Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat"

Transcriptie

1 Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat

2 Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2. Commissie van Aanbestedingsexperts: Praktijkvoorbeelden 3. Tips & Tricks: inschrijver

3 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht Gelijkheids- en transparantiebeginsel: Aanbestedende dienst behandelt ondernemers op gelijke en nietdiscriminerende wijze; Non-discriminatiebeginsel: negatieve verplichting, zich te onthouden van maken van onderscheid o.g.v. nationaliteit; Gelijkheidsbeginsel: positieve verplichting, zorgen dat gelijke gevallen gelijk worden behandeld; Aanbesteder handelt transparant (aan begin van aanbesteding openbaarheid betrachten, voorwaarden en criteria eenduidig beschrijven en gunning opdracht motiveren).

4 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht Proportionaliteitsbeginsel is nieuw in de Aanbestedingswet Proportionaliteitsbeginsel: aanbesteder stelt uitsluitend eisen, voorwaarden en criteria aan inschrijvers en inschrijvingen die in redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. Dit is opgenomen ten aanzien van: De keuze voor een bepaalde procedure De inhoud van de geschiktheidseisen Het aantal geschiktheidseisen Termijnen Uitsluitingsgronden Clusteren van opdrachten Vergoeding van extra inspanningen tijdens de offertefase

5 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht Gids Proportionaliteit: Comply or explain : afwijken van voorschriften mag alleen als dat in het betreffende geval proportioneel is. Bij een grotere mate van afwijking van een voorschrift, dient de motivering uitgebreider in te gaan op de vraag waarom die afwijking gerechtvaardigd is en waarom de afwijking proportioneel is (Nota van Inlichtingen bij aanbestedingsbesluit) Hoe doe je dat zinvol als aanbestedende dienst? Beleid bekendmaken.

6 Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel

7 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 17 (12 juli 2013): Europese openbare aanbestedingsprocedure Casus: in het PvE voor de opdracht wordt een bepaald merk genoemd en geeft aan dat inschrijvingen die voorzien in op dat merk afgestemde opdracht hoger worden beloond dan inschrijvingen die daar niet in voorzien. Na publicatie van de NvI heeft klager hier vragen over gesteld. Beklaagde voert aan dat de vragen te laat in de procedure zijn gesteld. Vraag: Kon klager ook na eerste NvI nog vragen stellen? Oordeel: De beperking dat alle vragen in de eerste ronde gesteld moesten worden blijkt nergens uit de aanbestedingsstukken (advertentie en beschrijvend document). Dit valt voor het eerst te lezen in de eerste Nota van Inlichtingen. Door deze beperking pas op dat moment in de aanbestedingsprocedure kenbaar te maken handelt beklaagde in strijd met het transparantiebeginsel. Ook overigens is de Commissie van oordeel dat zelfs in het geval dat beklaagde een terecht punt zou hebben met haar reactie dat klager de vragen eerder had moeten stellen, dit niet afdoet aan de eventuele gegrondheid van de klacht.

8 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 22-1 (24 september 2014): Openbare aanbestedingsprocedure met betrekking tot een raamovereenkomst. Casus: Beklaagde heeft in het beschrijvend document de eis opgenomen dat inschrijvers het A-merk moeten aanbieden. Beklaagde heeft laten weten dat de door klager aangeboden merk geen A-merk zou zijn, omdat het niet om een toonaangevend merk zou gaan. Vraag: Hoe dient een redelijk geïnformeerde en normaal zorgvuldige inschrijver bij een aanbesteding als de onderhavige door de beklaagde in haar definitie van het begrip A-merk gebruikte kwalificaties hoge naamsbekendheid en toonaangevend te begrijpen? Oordeel: Er is een grijs gebied dat samenhangt met de subjectiviteit rond de termen naamsbekendheid en toonaangevend. Dat betekent dat een aanbestedende dienst terughoudend zou moeten zijn om een merk als niet-amerk te classificeren. Dat zou alleen gepast zijn, als een merk (nog) geen of vrijwel geen track record heeft van vergelijkbare implementaties of leveringen van het bedoelde product of de bedoelde productgroep in de overeenkomende markt, of juist hele slechte kritieken in de relevante vakbladen en websites.

9 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 23 (8 augustus 2013): Openbare nationale aanbestedingsprocedure Casus: In de inschrijvingsstaat onder de posten eenmalige kosten mogen geen negatieve bedragen worden opgenomen. Klager heeft in haar inschrijfstaat een korting opgenomen. Beklaagde heeft de inschrijving van klager ongeldig verklaard. Vraag: Is het opnemen van een (negatieve) kortingspost in de inschrijvingsstaat toegestaan? Oordeel: Beklaagde schiet te kort in verplichting om aanbestedingsdocumenten objectief duidelijk te formuleren. Klager had al vóór de inschrijving vragen moeten stellen over de toelaatbaarheid van het opnemen van een kortingspost in haar inschrijfstaat.

10 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 27 (1 november 2013): Europese openbare procedure Casus: Beklaagde sluit na afloop van een raamovereenkomst voor het leveren van directiechauffeursdiensten onderhands een nieuwe overeenkomst met de zittende dienstverlener. Vraag: Heeft beklaagde in strijd met de Aw 2012 gehandeld door een nadere overeenkomst met X. aan te gaan? Oordeel:. Indien de waarde van de overeenkomst het bedrag van niet overschrijdt, dan dienen wel de bepalingen uit art. 1.4 Aw 2012 in acht te worden genomen: Objectieve criteria: hier heeft beklaagde niet aan voldaan. Niet valt in te zien waarom de door beklaagde in haar reactie op de klacht genoemde gewijzigde omstandigheden en inzichten objectief gezien nopen tot het aangaan van een overeenkomst met X. in plaats van met een andere onderneming. (lid 1) Motiveringsverplichting: hier heeft beklaagde wel aan voldaan (lid 3) Beklaagde heeft in strijd met de Aw gehandeld.

11 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 30 (25 oktober 2013): Meervoudig onderhandse procedure Casus: Klager heeft enkel en scorelijstje met door inschrijvers behaalde scores van beklaagde ontvangen, zonder enige adequate toelichting. Op basis van de door beklaagde verstrekte informatie kan klager geenszins begrijpen waarom de winnende inschrijving van X. boven haar inschrijving is verkozen. Vraag: Heeft beklaagde door een scorematrix zonder nadere toelichting over te leggen haar gunningsbeslissing voldoende gemotiveerd? (art. 1.15, lid 2, Aw) Oordeel: Uit zowel de doctrine als de jurisprudentie blijkt dat een aanbestedende dienst niet kan volstaan met het overleggen van een scoretabel, maar inzichtelijk zal moeten maken waarom de inschrijvers een bepaalde score hebben gekregen met betrekking tot die aspecten van hun inschrijvingen die zijn beoordeeld aan de hand van de door de aanbestedende dienst gehanteerde kwalitatieve subgunningscriteria.

12 2. Praktijkvoorbeelden: Gelijkheid- en transparantiebeginsel Advies 43 (23 januari 2014): Europese openbare aanbestedingsprocedure Casus: Samenvoeging van twee opdrachten. Klager is van mening dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor samenvoegen van opdrachten op grond van de Aw 2012 en de Gids Proportionaliteit. Als er geclusterd kan worden, dan moet in beginsel de geclusterde opdrachten in percelen verdeeld worden. Dat is niet gebeurd en een deugdelijke motivering ontbreekt. Vraag: Is het achterwege laten van opdelen in meerdere percelen voldoende gemotiveerd? Oordeel: Nu beklaagde haar motiveringsplicht van artikel 1.5 lid 2 slechts gedeeltelijk heeft nageleefd en zij er daarmee blijk van geeft dat slechts gedeeltelijk acht is geslagen op de drie sub 6.2 genoemde aspecten, kan niet worden beoordeeld of beklaagde terecht tot de beslissing is gekomen dat de samenvoeging van de opdrachten niet onnodig is. Artikel 1.5 lid 3 Aw 2012 bepaalt dat een aanbestedende dienst een opdracht in meerdere percelen verdeelt tenzij hij dit niet passend acht, in welk geval de aanbestedende dienst ( ) dit motiveert in de aanbestedingsstukken. De (deugdelijke) motivering waarom de clustering niet onnodig is zal immers veelal gelijk kunnen luiden aan de motivering waarom het niet passend is de aldus geclusterde opdracht vervolgens in percelen op te splitsen

13 Praktijkvoorbeelden: Proportionaliteitsbeginsel

14 2. Praktijkvoorbeelden: Proportionaliteitsbeginsel Advies 13 (12 juni 2013): Aanbesteding van een raamovereenkomst. Casus: Beklaagde heeft eigen inkoopvoorwaarden van toepassing verklaard, maar vervolgens in de aanbesteding de aansprakelijkheid nog eens uitgebreid. Vraag: Is deze aansprakelijkheidsregeling disproportioneel? (3.9D lid 2 Gids Proportionaliteit) Oordeel: Voor wat betreft de omvang van de eventuele schadevergoedingsplicht van de vervoerder blijft een grote discrepantie bestaan tussen de regeling in branchevoorwaarden en de regeling in het (gewijzigde) aansprakelijkheidsartikel van de Algemene Inkoopvoorwaarden van de beklaagde. De Commissie vindt dit niet proportioneel en adviseert aan te sluiten bij de branchevoorwaarden of bij afwijking daarvan een regeling te kiezen die aansluit bij het daadwerkelijk te lopen risico en de mogelijkheid tot verzekering in de branche.

15 2. Praktijkvoorbeelden: Proportionaliteitsbeginsel Advies 28 (25 oktober 2013): Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure Casus: Beklaagde vraagt in de selectieleidraad drie meest relevante referenties in de afgelopen drie jaar, maar heeft dit niet gemotiveerd. Vraag: Is referentie-eis in strijd met Voorschriften 3.5 F en 3.5 G van de Gids Proportionaliteit? Oordeel: In het algemeen zal het vragen van drie referentieprojecten volgens de wetgever als proportioneel kunnen worden beschouwd. Art lid 1 onder b van de Aw 2012 nader uitgewerkt in voorschrift 3.5 van de Gids bepaalt dat een aanbestedende dienst maximaal één referentie per benoemde kerncompetentie mag vragen. Door het niet motiveren van de afwijking van dit voorschrift komt de Commissie tot de conclusie dat de beklaagde in strijd heeft gehandeld met het voornoemd voorschrift en het proportionaliteitsbeginsel (art lid 4 Aw 2012).

16 3. Tips & Tricks: Inschrijver Wees in uw inschrijving volledig en zorgvuldig. Controleer inschrijvingsstaat goed. Herstel en/of aanvulling is niet altijd mogelijk! Van de inschrijver wordt een pro-actieve houding verwacht. Wees alert op eventuele wijzigingen in de NvI. Onduidelijkheden? Stel op tijd vragen!

17 Vragen? Bram Braat Telefoon:

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar.

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar. Advies 43 1. Feiten 1.1 Op 6 september 2013 heeft beklaagde een aankondiging gepubliceerd met betrekking tot een Europese openbare aanbestedingsprocedure "met als doel het selecteren van een bedrijf voor

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW donderdag 17 januari 2019 12:00 13:00 uur Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

Advies 28. 2.2 De door klager gewenste (en niet verkregen) aanpassingen betreffen:

Advies 28. 2.2 De door klager gewenste (en niet verkregen) aanpassingen betreffen: Advies 28 1. Feiten 1.1 Beklaagde is een Europese niet-openbare aanbesteding gestart voor een opdracht met betrekking tot IT-dienstverlening en draadloze netwerkinfrastructuur bestaande (ondermeer) uit

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts 24 februari 2017, Advies 401 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. M.M. Fimerius en mr. M. Turk Proportionaliteit geschiktheidseisen. Proportionaliteit selectiecriteria. Referentie-eisen. Stapeling

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteden is maatwerk!

Inkoop en aanbesteden is maatwerk! Checklist Dit document bevat een checklist die u helpt om op de juiste wijze invulling te geven aan de inrichting van uw aanbestedingstraject na inwerkingtreding van de Aanbestedingswet. Aan de hand van

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

Gids Proportionaliteit

Gids Proportionaliteit Gids Proportionaliteit Hub Keulen/Ton van Geijlswijk/Marcel Stuijts Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit namens NEVI h.keulen@fontys.nl/t.vangeijlswijk@nevi.nl/m.stuijts@bizob.nl 6 DECEMBER 2012 Agenda

Nadere informatie

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria:

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria: Advies 308 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 8 oktober 2015 een aankondiging geplaatst voor een nationale openbare aanbesteding voor de infrastructurele reconstructie van een weg. 1.2. In onderdeel 0 (

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning:

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning: Advies 105 1. Feiten 1.1 Beklaagde, een stichting die het bevoegd gezag vormt van een aantal scholen voor basisonderwijs, heeft op 27 maart 2014 een Europese openbare aanbesteding aangekondigd op TenderNed.

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt:

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt: facilitair bedrijf directie Aan College van Bestuur Van Directie Facilitair Bedrijf Datum Memonummer 22 mei 2013 Onderwerp Nationale aanbestedingswet Inleiding Op 1 april 2013 is er in Nederland een nieuwe

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij de aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd aangeeft

Nadere informatie

Hoe kom je bij ons op de lijst?

Hoe kom je bij ons op de lijst? Hoe kom je bij ons op de lijst? Marius van der Woude Geke Werkman-Bouwkamp Opbouw Algemene procedures Samenstellen longlist (groslijst) Samenstellen shortlist Als IPG: algemene zaken/keuzes Gezamenlijke

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Bij het bespreken van de wijzigingen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten belicht.

Bij het bespreken van de wijzigingen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten belicht. nieuwe aanbestedingswet per 1 april 2013 in werking geachte lezer, Deze nieuwsbrief betreft uitsluitend de nieuwe aanbestedingswet die 1 april 2013 in werking is getreden. Hierna wordt ingegaan op de doelstellingen

Nadere informatie

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen advocaten & notarissen Open Coffee Bouw Hoe win ik een aanbesteding 24 april 2014 Tony van Wijk Aanbestedingswet Wanneer aanbesteden? > 5,186 mln Europees voor werken > 207.000 Europees voor leveringen/

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Aanbesteden in de praktijk Samenstelling Jan Boer & Arjan Grootkarzijn Datum 13 april 2016 Introductie Jan Boer Arjan Grootkarzijn Inhoud Blok 1: Basisprincipes aanbesteden

Nadere informatie

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, maart 2013 De praktijk van vóór 1 april 2013 laat zien, dat het in voorkomende gevallen voor een

Nadere informatie

Implicaties Aanbestedingswet

Implicaties Aanbestedingswet Implicaties 1 APRIL 2013 OPZET PRESENTATIE ARW 2012 Gids Proportionaliteit Samenvoegen&Percelen Aanbesteden onder de drempel Gevolgen voor organisatie 2 2 AANBESTEDINGSWET Aanleiding > Bouwenquête > Slechte

Nadere informatie

Advies In Bijlage 7 ( Standaardformulier referentie ) van het Aanbestedingsdocument is onder andere bepaald:

Advies In Bijlage 7 ( Standaardformulier referentie ) van het Aanbestedingsdocument is onder andere bepaald: Advies 131 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor het sluiten van een raamovereenkomst met één ondernemer voor de levering van uitrukkleding ten behoeve

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel. 16 september 2014. Adviseur inkoop Wilco van Schagen

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel. 16 september 2014. Adviseur inkoop Wilco van Schagen Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel 16 september 2014 Adviseur inkoop Wilco van Schagen 1 Inkoop en aanbesteding Uitleg in twee delen: Aanbestedingswet 2012 Inkoop en aanbestedingsbeleid 2 Aanbestedingswet

Nadere informatie

NIEUWE AANBESTEDINGSWET

NIEUWE AANBESTEDINGSWET NIEUWE AANBESTEDINGSWET WHITE PAPER Aanbesteden wordt makkelijker. Kunnen we er dan ook minder tijd aan besteden? Deze white paper wordt u aangeboden door Asito Nr. 1 maart 2013 Aanbesteden: Asito ontzorgt!

Nadere informatie

CASE 79. 1.2 In het Programma van Eisen wordt met betrekking tot het te hanteren gunningscriterium het volgende vermeld (p. 12):

CASE 79. 1.2 In het Programma van Eisen wordt met betrekking tot het te hanteren gunningscriterium het volgende vermeld (p. 12): CASE 79 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor het huis-aan-huis inzamelen van afval van kunststof verpakkingen binnen haar gemeente voor een periode

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen. Adviseur inkoop Wilco van Schagen

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen. Adviseur inkoop Wilco van Schagen Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen Adviseur inkoop Wilco van Schagen 8 april 2014 Inkoop en aanbesteding gemeente Schagen Uitleg in twee delen: Aanbestedingswet 2012 Inkoop en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann Deelsessie 32 Actualiteiten Aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann Onderwerpen Motiveringsplicht Clusterverbod Commissie van Aanbestedingsexperts Bedrijfsvertrouwelijke informatie Herstel van inschrijvingen

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente).

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). presentatie 30 mei 2016 regionale marktdag Stedendriehoek Jan Teunis Hartgers inkoopadviseur, team inkoop gemeente Apeldoorn Inkoopplatform Stedendriehoek

Nadere informatie

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Vraag: Wie doet weleens mee aan aanbestedingen? Vraag: Wie organiseert weleens een aanbestedingsprocedure? Vraag: Wie had vóór de uitnodiging voor deze

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

1.2. In eerste instantie heeft beklaagde op 20 december 2016 de volgende aan klager verzonden:

1.2. In eerste instantie heeft beklaagde op 20 december 2016 de volgende  aan klager verzonden: Advies 417 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 20 december 2016 een offerte opgevraagd bij klager voor een overheidsopdracht voor diensten voor het ontwikkelen van een integrale visie (masterplan) op haar

Nadere informatie

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden 1 Deze Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden is vastgesteld door het college van de gemeente Meppel 20 februari 2018. 2 Inhoud Inleiding... 4 1. KLACHTEN

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering 8 november 2012 M.A.J. (Marcel) Stuijts MSc Introductie Marcel Stuijts MSc Directeur Bizob Ervaringen Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet in de praktijk. Bijdrage Aanbestedingsinstituut ZIP Nieuwjaarsbijeenkomst 2013 Kasteel Maurick Vught

Nieuwe Aanbestedingswet in de praktijk. Bijdrage Aanbestedingsinstituut ZIP Nieuwjaarsbijeenkomst 2013 Kasteel Maurick Vught Nieuwe Aanbestedingswet in de praktijk Bijdrage Aanbestedingsinstituut ZIP Nieuwjaarsbijeenkomst 2013 Kasteel Maurick Vught Het Aanbestedingsinstituut Registratie/analyse circa 3000 openbaar aangekondigde

Nadere informatie

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011 Nieuwsflash Aanbesteding 46 23 september 2011 Nieuwe standaardformulieren voor aankondigingen Europese aanbestedingen moeten worden bekend gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Aanbestedende

Nadere informatie

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen Inleiding Waarom een klachtenregeling bij aanbestedingen? Bij het uitvoeren van aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per worden gesteld aan:

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per  worden gesteld aan: Advies 181 1. Feiten 1.1. Beklaagde is een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gestart voor een overheidsopdracht met betrekking tot het ontwerp van de nieuwbouw van een bibliotheek. Het ARW

Nadere informatie

Advies In Hoofdstuk 1.1 ( Doel van de aanbesteding ) van de Inschrijvingsleidraad is op p. 3 bepaald:

Advies In Hoofdstuk 1.1 ( Doel van de aanbesteding ) van de Inschrijvingsleidraad is op p. 3 bepaald: Advies 207 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 23 januari 2015 de aankondiging gepubliceerd van een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor het sluiten van raamovereenkomsten voor het vervoer van leerlingen.

Nadere informatie

Landelijk Seminar Inkoop februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure

Landelijk Seminar Inkoop februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure Landelijk Seminar Inkoop 2017 9 februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure Mascha Semmekrot Publiq aanbestedingsjuristen Wat is een meervoudig onderhandse procedure? Een meervoudig onderhandse

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 21-8-2012 Raadsvragen nr R12.50 Naam raadslid Marianne Vos Fractie Velsen Lokaal Registratienummer Rs12.00644 Portefeuillehouder(s) W. Westerman

Nadere informatie

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?!

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?! Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten Kansen voor lokale partijen Kwaliteit en kunde staat voorop: kansen voor lokale partijen?! Als Synarchis gevraagd wordt een aanbestedingsprocedure te begeleiden

Nadere informatie

1.3. In de Aanbestedingsleidraad van 19 september 2017 is, onder meer, het volgende bepaald:

1.3. In de Aanbestedingsleidraad van 19 september 2017 is, onder meer, het volgende bepaald: Advies 452 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 20 september 2017 een Europese openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor een overheidsopdracht voor de levering en installatie van zonnepanelen. 1.2.

Nadere informatie

Advies 53. 2.1 (Klachtonderdeel 1) De opdracht is ten onrechte niet in percelen verdeeld.

Advies 53. 2.1 (Klachtonderdeel 1) De opdracht is ten onrechte niet in percelen verdeeld. Advies 53 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare procedure uitgeschreven voor een overheidsopdracht tot het verrichten van diensten bestaande uit (dagelijks en periodiek) schoonmaakonderhoud,

Nadere informatie

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637 KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN Standaard voor klachtafhandeling I. Inleiding Waarom een standaard voor klachtafhandeling bij aanbestedingen? In het kader van een aanbestedingsprocedure kan het voorkomen

Nadere informatie

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 :

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 : Eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels behorende bij aanbesteding: naam aanbestedende dienst: naam aanbesteding: met referentienummer: 1. Algemene gegevens 1.1 Naam onderneming: 1.2 Gegevens

Nadere informatie

8 Klachtafhandeling bij aanbestedingen

8 Klachtafhandeling bij aanbestedingen 8 Klachtafhandeling bij aanbestedingen Onderdeel van het flankerende beleid bij de Aanbestedingswet 2012 is een advies Klachtafhandeling bij aanbestedingen. Aanbestedende diensten wordt geadviseerd om

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012 (Essentie)

Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Toelichting overige veel gehanteerde begrippen Lalot Koster-Cosijn Inhoud presentatie Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit Klachtenregeling/Cie van experts Toelichting

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Marcel Stuijts MSc. 6 februari 2014

Aanbestedingswet. Marcel Stuijts MSc. 6 februari 2014 Aanbestedingswet Marcel Stuijts MSc. 6 februari 2014 Introductie Marcel Stuijts MSc. Directeur Bizob Ervaringen: Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit Mede auteur Inkoopbeleid VNG Directeur SIW(Inkoopbureau

Nadere informatie

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN 7 mei 2013 1 Inhoud I. Inleiding... 3 a. Begrippen;... 3 b. Doel Klachtenregeling aanbesteden... 3 c. Juridische basis... 3 II. Klachten van Ondernemers

Nadere informatie

gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische specificaties

gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische specificaties Pagina 1 van 7 JAAN 2016/102 Commissie van Aanbestedingsexperts, 29-06-2015, Toelaatbaarheid geschiktheidseisen, Proportionaliteit, Transparantie gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische

Nadere informatie

De Aanbestedingswet. Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012

De Aanbestedingswet. Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012 De Aanbestedingswet Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012 Inhoud 1. Inleiding totstandkomingsgeschiedenis Aanbestedingswet 2. Structuur Aanbestedingswet 3. Veranderingen als gevolg van inwerkingtreding

Nadere informatie

ALGEMENE VRAGEN TEN AANZIEN VAN BELEIDSWIJZIGINGEN. Is het beleid vastgesteld door de Raad of het College?

ALGEMENE VRAGEN TEN AANZIEN VAN BELEIDSWIJZIGINGEN. Is het beleid vastgesteld door de Raad of het College? Dit document bevat een checklist die u helpt om op de juiste wijze invulling te geven aan de nieuwe aanbestedingswet. Aan de hand van verschillende vragen krijgt u een beeld van de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld:

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld: Advies 66 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor raamovereenkomsten met maximaal zeven leveranciers voor de inzet van tijdelijk personeel, ondersteunend

Nadere informatie

Handreiking. inkopen onder de Aanbestedingswet 2012

Handreiking. inkopen onder de Aanbestedingswet 2012 Handreiking inkopen onder de Aanbestedingswet 2012 Facility Services/Demand Management/Inkoop Januari 2014 Handreiking inkopen onder de Aanbestedingswet 2012 Page 1 of 16 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Advies In het Beschrijvend Document is het volgende bepaald in paragraaf 1. ( Algemene informatie en planning ):

Advies In het Beschrijvend Document is het volgende bepaald in paragraaf 1. ( Algemene informatie en planning ): Advies 265 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 22 juni 2015 de aankondiging gepubliceerd van een Europese openbare aanbestedingsprocedure bestaande uit drie percelen voor een raamovereenkomst voor tijdelijke

Nadere informatie

Advies In paragraaf 1.1 ( Inleiding ) van de Aanbestedingsleidraad is het volgende bepaald:

Advies In paragraaf 1.1 ( Inleiding ) van de Aanbestedingsleidraad is het volgende bepaald: Advies 216 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op TenderNed een openbare aanbesteding aangekondigd van een overheidsopdracht van diensten van onderhoud van stedelijk groen. De opdracht is verdeeld in zeven

Nadere informatie

Marktmiddag Aanbesteden Workshop 8 Inschrijven in de praktijk. Hengelo Gld. 1 oktober 2015

Marktmiddag Aanbesteden Workshop 8 Inschrijven in de praktijk. Hengelo Gld. 1 oktober 2015 Marktmiddag Aanbesteden Workshop 8 Inschrijven in de praktijk Hengelo Gld. 1 oktober 2015 Wat kopen gemeenten in? Totaal Nederlandse gemeenten was 20 miljard euro Iets meer dan 1.200,- per inwoner Is nog

Nadere informatie

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal.

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal. B I J L A G E 4 V O O R W A A R D E N A A N O N D E R N E M E R E N I N S C H R I J V I N G E N A L G E M E N E V O O R W A A R D E N B I J H E T I N V U L L E N V A N H E T U E A ( U N I F O R M E U R

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

1.2. In paragraaf ( UAV 2012 ) van het Beschrijvend Document is het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf ( UAV 2012 ) van het Beschrijvend Document is het volgende bepaald: Advies 323 1. Feiten 1.1. Op 14 oktober 2014 heeft beklaagde een nationale openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor vier raamovereenkomsten met één onderneming (per raamovereenkomst). De vier

Nadere informatie

Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden

Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden Beter inschrijvingen door proportioneel in te kopen? Gids P.:Van Theorie naar Praktijk Marcel Stuijts & Herbert van der Heijden Introductie Marcel Stuijts MSc. directeur Bizob Vice voorzitter ACIA-VNG

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij een aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd

Nadere informatie

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Aanbesteden door de Twentse gemeenten Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Inkopen in Twente Wat zijn de regels? Wat is het beleid? Enkele feiten en cijfers Voorbeelden en tips Aanbestedingsregels

Nadere informatie

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Actualiteiten aanbestedingsrecht Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Agenda Clusterverbod Heraanbesteding Herbeoordeling Rechtsbescherming Actuele jurisprudentie overig Clusterverbod Opdrachten niet onnodig

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

Inschrijven op aanbestedingen

Inschrijven op aanbestedingen : Wat u moet weten, doen en niet-doen. Wie? 1 Stappen (i.h.a.): aankondiging aanbesteding vragen stellen + beantwoorden (NvI, 2.53 Aw) inleveren beoordeling inschrijving bekendmaking voornemen tot gunning

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad Advies 33 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare procedure uitgeschreven voor de herontwikkeling en realisatie van een nieuwe locatie en huisvesting van een gemeentehuis. De werkzaamheden

Nadere informatie

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving).

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving). Voor u ligt een voorstel om op korte termijn tot een aanpassing van het aanbestedingsbeleid te komen, waarbij het lokale en regionale MKB een eerlijke kans krijgt om mee te dingen naar een overheidsopdracht.

Nadere informatie

Referentiekader Aanbestedingen van Werken. 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht.

Referentiekader Aanbestedingen van Werken. 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht. Referentiekader Aanbestedingen van Werken 1. De aanbestedingsvorm behoort in verhouding te staan tot aard en omvang van de opdracht Bij opdrachten waarvan de waarde beneden het Europese drempelbedrag ligt,

Nadere informatie

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013 Aanbestedingswet Wat betekent dit voor de gemeente Reimerswaal Themaraad 18 juni 2013 Agenda Welkom Aanbestedingswet Inkoop & Aanbestedingsbeleid 2013 2017 Stichting Inkoopbureau West-Brabant Vragen Afsluiting

Nadere informatie

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht 12-02-2015 Jeroen Plomp 12 februari 2015 Fouten inschrijving/aanmelding Fouten in de inschrijving/aanmelding kunnen leiden tot ongeldigheid Tenzij sprake is van

Nadere informatie

Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain!

Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain! Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain! door Gert van t Hoff 5 juni 2008 Think and explain! Getrapte beoordeling uitsluitingsgronden van toepassing? aanbieder geschikt? shortlisten? aanbieding

Nadere informatie

Advies In het Programma van Eisen voor de preselectie is in paragraaf 2.2 ( Huidige situatie warmte-installatie ) het volgende bepaald:

Advies In het Programma van Eisen voor de preselectie is in paragraaf 2.2 ( Huidige situatie warmte-installatie ) het volgende bepaald: Advies 237 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 17 maart 2015 een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure met betrekking tot een overheidsopdracht voor diensten aangekondigd. Voorwerp van de opdracht

Nadere informatie

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden.

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. Advies 247 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. 1.2. In het Programma van Eisen is in eis 6.2 in hoofdstuk

Nadere informatie

1.2. In het Programma van Eisen van 8 mei 2017 is onder meer het volgende bepaald:

1.2. In het Programma van Eisen van 8 mei 2017 is onder meer het volgende bepaald: Advies 434 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 8 mei 2017 een meervoudig onderhandse procedure gestart voor een overheidsopdracht voor diensten betreffende het digitaal ontsluiten van Bouw- en Hinderwetvergunningen

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

De Aanbestedingswet. Whitepaper. www.facto.nl

De Aanbestedingswet. Whitepaper. www.facto.nl De Aanbestedingswet Samenvatting Per 1 april 2013 is de nieuwe Aanbestedingswet van kracht geworden. Toch zijn nog niet alle organisaties voldoende uitgerust om op een goede manier om te gaan met de nieuwe

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013

Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013 Onderwerp: Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013 Ons kenmerk: 13BWB00062 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op artikel(en) 13a van de Financiële verordening

Nadere informatie

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald:

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald: Advies 155 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse procedure gehouden conform hoofdstuk 7 van de ARW 2012 voor het baggeren van watergangen in de gemeente van beklaagde. 1.2. In de inschrijvingsleidraad

Nadere informatie

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende Advies 157 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor een opdracht met betrekking tot het verrichten van engineeringswerkzaamheden ten behoeve van een

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015 I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Bizob Stichting opgericht door de deelnemende gemeenten 2003; Bizob is van en voor de 18 gemeenten; Combinatie

Nadere informatie