Toelichting over de behandeling van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting over de behandeling van:"

Transcriptie

1 Toelichting over de behandeling van: Raadsvoorstel Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch Van: College van B&W d.d. 21 maart 2017 Doel: Toelichting: Behandeladvies geven voor besluitronde Raadsvoorstel Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch Met dit voorstel stelt het college de raad voor om de planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch vast te stellen, waarmee een drie-partijenovereenkomst kan worden aangegaan met de Lindenhoutstichting en Neerbosch C.V.. Achtergrond In het gebied van het Kinderdorp Neerbosch wil de Lindenhoutstichting haar bezit afstoten en wil de gemeente een aantal projecten realiseren. Hiervoor is ook medewerking van de andere eigenaar Neerbosch C.V. nodig. Met deze partijen is overeenstemming bereikt voor verdere samenwerking in een drie-partijenovereenkomst waarbij alle eigendommen van de Lindenhoutstichting en delen van Neerbosch C.V. over gaan naar de gemeente. Een bestemmingsplanwijziging kan dan gestart worden die de bouw van twaalf woningen en m2 bedrijfsruimte mogelijk moet maken; tevens wordt voor een aantal bestaande gebouwen een woonbestemming toegevoegd. In een gezamenlijke exploitatie met Neerbosch C.V. kan de gemeente volgens het college de te maken kosten terugverdienen. Voor een deel van het aangekochte bezit voert Nijmegen zelf de exploitatie. Door de vaststelling van de planexploitatie en het aangaan van de overeenkomst kunnen de snelfietsroute naar Beuningen en de sporthal voor onderwijsinstelling Kristallis worden gerealiseerd. Tevens ontstaan er volgens het college mogelijkheden voor aanleg van voor Westkanaaldijk nog noodzakelijk geachte waterberging en voor stadslandbouw. Ook komt de openbare ruimte op het Kinderdorp in eigendom en beheer van de gemeente, beheer en onderhoud kunnen dan weer op een aanvaardbaar niveau worden gebracht. Naam steller: steller: Wim Pranger Tel. steller: Bijlagen: 1. Raadsvoorstel Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch d.d. 21 maart Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch Ter inzage bij de griffie - GEHEIM 1. Overeenkomst met de commanditaire vennootschap Neerbosch C.V., de besloten vennootschap Neerbosch Beheer B.V. en de stichtingen Beheersstichting vrienden van het werk van Johannes van t Lindenhout en Stichting Lindenhout.

2 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 34/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch Programma Grondbeleid Portefeuillehouder B. Velthuis Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 21 maart 2017 Samenvatting In het gebied van het Kinderdorp Neerbosch wil de Lindenhoutstichting haar bezit afstoten en wil de gemeente een aantal projecten realiseren. Hiervoor is ook medewerking van de andere eigenaar Neerbosch C.V. nodig. Er is overeenstemming bereikt met Neerbosch C.V. en de Stichting over de verdere samenwerking. Dit is vastgelegd in een drie-partijen overeenkomst waarbij alle eigendommen van de Lindenhoutstichting en delen van Neerbosch C.V. over gaan naar de gemeente. Er wordt een bestemmingsplanwijziging gestart die de bouw van twaalf woningen en m2 bedrijfsruimte mogelijk moet maken. Tevens wordt voor een aantal bestaande gebouwen een woonbestemming toegevoegd. In een gezamenlijke exploitatie met Neerbosch C.V. kan de gemeente de te maken kosten terugverdienen. Voor een deel van het aangekochte bezit van Lindenhoutstichting voert Nijmegen zelf de exploitatie. Om de overeenkomst aan te kunnen gaan is vaststelling van de planexploitatie G144 door uw raad noodzakelijk. Voorstel om te besluiten De planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch vast te stellen. Opgesteld door, telefoonnummer, Wim Pranger, 8720, w.pranger@nijmegen.nl

3 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen 1 Inleiding Het gebied van het voormalig Kinderdorp Neerbosch werd tot 2000/2001 geëxploiteerd door de Stichtingen Beheersstichting vrienden van het Werk van Johannes van t Lindenhout en Stichting Lindenhout (hierna de Stichting) waarvan de activiteiten zijn gericht op opvanghuizen voor jeugdigen en hulpverlening. De Stichting was ook eigenaar van het volledige terrein. De Stichting heeft delen van het gebied verkocht en geleverd aan projectontwikkelaar Neerbosch C.V. Deze delen zijn in het kadaster op naam gesteld van Neerbosch Beheer B.V. Bij besluit van 6 maart 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Nijmegen West vastgesteld. Het gedeelte van het bestemmingsplan dat betrekking heeft op het gebied is onherroepelijk geworden. Neerbosch C.V. meent uit de beperkingen die dat bestemmingsplan voor de C.V. heeft gehad een planschadeclaim te kunnen destilleren. Hoewel ons college de kans op schade laag inschat is het wel meegenomen in deze overeenkomst De Stichting heeft het voornemen de delen van het gebied die nog bij haar in eigendom zijn, te verkopen. De Stichting heeft kenbaar gemaakt, nadat Neerbosch C.V. conform overeenkomst tussen beide partijen daartoe in de gelegenheid was gesteld, haar bezit in het gebied te willen verkopen aan de gemeente als meest gerede partij die met respect met het gebied zal omgaan. Neerbosch C.V. heeft eveneens kenbaar gemaakt haar bezit in het gebied te willen verkopen aan de gemeente. De condities waaronder zijn voor ons college echter geen aanleiding voor aankoop van het totale bezit. Aankoop tegen een prijs gebaseerd op een hoge boekwaarde is voor ons college geen optie. Ons college is slechts bereid tot overname van het openbaar gebied, bestaande uit wegen en aanverwante zaken. Daarmee wordt ook een belangrijk verschil van inzicht tussen Neerbosch C.V. en de Stichting beslecht over wie verantwoordelijk is voor de nutsvoorzieningen in het openbaar gebied. Dat verschil van inzicht heeft in het verleden al geleid tot potentieel gevaarlijke situaties door achterstallig onderhoud aan kabels en leidingen. Tussen de Stichting en Neerbosch C.V. bestaat een contractuele relatie die aanleiding geeft voor verschillen van mening, onder meer over de vraag of de Stichting heeft voldaan aan een aanbiedingsplicht die tussen beide partijen is vastgelegd. De onderhavige deal zou aan deze verschillen van inzicht en mogelijke procedurele gevolgen daarvan en tevens aan een mogelijke planschadeclaim een eind maken. Ons college heeft binnen het gebied Kinderdorp Neerbosch een aantal ambities waarvoor de medewerking van de eigenaren dan wel het verkrijgen van eigendom noodzakelijk is. Er moet een snelfietsroute door het gebied worden aangelegd en er dient een sportzaal/-hal gerenoveerd c.q. nieuw gerealiseerd te worden. De noodzakelijke aanleg van een hoofdtransportleiding water door Vitens was tevens in dit gebied voorzien en is inmiddels gerealiseerd.

4 Vervolgvel 2 Standpunt tot nu toe is steeds geweest dat de gemeente uitsluitend bereid is tot aankoop van de gronden indien zij de door haar te maken kosten volledig kan terugverdienen met de door de gemeente en Neerbosch C.V. beoogde uitgifte van bouwkavels en herontwikkeling van delen van het gebied (woningbouw en bedrijventerrein). Neerbosch C.V. is bereid medewerking te verlenen aan de beoogde transacties op voorwaarde dat de gemeente bereid is de haar aangeboden gronden (het openbaar gebied) te verwerven en medewerking te verlenen (inspanningsverplichting) aan de door Neerbosch C.V. en de gemeente in het gebied beoogde ontwikkeling door het in de procedure brengen van een nieuw bestemmingsplan. Gelet op de hoge boekwaarde van het bezit van Neerbosch C.V. is ook deze partij uitsluitend bereid tot een deal als er een verdienmodel gemaakt kan worden waarbij een lastenverlichting voor hen in het verschiet ligt. Naar aanleiding van het voorgaande zijn partijen in overleg getreden en zijn tot overeenstemming gekomen welke overeenstemming tevens inhoudt dat alle mogelijke geschillen tussen de Stichting en Neerbosch C.V. zullen zijn beëindigd en deze partijen elkaar per effectuering (levering) van de in deze deal betrokken grondtransacties, over en weer volledig en finaal kwijten. De vermeende planschadeclaim is daarmee eveneens niet langer aan de orde. Het langdurig gevoerde overleg over deze zaken heeft geresulteerd in een drie-partijenovereenkomst die verwerkt is in de nu vast te stellen planexploitatie. 1.1 Wettelijk kader of beleidskader De uitvoering van deze planexploitatie brengt met zich dat een bestemmingsplanwijziging voor het Kinderdorpgebied in procedure moet worden gebracht waarmee een aantal percelen een woningbouwbestemming krijgt en één perceel (ca 6000 m2) een bedrijfsmatige bestemming of een meer profijtelijke bestemming anderszins. Nadat de gemeente door verkoop van panden en percelen grond de totaal gemaakte kosten binnen de planexploitatie heeft terugverdiend levert de gemeente het resterend onroerend goed aan Neerbosch C.V. 1.2 Relatie met programma De zaken rond Kinderdorp Neerbosch en het aangaan van de overeenkomst vallen binnen het programma Grondbeleid. Voor het gebied wordt nu een voorstel tot vaststelling van de planexploitatie gedaan waarna het besluit tot het aangaan van de overeenkomst door het college kan worden genomen (privaatrechtelijke handeling). 2 Doelstelling Door vaststelling van de planexploitatie G 144 Kinderdorp Neerbosch en het aangaan van de drie-partijen-overeenkomst kunnen de snelfietsroute naar Beuningen en de sporthal voor Kristallis worden gerealiseerd. Tevens ontstaan er mogelijkheden voor aanleg van voor Westkanaaldijk nog noodzakelijke geachte waterberging en voor stadslandbouw. Ook komt de openbare ruimte op het Kinderdorp in eigendom en beheer van de gemeente. Door de wijziging van het bestemmingsplan kunnen twaalf woningen worden gebouwd en 6000 m2 bedrijfsterrein worden gerealiseerd.

5 Vervolgvel 3 3 Argumenten Reeds geruime tijd wordt overleg gevoerd over een oplossing voor de slechte staat van het openbaar gebied in privebezit op het Kinderdorp. De kosten die gemoeid zijn met het verbeteren van de terreinverharding en ondergrondse kabels en leidingen ( met name riolering en openbare verlichting) zijn begroot op (NCW) De werkzaamheden kunnen worden ingepland zodra de transacties zijn afgerond. Door een bestemmingsplanwijziging die de bouw van twaalf woningen en m2 bedrijventerrein mogelijk maakt (en door een bestemmingsverruiming op een aantal panden/percelen met maatschappelijke bestemming) kunnen voldoende opbrengsten worden gegenereerd om de gemeentelijke kosten te dekken. De planologische verruiming naar wonen is in afwijking van het nee tenzij-beleid maar is hier noodzakelijk gebleken om overeenstemming te bereiken en een sluitende exploitatie mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor de toevoeging van m2 bedrijventerrein. In het Regionale Programma Werklocaties ( RPW) is deze geringe uitbreiding niet opgenomen. Mocht het niet mogelijk zijn deze bestemming te realiseren dan wordt met Neerbosch C.V. overleg gestart over een andere invulling van het terrein. 4 Inclusief Beleid De plannen hebben geen relatie met inclusief beleid. 5 Klimaat De aanleg van de snelfietsroute en de waterberging leveren een bijdrage aan de klimaatdoelstelling. 6 Risico s Zonder bestemmingsplanwijziging is een sluitende exploitatie niet mogelijk. Wijziging van de bestemming naar bedrijventerrein is niet opgenomen in RPW. Mogelijk is een andere bestemming hier nodig. Afzetrisico woningen. 7 Financiën De door de gemeente te maken kosten worden ten laste gebracht van een met Neerbosch C.V. gezamenlijk te voeren exploitatie. De kosten omvatten in ieder geval de kosten voor aankoop, de kosten voor aanpassing openbaar gebied en de kosten voor de herziening van het bestemmingsplan. Ook bijkomende kosten en rente worden toegerekend aan de exploitatie. In totaal maakt de gemeente 1,1 miljoen kosten. Door uitponding van bestaand onroerend goed en de verkoop van een aantal kavels na bestemmingswijziging worden deze gemeentelijke kosten gedekt. De totale omzet in de gezamenlijke grex bedraagt ca 3 miljoen euro. De opbrengsten uit verkoop gaan voor 2/3 naar de gemeente totdat de gemaakte kosten zijn betaald. Een meeropbrengst komt ten gunste van Neerbosch C.V. Er is overeengekomen het risico voor de gemeente te minimaliseren.

6 Vervolgvel 4 Daarnaast voert de gemeente een eigen exploitatie waarin de gronden benodigd voor school, sporthal, waterberging en voedselbos ter grootte van m2 worden ingebracht. Deze gronden zijn binnen de overeenkomst gewaardeerd op De programma s die gronden afnemen zullen daarvoor de gebruikelijke /genormeerde grondkosten betalen. De grondexploitatie binnen het Ontwikkelingsbedrijf sluit met een positief resultaat van Participatie en Communicatie De Belangenvereniging Kinderdorp Neerbosch (BVKN) is op de hoogte gehouden van de voortgang van de onderhandelingen. Bij de bestemmingsplanherziening zal op de gebruikelijke wijze aandacht worden gegeven aan participatie en inspraak. 9 Uitvoering en evaluatie Uitvoering van het raadsbesluit zal plaatsvinden door het Ontwikkelingsbedrijf. Verantwoording over de uitvoering ( financieel en inhoudelijk) vindt plaats door het Ontwikkelingsbedrijf in het jaarlijkse VGP. College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Gemeentesecretaris, drs. H.M.F. Bruls mr. drs. A.H. van Hout Bijlage(n): Ter inzage: Planexploitatie

7 Agendapunt Raadsbesluit Politieke Avond 12 april Raadsvoorstel Planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch (34/2017) Raadsvoorstel d.d. 21 maart 2017 De planexploitatie G144 Kinderdorp Neerbosch vast te stellen. Raadsbesluit d.d. 12 april 2017 Conform besloten

8 Ontwikkelingsbdrijf Rapportage grote projecten Woningbouw G144 Kinderdorp Neerbosch Kerninformatie Het gaat hier om de samenwerking tussen Neerbosch C.V., De Stichting Lindenhout en de gemeente. Deze planexploitatie bevat alle de kosten voor de bestemingsplanherziening van het plangebied Kinderdorp Neerbosch, de herstructurering van het openbaar gebied, de aanleg van een snelfietsroute, het realiseren van een gymvoorziening en het realiseren van ca. 12 woningbouwkavels en m2 bedrijvigheid. Programma: woningen: 12 grondgebonden woningen Parkeren: n.v.t. Bedrijvigheid: m2 Openbare ruimte: 3,4 ha Opp. plangebied: 24,2 ha Ontwikkelaar Intern/extern: W. Pranger/ Neerbosch CV Ontwikkelingen laatste jaar Met Stichting Lindenholt en Neerbosch CV is er overeenstemming bereikt over de toekomst van het voormalige Kinderdorp Neerbosch. Er zijn afspraken gemaakt over de overdracht van het openbaar gebied naar de gemeente, een bestemmingsplanwijziging waardoor de realisatie van 12 grondgebonden woningen en m2 bedrijvigheid mogelijk wordt. Tevens is het mogelijk om nieuwbouw of renovatie van de sportzaal voor Kristallis te realiseren en ontstaan er mogelijkheden voor waterberging en een voedselbos. Ook zijn middelen opgenomen om het achterstallig onderhoud van het openbaar gebied aan te pakken. Een aantal bestaande gebouwen en kavels kunnen op korte termijn worden verkocht. Financiën: Kosten Opbrengsten Verwervingen Verkopen Bouw- en woonrijpmaken Subsidie Plankosten Bijdrage Ontwikkelaar Overige 0 Rente en kostenstijging Totaal geraamd Totaal geraamd Gerealiseerd tot datum Gerealiseerd tot datum 0 Gerealiseerd in periode Gerealiseerd in periode 0 Nog te realiseren Nog te realiseren Prognose eindresultaat per Voordelig Voor deze planexploitatie zijn de standaard parameters van toepassing. Toelichting verschillen Niet van toepassing. Specifieke projectrisico s: 1. Bestemmingsplanwijziging 61

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Programma Grondbeleid BW-nummer B. Velthuis Samenvatting De grondexploitatie (GREX) Waalfront

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van:

Toelichting over de behandeling van: Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake bezwaarschrift tegen de afwijzing van een verzoek tot herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

4. Bij de perspectiefnota 2016 een keuze aan de Raad voor te leggen over het te kiezen scenario. 5. Brief aan de Raad vast te stellen

4. Bij de perspectiefnota 2016 een keuze aan de Raad voor te leggen over het te kiezen scenario. 5. Brief aan de Raad vast te stellen Openbaar Onderwerp Aankoop Streekweg Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2007 hebben wij met Stichting Alliantie voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Collegevoorstel Embargo tot 6 oktober. Rozenbuurt. Alleen ter besluitvorming door het College. Onderwerp. BW-nummer. Programma Grondbeleid

Collegevoorstel Embargo tot 6 oktober. Rozenbuurt. Alleen ter besluitvorming door het College. Onderwerp. BW-nummer. Programma Grondbeleid Collegevostel Embargo tot 6 oktober Onderwerp Rozenbuurt Programma Grondbeleid Ptefeuillehouder B Velthuis Samenvatting Stichting Ptaal heeft vo de Rozenbuurt een plan ontwikkeld, waarbij de huidige 56

Nadere informatie

Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen

Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen Openbaar Onderwerp Overgang van onderneming GEM Waalsprong naar Gemeente Nijmegen Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op 24 maart 2015 is door het College besloten

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Begrotingswijziging inzake bijdrage Rijk voortijdig schoolverlaten Programma Onderwijs

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

Gemeentegarantie voor woongroepen

Gemeentegarantie voor woongroepen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Gemeentegarantie voor woongroepen Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Bij de besluitvorming over de woonvisie heeft de raad een amendement

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Raadsvoorstel Inleiding: Volgens het duale stelsel zijn wij bevoegd tot het aangaan van privaatrechtelijke rechtshandelingen. Als die rechtshandelingen van ingrijpende aard zijn, vragen wij uw raad vóóraf

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V.

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds oktober 1991 maakt de gemeente Nijmegen deel

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012.

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012. Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen 2012 Van: Het college van B&W van 4 december 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende besluitvorming Aan de raad

Nadere informatie

: 28 maart 2011 : 11 april : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra

: 28 maart 2011 : 11 april : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 maart 2011 : 11 april 2011 Documentnr. Zaaknummer : 603 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : C.L.

Nadere informatie

B en W Adviesnota. Overeenkomsten Exploitatie De Blakt

B en W Adviesnota. Overeenkomsten Exploitatie De Blakt Onderwerp Overeenkomsten Exploitatie De Blakt Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 18 september 2017 Team Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Lieke van Lieshout Portefeuillehouder Jan

Nadere informatie

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 24

Nadere informatie

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de notitie grondexploitaties 2016 van

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel (in te vullen door Griffie) / (In te vullen door Griffie)

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel (in te vullen door Griffie) / (In te vullen door Griffie) Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel (in te vullen door Griffie) / (In te vullen door Griffie) Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp reparatie bestemmingsplan Nijmegen Groot Bijsterhuizen

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Vaststelling subsidie Huis voor de Binnenstad Programma Economie

Nadere informatie

13 september 2017 / 77/2017

13 september 2017 / 77/2017 Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 september 2017 / 77/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 02 oktober 2017 Onderwerp Vestiging voorkeursrecht Hof van Holland (

Nadere informatie

0 Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Bestemmingsplan Nijmegen Dukenburg -13 (Meijhorst 60-10)

0 Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Bestemmingsplan Nijmegen Dukenburg -13 (Meijhorst 60-10) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bestemmingsplan Nijmegen Dukenburg -13 (Meijhorst 60-10) Programma Stedelijke ontwikkeling B. Velthuis Samenvatting Het plangebied ligt centraal in stadsdeel Dukenburg,

Nadere informatie

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen.

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen. Openbaar Onderwerp Verkoop Arsenaal Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Delmo B.V. wil het gebouw Het Arsenaal kopen. Het Arsenaal (Arsenaalpoort 1-18) is

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeentehuis VERTROUWELIJK. Verplaatsing Meyn 10 / 29 27 april 2010. R.J. Limburg/PSO E. Taams. Verplaatsing Meyn en fase 2 Bombraak

Raadsvoorstel. Gemeentehuis VERTROUWELIJK. Verplaatsing Meyn 10 / 29 27 april 2010. R.J. Limburg/PSO E. Taams. Verplaatsing Meyn en fase 2 Bombraak VERTROUWELIJK Titel Nummer Datum Verplaatsing Meyn 10 / 29 27 april 2010 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075 684 7777 Fax 075 684

Nadere informatie

Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21

Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21 Programma / Programmanummer 1042,1043 / Bestuur en Middelen, Facilitaire Diensten Portefeuillehouder H. Tiemens, R.

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen Openbaar Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting Naar aanleiding van het advies van de Commissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Toelichting over de behandeling van: Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Van: Commissie voor bezwaarschriften d.d. 13 juni

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen Raadsgriffie Ingekomen stuk E1 Aan het College van B&W Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Straatnaamgeving: Notensteinstraat

Straatnaamgeving: Notensteinstraat Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Straatnaamgeving: Notensteinstraat Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Met dit voorstel wordt voor een nieuwe

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / juli 2017

E.G.M. van den Boom / juli 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 120977/239451 6 juli 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

onderwerp: Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan Parkstede 1. Het ontwerpbestemmingsplan "Wonen Rijssen, Parkstede" gewijzigd vast te stellen;

onderwerp: Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan Parkstede 1. Het ontwerpbestemmingsplan Wonen Rijssen, Parkstede gewijzigd vast te stellen; g e m e e n t e Rijssen-Holter\v Rijssen, 21 maart 2017 Voorstel van het college aan de raad raadsvergadering: 20 april 2017 agendanummer: 13 opgemaakt door: Ruimtelijk Domein Strategie en Consulenten

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 6 Onderwerp: Beschikbaar stellen krediet aankoop gronden en maken bestemmingsplan (Oudleusen). Datum: Portefeuillehouder: dhr. E.

Nadere informatie

C.C.A. Evers 3678

C.C.A. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email C.C.A. Evers 3678 carlijn.evers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 123325/225214 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 3/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 3/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 3/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Straatnaamgeving: aanpassen geometrie diverse straten in Lent

Nadere informatie

Door deze besluiten is het bestand aan strategische gronden en de waardering daarvan actueel en voldoet aan de BBV-regels.

Door deze besluiten is het bestand aan strategische gronden en de waardering daarvan actueel en voldoet aan de BBV-regels. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november / 108/ Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Strategische gronden Ontwikkelingsbedrijf Programma Grondbeleid Portefeuillehouder B. Velthuis

Nadere informatie

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Landelijke Aanpak Adreskwaliteit Programma Dienstverlening & Burgerzaken Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Om de kwaliteit van de basisregistratie te verbeteren

Nadere informatie

Openbaar. Plan van Scholen Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Onderwijs. BW-nummer

Openbaar. Plan van Scholen Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Onderwijs. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Plan van Scholen 2016-2018 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Stichting Conexus heeft in twee brieven op 24 september 2014 en

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007 Datum Agendapunt Documentnummer R04S007 Onderwerp Grondtransactie Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De realisatie van het nieuwbouwplan van Wolter Koops Transport (WKT) op Trekkersveld III door verkoop

Nadere informatie

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen

Nadere informatie

Raad : 6 april 2004 Agendanr. : Doc.nr : B RAADSVOORSTEL

Raad : 6 april 2004 Agendanr. : Doc.nr : B RAADSVOORSTEL Raad : 6 april 2004 Agendanr. : Doc.nr : B2004 01150 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Beschikbaar stellen van een krediet van 3.139.940,00 voor de aankoop van een aantal panden en

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 131 BW-nummer BW-165 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet

Nadere informatie

Na informeren betrokkenen.

Na informeren betrokkenen. B en W Adviesnota Onderwerp Verkoop woning Lollebeekweg 60 Castenray Zaaknummer 413145 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 16 juli 2018 Afdeling/Team Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Esther

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 oktober 2014 14-088 Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie en Anne Frank locatie Aan de raad, Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie

Nadere informatie

1. In te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging van stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs. Voorstel aan de Raad

1. In te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging van stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs. Voorstel aan de Raad Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 110/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Wijziging statuten stichting Alliantie voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Transformatieaanpak Binnenstad Programma Economie & Werk Portefeuillehouder B. van

Nadere informatie

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 2 augustus Aanbieden via de Griffie aan Commissie Werken en Besturen en Raad

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 2 augustus Aanbieden via de Griffie aan Commissie Werken en Besturen en Raad B en W Adviesnota Onderwerp Verkoop locatie voormalige school Castenray Zaaknummer 318462 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 30 juli 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist VOORBLAD RAADSVOORSTEL 12RAAD0116 Ronde Tafel : N.v.t. Debat : N.v.t. Raadsvergadering : 04 december 2012 Gewijzigd voorstel : - Portefeuillehouder : Jacqueline Verbeek Organisatieonderdeel : Publiek &

Nadere informatie

12 Stiens, 22 december 2015

12 Stiens, 22 december 2015 12 Stiens, 22 december 2015 Raadsvergadering: 11 februari 2016 Voorstelnummer: 2016/3 Portefeuillehouder: G. Visser Behandelend ambtenaar: Anne den Herder E-mail: a.denherder@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer B. van Hees Samenvatting De gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV

Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op 12 maart 1996 is tussen de gemeente Nijmegen, ING Vastgoed

Nadere informatie

Beantwoording brief aan Mooiland,Talis en Portaal

Beantwoording brief aan Mooiland,Talis en Portaal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording brief aan Mooiland,Talis en Portaal Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op d.d. 3 februari 2017 hebben de corporaties

Nadere informatie

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Openbaar Embargo tot 1 oktober Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden en panden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Onderwerp Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden en panden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Zaaknummer: Onderwerp Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden en panden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Collegevoorstel Inleiding In het bijgevoegde raadsvoorstel

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 maart 2015

Gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 maart 2015 GEMEENTE Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 30 Raadsbesluit Telefax (024) 323 59 92 Raadsvoorstel Reparatie bestemmingsplan Nijmegen Groot E-mail griffie@nijmegen.n1 Bijsterhuizen

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 11 Sliedrecht, 14 september 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

Van: E. ten Westenend Tel nr: 8455 Nummer: 17A.01006

Van: E. ten Westenend Tel nr: 8455 Nummer: 17A.01006 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: E. ten Westenend Tel nr: 8455 Nummer: 17A.01006 Datum: 11 september 2017 Team: Ruimtelijke plannen Tekenstukken: Ja Bijlagen: 5 Afschrift

Nadere informatie

Besteding vrijvallende BWS middelen

Besteding vrijvallende BWS middelen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besteding vrijvallende BWS middelen Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer J. van der Meer Samenvatting Het Besluit Woninggebonden Subsidies was een subsidieregeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Straatnaamgeving voor de ontsluiting van bedrijven gelegen in het gebied tussen de Ambachtsweg en Energieweg

Raadsvoorstel Straatnaamgeving voor de ontsluiting van bedrijven gelegen in het gebied tussen de Ambachtsweg en Energieweg Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Straatnaamgeving voor de ontsluiting van bedrijven gelegen in het gebied tussen de Ambachtsweg en Van: College van B&W van 14 mei 2013 Doel:

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: BMV Merkelbeek Gemeentebladnummer : 2014/45 Behandelend ambtenaar : Tim Senden Agendapunt : Portefeuille : Samenleving en Leefbaarheid Registratienummer :

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

De geactualiseerde begrenzing van de bebouwde kom Boswet voor Nijmegen vast te stellen.

De geactualiseerde begrenzing van de bebouwde kom Boswet voor Nijmegen vast te stellen. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 november 2011 / 153/2011 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Vaststelling actualisering begrenzing bebouwde kom Boswet

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: H.P.A. Kerkers Aan: de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Raadsvoorstel openen grondexploitatie Belgerenseweg 6 Datum: 25 oktober 2013 Steller: Harrie van den Berg Inge Claessens

Nadere informatie

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees Samenvatting Naar aanleiding van de discussie met

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Het door de raad vastgestelde subsidieplafond voor de voorschoolse voorzieningen van te verhogen tot

Voorstel om te besluiten Het door de raad vastgestelde subsidieplafond voor de voorschoolse voorzieningen van te verhogen tot Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 september 2017 / 74 / 2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Ophoging subsidieplafond voorschoolse voorzieningen Programma Onderwijs Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o.

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Openbaar megen Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Programma Stedelijke Ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy

Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy Bijlage gemeente Houten: IS18.00062 Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy Aanleiding en probleemstellingdatum: 15 januari 2018 Het thema leefbaarheid in de kleine kernen staat al geruime tijd op de politieke

Nadere informatie

Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 17A.00981

Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 17A.00981 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD EN RAADSINFORMATIEBRIEF Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 17A.00981 Datum: 11 september 2017 Team: Ruimtelijke plannen Tekenstukken: Ja

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Voortgang Tennishal Rapiditas

Voortgang Tennishal Rapiditas Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Voortgang Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de motie Maak overdekte wintertraining voor Rapiditas mogelijk van 17 november

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overdracht panden Kristallis

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overdracht panden Kristallis Openbaar Onderwerp Overdracht panden Kristallis Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting In dit voorstel wordt de overdracht vastgesteld van twee panden die

Nadere informatie

HAMERSTUK Raadsvoorstel Naamgeving sporthal aan de Griftdijk Noord 9B te Lent

HAMERSTUK Raadsvoorstel Naamgeving sporthal aan de Griftdijk Noord 9B te Lent Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Naamgeving sporthal aan de Griftdijk Noord 9B te Lent Van: Het college van B&W van 18 september 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende

Nadere informatie

Waarom bijlage geheim? De rapportage bevat financiële informatie die de belangen van de gemeente kunnen schaden als het openbaar wordt.

Waarom bijlage geheim? De rapportage bevat financiële informatie die de belangen van de gemeente kunnen schaden als het openbaar wordt. OPENBAAR met geheime bijlage(n) Adviseur: I. Haan (RG, tst. 865) Portefeuillehouder: A.V. de Kok 10.02796 1 ADVIESNOTA POLITIEKE RONDE d.d. 8 april 2010 Raadsvergadering d.d. 22 april 2010 Voorstel nr.

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel / Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel / Fatale termijn: besluitvorming vóór: Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Straatnaamgeving: Nijmegen Goffert Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing B. van Hees Samenvatting Op 3 oktober 2007 heeft de raad de naam Nijmegen Goffert

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO.12. Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO.12. Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AAN DE RAAD Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AGENDAPUNT NO.12 AAN DE RAAD Samenvatting/Advies Het gemeentelijk grondbeleid is een beleidsterrein waar omvangrijke uitgaven worden gedaan en waarbij de risico

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand.

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand. Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 21 februari 2017 Registratienummer: 2017/05 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Woningbouwproject Barcelona Voorstel 1. Een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Samenvatting: Inleiding: In het bijgevoegde raadsvoorstel wordt een krediet gevraagd voor een aantal aankopen die onlangs zijn vastgelegd/gerealiseerd. Deze aankopen zijn eerder met afzonderlijke adviezen

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verordening elektronische publicatie BW-nummer

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verordening elektronische publicatie BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verordening elektronische publicatie 2012 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting De Verordening

Nadere informatie

Openbare orde en Veiligheid en Financiën. H. Bruls en H. Tiemens. 7 februari Voorstel aan de Raad

Openbare orde en Veiligheid en Financiën. H. Bruls en H. Tiemens. 7 februari Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 februari 2017 / 9/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 1 maart 2017 Onderwerp Suppletie-aanvraag bommenregeling Programma Openbare orde en Veiligheid

Nadere informatie

Argumenten 1.1 De voorgestelde bedrijfsverplaatsing past goed binnen de kaders van Larenstein.

Argumenten 1.1 De voorgestelde bedrijfsverplaatsing past goed binnen de kaders van Larenstein. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 22 november 2012 Datum voorstel 16 oktober 2012 Agendapunt Onderwerp Bedrijfsverplaatsing naar Larenstein De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast.

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 13443 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Aan de raad, 1. Beslispunten De gemeenteraad

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 Reg.nr: FLO/2011/18042 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Uitwerking opties realisatie tweede hockeyveld Kollenberg Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

: Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden

: Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden Raadsvoorstel Datum : 24-5-2018 Kenmerk Portefeuillehouder Nee Onderwerp : Z101697/Raad-00343 : A.A.L.M. Spekschoor : Vestiging voorkeursrecht percelen Vorden Geachte leden van de gemeenteraad, Voorstel

Nadere informatie

Collegevoorstel 61/2003. Registratienummer 3.10714. Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833. Programma Grondbeleid. Portefeuillehouder Depla

Collegevoorstel 61/2003. Registratienummer 3.10714. Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833. Programma Grondbeleid. Portefeuillehouder Depla 61/2003 Registratienummer 3.10714 Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833 Programma Grondbeleid Portefeuillehouder Depla Onderwerp van het voorstel ROC-Waalboog-Heyendaal Voorstel om te besluiten

Nadere informatie

- Raadsbesluit betreffende straatnaamgeving van 12 november 2014, (raadsvoorstel nummer 134/2014).

- Raadsbesluit betreffende straatnaamgeving van 12 november 2014, (raadsvoorstel nummer 134/2014). Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2014 / 091 Titel Straatnaamgeving Lent: Laauwik Publicatiedatum 19 november 2014 Opmerkingen - Raadsbesluit betreffende straatnaamgeving van 12 november 2014, (raadsvoorstel

Nadere informatie

Bijgevoegde bijlage(n): Koopovereenkomst teylingen-terra-stek inclusief bijlagen (informatief)

Bijgevoegde bijlage(n): Koopovereenkomst teylingen-terra-stek inclusief bijlagen (informatief) BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 26 mei 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00421 Onderwerp Aankoop grond van Terra Ontwikkeling C.V. voor de realisatie van secundaire infrastructuur in bouwfase 2 Hooghkamer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27-10-2016 16-063 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16 Aan de raad, Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16 Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting In het

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

Voorbereidingskrediet Skaeve Huse 2e locatie

Voorbereidingskrediet Skaeve Huse 2e locatie Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Voorbereidingskrediet Skaeve Huse 2e locatie Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In het coalitieakkoord is afgesproken dat de ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Intrekken en opnieuw vaststellen van categorieën van gevallen waarvoor een verklaring van geen bedenkingen niet is vereist

Raadsvoorstel Intrekken en opnieuw vaststellen van categorieën van gevallen waarvoor een verklaring van geen bedenkingen niet is vereist Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Intrekken en opnieuw vaststellen van categorieën van gevallen waarvoor een verklaring van geen bedenkingen niet is vereist Besluitronde 23 mei

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel. Registratienummer: 18INT01953

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel. Registratienummer: 18INT01953 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel Registratienummer: 18INT01953 Onderwerp: Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad gemeente harderwijk Onderwerp: aan- en verkoop grond Joh. Kok S Zonen B.V. Algemeen NIET INVULLEN Documentnummer: B14.002184 Datum: 26 juni 2014 Zaaknummer: Opsteller: A.

Nadere informatie

De totale opbrengst uit deze verkopen ad ,25 gaat naar de algemene reserve ten behoeve van integrale afweging.

De totale opbrengst uit deze verkopen ad ,25 gaat naar de algemene reserve ten behoeve van integrale afweging. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verkoop landbouwgronden in de Ooijpolder en aan het Klappijenpad te Berg en Dal Programma / Programmanummer Groen & Water / 1023 BW-nummer BW-00899 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad (uiterlijk bij Najaarsnota) Collegevoorstel Openbaar

Ter besluitvorming door de Raad (uiterlijk bij Najaarsnota) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanvullend besluit najaarsnota over afschrijving ondergrondse parkeergarages Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 142 BW-nummer BW-1153 B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie

Aanvraag suppletie-uitkering bommenregeling 2017

Aanvraag suppletie-uitkering bommenregeling 2017 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanvraag suppletie-uitkering bommenregeling 2017 Programma Openbare orde en Veiligheid en Financiën BW-nummer Portefeuillehouder H. Bruls en H. Tiemens Samenvatting De

Nadere informatie