OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014"

Transcriptie

1 OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN

2 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en afstroomregelingen De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen van zo goed mogelijke resultaten het belangrijkste doel is. Leerlingen komen naar school om een diploma te halen. Het Johan de Witt wil graag dat iedere leerling zijn of haar diploma op een zo hoog mogelijk niveau haalt. Daarmee kunnen ze weer verder leren op een mbo-, hboof universitaire opleiding. Landelijke ontwikkelingen rondom taal en rekenen laten zien dat er veel meer gerichte aandacht moet zijn voor Nederlands, Engels en rekenen. Het Johan de Witt heeft daarom heldere doelen per opleiding, per leerjaar geformuleerd. Deze doelen zijn ook terug te vinden in de overgangsnormen. U treft deze doelen als bijlage bij dit document. Afhankelijk van landelijke ontwikkelingen worden doelen en normen rondom taal en rekenen eventueel aangepast. Indien dit het geval is, communiceert de school dat op tijd.

3 Onderbouw Van Naar Overgangs- en sectornormen VMBO 1 VMBO 2 1. Gemiddeld een 6,0 over alle vakken. 2. Ten hoogste één 5,0 voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. MAVO 1 MAVO 2 3. Over alle vakken maximaal 2 onvoldoendes. 4. Maximaal 2 tekorten, bij drie tekorten is de leerling een bespreekgeval (een 5 is één tekort, een 4 is twee tekorten, een 3 is drie tekorten, etc.). HAVO 1 HAVO 2 5. Referentieniveau Nederlandse taal en rekenen: BBL: Aan het einde van leerjaar 2 is de score op landelijke VMBO 2 VMBO 3 taal- en rekentoetsen (TOA en VAS) op 1F,omgerekend in het cijfer 6,0. KBL/MAVO/HAVO: Aan het einde van leerjaar 1 is de score op MAVO 2 MAVO 3 landelijke taal- en rekentoetsen (TOA en VAS) op 1F, omgerekend in het cijfer 6,0. HAVO 2 HAVO 3 HAVO: Aan het einde van leerjaar 2 is de score op de landelijke rekentoetsen (TOA en VAS) op 2F, omgerekend in het cijfer 6,0. Referentieniveau Engels (ERK): BBL: Aan het einde van leerjaar 2 is de score op de landelijke toetsen (TOA en VAS) op A1. KBL/MAVO: Aan het einde van leerjaar 1 is de score op de landelijke toetsen (TOA en VAS) op A1. HAVO: Aan het einde van leerjaar 2 is de score op de landelijke toets (TOA en VAS) op A2. 6. Sectornormen VMBO: Zorg & Welzijn leerjaar 3 een 5,5 voor het vak biologie in leerjaar 2. ICT leerjaar 3 een 5,5 voor het vak wiskunde in leerjaar 2. SD&V leerjaar 3 een 5,5 voor de vakken biologie en LO in leerjaar 2. Handel & Administratie een 5,5 voor de vakken wiskunde en economie in leerjaar 2. Techniek leerjaar 3 een 5,5 voor de vakken wiskunde en Nask in leerjaar 2. VMBO BBL, KBL en MAVO Keuze extra vak: De keuze van een extra vak voor de bovenbouw wordt door de leerling bij de betreffende vaksectie ingediend. Het is ter beoordeling aan de vaksectie om in te stemmen met de toewijzing van het extra vak of om het af te wijzen. NB1: Voor het vak rekenen werken we met het cijfer van TOA. Er is slechts een eindtoets aan het einde van het schooljaar. Op woensdag 27 augustus 2014 is een herkansing van de eindtoets rekenen mogelijk.

4 Bovenbouw Leerjaar 3 VMBO BBL, KBL en MAVO Van Naar Overgangs- en sectornormen VMBO 3 MAVO 3 VMBO 4 MAVO 4 1. Gemiddeld een 5,5 over alle vakken. 2. Ten hoogste één 5,0 voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. 3. Over alle vakken, maximaal 2 onvoldoendes. 4. Maximaal 2 tekorten (een 5 is één tekort, een 4 is twee tekorten, een 3 is drie tekorten, etc.). 5. Referentieniveau Nederlandse taal en rekenen: BBL: Aan het einde van leerjaar 3 is de score op de landelijke taal- en rekentoetsen (TOA en VAS) op of onderweg naar 2F. KBL/MAVO: Aan het einde van leerjaar 3 is de score op landelijke taal- en rekentoetsen (TOA en VAS) op 2F, omgerekend in het cijfer 6,0. Referentieniveau Engels (ERK): BBL: Aan het einde van leerjaar 3 is de score op de landelijke toetsen (TOA en VAS) op onderweg naar A2. KBL/MAVO: Aan het einde van leerjaar 3 is de score op de landelijke toetsen(toa en VAS) op A2. 6. Extra vak Het extra vak heeft minimaal het cijfer 6,0 op het overgangsrapport Sectornorm: NT/NG1: Geen onvoldoendes in de profielvakken; wiskunde en natuurkunde minimaal een 7,0. NG2: Maximaal één 5,0 in de profielvakken; wiskunde minimaal een 6,0. EM: Maximaal één 5,0 in de profielvakken; wiskunde minimaal een 6,0. CM: Maximaal één 5,0 voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde of een moderne vreemde taal. NB1: De weging van de cijfers zijn vastgelegd in de PTA s bbl 3, kbl 3 en mavo 3.

5 Leerjaar 3 HAVO Van Naar Overgangs- en profielnormen HAVO 3 HAVO 4 1. Gemiddeld een 5,5 over alle vakken. 2. En tevens gemiddeld een 6,0 voor de profielvakken. 3. Ten hoogste één 5,0 voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. 4. Over alle vakken, maximaal 2 onvoldoendes. 5. Maximaal 3 tekorten (een 5 is één tekort, een 4 is twee tekorten, een 3 is drie tekorten, etc.). 6. Referentieniveau Nederlandse taal en rekenen: Aan het einde van leerjaar 3 is de score op landelijke taal- en rekentoetsen (TOA en VAS) op 2F, omgerekend in het cijfer 6,0. Referentieniveau Engels (ERK): Aan het einde van leerjaar 3 is de score op de landelijke toetsen (TOA en VAS) op onderweg naar B1. Extra vak: De keuze van een extra vak voor de bovenbouw geeft de leerling aan op het profiel keuze formulier. Het is ter beoordeling aan de vaksectie om in te stemmen met de toewijzing van het extra vak of om het af te wijzen. Profielnorm: NT: Geen onvoldoendes in de profielvakken; wiskunde en natuurkunde minimaal een 7,0. NG: Maximaal één 5,0 in de profielvakken; wiskunde minimaal een 6,0. EM: Maximaal één 5,0 in de profielvakken; wiskunde minimaal een 6,0. CM: Maximaal één 5,0 voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde of een moderne vreemde taal. NB1: Voor het vak rekenen werken we met het cijfer van TOA. Er is slechts een eindtoets aan het einde van het schooljaar. Op woensdag 27 augustus 2014 is een herkansing van de eindtoets rekenen mogelijk. NB 2: De weging van cijfers is vastgelegd in het PTO havo 3.

6 Op- en afstromen Opstroom Van Naar Criteria bij opstroom per 1 augustus 1B 2K 1. Gemiddeld een 7,5 over alle vakken. 1K 2M 2. Minimaal een 7,5 voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. 1M 2H 3. Referentieniveau; zie overgangseisen in bovenliggend 2B 3K opstroomniveau. 2K 3M 4. 80% van de lerarenvergadering geeft aan dat opstroom 2M 3H kansrijk is. Afstroom Van Naar Criteria bij afstroom per 1 augustus 1K 2B 1. Max. 3 onvoldoendes, 4 tekorten 1M 2K* 2. Eén 5 in de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. 1H 2M* 3. Referentieniveau. Zie overgangscriteria % van de lerarenvergadering geeft aan dat afstroom zinvol is. 2K 3B 1. Max. 3 onvoldoendes, 4 tekorten. 2M 3K 2. Eén 5 in de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. 3. In de sectorkeuze/ sectorvakken max. 1x een 5. 2H 3M 4. Referentieniveau. Zie overgangscriteria % van de lerarenvergadering geeft aan dat afstroom zinvol is. *Indien leerlingen in een combiklas (mavo/kader of havo/mavo) zitten, krijgen deze leerlingen twee cijfers.

7 Doubleren met mogelijkheid tot afstroom Van Naar Criteria bij doubleren en afstroom per 1 augustus 1K 1M 1B 1K Voldoet niet aan de norm en mag horizontaal afstromen of doubleren. Mogelijkheden advies lerarenvergadering is bindend: 1H 1M 1. Drie jarige onderbouw op een niveau bepaald door de school. 2. Afstroom naar lager niveau in hetzelfde leerjaar. 2K 2B 2M 2H 3H 2K 2M 3M Criteria: 3. Referentieniveau. Zie overgangscriteria. Leerling presteert onder gestelde niveau % van de lerarenvergadering geeft aan dat doubleren of horizontale afstroom zinvol is.

8 Leerjaar 4 HAVO Van Naar Overgangsnormen HAVO 4 HAVO 5 1. Gemiddelde score voor het overgangsrapport is minimaal een 5,5 over alle vakken. Een 5,49 is blijven zitten. 2. Je hebt voldoende of goed voor lichamelijke opvoeding en ckv. 3. Je eindcijfers van het overgangsrapport voldoen aan de volgende eisen: a. Alle eindcijfers zijn een 6 of hoger. b. Of één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger. c. Of één eindcijfer is een 4 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers 6,0 of hoger bedraagt. d. Of twee eindcijfers zijn een 5, of een 4 en een 5, met de overige eindcijfers 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers 6,0 of hoger bedraagt. e. Geen cijfer 3 of lager. 4. Bij de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen, maximaal één Extra vak Het extra vak heeft minimaal het cijfer 6,0 op het overgangsrapport. Overige informatie: 6. Het combinatiecijfer is het afgeronde gemiddelde van maatschappijleer (4 HAVO) en het profielwerkstuk (5 HAVO). Overgang van 4 HAVO naar 5 HAVO: 7. Rekenen op niveau 3F. 8. Nederlands op niveau 3F. 9. Engels op niveau B1.

9 Leerjaar 5 VWO Van Naar Overgangsnormen VWO 5 VWO 6 1. Gemiddelde score voor het overgangsrapport is minimaal een 5,5 over alle vakken. Een 5,49 is blijven zitten. 2. Je hebt voldoende of goed voor lichamelijke opvoeding en ckv. 3. Je eindcijfers van het overgangsrapport voldoen aan de volgende eisen: a. Alle eindcijfers zijn een 6 of hoger. b. Of één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger. c. Of één eindcijfer is een 4 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers 6,0 of hoger bedraagt. d. Of twee eindcijfers zijn een 5, of een 4 en een 5, met de overige eindcijfers 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers 6,0 of hoger bedraagt. e. Geen cijfer 3 of lager. 4. Bij de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen, maximaal één Extra vak Het extra vak heeft minimaal het cijfer 6,0 op het overgangsrapport. Overige informatie: 6. Het combinatiecijfer is het afgeronde gemiddelde van maatschappijleer, algemene natuurwetenschappen en het profielwerkstuk. Overgang van 5 VWO naar 6 VWO: 7. Rekenen op niveau 3F. 8. Nederlands op niveau 3F. 9. Engels op niveau B2.

10 Doorstroom 4 mavo naar 4 havo Van Naar Criteria bij doorstroom MAVO 4 HAVO 4 Het vakkenpakket: In alle vakken die je kiest, moet je eindexamen mavo hebben gedaan. Uitzondering hierop zijn de vakken aardrijkskunde en geschiedenis Voor de vakken biologie en economie geldt, dat je deze gevolgd moet hebben tot en met de derde klas mavo. De criteria: In mavo 4 volg je verplicht 7 vakken. Het gemiddelde van de niet afgeronde eindcijfers van deze 7 vakken moet een 6,8 zijn. Van de vakken Nederlands, Engels en wiskunde moet het niet afgeronde eindcijfer minimaal een 6,5 zijn. Als je wiskunde B kiest, ben je verplicht om in juni, na je CE, op school een cursus wiskunde B te volgen om zo de aansluiting op 4 havo te verbeteren. Bij het niet volgen van de cursus wiskunde B, kun je het vak ook niet kiezen in 4 havo. Je wordt na je inschrijving voorlopig aangenomen. Na de uitslag van het CE volgt een definitieve aanname. Het uitzoeken van een mbo-opleiding is daarom van groot belang, mocht je de gemiddelden uiteindelijk niet halen, die vereist zijn. Je schrijft een motivatiebrief waarin je aangeeft waarom je naar 4 havo wilt. Je loopt een (les) dag mee met een 4 havo klas. Doorstroom 5 havo naar 5 vwo Van Naar Criteria bij doorstroom HAVO 5 VWO 5 Het vakkenpakket: Indien een leerling van 5 havo naar 5 vwo wil, is het vak wiskunde in 5 havo verplicht. Frans is verplicht. Indien een leerling geen Frans heeft gehad dient de leerling er zelf voor te zorgen aantoonbaar het 4 vwo niveau te behalen. In overleg met de coördinator van 4 vwo gaat de leerling gedurende de laatste schoolmaand lessen Frans volgen op 4 vwo. De eindtoets Frans op 4 vwo wordt gemaakt. Het resultaat van deze toets is bepalend om te mogen starten in 5 vwo. Eventueel is een tweede toelatingstoets na de zomervakantie mogelijk. Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, scheikunde, biologie en economie geldt dat de leerling deze alleen kan kiezen als de leerling deze in 5 havo heeft gehad. De criteria: De vakdocenten in 5H geven verplicht een oordeel over de studiehouding van de leerling in 5H. Docenten mogen uitsluitend goed, voldoende of onvoldoende geven. Het gemiddelde van het schoolexamen dient tenminste 7 te bedragen. Een leerling wordt toegelaten tot 5 vwo als aan alle twee der criteria is voldaan. Als niet aan alle twee der criteria wordt voldaan beslist de toelatingscommissie. Ouder(s) en/of verzorger(s) kunnen tegen de uitspraak van de toelatingscommissie bij de directeur in beroep gaan.

11 Bijlage 1, Taaldoelen Doel Nederlands Leerlingen zo taalvaardig maken dat ze maatschappelijk en in het vervolgonderwijs goed functioneren. Dit houdt in dat zoveel mogelijk leerlingen niveau 2F (vmbo) en 3F (havo/vwo) moeten halen. Subdoel 1 Het in kaart brengen van het niveau van elke leerling (0-meting). De leerlingen kunnen in groepen verdeeld worden aan de hand van deze meting: Er kan sprake zijn van zeer ernstige achterstanden Hiaten in hun taalvaardigheden Leerlingen beheersen 1F Leerlingen beheersen 1S Leerlingen van het PrO moeten na 4 jaar 1F bereiken Subdoel 2 Het taalniveau verhogen van alle leerlingen, voortgang volgen en vastleggen. Hierbij uitgaande dat van de basisberoepsgerichte leerweg leerlingen 50% 1F heeft na 1 jaar extra taal 75% 1 F na 2 jaar extra taal 100% 1F (is voorwaarde tot overgang naar bovenbouw) na 3 jaar extra taal 50% 2F na 4 jaar extra taal 100% 2F de kaderberoepsgerichte leerweg leerlingen 90% 1F heeft na 1 jaar extra taal 100% 1F (is voorwaarde tot overgang) na 2 jaar extra taal 50% 2F na 3 jaar extra taal 95% 2F na 4 jaar extra taal 100% 2F de mavo leerlingen 90% 1F heeft na 1 jaar extra taal 100% 1F (is voorwaarde tot overgang) na 2 jaar extra taal 50% 2F na 3 jaar extra taal 95% 2F na 4 jaar extra taal 100% 2F. 25% heeft 3F de havo-vwo leerlingen 100% 1F heeft na 2 jaar extra taal 100% 2F (is voorwaarde tot overgang) na 3 jaar extra taal 50% 3F na 4 jaar extra taal 75% 3F. 25% heeft 4F na 5 jaar extra taal 100% 3F. 50% heeft 4F de PrO / Entree leerlingen 0-10% 1F heeft na 1 jaar extra taal 20% 1F

12 na 2 jaar extra taal 30% 1F (1F is voorwaarde voor vmbo-bb) na 3 jaar extra taal 50% 1F (1F is voorwaarde tot overgang Entree) na 4 jaar extra taal 75% 1F / 25% op weg naar 2F na 5 jaar extra taal 100% 1F / 25% op weg naar 2F de nieuwkomers leerlingen na maximaal 1 jaar: 1F (A2*) + voor lezen op weg naar 2F (B1*) bij doorstroom naar havo / vwo 1F (A2*) bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader Onder 1F (A1*) bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder 1F (onder A1*) bij doorstroom PrO de nieuwkomers leerlingen na maximaal 2 jaar: 2F (B1*) bij doorstroom naar havo / vwo Op weg naar 2F (B1*) bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader 1F (A2*) bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder 1F (minimaal A1*) bij doorstroom PrO *ERK-normering bij NT2 (ook wel CEF genoemd)

13 Bijlage 2, Taaldoelen Moderne vreemde talen Doel Engels Leerlingen zo taalvaardig maken dat ze maatschappelijk en in het vervolgonderwijs goed functioneren. Dit houdt in dat zoveel mogelijk leerlingen niveau A2 (vmbo) en B1 (havo/vwo) moeten halen. Subdoel 1 Het in kaart brengen van het niveau van elke leerling (0-meting). De leerlingen kunnen in groepen verdeeld worden aan de hand van deze meting: Leerlingen hebben nooit Engels gehad in het PO (zijn pure beginners) Leerlingen beheersen onder A1 Leerlingen beheersen A2 / B1 Leerlingen zijn native speaker B2 / C1 Leerlingen van het PrO moeten na 4 jaar A2 bereiken Subdoel 2 Het taalniveau verhogen van alle leerlingen, voortgang volgen en vastleggen. Uitgangspunt: de basisberoepsgerichte leerweg leerlingen heeft na 1 jaar 50% A1 na 2 jaar 100% A1 (is voorwaarde tot overgang) na 3 jaar 50% A2 na 4 jaar 100% A2* de kaderberoepsgerichte leerweg leerlingen heeft na 1 jaar 75% A1 na 2 jaar 100% A1 / op weg naar A2 (is voorwaarde tot overgang) na 3 jaar 75% A2 na 4 jaar 100% A2, 25% B1* de mavo leerlingen heeft na 1 jaar 100% A1 (is voorwaarde tot overgang) na 2 jaar 50% A2 na 3 jaar 100% A2 na 4 jaar 100% A2, 50% B1* de havo-vwo leerlingen heeft na 2 jaar 100% A2 (is voorwaarde tot overgang) na 3 jaar 50% B1 na 4 jaar 75% B1 na 5 jaar 100% B1, 25% B2* *Niveau leesvaardigheid ligt hoger bij CE, zie

14 Constructie examenopgaven streefdoelen leesvaardigheid (bron Cito/CvE): Leerweg A2 B1 B2 C1 BB Circa 90% Circa 10% KB Circa 50% Circa 50% TL/mavo Circa 10% Circa 75% Circa 15% Havo Circa 30% Circa 70% Vwo Circa 85% Circa 15% de PrO / Entree leerlingen 0-10% A1 heeft na 1 jaar 20% A1 na 2 jaar 30% A1 (is voorwaarde voor vmbo-bb) na 3 jaar 50% A1 na 4 jaar 75% A1 / 25% op weg naar A2 na 5 jaar 100% A1 / 25% op weg naar A2 de nieuwkomers leerlingen na maximaal 1 jaar: A2 bij doorstroom naar havo / vwo Op weg naar A2 bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader Onder A1 bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder A1 bij doorstroom PrO de nieuwkomers leerlingen na maximaal 2 jaar: Op weg naar B1 (voor lezen B1) bij doorstroom naar havo / vwo A2 (voor lezen op weg naar B1) bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader A1 bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder A1 bij doorstroom PrO

15 Bijlage 3, Rekendoelen Doel Leerlingen zo te laten rekenen dat ze maatschappelijk en in het vervolgonderwijs goed functioneren. Dit houdt in dat zoveel mogelijk leerlingen niveau 2F (vmbo) en 3F (havo/vwo) moeten halen. Subdoel 1 Het in kaart brengen van het niveau van elke leerling (0-meting). De leerlingen kunnen in groepen verdeeld worden aan de hand van deze meting: Er kan sprake zijn van zeer ernstige achterstanden Hiaten in hun rekenvaardigheid Leerlingen beheersen 1F Leerlingen beheersen 1S Subdoel 2 Het rekenniveau verhogen van alle leerlingen, voortgang volgen en vastleggen. Hierbij van uitgaande dat van de basisberoepsgerichte leerweg leerlingen 35% 1F heeft na 1 jaar extra rekenen 75% 1 F na 2 jaar extra rekenen 100% 1F (is voorwaarde tot overgang naar bovenbouw) na 3 jaar extra rekenen 50% 2F na 4 jaar extra rekenen 100% 2F de kaderberoepsgerichte leerweg leerlingen 90% 1F heeft na 1 jaar extra rekenen 100% 1F (is voorwaarde tot overgang) na 2 jaar extra rekenen 50% 2F na 3 jaar extra rekenen 95% 2F na 4 jaar extra rekenen 100% 2F de mavo leerlingen 90% 1F heeft na 1 jaar extra rekenen 100% 1F (is voorwaarde tot overgang) na 2 jaar extra rekenen 50% 2F na 3 jaar extra rekenen 95% 2F. 75% 2S heeft bereikt, door het vak wiskunde. na 4 jaar extra rekenen 100% 2F. 25% heeft 3F. de havo-vwo leerlingen 100% 1F heeft na 2 jaar extra rekenen 100% 2F (is voorwaarde tot overgang) na 3 jaar extra rekenen 50% 3F. 25% 3S heeft bereikt, door het vak wiskunde. na 4 jaar extra rekenen 75% 3F. 35% 3S heeft bereikt, door het vak wiskunde. na 5 jaar extra rekenen 100% 3F. 50% 3S heeft bereikt. de PrO / Entree leerlingen 0-10% 1F heeft na 1 jaar extra rekenen 20% 1F na 2 jaar extra rekenen 30% 1F (1F is voorwaarde voor vmbo-bb) na 3 jaar extra rekenen 50% 1F (1F is voorwaarde tot overgang Entree) na 4 jaar extra rekenen 75% 1F / 25% op weg naar 2F na 5 jaar extra rekenen 100% 1F / 25% op weg naar 2F de nieuwkomers leerlingen na maximaal 1 jaar: 1F bij doorstroom naar havo / vwo 1F bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader

16 Onder 1F bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder 1F bij doorstroom PrO de nieuwkomers leerlingen na maximaal 2 jaar: 2F bij doorstroom naar havo / vwo Op weg naar 2F bij doorstroom naar mavo / vmbo-kader 1F bij doorstroom naar vmbo-basis / AKA-Entree Onder 1F bij doorstroom PrO

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015 OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en doorstroomregeling 2014-2015. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 Leerjaar 1 en 2 Van Naar Overgangs- en sectornormen VMBO 1 VMBO 2 1. Gemiddeld een 6,0 over alle vakken. 2. Ten hoogste één 5,0 voor de vakken Nederlands,

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en doorstroomregeling 2015-2016. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en doorstroomregeling 2015-2016. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

Overgangsnormen. Legenda

Overgangsnormen. Legenda snormen Legenda O = Over B = Bespreekgeval (blijven zitten, over naar hetzelfde niveau of over naar lager niveau) D =Doubleren (blijven zitten of over naar lager niveau) DL= Doubleren en niveau lager T

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2016 2017 UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau

Nadere informatie

Overgangscriteria. Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070 336 49 55

Overgangscriteria. Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070 336 49 55 Overgangscriteria Rijswijks Lyceum Karmozijnstraat 2 2284 GA Rijswijk T 070 336 49 44 info@rijswijkslyceum.nl www.rijswijkslyceum.nl Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen

CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Overgangsnormen leerjaar 3 CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Vmbo - leerjaar 3 Rapporten Het onderwijskundig proces van leerlingen van CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, wordt getoetst door

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN leerjaar 1 2014-2015 Algemeen Indien een leerling bevorderd wordt naar een hoger of lager niveau, dan wordt de leerling geplaatst in een klas op dezelfde

Nadere informatie

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Versie Schooljaar 2016-2017 Definitief vastgesteld sept. 2016 Bevorderingsnormen Inclusief: - Herkansingsregeling 4 havo, 4 vwo en 5 vwo - Protocol doorstroom 4 mavo naar 5 havo - Protocol doorstroom 5

Nadere informatie

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 1 Inhoud Rapportage... 3 Rapportage klas 1 en 2 mavo en klas 1, 2 en 3 havo/vwo... 3 Rapportage in de examenklassen

Nadere informatie

Overgangsnormen Thorbecke SG

Overgangsnormen Thorbecke SG Overgangsnormen Thorbecke SG Algemeen Voor alle leerjaren geldt dat een leerling niet mag doubleren, tenzij de vergadering op basis van persoonlijke omstandigheden anders beslist. Slechts in zeer uitzonderlijke

Nadere informatie

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied Overgangsnormen UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau ingedeeld.

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN PER LEERJAAR. en doorstroming/instroming per schooljaar

OVERGANGSNORMEN PER LEERJAAR. en doorstroming/instroming per schooljaar OVERGANGSNORMEN PER LEERJAAR en doorstroming/instroming per schooljaar 2014-2015 Algemeen Een leerling heeft niet het recht om in twee opeenvolgende leerjaren van dezelfde afdeling te doubleren. Vanuit

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer per vak is

Nadere informatie

A. Roland Holst College. Overgangsnormen

A. Roland Holst College. Overgangsnormen A. Roland Holst College Overgangsnormen 2017-2018 4-10-2017 Overgangsnormen ARHC 2017-2018 In dit document staan de overgangsnormen van het ARHC voor 2017-2018 vastgesteld door de schoolleiding en de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Overgangcriteria, opstroom en afstroom

Overgangcriteria, opstroom en afstroom Overgangcriteria, opstroom en afstroom www.rijswijkslyceum.nl www.vanvredenburchcollege.nl Doorstroom van leerjaar 1 naar 2 (vmbo/mavo) of 3 (havo/vwo) Algemeen: Op het Rijswijks Lyceum en het Van Vredenburch

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo 29-01-2013.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Inhoudsopgave 1. Rapportage en Rapportvergaderingen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen Schooljaar 2016-2017 29 september 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Rapporten en cijfers... 3 2. Bevorderingsnormen 2.1. Leerjaar 1... 4 2.2. Leerjaar 2... 5 2.3. Leerjaar

Nadere informatie

Overgangsnormen en uitslagregel

Overgangsnormen en uitslagregel Overgangsnormen en uitslagregel 2012 2013 Picasso Lyceum gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo Paletsingel 38c 2718 NT Zoetermeer Tel. (079) 347 17 00 Fax (079) 347 17 99 E-mail:info@picasso-lyceum.nl Website:

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum lyceum

Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum lyceum Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum lyceum Schooljaar 2015-2016 Bij het bepalen van de overgang naar een volgend leerjaar kijkt de rapportvergadering naar alle eindcijfers op het eindrapport. Voortschrijdend

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON 2013-2014 Algemeen Indien een leerling bevorderd wordt naar een hoger of lager niveau, dan wordt de leerling geplaatst in een klas op dezelfde locatie/vestiging, indien

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl Website: www.stedelijk-college.nl

Nadere informatie

Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016

Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016 Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016 inhoud overgangsnormen TOPmavo havo en vwo uitslagregels overstap Interactieve pdf Met deze interactieve pdf heeft u eenvoudig toegang tot alle informatie van

Nadere informatie

2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; 2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst;

2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; 2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; OVERGANGSREGELS HAVO/VWO Leerjaar 1 naar 2 van 1 havo naar 2 havo van 1 vwo naar 2 vwo A1. Bevorderd A1. Bevorderd Een leerling wordt bevorderd als het gemiddelde cijfer van de op 1 decimaal afgeronde

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018.

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Naast de rapporten die u dit schooljaar ontvangt, is het voor u belangrijk op de hoogte te zijn van de normen

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering

Determinatie en Bevordering Determinatie en Bevordering 2014-2015 sept. 2014 def. 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2017-2018 Overgangsnormen Inhoudsopgave Cijferoverzichten... 2 Overgangsnormen... 2 Overgangsnormen havo en vwo... 2 Overgangsnormen leerjaar 1 (havo) naar leerjaar 2 (havo)... 2 Opstroom havo 1 naar vwo

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering 2013-2014

Determinatie en Bevordering 2013-2014 Determinatie en Bevordering 2013-2014 Aug. 2013 versie 4 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015

Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015 Uitgangspunten Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015 Bij de rapportage wordt voor alle vakken een voortschrijdend gemiddelde gegeven. Deze cijfers worden afgerond op gehele getallen. In de loop van het

Nadere informatie

Overgangsnormen Determinatie

Overgangsnormen Determinatie Overgangsnormen Determinatie 23 Overgangsnormen Rapportcijfers en eindcijfers onderbouw en middenbouw (leerjaar 1 en 2 plus 3 havo en 3 vwo) Het schooljaar wordt opgedeeld in vier perioden. Per periode

Nadere informatie

Overgangsnormen per 1 oktober 2014

Overgangsnormen per 1 oktober 2014 Overgangsnormen per 1 oktober 2014 Uitgangspunten Bij de rapportage wordt voor alle vakken een voortschrijdend gemiddelde gegeven. Deze cijfers worden afgerond op gehele getallen. In de loop van het schooljaar

Nadere informatie

Overgangsnormen 2015-2016

Overgangsnormen 2015-2016 Overgangsnormen 2015-2016 1 december 2015 / Overgangsnormen 2015-2016 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 5 Rapportage... 5 Algemeen... 6 De rapportvergadering... 6 Aandachtspunten bij bespreking zijn:...

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2016-2017 Inhoud Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria voor de indeling in leerwegen van klas 8 vmbo-tl/havo

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 18 maart 2015 Van 3TG naar 4TG. Welkom

Voorlichtingsavond 18 maart 2015 Van 3TG naar 4TG. Welkom Van 3TG naar 4TG Welkom Wie was wie ook alweer? Mw. Boland Teamleider TL /TG Dhr. Uzm Mentor 3TG1 (002) Dhr. Jansen* Mentor 3TG2 Dhr. Hofman Mentor 3TG3 (200) Dhr. Van Peer Mentor 3TG4 (005) Dhr. Van Vliet

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2014-2015

OVERGANGSNORMEN 2014-2015 De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids 2014-2015 SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2016/2017

Bevorderingsnormen 2016/2017 Bevorderingsnormen 2016/2017 Geachte ouders/verzorgers, Deze brochure geeft een overzicht van de bevorderingsnormen voor de diverse leerjaren. Met deze bevorderingsnormen leggen we vast wanneer iemand

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen HAVO

Bevorderingsrichtlijnen HAVO Bevorderingsrichtlijnen HAVO Bevorderingsrichtlijnen havo 1 Een leerling wordt bevorderd naar havo 2 als is voldaan aan elk van de volgende voorwaarden: 1. Hij/zij heeft voor de vakken Nederlands, Engels

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2015-2016

OVERGANGSNORMEN 2015-2016 De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl Website: www.stedelijk-college.nl

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN Naam notitie/afspraak/procedure Bevorderingsnormen Citadel College Eigenaar/portefeuillehouder W. Middendorp Auteur L. Lieber/N.Schoot Versie nummer Datum versienummer 5-9-2016 Status document (concept/voorstel/besloten/van

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2014-2015 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen:

Nadere informatie

Overgangsnormen leerjaar 2. CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen

Overgangsnormen leerjaar 2. CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Overgangsnormen leerjaar 2 CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Vmbo - leerjaar 2 Rapporten Het onderwijskundig proces van leerlingen van CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, wordt getoetst door

Nadere informatie

Voorwoord Rapport 3 (eindrapport): het op hele cijfers afgeronde eindcijfer van de volgende som.

Voorwoord Rapport 3 (eindrapport): het op hele cijfers afgeronde eindcijfer van de volgende som. Voorwoord 2013-2014 Op onze site www.doultremontcollege.nl zijn de overgangsnormen digitaal terug te vinden onder het kopje ouders, brieven en downloads, overgangsnormen 2013-2014. Mochten er naar aanleiding

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2017-2018 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo 1. Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten 2. Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. 3. Om zonder meer bevorderd te kunnen

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2016-2017 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 1 juni 2016 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Inleiding In dit protocol wordt beschreven wat de richtlijnen zijn die we hanteren bij de overgangen tussen de verschillende leerjaren en niveaus. De uitgangspunten

Nadere informatie

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling 2015-2016 Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria en overplaatsingscriteria 2015-2016... 1 Inhoud... 1 Klas 7... 2

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT COLLEGE

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT COLLEGE 1 Leerjaar HAVO-4 In HAVO-4 tellen alle vakken gelijkwaardig mee en is het niet-afgeronde gemiddelde van het 3 e rapportcijfer gebaseerd op de niet-afgeronde gemiddelde cijfers van alle vakken. Het eindcijfer

Nadere informatie

van 3 e naar 4 e leerjaar

van 3 e naar 4 e leerjaar 2011-2012 van 3 e naar 4 e leerjaar De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids 2011-2012 SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40

Nadere informatie

Overgangcriteria, opstroom en afstroom

Overgangcriteria, opstroom en afstroom Overgangcriteria, opstroom en afstroom www.rijswijkslyceum.nl www.vanvredenburchcollege.nl Doorstroom van leerjaar 1 naar 2 (vmbo/mavo) of 3(havo/vwo) Algemeen: Op het Rijswijks Lyceum en het Van Vredenburch

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen

Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen 2012 2013 Inhoud Vrijstellingsregeling vmbo-bovenbouw... 3 Vrijstellingsregeling tweede fase havo/vwo... 4 Overgangsvergadering en revisievergadering schooljaar

Nadere informatie

Overgangsnormen leerjaar 1. CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen

Overgangsnormen leerjaar 1. CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Overgangsnormen leerjaar 1 CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Vmbo - leerjaar 1 Rapporten Het onderwijskundig proces van leerlingen van CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, wordt getoetst door

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN. LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo)

OVERGANGSNORMEN. LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo) OVERGANGSNORMEN LEERWERKHUIS (bovenbouw vmbo) Overgangsnormen van VMBO 3 naar VMBO 4 BBL en KBL 1. De vakken per afdeling: Handel en Verkoop Verzorging Uiterlijke Verzorging Sport Dienstverlening en Veiligheid

Nadere informatie

Bevorderingsnormen H.N. Werkman College Topsport Talent School Groningen

Bevorderingsnormen H.N. Werkman College Topsport Talent School Groningen H.N. Werkman College - bevorderingsnormen TTS 4-5 Bevorderingsnormen H.N. Werkman College Topsport Talent School Groningen 4-5 leerjaar, leerjaar en havo/atheneum 3 Algemeen. Aan het eind van het schooljaar

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

Beleid Bevorderingsnormen afdeling VWO leerjaar 1 tm 6. Bevorderingsnormen leerjaar 1 afdeling VWO, locatie Van Heeckerenlaan

Beleid Bevorderingsnormen afdeling VWO leerjaar 1 tm 6. Bevorderingsnormen leerjaar 1 afdeling VWO, locatie Van Heeckerenlaan leerjaar 1 afdeling VWO, locatie Van Heeckerenlaan 1. Inleiding Hieronder wordt beschreven wanneer een leerling wordt toegelaten tot een hoger leerjaar of mag/moet overstappen naar een andere afdeling.

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2016-2017 Inhoud Algemene opmerkingen over de rapportage 2 Inleiding 2 1. Uitgangspunten 2 Zak-slaag regeling vwo en havo 3 Zak-slaag regeling mavo en vmbo 3 2. Afspraken 4 3. Revisie 4

Nadere informatie

1. Op het Bonaventuracollege wordt gewerkt met de volgende cijfercode:

1. Op het Bonaventuracollege wordt gewerkt met de volgende cijfercode: Uitgangspunten overgangsnormen ONDERBOUW 1. Op het Bonaventuracollege wordt gewerkt met de volgende cijfercode: 10 uitmuntend 9 zeer goed 8 goed 7 ruim voldoende 6 voldoende 5 onvoldoende 4 ruim onvoldoende

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Afstroom: Indien leerlingen naar een lager niveau doorstromen spreken we van afstromen.

Afstroom: Indien leerlingen naar een lager niveau doorstromen spreken we van afstromen. 4. Doorstroom, opstroom en afstroom Doorstroom van leerlingen staat voor leerlingen die op een bepaald niveau op t Venster begonnen zijn en door de behaalde resultaten doorstromen binnen onze school op

Nadere informatie

Bevorderingsreglement

Bevorderingsreglement Bevorderingsreglement Roemer Visscher College Wateringse Veld College Zuid-West College Schooljaar 2016 2017 Definitief INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Roemer Visscher College 5 Wateringse Veld College 7 Zuid-West

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Vastgesteld op: 30 juni 2014

Bevorderingsnormen. Vastgesteld op: 30 juni 2014 Bevorderingsnormen Vastgesteld op: 30 juni 2014 Inhoud Overgangs- en determinatienormen OSG West-Friesland... 3 Brugklassen Mavo/Havo... 6 Bevorderingsreglement brugklas Mavo/Havo:... 7 Bevorderingsnormen

Nadere informatie

BEVORDERINGSREGLEMENT & BEVORDERINGSNORMEN (Dit reglement vervangt alle voorgaande bevorderingsreglementen.)

BEVORDERINGSREGLEMENT & BEVORDERINGSNORMEN (Dit reglement vervangt alle voorgaande bevorderingsreglementen.) BEVORDERINGSREGLEMENT & BEVORDERINGSNORMEN (Dit reglement vervangt alle voorgaande bevorderingsreglementen.) 11 oktober 2016 Bevorderingsreglement 1. Aan het einde van het schooljaar worden de overgangsvergaderingen

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Overgangsnormen vmbo

Overgangsnormen vmbo Overgangsnormen vmbo 2016-2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Begrippen en definities... 4 3. Het tot stand komen van een rapportcijfer... 5 4. Overgangsnormen van leerjaar 1 naar leerjaar 2... 6 5. Overgangsnormen

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS VMBO Onderbouw

OVERGANGSREGELS VMBO Onderbouw OVERGANGSREGELS VMBO 2016 2017 1. Onderbouw leerjaar 1 BB (± LWOO) 1 naar BB 2 KB 1 naar KB 2 GT 1 naar GT 2 A. Bevorderd (gelijk niveau) A. Bevorderd (gelijk niveau) A. Bevorderd (gelijk niveau) Een leerling

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Schooljaar 2015-2016.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen

Overgangsrichtlijnen Overgangsrichtlijnen 2016 2017 EBO DE PASSIE ROTTERDAM EVANGELISCH BIJBELGETROUW ONDERWIJS Overgangsrichtlijnen 1. Definities overgangsrichtlijnen 3 1.1 Algemene bepalingen 3 2. Overgangsrichtlijnen 5

Nadere informatie

ALBERDINGK THIJM COLLEGE OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW

ALBERDINGK THIJM COLLEGE OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW ALBERDINGK THIJM COLLEGE OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW 2014-2015 VOORWOORD Beste ouders, verzorgers, Op het Alberdingk Thijm College vinden we het belangrijk dat iedere leerling het maximale uit zichzelf haalt.

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2015-2016 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen

Nadere informatie

Bevorderingsregels

Bevorderingsregels Bevorderingsregels 2017-2018 Algemeen a. Het doel van een overgangsvergadering is om op basis van een heel schooljaar leerlingen op het juiste niveau en in het juiste leerjaar te plaatsen. Elke leerling

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2017-2018 A. Inleiding B. Begrippen 1. Afronden 2. Tekorten 3. Voldoende en Goed 4. Voortschrijdend gemiddelde. 5. Categorie I en II C. Rapporten D. Algemeen E. Bevorderingsnormen klas

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2016-2017 Algemene regels: Alle klassen werken volgens een officieel toetsreglement; Alle cijfers behouden een decimaal; We werken met een doorlopend gemiddelde; Voor de vaststelling

Nadere informatie

Overgangsregeling schooljaar

Overgangsregeling schooljaar Overgangsregeling Schooljaar 2015-2016 Algemeen: Een leerling kan als regel niet in twee opeenvolgende leerjaren doubleren. Bij wijze van uitzondering is dit soms mogelijk. Dit ter beoordeling aan de schoolleiding.

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg 2014-2015 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op niveau havo en mavo (vmbo-tl). Cijfers/scores De bevorderingsbesluiten

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 1 februari Pakketkeuze 4TL 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie vakkenpakketkeuze 4. Presentatie overgangsnormen Gelegenheid om met mentoren van gedachten te wisselen.

Nadere informatie

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch ouderavond leerjaar 2 T Welkom tijdpad determinatie & pakketkeuze Jean-Louis van der Veen afdelingsdirecteur OB T Voorbereiding op determinatie

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN VEURS LYCEUM

OVERGANGSNORMEN VEURS LYCEUM OVERGANGSNORMEN VEURS LYCEUM per schooljaar 2016-2017 ALGEMEEN Het is niet toegestaan om in twee opeenvolgende leerjaren van dezelfde afdeling te doubleren of dezelfde klas in een afdeling meer dan eenmaal

Nadere informatie

: Met ten minste 60 punten en niet meer dan 2x5 of. Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2 : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4 en 1x5.

: Met ten minste 60 punten en niet meer dan 2x5 of. Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2 : Met 69 t/m 71 punten en maximaal 2x5 of 1x4 en 1x5. Overgangsnormen vanuit Vwo 1 wordt gegeven, nl.: Nederlands - Cambridge Engels - Frans - Geschiedenis - Aardrijkskunde - Wiskunde - Biologie - Levensbeschouwing - O&O - Tekenen - Muziek - Lichamelijke

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 *

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 * Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar 2016-2017) Voor alle leerjaren geldt: Er worden in het schooljaar 3 rapporten verstrekt. Op de rapporten worden de rapportcijfers, ook die van de voorgaande rapporten,

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum Lyceum

Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum Lyceum Overgangsrichtlijnen van het Etty Hillesum Lyceum Schooljaar 2016 2017 Ik heb zogezegd de moed om fouten te maken en behoud daar toch m n zelfvertrouwen bij Etty Hillesum, 14 januari 1942 Overgangsrichtlijnen

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID KENNEMER LYCEUM

TOELATINGSBELEID KENNEMER LYCEUM TOELATINGSBELEID 2017-2018 KENNEMER LYCEUM Positief advies MR: december 2016 1 AANMELDING BRUGKLAS Ouders/verzorgers kunnen hun zoon/dochter persoonlijk aanmelden tijdens een kennismakingsgesprek op een

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID 2015-2016 KENNEMER LYCEUM

TOELATINGSBELEID 2015-2016 KENNEMER LYCEUM TOELATINGSBELEID 2015-2016 KENNEMER LYCEUM 1 AANMELDING BRUGKLAS Ouders/verzorgers kunnen hun zoon/dochter persoonlijk aanmelden tijdens een intakegesprek op een van de aanmelddata. Daarvoor is het noodzakelijk

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Vastgesteld op: 15 juli 2016

Bevorderingsnormen Vastgesteld op: 15 juli 2016 Bevorderingsnormen Vastgesteld op: 15 juli 2016 Inhoud Overgangs- en determinatienormen OSG West-Friesland... 3 Brugklassen mavo/havo... 5 Brugklassen havo/vwo... 6 Brugklassen atheneum & technasium...

Nadere informatie

Richtlijnen voor de bevordering

Richtlijnen voor de bevordering Gereformeerde. Scholengemeenschap. Randstad. Richtlijnen voor de bevordering havo/vwo vmbo September 2007 Richtlijnen voor bevordering september 2007 0 In dit boekje staan de richtlijnen voor de bevordering

Nadere informatie

Programma voor vanavond

Programma voor vanavond MARIS COLLEGE Programma voor vanavond Rekentoets 2016 Vernieuwing examenprogramma s VMBO Keuzes bij overgang van 2 e naar 3 e leerjaar Keuze van het niveau Keuze van de afdeling (kader en gemengd) Keuze

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2016-2017 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen:

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ DE OVERGANGSVERGADERINGEN

RICHTLIJNEN BIJ DE OVERGANGSVERGADERINGEN RICHTLIJNEN BIJ DE OVERGANGSVERGADERINGEN 2016 1 Versie 14 december 2016 Vier keer per jaar ontvangen de leerlingen een rapport. Aan het eind van het schooljaar wordt beslist over de overgang naar het

Nadere informatie

Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2: : Met 63 t/m 65 punten en maximaal 2x5 of 1x4+ 1x5.

Bevorderen naar Vwo 2 of Havo 2: : Met 63 t/m 65 punten en maximaal 2x5 of 1x4+ 1x5. OVERGANGSNORMEN VWO Overgangsnormen vanuit Vwo 1 De norm wordt toegepast op de jaarcijfers van de 11 vakken waarvoor in deze klas een rapportcijfer wordt gegeven, nl.: Nederlands - Cambridge Engels - Frans

Nadere informatie

BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE 2014-2015 Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3

BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE 2014-2015 Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3 1 BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3 INLEIDING 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. 2. In de komende schooljaren

Nadere informatie

Overgangsregeling schooljaar 2014-2015

Overgangsregeling schooljaar 2014-2015 Overgangsregeling Schooljaar 2014-2015 Algemeen: Een leerling kan als regel niet in twee opeenvolgende leerjaren doubleren. Bij wijze van uitzondering is dit soms mogelijk. Dit ter beoordeling aan de schoolleiding.

Nadere informatie

Overgangsregeling schooljaar

Overgangsregeling schooljaar Overgangsregeling Schooljaar 2016-2017 Algemeen: Een leerling kan als regel niet in twee opeenvolgende leerjaren doubleren. Bij wijze van uitzondering is dit soms mogelijk. Dit ter beoordeling aan de schoolleiding.

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2013-2314 2 e leerjaar

OVERGANGSNORMEN 2013-2314 2 e leerjaar 2013-2314 2 e leerjaar De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids 2013-2014 SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl

Nadere informatie