Opleidingsplan Accent-opleidingsscholen 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingsplan Accent-opleidingsscholen 2018"

Transcriptie

1 Opleidingsplan Accent-opleidingsscholen 2018 Inleiding Het opleiden van nieuwe leerkrachten samen met Hogeschool Iselinge heeft op de Accentscholen een lange traditie. In het verleden hebben veel potentiële leerkrachten een stageplek gekregen op de Accentscholen en vanaf 2006 zijn een aantal Accentscholen gestart met het werkplekleren. Studenten zijn vanaf dat moment steeds meer in de praktijk opgeleid en beoordeeld door de Accentscholen zelf. Vervolgens zijn er opleidingsscholen gevormd en elke opleidingsschool heeft een schoolopleider opgeleid. Met Hogeschool Iselinge is voortdurend over de kwaliteit van het opleiden in de praktijk gesproken. AccentScholengroep telt per 1 augustus 2018 veertien opleidingsscholen. de Bataaf, de Emmaschool en de Julianaschool in Winterswijk; de Klimop in Lintelo; t Warmelinck in IJzerlo; cbs Barlo in Barlo; de Triangel en SBO nieuwhessen in Aalten; t Möllenveld, de Haart (Aalten) de Bosmark in Dinxperlo de Höve in de Heurne de Hoeksteen in Groenlo de Knienenbult in Westendorp de Meeander in Varsseveld De Bosmark en SBo nieuwhessen zijn vanaf Academische opleidingsschool. De opbouw van dit opleidingsplan Bij het schrijven van dit opleidingsplan is gebruik gemaakt van het Opleidingsplan van Hogeschool Iselinge en de notitie Accent en de opleidingsschool Het Opleidingsplan van Hogeschool Iselinge beschrijft de gewenste koers en de zichtbaarheid van de gewenste ambities. De Accentnotitie Accent en de opleidingsschool 2017 geeft de door Accent gewenste koers en de realisaties weer.

2 De betekenis van het Opleiden in School Wat zijn de landmarks voor Opleiden in School? Welke richtinggevende uitspraken kunnen gedaan worden om in gesprek te gaan over de koers die we in willen zetten? Hiervoor zijn in dit beleidsplan zeven oriëntatiepunten beschreven. De korte toelichting beschrijft waar de landmark voor staat en hoe het gezamenlijk opleiden er uitziet wanneer de ambitie behaald is. De beschreven landmarks zijn gearceerd weergegeven. De wijze waarop AccentScholengroep vorm wil geven aan het Opleiden in de school en de ambities wil realiseren is hieraan toegevoegd. 1. Netwerkleren In het Partnerschap Opleiden in School Oost-Gelderland leren studenten, lerarenopleiders (uit de opleidingsschool en het opleidingsinstituut) en andere betrokkenen samen in netwerken. De opleidingsschool is zo n netwerk, een professionele leergemeenschap, waar het leerteam (alle studenten van de opleidingsschool samen) deel van uitmaakt. Daarnaast zijn er vele andere leernetwerken, waaronder Academische Werkplaatsen, waarin een rijke interactie is tussen een dwarsdoorsnede aan participanten die samen leren, onderzoeken en onderwijs ontwikkelen. Visie op onderwijsontwikkeling bij AccentScholengroep. Bij AccentScholengroep vormen de volgende uitgangspunten de basis voor onderwijsontwikkeling: eigenaarschap, het leren van en met elkaar en leren centraal. Doordat alle medewerkers zich steeds richten op deze uitgangspunten, wordt het onderwijs versterkt. AccentScholengroep ontwikkelt zich op deze wijze tot de lerende organisatie die het wil zijn. Een opleidingsschool is innovatief en staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Opleidingsscholen krijgen input voor de schoolontwikkeling vanuit de Hogeschool Iselinge en het curriculum van de Hogeschool Iselinge wordt weer gevoed door de schoolontwikkeling van de scholen. Het mes snijdt hierbij dus aan twee kanten. Interne opleiders en directeuren van de Accent-opleidingsscholen wisselen tweemaal per jaar ervaringen uit. Ervaringen van de opleidingsscholen worden jaarlijks gedeeld met alle Accentscholen. Tevens wordt er aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen. 2. Hybride Waar de stageschool en het opleidingsinstituut ooit twee werelden waren, en Opleiden in School uitgevonden werd als de brug tussen beide contexten, is de hybride leeromgeving van het Partnerschap Opleiden in School Oost-Gelderland nu een verzameling aan leersituaties die soms gesitueerd zijn in de praktijk, soms op de opleiding, maar vaak ook in beide. Gelijktijdigheid, gedeelde curriculumdoelen, en overkoepelende thema s kenmerken het synergetische en versmolten curriculum, waarin studenten een groot, zo niet het grootste, deel van hun tijd doorbrengen in de opleidingsschool, waar zij onderwijs verzorgen, ontwerpen en onderzoeken. Ook het gezamenlijk ontwikkelen van onderwijs, zowel voor leerlingen als voor studenten is een uitingsvorm van het hybride karakter van de samenwerking.

3 Het opleiden van de studenten bij AccentScholengroep. Eerste en tweede jaars studenten zijn welkom op alle opleidingsscholen, behalve op de speciale basisschool nieuwhessen. Deze school ontvangt alleen derde en vierde jaars studenten vanwege het bijzondere karakter van de school. Derde en vierde jaars studenten zijn welkom op alle opleidingsscholen. Derde jaars: de opleidingsschool plaatst een vacature waarin ze haar ontwikkelthema s zo mogelijk laat corresponderen bij een minor van de student. Vierde jaars: de opleidingsschool plaatst een vacature waarin ze haar ontwikkelthema s zo mogelijk laat corresponderen bij het afstudeerwerkstuk van de student. Studenten kunnen hun sollicitatie richten aan de directeur van de school. Voor de Lio-stage geldt de sollicitatieprocedure en de beloning zoals vastgesteld in het beleid van Accent. Studenten worden gezien als Accentcollega s en participeren in het schoolteam. Hetgeen de school van de student verwacht, wordt nadrukkelijk met hem besproken. 3. Samen onderzoeken(d) In opleidingsscholen, in clusters, in netwerken doen leerkrachten, studenten, lerarenopleiders en onderzoekers samen onderzoek naar praktijkrelevante vragen. Een onderzoekende houding is bij alle betrokkenen vanzelfsprekend en studenten worden hier specifiek in aangemoedigd en begeleid. Onderzoeksresultaten worden actief uitgewisseld en de toepassingen ervan geëtaleerd. Tijd en ruimte om onderzoek te doen, ontworpen onderwijs te testen, te implementeren en te evalueren is in de opleiding en opleidingsscholen gefaciliteerd. In de opleidingsschool zorgt de onderzoeksgroep, die naast de student bestaat uit de schoolopleider, de directeur en één of meer leerkrachten met ervaring en/of affiniteit met onderzoek voor eerstelijns voeding en feedback. De taken van de professionals. De directeur is verantwoordelijk voor de deelname van zijn school aan de Opleidingsschool. Hij zorgt voor: -een gezamenlijke visie omtrent opleiden en faciliteert de schoolopleider; -voldoende getrainde mentoren; -de afstemming van het afstudeeronderwerp en de minor van de student op de schoolontwikkeling. De schoolopleider is samen met de contactdocent van de Hogeschool Iselinge verantwoordelijk voor het opleiden in de school. Hij neemt daarmee het opleiden van de student voor een gedeelte van de Hogeschool over. De interne opleider coacht de mentor en beoordeelt de student samen met de mentor. Eind februari stelt de interne opleider de vacatures op voor de werkplek- en Lio-stages voor

4 het volgende schooljaar. De schoolopleider geeft dit voor 1 maart door aan het stagebureau van de Hogeschool Iselinge. De schoolopleider is opgeleid door de Hogeschool Iselinge. Hij zorgt voor de planningen en informatiemomenten tussen de mentoren, de studenten en de schoolopleider. Verder draagt hij zorg voor minimaal twee intervisiemomenten per semester. Deze intervisiemomenten vinden binnen de leerteams plaats. De schoolopleider geeft tweemaal per jaar de stageresultaten van de studenten door aan het stagebureau. Verder volgt hij de interne opleidersmiddag en de veldcontactdagen op de Hogeschool Iselinge. De mentor is verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding van de student. De mentor beheerst het curriculum van Hogeschool Iselinge. De mentor neemt deel aan een mentortraining die op een Accentlocatie gegeven wordt. Studiemiddagen voor mentoren worden door de schoolopleiders van Accent verzorgd. De coördinator onderhoudt de contacten met de Hogeschool Iselinge en participeert in diverse netwerkbijeenkomsten. De bijeenkomsten van de interne opleiders en de directeuren van de Accent-opleidingsscholen worden voorbereid door de coördinator. De coördinator zit deze bijeenkomsten voor. De directeur, de schoolopleider, de mentoren en de studenten vormen samen het opleidingsteam. Het opleidingsteam richt zich op de schoolontwikkeling. 4. Diversiteit Verscheidenheid en aandacht voor verschillen kenmerken het aanbod voor studenten in de gehele opleiding, op de werkplek en het opleidingsinstituut. Keuzemodules, samengesteld in samenwerking met opleidingsscholen, en keuzemogelijkheden in duur en intensiteit van verschillende stages. Het totaal aan opleidingsscholen biedt een breed palet aan mogelijkheden om kennis te maken met innovatieve onderwijsconcepten, speciaal (basis)onderwijs, internationale en grootstedelijke contexten en karakteristieke doelgroepen. Het opleidingsinstituut en de opleidingsschool zorgen gezamenlijk voor een rijkdom aan leertaken in en buiten de klas, waarin het accent ligt op onderwijs ontwerpen, het ontwikkelen van curriculair leiderschap, innovatie, experiment en ondernemerschap. Gebruik van nieuwe media en technologische verrijkingen zijn daarbij een vanzelfsprekendheid. Studenten bouwen zodoende een divers portfolio aan werkervaring op in een avontuurlijk, dynamisch, flexibel, eigentijds en toekomstgericht opleidingsaanbod.

5 Overzicht diversiteit opleidingsscholen Accent augustus 2018 Naam opleidingsschool Directeur Schoolopleider Studentplaatsen per semester Ontwikkelthema s De Klimop Mieke Roelfien 4 Dalton ontwikkeling Hebbink van der Zaag t Warmelinck Mieke Hebbink Roelfien van der Zaag 4 Unit onderwijs De Triangel Marco König Angelique Dunnewold 6 Coöperatief leren DaVinci ( kindgericht onderwijs) SBO Geert Janneke 4 Doorgaande lijn Engels (POVO) nieuwhessen Hebbink Stemerdink Bewegingsonderwijs De Hoeksteen Jan Willem Janneke 4 Hoogbegaafdheid, Groenlo Duenk Stemerdink Aansluiting groep 2/3 Taalaanbod zwakke leerlingen Barlo Harry Greetje 2 Unitonderwijs Peterkamp Wagenvoort Emmaschool Harry Greetje 2 Unitonderwijs Peterkamp Wagenvoort De Bataaf Imalda Aalders Arjen Schaap 4 Unitonderwijs t Möllenveld Harry Peterkamp IKC de Bosmark Jan van der Horst Greetje Wagenvoort 2 Unitonderwijs Dianne Rutgers 6 Onderzoekend leren IKC; doorgaande lijn De Höve Julianaschool Jan van der Horst Jolanda te Winkel Samenwerking PO/VO Dianne Rutgers 2 Onderzoekend leren Methode onafhankelijk leren Marloes Evers 4 Onderzoekend leren

6 Meeander Petra Bruijl Nadine Schot 4 Unitonderwijs Knienenbult Eveline Nadine Schot 2 Unitonderwijs Hupkes Totaal aantal plaatsen per semester Ruimte In het gezamenlijk leren en opleiden ervaren de verschillende spelers, van student tot bestuurder, ruimte en autonomie. Het bieden van deze ruimte vraagt om een passend opleiden en begeleiden. Niet altijd zal de student onmiddellijk zijn weg vinden en optimaal kunnen profiteren binnen de ruimte en niet altijd zal hij meteen beschikken over de zelfsturing en zelfregulatie die nodig zijn om in het flexibele programma een gepersonaliseerde leerroute samen te stellen die tegemoet komt aan zijn talent, interesse en behoefte. De student krijgt de ruimte om ondernemend invulling te geven aan zijn leerproces op de werkplek, rekening houdend met, maar zicht niet perse conformerend aan de onderwijsvisie van de opleidingsschool en de groepsleerkracht. Opleidingsscholen en besturen ervaren autonomie in keuze voor onder andere de organisatie van het opleiden en de keuze van onderzoeksthema s en ontwikkelambities. De student als persoon komt steeds meer centraal te staan. Dit betekent dat zelfsturing, zelfinzicht en zelfreflectie van de student steeds belangrijker worden. De talentontwikkeling van studenten krijgt een steviger plek in het onderwijs. Hierdoor verandert de studentbegeleiding ook. Er wordt steeds meer specifieke begeleiding aangeboden op: - Professionele ontwikkeling; de beroepspcompetentie - Loopbaanontwikkeling; wie ben ik als leerkracht? - Studievoortgang; hoe kom ik verder, hoe leer ik? Deze drie onderdelen zorgen voor de persoonlijke ontwikkeling van de student. Dit betekent in de praktijk steeds meer van actiegerichte naar betekenisreflectie. Hiervoor ruimte bieden. 6. Co-learning In het Partnerschap Opleiden in School Oost-Gelderland is gezamenlijkheid in leren zowel doel als uitgangspunt. Samen opleiden houdt niet op na de Pabo, er is een doorlopende leerlijn en de voortgezette professionalisering van startende en zittende leerkrachten valt binnen het aandachtsveld van het Partnerschap. Leren over, in en van de praktijk wisselen elkaar af. Rollen, waaronder ook die van de schoolleider/directeur en instituutsopleider, zijn duidelijk

7 geformuleerd, complementair aan elkaar en er zijn voldoende mogelijkheden om benodigde competenties te verwerven. Co-learning is ook het bewustzijn van twee parallelle primaire processen in de opleidingsschool, waarbij naast de leerlingen ook de aanstaande en eigen leerkrachten en de gehele organisatie leren. Topklas Accent Jong professionals (startende leerkrachten) die voor het eerst een eigen groep hebben, participeren de eerste drie jaren in de Topklas van Accent. De Topklas wordt geleid door twee directeuren van opleidingsscholen en twee schoolopleiders. Jong professionals bij Accent Lio-studenten die goed functioneren zijn na hun afstuderen nog voor het einde van het schooljaar via het matchpoint van Accent inzetbaar. Studenten sturen hiervoor hun motivatie naar het bestuursbureau van Accent. Zij kunnen als onderwijsassistent/leerkrachtondersteuner op de Accentscholen worden ingezet. 7. Kwaliteit Binnen het Partnerschap is duidelijk geformuleerd wat het inhoudt om een kwalitatief goede opleidingsomgeving in te richten en wat er voor nodig is om deze in stand te houden. De kwaliteit van het gezamenlijk opleiden staat permanent op de agenda en is onderwerp van open gesprekken. Audits zijn een gewaardeerd onderdeel van het kwaliteitszorgsysteem en leiden tot verbeteracties en kwaliteitsimpulsen, die beschreven worden in het opleidingsplan van de opleidingsschool. Accent-opleidingsscholen hebben een gecertificeerde schoolopleider en gekwalificeerde mentoren. De beoordeling van de student Studenten worden beoordeeld door de schoolopleider van de opleidingsschool. Bij een onvoldoende beoordeling wordt een beredenering toegevoegd. De schoolopleider beoordeelt de student conform de eisen van BKE (Basiskwalificatie Examinering). De toetsing Het succes van de ontwikkeling van een school tot opleidingsschool richt zich op de volgende criteria: -het aantal studenten dat opgeleid wordt met een passende beoordeling; -het oordeel van de studenten over het opleiden in de school (mentorfeedbackscan); -de evaluatie door de hogeschool en de opleidingsschool van het functioneren van de schoolopleider (zichtbaar in de gesprekkencyclus); -de schoolopleider blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen opleiden in de school;

8 -een reflectie op het eigen functioneren als opleidingsschool. Vanuit de hogeschool zijn hiervoor instrumenten voorhanden. Ontwikkelingen In de kwaliteitskenmerken van de Accentopleidingsscholen, gemeten met het instrument KOOS, is zichtbaar dat de onderdelen participatie en aanbod onvoldoende aan bod komen. De opleidingsscholen hebben dit uitgewerkt in het opleidingsplan Dit betekent dat de opleidingsscholen een passend aanbod aan de studenten met elkaar besproken hebben. Ontwikkelingen Ervaringen van de opleidingsscholen worden jaarlijks gedeeld met alle Accentscholen. Tevens wordt er aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen. In het najaar van 2016 zijn we tot de volgende inzichten gekomen: accent leggen op feedback en coachingsvragen van de student; indien nodig ruimte voor de student creëren om eigen opdrachten uit te voeren. Ontwikkelingen In heeft de rol van de mentor centraal gestaan. Dit is gerealiseerd door: de mentorscan te bespreken; kenmerkende items voor mentoren te benoemen en tevens hierin een ranking aan te brengen; met elkaar in gesprek te gaan over stellingen die over de rol van de mentoren gaan. Ook is in het beroepsbeeld van de leerkracht dat opgesteld is door Hogeschool Iselinge besproken. 8. Bijlagen Bijlage 1: Taken en competenties van de mentor Bijlage 2: Taken en competenties van de schoolopleider Bijlage 3: profielschets van de coördinerende schoolopleider Bijlage 4: procedure nieuw aan te stellen schoolopleider

9 Bijlage 1: Taken en competenties van de mentor De mentor kan/gaat: een professionele relatie aan met de student. in het begeleidingstraject adequate interventies maken. eisen en verwachtingen stellen aan en aanpassen aan het niveau van de student. de student ruimte bieden voor het persoonlijk ontwikkelingsproces. met zijn kennis de student adviseren en ondersteunen. kan vanuit verschillende standpunten feedback geven. De mentor: spreekt de taal van de student. toont belangstelling voor de belevingswereld van de student. weet aan welke competenties de student moet werken in welke fase van de opleiding. is betrokken, tactvol en motiverend. haalt het beste in de student naar boven. doet dit onbevooroordeeld en evenwichtig. vervult een voorbeeldfunctie. maakt de student wegwijs in de school, de groep en het team. De mentor kiest bewust uit deze interventies: bevestigen. steunen. adviseren. feedback en tips geven. confronteren. neemt contact op met de opleider in school als de stage niet goed verloopt. De mentor: geeft feedback. geeft de student de ruimte om te experimenteren. durft out of control te zijn. durft de student te sturen. De mentor: heeft deelgenomen aan de mentortraining volgt de jaarlijkse terugkommiddagen op schoolniveau Is theoretisch onderbouwd om de student te kunnen begeleiden op het gebied

10 van; - pedagogisch en vakdidactisch handelen - klassenmanagement - leerstofkeuze Bijlage 2: Taken en competenties van de schoolopleider

11 Bijlage 3:

12 Bijlage 4: Procedure voor het aanstellen van een schoolopleider in opleidingsscholen Stap 1: Inleidende fase Voordat de sollicitatieprocedure daadwerkelijk kan beginnen, vindt een voortraject plaats. Wanneer een plaats vrijkomt voor een interne opleider wordt dit doorgegeven aan het secretariaat van Opleiden in de School. Binnen een school wordt voor belangstellenden een voorlichting of bijeenkomst over Opleiden in School (OiS) en de rol van een schoolopleider georganiseerd. In de dagen of weken na deze bijeenkomst zullen belangstellenden zich melden voor de sollicitatieprocedure. Stap 2: De sollicitatiefase Terwijl belangstellenden bedenktijd hebben, wordt een sollicitatiecommissie samengesteld. Hierin zit in ieder geval een schoolopleider of coördinator uit de scholenstichting, de directeur van de school en de regisseur van OiS of een docent vanuit Iselinge Hogeschool. De commissie stelt selectiecriteria op aan de hand waarvan sollicitatiebrieven zullen worden beoordeeld. Op basis van

13 deze criteria en overleg binnen de commissie worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Ook tijdens het gesprek wordt gebruik gemaakt van criteria. Deze zijn gebaseerd op vereiste persoonskenmerken van een interne opleider zoals beschreven in het document Profiel schoolopleider. Zo moet een schoolopleider in ieder geval in staat zijn om interpersoonlijk te handelen en studenten te begeleiden in hun ontwikkeling. Daarnaast beschikt hij over een grondige en actuele inhoudelijke kennisbasis met betrekking tot het onderwijs. Een schoolopleider moet zich soepel kunnen bewegen binnen een divers team van betrokkenen rond de ontwikkeling van studenten en heeft het vertrouwen van zijn collega s. Naast de ontwikkeling van studenten stelt hij ook de eigen professionaliteit centraal door middel van reflectie en kritisch, onderzoekend handelen. Openheid, betrouwbaarheid en socialiteit zijn enkele van de belangrijkste persoonskenmerken van een interne opleider. Hierin is ruimte voor de commissie om eigen aanvullingen te doen om aan te sluiten bij de visie van de school. Aan de hand van de criteria wordt een geschikte kandidaat gekozen voor de functie van Opleider in School. Stap 3: De opleiding voor opleiders De gekozen kandidaat volgt een opleiding aan Iselinge Hogeschool tot schoolopleider. Tijdens de opleiding komen de volgende zaken aan bod: - Informatie over het curriculum van Iselinge Hogeschool - Praktische informatie met betrekking tot begeleiding en beoordeling van studenten - Coaching en Intervisie - Portfolio In de opleiding wordt uitgegaan van zelfwerkzaamheid van de deelnemers. Voor de certificering volgen de deelnemers de opleiding en leggen zij met goed gevolg een toets af die voor deze opleiding is ontwikkeld. De toets bestaat uit een portfolio met de opdrachten en een criteriumgericht interview. Zolang de gekozen kandidaat nog bezig is aan zijn opleiding tot schoolopleider voert hij de praktijkbeoordeling niet zelfstandig uit. Hierbij sluit een collega schoolopleider of een contactdocent vanuit Iselinge Hogeschool aan. Wel is hij betrokken bij alle activiteiten. Samenwerking tussen Iselinge Hogeschool en de opleidingsschool in de procedure Gezien het feit dat de schoolopleider dé verbindingspersoon tussen de opleidingsschool en Iselinge Hogeschool is, is een samenwerking tussen beiden in de sollicitatieprocedure van belang. Om deze reden krijgen beiden een plaats in de sollicitatiecommissie waarin ze samen tot een gedegen keuze kunnen komen van de meest geschikte kandidaat voor de functie. Daarnaast heeft Iselinge Hogeschool de rol om de nieuwe schoolopleiders op te leiden, zoals hierboven is beschreven.

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool 1 ACCENT en de opleidingsschool Visie op opleiden Accentscholen staan midden in een dynamische samenleving. Van de medewerkers in de scholen wordt verwacht dat ze blijvend inzetbaar zijn. Accent voert

Nadere informatie

recht doen aan kinderen Ouderbrochure

recht doen aan kinderen Ouderbrochure recht doen aan kinderen Ouderbrochure Inhoud Een woord vooraf 3 Een woord vooraf 4 Accent in vogelvlucht 6 Lekker leren 8 Leren centraal 9 Eigenaar van je eigen leerproces 10 Ondernemend op onderzoek 12

Nadere informatie

Activiteitenplan samen opleiden voor scholen. Bijlage 15. Kenniscentrum Talentontwikkeling

Activiteitenplan samen opleiden voor scholen. Bijlage 15. Kenniscentrum Talentontwikkeling Activiteitenplan samen opleiden voor scholen Bijlage 15 Kenniscentrum Talentontwikkeling Activiteitenplan samen opleiden voor scholen Voortgang en evaluatie Activiteitenplannen voor de basisscholen Opleidingsschool

Nadere informatie

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar 2019-2020 Voltijdstudenten van de Pabo HvA en UPvA lopen hun LIO-stage in het vierde studiejaar, deeltijdstudenten van Pabo HvA in het derde jaar. Deze stage vindt

Nadere informatie

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD ILS Nijmegen Mei 2009 Voorwoord: Dit voorstel voor een competentieprofiel van de spd is ontworpen op verzoek van de directies van ILS- HAN en ILS-RU door de productgroep

Nadere informatie

Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po. Bijlage 11. Kenniscentrum Talentontwikkeling

Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po. Bijlage 11. Kenniscentrum Talentontwikkeling Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po Bijlage 11 Kenniscentrum Talentontwikkeling Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po De werkplekbegeleider De werkplekbegeleider begeleidt de student bij

Nadere informatie

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Kenniscentrum Talentontwikkeling Informatiebulletin voor studenten Inhoud 1. Inleiding: OS Boss po 2 2. Opleiding, begeleiding en beoordeling 2 3. Rollen en

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster

Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster a. weet wat zij/hij wil; kan mee ontwerpen, kan het ontwerp in een nieuwe dagelijkse routine vertalen en in korte cycli snel verbeteren; b. heeft een fase-bewustzijn;

Nadere informatie

Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School

Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School Na het verslag van het project De doorgaande lijn van leerkracht startbekwaam naar leerkracht basisbekwaam is er binnen het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie 2017-2018 Inhoudsopgave Intern Coördinator Opleiden in de school (ico)... 04 Update Intern Coördinator Opleiden in de school...

Nadere informatie

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen Opleiden Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen opleiden De toekomstige leraar wordt beter opgeleid als het basisonderwijs en Pabo Stenden vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid investeren

Nadere informatie

Overzichtsrapportage PTP2012/2013

Overzichtsrapportage PTP2012/2013 Overzichtsrapportage PTP212/213 Inleiding In dit rapport wordt een samenvattend overzicht gegeven van de resultaten van eenentwintig scholen en locaties die vallen onder het bestuur van de Stichting Accent

Nadere informatie

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 8, 9 en 0 juni 017 te Antwerpen Melline Huiskamp (Iselinge Hogeschool), Emmy Vrieling (Open Universiteit) en Iwan Wopereis (Open Universiteit) Titel: Waardevol

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort

Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort 2016-2019 Opleiden doe je niet alleen Deze overeenkomst is een uitbreiding van het Convenant Academische basisschool Utrecht-Amersfoort 2012-2016

Nadere informatie

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD eindbeoordeling WPL-2 Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding tweedegraads lerarenopleidingen datum: 2 april 2015 naam student: Peter Lakeman studentnr.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Op de Dorpsschool bewaken we de kwaliteit daarnaast op de volgende wijze:

Op de Dorpsschool bewaken we de kwaliteit daarnaast op de volgende wijze: Kwaliteitsbeleid De verschillende interventies waarmee wij de onderwijskwaliteit op o.b.s. de Dorpsschool vorm geven. 1. 4-jarencyclus We hanteren binnen onze school een eenvoudige cyclische structuur.

Nadere informatie

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden ROWF Kwaliteitszorgsysteem, tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 Aan deze activiteit werken mee: Corrie van Breenen, locatie directeur Praktijkschool Hoorn Mireille Meyer, schoolopleider Oscar Romero

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) FONTYS HOGESCHOLEN Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Keurmerk verdieping bij hercertificering

Keurmerk verdieping bij hercertificering Keurmerk verdieping bij hercertificering Verdieping op schoolniveau Maximaal 6 jaar na het behalen van het Keurmerk Opleidingsschool moet een school aantonen dat de kwaliteit van het samen opleiden nog

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

Informatie werkplekleren

Informatie werkplekleren Informatie werkplekleren Pabo Venlo 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Stagedagen Blz. 4 Stageweken Blz. 4 Jaaroverzicht 2014-2015 Blz. 5 Opleidingsprogramma Blz. 6 Propedeusefase Hoofdfase Afstudeerfase

Nadere informatie

TKAO. Visie op samen opleiden. Samenwerking en organisatiestructuur. Professionalisering. Kwaliteitszorg. Regionale spreiding

TKAO. Visie op samen opleiden. Samenwerking en organisatiestructuur. Professionalisering. Kwaliteitszorg. Regionale spreiding Beoordelingscriteria aspirant-opleidingsscholen Hieronder treft u een samenvatting van de criteria aan, die op de volgende pagina s verder worden uitgewerkt. Elk van de criteria wordt uitgewerkt op drie

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Welkom! Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Kees Verbeek; Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, Apeldoorn Hans de Braal; Gomarus

Nadere informatie

Ontwikkeltraject Opleidingsschool. 1) Quick Scan 2) Professionaliseringsplan

Ontwikkeltraject Opleidingsschool. 1) Quick Scan 2) Professionaliseringsplan Ontwikkeltraject Opleidingsschool 1) Quick Scan 2) Professionaliseringsplan 1 1) Kwaliteitskenmerken opleidingsschool -- een quick scan Bestuur: School: Deze quick scan is bedoeld voor scholen die zich

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014 Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014 Inleiding De certificering wordt door de OGO-Academie uitgevoerd. De pabo s zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

De PLG-bril. De drie capaciteiten

De PLG-bril. De drie capaciteiten De PLG-bril De PLG-bril (Verbiest, 2008) kan als hulpmiddel gebruikt worden om na te gaan in hoeverre de leerprocessen op verschillende niveaus met elkaar verbonden zijn en verbonden zijn aan de koers.

Nadere informatie

Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017

Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017 Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017 Onderwijsraad (2014): meer innovatieve onderwijsprofessionals door 1. Opleiden tot onderzoekende professionals 2. Versterken inbreng

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen De commissie toetst de kwaliteit van alle aanvragen aan de inhoudelijke criteria (visie op samen opleiden, samenwerking en organisatiestructuur,

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar 2017-2018 Studenten van de Pabo HvA en UPvA lopen in hun vierde studiejaar de LIO-stage op een basisschool in Amsterdam. Deze stage vindt plaats op een opleidingsschool

Nadere informatie

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Dit profiel bevat de taken en competenties voor de schoolopleider en de schoolcoördinator, geordend naar de bekwaamheidsgebieden van de Velon beroepsstandaard.

Nadere informatie

Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald

Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald 2018 2019 Het werkplekleren vormt een belangrijk deel van het opleidingsprogramma van de HU Pabo. In nauwe samenwerking met de gecertificeerde opleidingsscholen

Nadere informatie

Monitor Update Strategisch Beleidsplan

Monitor Update Strategisch Beleidsplan Monitor Update Strategisch Beleidsplan 2017 2019 Recht doen aan kinderen De update van het Strategisch beleidsplan 2017-2019 Recht doen aan kinderen! wordt twee keer per jaar gemonitord op de volgende

Nadere informatie

Omschrijving eisen en bevoegdheden

Omschrijving eisen en bevoegdheden Omschrijving eisen en bevoegdheden examinatoren CMD 2018 Inhoud: Aanstellen...2 Module-examinator...3 Modulecoördinator-examinator...4 Afstudeerproject-examinator...5 Stage-examinator...5 Assessor...6

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Samen Opleiden, Samen Beoordelen. Miranda Timmermans VELOV Congres Breed Breder - Breedst Brussel, 8 februari 2018

Samen Opleiden, Samen Beoordelen. Miranda Timmermans VELOV Congres Breed Breder - Breedst Brussel, 8 februari 2018 Samen Opleiden, Samen Beoordelen Miranda Timmermans VELOV Congres Breed Breder - Breedst Brussel, 8 februari 2018 VELON KENNISBASIS 4: SAMEN IN DE SCHOOL OPLEIDEN 9 inhoudelijke bijdragen & 14 praktijkbijdragen

Nadere informatie

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle Ontdek je wereld Koersplan 2019-2023 THUIS IN DE WERELD Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle 013-530 25 48 info@edu-ley.nl www.edu-ley.nl Betekenis geven aan ambities Missie: Waar staan onze scholen voor? Edu-Ley

Nadere informatie

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE Onderwijs zoals we dat vroeger kenden, bestaat al lang niet meer. Niet dat er toen slecht onderwijs was, maar de huidige maatschappij vraagt meer van de leerlingen

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Beroepsregistratie. PROJECT Versterking Samenwerking. Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard. Beroepsregistratie

Beroepsregistratie. PROJECT Versterking Samenwerking. Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard. Beroepsregistratie Beroepsregistratie PROJECT Versterking Samenwerking Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard Beroepsregistratie Mogelijkheden VSLS 26 januari 2017 Joke Kiewiet-Kester Doorgaande

Nadere informatie

Monitor Update Strategisch Beleidsplan

Monitor Update Strategisch Beleidsplan Monitor Update Strategisch Beleidsplan 2017 2019 Recht doen aan kinderen De update van het Strategisch beleidsplan 2017-2019 Recht doen aan kinderen! wordt twee keer per jaar gemonitord op de volgende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Januari Februari Afscheid Gerrit Jan. Agenda voor de komende periode:

Nieuwsbrief. Januari Februari Afscheid Gerrit Jan. Agenda voor de komende periode: Nieuwsbrief Januari Februari 2018 Afscheid Gerrit Jan Op vrijdag 13 april a.s. zullen de leerlingen van CBS Barlo en t Möllenveld gezamenlijk afscheid nemen van Gerrit Jan als directeur van beide scholen.

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK 2017-2020) maakt het onder andere mogelijk om innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld

Nadere informatie

Toelichting. REGISTRATIEAANVRAAG (pilot-versie 1 juni 2015)

Toelichting. REGISTRATIEAANVRAAG (pilot-versie 1 juni 2015) REGISTRATIEAANVRAAG (pilot-versie 1 juni 2015) Toelichting Met dit formulier kan de lerarenopleider een registratieaanvraag indienen volgens de pilotafspraken met de VELON. Meer informatie over de doorontwikkeling

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren Emmy Vrieling Overzicht presentatie Wat is zelfgestuurd leren? Aanleiding Doelen Zeven ontwerpprincipes Diagnostisch instrument Interventies op basis van

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2018

Nieuwsbrief December 2018 Nieuwsbrief December 2018 Inhoudsopgave 2018 Ook in het afgelopen jaar hebben we weer gemerkt dat het samen opleiden van leerkrachten basisonderwijs ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen plaatst. En

Nadere informatie

Rapportage kwaliteitsmonitor

Rapportage kwaliteitsmonitor Rapportage kwaliteitsmonitor 2017-2018 november 2018 Inleiding Hierbij ontvang u de rapportage van de Kwaliteitsmonitor 2017-2018. In de kwaliteitsmonitor leggen de schooldirecteuren van Accent jaarlijks

Nadere informatie

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Okt2015 Uitgangspunten Het kwaliteitsbeleid van de (A)OSR is gebaseerd op de ontwikkeling van keurmerk naar alliantie die het ICLON aan de met hem samenwerkende scholen

Nadere informatie

LID RAAD VAN TOEZICHT

LID RAAD VAN TOEZICHT FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN TOEZICHT STICHTING VOOR KATHOLIEK PRIMAIR ONDERWIJS AMERSFOORT E.O. Inhoudsopgave 1 Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o. 3 De organisatie 3 De missie en

Nadere informatie

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Na een jaar samenwerken binnen het excellentieprogramma volgt nu een beschrijving van de behaalde resultaten en voornemens voor

Nadere informatie

Monitor Update Strategisch Beleidsplan

Monitor Update Strategisch Beleidsplan Monitor Update Strategisch Beleidsplan 2017 2019 Recht doen aan kinderen De update van het Strategisch beleidsplan 2017-2019 Recht doen aan kinderen! wordt twee keer per jaar gemonitord op de volgende

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie In deze CMK-periode willen we innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld tot stand brengen. Deze trajecten krijgen vorm binnen de Leergemeenschappen

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Profielschets beoogd voorzitter en lid Raad van Toezicht

Profielschets beoogd voorzitter en lid Raad van Toezicht Profielschets beoogd voorzitter en lid Raad van Toezicht Baarn 26 maart 2018 Inhoud Stichting SKOzoK 3 De Raad van Toezicht 4 Huidige vacatures 4 Overige informatie 6 De procedure 6 Informatie 6 Profielschets

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Werkdocument 1 Opleidingsconcept

Werkdocument 1 Opleidingsconcept Samenvatting De basis van de samenwerking binnen Samenscholing.nu is de gezamenlijke visie op de eisen waaraan onderwijskrachten in Rotterdam moeten voldoen. De aard van de opleiding is afgestemd op het

Nadere informatie

Situatie- en profielschets

Situatie- en profielschets Situatie- en profielschets Werving en selectie bestuurder Amsterdam, februari 2017 Henk Hendriks 1 Bestuurder Stichting STAIJ 1.1 Wie zoeken wij? In Amsterdam Oost liggen de negentien scholen van stichting

Nadere informatie

Plak hier het logo van de klant. Bestuurlijke analyse. Accent Scholengroep Mei RA01b

Plak hier het logo van de klant. Bestuurlijke analyse. Accent Scholengroep Mei RA01b Plak hier het logo van de klant Bestuurlijke analyse Accent Scholengroep Mei 2018 20180009RA01b Inleiding 2 Inleiding Deze rapportage is door B&T Organisatieadvies opgesteld naar aanleiding van een kwaliteitsonderzoek

Nadere informatie

D O O R O N T W I K K E L I N G

D O O R O N T W I K K E L I N G D O O R O N T W I K K E L I N G Oktober 2018 B A S I S S C H O O L L E Y E N B R O E K TIJDLIJN 2016/2017 - TLIM - Borging - Doorgaand lijn - Eigenaarschap leerlingen - Zorg - 7 wekenplan / Gouden weken

Nadere informatie

Optimaal onderwijs in de nieuwe krimprealiteit!

Optimaal onderwijs in de nieuwe krimprealiteit! Optimaal onderwijs in de nieuwe krimprealiteit! De Achterhoekse bevolking vergrijst, ontgroent en krimpt. In het basisonderwijs komen de gevolgen hiervan eerder en harder aan dan in andere sectoren. Het

Nadere informatie

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v!

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! Teamleden van RPCZ werken aan een gezamenlijke ambitie. Deze is gebaseerd op passie, creativiteit, respect, vertrouwen, relatie en plezier. Onze ambitie is om in Zeeland

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

4. Criteria Opleidingsschool voor de St. Josephschool 4.1 Algemene aspecten

4. Criteria Opleidingsschool voor de St. Josephschool 4.1 Algemene aspecten Gecertificeerde 0pleidingsschool ITT-HU 4. Criteria Opleidingsschool voor de St. Josephschool 4.1 Algemene aspecten De school heeft: 1. een schoolopleider aangesteld en gefaciliteerd; 2. elk jaar een substantieel

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

Korte versie beleidsplan

Korte versie beleidsplan Korte versie beleidsplan 2015 2019 Voorwoord In dit strategisch beleidsplan Ieder talent blijft tellen beschrijft de Stichting Archipel Scholen de richting waarin de organisatie zich de komende vier jaar

Nadere informatie

Eindassessment HU pabo

Eindassessment HU pabo Eindassessment HU pabo Presentatie t.b.v. assessoren 6 juni 2018 Team afstudeerfase 2017-2018 Ontwikkeling afstudeerfase Herontwerp: Onderzoekend werken integreren in programma afstudeerfase Verhogen studeerbaarheid,

Nadere informatie

Een onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool

Een onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Werkplekleren Werkplekleren: het han Een onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool Miranda Timmermans en Bas van Lanen Beide auteurs zijn verbonden aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Faculteit

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

thomas more hogeschool Leiderschapsacademie

thomas more hogeschool Leiderschapsacademie thomas more hogeschool Leiderschapsacademie Colofon 2015 Rotterdam, mei 2015 Thomas More Hogeschool, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Beroepsregistratie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester

Beroepsregistratie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester Beroepsregistratie Niet omdat het moet, maar omdat het kan - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester Contact: Beroepsregister@VELON.nl Welk standpunt heb je ingenomen?

Nadere informatie

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren Doelstelling Dit instrument is bedoeld voor het management van een opleiding en opleidingsteams. Het reikt reflectievragen aan voor het ontwerpen van

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID RAAD VAN TOEZICHT

PROFIELSCHETS LID RAAD VAN TOEZICHT PROFIELSCHETS LID RAAD VAN TOEZICHT Hardenberg, 15 oktober 2018 1 Inhoud: 1. Informatie over de Raad van Toezicht binnen CHRONO 3 Organisatie van besturing Taken Raad van Toezicht Samenstelling Raad van

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar 1. Omschrijving plan overbruggingsjaar De scholen voor voortgezet onderwijs in oostelijk West-Friesland hebben in samenwerking met de lerarenopleidingen in de periode 2006-2008 inhoud en vorm gegeven aan

Nadere informatie