INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 september 2009 [2] Zorgnieuws Stop H1N1! [3] Didgeridoo tegen snurken en slaapapneu / Sterftecijfers ziekenhuizen [4] Kort Nieuws KNO-handboek voor huisartsen / Voorbehouden handelingen thuis / Folders eenvoudiger [5] Over het CWZ Dialyse Druten groeit snel / Waalsprong / Tweede in Top Honderd [6] Verwijzen en diagnostiek Meer over verwijzersboekje / Aanvragen voor thuisprikken / CDT-bepaling / Diabeteszorg [7] Personalia / Agenda Nieuwe stafleden / Symposium over borstkanker / Vervolg op keukenproject [8] Wijzigingen [NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Het CWZ houdt er rekening mee dat het ziekenhuis de komende tijd te maken krijgt met een grieppandemie. Voor patiënten, bezoekers en medewerkers zijn diverse voorzorgsmaatregelen genomen om mogelijke verspreiding van het H1N1-virus tegen te gaan. Elk jaar vergelijkt het Algemeen Dagblad de Nederlandse ziekenhuizen op basis van de prestatie-indicatoren. Het CWZ scoort al jaren behoorlijk goed, maar dit jaar zijn we helemaal trots op de tweede plaats.

2 [2] ZORGNIEUWS [ ] Stop H1N1! Het CWZ bereidt zich voor op een mogelijke pandemie van de Mexicaanse griep. Met posters in het CWZ wordt begrip gevraagd voor de voorzorgsmaatregelen die de mogelijke verspreiding van het H1N1-virus kunnen tegengaan. Maar ook is de open dag in september afgelast en zijn er portocabins voor de SEH geplaatst waar men zich kan laten screenen op deze vorm van griep. Huisartsen hebben inmiddels een brief ontvangen van het beleidsteam pandemie met een overzicht van de maatregelen. Verder zijn leidinggevenden ingeschakeld bij de zoektocht naar extra verpleegkundig personeel. Op dit moment is de verwachting dat 30 procent van de beroepsbevolking ziek wordt./ill. HvR

3 ZORGNIEUWS [3] Didgeridoo tegen snurken en slaapapneu Bij een aantal snurkers en slaapapneu-patiënten werken bestaande behandelingen onvoldoende. Voor hen heeft het Slaapcentrum van het CWZ een nieuwe behandeling: keelspiertraining door het bespelen van de didgeridoo. Dit Australische instrument vereist de techniek van het circulair ademen: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus. Longarts Yvonne Berk: De techniek kan de ernst van de klachten aanzienlijk verminderen. Patiënten hoeven niet een echte didgeridoo te kopen. Op een stuk pvc-pijp gaat het ook. Ernstig slaapapneu syndroom wordt behandeld met CPAP, een drukmasker voor s nachts. Minder ernstige vormen kunnen vaak behandeld worden met snurkbeugels, soms is een operatie mogelijk. De samenwerkende keel-neus-oorartsen, longartsen en neurologen van het slaapcentrum zoeken naar een individuele oplossing voor elk slaap- of snurkprobleem. Uit een artikel in The British Medical Journal blijkt dat na vier maanden keelspiertraining een spectaculaire afname van de ernst van het slaapapneu-syndroom en het snurken optrad. Het Slaapcentrum behandelt deze mensen in onderzoeksverband en neemt daarom de kosten van de lessen op zich. Huisartsen kunnen patiënten verwijzen voor een slaapstudie in het Slaapcentrum CWZ. Daarna wordt beoordeeld of de patiënt kan deelnemen. Sterftecijfers ziekenhuizen Minister Klink wil dat ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers verplicht bekendmaken. De zes leden van de Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen waaronder het CWZ stellen dat eerst de uniformiteit en vergelijkbaarheid van de medische codering verbeterd moeten worden. Pas dan wordt het sterftecijfer een betrouwbare weergave van de kwaliteit van zorg. De ruwe sterftecijfers van ziekenhuizen zijn lastig te vergelijken, omdat patiëntenpopulaties per ziekenhuis verschillen. Om dit te corrigeren is de HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio) als gestandaardiseerd ziekenhuissterftecijfer ontwikkeld. Dat houdt rekening met diverse patiëntenkenmerken, zoals opname-urgentie, de aanwezigheid van meerdere aandoeningen en verpleegduur. Uit vergelijkingsonderzoek van de zes samenwerkende ziekenhuizen blijkt dat de grote verschillen tussen de HSMR-uitkomsten en het grillig verloop van de sterftecijfers in de loop der jaren niet verklaard konden worden door variaties in kwaliteit van zorg. Het HSMRcijfer is daarom nog niet bruikbaar als meetinstrument.

4 [4] KORT NIEUWS KNO-handboek voor huisartsen KNO-arts Bas van den Borne voerde samen met collega-knoarts Mateijsen van het Catharina-ziekenhuis de redactie over een nieuw handboek voor huisartsen: KNO-Didact. KNO-gerelateerde aandoeningen vormen soms wel tien procent van het aanbod in de huisartsenpraktijk. Van den Borne: We hadden al eerder over neusaandoeningen gepubliceerd. Dat werd zo goed ontvangen dat we nu een compleet boek over 19 van de meest voorkomende KNO-problemen in de huisartsenpraktijk hebben samengesteld. Mede dankzij een sponsorbijdrage krijgen alle huisartsen in de regio binnen twee maanden een kaartje in de bus, waarmee zij het boek gratis kunnen bestellen. Ook is redacteur Van den Borne van plan om dit najaar een nascholingsbijeenkomst voor de huisartsen in de regio te organiseren./foto RM. Voorbehouden handelingen thuis Thuiszorgmedewerkers van ZZG die voorbehouden handelingen moeten verrichten bij patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, krijgen daarvoor voortaan een duidelijke opdracht mee. Dat zijn het UMC, de Huisartsenkring Nijmegen e.o., de CHN, de ZZG-zorggroep en het CWZ overeengekomen. De afgelopen jaren bestond onduidelijkheid over het mandaat voor deze handelingen. Bepalingen in de wet BIG waren soms lastig te vertalen naar de praktijk. Omdat er in de thuissituatie of in het verzorgingshuis geen direct fysiek contact is tussen de indicatiestellende arts en de uitvoerende medewerkers van de Thuiszorg of van het verzorgingshuis, was er behoefte aan een schriftelijke opdracht. Dit schriftelijk uitvoeringsverzoek wordt toegevoegd aan het dossier van de betreffende patiënt. Folders eenvoudiger Het CWZ heeft twee folders aangepast voor laaggeletterden. Voor mensen die moeite hebben met lezen is het belangrijk dat folders makkelijke woorden bevatten, korte zinnen, meer tekeningen (pictogrammen) en meer tussenkopjes. In Nederland zijn 1,5 miljoen laaggeletterden. In oktober gaat het CWZ, als eerste ziekenhuis in Nederland, een workshop verzorgen voor artsen en verpleegkundigen om laaggeletterdheid te herkennen. De stichting Lezen en Schrijven en het ROC Nijmegen geven de workshop. Eind september presenteert het CWZ de twee herschreven folders. Ook wordt dan de expositie Taal Centraal door Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen geopend.

5 OVER HET CWZ [5] Dialyse Druten groeit snel De dialyseafdeling van CWZ Druten veranderde binnen één jaar van een piepkleine unit in een uit de kluiten gewassen centrum. We begonnen in juli 2008 met twee patiënten en drie medewerkers, vertelt hoofd dialyse Patrick Voskuilen. Nu hebben we vierentwintig patiënten en elf medewerkers. De acht dialysestations zijn zes dagen per week in gebruik. Verdere groei is nog mogelijk: We willen starten met een vierde groep, waardoor het aantal patiënten op tweeëndertig zou komen, aldus Voskuilen. Maar daarvoor is uitbreiding van het aantal dialyseverpleegkundigen nodig. Die zijn helaas schaars. Waalsprong Twee specialismen breiden hun spreekuren uit. Het gaat om KNO, die hun spreekuren hebben verdubbeld met ingang van eind augustus. De KNO-artsen zijn dan twee hele dagen in CWZ Waalsprong. Ook de longartsen breiden het spreekuur uit. Met ingang van half november wordt de maandagmiddag uitgebreid met de maandagochtend. Daarnaast is vermeldenswaardig dat CWZ Waalsprong tijdens de ombouw van de snelweg (A325) naar stadssingel goed en zonder file gemakkelijk bereikbaar blijft. Tweede in Top Honderd Het CWZ staat dit jaar op de tweede plaats van de jaarlijkse landelijke Ziekenhuizen Top 100 van het Algemeen Dagblad (AD), direct achter het Atrium uit Heerlen. De basis voor de ranglijst zijn de gegevens die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sinds 2004 ieder jaar van alle ziekenhuizen verlangt, de prestatie-indicatoren. Het CWZ scoort structureel goed in de Top 100. In 2006 stond het ziekenhuis op de achtste plaats, in 2007 op 14 en in 2008 op een tiende plaats. Het CWZ haalt hoge punten voor onder meer aantal patiënten met doorligwonden na heupoperatie, aantal patiënten gescreend op ondervoeding en staarpatiënten met voldoende wachttijd tussen operatie. Op het gebied van ICT en medicatieverstrekking scoort het CWZ hoger dan vorig jaar. Andere aspecten uit het onderzoek zijn bijvoorbeeld oogcontrole bij diabetes, tijdige trombolyse bij een herseninfarct en het aantal heroperaties bij borstkanker. Deze ranglijst gaat over inhoud en meetbare prestaties. Wat ons betreft weer een bewijs van grote inzet voor onze patiënten en de bereidheid en daadkracht om de zorg continu te verbeteren, liet bestuursvoorzitter Piet- Hein Buiting aan alle CWZ-medewerkers weten bij het uitreiken van een attentie voor medewerkers en klinische patiënten.

6 [6] VERWIJZEN EN DIAGNOSTIEK Meer over verwijzersboekje In juni is het Verwijzersboekje 2009/2010 verschenen en verstuurd naar alle huisartsen en andere verwijzers in de regio. Het boekje bevat alle verwijsgegevens van het CWZ, UMC St Radboud, de Sint Maartenskliniek en het Maasziekenhuis in Boxmeer. De meeste huisartsen gebruiken het boekje elke dag bij het verwijzen van hun patiënten. Alle verwijsgegevens en de gegevens van de huisartsen in de regio staan ook in pdf op de huisartseningang van De gegevens worden elke drie maanden geüpdate. Er zijn incomplete verwijzersboekjes in omloop, die de pagina s tussen 304 en 335 missen. Heeft u een misdruk, dan kunt u een nieuw exemplaar toegestuurd krijgen. Mail naar t.croonen@cwz.nl. Aanvragen voor thuisprikken Om de telefonische bereikbaarheid van het klinisch chemisch laboratorium te verbeteren, verzoeken wij u om aanvragen voor thuisprikken niet langer telefonisch, maar via de site ( onderzoek) in te plannen. Als u niet de beschikking heeft over internet, kunt u deze aanvragen ook aanmelden door het aanvraagformulier te faxen naar Na verwerking wordt u per retourfax op de hoogte gesteld van het prikmoment. Vermeld s.v.p. op het aanvraagformulier Thuisprik, uw faxnummer en eventueel een gewenste prikdatum. CDT-bepaling Conform de nieuwe richtlijn voor de bepaling van carbohydraatdeficiënt transferrine (CDT) worden vanaf 1 augustus 2009 uitslagen niet langer meer in % CDT gerapporteerd maar in % DST. Met de verandering in eenheid veranderen ook de referentiewaarden. Deze vindt u terug bij de rapportage. Voor meer informatie kunt u de site raadplegen ( of contact op nemen met de dienstdoende klinisch chemicus via Diabeteszorg In april 2009 zijn er afspraken gemaakt over de diabeteszorg tussen de OCE en het Huisartsenlaboratorium Rivierenland Gelre van het CWZ te Nijmegen. Het Huisartsenlaboratorium Rivierenland Gelre verzorgt voor de deelnemende huisartsen de diagnostiek en de fundusfoto. Het is aan u als huisarts op welke wijze wij u ondersteunen. U kunt gebruikmaken van het oproepsysteem voor het periodieke bloedonderzoek en fundusfoto of alleen de fundusfoto. Indien mogelijk maken wij de fundusfoto op locatie. De foto wordt beoordeeld door de afdeling oogheelkunde van het CWZ. Als u belangstelling heeft, kunt u dit per mail kenbaar maken: w.koop@ cwz.nl of telefonisch

7 PERSONALIA / AGENDA [7] Symposium over borstkanker Het jaarlijkse mammasymposium voor (huis)artsen vindt plaats op 22 oktober in het CWZ. Het thema is dit jaar Een praktische benadering van afwijkingen in de borst. Na de ontvangst om uur vinden er lezingen plaats waarin verschillende behandelingen aan bod komen, zoals chirurgie, radiotherapie en andere aanvullende therapie. De avond wordt rond uur afgesloten met een discussie en een borrel. Huisartsen ontvangen nog een persoonlijke uitnodiging. Nieuwe stafleden Ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog Hanneke Huntjens-Fleuren (Ede, 1977) is vanaf 1 juni 2009 medisch staflid. Huntjens studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Zij is geen onbekende in het CWZ, omdat zij hier van 2002 tot 2006 haar opleiding tot ziekenhuisapotheker heeft gevolgd. Inmiddels heeft zij haar aantekening tot klinisch farmacoloog behaald. Hanneke Huntjens heeft als aandachtsgebied farmaceutische patiëntenzorg en medicatieveiligheid. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het inhoudelijke deel van het applicatiebeheer van het ziekenhuisapotheeksysteem Zamicom en de ondersteuning vanuit de klinische farmacie bij klinisch geneesmiddelonderzoek in het CWZ./Foto RM Met ingang van 1 februari 2009 is anesthesioloog-intensivist Sibrand Houtman (Arnhem, 1967) toegetreden tot de medische staf. Aanvankelijk studeerde Houtman biomedische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vervolgens was hij assistent in opleiding bij de afdeling fysiologie aan dezelfde KUN en promoveerde hij in 2000 in de medische wetenschappen. Sibrand Houtman volgde zijn opleiding tot anesthesioloog in UMC Utrecht. In 2008 was hij fellow intensive care in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en in 2009 volgde de registratie als intensivist./foto RM Vervolg op keukenproject Dit najaar worden medisch specialisten van het CWZ en huisartsen in de regio uitgenodigd mee te doen aan het Keukenproject: T he sequel. Het is het vervolg op het succesvolle uitwisselingsproject in 2005 In andermans keuken. Toen liepen huisartsen en specialisten beurtelings een dag(deel) met elkaar mee om inzicht en begrip te krijgen voor ieders manier van werken. En passant leerden de koppels elkaar ook persoonlijk beter kennen. Op veler verzoek wordt ook dit jaar het uitwisselingsproject georganiseerd. Net als toen bestaat de afsluiting uit een symposium, waar de beste verbeterpunten gepresenteerd worden. Aansluitend is er een spetterend transmuraal feest. Symposium en feest vinden plaats op vrijdag 27 november Locatie wordt later bekend gemaakt./ill.hr

8 [8] WIJZIGINGEN Huisartsen Sinds 1 juli is de praktijk van P.P.J.M. Bindels, huisarts Kleine Beekstraat 1a, 5845 AE Sint Anthonis, overgenomen door mw. M.E. de Bruin. Telefoon- en faxnummer zijn ongewijzigd. E- mailadres is gewijzigd in: kleinebeekstraat@ kpn-officedsl.nl en website: Sinds 26 augustus is A.G.M. Swinkels gestopt als huisarts van praktijk Rijkevoort, Kapelstraat 18b, 5447 AB Rijkevoort Mw. H. Sanders-de Waart zet zijn praktijk in samenwerking met huisartsenpraktijk Oploo voort. De praktijkgegevens van mw. Sanders zijn: telefoon (0485) , fax (0485) en hylke@haprijkoploo.nl. Sinds 26 augustus is huisarts R.A.C. Verheijen verhuisd naar St. Jacobslaan 345 (was Krekelstraat 127), 6533 VD Nijmegen. Overige gegevens blijven ongewijzigd. In het nieuwe verwijzersboekje 2009/2010 is een foutief faxnummer opgenomen van huisartsen mw. M. Peeters en J.M.H. Tigchelaar, Schaafdries NJ Ravenstein is (0486) (i.p.v. (0486) ). E- mailadres is tigchelaarpeeters@ezorg.nl In het nieuwe verwijzersboekje 2009/2010 is een foutief adres opgenomen van huisarts mw. E.C.H. Drenth, Hazenkampseweg NB Nijmegen. Het juiste adres is ec52drenth@glazenkamp.net De website van de huisartsen van Medisch Centrum Oud West, Marialaan 250 en 350 in Nijmegen moet zijn Apotheken In het nieuwe verwijzersboekje 2009/2010 is een foutief faxnummer opgenomen van Apotheek Ewijk, Julianastraat BR Ewijk. Het juiste faxnummer is (0487) Verloskundigen In het nieuwe verwijzersboekje 2009/2010 is een foutief adres opgenomen van Verloskundepraktijk Cyclus, Berg en Dalseweg BB Nijmegen. Het juiste adres is: cyclus@gmail.com. Overig In de colofon in het verwijzersboekje 2009/2010 is per ongeluk de naam vermeld van RHV. De juiste naam is Huisartsenkring Nijmegen e.o. (Landelijke Huisartsen Vereniging). Op pagina 122 van het verwijzersboekje 2009/2010 is helaas de naam van neurochirurg D. Narda foutief vermeld. De juiste naam is D. Nanda. [Colofon] Het Nieuwsbulletin wordt zes maal per jaar verstuurd naar huisartsen, apothekers, verloskundigen, arbo-artsen en overige verwijzers in de regio en alle medische specialisten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Redactie: D. Munsterman en M. van den Brink (eindred.) Foto s: R. Martens, ill. H. v. Ruitenbeek. Opmaak E. van Kampen, Druk: Thieme Nijmegen. CWZ, afdeling communicatie (J1.35), postbus 9015, 6500 GS Nijmegen, t.croonen@cwz.nl

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1 Patiënteninformatie Slaapapneu Syndroom 1260428 Slaapapneu Syndroom.indd 1 30-09-16 13:16 Slaapapneu Syndroom Martini Slaapcentrum Tel. (050) 524 5930 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 OKTOBER 2007 Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek / Geheugenpoli Kort nieuws [4] Niersteenvergruizer

Nadere informatie

Slaapcentrum Slingeland

Slaapcentrum Slingeland Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slaapcentrum Slingeland is er voor mensen met

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Maak kennis met het Klant Contact Centrum van Rijnstate Het Klant Contact Centrum (KCC) verzorgt de eerste telefonische opvang voor een groot

Nadere informatie

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten UMC St Radboud bouwt gespecialiseerde MS-zorg af De afdeling Neurologie van het UMC St Radboud heeft besloten om de gespecialiseerde MS-zorg die we de afgelopen jaren boden af te gaan bouwen. MS zal geen

Nadere informatie

VOORLICHTING OVER ONDERZOEK BIJ CHRONISCHE ZORG PATIËNTEN

VOORLICHTING OVER ONDERZOEK BIJ CHRONISCHE ZORG PATIËNTEN 07-10-2016 Pagina 1 van 6 TITEL VOORLICHTING OVER ONDERZOEK BIJ CHRONISCHE ZORG PATIËNTEN OPSTELLING, VERIFICATIE EN INHOUDELIJK VERANTWOORDELIJKE Actie Naam en functie Handtekening Opstelling A. Goossens

Nadere informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het Centrum voor Slaapstoornissen. Het is van belang deze informatie goed te lezen, zodat u goed voorbereid

Nadere informatie

Zorg voor de hivseropositieve

Zorg voor de hivseropositieve Zorg voor de hivseropositieve patiënt Het Radboudumc is één van de 27 hiv-behandelcentra in Nederland. Hier werkt een team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van

Nadere informatie

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli Poli longziekten Bezoek aan de OSAS-poli 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom. In deze folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Polysomnografie in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met u is afgesproken dat de polysomnografie

Nadere informatie

Informatiefolder. ParC Dagcentrum

Informatiefolder. ParC Dagcentrum Informatiefolder ParC Dagcentrum Achtergrond Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) is een onderdeel van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen. Het ParC wil de kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008 Zorgnieuws [2] CHN naar CWZ [3] Afspraken tussen dokters / Supersnelle transfers Kort nieuws [4] Zorgdomein / Kinderen

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie Screening voorafgaand aan longrevalidatie In deze folder leest u meer over de inhoud van het screeningsprogramma voorafgaand aan longrevalidatie. Wat is longrevalidatie? Longrevalidatie richt zich op

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS FRANCISCUS GASTHUIS Kindergeneeskunde in het Franciscus Gasthuis Het Franciscus Gasthuis heeft deze folder over de gang van zaken op de polikliniek en kliniek

Nadere informatie

Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie

Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Plastische Chirurgie van het

Nadere informatie

Apotheek Diaconessenhuis Leiden

Apotheek Diaconessenhuis Leiden Apotheek Diaconessenhuis Leiden Inleiding is een openbare apotheek die is gevestigd in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers, omwonenden, medewerkers en patiënten kunnen hier terecht voor hun medicijnen.

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [3] [6/7] Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de

[NIEUWSBULLETIN] [3] [6/7] Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 6 december 2009 Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de borst / Nieuwe artrosepoli Kort Nieuws [4] Spoedeisende

Nadere informatie

Uw apotheek in VUmc 1

Uw apotheek in VUmc 1 Uw apotheek in VUmc 1 2 Heeft de specialist in de polikliniek medicijnen voorgeschreven? Heeft u in het ziekenhuis gelegen en gaat u weer naar huis? Of wilt u advies over uw medicatie? U kunt terecht in

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [3] [6] Zorgnieuws [2] Suikerplein voor Shirley [3] Openbare en CWZ-apothekers

[NIEUWSBULLETIN] [3] [6] Zorgnieuws [2] Suikerplein voor Shirley [3] Openbare en CWZ-apothekers INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 8 juni 2009 Zorgnieuws [2] Suikerplein voor Shirley [3] Openbare en CWZ-apothekers onder één dak / CWZ-cardiologen implanteren defibrillatoren

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

Opname en ontslag bij een beroerte. CVA-ketenzorg

Opname en ontslag bij een beroerte. CVA-ketenzorg Opname en ontslag bij een beroerte CVA-ketenzorg 2 U hebt een beroerte gehad en bent daarom opgenomen op de afdeling neurologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Deze folder is bedoeld om u

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem /

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2019 Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / Nieuwe

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [3] [4] Zorgnieuws [2] Radiotherapie CWZ [3] Landelijke researchprijs. Over het CWZ [5] Huisartsen bezoeken CWZ Druten/ E-kaartje

[NIEUWSBULLETIN] [3] [4] Zorgnieuws [2] Radiotherapie CWZ [3] Landelijke researchprijs. Over het CWZ [5] Huisartsen bezoeken CWZ Druten/ E-kaartje INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 6 december 2010 Zorgnieuws [2] Radiotherapie CWZ [3] Landelijke researchprijs cardiologie / Vuurwerkbril / Didgeridoospeler snurkt

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) SLAAPNASOPHARYNGOSCOPIE

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) SLAAPNASOPHARYNGOSCOPIE Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) SLAAPNASOPHARYNGOSCOPIE Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis voor een slaapnasopharyngoscopie, een onderzoek van de keel- en neusholte. In deze folder

Nadere informatie

Obstructief Slaapapneusyndroom

Obstructief Slaapapneusyndroom Obstructief Slaapapneusyndroom Onderzoek voor de operatie Informatie voor patiënten F0961-4350 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1

Nadere informatie

Minicursus OSAS. Een kennismaking met de diagnostiek en de behandeling van OSAS. Hoofdkantoor Olympus Nederland Zoeterwoude. DATUM Vrijdag 1 mei 2015

Minicursus OSAS. Een kennismaking met de diagnostiek en de behandeling van OSAS. Hoofdkantoor Olympus Nederland Zoeterwoude. DATUM Vrijdag 1 mei 2015 Minicursus OSAS Een kennismaking met de diagnostiek en de behandeling van OSAS DATUM Vrijdag 1 mei 2015 LOCATIE Hoofdkantoor Olympus Nederland Zoeterwoude Minicursus OSAS De afdeling KNO van het organiseert

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Symposium Kinderallergologie Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Geachte collega, Kinderartsen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten

Nadere informatie

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade Factsheet Nieren en nierschade deel 5 Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van

Nadere informatie

Snurken en slaapapneu

Snurken en slaapapneu Snurken en slaapapneu Gevolgen Eén op de tien volwassenen snurkt. Dit is hinderlijk voor de omgeving maar heeft verder geen nadelige lichamelijke gevolgen. Dit kan wel het geval zijn als er sprake is van

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie)

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Uw afspraken: 1. Voor de Slaapregistratie is voor u een bed gereserveerd voor één nacht op afdeling A4 van Rode Kruis Ziekenhuis. U kunt zich daar om 22.00 uur melden

Nadere informatie

Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek

Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek U bent verwezen naar de internist van het Radboudumc op de polikliniek Reumatologie van de Sint Maartenskliniek. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r de polikliniek Neurologie

I N F O R M A T I E. o v e r de polikliniek Neurologie I N F O R M A T I E o v e r de polikliniek Neurologie 2 Op verzoek van uw huisarts of behandelend specialist werd een afspraak voor u gemaakt op de polikliniek Neurologie. U kunt zich op het afgesproken

Nadere informatie

Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen

Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen BIJLAGE 1 Vragenlijst Vragen die betrekking hebben op de borging van de kwaliteit van de zorg. A. Algemeen Ik werk momenteel als arts

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r het spreekuur voor geheugenproblemen

I N F O R M A T I E. o v e r het spreekuur voor geheugenproblemen I N F O R M A T I E o v e r het spreekuur voor geheugenproblemen Op verzoek van uw huisarts of behandelend specialist werd een afspraak voor u gemaakt in het spreekuur voor geheugenproblemen van de polikliniek

Nadere informatie

RATIONELE FARMACOTHERAPIE VOOR OUDEREN. als je door de pillen de patiënt niet meer ziet

RATIONELE FARMACOTHERAPIE VOOR OUDEREN. als je door de pillen de patiënt niet meer ziet RATIONELE FARMACOTHERAPIE VOOR OUDEREN als je door de pillen de patiënt niet meer ziet 14 maart 2013 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen,

Nadere informatie

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uit slaaponderzoek

Nadere informatie

Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep

Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep SMR s per specifieke diagnosegroep 2015-2017 De Standard Mortality Ratio s (SMR) geeft per

Nadere informatie

Hemofilie Behandel Centrum (HBC)

Hemofilie Behandel Centrum (HBC) Hemofilie Behandel Centrum (HBC) Het Hemofilie Behandelcentrum (HBC) is onderdeel van het Radboudumc en het Amalia Kinderziekenhuis en één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie

Polikliniek Cardiologie Polikliniek Cardiologie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Cardiologie van het Radboudumc. In deze folder vindt u praktische informatie met betrekking tot

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

Nieuws voor Verwijzers

Nieuws voor Verwijzers Extra editie - februari 2009, jaargang 6 Nieuws voor Verwijzers Extra editie over online afspraken maken Redactioneel Zoals u al vernomen heeft via eerdere edities van Nieuws voor Verwijzers, kunnen patiënten

Nadere informatie

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC Deze folder is gericht aan alle nieuwe patiënten van de polikliniek voor metabole ziekten in het Erasmus MC, patiënten die voor het eerst deze polikliniek in het Erasmus MC bezoeken, maar ook aan jongeren

Nadere informatie

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Pulmonologie Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1391 11-11-v1 - H 12 1 Poli longziekten

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Polikliniek Neurochirurgie

Polikliniek Neurochirurgie Polikliniek Neurochirurgie 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Neurochirurgie van het Radboudumc. In deze folder staat de gang van zaken op de polikliniek

Nadere informatie

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Het zorgpad; wie doet wat/ wanneer/ toegangstijden Neuro-oncologisch verpleegkundige

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen

Keel- en neusamandelen verwijderen Keel- en neusamandelen verwijderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot verwijdering van de keelen neusamandelen bij uw kind. Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op

Nadere informatie

Wie zijn wij? Werkwijze

Wie zijn wij? Werkwijze Het SpraakTaalteam De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes, andere kinderen praten al snel maar zijn voor

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden /

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 3 juli 2019 Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / Vertrouwen in de toekomst Verwijzen [4] ISO 15189-accreditatie

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [6] Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie /

[NIEUWSBULLETIN] [2] [6] Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 6 december 2008 Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie / PET/CT-camera in gebruik Kort nieuws [4] HBO er

Nadere informatie

Polikliniek Psychiatrie

Polikliniek Psychiatrie Polikliniek Psychiatrie U bent door uw arts verwezen naar de polikliniek Psychiatrie, onderdeel van de Zorgeenheid Psychiatrie/PMU van Rijnstate. Deze folder beschrijft wie deel uitmaakt van het behandelteam

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Belangrijke informatie over dit onderzoek Belangrijk om te weten is dat er bij de eerste afspraak elektroden op uw hoofd en lichaam worden geplakt.

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2015 Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede

Nadere informatie

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Steenbergen Lindenburghlaan 7 4651 TM Steenbergen telefoon: 0167 569582 De polikliniek Steenbergen is gevestigd bij verpleeghuis

Nadere informatie

20 ste Nascholingscursus. Kliniek van Duizeligheid en Evenwichtsstoornissen en 11 de Ed Marres Lecture

20 ste Nascholingscursus. Kliniek van Duizeligheid en Evenwichtsstoornissen en 11 de Ed Marres Lecture 20 ste Nascholingscursus Kliniek van Duizeligheid en Evenwichtsstoornissen en 11 de Ed Marres Lecture 28 en 29 januari 2016 Uitnodiging De afdeling Evenwicht KNO Maastricht UMC+ wil u graag uitnodigen

Nadere informatie

Dubbeltaakonderzoek bij Parkinson

Dubbeltaakonderzoek bij Parkinson Méér informatie Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met één van de onderzoekers. Dubbeltaakonderzoek bij Parkinson Esther Molenaar, afdeling neurologie, UMC St. Radboud te

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 september 2008 Zorgnieuws [2] Kenniscentrum voor epilepsie [3] Zit pijn tussen de oren? / Toppublicatie neurochirurgie Kort Nieuws

Nadere informatie

Hiv-poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hiv-poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hiv-poli U heeft net te horen gekregen dat u hiv-positief bent en bent voor behandeling doorverwezen naar de Hiv-poli in Rijnstate Arnhem. Het is ook mogelijk dat u zelf heeft gekozen om de controlebezoeken

Nadere informatie

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?!

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Dirk Ruwaard Groenekan, 2-11-2015 Duurzame Zorg Academische werkplaats Limburg @AWDuurzameZorg 0-de lijn 1-ste lijn 2-de lijn Health Services

Nadere informatie

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper Bezoek aan de OSAS-polikliniek Ziekenhuislocatie Scheper 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli kliniek om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Nadere informatie

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Keel- Neus- Oorheelkunde (KNO) van het Radboudumc. In deze folder informeren wij

Nadere informatie

Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek Erfelijkheidsonderzoek Divisie Biomedische Genetica, afdeling Genetica Erfelijkheidsonderzoek Wanneer erfelijkheidsonderzoek? Er is reden voor erfelijkheidsonderzoek als: U een ziekte heeft en vermoedt

Nadere informatie

Vragen over de ziekenhuisrekening

Vragen over de ziekenhuisrekening Vragen over de ziekenhuisrekening Ziekenhuis Gelderse Vallei Na afloop van uw behandeling in het ziekenhuis stuurt het ziekenhuis de rekening. Soms betaalt u deze rekening zelf, soms betaalt uw zorgverzekeraar

Nadere informatie

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom Informatie voor patiënten F0856-4350 mei 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie

Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie Q Wat is het Kwaliteitsvenster? A Het Kwaliteitsvenster geeft patiënten op een heldere en eenduidige manier inzicht in de ziekenhuisbrede kwaliteit van zorg. Aan de

Nadere informatie

Polikliniek Heelkunde

Polikliniek Heelkunde Polikliniek Heelkunde U bent verwezen naar de polikliniek Heelkunde van het Radboudumc. Bijzonderheden over de gang van zaken worden in deze folder beschreven. Als u na het lezen nog vragen heeft kunt

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Programma Oncologieweek 2019

Programma Oncologieweek 2019 Oncologie Programma Programma Oncologieweek 2019 4-2-2019 t/m 7-2-2019 www.catharinaziekenhuis.nl Kennisdelen, inspireren en verbinden: doe jij mee? Graag nodigen wij je uit voor de Oncologieweek. Deze

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg.

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg. Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD COP-zorg www.nwz.nl Inhoud De palliatieve fase 3 Wat is COP-zorg? 3 Gang van zaken na verwijzing 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U heeft van uw arts gehoord dat u

Nadere informatie

Datum 22 mei 2017 Onderwerp V definitieve verslag inspectiebezoek kritieke diagnostiek

Datum 22 mei 2017 Onderwerp V definitieve verslag inspectiebezoek kritieke diagnostiek > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Maasziekenhuis Pantein T.a.v., voorzitter raad van bestuur Postbus 55 5830 AB BOXMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

M.M.J.M. Brassé, huisarts

M.M.J.M. Brassé, huisarts M.M.J.M. Brassé, huisarts Kim van Haren, assistente Irene Brentjens, assistente Sandy Gelissen, assistente Beukenlaan 3 6063 DA Vlodrop Tel: 0475-401225 Tel: spoedlijn in levensbedreigende situaties:0475-400010

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief September 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief September 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief September 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: ALLERGIERAPPORTAGE; DETECTIEGRENS VERLAAGD ANTISTOFFEN BIJ DIABETES

Nadere informatie

Een patiënt met stress en burnout

Een patiënt met stress en burnout Een patiënt met stress en burnout Een patiënt met stress en burnout in de huisartspraktijk Bart Verkuil Arnold van Emmerik Roelf Holtrop Houten 2010 2010 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom op de afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op deze afdeling omdat uw klachten van uw astma onverwacht erger zijn geworden. Vaak is

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding Slaapcentrum 2 U bent verwezen, omdat u klachten heeft van snurken en/of adempauzes of omdat bij u de diagnose slaapapneu wordt vermoed. Bij slaapapneu is er sprake van ademstilstanden s nachts. Om u de

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium i Glucose Tolerantie Test (GTT) Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis De Glucose Tolerantie Test De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. De Dialyseafdeling UMCG

Interne Geneeskunde. De Dialyseafdeling UMCG Interne Geneeskunde De Dialyseafdeling UMCG Interne Geneeskunde Deze folder geeft u praktische informatie over behandeling op de dialyseafdeling. De informatie is bedoeld voor patienten maar ook voor

Nadere informatie

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018 Voor patiënten Waar gaat welke patiëntengroep naar toe? Specialisme Zorgaanbieder * Geriatrie Neurochirurgie WBMV Oncologie MDL Diabetes (interne) BVO Reuma Plastische chirurgie transgender Pijnbestrijding

Nadere informatie

Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS)

Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) 2 U heeft misschien obstructieve slaapapneu syndroom, afgekort OSAS. We kunnen ons voorstellen dat u dan enkele vragen zult hebben. Hoe wordt de diagnose OSAS gesteld?

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Bloedafname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent doorverwezen voor bloedonderzoek. In deze folder kunt u lezen wat u bij bloedafname

Nadere informatie

Dagkliniek Klinische Geriatrie

Dagkliniek Klinische Geriatrie Dagkliniek Klinische Geriatrie U bent verwezen naar de dagkliniek Klinische Geriatrie van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder kunnen u en uw begeleider meer lezen over de klinische geriatrie en

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek

Nachtelijk slaaponderzoek Nachtelijk slaaponderzoek Slaaponderzoek Polygrafie pagina 3 Slaaponderzoek Polysomnografie pagina 5 Uw behandelend arts (huisarts, longarts, KNO arts of andere specialist) heeft u aangemeld voor een nachtelijk

Nadere informatie

Polikliniek Neurologie

Polikliniek Neurologie Polikliniek Neurologie Welkom op de polikliniek Neurologie van het Radboudumc. Wij vragen u vriendelijk om onderstaande informatie goed door te lezen. Eerste bezoek Nadat u zich heeft ingeschreven bij

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Driedimensionale weergave gezicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende Hulp. Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten

Afdeling Spoedeisende Hulp. Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten Afdeling Spoedeisende Hulp Hoe wij werken en waarom u soms moet wachten Inleiding U heeft zich gemeld bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Hoewel wij ons best doen de wachttijden zo kort mogelijk te

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Geheugenpolikliniek-Geriatrie

Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek Op onze geheugenpolikliniek zien wij mensen die klachten hebben van het geheugen. Het is belangrijk om te weten waar deze problemen vandaan komen. Geheugenklachten

Nadere informatie

FEBRUARI 2010 IN DIT NUMMER:

FEBRUARI 2010 IN DIT NUMMER: IN DIT NUMMER: HBO ontwikkelingen operatieassistent en anesthesiemedewerker Cursus Toetsen in de praktijk wordt voor de derde maal georganiseerd Innovatieprijs Indienen van erkenningsaanvraag INTR OC Erkenningen

Nadere informatie

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Klachtenopvang azm Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Voorwoord 3 Waarover kan ik klagen? 4 Wie kan een klacht indienen? 4 Waar kan ik klagen?

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie