DAGORDE. 2 Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DAGORDE. 2 Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring."

Transcriptie

1 ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 NOVEMBER Aanwezig: Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove, Jacques Maelfait, Filip Kets, Eddy Glorieux, Inge Bossuyt: Schepenen; Dominique Windels: Schepen van rechtswege, Voorzitter van het OCMW (niet stemgerechtigd); Rita Beyaert, Willy Vandemeulebroucke, Rik Pattyn, Francis Pattyn, Rik Vandenabeele, Rosanne Mestdagh, Kathleen Duchi, Marleen Rogiers, Eric Kerckhof, Donald Langedock, Olivier Vanryckeghem, Sofie Decavele, Tijs Naert, Stijn Soetaert, Marijke Ostyn, Eveline Lahousse, Lynn Callewaert, Patrick Claerhout, Hilde De Bruyne, Stijn Derammelaere, Fleur De Buck: Raadsleden; Carlo Daelman: Secretaris Verontschuldigd: Dominique Windels: Schepen van rechtswege, Voorzitter van het OCMW (niet stemgerechtigd) verontschuldigd voor 5; Francis Pattyn: Raadslid verontschuldigd voor 1; Olivier Vanryckeghem: Raadslid verontschuldigd voor 1 Afwezig: De zitting begint om uur Openbare zitting DAGORDE DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1 Vaststellen straatnaam voor de nieuwe straat binnen de verkaveling Vlietestraat op naam van B.V.B.A. MI CASA, gelegen aan de Vlietestraat. Principiële vaststelling. 2 Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring. 3 Renovatie van cc Het SPOOR - studieopdracht. Goedkeuren bestek, raming (77.272,72 euro + 21 % btw) en gunningswijze. DEPARTEMENT FACILITY 4 Dakrenovatie burelen jeugddienst en jeugdcentrum TSAS. Goedkeuren bestek, raming (18.127,50 euro + 21 % btw) en gunningswijze. 5 Instrumenten Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (SAMW). Goedkeuren bestek, raming (12.396,82 euro + 21 % btw) en gunningswijze. DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 6 Activeringsheffing. Vaststelling. 7 Belasting op onbebouwde gronden in gebieden bestemd voor industrie. Vaststelling.

2 8 Mijn Huis. Buitengewone algemene vergadering van Goedkeuren statutenwijziging. 9 Infrax West. Goedkeuren invoering retributiereglement elektriciteit en aardgas. 10 Psilon (Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West- Vlaanderen). Bepalen mandaat twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangende vertegenwoordigers in de buitengewone algemene vergadering van IMOG (Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid Zuid-West- Vlaanderen). Bepalen mandaat vertegenwoordiging in de buitengewone algemene vergadering van Leiedal. Bepalen mandaat vertegenwoordiging in de buitengewone algemene vergadering van WIV (West-Vlaamse Intercommunale Vliegveld Wevelgem-Bissegem). Bepalen mandaat vertegenwoordiging in de bijzondere algemene vergadering van Politiezone Deerlijk-Harelbeke. Vaststelling van de dotatie ten laste van het stadsbudget op zicht van de begroting 2016 van de Politiezone. DEPARTEMENT FINANCIËN 15 Kerkfabriek Sint-Salvator. Goedkeuren wijziging meerjarenplan Kerkfabriek Sint-Petrus Hulste. Goedkeuren wijziging meerjarenplan Kerkfabrieken. Budgetwijziging 2015 Sint-Salvator, Sint-Rita en Sint-Amandus. Aktename. 18 Kerkfabrieken. Aktename budget DEPARTEMENT WERKEN, ONDERNEMEN EN LEREN 19 Stedelijk basisonderwijs. Aanpassing schoolreglement. Goedkeuring. DEPARTEMENT VRIJE TIJD 20 Toelagen socio-culturele verenigingen DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 21 Vragenkwartiertje.

3 Besloten zitting DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 22 Voorkooprecht ingevolge de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening tot verwezenlijking van het Gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) "Centrum Oost" op het pand gelegen in de Gentsestraat 51. Goedkeuren verdere stappen. *** Openbare zitting DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1. Vaststellen straatnaam voor de nieuwe straat binnen de verkaveling Vlietestraat op naam van B.V.B.A. MI CASA, gelegen aan de Vlietestraat. Principiële vaststelling. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Op werd een verkavelingsvergunning afgeleverd aan B.V.B.A. MI CASA voor gronden gelegen aan de Vlietestraat in Hulste. De verkaveling bestaat uit zeven loten, waarvan er drie gelegen zijn langs de Vlietestraat en vier loten worden ontsloten via één nieuwe openbare weg. De verkaveling wenst de sfeer van een woonerf te creëren. In de procedure straatnaamgeving wordt normaliter in eerste instantie informeel advies ingewonnen bij de Stedelijke Cultuurraad en de heemkundige kring De Roede van Harelbeke. Op die manier kan er door hen gezocht worden naar een toponiem of een thema. Voor het geval de Stedelijke Cultuurraad en de heemkundige kring geen toponiem of thema vonden, werd door het college voorgesteld om de nieuwe straat Eenhanaplein te noemen. Hiermee wordt de stedenband die de stad Harelbeke heeft aangegaan met de stad Eenhana in Namibië in de verf gezet. Bovendien bestaat er in Harelbeke al een Kinheimstraat en Kindelstraat. Ook hiermee wou de Stad Harelbeke zijn band met beide gemeenten benadrukken. Er werd op informeel advies ingewonnen bij de Stedelijke Cultuurraad en De Roede van Harelbeke. De Roede van Harelbeke laat in een brief van weten dat zij twee voorstellen hebben. 1. Beldjehof Beldje is een toponiem dat algemeen ingeburgerd was/is in het taalgebruik van Hulste. De Beldje is de driehoek die wordt gevormd door de Vlietestraat vanaf Hulstedorp, de Muizelstraat van aan haar begin tot aan de hoek met de Kasteelstraat en de Kasteelstraat, tot aan Hulstedorp. Hoewel het woord nergens terug is te vinden in geschreven bronnen in Hulste, wordt/werd het wel mondeling overgeleverd.

4 2. Bosseniershof Hoewel minder gelieerd aan de exacte locatie, maar wel aan de buurt en aan Hulste in het algemeen. De Sint-Pietersbosseniersgilde is de oudste vereniging van Hulste. De stichting ervan dateert van Haar ontstaansreden was het verdedigen van de eigen haardstede en het nakomen van de verplichte diensten aan de vorst. De schuttersgilde bestaat nog altijd en heeft zijn schietstand in de Kasteelstraat, achter het dorpshuis De Rijstpekker. De Stedelijke Cultuurraad laat in een brief van weten dat de Cultuurraad, zoals in het verleden het advies van De Roede van Harelbeke volgt. Verder vermelden zij dat zij de voorkeur geven aan de volgende namen boven Eenhanastraat: - Vlietehof (aangezien het om een doodlopende straat gaat) - Roland Garrosstraat - Vlaskapellenstraat (als verwijzing naar het verleden van Hulste) - Renaat Honoréstraat (een gesneuvelde oudstrijder uit Hulste, die ligt begraven op het militaire kerkhof van Ramskapelle) - Sylvain Wittouckstraat (oud-secretaris van Hulste) In een gemeenteraadszitting heeft raadslid Hilde De Bruyne een aantal aanvullende suggesties gedaan. De nieuwe openbaar weg situeert zich tussen het dienstencentrum De Rijstpekker en het vroegere café De Rijstpekker, vandaar het voorstel: Rijstpekkersstraatje, Rijstpekkershoekje, Rijstpekkerspleintje. Het college heeft op daarop beslist om de procedure stop te zetten. De nieuwe straat zou ook Vlietestraat worden genoemd en de huizen langs de nieuwe openbare weg krijgen de huisnummers X/001, X,002, X/003 en X/004. Het voorstel van huisnummering, namelijk X/001, X/002, enz. wordt echter enkel gebruikt bij de huisnummering van meergezinswoningen. X is dan het basisnummer. De eerste nul staat voor het gelijkvloers en de twee volgende cijfers staan voor de woongelegenheid op het gelijkvloers. Om verwarring te vermijden en uit alle suggesties heeft het college op beslist om de nieuwe straat de naam Vlietehof te geven. De gemeenteraad dient thans de nieuwe straatnaam Vlietehof principieel vast te stellen. Aansluitend aan deze beslissing volgt een openbaar onderzoek van minstens dertig dagen. Gelijktijdig wordt het formeel advies ingewonnen van de Stedelijke Cultuurraad en De Roede van Harelbeke. Dit advies alsook eventuele bezwaarschriften dienen binnen dertig dagen ingediend te worden bij het stadsbestuur. In een laatste fase dient de gemeenteraad het voorstel van een nieuwe straatnaam definitief vast te stellen. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Het decreet van zoals gewijzigd bij decreet van tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten; Verwijzend naar volgende eerdere beslissingen:

5 - De beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen d.d waarbij werd voorgesteld te opteren voor de straatnaam Vlietehof. Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 17 stemmen voor, 10 onthoudingen BESLUIT: Artikel 1: Er wordt principieel beslist om de nieuwe straat in de verkaveling Vlietestraat op naam van B.V.B.A. MI CASA, Vlietehof als naam te geven. 2. Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Sinds eind 2008 worden er energieleningen toegekend voor de inwoners van de gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Tot 2015 trad het Welzijnsconsortium op als energiehuis (voormalig Lokale Entiteit), sinds begin dit jaar neemt het OCMW Kortrijk deze taak op zich. Dit als overgangsmaatregel en in afwachting van de interlokale vereniging voor sociaal beleid. De erkenning loopt af op 31 december De gemeenteraad keurde in zitting van 19 januari 2015 de betreffende samenwerkingsovereenkomst met het OCMW Kortrijk goed. Ondertussen is de interlokale vereniging voor sociaal wonen een feit en voldoet deze aan de juridische vereisten om op te treden als energiehuis voor de regio. Mits goedkeuring van de gemeenten en OCMW s, stelt W13 zich kandidaat om op te treden als Energiehuis voor het verstrekken van energieleningen en dit voor de regio Zuid-West-Vlaanderen. De erkenning wordt in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gegoten tussen W13 en het Vlaams Gewest. Wanneer W13 erkend wordt als Energiehuis, is er ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst nodig tussen W13 enerzijds en de stad Harelbeke en OCMW Harelbeke anderzijds. De overeenkomst gaat van start op 1 januari 2016 voor zover W13 intussen zelf erkend is als Energiehuis en geldt voor een periode van 10 jaar + 10 jaar uitdooftijd. Bij het vervallen van de overeenkomst tussen het Energiehuis en het Vlaams Gewest vervalt de opdracht en het voorwerp van de overeenkomst. In 2015 nam het Vlaams Gewest de taak van het FRGE over en werden een aantal wijzigingen doorgevoerd, die zullen worden opgenomen in de overeenkomst tussen W13 en het Vlaams Gewest: de borgstelling van het Vlaams Gewest verviel en wordt vervangen door een kwijtschelding. Tot op heden ontbreken de uitvoeringsbesluiten die de modaliteiten en nadere bepalingen van de kwijtschelding regelen. In het programmadecreet is de decretale basis gelegd maar er zijn nog geen details bekend;

6 de financiering per dossier stijgt lichtjes vanaf Vanaf 2016 wordt er niet langer gewerkt met trimestriële voorschotten op basis van het afgelopen jaar. De financiering gebeurt op maandbasis volgens het exact aantal verwerkte dossiers. De renteberekening van het Vlaams Gewest naar het Energiehuis wijzigt.; in het najaar verwachten we een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het Energiehuis en het Vlaams Gewest, waarbij de wijzigingen ingevoerd in 2015 ingelast zullen worden; de korf energiebesparende maatregelen werd geharmoniseerd en gelimiteerd midden 2015, waardoor o.a. zonnepanelen in aanmerking komen; de particulier behorend tot de doelgroep kan een lening aangaan voor de aankoop van bepaalde huishoudelijke toestellen; de termijn waarin de particulier behorend tot de doelgroep de terugbetaling moet verzekeren kan in bepaalde situaties verlengd worden tot 10 jaar. Tot heden kenden de leningen een maximum looptermijn van 60 maand; een particulier kan een 2 de lening aangaan eenmaal de eerste lening volledig afbetaald werd. De huidige overeenkomst met Energiehuis OCMW Kortrijk diende als basis voor de nieuwe overeenkomst tussen de gemeenten en het Energiehuis W13. Een aantal artikels werden echter gewijzigd: Terminologie. We spreken over een Energielening i.p.v. FRGE-lening. We spreken over Energiehuis i.p.v. de Lokale Entiteit. We spreken over het Vlaams Energieagentschap i.p.v. FRGE. Wijziging van art. 8 van het beheerscontract. Het Vlaams Gewest wijzigde de territoriumvereiste waardoor het totaal aantal inwoners waarvoor een Energiehuis minstens moet instaan daalde van naar Wijziging doelgroep. Rechtspersonen met een sociale doelstelling komen niet langer in aanmerking. Deze categorie werd verwijderd uit de samenwerkingsovereenkomst. De duurtijd van de overeenkomst. We stellen een termijn voor van 10 jaar. De leningen worden afbetaald binnen een termijn van 5 jaar. Leningen aangegaan door kredietnemers behorend tot de doelgroep, met uitzondering van de leningen aangegaan voor de aankoop van huishoudelijke toestellen, kunnen verlengd worden tot een periode van 10 jaar. De verlenging wordt bepaald door de terugverdientijd van de investering. Door deze wijziging werd de looptijd van de lening en het maximumbedrag dat ontleend kan worden niet langer opgenomen in de overeenkomst, maar wordt verwezen naar de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en het Energiehuis. De overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en het Energiehuis wordt opgetrokken tot 5 jaar, verlengbaar. De kredietlijn. Het toekennen van leningen aan particulieren werd beperkt tot het maximumbedrag van de kredietlijn. In de huidige overeenkomst werd de mogelijkheid opgenomen dat het Energiehuis een verhoging van deze kredietlijn aanvraagt bij het Vlaams Gewest.

7 Clausule in de kredietovereenkomst. De kredietovereenkomst die wordt afgesloten met een kredietnemer bevat een clausule waarin hij zich bij wanbetaling akkoord verklaart met loonafstand. Wie tot de doelgroep behoort, ondertekent een clausule voor het aanvaarden van budgetbegeleiding of -beheer van het OCMW van de gemeente waar de particulier zijn woonplaats heeft, of bij een andere erkende schuldbemiddelingsdienst, indien zich een probleem van terugbetaling stelt. In sommige situaties zorgt deze opsplitsing voor problemen, bv. bij borgstelling. Vandaar dat voor de doelgroep beide clausules voorzien worden. De gemeenten stelden zich borg tot 95 % van het ontleende kapitaal inclusief intresten en andere kosten voor zover het Vlaams Gewest hiervoor niet tussenkomt. Tot april 2011 namen ze de financiering van de rente (2 %) voor de leningen aan de doelgroep van de meest behoeftigen ten laste. Nadien besliste het Vlaams Gewest dat de doelgroep een renteloze lening kon verkrijgen. De dossiers van voor die datum die nog lopende zijn, blijven onder de vroegere regeling vallen. De concreet voorgestelde wijzigingen hierboven hebben geen financiële impact voor de stad. Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 13 oktober 2015 principieel akkoord met de kandidaatstelling van W13 als Energiehuis en met de voorgestelde samenwerkingsovereenkomst. Het college besliste om schepen David Vandekerkhove af te vaardigen voor de beleidsgroep voor het Energiehuis en de algemeen adviseur van Woonwijs als administratieve contactpersoon aan te stellen. De OCMW-raad keurde de samenwerkingsovereenkomst goed in zitting van 22 oktober Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: Het gemeentedecreet, in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken, artikel Verwijzend naar volgende eerdere beslissingen: Gemeenteraadsbeslissing van 10 november 2008 betreffende de samenwerkingsovereenkomst met het Welzijnsconsortium als lokale entiteit voor het aanbieden van FRGE-leningen. Gemeenteraadsbeslissing van 19 januari 2015 betreffende de samenwerkingsovereenkomst met het OCMW Kortrijk als lokale entiteit voor het aanbieden van FRGE-leningen. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de kandidaatstelling van W13, Pres. Kennedylaan 12 A, 8500 Kortrijk als Energiehuis voor het Vlaams Gewest voor de stad Harelbeke met ingang vanaf 1 januari 2016 voor zover W13 zelf erkend werd als Energiehuis.

8 De gemeenteraad is het met deze kandidaatstelling eens. Artikel 2: De hierna vermelde samenwerkingsovereenkomst tussen het Energiehuis W13, de stad Harelbeke en het OCMW Harelbeke in het kader van het toekennen van energieleningen wordt goedgekeurd luidend als volgt. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN ENERZIJDS HET ENERGIEHUIS W13 EN ANDERZIJDS STAD HARELBEKE EN OCMW HARELBEKE IN HET KADER VAN HET TOEKENNEN VAN ENERGIELENINGEN. Tussen enerzijds, De vereniging W13, met maatschappelijke zetel te 8500 Kortrijk, President Kennedypark 10 vertegenwoordigd door de heer Philippe De Coene, voorzitter en mevrouw Chris Loosvelt, de heer Roland Rigole en de heer Bram Deloof, ondervoorzitters, en anderzijds, Het lokaal bestuur stad Harelbeke; voor de stad vertegenwoordigd door de gemeenteraad, waarvoor optreden Michaël Vannieuwenhuyze, voorzitter, en Carlo Daelman, secretaris, handelend krachtens de beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 16 november 2015 en voor het OCMW vertegenwoordigd door de OCMW-Raad, waarvoor optreden Dominique Windels, OCMW-voorzitter, en Hans Piepers, OCMW-secretaris, handelend krachtens de beslissing van de OCMW-raad, genomen in zitting van 22 oktober 2015; Algemene omschrijving Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft als opdracht uitvoering geven aan een duurzaam energiebeleid, met als belangrijke taak het stimuleren van rationeel energiegebruik. Het Energieagentschap komt tussenbeide in de financiering van structurele maatregelen: - voor de doelgroep: het verstrekken van leningen aan 0 % intrest in privéwoningen die dienen als hoofdverblijfplaats. - voor de particulier: het verstrekken van goedkope leningen in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats. Het Energiehuis is een instantie die, op het niveau van één of meerdere gemeenten, instaat voor de lokale realisering van de doelstellingen van de Vlaamse Energielening. Voor de uitvoering van deze opdracht sluit het Energiehuis een samenwerkingsovereenkomst af met het Vlaamse Gewest. Het Energiehuis moet voldoen aan de voorwaarden gesteld in art. 8 van het beheerscontract (annex 1). W13 wordt als Energiehuis voorgedragen door 13 gemeenten en OCMW s. Hiermee is voldaan aan de territoriumvereiste gesteld vanuit het Vlaams Gewest: het totaal aantal inwoners moet minstens bedragen. W13 stelt zich, bij het voldoen aan alle voorwaarden gesteld door het Vlaamse Gewest, kandidaat als Energiehuis en dit voor het grondgebied van alle gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven. Hiervoor zal een

9 samenwerkingsovereenkomst worden afgesloten tussen W13 en het Vlaams Gewest. WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT: Artikel 1: Definities Voor de uitvoering van deze overeenkomst wordt verstaan onder: 1 De doelgroep: de doelgroep zoals gedefinieerd door het K.B. van 2 juni 2006 houdende de definitie van de doelgroep van de meest behoeftigen van het Fonds ter reductie van de globale energiekost. 2 Particulier: de natuurlijke persoon die financiële middelen ontleent bij het Energiehuis met het oog op energiebesparende investeringen in zijn/haar privéwoning of die geniet van een dienst verleend volgens het derde investeerdersprincipe door het Energiehuis, die optreedt als ESCO. 3 ESCO: Energy Service Company. Organisatie die energiediensten aanbiedt aan de klant, gericht op energiebesparende investeringen. 4 Derde investeerdersprincipe: principe waarbij de investering in energiebesparende ingrepen gefinancierd wordt door het Energiehuis. De terugbetaling van die investering door de particulier uit de doelgroep gebeurt a rato van de vermindering op de energiefactuur en dit binnen dezelfde termijn als de looptijd van de energielening. 5 Energiehuis: rechtspersoon die instaat voor het toekennen van energieleningen op lokaal vlak. 6 Energielening: zoals vermeld in het artikel van het Energiedecreet van 8 mei Artikel 2. Omschrijving van de algemene opdracht van het Energiehuis Het Energiehuis heeft als doel het rationeel energiegebruik te stimuleren door tussenbeide te komen in de financiering van structurele maatregelen, voor de doelgroep en voor particulieren, in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats, dit voor zover deze woonachtig zijn op het grondgebied van de gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven. Artikel 3. Geldigheidsduur Deze overeenkomst wordt gesloten met ingang van 1 januari 2016 (onder voorbehoud dat de samenwerkingsovereenkomst tussen W13 als Energiehuis en het Vlaams Gewest reeds in voege trad) en geldt voor een periode van 10 jaar + 10 jaar uitdooftijd. Bij het vervallen van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Energiehuis W13 en het Vlaamse Gewest vervalt de opdracht en dus het voorwerp van deze overeenkomst. De samenwerkingsovereenkomst kan met instemming van beide partijen worden gewijzigd of worden beperkt tot de afhandeling van lopende procedures voor leningen. Artikel 4. Werkingsgebied Energiehuis Het werkingsgebied van het Energiehuis strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten die deze overeenkomst ondertekenen. Artikel 5. Kredietnemers Energiehuis Gedurende de duurtijd van de overeenkomst tussen het Energiehuis en het Vlaamse Gewest, biedt het Energiehuis aan de doelgroep en aan particulieren

10 de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Het Energiehuis verleent leningen tot zolang er nog middelen op de kredietlijn voorhanden zijn. Het trekkingsrecht wordt bepaald door het Vlaamse Gewest. Het Energiehuis kan, bij aanvang van het werkingsjaar, een verhoging van de middelen aanvragen. Het Energiehuis neemt akte van de uitbesteedde middelen en beslist, ingeval de kredietlijn uitgeput geraakt, over de vraag tot verhoging van de kredietlijn. Het ontleende bedrag en de terugbetalingstermijn staan vermeld in de kredietovereenkomst tussen de kredietnemer en de kredietgever, en zijn conform de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en het Energiehuis. De kredietnemer wendt het ontleende bedrag aan voor de uitvoering van structurele, energiebesparende maatregelen in een privé-woning, die dient als hoofdverblijfplaats en gesitueerd is op het grondgebied van één der deelnemende gemeenten. Het Vlaamse Gewest bepaalt de energiebesparende ingrepen die voor de lening in aanmerking komen (annex 2). Het Energiehuis ziet erop toe dat enkel de toegestane werkzaamheden gefinancierd worden. Wijzigt het Vlaamse Gewest in de toekomst de aard van de werken, dan wordt deze aanpassing opgenomen in de lijst van in beschouwing te nemen werkzaamheden. De aflossingen van de Vlaamse Energieleningen gebeuren verplicht via domiciliëring. De kredietovereenkomst die wordt afgesloten met de kredietnemer bevat een clausule waarin de kredietnemer zich bij wanbetaling akkoord verklaart met loonafstand. Voor particulieren behorend tot de doelgroep is er een extra clausule voorzien waarin hij zich akkoord verklaart met budgetbegeleiding of -beheer vanwege het OCMW van de gemeente waar hij zijn woonplaats heeft of vanwege een andere erkende schuldbemiddelingsdienst. Artikel 6. Inspanningen naar de doelgroep De samenwerkingsovereenkomst tussen het Energiehuis en het Vlaamse Gewest bepaalt het minimumpercentage energieleningen die voorzien worden voor personen behorend tot de doelgroep. Dit percentage wordt bepaald door het percentage inwoners van het werkingsgebied van het Energiehuis dat binnen de doelgroep valt. Het Koninklijk Besluit van 2 juni 2006 houdende de definitie van de doelgroep van de meest behoeftigen van het Fonds ter reductie van de globale energiekost, bepaalt de inwoners die onder de doelgroep vallen. Een lening of tussenkomst aan een particulier, behorende tot de doelgroep, wordt enkel toegestaan na positief advies van het OCMW van de gemeente waar de particulier zijn woonplaats heeft, of van een erkende schuldbemiddelingsdienst. Het Energiehuis en de lokale besturen engageren zich om het aantal doelgroepdossiers te maximaliseren en meer dan het minimaal jaarlijks percentage doelgroepdossiers te behalen. Het Energiehuis voorziet voor personen behorend tot de doelgroep een uitgebreidere dienstverlening naar de kredietnemers die dit wensen, dit in goede samenwerking met het lokaal bestuur. Deze uitgebreide dienstverlening houdt minimaal de beoordeling in van de situatie op het vlak van energieverbruik, renovatiebegeleiding en sociale begeleiding van de doelgroep.

11 Artikel 7. Medewerking van het lokaal bestuur Het lokaal bestuur geeft het Energiehuis de opdracht om het rationeel energiegebruik in de regio te optimaliseren, gekaderd binnen het gemeentelijk woon-, duurzaamheids- en sociaal beleid. Het lokaal bestuur geeft hiervoor de medewerking aan het Energiehuis om volgens de afspraken gemaakt met het Energiehuis en volgens de richtlijnen bepaald door de beleidsgroep; - Bij zowel OCMW en gemeente een contactpersoon aan te duiden die het project operationeel mee kan opvolgen; - De mogelijkheden van de energielening intern bekend te maken; - De particulier bij te staan in de opmaak van de aanvraag tot een kredietafname bij het Energiehuis; - De volledigheid van de kredietaanvraag na te gaan en indien nodig de kredietaanvrager bij te staan bij het vervolledigen van het dossier met inbegrip van de bewijsstukken; - Het Energiehuis te adviseren over de bij het Energiehuis aangevraagde kredietafname ingeval van kredietaanvraag door doelgroep door onder meer een analyse te maken van de financiële situatie van de kredietaanvrager behorend tot de doelgroep; - De kredietaanvrager-particulier een overzicht te bieden over de mogelijke subsidies, premies, toelages,... op zowel lokaal als provinciaal, Vlaams en Federaal niveau, die voor de kredietaanvrager van toepassing zijn en hem, in samenwerking met het Energiehuis, op weg helpen om hier optimaal gebruik van te maken; - De sociale begeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers op te nemen in samenwerking met het Energiehuis; - Budgetbegeleiding of -beheer op te nemen in geval van terugbetalingsproblemen. Artikel 8. Prestaties van het Energiehuis Het Energiehuis staat in voor alle taken zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst tussen het Energiehuis en het Vlaamse Gewest, en doet voor bepaalde taken beroep op een goede samenwerking met de lokale besturen, zoals beschreven in artikel 6 van deze overeenkomst. Het Energiehuis staat, binnen de voor haar opdracht beschikbare budgetten, in voor; - het goed beheer van de middelen van het Vlaamse Gewest; - de nodige passieve en actieve communicatie over de mogelijkheden van de energielening en de werking van het Energiehuis; - het vervolledigen van de kredietaanvraag en het ter goedkeuring overbrengen aan de kredietcommissie en het Vlaamse Gewest; - de communicatie omtrent de goedkeuring/weigering van de kredietaanvrager; - het beheer van het kredietdossier en het opvolgen van de terugbetalingen van de kredietaanvrager; - de sociale begeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers in samenwerking met het OCMW van de gemeente of de erkende schuldbemiddelingsdienst (ook beschreven in artikel 6 van deze overeenkomst); - het voorzien van ondersteuning aan de lokale besturen, bijvoorbeeld onder de vorm van opleiding van het personeel en expertise op het vlak van energie; - de renovatiebegeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers, wat inhoudt dat het Energiehuis instaat voor het opvragen van offertes, het contracteren en controleren van de werken,...; - het Energiehuis stelt aan de installaties dezelfde voorwaarden als geldend om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen;

12 - het optimaal gebruiken van alle subsidies, premies, toelages,... waar de kredietaanvrager uit de doelgroep recht op heeft, in samenwerking met het lokale bestuur, zoals in artikel 6 beschreven; - het voorzien in een jaarlijkse rapportering aan de deelnemende lokale besturen, waarin m.b.t. de gemeente info wordt gegeven over het totaal aan aanvragen bij het Energiehuis, het aantal lopende, goedgekeurde kredietdossiers die een woning op het grondgebied van de gemeente tot voorwerp hebben en de kenmerken van de kredietnemer, de woning en de maatregelen, het aantal geweigerde aanvragen en de kenmerken van de kredietnemer, de woning en de maatregelen en de reden van weigering, de vordering van de terugbetaling van de kredietnemers, het overzicht van de door de kredietnemers niet terugbetaalde bedragen; - het voorzien in een continue evaluatie en bijsturing van de werking van het Energiehuis; - het opnemen van een signaalfunctie t.o.v. het lokaal bestuur en eventueel hogere overheden. Artikel 9. Beslissingsorganen Energiehuis Het Energiehuis zal voor een goede operationalisering van de werking een beleidsgroep oprichten. Deze beleidsgroep is samengesteld uit één afgevaardigde per deelnemend OCMW, eventueel aangevuld door een vertegenwoordiger per deelnemende gemeente, een vertegenwoordiger van het Energiehuis, aangevuld met experts ter zake. Het Energiehuis zal voor een goede behandeling van de kredietaanvragen een kredietcommissie oprichten, die de door de beleidsgroep van het Energiehuis bepaalde criteria omtrent de behandeling van de kredietaanvragen zal bewaken en zal toezien op het goed beheer van de kredieten. De kredietcommissie is samengesteld uit een afvaardiging vanuit de beleidsgroep of een afgevaardigde, eventueel aangevuld met experts ter zaken. Artikel 10. Garantstelling De kostprijs gemaakt door het Energiehuis, bij niet-terugbetaling van de leningen door de particulier, wordt verhaald op de gemeente waar de particulier z n hoofdverblijfplaats heeft op het moment van de aanvraag van de lening, voor zover het Vlaamse Gewest hiervoor niet tussenkomt. Voor de lopende kredietovereenkomsten aangegaan voor 1 april 2011, worden de intresten van de doelgroepdossiers doorgerekend aan de gemeente waar de particulier z n hoofdverblijfplaats had op het moment van de aanvraag. Artikel 12 van de bijlage bij het K.B. van 1 juli 2006 tot vaststelling van het beheerscontract van het FRGE (zie annex 1), bepaalt dat het Vlaams Gewest een zo laag mogelijk percentage van wanbetalingen beoogt en ernaar streeft de 3% wanbetalingen niet te overschrijden en in geen geval het percentage wanbetalingen meer dan 5% mag bedragen. Ingeval van kwijtschelding door het Vlaams Gewest aan het Energiehuis, mag deze nooit meer bedragen dan 5% van het totale door de Lokale Entiteit ontleende bedrag. Artikel 11. Financiële bepalingen Alle betalingen tussen de partijen gebeuren met de vermelding VEA. Artikel 12. Slotbepalingen Beide partijen verbinden zich ertoe de bepalingen van deze overeenkomst te goeder trouw uit te voeren. Zo deze uitvoering ernstig verstoord wordt door een nieuw en belangrijk element, dan zal dit dadelijk tussen de beide partijen

13 besproken worden ten einde de bepalingen van deze overeenkomst eventueel aan te passen. Beide partijen zullen alles in het werk stellen om de betwisting en geschillen voortspruitend uit deze overeenkomst in der minne te regelen. Zo dit niet mogelijk is, zijn de rechtbanken van het arrondissement Kortrijk bevoegd uitspraak te doen. Deze overeenkomst werd ondertekend te Harelbeke op. in drie exemplaren. Elk der partijen verklaart er minstens één te hebben ontvangen. Voor W13, Philippe De Coene, Voorzitter Chris Loosvelt, Ondervoorzitter Bram Deloof, Ondervoorzitter Roland Rigole Ondervoorzitter Voor het lokaal bestuur stad Harelbeke; Hans Piepers, Secretaris OCMW stad Harelbeke Dominique Windels, Voorzitter OCMW stad Harelbeke Carlo Daelman, Secretaris stad Harelbeke Michaël Vannieuwenhuyze, Voorzitter stad Harelbeke Artikel 3: Deze samenwerkingsovereenkomst wordt door de stad Harelbeke gesloten onder de ontbindende voorwaarde van goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst door alle partners, zijnde OCMW Harelbeke en W Renovatie van cc Het SPOOR - studieopdracht. Goedkeuren bestek, raming (77.272,72 euro + 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In het strategisch meerjarenplan legt het stadsbestuur vast dat er een plan van aanpak dient opgemaakt te worden voor een gefaseerde grondige renovatie van cc Het SPOOR. In het kader van de opdracht Renovatie van CC 't Spoor - studieopdracht werd een bestek met nr A15/36 opgesteld door het Departement Grondgebiedszaken. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,72 excl. btw of ,99 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open offerteaanvraag waarbij de opdracht dient te worden gegund aan de inschrijver die een regelmatige offerte heeft ingediend, die de economisch voordeligste is vanuit het oogpunt van de aanbestedende overheid, rekening houdende met de gunningscriteria.

14 De gemeenteraad is bevoegd nu het gaat om een bestek inzake een overheidsopdracht die niet opgenomen werd in het begrip dagelijks bestuur, gezien het ramingsbedrag op het investeringsbudget hoger is dan en het project niet nominatief in het budget is voorzien (toepassing art. 43 par 2.11 van het gemeentedecreet). De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015, op budgetcode / VT-VT 38 (actieplan AP9.6) (Actie 9.6.3). Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: -De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 25. -De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. -Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen. -Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, 2. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. -De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. -Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het bestek met nr A15/36 en de raming voor de opdracht Renovatie van CC 't Spoor - studieopdracht, opgesteld door het Departement Grondgebiedszaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,72 excl. btw of ,99 incl. 21% btw. Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open offerteaanvraag. Artikel 3: Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

15 Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015, op budgetcode / VT-VT 38 (actieplan AP9.6) (Actie 9.6.3). DEPARTEMENT FACILITY 4. Dakrenovatie burelen jeugddienst en jeugdcentrum TSAS. Goedkeuren bestek, raming (18.127,50 euro + 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Voor deze werken werd reeds in de gemeenteraad van 13 juli 2015 een bestek goedgekeurd. Er werden echter geen geldige offertes ontvangen hiervoor. Het bestek werd herbekeken en ligt in zijn aangepaste vorm terug voor ter goedkeuring. In het kader van de opdracht Dakrenovatie burelen jeugddienst en jeugdcentrum t Sas werd een bestek met nr A15/30 opgesteld door het Departement Facility. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,50 euro excl. btw of ,28 euro incl. 21 % btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, gezien de aard van de bestelling (raming lager dan euro) en gezien deze gunningswijze aan de stad de meeste waarborgen biedt betreffende prijsvorming en service. Door het vooraf selecteren van minimum drie aannemers speelt de concurrentie maar anderzijds blijft de zekerheid dat de aangeschreven aannemers over de nodige vakkennis en deskundigheid beschikken. De gemeenteraad is bevoegd nu het gaat om een bestek inzake een overheidsopdracht die niet opgenomen werd in het begrip dagelijks bestuur, gezien het ramingsbedrag op het investeringsbudget hoger is dan euro en het project niet nominatief in het budget is voorzien (toepassing art. 43 par 2.11 van het gemeentedecreet). De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015 op budgetcode / VT-VT 70. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: -De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden); -De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten; -Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 105; -Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, 3; -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad; -De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen; -Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

16 Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het bestek met nr A15/30 en de raming voor de opdracht Dakrenovatie burelen jeugddienst en jeugdcentrum t Sas, opgesteld door het Departement Facility worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,50 euro excl. btw of ,28 euro incl. 21 % btw. Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015 op budgetcode / VT-VT Instrumenten Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (SAMW). Goedkeuren bestek, raming (12.396,82 euro + 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In het kader van de opdracht Instrumenten SAMW werd een bestek met nr. NH-297 opgesteld door mevrouw Naira Harutjunjan, departement facility - aankoop. Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen: * Perceel 1 (Orff instrumenten) raming: 1.818,18 euro excl. btw of 2.200,00 euro incl. 21 % btw; * Perceel 2 (Buffetpiano) raming: 2.148,76 euro excl. btw of 2.600,00 euro incl. 21 % btw; * Perceel 3 (Dwarsfluiten) raming: 1.900,83 euro excl. btw of 2.300,00 euro incl. 21 % btw; * Perceel 4 (Cornets) raming: 6.529,05 euro excl. btw of 7.900,15 euro incl. 21 % btw. De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,82 euro excl. btw of ,15 euro incl. 21 % btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015 op budgetcode / WOL-WOL 20.

17 Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden); - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten; - het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 105; - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, 3; - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad; - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen; - het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het bestek met nr. NH-297 en de raming voor de opdracht Instrumenten SAMW, opgesteld door mevrouw Naira Harutjunjan, departement facility - aankoop worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,82 euro excl. btw of ,15 euro incl. 21 % btw. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 6. Activeringsheffing. Vaststelling. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: Volgende belastingen lopen tot : - de belasting op niet-bebouwde percelen gelegen in een niet-vervallen verkaveling (gemeenteraad van en );

18 - de belasting op niet-bebouwde gronden gelegen in een gebied bestemd voor wonen en industrie palend aan een openbare weg die voldoende is uitgerust (idem). Op basis van de financiële toestand van de stad is het aangewezen de continuïteit in de heffing van deze belastingen vanaf te garanderen. Ondertussen is het decretale kader gewijzigd, zodat de verderzetting van deze belasting voor bouwgronden en kavels dient te gebeuren onder de term activeringsheffing (zie het decreet van betreffende het grond- en pandenbeleid, ook afgekort als DGPB, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen tot en met en 7.3.4). Het DGPB stelt in zijn artikel een aantal verplicht na te leven bepalingen in verband met minimaal te hanteren tarieven indien de activeringsheffing wordt ingevoerd. De verderzetting van de belasting onder de titel activeringsheffing is, in meer, verder gegrond op volgende motieven: - De gemeenteraad oordeelt het wenselijk om blijvend potentiële woonlocaties vrij te maken en om blijvend grondspeculatie tegen te gaan. Daartoe is het wenselijk om realiseerbare onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te activeren. De bestendiging van de eerder genoemde belastingen onder de benaming van een activeringsheffing laat toe om de eigenaars van die gronden en kavels daartoe aan te sporen. De voorziene vrijstellingsbepalingen viseren allemaal situaties waarin in redelijkheid niet van grondspeculatie sprake kan zijn. - De gemeenteraad sluit zich uitdrukkelijk aan bij de voorgelegde nota van waarin ook de tariefstructuur wordt beargumenteerd. De overgangsbepaling onder art.7 eerste lid is verantwoord op grond van het financieel belang van de stad, de nagestreefde activering en het nagestreefd tegengaan van speculatie. Wanneer de overgangsbepaling niet zou worden voorzien ook al zouden er slechts een beperkt aantal toepassingsgevallen zijn dan zou dit, minstens voor de gronden die aan een nieuw lager tarief zouden zijn belast dan het hogere opgebouwde tarief, haaks staan op het doel van de belasting. Zonder de overgangsbepaling zou de belastingplichtige die het langst de grond niet bebouwt bij de start van het nieuwe reglement eventueel een belastingvoordeel doen. Het zou in hoofde van de stad ook een financieel verlies vormen en zo strijden met het financieel belang van de stad. Het voorstel werd besproken in de gemeenteraadscommissie grondgebiedszaken op De gemeenteraad is bevoegd op grond van art. 43 par. 2, 15 van het gemeentedecreet. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen; - het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van , met latere wijzigingen, ook de Vlaamse Wooncode genoemd; - het gemeentedecreet van , zoals thans van kracht, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen 43 par. 2, 15, 186 en 187; - het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals thans van kracht; - het decreet van betreffende het grond- en pandenbeleid, ook afgekort als DGPB, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen tot en met en 7.3.4; - de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, ook afgekort als VCRO;

19 Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De gemeentelijke activeringsheffing wordt onder de titel Activeringsheffing vastgesteld als volgt. Art. 1: Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: 1 Bouwgronden: gronden, met uitsluiting van kavels, die palen aan een voldoende uitgeruste weg in de zin van artikel VCRO en gelegen zijn in een woongebied of in een woonuitbreidingsgebied dat reeds voor bebouwing in aanmerking komt blijkens een principiële beslissing of op grond van artikel VCRO; 2 Kavels: de in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende percelen; 3 Onbebouwd: beantwoordend aan de criteria voor opname in het register van onbebouwde percelen, gesteld bij en krachtens artikel VCRO; Een kavel of bouwgrond wordt als bebouwd aanzien wanneer de oprichting van een woning erop is aangevat op 1 januari van het aanslagjaar, overeenkomstig een uitvoerbare stedenbouwkundige vergunning. 4 Register van onbebouwde percelen: het register, vermeld in artikel VCRO; 5 Sociale woonorganisatie: een organisatie, vermeld in artikel 2, 1, eerste lid, 26 Vlaamse Wooncode; Art. 2: Belastbare grondslag Er wordt voor de aanslagjaren 2016 tot en met 2021 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen. Art. 3: Belastingplichtige 1. De activeringsheffing is verschuldigd door de persoon die op 1 januari van het aanslagjaar eigenaar is van de onbebouwde bouwgrond of onbebouwde kavel. Indien er een recht van opstal of erfpacht bestaat, is de activeringsheffing verschuldigd door de erfpachter of de opstalhouder. In geval van medegerechtigheid is iedere medegerechtigde eigenaar, erfpachter of opstalhouder, belastingschuldig voor zijn wettelijk deel. 2. Zo er meerdere belastingplichtigen zijn, zijn deze hoofdelijk gehouden tot betaling van de verschuldigde activeringsheffing. 3. In geval van eigendomsoverdracht onder levenden is de nieuwe eigenaar de belasting verschuldigd met ingang van 1 januari volgend op de datum van de

20 authentieke akte die hem het eigendom toekent. Er zal geen rekening gehouden worden met de tussen partijen gesloten overeenkomst. Art. 4: Berekening van de belasting Het tarief van de belasting wordt vastgesteld als volgt : a. In het stedelijk gebied zoals afgebakend door het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening regionaal stedelijk gebied Kortrijk. a.1. In de zone stadskern Harelbeke aangeduid als zone a.1. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan: 62 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van euro per kavel of bouwgrond. a.2. In de zone Gemengde woongebieden Harelbeke aangeduid als zone a.2. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan: 50 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van euro per kavel of bouwgrond. a.3. In de zone Centrumgebied Stasegem aangeduid als zone a.3. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan: 17,50 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van 262,50 euro per kavel of bouwgrond. a.4. In alle gebieden die binnen het stedelijk gebied zijn gelegen en niet onder a.1., a.2. of a.3. vallen, gebieden aangeduid als zone a.4. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan : 15 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van 150 euro per kavel of bouwgrond. b. In het buitengebied zoals afgebakend door het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening regionaal stedelijk gebied Kortrijk b.1. In het Kerngebied Hulste aangeduid als zone b.1. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan: 15 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van 150 euro per kavel of bouwgrond. b.2. In het Kerngebied Bavikhove aangeduid als zone b.2. op het bij deze beslissing gevoegde en door de gemeenteraad goedgekeurde plan : 15 euro per strekkende meter lengte van de onbebouwde kavel of de onbebouwde bouwgrond palende aan de straat met een minimale aanslag van 150 euro per kavel of bouwgrond.

GEMEENTERAADSZITTING 16 NOVEMBER 2015 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE

GEMEENTERAADSZITTING 16 NOVEMBER 2015 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE GEMEENTERAADSZITTING 16 NOVEMBER 2015 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE Openbare zitting DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1 Vaststellen straatnaam voor de nieuwe straat binnen de verkaveling Vlietestraat

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( )

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( ) dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels (2014-2019) juridisch kader Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie

Infobrochure Activeringsheffing 2017

Infobrochure Activeringsheffing 2017 Infobrochure Activeringsheffing 2017 Inhoud Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? c. Begrip eigenaar d. Hoe wordt een onbebouwd perceel

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING De gemeenteraad, Gelet op het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, met latere wijzigingen, hierna Vlaamse Wooncode genoemd; Gelet op

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI 2019 ---------------------------------------------------------------- Aanwezig: Rita Beyaert: Voorzitter; Alain Top: Voorzitter vast bureau;

Nadere informatie

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes.

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes. STAD HARELBEKE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 20 april 2015 Aanwezig: Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove,

Nadere informatie

DAGORDE. 2 TMVS (Farys). Goedkeuren agenda en bepalen van het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van

DAGORDE. 2 TMVS (Farys). Goedkeuren agenda en bepalen van het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 MEI 2019 ---------------------------------------------------------------- Aanwezig: Rita Beyaert: Voorzitter; Alain Top: Voorzitter vast bureau;

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie.

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie. ACTIVERINGSHEFFING INHOUD Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen. a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? C. Begrip eigenaar. d. Hoe wordt een onbebouwd perceel vastgesteld?

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED STADSBESTUUR BLANKENBERGE ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED Datum vaststelling gemeenteraad:

Nadere informatie

De vergadering wordt geopend om 20u.

De vergadering wordt geopend om 20u. RAAD VAN 3 MAART 2015 Aanwezig: Dhr. R. Artois, Voorzitter; dhr. G. Van Achter, dhr. G. Van Damme, dhr. A. Piessens, dhr. P. Van Cauwenberghe, dhr. J.M. Hubert, E. Vangindertael, Mevr. M. Robberechts,

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 19 november 2015 ============================================================

MEMORIE VAN TOELICHTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 19 november 2015 ============================================================ GEMEENTEBESTUUR KUURNE MEMORIE VAN TOELICHTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 19 november 2015 ============================================================ VOORSTEL VAN BESLISSINGEN Openbare zitting 1. Goedkeuren

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester; Fonteyne B.,

Nadere informatie

Gelet op de bepaling van artikel 17, 1 e lid, van de wet van 05/07/1956 betreffende de Wateringen;

Gelet op de bepaling van artikel 17, 1 e lid, van de wet van 05/07/1956 betreffende de Wateringen; OCMW Glabbeek OCMW raadzitting van 14 maart 2019 Toelichting Openbare zitting 1. Verslag vorige zitting: goedkeuring Goedkeuring verslag openbare zitting OCMW-raad van 21/02/2019 2. Watering Velpedal:

Nadere informatie

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING)

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) 11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: 1 Bouwgrond: een perceel grond, met

Nadere informatie

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 De Gemeenteraad van de gemeente Kluisbergen heeft in zijn zitting van 18 december 2014 volgende beslissingen genomen: OPENBARE ZITTING:

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 december 2013

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 december 2013 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Luc Maddelein, Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter

Nadere informatie

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Aanwezig: MM. Lammertyn R., voorzitter OCMW; Rogiers C., Corneillie

Nadere informatie

besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016

besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016 Provincie Oost-Vlaanderen OCMW Waasmunster besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016 Aanwezig: Tom Baert: voorzitter; Renaat Decorte, Joseph Maes, Christiane Plas, Ivan Rousseau, Cecile Van

Nadere informatie

Stad Harelbeke kent sedert 15 juni 1998 een betoelaging toe voor het aanwenden van alternatieve energievormen.

Stad Harelbeke kent sedert 15 juni 1998 een betoelaging toe voor het aanwenden van alternatieve energievormen. STAD HARELBEKE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting van 17 oktober 2011 Aanwezig: De heer Willy Vandemeulebroucke, voorzitter van de gemeenteraad Mevrouw Rita Beyaert, burgemeester

Nadere informatie

DAGORDE. 1 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp.

DAGORDE. 1 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp. Aanwezig: ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 19 JANUARI 2015 ---------------------------------------------------------------- Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie,

Nadere informatie

Reglement renteloze leningen aan verenigingen

Reglement renteloze leningen aan verenigingen Reglement renteloze leningen aan verenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 maart 2004 gepubliceerd op www.westerlo.be op 13 juni 2018 Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 1 Artikel

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving _GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving _GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving 9 2016_GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing Samenstelling: Aanwezig: de heer Alain Wyffels; de heer Lieven

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 4 schepen E. Gryson Dienst financiële dienst Volgnummer dossier 39 Onderwerp Retributies en belastingen. Opheffen en opnieuw vaststellen

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, VERSCHUEREN Joris, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN MULDERS Dirk,

Nadere informatie

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 31 MEI 2016

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 31 MEI 2016 TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 31 MEI 2016 1. Verslag vorige zitting: zie bijlage. Het schepencollege agendeert opnieuw de punten 2 tot en met 7 om overeenkomstig

Nadere informatie

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN PROVINCIE VLAAMS BRABANT ---- OCMW LUBBEEK ---- DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 17 september 2012, 20.30 u AANWEZIG: Voorzitter : Jan VAN BRUSSELT Leden : Maria Elisabeth DEPRET, Ingrid

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015 Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015 Aanwezig: MM. Jacobs Lydie, voorzitter, Croisiaux Katrien, Feyen Magda, Goormans Beatrijs, Kerkhofs Hilda, Neyens

Nadere informatie

1.NIEUWBOUW GEMEENTESCHOOL GOEDKEURING AANGEPASTE LASTVOORWAARDEN EN RAMING.

1.NIEUWBOUW GEMEENTESCHOOL GOEDKEURING AANGEPASTE LASTVOORWAARDEN EN RAMING. ZITTING VAN 26 JANUARI 2016. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht- S. Poppe, schepenen; G. Thierens E. Coppens - L. Dieleman-van De Vijver F. Dierinck

Nadere informatie

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Van de Wiele Christoph, OCMW-voorzitter Annaert Wim, De Corte Conny, Leunis Eddy, Van der Helst Anne-Marie, Vandevoorde Liesbeth, Van

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2018 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015.

ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015. ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015. Aanwezig: BUYS Rosette, voorzitter DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul, VAN MULDERS Dirk, raadsleden VEREST Marie-Louise,

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN ARTIKEL 1 1. Het Economisch Huis Oostende (EHO) kan een subsidie verlenen voor

Nadere informatie

Belasting op onbebouwde percelen

Belasting op onbebouwde percelen Belasting op onbebouwde percelen Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in een niet- vervallen verkaveling Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in gebieden bestemd voor wonen Artikel

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING. 1. Grondsondering site Molenkouter - gunning en goedkeuring lastvoorwaarden

OPENBARE ZITTING. 1. Grondsondering site Molenkouter - gunning en goedkeuring lastvoorwaarden Wichelen, 8/12/2017 DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Aanwezig: Afwezig: Verontschuldigd: Wim Annaert, Conny De Corte, Eddy Leunis, Eric Scheire, Liesbeth Van de Voorde, Anne-Marie Van der Helst, Inge

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 30 MEI 2017 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 30 MEI 2017 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 30 MEI 2017 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VEREST Paul, VAN DEN BROECK Beatrix,

Nadere informatie

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 De Gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeentedecreet

Nadere informatie

DAGORDE. 2. Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring.

DAGORDE. 2. Vlaamse energielening. Samenwerkingsovereenkomst met Energiehuis W13. Goedkeuring. ZITTING VAN 27 OKTOBER 2015 ---------------------------------------------------------------- Aanwezig: Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove, Jacques Maelfait, Filip Kets, Eddy

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE

GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE Openbare zitting DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1 Hersamenstelling Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO). Bepalen

Nadere informatie

Zitting van 27 juni 2016

Zitting van 27 juni 2016 Zitting van 27 juni 2016 Aanwezig: Marie-Thérèse De Smet, OCMW-voorzitter Celine Baeckelandt, Carine Claerhout, Anja Demedts, Joke Vandemaele, Marianne Verbauwhede, Luc Vercaemer, Nicole Vercruysse, Annie

Nadere informatie

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel.

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel. ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

Van Aert Josée, voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Hermans Hilde, Hillen Patrik, Van Accom Jef, raadsleden

Van Aert Josée, voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Hermans Hilde, Hillen Patrik, Van Accom Jef, raadsleden Vergadering van 16 maart 2016 - openbaar gedeelte Aanwezig: Van Aert Josée, voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Hermans Hilde, Hillen Patrik, Van Accom Jef, raadsleden Schuermans

Nadere informatie

DAGORDE. 2 Onderzoek van de geloofsbrieven van een opvolgend gemeenteraadslid en eedaflegging.

DAGORDE. 2 Onderzoek van de geloofsbrieven van een opvolgend gemeenteraadslid en eedaflegging. Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 FEBRUARI 2015 ---------------------------------------------------------------- Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester;

Nadere informatie

^ffi ENEDE. r Het gemeentebestuur wenst realiseerbare onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te. Gemeenteraadszitting van

^ffi ENEDE. r Het gemeentebestuur wenst realiseerbare onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te. Gemeenteraadszitting van GEMEENTE ^ffi ENEDE Gemeenteraadszitting van 20. 1 2.2OL8 Aanwezig Philippe De Coninck Bu rgemeeste r-voorzitte r Servaas Van Eynde, Hubert Staelens, Chantal Bobelijn, David Vercauteren, Hilde Baetsle,

Nadere informatie

ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015.

ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015. ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015. Aanwezig: BUYS Rosette, voorzitter DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN MULDERS Dirk,

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OCMW ZEDELGEM RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Vergadering van donderdag, 31 januari 2013 Lijst van de besluiten OPENBAAR 1. ALGEMEEN BEHEER 1.1. GOEDKEURING VERSLAG VERGADERING D.D. 13 DECEMBER 2012

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

Goedkeuring verslag openbaar gedeelte vorige vergadering.

Goedkeuring verslag openbaar gedeelte vorige vergadering. Zitting van 23 januari 2017 Aanwezig: Marie-Thérèse De Smet, OCMW-voorzitter Celine Baeckelandt, Carine Claerhout, Anja Demedts, Joke Vandemaele, Marianne Verbauwhede, Luc Vercaemer, OCMW-raadsleden Koenraad

Nadere informatie

VR DOC.1136/2BIS

VR DOC.1136/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de energiehuizen en de energieleningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE BELASTING OP WONINGEN, KAMERS EN GEBOUWEN OPGENOMEN IN HET GEMEENTELIJK LEEGSTANDSREGISTER

GEMEENTELIJKE BELASTING OP WONINGEN, KAMERS EN GEBOUWEN OPGENOMEN IN HET GEMEENTELIJK LEEGSTANDSREGISTER GEMEENTELIJKE BELASTING OP WONINGEN, KAMERS EN GEBOUWEN OPGENOMEN IN HET GEMEENTELIJK LEEGSTANDSREGISTER Artikel 1: Algemene bepalingen 1. Er wordt voor de aanslagjaren 2018 en 2019 een jaarlijkse gemeentebelasting

Nadere informatie

DAGORDE. 1 Zuid West-Vlaamse huisvestingsmaatschappij. Voordracht van twee kandidaat bestuurders.

DAGORDE. 1 Zuid West-Vlaamse huisvestingsmaatschappij. Voordracht van twee kandidaat bestuurders. Aanwezig: ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 18 APRIL 2016 ---------------------------------------------------------------- Filip Kets: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove,

Nadere informatie

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities Reglement energielening Reglement Definities FRGE 1 Definities 1.1 Lokale Entiteit is een instantie die op het niveau van één of meerdere gemeenten instaat voor de lokale realisering van doelstellingen

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 29 maart 2010 worden ter goedkeuring

Nadere informatie

1. Aankoop openbaar nut, onroerend goed Zwevegemstraat, Otegem

1. Aankoop openbaar nut, onroerend goed Zwevegemstraat, Otegem 1. Aankoop openbaar nut, onroerend goed Zwevegemstraat, Otegem Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het onroerend goed (1 199 m²), gelegen Zwevegemstraat 9 te Otegem, aan te kopen om reden van openbaar nut.

Nadere informatie

Zitting van 24 april 2018

Zitting van 24 april 2018 Zitting van 24 april 2018 Aanwezig: Christine Logghe, OCMW-Voorzitter Mieke Callebert, Godelieve Ampe, Jolien Waeyaert, Lode Rossey, Carine Volckaert, Ronny Vandewalle, Iris Plaisier, OCMW raadsleden Toon

Nadere informatie

1. Goedkeuring verslag vorige openbare zitting Het verslag van de openbare zitting van 9 mei 2017 wordt met algemene stemmen goedgekeurd.

1. Goedkeuring verslag vorige openbare zitting Het verslag van de openbare zitting van 9 mei 2017 wordt met algemene stemmen goedgekeurd. Zitting: 6 juni 2017 Aanwezig: Marleen Lepla, voorzitter Pieter Callens, Marie-Claire Chiers, Rudi Debusschere, Elke Steen, Carmen Vandemaele, Dieter Vanovertveldt, Glenn Degeyter, Terry Callens, leden;

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

ZITTING VAN 22 JULI 2013

ZITTING VAN 22 JULI 2013 ZITTING VAN 22 JULI 2013 AANWEZIG : Jozef Browaeys, burgemeester-voorzitter; Robert De Meuleneire, Janna Bauters en Hendrik Blommaert; schepenen. Guy Glorieux, schepen - voorzitter OCMW. Sabine Roobroeck,

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

Verslag van de raad van 26 april 2016 OPENBARE ZITTING

Verslag van de raad van 26 april 2016 OPENBARE ZITTING Verslag van de raad van 26 april 2016 OPENBARE ZITTING Van de Wiele Christoph, OCMW-voorzitter Annaert Wim, De Corte Conny, Leunis Eddy, Scheire Eric, Van de Voorde Liesbeth, Van der Helst Anne-Marie,

Nadere informatie

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 NOVEMBER 2014

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 NOVEMBER 2014 TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 NOVEMBER 2014 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering 2. Meerjarenplan aanpassing 1 2014-2019 van de 6 Glabbeekse kerkfabrieken.

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Marie Jeanne Hendrickx: OCMW-voorzitter; Ursula Bervoets, Maria Boven, Peter Cras, Jozef Lemmens, Kathleen

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke.

Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Kaprijke, 4 mei 2015 Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Lijst met beknopte omschrijving van gemeenteraadsbesluiten volgens het

Nadere informatie

Toelichting. Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via e- mail aan de raadsleden.

Toelichting. Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via e- mail aan de raadsleden. Gemeenteraad woensdag, 27 februari 2019 Vleteren, 22 februari 2019 Toelichting 1. Verslag vorige zitting Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via

Nadere informatie

Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017

Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017 O.C.M.W. ARDOOIE Raad voor Maatschappelijk Welzijn Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017 Aanwezig: Marleen Lepla, voorzitter Pieter Callens, Marie-Claire Chiers, Rudi Debusschere, Hilde Stevens,

Nadere informatie

GEMEENTE DE PANNE ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE BESLUITEN

GEMEENTE DE PANNE ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE BESLUITEN GEMEENTE DE PANNE ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE BESLUITEN GEMEENTERAAD d.d. 22 DECEMBER 2009 1 --- DAGORDE --- OPENBARE ZITTING : 1. Gemeentelijke vrijwillige

Nadere informatie

Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen.

Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen. Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen. Artikel 1 Er wordt vanaf 1 januari 2015 voor een termijn eindigend op 31 december 2019 een jaarlijkse rechtstreekse

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst TUSSEN : De "Intercommunale Maatschappij voor Ruimtelijke Ordening, Economische Expansie en Reconversie van het Gewest Kortrijk", genoemd "INTERCOMMUNALE LEIEDAL", publiekrechtelijk

Nadere informatie

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Zitting van donderdag 10 april 2014 Tegenwoordig: mevr. Rita Meyns - voorzitter,

Nadere informatie

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities Reglement energielening Reglement Definities FRGE 1 Definities 1.1 Lokale Entiteit is een instantie die op het niveau van één of meerdere gemeenten instaat voor de lokale realisering van doelstellingen

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

2 Kennisgeving notulen van het vast bureau van 11 oktober 2017 en 25 oktober 2017

2 Kennisgeving notulen van het vast bureau van 11 oktober 2017 en 25 oktober 2017 ZITTING VAN DE RAAD VAN 23 NOVEMBER 2017 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter Hilda Decock, André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils, OCMW-raadsleden

Nadere informatie

Advies Over de waarborgregeling voor het Fonds ter reductie van de globale energiekost

Advies Over de waarborgregeling voor het Fonds ter reductie van de globale energiekost Advies Over de waarborgregeling voor het Fonds ter reductie van de globale energiekost SERV DB, 25 juni 2010 Minaraad, 24 juni 2010 Contactpersoon SERV: Peter Van Humbeeck Contactpersoon Minaraad: Francis

Nadere informatie

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Algemene bepalingen Artikel 1 Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester;

Nadere informatie

Raad van 26 februari 2014

Raad van 26 februari 2014 Raad van 26 februari 2014 Aanwezig: De Meersman A., voorzitter; D Haese J., Debusschere M.-T., De Clercq A., Heirman K., Lemmens J., Matthys R., Meuleman G., Van Cauteren H., leden; Vandermeersch P., secretaris.

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 20 februari 2018 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 20 februari 2018 De OCMW-raad OCMW-raad dinsdag 20 maart 2018 Aanwezig: Sebastian Vande Ginste, OCMW-voorzitter Alexis Beernaert, Stefanie Costenoble, Robin Declerck, Liesbeth Gellinck, Anneloor Laevens, Hilde Naessens, Els Sarazyn,

Nadere informatie

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 OKTOBER 2016

TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 OKTOBER 2016 1. Verslag vorige zitting zie bijlage TOELICHTING EN VOORSTEL VAN BESLISSING VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 13 OKTOBER 2016 2. Kennisname brief minster Homans inzake beslissing van de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 28 MEI 2015 19u30

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 28 MEI 2015 19u30 BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 28 MEI 2015 19u30 1. LOKAAL ECONOMISCHE RAAD VERVANGING AFGEVAARDIGDE HORECA Aan de raad wordt gevraagd om mevrouw Diana Karapetian aan te stellen als stemgerechtigd

Nadere informatie

DAGORDE Gemeenteraadszitting van 18/12/2014

DAGORDE Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 DAGORDE Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 OPENBARE ZITTING: 1. Goedkeuren notulen van de zitting van 27 november 2014 Aan de Raad wordt gevraagd het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 november

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1901405 Provincieraadsbesluit betreft Provinciaal Patrimonium Dienstencontract voor het op afroep verrichten van schattingen van de waarde van onroerende

Nadere informatie

ZITTING VAN 27 JANUARI Piet Baetens: voorzitter; Githa Praet, secretaris. Ignace De Baerdemaeker: burgemeester

ZITTING VAN 27 JANUARI Piet Baetens: voorzitter; Githa Praet, secretaris. Ignace De Baerdemaeker: burgemeester 1 ZITTING VAN 27 JANUARI 2016 Aanwezig : Piet Baetens: voorzitter; mevrouwen: Hilde Nobels, Rita De Geest, Sabine Bracke, Anny Paelinck en Sandra De Smet; de heren: Daniel De Brauwer, Peter Raman en Philip

Nadere informatie

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 NOVEMBER 2015. =====================================

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 NOVEMBER 2015. ===================================== DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 NOVEMBER 2015. ===================================== 1. Renovatie van cc Het SPOOR - studieopdracht. Goedkeuren bestek, raming (77.272,72 euro +

Nadere informatie

Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 42 3, 43 2, 15 en 253 1, 3 ;

Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 42 3, 43 2, 15 en 253 1, 3 ; Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Roeselare Gemeente 8880 Ledegem UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 13 DECEMBER 2012. AANWEZIG : M. Bart Dochy, Burgemeester-voorzitter ;

Nadere informatie

ZITTING VAN 23 MEI 2011.

ZITTING VAN 23 MEI 2011. ZITTING VAN 23 MEI 2011. Aanwezig: CASSIMON Lucienne, voorzitter VAN DER JEUGT Dirk, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN DEN TROOST Tom, VAN DEN BERGHE Nelly, ROTTIERS Eddy, DE WOLF Rita, VAN MULDERS Dirk, STASSIJNS

Nadere informatie

Wij hebben de eer U uit te nodigen voor de gemeenteraadszitting van woensdag 22 januari a.s. om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Wij hebben de eer U uit te nodigen voor de gemeenteraadszitting van woensdag 22 januari a.s. om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Waasmunster, 14 januari 2014. Aan de Leden van de Gemeenteraad Geacht raadslid, Wij hebben de eer U uit te nodigen voor de gemeenteraadszitting van woensdag 22 januari a.s. om 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Gemeentebestuur De Haan

Gemeentebestuur De Haan Gemeentebestuur De Haan SEC/AD Gemeenteraad dd. 14.11.213 OVERZICHTSLIJST In uitvoering van art. 252 van het gemeentedecreet, houdende o.a. regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het bestuurlijk toezicht

Nadere informatie

Vergadering van 24 januari 2018

Vergadering van 24 januari 2018 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 24 januari 2018 Aanwezig: Kris Degroote, voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, burgemeester Lieven Vandenneucker, Carina Ricour, Marie

Nadere informatie

Vergadering van 20 januari 2016 - openbaar gedeelte Aanwezig: Van Aert Josée, voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Kerremans Leen, Hermans Hilde, Hillen Patrik, Thoné Godelieve,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN ZITTING 29 SEPTEMBER 2015. =====================================

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN ZITTING 29 SEPTEMBER 2015. ===================================== DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN ZITTING 29 SEPTEMBER 2015. ===================================== 1. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Activiteitenkorrels

Nadere informatie

Burgemeester S. Vandenberghe

Burgemeester S. Vandenberghe DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college Burgemeester S. Vandenberghe Dienst verkeer Volgnummer dossier 2 Onderwerp Verkeer en mobiliteit. Verbreden en verdiepen van het

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari 2019 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari 2019 De OCMW-raad Lijst met ontwerpbesluiten van de OCMW-raad van donderdag 21 februari 2019 OPENBARE ZITTING Bestuur en Beleid Notulen 1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: : raadsleden; Guido Goossens: OCMW-secretaris De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën 8 2017_GR_00084 Belastingen niet-bebouwde gronden - Goedkeuring belastingreglement op niet-bebouwde percelen

Nadere informatie

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009. 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009. 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009 OPENBARE VERGADERING RUIMTELIJKE ORDENING 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn Goedkeuren van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst met IGO div inzake het Energiehuis, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB)

Samenwerkingsovereenkomst met IGO div inzake het Energiehuis, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Samenwerkingsovereenkomst met IGO div inzake het Energiehuis, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) IGO div, vertegenwoordigd door Geert Van Aerschot, algemeen directeur, De Vunt 17 te 3220

Nadere informatie