Ondertussen is binnenklasdifferentiatie al in veel vakvergaderingen al dan niet in aanwezigheid van de vakbegeleider ter sprake gekomen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondertussen is binnenklasdifferentiatie al in veel vakvergaderingen al dan niet in aanwezigheid van de vakbegeleider ter sprake gekomen."

Transcriptie

1 WISKUNDE BINNENKLASDIFFERENTIATIE: BIJKOMENDE SUGGESTIES De Didactische en Pedagogische Berichten Wiskunde van september 2016 stonden in het teken van binnenklasdifferentiatie. Daarin kwamen heel wat ideeën naar voren, dikwijls geïllustreerd met concrete voorbeelden. Ondertussen is binnenklasdifferentiatie al in veel vakvergaderingen al dan niet in aanwezigheid van de vakbegeleider ter sprake gekomen. In deze berichten willen we je graag nog enkele bijkomende suggesties aanreiken. Deze zijn bedoeld om tijdens het lesgebeuren en de evaluatiemomenten nog beter te kunnen omgaan met verschillen tussen leerlingen. Af en toe geven we een bijlage met concrete voorbeelden. Een bijlage kun je bekijken door op de desbetreffende link te klikken. We hopen dat de aangereikte voorbeelden de nodige inspiratie bieden aan de vakgroepen wiskunde om hierop verder te bouwen en om zelf andere voorbeelden te ontwikkelen die aangepast zijn aan de leerplannen en het leerlingenprofiel.

2 1 Interactieve werkvormen Het staat wetenschappelijk vast dat je het minste rendement krijgt wanneer de leerlingen alleen maar moeten luisteren of lezen. Daartegenover staat dat je het meest leert als je iets in je eigen woorden mag uitleggen aan anderen. We verwijzen naar de leerpiramide van Bales, waarin naast een aantal instructiemethoden telkens het leerrendement wordt vermeld. In de Didactische en Pedagogische Berichten Wiskunde van september 2014 kun je heel wat interactieve werkvormen terugvinden. We hebben er toen tien besproken, telkens geconcretiseerd met enkele uitgewerkte voorbeelden. Ook op de Dag van de Wiskunde eerste en tweede graad van 26 november 2016 kwamen er werkwinkels voor die expliciete aandacht schonken aan interactieve werkvormen: - werkwinkel 9: wiskundemarkt voorstelling van didactisch materiaal; - werkwinkel 11: activerende werkvormen in de B-stroom. De syllabi van de werkwinkels van de Dagen van de Wiskunde van 2016, alsook alle Didactische en Pedagogische Berichten Wiskunde kun je vinden op onze website: Door gebruik te maken van interactieve werkvormen kun je zeker tegemoetkomen aan de uiteindelijke bedoeling van binnenklasdifferentiatie. De verschillen tussen de leerlingen kunnen immers het leerrendement verhogen. Je kunt hierbij kiezen voor heterogene of homogene groepen. Kies je voor heterogene groepen, dan wend je de verschillen tussen de leerlingen aan om samenwerkend leren te bevorderen met aandacht voor de eigenheid van elke leerling. Als je opteert voor homogene groepen, dan schenk je specifieke aandacht aan de verschillen tussen de leerlingen. Dit kan zich onder andere uiten in verschil in tempo, niveau of interesse. We bevelen aan om niet steeds voor eenzelfde soort groeperingsvorm te kiezen. Zowel heterogene als homogene groepsindelingen kunnen immers het leerrendement van alle leerlingen verhogen. Naast de tien voorbeelden in de Didactische en Pedagogische Berichten van september 2014, bespreken we hieronder nog twee andere werkvormen.

3 1.1 Vier Twee Solo - De leerkracht vormt groepjes van vier en kent aan elke leerling een letter toe (A B C D). - Bij een eerste reeks oefeningen werkt het viertal samen (VIER). Leerling A maakt een eerste oefening luidop. De anderen stellen vragen bij onduidelijkheden of geven raadgevingen als A niet verder kan. Daarna gaat leerling B op dezelfde manier tewerk bij de tweede oefening. Oefeningen 3 en 4 zijn voor respectievelijk C en D. Op deze manier werken de leerlingen de eerste reeks oefeningen af. De leerkracht geeft de verbetersleutel zodra de reeks afgewerkt is. - Het viertal vormt twee teams van twee leerlingen: A C en B D (TWEE). De oefeningen worden nu per tweetal gemaakt op dezelfde wijze als bij de vorige stap (VIER). Ook bij deze reeks gebeurt de verbetering aan de hand van een verbetersleutel. - Elke leerling werkt individueel (SOLO). Als de opdracht afgewerkt is, geeft de leerkracht de verbetersleutel. De groep is geslaagd in haar opdracht als elke leerling in staat is de oefeningen zelfstandig op te lossen. Het kan interessant zijn om dergelijke werkvorm af en toe eens kort voor een toets te hanteren. Zo zijn de leerlingen net iets meer geconcentreerd, want het kan invloed hebben op de punten die ze straks in de toets kunnen behalen. Kies je hier voor een homogene groepsindeling, dan kun je voor sommige groepen complexere opgaven voorzien dan voor andere groepen. Leerlingen die verdieping aankunnen, behoren dan tot eenzelfde groep. In bijlage 1 vind je een voorbeeld voor de eerste graad A: oplossen van vergelijkingen van de eerste graad in één onbekende.

4 1.2 Cadeaus met strikjes - De leerkracht hangt vier afbeeldingen van een cadeau aan het bord. Elk cadeau is een aantal punten waard, maar de leerlingen zullen dat aantal pas na enige tijd te weten komen (zie verder). - De leerkracht vormt groepjes van twee of drie leerlingen en geeft elk groepje enkele strikjes van een bepaalde kleur. Elke groep krijgt een andere kleur. - De groepjes kunnen kiezen uit een aantal oefeningenreeksen. Sommige reeksen bestaan uit basisoefeningen, andere uit verdiepingsoefeningen. De groepjes bepalen dus zelf het beheersingsniveau. - Wanneer een groepje een oefeningenreeks af heeft, kijkt de leerkracht de oplossingen na. Als de oefeningen correct opgelost zijn, mag de groep een strikje hangen onder een afbeelding van een cadeau naar keuze. Aangezien de leerlingen op dat moment de waarde van de cadeaus nog niet kennen, is het best om de verdiende strikjes onder zoveel mogelijk verschillende cadeaus te hangen. - Indien nodig moedigt de leerkracht groepjes die al enkele reeksen basisoefeningen correct hebben opgelost, aan om een reeks verdiepende oefeningen te kiezen. - Na enige tijd maakt de leerkracht de waarde (een aantal punten) van elk cadeau kenbaar. Om hun puntentotaal zo hoog mogelijk te krijgen, zullen de leerlingen er uiteraard naar streven om de strikjes die ze dan nog zullen verdienen te hangen onder het cadeau met de grootste waarde. Dit is een leuke activerende werkvorm waarbij de leerlingen op eigen tempo kunnen werken en tot op zekere hoogte zelf de moeilijkheidsgraad van de oefeningen kunnen bepalen. Het ophangen van strikjes zorgt voor een zekere competitiegeest en stimuleert de werkzaamheid van de leerlingen. Bovendien kunnen alle groepjes een flink aantal punten verdienen, zodat niemand ontmoedigd hoeft te zijn. In plaats van punten kun je uiteraard opteren voor een andere soort beloning. We laten dit over aan de creativiteit van de leerkracht.

5 2 EXIT-cards De spelregels voor deze werkvorm zijn de volgende: - Bij het binnenkomen in het klaslokaal geeft de leerkracht aan elke leerling een kaartje. Op dat kaartje komen er enkele vragen voor waarop het antwoord tijdens de les aan bod zal komen. De leerkracht kan de kaartjes op willekeurige basis uitdelen, alhoewel het aan te bevelen is om sterkere leerlingen meteen al een kaartje te bezorgen met vragen van een hoger beheersingsniveau. - De leerlingen schrijven hun naam op het kaartje en lezen hun vragen. Daarna leggen ze het kaartje weg. - Ze volgen de les. - Op het einde van de les voorziet de leerkracht 5 minuutjes zodat iedereen zijn vragen kan oplossen. - Bij het buitengaan geeft iedere leerling zijn kaartje af met daarop de antwoorden. In bijlage 2 vind je enkele voorbeelden van EXIT-cards over machten (leerstof tweede jaar A). De kaartjes die met een * zijn aangeduid (G en H) bevatten vragen van een hoger beheersingsniveau. Deze werkvorm is vooral formatief bedoeld en hoeft dus niet op punten te staan. De hoofdbedoeling van deze werkvorm is immers de activiteit en de aandacht van de leerlingen tijdens de les zo hoog mogelijk te houden. Indien je het wenst, kun je wel bonuspunten toekennen aan leerlingen die hun vragen goed hebben beantwoord. Het mag echter niet de bedoeling zijn dat de leerlingen door dergelijke manier van werken beginnen te stressen. Daarom is het aangewezen om minder sterke leerlingen gemakkelijke vragen te stellen (eventueel van elementair niveau). Tenslotte willen we opmerken dat dergelijke werkvorm maar het gewenste effect kan hebben als hij heel af en toe gehanteerd wordt. Er mag hierin zeker niet overdreven worden.

6 3 Een spiekbrief bij een vaardigheidstoets Om het leren leren bij de leerlingen te stimuleren, kun je hen enkele dagen voor een vaardigheidstoets een leeg blad bezorgen en vragen hiervan een spiekbrief te maken die ze dan op de toets mogen gebruiken. Na de toets geven ze dan hun spiekbrief af. In bijlage 3 vind je enkele voorbeelden van spiekbrieven. Ze werden gemaakt in een tweede jaar A als voorbereiding op een toets over de verschuiving. We zien dat er leerlingen zijn die heel wat opschrijven; anderen beperken zich tot een strikt minimum. Sommigen werken vrij gestructureerd, terwijl anderen vrij chaotisch werken. Ook inhoudelijk zijn er nogal wat verschillen te merken. Hoe dan ook hebben alle leerlingen dank zij die spiekbrieven hun leerstof op een of andere manier toch schriftelijk verwerkt. Daarnaast is het wenselijk dat de leerkracht bij elke leerling wat persoonlijke feedback geeft op de spiekbrief. Het kan ook eens nuttig zijn om tijdens de les samen een degelijke spiekbrief op te maken. Kortom, het werken met een spiekbrief ondersteunt zeer zeker het leerproces van elke individuele leerling. Nog enkele bedenkingen bij deze werkvorm: - Het spreekt voor zich dat dergelijke manier van werken het best geschikt is voor een toets waar toepassingen op de leerstof gevraagd worden. Zuivere kennis- en theorievragen worden best niet via spiekbrieven ondervraagd. - Sommige leerkrachten kunnen er de voorkeur aan geven om deze werkwijze alleen te gebruiken bij kleine toetsen en dus niet bij toetsen over een groter leerstofgeheel, alhoewel dat eigenlijk niet noodzakelijk is. Een variant hierop is de leerlingen bij een grote toets de gelegenheid te geven om een spiekbrief te kopen (door een aantal punten in te leveren). - Verder moet het de bedoeling zijn om het formaat van spiekbrief geleidelijk aan te verkleinen. Voor oudere leerlingen kan er al van bij het begin gevraagd worden om alleen kleine spiekbrieven te hanteren (bv. één achtste van een A4-blad). - Deze werkvorm kan ook het tijdig beginnen studeren stimuleren. Zo kun je bv. van je leerlingen eisen dat ze hun spiekbrief enkele dagen voor de toets afgeven. De spiekbrief krijgen ze dan pas terug tijdens de toets.

7 4 Co-teaching De laatste jaren komt co-teaching meer en meer in de kijker te staan. Bij co-teaching werken twee leerkrachten in één klaslokaal als gelijkwaardige partners samen om zoveel mogelijk leerlingen de doelstellingen van een les of lessenpakket te laten halen. Er bestaan zes vormen van co-teaching: We geven hieronder een korte beschrijving van deze zes vormen, zonder veel in detail te treden.. - Eén leerkracht geeft les, de andere begeleidt (one teach, one assist). Deze vorm wordt toegepast wanneer de les zich het best verleent tot instructie door één persoon. Terwijl de ene leerkracht les geeft, biedt de andere ondersteuning aan leerlingen zonder de les te storen. - Eén leerkracht geeft les, de andere observeert (one teach, one observe). Dit model kan occasioneel ingezet worden, bv. om te observeren of iedereen mee is met de les of om verschillen in leren beter te begrijpen. Ook bij gedragsproblemen kan het nuttig zijn om de leerlingen letterlijk eens van de andere kant te bekijken.

8 - Verschillende werkstations (station teaching). In de klas worden verschillende werkstations gemaakt. Aan twee daarvan geeft een leerkracht instructie, aan de andere werken de leerlingen zelfstandig. Een goed doordachte groepssamenstelling is essentieel. - Parallel teaching. De klas wordt in twee even grote heterogene groepen verdeeld. De co-teachers nemen elk één groep voor hun rekening en beide groepen krijgen dezelfde les. Dit model kan ingezet worden bij de introductie van een nieuw onderwerp, bij herhaling, inoefening of pre-teaching. - Alternatieve, gedifferentieerde co-teaching (alternative teaching). De klasgroep wordt verdeeld in één grote groep en in één kleinere groep voor een specifieke instructie met een specifiek doel (bv. remediëring, verdieping, evaluatie). Bij deze vorm van co-teaching is het belangrijk om voldoende te variëren in groepssamenstelling en dit in functie van de behoeften van de leerlingen. - Team teaching (teaming). Dit betekent dat de twee co-teachers samen de les geven of de activiteit begeleiden. Zo kan men aan de leerlingen de interactie tussen leerkrachten tonen en voordoen of modelleren hoe je kunt samenwerken. In de praktijk treffen we vaak mengvormen van deze zes vormen aan. Het ideale is dat de twee co-teachers op spontane wijze kunnen overgaan van de ene vorm naar de andere. Leerkrachten die overwegen aan co-teaching te doen, bereiden hun lessen best voor rekening houdende met de aanwezige verschillen tussen de leerlingen. Zo komen ze tegemoet aan de uiteindelijke bedoeling van binnenklasdifferentiatie.

9 We geven een voorbeeld van een lessenreeks waarbij co-teaching een duidelijke meerwaarde kan betekenen in het kader van binnenklasdifferentiatie. Het betreft een lessenreeks met als doel gemengde oefeningen te maken op de tot dan toe geziene leerstof tijdens het trimester of semester. De lessenreeks zou als volgt kunnen verlopen. - De leerlingen krijgen een reeks oefeningen over de geziene leerstof. Deze oefeningen zijn geordend volgens stijgende moeilijkheidsgraad. Het laatste gedeelte van de reeks bestaat uit verdiepingsoefeningen. - De leerlingen mogen deze oefeningen individueel of in groepjes oplossen. Hierbij mogen ze zich baseren op correctiesleutels om hun oplossingswijzen te controleren en indien nodig te verbeteren. - De ene leerkracht gaat de verrichtingen van de leerlingen na. Hij/zij gaat in op kleinere vragen, geeft tips en stuurt wat bij indien nodig. Als hij/zij echter merkt dat bepaalde leerlingen ernstige problemen ondervinden met bepaalde oefeningen, verwijst hij/zij deze leerlingen door naar de andere leerkracht. Deze leerkracht staat dan in voor extra uitleg (individueel en/of voor een groepje leerlingen), andere voorbeelden en bijkomende oefeningen.

10 5 Digitale didactiek De Didactische en Pedagogische Berichten Wiskunde van september 2015 stonden in het teken van digitale didactiek. We hebben toen een aantal voorbeelden toegelicht. Het kan nuttig zijn om deze berichten nog even door te nemen. Digitale didactiek kan ongetwijfeld ingezet worden om tegemoet te komen aan de individuele verschillen tussen leerlingen. We geven enkele voorbeelden. 5.1 Onderzoekend leren en probleemoplossend denken Grafische rekentoestellen en programma s zoals GeoGebra, Desmos, TI-Nspire lenen zich uitstekend om op eigen tempo en met aangepaste moeilijkheidsgraad meetkundige of grafische eigenschappen te onderzoeken en allerlei problemen aan te pakken. 5.2 Activeren van vroeger opgedane kennis en vaardigheden Het gebeurt regelmatig dat leerlingen nog problemen ondervinden met leerstof die ze gezien hebben tijdens vorige schooljaren. Herhalingslessen, gerichte bijkomende oefeningen, (huis)taken kunnen hieraan tegemoetkomen, maar digitale didactiek kan ook hier zeker zijn steentje bijdragen. We geven enkele voorbeelden. - Op de website kunnen de leerlingen interactief wiskunde van de eerste, tweede en derde graad verkennen en testen. Per onderdeel vind je een uitgebreid oefeningenpakket.

11 - That Quiz ( is een website waar leerstofonderdelen via een kleine quiz kunnen ingeoefend worden. Bij elk onderdeel kun je het aantal oefeningen en het niveau instellen. - Didactische filmpjes zoals deze van Freewiski ( en WiskundeAcademie ( kunnen de leerlingen gebruiken als ze moeilijkheden hebben met een stukje leerstof. Deze filmpjes kun je echter evenzeer inzetten om leerstof uit voorbije schooljaren te activeren die de leerlingen regelmatig zullen nodig hebben in de loop van het huidige schooljaar. Hieraan kun je enkele (herhalings)lessen koppelen. We geven een voorbeeld voor een mogelijke aanpak. o o o De leerkracht verdeelt de klas in een aantal groepjes (maximum drie leerlingen per groepje). Elk groepje bekijkt tijdens de les een filmpje over een bepaald onderwerp. De leerlingen proberen de inhoud van het filmpje goed te vatten en vragen uitleg aan elkaar of aan de leerkracht als ze iets niet begrijpen. Thuis spreken de leerlingen hun eigen uitleg in bij het filmpje. Het voorzien van nieuw geluid bij een filmpje kan via Screencast-O-Matic of via powerpoint. Hierbij moeten ze er voor zorgen dat ze niet de originele tekst letterlijk nazeggen en moeten ze letten op een correcte wiskundetaal. De verschillende groepsleden moeten een gelijkwaardige inbreng hebben. Daarna worden de verschillende filmpjes in de les bekeken zodat alle leerlingen de verschillende stukjes leerstof kunnen opfrissen. Hierbij kunnen de leerlingen en/of de leerkracht verduidelijkingsvragen stellen aan de eigenaar(s) van het filmpje.

12 In bijlage 4 vind je een filmpje waarin een leerling uit het vijfde jaar tso leerplan c de balansmethode uitlegt bij het oplossen van lineaire vergelijkingen met één onbekende. 5.3 Digitale antwoordsystemen Een digitaal antwoordsysteem is een mobiele onderwijstechnologie die de mogelijkheid biedt om alle leerlingen op uiteenlopende manieren actief aan het denken te zetten. Leerlingen geven met een pc, laptop, smartphone, tablet (Socrative, Kahoot ) of via een unieke codekaart die de leerkracht dan via zijn smartphone of tablet inscant (Plickers) antwoord op een vraag. Vervolgens kun je de spreiding van de antwoorden onmiddellijk klassikaal weergeven. Antwoordsystemen kunnen inleidend ingezet worden als kennismaking of om voorkennis af te toetsen en te activeren. Ze kunnen ook gebruikt worden om na te gaan of de leerlingen de lesinhoud begrepen hebben. Wanneer je een antwoordsysteem formatief inzet, krijgt niet alleen de leerling heel snel feedback over zijn leerproces, maar ontvangt ook de leraar informatie over de prestaties van zijn klasgroep en de individuele leerlingen. Die informatie kan dan helpen om de aanpak en de inhoud optimaal af te stemmen op de noden van de leerlingen. Bij Socrative bijvoorbeeld krijgt de leerkracht feedback in de aard van het volgende voorbeeld:

13 6 Gedifferentieerde huistaken Tijdens schoolbezoeken vangen we soms discussies op over het al dan niet zinvol zijn van huistaken. Tegenstanders van huistaken wijzen dikwijls op het feit dat leerlingen huistaken van elkaar overschrijven. Verder krijgen we af en toe te horen dat volgens Hattie huistaken weinig leereffect hebben. Graag willen we beide argumenten weerleggen. Leren zichtbaar maken (Visible Learning) is gebaseerd op een onderzoek van John Hattie, internationaal een van de meest gerenommeerde onderwijswetenschappers. Hij deed meer dan meta-analyses van onderwijsonderzoeken waarbij van 240 miljoen leerlingen over heel de wereld gegevens zijn verzameld. Dit is veruit het meest uitgebreide, op bewijs gerichte onderzoek naar wat het beste werkt om leerprestaties van leerlingen te verbeteren. Hattie kent effectgroottes toe aan allerlei onderwijsactiviteiten op een schaal van -0,2 tot 1,2. Vanaf 0,4 spreekt hij van een leereffect dat meer dan normaal is. Huistaken hebben een effectgrootte van 0,29. Op het eerste gezicht kun je het nut van huistaken dus in vraag stellen. Als we echter het cijfer gaan uitsplitsen naar lager en secundair onderwijs, blijkt dat de effectgrootte voor het secundair onderwijs 0,64 is. Dit is ruim over het kantelpunt van 0,4. Het heeft dus wel degelijk zin om huiswerk te geven.

14 Maar wat baten huistaken als leerlingen deze toch van elkaar overschrijven? Tijdens schoolbezoeken leiden we uit gesprekken met leerkrachten af dat leerlingen vooral huistaken overschrijven als ze vrij uitgebreid zijn. Wij pleiten hier echter voor het geregeld geven van kleine huistaken; concreet betekent dit: maximaal een A4-blad en bij voorkeur slechts één kant ervan. De bedoeling van een huistaak is immers na te gaan in hoeverre een leerling een stukje leerstof begrepen heeft. Dat kan zeker getest worden met een beperkt aantal opgaven. Als we daarnaast de leerlingen duidelijk maken dat een huistaak een formatief karakter heeft (de toegekende punten tellen niet mee) en enkel een signaalfunctie heeft, dan zal het aantal overtreders drastisch verminderen. Een leerling zal dan immers beter beseffen dat het behalen van een 10 door over te schrijven van een sterkere leerling, geen voordeel oplevert. De leerkracht gaat er dan immers van uit dat deze leerling de leerstof goed onder de knie heeft en bijgevolg geen bijkomende hulp nodig heeft. Het is dus van belang dat een leerling beseft dat een huistaak een kans is die hij/zij mag en kan nemen om feedback te krijgen op wat hij/zij al dan niet kan. Naast het voordeel voor de leerling, bieden huistaken de leerkracht een mooie kans om vakgebonden attitudes te evalueren zoals bv. zin voor nauwkeurigheid en orde, zin voor kwaliteit van de wiskundige representatie, kritische zin, zelfregulatie. De leerlingen hun huistaak kritisch laten verbeteren is dus zeker aan te bevelen. Nu het nut van huiswerk duidelijk is, willen we hier pleiten om indien nodig af en toe eens gedifferentieerde huistaken te geven. Deze kunnen verschillende vormen aannemen: - Leerlingen kunnen over hetzelfde onderwerp oefeningen van verschillende moeilijkheidsgraad voorgeschoteld krijgen (hetzij op vrijwillige basis, hetzij op aanraden van de leerkracht). - Een huiswerk kan ook gaan over leerstof waarmee leerlingen nog wat moeilijkheden hebben. Die leerstof kan verschillen van leerling tot leerling. Leerlingen zullen dan wellicht niet allemaal dezelfde vra(a)g(en) krijgen. - Uit een reeks van 10 oefeningen, die elk een aantal sterren hebben naargelang de moeilijkheidsgraad (bv. 5 oefeningen met 1 ster, 3 oefeningen met 2 sterren en 2 oefeningen met 3 sterren), kiest een leerling zelf welke oefeningen hij maakt voor een totaal van 5 sterren.

15 7 Gedifferentieerde toetsen Zonder afbreuk te doen aan de (basis)leerplandoelstellingen, mogen we de leerlingen af en toe ook eens gedifferentieerde toetsen aanbieden. We geven enkele voorbeelden: - Op basis van een toets kan blijken dat sommige leerlingen nog grote problemen hebben met bepaalde leerstofonderdelen. Na het geven van bijkomende remediërende oefeningen en/of uitleg kan de leerkracht van die leerlingen eisen dat ze een bepaald stuk leerstof opnieuw studeren tegen een volgende toets. Dat stuk leerstof kan uiteraard verschillen van leerling tot leerling. Bij de volgende toets kan de leerkracht dan naast vragen voor iedereen over de nieuwe leerstof bijkomende vragen voorzien over de vorige leerstof, bestemd voor de leerlingen die daar nog problemen mee hadden. Om niet in tijdsnood te geraken kan desnoods voor die leerlingen een vraag over de nieuwe leerstof weggelaten worden. - Een toets bestaat uit een aantal basis- en verdiepingsvragen. De leerlingen moeten alle basisvragen oplossen, maar mogen een keuze maken uit de verdiepingsvragen (de leerkracht kan bv. eisen dat elke leerling twee verdiepingsvragen oplost). - Een toets bestaat uit een reeks basisvragen en daarnaast nog enkele basis- en verdiepingsvragen. De reeks basisvragen moeten alle leerlingen oplossen. Daarnaast moeten ze bv. nog twee vragen kiezen uit de bijkomende basis- en verdiepingsvragen. Met de verdiepingsvragen kunnen er echter meer punten verdiend worden dan met de basisvragen. Een leerling die hier dus niet kiest voor twee verdiepingsvragen, kan niet meer het maximum der punten behalen. - In bso-richtingen kan men op het einde van de toets een of meer bijkomende vragen voorzien waar bonuspunten mee kunnen verdiend worden. -

16 8 Persoonlijke studietips na een proefwerk wiskunde In onze Didactische en Pedagogische Berichten van september 2016 vermeldden we dat het zeer verrijkend kan zijn om de leerlingen af en toe eens zelf een foutenanalyse te laten maken en hen hierbij enkele vragen te stellen over hun studiehouding, inzet en studiemethode. We gaven toen een voorbeeld van een zelfevaluatieblad dat je aan de leerlingen kunt geven naar aanleiding van een toets. De antwoorden van de leerlingen kunnen aanleiding zijn voor een gedifferentieerde aanpak. Bedenk dat zelfevaluatie en het eigen leerproces leren inschatten op nummer 1 staat van de effectgroottes in het onderzoek van John Hattie! Daarom kan het zeker ook nuttig zijn om de leerlingen na een proefwerk wiskunde, op basis van hun eigen vaststellingen, persoonlijke studietips te geven. Dit gebeurt dan bij voorkeur na het proefwerk van december, want dan is er nog tijd om indien nodig bij te sturen. Mogelijke manier van aanpakken: - Tijdens de eerste les na de proefwerken laat je de leerlingen hun proefwerk inkijken en overloop je kort de antwoorden en werkwijzen. - Nadat de leerlingen hun proefwerk weer ingegeven hebben, bezorg je hen via het leerplatform een vragenlijst. Hierbij moeten ze aankruisen wat ze vastgesteld hebben. - Daarna bezorg je elke leerling persoonlijke studietips die inspelen op de gemaakte vaststellingen. In bijlage 5 vind je een voorbeeld van dergelijke vragenlijst. Bij elke vaststelling staan de studietips hier reeds vermeld. Het is echter de bedoeling om deze studietips enkel te geven als een leerling een kruisje geplaatst heeft bij de desbetreffende vaststelling.

17 BRONNEN Bij het tot stand komen van deze tekst werd gebruik gemaakt van volgende bronnen: DEXTERS, M.; VAN EMELEN, E.; VERBEECK, G., Wiskunde-leren activeren, Uitwiskeling, jaargang 32, lente 2016, nr. 2, p LUYCKX, W.; VERBELEN, M., Differentiatie in wiskunde Quick and easy, Dag van de Wiskunde eerste en tweede graad 2016.

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk Kleur bekennen Kahoot https://kahoot.it/#/ om deel te nemen https://getkahoot.com/ om zelf te maken Plickers https://www.plickers.com/signup Kwalitatief wiskundeonderwijs

Nadere informatie

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk. Differentiëren als onderdeel van kwalitatief wiskundeonderwijs

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk. Differentiëren als onderdeel van kwalitatief wiskundeonderwijs Dag van de wiskunde 26 november 2016 Differentiëren als onderdeel van kwalitatief wiskundeonderwijs Differentiëren in wiskunde: Quick and Easy 26 november 2016 Dag van de wiskunde Differentiëren in wiskunde,

Nadere informatie

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen De les verleent zich het best tot instructie door 1 persoon De leerkrachten kunnen kiezen wie de les geeft De ondersteunende leerkracht biedt ondersteuning aan leerlingen zonder de les te storen Als bewust

Nadere informatie

Portfolio wiskunde. zelfstandig en gedifferentieerd maken van oefeningen

Portfolio wiskunde. zelfstandig en gedifferentieerd maken van oefeningen Het portfolio wiskunde: zelfstandig en gedifferentieerd maken van oefeningen Dag van de wiskunde - Werkwinkel 8 Onze-Lieve-Vrouwecollege Brugge zaterdag 14 november 2015 Deze werkwinkel... gaat over didactiek

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Pagina 1 van 5 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Procesevaluatie: richt zich op de kwaliteit van het leerproces en probeert dus het leerproces van de leerlingen en het onderwijsproces (het didactisch

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

26/01/2017. Nele Van Oosten/ Ivan Van Gucht

26/01/2017. Nele Van Oosten/ Ivan Van Gucht 26/01/2017 Nele Van Oosten/ Ivan Van Gucht Nele.vanoosten@cego.be www.cego.be 1 Definitie van differentiatie: Het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen leerlingen met het oog op het grootst

Nadere informatie

Volgorde van de bewerkingen.

Volgorde van de bewerkingen. Bijlage 4: Illustratie Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen Onderwerp: Volgorde van de bewerkingen. 4.1 Naam:... Klas:.. Groep A Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen. Voor je toets van

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken Team-teaching VBS t Bieske Gellik-Lanaken Context - Platteland groen kruispunt streken - Kleinschalig - persoonlijk contact - 140 LS en 95 KS - Personeel - Leerlingenpopulatie - Leren in de wind van het

Nadere informatie

Waarom WAB? Organisatie WAB. 27 november De vrije ruimte in 1A. Basisvorming 27/28 lestijden per week invulling wettelijk bepaald

Waarom WAB? Organisatie WAB. 27 november De vrije ruimte in 1A. Basisvorming 27/28 lestijden per week invulling wettelijk bepaald 7 november 0 Dag van wiskunde 8 november 0 KULAK Wendy Luyckx Bob Roefs Mark Verbelen Paul Verbelen Waarom WAB? Leerlingen warm maken om door te stromen naar sterke wiskundige richtingen Organisatie WAB

Nadere informatie

WHY? co-teaching. Directiecongres Oostende. Waarom zou je voor co-teachen kiezen? beleidsmatige-organisatorische redenen

WHY? co-teaching. Directiecongres Oostende. Waarom zou je voor co-teachen kiezen? beleidsmatige-organisatorische redenen Met co-teaching twee vliegen in één klap slaan! WHY? Waarom zou je voor co-teachen kiezen? BELEID VISIE WIN WIN WHY? beleidsmatige-organisatorische redenen vanuit een bepaalde visie op onderwijs omdat

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Beroepshouding Definitie Op basis waarvan Hoe Doel Beroepshouding Effective differentiation is governed by a philosophy,

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Stephanie.De.Bruyne1@gmail.com Een korte kennismaking Waarom? Reproductie sociale ongelijkheid Hervorming secundair onderwijs PISA resultaten

Nadere informatie

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d 1 Leerplannen Eerste graad A-stroom (D/2009/7841/003) In voege sinds 1 september 2009 Tweede graad KSO/TSO (D/2002/0279/048) In voege sinds 1 september 2002

Nadere informatie

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest)

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Wat is differentiëren? Het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

Brede basiszorg. Schooljaar :

Brede basiszorg. Schooljaar : Brede basiszorg Schooljaar : 2017-2018 Ondersteuningsmaatregelen - brede basiszorg. Schooljaar: vanaf 2017-2018. Fase 0 - Brede basiszorg Wat hebben leerlingen nodig om te leren? Elke school biedt brede

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano.

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano. 1 TECHNIEK Binnenklasdifferentiatie binnen het vak techniek Iedere leraar weet dat niet alle leerlingen gelijk zijn. Ze verschillen van karakter, intelligentie, handigheid, interesses, sociale achtergrond

Nadere informatie

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Een bestelling doen in een restaurant (mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.3 en 35.1.4 - grammatica:

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Inleiding Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid

Nadere informatie

Quickies. Meetkundeleerstof van de tweede graad kort, snel en leuk inoefenen en herhalen. 22 november 2014 Heleen Van Maldeghem Kortrijk

Quickies. Meetkundeleerstof van de tweede graad kort, snel en leuk inoefenen en herhalen. 22 november 2014 Heleen Van Maldeghem Kortrijk Quickies Meetkundeleerstof van de tweede graad kort, snel en leuk inoefenen en herhalen. Dag van de wiskunde Dominque La Grange 22 november 2014 Heleen Van Maldeghem Kortrijk Inleiding Sommige leerlingen

Nadere informatie

INFORMATICA INTERACTIEVE WERKVORMEN. Op verschillende manieren met de leerstof omgaan

INFORMATICA INTERACTIEVE WERKVORMEN. Op verschillende manieren met de leerstof omgaan INFORMATICA INLEIDING In een aantal richtingen werden de specifieke uren ICT/informatica verder afgebouwd. Er wordt gekozen voor ICT-integratie. In het welzijn van de leerlingen blijft het heel belangrijk

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord.

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord. Huiswerkbeleid Beste ouder(s), In deze brochure vindt u onze visie rond huiswerkbeleid terug. Een visie die gestoeld is op een positief engagement tussen de leerling, de leerkracht en de ouder. U vindt

Nadere informatie

HUISTAAKVOORBEREIDING:

HUISTAAKVOORBEREIDING: HUISTAAKVOORBEREIDING: Het blijkt dat vooral bij jonge kinderen de ouders dikwijls de opdracht opnieuw moeten uitleggen en toelichten. We zorgen bij het geven van huistaken voor ondubbelzinnige en concrete

Nadere informatie

ALVAST HEEL ERG BEDANKT VOOR UW MEDEWERKING!

ALVAST HEEL ERG BEDANKT VOOR UW MEDEWERKING! OVER HET ONDERZOEK Beste leraar, Dit onderzoek gaat in op de die u bij de leerlingen ontwikkelt tijdens de geschiedenisles, en het beslissingsproces dat daaraan voorafgaat. Met die informatie kan toekomstig

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Dhr. C. Van Vliet directeur eerste graad. Mevr. M. Van Oevelen - vakcoördinator wiskunde eerste graad

Dhr. C. Van Vliet directeur eerste graad. Mevr. M. Van Oevelen - vakcoördinator wiskunde eerste graad 1 Basis en verdieping? 3 Leerondersteuning wiskunde op OLVC (betalend) 4 Externe online ondersteuning 5 Individuele bijles 6 Externe ondersteuning 7 Hulpmiddelen op OLVC Digitale leeromgeving 8 Steunlessen

Nadere informatie

Plickers en quiz Karen Derycke & Eilish Duthoit Vives Brugge

Plickers en quiz Karen Derycke & Eilish Duthoit Vives Brugge 15.03.2017 Karen Derycke & Eilish Duthoit Vives Brugge 1 INLEIDING Wilt u op een originele manier een quiz geven? Dan is Plickers iets voor u. Dit is een interactieve app waarbij de kinderen een kaart

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

DAG VAN DE WISKUNDE. 20 november 2010 DE ACTUALITEIT VAN ONS WISKUNDEONDERWIJS GEVARIEERD AANBOD WISKUNDE-IMPULSDAG

DAG VAN DE WISKUNDE. 20 november 2010 DE ACTUALITEIT VAN ONS WISKUNDEONDERWIJS GEVARIEERD AANBOD WISKUNDE-IMPULSDAG DAG VAN DE WISKUNDE 20 november 2010 DE ACTUALITEIT VAN ONS WISKUNDEONDERWIJS 1 GEVARIEERD AANBOD 1. Hoogbegaafdheid: achtergronden - aanpak 2. Digitaal bord: didactisch gebruik 3. Statistiek met GeoGebra

Nadere informatie

Zinvol realiseren van competenties in de derde graad Visie en werkvormen

Zinvol realiseren van competenties in de derde graad Visie en werkvormen Zinvol realiseren van competenties in de derde graad Visie en werkvormen T 3 Symposium, Oostende Onze-Lieve-Vrouwecollege Brugge dinsdag 19 augustus 2014 Voorwoord What is teaching? http:/vimeo.com/48768091

Nadere informatie

luisteren: dialoog beluisteren en

luisteren: dialoog beluisteren en TABASCO Leercoach Een afspraak maken ( mondeling) Een uitnodiging schrijven ( schriftelijk) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden:35.1.2 en 35.1.3 en 35.1.5 *dagen / maanden *afspraak

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model

Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model Maarten Van de Broek Het woord differentiëren roept vaak heel wat reacties en associaties op. Voor de één sluit het aan bij een vanzelfsprekende

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Inhoudsopgave 1. Introductie 2 2. Niveau bepalen 3 3. Themakeuze 3 4. Leerroutes voor de leerling 5 5. Lesorganisatie 7 6. Tijdsplanning 9 7. Differentiëren 11 1 1.

Nadere informatie

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert ACTIVERENDE WERKVORMEN Pedagogische dag COLOMAplus 2013-03-01 LEERPLANREALISATIE Het handboek. is de bijbel voor vele leraars ik krijg mijn handboek niet uit Nochtans. Activerend onderwijs Wat? Ll verwerkt

Nadere informatie

Het practicum wiskunde: coöperatief aanleren van vaardigheden en attitudes

Het practicum wiskunde: coöperatief aanleren van vaardigheden en attitudes Het practicum wiskunde: coöperatief aanleren van vaardigheden en attitudes Centrum Nascholing Onderwijs, Wilrijk Koen De Naeghel Onze-Lieve-Vrouwecollege, Brugge woensdag 12 februari 2014 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

PEDAGOGISCH- DIDACTISCHE BERICHTEN

PEDAGOGISCH- DIDACTISCHE BERICHTEN PEDAGOGISCH- DIDACTISCHE BERICHTEN Pedagogische Begeleiding regio West-Vlaanderen 2018-2019 WISKUNDE DE VAKGROEP: MOTOR VAN KWALITEITSONTWIKKELING Het Referentiekader voor OnderwijsKwaliteit zet verwachtingen

Nadere informatie

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil (T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil Een goed evenwicht vinden tussen huiswerk & hobby s, werk en privé, de organisatie van een gezin, het wordt er niet makkelijker

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

Formatief evalueren in het primair onderwijs

Formatief evalueren in het primair onderwijs Formatief evalueren in het primair onderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Studiedag Sardes, Nijkerk 10 oktober 2018 Contact? a.noteboom@slo.nl Ik ontvang graag ervaringen en voorbeelden

Nadere informatie

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs In de lerarenopleiding secundair onderwijs Inhoud Toelichting bij kader voor Binnenklasdifferentiatie (15 ) Aan de slag met praktijkvoorbeelden (15 ) In de lerarenopleiding: KU Leuven - SLO Economie (15

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Gewenst gedrag uit zich bijvoorbeeld in 1 Interpersoonlijk competent De student toont in gedrag en taalgebruik respect Is vriendelijk

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

11. Rondom toetsen The do-it-yourself quiz. doel Kennis testen. wanneer einde les(senserie) groepssamenstelling vier- of vijftallen

11. Rondom toetsen The do-it-yourself quiz. doel Kennis testen. wanneer einde les(senserie) groepssamenstelling vier- of vijftallen 11.1 The do-it-yourself quiz doel Kennis testen groepssamenstelling vier- of vijftallen duur 50 minuten voorbereiding: formuleer zoveel onderwerpen als er groepjes zijn. De groepjes moeten vragen en antwoorden

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Departement Technische Wetenschappen - Opleidingen Elektrotechniek, Bouw en Logistiek Academiejaar 2009-2010 Inhoud 1 Situering same-age-in-class

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte Visible Learning - John Hattie Wat maakt de school tot een succes? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar wat werkt nu echt? In het baanbrekende boek Visible Learning verwerkt John Hattie de resultaten

Nadere informatie

Bedrijvigheid in de lessen economie!

Bedrijvigheid in de lessen economie! Bedrijvigheid in de lessen economie! Krachtlijnen - Leerkrachten hebben ruimte voor eigen verhaal - Leerlingen leren via degelijke leerinhouden - Activerende lessen worden aangemoedigd: variatie in werkvormen,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

ONDERZOEKSBOEKJE FREINETSCHOOL DE SPEELPLANEET

ONDERZOEKSBOEKJE FREINETSCHOOL DE SPEELPLANEET Actieve rol leerlingen ONDERZOEKSBOEKJE FREINETSCHOOL DE SPEELPLANEET Actieve rol leerlingen (ZELF)EVALUATIEFICHE DE STUDIO Actieve rol leerlingen REFLECTIE OP EXAMEN LEIEPOORT CAMPUS SINT-VINCENTIUS Actieve

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven NedBox.be: oefen je Nederlands online Online taalcoaching

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen :

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen : A. Cooreman 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen Leerjaar Groep Breukenschema Voor alle bewerkingen 1. breuk per breuk vereenvoudigen 2. gehele getallen op noemer 1 3. decimale getallen op noemer 10,

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom.

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Workshop Differentiatie Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Voorstelrondje Wat kom je halen? Wat versta je onder differentiëren? Wat is het programma Doel: aantal voorbeelden van

Nadere informatie

DE KLAS VAN (N)U. Els Smekens. Acco Leuven / Den Haag

DE KLAS VAN (N)U. Els Smekens. Acco Leuven / Den Haag DE KLAS VAN (N)U Els Smekens Acco Leuven / Den Haag Inhoud WOORD VOORAF 9 INLEIDING 10 DEEL 1. DE SCHOOL VAN NU 15 DE KLAS VAN NU 17 Diversiteit: een gegeven 17 Klasgesprek over diversiteit 19 Diversiteit

Nadere informatie

Opdracht HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES?

Opdracht HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? Opdracht HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? Inleiding In deze opdracht doorloop je in vogelvlucht alle stappen die je kunt zetten om van leerdoelen te komen tot een goede les voor de leerlingen. Het

Nadere informatie

Oranje stappers maak je zo

Oranje stappers maak je zo Handleiding groep 3-8 Oranje stappers maak je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een oranje stapper van Jeelo maakt. Voor groep 3-4 wijzer 2008 Zo maak je oranje

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Student: Manuel Groebbens en Sarah Guillaume

Student: Manuel Groebbens en Sarah Guillaume Student: Manuel Groebbens en Sarah Guillaume Handleiding en toelichting bij het lespakket Voorkennis van de leerlingen De leerlingen zijn ASO-leerlingen uit het zesde jaar die zinsleer hebben gehad. De

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Wat verstaan we onder huiswerk?

Wat verstaan we onder huiswerk? HUISWERKBELEIDSPLAN VOOR DE LAGERE SCHOOL Wat verstaan we onder huiswerk? Huiswerk is voor ons het totaal van alle taken, werken en lessen die door de leerkrachten opgegeven worden om thuis te maken. Maakwerk

Nadere informatie

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES?

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? OPDRACHT HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? In deze opdracht doorloop je in vogelvlucht alle stappen die je kunt zetten om van leerdoelen te komen tot een goede les voor de leerlingen. Het betreft

Nadere informatie

OMGAAN MET VERANDERING

OMGAAN MET VERANDERING OEFENING OMGAAN MET VERANDERING OEFENING 1 UITSPRAKEN WELKE UITSPRAAK PAST HET BEST BIJ JOU? Hoe ga jij om met de gidsen in jouw organisatie? Zeg jij hoe de dingen moeten gebeuren? Of leg jij uit waarom

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde In kolom 1 vind je 67 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep aardrijkskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. De items komen onder

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie