U M a t r i u m ba s i s s c h o

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U M a t r i u m ba s i s s c h o"

Transcriptie

1 Jaarbericht 217 Stichting Atrium Een jaar vol energie A T U M R a t r i u m ba s i s s c h o l e n

2 Inhoud Voorwoord Voorwoord 2 1 Organisatie 3 Missie, visie en kernwaarden 3 Onze scholen 4 Bestuur en toezicht 4 Organisatie 5 GMR 5 2 Strategie en onderwijs 5 Inspectie 5 Onderwijsresultaten 6 Innovatie 6 Passend onderwijs 7 3 Communicatie en ICT 9 Oudercommunicatie 9 Interne communicatie 9 ICT binnen Stichting Atrium 9 4 Professionalisering 1 Atrium Academy 1 Scholing en training 11 5 Personeel 12 Atrium biedt kinderen meer dan gewoon goed onderwijs. Bij Atrium krijgen kinderen alle mogelijkheden om goed te leren en om zich optimaal te ontwikkelen binnen een plezierige en inspirerende omgeving. In hun eigen tempo ontdekken ze de wereld. Natuurlijk leren we hen goed rekenen, lezen en schrijven. Maar we leren onze leerlingen ook om samen te leven en respect voor elkaar te hebben. Met plezier leren en spelen op veilige scholen: dat maakt Atrium mogelijk. Atrium werkt aan goed onderwijs, gelukkige leerlingen en leerkrachten. Daarom staan binnen ons onderwijs vakmanschap, duurzaamheid, kwaliteit en talent centraal. Ieders talent wordt (h)erkend en ingezet zodat iedereen het beste uit zichzelf haalt: leerlingen én medewerkers. Met elkaar maken wij goed onderwijs mogelijk voor de kinderen in Langedijk en Heerhugowaard De Noord. Onze inzet was in 217 onder meer gericht op de ontwikkeling van ons personeelsbeleid. Ook de bedrijfsvoering is versterkt. De basis is op orde. Dat maakt het mogelijk om goed in te spelen op de ontwikkelingen in de samenleving en het onderwijs. Want ook komende jaren willen we onze leerlingen het best mogelijke onderwijs blijven bieden. Wij doen dat in samenwerking met partners die deze zelfde doelstelling hebben. Nieuwe ontwikkelingen zoals integrale kindcentra horen daarbij. Onderwijs moet immers aansluiten op wat kinderen in deze tijd en in de toekomst nodig hebben. Dit digitale jaarverslag is een verkorte versie van het volledige jaarverslag. 6 Huisvesting 13 7 Financiën 14 Gea Koops - de Hoog Voorzitter College van Bestuur

3 1 Organisatie 3 Onder onze stichting vallen zes basisscholen in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard-De Noord. Voluit heten we Stichting Atrium voor Katholiek Primair Onderwijs in Langedijk en omstreken. In 217 boden we onderwijs aan circa 114 leerlingen. Ons Strategische Beleidsplan bepaalt onze ontwikkelingsrichting en keuzes. Het is de bedoeling dat het strategisch beleidsplan vooral in de praktijk levend en steeds verder uitgewerkt wordt. Het geeft voldoende ruimte maar daarnaast ook richting aan de onderwijs-, en schoolontwikkelingen van stichting Atrium. Vanuit de bestuurlijke Rijnlandse sturingsfilosofie zijn verschillen per schoollocatie mogelijk, omdat ieder team onder leiding van een integraal schoolleider schooleigen keuzes kan maken. Missie, visie en kernwaarden Atrium staat voor meer-dan-gewoon-goed onderwijs. We vinden het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk worden uitgedaagd en gestimuleerd om zich te ontwikkelen. We leggen de lat hoog en streven naar vakmanschap en kwaliteit. Daarnaast stellen wij ons hogere doelen in onderwijs en opvoeding. Al onze leerlingen leren vanzelf sprekend goed rekenen, lezen en schrijven. Maar we leren hen ook (samen) leven, plezier ervaren in het leren en in hun eigen tempo de wereld ontdekken. Hier maken we iedere dag samen werk binnen de grenzen van onze kleinschalige organisatie, waarin iedereen gekend wordt. Die kleinschaligheid, de betrokkenheid en de korte lijnen zijn een groot goed binnen de organisatie. De katholieke identiteit vormt daarbij ons kader: verbeteren, vertrouwen, vergeven en vieren zijn enkele kernwaarden die ons na aan het hart liggen.

4 4 In de scholen wordt de professionele en opbrengstgerichte cultuur zichtbaarder. Teams worden betrokken bij het analyseren van de opbrengsten. Het handelen van de leerkrachten staat hierbij centraal. Onze scholen Elke school binnen Atrium heeft een eigen kleur en sfeer. Onze identiteit, visie en missie verbinden ons. We zijn betrokken op elkaar. De lijnen binnen de organisatie zijn kort. We maken zo goed mogelijk gebruik van de kennis en expertise van onze medewerkers. Zo leren we van en met elkaar. Onder Atrium vallen deze scholen: de Sint Josephschool in Heerhugowaard, de Paus Johannesschool in Sint Pancras, de Mariaschool en De Duizend Eilanden in Noord-Scharwoude, de Sint Maartenschool in Oudkarspel en De Koolvlet in Broek op Langedijk. Bestuur en toezicht Bij Atrium zijn bestuur en toezicht gescheiden. Hiermee voldoen we aan de wet Goed onderwijs en goed bestuur en aan de Code Goed Bestuur. Het College van Bestuur bestaat uit een lid (fulltime). De Raad van Toezicht bestaat uit vijf leden. Organisatie De scholen en het College van Bestuur worden ondersteund door een managementassistent, een personeelsfunctionaris en een onderwijskundig medewerker (2,6 fte aan ondersteuning). GMR Ouders en medewerkers zijn vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraden (MR en) op de scholen. In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) zitten vertegenwoordigers van deze medezeggenschapsraden. Bestuur en GMR hebben in 217 regelmatig overlegd.

5 2 Strategie en onderwijs 5 Onze strategische agenda geeft richting aan ons werk. Atrium gaat voor goed onderwijs en vakmanschap dat als opbrengst gelukkige leerlingen heeft; perspectief biedt door het realiseren van kansrijk onderwijs; kinderen stimuleert te worden wie ze zijn; kinderen een goede voorbereiding op de toekomst biedt. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen én onze medewerkers worden aangesproken op hun talenten. Onze strategie geeft richting en biedt kaders. Binnen deze kaders hebben scholen de ruimte om eigen keuzes te maken. Elke school geeft een eigen inkleuring aan de strategie. Dat gebeurt onder meer in de jaarplannen. Inspectie Basistoezicht In 217 hadden al onze scholen een basisarrangement en kregen een voldoende van de inspectie. Een greep uit de opbrengsten van het afgelopen jaar: Op de Sint Josephschool is de kwaliteitscultuur sterk verbeterd. Het (deels vernieuwde) team werkt hard en gemotiveerd aan versterking van de kwaliteit. Onder leiding van de a.i. directeur werkte het team aan vernieuwing en verbetering van het onderwijs. De Paus Johannesschool is het schooljaar ingegaan met nieuwe speerpunten: bredere creatieve ontwikkeling van leerlingen, aandacht voor de meerkunners en talentgericht onderwijs, verdergaande digitalisering en vasthouden van de eerdere positieve resultaten. Ouders zijn positief over het onderwijs op de Mariaschool. Ook zijn de resultaten goed. De school blijft echter krimpen, het leerlingenaantal daalt voor het derde jaar op rij. De Duizend Eilandenschool en de Mariaschool kijken uit naar samenwerking op een locatie en vormen een nieuwe school, mogelijk een IKC, waardoor zij het onderwijs in Noord-Scharwoude kunnen versterken.

6 6 Onderwijsresultaten We zien de gemiddelde eindopbrengsten van de scholen licht stijgen. De onderwijskwaliteit is verbeterd door investeringen in professionele ontwikkeling en specialisatie op verschillende terreinen. Op borging van de opbrengsten en uitbouwen van de kwaliteitscyclus ligt ook volgend schooljaar onze focus. Kwaliteitszorg In 217 hebben alle scholen gewerkt op basis van een jaarplan met maximaal vier hoofddoelen. Alle schooljaarplannen zijn geëvalueerd met de medezeggenschapsraden. Ook zijn de plannen in het najaar besproken met het College van Bestuur en de kwaliteitsmedewerker. Netwerken en bijeenkomsten De directeuren geven met elkaar vorm aan opbrengstgericht werken. Dat gebeurt in regelmatige bijeenkomsten (DO-overleggen), waar ook onderwijsvernieuwingen besproken worden. In de professionele netwerken rond interne begeleiding, ICT en LB onderwijsontwikkeling, versterken we de samenwerking en professionele uitwisseling tussen de leerkrachten van de scholen. Kwaliteit en personeel Goede medewerkers maken kwaliteit mogelijk. Het belangrijkste onderdeel van onze kwaliteitszorg is dan ook een goed personeelsbeleid. In 217 is dit verder uitgewerkt. Ook hebben we onze kwaliteitszorg verder ontwikkeld. We maken in onze jaarplanning tijd voor reflectie en professionalisering. Dat doen we onder meer door werkoverleg en de bijeenkomsten van de professionele netwerken goed in te plannen. We maken er tijd voor vrij. Dit versterkt uiteindelijk de kwaliteit van ons onderwijs. Beginnende leerkrachten worden ondersteund door een interne coach, stagiaires door de schoolopleider. Opbrengstgericht werken Binnen Atrium werken we opbrengstgericht. Tenminste drie keer per jaar houden we een bijeenkomst met directies en intern begeleiders. De scholen analyseren twee keer per jaar de tussenopbrengsten en de eindopbrengsten. Jaarlijks worden de schoolspecifieke doelen bijgesteld. Als dit nodig is, wordt er een verbeterplan opgesteld. Meer dan cognitieve opbrengsten Natuurlijk vinden we het belangrijk dat kinderen op onze scholen goed leren rekenen, lezen en schrijven. Maar als stichting Atrium hebben we ook oog voor de sociale en culturele opbrengsten van ons onderwijs. We willen dat onze leerlingen gelukkig zijn en vinden samenwerking en teamwerk belangrijk. De professionele en opbrengstgerichte cultuur worden steeds meer zichtbaar in de scholen. Dat is mooi om te zien. ICT zorgt ervoor dat we analyses nog concreter kunnen koppelen aan acties in scholen en klassen. Dit helpt om ons samen gericht in te zetten voor nog beter onderwijs. Innovatie In 217 zijn verschillende innovatieve onderwijspilots gestart op onze scholen. De Mariaschool en De Koolvlet waren gastscholen voor het project Hands-on. In dit project werken we samen met andere scholen in Langedijk en het samenwerkingsverband passend onderwijs. Het project is bedoeld voor leerlingen in groep 8, met name voor kinderen die vooral leren door te doen. Het biedt hen zicht op studiemogelijkheden die passen bij hun interesses en talenten. De leerlingen zijn aan de slag gegaan rond de thema s voeding, groen, milieu en techniek. Voor meerkunners (meer- en hoogbegaafde kinderen) zijn we gestart met Klas in the Cloud. De leerlingen loggen op een vast moment in de week in op de digitale omgeving van het project. Online werken ze aan uitdagende projecten onder leiding van een van onze gespecialiseerde leerkrachten. Deze manier van werken wisselen we af met bijeenkomsten.

7 7 Klas in the Cloud: omdat meerkunners extra uitdaging nodig hebben Met Klas in the Cloud bieden we meer- en hoogbegaafde leerlingen extra verdieping én verbreding. Kinderen met een relatief hoog IQ hebben veel uitdaging nodig. Gewone leerstof is voor hen vaak te makkelijk. Daardoor missen deze leerlingen de mogelijkheid om ergens echt hun tanden in te zetten. Om te leren doorzetten, om hulp te vragen, creatief te denken, kortom: om te leren hoe je leert. Het gebeurt hierdoor regelmatig dat deze kinderen vastlopen in het vervolgonderwijs. Een goed en passend onderwijsaanbod voorkomt dit. Dat passende aanbod maakt Atrium mogelijk met Klas in the Cloud. Het project wordt financieel ondersteund met een LOF-subsidie (subsidie voor innovatieve projecten vanuit het Landelijk Ontwikkelfonds Leerkrachten). Daar ontmoeten leerlingen elkaar en kunnen ze live samenwerken. (Zie ook kader.) Op De Duizend Eilanden en De Koolvlet is in 217 de muziekeducatie versterkt. Hiervoor hebben de scholen onder meer gebruik gemaakt van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs. Passend onderwijs Passend onderwijs en waar nodig passende ondersteuning: dat realiseren we samen met andere schoolbesturen. We zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband Passend primair onderwijs Noord-Kennemerland. Ondersteuningsprofiel Op alle scholen werken we volgens het schoolondersteuningsprofiel. Dit profiel maakt duidelijk welke ondersteuning de school aan de leerlingen kan bieden en welke ambities de school heeft voor de toekomst. Bijzondere ondersteuning: nieuwe pool In eerdere jaren is het soms een uitdaging geweest om tijdelijk personeel te vinden voor bijzondere ondersteuning van leerlingen. Het gaat hier vaak om kortere periodes, van een aantal weken. In 217 is dit opgelost. Voor ondersteuning van leerlingen voor kortere periodes zetten we nu personeel in vanuit een speciale pool (arrangementenpool i.s.m. Inzowijs). Deze pool is ingericht samen met het Stichting De Blauwe Loper en SKL in de regio Langedijk en Heerhugowaard. Er wordt gewerkt onder de supervisie en kwaliteitsrichtlijnen van het SWV. Zorgstructuur en interne begeleiding In 217 is de interne zorgstructuur van de Atriumscholen gewijzigd. Sinds 217 werken alle intern begeleiders (IB ers) op de scholen met digitale dossiers. Hun rol verschuift steeds meer naar het ondersteunen en coachen van collega-leerkrachten en het coördineren van arrangementen (ondersteuning). Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de schooldirecteur. De intern begeleider en de directeur werken als een eenheid samen. Dit vinden we belangrijk, omdat er een sterke verbinding is tussen onderwijs, ondersteuning en kwaliteitszorg.

8 8

9 3 Communicatie en ICT 9 Als stichting en als scholen zijn we verbonden met onze maatschappelijke omgeving. Met collega s, met ouders en maatschappelijke partners willen we goed samenwerken. We versterken elkaar en dat versterkt uiteindelijk ons onderwijs. Met elkaar bieden we leerlingen de best mogelijke basis. Oudercommunicatie Ouders zijn onze belangrijkste partners in het onderwijs. Samen begeleiden we de kinderen bij het ontdekken van de wereld om hen heen. Naast de oudergesprekken en andere ontmoetingen op de scholen zetten we verschillende communicatiemiddelen in om contact te houden met ouders. Nieuwsbrief Atrium We informeren ouders onder meer met een digitale nieuwsbrief die meerdere keren per jaar verschijnt. Website, ouder-app en schoolnieuwsbrief Alle scholen houden contact met ouders via de schoolwebsite en een ouderapp (digiduif of het ouderportaal van Parro, onderdeel van ParnasSys). Ook maken de scholen eigen nieuwsbrieven. Deze zijn voor ouders terug te vinden op de websites van de scholen. Interne communicatie Communicatie offline en online Medewerkers van onze verschillende scholen vinden elkaar bij ontmoetingen, trainingen en andere bijeenkomsten. De Atrium Academy speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zetten we digitale communicatie in. Onze digitale communicatie hebben we in 217 verder geprofessionaliseerd. De websites van de stichting en de scholen hebben een update gekregen. Ook hebben we de manier waarop we werken met Office 365 verbeterd. Intern werken we aan goede communicatie. We delen regelmatig nieuws en updates met elkaar. ICT binnen Stichting Atrium ICT-netwerk In 217 hebben we volop geïnvesteerd in ICT en digitalisering van het onderwijs. Onze bovenschoolse ICT-coördinator heeft nauw samengewerkt met de ICT-coördinatoren op de scholen. Met twee directeuren vormen de ICT-coördinatoren een netwerk. Dit netwerk geeft het ICT-beleid vorm binnen de scholen. Op de agenda staan onder meer mediawijsheid in het onderwijs en vertaling van de AVG naar privacybeleid binnen Stichting Atrium. Makkelijker samenwerken met Office 365 In 217 hebben we de nieuwe omgeving van Office 365 verder in gebruik genomen. Alle medewerkers hebben nu altijd en overal de beschikking hebben over hun mail, agenda en hun eigen bestanden. Om het samenwerken en veilig delen van informatie makkelijker te maken, hebben we teamsites gemaakt voor bepaalde groepen binnen de organisatie. Het gaat onder anderen om directieleden, intern begeleiders, ICT-coördinatoren, GMR en RvT. Zij kunnen hierdoor makkelijker bestanden met elkaar delen. Om goed met Office 365 en SharePoint te kunnen werken, zijn medewerkers hierin geschoold en getraind. Digitalisering onderwijs Goede inzet van ICT biedt veel mogelijkheden voor interactief, gedifferentieerd en waar mogelijk adaptief onderwijs. De ervaringen en resultaten met digitalisering van het onderwijs zijn positief. Door de ICT-ondersteuning structureel goed te regelen (onder aansturing van het ICT-netwerk), helpen we leerkrachten om differentiatie en onderwijs op maat te bieden.

10 1 4 Professionalisering Binnen Stichting Atrium leren we met en van elkaar. Onze visie op leren is: samen leer je meer! Hiervoor zetten we onder meer onze eigen Atrium Academy in. Samen werken we continu aan de professionele ontwikkeling. Daarbij sluiten we zo goed mogelijk aan op de vragen en behoeften van onze leerkrachten en andere medewerkers. Atrium Academy In 217 hebben de Atrium Academy onze medewerkers een mooi jaarprogramma aangeboden. Het aanbod bestond onder meer uit professionaliseringsbijeenkomsten voor verschillende groepen medewerkers, zoals intern begeleiders, LB ers en onderwijsondersteunend personeel. Met de Academy maken we persoonlijke ontmoetingen en digitale uitwisseling mogelijk. Zo versterken we elkaar en leren we van elkaars vakmanschap en talenten. Opbrengsten 217 Atrium Academy Een greep uit de opbrengsten van het afgelopen jaar: Specifieke vakverdieping, onder meer muziekonderwijs, bewegingsonderwijs, beelddenken, dyslexie. Succesvolle personele ontmoeting van onderwijsondersteunend personeel Schoolreisexcursie Inventarisatie en evaluatie onder onze medewerkers van het interne scholingsaanbod Inzet op ontwikkeling van digitale vaardigheden (Office 365, werken in the cloud) Verdere uitwerking van het e-class-aanbod voor medewerkers Voorbereiding en inrichting van de nieuwe website van de Atrium Academy Voorbereiding en communicatie jaarprogramma Het aanbod van de Atrium Academy wordt gewaardeerd en steeds meer leerkrachten schrijven zich in bij de Academy.

11 11 Scholing en training Scholing en training zijn een belangrijk onderdeel van de professionalisering. Er zijn diverse verbetertrajecten onder leiding van externe adviseurs geweest op het gebied van didactische vaardigheden, het versterken van opbrengstgericht werken, begrijpend lezen, woordenschatontwikkeling, onderwijs aan meer- en hoogbegaafden en sociale veiligheid (Kanjertraining / Rots en Water). (Individuele) scholing van schoolleiders en leerkrachten hebben tevens plaatsgevonden: Master Integraal Leiderschap, Opleiding Schoolleider PO, coaching directieteam, schoolopleider, master SEN. Leiderschapsontwikkeling Professionalisering is onmisbaar voor al onze medewerkers, ook voor medewerkers met een leidinggevende functie. Professionalisering van leidinggevenden is nauw verbonden met onze strategische doelen. De bestuurder spreekt de schooldirecteuren in het kader van de gesprekscyclus. Met elke directeur stellen we een professionaliseringsplan op. Zo werken we continu aan goed en betrouwbaar leiderschap. Opleiding, coaching en het lerarenregister In 217 hebben we ons ingezet om klaar te zijn voor de invoering van het lerarenregister. Dit hebben we onder meer gedaan door gezamenlijke opleidingen in de organisatie. Zo maken we het voor onze leerkrachten makkelijker om hun continue ontwikkeling aan te tonen en vast te leggen in een digitaal portfolio. Waar nodig hebben we in 217 (interne) coaching ingezet. Ook hierbij is het doel om leerkrachten en startende directeuren te ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling.

12 12 5 Personeel Personeelsbeleid, professionalisering en kwaliteit Vakmanschap leidt ons naar een continue verbetering van ons onderwijs. Ons integraal personeelsbeleid is dan ook verbonden met professionalisering, kwaliteitszorg en onze strategie. Voor de verdere ontwikkeling van dit beleid hebben we ons ook in 217 ingezet. Doel van het beleid is dat we een betrouwbaar beeld hebben van kwaliteit (scholing, werving en selectie) en daarop goed kunnen sturen. Een goede werkgever, juist nu Stichting Atrium wil graag een goede, persoonlijke, ontwikkelingsgerichte en interessante werkgever te zijn. Juist nu de arbeidsmarkt krapper wordt, onderscheidt Atrium zich door alle medewerkers op basis van hun persoonlijke talenten en voorkeuren mogelijkheden te bieden om zich te ontplooien. Ook vanuit onze visie, missie en kernwaarden vinden we deze attitude belangrijk. Zo profileert stichting Atrium zich als werkgever. Gesprekscyclus De gesprekscyclus en de documenten die hierbij horen, vormen het hart van ons integraal personeelsbeleid (IBP). De directeuren voeren elk jaar gesprekken met alle teamleden. In de gesprekken gaat het over het functioneren van de medewerker, maar ook over ambities en wensen op het vlak van bijvoorbeeld scholing en training. Zo werken we met elkaar aan een professionele cultuur: ontwikkeling van medewerkers en van onze organisatie. De directeuren zijn in 217 getraind in personeelsplanning en begeleiding van medewerkers. Formatie, invalpool en kwaliteit We sturen elk schooljaar zorgvuldig op de formatie. Daarbij zetten we ons in om goede medewerkers te behouden en hun de ruimte te bieden om zich te ontwikkelen. We beheren een gezamenlijke flexibele invalpool, in samenwerking met een externe partij. In deze pool staan medewerkers ingeschreven die op basis van tijdelijkheid minimale contracten aangeboden krijgen vanuit het bestuur waarbij zij zijn aangesloten. Zo is het mogelijk om bij ziekte een beroep te doen op eigen Atriumvervangers, terwijl de administratieve beheerlasten door de externe partij worden gedragen. Als invalleerkrachten geschikt blijken en er is ruimte in de formatie, bieden we hen een vast dienstverband aan. Vaste leerkrachten bieden we uitgebreide mogelijkheden voor scholing en streven daarbij meer master-opgeleide leerkrachten in de organisatie te verwelkomen. Verzuim beperken Atrium zet preventief beleid in om ziekteverzuim te voorkomen. In de loop van 217 is het verzuim binnen de stichting gedaald. We blijven werken aan beperking van de verzuimduur en frequentie. Daarbij gaan we uit van de eigen verantwoordelijkheid en inzet van werknemers. Ons doel is om arbeidsongeschiktheid en beroepsziekten te voorkomen, ziekteverzuim tot een minimum te beperken en de wetgeving op dit gebied na te leven.

13 6 Huisvesting 13 Vanaf 214 is IKC-vorming in Oudkarspel in gang gezet, voornamelijk door het ontwikkelen van een onderwijskundig visietraject en de mogelijke samenwerking daarvoor. De ontwikkelingen die daarna plaatsvonden en de vertraging van die renovatieplannen zijn de opmaat geworden voor een huisvestingsplan door de vier samenwerkende besturen: Stichting Kinderopvang Langedijk, Stichting De Blauwe Loper, de gemeente Langedijk en Stichting Atrium. De partijen hebben hiervoor een intentieovereenkomst getekend. Daaraan werden in het najaar ook de duurzaamheidscomponenten toegevoegd. Deze stap leidde tot een onderzoek naar bestuurlijke samenwerking, mogelijk op het gebied van personeel, exploitatie en beheer. Dit onderzoek wordt schooljaar afgerond. Verdere ontwikkelingen in de huisvesting 217: de ontwikkelingen binnen de Paus Johannesschool. Door groei van het leerlingenaantal zijn leerlingen gehuisvest in een locatie van het schoolbestuur De Blauwe Loper. In samenwerking krijgt de ontwikkeling van een brede school naar een IKC een vervolg en het wordt het huisvestigingsprobleem gezamenlijk aangepakt. De eerste plannen voor de fusieschool Mariaschool en De Duizend Eilanden De ontwikkeling van een integraal kind- en ouderencentrum met SKL (Stichting Kinderopvang Langedijk) en Horizon Zorgcentrum.

14 14 7 Financiën Staat van baten en lasten Goed onderwijs, nu én in de toekomst, dat is de richtlijn binnen ons financiële beleid. We zetten ons in voor duidelijk zicht op eventuele risico s en voor een helder, actueel beeld van onze financiële positie. De cijfers maken duidelijk hoe de stichting de financiën heeft ingezet om goed, kansrijk en gelijk onderwijs te realiseren voor de kinderen in Langedijk en Heerhugowaard-De Noord. Baten Rijksbijdragen OCW Overige overheidsbijdragen Overige baten Financiële baten Totaal baten Rekening Begroting Rekening Rek. 217 vs. Rek Rek. 217 vs. Begr Zie hiervoor verder de goedgekeurde jaarrekening 217 van Stichting Atrium, afzonderlijk gepubliceerd. Lasten Personele lasten Afschrijvingen Huisvestingslasten Overige lasten Financiële lasten Totaal lasten Exploitatiesaldo Afwijking

15 Balans per 31 december 15 ACTIVA PASSIVA Vaste activa Vaste passiva Immateriële activa Immateriële vaste activa Materiële activa Gebouwen en terreinen Inventaris en apparatuur Leermiddelen A In uitvoering en vooruitbetalingen Niet aan het proces dienstbare mva Financiële activa Vorderingen op OCW Overige effecten Overige vorderingen Eigen vermogen: Algemene reserve Resultaat verslagperiode Bestemmingsreserve (publiek) Bestemmingsreserve (privaat) Herwaarderingsreserve Voorzieningen Personeelsvoorzieningen Verlieslatende contracten Overige voorzieningen Langlopende schulden Kredietinstellingen Schulden aan OCW Overige langlopende schulden Totaal vaste activa Totaal vaste passiva Vlottende activa Vlottende passiva Vorderingen Debiteuren OCW Overige overheden Overige vorderingen Overlopende activa Voorziening wegens oninbaarheid Liquide middelen Kasmiddelen Bank- en girosaldi Deposito's Overige liquide middelen Kortlopende schulden Kredietinstellingen Vooruitgefactureerde termijnen OHW Crediteuren OCW Belastingen en premies sociale verzekeringen Pensioenen Overige kortlopende schulden Overlopende passiva Totaal vlottende activa Totaal vlottende passiva TOTAAL ACTIVA TOTAAL PASSIVA

16 A T U M R a t r i u m ba s i s s c h o l e n Stichting Atrium Voorburggracht HN Noord-Scharwoude T E info@atriumscholen.nl Onze scholen Sint Maartenschool De Duizend Eilandenschool De Mariaschool De Koolvlet Paus Johannesschool Sint Josephschool

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES Juni 2014 JAARVERSLAG; PROCES Maart t/m Mei: voorbereiding jaarafsluiting Mei: accountantscontrole Juni: opstellen bestuursverslag

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Jaarplan 2017 S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n INFO@NASSAUSCHOOL.NL NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Inhoud Strategische doelen... 3 Onderwijs... 4 Personeel... 6 Overig... 7 2 S t

Nadere informatie

VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. Contactgegevens... 3 2. Kernactiviteiten... 4 2.1 Visie en Missie... 4 2.2 Doelen... 4 2.3 Werkwijze en strategie

Nadere informatie

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Primair onderwijs Strategie en beleid 2015-2019 SKOV Schoolplan PO 2015-2019 Pagina 1 Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Strategie en beleid

Nadere informatie

Inleiding. Begrippenkader

Inleiding. Begrippenkader Beleidsplan opbrengstgericht personeelsmanagement bij De Veenplas Beleid en doelen voor het thema Personeel voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Wij beschouwen onze leerkrachten als

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2014-2018

Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Stichting ELAN Stichting ELAN in onderwijs is op 1 augustus 2014 ontstaan door een fusie van de Stichting CSO Gooi e.o. en de Vereniging Annie M.G. Schmidt. ELAN bestaat

Nadere informatie

Begroting 2019 SWV - ODP

Begroting 2019 SWV - ODP Begroting 2019 SWV - ODP 12 november 2018 Inhoudsopgave Samenwerkingsverband Schiedam Vlaardingen Maassluis Onderwijs dat past pagina Begroting 2019 op hoofdlijnen 3 Specificatie baten en lasten 4 Meerjarenraming

Nadere informatie

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle Ontdek je wereld Koersplan 2019-2023 THUIS IN DE WERELD Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle 013-530 25 48 info@edu-ley.nl www.edu-ley.nl Betekenis geven aan ambities Missie: Waar staan onze scholen voor? Edu-Ley

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Korte versie beleidsplan

Korte versie beleidsplan Korte versie beleidsplan 2015 2019 Voorwoord In dit strategisch beleidsplan Ieder talent blijft tellen beschrijft de Stichting Archipel Scholen de richting waarin de organisatie zich de komende vier jaar

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Volledig uitgewerkt model voor de jaarrekening

Volledig uitgewerkt model voor de jaarrekening R i c h t l i j n J a a r v e r s l a g O n d e r w i j s V o l l e d i g u i t g e w e r k t m o d e l v o o r d e j a a r r e k e n i n g Volledig uitgewerkt model voor de jaarrekening tekst is slechts

Nadere informatie

Samen werken, samen ontwikkelen

Samen werken, samen ontwikkelen Samen werken, samen ontwikkelen Strategisch beleid ROOBOL 2015-2019 Willem Wouda/ Reiny Kas Siderius SAMENVATTING Het strategisch beleidsplan 2015-2019 bevat de missie en visie van Stichting ROOBOL. De

Nadere informatie

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur 1. De Werf kijkt vooruit De Werf is een algemeen bijzondere basisschool die onderwijs verzorgt

Nadere informatie

Begroting 2018 SWV - ODP

Begroting 2018 SWV - ODP Begroting 2018 SWV - ODP 8 december 2017 Inhoudsopgave Samenwerkingsverband Schiedam Vlaardingen Maassluis Onderwijs dat past pagina Begroting 2018 op hoofdlijnen 3 Specificatie baten en lasten 4 Meerjarenraming

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Verkorte Jaarstukken Stichting A&O-fonds Waterschappen. te Den Haag

Verkorte Jaarstukken Stichting A&O-fonds Waterschappen. te Den Haag Verkorte Jaarstukken 2018 Stichting A&O-fonds Waterschappen te Den Haag Verkort Jaarverslag 2018 A&O-fonds Waterschappen Stichting A&O-fonds Waterschappen Het A&O-fonds Waterschappen is opgericht per 10

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht!

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! JAARPLAN 2018-2019 Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Anne Frankschool Ellecom 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool Ellecom. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Uitgaan van Mogelijkheden

Uitgaan van Mogelijkheden Jaarverslag 2015 Uitgaan van Mogelijkheden Missie Stichting Speciaal Onderwijs Leiden e.o. stelt haar scholen en medewerkers in staat expertise te ontwikkelen voor en gespecialiseerd onderwijs te verzorgen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Presentatie voor Gemeenteraad Kapelle

Presentatie voor Gemeenteraad Kapelle Presentatie voor Gemeenteraad Kapelle 17-01-2011 Stichting Facetscholen OBS de Tunnel OBS Wemeldinge OBS de Moolhoek Informatie aan ouders: Website-nieuwsbrief-schoolgidsbereikbaarheid!!! Ouderenquête

Nadere informatie

PROFIELSCHETS DIRECTEUR-BESTUURDER SKOVV

PROFIELSCHETS DIRECTEUR-BESTUURDER SKOVV PROFIELSCHETS DIRECTEUR-BESTUURDER SKOVV 1. Situatieschets SKOVV Stichting Katholiek Onderwijs Veluwe Vallei (SKOVV) is de stichting voor katholiek basisonderwijs in Ede, Bennekom, Renkum, Wageningen,

Nadere informatie

6 Over Innoord 7 Samenwerken in de stad 7 De kinderen 7 Personeel. 15 Vooruitblik

6 Over Innoord 7 Samenwerken in de stad 7 De kinderen 7 Personeel. 15 Vooruitblik Terugblik 2016 Jaarverslag 2016 2 3 Jaarverslag 2016 Inhoud 5 Voorwoord 6 Over Innoord 7 Samenwerken in de stad 7 De kinderen 7 Personeel 9 Onderwijs en kwaliteit 9 ICT 9 Passend onderwijs 11 De schoolgebouwen

Nadere informatie

Stichting Paradiso Research & Development. Financieel jaarverslag 2016

Stichting Paradiso Research & Development. Financieel jaarverslag 2016 Stichting Paradiso Research & Development Financieel jaarverslag 2016 Stichting Paradiso Research & Development Financieel jaarverslag 2016 inhoud pagina A Samenstelling Bestuur en Raad van Toezicht 1

Nadere informatie

O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van Raad van Toezicht Periode 31 mei september 2018

O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van Raad van Toezicht Periode 31 mei september 2018 O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van Raad van Toezicht Periode 31 mei 2018 3 september 2018 1 Leeswijzer De bestuurder van O2A5 stelt deze managementrapportage op teneinde op stichtingsniveau

Nadere informatie

Jaarplan SKOSO 2017 def. versie, 2 maart 2017

Jaarplan SKOSO 2017 def. versie, 2 maart 2017 Jaarplan SKOSO 2017 def. versie, 2 maart 2017 Beleidsdomein Onderwijs 1. De opbrengsten van SKOSO zijn stabiel en liggen op het niveau dat van onze leerlingenpopulatie mag worden verwacht. Ontwikkeling

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Jaarverslag Missie:

Jaarverslag Missie: Jaarverslag 2014 Missie: SSOL verzorgt gespecialiseerd onderwijs, diagnostiek, advies, consultatie, begeleiding en scholing en ontwikkelt expertise voor leerlingen van 3 tot 20 jaar in de doelgroepen zeer

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Onderwijsgroep PRIMO vpr Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Voorne-Putten en regio Kwaliteit op een hoger plan brengen Wie zijn we? Sinds 1

Nadere informatie

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2015 2016 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met

Nadere informatie

4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan 5. Vragen en mogelijkheden de producten in te kijken

4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan 5. Vragen en mogelijkheden de producten in te kijken Kwaliteit in Beweging Stichting Op Kop Agenda 1. Introductie 2. Kwaliteit in Beweging 3. Invoering van de methodiek en ervaringen binnen Stichting Op Kop 4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan

Nadere informatie

5 # 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! '#.!*$ 1 )! $% / 0##% " # "$%! &'() !$*$!+,!! -.!!

5 # 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! '#.!*$ 1 )! $% / 0##%  # $%! &'() !$*$!+,!! -.!! 5 # 6$ 7 "! 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! 4 $%!$%!!) '#.!*$ 1 )! $% / 0##% " # & "$%! &'()!$*$!+,!! -.!!!! Versie: 1.0 2 BESTUURSVERSLAG Versie: 1.0 3 ! "# "!$%!& ' ( ')"*' +, & -# &'##./0-1

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster Schoolondersteuningsprofiel 11RU00 Obs De Lijster Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Bestuurlijk jaarverslag Vereniging Deventer Leerschool

Bestuurlijk jaarverslag Vereniging Deventer Leerschool Bestuurlijk jaarverslag 2016 Vereniging Deventer Leerschool Adres :Brinkpoortstraat 7 Postcode/woonplaats :7411 HR Deventer Telefoon :0570-616801 E-mail :info@deventerleerschool.nl Website :www.deventerleerschool.nl

Nadere informatie

Kaderbrief 2019 concept versie 18 oktober 2018

Kaderbrief 2019 concept versie 18 oktober 2018 concept versie 18 oktober 2018 Voorwoord De kaderbrief 2019 is een afgeleide van het strategisch beleidsplan 2018-2021. De kaderbrief geeft richting aan hetgeen in een jaar gerealiseerd dient te worden.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1.

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1. Inhoudsopgave Inleiding School Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar 1. Leerlinggegevens 1.1 Algemene gegevens 1.2 Gegevens m.b.t. passend onderwijs 2. Toezicht Onderwijsinspectie

Nadere informatie

Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening)

Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) geschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24371198 ten name van Stichting Openbare

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

3.4 Toelichting op de geconsolideerde resultatenrekening over 2018

3.4 Toelichting op de geconsolideerde resultatenrekening over 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Verslag van bestuur en directie Stichting Broodnodig 1.1 Voorwoord 1.2. Terugblik 2018: 1.2.1 Dagbesteding 1.2.2. Ambulante thuisbegeleiding 1.2.324 - uurszorg 1.2.4 Medewerkers 2. Doelstellingen.

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Toermalijn 1 Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2018-2019 St. Jacobusschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool St.Jacobus. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander Schoolondersteuningsprofiel 08BD Prins Willem Alexander Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van bestuur, directie en GMR Periode 3 september - 31 december 2018

O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van bestuur, directie en GMR Periode 3 september - 31 december 2018 O2A5 Managementrapportage t.b.v. de vergadering van bestuur, directie en GMR Periode 3 september - 31 december 2018 1 Leeswijzer De bestuurder van O2A5 stelt deze managementrapportage op teneinde op stichtingsniveau

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Dr. Aletta Jacobsschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool dr. Aletta Jacobsschool. Iedere school stelt een SOP

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Aquarel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Aquarel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK De Aquarel Plaats : Zwolle BRIN nummer : 13YV C1 Onderzoeksnummer : 291638 Datum onderzoek : 6 februari 2017 Datum vaststelling : 17 mei 2017 Pagina 2 van 10

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2012 Trevianum Scholengroep

Financieel jaarverslag 2012 Trevianum Scholengroep verkort Trevianum Scholengroep College van Bestuur Juni 2013 Verslag College van Bestuur (ANBIversie) Trevianum is een scholengroep voor havo, atheneum en gymnasium met een wervingsgebied in en rond de

Nadere informatie

Verkorte jaarstukken 2017

Verkorte jaarstukken 2017 Verkorte jaarstukken 2017 Stichting A&O-fonds Waterschappen te Den Haag Verkort Jaarverslag A&O-fonds Waterschappen 2017 Stichting A&O-fonds Waterschappen Het A&O-fonds Waterschappen is opgericht per 10

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 o.b.b.s. De Wensvogel 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Wensvogel. Iedere school stelt een SOP op, dit is

Nadere informatie

Zwolle, 21 oktober Profielschets. voorzitter college van bestuur

Zwolle, 21 oktober Profielschets. voorzitter college van bestuur Zwolle, 21 oktober 2017 Profielschets voorzitter college van bestuur Organisatie Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) is een stichting met 40 scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

Nadere informatie

Profieldocument lid Raad van Toezicht. Stichting Scholengroep Primato. Hengelo (O)

Profieldocument lid Raad van Toezicht. Stichting Scholengroep Primato. Hengelo (O) Profieldocument lid Raad van Toezicht Stichting Scholengroep Primato Hengelo (O) Hengelo, 19 Januari 2016 Inhoudsopgave 1. Informatie over Stichting Scholengroep Primato 2 1.1. Organisatie 1.2. Overgang

Nadere informatie

Jaarbericht 2014. SPCP Peuterspeelzalen

Jaarbericht 2014. SPCP Peuterspeelzalen Jaarbericht 2014 Organisatie Onderwijs SPCP Peuterspeelzalen Personeel Financiën Toekomst Kinderen hebben recht op goed onderwijs. En het is onze taak om dat goede onderwijs te verzorgen. Het stond er

Nadere informatie

Kinderen hebben recht op goed onderwijs. En het is onze taak om dat goede onderwijs te verzorgen.

Kinderen hebben recht op goed onderwijs. En het is onze taak om dat goede onderwijs te verzorgen. Jaarbericht 2014 Organisatie Onderwijs SPCP Peuterspeelzalen Personeel Financiën Toekomst Kinderen hebben recht op goed onderwijs. En het is onze taak om dat goede onderwijs te verzorgen. Het stond er

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 Inhoudsopgave jaarrekening Pagina A0 Bestuursverslag Algemene toelichting A.1.1 Balans per 31 december 2015 A.1.2 Staat van baten en lasten over 2015 A.1.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Kijkwijzer werkdruk; je school in beeld

Kijkwijzer werkdruk; je school in beeld Kijkwijzer werkdruk; je school in beeld Blok 1: De werknemer Met deze vragenlijst kan je onderzoeken hoe het staat met de werkdruk op je eigen school. Het is te gebruiken als onderzoekstool, maar ook als

Nadere informatie

Inleiding. Het motto van de school

Inleiding. Het motto van de school Schooljaarverslag 2017-2018 Inleiding Voor u ligt het schooljaarverslag van 2017/2018. Aan het begin van het schooljaar zijn doelen gesteld om de kwaliteit van het onderwijs te borgen en ons aanbod nog

Nadere informatie

Verbeter- en actiepunten schoolplan

Verbeter- en actiepunten schoolplan Verbeter- en actiepunten schoolplan 2015-2019 Systeem: A. ata: Oriëntatie op het onderwerp B. uiden: Analyseren huidige situatie en globale richting bepalen C. oelen: Plan opstellen, keuzes maken. oen:

Nadere informatie

BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2015

BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2015 BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2015 Stichting Introdans Vijfzinnenstraat 82 6811 LN Arnhem Balans per 31 december 2015 (na resultaatbestemming) ACTIVA 31.12.15 31.12.14 I Materiële vaste activa 362.603

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08PJ00 J.J. Anspachschool

Schoolondersteuningsprofiel. 08PJ00 J.J. Anspachschool Schoolondersteuningsprofiel 08PJ00 J.J. Anspachschool Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Organisatie Onderwijs Peuterspeelzalen Personeel. We doen het samen!

Organisatie Onderwijs Peuterspeelzalen Personeel. We doen het samen! Jaarbericht 2015 Organisatie Onderwijs Peuterspeelzalen Personeel Financiën Toekomst We doen het samen! Dat is de titel van onze strategische agenda voor 2015 tot en met 2018, waarmee we de koers uitgezet

Nadere informatie

Profiel- en situatieschets

Profiel- en situatieschets Profiel- en situatieschets Werving en selectie lid collegiaal college van bestuur Amsterdam, april 2018 Judith Meulenbrug, senior adviseur 1 Wie zoeken wij? Talent Primair verzorgt op 26 locaties met 420

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2016 - Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

School- en functieprofiel. Directeur. Obs De Twee Wieken

School- en functieprofiel. Directeur. Obs De Twee Wieken School- en functieprofiel Directeur Obs De Twee Wieken Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Informatie over De Twee Wieken 2 Hoofdstuk 2 Informatie over de functie 5 Hoofdstuk 3 Informatie over de procedure 8 1 1.

Nadere informatie

Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam. Financieel verslag 2016 (verkorte versie)

Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam. Financieel verslag 2016 (verkorte versie) Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam Financieel verslag (verkorte versie) Enkelvoudige balans per 31 december (na resultaatbestemming) Activa Ref. Vaste activa Materiële vaste activa 1 13.429.561

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda

Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda Datum: 17-03-2015 Balans per 31 december 2014 Vaste activa 31 december 2014 31 december 2013 Materiële vaste activa Inventaris en inrichting 753.767

Nadere informatie

BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2014

BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2014 BEKNOPT FINANCIEEL JAARVERSLAG 2014 Stichting Introdans Vijfzinnenstraat 82 6811 LN Arnhem Balans per 31 december 2014 (na resultaatbestemming) ACTIVA 31.12.14 31.12.13 I Materiële vaste activa 332.076

Nadere informatie

Situatie- en profielschets

Situatie- en profielschets Situatie- en profielschets Werving en selectie directeur CBS Klim Op te Leerdam Leerdam, maart 2018 0 Directeur Cbs De Klim Op te Leerdam 1 Wie zoeken wij? De Klim Op ligt op de grens van de wijk Leerdam-West

Nadere informatie

Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam. Financieel verslag 2015 (verkorte versie)

Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam. Financieel verslag 2015 (verkorte versie) Stichting Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam Financieel verslag (verkorte versie) 1 Enkelvoudige balans per 31 december (na resultaatbestemming) Activa Vaste activa Materiële vaste activa 1 13.433.910

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017)

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) 1 1a) Leiderschap / Coachend leiderschap vormgeven vanuit de geformuleerde visie (sbf 1) 7.1 Project SPP: Basiscompetenties

Nadere informatie

Stichting Prinses Christina Concours Jaarrekening 2017 (verkorte versie)

Stichting Prinses Christina Concours Jaarrekening 2017 (verkorte versie) (verkorte versie) Den Haag, 26 maart 2018 Dit rapport heeft 7 pagina s 1 Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december 2017 3 Staat van baten en lasten over 2017 4-5 Toelichting behorende tot de jaarrekening

Nadere informatie

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

Voorzitter College van Bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren (OPOS)

Voorzitter College van Bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren (OPOS) School- en functieprofiel Voorzitter College van Bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren (OPOS) Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Sjoerd Molenaar, BeteoR, tel: 06-53

Nadere informatie

Financiële verantwoording. Over van. Stichting Impakt. te Utrecht. Inhoud. Balans per 31 december Exploitatierekening over

Financiële verantwoording. Over van. Stichting Impakt. te Utrecht. Inhoud. Balans per 31 december Exploitatierekening over Financiële verantwoording Over 2015 van te Utrecht Inhoud Balans per 31 december 2015 2 Exploitatierekening over 2015 3 Toelichting (met o.a. beloningsbeleid) 4 1 Balans per 31 december 2015 (na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool De Arnhorst Velp 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Arnhorst in Velp. Iedere school stelt een

Nadere informatie

Vacaturetekst. werving en selectie. Twee leden Raad van Toezicht INOS. Breda

Vacaturetekst. werving en selectie. Twee leden Raad van Toezicht INOS. Breda Vacaturetekst werving en selectie Twee leden Raad van Toezicht INOS Breda Hengelo (o), 14 november 2018 1 Inhoudsopgave 1.Informatie over het INOS 3 Algemene informatie 3 Kernwaarden 3 Strategisch Beleidsplan

Nadere informatie

JAARREKENING 2014. Stichting Theater Artemis

JAARREKENING 2014. Stichting Theater Artemis JAARREKENING 2014 Stichting Theater Artemis Stichting Theater Artemis Amsterdam, 24 maart 2015 Betreft: jaarrekening 2014 Geacht bestuur, geachte Raad van Toezicht, Ingevolge uw opdracht hebben wij, aan

Nadere informatie

5.5 Managementstatuut

5.5 Managementstatuut 5.5 Managementstatuut Directie Overleg 24-04-14 en 27-05-14 Goedkeuring van RvT 23-04-14 en 04-06-14 Advies GMR 18-06-14 Vastgesteld door CvB Versie 1.0 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over Verkort finacieel verslag OVER 2016 van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD deel Balans per 31 december 2016 2 Exploitatierekening over 2016 3 Toelichting op de jaarrekening 4 1 Balans per 31 december 2016

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2016-2017 Naam school: De Fontein Leerlingaantal: 251 Klassendeler: 27 Brinnummer: 24 DX De Fontein is een Christelijke basisschool. We lezen en werken

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool SamSam. Oosterhout (Gld)

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool SamSam. Oosterhout (Gld) SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool SamSam Oosterhout (Gld) 1 2 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool SamSam. Iedere school stelt een SOP

Nadere informatie

Jaarplan 2013-2014. Still going strong.

Jaarplan 2013-2014. Still going strong. Jaarplan 2013-2014 Still going strong. Een jaarplan is afgeleid van het schoolplan Alle plannen voor 2011-2015 Eerst alle plannen keurig verdeeld over vier jaar; Bijstellingen door evaluaties; Toevoegingen

Nadere informatie

Schoolplan van RKBS De Hoeksteen 2015-2019

Schoolplan van RKBS De Hoeksteen 2015-2019 Schoolplan van RKBS De Hoeksteen 2015-2019 RKBS De Hoeksteen Braillestraat 2 1561 JP Krommenie T: 075-6284336 E: info@de-hoeksteen.nl Schoolplan De Hoeksteen 2015-2019. Pagina 1 Inleiding. Hier treft u

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Beleidsjaar 14-15 we maken de balans op Missie en kernwaarden/uitgangspunten Dit zijn wij, hier staan we voor Nadere analyse Wat gaat goed, wat pakken we aan Wat

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

SKPO, samen voor schitterend onderwijs

SKPO, samen voor schitterend onderwijs SKPO Eindhoven e.o. Jaarverslag 2014 SKPO, samen voor schitterend onderwijs Voorwoord Carla van den Heijkant, voorzitter College van Bestuur. Onze scholen staan in een omgeving waar het werken aan vooruitgang

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Nijmegen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Nijmegen RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Montessori Nijmegen Plaats : Nijmegen BRIN nummer : 12ZD C1 Onderzoeksnummer : 291967 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 2 mei 2017 Pagina

Nadere informatie

Bovenschools Jaarplan 2015. niet apart maar samen

Bovenschools Jaarplan 2015. niet apart maar samen Bovenschools Jaarplan 2015 niet apart maar samen INHOUD 1. Inleiding 3 2. Verantwoording beleidsvoornemens 3 3. Samenvatting beleidsvoornemens 3 4. Beleidsvoornemens uitgewerkt 6 4.1 beleid 6 4.2 leiderschap

Nadere informatie