Fotojaarverslag 2010 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotojaarverslag 2010 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug"

Transcriptie

1 Fotojaarverslag 2010 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Wij vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen, Rianne Evers. IVN Nederland

2 Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Dit verslag van de projecten en activiteiten volgt de opzet van het werkplan Nieuwsbrief De nieuwsbrief van het nationaal park is twee maal verschenen. In nummer één veel aandacht voor cultuurhistorie van het gebied, cultuurhistorie was het jaarthema van Lieke van der Lee interviewde Robert Kemper over de verhalen van vroeger. Verder werd ingegaan op de resultaten van het onderzoek bij het hoofdsteunpunt Holten naar milieuvriendelijk vervoer. Aandacht voor de das: het grootste roofdier op de Sallandse Heuvelrug. Andere onderwerpen: het tijdelijke station bij de ingang van het nationaal park, 100 jaar nationale parken en het kerstkransje in Haarle. De winterplaatjes tekenden voor een heus winternummer. Nummer twee verscheen in december. Een extra dik nummer vol met cultuurhistorie. De secretaris meldde topdrukte op zijn bureau vanwege de laatste voorbereidingen voor het jaarplan Inmiddels was het project Twilhaarkampjes gestart. Projectleider Corné Balemans schreef er een artikel over. Verder: het succes van het heidebeheer: de nachtzwaluw doet het geweldig, het oogstfeest, platengroei op de Sprengenberg en Lieke van der Lee interviewde de twee nieuwe leden in het Overlegorgaan. In de eerste nieuwsbrief van 2011 wordt het tweede interview geplaatst. Activiteitenkalender Jaarlijks een grote klus bij de start van het nieuwe jaar: de activiteitenkalender. Zoals altijs is er veel belangstelling voor en moesten we constateren dat de oplage te laag was. Vlak voor de herfstvakantie zijn er nog 1000 bijgedrukt en ook deze waren aan het eind van het jaar helemaal op.

3 Internet, social media De nieuwe website laat lang op zich wachten. Het oude systeem is sterk verouderd en we zijn aan modernisering toe. De dreigende bezuinigingen waren niet bevorderlijk voor de voortgang. Besloten is om via de huidige provider Antenna een moderniseringsslag te maken. De verwachting is dat de herziene website in 2011 in de lucht komt. De site wordt zo mogelijk gecombineerd met de Tweets van het nationaal park, want daarbij zijn we ook niet achtergebleven: Met visits van de website kunnen we heel tevreden zijn. Communicatiemiddelen en pr Welkom folders Duits en Engels De algemeen folder Welkom in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is uitgebracht in Duits en Engels. Ruiterfolder In samenwerking met ruitersportverenigingen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Manege de Eik is een nieuwe ruiterfolder uitgebracht met daarop de officiële ruiterroutes, parkeermogelijkheden en paddocks.

4 Aanpassing infotafel en digitale routes hoofdsteunpunt Holten De informatietafel in het infopunt Holten was nodig aan vernieuwing toe. Op de computer stond al geruime tijd een briefje met defect, geen goede binnenkomer in het nationaal park. In samenspraak met de eigenaar van het Natuurdiorama is een plan gemaakt om de voorziening te verbeteren en dit plan voor te leggen aan het Overlegorgaan. Het Overlegorgaan heeft ingestemd met een herbesteding van één van de onderbesteedde posten in het jaarprogramma. In 2010 is de aanpassing van de tafel in gang gezet. In 2011 volgt de tweede fase van deze verbeterslag: bezoekers kunnen wandel en fietsroutes via een WiFi-hotspot downloaden op hun smartphone. Bijeenkomsten vrijwilligers De vrijwilligers kwamen dit jaar twee maal bijeen. In juni was er een bijeenkomst rond om Twilhaar. Het jaarthema cultuurhistorie stond centraal. Johan Alferink, van de Historische Vereniging verzorgde

5 een boeiende excursie over Twilhaar. Verder werd een toelichting gegeven op de plannen voor de inrichting van Twilhaar met de bijzonderheden. De tweede bijeenkomst werd gecombineerd met een vergadering van het Gebruikersplatform. Het tweede deel van deze vergadering is openbaar. Zo n 120 belangstellenden, onder wie veel vrijwilligers, kwamen voor het thema over het edelhert. Na de vertoning van de film ging Bas Worm, voorzitter van de Vereniging Het Edelhert, in op de vele vragen uit het publiek. Bijscholing Boa s en gidsen Nascholing is geweest op het gebied van jeneverbessen en een try-out van elektrisch aangedreven surveillance motoren. Joeps nieuwsbode Ook dit jaar was er ruimte voor het uitbrengen van Joeps Nieuwsbode: een kinderkrant bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs van groep 7 en 8. Na inventarisatie onder de scholen werden 8000 exemplaren via de scholen verspreid. Rode lijn in deze kinderkrant was ook weer cultuurhistorie, het jaarthema van het nationaal park. Verder aandacht voor volksgeloof van vroeger, oorsprong van de naam Eekhoornweg en een kijkdoos van Schaapskooi Twilhaar.

6 Workshop digitale natuurfotografie voor kinderen Met dit onderwerp is aangesloten bij het provinciale project Jij en fotografie. Na een oproep in de bladen en via scholen bleek de belangstelling enorm waardoor een wachtlijst is ontstaan. De bedoeling is om in 2011 nogmaals een dergelijke workshop te organiseren. Natuurfotograaf Sterre de la Marre begeleidde de 25 kinderen. Ondertussen werd er iets verteld over de natuur ter plekke en kregen de kinderen de opdracht om foto s te maken van hetgeen ze net gehoord hadden. Een paar dagen later kregen de kinderen een cd met hun foto s thuisgestuurd. Ze kregen de opdracht om hun drie mooiste foto s te laten afdrukken en mee te brengen naar de tweede bijeenkomst. Hier gingen de kinderen de foto s van elkaar beoordelen en werd van elke deelnemer één foto uitgekozen voor de expositie. Op 8 oktober opende wethouder Beintema van de gemeente Hellendoorn de expositie in het Bezoekerscentrum. In juni van 2011 worden alle foto s nogmaals getoond in het provinciehuis in Zwolle. Jaarlijkse zwerftocht In mei werd de jaarlijkse zwerftocht georganiseerd. 16 deelnemers gingen een hele dag op pad met de gastheer van het nationaal park, Arend Spijker.

7 Leerlingen CSG Reggestijn denken mee over natuurlijke speelplek Vier leerlingen van 4VWO van SCG Reggesteijn hebben als opdracht meegedacht over de inrichting van een natuurlijke speelplek bij de schaapskooi op de Sprengenberg. De resultaten hebben ze toegelicht tijdens een bijeenkomst van het Team op 22 juni. Activiteiten derden Informatie avond omwonenden Op 3 mei organiseerde Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten een informatie avond over het beheer van de Sallandse Heuvelrug in relatie tot het voorkomen van heidegebonden diersoorten. Tijdens deze avond werden ook de resultaten van de korhoentellingen bekend gemaakt. Circa 120 personen namen aan deze activiteit deel.

8 Paarse Brigade IVN Hellendoorn-Nijverdal coördineert De Paarse Brigade: elke twee weken in oktober, november en december kunnen kinderen op de woensdagmiddag mee de hei op samen met de werkgroep de heide op te schonen. Voor deze activiteit zijn posters en flyers gemaakt. De activiteit is opgenomen in de nieuwsbrief en website Scootmobieltocht In 2010 zijn twee scootmobieltochten georganiseerd. Het is een initiatief van de stichting Welzijn Ouderen. Groepjes deelnemers werden begeleid door natuurgidsen en onze secretaris. Gestart werd bij Braakman Noetsele en de tocht duurde ongeveer twee uur. De deelnemers hebben genoten, reden om er een jaarlijkse activiteit van te maken.

9 Gastheerschap In februari is een speciale brainstormsessie georganiseerd voor de gastheren van het nationaal park. Martin Blijerveld van Symbio6 begeleidde deze workshop. Via een speciale techniek werden de deelnemers aan het werk gezet en gestimuleerd om hun creativiteit in te zetten bij het bedenken van nieuwe samenwerkingsprojecten. Het resultaat was een enorme lijst met ideeën. Voor het overgrote deel goed uitvoerbaar. De lijst vorm de basis voor verdere samenwerkingsactiviteiten. Op 30 november is de tweede gastheren bijeenkomst geweest. Bert en Anja Haverkort van de camping Te Hooi en te gras in Boyle (Drents-Friese Wold) gaven tekst en uitleg over de bosbrunch die de gastheren in het Nationaal Park Drents-Friese Wold al twee maal georganiseerd hebben. Afgesproken is om dit arrangement ook op de Sallandse Heuvelrug te organiseren op 19 juni Verder vroeg Ine Hendriks van het Sallands Bureau voor Toerisme medewerking voor het samenstellen van een Smaakroute rond de Sallandse Heuvelrug. Hiervoor werd alle medewerking toegezegd. De smaakroute wordt in 2011 gerealiseerd.

10 Gebruikersplatform Op 4 februari is een eerste bijeenkomst georganiseerd van het Gebruikersplatform. Op 18 oktober is het Gebruikersplatform officieel geïnstalleerd. De heer Jan Schoot Uiterkamp, ondernemer uit Haarle, is als voorzitter van het platform gekozen. De bijeenkomsten van het Gebruikersplatform bestaat uit twee gedeelten. Een eerste besloten vergaderdeel en een openbaar deel. Op 18 oktober werd tijdens het openbare deel de film Het Edelhert vertoond en gaf Bas Worm van de vereniging Het Edelhert tekst en uitleg. Zo n 120 personen kwamen op de uitnodiging af. Boekje Geomorfologie In november rolde het boekje over de geomorfologie van de Sallandse Heuvelrug van de drukpers. Het boekje komt voort uit een ideeënprijsvraag. De heer Clariunus Nauta won de tweede prijs met het idee om een dergelijk boekje te maken. Naast de technische beschouwing over het ontstaan van het landschap zijn er ook verschillende wandel- en fietsroutes opgenomen. Het boekje is aan de gemeenteraad van Hellendoorn aangeboden. Het boekje is voor 6,75te koop bij de steunpunten en de VVV s.

11 Verhalen van vroeger In het kader van het jaarthema over cultuurhistorie zijn verhalen verzameld. Bewoners werd gevraagd of men nog verhalen van de heuvelrug weet. Al met al leverde het heel wat verhalen op. Deze verhalen worden gepubliceerd op de website. Lespakket cultuurhistorie Op Twilhaar is een opdrachtentocht ontwikkeld. Kinderen speuren met een gps naar letterboxen met een gps. De letterbox is met een speciale sleutel te openen en dan kan de opdracht gepakt worden en worden uitgevoerd. De speurtocht wordt in maart 2011 officieel in gebruik genomen. Cursus voor omwonenden Het nationaal park organiseerde een bewonerscursus waarbij de cultuurhistorie de rode draad was. Behalve cultuurhistorie is er ook aandacht voor de geologie, geomorfologie, het ontstaan van het landschap en de natuurwaarden van het gebied. De cursus is gegeven in januari van deelnemers, allemaal bewoners uit de omgeving van het nationaal park. De cursus besloeg drie avonden en een dagexcursie.

12 Excursie voor bestuurders en betrokkenen Met de uitvoering van dit onderdeel van het jaarprogramma zat het niet mee. Op de geplande bijeenkomst in juni, voetbalde het Nederlands elftal en was in de gemeente Rijssen-Holten de raadsvergadering gepland. Een tweede poging voor een uitwisseling met raadsleden ging niet door vanwege volgelopen agenda s. Niettemin vinden we het belangrijk om met de politiek intensief contact te hebben. In 2011 worden nieuwe initiatieven ontplooid. Koren zingen op de Sallandse Heuvelrug Een nationaal park is méér dan natuur. Het nationaal park biedt meer dan eens een platform voor activiteiten die niet direct een relatie hebben met natuurbeheer. Immers: natuur biedt ook inspiratie voor kunst en cultuur. In 2010 werd er op verzoek van het nationaal park twee maal een optreden verzorgd door een koor. Een maal tijdens het Kerstkransje Haarle en éénmaal tijdens de actie Hart voor de natuur. Het zingen op een natuur- en cultuurhistorische plek kreeg veel waardering van het publiek.

13 Jeugdtheater Op 31 oktober werden twee voorstellingen gegeven Witte Wieven. Vanuit Schaapskooi Twilhaar wandelden de toeschouwers met de spelers mee en werd het toneelstuk verder buiten uitgevoerd om uiteindelijk in de schaapskooi weer te eindigen. Circa 25 personen hebben de voorstelling gezien. Minder dan verwacht maar het weer werkte ook niet echt mee. De bezoekers waren wel heel enthousiast over een toneelstuk in de vrije natuur. De regie was in handen van Maryse van der Lhee.

14 Oogstfeest Beter weer was het op 5 september tijdens de start van het project Twilhaarkampjes. Hoogtepunt was het onthullen van de nieuwe markesteen op de plek van het driemarkenpunt van de marken Haarle, Hellendoorn en Noetsele. Gedeputeerde Piet Jansen en regiodirecteur Staatsbosbeheer Piet Winterman onthulden de steen. Rond de schaapskooi werd het oogstfeest gehouden waar zo n 350 personen een bezoek brachten. De vereniging oude ambachten had flink uitgepakt. Historische Vereniging Hellendoorn verzorgde excursies en de toneelvereniging Haarle was aanwezig met fleurig uitgedoste typen die de sfeer op het feest compleet maakten. Hand- en spandiensten werd geboden door vijf leerlingen van Reggesteijn die tijdens dit oogstfeest uren maakten voor de invulling van hun maatschappelijke stage.

15 Informatie aanhanger Op 13 december is de informatie aanhanger officieel in gebruik genomen bij één van de gastheren: De Wilgenweard. De kar is zo vormgegeven dat de partners hun eigen logo er op kunnen aanbrengen. Op de kar zelf staat basisinformatie over nationale parken en de Sallandse Heuvelrug. Een spel voor kinderen maakt het extra aantrekkelijk. Ondertussen is de kar volop in gebruik, Kerstkransje Haarle had de primeur. Vervolgens stond de kar opgesteld tijdens de actiedag Hart voor de Natuur. De medewerker C&E heeft al een lijst met reserveringen voor 2011.

16 Eindeloze Heuvelentocht In 2010 werd voor de zevende maal de Eindeloze Heuvelen Tocht georganiseerd. Natuurgids Mathiska Lont ging dit jaar met 12 doorgewinterde wandelaars drie dagen op pad vanaf NS-Station Ommen naar station Holten. Was het vorig jaar extreem warm en droog: aan regen ontbrak het dit jaar in het geheel niet. Door de extreme regen werd de route op een paar punten ingekort. Maar de sfeer was er niet minder om. Scan Groen en Handicap Op initiatief van het Gebruikersplatform heeft het nationaal park een scan laten uitvoeren door de Stichting Groen en Handicap. Aanleiding waren signalen dat bepaalde voorzieningen zoals informatieborden en parkeerplaatsen lastig voor mensen met een beperking zijn te gebruiken. De scan mondt uit in een verslag. Dit verslag zal begin 2011 gereed zijn.

Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Wij vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen, Rianne Evers. IVN Nederland

Nadere informatie

Fotojaarverslag 2012 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Fotojaarverslag 2012 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Fotojaarverslag 2012 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen, Rianne Evers.

Nadere informatie

Fotojaarverslag 2014 Basispakket Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Fotojaarverslag 2014 Basispakket Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Fotojaarverslag 2014 Basispakket Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen

Nadere informatie

Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur

Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen Guido Lek Werkgroep

Nadere informatie

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017 Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017 2 Werkgroep Communicatie, Educatie, Recreatie en Marketing De werkgroep Communicatie, Educatie en Marketing van het Regionaal Landschap Drents-Friese

Nadere informatie

Communicatie& Educatie

Communicatie& Educatie Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Door: Thea Peters Erica Zwanenburg Nel v.d. Laan Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie

Nadere informatie

Communicatie & Educatie

Communicatie & Educatie Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Communicatie & Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Het basispakket communicatie

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur

De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Fotojaarverslag 2013 Basispakket Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen,

Nadere informatie

Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018

Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018 Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018 Foto jaarverslag op hoofdlijnen van de activiteiten van de werkgroep educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden.. Werkgroep educatie: Bernadette Haverkort- BC De

Nadere informatie

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. --- CONCEPT-- Naam project: Meerdaagse wandeltocht Bergen vol natuur Een etappe wandeltocht langs 26 bergen en belten. Projectbeschrijving algemeen Inhoud van het

Nadere informatie

Koeien langs het ommetje Marienheem

Koeien langs het ommetje Marienheem Zes ommetjeswerkgroepen zijn druk met het voor elkaar maken van een aantal prachtige ommetjes door heel Overijssel. Daarbij hebben jullie regelmatig dezelfde vragen. Vandaar dat we een soort nieuwsbrief

Nadere informatie

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2016

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2016 Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2016 2 Werkgroep Communicatie, Educatie, Recreatie en Marketing De werkgroep Communicatie, Educatie en Marketing van het Regionaal Landschap Drents-Friese

Nadere informatie

Fotojaarverslag 2013 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie

Fotojaarverslag 2013 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Fotojaarverslag 2013 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Door: Thea Peters Erica Zwanenburg Nel v.d. Laan Jeugdactiviteiten - Scholenproject voor het basisonderwijs: Nationaal Park

Nadere informatie

de Sallandse Heuvelrug

de Sallandse Heuvelrug Verslagen Werkgroepen: V&E, Recreatie de Sallandse Heuvelrug Aan : leden van de werkgroep voorlichting en educatie Van : Nico Driessen Datum : 24 maart 2005 Betreft : concept-verslag Verslag van de vergadering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF UITGAVE 1 APRIL 2012

NIEUWSBRIEF UITGAVE 1 APRIL 2012 NIEUWSBRIEF UITGAVE 1 APRIL 2012 1 Gezamenlijke arrangementen Voorwoord Dit is de eerste nieuwsbrief van het project de Paarse Poort! U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u op de één of andere wijze betrokken

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Fotojaarverslag Basispakket Communicatie en Educatie 2015. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Fotojaarverslag Basispakket Communicatie en Educatie 2015. Nationaal Park Drents-Friese Wold Fotojaarverslag Basispakket Communicatie en Educatie 2015 Nationaal Park Drents-Friese Wold De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen Guido

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden.

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Nieuwsbrief 2 Vrienden van La Pasión Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Happy New Year! Carolien van Leeuwen, Bea Woldring,

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Communicatie & Educatie; Overzicht resultaten 2012 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen

Nadere informatie

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Resultaten Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 2015-2016 Doelstelling Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het duurzame centrum voor educatie, recreatie en toerisme van het Nationaal Park Zuid- Kennemerland.

Nadere informatie

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Gemeente Noordenveld en IVN Drenthe werken samen om bezoekers en ondernemers van de kop van Drenthe het landschap in al haar facetten laten beleven en

Nadere informatie

Ag pt 6 a Jaarplan KwaliteitsimpulsHeide 2012

Ag pt 6 a Jaarplan KwaliteitsimpulsHeide 2012 Ag pt 6 a Jaarplan KwaliteitsimpulsHeide 2012 In het overlegorgaan van april is besproken dat de financiering vanuit het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kan worden ingezet voor het behoud van het

Nadere informatie

Leren te weten wat je ziet

Leren te weten wat je ziet Geneeskrachtige planten in het nationaal park 3 4 6 8 11 Achtste Eindeloze Heuvelentocht Eindeloos en kosteloos genieten van de natuur National Park Oosterschelde, een zeearm om te koesteren! Zwerven over

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief april 2015.

Digitale nieuwsbrief april 2015. Digitale nieuwsbrief april 2015. Lezing Henk Koopman over de V2. Op 16 april gaat in Hellendoorn de grote zaal in restaurant De Kroon open om 19.30. Een half uur later begint namelijk een belangrijke lezing

Nadere informatie

Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling

Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling BOP nr. Bestedingenplan 2016 Nationaal Park Zuid-Kennemerland begroot bedrag trekker Vaste kosten NPZK 13.4 kosten

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Overzicht activiteiten en resultaten 2011 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal Park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen : Informatiezuilen

Nadere informatie

Cultuurhistorie op de Sallandse Heuvelrug

Cultuurhistorie op de Sallandse Heuvelrug Oude landschap terug bij Twilhaar 2 3 8 10 13 Plantengroei langs de Sprengenbergerweg Vat vol verhalen De natuurbeleving in Nijverdal Geologie en Geomorfologie van de Sallandse Heuvelrug december, 2010

Nadere informatie

Communicatie & Educatie

Communicatie & Educatie Fotojaarverslag 2015 Basispakket communicatie en educatie Communicatie & Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Fotojaarverslag 2015 Basispakket communicatie en educatie Het basispakket communicatie

Nadere informatie

13 mei 2011: Bezoek aan

13 mei 2011: Bezoek aan 13 mei 2011: Bezoek aan 1. Introductie De Sallandse Heuvelrug (opgericht op 16 oktober 2004) is gelegen in de provincie Overijssel tussen Hellendoorn en Holten met de bijzondere heuvels Hellendoornse Berg,

Nadere informatie

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis Keuzemenu onderwijs herdenken Vluchtoord Inschrijven bij tim@stichtingc.nl. 1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl 2. Vertaling Vluchtoord naar vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Beleidsplan Luisteren naar de basis

Beleidsplan Luisteren naar de basis Beleidsplan 2017 2022 Luisteren naar de basis Het IVN Roermond e.o. is één van de 36 lokale afdelingen in de Provincie Limburg. De afdeling Roermond e.o. heeft momenteel 250 leden. 1 Doelstellingen De

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Muizenkrabbel oktober 2015 nummer 4. OBS De Hazelmuis

Muizenkrabbel oktober 2015 nummer 4. OBS De Hazelmuis Beste ouders, Deze weken staan in het teken van het thema: Raar maar waar op school, deze sluit aan bij de kinderboeken week. En over de kinderboeken week gesproken, we krijgen een heuse kinderboekenschrijfster

Nadere informatie

Bewegwijzering en bebording in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Bewegwijzering en bebording in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug Bewegwijzering en bebording in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug Definitief Opdrachtgever: Regio Twente Postbus 1400 7500 BK ENSCHEDE Opdrachtnemer: Eelerwoude Mossendamsdwarsweg 3 7472 DB Goor

Nadere informatie

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Cursus Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Begin 2013 heeft IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, de cursus Ambassadeurs

Nadere informatie

Camping Mareveld 2012

Camping Mareveld 2012 GPS Wandeling (zelfstandig) De bezoekers kunnen een GPS huren bij Mareveld met een daarbij behorend boekje. In het boekje staat een duidelijk uitleg over de GPS en de route. De deelnemers gaan zelfstandig

Nadere informatie

Beste "Statengriffie",

Beste Statengriffie, Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Thea Peters [t.c.peters@ivn.nl] donderdag 21 augustus 2014 9:38 Statengriffie brief aan leden Provinciale Staten over gevolgen beëindiging bijdrage Nationale Parken

Nadere informatie

60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop. Nieuwsbrief

60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop. Nieuwsbrief 60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop Nieuwsbrief Feestweekend: zaterdag 2 & zondag 3 september 2017 Tweede Nieuwsbrief Beste buurtleden In onze eerste nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over het

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 IVN & Nationale Parken

Jaarverslag 2015 IVN & Nationale Parken Jaarverslag 2015 IVN & Nationale Parken Inhoudsopgave IVN en Nationale Parken 3 Focus 2015 en resultaten 5 Pijler 1: 6 Jeugd en jongeren: educatie én participatie Pijler 2: 8 Recreatieondernemers: draagvlak

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda NP De Sallandse Heuvelrug en omgeving voor

Uitvoeringsagenda NP De Sallandse Heuvelrug en omgeving voor Uitvoeringsagenda NP De Sallandse Heuvelrug en omgeving voor 2016 2019 Organisatie Kernteam kernteam bestaande uit 6 partners vertegenwoordigd in de navolgende personen, te weten: Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman In 2012 is het idee ontstaan om Laren als fietsdorp op de kaart te zetten. In een vergadering van toeristenbelang kwam iemand met het idee om borden te plaatsen bij de komgrens van ons mooie dorp. In de

Nadere informatie

Op de Kaart, het congres

Op de Kaart, het congres Nieuwsbrief 3, oktober 2009 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 992 Op de Kaart, het congres Welkom op het congres Op de kaart. Op 10 september was het dan zo ver, het congres Op de kaart

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 2 De Liemers, helemaal goed! De promotie van de Liemers richt zich op vier

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Vergadering Overlegorgaan d.d. 8 maart 2012 ag pt 3

Vergadering Overlegorgaan d.d. 8 maart 2012 ag pt 3 Vergadering Overlegorgaan d.d. 8 maart 2012 ag pt 3 Van 19.15-19.55 uur vindt - voorafgaand aan de vergadering - een kennismaking plaats met de nieuwe interim voorzitter de heer C.A.C.J. Oomen. Hiervoor

Nadere informatie

STICHTING t OLDE MAAT UUS

STICHTING t OLDE MAAT UUS STICHTING t OLDE MAAT UUS JAARVERSLAG 2016 Inhoud: 1. Bestuur 1a. Verbouwing 1b. Samenstelling bestuur 2. Algemeen 3. Financieel verslag 4. Public Relations 5. Bouwcommissie 6. afd. Historie Giethoorn

Nadere informatie

Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk. Van en voor bewoners van Enspijk

Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk. Van en voor bewoners van Enspijk Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk Van en voor bewoners van Enspijk Waarom? MooiWonenInEnspijk Initiatief van aantal Enspijkers Ten behoeve van de verbetering openbare ruimte en leefbaarheid

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger)

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger) Op 23 juni organiseerde Vooruit een bijeenkomst in Fort Luna, waarbij bewoners, vrijwilligers en professionals uit de wijk elkaar konden ontmoeten. Het doel van deze ochtend was het bedenken van activiteiten

Nadere informatie

Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief:

Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief: Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief: de voortgang van de bouw hoe staat het met onze wensenlijst de opening van de blokhut het laatste nieuws De voortgang van de bouw Waar heb ik dat

Nadere informatie

Activiteiteninspiratie

Activiteiteninspiratie Activiteiteninspiratie 22 T/M 30 SEPTEMBER 2018 www.weekvandezwinstreek.eu Voorwoord Beste ondernemer, De Week van de Zwinstreek komt dit jaar terug! Met deze week zetten we samen met u de spotlight op

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013 Wandelen, goed voor elkaar! Handleiding inventarisatie toegankelijkheid wandelpaden Versie 22 juni 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. De voorbereiding 3. Het inventarisatieformulier 4. Technische informatie 5.

Nadere informatie

2015 Jaarverslag. Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016

2015 Jaarverslag. Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016 2015 Jaarverslag Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016 Het jaarverslag 2015 is in een ander jasje gestoken. In het kort komen een aantal speerpunten

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven om samen mee aan de gang te gaan.

Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven om samen mee aan de gang te gaan. Inspiratie- en samenwerkingsbijeenkomst Aan de slag met Gebiedspromotie Gastheren en Ambassadeurs Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug & Kromme Rijnstreek Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven

Nadere informatie

KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016

KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016 KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar 2016-2017 8 september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016 Positieve informatieavond, eerste ouder-vertelgesprekken gevoerd Gisteren waren veel ouders positief over

Nadere informatie

Fotojaarverslag 2013 Communicatie en Educatie Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Fotojaarverslag 2013 Communicatie en Educatie Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa Fotojaarverslag 2013 Communicatie en Educatie Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa André Brasse, coördinator C&E Timanca Manak, medewerker C&E IVN draagt bij aan duurzame Drentse Nationale

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L 2 0 1 7 Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Op 25 mei 2007 is de Wijkraad Duiven-West opgericht. Dit betekent dat de wijkraad 10 jaar

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Uitgevoerd door: Ayla de Bone Marjoes van der Knokke Deltion WaterReijk Academie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Onderzoeksopzet...

Nadere informatie

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd?

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Resultaten workshops Molencontactdag 22 november 2013 Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Groep blauw - Nicole Bakker: Werken met de molen

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

omm Jaargang 8.02 december 2005

omm Jaargang 8.02 december 2005 omm Jaargang 8.02 december 2005 Nieuwe computers... 1 Begroting... 2 Nieuwe beleidsplan... 2 QLICT... 2 Schoolservicedienst... 2 Bijeenkomst ICT-ers in Toldijk... 3 De klantenmiddag van QLICT... 3 Congres

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Project Junior Dijkdenkers

Project Junior Dijkdenkers Project Junior Dijkdenkers Opdrachtgever: Projectteam Grebbedijk, Waterschap Vallei en Veluwe, www.grebbedijk.com Dit project is ontwikkeld door: Toonbeeld Schoolprojecten, www.toonbeeldschoolprojecten.nl

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Stichting Verhalen Verbinden Jaarverslag 2016

Stichting Verhalen Verbinden Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave Over Stichting Verhalen Verbinden... 3 Projecten en Activiteiten... 4 Financiën... 7 Vooruitzichten... 11 Afsluiting... 12 Pagina 2 1 Over Stichting Verhalen Verbinden 1.1

Nadere informatie

Ontwikkelplan Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Ontwikkelplan Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Ontwikkelplan Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Sallandse heuvelrug Gevormd door ijs en wind, Eindeloze vergezichten, Droge heide van formaat, Rust, Ruimte en Reliëf, Zicht op Salland én Twente Volop

Nadere informatie

PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland

PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland NIeuwsbrief Studiekringen Klik hier om de nieuwsbrief in je browser te openen PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland 11 juli 2017 Vlak voor de zomer, nog een korte

Nadere informatie

NATUUR EDUCATIE IN NATIONAAL PARK DE SALLANDSE HEUVELRUG

NATUUR EDUCATIE IN NATIONAAL PARK DE SALLANDSE HEUVELRUG SchoolSafari! NATUUR EDUCATIE IN NATIONAAL ARK DE SALLANDSE HEUVELRUG Op avontuur! Inhoud Natuurdiorama Holterberg Natuurmonumenten Nationaal ark De Sallandse Heuvelrug Sterrenwacht Hellendoorn Staatsbosbeheer

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Presentatie schaapskudde Hof van Twente op 14 april Bijzondere kudde

Nieuwsbrief. Presentatie schaapskudde Hof van Twente op 14 april Bijzondere kudde 1 Nieuwsbrief Presentatie schaapskudde Hof van Twente op 14 april 2012 Tijdens de opening van het Toeristisch Seizoen van de VVV Hof van Twente op 14 april jl. vond tevens de presentatie plaats van de

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 en 2007. de Sallandse Heuvelrug

JAARVERSLAG 2006 en 2007. de Sallandse Heuvelrug JAARVERSLAG 2006 en 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Overlegorgaan en werkgroepen. 3. Projecten en maatregelen 2006 en 2007. 4. Bijzondere activiteiten 5. Onderzoek 6. Financiën 2006 en 2007 Bijlage

Nadere informatie

We starten met de uitverkiezing van de Groepering 2014.

We starten met de uitverkiezing van de Groepering 2014. DE BRANDEVOORTER 2014. Allereerst heet ik u namens het beheer, de vrijwilligers en het bestuur van Wijkhuis t BrandPunt van harte welkom en wens u allen een voorspoedig 2015 toe. Natuurlijk een speciaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Nijsbrief Jaargang 15, Nummer 3, november 2014 Website: Belangrijke data Brandoefening. Kijkavond

Nijsbrief  Jaargang 15, Nummer 3, november 2014 Website: Belangrijke data Brandoefening. Kijkavond Nijsbrief Jaargang 15, Nummer 3, november 2014 E-mail: gielguorde@gearhing.net Website: www.gielguordemantgum.nl Hierbij de derde nijsbrief van het nieuwe schooljaar die natuurlijk ook weer op de website

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Zie het Deltaprogramma als een flexibele verzekering. Nieuwsbrief 3 2014. Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief?

Inhoudsopgave. Zie het Deltaprogramma als een flexibele verzekering. Nieuwsbrief 3 2014. Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief? Binnen de IJssel-Vechtdelta werken zes overheidspartners samen aan een waterveilige en klimaatbestendige toekomst. De provincie Overijssel, Waterschap Groot Salland, Veiligheidsregio IJsselland en de gemeenten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Verslag. Gebiedsschouw De Slinger

Verslag. Gebiedsschouw De Slinger Verslag Gebiedsschouw De Slinger Dat um /tij d Pl aats Re ferentie Projec tnum mer 90934 16 januari 2010/10.00 uur-12.30 uur Houten kmu/nkl/v/09.295 Aanleiding van de wijkschouw: De heer Mulder heet als

Nadere informatie

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Onze nieuwsbrief heeft een ander uiterlijk gekregen. We gaan onze vrienden op een andere manier informeren over zaken die in het Princenhaags museum spelen. Vrienden

Nadere informatie

Datum en tijd: De startbijeenkomst wordt gehouden op 24 februari 2016 van uur uur (inloop vanaf uur).

Datum en tijd: De startbijeenkomst wordt gehouden op 24 februari 2016 van uur uur (inloop vanaf uur). Opzet startbijeenkomst DVG Datum en tijd: De startbijeenkomst wordt gehouden op 24 februari 2016 van 19.30 uur - 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Locatie: Cultureel Centrum Jan van Besouw, Kapel. Programmaonderdelen:

Nadere informatie

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014!

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! Nr 1 Nieuwsbrief Wij wensen u een groene Kerst en een gelukkig en duurzaam 2014! gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! De start van, de meest duurzame wijk van Limburg,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Stichting Gehandicaptenbeleid Lansingerland

Stichting Gehandicaptenbeleid Lansingerland Inleiding De stichting Gehandicaptenbeleid Lansingerland (SGL) is een platform voor de belangenbehartiging van mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking en chronisch zieken.

Nadere informatie

"^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE

^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE Luttenbergstraat 2 Postbus 008 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 83 80 Fax 038 425 5 20 overijssel.nl/loket/subsidies subsidie@overijssel.nl 8 G 4 verlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr.

Nadere informatie

Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visi- Tastbare weggever tekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle

Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visi- Tastbare weggever tekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle hoe was het? Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visitekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle aandacht verdient. De mogelijkheden zijn legio, vooral als u kiest

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad Inhoud 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenenstelling van de raad/verkiezingen b. Wat kan zoal op de agenda

Nadere informatie