RERUM NOVARUM - Geraardsbergen, 13 mei 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RERUM NOVARUM - Geraardsbergen, 13 mei 2015"

Transcriptie

1 RERUM NOVARUM - Geraardsbergen, 13 mei 2015 Marc Leemans, voorzitter ACV Vriendinnen, vrienden, Laat me beginnen met een citaat van 124 jaar oud uit de encycliek Rerum Novarum, over de arbeiders die niet verenigd en onverdedigd als zij waren, langzamerhand ten prooi vielen aan onmenselijke praktijken van hun meesters en aan een bandeloze concurrentiezucht. Ik citeer verder: De ellende werd nog vergroot door een allesverslindende woeker, die telkens weer, zij het in andere vormen, door hebzuchtige speculanten wordt gedreven. Hierbij komt het feit, dat enkele weinigen nagenoeg de gehele heerschappij verkregen over de arbeidsmarkt en over heel de handel, zodat een zeer klein aantal machtige geldmagnaten een bijna-slavenjuk hebben opgelegd aan de onafzienbare menigte proletariërs. Einde citaat. Qua taalgebruik klinkt het verouderd. Wat als we dit nu eens zouden hertalen naar onze tijd? U kent wel dat bekroonde programma. Wat als? Wat als de encycliek het ongebreidelde, geglobaliseerde kapitalisme had afgestopt? Dan hadden we geen analyses gehad Thomas Piketty, van James Galbraith, of van Paul Krugman over 1

2 de concentratie van geld en macht en over de groeiende ongelijkheid. Wat als de encycliek de bandeloze concurrentiezucht had doen verdampen? Dan hadden we na de val van de Berlijnse muur geen neerwaartse spiraal gekregen van mondiaal zoeken naar de weg van de minste weerstand en het grootste geldgewin. Wat als de encycliek geen morele steun had gegeven aan de niet verenigde en onverdedigde arbeiders? Dan hadden we geen sterke vakbond gehad die gewone mensen verdedigt. Dan hadden we geen mutualiteit gehad die gewone mensen bijstaat bij ziekte en invaliditeit. Dan hadden we geen middenveldorganisaties gehad die gewone mensen verenigen in tal van activiteiten en met tal van vrijwilligers. Om zo de steken op te rapen die markt en staat laten vallen. Maar de encycliek zorgde wel degelijk voor verandering. Voor het brengen van nieuwe dingen, voor het aanbreken van nieuwe tijden. Van betere tijden voor de gewone mensen. Alleen wordt vandaag de klok in tegengestelde richting gestuurd. Wat als we nu eens de gammele boten van vluchtelingen in de Middellandse zee niet meer onderscheppen? Zouden die radeloze mensen op de vlucht voor oorlog, honger of vervolging, hun zoektocht naar een beter leven dan opgeven?

3 Wat als we eens 1-euro-maaltijden aanbieden aan behoeftige mensen? Zouden die mensen zich dan na de maaltijd echt geholpen voelen? Of zouden ze zich nog steeds arm voelen? Wat als we er eens voor zorgen dat werklozen hun rekeningen niet meer kunnen betalen? Dan vinden die toch binnen de kortste keren werk? Wat als we schoolverlaters zonder diploma eens zonder inschakelingsuitkering zetten? Dan gaan die toch gewoon een diploma halen? Of blijven ze dan gewoon wat langer thuis inwonen? Wat als we de sociale uitkeringen eens niet aanpassen aan de prijsstijgingen? Dan pak je niks af. Dan komt er gewoon niks bij. Dat gaan die mensen toch niet voelen? Wat als we de lonen eens niet indexeren? Zouden mensen dan voelen dat ze dan 2% minder koopkracht hebben? Zouden die mensen dan ook beseffen dat ze dit jaarlijks rateren? Zou iemand van 25 dan beseffen dat hij dat dan voor de rest van zijn loopbaan misloopt en dat hem dat over die periode zo n volledig jaarloon kost? Wat als we de wettelijke pensioenleeftijd eens optrekken naar 67 jaar? Wat als we de uitgroeibanen moeilijker maken? En wat als we brugpensioen nog strenger beperken? Dan blijven al die mensen toch vanzelf blij en met meer goesting langer werken?

4 Wat als we eens zeggen dat dit allemaal gebeurt met een uitgestoken hand naar de sociale partners? En wat als we zeggen dat er een gigantische ruimte is voor het sociaal overleg? Zouden die onderhandelaars het dan erg vinden als we nadien hun unanieme en ondeelbare akkoorden toch nog aanpassen? Zouden die zich nadien daarom minder engageren voor overleg? Wat als we een onrechtvaardigheidsgevoel tegenkomen bij de zwaarst belaste groep? Wat als de mensen vinden dat de belasting op hun loon veel te hoog aandikt? Zouden we die dan niet kunnen overtuigen met de aankondiging van een taks shift? Om dan nadien alles uit de kast te halen om deze belofte naar de Griekse kalender te verschuiven. Wat als we die taks shift, als die dan toch onvermijdelijk wordt, eens richting hogere BTW sturen? Zodat we het geld vooral halen bij gewone gezinnen, van wie een groter deel van het inkomen opgaat aan consumptie? Zouden die mensen dan doorhebben dat dit gewoon lood om oud ijzer is, zoals prof. André De Coster het al eerder noemde, met in zijn spoor ook prof. Paul De Grauwe? Wat als we die vermogenswinstbelasting, als die echt onvermijdelijk is, eens herverpakken tot een speculatietaks. Een die zo dun en brokkelig is dat het een speculaastaks wordt: een zoethoudertje dat nadien slap uiteenvalt in je koffie.

5 Wat als? Wat als? Wat als? Het soort vragen die we nu elke ochtend in de krant lezen. Die we elke dag horen in het parlement. Die elke dag op de overlegtafels belanden. Het ACV zeurde maandenlang over het ontbreken van een overlegmogelijkheid met de politiek. Een politiek die prat gaat op de parlementaire meerderheid achter het regeringsbeleid. Die hooghartig elke kritiek wegwuift met de dooddoener dat mensen uitdrukkelijk voor dit beleid hebben gekozen. Een huidig vicepremier, die deel uitmaakte van de vorige marxistische belastingcoalitie - die zich nota bene met één zetel versterkte bij de laatste verkiezingen - stelt vandaag plompweg dat de mensen voor dit beleid hebben gekozen. Is dat zo? Hebben de mensen echt gekozen voor een indexsprong? Hebben de mensen echt gekozen voor pensioen vanaf 67 jaar? Hebben de mensen echt gekozen om van de onvrijwillige deeltijdse werknemers de helft van hun inkomensgarantieuitkering af te pakken? Hebben de mensen echt gestemd voor de terugkeer van lagere minimumlonen voor jongeren? Ik kan me in elk geval niet herinneren dat te hebben gelezen in de verkiezingsprogramma s. Wat als dat alles er wel had ingestaan? Zou men dan vandaag ook kunnen zeggen dat de mensen met ruime meerderheid voor dit beleid hebben gekozen?

6 Bij politieke verkiezingen kiezen mensen niet voor een regering. Ze kiezen wel voor partijen. In de verwachting dat die nadien een beleid voeren dat vertrekt van de verkiezingsprogramma s, dat zo goed mogelijk is voor een zo ruim mogelijke groep van burgers; dat bijdraagt tot een samenhangende samenleving, een rechtvaardige samenleving. Waarbij iedereen een juiste bijdrage levert in verhouding tot zijn of haar draagkracht. Een beleid, dat een breed draagvlak zoekt via en dialoog en overleg met de samenleving, met de sociale partners, met het breed vertakte maatschappelijke middenveld. Dat krijg je niet met de liberale regeringspartijen die een broertje dood hebben aan overleg. Wij hebben echter steeds een duidelijke lijn getrokken. Wij willen verantwoordelijkheid opnemen. Maar niet als men ons op een kaduke stoel zet en anderen in een comfortabele zetel. Dan speelt men het spel niet eerlijk. Daarom hebben we met mensen moeten manifesteren in Brussel. Daarom hebben we provinciale acties en een nationale staking moeten organiseren. Om finaal toch enige ruimte te krijgen voor overleg. Het ACV zeurde eerst lang voor het krijgen van overleg. Het ACV sleurde nadien hard aan het voeren van overleg. Op 17 december kwamen we met de werkgevers tot een minicompromis over eindeloopbaan en eenheidsstatuut. Waarna de

7 liberale partijen daar absoluut toch nog wat moesten aan wijzigen. Op 30 januari ging het ACV door tot de finish voor een sociaal akkoord En nadien haalden we daarvoor op 10 februari een krappe meerderheid op onze Algemene raad, na een zeer brede democratische raadpleging. Telkens omdat het ACV zijn nek durfde uitsteken. In dat akkoord stak een belangrijk luik over de welvaartsvastheid van sociale uitkeringen. Waarbij we -tegen de achtergrond van stijgende armoede- voorrang gaven aan de verhoging van de minimumuitkeringen met 2% én aan de eisen van Ziekenzorg en Okra voor hoger vakantiegeld voor invaliden en gepensioneerden. Met nadien nog een aanvullend akkoord met de werkgevers over de verzachting van de beschikbaarheid van oudere werklozen en SWT ers. Maar opnieuw moesten de drie liberale partijen hier aan morrelen en kwamen ze op de proppen met een nieuwe aangepaste beschikbaarheid. Geen kat die het begreep. Ook het ACV niet. We wachten nog steeds op definitief uitsluitsel. Vier maanden duurt die onzekerheid voor de oudere werklozen en SWT er al. Vier maanden!

8 Al kregen we vorige vrijdag, na maanden onzekerheid, groen licht van de regering voor die mensen die al voor 31 januari 2014 op SWT waren of in opzeg stonden. Maar het geeft toch enige hoop, vrienden. Hoop die we formuleren in positieve Wat als? vragen. Wat als een regering beseft dat je met overleg beter opschiet dan zonder overleg? Omdat je geen kant uit kan met een onrechtvaardig verhaal van eenzijdige inleveringen voor gewone mensen, dat de rijksten ontziet en de werkgevers in een zetel plaatst. Wat als een regering inziet dat je een beleid moet voeren dat verbindt en verenigt, in plaats van polariseert. Omdat een electorale overwinning je geen recht geeft op vijf jaar alleenheerschappij, zonder tegenspraak. Omdat je een middenveld niet voor vijf jaar monddood kan maken. Wat als een regering de resolutie van Nahima Lanjri, goedgekeurd in de Kamercommissie Volksgezondheid, snel uitvoert? Omdat je daarmee niet alleen de honger wegneemt van armen, maar ze ook een echt perspectief geeft. En omdat dat ons Europees engagement waarmaakt om het aantal mensen dat armoede of uitsluiting riskeert met terug te dringen.

9 Wat als een regering dus echt inzet op het optrekken van de minimumuitkeringen en minimum pensioenen tot boven de Europese armoedegrens? Er gebeurde tot nog toe enkel iets via het budget van de welvaartsvastheid. Ruim onvoldoende. Een regering die echte verandering wil, in het voordeel van wie zwak staat in het leven, die moet bij voorrang die minima leefbaar maken, in plaats van die mensen nog meer in de armoede te duwen. 1,5 miljard euro kost dat. Een regering met een gehavend sociaal blazoen weet wat haar te doen staat. Wat als een regering ervoor zorgt dat sociale voordelen en tarieven automatisch worden toegekend? Omdat mensen in armoede niet altijd hun rechten kennen en opnemen. Wat als een regering eens echt werk maakt van een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg? Omdat men vandaag een de huisdokter of tandarts nog te vaak uitstelt omwille van de kosten. En omdat men dit kan voorkomen door een verplichte en automatische sociale derdebetalersregeling in te voeren bij huisartsen, het beperken van ereloonsupplementen en meer kostentransparantie bij een ziekenhuisopname. Wat als de pensioendiscussie niet alleen een kwestie is van moeten, maar ook van kunnen? Omdat je wil dat oudere werknemers hun uittrede uit de arbeidsmarkt uitstellen. Omdat je weet dat je dan ook iets moet doen aan de omstandigheden waarin ze moeten werken.

10 Ik stel met genoegen vast dat Kris Peeters, op de vooravond van 1 mei, werkbaar werk uitriep tot topprioriteit. Wel, zo denken we er al lang over. We hebben tal van ideeën. Over vermijden van voortijdige burn out. Over voorkomen van ongevallen en beroepsziekten. Over hoe je via levenslang leren garandeert dat mensen dat op oudere leeftijd blijven meekunnen. Over verminderen van arbeidsbelasting. Hoe je mensen goesting doet krijgen om lang aan het werk te blijven. Hoe je werknemers moet ondersteunen en begeleiden om hun loopbaan naar eigen inzichten vorm te geven, met af en toe ook wat tijdkrediet en loopbaanonderbreking. Dat bereik je in elk geval niet met Uber-methodes van sociale dumping? En zeker niet met de nieuwe flexijobs in de horeca. Die zullen er alleen toe leiden dat veel onvrijwillig deeltijdsen simpelweg geen volledig contract meer krijgen. Dat laagbetaalde oproepcontracten de zwaksten nog meer naar onder duwen. No rules, no limits, just freedom! Vandaag in de horeca, maar binnen de kortste keren ook in alle andere sectoren. Om ten langen leste heel onze arbeidsbescherming te ontwrichten. Wat als een regering niet langer kiest voor een saneringsbeleid, dat de lasten eenzijdig legt op de werknemers en mensen met

11 een sociale uitkering of pensioen. Omdat men ook iets vraagt aan de andere inkomensgroepen. Wat als een regering ook een indexsprong oplegt aan de verhuurders? Omdat ook inkomen uit huur een evenwaardige bijdrage mag leveren. Wat als er een echte tax shift komt? Omdat het ACV daar al jarenlang op hamert. Omdat zeer vele geleerde instanties en wetenschappers,oeso, IMF en zelfs de Europese commissie vandaag dat ook ten sterkste aanbevelen. Wat als een tax shift vertrekt vanuit één simpel principe : een euro is een euro? Waarbij men elke verdiende euro naar draagkracht gelijk belast. Of je die nu verdient als werknemer, als zelfstandige, als vrij beroep, als belegger, als vermogende of als huisbaas. Met hoogstens afwijkingen als die echt gerechtvaardigd zijn, zoals voor sociale uitkeringen. Wat als een tax shift wordt gebruikt om de druk te verlichten op de werknemers, die vandaag een te groot deel financieren van de collectieve voorzieningen en sociale bescherming. Omdat iedereen mee geniet van die diensten. Omdat daarom ook best iedereen naar draagkracht en vermogen bijdraagt.

12 Wat als die taks shift de zware druk op arbeid verschuift naar een faire bijdrage van vermogenden? En wat als de nieuwe opbrengsten hiervan niet direct de deur uitgaan via een nieuwe algemene lastenverlaging voor alle bedrijven? Wat als men vooral de tewerkstelling steunt in sectoren die het moeilijk hebben, zoals industrie en bouw? Geeft dat niet meer structurele kansen op jobcreatie? Veel meer dan een gratuite indexsprong zonder enig engagement tot jobs. Wat als die tax shift ook bijdraagt tot het herstel van de koopkracht van werknemers en van mensen met een uitkering op pensioen? Wat als niet drie, maar alle vier de regeringspartijen het eens raken over een tax shift met een omvang van minstens 5 miljard? Daar komen we al een eind mee. Maar laten we het vel van de beer vooral niet verkopen. De premier beloofde op 15 januari, en hij herhaalde dat op 30 januari, aan de sociale partners dat er een taks shift ging komen tegen Pasen. Nadien werd dit tegen de zomer. Op dit ogenblik willen sommigen dit naar het najaar schuiven. Wellicht vanuit de redenering, van uitstel komt afstel. Voor de regering kon het niet snel genoeg gaan met het aanpakken van de index, of de pensioenleeftijd. Maar die daadkracht ontbreekt volledig op het fiscale terrein. Wij verwachten van onze premier en van zijn regering dat ze hun woord houden.

13 Wat als men een tax shift dus niet langer bekijkt als een verhaal van winnaars en verliezers? Maar wel als een verschuiving waarvan we allemaal samen beter worden. Richting 1,5 miljard voor het verhogen van uitkeringen en pensioen tot de Europese armoedenorm. Richting het neutraliseren van de indexsprong. Richting een doelgerichte lastenverlaging met de meeste garanties op extra jobs. Wat als men politiek niet langer inzet op polarisatie, op het tegen mekaar opzetten van bevolkingsgroepen? Omdat we beter allemaal schouder aan schouder vechten tegen wat het samenleven bedreigt. Omdat we beter samen werk maken van wat verbindt, van wat integreert. Met de regeringen. Met de werkgevers ook. Dus tegen de polarisatie. Tegen toenemend racisme en xenofobie. Wat als er politiek terug wat meer ruimte komt voor nuance, voor evenwicht, voor overleg, voor respect? Respect voor werknemers. Respect voor mensen die moeten rondkomen met een uitkering. Respect, kortom, voor gewone mensen. Wat als gewone mensen hun Muur van Geraardsbergen niet langer opgeofferd zien aan de VIP-tenten van het commerciële Rondjesdraaien van Vlaanderen? Omdat het inkomen, de kwaliteit van arbeid en van leven van gewone mensen niet

14 minder respect mogen krijgen dan de winst, het rendement van vermogen en het succes van rijke mensen. Omdat je respect niet gratis krijgt. Omdat je respect afdwingt. Omdat je respect moet verdienen. Dat is inmiddels meer dan duidelijk. En dat is waar onze beweging blijft voor gaan. Wat als we volgend jaar 125 jaar Rerum Novarum vieren en op dat moment gewone mensen én rijke mensen correct, respectvol, gelijkwaardig en rechtvaardig worden behandeld? Dat zou pas een verandering zijn. Een verandering ten goede. Dat zou pas een programma zijn waar iedereen een prijs mee wint. Ik dank jullie allen.

Toespraak Marc Leemans

Toespraak Marc Leemans 06.11.2014 Toespraak Marc Leemans Vrienden, vriendinnen, Dank voor jullie massale opkomst. De kwaadheid van de gewone mensen is groot. Het ongenoegen zit diep. Omdat slechts één groep de volle factuur

Nadere informatie

Woensdag. 7 oktober. Brussel

Woensdag. 7 oktober. Brussel Woensdag 7 oktober Brussel KRUIMELS VOOR DE WERKNEMERS KRUIMELS VOOR DIEGENEN DIE VAN EEN UITKERING MOETEN LEVEN KRUIMELS VOOR DIEGENEN DIE DE TOEKOMST VAN HET LAND ZIJN ABVV, ACV en ACLVB zetten het verzet

Nadere informatie

REGEERAKKOORD: DOOF VOOR DE WERKNEMERS EN DE GERECHTIGDEN OP SOCIALE UITKERINGEN GUL VOOR WERKGEVERS EN VERMOGENDEN

REGEERAKKOORD: DOOF VOOR DE WERKNEMERS EN DE GERECHTIGDEN OP SOCIALE UITKERINGEN GUL VOOR WERKGEVERS EN VERMOGENDEN REGEERAKKOORD: DOOF VOOR DE WERKNEMERS EN DE GERECHTIGDEN OP SOCIALE UITKERINGEN GUL VOOR WERKGEVERS EN VERMOGENDEN Persconferentie Gemeenschappelijk Vakbondsfront Brussel, 15 oktober 2014 Vooraf 16 juni

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

Kleine aanpassingen en overgangsmaatregelen

Kleine aanpassingen en overgangsmaatregelen Federaal regeerakkoord Kleine aanpassingen en overgangsmaatregelen De federale regering kwam vorige week met een reeks kleine aanpassingen aan de regeringsmaatregelen die moeten worden uitgevoerd door

Nadere informatie

Deze man werd net ontslagen...

Deze man werd net ontslagen... Deze man werd net ontslagen... Een vaste job is de beste bescherming tegen armoede. Maar de arbeidsmarkt is niet voor iedereen even genadig. Jaarlijks verliezen talloze mensen hun werk en daarmee ook hun

Nadere informatie

HET PUNTENSYSTEEM. Wat wil de regering doen met mijn pensioen? En hoe hierop te reageren... CSC

HET PUNTENSYSTEEM. Wat wil de regering doen met mijn pensioen? En hoe hierop te reageren... CSC 1.200 levenslang HET PUNTENSYSTEEM Wat wil de regering doen met mijn pensioen? En hoe hierop te reageren... CSC Brochure Pensioenen 2018 NL.indd 1 17/02/2018 10:44:18 Wat is het voornaamste project van

Nadere informatie

Slottoespraak Ann Vermorgen, nationaal secretaris ACV

Slottoespraak Ann Vermorgen, nationaal secretaris ACV Slottoespraak Ann Vermorgen, nationaal secretaris ACV 24 november 2017 (Vlaams ACV-congres) Beste militanten Beste collega s Beste genodigden Gelijkheid maakt het verschil. Onder deze titel hebben we de

Nadere informatie

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN PC 330 TANDPROTHESEN JAN2015 Woordje van de nationaal verantwoordelijke Sinds 1 januari 2015 gelden er voor de arbeiders nieuwe en. Zij hebben vanaf 1 januari 2015 ook het recht om de redenen van hun ontslag

Nadere informatie

Koninklijk Besluit re-integratietraject - fiche

Koninklijk Besluit re-integratietraject - fiche Koninklijk Besluit re-integratietraject - fiche Context In de sociale zekerheid zien we dat de uitgaven voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen sterk stijgen. Als de zaken verder evolueren zoals ze nu

Nadere informatie

PERSDOSSIER. Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers?

PERSDOSSIER. Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers? Persconferentie van 13 juli 2015 PERSDOSSIER Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers? Duidelijkheid scheppen MOC, beweging.net en de partnerorganisaties

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

4. Nu zien we echte verandering. Hebt u niet te lang zitten klooien met PS?

4. Nu zien we echte verandering. Hebt u niet te lang zitten klooien met PS? ONS VERHAAL 1. Waar heeft CD&V het verschil gemaakt? Zowel voor als na de verkiezingen hebben wij gezegd dat de komende vijf jaar moeten gaan over economische groei mét sociale vooruitgang. Dat evenwicht

Nadere informatie

Verhoging van alle minima en forfaits op , zowel voor volledig als tijdelijk werklozen als voor SWT:

Verhoging van alle minima en forfaits op , zowel voor volledig als tijdelijk werklozen als voor SWT: IPA 2017-2018 De kogel is door de kerk. Er is een interprofessioneel akkoord (IPA) voor 2017-2018. Het akkoord heeft betrekking op de loonnorm, de welvaartsvastheid, de verlenging en aanpassing van de

Nadere informatie

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Persconferentie Welkom door Jos Geysels, voorzitter Decenniumdoelen Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer door Michel Debruyne, coördinator Decenniumdoelen

Nadere informatie

Wie betaalt de besparingen?

Wie betaalt de besparingen? Wie betaalt de besparingen? Persconferentie Welkom Wie betaalt de besparingen? door Michel Debruyne, coördinator Decenniumdoelen Conclusie door Jos Geysels Vragenronde WAAROM DEZE BEREKENINGEN De 9 e Armoedebarometer

Nadere informatie

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Blackbox komt eraan Een geregistreerde kassa voor de horeca 2015 2016 Horeca Expo Gent 2014 Geert

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 VERTREKPUNT: 2014 Inzet -3D Plan: Economische groei en sociale vooruitgang of -Confederalisme Voorwaarden - Communautaire standstill -

Nadere informatie

PERSONEELSVERGADERING ACOD UNIVERSITEIT GENT

PERSONEELSVERGADERING ACOD UNIVERSITEIT GENT PERSONEELSVERGADERING ACOD UNIVERSITEIT GENT De maatregelen in deze presentatie zijn gebaseerd op de informatie zoals ze beschikbaar was op 25 NOVEMBER 2014 Vooraf: wat is ACOD? ABVV Socialistische vakbond

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 1. Inleiding Eén van de eerste beslissingen van de regering Di Rupo I, had betrekking op de hervorming van de pensioenen. Intussen werden al heel wat

Nadere informatie

Wat zit er in het ontwerpakkoord?

Wat zit er in het ontwerpakkoord? Wat zit er in het ontwerpakkoord? Ter herinnering, tegen 31 januari moesten vier deeldossiers hun beslag krijgen: - welvaartsvastheid voor de sociale uitkeringen; - loonvorming; - kader-cao s voor een

Nadere informatie

Show me the honey - Marc Leemans

Show me the honey - Marc Leemans Show me the honey - Marc Leemans vr 31/10/2014-09:59 Marc Leemans Dat er met deze federale regering inleveringen zaten aan te komen voor de werknemers, dat realiseerden we ons. We moeten samen door de

Nadere informatie

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Gert Peersman Universiteit Gent Seminarie VGD Accountants 3 november 2014 Dé grootste uitdaging voor de regering Alsmaar stijgende Noordzeespiegel

Nadere informatie

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Beste vriendinnen en vrienden, Dit is fantastisch! De enorme opkomst voor dit schitterend congres. Ik ben deze middag een trots boegbeeld. Om

Nadere informatie

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie)

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) 1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) dat vakbonden aansprakelijk worden gesteld en gesanctioneerd kunnen worden in geval van problemen

Nadere informatie

De Arbeider. Arbeidsmarkt. Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen. De krant voor de economisten.

De Arbeider. Arbeidsmarkt. Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen. De krant voor de economisten. De Arbeider De krant voor de economisten. Arbeidsmarkt Alles over de Informatie over studentenjobs (p. 3) en de Actualiteit (p. 2). Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II Opgave 1 Armoede en werk 1 Het proefschrift bespreekt de effecten van het door twee achtereenvolgende kabinetten-kok gevoerde werkgelegenheidsbeleid. / De titel van het proefschrift heeft betrekking op

Nadere informatie

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding Senaat, 22 juni 2015 Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding 1. Voorstelling 2. Algemeen 3. Welke maatregelen zijn er nodig? 4.

Nadere informatie

Arbeiders organiseert u! CNV Senioren 29 maart 2017

Arbeiders organiseert u! CNV Senioren 29 maart 2017 Arbeiders organiseert u! CNV Senioren 29 maart 2017 Industriële revolutie Engeland, Frankrijk en België ontwikkelen Nederland tot 1850 achtergebleven De arbeidersklasse Werken in fabrieken Arbeidersklasse

Nadere informatie

Armoedebarometer 2012

Armoedebarometer 2012 Armoedebarometer 2012 Jill Coene An Van Haarlem Danielle Dierckx In opdracht van Decenniumdoelen 2017 Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin verdubbeld tot 8,6% op tien jaar tijd - Kwalijke

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden!

Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden! Persdossier Brussel, 25 januari 2016 Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden! 1) Gepensioneerden en andere uitkeringsgerechtigden betaalden al meermaals de prijs a. Indexsprong: de sociale uitkeringen

Nadere informatie

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s.

Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s. Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s. Door het dagelijks verdedigen van onze collega s willen we de verplichte

Nadere informatie

Nieuw sectorakkoord 2015-2016. Woordje van de Nationaal Secretaris PC118 VOEDINGS- NIJVERHEID. Grote lijnen van het akkoord: JULI2015 INHOUD

Nieuw sectorakkoord 2015-2016. Woordje van de Nationaal Secretaris PC118 VOEDINGS- NIJVERHEID. Grote lijnen van het akkoord: JULI2015 INHOUD PC118 VOEDINGS- NIJVERHEID VOEDINGSINDUSTRIE JULI2015 Woordje van de Nationaal Secretaris Na weken vergaderen is het ons gelukt om een sectorakkoord af te sluiten met de werkgevers van de voedingsnijverheid.

Nadere informatie

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING Vier luiken: I. Loonvorming II. Welvaartsvastheid sociale uitkeringen III. Verlenging bestaande afspraken IV. Eenheidsstatuut arbeiders/bedienden I.

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1.

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1. Boekverslag door S. 1058 woorden 18 januari 2015 7.6 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Maatschappijleer Werk Paragraaf Werk: als je iets doet, omdat andere mensen daar behoefte aan hebben. Goed

Nadere informatie

BEGROTINGSCONTROLE 2016

BEGROTINGSCONTROLE 2016 BEGROTINGSCONTROLE 2016 EEN ZORGVULDIGE BEGROTING DIE DE EUROPESE VERBINTENISSEN RESPECTEERT Zaterdag 9.04.2016 PRINCIPES Evenwicht in 2018 Naleven van de Europese budgettaire verbintenissen : 0,6% verbetering

Nadere informatie

Vrienden, ik wil eindigen met een driedubbele oproep:

Vrienden, ik wil eindigen met een driedubbele oproep: Beste vrienden, We zijn aan het einde gekomen van een gevulde dag, met interessante sprekers. Over generaties heen en tussen generaties in, het debat voeren over solidariteit is niet evident. Maar waar

Nadere informatie

Verpletterende maatregelen

Verpletterende maatregelen FEDERAAL REGEERAKKOORD Verpletterende maatregelen Startende personeelsleden In je portefeuille! Loopbaanonderbreking En daar boven op Startende personeelsleden Sterke vermindering van de werkloosheidsuitkeringen

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan?

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de economische crisis van 2009 en 2012 doorstaan? Die twee jaar bedraagt de economische groei respectievelijk -2,8% en

Nadere informatie

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen Het Inkomen van Chronisch zieke mensen een uiteenzetting door: Greet Verbergt voor t Lichtpuntje & Vlaamse pijnliga 18 april 2009 Greet Verbergt is navorser en collega van Prof. Bea Cantillon aan het Centrum

Nadere informatie

Het gaat hier om de aanvullende pensioenen die sommige werkgevers of sectoren voor hun personeel voorzien.

Het gaat hier om de aanvullende pensioenen die sommige werkgevers of sectoren voor hun personeel voorzien. Fiche 1 Op de agenda van de Nationale Arbeidsraad Aanvullende pensioenen (2 e pijler) Het gaat hier om de aanvullende pensioenen die sommige werkgevers of sectoren voor hun personeel voorzien. Wat willen

Nadere informatie

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord.

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord. T O E L I C H T I N G B I J O N T W E R P - A K K O O R D G R O E P V A N T I E N V A N 1 4 O K T O B E R 2015 De Groep van Tien bereikte op 14 oktober 2015 een ontwerp-akkoord over enkele belangrijke

Nadere informatie

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam Initiatiefvoorstel SP Rotterdam maart 2015 Er is genoeg voor iedereen SP-voorstel voor een eerlijke verdeling

Nadere informatie

Nieuwe Regering, wat nu

Nieuwe Regering, wat nu 2014-11-12 Nieuwe Regering, wat nu De regeerverklaring van Michel I in een notedop Vooreerst willen we stellen dat we enkel grote lijnen weergeven. Veel is ook nog niet duidelijk welk de concrete impact

Nadere informatie

- enkel het gesproken woord geldt - TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS

- enkel het gesproken woord geldt - TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS - enkel het gesproken woord geldt - TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Woensdag 4 mei 2016 TOESPRAAK OP DE NACHT VAN DE SOLIDAIRTEIT

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Tax shift / Federale regering

Tax shift / Federale regering Tax shift www.vereeck.be lode.vereeck@uhasselt.be 099/59.9. Federale regering Krachtlijnen van het regeerakkoord gezond financieel-economisch beleid sanering = 100% bezuinigingen (8,1 miljard) o.a. sociale

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

BEGROTING EN HERVORMINGEN

BEGROTING EN HERVORMINGEN BEGROTING EN HERVORMINGEN NALEVING VAN DE EUROPESE BEGROTINGSVERBINTENISSEN VAN BELGIË VERDERZETTEN VAN DE STRUCTURELE HERVORMINGEN INZETTEN OP DE STRATEGISCHE INVESTERINGEN ZATERDAG 15.10.2016 - BRUSSEL

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

2 a) Geld. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste omdat je voorwerpen en diensten wilt gebruiken en die nou eenmaal geld kosten.

2 a) Geld. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste omdat je voorwerpen en diensten wilt gebruiken en die nou eenmaal geld kosten. Antwoorden door een scholier 1480 woorden 14 november 2003 4,6 59 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer hoofdstuk 3 1 a) Als iemand ouder wordt nemen ze vaker een vast baan.

Nadere informatie

Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat

Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat ACV-nieuwarsbabbel 18 nuari 2017 Diepenbeek Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat Het ACV plaatste bij de verhoging van de pensioenleeftijd heel wat vraagtekens bij de 'werkbaarheid' van die

Nadere informatie

Rerum Novarum - Gent Toespraak Marc Leemans - Voorzitter ACV. Vriendinnen, vrienden,

Rerum Novarum - Gent Toespraak Marc Leemans - Voorzitter ACV. Vriendinnen, vrienden, Rerum Novarum - Gent - 2016 - Toespraak Marc Leemans - Voorzitter ACV Vriendinnen, vrienden, Rerum Novarum is een feest. 125 jaar Rerum Novarum is dat nog meer. Zoals elk verjaardagsfeest moet zijn; even

Nadere informatie

DE PERFECTE STORM. Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken. Gert Peersman & Koen Schoors.

DE PERFECTE STORM. Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken. Gert Peersman & Koen Schoors. DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent Beleidsseminarie eindeloopbaan 6 december 2012 De Perfecte

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Aanvraag huurprijsherziening.

Aanvraag huurprijsherziening. Aanvraag huurprijsherziening. Geachte heer, mevrouw Via dit aanvraagformulier wenst u gebruik te maken van de mogelijkheid om minder huur te betalen. In overeenstemming met de wet 1 moet uw huidig inkomen

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

ACV Leuven. Juli

ACV Leuven. Juli ACV Leuven Juli 2018 078 15 15 99 www.acv-leuven.be 1. Bijdragen Privésector (+ wegvervoer ACV-Transcom) Standaardbijdrage 17,32 Deeltijds werkende (max. halftijds en zonder uitkering) 11,74 Bedienden

Nadere informatie

De toekomst van het sociale Europa en de implicaties voor Vlaanderen / België

De toekomst van het sociale Europa en de implicaties voor Vlaanderen / België De toekomst van het sociale Europa en de implicaties voor Vlaanderen / België Ides Nicaise, KU Leuven VLEVA Rondetafel Europese Pijler van Sociale Rechten Brussel, 30 mei 2017 Re-InVEST u Actie-onderzoek

Nadere informatie

Het Federaal regeerakkoord toegelicht: loonvorming, lastenverlaging en eindeloopbaan

Het Federaal regeerakkoord toegelicht: loonvorming, lastenverlaging en eindeloopbaan Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen Koningsstraat 154-158, 1000 Brussel tel. 02 229 81 11, fax 02 229 81 00 info@voka.be, www.voka.be Het Federaal regeerakkoord toegelicht: loonvorming, lastenverlaging

Nadere informatie

Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB

Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB 2012_03_24 speech Boost ACLVB 1 Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB MILITANTENFEEST Viering 120 jaar ACLVB 24 maart 2012 Beste vrienden, De komende weken zijn van het allergrootste belang voor onze

Nadere informatie

een samenleving die hoop biedt op welvaart, respect voor wie daaraan bijdraagt en de zekerheid dat iedereen er ook beter van wordt

een samenleving die hoop biedt op welvaart, respect voor wie daaraan bijdraagt en de zekerheid dat iedereen er ook beter van wordt Hoe kan het ook anders, één mei staat dit jaar in het teken van verkiezingen. Ik heb te veel respect voor het moederschap om het voor de zoveelste keer over de moeder aller verkiezingen te hebben. Maar

Nadere informatie

MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE. asse.pvda.be

MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE. asse.pvda.be MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN SCHUD ZE WAKKER! STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE asse.pvda.be 300 IDEEËN VOOR EEN GEMEENTE OP MENSENMAAT Beeld je een gemeente in waar armoede

Nadere informatie

Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon. Floris Heukelom

Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon. Floris Heukelom Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon Floris Heukelom f.heukelom@fm.ru.nl Inhoud presentatie Wat zegt Piketty precies? Vanwaar de snelle en enorme impact? Kritiek op Piketty Wat moeten we er van vinden?

Nadere informatie

RE-INTEGRATIE VAN LANGDURIG ZIEKEN

RE-INTEGRATIE VAN LANGDURIG ZIEKEN RE-INTEGRATIE VAN LANGDURIG ZIEKEN Januari 2017 Het voorbije jaar verschenen er in de media heel wat berichten over de plannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Werk Kris

Nadere informatie

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s Vrienden, Socialisten, 1 mei, dat is het verhaal van vrouwen en mannen, zoals Geert. 1 mei, dat is het verhaal van het échte leven. Het leven, waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de

Nadere informatie

niet enkel samenwonenden, maar ook gezinshoofden en alleenstaanden zullen na een bepaalde periode nog slechts een minimumuitkering ontvangen

niet enkel samenwonenden, maar ook gezinshoofden en alleenstaanden zullen na een bepaalde periode nog slechts een minimumuitkering ontvangen Nummer 28/2012 vrijdag 2 november 2012 De nieuwe regels werkloosuitkeringen Wat en hoe De versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen treedt in werking op 1 november 2012. Wat betekent dit?

Nadere informatie

DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent

DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent 1 2 De Perfecte Storm Samenloop van drie crisissen die economische

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

Knipperlichten - Sociaal en arbeidsrecht. Hanne Cattoir Advocaat Claeys & Engels

Knipperlichten - Sociaal en arbeidsrecht. Hanne Cattoir Advocaat Claeys & Engels Knipperlichten - Sociaal en arbeidsrecht Hanne Cattoir Advocaat Claeys & Engels Brussel, 14 maart 2018 Inhoud : enkele recente wetswijzigingen Uitbreiding flexi-jobs Proefperiode 2.0 Invoering activeringsbijdrage

Nadere informatie

Een hongermaal voor werknemers en uitkeringsgerechtigden Wat krijgen werknemers en uitkeringsgerechtigden op hun bord?

Een hongermaal voor werknemers en uitkeringsgerechtigden Wat krijgen werknemers en uitkeringsgerechtigden op hun bord? Een hongermaal voor werknemers en uitkeringsgerechtigden Wat krijgen werknemers en uitkeringsgerechtigden op hun bord? een blokkering van de indexering van lonen en sociale uitkeringen, tot dit een indexsprong

Nadere informatie

Assuraliavoorstel tijdspaarrekening

Assuraliavoorstel tijdspaarrekening Assuraliavoorstel tijdspaarrekening Eerste commentaar ACV Gent, 23 november 2007 Chris Serroyen Studiedienst ACV cserroyen@acv-csc.be Studiedienst Tijdsparen? Interessant 1. in de ideale formule waarin

Nadere informatie

AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS

AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS Pagina 1 van 5 AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS Beste huurder, Via dit formulier kan je een herziening van de huurprijs aanvragen. De huurprijs wordt nu berekend op het referentie-inkomen 1 (2014). Als jouw

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Wie zijn we wie is cultuurvakbond?

Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we? Cultuurvakbond is vakbondswerking van LBC-NVK non-profit LBC-NVK is een beroepscentrale van ACV 5 sectoren: non-profit, distributie, financiën, diensten,

Nadere informatie

Is een initiatief en een uitgave van het samenwerkingsverband Decenniumdoelen Brussel

Is een initiatief en een uitgave van het samenwerkingsverband Decenniumdoelen Brussel Is een initiatief en een uitgave van het samenwerkingsverband Decenniumdoelen 2017 Brussel Januari 2017 INHOUD 1. Scherp stellen op de gevolgen van de besparingen... 3 2. Welke gezinnen onderscheiden we?...

Nadere informatie

December2014 Samenstelling: Freddy Vaes

December2014 Samenstelling: Freddy Vaes December2014 Samenstelling: Freddy Vaes Moeten we jullie nog overtuigen dat het wel degelijk zinvol is om op 15 december aanstaande het werk neer te leggen uit protest tegen wat er allemaal op tafel ligt?

Nadere informatie

Vrienden, kameraden, Eén van de fundamenten van onze samenleving is vrijheid. De vrijheid om te verschillen van mening met wie het bewind voert.

Vrienden, kameraden, Eén van de fundamenten van onze samenleving is vrijheid. De vrijheid om te verschillen van mening met wie het bewind voert. Vrienden, kameraden, Eén van de fundamenten van onze samenleving is vrijheid. De vrijheid om te verschillen van mening met wie het bewind voert. Hier staan vandaag zonder het te hebben over wat in Turkije

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

voor werk en koopkracht en avant pour l'emploi et le pouvoir d'achat Zaterdag 10.10.2015

voor werk en koopkracht en avant pour l'emploi et le pouvoir d'achat Zaterdag 10.10.2015 voor werk en koopkracht en avant pour l'emploi et le pouvoir d'achat Zaterdag 10.10.2015 werkgelegenheid ondersteunen en koopkracht verhogen Doelstellingen 1 2 3 4 5 6 7 Budgettaire engagementen respecteren

Nadere informatie

STATUTAIR CONGRES 2010 Definitieve versies zoals gestemd op 22/10/2010

STATUTAIR CONGRES 2010 Definitieve versies zoals gestemd op 22/10/2010 Socialisme Welvaart Gepensioneerden Bruggepensioneerden Internationaal Jongeren Militantisme Vooruitgang Leden Acties Dienstverlening België Europa Kaderleden BBTK SETCa RESOLUTIES & MOTIES STATUTAIR CONGRES

Nadere informatie

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE NATIONAAL SECRETARIAAT Huidevettersstraat 165 1000 Brussel T 02 502 55 75 F

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten. 26 september 2012 Brussel

EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten. 26 september 2012 Brussel EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten 26 september 2012 Brussel 1. Europa 2020 - Minder en minder aandacht voor inclusieve groei en armoede doelstelling Economisch

Nadere informatie

Europese armoededrempel. Die uitkeringen willen we met dit wetsvoorstel optrekken.

Europese armoededrempel. Die uitkeringen willen we met dit wetsvoorstel optrekken. WETSVOORSTEL tot wijziging van de regelgeving met het oog op het optrekken van de uitkeringen voor alleenstaanden tot op niveau van de Europese armoededrempel Toelichting Dames en heren, Développements

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG

13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG 13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG ACVBIE Antwerpen (met dank aan LBC-NVK) Het IPA-overleg startte in een strakke timing op 4 data in januari om finaal te landen op woensdag 23 januari 2019. De nieuwe

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

125 JAAR RERUM NOVARUM

125 JAAR RERUM NOVARUM Sint-Niklaas, 05 mei 2016 125 JAAR RERUM NOVARUM Patrick Develtere voorzitter beweging.net onder embargo tot 4 mei 2016 20u15 Beste vrienden en vriendinnen Vandaag is het 125 jaar geleden dat Paus Leo

Nadere informatie

acv Provincie antwerpen Januari

acv Provincie antwerpen Januari acv Provincie antwerpen Januari 2019 www.acv-antwerpen.be 1. Bijdragen Privésector (+ wegvervoer ACV-Transcom) Standaardbijdrage 17,32 Deeltijds werkende (max. halftijds en zonder uitkering) 11,74 Bedienden

Nadere informatie