordt. Voor nadere informatie over de garantieregistratiekaart en zijn rol bij verwerking van garantieclaims wordt u verwezen naar de internationale garantievoorwaarden. Zie Inhoudsopgave. NB: De fabrikant en dealer van scheepvaartproducten die in de Verenigde Staten worden verkocht, horen registratielijsten bij te houden voor het geval een terugroepkennisgeving vereist is conform de Federal Boat Safety Act. De beperkte garantie kan aan een volgende koper worden overgedragen maar alleen voor de resterende, ongebruikte termijn van de beperkte garantie. Dit is niet van toepassing op producten die voor commerciële toepassingen worden gebruikt. Als u de garantie aan de volgende eigenaar wilt overdragen, stt u een kopie van de eigendomsoverdracht of verkoopovereenkomst met de naam en het adres van de nieuwe eigenaar en het serienummer van de motor per post of fax naar de afdeling Garantieregistratie van Mercury Marine. St deze in de Verenigde Staten naar: Mercury Marine Attn: Warranty Registration Department W6250 W. Pioneer Road P.O. Box 1939 Fond du Lac, WI fax St deze in Canada naar: Mercury Marine Canada Limited 2395 Meadowpine Blvd. Mississauga, ON Canada, L5N 7W6 fax Na het verwerken van de garantieoverdracht stt Mercury Marine een registratiebevestiging per post naar de nieuwe eigenaar van het product. Er zijn aan deze service geen kosten verbonden. Voor producten die buiten de VS of Canada zijn aangeschaft, kunt u contact opnemen met de leverancier in uw land of met de voor u dichtstbijzijnde leverancier B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 3

12 Hoofdstuk 1 - Garantie Mercury Product Protection Plan (Productbeschermingsprogramma): Verenigde Staten en Canada (Bepaalde "performance" producten, installaties met drie motoren en commerciële toepassingen uitgesloten.) Het Product Protection Plan (Productbeschermingsprogramma) van Mercury biedt dekking tegen onverwachte mechanische en elektrische storingen die zich eventueel buiten de standaard beperkte garantie voordoen. Het optionele Productbeschermingsprogramma van Mercury is het enige fabrieksprogramma dat voor de motor beschikbaar is. Programma s van een, twee, drie, vier of vijf jaar kunnen tot 12 maanden na de oorspronkelijke registratiedatum van de motor worden aangeschaft. Neem contact op met de deelnemende Mercury MerCruiser-dealer voor nadere informatie over dit programma. Mercury MerCruiser Beperkte garantie (alleen benzinemotoren) - V.S. & Canada (zie de tabel voor andere landen) MERCURY MERCRUISER BEPERKTE GARANTIE (ALLEEN BENZINEMOTOREN) - V.S. & Canada (zie de tabel voor andere landen) Wat wordt gedekt Mercury Marine garandeert dat haar nieuwe producten vrij zijn van materiaal- en fabricagefouten tijdens de hieronder beschreven termijn. Dekkingstermijn Garantieperiode voor recreatief gebruik De garantieperiode begint op de datum waarop het product voor het eerst is verkocht aan een koper die de boot als pleziervaartuig gebruikt, of op de datum waarop het product voor het eerst in gebruik is genomen, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet. Voor producten die door een zgn. Installation Quality Certified Installer zijn geïnstalleerd, geldt een (1) extra jaar garantiedekking. De reparatie of vervanging van onderdelen of het leveren van service volgens deze garantie verlengt de geldigheidsd van deze garantie niet tot na de oorspronkelijke vervaldatum. De garantieperiode is specifiek voor het model waarvoor de garantie geldt; zie uw model voor de basale dekkingsperiode: Dekking Horizon hek- en binnenboordmodellen, en MX 6.2 Black Scorpion Tow Sport-model De beperkte garantie voor de Horizon hek- en binnenboordmotormodellen en MX 6.2 Black Scorpion Tow Sport-modellen bedraagt vier (4) jaar wanneer geïnstalleerd door een Installation Quality Certified Installer of drie (3) jaar voor niet-gecertificeerde installaties. Dekking van SeaCore hekaandrijvingsmodel De beperkte garantie voor de SeaCore hekaandrijvingsmodellen bedraagt vier (4) jaar wanneer geïnstalleerd door een Installation Quality Certified Installer of drie (3) jaar voor niet-gecertificeerde installaties. Dekking standaardmodel De beperkte garantie voor standaardmodellen (met uitzondering van de Horizon hek- en binnenboordmotormodellen en MX 6.2 Black Scorpion Tow Sportmodellen of SeaCore hekmodellen) bedraagt twee (2) jaar wanneer geïnstalleerd door een Installation Quality Certified Installer of een (1) jaar voor nietgecertificeerde installaties. Garantieperiode voor commercieel gebruik De garantieperiode begint op de datum waarop het product voor het eerst is verkocht aan een koper die de boot voor commerciële toepassingen gebruikt, of op de datum waarop het product voor het eerst in gebruik is genomen, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet. Commerciële gebruikers van deze producten ontvangen garantiedekking voor ofwel één (1) jaar vanaf de datum van de eerste verkoop ofwel een totaal van 500 bedrijfsuren, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet. Commercieel gebruik wordt omschreven als gebruik van het product voor werk of tewerkstelling of gebruik van het product dat inkomsten oplevert, gedurende welk deel van de garantietermijn dan ook, zelfs als het product alleen af en toe voor dergelijke doeleinden wordt gebruikt. De reparatie of vervanging van onderdelen of het leveren van service volgens deze garantie verlengt de geldigheidsd van deze garantie niet tot na de oorspronkelijke vervaldatum. Overdracht van garantiedekking Eventueel resterende dekkingstijd kan van de ene klant die de boot als pleziervaartuig gebruikt worden overgedragen op de volgende klant die er hetzelfde gebruik van maakt, nadat het product naar behoren opnieuw is geregistreerd. Eventueel resterende dekkingstijd kan niet aan of door een commerciële gebruiker worden overgedragen. Beëindiging van garantiedekking Garantiedekking wordt beëindigd voor gebruikte producten die op een van de onderstaande manieren zijn verworven: Terugneming van een klant in de detailhandel Aankoop op een veiling Aankoop van een sloperij Aankoop van een verzekeringsmaatschappij die het product als resultaat van een verzekeringsclaim heeft ontvangen Bladzijde B70 OKTOBER 2007

13 Hoofdstuk 1 - Garantie Voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor garantiedekking Garantiedekking kan alleen worden verkregen door klanten die kopen bij een dealer die door Mercury Marine gemachtigd is om het product te distribueren in het land waar de verkoop heeft plaatsgevonden en dan alleen nadat de door Mercury Marine voorgeschreven inspectie vóór aflevering is uitgevoerd en gedocumenteerd. De garantiedekking wordt geldig nadat het product door de erkende dealer op de juiste wijze is geregistreerd. Verkeerde garantieregistratie-informatie met betrekking tot gebruik als pleziervaartuig of een latere wijziging van plezier- naar commercieel gebruik (tenzij naar behoren opnieuw geregistreerd) kan, uitsluitend naar goeddunken van Mercury Marine, de garantie ongeldig maken. Periodiek onderhoud moet worden verricht volgens het onderhoudsschema in de Handleiding voor gebruik, onderhoud &en garantie om de garantiedekking te verkrijgen. Mercury Marine behoudt zich het recht voor om een garantiedekking afhankelijk te stellen van bewijs van correct onderhoud. Wat Mercury Marine belooft te doen Mercury Marine's enige verplichting onder deze garantie is beperkt tot het, naar eigen goeddunken, repareren van een defect onderdeel, het vervangen van een dergelijk onderdeel of dergelijke onderdelen door nieuwe of door Mercury Marine gecertificeerde, gereviseerde onderdelen of het terugbetalen van de aankoopprijs van het Mercury Marine-product. Mercury Marine behoudt zich het recht voor om producten van tijd tot tijd te verbeteren of te wijzigen zonder de verplichting om eerder vervaardigde producten te wijzigen. Hoe verkrijgt u garantiedekking De klant moet Mercury Marine redelijkerwijs in de gelegenheid stellen om de reparatie uit te voeren en toegang tot het product geven voor service uit hoofde van de garantie. Garantieclaims dienen te worden ingediend door het product ter inspectie naar een Mercury Marine-dealer te brengen die gemachtigd is om onderhoud of reparaties aan het product uit te voeren. Als de koper het product niet naar een dergelijke dealer kan brengen, dient Mercury Marine schriftelijk op de hoogte te worden gesteld. Mercury Marine zal dan de inspectie en eventuele reparaties onder de garantie regelen. De koper vergoedt in dat geval alle met vervoer verband houdende kosten en/of reistijd. Als de geboden service niet door deze garantie wordt gedekt, betaalt de koper alle arbeids- en materiaalkosten en alle andere kosten die bij de service horen. Tenzij daartoe verzocht door Mercury Marine, mag de koper het product of onderdelen van het product niet rechtstreeks naar Mercury Marine zenden. Teneinde dekking te verkrijgen moet bewijs van geregistreerd eigendom aan de dealer worden overlegd op het moment dat om de service uit hoofde van de garantie wordt verzocht. Wat niet wordt gedekt Deze beperkte garantie dekt niet het volgende: Periodiek onderhoud Afstellingen Normale slijtage Door misbruik veroorzaakte schade Abnormaal gebruik Gebruik van een schroef of tandwielverhouding waarmee de motor niet binnen het aanbevolen toerentalbereik kan draaien (zie hiervoor de 'Handleiding voor gebruik, onderhoud en garantie') Gebruik of bediening van het product op een wijze die niet overeenstemt met de aanbevelingen aangaande gebruik en belasting in de 'Handleiding voor gebruik, onderhoud &en garantie' Nalatigheid Ongelukken Onderdompeling Onjuiste installatie (de juiste specificaties en technieken staan beschreven in de installatie-instructies voor het product) Verkeerde installatie Gebruik van een of meer accessoires of onderdelen die niet door Mercury Marine zijn vervaardigd of verkocht en die het Mercury-product beschadigen Waaiers en voeringen van jetpompen Gebruik met brandstoffen, olie of smeermiddelen die niet geschikt zijn voor gebruik met het product (zie de 'Handleiding voor gebruik, onderhoud &en garantie') Wijzigingen aan of verwijdering van onderdelen Water dat in de motor is binnengedrongen via de brandstofinlaat, de luchtinlaat of het uitlaatsysteem of schade aan het product door onvoldoende koelwater als gevolg van verstopping van het koelsysteem door een vreemd voorwerp Laten draaien van de motor uit het water Te hoog monteren van de motor op de spiegel Gebruik van de boot met te ver getrimde motor Gebruik van het product voor races of andere wedstrijdactiviteiten, of varen met een onderwaterhuis dat bedoeld is voor racen, wanneer dan ook, zelfs door een eerdere eigenaar van het product, maakt de garantie ongeldig. Onkosten in verband met uit het water halen, te water laten, slepen, opslag, telefoon, h, ongemak, ligplaatskosten, verzekeringsdekking, betalingen voor leningen, tijdsverlies, verlies van inkomsten en alle andere soorten incidentele of gevolgschade worden niet door deze garantie gedekt. Bovendien dekt deze garantie geen extra kosten in verband met het verwijderen en/of vervangen van bootschotten of ander materiaal teneinde toegang te verkrijgen tot het product. Geen enkele persoon of rechtspersoon (met inbegrip van de erkende Mercury Marine-dealers) wordt door Mercury Marine gemachtigd om enige bevestiging, voorstelling van zaken of garantie met betrekking tot het product te verstrekken, buiten de bepalingen in deze beperkte garantie om. Mocht zulke bevestiging, voorstelling van zaken of garantie toch aangeboden zijn, dan is deze niet jegens Mercury Marine afdwingbaar. AFWIJZINGEN EN BEPERKINGEN IMPLICIETE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID EN GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL WORDEN UITDRUKKELIJK AFGEWEZEN. IN ZOVERRE DEZE NIET KUNNEN WORDEN AFGEWEZEN, ZIJN IMPLICIETE GARANTIES BEPERKT TOT DE TERMIJN VAN DE EXPLICIETE GARANTIE. BIJKOMENDE EN GEVOLGSCHADE WORDEN NIET DOOR DEZE GARANTIE GEDEKT. IN SOMMIGE STATEN/LANDEN ZIJN DE HIERBOVEN VERMELDE AFWIJZINGEN, BEPERKINGEN EN UITSLUITINGEN NIET TOEGESTAAN. DAAROM GELDEN ZE MISSCHIEN NIET VOOR U. DEZE GARANTIE GEEFT SPECIFIEKE WETTELIJKE RECHTEN EN U KUNT OOK ANDERE RECHTEN HEBBEN, DIE PER STAAT EN PER LAND KUNNEN VERSCHILLEN. Beperkte garantie van 3 jaar tegen corrosie BEPERKTE GARANTIE VAN 3 JAAR TEGEN CORROSIE Wat wordt gedekt Mercury Marine garandeert dat een nieuw Mercury, Mariner, Mercury Racing, Sport Jet, M 2 Jet Drive, Tracker van Mercury Marine Outboard, MerCruiser binnenboord- of hekaandrijvingsmotor (het "product") niet binnen de hieronder beschreven termijn buiten gebruik zal raken als direct gevolg van corrosie. Dekkingstermijn B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 5

14 Hoofdstuk 1 - Garantie Deze beperkte corrosiegarantie biedt dekking gedurende drie (3) jaar vanaf de datum waarop het product voor het eerst is verkocht of de datum waarop het product voor het eerst in bedrijf is gesteld, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet. De reparatie en vervanging van onderdelen of het leveren van service onder deze garantie verlengt de d van deze garantie niet tot na de oorspronkelijke vervaldatum. Nog niet verlopen garantiedekking kan aan een volgende (niet commerciële) koper worden overgedragen mits het product naar behoren opnieuw wordt geregistreerd. De garantiedekking komt te vervallen voor gebruikte producten die zijn teruggenomen van een klant of die zijn aangeschaft op een veiling, van een sloperij of van een verzekeringsmaatschappij die het product als resultaat van een verzekeringsclaim heeft verkregen. Voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor garantiedekking Garantiedekking kan alleen worden verkregen door klanten die kopen bij een dealer die door Mercury Marine gemachtigd is om het product te distribueren in het land waar de verkoop heeft plaatsgevonden en dan alleen nadat de door Mercury Marine voorgeschreven inspectie vóór aflevering is uitgevoerd en gedocumenteerd. De garantiedekking wordt geldig nadat het product door de erkende dealer op de juiste wijze is geregistreerd. Om garantiedekking te behouden moeten inrichtingen die corrosie tegengaan en die in de 'Handleiding voor gebruik, onderhoud en garantie' worden opgegeven op de boot worden gebruikt, en regelmatig onderhoud dat in de 'Handleiding voor gebruik, onderhoud en garantie' wordt beschreven moet op tijd worden uitgevoerd (met inbegrip van, zonder enige beperking, het vervangen van zelfopofferende anodes, het gebruik van de vermelde smeermiddelen en het bijwerken van beschadigingen en krasjes). Mercury Marine behoudt zich het recht voor om garantiedekking afhankelijk te maken van bewijs van correct onderhoud. Wat Mercury belooft te doen Mercury s enige en exclusieve verplichting onder deze garantie is beperkt tot het, naar ons goeddunken, repareren van een gecorrodeerd onderdeel, het vervangen van een dergelijk onderdeel of dergelijke onderdelen door nieuwe of door Mercury Marine gecertificeerde, gereviseerde onderdelen of het terugbetalen van de aankoopprijs van het Mercury product. Mercury behoudt zich het recht voor om producten van tijd tot tijd te verbeteren of te wijzigen zonder de verplichting om eerder vervaardigde producten te wijzigen. Hoe verkrijgt u garantiedekking De klant moet Mercury redelijkerwijs in de gelegenheid stellen om de reparatie uit te voeren en toegang tot het product geven voor service uit hoofde van de garantie. Garantieclaims dienen te worden ingediend door het product ter inspectie naar een Mercury-dealer te brengen die gemachtigd is om onderhoud of reparaties aan het product uit te voeren. Als de koper het product niet naar een dergelijke dealer kan brengen, dient Mercury schriftelijk op de hoogte te worden gesteld. Wij zullen dan de inspectie en eventuele reparaties onder de garantie regelen. De koper betaalt in dat geval voor alle met vervoer verband houdende kosten en/of reistijd. Als de geboden service niet door deze garantie wordt gedekt, betaalt de koper alle arbeids- en materiaalkosten en alle andere kosten die bij de service horen. Tenzij daartoe verzocht door Mercury, mag de koper het product of onderdelen van het product niet rechtstreeks naar Mercury zenden. Teneinde dekking te verkrijgen moet bewijs van geregistreerd eigendom aan de dealer worden overlegd op het moment dat om de service uit hoofde van de garantie wordt verzocht. Wat niet wordt gedekt Deze beperkte garantie dekt geen corrosie van het elektrisch systeem; corrosie als gevolg van schade, corrosie die uitsluitend cosmetische schade veroorzaakt; misbruik of verkeerde service; corrosie van accessoires, instrumenten, stsystemen; corrosie van door de fabriek geïnstalleerde jetaandrijving, schade als gevolg van aangroei; producten verkocht met een beperkte productgarantie van minder dan één jaar; vervangingsonderdelen (onderdelen die door de klant zijn gekocht); producten die voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Commercieel gebruik wordt omschreven als gebruik van het product voor werk of tewerkstelling of al het gebruik van het product dat inkomsten oplevert, gedurende welke periode van de garantietermijn dan ook, ook als het product alleen af en toe voor dergelijke doeleinden wordt gebruikt. Mondiale garantietabellen Garantietabel privaat gebruik BELANGRIJK: Zie voor de meest recente mondiale garantietabellen. Privaat gebruik: Standaard beperkte fabrieksgarantie per regio en &merk boot Beperkte garantie voor corrosie Niet-gecertificeerd merk boot Gecertificeerd merk boot Alle merken boten Regio Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Standard en Horizon SeaCore VS en Canada 1 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar 2 jaar 4 jaar 4 jaar 4 jaar 3 jaar 4 jaar Latijns-Amerika 1 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar 2 jaar 4 jaar 2 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar Mexico 1 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 4 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 4 jaar EMEA 2 jaar 3 jaar 2 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar 4 jaar Japan 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar Australië en Nieuw- Zeeland 2 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar alle Tow Sports 2 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar alle Tow Sports 3 jaar 4 jaar Zuid-Pacific 1 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar 3 jaar 4 jaar Azië (behalve Japan, Zuid-Pacific, Australië, Nieuw- Zeeland) 2 jaar 2 jaar 2 jaar 3 jaar alle Tow Sports 2 jaar 2 jaar 2 jaar NB: In regio's waar het Certified Boat Builder-programma niet van toepassing is, geldt altijd de gewone garantie. 3 jaar alle Tow Sports 2 jaar 2 jaar NB: Vraag in regio's met de vermelding TBD (To Be Determined) bij de plaatselijke dealer nadere informatie over de lengte van en voorwaarden voor garantie. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

15 Hoofdstuk 1 - Garantie Garantietabel commercieel gebruik VS en Canada Commercieel gebruik: Standaard beperkte fabrieksgarantie per regio en &merk boot Beperkte garantie voor corrosie Niet-gecertificeerd merk boot Gecertificeerd merk boot Alle merken boten Regio Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Latijns- Amerika Standard en Horizon Mexico 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar EMEA Japan Australië en Nieuw- Zeeland Zuid-Pacific Azië (behalve Japan, Zuid- Pacific, Australië, Nieuw- Zeeland) NB: In regio's waar het Certified Boat Builder-programma niet van toepassing is, geldt altijd de gewone garantie. Garantietabel overheidsgebruik VS en Canada Overheidsgebruik: Standaard beperkte fabrieksgarantie per regio en &merk boot geen geen geen geen geen geen geen SeaCore geen geen geen geen geen geen geen Beperkte garantie voor corrosie Niet-gecertificeerd merk boot Gecertificeerd merk boot Alle merken boten Regio Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Standaard SeaCore Horizon 6.2 Scorpion Latijns- Amerika Standard en Horizon SeaCore 1 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar 2 jaar 4 jaar 4 jaar 4 jaar 3 jaar 4 jaar Mexico 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar EMEA Japan Australië en Nieuw- Zeeland Zuid-Pacific Azië (behalve Japan, Zuid- Pacific, Australië, Nieuw- Zeeland) NB: In regio's waar het Certified Boat Builder-programma niet van toepassing is, geldt altijd de gewone garantie. geen geen geen geen geen geen geen geen geen geen geen geen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 7

16 Hoofdstuk 1 - Garantie Mercury Installation Quality Certification-programma Mercury MerCruiser-producten die door een zgn. Mercury Installation Quality Certified Manufacturer zijn geïnstalleerd, zijn producten waarvan de installatie gecertificeerd is en waarvoor een (1) jaar extra beperkte garantiedekking geldt. Het Installation Quality Certification-programma is opgezet ter erkenning van MerCruiser scheepsbouwers die hoge productienormen hanteren. Het is het eerste en enige complete programma voor certificatie van installaties door scheepsbouwers in de bedrijfstak. Het doel van het programma is drieledig: 1. Verbetering van de algehele productkwaliteit. 2. Verbetering van de ervaring van de booteigenaar Verbetering van de algehele tevredenheid van de klant. Het certificatieproces dient om alle aspecten van productie en motorinstallatie te beoordelen. Het programma voorziet in beoordelingen tijdens de ontwerp-, productieen installatiefase, waaraan bouwers zich dienen te houden. De certificatie hanteert state-of-the-art methoden voor: 'Efficiencies' en 'best practices' specifiek voor motorinstallatie. Specificaties van wereldklasse voor assemblage en onderdelen. Efficiënte installatieprocessen. Testprocedures aan het einde van de lijn volgens industrienormen Scheepsbouwers die het programma met goed gevolg voltooien en voldoen aan alle certificatievereisten verkrijgen het predicaat 'Installation Quality System Certified Manufacturer' en krijgen een (1) jaar extra Mercury beperkte fabrieksgarantie voor alle door MerCruiser aangedreven boten die op of na de datum van certificatie van de scheepsbouwer geregistreerd zijn, voor registratie waar ook ter wereld. Mercury heeft een gedeelte van zijn website bestemd voor promotie van het Installation Quality Certification-programma en om de voordelen van het programma aan de klant bekend te maken. Ga voor een lijst van door MerCruiser aangedreven bootmerken met Installation Quality Certification naarwww.mercurymarine.com/mercruiser_warranty. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

17 Informatiesticker emissiebeperking Hoofdstuk 1 - Garantie Tijdens de productie van de motor wordt door Mercury MerCruiser op een goed zichtbare locatie op de motor een fraudebestendig label met informatie over de emissie aangebracht. Naast de vereiste emissieverklaring vermeldt de sticker tevens het motorserienummer, de productklasse, de STD (emissienorm/-niveau), de productiedatum (maand, jaar) en de cilinderinhoud. Houd er rekening mee dat de certificatie voor lage emissie niet van invloed is op de geschiktheid, de functie of de prestaties van de motoren. Bootbouwers en dealers mogen vooraf aan verkoop de sticker of het onderdeel met de sticker niet verwijderen. Als modificaties vereist zijn, neem dan contact op met Mercury MerCruiser om te zien of er vervangende stickers beschikbaar zijn voordat u verder gaat. NB: Wanneer het CE-symbool rechtsonder op de sticker met informatie over emissiebeperking (op de motor) is afgebeeld, geldt de 'Verklaring van overeenstemming'. Zie de voorpagina in deze handleiding voor nadere informatie. EMISSION CONTROL INFORMATION THIS ENGINE CONFORMS TO XXXX CALIFORNIA EMISSION REGULATIONS FOR SPARK IGNITION MARINE ENGINES REFER TO OWNER'S MANUAL FOR MAINTENANCE SPECIFICATIONS AND ADJUSTMENTS SERIAL # FAMILY STD. XXXXXXXX XXXXXXXXXXXX XX.X g/kw-hr D.O.M. DISP MMM YYYY X.XL Sticker Emissiebeperking conform emissievereisten Californië "SERIAL#" Serienummer motor "FAMILY" Motorklasse "STD." Emissienorm "D.O.M." Productiedatum "DISP" Cilinderinhoud EMISSION CONTROL INFORMATION NOT FOR SALE IN CALIFORNIA REFER TO OWNER'S MANUAL FOR MAINTENANCE SPECIFICATIONS AND ADJUSTMENTS SERIAL # FAMILY STD. XXXXXXXX XXXXXXXXXXXX XX.X g/kw-hr D.O.M. DISP MMM YYYY X.XL Sticker Emissiebeperking niet voor verkoop in Californië "SERIAL#" Serienummer motor "FAMILY" Motorklasse "STD." Emissienorm "D.O.M." Productiedatum "DISP" Cilinderinhoud Verantwoordelijkheid van eigenaar De gebruiker dient regelmatig onderhoud aan de motor te laten verrichten om de emissieniveaus binnen de voorgeschreven certificatienormen te houden B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 9

18 Hoofdstuk 1 - Garantie De gebruiker mag de motor niet wijzigen op een manier die het vermogen verandert of waardoor de emissieniveaus de fabrieksspecificaties overstijgen. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

19 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Inhoudsopgave Identificatie Sticker met motorserienummer...12 Dodemansschakelaar Instrumenten Digitale meters Analoge meters Afstandsbedieningen (modellen zonder DTS) Afstandsbedieningsorganen...14 Op paneel gemonteerde onderdelen Op console gemonteerde onderdelen Zero Effort-onderdelen...16 Afstandsbedieningen (modellen met DTS) Afstandsbedieningsorganen...17 Op paneel gemonteerde onderdelen...17 Op console gemonteerde onderdelen - enkele motor...18 Op Slim Binnacle-console gemonteerde onderdelen - enkele motor...19 Op console gemonteerde onderdelen - dubbele motor...20 Dubbele motoren synchroniseren...20 Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard...21 Dubbele besturing synchroniseren voor een stationsoverdracht Zero Effort-onderdelen...22 Beveiliging tegen overbelasting van het elektrisch systeem Akoestisch waarschuwingssysteem Testen van het akoestisch waarschuwingssysteem Motorbewakingsstrategie Transmission Guardian strategie Signalen waarschuwingshoorn B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 11

20 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Identificatie De serienummers zijn de sleutel van de fabrikant voor talloze technische details die op de motorinstallatie van de MerCruiser van toepassing zijn. Wanneer u met MerCruiser contact opneemt over service, moet u altijd het model- en serienummer opgeven. Sticker met motorserienummer De sticker met het motorserienummer bevindt zich bovenop de motor. Dodemansschakelaar Sticker met serienummers en kleurcodes voor onderhoud Het motorserienummer is ook op het motorblok ingeslagen. Het doel van een dodemansschakelaar is om de motor uit te zetten wanneer de bestder van zijn plaats komt (zoals wanneer hij uit de stoel wordt gestoten) b RUN a c a - stopschakelaar b - noodstopkoord c - vastgehaakt aan de bestder Er is meer kans dat de bestder per ongeluk wordt weggestoten (overboord valt) in: sportboten met lage gangboorden sportvisboten speedboten De bestder kan ook per ongeluk worden weggestoten als gevolg van: slechte bedieningsmethoden bij planeersnelheid op de stoel of het gangboord zitten bij planeersnelheid rechtop staan met planeersnelheid varen in ondiep water of water met veel obstakels de greep op het st verliezen, als dat in één richting trekt het gebruik van alcohol, medicijnen of drugs manoeuvres bij hoge snelheid Het noodstopschakelaarkoord is een koord dat gewoonlijk tussen 122 en 152 cm (4 en 5 ft) lang is wanneer het uitgetrokken wordt, met een element aan het ene uiteinde dat in de schakelaar wordt gestoken en een drukker aan het andere uiteinde die aan de bestder wordt bevestigd. Het koord is een spiraalkoord zodat het zo kort mogelijk is wanneer er niet aan wordt getrokken, en de kans dat het in voorwerpen verstrikt raakt, zo klein mogelijk is. De lengte in uitgetrokken toestand is zodanig dat de kans op per ongeluk activeren tot een minimum beperkt wordt, mocht de bestder zich in de bt van zijn stoel bewegen. Als een korter dodemanskoord wenselijk is, wikkelt u het koord rond de pols of het been van de bestder of legt u een knoop in het koord. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

21 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Als de noodstopschakelaar wordt geactiveerd, stopt de motor onmiddellijk, maar blijft de boot varen, afhankelijk van de vaarsnelheid en de scherpte van de bocht op het moment dat de motor werd stopgezet. De boot zal echter geen volledige cirkel maken. Terwijl de boot doorvaart, is de kans op ernstig letsel voor personen in het vaartraject van de boot hetzelfde als wanneer de motor draait. Wij raden ten sterkste aan om medeopvarenden de start- en bedieningsprocedures te leren in geval ze de motor in een noodgeval moeten bedienen (bv. als de bestder per ongeluk uit de boot wordt geworpen).! WAARSCHUWING Als de bestder overboord valt, zet de motor dan onmiddellijk af om de kans te verkleinen dat de boot de bestder raakt, met mogelijk ernstig of dodelijk letsel als gevolg. Zorg er altijd voor dat de bestder goed via een koord met de dodemansschakelaar is verbonden. Per ongeluk of onbedoeld activeren van de dodemansschakelaar kan ook tijdens normaal bedrijf gebeuren. Dit kan één of meer van de volgende mogelijk gevaarlijke situaties veroorzaken: Opvarenden kunnen naar voren worden geworpen bij onverwacht stoppen van de voorwaartse beweging; dit is vooral een probleem voor passagiers vóór in de boot die over de boeg gestoten kunnen worden en door de voortstuwings- of besturingsonderdelen geraakt kunnen worden. Verlies van vermogen en verlies van de macht over het st in ruwe zee, bij een sterke stroming of harde wind. Verlies van de macht over het st tijdens het aanleggen.! WAARSCHUWING Vermijd ernstig en dodelijk letsel door hevige remkrachten als gevolg van het per ongeluk of onbedoeld activeren van de noodstopschakelaar. De bestder van de boot mag nooit de bestdersplaats verlaten zonder eerst het noodstopschakelaarkoord van zijn lichaam los te halen. Instrumenten Digitale meters Er is een Mercury SmartCraft instrumentenset voor dit product verkrijgbaar. De instrumentenset geeft onder andere de functies motortoerental, koelvloeistoftemperat, oliedruk, accuspanning, brandstofverbruik en motorbedrijfsuren weer. De SmartCraft-instrumentenset helpt ook bij de diagnostiek van het motorbewakingssysteem (Engine Guardian). De SmartCraft-instrumentenset toont de kritieke gegevens van de motor en de mogelijke problemen. Raadpleeg de handleiding die met het meterpakket is meegeleverd voor de waarschuwingsfuncties en de basisbediening van het SmartCraft-instrumentenpakket B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 13

22 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Analoge meters Hieronder volgt een korte toelichting op de instrumenten die doorgaans op bepaalde boten worden aangetroffen. De eigenaar/bestder dient vertrouwd te zijn met alle instrumenten en hun functie. Gezien de grote verscheidenheid aan instrumenten en merken moet u aan uw bootdealer vragen de desbetreffende meters en de normale waarden voor uw boot uit te leggen KPH MPH X R P M L OIL H BATT C TEMP H a b c d e FUEL CRUISELOG f g h i a - snelheidsmeter b - toerenteller c - oliedrukmeter d - spanningsmeter e - watertemperatmeter Snelheidsmeter: Geeft de bootsnelheid weer. Toerenteller: Geeft het motortoerental weer. Oliedrukmeter: Geeft de motoroliedruk weer. Spanningsmeter: Geeft de accuspanning weer. f - brandstofmeter g - bedrijfsurenteller h - schakelaar motorruimventilator i - contactschakelaar Watertemperatmeter: Geeft de motorbedrijfstemperat weer. Brandstofmeter: Geeft de hoeveelheid brandstof in de tank weer. Bedrijfsurenteller: Registreert de bedrijfstijd van de motor. Schakelaar motorruimventilator: Bedient de motorruimventilator. Contactschakelaar: Stelt de bestder in staat om de motor te starten en stoppen. Afstandsbedieningen (modellen zonder DTS) Afstandsbedieningsorganen Uw boot is mogelijk uitgerust met een Mercury Precision Parts of Quicksilver afstandsbediening. Niet elke bediening heeft alle afgebeelde functies. Raadpleeg uw dealer voor een beschrijving en/of demonstratie van uw afstandsbediening. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

23 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie OP PANEEL GEMONTEERDE ONDERDELEN a e b c d a - knop neutraalvergrendeling b - alleen gas-knop c - noodstopschakelaar d - schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand e - bedieningshendel Neutraalvergrendelknop - Voorkomt per ongeluk schakelen en gasgeven. De neutraalvergrendelknop moet ingedrukt worden om de bedieningshendel uit neutraal te halen. Knop Alleen-gas - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. Dit gebeurt door het schakelmechanisme van de bedieningshendel los te koppelen. De knop alleen-gas kan uitsluitend worden ingedrukt wanneer de afstandsbedieningshendel in de neutraalstand staat en mag alleen worden gebruikt als hulp bij het starten van de motor. Noodstopschakelaar - Schakelt de ontsteking uit wanneer de bestder (wanneer met het noodstopschakelaarkoord verbonden) zich zo ver van zijn/haar plaats beweegt dat de schakelaar geactiveerd wordt. Zie Noodstopschakelaar voor inlichtingen over het gebruik van deze schakelaar. Bedieningshendel - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling vooruit. Duw de hendel verder naar voren om de snelheid te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - (niet zichtbaar) Met deze schroef wordt de kracht ingesteld die nodig is om de afstandsbedieningshendel te verzetten. Zie de met de afstandsbediening meegeleverde aanwijzingen voor de volledige afstellingsaanwijzingen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 15

24 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie OP CONSOLE GEMONTEERDE ONDERDELEN a a b a - knop Alleen-gas b b - bedieningshendel Knop Alleen-gas - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. Dit gebeurt door het schakelmechanisme van de bedieningshendel los te koppelen. De knop alleen-gas kan uitsluitend worden ingedrukt als de afstandsbedieningshendel in de neutraalstand staat. Bedieningshendels - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren, uit neutraal, naar de eerste arreteerstand voor vooruit en duw hem verder naar voren om het toerental te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - (niet zichtbaar) Met deze schroef wordt de kracht ingesteld die nodig is om de afstandsbedieningshendel te verzetten. Zie de met de afstandsbediening meegeleverde aanwijzingen voor de volledige afstellingsaanwijzingen. Zero Effort-onderdelen a b a - schakelhendel b - gashendel Schakelhendel - De schakelfuncties worden geregeld door de schakelhendel te bewegen. Schakel naar achteruit door de schakelhendel naar achteren te zetten. Schakel naar neutraal door de schakelhendel in het midden te zetten. Schakel naar vooruit door de schakelhendel naar voren te zetten. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

25 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Gashendel - De gasfuncties worden geregeld door de gashendel te bewegen. Verhoog het toerental door de gashendel naar voren te bewegen. Zet de gashendel helemaal naar voren voor volgas. Verlaag het toerental door de gashendel naar achteren te bewegen. Voor het laagste toerental (stationair) zet u de gashendel helemaal naar achteren. Afstandsbedieningen (modellen met DTS) Afstandsbedieningsorganen BELANGRIJK: Uw boot moet zijn uitgerust met een elektronische afstandsbediening van Mercury Marine. Dit regelsysteem zorgt voor bescherming tegen in versnelling starten en voorkomt dat de motor start als de afstandsbediening in vooruit of achteruit wordt geactiveerd. Zie de Mercury Precision Parts/Quicksilver Accessories Guide. Het digitale gas- en schakelsysteem (Digital Throttle and Shift System; DTS) dat u nodig hebt om deze motorinstallatie te bedienen zorgt voor de start- en stopfunctie, gasregeling, schakelregeling, bescherming tegen starten in versnelling en een noodstopfunctie. Het DTS-systeem werkt met speciale dashboardonderdelen zoals een opdrachtmoduleset en elektronische afstandsbediening. Raadpleeg uw dealer voor een beschrijving en/of demonstratie van uw afstandsbediening. Op paneel gemonteerde onderdelen c b d e f - + g a a - noodstopschakelaar b - bedieningshendel c - Schakelvergrendeling d - trim/opklapschakelaar e - alleen gas-knop f - start/stop-knop g - schroef voor afstelling arreteerspanning h - schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand Noodstopschakelaar - Schakelt de ontsteking uit wanneer de bestder (wanneer met het noodstopschakelaarkoord verbonden) zich zo ver van zijn/haar plaats beweegt dat de schakelaar geactiveerd wordt. Zie Noodstopschakelaar voor inlichtingen over het gebruik van deze schakelaar. Bedieningshendel - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling vooruit. Duw de hendel verder naar voren om de snelheid te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Schakelvergrendeling - Als u de schakelvergrendeling indrukt, kan de motor worden geschakeld. De schakelvergrendeling moet altijd worden ingedrukt als u de bedieningshendel uit neutraal wilt halen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 17

26 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Knop Alleen-gas - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. De knop alleen-gas kan alleen worden ingedrukt wanneer de afstandsbediening in de neutraalstand staat en mag alleen worden gebruikt als hulp bij het starten of opwarmen van de motor. Start/stop-knop - Hiermee kan de bootbestder de motor starten of afzetten zonder gebruik van de contactsleutel. Schroef voor afstelling arreteerspanning - Deze schroef kan worden bijgesteld om de inspanning die nodig is om de bedieningshendel uit de arreteerstanden te halen te vergroten of verkleinen (de kap moet worden verwijderd). Als de schroef rechtsom wordt gedraaid, wordt de spanning verhoogd. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - Deze schroef kan worden bijgesteld om de spanning op de bedieningshendel te verhogen of verlagen (de kap moet worden verwijderd). Dat voorkomt dat de hendel bij sterke golfslag onverhoopt beweegt. Draai de schroef rechtsom om de weerstand te verhogen en linksom om de weerstand te verlagen. Op console gemonteerde onderdelen - enkele motor a c - + d g b a - bedieningshendel b - actieflampje c - neutraallampje d - toets Select (selecteren) f e h e - menukeuzeschakelaar f - alleen-gas/stationsselectietoets g - afstelling arreteerspanning h - schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand Bedieningshendel - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling vooruit. Duw de hendel verder naar voren om de snelheid te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Actieflampje - Het actieflampje licht op om aan te geven dat de afstandsbediening actief is en klaar is voor gebruik. Neutraallampje - Het neutraallampje licht op wanneer de motor in de neutrale stand staat. Selectietoets - Selecteert schermopties van System View en bevestigt data-invoer. Menukeuzeschakelaar - Wordt gebruikt om door de System View-functieprompts op het scherm te navigeren. Alleen-gas/stationsselectietoets - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. Met de alleen-gas/stationselectieknop kan de bootbestder tevens bepalen welke afstandsbediening de motor bestt bij het gebruik van meerdere dashboards. Zie Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

27 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Schroef voor afstelling arreteerspanning - Deze schroef kan worden bijgesteld om de inspanning die nodig is om de bedieningshendel uit de arreteerstanden te halen te vergroten of verkleinen (de kap moet worden verwijderd). Als de schroef rechtsom wordt gedraaid, wordt de spanning verhoogd. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - Deze schroef kan worden bijgesteld om de spanning op de bedieningshendel te verhogen of verlagen (de kap moet worden verwijderd). Dat voorkomt dat de hendel bij sterke golfslag onverhoopt beweegt. Draai de schroef rechtsom om de weerstand te verhogen en linksom om de weerstand te verlagen. Op Slim Binnacle-console gemonteerde onderdelen - enkele motor a c d f + START STOP b a - bedieningshendel b - actieflampje c - neutraallampje d - start/stop-knop e g e - alleen-gas/stationsselectietoets f - afstelling arreteerspanning g - schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand Bedieningshendel - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling vooruit. Duw de hendel verder naar voren om de snelheid te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Actieflampje - Het actieflampje licht op om aan te geven dat de afstandsbediening actief is en klaar is voor gebruik. Neutraallampje - Het neutraallampje licht op wanneer de motor in de neutrale stand staat. Start/stop-knop - Hiermee kan de bootbestder de motor starten of afzetten zonder gebruik van de contactsleutel. Alleen-gas/stationsselectietoets - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. Met de alleen-gas/stationselectieknop kan de bootbestder tevens bepalen welke afstandsbediening de motor bestt bij het gebruik van meerdere dashboards. Zie Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard. Schroef voor afstelling arreteerspanning - Deze schroef kan worden bijgesteld om de inspanning die nodig is om de bedieningshendel uit de arreteerstanden te halen te vergroten of verkleinen (de kap moet worden verwijderd). Als de schroef rechtsom wordt gedraaid, wordt de spanning verhoogd. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - Deze schroef kan worden bijgesteld om de spanning op de bedieningshendel te verhogen of verlagen (de kap moet worden verwijderd). Dat voorkomt dat de hendel bij sterke golfslag onverhoopt beweegt. Draai de schroef rechtsom om de weerstand te verhogen en linksom om de weerstand te verlagen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 19

28 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Op console gemonteerde onderdelen - dubbele motor a c - + d h b ACTIVE THROTTLE ONLY STATION SELECT g SYNC a - bedieningshendels b - actieflampje c - neutraallampje d - toets Select (selecteren) e - menukeuzeschakelaar f e i f - Sync-lampje g - alleen-gas/stationsselectietoets h - afstelling arreteerspanning i - schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand Bedieningshendel - Het schakelen en gasgeven worden geregeld door de bedieningshendel te bewegen. Duw de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling vooruit. Duw de hendel verder naar voren om de snelheid te verhogen. Trek de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging terug uit neutraal naar de eerste arreteerstand voor versnelling achteruit en trek hem verder naar achteren om het toerental te verhogen. Actieflampje - Het actieflampje licht op om aan te geven dat de afstandsbediening actief is en klaar is voor gebruik. Neutraallampje - Het neutraallampje licht op wanneer de motor in de neutrale stand staat. Selectietoets - Selecteert schermopties van System View en bevestigt data-invoer. Menukeuzeschakelaar - Wordt gebruikt om door de System View-functieprompts op het scherm te navigeren. Sync-lampje - Het sync-lampje licht op wanneer het toerental van beide motoren door het DTS-systeem wordt gesynchroniseerd. Alleen-gas/stationsselectietoets - Hiermee kan het gas worden verzet zonder de motor te schakelen. Met de alleen-gas/stationselectieknop kan de bootbestder tevens bepalen welke afstandsbediening de motor bestt bij het gebruik van meerdere dashboards. Zie Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard. Schroef voor afstelling arreteerspanning - Deze schroef kan worden bijgesteld om de inspanning die nodig is om de bedieningshendel uit de arreteerstanden te halen te vergroten of verkleinen (de kap moet worden verwijderd). Als de schroef rechtsom wordt gedraaid, wordt de spanning verhoogd. Schroef voor afstelling bedieningshendelweerstand - Deze schroef kan worden bijgesteld om de spanning op de bedieningshendel te verhogen of verlagen (de kap moet worden verwijderd). Dat voorkomt dat de hendel bij sterke golfslag onverhoopt beweegt. Draai de schroef rechtsom om de weerstand te verhogen en linksom om de weerstand te verlagen. Dubbele motoren synchroniseren Als de automatische synchronisatiefunctie wordt ingeschakeld, wordt het motortoerental van de motor aan bakboord automatisch aangepast aan dat van de motor aan stboord. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

29 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie De synchronisatie van de motoren wordt automatisch ingeschakeld als het motortoerental van de twee motoren twee seconden lang groter dan 900 omw/min is en de hendels van de afstandsbediening onder een hoek van minder dan 5 ten opzichte van elkaar staan. De Autosynchronisatiefunctie blijft ingeschakeld totdat het gas voor 95% open staat. Het sync-lampje gaat aan als de motoren gesynchroniseerd zijn. ACTIVE SYNC THROTTLE ONLY STAT ION SELECT Om de functie uit te schakelen, verstelt u een of beide bedieningshendels totdat de onderlinge hoek meer dan 5 bedraagt, verlaagt u het motortoerental tot onder 900 omw/min of verhoogt u het motortoerental tot meer dan 95%. Overdracht naar andere station bij dubbel dashboard Met de alleen-gas/stationselectieknop kan de bootbestder bepalen welke afstandsbediening de motor bestt. Het actieflampje brandt op het afstandbedieningsstation dat de motor bestt. 3434! WAARSCHUWING Voorkom ernstig of dodelijk letsel door verlies van de controle over de boot. De bootbestder mag nooit het actieve station verlaten als de motor in versnelling is geschakeld. Overdracht van de besturing mag alleen plaatsvinden als beide stations bemand zijn. Overdracht van de besturing door één persoon mag alleen worden uitgevoerd met de motor in neutraal. NB: Bij het overdragen van de besturing kan de motor het best stationair draaien. Als de omstandigheden niet toelaten dat de afstandsbediening in stationair wordt gezet, kan een stationsoverdracht plaatsvinden in versnelling. NB: Als de bootbestder de stationselectieknop indrukt en loslaat bij een nieuw station, kan de motorbediening worden overgedragen naar het nieuwe station. Het motortoerental en de versnellingsstand worden automatisch aan de bedieningshendelinstelling op het nieuwe station aangepast. Stel de bedieningshendels af op de gewenste gas- en versnellingspositie. 1. Zet de actieve afstandbedieningshendel in de stationairstand. 2. Ga naar het niet actieve besturingsstation en plaats de afstandbedieningshendel in de stationairstand B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 21

30 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie 3. Druk éénmaal de alleen-gas/stationselectieknop in. Het "ACTIVE"-lampje gaat branden om aan te geven welk afstandbedieningsstation de motor bestt. a a - actieflampje ACTIVE THROTTLE ONLY STATION SELECT b a ACTIVE SYNC THROTTLE ONLY STAT ION SELECT 3433 b - alleen-gas/stationselectieknop b 4. Het actieflampje op het eerste afstandbedieningsstation gaat uit. DUBBELE BESTURING SYNCHRONISEREN VOOR EEN STATIONSOVERDRACHT Als de bootbestder de stationselectieknop indrukt en ingedrukt houdt, heeft hij/zij tien seconden om de afstandbedieningsinstellingen op het nieuwe station aan te passen aan de hendelinstellingen op het oude station (dat op non-actief gesteld wordt). Als de hendels niet met elkaar overeenstemmen, knippert het neutraallampje. Het lampje gaat sneller knipperen naarmate de instellingen van de hendels elkaar dichter benaderen. Als het lampje continu gaat branden, komen de hendels overeen en kan de knop worden losgelaten. De overdrachtprocedure is voltooid en het nieuwe station heeft nu de besturing. Als de knop langer dan 10 seconden wordt ingedrukt, wordt de stationsoverdracht afgebroken. Zero Effort-onderdelen a b a - schakelhendel b - gashendel Schakelhendel - De schakelfuncties worden geregeld door de schakelhendel te bewegen. Schakel naar achteruit door de schakelhendel naar achteren te zetten. Schakel naar neutraal door de schakelhendel in het midden te zetten. Schakel naar vooruit door de schakelhendel naar voren te zetten. Gashendel - De gasfuncties worden geregeld door de gashendel te bewegen. Verhoog het toerental door de gashendel naar voren te bewegen. Zet de gashendel helemaal naar voren voor volgas. Verlaag het toerental door de gashendel naar achteren te bewegen. Voor het laagste toerental (stationair) zet u de gashendel helemaal naar achteren. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

31 Beveiliging tegen overbelasting van het elektrisch systeem Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Als het elektrische systeem overbelast raakt, brandt er een zekering door of wordt de stroomonderbreker geopend. De oorzaak moet gevonden en verholpen worden voordat u de zekering vervangt of de stroomonderbreker weer omzet. NB: Wanneer u in een noodgeval de oorzaak van de hoge stroomonttrekking niet kunt vinden en de motor toch moet draaien, zet dan alle accessoires uit die met de motoren instrumentenbedrading zijn verbonden of koppel ze los. Zet de stroomonderbreker om. Als de stroomonderbreker blijft onderbreken, is de elektrische overbelasting niet weggenomen. Neem contact op met uw erkende dealer. De stroomonderbreker beschermt de motorbedrading en de voedingskabel voor de instrumenten. Om de stroomonderbreker te testen of om te zetten: 1. Verwijder de motorkap. 2. Druk op de rode testknop. Er verschijnt een gele hendel als de stroomonderbreker goed werkt. 3. Stel de stroomonderbreker terug door de gele hendel weer in het huis te duwen. b a a - gele hendel stroomonderbreker met gele hendel b - rode testknop Een 90A-zekering op de grote pool van het startrelais beschermt de draadboom van de motor in het geval van elektrische overbelasting. mc Vier zekeringen aan de bakboordzijde van de motor beschermen de diverse circuits van de elektronische brandstofinjectie (EFI). mc B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 23

32 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Een 15A-zekering beschermt de accessoirecircuits. Deze zekering bevindt zich op de achterkant van de motor. Er kan zich een 20A-zekering in aansluitdraad 'I' van het contactslot bevinden om het elektrische systeem te beveiligen. Controleer op een doorgebrande zekering als de motor niet aanslaat maar de stroomonderbreker niet is geactiveerd mc Het Quicksilver MerCathode-systeem heeft een in-line 20A-zekering in de draad die op de pluspool (+) op het regelapparaat is aangesloten. Als de zekering verbroken (doorgebrand) is, werkt het systeem niet en is er geen bescherming tegen corrosie. mc79977 Akoestisch waarschuwingssysteem Uw Mercury MerCruiser motorinstallatie kan met een akoestisch waarschuwingssysteem zijn uitgerust. Het akoestische waarschuwingssysteem beschermt de motor niet tegen schade. Het dient om de bestder te waarschuwen dat er een probleem is. Het akoestische waarschuwingssysteem geeft een continu signaal als een van de volgende situaties zich voordoet: Motoroliedruk te laag Motortemperat te hoog Bladzijde B70 OKTOBER 2007

33 Zeewaterdruk te laag Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Het akoestische waarschuwingssysteem geeft een onderbroken piepsignaal als een van de volgende situaties zich voordoet: Temperat van transmissievloeistof te hoog Transmissiedruk te laag! OPGELET Als de motor verder wordt gebruikt nadat het alarm van het akoestische waarschuwingssysteem is afgegaan, kan dit schade aan de motorinstallatie tot gevolg hebben. Laat de motor niet lopen nadat het alarm is afgegaan, tenzij om een gevaarlijke situatie te vermijden. Als het alarm afgaat, moet u de motor onmiddellijk afzetten. Onderzoek wat de oorzaak is en verhelp indien mogelijk het probleem. Als de oorzaak niet kan worden vastgesteld, raadpleegt u uw erkende Mercury MerCruiser-dealer. Testen van het akoestisch waarschuwingssysteem Motorbewakingsstrategie 1. Draai het contactslot naar de stand 'ON' zonder de motor te tornen. 2. Luister of u het akoestische alarm hoort. Het alarmsignaal klinkt als het systeem naar behoren functioneert. BELANGRIJK: De vaarsnelheid van de boot kan tot met stationair toerental dalen en de boot zal eventueel niet op de gashendel reageren. De motorbewakingsstrategie dient om de kans op motorschade te beperken door het motorvermogen te verminderen wanneer er een mogelijk probleem door de ECM wordt gedetecteerd. De motorbewaking controleert: Oliedruk Koelvloeistoftemperat Zeewaterdruk Overtoeren Uitlaatspruitstuktemperat (alleen model 8.1 en 496) De motorbewakingsstrategie verlaagt het motorvermogen ook tot 90 procent van het maximum als een sensor op de motorinstallatie defect raakt. Als de waterinlaat bijvoorbeeld gedeeltelijk geblokkeerd raakt, verlaagt de motorbewakingsstrategie het beschikbare vermogensniveau van de motor om schade door de afname in watertoevoer naar de motor te helpen voorkomen. Als de verstopping wordt verwijderd en de watertoevoer zich herstelt, wordt het niveau van het motorvermogen weer normaal. Om een mogelijke herhaling van het probleem te voorkomen moet u contact opnemen met een erkende dealer. De ECM slaat de storing op: met deze informatie kan de monteur sneller een diagnose stellen van de problemen. Transmission Guardian strategie BELANGRIJK: De vaarsnelheid van de boot kan tot stationair dalen en de boot zal eventueel niet op de gashendel reageren. Transmission Guardian (transmissiebewaking) is een functie van MerCruiser DTS die transmissies tegen koppelingsschade beschermt. Transmission Guardian bewaakt de druk van de koppeling in vooruit en achteruit. Als de druk van de transmissievloeistof tot onder een bepaald peil daalt, verlaagt de Transmission Guardian het motorkoppel en toerental om slippen van de koppeling te voorkomen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 25

34 Hoofdstuk 2 - Vertrouwd raken met uw motorinstallatie Om een mogelijke herhaling van het probleem te voorkomen moet u contact opnemen met een erkende dealer. De ECM slaat de storing op: met deze informatie kan de monteur sneller een diagnose stellen van de problemen. Signalen waarschuwingshoorn Bij de meeste storingen wordt het circuit van de waarschuwingshoorn geactiveerd. De wijze waarop de activeringshoorn geactiveerd wordt, wordt bepaald door de ernst van het probleem. Er zijn vier waarschuwingshoornmodi: Opgelet - Het hoornsignaal varieert naar gelang het product en de kalibratie. Motorbewaking is minimaal. Waarschuwing - Het hoornsignaal varieert naar gelang het product en de kalibratie. Ernstig - De waarschuwingshoorn piept constant. Kritiek - De waarschuwingshoorn piept constant en de motorbewaking schakelt over op stationair. Daarnaast verschijnen er waarschuwingspictogrammen en storingsberichten op de meters op het dashboard, afhankelijk van het meterpakket. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

35 Inhoudsopgave Hoofdstuk 3 - Op het water Hoofdstuk 3 - Op het water Suggesties voor veilig varen Wees alert op koolmonoxidevergiftiging Goede ventilatie Slechte ventilatie Basisbediening van de boot (modellen zonder DTS) Te water laten en bootbediening...30 Bedieningsschema De motor starten en stoppen...31 De motor starten De motor afzetten Gebruik van alleen-gas...32 Varen bij temperaturen onder het vriespunt...32 Aftapplug en lenspomp...33 Basisbediening van de boot (DTS-modellen) Te water laten en bootbediening...33 Bedieningsschema De motor starten en stoppen...33 De motor starten De motor afzetten Gebruik van alleen-gas...35 Varen bij temperaturen onder het vriespunt...35 Aftapplug en lenspomp...36 Mensen in het water beschermen Tijdens het varen Terwijl de boot stilligt Gebruik van race- en speedboten Mededeling over veiligheid van passagiers in ponton- en dekboten Boten met een open voordek Boten met voorop gemonteerde hoge visstoelen op voetstuk Springen over golven en kielzog Botsingen met obstakels onder water Zaken die van invloed zijn op de besturing Verdeling van het gewicht (passagiers en uitrusting) in de boot...39 De bodem van de boot...39 Cavitatie...39 Luchthappen van de schroef...39 Hoogte boven zeeniveau en klimaat...39 Om te beginnen Inloopperiode van Na de inloopperiode...40 Inspectie aan het einde van het eerste vaarseizoen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 27

36 Hoofdstuk 3 - Op het water Suggesties voor veilig varen Om veilig te varen moet u vertrouwd zijn met het lokaal geldende en door overheden verplicht gestelde vaarreglement en vaarbeperkingen en de onderstaande suggesties ter harte nemen. Zorg dat u alle scheepvaartregels en -wetgeving kent en in acht neemt. Wij raden alle bestders van motorboten aan om een cursus voor veilig varen volgen. De Amerikaanse Coast Guard Auxiliary, de Power Squadron, het Rode Kruis en de vaarveiligheidsdienst van de provincie of staat verzorgen cursussen. Bel voor nadere informatie in de VS de Boat U.S. Foundation op het nummer Voer alle veiligheidscontroles en het vereiste onderhoud uit. Houd een regelmatig schema aan en zorg ervoor dat alle reparaties op de juiste wijze worden uitgevoerd. Inspecteer de veiligheidsvoorzieningen aan boord. Hier volgen enkele suggesties voor het soort veiligheidsuitrusting dat tijdens het varen aan boord moet zijn: goedgekeurde brandblusapparaten apparaten die een signaal geven: zaklantaarn, raketten of vpijlen, vlag en fluit of claxon gereedschap voor kleine reparaties anker en extra ankerlijn handbediende lenspomp en extra aftappluggen drinkwater transistorradio peddel of roeispaan reserveschroef en -draagringen en een passende sleutel eerstehulpdoos en -instructies waterdichte voorraadbakjes reserve-bedrijfsuitrusting, -batterijen, -lampjes en -zekeringen kompas en kaart van het gebied zwemvest (1 per opvarende) Let op tekenen van weersverandering en vermijd varen bij slecht weer en in ruwe zee. Vertel aan iemand waar u heengaat en wanneer u verwacht terug te zijn. Het aan boord gaan van passagiers. Stop de motor telkens wanneer passagiers aan boord komen, uitstappen of zich achteraan op de boot (achtersteven) bevinden. Het is niet voldoende om de aandrijfeenheid in neutraal te zetten. Gebruik zwemvesten. De Amerikaanse federale wet eist dat er een door de Amerikaanse kustwacht goedgekeurd zwemvest van de juiste maat binnen bereik van iedereen aan boord aanwezig is, plus een kussen of band die in het water geworpen kan worden. Wij bevelen ten zeerste aan dat iedereen aan boord altijd een zwemvest draagt. Bereid eventuele andere bestders van de boot voor. Instrueer minstens 1 ander persoon in de beginselen van het starten en bedienen van de motor en het besturen van de boot ingeval de bestder daartoe niet in staat is of overboord valt. Overbelast de boot niet. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

37 Hoofdstuk 3 - Op het water Voor de meeste boten wordt de maximale belasting (gewicht) opgegeven (raadpleeg het vermogensplaatje van uw boot). Zorg dat u de bedrijfs- en belastingslimieten van uw boot kent. Zorg dat u weet of uw boot blijft drijven als hij vol water loopt. Als u hierover niet zeker bent, neem dan contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer of de fabrikant van de boot. Verzeker u ervan dat iedereen in de boot een zitplaats heeft. Laat niemand op een deel van de boot zitten of meevaren dat niet voor dergelijk gebruik is bedoeld. Dit geldt onder meer voor de rugleuning van de stoelen, gangboorden, de spiegel, boeg, dekken, hoge visstoelen en draaibare visstoelen; elke locatie waar plotselinge acceleratie, plotseling stoppen, onverwacht verlies van de macht over het st of een plotselinge beweging van de boot ertoe kunnen leiden dat iemand overboord valt of in de boot ten val komt. Zorg dat alle passagiers een goede zitplaats hebben voordat de boot gaat varen. Zorg dat u nooit onder invloed bent van alcohol, medicijnen of andere middelen bij het varen (wettelijk verplicht). Deze tasten uw beoordelingsvermogen aan en verminderen in hoge mate uw vermogen om snel te reageren. Zorg dat u het vaargebied kent en vermijd gevaarlijke locaties. Let goed op. De bestder van de boot is er volgens de wet verantwoordelijk voor om goed uit te kijken en te luisteren. De bestder moet onbelemmerd zicht hebben, vooral naar voren. Het zicht van de bestder mag niet worden belemmerd door passagiers, lading of visstoelen wanneer er sneller dan met stationair toerental of met planeerovergangssnelheid gevaren wordt. Houd de andere mensen, het water en uw kielzog in het oog. Vaar nooit vlak achter een waterskiër; deze zou kunnen vallen. Een boot die vaart met een snelheid van40 km/h (25 mph) zal een gevallen skiër op een afstand van61 m (200 ft.) voor de boot bijvoorbeeld binnen 5 seconden inhalen. Wees alert op gevallen waterskiërs. Wanneer u de boot voor waterskiën of dergelijke activiteiten gebruikt, dient u een gevallen of zich in het water bevindende skiër altijd aan de bestderskant van de boot te houden terwijl u naar de skiër terugvaart om deze te helpen. De bestder moet de gevallen skiër altijd kunnen zien en mag nooit achteruit naar de skiër of naar andere personen in het water varen. Meld ongelukken. Bestders van boten moeten volgens de wet bij de politie een bootongelukverslag indienen wanneer hun boot bij bepaalde bootongelukken betrokken was. Bootongevallen moeten gemeld worden (1) als iemand het leven heeft verloren of dreigt te verliezen, (2) als er letsel was dat meer vereist dan alleen eerste hulp, (3) als de vaartuig- of materiële schade meer dan US$ 500 bedroeg of (4) als de gehele boot verloren ging. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de plaatselijke overheid. Wees alert op koolmonoxidevergiftiging Er is koolmonoxide aanwezig in de uitlaatgassen van alle verbrandingsmotoren, waaronder buitenboordmotoren, hekaandrijvingen en binnenboordmotoren die boten aandrijven, alsook de aggregaten die verschillende bootaccessoires van stroom voorzien. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat geurloos, kleurloos en smaakloos is. Vroege symptomen van koolmonoxidevergiftiging, die niet mogen worden verward met zeeziekte of dronkenschap, zijn hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid en misselijkheid B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 29

38 Hoofdstuk 3 - Op het water Goede ventilatie! WAARSCHUWING Koolmonoxidevergiftiging kan leiden tot bewusteloosheid, hersenletsel of de dood. Zorg voor goede ventilatie in de boot wanneer u stilligt of vaart, en vermijd langdurige blootstelling aan koolmonoxide. Ventileer de passagiersruimte, open de zijgordijnen of voorste luiken om dampen te verwijderen. 1. Voorbeeld van goede luchtstroming door de boot. Slechte ventilatie mc Onder bepaalde omstandigheden kan koolmonoxide worden aangezogen in een permanent omsloten of met canvas omsloten cabine of kajuit met onvoldoende ventilatie. Installeer een of meer koolmonoxidemelders in uw boot. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen op een zeer kalme dag zwemmers rondom en passagiers in een open gebied van een stilliggende boot met of vlakbij een draaiende motor aan een gevaarlijk niveau van koolmonoxide worden blootgesteld. 1. Voorbeelden van slechte ventilatie terwijl een boot stilligt: a a - een motor die loopt terwijl de boot in een afgesloten ruimte is afgemeerd b mc b - afmeren van de boot dichtbij een andere boot met lopende motor 2. Voorbeelden van slechte ventilatie terwijl een boot vaart: a a - gebruik van de boot met te hoge trimhoek van de boeg b mc b - gebruik van de boot terwijl er geen luiken aan de voorkant open zijn (stationwagon-effect) Basisbediening van de boot (modellen zonder DTS) Te water laten en bootbediening BELANGRIJK: Installeer de lensaftapplug voordat u de boot te water laat. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

39 Hoofdstuk 3 - Op het water BEDIENINGSSCHEMA! OPGELET Om te voorkomen dat er water wordt ingenomen dat tot schade aan motoronderdelen kan leiden, mag u het contactslot niet uitzetten als de motor op een hoger toerental dan stationair draait. Wanneer u uw boot vanaf een steile helling te water laat, ga dan langzaam te werk. Gebruik de noodstopschakelaar niet om de motor af te zetten terwijl de motor sneller draait dan stationair. Wanneer de boot uit planee komt, geef dan kort snel gas als een grote hekgolf over de spiegel van de boot kan rollen, om de golfslag tegen de achtersteven van de boot tot een minimum te beperken. We raden u af om snel uit planee te komen, in achteruit te schakelen en de motor uit te zetten. Bedienings- schema VÓÓR HET STARTEN NA HET STARTEN TIJDENS HET VAREN NA HET STOPPEN Installeer motorruimaftap- plug. Houd alle meters in het oog om de toestand van de motor te controleren. Zet de motor af als deze niet normaal is. Houd alle meters in het oog om de toestand van de motor te controleren. Zet de motor af als deze niet normaal is. Draai de contactsleutel naar de stand 'OFF'. Open het motorluik. Controleer op lekkage van brandstof, olie, water, vloeistoffen en uitlaatgassen. Luister of u het akoestische alarm hoort. Draai de accuschakelaar naar de stand 'OFF'. Draai de accuschakelaar aan. Controleer de werking van de schakel- en gasregeling. Sluit de brandstof- kraan. Bedien de motorruim- ventilatoren. Controleer de werking van de besturing. Sluit de zeewaterkraan (indien aanwezig). Open de brandstof- kraan. Spoel het koelsysteem door als u zich in zout water bevindt. Open de zeewaterkraan (indien aanwezig). Tap het water in het motorruim af. Sluit het aftap- systeem. Controleer de motorolie. Voer alle andere controles uit die zijn voorgeschreven door de dealer en/of bootbouwer. Luister of u het akoestische alarm hoort als het contactslot in de stand 'ON' staat. De motor starten en stoppen DE MOTOR STARTEN NB: Voer alleen die functies uit die op uw motorinstallatie van toepassing zijn. 1. Controleer alle items in het bedieningsschema. 2. Zet de afstandsbedieningshendel op neutraal. KENNISGEVING Wanneer er onvoldoende koelwater wordt toegevoerd, raakt de waterpomp beschadigd waardoor de motor oververhit raakt. Zorg tijdens gebruik voor voldoende watertoevoer naar de waterinlaten.! WAARSCHUWING Explosieve dampen in de motorruimte kunnen brand of ontploffing veroorzaken en ernstig of dodelijk letsel tot gevolg hebben. Laat daarom voordat u de motor start de motorruimventilator eerst ten minste vijf minuten draaien of lucht de motorruimte gedurende vijf minuten. 3. Draai de contactsleutel naar 'START'. Laat de sleutel los wanneer de motor aanslaat en laat de sleutel terugkeren naar de stand 'ON'. Laat de motor warmlopen (6 10 minuten bij het voor de eerste keer starten op een dag) B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 31

40 Hoofdstuk 3 - Op het water DE MOTOR AFZETTEN 4. Als de motor na 3 pogingen nog niet start: a. Druk de knop Alleen gas in en plaats de afstandsbedieningshendel/gashendel in de stand 1/4 gas. b. Draai de contactsleutel naar 'START'. Laat de sleutel los wanneer de motor aanslaat en laat de sleutel terugkeren naar de stand 'ON'. 5. Als de motor na stap 4 nog niet start: a. Breng de afstandsbedienings-/gashendel naar de stand volgas en dan terug naar 1/4 gas. b. Draai de contactsleutel naar 'START'. Laat de sleutel los wanneer de motor aanslaat en laat de sleutel terugkeren naar de stand 'ON'. 6. Inspecteer de motorinstallatie op lekkage van brandstof, olie, water en uitlaatgassen. 7. Zet de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren om naar vooruit te schakelen, of naar achteren om naar achteruit te schakelen. Nadat u in versnelling hebt geschakeld, geeft u meer gas totdat u de gewenste instelling hebt bereikt. KENNISGEVING Als u in versnelling schakelt terwijl het motortoerental hoger is dan stationair, raakt het aandrijfsysteem beschadigd. Schakel de aandrijving alleen in versnelling als de motor stationair draait. 1. Zet de afstandsbedieningshendel op neutraal/stationair en laat het motortoerental dalen tot stationair. Als de motor lange tijd met hoog toerental heeft gedraaid, laat u de motor 3 à 5 minuten bij stationair toerental afkoelen. 2. Draai de contactsleutel naar de stand 'OFF'. Gebruik van alleen-gas 1. Zie Afstandsbedieningsorganen voor de afstandsbedieningsfuncties. 2. Zet de bedieningshendel in de stationaire/neutrale stand. 3. Druk de knop alleen-gas in, houd hem ingedrukt en zet de bedieningshendel in de stand stationair/vooruit of stationair/achteruit. 4. Als u de bedieningshendel verzet tot voorbij de stand stationair/vooruit of stationair/ achteruit neemt het motortoerental toe. BELANGRIJK: Als u de bedieningshendel terugzet in de stationair/neutraalstand wordt de knop alleen-gas ontgrendeld en kan de motor in versnelling worden geschakeld. 5. De modus alleen-gas wordt uitgeschakeld door de bedieningshendel in de stationaire/neutrale stand te zetten. Als u de bedieningshendel vanuit de stand stationair/neutraal naar de stand stationair/vooruit of stationair/achteruit zet zonder de knop alleen-gas in te drukken, wordt de eenheid in de gekozen versnelling geschakeld. Varen bij temperaturen onder het vriespunt BELANGRIJK: Als de boot bij temperaturen onder het vriespunt wordt gebruikt, moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen om schade aan de motorinstallatie als gevolg van bevriezen te voorkomen. Door vorst veroorzaakte schade wordt niet door de beperkte garantie van Mercury MerCruiser gedekt. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

41 Aftapplug en lenspomp Hoofdstuk 3 - Op het water De motorruimte in uw boot is een plek waar zich van nature water verzamelt. Daarom zijn boten gewoonlijk met een aftapplug en/of lenspomp uitgerust. Het is zeer belangrijk om deze voorzieningen regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat het waterpeil niet in contact komt met de motorinstallatie. De onderdelen van de motor lopen schade op als ze in water ondergedompeld worden. Door onderdompelen veroorzaakte schade wordt niet door de beperkte garantie van Mercury MerCruiser gedekt. Basisbediening van de boot (DTS-modellen) Te water laten en bootbediening BEDIENINGSSCHEMA BELANGRIJK: Installeer de lensaftapplug voordat u de boot te water laat.! OPGELET Om te voorkomen dat er water wordt ingenomen dat tot schade aan motoronderdelen kan leiden, mag u het contactslot niet uitzetten als de motor op een hoger toerental dan stationair draait. Wanneer u uw boot vanaf een steile helling te water laat, ga dan langzaam te werk. Gebruik de noodstopschakelaar niet om de motor af te zetten terwijl de motor sneller draait dan stationair. Wanneer de boot uit planee komt, geef dan kort snel gas als een grote hekgolf over de spiegel van de boot kan rollen, om de golfslag tegen de achtersteven van de boot tot een minimum te beperken. We raden u af om snel uit planee te komen, in achteruit te schakelen en de motor uit te zetten. Bedienings- schema VÓÓR HET STARTEN NA HET STARTEN TIJDENS HET VAREN NA HET STOPPEN Installeer motorruimaftap- plug. Houd alle meters in het oog om de toestand van de motor te controleren. Zet de motor af als deze niet normaal is. Houd alle meters in het oog om de toestand van de motor te controleren. Zet de motor af als deze niet normaal is. Draai de contactsleutel naar de stand 'OFF'. Open het motorluik. Controleer op lekkage van brandstof, olie, water, vloeistoffen en uitlaatgassen. Luister of u het akoestische alarm hoort. Draai de accuschakelaar naar de stand 'OFF'. Draai de accuschakelaar aan. Controleer de werking van de schakel- en gasregeling. Sluit de brandstof- kraan. Bedien de motorruim- ventilatoren. Controleer de werking van de besturing. Sluit de zeewaterkraan (indien aanwezig). Open de brandstof- kraan. Spoel het koelsysteem door als u zich in zout water bevindt. Open de zeewaterkraan (indien aanwezig). Tap het water in het motorruim af. Sluit het aftap- systeem. Controleer de motorolie. Voer alle andere controles uit die zijn voorgeschreven door de dealer en/of bootbouwer. Luister of u het akoestische alarm hoort als het contactslot in de stand 'ON' staat. De motor starten en stoppen NB: Voer alleen die functies uit die op uw motorinstallatie van toepassing zijn. DE MOTOR STARTEN 1. Controleer alle punten in het bedieningsschema. 2. Zet de afstandsbedieningshendel op neutraal B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 33

42 Hoofdstuk 3 - Op het water DE MOTOR AFZETTEN KENNISGEVING Als er onvoldoende koelwater is, raken de motor, de waterpomp en andere onderdelen oververhit en lopen ze schade op. Zorg tijdens gebruik voor voldoende watertoevoer naar de waterinlaten.! WAARSCHUWING Explosieve dampen in de motorruimte kunnen brand of ontploffing veroorzaken en ernstig of dodelijk letsel tot gevolg hebben. Laat daarom voordat u de motor start de motorruimventilator eerst ten minste vijf minuten draaien of lucht de motorruimte gedurende vijf minuten. NB: MerCruiser DTS-modellen zijn uitgerust met SmartStart. Met de SmartStart-functie kan de motor met een drukknop worden gestart. In plaats van de startknop ingedrukt te houden of contactschakelaar vast te houden om de motor te starten en dan los te laten wanneer de motor aanslaat, regelt SmartStart het volledige startproces. Als u de startknop indrukt, stt het DTS-systeem een signaal naar de motor-pcm om de motor te starten. Als de motor niet aanslaat, wordt het startproces na enige seconden beëindigd of zodra de motor op een toerental van 400 omw/min komt. Wanneer u probeert de motor te starten terwijl deze reeds draait, wordt de motor uitgeschakeld. 3. Draai de contactsleutel naar de stand 'RUN' (LOPEN). 4. Zet de contactsleutel in de stand 'START' en laat hem direct weer los of druk de start/stop-knop in en laat deze weer los. Als de motor koud is, laat u hem 6 tot 10 minuten stationair draaien of tot de motortemperat is gestegen tot 60 C (140 F). 5. Als de motor na drie pogingen nog niet aanslaat: a. Druk de knop alleen-gas in en plaats de afstandsbedieningshendel/gashendel in de stand 1/4 gas. b. Draai de contactsleutel naar 'start'. Laat de sleutel los wanneer de motor aanslaat en laat de contactschakelaar terugkeren naar de stand 'on'. 6. Als de motor na stap 5 nog niet aanslaat: a. Breng de afstandbedienings/gashendel naar de stand volgas en breng hem dan terug naar 1/4 gas. b. Draai de contactsleutel naar 'START'. Laat de sleutel los wanneer de motor aanslaat en laat de contactschakelaar terugkeren naar de stand 'on'. 7. Inspecteer de motorinstallatie op lekkage van brandstof, olie, water en uitlaatgassen. 8. Zet de bedieningshendel met een snelle, kordate beweging naar voren om naar vooruit te schakelen, of naar achteren om naar achteruit te schakelen. Nadat u in versnelling hebt geschakeld, geeft u meer gas totdat u de gewenste instelling hebt bereikt. KENNISGEVING Als u in versnelling schakelt terwijl het motortoerental hoger is dan stationair, raakt het aandrijfsysteem beschadigd. Schakel de aandrijving alleen in versnelling als de motor stationair draait. 1. Zet de afstandsbedieningshendel op neutraal/stationair en laat het motortoerental dalen tot stationair. Als de motor lange tijd met hoog toerental heeft gedraaid, laat u de motor 3 à 5 minuten bij stationair toerental afkoelen. 2. De motor kan worden afgezet op een van de vier onderstaande manieren: Bladzijde B70 OKTOBER 2007

43 Hoofdstuk 3 - Op het water a. Draai de contactsleutel naar 'ACCESSORY' of naar 'OFF'. De motor stopt en het regelsysteem deactiveert. b. Druk de start/stop-knop in, indien aanwezig. De motor stopt maar het regelsysteem blijft actief. c. Draai de contactsleutel kortstondig naar 'START' en laat hem dan direct weer los. Het regelsysteem constateert dat de motor draait en zet deze af. Het regelsysteem blijft actief. Als u de contactsleutel weer in de stand 'START' zet, wordt er een startverzoek naar het regelsysteem verstd en zet het systeem de motor aan, mits de omstandigheden juist zijn. d. Activeer de noodstopschakelaar, indien aanwezig. De motor wordt afgezet, maar het regelsysteem blijft actief. Het regelsysteem laat niet toe dat de motor wordt gestart als de noodstopschakelaar is geactiveerd. Gebruik van alleen-gas NB: Als het systeem in de modus alleen-gas (neutraal) staat, staat het DTSregelsysteem niet toe dat het motortoerental de 3500 omw/min overstijgt. Zero Effort-afstandsbedieningen: Zero Effort-afstandsbedieningen hebben afzonderlijke gas- en schakelhendels. Als u de gashendel voorbij de stationairstand zet terwijl de schakelhendel in neutraal staat, neemt het toerental toe, maar hoogstens tot het maximale neutrale motortoerental van 3500 omw/min.! WAARSCHUWING De Zero Effort-bediening van het DTS-systeem (Digital Throttle and Shift) kan de motor of transmissie schakelen bij hogere toerentallen dan stationair, wat een overwachte beweging van de boot veroorzaakt en (mogelijk dodelijk) letsel of materiële schade door verlies van de macht over de boot. Plaats de gashendel altijd in de stationairstand voordat u de schakelhendel in een voor- of achteruitversnelling plaatst. Op paneel en console gemonteerde afstandsbedieningen: Op paneel en console gemonteerde afstandsbedieningen zijn uitgerust met een knop alleen-gas. Om de alleen-gasmodus in te schakelen: 1. Zie Afstandsbedieningsorganen voor de afstandsbedieningsfuncties. 2. Zet de bedieningshendel in de stationaire/neutrale stand. 3. Druk de knop alleen-gas in en zet de bedieningshendel in de stand stationair/vooruit of stationair/achteruit. Het DTS-regelsysteem laat twee piepjes horen via de akoestische waarschuwingshoorn om aan te geven dat de modus alleen-gas is ingeschakeld. Bij op console gemonteerde afstandsbedieningen gaat het neutraallampje knipperen. 4. Als u de bedieningshendel verzet tot voorbij de stand stationair/vooruit of stationair/ achteruit neemt het motortoerental toe. BELANGRIJK: Als u de bedieningshendel terugzet in de stationair/neutraalstand wordt de modus alleen-gas uitgeschakeld en kan de motor in versnelling worden geschakeld. 5. De modus alleen-gas wordt uitgeschakeld door de bedieningshendel in de stationaire/neutrale stand te zetten. Als u de bedieningshendel vanuit de stand stationair/neutraal naar de stand stationair/vooruit of stationair/achteruit zet zonder de knop alleen-gas in te drukken, wordt de eenheid in de gekozen versnelling geschakeld. Varen bij temperaturen onder het vriespunt BELANGRIJK: Als de boot bij temperaturen onder het vriespunt wordt gebruikt, moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen om schade aan de motorinstallatie als gevolg van bevriezen te voorkomen. Door vorst veroorzaakte schade wordt niet door de beperkte garantie van Mercury MerCruiser gedekt B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 35

44 Hoofdstuk 3 - Op het water Aftapplug en lenspomp De motorruimte in uw boot is een plek waar zich van nature water verzamelt. Daarom zijn boten gewoonlijk met een aftapplug en/of lenspomp uitgerust. Het is zeer belangrijk om deze voorzieningen regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat het waterpeil niet in contact komt met de motorinstallatie. De onderdelen van de motor lopen schade op als ze in water ondergedompeld worden. Door onderdompelen veroorzaakte schade wordt niet door de beperkte garantie van Mercury MerCruiser gedekt. Mensen in het water beschermen Tijdens het varen Iemand die zich in het water bevindt, kan heel moeilijk snel handelen om een boot die zijn/haar kant op komt te ontwijken, zelfs als die langzaam vaart. Terwijl de boot stilligt Neem altijd gas terug en wees altijd uitermate voorzichtig als u vaart op een plaats waar zich mensen in het water kunnen bevinden. Wanneer een boot in beweging is (zelfs zonder aandrijving) en de versnelling staat in neutraal, oefent het water voldoende kracht uit op de schroef om de schroef te laten draaien. Dit in neutraal draaien van de schroef kan ernstig letsel veroorzaken ! WAARSCHUWING Een draaiende schroef, een bewegende boot of een massief apparaat dat aan de boot is bevestigd kan ernstige of dodelijke verwondingen toebrengen aan zwemmers. Stop de motor onmiddellijk wanneer iemand in het water zich nabij de boot bevindt. Schakel naar neutraal en zet de motor af voordat u toestaat dat mensen nabij uw boot zwemmen of zich in het water begeven. Gebruik van race- en speedboten Als uw boot een speed- of raceboot is waarmee u niet vertrouwd bent, raden wij aan om er alleen snel mee te varen nadat u eerst een demonstratie hebt gekregen van uw dealer of een bestder die ervaring met uw boot heeft. Zie voor nadere informatie de brochure Gebruik van race- en speedboten ( R2) van uw dealer, distributeur of Mercury Marine. Mededeling over veiligheid van passagiers in ponton- en dekboten Boten met een open voordek Houd tijdens het varen altijd in het oog waar alle passagiers zich bevinden. Sta niet toe dat passagiers staan of andere stoelen gebruiken dan de stoelen die bedoeld zijn voor sneller varen dan met stationair toerental. Een plotselinge afname in de vaarsnelheid zoals wanneer de boot in een grote golf of in kielzog duikt, plotseling minder gas geven of een scherpe richtingsverandering van de boot kan hen van de voorkant van de boot slingeren. Als passagiers over de voorkant van de boot tussen de twee pontons vallen, kunnen zij overvaren worden. Niemand mag zich ooit vóór het hekje op het dek bevinden terwijl de boot vaart. Houd alle passagiers achter het hekje of de afzetting. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

45 Hoofdstuk 3 - Op het water Mensen op het voordek kunnen gemakkelijk overboord worden geslingerd, en als ze met hun benen over de voorrand bengelen kunnen ze door een golf worden gegrepen en zo in het water worden getrokken. mc ! WAARSCHUWING Wanneer passagiers zitten of staan op een plaats op de boot die niet daarvoor is bestemd terwijl er met meer dan stationair toerental wordt gevaren, kan dat ernstig (en mogelijk dodelijk) letsel veroorzaken. Blijf bij de voorkant van het dek vandaan op boten met een dek of verhoogd platform, en blijf zitten terwijl de boot vaart. Boten met voorop gemonteerde hoge visstoelen op voetstuk Hoge visstoelen zijn niet bedoeld voor gebruik als de boot sneller vaart dan met stationair toerental of op sleepsnelheid. Ga alleen op stoelen zitten die bedoeld zijn voor varen met hogere snelheid. Een onverwachte, plotselinge afname in de snelheid van de boot kan tot gevolg hebben dat de passagier die hoog zit over de voorkant uit de boot valt. Springen over golven en kielzog! WAARSCHUWING mc Het springen over golven en kielzog kan ernstig of dodelijk letsel veroorzaken als opvarenden door of uit de boot worden geworpen. Vermijd springen over golven en kielzog zo veel mogelijk. mc Met recreatievaartuigen over golven en kielzog varen is een normaal onderdeel van het varen. Maar wanneer dit met zoveel snelheid gebeurt dat het onderwaterschip gedeeltelijk of geheel uit het water wordt geduwd, ontstaan er bepaalde gevaren, vooral zodra de boot weer in het water belandt. Het grootste gevaar is dat de boot tijdens een sprong van richting kan veranderen. In dat geval kan de boot bij het landen plotseling een nieuwe richting inslaan. Bij zo'n scherpe richtingverandering of bocht kunnen de opvarenden uit hun stoel of uit de boot worden geslingerd B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 37

46 Hoofdstuk 3 - Op het water Er is nog een ander, minder vaak voorkomend gevaar als u de boot van een golf of uit kielzog laat wegschieten. Als de boeg van de boot in de lucht schuin genoeg komt kan deze, wanneer hij het water raakt, onder het wateroppervlak komen en gedurende een ogenblik helemaal onderduiken. Dit brengt de boot vrijwel onmiddellijk tot stilstand en kan de opvarenden naar voren doen vliegen. De boot kan ook scherp naar één kant gaan overhellen. Botsingen met obstakels onder water Minder snelheid en vaar voorzichtig verder wanneer u een boot bestt in ondiep water of op plaatsen waar u vermoedt dat obstakels onder water de aandrijfcomponenten onder water, het roer of de bodem van de boot kunnen raken. BELANGRIJK: U voorkomt letsel of schade door botsing met een drijvend voorwerp of een voorwerp onder water het beste door de snelheid van de boot in de hand houden. Onder deze omstandigheden dient de vaarsnelheid van de boot te worden beperkt tot een maximale snelheid van24 tot 40 km/u (15 tot 25 MPH). Het raken van een drijvend obstakel of obstakel onder water kan ontelbare scenario's opleveren. Sommige van deze situaties kunnen in het volgende resulteren: De boot kan plotseling in een andere richting gaan varen. Bij zo'n scherpe richtingverandering of bocht kunnen de opvarenden uit hun stoel of uit de boot worden geslingerd. De snelheid kan plotseling afnemen. Hierdoor worden opvarenden naar voren, of misschien zelfs uit de boot geslingerd. Schade aan de aandrijfcomponenten onder water, het roer en/of de boot als gevolg van een botsing. Vergeet nooit dat het beperken van de vaarsnelheid het belangrijkste is wat u in deze situaties kunt doen om letsel of schade te voorkomen. Houd de vaarsnelheid op de minimale planeersnelheid wanneer u vaart op plaatsen met obstakels onder water. Nadat een voorwerp onder water is geraakt, zet u de motor zo spoedig mogelijk af en inspecteert u het aandrijfsysteem op gebroken of loszittende onderdelen. Als u schade ziet of vermoedt, moet de motorinstallatie naar een erkende Mercury MerCruiser-dealer worden gebracht voor een grondige inspectie en noodzakelijke reparaties. De boot moet worden gecontroleerd op barsten in het onderwaterschip en de spiegel en op waterlekkage. Varen wanneer de aandrijfcomponenten onder water, het roer of de bootbodem beschadigd zijn, kan verdere schade aan andere onderdelen van de motorinstallatie veroorzaken of de besturing van de boot beïnvloeden. Als u gedwongen bent om verder te varen, vaar dan met zeer lage snelheid. 7576! WAARSCHUWING Het gebruik van een boot of motor met botsingsschade kan leiden tot schade aan het product of ernstig of dodelijk letsel. Laat een erkende Mercury Marine-dealer het vaartuig of de motorinstallatie inspecteren en zo nodig repareren als uw vaartuig een botsing te verduren heeft gekregen. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

47 Hoofdstuk 3 - Op het water Zaken die van invloed zijn op de besturing Verdeling van het gewicht (passagiers en uitrusting) in de boot Naar achteren (richting achtersteven) verplaatsen van het gewicht: verhoogt doorgaans de vaarsnelheid en het motortoerental leidt tot stuiteren van de boeg bij sterkere golfslag; vergroot het gevaar van in de boot spattende golven bij het uit planee komen; kan in overmatige gevallen stampen van de boot veroorzaken. Naar voren (richting de boeg) verplaatsen van het gewicht: vergemakkelijkt het planeren; verbetert het varen bij sterke golfslag; kan in overmatige gevallen de boot heen en weer doen slingeren. De bodem van de boot Cavitatie Om de maximale vaarsnelheid te kunnen behalen, dient de bodem van de boot: schoon en vrij van zeepokken en aangroei te zijn; niet vervormd te zijn, dus vrijwel perfect vlak waar hij het water raakt; zowel voor als achter recht en glad te zijn. Er kunnen zich wier en algen verzamelen wanneer de boot afgemeerd is. U moet deze aangroei verwijderen alvorens te gaan varen, aangezien deze de waterinlaatopeningen kan verstoppen waardoor de motor oververhit raakt. Cavitatie doet zich voor wanneer de waterstroom de contour van een snel bewegend voorwerp onder water, zoals een onderwaterhuis of een schroef, niet kan volgen. Cavitatie zorgt voor een hoger schroeftoerental en vermindert de bootsnelheid. Cavitatie kan het oppervlak van het onderwaterhuis of de schroef ernstig aantasten. Veel voorkomende oorzaken van cavitatie zijn: wier of ander los materiaal dat in de schroef vastzit een verbogen schroefblad bramen of scherpe randen op de schroef Luchthappen van de schroef Luchthappen wordt veroorzaakt door oppervlaktelucht of uitlaatgassen die rond de schroef terechtkomen, waardoor de schroef sneller gaat draaien en de bootsnelheid afneemt. Luchtbelletjes raken het schroefblad en veroorzaken erosie van het bladoppervlak. Als dit steeds gebeurt, raakt het blad uiteindelijk defect (breekt het). Overmatig luchthappen wordt gewoonlijk veroorzaakt door: te ver uitgetrimde aandrijfeenheid ontbrekende schroefdeflectorring een beschadigde schroef of beschadigd onderwaterhuis, waardoor er uitlaatgassen ontsnappen tussen de schroef en het onderwaterhuis te hoog op de spiegel gemonteerde aandrijfeenheid Hoogte boven zeeniveau en klimaat Veranderingen in hoogte boven zeeniveau en klimaat zijn van invloed op de prestaties van de motorinstallatie. Afname van prestaties kan veroorzaakt worden door: grotere hoogte boven zeeniveau hogere temperat lage atmosferische druk hoge vochtigheidsgraad B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 39

48 Hoofdstuk 3 - Op het water Om te beginnen Inloopperiode van 20 Om de beste motorprestaties onder wisselende weersomstandigheden te verkrijgen moet de motor een schroef hebben waarmee de motor met een normale lading in de boot tijdens normale weersomstandigheden bij of nabij het opgegeven maximale toerentalbereik kan draaien. In de meeste gevallen kan het aanbevolen toerental verkregen worden door op een schroef met lagere spoed over te stappen. BELANGRIJK: De eerste 20 bedrijfsuren vormen de inloopperiode voor de motor. Goed inlopen is belangrijk om te zorgen voor minimaal olieverbruik en maximale motorprestaties. Tijdens deze inloopperiode moet u de volgende regels in acht nemen: Gebruik de motor gedurende de eerste 10 niet langdurig onder 1500 omw/min. Schakel zo snel mogelijk na het starten in versnelling en voer het gas op tot hoger dan 1500 omw/min indien de omstandigheden een veilige bediening toelaten. Vaar niet gedurende lange perioden met steeds dezelfde snelheid. Geef tijdens de eerste 10 niet meer dan driekwart van vol gas. Gedurende de volgende 10 bedrijfsuren is gebruik met vol gas af en toe toegestaan (ten hoogste 5 minuten achter elkaar). Accelereer niet naar vol gas vanuit stationair. Wacht met gebruik van vol gas totdat de motor op de normale bedrijfstemperat is gekomen. Controleer regelmatig het motoroliepeil. Voeg zo nodig olie toe. Het is normaal als het olieverbruik tijdens de inloopperiode hoog is. Na de inloopperiode Om de levensd van uw Mercury MerCruiser motorinstallatie te verlengen, wordt het volgende aanbevolen: Controleer of de schroef toelaat dat de motor op of nabij de bovengrens van het gespecificeerde toerentalbereik voor volgas draait. Zie Specificaties en Onderhoud. Laat de motor met 3/4 van volgas of lager draaien. Gebruik de motor niet langdurig op volgas. Ververs de motorolie en vervang het oliefilter. Zie Onderhoud. Ververs de transmissieolie en vervang het filter. Zie Onderhoud (modellen met ZFtransmissie). 1. Inspectie aan het einde van het eerste vaarseizoen Aan het einde van het eerste vaarseizoen moet u contact opnemen met een erkende Mercury MerCruiser-dealer om gepland onderhoud te bespreken en/of te laten uitvoeren. Als u in een gebied bent waar het product het gehele jaar wordt gebruikt, moet u aan het einde van de eerste 100 bedrijfsuren of eenmaal per jaar (wat zich het eerste voordoet) contact met uw dealer opnemen. 1. Na de eerste 25 en vervolgens om de 100 moet de vloeistof ververst en het filter vervangen worden. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

49 Inhoudsopgave Hoofdstuk 4 - Specificaties Hoofdstuk 4 - Specificaties Vaartoerental Brandstofvereisten Brandstofspecificaties Gebruik van (geoxygeneerde) benzine met nieuwe formule (alleen VS)...42 Alcoholhoudende benzines Motorolie Specificaties motor Specificaties vloeistoffen Transmissie Motor B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 41

50 Hoofdstuk 4 - Specificaties Vaartoerental Moderne binnenboordmotoren hebben een hoger toerental dan motoren die enige jaren geleden gebouwd werden. Dit verhoogde toerental is, in combinatie met een betere beluchting, grotendeels de reden voor de aanzienlijke toename in het vermogen van deze nieuwe motoren. Naast het hogere toerental bij volgas is tevens het vaartoerental toegenomen. Dit hogere toerental is belangrijk voor een optimale prestatie en rendement. Dankzij het materiaal en ontwerp van deze nieuwe motoren kunnen de hogere toerentallen aangehouden worden zonder dat dit van invloed is op de dzaamheid van de motor. Het is zelfs zo dat door gebruik van een grotere schroef op de boot, in een poging het vaartoerental tot vroegere niveaus te verlagen, de kans op motorschade als gevolg van detonatie en voortijdige ontsteking toeneemt. De aanbevolen bereiken voor het vaartoerental zijn als volgt: Vaartoerental voor maximaal rendement Model Toerentalbereik Brandstofvereisten Brandstofspecificaties 8.1 H.O Horizon BELANGRIJK: Gebruik van verkeerde benzine kan schade aan de motor veroorzaken. Motorschade als gevolg van het gebruik van verkeerde benzine wordt als verkeerd gebruik van de motor beschouwd en de daardoor veroorzaakte schade wordt niet door de beperkte garantie gedekt. Mercury MerCruiser-motoren werken naar behoren wanneer er een betrouwbaar merk loodvrije benzine wordt gebruikt die aan de volgende specificaties voldoet: VS en Canada een nominaal octaangetal van ten minste 87 (R+M)/2 zoals vermeld bij de pomp. Ook superbenzine [octaangetal 92 (R+M)/2] is aanvaardbaar. Geen loodhoudende benzine gebruiken. Buiten de VS en Canada een nominaal octaangetal van ten minste RON 90 zoals vermeld bij de pomp. Ook superbenzine (RON 98) is aanvaardbaar. Als er geen loodvrije benzine beschikbaar is, gebruik dan loodhoudende benzine van een betrouwbaar merk. Gebruik van (geoxygeneerde) benzine met nieuwe formule (alleen VS) Alcoholhoudende benzines Dit type benzine is in sommige gebieden van de VS vereist. De twee typen oxygenaten toegepast in deze brandstoffen zijn alcohol (ethanol) en ether (MTBE of ETBE). Als in uw regio ethanol als oxygenaat in benzine wordt gebruikt, zie dan 'Alcoholhoudende benzines'. Deze benzines 'met nieuwe formule' mogen in uw Mercury MerCruiser-motor gebruikt worden. Als de benzine in uw regio methanol (methylalcohol) of ethanol (ethylalcohol) bevat, dient u zich bewust te zijn van de nadelige effecten die deze stoffen kunnen veroorzaken. Deze nadelige effecten zijn met name voor methanol aanzienlijk. Ook een toename van het alcoholpercentage in de benzine kan deze nadelige effecten verergeren. Sommige van deze nadelige effecten ontstaan doordat de alcohol in de benzine vocht uit de lucht opneemt, waardoor water/alcohol in de brandstoftank zich van de benzine scheiden. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

51 Hoofdstuk 4 - Specificaties De onderdelen van het brandstofsysteem van uw Mercury MerCruiser-motor zijn bestand tegen benzine met een alcoholgehalte van ten hoogste 10 %. Wij weten niet tegen welk alcoholpercentage het brandstofsysteem van uw boot bestand is. Neem contact op met de scheepsbouwer voor specifieke aanbevelingen aangaande de onderdelen van het brandstofsysteem in de boot (brandstoftank, brandstofleidingen en -fittingen). Bedenk dat het gebruik van alcoholhoudende benzine kan resulteren in een toename van: corrosie van metalen onderdelen; beschadiging van rubberen en kunststoffen onderdelen; brandstoflekkage via rubberen brandstofslangen; problemen bij het starten en gebruik van de motor.! WAARSCHUWING Brandstoflekkage veroorzaakt brand- of explosiegevaar, wat kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel. Alle onderdelen van het brandstofsysteem moeten periodiek op lekkage, verslapping of hard worden, zwelling en corrosie worden geïnspecteerd, met name na opslag. Bij tekenen van lekkage of beschadiging moeten de onderdelen worden vervangen voordat de motor weer wordt gebruikt. Vanwege de mogelijke nadelige effecten van alcohol in benzine wordt aanbevolen om zo mogelijk uitsluitend alcoholvrije benzine te gebruiken. Als er uitsluitend alcoholhoudende benzine beschikbaar is of als onbekend is of de benzine alcohol bevat, dient u controles op lekkage en afwijkingen vaker uit te voeren. BELANGRIJK: Bij gebruik van een Mercury MerCruiser-motor met alcoholhoudende benzine mag u die benzine niet langdurig opslaan in de brandstoftank. In auto s wordt alcoholhoudende benzine doorgaans opgebruikt al voordat deze voldoende vocht absorbeert om problemen te veroorzaken; boten daarentegen worden dikwijls zo lang niet gebruikt dat er fasescheiding kan plaatsvinden. Ook kan er zich tijdens opslag inwendige corrosie voordoen als de alcohol de beschermende olielaag van de interne onderdelen heeft verwijderd. Motorolie Voor de beste motorprestaties en maximale bescherming raden wij ten sterkste aan om de volgende olie te gebruiken: Toepassing Aanbevolen olie Alle MerCruiser-motoren Mercury MerCruiser Full-Synthetic Engine Oil (geheel synthetische motorolie), 20W-40, NMMA-certificatie FC-W Indien Mercury MerCruiser Full-Synthetic 20W-40 olie niet verkrijgbaar is, kunt u de volgende smeermiddelen gebruiken, die in volgorde van wenselijkheid zijn vermeld: 1. Mercury/Quicksilver 25W-40 Synthetic Blend (synthetisch mengsel) MerCruiserolie voor viertaktmotoren met NMMA-certificatie FC-W 2. Mercury/Quicksilver 25W-40 MerCruiser-olie voor viertaktmotoren met NMMAcertificatie FC-W 3. Andere erkende merken viertaktolie met NMMA-certificatie FC-W 4. Een goede, monograde detergerende automobielolie, volgens de onderstaande tabel B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 43

52 Hoofdstuk 4 - Specificaties NB: Gebruik van niet-detergerende olie, multi-viscositeitsolie (anders dan hier vermeld), synthetische olie zonder FC-W-certificatie, olie van slechte kwaliteit of olie met vaste additieven wordt afgeraden. Mercury Full-Synthetic MerCruiser Engine Oil, 20W-40, NMMA FC-W rated ORDER OF PREFERENCE MerCruiser/Quicksilver 25W-40 Synthetic Blend, NMMA FC-W rated 4-cycle MerCruiser oil Mercury/Quicksilver 25W-40, NMMA FC-W rated 4-cycle MerCruiser oil Other recognized brands of NMMA FC-W rated oils SAE40W SAE30W SAE 20W 0 C (32 F) AIR TEMPERATURE 10 C (50 F) Specificaties motor Modellen 8.1 H.O. Horizon 8.1 Vermogen 313 kw (420 hp) 276 kw (370 hp) Cilinderinhoud 8.1 L (496 cid) Gespecificeerd toerentalbereik bij volgas Stationair toerental in neutraal 650 Minimale oliedruk bij stationair Thermostaat Ontstekingstijdstip bij stationair toerental 103 kpa (15 psi) 71 C (160 F) Niet afstelbaar Ontstekingsvolgorde Elektrisch systeem Laadvermogen dynamo Aanbevolen minimale accucapaciteit (modellen zonder DTS) Aanbevolen minimale accucapaciteit (modellen met DTS) 12 V negatief ( ) massa 65 A 750 CCA, 950 MCA of 180 Ah 800 CCA, 1000 MCA of 190 Ah Bougietype AC Platina (AC ) Elektrodenafstand 1,5 mm (0.060 in.) Specificaties vloeistoffen Transmissie Model Inhoud Type vloeistof 500A 5000V 63A 63V 80A 2,8 L (3.0 US qt) 3,3 L (3.5 US qt) 4,3 L (4.5 US qt) 4,3 L (4.5 US qt) 5,7 L (6 US qt) Dexron III Automatic Transmission Fluid (automatische-transmissievloeistof) Motor BELANGRIJK: Alle inhoudsmaten voor vloeistoffen zijn bij benadering. BELANGRIJK: Het is mogelijk dat het oliepeil moet worden aangepast, afhankelijk van de installatiehoek en de koelsystemen (warmtewisselaar en vloeistofleidingen). Bladzijde B70 OKTOBER 2007

53 Hoofdstuk 4 - Specificaties Alle modellen Inhoud Type vloeistof Motorolie (met filter) Zeewaterkoelsysteem 8,5 L (9 US qt) Gesloten koelsysteem 18 L (19 US qt) Mercury MerCruiser Full-Synthetic Engine Oil (geheel synthetische motorolie), 20W-40, NMMA-certificatie FC-W 20 L (21 US qt) Propyleenglycol en gezuiverd water Mercury Extended Life Coolant/Antifreeze (koelvloeistof/antivries met lange levensd); of ethyleenglycol antivries 5/100 met lange levensd, 50/50 gemengd met gedistilleerd water B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 45

54 Hoofdstuk 4 - Specificaties Aantekeningen: Bladzijde B70 OKTOBER 2007

55 Inhoudsopgave Hoofdstuk 5 - Onderhoud Hoofdstuk 5 - Onderhoud Verantwoordelijkheden van de eigenaar/ bestder Verantwoordelijkheden van de dealer Onderhoud Suggesties voor doe-het-zelf onderhoud Inspecteren Onderhoudsschema binnenboordmodellen Periodiek onderhoud...50 Periodiek onderhoud...50 Onderhoudslogboek Motorolie Controleren Vullen Olie verversen en filter vervangen Motorolieaftappomp Filter vervangen Transmissievloeistof Controleren met warme motor Controleren met koude motor Verversen Motorkoelvloeistof Controleren Vullen Verversen Waterscheidend brandstoffilter vervangen Vlamdover reinigen Serpentineriem Controleren Vervangen Het zeewatersysteem doorspoelen binnenboordmotoren Boot uit het water Binnenboordmotoren...60 Boot in het water Binnenboordmotoren...61 Accu Voorzorgsmaatregelen voor accu s van meerdere motoren met EFI B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 47

56 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Verantwoordelijkheden van de eigenaar/bestder De bestder heeft de taak om alle veiligheidscontroles uit te voeren, ervoor te zorgen dat aan alle smeer- en onderhoudsinstructies voor veilig varen wordt voldaan en om de motor naar een erkende Mercury MerCruiser-dealer te brengen voor periodieke controle. Normale onderhoudsservice en het vervangen van onderdelen zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar/bestder en worden onder de voorwaarden van de garantie als zodanig niet als gebreken in afwerking of materiaal beschouwd. Bedieningsgewoonten en gebruik dragen bij tot de noodzaak voor onderhoudsservice. Goed onderhoud van de motorinstallatie verzekert optimale prestaties en betrouwbaarheid en beperkt de totale bedrijfskosten tot een minimum. Neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer voor onderhoudsbenodigdheden. Verantwoordelijkheden van de dealer Onderhoud Het is de verantwoordelijkheid van de dealer jegens de klant om vóór aflevering inspectie- en voorbereidingsmaatregelen te treffen, waaronder de volgende: Ervoor zorgen dat de boot naar behoren is uitgerust; Vóór aflevering ervoor zorgen dat de Mercury MerCruiser aandrijfeenheid en de uitrusting in goede bedrijfsstaat verkeren. Uitvoeren van alle noodzakelijke afstellingen voor de beste werking. De klant bekend maken met de apparat aan boord. Uitleggen en demonstreren van de bediening van de motorinstallatie en de boot. U een kopie van de inspectiecontrolelijst vóór aflevering geven. De verkoopdealer dient de garantieregistratiekaart volledig in te vullen en hem onmiddellijk na verkoop van het nieuwe product naar de fabriek te sturen.! WAARSCHUWING Het verrichten van onderhoud of reparaties zonder dat de accu is losgekoppeld kan resulteren in schade aan het product en lichamelijk (zelfs dodelijk) letsel als gevolg van brand, explosies, elektrische schokken of onbedoeld starten van de motor. Koppel de accukabels altijd los van de accu voordat u onderdelen van de motor of aandrijving onderhoudt, repareert, installeert of verwijdert.! WAARSCHUWING Brandstofdampen die in het motorruim achterblijven kunnen irriteren, de ademhaling bemoeilijken of als gevolg van v of een ontploffing ontbranden. Ontlucht de motorruimte altijd voordat u onderhoud of reparaties aan de motorinstallatie uitvoert. BELANGRIJK: Raadpleeg het onderhoudsschema voor een volledige lijst van regulier onderhoud dat moet worden uitgevoerd. Hoewel u bepaalde procedures zelf kunt uitvoeren, is het raadzaam om overige procedures te laten uitvoeren door een erkende Mercury MerCruise-dealer. Voordat u onderhouds- of reparatieprocedures gaat uitvoeren die niet in deze handleiding worden besproken, wordt aangeraden om een werkplaatshandboek van de Mercury MerCruiser te kopen en aandachtig te lezen. NB: Onderhoudspunten zijn voorzien van kleurcodering zodat ze goed herkenbaar zijn. Zie de sticker op de motor voor nadere aanduidingen. Kleurcodes onderhoudspunten Blauw Geel Koelvloeistof Motorolie Bladzijde B70 OKTOBER 2007

57 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Kleurcodes onderhoudspunten Oranje Zwart Bruin Brandstof Tandwielolie (alleen hekaandrijvingmodellen) Transmissie (alleen binnenboordmotormodellen) Suggesties voor doe-het-zelf onderhoud Inspecteren Moderne scheepsapparat zoals uw Mercury MerCruiser motorinstallatie omvat technisch zeer geavanceerde onderdelen. Elektronische ontsteking en speciale brandstoftoevoersystemen maken het brandstofverbruik zuiniger, maar zijn ook ingewikkelder voor de monteur die daarvoor geen training heeft gehad. Als u iemand bent die alles graag zelf doet, volgen hier enkele suggesties voor u. Probeer alleen reparaties uit te voeren als u van de mededelingen Opgelet en Waarschuwing en de procedures op de hoogte bent. Uw veiligheid is voor ons van groot belang. Als u zelf service aan het product wilt uitvoeren, adviseren wij u het werkplaatshandboek voor dat model te bestellen. In het werkplaatshandboek staan de juiste procedures die u moet volgen. Het is geschreven voor geschoolde monteurs, dus er kunnen procedures in staan die u wellicht niet begrijpt. Probeer de reparaties niet uit te voeren als u de procedures niet begrijpt. Voor sommige onderhoudswerkzaamheden zijn speciale gereedschappen en apparat vereist. Probeer deze werkzaamheden niet uit te voeren als u niet over deze speciale gereedschappen en/of apparat beschikt. U kunt zo schade aan het product veroorzaken met hogere reparatiekosten dan de prijs die een dealer berekent voor service. Als u een motor of aandrijving gedeeltelijk demonteert en er niet in slaagt hem te repareren, moet de monteur van de dealer de onderdelen weer monteren en testen om het probleem op te sporen. Dat kost aanzienlijk meer dan wanneer u de motor of aandrijving meteen naar de dealer brengt zodra u een probleem constateert. Het probleem kan soms door een eenvoudige afstelling verholpen worden. Bel de dealer, reparatiewerkplaats of de fabriek niet op voor diagnose van een probleem of om de reparatieprocedure aan te vragen. Het is uiterst moeilijk om via de telefoon een diagnose te stellen van het probleem. Uw erkende dealer staat klaar om uw motorinstallatie een servicebeurt te geven. Hij heeft bevoegde, door de fabriek opgeleide monteurs in dienst. Het verdient aanbeveling om de periodieke onderhoudsinspecties van de motorinstallatie door de dealer te laten verrichten. Laat de motorinstallatie door de dealer winterklaar maken en laat de dealer ook het vereiste onderhoud verrichten om de motor weer bedrijfsklaar te maken voor het vaarseizoen. Hierdoor hebt u minder kans op problemen tijdens het vaarseizoen wanneer u zorgeloos van uw boot wilt genieten. Inspecteer de motorinstallatie vaak en regelmatig om de topprestaties in stand te houden en neem maatregelen om mogelijke problemen te voorkomen. De gehele motorinstallatie moet zorgvuldig worden gecontroleerd, met inbegrip van alle bereikbare motoronderdelen. Controleer op losse, beschadigde of ontbrekende onderdelen, slangen en klemmen; draai ze zo nodig vast of vervang ze. Controleer de bougiekabels en elektrische draden op beschadiging. Verwijder en inspecteer de schroef. Neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer als de schroef veel beschadigingen vertoont of verbogen of gebarsten is B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 49

58 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Repareer beschadigingen en verwijder corrosieschade aan de verf van de motorinstallatie. Neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer. Onderhoudsschema binnenboordmodellen Periodiek onderhoud NB: Voer alleen het onderhoud uit dat van toepassing is op uw motorinstallatie. Taakinterval Begin elke dag Uit te voeren onderhoud Controleer het motoroliepeil. U kunt op basis van uw ervaring met het product dit interval verlengen. Controleer het peil van de transmissievloeistof. Einde elke dag Spoel telkens na gebruik in zout, brak of verontreinigd water het zeewatergedeelte van het koelsysteem door. Wekelijks Om de twee maanden of 50 Controleer de waterinlaten op vuil of aangroei. Controleer en reinig de wierpot (indien aanwezig). Controleer het koelvloeistofpeil. Controleer de transmissievloeistof. Behandel de motorinstallatie met Corrosion Guard (corrosiebescherming) als u vaart in zout, brak of verontreinigd water. Controleer de accuaansluitingen en het vloeistofpeil. Controleer of de meters en draadverbindingen goed vastzitten. Reinig de meters. Verkort dit interval bij varen in zout water tot elke 25 of 30 dagen, wat zich het eerste voordoet. Periodiek onderhoud NB: Voer alleen het onderhoud uit dat van toepassing is op uw motorinstallatie. Taakinterval Na de eerste inloopperiode van 20 Om de 100 of jaarlijks (wat zich het eerste voordoet) Elke 300 of 3 jaar (wat zich het eerste voordoet) Om de 5 jaar Ververs de motorolie en vervang het filter. Ververs de motorolie en vervang het filter. Uit te voeren onderhoud Ververs de transmissievloeistof en vervang het filter. ZF Marine vereist verversen van de transmissievloeistof en vervangen van het filter voor behoud van de garantie. Werk de lak van de motorinstallatie bij. Ververs de motorolie en vervang het filter. Ververs de transmissievloeistof (modellen met ZF transmissie). Vervang het waterscheidend brandstoffilterelement. Reinig de vlamdover, de IAC-demper (MPI-motoren) en de carterventilatieslangen. Inspecteer de PCVklep, indien aanwezig. Op V6-modellen van de MerCruiser kan de PCV-klep niet worden gerepareerd; hij maakt integraal onderdeel uit van het kleppendeksel. Inspecteer de conditie en spanning van de riemen. Controleer het koelvloeistofpeil en de concentratie antivries voor toereikende vorstbescherming. Corrigeer dit zo nodig. Zie het hoofdstuk Specificaties. Controleer of de motorsteunen goed zijn vastgezet en haal ze zo nodig overeenkomstig de specificaties opnieuw aan. Controleer het elektrische systeem op los, beschadigd en gecorrodeerd bevestigingsmateriaal. Controleer of de slangklemmen van het koel- en uitlaatsysteem goed vastzitten. Inspecteer beide systemen op schade of lekken. Demonteer en inspecteer de zeewaterpomp en vervang versleten onderdelen. Reinig het zeewatergedeelte van het gesloten koelsysteem. Reinig, inspecteer en test de drukdop. Inspecteer de onderdelen van het uitlaatsysteem. Bij een motorinstallatie die is uitgerust met waterafsluiters (klepafsluiters) dient u deze te controleren op eventueel verlies of slijtage. Ververs de koelvloeistof/het antivriesmiddel. Ververs deze om de twee jaar tenzij u koelvloeistof/antivries met lange levensd gebruikt. Onderhoudslogboek Noteer hier alle onderhoudswerkzaamheden die aan uw motorinstallatie zijn uitgevoerd. Bewaar alle werkopdrachten en kassabonnen. Datum Onderhoud verricht Engine Hours (Bedrijfsuren) Bladzijde B70 OKTOBER 2007

59 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Datum Onderhoud verricht Engine Hours (Bedrijfsuren) Motorolie KENNISGEVING De afvoer van olie, koelvloeistof en andere motor- en aandrijvingsvloeistoffen is onderworpen aan milieuwetgeving. Pas op dat u geen olie, koelvloeistof of andere vloeistoffen morst en achterlaat in het milieu tijdens gebruik of onderhoud van de boot. Zorg dat u weet welke plaatselijke beperkingen gelden voor afvoer of recycling van afval en vang de vloeistoffen op en voer ze af naar vereist. Controleren 1. Zet de motor af. Wacht ongeveer 5 minuten totdat de olie in het carter is gestroomd. De boot moet stil liggen (motor af) in het water. 2. Trek de peilstok uit. Veeg hem schoon en steek hem weer volledig in de peilstokbuis. Wacht 60 seconden om opgesloten lucht te laten ontsnappen. NB: Controleer of de peilstok is aangebracht met de oliepeilmerktekens naar de achterkant (vliegwielkant) van de motor gericht. a 8480 a - peilstokbuis BELANGRIJK: Voeg de voorgeschreven motorolie toe om het peil tot - maar niet boven - het merkteken full (vol) of OK range (juiste bereik) op de peilstok te brengen B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 51

60 Hoofdstuk 5 - Onderhoud 3. Verwijder de peilstok en controleer het oliepeil. Het oliepeil moet tussen 'full' of 'OK range' en 'add' (bijvullen) staan. Steek de peilstok weer in de peilstokbuis. Vullen BELANGRIJK: Vul niet te veel olie bij in de motor. BELANGRIJK: Gebruik altijd de peilstok om de exacte hoeveelheid vereiste olie of vloeistof te bepalen. 1. Verwijder de olievuldop. a 5581 a - olievuldop BELANGRIJK: Voeg de voorgeschreven motorolie toe om het peil tot - maar niet boven - het merkteken full (vol) of OK range (juiste bereik) op de peilstok te brengen. 2. Voeg de voorgeschreven motorolie toe om het peil tot - maar niet boven - het merkteken full (vol) of OK range (juiste bereik) op de peilstok te brengen. Controleer het oliepeil nogmaals. 3. Breng de vuldop weer aan. Alle modellen Inhoud Type vloeistof Motorolie (met filter) 8,5 L (9 US qt) Olie verversen en filter vervangen MOTOROLIEAFTAPPOMP Mercury MerCruiser Full-Synthetic Engine Oil (geheel synthetische motorolie), 20W-40, NMMAcertificatie FC-W Raadpleeg het onderhoudsschema i.v.m. het voorgeschreven interval. De motorolie moet worden ververst voordat de boot wordt opgeslagen. BELANGRIJK: Ververs de motorolie na bedrijf, terwijl de motor nog warm is. Warme olie stroomt beter door en voert daardoor meer verontreinigingen af. Gebruik uitsluitend de aanbevolen motorolie (zie onder 'Specificaties'). 1. Draai het oliefilter los om het systeem te ontluchten. 2. Trek de peilstok uit. 3. Installeer de oliepomp op de peilstokbuis. a b c mc a - voorbeeld van een oliepomp b - peilstokbuis c - olieaftapslang Bladzijde B70 OKTOBER 2007

61 Hoofdstuk 5 - Onderhoud 4. Plaats het slanguiteinde van de carteroliepomp in een geschikte opvangbak en pomp met behulp van de hendel totdat het carter leeg is. 5. Verwijder de pomp. 6. Installeer de peilstok. FILTER VERVANGEN 1. Verwijder het oliefilter en gooi het weg. a a - oliefilter 2. Breng motorolie aan op de afdichtring van het nieuwe filter en installeer het filter. 3. Draai het oliefilter stevig aan (volg de instructies van de filterfabrikant). Niet te vast aandraaien. 4. Verwijder de olievuldop. BELANGRIJK: Gebruik altijd de peilstok om precies te bepalen hoeveel olie er nodig is. 5. Voeg de voorgeschreven motorolie toe om het peil tot de onderkant van 'OK range' (juist bereik) op de peilstok te brengen. 6. Terwijl de boot met de motor uit in het water ligt, controleert u het oliepeil en voegt u de vereiste vloeistof toe om het oliepeil tot, maar niet hoger dan, 'full' of 'OK range' te brengen. NB: Bijvullen met 0,95 L (1 qt) motorolie verhoogt het peil vanaf het merkteken 'add' tot aan de bovenkant van 'OK range' Alle modellen Inhoud Type vloeistof Motorolie (met filter) 8,5 L (9 US qt) Mercury MerCruiser Full-Synthetic Engine Oil (geheel synthetische motorolie), 20W-40, NMMAcertificatie FC-W 7. Start de motor, laat hem drie minuten draaien en controleer dan op lekkage. Zet de motor af. Wacht ongeveer 5 minuten totdat de olie in het carter is gestroomd. De boot moet stil liggen (motor af) in het water B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 53

62 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Transmissievloeistof Controleren met warme motor Controleren met koude motor Verversen Motorkoelvloeistof Controleren 1. Transmissies van Velvet-aandrijving Zet de motor af en controleer het vloeistofpeil snel door het T-handvat tegen de klok in te draaien om de peilstok te verwijderen. Het vloeistofpeil dient bij het vol-merkteken te staan. Als het niveau daaronder staat, voegt u de voorgeschreven vloeistof via de peilstokbuis op de transmissie toe. 2. ZF scheepstransmissies - Zet de motor af en verwijder de peilstok om het peil te controleren. Als de vloeistof onder de bovenste streep (vol) staat, voegt u de voorgeschreven vloeistof via de peilstokopening toe. Niet te vol gieten. Breng de peilstok weer aan en zet de dop goed op zijn plaats. NB: Peil van koude vloeistof controleren: Om het vloeistofpeil gemakkelijker te kunnen controleren kan de peilstok met een merkteken voor koud peil worden gemarkeerd. 1. Volg de procedure voor de controle van het peil met warme vloeistof en wacht dan tot de volgende dag. BELANGRIJK: Zorg dat u de peilstok helemaal in de buis voor de peilstok duwt wanneer u het vloeistofpeil controleert. 2. Verwijder de peilstok, veeg hem schoon en steek hem er weer in. 3. Verwijder de peilstok, kijk naar het vloeistofpeil en markeer het peil van de koude vloeistof. 4. Breng de peilstok weer aan en draai het T-handvat stevig vast. Niet te vast aandraaien. Neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer.! OPGELET Plotseling drukverlies kan ertoe leiden dat hete koelvloeistof gaat koken en krachtig wegspuit, wat ernstige brandwonden kan veroorzaken. Laat de motor afkoelen voordat u de koelvloeistofdrukdop verwijdert. 1. Controleer het koelvloeistofpeil in het koelvloeistofreservoir terwijl de motor op normale bedrijfstemperat is. a a - koelvloeistofreservoir Voeg zo nodig de voorgeschreven vloeistof toe. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

63 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Ref.-nr. tube Beschrijving Gebruikt in Onderdeelnr. 122 Extended Life Antifreeze/Coolant (antivries/koelvloeistof) Gesloten koelsysteem K1 Vullen KENNISGEVING Het gebruik van propyleenglycol-antivries in het gesloten koelsysteem kan het koelsysteem of de motor beschadigen. Vul het gesloten koelsysteem met een antivriesoplossing met ethyleenglycol die geschikt is voor de laagste temperat waaraan de motor naar verwachting zal worden blootgesteld. KENNISGEVING Als er onvoldoende koelwater is, raken de motor, de waterpomp en andere onderdelen oververhit en lopen ze schade op. Zorg tijdens gebruik voor voldoende watertoevoer naar de waterinlaten. KENNISGEVING Lucht ingesloten in het gesloten koelsysteem kan zorgen dat de motor oververhit raakt. Dit kan schade aan de motor veroorzaken. Om insluiten van lucht bij de eerste vulling van het gesloten koelsysteem zo veel mogelijk te beperken, moet de boot zo worden geplaatst dat de voorkant van de motor hoger staat dan de achterkant van de motor. NB: Vul alleen koelvloeistof bij als de motor op normale bedrijfstemperat is. 1. Haal de vuldop van het koelvloeistofreservoir en controleer de pakking. Vervang de pakking zo nodig. BELANGRIJK: Koelvloeistof stroomt snel door dit gesloten koelsysteem. Bij hogere stationaire toerentallen wordt ingesloten lucht meer in het systeem verspreid, waardoor het moeilijker wordt het systeem van ingesloten lucht te ontdoen. Laat de motor tijdens vullen en ontluchten stationair draaien als dat voorgeschreven wordt. 2. Tot de markering 'full' vullen met voorgeschreven koelvloeistof. Ref.-nr. tube Beschrijving Gebruikt in Onderdeelnr. Verversen 122 Extended Life Antifreeze/Coolant (antivries/koelvloeistof) 3. Breng de vuldop aan op het koelvloeistofreservoir. Neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer. Gesloten koelsysteem K1 Waterscheidend brandstoffilter vervangen! WAARSCHUWING De brandstof is brandbaar en kan exploderen. Zorg dat de contactsleutel op Uit staat en dat de dodemansschakelaar zo is afgesteld dat de motor niet kan aanslaan. Rook niet en houd alle bronnen van vonken en open v uit de bt tijdens de procedure. Zorg voor goede ventilatie van de werkruimte en vermijd langdurige blootstelling aan brandstofdampen. Controleer altijd op eventuele lekkage voordat u probeert om de motor te starten en verwijder gemorste brandstof altijd onmiddellijk. 1. Laat de motor afkoelen. NB: Mercury MerCruiser raadt aan om de motor 12 lang uit te laten voordat het filter wordt verwijderd. 2. Sluit de brandstoftoevoerkraan, indien aanwezig B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 55

64 Hoofdstuk 5 - Onderhoud 3. Koppel de draadboom van de brandstofkoelmodule los van de motorbedrading. 4. Draai de contactsleutel naar de startstand en laat de startmotor 5 seconden draaien. 5. Draai de contactsleutel naar de stand UIT. 6. Draai alle bevestigingsschroeven van het filter los totdat ze uit de brandstofkoelmodule loskomen. Verwijder de bevestigingsschroeven echter niet uit de filterdop. d c e b h f g a a - brandstofkoelmodule b - draadboom brandstofkoelmodule c - filterdop d - bevestigingsschroef filtereenheid 8837 e - brandstoffilterelement f - filterkom g - filterreservoir brandstofkoelmodule h - O-ring 7. Haal het filter los door het bij het handvat beet te pakken en omhoog te trekken. Haal het filter echter nog niet uit de brandstofkoelmodule. 8. Laat eventuele brandstof in het filter via de bodem van het filter in het filterreservoir van de brandstofkoelmodule wegstromen. 9. Haal de filterkom van de filterdop door de filterdop beet te pakken en rechtsom te draaien terwijl u de filterkom op zijn plaats houdt. 10. Haal het oude waterscheidende brandstoffilterelement uit de filterkom en plaats het in een schone, daarvoor goedgekeurde bak. 11. Gooi eventueel water of vuil in de filterkom weg. 12. Installeer een nieuw waterscheidend brandstoffilterelement in de filterkom. Druk het element helemaal in de kom. 13. Installeer een nieuwe O-ring op de filterkom. 14. Bevestig de filterdop op de filterkom door de filterdop beet te pakken en linksom te draaien terwijl u de filterkom op zijn plaats houdt totdat de filterdop goed op zijn plaats vastzit. 15. Installeer de brandstoffiltereenheid langzaam in de brandstofkoelmodule om te voorkomen dat u brandstof morst en zet de schroeven in de filterdop in lijn met de schroefgaten in de brandstofkoelmodule. Draai de bevestigingsschroeven van het filter handvast aan. 16. Controleer of de filterdop stevig aanligt tegen de brandstofkoelmodule en haal elke filterbevestigingsschroef aan. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

65 Vlamdover reinigen Hoofdstuk 5 - Onderhoud Beschrijving Nm lb. in. lb. ft. Bevestigingsschroef filtereenheid Open de brandstoftoevoerkraan, indien aanwezig. 18. Sluit de bedrading van de brandstofkoelmodule weer aan op de motorbedrading. 19. Voer koelwater toe naar de motor. 20. Zorg voor goede ventilatie van de motorruimte. 21. Start de motor. Controleer op brandstoflekkage rondom het brandstoffilter. Zet de motor onmiddellijk af als u lekkage ziet. Controleer de filterinstallatie opnieuw, dep gemorste brandstof op en ventileer de motorruimte goed. Als het lekken aanhoudt, zet de motor dan onmiddellijk af en neem contact op met uw erkende Mercury MerCruiser-dealer.! WAARSCHUWING De brandstof is brandbaar en kan exploderen. Zorg dat de contactsleutel op Uit staat en dat de dodemansschakelaar zo is afgesteld dat de motor niet kan aanslaan. Rook niet en houd alle bronnen van vonken en open v uit de bt tijdens de procedure. Zorg voor goede ventilatie van de werkruimte en vermijd langdurige blootstelling aan brandstofdampen. Controleer altijd op eventuele lekkage voordat u probeert om de motor te starten en verwijder gemorste brandstof altijd onmiddellijk. 1. Verwijder de motorkap. 2. Draai de vlamdoverklem los en verwijder de vlamdover. 3. Reinig de vlamdover met oplosmiddel. Blaas droog met perslucht of laat hem volledig aan de lucht drogen. a 8478 a - vlamdover 4. Installeer de vlamdover. Draai de vlamdoverklem aan. 5. Installeer de motorkap B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 57

66 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Serpentineriem! WAARSCHUWING Inspecteren van de riemen terwijl de motor draait kan ernstig of dodelijk letsel veroorzaken. Schakel de motor uit en verwijder de contactsleutel voordat u de riemspanning afstelt of de riemen inspecteert. a b f d e c 8119 a - tussenpoelie b - poelie watercirculatiepomp c - krukaspoelie d - dynamopoelie e - poelie zeewaterpomp f - spanpoelie Controleren 1. Inspecteer de aandrijfriem op de juiste spanning en op het volgende: Overmatige slijtage Barsten NB: Kleine dwarsbarstjes (over de breedte van de riem) hoeven geen probleem te zijn. Barsten in de lengte (in de langsrichting van de riem) die dwarsbarsten snijden, zijn NIET aanvaardbaar. Rafelen Gladde oppervlakken Juiste spanning - 13 mm (1/2 in.) doorbuiging met matige druk van de duim op de riem, daar waar de afstand tussen twee poelies het grootste is. mc Vervangen BELANGRIJK: Als een riem opnieuw wordt gebruikt, moet hij in dezelfde draairichting worden geïnstalleerd als tevoren. De riemspanner is ontworpen om te functioneren binnen de begrenzing van de armbeweging gevormd door de gegoten aanslagen, indien de lengte en geometrie van de riem juist zijn. Als de spanner tijdens bedrijf een begrenzing raakt, moeten de montagesteunen en de riemlengte worden gecontroleerd. Losse of defecte steunen, beweging van een onderdeel voor accessoireaandrijving, een onjuiste riemlengte of een defecte riem kunnen ertoe leiden dat de spanner de begrenzingen raakt. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

67 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Neem contact op met uw erkende MerCruiser-dealer voor reparatie als een van deze situaties zich voordoet.! OPGELET Als de riemspanner te snel wordt losgelaten of met kracht terugklapt, kan dat letsel of schade aan het product veroorzaken. Verlaag de veerspanning langzaam. 1. Gebruik een stang en een dopsleutel van de juiste maat om de spanner te blokkeren en de riemspanning af te laten. Draai de spanner zo ver mogelijk van de riem vandaan. Neem de riem van de tussenpoelie af en laat langzaam de spanning van de stang af. a Stang met pijl in de bewegingsrichting voor aflaten van de spanning. a - stang 2. Verwijder de riem en breng de nieuwe riem aan volgens het riemloopschema B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 59

68 Hoofdstuk 5 - Onderhoud 3. Zet met behulp van een stang en een dopsleutel de spanner weer in de bedrijfsstand en schuif de riem over de spanpoelie. Laat de spanner langzaam los, tegen de riem aan. a Stang met pijl in de bewegingsrichting voor het weer aanbrengen onder spanning. a - stang 8117 Het zeewatersysteem doorspoelen binnenboordmotoren Boot uit het water Binnenboordmotoren BELANGRIJK: Het doorspoelen van de motorinstallatie is het meest effectief als de boot uit het water gehaald is. BELANGRIJK: Doorspoelen wordt aanbevolen na elke vaart in in zout, verontreinigd of brak water, of in water met veel mineralen en vóór opslag bij koud weer of van lange d.! WAARSCHUWING Aanraking van bewegende componenten van de aandrijving en de schroef kan ernstig of dodelijk letsel veroorzaken. Voorkom mogelijk letsel: verwijder de schroef en verzeker u ervan dat er zich tijdens het doorspoelen geen mensen of dieren in de bt van de hekaandrijving bevinden. 1. Draai de zeewaterkraan dicht (wanneer aanwezig) en koppel de zeewaterinlaatslang los van de zeewaterpomp. 2. Als er geen zeewaterkraan is, koppelt u de zeewaterinlaatslang los van de zeewaterpomp en stopt u de zeewaterslang meteen af. 3. Sluit de doorspoelslang met een geschikte adapter aan tussen de waterbron en de waterinlaat van de zeewaterpomp.! OPGELET Het spoelwater belandt in het uitlaatsysteem als de motor niet draait, wat de motor zal beschadigen. Voer maximaal 15 seconden lang spoelwater toe als de motor niet draait. 4. Open de waterkraan helemaal voor een maximale watertoevoer. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

69 5. Zet de afstandsbediening in de neutraalstand (stationair toerental). 6. Start de motor.! OPGELET Hoofdstuk 5 - Onderhoud Voorkom beschadiging van de motor door oververhitting. Als de motor tijdens het doorspoelen met meer dan 1400 omw/min draait, kan de spoelwaterslang dichtklappen door de zuigdruk die wordt opgewekt door de zeewaterinlaatpomp, waardoor de motor oververhit raakt. 7. Druk de knop Alleen gas in en voer het gas langzaam op tot de motor met 1300 omw/min (± 100 omw/min) draait.! OPGELET Een oververhitte motor kan motorschade veroorzaken. Om dit te voorkomen moet u naar de watertemperatmeter kijken om u ervan te verzekeren dat de motor binnen het normale bereik draait. 8. Kijk naar de watertemperatmeter om u ervan te verzekeren dat de motor binnen het normale bereik draait. 9. Laat de motor gedurende minimaal 10 minuten met de transmissie op neutraal draaien. 10. Voor motorinstallaties die in zout, verontreinigd of brak water, of in water met veel mineralen gebruikt zijn: Laat de motor draaien totdat het uitlaatwater schoon is. 11. Breng de gashendel langzaam terug naar de stand voor stationair toerental.! OPGELET Het spoelwater belandt in het uitlaatsysteem als de motor niet draait, wat de motor zal beschadigen. Voer maximaal 15 seconden lang spoelwater toe als de motor niet draait. 12. Zet de motor af. 13. Draai de kraan meteen dicht en verwijder de doorspoeladapter. 14. Installeer de waterinlaatslang op de zeewaterinlaat van de zeewaterpomp. Draai de slangklem stevig aan. Boot in het water Binnenboordmotoren BELANGRIJK: Het doorspoelen van de motorinstallatie is het meest effectief als de boot uit het water gehaald is. BELANGRIJK: Doorspoelen van de motor wordt aanbevolen na elke vaart in in zout, verontreinigd of brak water, of in water met veel mineralen en vóór opslag bij koud weer of van lange d.! OPGELET Te veel water in het motorruim kan motorschade veroorzaken of de boot doen zinken. Als u de zeewaterslang loskoppelt, komt er water in het motorruim terecht. Draai de zeewaterkraan dicht voordat u de waterinlaatslang loshaalt. 1. Draai de zeewaterkraan dicht (indien aanwezig) en koppel de zeewaterinlaatslang vervolgens los om te voorkomen dat water de motor of boot in wordt geheveld.! OPGELET Te veel water in het motorruim kan motorschade veroorzaken of de boot doen zinken. Als u de zeewaterinlaatslang loskoppelt, komt er water in het motorruim terecht. Koppel de zeewaterinlaatslang los en stop hem meteen af om te voorkomen dat er water in de motor of boot geheveld wordt B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 61

70 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Accu 2. Als er geen zeewaterkraan is, koppelt u de zeewaterinlaatslang los van de zeewaterpomp en stopt u de slang meteen af om te voorkomen dat er water in de motor of boot geheveld wordt. 3. Sluit de doorspoelslang met een geschikte adapter aan tussen de waterbron en de waterinlaat van de zeewaterpomp.! OPGELET Het spoelwater belandt in het uitlaatsysteem als de motor niet draait, wat de motor zal beschadigen. Voer maximaal 15 seconden lang spoelwater toe als de motor niet draait. 4. Open de waterkraan helemaal voor een maximale watertoevoer. 5. Zet de afstandsbediening in de neutraalstand (stationair toerental). 6. Start de motor meteen.! OPGELET Voorkom beschadiging van de motor door oververhitting. Als de motor tijdens het doorspoelen met meer dan 1400 omw/min draait, kan de spoelwaterslang dichtklappen door de zuigdruk die wordt opgewekt door de zeewaterinlaatpomp, waardoor de motor oververhit raakt. 7. Druk de knop Alleen gas in en voer het gas langzaam op tot de motor met 1300 omw/min (± 100 omw/min) draait.! OPGELET Een oververhitte motor kan motorschade veroorzaken. Om dit te voorkomen moet u naar de watertemperatmeter kijken om u ervan te verzekeren dat de motor binnen het normale bereik draait. 8. Kijk naar de watertemperatmeter om u ervan te verzekeren dat de motor binnen het normale bereik draait. 9. Laat de motor gedurende minimaal 10 minuten met de transmissie op neutraal draaien. 10. Voor motorinstallaties die in zout, verontreinigd of brak water, of in water met veel mineralen gebruikt zijn: Laat de motor draaien totdat het uitlaatwater schoon is. 11. Breng de gashendel langzaam terug naar de stand voor stationair toerental.! OPGELET Het spoelwater belandt in het uitlaatsysteem als de motor niet draait, wat de motor zal beschadigen. Voer maximaal 15 seconden lang spoelwater toe als de motor niet draait. 12. Zet de motor af. 13. Draai de kraan meteen dicht en verwijder de doorspoeladapter. 14. Voorzie het contactslot van een label waarop staat dat de zeewaterkraan moet worden geopend of de zeewaterinlaatslang weer moet worden aangesloten voordat de motor wordt gestart. Raadpleeg de instructies en waarschuwingen die met de accu meegeleverd zijn. Als deze informatie niet beschikbaar is, moet u bij het hanteren van de accu de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

71 Hoofdstuk 5 - Onderhoud! WAARSCHUWING Het opladen van een zwakke accu in de boot of het gebruik van startkabels en een hulpaccu om de motor te starten, kan leiden tot ernstig letsel of schade aan het product door brand of explosie. Haal de accu van de boot en laad hem op in een goed geventileerde ruimte, uit de bt van vonken en v.! WAARSCHUWING Een werkende of ladende accu produceert een ontvlambaar en explosief gas. Bij brand of explosie spat zwavelz naar buiten, wat kan leiden tot ernstige brandwonden. Zorg voor een goede ventilatie in de omgeving van de accu en draag beschermende kleding als u de accu's hanteert of er onderhoud aan pleegt. Voorzorgsmaatregelen voor accu s van meerdere motoren met EFI Dynamo s: Dynamo s zijn bedoeld om de accu te laden die elektrische stroom aan de motor levert waarop de dynamo is gemonteerd. Wanneer accu s voor twee verschillenden motoren zijn verbonden, levert één dynamo alle laadstroom voor beide accu s. De dynamo van de andere motor is normaliter niet nodig om een laadstroom te leveren. Elektronische regelmodule (ECM) van EFI: De ECM heeft een stabiele spanningsbron nodig. Bij gebruik van meerdere motoren kan een elektrisch apparaat aan boord een plotselinge spanningsafname bij de accu van de motor veroorzaken. De spanning kan onder de minimaal vereiste spanning van de ECM dalen. Ook kan de dynamo op de andere motor in dat geval beginnen met laden. Dit kan een spanningspiek in het elektrische systeem van de motor veroorzaken. In beide gevallen zou de ECM kunnen uitvallen. Wanneer de spanning tot het voor de ECM vereiste bereik terugkeert, reset de ECM zichzelf en werkt de motor normaal. De ECM wordt uitgeschakeld en reset zichzelf zo snel dat het kan gebeuren dat de motor slechts één ontsteking lijkt over te slaan. Accu s: Bij boten met aandrijfsystemen met meerdere motoren en EFI moet elke motor met zijn eigen accu verbonden worden. Zo is de ECM van de motor verzekerd van een stabiele spanningsbron. Accuschakelaars: De stand van accuschakelaars moet altijd zodanig zijn dat elke motor op zijn eigen accu werkt. Laat motoren niet draaien met schakelaars op de stand 'both' (beide) of 'all' (alle). In een noodgeval kan de accu van de andere motor worden gebruikt om een motor met een lege accu te starten. Accu-isolatoren: Met behulp van isolatoren kunt u een hulpaccu opladen voor het aandrijven van accessoires in de boot. Er mag geen accu van een andere motor in de boot mee worden opgeladen, tenzij het type isolator speciaal daarvoor bedoeld is. Generators: De accu van het aggregaat moet als de accu van een andere motor te worden beschouwd B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 63

72 Hoofdstuk 5 - Onderhoud Aantekeningen: Bladzijde B70 OKTOBER 2007

73 Inhoudsopgave Hoofdstuk 6 - Opslag Hoofdstuk 6 - Opslag Opslag bij lage temperaturen of voor lange tijd De motorinstallatie op opslag voorbereiden...66 Voorbereiding motor en brandstofsysteem Zeewatersysteem aftappen Het zeewatersysteem aftappen...68 Identificatie aftapsysteem...68 Door lucht geactiveerd systeem met enkel aftappunt Handbediend aftapsysteem Door lucht geactiveerd systeem met enkel aftappunt...69 Boot in het water Boot uit het water Handbediend aftapsysteem...73 Boot in het water Boot uit het water Accu-opslag Motorinstallatie opnieuw vaarklaar maken B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 65

74 Hoofdstuk 6 - Opslag Opslag bij lage temperaturen of voor lange tijd BELANGRIJK: MerCruiser raadt ten sterkste aan om deze procedure door een erkend Mercury MerCruiser-dealer te laten uitvoeren. Door vriestemperaturen veroorzaakte schade wordt NIET GEDEKT door de beperkte garantie van Mercury MerCruiser. KENNISGEVING Water dat is ingesloten in het zeewatergedeelte van het koelsysteem kan roest of vorstschade veroorzaken. Leeg het zeewatergedeelte van het koelsysteem onmiddellijk na gebruik of vóór een langere opslagperiode bij koud weer. Als de boot in het water ligt, moet de zeewaterkraan dicht blijven totdat de motor opnieuw gestart wordt, om te voorkomen dat er water terugstroomt in het koelsysteem. Als de boot geen zeewaterkraan heeft, houd de waterslang dan afgekoppeld en dichtgestopt. NB: Bevestig bij wijze van voorzorgsmaatregel een label aan het contactslot of stwiel om de gebruiker van de boot eraan te herinneren dat de zeewaterkraan moet worden geopend of ontstopt of de waterinlaatslang weer moet worden aangesloten voordat de motor wordt gestart. BELANGRIJK: Mercury MerCruiser vereist bij koud weer of lange opslagperioden gebruik van propyleenglycol-antivries (gemengd volgens de instructies van de fabrikant) in het zeewatergedeelte van het koelsysteem. Zorg dat de propyleenglycolantivries een corrosiewerend middel bevat en voor gebruik in scheepsmotoren wordt aanbevolen. Zorg dat u de aanbevelingen van de fabrikant van de propyleenglycol opvolgt. De motorinstallatie op opslag voorbereiden 1. Vul de brandstoftanks met nieuwe alcoholvrije benzine en een voldoende hoeveelheid Quicksilver Gasoline Stabilizer for Marine Engines (benzinestabiliseringsmiddel voor scheepsmotoren) om de benzine te behandelen. Volg de instructies op de verpakking. 2. Bij opslag van de boot met alcoholhoudende brandstof in de brandstoftanks (als er geen alcoholvrije brandstof verkrijgbaar is): tap de brandstoftanks zo goed mogelijk af en voeg Quicksilver Gasoline Stabilizer for Marine Engines (benzinestabiliseringsmiddel voor scheepsmotoren) toe aan de in de tank achtergebleven brandstof. Zie Brandstofvereisten voor nadere informatie. 3. Spoel het koelsysteem door. Zie het hoofdstuk Onderhoud. 4. Voer koelwater naar de motor toe. Zie het hoofdstuk Onderhoud. 5. Laat de motor draaien totdat hij op de normale bedrijfstemperat is gekomen en laat de brandstof in combinatie met Mercury/Quicksilver Gasoline Stabilizer (benzinestabiliseringsmiddel) door het brandstofsysteem circuleren. Zet de motor uit. 6. Ververs de olie en vervang het oliefilter. 7. Bereid de motor en het brandstofsysteem voor op opslag. Zie Voorbereiding motor en brandstofsysteem. 8. Tap het zeewaterkoelsysteem van de motor af. Zie Zeewatersysteem aftappen. KENNISGEVING Water dat is ingesloten in het zeewatergedeelte van het koelsysteem kan roest of vorstschade veroorzaken. Leeg het zeewatergedeelte van het koelsysteem onmiddellijk na gebruik of vóór een langere opslagperiode bij koud weer. Als de boot in het water ligt, moet de zeewaterkraan dicht blijven totdat de motor opnieuw gestart wordt, om te voorkomen dat er water terugstroomt in het koelsysteem. Als de boot geen zeewaterkraan heeft, houd de waterslang dan afgekoppeld en dichtgestopt. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

75 Hoofdstuk 6 - Opslag 9. Voor meer zekerheid tegen bevriezing en roest vult u het zeewaterkoelsysteem nadat u het geleegd hebt met propyleenglycol, gemengd volgens de aanbevelingen van de fabrikant, om de motor te beschermen bij de laagste temperat waaraan hij bij vorst of lange opslagperioden zal worden blootgesteld. 10. Berg de accu op volgens de aanwijzingen van de fabrikant. VOORBEREIDING MOTOR EN BRANDSTOFSYSTEEM! WAARSCHUWING De brandstof is brandbaar en kan exploderen. Zorg dat de contactsleutel op Uit staat en dat de dodemansschakelaar zo is afgesteld dat de motor niet kan aanslaan. Rook niet en houd alle bronnen van vonken en open v uit de bt tijdens de procedure. Zorg voor goede ventilatie van de werkruimte en vermijd langdurige blootstelling aan brandstofdampen. Controleer altijd op eventuele lekkage voordat u probeert om de motor te starten en verwijder gemorste brandstof altijd onmiddellijk.! WAARSCHUWING Brandstofdampen die in het motorruim achterblijven kunnen irriteren, de ademhaling bemoeilijken of als gevolg van v of een ontploffing ontbranden. Ontlucht de motorruimte altijd voordat u onderhoud of reparaties aan de motorinstallatie uitvoert. 1. Meng in een losse brandstoftank van 23 liter (6 US gal): a. 19 liter (5 US gal) normale loodvrije benzine met een octaangehalte van 87 (90 RON) b. 1,89 liter (2 US qt) Premium Plus 2-Cycle TC-W3 buitenboordmotorolie c. 150 ml (5 oz) Fuel System Treatment and Stabilizer (middel voor brandstofsysteembehandeling en stabilisering) of 30 ml (1 oz) Fuel System Treatment and Stabilizer Concentrate (concentraat voor brandstofsysteembehandeling en stabilisering). Ref.-nr. tube Beschrijving Gebruikt in Onderdeelnr. 115 Premium Plus 2-takt TC-W3 buitenboordmotorolie Brandstofsysteem Q Fuel System Treatment & Stabilizer (middel voor brandstofsysteembehandeling en stabilisering) Brandstofsysteem Q01 2. Laat de motor afkoelen. BELANGRIJK: Dep eventueel gemorste of verspoten brandstof onmiddellijk op. 3. Draai de brandstofkraan dicht (indien aanwezig). Koppel de brandstofinlaatfitting los en stop hem af als er geen brandstofkraan is. 4. Sluit de slang van de losse brandstoftank (met het dampmengsel) op de brandstofinlaatfitting aan. BELANGRIJK: Voer koelwater toe naar de motor. 5. Start de motor en laat hem 5 minuten met 1300 omw/min draaien. 6. Nadat de opgegeven bedrijfstijd is verstreken, brengt u het gas langzaam terug naar stationair en zet u de motor af. BELANGRIJK: Zorg dat er enig dampmengsel in de motor achterblijft. Zorg dat het brandstofsysteem van de motor niet helemaal droog komt te staan. 7. Vervang het waterscheidend brandstoffilterelement. Zie hoofdstuk 5 voor de juiste procedure B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 67

76 Hoofdstuk 6 - Opslag Zeewatersysteem aftappen Het zeewatersysteem aftappen! OPGELET Er kan water in het motorruim komen als het aftapsysteem open staat, waardoor de motor schade kan oplopen of de boot kan zinken. Haal de boot uit het water of sluit de zeewaterkraan, ontkoppel de zeewaterinlaatslang en sluit hem af en controleer of de lenspomp goed werkt voordat u gaat aftappen. Laat de motor niet draaien terwijl het aftapsysteem open staat.! OPGELET Er kan water in het motorruim komen als het aftapsysteem open staat, waardoor de motor schade kan oplopen of de boot kan zinken. Haal de boot uit het water of sluit de zeewaterkraan, ontkoppel de zeewaterinlaatslang en sluit hem af en controleer of de lenspomp goed werkt voordat u gaat aftappen. Laat de motor niet draaien terwijl het aftapsysteem open staat. BELANGRIJK: Tap alleen het zeewatergedeelte van het gesloten koelsysteem af. BELANGRIJK: De boot moet zo horizontaal mogelijk staan om er zeker van te zijn dat het koelsysteem volledig leegloopt. Uw motorinstallatie heeft een aftapsysteem. Zie Identificatie aftapsysteem om vast te stellen welke aanwijzingen op uw motorinstallatie van toepassing zijn. BELANGRIJK: Tijdens de gehele aftapprocedure mag de motor niet draaien. BELANGRIJK: Mercury MerCruiser vereist bij koud weer of lange opslagperioden het gebruik van propyleenglycol-antivries (gemengd volgens de instructies van de fabrikant) in het zeewatergedeelte van het koelsysteem. Controleer of de propyleenglycol-antivries een corrosiewerend middel bevat en deze voor gebruik in scheepsmotoren wordt aanbevolen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant van de propyleenglycol op. Identificatie aftapsysteem DOOR LUCHT GEACTIVEERD SYSTEEM MET ENKEL AFTAPPUNT c a b 8294 a - activeringsventiel b - groene indicators c - handbediende ontlastklep Bladzijde B70 OKTOBER 2007

77 Hoofdstuk 6 - Opslag a a - plaats van aftapvoorziening aan bakboordzijde b b - plaats van aftapvoorziening aan stboordzijde HANDBEDIEND AFTAPSYSTEEM a a a - plaatsen van blauwe aftappluggen Door lucht geactiveerd systeem met enkel aftappunt BOOT IN HET WATER NB: Deze procedure betreft de luchtpomp die aan de motor is bevestigd. Gebruik van andere luchtbronnen is toegestaan. 1. Sluit de zeewaterkraan (indien aanwezig) of verwijder de waterinlaatslang en dicht hem af. 2. Haal de luchtpomp van de motor af. 3. Controleer of de hendel boven op de pomp vlak ligt met het handvat (horizontaal). 4. Installeer de luchtpomp op het activeringsventiel. 5. Trek aan de hendel op de luchtpomp (verticaal) om de pomp op de fitting te vergrendelen. c e a d b a - activeringsventiel b - groene indicators c - handbediende ontlastklep 8293 d - luchtpomp e - hendel (vergrendeling) B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 69

78 Hoofdstuk 6 - Opslag 6. Pomp lucht in het systeem totdat beide groene indicators uitsteken en er aan weerskanten water uit de motor loopt. De bakboordzijde begint eerder leeg te lopen dan de stboordzijde. c a b 8294 a - activeringsventiel b - groene indicators c - handbediende ontlastklep 7. Controleer of er water uit elke opening wegloopt. Is dat niet het geval, volg dan de aanwijzingen onder Handbediend aftapsysteem. a a - plaats van aftapvoorziening aan bakboordzijde b b - plaats van aftapvoorziening aan stboordzijde 8. Laat het systeem ten minste vijf minuten leeglopen. Pomp naar behoefte lucht bij zodat de groene indicators blijven uitsteken. 9. Trek bij DTS-motoren aan de noodstopschakelaar (indien aanwezig) of maak het ontstekingscircuit onklaar door de zekering gemarkeerd met 'CD' eruit te trekken. 10. Torn de motor een beetje met de startmotor om de zeewaterpomp van opgesloten water te ontdoen. Zorg dat de motor niet start. 11. Verwijder de luchtpomp uit het luchtspruitstuk en plaats hem weer in de montagesteun. 12. Mercury MerCruiser raadt aan om het aftapsysteem open te laten terwijl de boot wordt vervoerd of onderhoud wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt verzekerd dat al het water wegloopt. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

79 Hoofdstuk 6 - Opslag 13. Trek de handbediende ontlastklep omhoog voordat u de boot te water laat. Verzeker u ervan dat de groene indicators niet langer uitsteken. BOOT UIT HET WATER a - groene indicators Open de zeewaterkraan (indien aanwezig) of maak de waterinlaatslang open en sluit hem weer aan voordat u de motor in gebruik neemt. NB: Deze procedure betreft de luchtpomp die aan de motor is bevestigd. Gebruik van andere luchtbronnen is toegestaan. 1. Plaats de boot op een horizontaal oppervlak om er zeker van te zijn dat het systeem volledig wordt afgetapt. 2. Haal de luchtpomp van de motor af. 3. Controleer of de hendel boven op de pomp vlak ligt met het handvat (horizontaal). 4. Installeer de luchtpomp op het activeringsventiel. 5. Trek aan de hendel op de luchtpomp (verticaal) om de pomp op de fitting te vergrendelen. a c e a d b a - activeringsventiel b - groene indicators c - handbediende ontlastklep 8293 d - luchtpomp e - hendel (vergrendeling) B70 OKTOBER 2007 Bladzijde 71

80 Hoofdstuk 6 - Opslag 6. Pomp lucht in het systeem totdat beide groene indicators uitsteken en er aan weerskanten water uit de motor loopt. De bakboordzijde begint eerder leeg te lopen dan de stboordzijde. c a b 8294 a - activeringsventiel b - groene indicators c - handbediende ontlastklep 7. Controleer of er water uit elke opening wegloopt. Is dat niet het geval, volg dan de aanwijzingen onder Handbediend aftapsysteem. a a - plaats van aftapvoorziening aan bakboordzijde b b - plaats van aftapvoorziening aan stboordzijde 8. Laat het systeem ten minste vijf minuten leeglopen. Pomp naar behoefte lucht bij zodat de groene indicators blijven uitsteken. 9. Trek bij DTS-motoren aan de noodstopschakelaar (indien aanwezig) of maak het ontstekingscircuit onklaar door de zekering gemarkeerd met 'CD' eruit te trekken. 10. Torn de motor een beetje met de startmotor om de zeewaterpomp van opgesloten water te ontdoen. Zorg dat de motor niet start. 11. Verwijder de luchtpomp uit het luchtspruitstuk en plaats hem weer in de montagesteun. 12. Mercury MerCruiser raadt aan om het aftapsysteem open te laten terwijl de boot wordt vervoerd of onderhoud wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt verzekerd dat al het water wegloopt. Bladzijde B70 OKTOBER 2007

NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE goedkeuring.

NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE goedkeuring. NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE goedkeuring. Overeenstemmingsverklaring Mercury MerCruiser Deze hekaandrijvings of binnenboordmotor voldoet wanneer geïnstalleerd volgens

Nadere informatie

2016 Mercury Marine. Informatie over garantie EMEA en GOS. EMEA en GOS

2016 Mercury Marine. Informatie over garantie EMEA en GOS. EMEA en GOS 2016 Mercury Marine Informatie over garantie EMEA en GOS EMEA en GOS 8M0117200 216 nld Garantietabellen en -registratie Raadpleeg de onderstaande garantietabellen voor informatie over het volgende: 1.

Nadere informatie

Garantie-informatie EMEA en GOS

Garantie-informatie EMEA en GOS 2018 Mercury Marine Garantie-informatie EMEA en GOS EMEA en GOS 8M0150643 718 nld Overzicht garantiedekking BEPERKTE FABRIEKSGARANTIE Als fabrikant van scheepvaartproducten van wereldklasse weet Mercury

Nadere informatie

Garantie-informatie EMEA en GOS

Garantie-informatie EMEA en GOS 2017 Mercury Marine Garantie-informatie EMEA en GOS EMEA en GOS 8M0128276 217 nld Garantietabellen en -registratie Raadpleeg de onderstaande garantietabellen voor informatie over het volgende: 1. De garantievoorwaarden

Nadere informatie

NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE-goedkeuring.

NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE-goedkeuring. NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE-goedkeuring. Verklaring van overeenstemming Mercury MerCruiser Indien geïnstalleerd volgens de aanwijzingen van Mercury MerCruiser voldoet

Nadere informatie

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: 54936-1939 Land: VS

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: 54936-1939 Land: VS Verklaring van overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met Richtlijn 2003/44/EG Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250

Nadere informatie

496 MAG DTS Bravo modellen

496 MAG DTS Bravo modellen 496 MAG DTS Bravo modellen Identificatiegegevens NOTEER A.U.B. DE VOLGENDE GEGEVENS: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Model en vermogen van de motor Serienummer van het spiegelpakket (hekaandrijving) Transmissiemodel

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 4/4.9/5 90-8M ! WAARSCHUWING

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 4/4.9/5 90-8M ! WAARSCHUWING Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt. U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd. Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, wereldleider op het gebied

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. 2010 Mercury Marine 6/8/9.8 (Tweetakt) 90-10265B81 110 !

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. 2010 Mercury Marine 6/8/9.8 (Tweetakt) 90-10265B81 110 ! Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt. U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd. Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, een wereldleider op het

Nadere informatie

Verklaring van Overeenstemming Mercury MerCruiser

Verklaring van Overeenstemming Mercury MerCruiser NB: Het volgende is uitsluitend van toepassing op producten met CE-markering. Verklaring van Overeenstemming Mercury MerCruiser Indien geïnstalleerd volgens de aanwijzingen van Mercury MerCruiser voldoet

Nadere informatie

Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW)

Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW) Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW) Indien geïnstalleerd volgens de aanwijzingen van Mercury Marine voldoet deze binnenboordmotor aan de volgende richtlijnen door conformiteit

Nadere informatie

Conformiteitsverklaring

Conformiteitsverklaring Conformiteitsverklaring De buitenboordmotoren in deze verklaring van overeenstemming zijn niet bestemd voor installatie op pleziervaartuigen in de Europese Unie. Deze motoren voldoen niet aan de eisen

Nadere informatie

3.0L Alpha modellen met carburateur

3.0L Alpha modellen met carburateur 3.0L Alpha modellen met carburateur Identificatiegegevens De serienummers zijn de sleutel van de fabrikant voor talloze technische details die op de Cummins MerCruiser Diesel motorinstallatie van toepassing

Nadere informatie

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 200/225/250/275 Verado (viertakt) 90-10237B51 604

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 200/225/250/275 Verado (viertakt) 90-10237B51 604 Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury-product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW)

Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW) Verklaring van overeenstemming Mercury Diesel binnenboordmotor (VW) Indien geïnstalleerd volgens de aanwijzingen van Mercury Marine voldoet deze binnenboordmotor aan de volgende richtlijnen door conformiteit

Nadere informatie

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 75 SeaPro/Marathon - 75/90/115/125 HP 90-10182B50 304

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 75 SeaPro/Marathon - 75/90/115/125 HP 90-10182B50 304 Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury-product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Motoren met carburateur Alpha / Bravo modellen

Motoren met carburateur Alpha / Bravo modellen 2004, Mercury Marine Motoren met carburateur Alpha / Bravo modellen 90Ć860171B40 104 Identificatiegegevens NOTEER DE VOLGENDE GEGEVENS: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Model en vermogen van de motor Serienummer van

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 4/ B ! WAARSCHUWING

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 4/ B ! WAARSCHUWING Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, een wereldleider op het

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. 2011 Mercury Marine 135/150/175/200 Verado FourStroke 90-8M0058113 311

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. 2011 Mercury Marine 135/150/175/200 Verado FourStroke 90-8M0058113 311 Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt. U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd. Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, een wereldleider op het

Nadere informatie

Commerciële krachtapparatuur

Commerciële krachtapparatuur Commerciële krachtapparatuur Beperkte garantie Beperkte garantie Voor commerciële krachtapparatuur van Precor die gefabriceerd is na de datum waarop deze beperkte garantie ingaat. NEEM DEZE GARANTIEVOORWAARDEN

Nadere informatie

Richtlijn voor pleziervaartuigen:

Richtlijn voor pleziervaartuigen: Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

2015 Mercury Marine 2,5/3,3. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding

2015 Mercury Marine 2,5/3,3. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding 315 nld 2015 Mercury Marine 2,5/3,3 8M0107696 Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding nld Verklaring van overeenstemming - buitenboordmotor, commercieel 2- takt, TMC voldoet

Nadere informatie

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 75/90/115 EFI 4-takt B Richtlijn voor pleziervaartuigen: 94/25/EG; norm ISO 8665, ISO 11547

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 75/90/115 EFI 4-takt B Richtlijn voor pleziervaartuigen: 94/25/EG; norm ISO 8665, ISO 11547 Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury-product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Richtlijn voor pleziervaartuigen:

Richtlijn voor pleziervaartuigen: Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Capi2 Navigatielichtbord

Installatiehandleiding. Capi2 Navigatielichtbord Installatiehandleiding Capi2 Navigatielichtbord 2006 Capi2 BV Alle rechten voorbehouden. De verstrekte informatie mag geenszins worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze en met welke

Nadere informatie

Verklaring van overeenstemming - buitenboordmotor, conventioneel, tweetakt

Verklaring van overeenstemming - buitenboordmotor, conventioneel, tweetakt Verklaring van overeenstemming - buitenboordmotor, conventioneel, tweetakt Merk: Tohatsu Marine Corporation (TMC) Mercury Marine Joint Venture Shimodaira 4495-9, Komagane-City, Nagano, Japan 399-4101 Erkend

Nadere informatie

Richtlijn voor pleziervaartuigen:

Richtlijn voor pleziervaartuigen: Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 4/5/6 4-takt B Richtlijn voor pleziervaartuigen: 94/25/EG; norm ISO 8665, ISO 11547

Welkom aan boord! 2004 Mercury Marine 4/5/6 4-takt B Richtlijn voor pleziervaartuigen: 94/25/EG; norm ISO 8665, ISO 11547 Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury-product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Welkom aan boord! Conformiteitsverklaring Mercury Marine 135/150/175 OptiMax B60 305

Welkom aan boord! Conformiteitsverklaring Mercury Marine 135/150/175 OptiMax B60 305 Welkom aan boord! Goede verzorging en goed onderhoud zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Mercury product met optimale efficiëntie werkt, voor maximale prestaties en energiebesparing. De bijgevoegde

Nadere informatie

Productgarantie en softwarelicentie: originele Xbox 360-console

Productgarantie en softwarelicentie: originele Xbox 360-console Xbox 360 Productgarantie en softwarelicentie: originele Xbox 360-console INFORMATIE OVER BEPERKTE GARANTIE EN RETOURZENDINGEN LEES DEZE BEPERKTE GARANTIE ZORGVULDIG DOOR ZODAT JE OP DE HOOGTE BENT VAN

Nadere informatie

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS Verklaring van overeenstemming voor Optimax - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250

Nadere informatie

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS Verklaring van overeenstemming FourStroke - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250

Nadere informatie

Dank u. Mededeling m.b.t. garantie

Dank u. Mededeling m.b.t. garantie Als de CE markering in de linker benedenhoek van het serienummerplaatje van de buitenboordmotor staat, is het volgende van toepassing: Deze buitenboordmotor die door Mercury Marine, Fond du Lac, Wisconsin,

Nadere informatie

9.9/18 (2-takt) 90-8M

9.9/18 (2-takt) 90-8M Welkom U hebt een van de beste buitenboordmotoren ter wereld aangeschaft. Deze bevat diverse speciaal ontworpen functies die het gebruik vereenvoudigen en het product duurzaam maken. Bij goed gebruik en

Nadere informatie

GARANTIEVOORWAARDEN SITECOM

GARANTIEVOORWAARDEN SITECOM GARANTIEVOORWAARDEN SITECOM Voorwaarden en algemene bepalingen 10 Year Warranty (1) Definities In deze garantieverklaring hebben onderstaande termen de volgende betekenis: Sitecom betekent Sitecom Europe

Nadere informatie

Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC

Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Naam motorfabrikant: Tohatsu Marine Corporation (TMC) Mercury

Nadere informatie

PROMOTIE CAMPAGNE VERLENGDE GARANTIE INDIAN MOTORCYCLE Verlengde garantiebepalingen Motor, versnellingsbak, elektronica BEPERKTE GARANTIE

PROMOTIE CAMPAGNE VERLENGDE GARANTIE INDIAN MOTORCYCLE Verlengde garantiebepalingen Motor, versnellingsbak, elektronica BEPERKTE GARANTIE PROMOTIE CAMPAGNE VERLENGDE GARANTIE INDIAN MOTORCYCLE Verlengde garantiebepalingen Motor, versnellingsbak, elektronica BEPERKTE GARANTIE INDIAN MOTORCYCLE BENELUX verleent een BEPERKTE VERLENGDE GARANTIE

Nadere informatie

SERVICE LOG BOOK. Servicerapport van de klant

SERVICE LOG BOOK. Servicerapport van de klant SERVICE LOG BOOK Sleutelnummer Schroefspoed Motoserienummer Servicerapport van de klant Alle service moet door een dealer worden uitgevoerd die door het plaatselijke filiaal van Mercury Marine of de importeur

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 225/250 Pro XS OptiMax B !

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 225/250 Pro XS OptiMax B ! Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt. U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd. Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, een wereldleider op het

Nadere informatie

NEXHO-PS Zonweringmodule Instructies voor assemblage en bediening

NEXHO-PS Zonweringmodule Instructies voor assemblage en bediening NEXHO-PS Zonweringmodule Instructies voor assemblage en bediening LET OP Lees deze instructies aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig gebruik. Apparatuur van NEXHO moet door een bevoegde elektricien

Nadere informatie

NOKIA BEPERKTE FABRIEKSGARANTIE VOOR NOKIA WINDOWSTELEFOON

NOKIA BEPERKTE FABRIEKSGARANTIE VOOR NOKIA WINDOWSTELEFOON NOKIA BEPERKTE FABRIEKSGARANTIE VOOR NOKIA WINDOWSTELEFOON LET OP! Deze beperkte fabrieksgarantie ( Garantie ) geldt alleen voor authentieke Nokia-producten met Windowstelefoon die zijn verkocht via geautoriseerde

Nadere informatie

POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING

POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING Algemene voorwaarden BEHALVE VOORZOVER UITDRUKKELIJK VERMELD IN DEZE GARANTIEVERKLARING, VERLEENT HP GEEN ANDERE GARANTIES OF VOORWAARDEN,

Nadere informatie

Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. Mercury Premier Service Mercury Marine 200 Sport-Jet 90-8M !

Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie. Mercury Premier Service Mercury Marine 200 Sport-Jet 90-8M ! Emissievoorschriften volgens EPA Van jetaandrijvingen die in de Verenigde Staten door Mercury Marine worden geproduceerd, is officieel aan de Environmental Protection Agency (EPA) van de Verenigde Staten

Nadere informatie

Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC

Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Verklaring van Overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EC, aangevuld met 2003/44/EC Naam motorfabrikant: Tohatsu Marine Corporation (TMC) Mercury

Nadere informatie

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 225/250/ Pro/300 Verado FourStroke B

Dank u. Emissievoorschriften volgens EPA. Informatie over garantie Mercury Marine 225/250/ Pro/300 Verado FourStroke B Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren op de markt. U hebt verstandig in vaarplezier geïnvesteerd. Uw buitenboordmotor is vervaardigd door Mercury Marine, een wereldleider op het

Nadere informatie

TM-1200 FP HANDLEIDING

TM-1200 FP HANDLEIDING TM-1200 FP HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-1200_fp 1 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale

Nadere informatie

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS Verklaring van overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met Richtlijn 2003/44/EG Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250

Nadere informatie

Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE ("BEPERKTE GARANTIE") BEPERKTE GARANTIE

Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE (BEPERKTE GARANTIE) BEPERKTE GARANTIE Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE ("BEPERKTE GARANTIE") BEPERKTE GARANTIE Otter Products, LLC d/b/a OtterBox en zijn wereldwijde dochterondernemingen (gezamenlijk, "Otter") garandeert dat zijn

Nadere informatie

Compaq Garantieverklaring voor Presario producten

Compaq Garantieverklaring voor Presario producten 1 Garantieverklaring Compaq Garantieverklaring voor Presario producten Compaq geeft voor dit hardwareproduct garantie op eventuele defecten in het materiaal of fabricagefouten met de volgende garantieservices:

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2: Overeenkomst

Artikel 1. Artikel 2: Overeenkomst Algemene voorwaarden van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid EWS Equipment for Watertreatement Systems International B.V. (KvK-nummer 16073376) Artikel 1 Deze algemene voorwaarden zijn

Nadere informatie

Serienummer systeem (op TIM-steun vermeld) Serienummer stuwmotor boeg Serienummer stuwmotor spiegel Versie softwarekalibratie

Serienummer systeem (op TIM-steun vermeld) Serienummer stuwmotor boeg Serienummer stuwmotor spiegel Versie softwarekalibratie Identificatiegegevens Noteer de volgende gegevens: Serienummer systeem (op TIM-steun vermeld) Aanschafdatum Serienummer stuwmotor boeg Serienummer stuwmotor spiegel Versie softwarekalibratie 408 Rompidentificatienummer

Nadere informatie

Onderhouds- & garantieboekje. Dient bij uw Nimoto scooter bewaard te worden

Onderhouds- & garantieboekje. Dient bij uw Nimoto scooter bewaard te worden Onderhouds- & garantieboekje Dient bij uw Nimoto scooter bewaard te worden Dit onderhouds- en garantieboekje hoort bij: Model Dealer stempel Kleur Deze ruimte is bedoeld voor het garantieregistratiecertificaat.

Nadere informatie

Gereedschapsset Model ; past bij de volgende Hi-boy spuittoestellen:

Gereedschapsset Model ; past bij de volgende Hi-boy spuittoestellen: BEDIENINGSINSTRUCTIES -- ONDERDELENLIJST 308--817H Rev. A INSTRUCTIES Dit bedieningsvoorschrift bevat belangrijke aanwijzingen en waarschuwingen. ZORGVULDIG LEZEN EN BEWAREN. Eerste keuze als kwaliteit

Nadere informatie

Verklaring van overeenstemming van voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen met de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met 2003/44/EG

Verklaring van overeenstemming van voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen met de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met 2003/44/EG Verklaring van overeenstemming van voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen met de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met 2003/44/EG Fabrikant: Mercury Racing N7480 County Road UU Fond du Lac,, WI

Nadere informatie

Deze garantie is een uiteenzetting van de diensten die wij in gespecificeerde omstandigheden leveren. Wij bieden alleen die

Deze garantie is een uiteenzetting van de diensten die wij in gespecificeerde omstandigheden leveren. Wij bieden alleen die EPSON-GARANTIE Epson biedt u als eerste gebruiker van dit product deze commerciële garantie aan*. Deze garantie dient ter aanvulling van uw contractuele rechten jegens de persoon die u het product levert

Nadere informatie

Speciale garantievoorwaarden voor SOLARWATT-zonnepanelen van de glas/glas-generatie

Speciale garantievoorwaarden voor SOLARWATT-zonnepanelen van de glas/glas-generatie Systemintelligenz November 2014 Speciale garantievoorwaarden voor SOLARWATT-zonnepanelen van de glas/glas-generatie A Geldigheidsgebied 1. Deze speciale garantievoorwaarden voor SOLARWATT-zonnepanelen

Nadere informatie

POLAR CS SPEED SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing

POLAR CS SPEED SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing POLAR CS SPEED SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing NEDERLANDS De Polar CS snelheidssensor W.I.N.D. is bedoeld voor meting van de snelheid en de afstand tijdens het fietsen. De sensor is niet geschikt of

Nadere informatie

Joystick-adapterkabel Omni Easy Rider

Joystick-adapterkabel Omni Easy Rider Gebruikers- en installatiehandleiding NL Joystick-adapterkabel Omni Easy Rider M002-90 Contact en product mo-vis BVBA Biebuyckstraat 15 D 9850 Nevele - België Website: www.mo-vis.com E-mail: contact@mo-vis.com

Nadere informatie

Parkinson hulp Cueing apparaat

Parkinson hulp Cueing apparaat www.mobio.be Parkinson hulp Cueing apparaat Model nr M001 Handleiding Inhoudstafel Apparaat informatie... 3 Veiligheidsinformatie... 3 Kenmerken... 4 Hoofd eenheid... 4 Kontrole eenheid... 5 Installatie...

Nadere informatie

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS

Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road, P.O. Box 1939 Plaats: Fond du Lac, WI Postcode: Land: VS Verklaring van overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met Richtlijn 2003/44/EG Naam motorfabrikant: Mercury Marine Adres: W6250

Nadere informatie

Andere toegepaste EG-richtlijnen: Richtlijn veiligheid van machines 2006/42/EG; Richtlijn elektromagnetische compatibiliteit 2004/108/EG

Andere toegepaste EG-richtlijnen: Richtlijn veiligheid van machines 2006/42/EG; Richtlijn elektromagnetische compatibiliteit 2004/108/EG Verklaring van overeenstemming voor 30/40/50/60 4-takt - voor voortstuwingsmotoren op pleziervaartuigen, naar de eisen van Richtlijn 94/25/EG, aangevuld met 2003/44/EG Naam motorfabrikant: Mercury Marine

Nadere informatie

2015 Mercury Marine (inclusief Pro Series) Verado FourStroke. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Handleiding

2015 Mercury Marine (inclusief Pro Series) Verado FourStroke. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Handleiding 2015 Mercury Marine 200 350 (inclusief Pro Series) Verado FourStroke Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Handleiding 8M0105313 1214 nld nld Verklaring van overeenstemming - voor voortstuwingsmotoren

Nadere informatie

English page 1. Français page 13. Español página 27. Português página 41. Italiano pagina 55. Deutsch Seite 69. Nederlands pagina 83

English page 1. Français page 13. Español página 27. Português página 41. Italiano pagina 55. Deutsch Seite 69. Nederlands pagina 83 W239 EU 778-095002 English page 1 Français page 13 Español página 27 Português página 41 Italiano pagina 55 Deutsch Seite 69 Nederlands pagina 83 83 Gefeliciteerd met de aankoop van uw TIMEX horloge. Lees

Nadere informatie

Levenslange garantie dekt geen rotatiegegoten koffers, AALG-producten, stoffen gedeelten van rugzakken of accessoires van smartphonecovers.

Levenslange garantie dekt geen rotatiegegoten koffers, AALG-producten, stoffen gedeelten van rugzakken of accessoires van smartphonecovers. SPUITGEGOTEN KOFFERS LEGENDARISCHE GARANTIE VOOR UITMUNTENDHEID VAN PELI Peli Products S.L.U. ( Peli ) geeft een levenslange* garantie op haar spuitgegoten producten voor breuk of productiefouten. Spuitgegoten

Nadere informatie

Stand for Nest Learning Thermostat Socle / Standaard Guide and Warranty / Guide et garantie / Handleiding en garantie

Stand for Nest Learning Thermostat Socle / Standaard Guide and Warranty / Guide et garantie / Handleiding en garantie Stand for Nest Learning Thermostat Socle / Standaard Guide and Warranty / Guide et garantie / Handleiding en garantie Voordat je begint Zorg ervoor dat de Nest Heat Link al is geïnstalleerd. Pak het netsnoer

Nadere informatie

POLAR CS CADENCE SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing

POLAR CS CADENCE SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing POLAR CS CADENCE SENSOR W.I.N.D. Gebruiksaanwijzing NEDERLANDS De Polar CS Trapfrequentiesensor W.I.N.D. is bedoeld voor meting van de trapfrequentie, d.w.z. het aantal omwentelingen van de pedalen per

Nadere informatie

ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN SERIENUMMERS

ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN SERIENUMMERS NL CAb770 Identificatiegegevens ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Motormodel en vermogen Serienummer spiegelpakket (hekaandrijving) Transmissiemodel (binnenboord) Vertraging Vertraging

Nadere informatie

Informele vertaal hulp bij het lezen van de Engelstalige garantiebepalingen van Astronergy.

Informele vertaal hulp bij het lezen van de Engelstalige garantiebepalingen van Astronergy. Informele vertaal hulp bij het lezen van de Engelstalige garantiebepalingen van Astronergy. Dit document dient als vertaal hulp, en niets meer dan dat. Dit document vormt geen garantiedocument en dient

Nadere informatie

Gefeliciteerd met de aankoop van uw Selle Royal product! Lees aandachtig de onderstaande instructies met informatie over het product door en volg de

Gefeliciteerd met de aankoop van uw Selle Royal product! Lees aandachtig de onderstaande instructies met informatie over het product door en volg de 1. manual user Gefeliciteerd met de aankoop van uw Selle Royal product! Lees aandachtig de onderstaande instructies met informatie over het product door en volg de aanwijzingen voor een juiste montage

Nadere informatie

TM-WBP HANDLEIDING. TM-WBP_manual_nl_v2.doc

TM-WBP HANDLEIDING.   TM-WBP_manual_nl_v2.doc TM-WBP HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-wb 1 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale voorschriften

Nadere informatie

DesignJet T900 en T1500 printerserie. Beperkte garantie

DesignJet T900 en T1500 printerserie. Beperkte garantie DesignJet T900 en T1500 printerserie Beperkte garantie Beperkte garantie van HP HP product Printer Software Printkop Inktpatroon Periode van de beperkte garantie 1 jaar 90 dagen (vanaf de datum waarop

Nadere informatie

Askoll. garantiehandleiding voor elektrische voertuigen

Askoll. garantiehandleiding voor elektrische voertuigen 1 Askoll garantiehandleiding voor elektrische voertuigen 1. Inhoud van de conventionele garantie 1.1. Askoll EVA s.r.l. een bedrijf met één aandeelhouder gevestigd te Via Industria, 30 36031 Dueville

Nadere informatie

2015 Mercury Marine. 40 FourStroke met stuurknuppel. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding

2015 Mercury Marine. 40 FourStroke met stuurknuppel. Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding 2015 Mercury Marine 40 FourStroke met stuurknuppel Buitenboordmotor Bediening Onderhoud Garantie Installatie Handleiding 8M0107728 315 nld nld Dank u voor de aankoop van een van de beste buitenboordmotoren

Nadere informatie

Vervoerschade aan motor en ontbrekende onderdelen

Vervoerschade aan motor en ontbrekende onderdelen Nr. 98-17b Vervoerschade aan motor en ontbrekende onderdelen KENNISGEVING Dit bulletin werkt Mercury/Mariner Service Bulletin 97-19 en Force Service Bulletin 97-15 bij. Betrokken modellen Beschadigde of

Nadere informatie

Factoren die het bereik beïnvloeden Overige gegevens. Overzicht van de onderdelen

Factoren die het bereik beïnvloeden Overige gegevens. Overzicht van de onderdelen Inhoudsopgave 1 Algemeen 1.1 Zo gebruikt u deze handleiding goed 1. Service en technische ondersteuning Veiligheid.1 EnergyPak. Oplader. Bagagedrager NL Bereik.1. Factoren die het bereik beïnvloeden Overige

Nadere informatie

Overal in deze publicatie en op uw motorinstallatie vindt u de termen Waarschuwing, Voorzichtig en Kennisgeving,

Overal in deze publicatie en op uw motorinstallatie vindt u de termen Waarschuwing, Voorzichtig en Kennisgeving, Welkom U hebt een van de beste scheepsmotorinstallaties ter wereld aangeschaft. Deze bevat diverse speciaal ontworpen functies die het gebruik vereenvoudigen en het product duurzaam maken. Bij goed gebruik

Nadere informatie

ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN

ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN 1 NL CCb893 Identificatiegegevens ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Motormodel en vermogen Serienummer motor Serienummer spiegelpakket (hekaandrijving) Vertraging Serienummer

Nadere informatie

TM-WB HANDLEIDING. TM-WB_manual_nl_v1

TM-WB HANDLEIDING.   TM-WB_manual_nl_v1 TM-WB HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-wb 1 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale voorschriften

Nadere informatie

Identificatiegegevens

Identificatiegegevens NL CAb940 Identificatiegegevens ONDERSTAANDE INFORMATIE A.U.B. NOTEREN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Motormodel en vermogen Serienummer spiegelpakket (hekaandrijving) Transmissiemodel (binnenboord) Vertraging Vertraging

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Garantie- en servicevoorwaarden Focus touch P10

Garantie- en servicevoorwaarden Focus touch P10 Garantie- en servicevoorwaarden Focus touch P10 t.b.v. de Benelux VOOR DISPLAYS: 55, 70 AND 82 nederlands V01.2-2014-4 Garantie en service voorwaarden Focus Touch voor Benelux Focus Touch P10 displays

Nadere informatie

HANDLEIDING 2013 SP12 NCX geveerde zadelpen V2.1

HANDLEIDING 2013 SP12 NCX geveerde zadelpen V2.1 HANDLEIDING 2013 SP12 NCX geveerde zadelpen V2.1 INHOUDSOPGAVE BELANGRIJKE INFORMATIE BETREFFENDE VEILIGHEID...1 VOORAFGAANDE AAN IEDERE RIT!...2 INSTALLATIE-INSTRUCTIES...2 UW ZADEL MONTEREN...3 DE VEERSPANNING

Nadere informatie

Onderhoudslogboek

Onderhoudslogboek Onderhoudslogboek 90-889160 BELANGRIJK Onderhoud moet door een erkende Mercury Marine dealer worden uitgevoerd. Na het uitvoeren van een onderhoudscontrole moet de erkende dealer de datum in dit boek noteren

Nadere informatie

TM-CC GEBRUIKERSHANDLEIDINGDING

TM-CC GEBRUIKERSHANDLEIDINGDING TM-CC GEBRUIKERSHANDLEIDINGDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount-nl/tm-cc-nl 1 TM-CC GEBRUIKERSHANDLEIDING Gefeliciteerd met uw aankoop van de Vision TM-CC. Lees deze gebruikershandleiding en gebruik

Nadere informatie

HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding. 9355495 Uitgave 2

HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding. 9355495 Uitgave 2 HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding 9355495 Uitgave 2 CONFORMITEITSVERKLARING NOKIA CORPORATION verklaart op eigen verantwoordelijkheid dat het product HS-2R conform is aan de bepalingen

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING Hakselaars CIPPO 7 S

GEBRUIKSHANDLEIDING Hakselaars CIPPO 7 S GEBRUIKSHANDLEIDING Hakselaars CIPPO 7 S LEES DEZE HANDLEIDING AANDACHTIG VOORDAT U DE MACHINE GEBRUIK NEEMT. 1. INLEIDING WIJ DANKEN U DAT U EEN CARAVAGGI HAKSELAAR HEBT GEKOZEN. Uw Caravaggi hakselaar

Nadere informatie

INLEIDING MATERIAALLIJST SPECIFICATIES & GEREEDSCHAP PROCEDURES BEDIENING VAN DE ZADELPEN GIANT BEPERKTE GARANTIE

INLEIDING MATERIAALLIJST SPECIFICATIES & GEREEDSCHAP PROCEDURES BEDIENING VAN DE ZADELPEN GIANT BEPERKTE GARANTIE INLEIDING MATERIAALLIJST SPECIFICATIES & GEREEDSCHAP PROCEDURES BEDIENING VAN DE ZADELPEN GIANT BEPERKTE GARANTIE 1 INLEIDING Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe GIANT CONTACT SWITCH zadelpen. Dit

Nadere informatie

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud Voor installatie moeten deze instructies volledig zijn gelezen en begrepen Inhoud 1 Optionele module 13: driedraads module.. 1 2 Installatie... 2 3 OM13-module instellen en configureren... 8 4 OM13-pakketten...

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing BullDuster

Gebruiksaanwijzing BullDuster Gebruiksaanwijzing BullDuster 1 Inhoudsopgave Pagina Introductie / Algemeen 2 Bediening / Filters 3 Accessoires 4 Vervangtabel filters 4 Garantie 4 Probleemoplossing 4 Conformiteitsverklaring 4 Introductie

Nadere informatie

Installatie AEDspy (S1)

Installatie AEDspy (S1) Installatie AEDspy (S1) met Wallmount PHS1 Dagelijkse controle van uw AED! Introductie Deze korte handleiding legt uit hoe u de AEDspy met Sigfox-module (model S1) installeert en bevestigt op een wanbeugel

Nadere informatie

Commerciële cardiovasculaire apparatuur

Commerciële cardiovasculaire apparatuur Commerciële cardiovasculaire apparatuur Beperkte garantie Beperkte garantie NEEM DEZE GARANTIEVOORWAARDEN ZORGVULDIG DOOR VOORDAT U UW PRODUCT VAN PRECOR INCORPORATED IN GEBRUIK NEEMT. DOOR DE APPARATUUR

Nadere informatie

Samsung SSD Beperkte garantie Voor alle Samsung SSD s

Samsung SSD Beperkte garantie Voor alle Samsung SSD s Samsung SSD Beperkte garantie Voor alle Samsung SSD s Bedankt dat u een SAMSUNG Solid State Drive (het 'Product') hebt aangeschaft. SAMSUNG waardeert uw klandizie en zet zich altijd in om de best denkbare

Nadere informatie

Versnellingsschakelaar

Versnellingsschakelaar (Nederlands) DM-SW0002-00 Dealerhandleiding Versnellingsschakelaar SW-E6000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 Montage... 6 SM-EWE1 gebruiken om de bekrachtigingsschakelaar op het

Nadere informatie

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter Gebruikersveiligheid De printer en de aanbevolen verbruiksartikelen zijn getest en voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Als u de volgende informatie in acht neemt, bent u verzekerd van een ononderbroken

Nadere informatie

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00 OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING DD-ST-150/160-CCS Kruisrails Lees de handleiding beslist voordat u de machine de eerste keer gebruikt. Bewaar deze handleiding altijd bij het apparaat. Geef het apparaat

Nadere informatie

Algemene informatie en voorwaarden Suzuki Service Card

Algemene informatie en voorwaarden Suzuki Service Card Algemene informatie en voorwaarden Suzuki Service Card Looptijd, verlenging en beëindiging De Suzuki Service Card heeft een looptijd van maximaal 12 maanden met een maximum kilometerstand zoals vermeld

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

TM-ST2 HANDLEIDING. TM-ST2_manual_nl

TM-ST2 HANDLEIDING.   TM-ST2_manual_nl TM-ST2 HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-st2/ 1 2 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale

Nadere informatie