Cao-uitwerking en personele informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cao-uitwerking en personele informatie"

Transcriptie

1 Cao-uitwerking en personele informatie 1. Seizoentaken en planning Seizoentaak (Cao artikel 6) Het NedPhO NKO kiest ervoor - zolang de omstandigheden dat toelaten - om musici niet voor hun volledige seizoentaak voor collectieve activiteiten in te zetten, hoewel dat volgens de cao wel mogelijk zou zijn. Gedurende deze cultuurplanperiode ( ) hanteert het NedPhO NKO voor collectieve podiumactiviteiten een richtlijn 840 uur per seizoen (280 voormalige diensten x 3 uur). Over deze collectieve podiumactiviteiten wordt per uur 0,5 uur forfait gerekend, ook als het aantal uren dat daadwerkelijk muziek wordt gemaakt dat niet helemaal rechtvaardigt: een repetitie van 2 uur op zaterdagochtend telt weliswaar voor 3 uur in de seizoentaak, maar omdat er maar 2 collectieve podiumuren zijn hoeft formeel maar 1 uur forfait te worden berekend. Zolang de omstandigheden dat toelaten berekent het NedPhO NKO het forfait op deze ruime manier. Collectieve podiumactiviteiten en forfait zijn voor een voltijder samen 1260 uur per seizoen. Deze 1260 uur vormen de basis voor de berekening van aanvoerdersverloven, afbouw ouderuren, ouderschapsverlof, etc. Collectieve reisuren komen bovenop de collectieve podiumactiviteiten en het forfait. Het resterende aantal uren binnen de aanstelling vormt de persoonlijke portefeuille. Bij deeltijders gelden al deze urenblokken naar rato van het dienstverband. Met andere woorden: een musicus die 50% werkt is voor 420 uur inzetbaar voor collectieve podiumactiviteiten, waarbij 210 uur forfait hoort, samen 630 uur. Planning repetities en concerten voor collectieve activiteiten Aanvangstijden Een ochtendrepetitie vangt in beginsel aan om uur, doch niet eerder dan uur. Pauzetijden Een repetitie wordt na maximaal 1,5 uur onderbroken door een pauze. Bij opera-producties kan daarvan bij de (voor-)generales en de voorstellingen worden afgeweken. Bij OT s kan dit alleen na overleg met de OR. Een repetitie van 2 uur wordt onderbroken door een pauze van 10 minuten. Een repetitie van 3-3,5 uur wordt onderbroken door een pauze van 20 minuten. Bij een repetitie van 4 uur: 2 x 20 minuten pauze. In uitzonderingsgevallen, en nadat instemming van de Ondernemingsraad is verkregen, kunnen de pauzes worden samengevoegd tot één pauze van 40 minuten. Een repetitie van 4,5-5 uur wordt onderbroken door resp. een pauze van 20 minuten en een werkonderbreking (een pauze voor eigen rekening) van 30 minuten. Tijdstippen Repetities op zondagen en algemeen erkende feestdagen worden alleen gehouden indien daartoe noodzaak bestaat en nadat instemming van de Ondernemingsraad is verkregen. Nachtconcerten kunnen alleen na instemming van de Ondernemingsraad worden gegeven.

2 Beschikbaarheid (Cao artikel 6.6) Voor werknemers die als beschikbaar staan ingedeeld voor collectieve activiteiten worden evenveel uren geteld als bij werknemers die daadwerkelijk meespelen, inclusief de voor deze werkzaamheden benodigde forfaitaire uren en reisuren. Werknemers die als beschikbaar staan ingedeeld dienen voldoende voorbereid te zijn en bereikbaar tot de pauze van het concert/de uitvoering. Overschrijden deadline individuele indeling collectieve activiteiten (Cao artikel 6.6) Het NedPhO heeft besloten - gedurende de huidige cultuurplanperiode ( ) - een vergoeding uit te betalen aan musici die gevraagd worden een collectieve podiumactiviteit te spelen terwijl de datum gepasseerd is waarop ze verplicht kunnen worden ingedeeld. Voor deze werkzaamheden krijgen de desbetreffende musici een vergoeding uitbetaald volgens het op dat moment voor hen geldende remplaçantentarief. Overschrijding uren voor collectieve activiteiten (Cao artikel 6.10) Volgens de Cao mogen musici tot het maximum van hun inzetbare uren voor collectieve activiteiten worden ingedeeld. Het NedPhO kiest hier echter niet voor, zolang de omstandigheden dat toelaten (zie hierboven, seizoentaak ). Musici die (pro rato) meer dan 1260 uur aan collectieve podiumactiviteiten spelen, maar minder dan hun seizoentaak, kunnen op de volgende manier voor deze extra podiumuren worden gecompenseerd: - uitbetalen als overwerk tegen het op dat moment geldende remplaçantentarief - in het persoonlijk budget opnemen (tijd sparen voor later) - gebruiken om het aantal uur in de persoonlijke portefeuille te verkleinen - in mindering brengen op de collectieve podiumactiviteiten van het opvolgende seizoen. Persoonlijke portefeuille (Cao artikel 6.4) De functie van een musicus bestaat uit een combinatie van collectieve podiumactiviteiten en activiteiten in het kader van de persoonlijke portefeuille. De opera- en concerttaak van het NedPhO NKO vormt het vertrekpunt voor de omvang van de orkestformatie en voor de programmering van individuele seizoenstaken. Musici kunnen niet zelf kiezen hoeveel uur ze willen besteden aan de persoonlijke portefeuille. De orkestleiding bepaalt hoeveel tijd een musicus aan welke activiteit besteedt. Leidend zijn de prestaties die zijn vastgelegd in vierjaarlijkse cultuurplannen. In overleg met de OR zijn formats ontwikkeld voor de urentelling voor veel voorkomende activiteiten, zie bijlage 1 (basis urentelling persoonlijke portefeuille) en bijlage 2 (GO! formats). Aanvoerdersverlof De afspraak die de directie en de OR in 2012 hebben gemaakt blijft bestaan: (plaatsvervangend) concertmeesters en (plaatsvervangend) aanvoerders spelen een vastgesteld percentage minder collectieve podiumactiviteiten, deels bedoeld als extra repetitietijd en deels als salaris in de vorm van tijd. Dit percentage is per functie als volgt vastgesteld.

3 Concertmeesters 40% Plaatsvervangend concertmeesters 20% Tweede concertmeester 15% Plaatsvervangend tweede concertmeester 7,5% Aanvoerder cello 25% Overige aanvoerders 20% Plaatsvervangend aanvoerders 10% Tweede plaatsvervangend aanvoerder cello 10% Overige tweede plaatsvervangend aanvoerders (0,5 fte) 4% Daarnaast krijgen concertmeesters en (plaatsvervangend) aanvoerders in de persoonlijke portefeuille een vastgesteld aantal uren voor aanvoerderstaken: Concertmeesters Plaatsvervangend concertmeesters Tweede concertmeester Aanvoerder cello Overige aanvoerders Plaatsvervangend aanvoerders Tweede plaatsvervangend aanvoerders/concertmeesters 126 uur 126 uur 63 uur 126 uur 126 uur 63 uur n.v.t. Taken van concertmeesters en (plaatsvervangend) aanvoerders die niet meer apart in de persoonlijke portefeuille worden geregistreerd zijn: - Jaargesprek, groepsgesprek, infobijeenkomsten - Overige vergaderingen/werkgroepen - Mails/losse gesprekken/kruisjeslijsten invullen - Een rol spelen in de indeling van vrije beurten en roulatie - Een rol spelen in het verzorgen van stoelenplannen - Samenstellen proefspelrepertoire - Deelname aan proefspelcommissies - Deelname aan evaluatiecommissies - Bezoek aan repetities/concerten tbv evaluaties - Remplaçanten bellen, remplacantenlijsten controleren - Samenstellen nieuw auditierepertoire Orkestacademie - Audities Orkestacademie - Welkomstbijeenkomst Orkestacademie

4 OR en AC verlof De directie heeft hierover met de OR de volgende afspraken gemaakt: uren per/seizoen lid OR 160 voorzitter/secretaris OR 210 lid AC 50 lid OR, tevens lid AC 180 lid OR, tevens voorzitter AC 210 Voor musici worden de uren ondergebracht in de persoonlijke portefeuille. Voor stafleden geldt dat OR-werkzaamheden in de reguliere werktijd worden gedaan. De stafmedewerker maakt hierover afspraken met de leidinggevende. Gekostumeerd optreden Als musici (voor de opera) kostuums moeten passen wordt hiervoor per passessie waar musici apart voor moeten komen 3 uur in de persoonlijke portefeuille geteld. Bij voorstellingen of OT s die 3 uur of langer duren wordt de tijd die nodig is voor het omkleden eveneens in de persoonlijke portefeuille genoteerd. De orkestmanager van dienst bepaalt hoeveel uur hiervoor kan worden geschreven. Bij voorstellingen of OT s die minder dan 3 uur duren of als musici zich moeten omkleden voor een kortdurend banda-optreden valt de benodigde omkleedtijd binnen de reeds voor de voorstelling gehonoreerde tijd. 2. Loopbaan en ontwikkeling Loopbaan en ontwikkelingsgesprek (Cao artikel 5.2) De wijze waarop het NedPhO NKO invulling geeft aan de loopbaan- en ontwikkelingsgesprekken zoals bedoeld in de Cao is weergegeven in bijlage 3. In bijlage 4 staat het formulier dat voor verslaglegging wordt gebruikt. Oudere werknemers (Cao artikel 5.4) Voor musici geldt dat: a. De ouderenuren per 1 augustus 2013 zijn bevroren; b. Ouderenuren in uren worden geteld, dus 1 voormalige dienst is 4,5 uur. Dit is inclusief forfaitaire tijd; c. De ouderenuren van het totaal aantal uur aan collectieve podiumactiviteiten van de desbetreffende musicus worden afgehaald.

5 Pensionering (Cao artikel 14.3) Medewerkers kunnen na pensionering hun contract niet verlengen en - in het geval van musici - ook niet remplaceren, tenzij op uitdrukkelijk verzoek van de werkgever in bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld bij herhaling van de voorstellingen van Der Ring des Nibelungen in de gelijknamige cyclus). 3. Salarissen en tegemoetkomingen Overschrijding seizoentaak (Cao artikel 6.10) Meerwerk (= de uren die boven de 1528 uur zijn gewerkt) wordt uitbetaald op basis van het in de cao vastgestelde uurtarief (= 1/160 van het bruto maandsalaris voor de desbetreffende musicus). Persoonlijk budget (Cao artikel 5.6) Iedere medewerker bouwt bovenop het salaris een persoonlijk budget op. Dit budget is bedoeld voor verlichting (vrije tijd) of ontwikkeling. Het niet opgenomen persoonlijk budget vervalt bij uitdiensttreding of pensionering. Alleen eventueel gemaakte meer-uren die in het persoonlijk budget zijn opgenomen (zie hierboven, overschrijding uren voor collectieve activiteiten en overschrijding seizoenstaak ) worden bij uitdiensttreding uitgekeerd. Vakantietoeslag (Cao artikel 10.14) In de nieuwe cao staat dat het vakantiegeld maandelijks wordt opgebouwd van 1 mei tot en met 30 april en achteraf, dus na opbouw, in mei wordt uitbetaald. In de oude cao stond dat het vakantiegeld opgebouwd werd van 1 september tot en met 31 augustus en werd uitbetaald in mei, gedeeltelijk dus als voorschot. Hiervoor is de volgende overgangsregeling getroffen: - Met het salaris van mei 2014 is 10 maanden vakantiegeld uitbetaald. Dit betrof de opbouw over de periode september 2013 t/m juni 2014; - In mei 2015 is ook 10 maanden vakantiegeld uitbetaald. Dit betrof de opbouw over de periode juli 2014 t/m april Vanaf heden wordt weer gewoon 12 maanden vakantiegeld uitbetaald. Séjours bij werkzaamheden in de standplaats (Cao artikel 11.7) Volgens de Cao hebben medewerkers geen recht op sejour bij werkzaamheden in de standplaats, anders dan een tegemoetkoming voor koffie en thee. Omdat het NedPhO NKO echter veelvuldig buiten de eigen locatie repeteert (bijvoorbeeld in Nationale Opera en Ballet) heeft de directie besloten de séjours voor werkzaamheden in de standplaats als volgt aan te vullen: Bij een middag- en avondactiviteit op één dag, waartussen een pauze zit die korter duurt dan 2,5 uur, ontvangen alle deelnemende orkestleden 12,50 als tegemoetkoming voor een avondmaaltijd; In de pauze in de NedPhO-koepel wordt gratis koffie- en thee verstrekt; De genoemde tegemoetkoming voor koffie en thee blijft gehandhaafd.

6 Regeling vergoeding beeld- en geluidopnamen (Cao artikel 11.11) De fulltime musicus ontvangt ter compensatie voor media-activiteiten 25 uren in de persoonlijke portefeuille per seizoen. Parttimers ontvangen deze tegemoetkoming pro-rato. Deze tegemoetkoming geldt voor alle media-activiteiten, zoals beeld- en geluidopnamen en uitzendingen c.q. streaming van concert- en operaproducties, alsmede de productie en (wereldwijde) commerciële exploitatie van opnamen via diverse media waaronder beeld- en geluidsdragers of web-toepassingen. Alle musici ontvangen deze compensatie ieder seizoen, ongeacht het aantal gerealiseerde mediaactiviteiten en ongeacht of musici daar wel of niet aan mee hebben gewerkt. Bij de productie van een CD/DVD ontvangen alle vaste musici en stafmedewerkers van het NedPhO NKO na release een exemplaar van de desbetreffende uitgave, ongeacht of ze daaraan hebben meegewerkt of niet. Tegemoetkoming eigen risico verzekering instrumenten Voor schades aan instrumenten die ondergebracht zijn in de verzekering van het NedPhO NKO geldt een eigen risico van 750. De directie heeft besloten het grootste gedeelte van dit eigen risico als volgt te vergoeden: musici die een beroep doen op de verzekering betalen een eigen bijdrage van 150 per schade; het resterende eigen risico ( 600 per schade) wordt gedekt door het NedPhO NKO. Bovenstaande regeling is alleen geldig voor instrumenten Die in eigendom zijn van musici van het NedPhO NKO en Die ondergebracht zijn in de verzekering van het NedPhO NKO en Waarvan de premie door het NedPhO NKO wordt vergoed. De regeling geldt dus niet voor instrumenten die musici in bruikleen hebben (bijvoorbeeld van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds), instrumenten die elders zijn verzekerd of instrumenten die bij het NedPhO NKO zijn verzekerd, maar waarvoor het NedPhO NKO de premie niet betaalt, bijvoorbeeld omdat musici meer instrumenten in de verzekering hebben ondergebracht dan waarvoor de premie volgens de Cao wordt vergoed. 4. Verlof Regeling vrij-aanvragen Het belang van het orkest komt op de eerste plaats. Dit impliceert dat nevenwerkzaamheden in beginsel niet tijdens orkestwerkzaamheden plaatsvinden. Voor de bepaling van de data en tijdstippen van orkestwerkzaamheden geldt artikel 6.6 van de Cao. NB: het is altijd aan te raden officieel vrij te vragen, zelfs als er een vrije periode in de kruisjeslijst staat genoteerd. Vrij-aanvragen worden in behandeling genomen, indien: de aanvraag betrekking heeft op die zaken, die in artikel 9.3 van de Cao zijn bepaald of

7 de aanvraag betrekking heeft op een datum waarop geen werkzaamheden zijn aangegeven op de dienstlijst of de aanvraag betrekking heeft op het spelen van een (solo)-concert bij een gerenommeerd orkest, proefspelen, impresariaat, concertzaal of een grote artistieke uitdaging/belang heeft, of de aanvraag betrekking heeft op uitzonderlijke omstandigheden in de persoonlijke levenssfeer. Indien de aanvraag in behandeling wordt genomen, worden daarbij de volgende criteria gehanteerd: Is de aanvraag zo vroeg mogelijk ingediend, doch uiterlijk 6 weken van te voren? Is de afwezigheid van de betrokkene vanuit artistiek oogpunt acceptabel? Artistieke belangen van het orkest worden meegewogen in de besluitvorming. Niet-acceptabel is een vrij-aanvraag bij generale repetities en concerten. Kan de afwezigheid van betrokkene op een artistiek acceptabele wijze worden opgevangen? Zijn de organisatorische gevolgen acceptabel? Zijn de financiële gevolgen acceptabel? Een vrij-aanvraag doen De vrij-aanvraag dient altijd schriftelijk te worden ingediend bij de orkestmanagers. Formulieren hiertoe zijn bij de orkestmanagers verkrijgbaar. De orkestmanager toetst vervolgens de aanvraag aan de criteria en geeft binnen twee weken een schriftelijk antwoord. Bezwaar Indien men het niet eens is met dit antwoord, kan men schriftelijk bezwaar aantekenen bij het hoofd interne organisatie en orkestzaken. Deze wordt in de beantwoording van dit bezwaar bijgestaan door een commissie bestaande uit de manager artistieke zaken, een orkestmanager en een OR-lid. De schriftelijke uitspraak die hierop volgt is bindend. Onbetaald verlof (Cao artikel 9.2) Een musicus kan bij de Orkestmanagers onbetaald verlof vragen voor een of meer producties. De salarisadministratie stelt vast hoeveel de desbetreffende musicus voor dit verlof moet betalen. De kosten omvatten uiteraard het aantal collectieve uren (inclusief forfait en reisuren) van de productie(s) waarvoor vrij wordt gevraagd, maar pro-rato ook de vakantie-uren, de compensatie voor feestdagen, de compensatie voor onregelmatig werken en de pensioenlasten die de werkgever normaalgesproken betaalt. De orkestmanager beslist, na overleg met de musicus, of de musicus na opname van het onbetaalde verlof in staat is alle uren in de persoonlijke portefeuille te maken of dat pro-rato ook een deel van de uren in de persoonlijke portefeuille moet worden terugbetaald. Dit zal vaker het geval zijn naarmate het onbetaald verlof langer duurt. Buitengewoon verlof (Cao artikel 9.3) Buitengewoon verlof wordt uitsluitend gegeven voor de dag(en) dat het buitengewoon verlof daadwerkelijk noodzakelijk is, dus op de dag van de verhuizing, de dag van het huwelijk etc. De enige uitzondering hierop is het verlof dat gegeven wordt voor de bevalling van de partner: deze dagen kunnen in overleg met de leidinggevende in de periode na de bevalling worden opgenomen.

8 Bij musici zorgt de orkestmanager ervoor dat de musicus waarvan de partner is bevallen naar rato van het dienstverband 37 uur kan opnemen (1 dag is 7,4 uur; 5 dagen is 37 uur), waarbij de orkestmanager ervoor zorgt dat de musicus minimaal 5 dagen thuis kan zijn. Zwangerschapsverlof Zwangere werknemers hebben rond de bevalling recht op 16 weken verlof. Een musicus heeft bij een voltijd dienstverband een 37-urige werkweek. Het aantal betaalde uren per seizoen is dus 52 weken x 37 uur = 1924 uur. Bij musici wordt het zwangerschapsverlof als volgt berekend: 1. Zwangerschapsverlof a. 16 weken x 37 uur = 592 uur 2. Vakantiedagen a. De musicus behoudt al haar vakantiedagen; deze tellen in het verlof volledig mee: b. 26 dagen x 7,4 uur = 192 uur. Indien de musicus zwanger is tijdens een officiële orkestvakantie worden deze vakantiedagen niet meer elders gecompenseerd, omdat ze op deze wijze dus al verrekend zijn. 3. Compensatie feestdagen a. De musicus heeft geen recht op de compensatie voor feestdagen gedurende haar verlof. Het aantal feitelijke werkweken van een musicus is 46,8 weken (52 weken 26 vakantiedagen (= 5,2 weken)). Het aantal werkweken dat na het zwangerschapsverlof resteert is 30,8 weken (46,8 16 weken). De compensatie voor feestdagen na opname van het zwangerschapsverlof wordt daardoor: 30,8/46,8 x 7 (feestdagen) x 7,4 (uren per dag) = 34 uur. 4. Compensatie onregelmatig werken a. De musicus heeft geen recht op de compensatie voor onregelmatig werken gedurende haar verlof. De berekening van het aantal uur voor compensatie van onregelmatig werken dat na opname van het zwangerschapsverlof resteert, is gelijk aan de berekening bij punt 3: 30,8/46,8 x 152 (compensatie onregelmatig werken) = 100 uur. De seizoenstaak van een musicus die recht heeft op zwangerschapsverlof wordt dus: 1924 uur uur zwangerschapsverlof uur vakantiedagen - 34 uur compensatie feestdagen uur compensatie onregelmatig werken = 1006 uur bij een voltijd dienstverband (deeltijders pro-rato) Deze 1006 uur wordt als volgt verdeeld over de collectieve activiteiten en de persoonlijke portefeuille: - Collectief: (1006 x 1260)/1528 = 830 uur - Persoonlijke portefeuille: (1006 x 268)/1528 = 176 uur

9 Bij deeltijders alle getallen pro rato. Het percentage aanvoerdersverlof van de zwangere musicus gaat van de collectieve activiteiten af, dus van 830 uur. Voor aanvoerderstaken in de persoonlijke portefeuille wordt het volgende berekend: 30,8/46,8 x het aantal uren voor aanvoerderstaken. Ouderschapsverlof Ouderschapsverlof is onbetaald, dat wil zeggen dat werknemers die ouderschapsverlof opnemen geen salaris ontvangen, geen vakantiedagen opbouwen en het werkgeversdeel van de pensioenpremie moeten betalen. Voor musici worden de kosten voor ouderschapsverlof op dezelfde manier berekend als bij onbetaald verlof. Calamiteitenverlof (Cao bijlage 8) Als medewerkers door omstandigheden in hun privé-leven onmiddellijk vrij moeten nemen kunnen ze bij hun leidinggevende calamiteitenverlof aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld als: Medewerkers een kind van school moeten halen dat opeens ziek is geworden; De waterleiding is gesprongen en er moet een loodgieter geregeld worden; Een direct familielid overlijdt; De medewerker (plotseling) naar de dokter moet. Het calamiteitenverlof wordt 100% doorbetaald en wordt doorgaans verleend voor enkele uren (doktersbezoek of een loodgieter regelen) tot - in uitzonderlijke gevallen - enkele dagen. Als het calamiteitenverlof een ziek kind betreft gaat het verlof na een dag over in kortdurend zorgverlof. In dat geval behoudt de medewerker 70% van zijn salaris. De werkgever mag de medewerker achteraf vragen om aan te tonen dat het calamiteitenverlof noodzakelijk was. 5. Overig Waarnemen op hogere stoel De Cao kent geen regeling voor musici die een hogere functie waarnemen, behalve voor een tuttimusicus die een aanvoerder vervangt. De directie van het NedPhO NKO heeft besloten deze regeling ook te laten gelden voor tweede plaatsvervangend aanvoerders die een aanvoerder vervangen en (plaatsvervangend) tweede concertmeesters die een positie innemen die twee stoelen hoger is dan hun eigen plaats. Ook heeft de directie besloten een regeling te treffen voor musici die meer dan een 1/6 deel van hun collectieve basis een collega vervangen, bijvoorbeeld in het geval van een vacature of langdurige ziekte. In dat geval krijgt de desbetreffende musicus een toeslag op zijn salaris ter grootte van het verschil tussen zijn salaris en het salaris op dezelfde regel in de schaal die voor de waar te nemen functie geldt. Regelingen beeldschermbril/muziekbril Eens in de 3 jaar kan een medewerker een vergoeding ontvangen van 150 voor de aanschaf van een beeldschermbril of muziekbril: 1. Medewerkers moeten vooraf akkoord vragen bij de personeelsadviseur, in verband met het beschikbare budget. De medewerker ontvangt een brief voor akkoord.

10 2. Na akkoord kan de medewerker een afspraak maken bij een opticien voor een oogmeting en de het bestellen van een bril. Noodzakelijk is om vooraf de afstand tot de bladmuziek of computer op te meten zodat de opticien bij de oogmeting hiermee rekening kan houden. 3. De medewerker betaalt de bril rechtstreeks aan de opticien en dient daarna de originele rekening in bij de afdeling Financiële Zaken en Beheer. 4. Op de rekening dient expliciet vermeld te staan dat het om dat het een beeldschermbril dan wel een muziekbril betreft. 5. De tegemoetkoming in de kosten van een beeldschermbril of muziekbril bedraagt maximaal Medewerkers kunnen een maal per 3 jaar voor deze regeling in aanmerking komen. Ziekteverzuim Het NedPhO NKO heeft een ziekteverzuimbeleid, zie bijlage 5. Vakantie en ziekte In het ziekteverzuimbeleid staat ook vermeld hoe te handelen in het geval van ziekte tijdens vakanties. Indien de regels zijn gevolgd en (in overleg met de bedrijfsarts) is vastgesteld dat een werknemer geen vakantiedagen heeft kunnen genieten vanwege ziekte, dan kan dit gecompenseerd worden volgens de formule 1 dag = 7,4 uur (1 week is 37 uur). De compensatie wordt zowel van de collectieve uren (inclusief forfaitaire uren en reisuren) als van de uren in de persoonlijke portefeuille afgehaald in de verhouding die in het betreffende seizoen van kracht is. Langdurige ziekte en de persoonlijke portefeuille De orkestmanager beslist, na overleg met de musicus, of de musicus na zijn ziekte in staat is alle uren in de persoonlijke portefeuille te maken of dat pro-rato een deel van de uren van de persoonlijke portefeuille wordt afgetrokken wegens ziekte. Dit zal vaker het geval zijn naarmate de ziekte langer duurt. Bijlagen: separaat gepubliceerd op intranet 1. Basis urentelling persoonlijke portefeuille 2. GO! formats 3. Loopbaan- en ontwikkelingsgesprekken (jaargesprekken) 4. Formulier jaargesprekken 5. Ziekteverzuimbeleid

Jaarurensystematiek CAO-Sport

Jaarurensystematiek CAO-Sport Jaarurensystematiek CAO-Sport Werkgeversorganisatie in de Sport Arnhem, november 2007 Jaarurensystematiek CAO-Sport 1 Werkgeversorganisatie in de Sport Postbus 185 6800 AD Arnhem Papendallaan 50 T: 0264834450

Nadere informatie

Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD versie 2 december Aanpassing in het kader van de CAO

Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD versie 2 december Aanpassing in het kader van de CAO Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD2014-013269 versie 2 december 2014 Aanpassing in het kader van de CAO 2013-2015 Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging Wijzigingen Vakantie

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Regeling Werktijden en Verlof

Regeling Werktijden en Verlof Regeling Werktijden en Verlof Uitvoeringsbesluit krachtens artikelartikel 3:28, lid 3, 4:2, 6:2:1, lid 1, lid 2, lid 3,lid 5, lid 7 en 6:4 lid 2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Vastgesteld

Nadere informatie

gelet op de resultaten van het overleg in de commissie voor het georganiseerd overleg;

gelet op de resultaten van het overleg in de commissie voor het georganiseerd overleg; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 115074 19 augustus 2016 Regeling 60-80-100 en Regeling 80-90-100 Het college van burgemeester en wethouders van Delft; gelet op de resultaten van

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Voorstellen FNV KIEM en Ntb cao NL Orkesten. Vastgesteld na ledenraadpleging dd. 24 maart 2016

Voorstellen FNV KIEM en Ntb cao NL Orkesten. Vastgesteld na ledenraadpleging dd. 24 maart 2016 Voorstellen FNV KIEM en Ntb cao NL Orkesten Vastgesteld na ledenraadpleging dd. 24 maart 2016 Looptijd en salaris Looptijd: cao met terugwerkende kracht vanaf 1-7-2014 tot 1-1-2017 Salarissen: (afgeleid

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011.

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011. verlof en cao Salonhub biedt werkgevers gereedschap om op eenvoudige wijze de verlofkaart van medewerkers bij te werken. Het bijwerken van de verlofkaart gebeurt vrijwel geheel automatisch op basis van

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

ouderschapsverlof, zorgverlof, studieverlof, sabbatical, incidenteel verlof

ouderschapsverlof, zorgverlof, studieverlof, sabbatical, incidenteel verlof Reglement persoonlijk budget CVO Groep Zuidoost-Utrecht Inleiding Op 28 juli 2016 is de cao-vo voor het schooljaar 2016 2017 door de meeste betrokken partijen getekend. Aangezien in de cao vo 2016-2017

Nadere informatie

Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang

Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang 1. Doelstelling CAO-partijen in de Kinderopvang hechten eraan dat de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden van medewerkers die

Nadere informatie

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven:

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven: BIJLAGE IX VORMGEVING 36-URIGE WERKWEEK 1 Inleiding: In artikel 8 is de arbeidstijd gedefinieerd. Per week werkt een werknemer met een fulltime contract gemiddeld 36 uur. Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010.

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. Notitie verlofmogelijkheden 1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. De werknemer heeft recht op

Nadere informatie

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg;

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schiedam Nr. 211333 30 november 2017 Regeling Generatiepact gemeente Schiedam Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam; gelet op de CAO gemeenten

Nadere informatie

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg Toelichting op verschillende vormen van verlof 29 mei 2017 Verlof op basis van wet en cao De Wet arbeid en zorg (Wazo) heeft tot doel de combinatie van arbeid en zorg te

Nadere informatie

Nummer: 11.0001183. Versie: 1.1. Vastgesteld door het DB d.d. Instemming OR RAV d.d.

Nummer: 11.0001183. Versie: 1.1. Vastgesteld door het DB d.d. Instemming OR RAV d.d. Uitvoeringsregeling artikel 6.10 van de CAO sector Ambulancezorg ( vergoeding consignatiediensten ten behoeve van GHOR-taken ) Regionale Ambulancevoorziening Nummer: 11.0001183 Versie: 1.1 Vastgesteld

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. - mede gelet op het gestelde in artikel 125 Ambtenarenwet juncto artikel 160 Gemeentewet,

Gemeente Den Haag. - mede gelet op het gestelde in artikel 125 Ambtenarenwet juncto artikel 160 Gemeentewet, RIS151950_30-JAN-2008 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2007.4102 RIS 151950 REGELING 36-URIGE WERKWEEK HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, - gelet op het bepaalde in artikel 4:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving *ZD17036648* Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001446 Documentnummer: ZD17036648 Rubriek: Personeel en organisatie Naam regeling: Regeling generatiepact gemeente Zundert 2017-2018 Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Werktijdenregeling Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 2014

Werktijdenregeling Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 2014 Het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven besluit: gelet op artikel 160 van de Gemeentewet; gelet op artikel 4:1 van de CAR-UWO en de arbeidstijdenwet; na verkregen instemming

Nadere informatie

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden:

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden: HOOFDSTUK 3 ARBEIDSDUUR EN ARBEIDSTIJDEN ARTIKEL 8 ARBEIDSDUUR, WERKTIJDEN EN COMPENSATIE-UREN Arbeidsduur 1 Op kalenderjaarbasis bedraagt de arbeidsduur van een voltijdwerknemer gemiddeld 36 uur per week.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Per 1 juli 2015 Definitief vastgesteld door het OAW, 30 april 2015 16.00 uur, onder voorbehoud goedkeuring Belastingdienst. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Generatiepact voor de branche Woondiensten

Generatiepact voor de branche Woondiensten Generatiepact voor de branche Woondiensten Kernpunten Generatiepact Het Generatiepact heeft een looptijd van drie jaar en staat open voor werknemers van 63 jaar en ouder met een arbeidscontract voor onbepaalde

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Ten opzichte van de tekst van de nog vigerende CAO, die een looptijd had tot 1 januari 2012, worden de volgende tekstwijzigingen aangepast: Looptijd

Nadere informatie

Toelichting. Inhoud. Relevante cao-artikelen : 3, 8, 10,12, 16, 25, 26, 27, 29, 32, 33, 36, 37, 40 en 64

Toelichting. Inhoud. Relevante cao-artikelen : 3, 8, 10,12, 16, 25, 26, 27, 29, 32, 33, 36, 37, 40 en 64 Toelichting In deze toelichting wordt aan de hand van voorbeelden uitleg gegeven over de loonberekening volgens de Cao Beroepsgoederenvervoer over de Weg en de Verhuur van Mobiele Kranen. Het gaat om de

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven.

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID 3.1 INLEIDING Werken aan en investeren in optimale individuele inzetbaarheid is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Daarom maken

Nadere informatie

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken ARBEIDSDUUR Keuzemogelijkheden voor militairen T wee uren langer of korter werken Vanaf 1 juli 2001 bestaat voor u de mogelijkheid om, uitgaande van een arbeidsduur van uw rooster van gemiddeld 38 uur

Nadere informatie

Samenvattende informatie IKB november 2016

Samenvattende informatie IKB november 2016 Samenvattende informatie IKB november 2016 Invoering Individueel Keuzebudget Wat is het Individueel Keuzebudget, hoe kan ik ervoor zorgen dat medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen om keuzes te maken

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

CAO á la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG

CAO á la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG CAO á la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG Het principe van de fiscale regeling Het principe van de fiscale regeling is dat de medewerker een bedrag ter hoogte van de fiscale vergoeding woon-werkverkeer

Nadere informatie

Gemeente Spijkenisse: Bijlage 2a Regeling Flexibele Werktijden en Verlof

Gemeente Spijkenisse: Bijlage 2a Regeling Flexibele Werktijden en Verlof GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Spijkenisse. Nr. 60059 27 oktober 2014 Gemeente Spijkenisse: Bijlage 2a Regeling Flexibele Werktijden en Verlof Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Generatiepact Rijswijk

Generatiepact Rijswijk Generatiepact Rijswijk Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Rijswijk. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de belangrijkste

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof Bijlage bij B&W-besluit 16 december 2014 (BD 2014-012864) Wijziging Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) in verband met het einde van de ouderschapsverlofkorting en het vervallen van

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB November 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 IS HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484003_1 1 mei 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Sinds 1 januari 2015 kent de Gemeente

Nadere informatie

Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep

Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep De regeling werktijden, vakantie en verlof is per 1 januari 2012 aangepast

Nadere informatie

Protocol: (Vakantie)verlof. Auteur: Hoofd P,O&O. Autorisator: Raad van Bestuur. Beoordelaars: Medewerker P,O&O. Goedgekeurd (paraaf)

Protocol: (Vakantie)verlof. Auteur: Hoofd P,O&O. Autorisator: Raad van Bestuur. Beoordelaars: Medewerker P,O&O. Goedgekeurd (paraaf) Protocol: (Vakantie)verlof Auteur: Autorisator: Beoordelaars: Hoofd P,O&O Raad van Bestuur Medewerker P,O&O Goedgekeurd (paraaf) Komende Evaluatiedatum: December 2014 Dienst P.O&O. / (Vakantie)verlof /

Nadere informatie

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Werken bij Innotiq Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Voorwoord Voorwoord Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq Onderwijs. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst,

Nadere informatie

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch Inhoud In het kort...1 Aanzegplicht...2 Beëindiging arbeidsovereenkomst...2 Buitenlandse werknemers...2 Concurrentiebeding...3 Geheimhoudingsbeding...3 Identificatieplicht...3

Nadere informatie

Notitie Generatiepact VRK

Notitie Generatiepact VRK Notitie Generatiepact VRK Wat is het Generatiepact? Vakbonden en werkgevers zien de noodzaak van maatregelen om kennis van oudere medewerkers over te dragen aan jonge mensen, maar ook om die zo op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

Basisverlof (wettelijk verlof)

Basisverlof (wettelijk verlof) Verlof en zorgverlof Naast het basisverlof zijn er verschillende (wettelijke) verlofregelingen van toepassing wanneer bijvoorbeeld jouw kind, partner of ouder zorg nodig heeft. Afhankelijk van de situatie

Nadere informatie

Toekenning van aanspraken op de Zorgverlofregeling en van vergoedingen

Toekenning van aanspraken op de Zorgverlofregeling en van vergoedingen REGLEMENT ZORGVERLOF APOTHEKEN INHOUD Definities Doel van de Zorgverlofregeling Aanmelding en Informatieverstrekking Financiering Premiegrondslag Premieheffing Voorwaarden voor gebruikmaking van de Zorgverlofregeling

Nadere informatie

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq.

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Werkwijzer Innotiq VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Deze werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de bevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van

Nadere informatie

Bijlage gemeente Houten: IS

Bijlage gemeente Houten: IS Bijlage gemeente Houten: IS18.00294 Burgemeester en wethouders van Houten; Gelet op artikel 160, eerste lid sub c van de Gemeentewet; Gelet op hoofdstuk 4, 4a en 6 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Toelichting artikel 1.1, onder n en p

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Toelichting artikel 1.1, onder n en p Bijlage bij B&W-flap d.d. 15 december 2015, BD2015-010709 Wijzigingen van hoofdstuk 1, 4 en 6 van de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam in verband met de invoering van de Nieuwe Werktijdenregeling:

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haren; gelet op de instemming van de Ondernemingsraad;

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haren; gelet op de instemming van de Ondernemingsraad; Burgemeester en wethouders van de gemeente Haren; gelet op de instemming van de Ondernemingsraad; gelet op artikel 160 van de gemeentewet alsmede artikel 4:1 en 4:2 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget 6.A Levensfasebewust personeelsbeleid Individueel keuzebudget 1. De werknemer krijgt jaarlijks de beschikking over een basisbudget van 50 klokuren. Hiermee kunnen keuzes worden gemaakt die passen binnen

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013 TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS Datum: 9 oktober 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Payrolling... 3 1.2 Online- People... 3 2. Rechten en plichten... 4 2.1 Opbouw van je rechten... 4 2.2 Vakantieregeling...

Nadere informatie

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Cafetariasysteem Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, juli 2013 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 CAFETARIASYSTEEM... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN... 3 2.1

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR417372_1. Werktijden en vakantieverlof

CVDR. Nr. CVDR417372_1. Werktijden en vakantieverlof CVDR Officiële uitgave van Eijsden-Margraten. Nr. CVDR417372_1 3 april 2018 Werktijden en vakantieverlof Werktijden en vakantieverlof Artikel 1 Begripsbepaling Voor de toepassing van deze regeling wordt

Nadere informatie

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...]

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...] Tekstuele wijzigingen CAO 2015 d.d 28 september 2015 NOOT: de wijzigingen zijn gebaseerd op de bestaande CAO-teksten. Wijzigingen ivm de vernieuwing van de CAO-structuur en/of Sales Reward zijn niet meegenomen

Nadere informatie

Werken bij Djopzz. Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS

Werken bij Djopzz. Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS Werken bij Djopzz Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS Voorwoord Voorwoord Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Djopzz Onderwijs. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de

Nadere informatie

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten,

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 94488 20 juli 2016 Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten; Overwegende

Nadere informatie

Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid:

Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid: Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid: Met ouderschapsverlof werkt u tijdelijk minder om meer tijd te besteden aan een kind tot 8 jaar. Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer

Nadere informatie

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom zou ik deelnemen? Wie betaalt mijn extra salaris en pensioenopbouw? Ik houd minder vrije dagen over, hoe zit dat? Nu deelnemen of later? Mag ik

Nadere informatie

COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN

COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN De naamloze vennootschap Centraal Bureau Slachtverzekeringen; De besloten vennootschap Centraal Bureau Slachtveediensten; De besloten vennootschap Controle

Nadere informatie

Regeling arbeidsduur en werktijden gemeente Waddinxveen 2014

Regeling arbeidsduur en werktijden gemeente Waddinxveen 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waddinxveen. Nr. 23928 30 april 2014 Burgemeester en wethouders van Waddinxveen; gelet op hoofdstuk 3 en 4 CAR-UWO; gelet op het instemmende advies van de Ondernemingsraad

Nadere informatie

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan.

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan. Verlof- en werktijdenregeling OOP Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit : 15 november 2016 : 2016/000817/CvB-REG Besproken in PGMR : 24 november 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

CAO à la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG

CAO à la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG CAO à la Carte: fiscale regeling woon-werkverkeer UMCG Universitair Medisch Centrum Groningen Het principe van de fiscale regeling Bij de toepassing van de fiscale regeling woon-werkverkeer geniet de

Nadere informatie

De tijd waarin medewerkers op kantoor werkzaamheden kunnen verrichten.

De tijd waarin medewerkers op kantoor werkzaamheden kunnen verrichten. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerde. Nr. 105373 10 november 2015 Werktijdenregeling gemeente Heerde Het college van de gemeente Heerde, besluit: gelet op artikel 160 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Naar een Raam cao voor De Nederlandse orkesten

Naar een Raam cao voor De Nederlandse orkesten Naar een Raam cao voor De Nederlandse orkesten Nederlandse Associatie voor de Podium Kunsten Sector orkesten Mei 2011 1 Inleiding Er wordt al geruime tijd onderhandeld over een nieuwe cao voor de Nederlandse

Nadere informatie

Alles wat je moet weten over verlof.

Alles wat je moet weten over verlof. Alles wat je moet weten over verlof. Voor leerling-werknemers (BBL) 1 januari 2017 Verlof Naast werken en leren is het ook belangrijk soms vrij te nemen. Lekker op vakantie of gewoon een dagje vrij. Je

Nadere informatie

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 INLEIDING De bonden ontvangen vanuit hun achterban signalen over werkdruk in relatie tot

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST (CAO) NEDERLANDSE ORKESTEN. 1 augustus december VvNO FNV Media & Cultuur Kunstenbond

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST (CAO) NEDERLANDSE ORKESTEN. 1 augustus december VvNO FNV Media & Cultuur Kunstenbond COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST (CAO) NEDERLANDSE ORKESTEN 1 augustus 2014 31 december 2017 VvNO FNV Media & Cultuur Kunstenbond Cao Nederlandse orkesten 1 augustus 2014 t/m 31 december 2017 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars Onderhandelingsresultaat VAN Tom Drewes KENMERK N-19-1128 Donderdag 19 september 2019 is een onderhandelingsresultaat bereikt over de Cao voor de Zorgverzekeraars 2019-2020. DATUM 19 september 2019 Het

Nadere informatie

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband.

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. Artikel 3.3 Binnendienst Tot de categorie Binnendienst behoren de werknemers die uitsluitend

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

WERK EN ZORG COMBINEREN

WERK EN ZORG COMBINEREN WERK EN ZORG COMBINEREN INFORMATIE UIT DE WET ARBEID EN ZORG (WAZO) EN DE CAR-UWO VOOR GEMEENTEAMBTENAREN 1 INLEIDING: ALS WERK EN PRIVÉ ELKAAR RAKEN CAR UWO 6:5 Je werkt en je hebt een privéleven. Meestal

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Het Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden van Zorggroep Oude en Nieuwe Land biedt de mogelijkheid om onderdelen van de arbeidsvoorwaarden uit te ruilen tegen andere onderdelen.

Nadere informatie

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom deelnemen? Wie betaalt de regeling? Klopt het dat de bovenwettelijke vakantieuren vervallen als mijn medewerker meedoet met de vitaliteitsregeling?

Nadere informatie

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d Algemeen In dit document worden de inhoudelijke aanpassingen van versie 01-04-2016/v15.0 ten opzichte van versie 01-04-2015/v14.0 en 14.1 van het personeelshandboek weergegeven. Grammaticale wijzigingen

Nadere informatie

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging 3 Salaris en vergoedingsregelingen Bezoldiging Artikel 3:1 1 Met inachtneming van artikel 1:2:1 wordt aan de ambtenaar binnen het kader van een lokaal vast te stellen bezoldigingsregeling een bezoldiging

Nadere informatie

CAO Nederlandse Orkesten Voorstel van de Ntb en FNV Media & Cultuur 20 juni 2017

CAO Nederlandse Orkesten Voorstel van de Ntb en FNV Media & Cultuur 20 juni 2017 CAO Nederlandse Orkesten 2017 Voorstel van de Ntb en FNV Media & Cultuur 20 juni 2017 Collectieve Arbeidsvoorwaarden structuur Reikwijdte cao NL Orkesten: De cao wordt op een in overleg nader te bepalen

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Levensfasebewust Personeelsbeleid ONDERWIJSGROEP GALILEI Vanaf augustus 2015

Uitvoeringsregeling Levensfasebewust Personeelsbeleid ONDERWIJSGROEP GALILEI Vanaf augustus 2015 Uitvoeringsregeling Levensfasebewust Personeelsbeleid ONDERWIJSGROEP GALILEI Vanaf augustus 2015 PERSOONLIJK KEUZEBUDGET CAO VO 2014-2015 voor medewerkers Onderwijsgroep Galilei. In de CAO VO 2014 2015

Nadere informatie

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq.

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Werkwijzer Innotiq VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de bevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van onze

Nadere informatie

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014.

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. Hoofdstuk 8A Duurzame inzetbaarheid Artikel 8A.1 Inwerkingtreding 1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. 2. De artikelen 6.35 en 8.25 en bijlage XI van deze cao komen op

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum

Nadere informatie

MARZ/CvA/U200600904 Lbr 06/86

MARZ/CvA/U200600904 Lbr 06/86 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. MARZ/CvA (070) 373 8021 onderwerp Gemeentelijke levensloopregeling Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk MARZ/CvA/U200600904 Lbr 06/86 bijlage(n)

Nadere informatie

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Ex art. 1.3.7 CAO W&MD en ex art. 1.4.8 CAO Kinderopvang Sociaal plan d.d. 23 juni 2011 De ondergetekenden, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening,

Nadere informatie

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar.

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Inhoudsopgave Salaris... 2 Vakantietoeslag... 2 Beschermingsmiddelen... 2 Ziek... 3 Detachering... 3 Uitzenden... 3 Procedure ziekmelding... 4 Loonaanvulling door uitzendonderneming... 4 Vakantie en feestdagen...

Nadere informatie

Inrichting PFZW administratie

Inrichting PFZW administratie Inrichting PFZW administratie In dit document leest u de belangrijkste punten waar u op moet letten bij de inrichting van een administratie in de zorgsector. Stamgegevens administratiegegevens De sectorindeling

Nadere informatie