Verder kijken. Jaarbericht 2007 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verder kijken. Jaarbericht 2007 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis"

Transcriptie

1 Verder kijken. Jaarbericht 2007 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

2

3 Verder kijken. OLVG Verder kijken. Een bijzondere titel voor dit jaarbericht van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Wij bieden u met dit boekje een blik op het jaar dat alweer enige tijd achter ons ligt. Een jaar waarin het OLVG meer dan ooit verder keek. Met een open vizier, over de muren van het ziekenhuis. Want alleen door verder te kijken kunnen we onze ambitie waarmaken: een topklinisch stadsziekenhuis zijn waar onze patiënten centraal staan en waar het goed werken is. Een aantal mooie momenten markeert het afgelopen jaar van het OLVG. In dit jaarbericht hebben we er twaalf op beeldende wijze bijeengebracht. We openden een prachtige, uitgebreide spoedeisende hulp, namen een nieuwe kinderpolikliniek in gebruik, startten een ziekenhuisbreed avondspreekuur en gingen een landelijk samenwerkingsverband aan met vier andere topklinische ziekenhuizen. Maar ook ontwikkelingen rond de nieuwe financieringssystematiek voor de medisch specialistische zorg horen bij het jaar Net als een positief bedrijfsresultaat en een duidelijke efficiencydoelstelling voor de komende jaren. Een structureel gezonde financiële bedrijfsvoering is en blijft tenslotte het centrale uitgangspunt in ons financiële beleid. Bovenaan op de agenda van 2007 stond kwaliteit. In de breedste zin van het woord. Kwaliteit van directe patiëntenzorg, service, veiligheid, personeelsbeleid, onderwijs en opleiding. Al drie keer werden we uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Nederland. En het OLVG wil tot de top blijven behoren. Daarom hebben we het afgelopen jaar weer de nodige stappen gezet in ons kwaliteitsbeleid. Voordat u onze terugblik op het afgelopen jaar leest, wil ik graag eerst alle medewerkers en vrijwilligers van het OLVG bedanken. Net als voorgaande jaren hebben zij in 2007 enorme inspanningen geleverd in het belang van al die mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Met veel vertrouwen kijken we verder naar de komende jaren. Dr. Douwe J. Hemrika Voorzitter Raad van Bestuur OLVG

4

5 Vooroplopend. OLVG Op onze nieuwe spoedeisende hulp is geen sprake meer van vier muren met een deur. Je kunt vanuit alle hoeken alles zien. Wij hebben nu een beter overzicht en de patiënt voelt zich niet weggestopt in een kamer. De sfeer die je proeft, is er een van aandacht en kwaliteit. SEH-verpleegkundige Carola Hofstee Een nieuwe spoedeisende hulp In 2007 heeft het OLVG een geheel nieuwe afdeling spoedeisende hulp (SEH) gekregen: de grootste en drukstbezochte van Nederland. De nieuwe SEH is drie keer zo groot als de oude en is uitgerust met een triage-systeem. Dit verwijst naar de drie categorieën Emergency Care, Urgent Care en Short Care. Ieder met hun eigen specifieke ruimten en apparatuur. Dagelijks worden 120 tot 140 patiënten beoordeeld op de mate van urgentie en benodigde hulpmiddelen. Door de triage worden de mensen die de hulp het hardst nodig hebben ook als eerste geholpen. Bovendien is al het papierwerk van de afdeling verdwenen: het elektronische patiëntendossier is vanaf elke plek op te vragen en bij te werken. Hierdoor verlopen de logistieke processen efficiënter. Vanuit de centrale balie is de hele afdeling te overzien. Vijf artsen die speciaal voor spoedeisende hulp zijn opgeleid, staan garant voor de hoogste kwaliteit van zorg.

6

7 Richtinggevend. OLVG Er is veel informatie over beroertes, maar patiënten, mantelzorgers en professionals weten vaak niet waar ze die kunnen krijgen. Het Regionaal Expertisecentrum CVA bundelt alle informatie, kennis en deskundigheid om iedereen die met een beroerte te maken krijgt goed en direct de weg te kunnen wijzen. Beat Notz, verpleegkundige en beheerder REC OLVG opent Regionaal Expertisecentrum CVA In februari 2007 is op de locatie Prinsengracht het Regionaal Expertisecentrum CVA geopend. Bij CVA-patiënten is de bloedvoorziening naar de hersenen onderbroken geweest. Veel van deze patiënten worden na een jaar uit het oog verloren. Samen met Osira Thuiszorg startte het OLVG het CVA-project om de kwaliteit van de zorg rond deze patiënten en hun verzorgers in de chronische fase te verbeteren. Patiënten, mantelzorgers en professionals weten inmiddels de weg naar het REC te vinden. Zorgmobiel en Leefstijlkaart voor diabetici Sinds 2006 kunnen diabetespatiënten uit Amsterdam-Oost en -Centrum terecht in de Zorgmobiel van het OLVG. Uniek is dat deze bus alle controlehandelingen dicht bij huis aanbiedt en dat ze aaneengesloten onder één dak plaatsvinden. De Zorgmobiel is een initiatief van Stichting Diabeteszorg Amsterdam Oost en Centrum, waarin het OLVG participeert. Sinds december is er ook een Diabetes Leefstijlkaart: een interactieve plattegrond van Amsterdam die een overzicht geeft van zorginstellingen en praktijken gericht op een gezondere leefstijl voor patiënten met ouderdomssuiker.

8

9 Beter. OLVG We willen uitstekende zorg bieden. Daarom kijken we kritisch naar ons werk en maken we ons samen met alle collega s sterk voor een patiëntgerichte organisatie. Het kwaliteitsprogramma Beter! is daarvoor een heel concrete aanjager. Elke afdeling bouwt aan een kwaliteitssysteem. En kijkt regelmatig of kwaliteitsafspraken resultaat hebben of verbetering behoeven. Rineke Geschiere, adviseur kwaliteit Concernstaf Samen werken aan een beter OLVG Om de kwaliteit van patiëntenzorg binnen het OLVG te verhogen, is vorig jaar een kwaliteits programma van start gegaan. Patiëntveiligheid, procesinnovatie en professionaliteit zijn belangrijke ingrediënten van het programma. Onder de titel Beter! passeren tal van projecten de revue. Sinds maart 2007 gaan artsen en verpleegkundigen bij elkaar op bezoek om te inventariseren hoe de patiëntenzorg naar een hoger niveau kan worden gebracht. Deze interne visitaties helpen de afdelingen verder te professionaliseren. Ook patiënten leveren belangrijke input voor een hogere kwaliteitsstandaard. Medewerkers van het OLVG leren van patiëntenervaringen en krijgen meer inzicht in hun belevingswereld. Veilig incidenten melden Eind 2007 is een systeem voor het decentraal melden van incidenten geïntroduceerd. Door de nieuwe aanpak kunnen medewerkers een voorval melden in een veilige atmosfeer. Er ontstaat zo meer alertheid op risicovolle situaties en meer openheid en gelegenheid om gezamenlijk te onderzoeken wat er verbeterd kan worden.

10

11 Historisch. OLVG De meeste bezoekers en gebruikers vinden de kleinschaligheid van het gebouw erg prettig. Er is zoveel oog voor het menselijke aspect. Dit zetten we graag voort, maar dan geschoeid op een moderne leest en zorginhoudelijk en bedrijfseconomisch verantwoord. Haijo Homan, projectdirecteur Prinsengrachtziekenhuis Prinsengrachtziekenhuis viert 150-jarig bestaan Op 11 juni 1857 opende de Vereeniging voor Ziekenverpleging haar deuren op de locatie aan de Prinsengracht. Op 11 juni 2007 was het gebouw precies 150 jaar in gebruik als ziekenhuis. In het verleden ontwikkelde het Prinsengrachtziekenhuis zich tot een echt binnenstadziekenhuis waar de menselijke maat zichtbaar en voelbaar is gebleven. Na de fusie met het OLVG in 1994 werd poliklinische zorg het uitgangspunt. De afgelopen tien jaar heeft het Prinsengrachtziekenhuis zich vooral gericht op ambulante zorg voor uiteenlopende specialismen. Onderzoek leidt tot vernieuwingsproject In 2006 werd het startschot gegeven voor een grootschalig verbouwings- en vernieuwings project om van het Prinsengrachtziekenhuis een moderne en servicegerichte ziekenhuisvoorziening te maken. Daarvoor is uitgebreid onderzoek gedaan onder patiënten en verwijzers. Begin 2007 is de projectorganisatie aan het werk gegaan. In 2011 moeten de plannen zijn gerealiseerd.

12

13 Dichtbij. OLVG De lijnen zijn letterlijk kort. We komen de specialisten in de gang tegen. Daardoor ken je elkaar en loop je ook makkelijk binnen om iets te vragen. Opgenomen patiënten breng ik nu sneller een bezoekje. En voor bijvoorbeeld bloedprikken of het maken van een röntgenfoto hoeft de patiënt alleen het gebouw even door. Het bezoek van een patiënt aan de huisarts en het ziekenhuis wordt zo veel efficiënter. Patrick Bindels, unitvoorzitter Buitenhof Huisartsenpraktijk Buitenhof breidt uit Het Buitenhof is een zelfstandige huisartsenpraktijk en sinds begin 2007 gehuisvest binnen de muren van het OLVG. In november van vorig jaar verhuisde het Buitenhof naar een geheel nieuwe locatie in het ziekenhuis. Door dichter bij elkaar te zitten wisselen de huisartsen en het ziekenhuis makkelijker informatie uit en komen verbeterprojecten sneller tot stand. De huisartsen en het OLVG verwachten daarmee de zorg aan patiënten verder te kunnen verbeteren. Zes huisartsen vormen samen de unit Huisartsengeneeskunde binnen het OLVG die inmiddels meer dan 6500 patiënten telt.

14

15 Samen sterk. OLVG Onze ambitie is om als samenwerkende groep van ziekenhuizen tot een kwaliteitskeurmerk te komen. Daarmee onderscheiden we ons van andere ziekenhuizen en verwerven we een stevigere marktpositie. Over vijf jaar weet de patiënt niet beter dan dat hij voor de beste zorg in een van onze ziekenhuizen moet zijn. Douwe Hemrika, voorzitter Raad van Bestuur Vijf topklinische ziekenhuizen starten landelijke samenwerking Het OLVG werkt sinds 2007 nauw samen met vier andere topklinische ziekenhuizen in het land: het Martini Ziekenhuis in Groningen, de AntoniusMesosGroep in Nieuwegein, het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Net als het OLVG hebben deze ziekenhuizen een sterke positie in hun regio. Door een landelijke keten te vormen willen de ziekenhuizen de kwaliteit van hun patiëntenzorg versterken en continuïteit waarborgen. Binnen de samenwerkingsformule kunnen de ziekenhuizen onderling doorverwijzen of personeel uitwisselen. Bijvoorbeeld als er specifieke kennis vereist is of als er te lange wachttijden dreigen te ontstaan. De samenwerking krijgt ook vorm op terreinen als opleiding, ICT, inkoop en personeel. Bovendien worden in de ziekenhuizen belangrijke kwaliteitsbevorderende maatregelen doorgevoerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van elkaars kennis en ervaring. Het kwaliteitskeurmerk van de landelijke keten versterkt de reputatie van het OLVG naar patiënten en verwijzers.

16

17 Anticiperend. OLVG De laatste jaren staat voeding enorm in de belangstelling. Door het project ondervoeding is ook bij andere medische disciplines binnen het OLVG het besef doorgedrongen dat vroegtijdig starten met adequate voeding cruciaal is in de behandeling van de patiënt. De nieuwe aanpak betekent een structurele vooruitgang van onze patiëntenzorg. Anneke Huigen, afdelingsleider Diëtetiek Afdeling Diëtetiek ontwikkelt aanpak ondervoeding Dankzij een financiële bijdrage van zorgverzekeraar AGIS initieerde de afdeling Diëtetiek in 2006 een nieuwe aanpak om ondervoeding bij patiënten vroegtijdig op te sporen. Dit heeft ertoe geleid dat vanaf 2007 alle patiënten bij opname in het OLVG worden gescreend op ondervoeding. Met een korte vragenlijst worden ongewenst gewichtsverlies, verminderde eetlust en het gebruik van sonde- of drinkvoeding in kaart gebracht. Als er sprake is van ondervoeding stelt de diëtist met de patiënt een dieet samen om het herstel voorspoediger te laten verlopen. Dat is essentieel, want met adequate voeding wordt de kans op complicaties zoals doorligwonden verkleind. Bovendien gaat de conditie van patiënten sneller vooruit, genezen wonden beter en neemt de kwaliteit van leven toe.

18

19 Lerend. OLVG Op de meeste gevallen van agressie bij patiënten en bezoekers kunnen we preventief inspelen. Daar worden onze medewerkers op getraind. Door de juiste benadering, een goed compromis en door mensen van tevoren aan te spreken, kun je veel voorkomen. En dat gebeurt ook. Eric Scheutjens, projectleider Veilige zorg Nieuwe huisregels dwingen respect af Met het project Veilige zorg is een uniforme methodiek ontwikkeld om gericht met agressie om te gaan. Interne agressietrainingen en regels die in protocollen zijn vastgelegd, geven medewerkers houvast om daadkrachtig op te treden tegen agressief gedrag. Ook de nieuwe huisregels dragen bij tot wederzijds respect. Patiënten en bezoekers worden van deze regels op de hoogte gebracht. Zo weten alle partijen wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten. Teaching Hospital organiseert wetenschaps- en scriptieprijs Op 23 november 2007 vond voor het vierde jaar op rij de OLVG-Wetenschapsdag plaats. Op deze Wetenschapsdag krijgen arts-assistenten de gelegen heid hun onderzoeks activiteiten te presenteren aan een breed OLVG-publiek. De wetenschapsprijs ging naar apotheker in opleiding Millie Attema-de Jonge. Zij deed onderzoek naar de werking van drie sneltesten voor toxicologische screening van drugsgebruik bij patiënten op de spoedeisende hulp. Naast de wetenschapsprijs reikte het OLVG een nieuwe prijs uit: de scriptieprijs voor verpleeg kundigen. Met deze prijs stimuleert het OLVG dat waardevol verpleegkundig onderzoek daadwerkelijk wordt toegepast. Verpleegkundige Maartje Rotsteege won in september 2007 de prijs met haar scriptie over bijvoeding aan gezonde zuigelingen.

20

21 Efficiënt. OLVG De polikliniekassistenten zijn heel enthousiast over het nieuwe elektronische afsprakensysteem voor Radiologie. En de patiënt hoeft voortaan niet meer zelf achter nieuwe afspraken aan. Dat draagt bij aan de professionele uitstraling van het OLVG. Arnoud Dernee, implementator AIT Radiologie automatiseert afspraken In april 2007 heeft de ICT-afdeling van het OLVG een nieuw afsprakensysteem voor de unit Radiologie ingevoerd. De arts schrijft geen aanvraagbriefje meer, maar geeft elektronisch opdracht voor een röntgenfoto. Via de computer boekt de polikliniekmedewerker vervolgens de afspraak in de agenda van Radiologie. Tijdens het maken van de afspraak wordt voor de patiënt een informatiefolder op maat afgedrukt. De elektronische aanvraag voor de röntgenfoto bevat informatie over het onderzoek, de vraag en de prioriteit. Met de patiënt kan ook direct een vervolgafspraak voor de uitslag worden gemaakt. Nu al blijkt dat het nieuwe systeem alle betrokkenen een enorme tijdwinst oplevert. Het systeem is in 2007 geïntroduceerd bij de units Longgeneeskunde en Orthopedie. Inmiddels is het ordermanagement voor de Radiologie ziekenhuisbreed ingevoerd.

22

23 Competent. OLVG In het OLVG gaat het niet alleen om wát je doet, maar ook om hóé je het doet. Juist dat staat centraal in het contact met de patiënt. En het versterkt de samenwerking van medewerkers onderling. Maarten Schutte, directeur Teaching Hospital Competentiemanagement versterkt functioneren medewerkers Kennis en vaardigheden, maar zeker ook het bijbehorende gedrag van medewerkers, krijgen de volledige aandacht binnen het OLVG. Sinds 2007 werkt een projectgroep daarom aan de ontwikkeling en invoering van competentiemanagement. Samen met medewerkers is door middel van groepsgesprekken voor iedere functiegroep in kaart gebracht welke competenties succesbepalend zijn. Hoe is een medewerker succesvol en welk gedrag hoort daarbij? Drie kerncompetenties gelden voor iedereen binnen het OLVG: patiënt centraal, expertise en samenwerken. Of je nu verpleegkundige, logistiek medewerker of receptioniste bent, het belang van de patiënt staat bij het OLVG altijd voorop. Voor iedere functie is een competentieprofiel ontwikkeld. Het beschrijft aan de hand van concrete voorbeelden over welke vaardigheden een medewerker moet beschikken. Met dit profiel kunnen medewerkers heel gerichte terugkoppeling krijgen op hun eigen functioneren. Bijvoorbeeld van een leidinggevende. Maar ook van directe collega s. Deze inzichten maken het vervolgens voor iedere medewerker mogelijk om een eigen professioneel ontwikkelingsplan te maken. In 2008 worden de eerste afdelingen getraind zodat er concreet met de competenties gewerkt kan worden.

24 06.00 uur uur uur uur uur uur uur uur

25 Comfortabel. OLVG Mensen zijn gewend om s avonds nog in de supermarkt terecht te kunnen. Een koopavond in het OLVG sluit mooi aan bij onze 24 uursmaatschappij. Het is een goede service. En we krijgen er veel waardering van de patiënt voor terug. Ed van Deelen, voorzitter Medische Staf Avondspreekuur drukbezocht Sinds 2 oktober 2007 heeft het OLVG een ziekenhuisbreed avondspreekuur. Patiënten kunnen elke dinsdag tot acht uur s avonds op alle poliklinieken terecht. De service op de avondpolikliniek verschilt niet van de middagpolikliniek. Alle ondersteunende diensten draaien mee. Patiënten kunnen onder meer röntgenfoto s laten maken, bloed laten afnemen of een pasje laten maken bij de inschrijfbalie. Met de extra service komt het OLVG tegemoet aan de behoefte van mensen die overdag minder tijd hebben. De eerste avondspreekuren waren dan ook drukbezocht. Vooral voor werkende mensen, mensen met kleine kinderen en ouderen die door hun kinderen worden begeleid, is het avondspreekuur een uitkomst. Na een evaluatie wordt in 2008 gekeken of het avondspreekuur mogelijk nog verder kan worden uitgebreid.

26

27 Dienstverlenend. OLVG Door de samenwerking met BovenIJ en St. Lucas Andreas sta je sterker. Ieder van ons is zo enthousiast dat we nét dat beetje meer kunnen doen voor Amsterdamse kinderen met diabetes. We zijn ervan overtuigd dat dit de patiëntenzorg ten goede komt. Marie-Louise de Sonnaville, kinderarts Diaboss helpt kinderen met diabetes Onder de naam Diaboss startte het OLVG op Wereld Diabetesdag, 14 november 2007, een samenwerking met de ziekenhuizen BovenIJ en St. Lucas Andreas om de diabeteszorg voor kinderen in Amsterdam te verbeteren. Vanaf dat moment delen de ziekenhuizen hun kennis over de symptomen en de behandeling van diabetes, maken ze meer gebruik van moderne technische hulpmiddelen en organiseren ze gezamenlijke educatieve bijeenkomsten en activiteiten voor kinderen en ouders. Groepsconsulten slaan aan Niet één patiënt, maar een hele groep tegelijk op consult. Bij de unit Kindergeneeskunde blijkt het prima te werken. Wat anders in een individueel consult aan de orde kwam, wordt sinds vorig jaar regelmatig in aanwezigheid van vijf tot zeven medepatiënten gedeeld. Voordeel is dat patiënten tijdens het consult ervaringen kunnen uitwisselen en extra kennis opdoen over hun ziektebeeld. Vragen die bij een patiënt of ouders leven, kunnen in de groep besproken worden. Op dit moment vinden er groepsconsulten plaats voor kinderen met diabetes en voor kinderen met obesitas. Ook de unit Gynaecologie/Verloskunde en Fertiliteit is in 2007 gestart met groepsconsulten.

28 Oog voor onze patiënten Voorlichting voor iedereen toegankelijk Patiënten staan centraal in het OLVG. Hun behoeften en wensen zijn leidend voor de wijze waarop de medische zorg- en dienstverlening wordt aangeboden. In 2007 zijn daarom verschillende onderzoeken onder patiënten uitgevoerd, waaronder een groot patiënt-tevredenheidsonderzoek. Met deze onderzoeken zijn de meningen en ervaringen van patiënten in kaart gebracht. Hiermee wil het OLVG de kwaliteit van zorg en dienstverlening verbeteren. Zes medische afdelingen hielden een digitaal tevredenheids- en ervarings onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek geven inzicht in de waardering van de patiënten, maar natuurlijk ook in mogelijke verbeteringen. Op basis van de uitkomsten zijn op alle afdelingen verbetertrajecten gestart. In 2008 werken meerdere afdelingen met dit onderzoek. Belevingswereld Om meer diepgaande informatie te krijgen over de wensen, behoeften en ervaringen van patiënten zijn in 2007 zogenaamde spiegelgesprekken gevoerd. Door middel van persoonlijke gesprekken met patiënten kregen OLVG-medewerkers meer zicht op de belevingswereld van de patiënt en partner. Tot slot organiseerden de units Interne Geneeskunde, Urologie en Radiologie focusgroepen met hun patiënten. Wensen en behoeften over het zorgproces, de begeleiding en de informatie werden hiermee gepeild. Ook werd in deze groepen gesproken over de indeling van een afdeling, de wachttijden en de inrichting van de wachtruimten. Als ziekenhuis in de binnenstad van Amsterdam kent het OLVG een grote verscheidenheid aan patiënten. In 2007 is de voorlichting naar deze brede patiëntenpopulatie van het OLVG sterk verbeterd. Zo vinden patiënten naast Nederlandse informatie ook Turkse en Arabische voorlichting op de internetsite. Bovendien is het sinds vorig jaar mogelijk om op de weg te volgen die een patiënt op een verpleegafdeling doorloopt. Met aansprekende foto s en geluidsfragmenten. Vooral door het gebruik van gesproken tekst is de informatie makkelijk toegankelijk geworden voor verschillende patiëntengroepen. Voorlichtingscentrum Patiënten en bezoekers die een voorlichtingsfolder willen of een vraag hebben, kunnen terecht bij het Voorlichtingscentrum van het OLVG. Het Voorlichtingscentrum organiseert bovendien bijeenkomsten en inloopmiddagen. Met name de borstvoedingsbijeenkomsten en het Diabetes Informatie Punt werden in 2007 druk bezocht. Reden te meer om te verhuizen naar een nieuwe plek in het ziekenhuis. Sinds april van 2008 is het Voorlichtingscentrum gevestigd op een centrale plek bij de hoofdingang. Nieuwe website voor kinderen In het voorjaar van 2007 is de kindersite van het OLVG online gegaan. Een site vol informatie in klare kindertaal. Kinderen bezoeken de site vanuit huis als voorbereiding op een doktersbezoek, een onderzoek of een opname in het OLVG. Een virtuele rondleiding door de afdelingen en informatie over bijvoorbeeld de operatie, de narcose of een prik maakt de kinderen minder angstig. Ook kunnen kinderen via de site kennis maken met de medewerkers op de verschillende afdelingen. De site is nog volop in ontwikkeling.

29 Transparantie in zorg en kwaliteit Het OLVG zet zich in om de kwaliteit van de zorg inzichtelijk te maken voor patiënten en maatschappij. In 2007 heeft het OLVG daarom de prestatie-indicatoren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg verzameld en via de OLVG-website inzichtelijk gemaakt. Deze prestatie-indicatoren zijn meetbare aspecten van zorg en geven een aanwijzing over bijvoorbeeld de kwaliteit of de veiligheid. Het OLVG was bovendien een van de pioniers in het project Kwaliteit van zorg in de etalage. In 2006 en 2007 werden kwaliteitsindicatoren voor specifieke medische behandeltrajecten in kaart gebracht. Dit project is uitgevoerd in het kader van het programma Kiezen in Zorg dat patiënten informatie biedt die zij kunnen gebruiken wanneer ze een ziekenhuis moeten kiezen. Zorgbrede Corporate Governance De Zorgbrede Governancecode is de leidraad in de verslaglegging die het OLVG doet naar al haar relatiegroepen. De meeste aanbevelingen uit deze zorgcode zijn inmiddels vastgelegd. Zo zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van bestuurders en toezichthouders vermeld in openbare documenten als statuten en reglementen. Personalia en nevenfuncties van bestuurders en toezichthouders worden sinds 2006 via de website van het OLVG openbaar gemaakt. Ook maakt het OLVG in navolging van de code haar gedragsregels meer expliciet. In 2008 worden een algemene gedragscode en een regeling voor melding van misstanden ( klokkenluidersregeling ) opgesteld, in aanvulling op interne en externe klachtenregelingen. Organisatie in ontwikkeling Het OLVG heeft de ambitie om in de sterk veranderende omgeving een toonaangevend en vernieuwend ziekenhuis te zijn én te blijven. Een ziekenhuis dat op vrijwel alle aspecten van medische dienstverlening en organisatie tot de top van Nederland behoort. Deze ambitie staat niet op zichzelf, maar is noodzakelijk om een sterke en onafhankelijke positie in de Amsterdamse regio in te kunnen blijven nemen. Bedrijfsmatige besturing Om deze ambitie waar te maken, is onder meer een bedrijfsmatige sturing van het ziekenhuis nodig. Het OLVG is daarom opgebouwd rond 26 resultaatverantwoordelijke businessunits. Binnen deze units staan het primaire proces en de medische dienstverlening aan patiënten centraal. In elke unit vervult een medisch specialist de rol van unitvoorzitter, daarin bijgestaan door een bedrijfsleider. De units hebben een eigen resultatenrekening en ontwikkelen binnen het strategische kader een eigen businessplan. Op basis hiervan wordt de begroting van het ziekenhuis opgesteld. Ten minste ieder kwartaal vindt overleg plaats tussen de Raad van Bestuur en het unitmanagement over de voortgang van de activiteiten en de begroting. Met dit unitmodel geeft het OLVG invulling aan de integratie van de medisch specialist in het ziekenhuisbedrijf.

30 Verder kijken. OLVG Het jaar in cijfers Het OLVG wil zich blijven onderscheiden van andere (Amsterdamse) ziekenhuizen door een toegan kelijk stadsziekenhuis te zijn in combinatie met het bieden van hoogwaardige (topklinische) medische zorg. Dit streven staat centraal in de toekomstplannen van het OLVG. Plannen die moeten worden gemaakt in een sterk veranderende zorgmarkt. Ontwikkelingen op politiek-economisch, sociaal en marketinggebied volgen elkaar snel op. Want wat betekenen medisch-wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen voor het ziekenhuis? En wat staat de ziekenhuiszorg in het algemeen, en het OLVG in het bijzonder, te wachten na de invoering van de maatstafconcurrentie? Wat zijn de mogelijkheden om het marktaandeel vast te houden, te vergroten en te vernieuwen? En hoe verandert de samenstelling van de groep patiënten en medewerkers? Het OLVG is een algemeen, topklinisch opleidingsziekenhuis dat zich richt op patiëntenzorg, opleiding en onderzoek. In het OLVG zijn vrijwel alle belangrijke specialismen vertegenwoordigd. Het ziekenhuis kent tevens een aantal bijzondere functies: - een hartcentrum met cardio-thoracale chirurgie en interventiecardiologie; - een hiv-behandelcentrum; - een level III intensive care; - een spoedeisende hulp met jaarlijks ruim bezoekers; - een gespecialiseerde orthopedische afdeling voor onder meer wervelkolomchirurgie. Voor het komende jaar heeft het OLVG een viertal thema s benoemd waaraan concrete doelstellingen worden verbonden. Het OLVG wil in 2008: 1 kwaliteit meten en verbeteren; 2 markt en communicatie centraal stellen; 3 een financieel gezonde bedrijfsvoering handhaven; 4 de organisatie en de units verder ontwikkelen. Gezonde financiële bedrijfsvoering Een structureel gezonde financiële bedrijfsvoering is en blijft het centrale uitgangspunt in het financiële beleid van het OLVG voor de komende jaren. De belangrijkste financiële uitdaging voor de korte en middellange termijn is de wijziging van de financierings systematiek voor medisch specialisten. Om onze positie als toonaangevend ziekenhuis ook in de toekomst waar te kunnen blijven maken, is het verder van groot belang dat de komende jaren structureel meer financiële ruimte wordt gevonden voor ICT-ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap. Kerngegevens OLVG Kerngegevens capaciteit, productie en personeel per Capaciteit Erkende bedden 555 Productie Gestarte DBC s (in A- en B-segment) Parameters A-segment - Opnamen Eerste polikliniekbezoeken Dagverplegingen Zware dagverplegingen Verpleegdagen * Gemiddeld aantal verpleegdagen per patiënt 6,5 Personeel Medewerkers in loondienst (inclusief medische staf) Fte medewerkers in loondienst 2.201,9 De Medische Staf van het OLVG telde op 31 december leden en 16 buitengewone leden. * Inclusief het aantal verkeerde beddagen in A- en B-segment.

31 Resultaat 2007 Geconsolideerde balans per (x 1000 in euro s, na resultaatsbestemming) Geconsolideerde resultatenrekening (x 1000 in euro s) Bedrijfsopbrengsten Wettelijk budget voor aanvaardbare kosten en/of subsidie Inkomsten medische staf niet WTG-budget DBC opbrengsten B-segment Niet gebudgetteerde zorgprestaties Opleidingsfonds CBOG Overige bedrijfsopbrengsten Som der bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Personeelskosten Afschrijvingen op materiële en immateriële vaste activa Overige bedrijfskosten Som der bedrijfslasten Resultaten Financiële baten en lasten Resultaat uit gewone bedrijfsvoering Resultaat boekjaar Resultaatbestemming Toevoeging/(onttrekking): Reserve aanvaardbare kosten Overige reserve Belang van derden Activa Vaste activa Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Totaal vaste activa Vlottende activa Voorraden Onderhanden werk uit hoofde van DBC's Vorderingen en overlopende activa Liquide middelen Totaal vlottende activa Totaal activa Passiva Eigen vermogen Kapitaal Collectief gefinancierd gebonden vermogen Niet collectief gefinancierd vrij Totaal eigen vermogen Egalisatie afschrijvingen Voorzieningen Langlopende schulden Kortlopende schulden Schulden uit hoofde van financieringsoverschot Kortlopende schulden en overlopende passiva Som der kortlopende schulden Totaal passiva

32 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Oosterpark AC Amsterdam Postbus HM Amsterdam Telefoon (020) informatie@olvg.nl Internet Colofon Samenstelling Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, juni 2008 Teksten Onze Lieve Vrouwe Gasthuis; In Beeld, Amsterdam Fotografie Rufus de Vries (In Beeld) Drukwerk Koopmans, Zwanenburg Concept, vormgeving, redactie en productie In Beeld, Amsterdam

33

Het jaar 2016 beschreven

Het jaar 2016 beschreven Het jaar 2016 beschreven Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om u op een andere wijze inzage te geven in de jaarcijfers over 2016 en de gebeurtenissen in dat jaar. Allereerst willen wij u meenemen in de

Nadere informatie

Serviceconcept. Presentatie. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam

Serviceconcept. Presentatie. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam Serviceconcept ZORGVISIE PERSBERICHT 17 maart 2010 Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die met grote regelmaat mysteryguests gaat inzetten

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Victas Fonds

Jaarverslag Stichting Victas Fonds Jaarverslag 214 Stichting Victas Fonds Utrecht, juni 215 E.J. Reinking M. de Munnik M. Scheper Bestuurder Penningmeester Secretaris Inhoudsopgave 1 Jaarverslag 214 3 2. Jaarrekening 214 4 2.1 Balans per

Nadere informatie

Jaarbericht 2008. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Jaarbericht 2008. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Jaarbericht 2008 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis 1 1 iemen en bloeien Ontkiemen en bloeien Het afgelopen jaar kende het OLVG bijzondere momenten. Het was vooral een jaar van zaaien maar er kwamen ook diverse

Nadere informatie

Klaar om te wenden. Jaarbericht 2013

Klaar om te wenden. Jaarbericht 2013 Klaar om te wenden Jaarbericht 2013 De zeilterm klaar om te wenden wordt gebruikt om een overstag aan te kondigen, zodat de bemanning voorbereidingen kan treffen. Bij een overstag draait de voorsteven

Nadere informatie

VERKORT JAARDOCUMENT 2011

VERKORT JAARDOCUMENT 2011 Voorwoord VERKORT JAARDOCUMENT 2011 Patiënt als partner Ziekenhuis van en voor de regio Samenwerken in de Coöperatie Kerngegevens Verantwoordelijke medewerker Financiën Voorwoord Afgelopen jaar vonden

Nadere informatie

Jaarbericht 2009 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Jaarbericht 2009 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Telefoon (020) 599 91 11 Postbus 95500 E-mail informatie@olvg.nl 1090 HM Amsterdam Internet www.olvg.nl End-logo_aflopend_FC_rechts.ai Dit is het standaard logo om te gebruiken.

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van Vrijwaard

Jaarrekening Stichting Vrienden van Vrijwaard Jaarrekening 2016 Stichting Vrienden van Vrijwaard 20 november 2017 Stichting vrienden van Vrijwaard INHOUDSOPGAVE pagina 1.1 Jaarrekening 2016 1.1.1 Balans per 31 december 2016 1 1.1.2 Resultatenrekening

Nadere informatie

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2017

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2017 Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3 Jaarrekening 2017 Zorgboerderij BuitenGewoon 3 Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december 2017 2 Resultatenrekening 2017 3 Waarderingsgrondslagen 5 Toelichting

Nadere informatie

Financiele gegevens 2014. Stichting Hospice Hoeksche Waard

Financiele gegevens 2014. Stichting Hospice Hoeksche Waard Financiele gegevens 2014 Stichting Hospice Hoeksche Waard BALANS PER 31 DECEMBER 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 488.106 Vlottende activa Vorderingen en overlopende activa 104.201 Liquide

Nadere informatie

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022 Uw gezondheid, Ons specialisme De koers van Amphia van 2017 naar 2022 In Amphia draait het om mensen en hun gezondheid. Iedereen heeft recht op uitstekende zorg én uitstekende service en aandacht: patiënten,

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van 'de Blanckenborg'

Jaarrekening Stichting Vrienden van 'de Blanckenborg' Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1.1 Jaarrekening 2016 1.1.1 Balans per 31 december 2016 1 1.1.2 Resultatenrekening over 2016 2 1.1.3 Kasstroomoverzicht over 2016 3 1.1.4 Toelichting op de balans

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van 'de Blanckenborg'

Jaarrekening Stichting Vrienden van 'de Blanckenborg' Jaarrekening 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1.1 Jaarrekening 2017 1.1.1 Balans per 31 december 2017 1 1.1.2 Resultatenrekening over 2017 2 1.1.3 Kasstroomoverzicht over 2017 3 1.1.4 Toelichting op de balans

Nadere informatie

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 I HAVE A DREAM MARTIN LUTHER KING JR. 28 AUGUSTUS 1963 LINCOLN MEMORIAL IN WASHINGTON Historie Frustratie van het niet kunnen anticiperen en handelen

Nadere informatie

Financiele gegevens Stichting Hospice Hoeksche Waard

Financiele gegevens Stichting Hospice Hoeksche Waard Financiele gegevens 2013 Stichting Hospice Hoeksche Waard BALANS PER 31 DECEMBER 2013 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 515.767 Vlottende activa Vorderingen en overlopende activa 43.733 Liquide

Nadere informatie

gebroken heup patiënteninformatie

gebroken heup patiënteninformatie patiënteninformatie gebroken heup U heeft uw heup gebroken. Een gebroken heup wordt ook wel collumfractuur of heupfractuur genoemd. Uw heup moeten we daarom opereren. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2018

Stichting Zorgboerderij BuitenGewoon 3. Jaarrekening 2018 Stichting Jaarrekening 2018 Inhoudsopgave Jaarrekening 2018 Balans per 31 december 2018 2 Resultatenrekening 2018 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting balans per 31 december 2018 5 Overzicht materiële

Nadere informatie

Het jaar 2017 beschreven

Het jaar 2017 beschreven Het jaar 2017 beschreven Ook dit jaar willen u graag informeren over de gebeurtenissen in 2017 en de financiële positie van Nieuw Woelwijck. Allereerst willen wij u meenemen in de ontwikkelingen in 2017.

Nadere informatie

Jaarrekening 2012. Stichting Stay Clean

Jaarrekening 2012. Stichting Stay Clean Jaarrekening 2012 Stichting Stay Clean INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Algemeen 1.1 Groepsverhoudingen 2 1.2 Doelstelling 2 1.3 Activiteiten 2 1.4 Resultaat 2 2 Jaarrekening 2012 2.1 Balans per 31 december 2012

Nadere informatie

De OZG, ons ziekenhuis. met elkaar, respectvol, gastvrij

De OZG, ons ziekenhuis. met elkaar, respectvol, gastvrij De OZG, ons ziekenhuis met elkaar, respectvol, gastvrij De OZG, óns ziekenhuis De eerste keer dat ik binnenkwam bij de Ommelander Ziekenhuis Groep in 2011 voelde dat voor mij als binnenlopen in een huis

Nadere informatie

Samen maken we goede zorg beter betaalbaar HEAD Congres 9-10 juni 2016

Samen maken we goede zorg beter betaalbaar HEAD Congres 9-10 juni 2016 Frank Kaptein Directeur/Bestuurder Intrakoop Samen maken we goede zorg beter betaalbaar HEAD Congres 9-10 juni 2016 1 Het DNA van Intrakoop Why: Samenwerking leidt tot nog waardevollere zorg & welzijn

Nadere informatie

Functiespecificatie Lid van de Raad van Toezicht OLVG. Amsterdam, januari 2019

Functiespecificatie Lid van de Raad van Toezicht OLVG. Amsterdam, januari 2019 Functiespecificatie van de Raad van Toezicht OLVG Amsterdam, januari 2019 Achtergrond Het nieuwe OLVG is ontstaan uit de fusie in 2015 van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord van het bestuur 3 Stichting Vrienden van Reade 4 De organisatie 5 De projecten 6 Jaarrekening 8 2 VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Reade

Nadere informatie

Stichting Medische Voortplanting Voorburg

Stichting Medische Voortplanting Voorburg Stichting Medische Voortplanting Voorburg Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina 1.1 Jaarrekening 2015 1.1.1 Balans per 31 december 2015 4 1.1.2 Resultatenrekening over 2015 5 1.1.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Verslag jaargesprek 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met het bestuur van het OLVG, locatie Oost te Amsterdam

Verslag jaargesprek 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met het bestuur van het OLVG, locatie Oost te Amsterdam Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518Adresgegevens (postadres) Utrecht 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl T DEFINITIEF VGR 1006024 1257872 Datum 8 februari 2016 8 februari

Nadere informatie

Beter sturen, sneller plannen

Beter sturen, sneller plannen Beter sturen, sneller plannen Ziekenhuiszorg in Nederland 83 algemene ziekenhuizen 8 academische ziekenhuizen > 180.000 medewerkers Het Amphia Ziekenhuis: de feiten (1) Eén van de drie grootste niet academische

Nadere informatie

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt 1 januari 2015 implementatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder: behouden

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

Bijlage 1. Kernactiviteiten

Bijlage 1. Kernactiviteiten Bijlage 1 Kernactiviteiten Bijlage 1 Kernactiviteiten Profiel Maasstad Ziekenhuis Het Maasstad Ziekenhuis verleent medisch specialistische zorg (diagnostiek, behandeling en nazorg) en de daaraan gerelateerde

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp en triage

Spoedeisende Hulp en triage Spoedeisende Hulp en triage Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Laurentius Ziekenhuis. Op de afdeling SEH komen dagelijks 40 tot 70 patiënten. Een kwart van deze personen wordt met de

Nadere informatie

Integraal risicomanagement

Integraal risicomanagement Samenvatting Integraal risicomanagement in 40 Nederlandse ziekenhuizen Inhoud Inleiding 3 Onderzoeksvragen 3 Integraal risicomanagement onvoldoende beschreven 4 Aanbevelingen 5 Over VvAA 7 2 VvAA Risicomanagement

Nadere informatie

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 Deze Richtlijn 655 (aangepast 2013) vervangt Richtlijn 655 (herzien 2012) en is van kracht voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari 2013. 101 1 Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

De juiste zorg, prettig bij u thuis

De juiste zorg, prettig bij u thuis De juiste zorg, prettig bij u thuis Veelzijdig in zorg Care: Persoonlijke Verzorging en Verpleging Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in

Nadere informatie

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij Dienstverlener in diagnostiek Deskundig doelmatig dichtbij PAGINA 2 PAGINA 3 pro-actief Het zal u niet ontgaan zijn: de zorgmarkt is in ontwikkeling en beweging. Kenners spreken over een emerging market

Nadere informatie

Jaarverslag over 2014

Jaarverslag over 2014 Woontij Projecten B.V. Jaarverslag over 2014 18 maart 2015 INHOUDSOPGAVE 1 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 1. Algemene gegevens 2 2. Van het bestuur 3 2 JAARREKENING 2014 1. Balans 4 2. Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Interim Management in de zorg

Interim Management in de zorg Vreemde ogen helpen Interim Management in de zorg Vreemde ogen helpen! Het gericht inzetten van een interim manager kan helpen uw problemen op te lossen of uw strategie te realiseren. Soms is het noodzakelijk

Nadere informatie

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld.

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. Discussie zorgverleners over ontwikkeling eerstelijns spoedzorg : De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. De inwoner van Noord-Nederland

Nadere informatie

Verpleegkundige opleiding Niveau 4

Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Welkom We willen je van harte uitnodigen om student verpleegkundige te worden in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein en Utrecht.

Nadere informatie

Klas op Wielen (Stichting) Hoofdposten uit de Jaarrekening Status: Afgerond (5/28/2018 3:09:35 PM)

Klas op Wielen (Stichting) Hoofdposten uit de Jaarrekening Status: Afgerond (5/28/2018 3:09:35 PM) 3.7.1 Jaarrekening: balans Activa Vaste activa Bedrag in 's per einde Bedrag in 's per einde vorig Immateriële vaste activa 0 0 Materiële vaste activa 102.484 111.962 Financiële vaste activa 0 0 Totaal

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van Vrijwaard

Jaarrekening Stichting Vrienden van Vrijwaard Jaarrekening 2017 Stichting Vrienden van Vrijwaard 5 juni 2018 Stichting vrienden van Vrijwaard INHOUDSOPGAVE pagina 1.1 Jaarrekening 2017 1.1.1 Balans per 31 december 2017 1 1.1.2 Resultatenrekening over

Nadere informatie

Profiel. Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis. 21 mei 2015. Opdrachtgever Spaarne Gasthuis

Profiel. Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis. 21 mei 2015. Opdrachtgever Spaarne Gasthuis Profiel Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis 21 mei 2015 Opdrachtgever Spaarne Gasthuis Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84 JAARREKENING GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84 1 Geconsolideerde balans per 31 december 2008 84 2 Geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2008 86 3 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 2008 (indirecte

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

Jaarrekening BV Zorg Oude IJssel

Jaarrekening BV Zorg Oude IJssel Jaarrekening BV Zorg Oude IJssel BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatverdeling) ACTIVA 31-12-2017 31-12-2016 PASSIVA 31-12-2017 31-12-2016 Vaste activa Eigen vermogen Geplaatst kapitaal 18.000 18.000

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE De toekomst van uw ziekenhuis 2012 VISIE 2016 MISSIE ZGT is hét gastvrije Twentse ziekenhuis waar de patiënt in goede handen is, waar medewerkers met plezier professioneel kunnen en willen werken en waar

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

informatie over de intensive care unit

informatie over de intensive care unit patiënteninformatie informatie over de intensive care unit In deze folder geven wij u informatie over de Intensive Care Unit (ICU) van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op de ICU worden patiënten behandeld

Nadere informatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter Jeroen Bosch Ziekenhuis Aandacht maakt t beter Inhoud + Wie zijn we? + Wat gebeurt er om ons heen? + Waar staan we voor? Wie zijn we? Facts & figures I + 635.000 inwoners in verzorgingsgebied + 3.577 medewerkers

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Strategische koers 2010-2015

Strategische koers 2010-2015 Strategische koers 2010-2015 Veiligheid voorop Strategische koers 2010-2015: DOELSTELLING: HET WESTFRIESGASTHUIS BEHOORT BINNEN DRIE JAAR TOT DE TOP-TIEN VAN VEILIGE ZIEKENHUIZEN. Het Westfriesgasthuis

Nadere informatie

Stichting Sonic Acts. Financieel jaarverslag 2013

Stichting Sonic Acts. Financieel jaarverslag 2013 Financieel jaarverslag 2013 Financieel jaarverslag 2013 inhoud pagina A Samenstelling bestuur 1 B Balans 2 C Exploitatierekening 3 D Algemene toelichting 4 A. Samenstelling van het bestuur op 31-12-2013

Nadere informatie

Voor u ligt het Sprank jaarbericht 2014.

Voor u ligt het Sprank jaarbericht 2014. Voor u ligt het Sprank jaarbericht 2014. 2014 was een jaar waarin vernieuwing en verandering aan de orde van de dag waren. Een nieuwe zorgvisie, de start van uiteenlopende nieuwe projecten, een nieuwe

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2014. Stichting Hospice Dignitas

Jaarverslaggeving 2014. Stichting Hospice Dignitas Jaarverslaggeving 2014 Stichting Hospice Dignitas INHOUDSOPGAVE Pagina 5.1 Jaarrekening 2014 5.1.1 Balans per 31 december 2014 1 5.1.2 Resultatenrekening over 2014 2 5.1.4 Grondslagen van waardering en

Nadere informatie

Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf. 11 april 2013 Welkom VOC

Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf. 11 april 2013 Welkom VOC Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf 11 april 2013 Welkom VOC Hoogwaardige en persoonlijke patiëntenzorg Máxima Medisch Centrum: het grootste ziekenhuis in Zuidoost-Brabant Ruim 3.300 medewerkers,

Nadere informatie

Kwaliteit in nieuw perspectief

Kwaliteit in nieuw perspectief Kwaliteit in nieuw perspectief Wat komt er op ons af in Almere? Almere groeit, wij groeien mee... 400.000 350.000+ 300.000 200.000 100.000 0 250.000 185.000 140.000 100.000 50.000 10.000 1980 1986 1994

Nadere informatie

Gemeenteraad Oosterhout. Amphia Ziekenhuis. 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur. Amphia Ziekenhuis

Gemeenteraad Oosterhout. Amphia Ziekenhuis. 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur. Amphia Ziekenhuis Gemeenteraad Oosterhout Amphia Ziekenhuis 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur Amphia Ziekenhuis Programma Het Amphia Ziekenhuis presenteert zich Vernieuwbouw Amphia: zorg voor

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

Rapport. Uitgebracht aan het bestuur van. UMC St Radboud Steunstichting Medische Psychologie. te Nijmegen INZAKE FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016

Rapport. Uitgebracht aan het bestuur van. UMC St Radboud Steunstichting Medische Psychologie. te Nijmegen INZAKE FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016 Rapport Uitgebracht aan het bestuur van UMC St Radboud Steunstichting Medische Psychologie te Nijmegen INZAKE FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016 Samengesteld door: Radboudumc Financiën Blad-1 INHOUDSOPGAVE Blad

Nadere informatie

Vrienden van OLVG Jaarverslag Bestuur vrienden van OLVG Datum September 2017

Vrienden van OLVG Jaarverslag Bestuur vrienden van OLVG Datum September 2017 Vrienden van Auteur(s) Bestuur vrienden van Datum September 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Fusie vriendenstichtingen en SLAZ 3 3 Doel van de Stichting 3 4 Bestuurssamenstelling 3 5 Comité van

Nadere informatie

Polikliniek Orthopedie

Polikliniek Orthopedie Polikliniek Orthopedie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Orthopedie van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de polikliniek.

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam

FINANCIEEL VERSLAG 2014 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam FINANCIEEL VERSLAG 2014 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam Inhoud : Bestuursverslag Balans per 31-12-14 Resultaten rekening per 31-12-14 Korte toelichting op de balans Accountantsverklaring inzake 2014

Nadere informatie

Spoedeisende hulp: Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten

Spoedeisende hulp: Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten Spoedeisende hulp: Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) biedt 24 uur per dag medische en verpleegkundige hulp bij situaties met een spoedeisend karakter. In

Nadere informatie

Hoe is het Anna Paviljoen ontstaan?

Hoe is het Anna Paviljoen ontstaan? Hoe is het Anna Paviljoen ontstaan? Eugenie Kaaijk, gynaecoloog OLVG Carlijn Kraakman, kinderarts OLVG Startpresentatie 2009 Uniek zorgconcept Moeder & Kind en Kinderafdeling Hoe het was... Neonatologie

Nadere informatie

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen lnhoud 1 INTRODUCTIE econocom groep; een grote speler voor financiële & digitale services +40 jaar ervaring 19 landen +9.000

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Conclusie. Resultaten. Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr.

Inhoudsopgave. Inleiding. Conclusie. Resultaten. Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr. Rapport Inhoudsopgave Inleiding Conclusie Resultaten Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr.nl Inleiding Meest patiëntvriendelijk De prijs voor meest

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid

Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid Acute opname afdeling Locatie Den Helder www.nwz.nl Inhoud Opname 3 Visite van artsen 3 Uw verblijf 3 Ontslag 5 Rechten van de patiënt 5 Uw klacht 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Steun Stichting Vrienden van Winterdijk

Jaarrekening 2014. Steun Stichting Vrienden van Winterdijk Jaarrekening 2014 Steun Stichting Vrienden van Winterdijk INHOUDSOPGAVE Pagina Jaarrekening 2014 Balans per 31 december 2014 3 Resultatenrekening over 2014 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

STICHTING TITUREL. Fiscaal nummer: Putte. Publicatiebalans 31 december Pagina 1 van 5

STICHTING TITUREL. Fiscaal nummer: Putte. Publicatiebalans 31 december Pagina 1 van 5 STICHTING TITUREL Fiscaal nummer: 8004.75.380 Putte Publicatiebalans 31 december 2018 Pagina 1 van 5 1.1.1 BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatbestemming) ACTIVA Ref. 31-dec-18 31-dec-17 Vaste activa

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Voorbeeldziekenhuis. Jaarverslagen Analyse

Voorbeeldziekenhuis. Jaarverslagen Analyse Jaarverslagen Analyse 2006-2010 Baten In het bovenste overzicht worden de baten van uw ziekenhuis vergeleken met de vergelijkingsgroep. De totale baten worden opgesplitst in het A-segment, B-segment en

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi & Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Zorgvastgoed innovatief en financieel verantwoord. Fred Bisschop

Zorgvastgoed innovatief en financieel verantwoord. Fred Bisschop Zorgvastgoed innovatief en financieel verantwoord Fred Bisschop Financiering op basis van de businesscase De businesscase beslaat een lange periode en wordt door verschillende actoren bepaald Financiers

Nadere informatie

In deze maandelijkse nieuwsbrief praten we u bij over onze toekomstplannen. Over wat er is gebeurd en wat er op de planning staat.

In deze maandelijkse nieuwsbrief praten we u bij over onze toekomstplannen. Over wat er is gebeurd en wat er op de planning staat. 1 van 9 2-5-2019 19:51 Online lezen Afmelden Nieuwsbrief Toekomst HMC Mei 2019 Even bijpraten... In deze maandelijkse nieuwsbrief praten we u bij over onze toekomstplannen. Over wat er is gebeurd en wat

Nadere informatie

Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein

Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein December 2010 Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein Verkennend onderzoek Ervaringen patiënten met Zorgdomein Henriëtte Bleumink, Belangenbehartiger Zorgbelang December 2010 Onderzoek

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting voor Kulturele Samenwerking Multiplex

Jaarrekening Stichting voor Kulturele Samenwerking Multiplex Jaarrekening 2017 Stichting voor Kulturele Samenwerking Multiplex INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 2017 1.1 Balans per 31 december 2017 1 1.2 Resultatenrekening over 2017 2 1.3 Kasstroomoverzicht over

Nadere informatie

3.4 Toelichting op de geconsolideerde resultatenrekening over 2018

3.4 Toelichting op de geconsolideerde resultatenrekening over 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Verslag van bestuur en directie Stichting Broodnodig 1.1 Voorwoord 1.2. Terugblik 2018: 1.2.1 Dagbesteding 1.2.2. Ambulante thuisbegeleiding 1.2.324 - uurszorg 1.2.4 Medewerkers 2. Doelstellingen.

Nadere informatie

Capaciteitsmanagement in het SLAZ

Capaciteitsmanagement in het SLAZ Capaciteitsmanagement in het SLAZ: de lange weg naar sturen op cijfers Waarom simuleren, wachtrijtheorie en lineair programmeren voor de meeste ziekenhuizen onzinnig zijn en wat dan wel werkt Jesse de

Nadere informatie

Zorgverkoop snijdt het mes aan twee kanten Oncologie samenwerken of concurrentie. Jaco Schutte

Zorgverkoop snijdt het mes aan twee kanten Oncologie samenwerken of concurrentie. Jaco Schutte Zorgverkoop snijdt het mes aan twee kanten Oncologie samenwerken of concurrentie Jaco Schutte 1 2 Toonaangevend en Gastvrij Het OLVG & Lucas Andreas; 2 topklinische ziekenhuizen Jaaromzet ruim 300 miljoen

Nadere informatie

Interim-management en advies Financiële specialisten voor de overheid en not for profit

Interim-management en advies Financiële specialisten voor de overheid en not for profit BENCHMARK OP MAAT Inhoud pagina 1 Inleiding 2 2 Observaties en indeling naar omzet 3 3 De parameters 4 4 Resultaten 5 5 Conclusie 12 Bijlage 1 1 Inleiding Ons product Benchmark Op Maat is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten

Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten Accountants Belastingadviseurs Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 14 februari 2013 Stichting Hospice

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis. Rotterdam

Jaarrekening Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis. Rotterdam Jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina 1. Accountantsrapport 1.1 Samenstellingsverklaring 2 1.2 Resultaten 3 1.3 Financiële positie 5 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december 2013 8 2.2 Staat van baten

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

Inkomsten uit doorbelaste Arq kosten - - Overige bedrijfsopbrengsten Bruto bedrijfsresultaat

Inkomsten uit doorbelaste Arq kosten - - Overige bedrijfsopbrengsten Bruto bedrijfsresultaat 7.5 Arq Beheer B.V. geconsolideerd Overige bedrijfsopbrengsten 4.026.719 3.810.034 Bruto bedrijfsresultaat 4.026.719 3.810.034 Personeelskosten 887.427 1.074.943 Afschrijvingskosten 442.499 861.658 Doorbelaste

Nadere informatie

Samenwerken Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met een breed zorgaanbod. Wij zijn erin geslaagd om ons

Samenwerken Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met een breed zorgaanbod. Wij zijn erin geslaagd om ons Jaarbeeld 2015 In dit Jaarbeeld wij geven u een impressie wat voor jaar 2015 was voor het IJsselland Ziekenhuis. Onze focus ligt op het samen werken aan de best denkbare zorg voor elke patiënt en zijn

Nadere informatie

Jaarrekening per 31 december 2008. de Kijvelanden forensisch psychiatrisch centrum

Jaarrekening per 31 december 2008. de Kijvelanden forensisch psychiatrisch centrum Jaarrekening per 31 december 2008 de Kijvelanden forensisch psychiatrisch centrum 2 Jaarrekening 2008 3 Balans per 31 december 2008 4 Resultatenrekening over 2008 5 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

De Schakel Bankrekening: NL92RABO AW Best AGB-code

De Schakel Bankrekening: NL92RABO AW Best   AGB-code De Huisartsenpraktijk. 1. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 12 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de huisartsenpraktijk? 1 keer 10% 5-9 keer 45% 2-4 keer 20% 10 keer

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

verpleegafdeling Longgeneeskunde

verpleegafdeling Longgeneeskunde patiënteninformatie verpleegafdeling Longgeneeskunde aanvullende informatie voor COPD-patiënten Opname via de Spoedeisende Hulp Vanwege uw klachten heeft u zich gemeld bij de afdeling Spoedeisende Hulp.

Nadere informatie

Strategie SEIN 2013-2016

Strategie SEIN 2013-2016 Strategie SEIN 2013-2016 2016 Vastgesteld 14 mei 2012 Inleiding Gespecialiseerde Epilepsiezorg SEIN biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, woonzorg en dagbesteding en onderwijs aan mensen met

Nadere informatie

Verpleegkundige opleiding Niveau 4

Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Welkom Het St. Antonius Ziekenhuis voert, in nauwe samenwerking met het MBO Utrecht, de versnelde opleiding tot verpleegkundige uit. Dit is

Nadere informatie

Jaarrekening Steun Stichting Vrienden van Winterdijk

Jaarrekening Steun Stichting Vrienden van Winterdijk Jaarrekening 2018 Steun Stichting Vrienden van Winterdijk INHOUDSOPGAVE Pagina Jaarrekening 2018 Balans per 31 december 2018 3 Resultatenrekening over 2018 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie