Brochure. Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom. Leerkring Omgaan met verschillen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure. Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom. Leerkring Omgaan met verschillen"

Transcriptie

1 Brochure Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom Leerkring Omgaan met verschillen

2

3 Inleiding Omgaan met verschillen is een thema dat inmiddels een geschiedenis heeft binnen het primair onderwijs. Veel aandacht gaat naar de kinderen met een vertraagde ontwikkeling. Meerbegaafden zijn daarbij wat in de schaduw gebleven. Er is de laatste jaren wel meer belangstelling gekomen voor de kinderen die een voorsprong in de cognitieve ontwikkeling hebben, maar de aandacht is nog steeds beperkt. De vraag waar we voor staan is: hoe kan een leraar met een groep van vaak meer dan 25 leerlingen en meestal 3 streams zijn mogelijkheden uitbreiden, zodat kinderen die vaak op halve kracht meedoen op een betere manier betrokken worden bij het onderwijs? Op die vraag heeft de leerkring Omgaan met verschillen van Samen in ontwikkeling antwoord willen geven. Deze brochure gaat kort in op het belang van differentiëren, welke vragen je kunt stellen om kinderen uit te dagen en hoe de door de leerkring ontwikkelde Waaier van Bloom ingezet kan worden. Meer informatie is te vinden op Verantwoording De leerkring Omgaan met verschillen was actief binnen het project Samen in ontwikkeling, waarin wordt nagedacht over het sámen opleiden van leraren en ontwikkelen van onderwijs. In dit project participeren leraren, onderwijsadviseurs, docenten van Driestar hogeschool en pabostudenten. Door deze samenwerking wordt kennis vanuit de praktijk en de theorie gebundeld om zo het veld en de pabo-opleiding te versterken. De leerkring Omgaan met verschillen had als doel het bevorderen van excellentie in het primair onderwijs te voorzien van visie, onderbouwing en uitwerking, zodanig dat deze inzet gehanteerd kan worden door studenten en scholen binnen het christelijk (reformatorisch) onderwijs.

4 Meerbegaafde kinderen Kinderen met een (veel) hoger dan gemiddeld IQ zijn geen bijzondere mensen. In Bijbelse zin: het zijn mensen met de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen met betrekking tot hun verstandelijke talenten dan gemiddeld. Zij kunnen de volwassenen van straks zijn die meer verantwoordelijkheid kunnen dragen op posities waar je aan je medemens kunt dienstbaar zijn, in het bijzonder aan de geloofsgenoten, tot eer van God. Deze insteek is onze inspanning waard. Meerbegaafde kinderen hebben wel eigen ontwikkelingsvragen. Binnen de schoolcontext vragen ze (h)erkenning van de leraar. Wie positief gewaardeerd wordt in zijn eigenheid, ervaart vertrouwen en staat open voor ontwikkeling. En wie beseft dat hij begaafd is op een bepaald terrein, kan nadenken over de eigen verantwoordelijkheid aan de Gever van die gaven, dus aan God. Dat geldt overigens voor alle kinderen, in welke mate ze ook maar begaafd zijn! Meerbegaafden verdienen het om uitgedaagd te worden tot ontwikkeling. Zij hebben ook aandacht nodig voor hun specifieke leervragen, zoals het leren leren, het leren samenwerken en het reguleren van de eigen emoties in relatie tot het werk en tot anderen. Differentiëren helpt Veel leraren zullen zich afvragen waar ze de tijd vandaan moeten halen om aan nog weer een nieuwe groep aandacht te besteden binnen de differentiatie die al plaatsvindt. Het hanteren van drie streams in de instructie is ongeveer het maximaal haalbare. Maar er is een andere weg. Door kinderen op een andere manier aan te spreken en te bevragen ontstaat een ander denkklimaat, waarvan meer kinderen dan alleen meerbegaafden voordeel hebben. We zoeken het dus niet zozeer in weer andere leerstof of weer andere groeperingsvormen, maar in het activeren van het denken. Daardoor wordt een hoger niveau van betrokkenheid bereikt en verbetert het welbevinden van de leerlingen. De instructies worden beter gevolgd en zullen dus beter landen.

5

6 Hogere-orde-denken We hebben dus niet gekozen voor een nieuwe stream, maar voor interactie met alle kinderen tijdens instructie en verwerking. Instructies en verwerkingen zitten vaak vol met vragen die door de leraar gesteld worden. Door vragen te stellen probeert de leraar een indruk te krijgen van de voorkennis en probeert hij de kinderen aan het denken te zetten en te motiveren. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van verwerkingsopdrachten waardoor kinderen zelfstandig door kunnen gaan op de aangeboden inhouden. In veel situaties stellen leraren vragen die behoren tot het lagere-orde-denken. De Amerikaanse onderwijspsycholoog Benjamin Bloom maakte een indeling (taxonomie) in niveaus van denken. Hij onderscheidt drie niveaus van lagere-orde-denken (LOD) en drie niveaus van hogere-orde-denken (HOD). Ze zijn alle zes belangrijk. Maar hoe verder je stijgt in de taxonomie, des te meer denkvermogen er wordt gevraagd. De LOD-niveaus zijn: Onthouden (Wie weet nog?) Begrijpen (Kun je uitleggen waarom?) Toepassen (Weet je nog een andere situatie waarin?) De vragen op LOD-niveau zijn voor een meerbegaafde maar matig interessant. Hij weet het antwoord toch wel. Er is geen echte probleemstelling. Meerbegaafde kinderen worden juist gemotiveerd door HOD-vragen. De HOD-niveaus zijn: Analyseren (Wat zijn andere mogelijke uitkomsten?) Evalueren (Welke invloed zal hebben op ons leven?) Creëren (Zie je een mogelijke oplossing voor?)

7 Deze leerlingen worden via HOD geholpen om meer betrokken te zijn, omdat het bij hen in het bijzonder past om op een hoger niveau mee te denken. Tegelijkertijd worden kinderen met een minder sterk denkvermogen uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen in het denken. Ander leraargedrag kan (een deel van) de oplossing zijn in het afstemmen van het onderwijs op meerbegaafden. Een mooi hulpmiddel hiervoor is de Waaier van Bloom die de leerkring ontwikkeld heeft. Hierover lees je meer op de volgende pagina.

8 De Waaier van Bloom Met de Waaier van Bloom kun je de taxonomie van Bloom in de praktijk brengen. Met deze tool kun je in je vraagstelling een plaats geven aan het hogere-ordedenken naast het lagere-orde-denken. Door een beroep te doen op de hogere-ordedenkvaardigheden zul je merken dat de kinderen meer alert zijn tijdens interactief werken en zelfstandig werken. Met name de kinderen die qua intelligentie boven het gemiddelde uitstijgen worden meer aangesproken, maar ook voor de anderen is het goed om zich te trainen in denkvaardigheden.

9 De waaier kan op diverse manieren gebruikt worden. Leraren kunnen onderling oefenen en elkaar controleren met behulp van deze waaier. De leraar kan tijdens de lesvoorbereiding of tijdens de les zelf snel zien welke vraag hij kan stellen als hij naar een bepaald niveau zoekt. Kinderen kunnen leren zelf een indeling te maken in de niveaus van Bloom met behulp van de waaier. Het gebruik van dit hulpmiddel bevordert het bewust vragen stellen op verschillende niveaus.

10

11 Tot slot Weten hoe je de waaier goed inzet? Op vind je een filmpje waarin leraren in hun klas LOD- en HOD-vragen stellen aan de kinderen. Wil je als schoolteam inzetten op het gebruik van de taxonomie van Bloom, dan kun je terecht bij Driestar onderwijsadvies. Neem contact op met onderwijsadviseur Martine Blonk ( ) voor een studiemorgen of -middag. Je kunt de waaier bestellen via webwinkel.driestar-educatief.nl. Heb je vragen? We zijn je graag van dienst. M. (Chiel) Noort Onderwijsadviseur (0182) De leerkring Omgaan met verschillen is verbonden aan het project Samen in ontwikkeling in de periode De leerkring bestond uit de volgende personen: Theresia van Bale (leraar basisonderwijs), Nelleke Bultje (docent pabo), Esther Dekker (leraar basisonderwijs), Chiel Noort (onderwijsadviseur), Kees van Leeuwen (leraar basisonderwijs), Mireille Schinkelshoek (intern begeleider basisonderwijs), Jan Verburg (onderwijsadviseur).

12 Burg. Jamessingel 2 Postbus AJ Gouda T info@driestar-hogeschool.nl Samen in ontwikkeling (SAM) is een opleidingsschool van ruim zeventig basisscholen en Driestar hogeschool. Samen dragen zij zorg voor de ontwikkeling van studenten tot excellente leerkrachten. SAM is ook samen onderzoek doen, samen verder leren en samen staan voor kwaliteit.

Brochure. Ouderbetrokkenheid in jouw school: visievorming en praktische tools. Leerkring Ouderbetrokkenheid

Brochure. Ouderbetrokkenheid in jouw school: visievorming en praktische tools. Leerkring Ouderbetrokkenheid Brochure Ouderbetrokkenheid in jouw school: visievorming en praktische tools Leerkring Ouderbetrokkenheid Inleiding Jouw relatie met de ouders van de kinderen in jouw klas kan veel opleveren. Uit diverse

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Presentatie Doorgaande (leer)lijn

Presentatie Doorgaande (leer)lijn Presentatie Doorgaande (leer)lijn Stelling 1 en 2 Op onze school wordt het begaafden beleid door het gehele team gedragen We zien in de uitslagen dat het beleid niet bij iedereen binnen de school gedragen

Nadere informatie

talenten ontwikkelen. Workshop Acadin. William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin

talenten ontwikkelen. Workshop Acadin. William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin talenten ontwikkelen Workshop Acadin William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin 1 wat biedt deze workshop? In deze workshop: 1. Wat is Acadin (kort) 2. Impressie van de leeromgeving 3. Hoe

Nadere informatie

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school ZIEN! en de fasen van het schoolontwikkelingsmodel ZIEN! werkt systematisch en transparant, wanneer alle fasen van handelingsgericht

Nadere informatie

Excellent Rekenen. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1. Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Programma. Probleemstelling

Excellent Rekenen. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1. Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Programma. Probleemstelling Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Programma People search Presentatie onderzoek Uitwisselopdracht Afsluiten 2 Probleemstelling De 20 procent hoogst scorende rekenaars in de onderbouw

Nadere informatie

Brochure. Sociale Veiligheid Bevorderen Signaleren Voorkomen Bestrijden. Leerkring Pesten

Brochure. Sociale Veiligheid Bevorderen Signaleren Voorkomen Bestrijden. Leerkring Pesten Brochure Sociale Veiligheid Bevorderen Signaleren Voorkomen Bestrijden Leerkring Pesten Inleiding Pesten komt helaas overal voor in onze samenleving. Ook op basisscholen. 35% van de kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Een les rekenen / wiskunde: ontdekkingen aan de schaduw (voorbeeldles hoger onderwijs)

Een les rekenen / wiskunde: ontdekkingen aan de schaduw (voorbeeldles hoger onderwijs) Een les rekenen / wiskunde: ontdekkingen aan de schaduw (voorbeeldles hoger onderwijs) Nico den Besten Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Het jonge kind uitgedaagd!

Het jonge kind uitgedaagd! Esther de Boer en Marijke Bertu, 29 november 2012 Het jonge kind uitgedaagd! Programma 1. Welkom 2. Wat is een ontwikkelingsvoorsprong? 3. Wat daagt het jonge kind uit? 4. Wat is er aan materiaal? 5. Waarmee

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!!

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Welkom ONDERZOEKEND excelleren Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Wat gaan we vandaag doen? Introductie onderzoekend leren + excellentie Nieuwe aanpak:

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Wat

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

Masterclass: Van visie op talentontwikkeling. Nora Steenbergen-Penterman 9 december 2012

Masterclass: Van visie op talentontwikkeling. Nora Steenbergen-Penterman 9 december 2012 Masterclass: Van visie op talentontwikkeling tot ingebed beleid Nora Steenbergen-Penterman 9 december 2012 Dabrowski: overexcitabilities productief gevoelig scherpe waarneming Dweck: FIXED vs growth mindset

Nadere informatie

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Voor u ligt de Activiteitmail. De Activiteitmail is een actuele nieuwsbrief van De Activiteit, het landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Middels

Nadere informatie

Peergroeponderwijs. Dé Dag. Over het opzetten van een plusklas. 25 november 2016 Jaap Verouden

Peergroeponderwijs. Dé Dag. Over het opzetten van een plusklas. 25 november 2016 Jaap Verouden Peergroeponderwijs Over het opzetten van een plusklas Dé Dag 25 november 2016 Jaap Verouden jverouden@hetabc.nl Startopdracht Verzin zoveel mogelijk overeenkomsten tussen een kleerhanger en een koekoeksklok

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen

Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen Panamaconferentie 16-17 jan 2014 Greetje van Dijk g.vandijk@onderwijsadvies.nl Doelgericht verrijken Om welke leerlingen

Nadere informatie

Beleid en werkwijze Klusklas School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland

Beleid en werkwijze Klusklas School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland Beleid en werkwijze Klusklas School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland Aanleiding In de achterliggende jaren hebben we op onze school veel geïnvesteerd in het aanbod voor meer- en hoogbegaafde kinderen.

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in september 2019 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in 2018 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor cognitieve

Nadere informatie

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs.

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Meer- en hoogbegaafheid (juni 2017) Visie: Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Missie: We spreken kinderen aan op hun sterke kanten, hun begaafdheidsdomeinen,

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren Emmy Vrieling Overzicht presentatie Wat is zelfgestuurd leren? Aanleiding Doelen Zeven ontwerpprincipes Diagnostisch instrument Interventies op basis van

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Didactisch bekwaam D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leerlingen krijgen ruimte voor eigen inbreng en creatieve invulling van de opdracht. De leraar zorgt ervoor dat leerlingen zich

Nadere informatie

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk Bloom Taxonomie van in de praktijk De taxonomie van Bloom kan worden toegepast als praktisch hulpmiddel bij het differentiëren in denken en doen. Het helpt je om in je vraagstelling een plaats te geven

Nadere informatie

BEGAAFD VAN CALVIJN NAAR EINSTEIN FEDOR DE GROOT HET OPZETTEN VAN PASSEND ONDERWIJS BELEID VOOR DE HOOGBEGAAFDE LEERLING

BEGAAFD VAN CALVIJN NAAR EINSTEIN FEDOR DE GROOT HET OPZETTEN VAN PASSEND ONDERWIJS BELEID VOOR DE HOOGBEGAAFDE LEERLING BEGAAFD VAN CALVIJN NAAR EINSTEIN HET OPZETTEN VAN PASSEND ONDERWIJS BELEID VOOR DE HOOGBEGAAFDE LEERLING FEDOR DE GROOT PRESENTATIE OPBOUW 1. Idee van deze 60 minuten 2. Wie ben ik? 3. Wie zijn jullie?

Nadere informatie

KPB Observeren en differentiëren

KPB Observeren en differentiëren 2014-2015 Cursuscode: Cohort 2012: LGWKOD40P2 Cohort 2013: LGWKOD40P2 Cohort 2014: LGWKOD40P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht observeren en differentiëren 3 Bijlage

Nadere informatie

Leerdoelen voor meerbegaafde leerlingen in Parnassys. Bertine Haverhals Driestar onderwijsadvies

Leerdoelen voor meerbegaafde leerlingen in Parnassys. Bertine Haverhals Driestar onderwijsadvies Leerdoelen voor meerbegaafde leerlingen in Parnassys Bertine Haverhals Driestar onderwijsadvies Inhoud presentatie Hoog- en meerbegaafdheid: wat vind en doe jij? Waarnemen: een bril Kader voor ontwikkeling

Nadere informatie

VRAGEN STELLEN.

VRAGEN STELLEN. http://www.wetenschapaandestroom.be/plasmas-fusieenergie-2/#.vqivazrhdms http://www.wetenschapaandestroom.be/plasmas-fusie-energie- 2/#.VqivaZrhDMs VRAGEN STELLEN WAT? Door vragen te stellen stimuleer

Nadere informatie

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid)

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Leerwerkstage 1 voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Activiteiten tijdens de stage Eerst geven we een globaal overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Hoe je het onderbuikgevoel zichtbaar maakt voor leerlingen (en jezelf) Wat bedoel ik met determineren? Hoe doe je dat

Nadere informatie

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs.

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. De Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs in Spijkenisse bestaat ruim 100 jaar. Gedurende die honderd jaar hebben wij

Nadere informatie

Je eigen onderwijs ontwikkelen

Je eigen onderwijs ontwikkelen Je eigen onderwijs ontwikkelen Allen van harte welkom! Nora Steenbergen-Penterman Onderwijskundige 20 april 2016 Opdracht 1: wat/waarvoor wil je onderwijs ontwikkelen? www.talentstimuleren.nl Het curriculaire

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 1 vastgesteld dd. 22 april 2014 door MT De missie Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

School- en functieprofiel Directeur De Gazelle

School- en functieprofiel Directeur De Gazelle School- en functieprofiel Directeur De Gazelle 1 De school en de scholengroep Delta Scholengroep Delta Scholengroep verbindt 25 PO-scholen verspreid over de gemeenten Arnhem, Rheden, Renkum, Oost-Gelre

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding

Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding Helmond, 16 juni 2016 Puck Lamers Master Onderwijswetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen drs. Monique van der Heijden dr. Jeannette Geldens Kempelonderzoekscentrum

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen Uitdager van de maand Breuken Rekenen Wiskunde, Groep 8 Algemeen Titel Breuken Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Met een breuk aangeven welk deel van een vorm gekleurd is (begrijpen).

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO Aan de hand van deze checklist kunnen school en schoolbestuur vaststellen in hoeverre

Nadere informatie

Je eigen onderwijs ontwikkelen

Je eigen onderwijs ontwikkelen Welkom bij: Je eigen onderwijs ontwikkelen Nora Steenbergen Penterman Zelf lessen ontwerpen 1 Doelgericht vaardigheden verder ontwikkelen samen met leerling leerdoelen bepalen inzicht in zichzelf sterke

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Van opleiding tot school: waar leer ik differentiëren?

Van opleiding tot school: waar leer ik differentiëren? Van opleiding tot school: waar leer ik differentiëren? Johan Vos, inspecteur VO Annelies Bon, inspecteur HO 31 mei 2017 Inhoud 1.Wat is differentiëren? 2.Differentiatie in het VO 3.De mening van afgestudeerden

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen. Titel. Roosterveelhoeken. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen. Titel. Roosterveelhoeken. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Roosterveelhoeken Rekenen Wiskunde, Groep 8 Algemeen Titel Roosterveelhoeken Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen De oppervlakte van een figuur (met vierkante

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

Workshops Onderwijs naar 2020

Workshops Onderwijs naar 2020 Workshops Onderwijs naar 2020 Workshop 1 - Onderwijs gaat hand in hand met ondernemerschap Christiaan Bijl BSc, adviseur financieel management VGS Inhoud workshop Bent u, als leidinggevende, een ondernemer?

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn 2015-2016 Stageopdracht Effectief leren 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werken aan competenties... 3 Praktijkopdracht Effectief leren... 3 Bijlage 1: Beoordelingsformulier...

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken in de praktijk

Opbrengstgericht werken in de praktijk Opbrengstgericht werken in de praktijk Ellen Timminga SOK studiedag 7 december 2012 1 Inhoud presentatie Impressies van de Inspectie van het Onderwijs (Nederland): Inspectieonderzoek bij rekenen en wiskunde

Nadere informatie

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC Taalexpert De post-hbo opleiding Taalexpert heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs op expertniveau. Alle

Nadere informatie

Pittige Plus Torens. Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Pittige Plus Torens. Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Pittige Plus Torens Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Voor de slimste 10-15 % va Meer- en hoogbegaafden Iedere school heeft

Nadere informatie

SAMEN ONTWIKKELEN. Opbrengsten project versterking samenwerking lerarenopleiding en scholen Reformatorische Academische Opleidingsschool (RAOS)

SAMEN ONTWIKKELEN. Opbrengsten project versterking samenwerking lerarenopleiding en scholen Reformatorische Academische Opleidingsschool (RAOS) SAMEN ONTWIKKELEN Opbrengsten project versterking samenwerking lerarenopleiding en scholen Reformatorische Academische Opleidingsschool (RAOS) is een samenwerkingsverband van acht scholen voor voortgezet

Nadere informatie

Compacten en Begrijpend Lezen, een veel vergeten kans!

Compacten en Begrijpend Lezen, een veel vergeten kans! Ahlers Advies TAALLEZEN EN HOOGBEGAAFDHEID Dé Dag over begaafdheid in het basisonderwijs Compacten en Begrijpend Lezen, een veel vergeten kans! Eindhoven 25 november 2016 1 Wat komt er aan de orde? Welkom

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS Onze Wereld Algemene gegevens School CBS Onze Wereld BRIN 08UY Directeur Mevr. T. Terheijden Adres Cornelis Danckertstraat 34 Telefoon 010-4205293 E-mail

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid en onderpresteren

Hoogbegaafdheid en onderpresteren Hoogbegaafdheid en onderpresteren Onderwijs Praktijk Texel Hoogbegaafdheid en onderpresteren Veel kinderen weten niet dat leren leuk kan zijn en weten niet wat ze nodig hebben om zich minder ellendig te

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Een

Nadere informatie

Pittige Plus Torens. Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Pittige Plus Torens. Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Pittige Plus Torens Hoog IQ wat nu? De Pittige Plus Torens Uitdagende en creatieve verrijking voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Voor de slimste 10-15 % va Meer- en hoogbegaafden Iedere school heeft

Nadere informatie

Tiener College

Tiener College Tiener College 2012-2013 Leren met kracht en passie Klaar voor de start Vanaf schooljaar 2012-2013 kun je kiezen voor het Tiener College in Gorinchem. We bieden een programmalijn voor leerlingen van 10-14

Nadere informatie

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen.

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen. UNIT 1 1.1 Wat is het voordeel van de basisgroep binnen een unit? De basisgroep zien we als de vertrouwde plek, waar het kind zich thuis voelt en zich op zijn gemak voelt. Hier zijn gezamenlijke activiteiten,

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek.

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Het schooljaar is nu bijna voorbij. Afgelopen jaar was voor de Oranje Nassau een bijzonder jaar, ze zijn namelijk vindplaatsschool geworden!

Nadere informatie

Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd

Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd Samenvatting Excellentie kan het beste worden gestimuleerd door het coachen van de persoonlijke

Nadere informatie

CBS De Holtenhoek. Plusgroep 2012-2013

CBS De Holtenhoek. Plusgroep 2012-2013 Plusgroep 2012-2013 Wanneer hoogbegaafd? CITO A of A+ scores na zes of twaalf maanden doortoetsen op Cito begrijpend lezen en rekenen De leerling voldoet aan een aantal kenmerken van hoogbegaafdheid Kenmerken

Nadere informatie

Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder

Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder 1. Vooraf De scholen van Eenbes Basisonderwijs hebben met elkaar afgesproken dat zij de onderwijskwaliteit van hun scholen willen bewaken en waar nodig

Nadere informatie

Excellente kinderen 1 begeleiding en uitdaging geven binnen de eigen groep

Excellente kinderen 1 begeleiding en uitdaging geven binnen de eigen groep ARTIKEL DE UITDAGER VAN DE MAAND: ontwerp een vlieger De hele groep betrekken bij het verrijkingsonderwijs voor de excellente kinderen, dat kan met de uitdager van de maand! De uitdagers zijn 26 zeer uiteenlopende

Nadere informatie

Verrijkingsactiviteiten voor de groepen 1,2 en 3. Nora Steenbergen-Penterman 3 november 2011

Verrijkingsactiviteiten voor de groepen 1,2 en 3. Nora Steenbergen-Penterman 3 november 2011 Verrijkingsactiviteiten voor de groepen 1,2 en 3 Nora Steenbergen-Penterman 3 november 2011 Kenmerken van een (hoog)begaafde leerling Plenaire opdracht: Wat zijn voor jou de kenmerken van een (hoog)begaafde

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek. ICT&O

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek.   ICT&O Onderwijsontwerp Onderwijsontwerp methodiek methodiek ICT&O www.saxion.nl/icto Voorwoord Ga jij een module/onderwijseenheid (her)ontwerpen? Dan komt SHUFFLE wellicht goed van pas. Deze onderwijsontwerp

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool. Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering

Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool. Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering Zeilen verzetten Onderwijs blijft in beweging. De kranten staan vol met discussies over identiteit,

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Waarom vliegt een vlieg?

Waarom vliegt een vlieg? Oriëntatie op mens en wereld Onderzoeksvragen formuleren Waarom vliegt een vlieg? Waarom is het formuleren van goede belangrijk? Per dag beantwoorden leerkrachten heel wat vragen van leerlingen. Je kunt

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5

Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5 Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5 Panama-conferentie Greetje van Dijk 19 januari 2017 van 16.15-17.30 uur g.vandijk@onderwijsadvies.nl Werkgroep-indeling 16.15 uur Welkom en toelichting programma

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

Als kinderen vanuit hun eigen belevingswereld mogen werken, is de spelbetrokkenheid groot

Als kinderen vanuit hun eigen belevingswereld mogen werken, is de spelbetrokkenheid groot Zó doe Ik dat In deze rubriek wordt een activiteit beschreven Impuls geven aan De cognitieve vaardigheden van Bloom kun je herkennen in het werken en spelen van kinderen. Ook kun je ze gebruiken om leren

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Activiteiten van excellente leerlingen leiden tot extra opbrengsten voor de hele klas

Activiteiten van excellente leerlingen leiden tot extra opbrengsten voor de hele klas Activiteiten van excellente leerlingen leiden tot extra opbrengsten voor de hele klas De uitdager van de maand Anna Hotze en Edith Louman a.hotze@ipabo.nl e.louman@ipabo.nl Nemo, 14 mei 2014 Outline Introductie:

Nadere informatie

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal

Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal Basislessen Bewegingsonderwijs in de speelzaal 34 Aan de methodereeks Basislessen Bewegingsonderwijs is een nieuw deel toegevoegd. Een methode bewegingsonderwijs voor kleuters in de speelzaal. Het lijvige

Nadere informatie