Laurens de Vrijer adviseur aanbestedingen, docent aanbestedingscursussen, lobby aanbestedingswet- en regelgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laurens de Vrijer adviseur aanbestedingen, docent aanbestedingscursussen, lobby aanbestedingswet- en regelgeving"

Transcriptie

1

2 30 november 2018

3 Ingrid Spanjaard adviseur aanbestedingen Laurens de Vrijer adviseur aanbestedingen, docent aanbestedingscursussen, lobby aanbestedingswet- en regelgeving Marissa Willemse adviseur bouwcontracten en aanbestedingen, docent bouwen aanbestedingsrecht, lobby bouw- en aanbestedingsregelgeving. Margreet Stok - directeur Beter aanbesteden, COAB, boekje onevenwichtige voorwaarden, aanspreken aanbestedende diensten, herziening UAV-GC, ABC van het bouwrecht, opleidingen, Marktvisie

4

5 tot vakmensen nodig Maatschappelijke bijdrage Weinig vluchtelingen vinden op eigen kracht vaste baan Lokale en regionale samenwerking Gezamenlijke doelstelling

6 Vluchtelingen met een verblijfsstatus kans op een baan in de installatiesector 150 statushouders in opleiding Praktijkopleiding, basiskennis installatietechniek en Nederlands Daarna opleidingsbedrijf bbl

7 Kortom, SROI eisen horen niet thuis in een aanbesteding maar is arbeidsmarktproblematiek. Opdrachtnemers werken graag samen met opdrachtgevers om iedereen te laten participeren in de arbeidsmarkt. 2015: 440 plaatsingen 2016: 890 plaatsingen 2017: 1032 plaatsingen (1288 kandidaten verdeeld over verschillende categorieën)

8

9 De aansprakelijkheid van opdrachtnemer tijdens de uitvoering is onbeperkt. Aangezien bij een opdracht, die uitsluitend betrekking heeft op meerjarig onderhoud, de risico's zich voornamelijk voordoen tijdens de uitvoering, is dit wat ons betreft niet proportioneel. Bent u bereid om een aansprakelijkheidsbeperking overeen te komen tijdens de uitvoering tot 10% van de overeengekomen opdrachtsom voor het onderhoud gedurende 6 jaar? Er is vooralsnog geen beperking opgenomen van de aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor (gevolg)schade gedurende de contractperiode. Dit is naar onze mening niet proportioneel. Bent u bereid de aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor schade onder deze overeenkomst te beperken tot [ ] per geval en [ ] per kalenderjaar?

10 De aansprakelijkheid gedurende de uitvoering is ongelimiteerd. Opdrachtnemer streeft naar een evenredige, proportionele verdeling van risico s. In dit verband wijzen wij u ook op de Gids Proportionaliteit. Een ongelimiteerde aansprakelijkheid gedurende de looptijd van het contract en in het kader van garanties past volgens Inschrijver niet op de Gids Proportionaliteit. Bent u bereid om de limitering van de aansprakelijkheid gedurende de looptijd van het contract en in het kader van garantie te heroverwegen en akkoord te gaan met het volgende voorstel: Opdrachtnemer is slechts aansprakelijk voor door de opdrachtgever en/of derden geleden materiële schade en/of letsel/dood plus de hieruit voortvloeiende gevolgschade, mits de veroorzaking van die schade aan Opdrachtnemer is te wijten. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer ten opzichte van de opdrachtgever is te allen tijde gemaximeerd tot EUR per gebeurtenis en EUR per jaar tenzij de schade is veroorzaakt door opzet of zeer grove nalatigheid van Opdrachtnemer. Wat betreft aansprakelijkheid/schade wordt aangesloten bij het bepaalde in de UAV-GC.

11 In het antwoord op vraag X geeft u aan dat voor wat betreft aansprakelijkheid/schade wordt aangesloten bij het bepaalde in de UAV-GC. Echter, zoals u zelf ook aangeeft in de overwegingen van de Basisovereenkomst is de onderhavige opdracht gericht op het meerjarig beheer en onderhoud, wat anders is dan gebruikelijk bij opdrachten die onder de UAV-GC worden uitgevoerd. In de markt is een onbeperkte aansprakelijkheid gedurende de uitvoering zeer ongebruikelijk. Dit wordt onder andere ingegeven door het feit dat een onbeperkte aansprakelijkheid niet in lijn is met de Gids Proportionaliteit. Zou u derhalve de aansprakelijkheid alsnog willen beperken tot 1 miljoen euro per gebeurtenis tot maximaal 2,5 miljoen per jaar. En zo niet, welke beperking kan Opdrachtgever wel honoreren?

12 U stelt dat u de aansprakelijkheid van aannemer niet verder wil beperken en dat de UAV- GC van toepassing is. De aansprakelijkheidsbeperkingen onder de UAV-GC gelden pas na oplevering van het werk. Kunt ons nader toelichten welk moment dat naar uw mening is? Betreft het het einde van de looptijd van de overeenkomst of geldt dit per deel van de uitgevoerde werkzaamheden? U stelt in de NvI 1 dat aansprakelijkheid is geregeld o.b.v. hetgeen bepaald in de UAV-GC. Artikel 28-3 (van de UAV-gc 2005) stelt dat de te vergoeden schade is beperkt tot 10% van de in de Basisovereenkomst vastgelegde prijs. In hoofdstuk 11 (Meerjarig Onderhoud) wordt een concreet artikel niet benoemd. Kunnen wij aannemen dat de 10% zoals gesteld in Artikel 28-3 van de UAV-GC ook geldt voor dit contract?

13 De UAV-GC is vooral geschreven voor bouwprojecten met relatief korte bouwperiode en een daarop volgende langere periode waarin een aannemer aansprakelijk is voor verborgen gebreken. De in par. 28 lid 3 UAV-GC opgenomen beperking van aansprakelijkheid, heeft betrekking op de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken na oplevering. Het onderhavige onderhoudsproject heeft een relatief gezien lange looptijd/uitvoeringstijd en gedurende die looptijd zijn alle objecten van opdrachtgever (met alles wat daar op, in en aan zit) - hetgeen anders is dan bij de meeste bouwprojecten - ook gewoon in gebruik. Anders dan bij een gangbaar bouwproject verkrijgt de opdrachtnemer niet de feitelijke macht over de objecten en kan hij deze bijvoorbeeld niet beschermen door een omheining of iets dergelijks. Bij een onderhoudscontract is een beperking van aansprakelijkheid voor schade gedurende de looptijd gangbaar en redelijk en het afwezig zijn van deze beperking is naar onze mening ook strijdig met Voorschrift 3.9.D van de Gids Proportionaliteit. De UAV-GC schiet in dit opzicht bij onderhoudscontracten tekort. Bent u bereid om alsnog een redelijke beperking op te nemen voor aansprakelijkheid van de opdrachtnemer gedurende de looptijd van de overeenkomst en zo ja, hoe luidt deze?

14 In de vraagspecificaties algemeen omschrijft u een aantal doelstellingen van de overeenkomst zoals de beheersbaarheid van risico's. Kunt u dit nader toelichten in het kader van de stelling dat de aansprakelijkheid gedurende de uitvoering niet wordt beperkt? Zoals aangegeven in NvI 1 handhaaft Opdrachtgever het in de UAV-GC 2005 gestelde. De aansprakelijkheid in de UAV-GC 2005 is niet onbeperkt. Daarnaast zal in voorkomende gevallen teruggevallen kunnen worden op het Burgerlijk Wetboek dat ook de aansprakelijkheid beperkt. Bovendien stelt de Gids Proportionaliteit in voorschrift 3.9 C dat niet wordt afgeweken van paritair opgestelde voorwaarden zoals UAV-GC 2005.

15 U bevestigt in de NvI 1 dat aansprakelijkheid wordt geregeld o.b.v. hetgeen bepaald in de UAV-GC. Kunt u o.b.v. dit uitgangspunt invulling geven aan de volgende mogelijke scenario s: Scenario 1: De Inschrijver voert onderhoud uit in één van de verkeerscentrales en door een menselijke fout van de ON dient het gebouw geëvacueerd worden. Daarmee kunnen de primaire werkzaamheden binnen de verkeerscentrale voor een periode niet uitgevoerd worden en ontstaat er substantiële gevolgschade die geclaimd wordt bij de Opdrachtgever. Wie wordt er verantwoordelijk gesteld voor deze gevolgschade? Scenario 2: Het heeft gevroren en de Opdrachtgever stuurt hulpdiensten naar de loods om materiaal en zout te halen om de gladde wegen te bestrooien. Aangekomen blijkt de schuifpoort niet te werken. Het lukt de Inschrijver niet om binnen de gestelde responsetijden op locatie te zijn en het probleem (binnen de hersteltijd) te verhelpen waardoor er onverhoopt allerlei ongelukken plaatsvinden (door gladheid). De slachtoffers wijzen de Opdrachtgever aan als schuldige en dienen een claim in met een totale waarde van 10 mio. Wie wordt er verantwoordelijk gesteld voor deze gevolgschade? De invulling wordt gegeven wanneer deze situaties zich daadwerkelijk voordoen. Zie antwoord op vraag X.

16 Het antwoord op vraag X geeft aan dat de aansprakelijkheid in de UAV-GC niet onbeperkt is. Inschrijver kan zich daarin vinden, de UAV-GC bevat immers een beperking welke is geformuleerd in paragraaf 28 van de UAV-GC. Inschrijver kan deze beperking echter niet toepassen op deze overeenkomst. De beperking in de UAV-GC is namelijk van toepassing na oplevering dan wel na het verstrijken van de onderhoudstermijn (niet-zijnde Meerjarig Onderhoud). Bovendien houdt de beperking verband met de realisatie van het werk door middel van ontwerp en uitvoeringswerkzaamheden. Gelet op enerzijds de wezenlijk andere aard van deze overeenkomst (namelijk beheer en onderhoud in plaats van ontwerp en realisatie) en anderzijds het moment van beperking in de UAV-GC verzoekt Inschrijver Opdrachtgever nogmaals om deze beperking van 10% van de prijs gedurende de uitvoering van toepassing te verklaren? De ARVODI kent ook een beperking van de aansprakelijkheid, waar de OG mee bekend is. De OG zou eventueel ook de beperking van de aansprakelijkheid van de ARVODI kunnen overnemen. Het beleid van de inschrijver is om geen onbeperkte c.q. disproportionele aansprakelijkheid en gevolgschade te accepteren. Dit zou voor ons kunnen leiden dat wij mogelijk een heroverweging moeten maken om te gaan inschrijven

17 Uit het antwoord op vraag X maakt Opdrachtnemer niet op wat uw motivatie is om gevolgschade niet uit te sluiten. Zoals door Inschrijver gemotiveerd in vraag X is zuivere vermogensschade niet verzekerbaar. Bovendien is het voor Inschrijver vooraf niet in te schatten welke zuivere vermogensschade kan ontstaan, Inschrijver kan niet beschikken over het inzicht, waar Opdrachtgever dat mogelijkerwijs wel heeft. Daarmee is het risicoprofiel voor dit contract voor Inschrijver niet inzichtelijk en niet beheersbaar. Bent u alsnog bereid om gevolgschade, zijnde zuivere vermogensschade (bedrijfsschade zonder voorafgaande materiele schade) uit te sluiten? Zo, niet, dan ontvangen wij graag een nadere motivering. Het beleid van de inschrijver is om geen onbeperkte c.q. disproportionele aansprakelijkheid en gevolgschade te accepteren. Dit zou voor ons kunnen leiden dat wij mogelijk een heroverweging moeten maken om te gaan inschrijven

18 Zie antwoord op vraag X in NvI 2. De aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer bij de eventuele uitvoering van dit contract is niet onbeperkt. De aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer, direct of indirect, wordt beperkt door UAV-GC 2005 en Burgerlijk Wetboek. Zie ook paragraaf 29 en 32 van de UAV-GC Per specifiek geval wordt de aansprakelijkheid beoordeeld. In onredelijke gevallen zal de Opdrachtnemer niet aansprakelijk worden gesteld.

19 Verzekering: Graag de onbeperkte aansprakelijkheid op vervolgschade uitsluiten. E.e.a. conform voorstel SMI van 19 september 2018, zoals per vanuit SMI gecommuniceerd naar de Opdrachtgever. Opdrachtgever gaat hiermee niet akkoord.

20 Noch op grond van de UAV 2012 noch op grond van het bestek wordt de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt. Voor Opdrachtnemer is het niet mogelijk om een ongelimiteerde aansprakelijkheid te accepteren. Dit is tevens strijdig met het beginsel van proportionaliteit (zie gids proportionaliteit). Bent u derhalve bereid om de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer behoudens opzet en/of bewuste roekeloosheid te beperken tot enkel zaak- en/of letselschade tot een maximum van ,- per gebeurtenis met een maximum van ,- per jaar, waarbij zuivere vermogensschade niet voor vergoeding in aanmerking komt en het voorgaande eveneens geldt ten aanzien van de aanspraken van derden? Enkel dan stelt u Opdrachtnemer in staat de risico s inzichtelijk te maken en maatregelen te treffen (waaronder adequaat verzekeren) Bent u hiertoe bereid? Zo nee, kunt u dit nader motiveren? Antwoord: Bestek geeft minimum verzekerde bedrag aan. Aannemer dient zelf in te schatten voor welk bedrag hij zich maximaal laat verzekeren.

21 Aanvullende vraag over aansprakelijkheid en verzekering: In uw antwoord gaat u voorbij aan het feit dat verzekeren en aansprakelijk twee aparte zaken zijn. Dat aannemer voor een bepaald bedrag verzekerd is, betekent niet dat de aansprakelijkheid beperkt is. Dit dienen partijen apart overeen te komen. Aansprakelijkheid speelt een belangrijke overweging voor aannemer bij de beslissing om al dan niet tot inschrijving over te gaan, waarbij aannemer nogmaals benadrukt dat een ongelimiteerde aansprakelijkheid in strijd is met het beginsel van proportionaliteit. Bent u derhalve alsnog bereid om de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer behoudens opzet en/of bewuste roekeloosheid te beperkten tot enkel zaak- en /of letselschade tot een maximum van ,- per gebeurtenis met een maximum van ,per jaar, waarbij zuivere vermogensschade niet voor vergoeding in aanmerking komt en het voorgaande eveneens geldt ten aanzien van de aanspraken van derden? Zo nee, kunt u dat nader motiveren? Opdrachtgever hanteert de regeling in het bestek.

22 In het bestek is wat opgenomen m.b.t. verzekering wettelijke aansprakelijkheid, hoe zit het met vervolg schades? En is hier een maximum aan gesteld? Overeenkomstig het wettelijk kader wordt er geen onderscheid gemaakt in directe of indirecte (vervolg) schades. Verdere informatie hierover kunt u vinden in artikel X van het bestek.

23 Artikel X geeft aan dat de aansprakelijkheid beperkt is en onder meer betrekking heeft op artikel Y. Hiermee wordt de directe schade beperkt. Echter artikel Z geeft aan dat de indirecte schade niet beperkt is. Stemt u ermee in dat de aanvulling ook betrekking heeft op artikel Z en dat daarmee alle schade, zowel direct als indirect, beperkt is tot de hoogte van ,-- per schadegeval. Zo nee, waarom niet? In besteksparagraaf X wordt geen onderscheid gemaakt in soorten schade (bijvoorbeeld zogenoemde directe en indirecte of gevolgschade). De wet maakt dit onderscheid namelijk ook niet. De beperking in besteksparagraaf X heeft echter geen betrekking op aanspraken ingevolge paragraaf 6 lid 9 UAV De aansprakelijkheidsbeperking in besteksartikel X heeft aldus geen betrekking op aanspraken van derden tot vergoeding van schade. De Opdrachtgever vindt het niet opportuun de aansprakelijkheid nog verder te beperken. De beperking van de aansprakelijkheid brengt immers al met zich mee dat de Opdrachtgever een deel van de door Aannemer veroorzaakte schade zelf moet dragen en/of moet bekostigen uit gemeenschapsgeld.

24 Moet ON het bestek en met name artikel X zo lezen dat ON zich moet verzekeren tegen alle mogelijke aansprakelijkheden tot een bedrag van 2.5 m? Nee. De beperking in besteksparagraaf X heeft alleen betrekking op aanspraken ingevolge paragraaf 6, lid 8 en paragraaf 44, leden 1 en 3 UAV 2012.

25 Bron: Cobouw (RVB) Tijdelijke regeling RVB voor onderhoudscontracten, beperking aansprakelijkheid voor: schades aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever of derden vanaf 2,5 miljoen euro per jaar schades die opdrachtgever en derden in hun vermogen leiden voor zover die een bedrag van 10% van de opdrachtsom over de looptijd van de opdracht te boven gaan N.v.t.: bij opzet, grove schuld of grove nalatigheid van de opdrachtnemer

26

27 Openbare aanbesteding raamovereenkomst (5 partijen), indicatieve opdrachtwaarde en Het gunningscriterium EMVI, gelet op beste prijs-kwaliteitverhouding, 1. Plan van aanpak 2. Engineering, elektrotechnische tekeningen, berekeningen en alle overige documenten. 3. Opleveringsdossier

28 Vraag: Een kostenvergoeding is op zijn plaats gelet op de engineering vooraf. We stellen voor om een inschrijfvergoeding van te hanteren. Antwoord: Nee. Er wordt geen inschrijfvergoeding gehanteerd. Vraag: Mogen we ontwerp ook met referenties aantonen in plaats van een uitgewerkt engineeringspakket? Antwoord: Nee dit is niet toegestaan. Om een eerlijk en goed vergelijk te kunnen maken tussen de inschrijvers vindt de aanbestedende dienst één en de zelfde opdracht essentieel.

29 Een deel van de opdracht moet al tijdens de aanbesteding worden gedaan Dit is niet toegestaan (zonder vergoeding) Dit is disproportioneel Verzoek: beperking tenderkosten of vergoeding van tenderkosten.

30 Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van de inschrijvingen. Wij hebben in de aanbestedingsleidraad bewust gevraagd om de uitwerking van een bestaande situatie, dit om de inschrijvingen op een objectieve en gelijkwaardige wijze met elkaar te kunnen vergelijken. Bij een bijvoorbeeld fictief bestek is dit niet goed te beoordelen. Wij zijn van mening dat ondanks de door de inschrijvers te leveren inspanning dit in verhouding staat tot de eerste nadere opdracht voor het project en totale waarde van de raamovereenkomst.

31 Artikel 1.10, lid 1 en 2, Aw 2012: 1. Een aanbestedende dienst ( ) stelt bij de voorbereiding van het tot stand brengen van een overheidsopdracht ( ) uitsluitend eisen, voorwaarden en criteria aan de inschrijvers en de inschrijvingen die in redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. 2. Bij de toepassing van het eerste lid slaat de aanbestedende dienst ( ), voor zover van toepassing, in ieder geval acht op: g. een vergoeding voor hoge kosten van een inschrijving; In voorschrift 3.8 Gids Proportionaliteit is bepaald: De aanbestedende dienst biedt een vergoeding aan wanneer een gedeelte van de te plaatsen opdracht moet worden uitgevoerd om de inschrijving in te kunnen dienen.

32 Een deel van de opdracht moet al tijdens de aanbesteding worden uitgevoerd zonder vergoeding, dit is in strijd met voorschrift 3.8 Gids Proportionaliteit. Kwaliteit en geschiktheid van ontwerp kan ook aangetoond worden door referenties. Openbare procedure is niet geschikt. Dat het beleid is om geen vergoeding te hanteren is onvoldoende motivering.

33

34

35 UNETO-VNI / SMI Telefoon info@smiweb.nl

Bouwcontractenrecht Juridische ondersteuning en adviezen Opleiding en informatie (ABC bouwrecht)

Bouwcontractenrecht Juridische ondersteuning en adviezen Opleiding en informatie (ABC bouwrecht) Aanbestedingen Aanspreken opdrachtgevers en adviseurs Beïnvloeden beleidsmakers; RWS; RVB; PIANOo; adviesbureaus Bestrijden onevenwichtige voorwaarden Bouwcontractenrecht Juridische ondersteuning en adviezen

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria:

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria: Advies 308 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 8 oktober 2015 een aankondiging geplaatst voor een nationale openbare aanbesteding voor de infrastructurele reconstructie van een weg. 1.2. In onderdeel 0 (

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Accountantsdienst voor gemeente Heerhugowaard, boekjaren , europese aanbesteding

Nota van Inlichtingen Accountantsdienst voor gemeente Heerhugowaard, boekjaren , europese aanbesteding Nota van Inlichtingen Accountantsdienst voor gemeente Heerhugowaard, boekjaren 2017-2019, europese aanbesteding Aanbesteding Accountantsdienst voor gemeente Heerhugowaard, boekjaren 2017-2019, europese

Nadere informatie

Advies 154. 1. Feiten

Advies 154. 1. Feiten Advies 154 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare procedure gehouden voor de levering (huur), installatie en onderhoud van afdrukapparatuur (multifunctionals, repromachines en printers). 1.2

Nadere informatie

Wat maakt een opdrachtgever een goede opdrachtgever? Monika Chao (Instituut voor Bouwrecht/TU Delft) en Vincent Slot(AKD)

Wat maakt een opdrachtgever een goede opdrachtgever? Monika Chao (Instituut voor Bouwrecht/TU Delft) en Vincent Slot(AKD) Wat maakt een opdrachtgever een goede opdrachtgever? Monika Chao (Instituut voor Bouwrecht/TU Delft) en Vincent Slot(AKD) Opzet Drie onderwerpen: 1. Bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de opdrachtgever

Nadere informatie

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts 24 februari 2017, Advies 401 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. M.M. Fimerius en mr. M. Turk Proportionaliteit geschiktheidseisen. Proportionaliteit selectiecriteria. Referentie-eisen. Stapeling

Nadere informatie

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

2. Beschrijving klacht 3. Onderbouwing klacht

2. Beschrijving klacht 3. Onderbouwing klacht Advies 42 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare procedure aangekondigd met betrekking tot een overheidsopdracht voor leveringen. De opdracht betreft het leveren, implementeren van zogenoemde

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

HbR D&C Overeenkomst Toelichting Bouwend Nederland / Vereniging van Waterbouwers

HbR D&C Overeenkomst Toelichting Bouwend Nederland / Vereniging van Waterbouwers HbR D&C Overeenkomst Toelichting Bouwend Nederland / Vereniging van Waterbouwers Havenbedrijf Rotterdam NV 1 Wat is anders t.o.v. UAV-GC? - Hoofdzaken Bodemaspecten - artikel 15 Wijzigingen - artikel 16

Nadere informatie

Procurement Mainland Europe

Procurement Mainland Europe Aan Van Leverancier Tata Steel IJmuiden B.V. Datum 11 juli 2013 Betreft Opmerkingen en aanvullingen van Tata Steel IJmuiden BV, op de UAV 2012 als vastgesteld op 19 Januari 2012 en gepubliceerd in de Staatscourant

Nadere informatie

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW donderdag 17 januari 2019 12:00 13:00 uur Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Betreft Eerste Nota van Inlichtingen Datum 21 oktober Van KPO Roosendaal Ref. KQPN/ 2016/110

Betreft Eerste Nota van Inlichtingen Datum 21 oktober Van KPO Roosendaal Ref. KQPN/ 2016/110 Nota van inlichtingen Betreft Eerste Nota van Inlichtingen Datum 21 oktober 2016 Van KPO Roosendaal Ref. KQPN/ 2016/110 Project Europese aanbesteding Onderwijs Leer Pakket Deze nota van inlichtingen wordt

Nadere informatie

Betreft Het stellen van vragen Datum

Betreft Het stellen van vragen Datum Nota van inlichtingen 3 Aanbesteding WAN Kamer van Koophandel Betreft Het stellen van vragen Datum 15-06-2017 Van Project Gestelde vragen na aanleiding van de 2 e Ref. P.162036_WAN nota van inlichtingen.

Nadere informatie

Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011

Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011 1 Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011 tussen 1.De Staat der Nederlanden, Ministerie van Defensie gevestigd te Den Haag, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM

INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM INKOOPSTRATEGIE: INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM IBMN-2017-LEE-PH-001 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Doelstelling.....3 3. Huidige situatie... 3 4. Het juridisch kader...

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en inkoop. Lisette Bieleveld 9 februari 2017

Aansprakelijkheid en inkoop. Lisette Bieleveld 9 februari 2017 Aansprakelijkheid en inkoop Lisette Bieleveld 9 februari 2017 Schade Wie betaalt de rekening? Uitgangspunt Nederlands recht: iedereen moet zijn eigen schade dragen Tenzij: Wanprestatie ( toerekenbaar tekortkomen

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

Toelichting: Dit is de 1ste Nota van Inlichtingen voor de aanbesteding Netwerkapparatuur voor de gemeente 's Hertogenbosch.

Toelichting: Dit is de 1ste Nota van Inlichtingen voor de aanbesteding Netwerkapparatuur voor de gemeente 's Hertogenbosch. Nota van Inlichtingen Netwerkapparatuur Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Netwerkapparatuur gemeente 's-hertogenbosch 49394N Omschrijving: De gemeente gaat haar netwerkinfrastructuur grotendeels

Nadere informatie

UAV-GC in de woningbouw. 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman

UAV-GC in de woningbouw. 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman UAV-GC in de woningbouw 05/10/2017 mr. Hugo Meijer en mr. Maaike Baan Hofman 1. Inleiding Ontwikkelingen anno 2017, passend bij de UAV-GC? Jurisprudentie UAV-GC woningbouw Jurisprudentie UAV-GC overig

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014 KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups 9 oktober 2014 Severijn Hulshof Niche kantoor Civiel bouwrecht & aanbestedingsrecht Per 1 januari 2014 -> 1 vestiging Den Haag www.severijnhulshof.nl 2 Specialismen

Nadere informatie

Gids Proportionaliteit

Gids Proportionaliteit Gids Proportionaliteit Hub Keulen/Ton van Geijlswijk/Marcel Stuijts Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit namens NEVI h.keulen@fontys.nl/t.vangeijlswijk@nevi.nl/m.stuijts@bizob.nl 6 DECEMBER 2012 Agenda

Nadere informatie

1 e Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Materialen in de Nederlandse Economie Datum: 24 oktober 2014

1 e Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Materialen in de Nederlandse Economie Datum: 24 oktober 2014 1 e Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Materialen in de Nederlandse Economie Datum: 24 oktober 2014 In deze nota van inlichtingen geeft de aanbestedende dienst antwoord op de in het kader van

Nadere informatie

STABU & Aon. Agenda. Aon. Aon in Nederland. Aon

STABU & Aon. Agenda. Aon. Aon in Nederland. Aon STABU & Aon Agenda Aon Besteksparagraaf & brochure Samenhang verzekering en contract Verschillen Type verzekeringen Hoe (niet) te handelen Vragen Bouw 7 juni 2011 Caroline Vial Sr. Broker Ruben de Bruin

Nadere informatie

Hierna beiden gezamenlijk aan te duiden als Partijen en afzonderlijk als Partij

Hierna beiden gezamenlijk aan te duiden als Partijen en afzonderlijk als Partij De ondergetekenden: 1. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, gevestigd te Den Haag, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door mw. mr. C.A.J.F. Verheij, Secretaris Directeur, hierna te noemen 'Opdrachtgever',

Nadere informatie

Europese openbare aanbesteding Bomen Snoeien. Nota van inlichtingen

Europese openbare aanbesteding Bomen Snoeien. Nota van inlichtingen Europese openbare aanbesteding Bomen Snoeien Nota van inlichtingen Document: Nota 01 van Inlichtingen/wijzigingen Aanbesteder: Gemeente Haarlemmermeer Procedure: Europese openbare aanbesteding Bomen Snoeien

Nadere informatie

Raamovereenkomst ARVODI-2011 inzake Transport en opslag van Media Dragers

Raamovereenkomst ARVODI-2011 inzake Transport en opslag van Media Dragers 1 Raamovereenkomst ARVODI-2011 inzake Transport en opslag van Media Dragers De ondergetekenden: 1. De Staat der Nederlanden, waarvan de zetel is gevestigd te Den Haag, te dezen vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 28 november 2013

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 28 november 2013 Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 28 november 2013 In deze nota van inlichtingen geeft de aanbestedende dienst antwoord op de in het kader van

Nadere informatie

Tijdelijke parkeervoorziening rechtbank Amsterdam

Tijdelijke parkeervoorziening rechtbank Amsterdam Annex X - Verzekeringen Tijdelijke parkeervoorziening rechtbank Amsterdam Versie 2.0 Datum 4 mei 2015 Status Definitief Ondertekening Paraaf Rijksvastgoedbedrijf, Paraaf Opdrachtnemer, Colofon Versie 2.0

Nadere informatie

BIJLAGE Gunningscriteria

BIJLAGE Gunningscriteria BIJLAGE Gunningscriteria Behorende bij bestek en voorwaarden Onderhoud Openbare Verlichting Bestek: 2013-19 Gunningscriteria d.d. 28 oktober 2013 Opdrachtgever : gemeente Den Helder Postbus 36 1780 AA

Nadere informatie

Tusschenwater BASISOVEREENKOMST Inrichten gebied Tusschenwater

Tusschenwater BASISOVEREENKOMST Inrichten gebied Tusschenwater BASISOVEREENKOMST Inrichten gebied Tusschenwater Opdrachtgever : Waterschap Hunze en Aa s Projectleider opdrachtgever : E. de Gries Projectnummer opdrachtgever : 253/10 Kenmerk contractstuk : Versie :

Nadere informatie

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012 UAV 2012 Uneto-Vni Mr. Sjoerd J.H. Rutten 20 januari 2012 UAV 2012 (I) Onderwerpen Doelstelling aanpassingen UAV 1989 Belangrijkste aanpassingen 2 / Doc ID: L_LIVE_EMEA2:6022883v1 UAV 2012 (II) Doelstelling

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum:

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum: Inkoopbeleid en Inkoopproces Akkoord bestuur: Akkoord ALV: Datum: 16-1-18 Datum: 8-2-18 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1 Inkoopbeleid van het SWV 2 2 Inkoopproces binnen het SWV 3 3 Inkoopproces wie doet

Nadere informatie

(concept)raamovereenkomst. inzake. de dienstverlening met betrekking tot het opleiden, trainen en oefenen van BHV en EHBO c.a.

(concept)raamovereenkomst. inzake. de dienstverlening met betrekking tot het opleiden, trainen en oefenen van BHV en EHBO c.a. Pagina 1 van 6 Bijlage 3. (concept)raamovereenkomst inzake de dienstverlening met betrekking tot het opleiden, trainen en oefenen van BHV en EHBO c.a. met kenmerk BHV.ca.ICZ/2015/HS ten behoeve van Inkoopcentrum

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

Offerteaanvraag Budgetbeheer ten behoeve van gemeente Heerenveen ref. PV/E/D/ Nota van inlichtingen 2 van 21 november 2012

Offerteaanvraag Budgetbeheer ten behoeve van gemeente Heerenveen ref. PV/E/D/ Nota van inlichtingen 2 van 21 november 2012 Offerteaanvraag Budgetbeheer ten behoeve van gemeente Heerenveen ref. PV/E/D/2012.0041 Nota van inlichtingen 2 van 21 november 2012 Vraag 1. Offerteaanvraag, pagina 4 Het viel ons op dat u al een eerste

Nadere informatie

Hybride contract 1606 Integraal onderhoud buitenruimte Gemeente Zuidplas" Aanbestedende Dienst: Gemeentehuis Zuidplas Referentie: 1606

Hybride contract 1606 Integraal onderhoud buitenruimte Gemeente Zuidplas Aanbestedende Dienst: Gemeentehuis Zuidplas Referentie: 1606 Nota van Inlichtingen Hybride contract 1606 Integraal onderhoud buitenruimte Gemeente Zuidplas" Aanbesteding Hybride contract 1606 Integraal onderhoud buitenruimte Gemeente Zuidplas" Aanbestedende Dienst:

Nadere informatie

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad Advies 33 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare procedure uitgeschreven voor de herontwikkeling en realisatie van een nieuwe locatie en huisvesting van een gemeentehuis. De werkzaamheden

Nadere informatie

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014 KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups 9 oktober 2014 Severijn Hulshof Niche kantoor Civiel bouwrecht & aanbestedingsrecht Per 1 januari 2014 -> 1 vestiging Den Haag www.severijnhulshof.nl 2 Specialismen

Nadere informatie

Nota van inlichtingen 3

Nota van inlichtingen 3 Europese openbare aanbesteding Multifunctionele afdrukapparatuur Info+ Nota van inlichtingen 3 Document: Nota van Inlichtingen 3 Aanbesteder: Gemeente Haarlemmermeer Kenmerk: 2013-069 Status: Definitief

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

Annex X - Verzekeringen (Werk)

Annex X - Verzekeringen (Werk) Annex X - Verzekeringen (Werk) 11558 Realisatie Rijkskantoor Pieter Calandlaan 1 Amsterdam Versie 2.1-0.2 Datum 18 mei 2016 Status Concept Colofon Versie 2.1-0.2 Contactpersoon R. de Jong www.tenderned.nl

Nadere informatie

Artikel 1. Definities De hierna volgende termen worden in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven:

Artikel 1. Definities De hierna volgende termen worden in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven: ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1. Definities De hierna volgende termen worden in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven: (a) Opdrachtnemer: Joosen Re-integratie & Advies

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN. behorende bij aanbesteding AI Maaiveldinrichting KWT

NOTA VAN INLICHTINGEN. behorende bij aanbesteding AI Maaiveldinrichting KWT NOTA VAN INLICHTINGEN behorende bij aanbesteding AI 2016-267 Maaiveldinrichting KWT Deze nota van inlichtingen bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Mededelingen van de Opdrachtgever 2. Wijzigingen van

Nadere informatie

1. Verbod van combinatievorming Er wordt weliswaar een reden opgegeven, maar niettemin blijft staan dat een verbod opleggen niet is toegestaan.

1. Verbod van combinatievorming Er wordt weliswaar een reden opgegeven, maar niettemin blijft staan dat een verbod opleggen niet is toegestaan. Van: Deurzen Margreet van Verzonden: vrijdag 21 februari 2014 14:21 Aan: 'Robin Bregman' CC: Daniela Hannema; david mulder; Eijnden Pieter van den Onderwerp: RE: aanbesteding renovatie Olympiaschool Geachte

Nadere informatie

Preferred suppliers - Elektrische installaties Aanbestedende Dienst: Vrije Universiteit Amsterdam Referentie: 6600/2015/200

Preferred suppliers - Elektrische installaties Aanbestedende Dienst: Vrije Universiteit Amsterdam Referentie: 6600/2015/200 Nota van Inlichtingen Preferred suppliers - Elektrische installaties Aanbesteding Preferred suppliers - Elektrische installaties Aanbestedende Dienst: Vrije Universiteit Amsterdam Referentie: 6600/2015/200

Nadere informatie

Model Raamovereenkomst. <naam aanbesteding>inzake aanschaf en onderhoud van laptops en telefoons<kenmerk> De ondergetekenden:

Model Raamovereenkomst. <naam aanbesteding>inzake aanschaf en onderhoud van laptops en telefoons<kenmerk> De ondergetekenden: Model inzake aanschaf en onderhoud van laptops en telefoons De ondergetekenden: 1. SBB, gevestigd te Zoetermeer, vertegenwoordigd door , de heer/mevrouw

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 3 december 2013

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 3 december 2013 Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Masterplan voor de rivieren van Colombia Datum: 3 december 2013 In deze nota van inlichtingen geeft de aanbestedende dienst antwoord op de in kader van de hierboven

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen nummer I Aanbesteding Pool HR-Manager

Nota van Inlichtingen nummer I Aanbesteding Pool HR-Manager Nota van Inlichtingen nummer I Aanbesteding Pool HR-Manager Kenmerk: EA 2B/Pool HR-Manager/OM/2013 Aanbestedende dienst: Openbaar Ministerie Datum: 16-04-2013 versie 1 Nota van Inlichtingen nummer I Pool

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013.

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Inkoopbeleid 2013 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Goedkeuring van Actualisatie artikel 4.3 Actualisatie artikel 4.4 Toevoegen bijlage 7.1. 29 januari 2014. Samenvatting

Nadere informatie

Transport van compost

Transport van compost Overeenkomst inzake Transport van compost tussen WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL en OPDRACHTNEMER LOGO OPDRACHTNEMER De ondergetekenden: Waterschap Rijn en IJssel, gevestigd te Doetinchem, Liemersweg 2, te dezen

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen ASR Basis Ziektekostenverzekeringen N.V. en ASR Aanvullende Ziektekostenverzekeringen N.V., beide te Amersfoort Zaak : Paramedische zorg, fysiotherapie,

Nadere informatie

Op naar de UAV-GC 2019 Ad van Leest

Op naar de UAV-GC 2019 Ad van Leest Op naar de UAV-GC 2019 Ad van Leest 15 januari 2019 Vragen aan het publiek Wie heeft er nog géén geintegreerd contract (UAV-GC) opgesteld, aanbesteed of uitgevoerd? Wie denkt dat met UAV-GC alle problemen

Nadere informatie

Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding

Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding Bijlage III bij nieuwsbericht AMvB reële kostprijs Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding Gemeenten kopen regelmatig huishoudelijke hulp in ten behoeve

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1)Naam en adressen Gemeente Almere Stadhuisplein 1

Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1)Naam en adressen Gemeente Almere Stadhuisplein 1 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1)Naam en adressen Gemeente Almere Stadhuisplein 1 Almere 1300 AE Nederland Contactpersoon: Age Graham Salverda

Nadere informatie

1e Nota van inlichtingen

1e Nota van inlichtingen Onderstaand staan de ontvangen vragen met betrekking tot bovengenoemde aanbesteding en de daarbij door de opdrachtgever geformuleerde antwoorden. De vragen zijn geanonimiseerd en direct overgenomen van

Nadere informatie

Model Basisovereenkomst voor contracten gesloten op basis van de UAV-GC 2005

Model Basisovereenkomst voor contracten gesloten op basis van de UAV-GC 2005 Model Basisovereenkomst voor contracten gesloten op basis van de UAV-GC 2005 Nieuwbouw gemaal Purmer Stedelijk Auteur N.A.M. Steur Registratienummer 14.44646 10-11-2014 Versie 2.0 Status definitief Model

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT

ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT Artikel 1 Algemeen 1.1 De onderhavige voorwaarden zijn, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, van toepassing op alle aanbiedingen, aanvragen,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Stichting Salvage

Algemene voorwaarden Stichting Salvage Algemene voorwaarden Stichting Salvage 30 augustus 2010 ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting Salvage, Prins Willem Alexanderlaan 701, 7311 ST Apeldoorn Artikel 1 Toepasselijkheid 1.1 Deze voorwaarden zijn van

Nadere informatie

Raamovereenkomst Chemicaliën en laboratoriumbenodigdheden. Partijen:

Raamovereenkomst Chemicaliën en laboratoriumbenodigdheden. Partijen: Partijen: De Rijksuniversiteit Groningen, gevestigd aan de Broerstraat 5, 9712 CP te Groningen, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het College van Bestuur, prof. dr. S. Poppema,

Nadere informatie

Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010

Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010 Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ferwerderadiel; overwegende dat: - de gemeente een groot aantal taken tijdelijk

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE REGIORAAD

VERGADERING VAN DE REGIORAAD VERGADERING VAN DE REGIORAAD Vergaderdatum: 9 december 2014 Agendapunt : 12 Voorstelnummer: 2014/036-2 Onderwerp: Aanpassing Notitie Inkoop en Aanbesteden Stadsregio Amsterdam 2014 en vaststelling maximumtarief

Nadere informatie

Advies 355 (herstelversie) 1

Advies 355 (herstelversie) 1 1. Feiten Advies 355 (herstelversie) 1 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor een overheidsopdracht voor de vervanging van Storage- en Server Infrastructuur

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Huta Huisstijl Logo s Webdesign

Algemene Voorwaarden Huta Huisstijl Logo s Webdesign Algemene Voorwaarden Huta Huisstijl Logo s Webdesign In deze algemene voorwaarden wordt onder de opdrachtgever verstaan: de wederpartij van Huta Huisstijl Logo s Webdesign en onder overeenkomst: de overeenkomst

Nadere informatie

(Ge)Bouwen met gebreken

(Ge)Bouwen met gebreken (Ge)Bouwen met gebreken Werner van Weesenbeek Risico-adviseur Meeùs Bouw & Infra Hans Smeekens Advocaat Bouwrecht Rassers Advocaten Programma 1. Meeùs Bouw & Infra en Rassers Advocaten 2. Bouwrecht in

Nadere informatie

DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD.

DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD. Algemene Voorwaarden voor dienstverlening. DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD. Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

(concept) Basisovereenkomst met bijbehorende Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contractvormen (UAV-GC 2005)

(concept) Basisovereenkomst met bijbehorende Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contractvormen (UAV-GC 2005) (concept) Basisovereenkomst met bijbehorende Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contractvormen (UAV-GC 2005) datum:.. BASISOVEREENKOMST Ondergetekenden: Gemeente Haarlemmermeer Cluster

Nadere informatie

I. Definities II. Toepasselijkheid III. Opdracht IV. Honorarium en verschotten

I. Definities II. Toepasselijkheid III. Opdracht IV. Honorarium en verschotten Algemene voorwaarden voor dienstverlening van de maatschap Reijnders Vreugdenhil Bottinga Advocaten, gevestigd te Haarlem met nevenvestiging te Amsterdam. I. Definities In deze algemene voorwaarden wordt

Nadere informatie

Contracten / Overeenkomsten / Voorwaarden

Contracten / Overeenkomsten / Voorwaarden LEV Contracten / Overeenkomsten / Voorwaarden 1 Aanbestedingen RAW-Bestek RAW-Raamovereenkomst - UAV 2012 Uniforme Administratieve Voorwaarden - UAV-GC 2005 Geïntegreerde Contracten - Inkoopvoorwaarden

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken Groslijstmethodiek IBOR gemeente Oss Civiel- en cultuurtechnische werken September 2015 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 GROSLIJST... 4 3 PROCEDURE... 5 3.1 TOETREDEN TOT DE GROSLIJST EN WACHTLIJST...

Nadere informatie

Advies Samenhangende gebeurtenissen als bedoeld in het eerste lid, worden aangemerkt als één gebeurtenis.

Advies Samenhangende gebeurtenissen als bedoeld in het eerste lid, worden aangemerkt als één gebeurtenis. Advies 331 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding georganiseerd voor ingenieursdiensten bestaande uit het herberekenen van waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden.

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012 (Essentie)

Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Toelichting overige veel gehanteerde begrippen Lalot Koster-Cosijn Inhoud presentatie Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit Klachtenregeling/Cie van experts Toelichting

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden

Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden Introductie Marcel Stuijts MSc. directeur Bizob Vice voorzitter ACIA-VNG

Nadere informatie

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet 2016 Daan Versteeg 1 Huidige praktijk Niet openbare aanbestedingsprocedure (H3 ARW) Hofleverancier aanbesteding UAV-GC 2 Huidige praktijk Invloed contractvoorwaarden beperkt

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als

Nadere informatie

Referentiekader Aanbestedingen van Werken. 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht.

Referentiekader Aanbestedingen van Werken. 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht. Referentiekader Aanbestedingen van Werken 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht Bij opdrachten waarvan de waarde beneden het Europese drempelbedrag ligt,

Nadere informatie

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Introductie TenderCoach Adviseren, coachen en trainen ondernemers: Begeleiding van ondernemers bij

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 13971

\ Raadsvoorstel Zaak 13971 \ Raadsvoorstel Zaak 13971 Onderwerp: Nota Inkoopbeleid gemeente Voerendaal 2015 heid: Portefeuillehouder: Wethouder Leunissen Datum Raad: 18-12-14 Nummer: 2014/13/ \ Samenvatting In mei 2012 is de Nota

Nadere informatie

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, maart 2013 De praktijk van vóór 1 april 2013 laat zien, dat het in voorkomende gevallen voor een

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 21-8-2012 Raadsvragen nr R12.50 Naam raadslid Marianne Vos Fractie Velsen Lokaal Registratienummer Rs12.00644 Portefeuillehouder(s) W. Westerman

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 2 september 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 170913/403 afdeling: Sociale Zaken Onderwerp: Aanbesteding

Nadere informatie

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen advocaten & notarissen Open Coffee Bouw Hoe win ik een aanbesteding 24 april 2014 Tony van Wijk Aanbestedingswet Wanneer aanbesteden? > 5,186 mln Europees voor werken > 207.000 Europees voor leveringen/

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR AANNEMING VAN WERK Delven en opruimen van graven begraafplaatsen gemeente Venlo

OVEREENKOMST VOOR AANNEMING VAN WERK Delven en opruimen van graven begraafplaatsen gemeente Venlo Bijlage 4 bij offerteaanvraag. OVEREENKOMST VOOR AANNEMING VAN WERK Delven en opruimen van graven begraafplaatsen gemeente Venlo Contractnummer: 0846921 Partijen: 1. De gemeente Venlo, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

2.3 Afwijkende bedingen en afspraken zijn pas rechtsgeldig als zij uitdrukkelijk en schriftelijk met Zaandam Webdesign zijn overeengekomen.

2.3 Afwijkende bedingen en afspraken zijn pas rechtsgeldig als zij uitdrukkelijk en schriftelijk met Zaandam Webdesign zijn overeengekomen. Algemene Voorwaarden Zaandam Webdesign Artikel 1. Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt onder de opdrachtgever verstaan: de wederpartij van Zaandam Webdesign en onder overeenkomst: de overeenkomst

Nadere informatie

Raamovereenkomst 'Betonnen rioolbuizen en -putten', kenmerk 14.SW.139. Gemeente Utrecht en xxx. Contractnummer: xxx

Raamovereenkomst 'Betonnen rioolbuizen en -putten', kenmerk 14.SW.139. Gemeente Utrecht en xxx. Contractnummer: xxx Raamovereenkomst 'Betonnen rioolbuizen en -putten', kenmerk 14.SW.139 Gemeente Utrecht en xxx Contractnummer: xxx Interne Bedrijven Concerninkoop Postadres Postbus 10080, 3505 AB Utrecht Bezoekadres Stadsplateau

Nadere informatie

Advies In hoofdstuk 2 ( Omschrijving van de aan te besteden Overeenkomst ) van de Aanbestedingsleidraad is bepaald:

Advies In hoofdstuk 2 ( Omschrijving van de aan te besteden Overeenkomst ) van de Aanbestedingsleidraad is bepaald: Advies 290 1. Feiten 1.1. Beklaagde is een meervoudige onderhandse procedure gestart met betrekking tot een (RAW-)raamovereenkomst met één onderneming voor rioolreiniging en rioolinspectie. Het ARW 2012

Nadere informatie

2. Beschrijving klacht

2. Beschrijving klacht Advies 40 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare procedure aangekondigd met betrekking tot een overheidsopdracht voor leveringen. De opdracht betreft het leveren, implementeren van zogenoemde

Nadere informatie

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar.

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar. Advies 43 1. Feiten 1.1 Op 6 september 2013 heeft beklaagde een aankondiging gepubliceerd met betrekking tot een Europese openbare aanbestedingsprocedure "met als doel het selecteren van een bedrijf voor

Nadere informatie

Bijlage C Concept-(raam)overeenkomst Bulkscanners Nummer 2009/G voor de gemeente Groningen.

Bijlage C Concept-(raam)overeenkomst Bulkscanners Nummer 2009/G voor de gemeente Groningen. Bijlage C Concept-(raam)overeenkomst Bulkscanners Nummer 2009/G-03-01 voor de gemeente Groningen. Concept Raamovereenkomst voor de levering van Bulkscanners 1 Concept-RaamOvereenkomst voor de levering

Nadere informatie

1.1 Website: een samenhangend geheel van digitale internetpagina's inclusief eventuele bijbehorende digitale afbeeldingen, scripts en databases.

1.1 Website: een samenhangend geheel van digitale internetpagina's inclusief eventuele bijbehorende digitale afbeeldingen, scripts en databases. Algemene Voorwaarden Artikel 1 Definities 1.1 Website: een samenhangend geheel van digitale internetpagina's inclusief eventuele bijbehorende digitale afbeeldingen, scripts en databases. 1.2 Content Management

Nadere informatie

Advies Ten aanzien van subgunningscriterium K.1.2 (Onvoorziene gebeurtenissen), bepaalt het Aanbestedingsdocument onder andere:

Advies Ten aanzien van subgunningscriterium K.1.2 (Onvoorziene gebeurtenissen), bepaalt het Aanbestedingsdocument onder andere: Advies 121 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een nationale openbare procedure uitgevoerd met betrekking tot een opdracht voor de renovatie van circa 180 minigemalen en 58 centrale verdeelkasten (CVK s). Hoofdstuk

Nadere informatie