[NIEUWSBULLETIN] [3] [6/7] Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[NIEUWSBULLETIN] [3] [6/7] Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 6 december 2009 Zorgnieuws [2] Huid-op-huid [3] Snelle diagnose bij pijn op de borst / Nieuwe artrosepoli Kort Nieuws [4] Spoedeisende hulp gaat digitaal / Ook kraamzorg na ontslag / Magnet hospitals: excellente zorg [5] Aandoeningen van A tot Z / Beter identificeren / Studieboek neurologie [6] Nieuwe voorzitter Verwijzen & diagnostiek Nieuw: CT-colononderzoek / Zorgdomein cardiologie [7] Transmuraal paren Personalia Altijd vol aandacht voor de patiënt / Nieuw staflid [8] Wijzigingen / Aangepaste bedrijfsvoering feestdagen [NIEUWSBULLETIN] [3] [6/7] Een primeur binnen de spoedeisende harthulp: mensen met pijn op de borst krijgen voortaan sneller uitsluitsel over de diagnose. Een nieuwe scantechniek geeft zowel patiënt als behandelaar zekerheid. Humor bindt. Dat bleek weer eens tijdens de feestelijke afsluiting van Kijken in elkaars keuken in Slot Doddendael. Vier jaar daarvoor was de uitwisseling van huisartsen en specialisten er voor het eerst. Nu de reprise.

2 [2] ZORGNIEUWS [ ] Huid-op-huid In het CWZ blijven moeder en kind na een geplande keizersnee tegenwoordig bij elkaar in de operatie- en verkoeverkamer. Sinds april zijn twintig CWZ-baby s geboren die de hele tijd bij hun moeder mochten blijven. Een unicum. In heel Europa ging alleen een Noors ziekenhuis het CWZ voor. Een CWZ-verpleegkundige deed onderzoek. In vergelijking met baby s die na een gewone bevalling werden geboren bleek van de keizersnede-kinderen een grote groep sterk af te vallen in de eerste dagen na de geboorte, hun temperatuur was lager en de borstvoeding kwam later op gang. Direct huid-op-huid contact na een keizersnede voorkomt deze aanloopproblemen. Het geeft de baby een vliegende start./foto RM

3 ZORGNIEUWS [3] Snelle diagnose bij pijn op de borst Sinds kort kan het CWZ een groot deel van alle met spoed binnengebrachte hartpatiënten sneller zekerheid bieden over de aard van hun klachten. Een nieuwe scantechniek en de komst van een in die techniek gespecialiseerde cardioloog liggen aan de basis. Er belanden jaarlijks duizenden patiënten op de eerste harthulp met pijn op de borst. In veel gevallen is het niet evident dat het hart de boosdoener is. Maar hoe weet je dat nu zeker? Bij ernstige afwijkingen is de diagnostiek makkelijk: ecg-afwijkingen en bloeduitslagen (troponines) wijzen de weg naar de coronairangiografie en eventuele dotterprocedure. Maar wat te doen als ecg en bloedonderzoek onvoldoende informatie geven? Sinds begin oktober heeft het CWZ een oplossing. Cardioloog Mark Winkens: Slechts een infuus en een scan van tien seconden hebben we nodig, tijdens een onderzoek van hooguit een kwartier. Na bewerking door gespecialiseerde röntgenlaboranten, beoordelen een radioloog en een cardioloog samen de gedetailleerde, driedimensionale beelden. Je ziet bijvoorbeeld of er verkalking of andere vormen van atherosklerose op de binnenkant van de slagaderen zit en hoe de samenstelling van deze atherosklerotische plaque is. De techniek wordt uitgevoerd met een zogenoemde multislice CT-scanner. Voorheen waren het hart en de coronaire bloedvaten bijna niet goed in beeld te brengen. Het hart laat zich namelijk niet stilzetten, met als gevolg bewegingsonscherpte. Dankzij enkele technische hoogstandjes is dat nu opgelost: het hart wordt gescand wanneer het tussen twee hartslagen door even stilstaat. Niet alle spoedpatiënten komen voor de cardiale CT in aanmerking. De scan wordt ook ingezet in de poliklinische analyse van klachten of ter voorbereiding op een dotterprocedure./foto RM Nieuwe artrosepoli Per 1 november kunnen vijftigplussers met artroseklachten op verwijzing van de huisarts terecht op het nieuwe artrosespreekuur. Doel is snelle diagnostiek en behandeling én een goede begeleiding. Voorheen kwamen deze mensen op het gewone orthopediespreekuur en kregen we maar tien minuten tijd. Onvoldoende om hen goed voorlichting te geven, wat heel belangrijk is bij deze groep die zelf invloed heeft op het slijtageproces, vertelt orthopeed Sander Koëter. De oplossing is gevonden in een gecombineerd spreekuur. Eerst komt de patiënt bij de verpleegkundig specialist, dan komt de orthopeed erbij en wordt er gezamenlijk een behandelvoorstel geformuleerd. Meteen zijn de allernieuwste richtlijnen voor behandeling ingevoerd. Ook is een intensieve samenwerking gestart met de pijnkliniek CWZ. Als een operatie nodig is, zorgt de verpleegkundig specialist voor de begeleiding vóór en na de operatie. De eerste ervaringen zijn zonder uitzondering positief.

4 [4] KORT NIEUWS Spoedeisende hulp gaat digitaal Per 2 december is gestart met het digitale SEH-dossier. Voortaan ontvangt de huisarts niet meer een handgeschreven SEH-verslag via de patiënt zelf, maar krijgt hij het verslag digitaal toegezonden. Voorlopig ontvangt alleen de eigen huisarts dit bericht. De maand december is gereserveerd om de kinderziektes eruit te halen. Het is de verwachting dat het digitale dossier per 1 januari 2010 volledig operationeel is. Ook kraamzorg na ontslag Als er voor een pas bevallen moeder geen medische reden meer is om opgenomen te blijven in het CWZ wordt ze ontslagen. Wanneer haar kindje op de couveuse-suite of kinderafdeling moet blijven, kan de moeder kiezen voor rooming in bij de baby. Maar hoe zit het dan met de kraamzorg aan de moeder? Het CWZ biedt vanaf 1 januari de mogelijkheid om deze kraamvrouwen in het ziekenhuis kraamzorg te verlenen. Dit is met de ziektekostenverzekeraar afgesproken. De kraamzorg wordt verleend door de verpleegkundigen van de couveuse-afdeling. Dagelijks komt ook de ziekenhuisverloskundige bij de moeder langs voor controle. Moeder en kind worden zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verzorgd zodat de zorg zo optimaal mogelijk verloopt. Na afloop van de kraamperiode of als het kind ontslagen wordt binnen de kraamperiode, schrijft de ziekenhuisverloskundige een overdracht voor de verloskundige van de eerstelijns praktijk en voor de huisarts. Magnet hospitals: excellente zorg Het project Excellente zorg staat voor de Nederlandse variant op de smeuïger klinkende Amerikaanse formule van magnet hospitals. Het CWZ gaat samen met de vijf ziekenhuizen van de Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen onderzoeken of dit concept ook in ons land zoden aan de dijk zet. Excellente zorg is vooral bedoeld om een werkomgeving te creëren waarin verpleegkundigen graag komen -en blijven!- werken. Verpleegkundigen zullen meer autonomie krijgen en dat kan gezien worden als een erkenning voor de centrale rol van de verpleegkundige in het zorgproces. De arts is eindverantwoordelijk, maar het merendeel van de tijd is het toch de verpleegkundige die ziet en hoort hoe het met de patiënt gaat. Waar de verpleegkundige het goed heeft, heeft de patiënt het ook goed, is de gedachte erachter. De pilot start met een zelfevaluatie, een enquête onder verpleegkundigen een patiënttevredenheidsonderzoek en een visitatie.

5 KORT NIEUWS [5] Aandoeningen van A tot Z Sinds 1 november staat op de homepage van de CWZsite een A tot Z- lijst. Hier kunnen mensen een aandoening typen of zoeken op een ziektebeeld in het alfabet - in Nederlands of Latijn. Ze vinden dan een korte omschrijving van de kwaal plus een link naar het specialisme dat diagnostiek en behandeling biedt. De nieuwe voorziening past bij het streven van het CWZ om meer te denken vanuit de patiënt, die vaak op websites door de bomen het bos niet meer ziet. Dat de lijst voorziet in een behoefte, blijkt wel uit het feit dat gedurende de eerste tien dagen meer dan 4000 mensen de lijst hebben geraadpleegd./ill HvR Studieboek neurologie Neurologische aandoeningen presenteren zich niet als ziekte, maar vaak als een klacht of bepaald verschijnsel. Als arts is het de kunst om het probleem te herleiden tot een oorzaak en ziektebeeld. Vaak ligt het antwoord besloten in de anamnese. Samen met vakgenoten ontwikkelde CWZ-neuroloog Gert van Dijk het leer- en praktijkboek Probleemgeoriënteerd denken in de neurologie, bedoeld voor medisch studenten, niet-neurologen en als naslagwerk voor huisartsen. Het boek is uitgegeven bij De Tijdstroom (ISBN ). Beter identificeren Bijna dertigduizend mensen liggen jaarlijks in een CWZ-bed. Vele Jansens, patiënten met dezelfde bloedgroep, met identiek medicijngebruik of eenzelfde behandeling. Allemaal gegevens die verwisseld kunnen worden. Gelukkig gaat het heel vaak goed. Maar soms ook niet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft daarom in het veiligheidsprogramma het voorkomen van verwisselingen als één van de tien verbeterpunten geformuleerd. Dat kan voor een groot deel gerealiseerd worden door patiënten goed te identificeren en vervolgens tijdens opname uit te rusten met twee barcodebandjes aan pols en/of enkel. De nieuwe procedure krijgt in januari/ februari 2010 zijn beslag in het hele CWZ.

6 [6] VERWIJZEN EN DIAGNOSTIEK Nieuw: CT-colononderzoek Verwijzers kunnen met ingang van heden bij het CWZ up-to-date colondiagnostiek aanvragen. Het gaat om CT-colononderzoek dat de afdeling radiologie uitvoert. Dit is een nieuw röntgenonderzoek waarbij het colon driedimensionaal in beeld wordt gebracht met behulp van een CT- scanner. Dit nieuwe onderzoek neemt volledig de plaats in van het X-colon-inloop onderzoek. De wijze van aanvragen verandert daarom niet. Wanneer de huisarts verwacht dat de kans op een kwaadaardige afwijking bij de patiënt groot is, is het raadzaam meteen een aanvraag te doen bij MDL voor een coloscopie. Huisartsen in de regio ontvangen bij dit nieuwsbulletin een brief die meer informatie bevat. Zorgdomein cardiologie Cardiologie gaat de verwijzingen via Zorgdomein verder inrichten. De toegangstijd is op dit moment hoger dan de zorgeenheid lief is, vooral voor reguliere patiënten. Voor patiënten met klachten is er altijd wel tijd op de poli. Gestreefd wordt naar een toegangstijd van twee weken. Deze plaatsen zijn echter onzichtbaar in Zorgdomein. Neem daarom altijd even contact op met de poli cardiologie als u een patiënt met klachten verwijst (tel. (024) ). Nieuwe voorzitter Dorine Burmanje-van den Broek volgt Ed d Hondt op als voorzitter van de raad van toezicht van het CWZ. Zij is voorzitter raad van bestuur van Kadaster Nederland. Daarnaast bekleedt ze diverse nevenfuncties, onder meer bij Sligro Foodgroup NV, de ARN, Deltares en ROC Aventus. Haar CV laat zien dat ze van veel markten thuis is. Ze studeerde onder andere orthopedagogiek, communicatiemanagement en bedrijfseconomie. Dit leidde tot tal van functies, zoals decaan, orthopedagoog, directeur van een welzijnsorganisatie en een waterschap, eigenaar van een horecaonderneming en organisatieadviseur. Naast Burmanje hebben dr. K. Wiedhaup. drs. R.M.M. Fonville, prof. mr. Y. Buruma, R.G.P. Hagenouw, arts MG en mw. prof. dr. J.P. Bahlmann zitting in de raad van toezicht.

7 PERSONALIA [7] Transmuraal paren Een voorstel voor verbetering van de samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten met zo n titel kon natuurlijk rekenen op luid gelach. Internist Marc ten Dam en uitwisselingspartner en huisarts Emerence Drenth bedoelden het vormen van transmurale paren : duo s bestaande uit een specialist en een huisarts die voor langere tijd elkaar als vast aanspreekpunt kunnen gebruiken. Maar met de titel transmuraal paren wisten de indieners zich verzekerd van de afzichtelijke wisseltrofee. Dat humor bindt, bleek weer eens tijdens de feestelijke afsluiting van Kijken in elkaars keuken op 27 november in Slot Doddendael in Ewijk. Vier jaar daarvoor werd de uitwisseling voor het eerst georganiseerd. Zo succesvol dat een reprise niet kon uitblijven. Tachtig koppels namen ditmaal deel. Elke arts keek een dagdeel mee in de praktijk van de ander. Huisartsen waren bij de overdracht, draaiden poli of doken onder in de wondere wereld van een lab. Specialisten hoorden huisartsenpatiënten aan, zagen het verwijzen met Zorgdomein eens van de andere kant en kwamen tijdens visitelopen op boerderijen die niet zouden misstaan in het tv-programma Showroom./foto BN Altijd vol aandacht voor de patiënt Na een loopbaan van 28 jaar neemt uroloog Rogier Corten op 18 december afscheid van het CWZ. In een vak waarbij je veel zelf doet: diagnose, behandeling én controle. De patiënt kon altijd op zijn volle aandacht rekenen, want interesse en betrokkenheid waren zijn belangrijkste drijfveer. Het contact met de patiënt moet gelijkwaardig zijn, met waar nodig professionele distantie. Ik heb altijd geprobeerd open en eerlijk te zijn en niet te bagatelliseren. Corten was tijdens zijn loopbaan ook lid van diverse ziekenhuiscommissies, voorzitter van het stafbestuur en lid van de Landelijke Specialisten Vereniging. Nieuw staflid Per 1 oktober trad KNO-arts Rutger Plantinga (Sneek, 1975) toe tot de medische staf van het CWZ. Plantinga studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens zette hij zijn studie voort aan het UMC St Radboud en specialiseerde zich in de keel-, neus- en oorheelkunde met als aandachtsgebied: heelkunde van hoofd-halsgebied. In 2007 promoveerde Plantinga op het onderwerp erfelijk gehoorverlies. De maatschap is met zijn komst uitgebreid tot in totaal vijf KNO-artsen.

8 [8] WIJZIGINGEN Huisartsen Het adres van Huisartsenpraktijk Kleine Beekstraat, Kleine Beekstraat 1A, 5845 AE Sint Anthonis is gewijzigd in Huisarts H. te Lintelo is sinds 1-12 gestopt met zijn praktijk. Mw. A. van Heereveld en dhr. M. Vis hebben de praktijk overgenomen. Adres: Aamsestraat 19, NK Elst, tel: , fax: , spoed: , website: vanheereveldvis.praktijkinfo.nl Verloskundige praktijken Het nieuwe adres van Verloskundigenpraktijk Boxmeer e.o. is Beugenseweg 6, 5831 LS Boxmeer (was Spoorstraat 25). Telefoonnummer is ongewijzigd ( ). Het adres is Overige wijzigingen De postcode van de polikliniek CWZ Waalsprong is gewijzigd. Het goede adres is nu Carbatinastraat 4, 6515 GM Nijmegen. Op pag. 242 in het Verwijzersboekje staat een foutief adres vermeld van Pluryn, locatie de Groesbeekse Tehuizen. Het juiste adres is: Pag. 131: het juiste spoednr. van de dienstdoende plastisch chirurg: (024) en na uur: (024) Pag 123: de verwijsgegevens van neurologie zijn beschikbaar via Zorgdomein. Geen Zorgdomein? Dan faxen naar de polikliniek (024) Aangepaste bedrijfsvoering feestdagen Tijdens de eerste en tweede kerstdag én op nieuwjaarsdag draait het CWZ zondagsdienst en zijn de poliklinieken gesloten. Gedurende de overige dagen in deze kerstperiode werkt het CWZ volgens de gebruikelijke openingstijden en bedrijfsvoering. Behalve voor de afdeling radiologie in CWZ Waalsprong: zij zijn geopend op maandag 21 december tot en met woensdag 23 december en maandag 28 december tot en met woensdag 30 december. De afdeling radiologie in het CWZ is op donderdag 24 december en donderdag 31 december wel gewoon geopend. [Colofon] Het Nieuwsbulletin wordt zes maal per jaar verstuurd naar huisartsen, apothekers, verloskundigen, arbo-artsen en overige verwijzers in de regio en alle medische specialisten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Redactie: D. Munsterman, L. Creugers en M. van den Brink (eindred.) Foto s: Bart Nijs fotografie, R. Martens, ill. H. v. Ruitenbeek. Opmaak: M. de Groot. Druk: Roos & Roos, Arnhem. CWZ, afd. communicatie (J1.35), postbus 9015, 6500 GS Nijmegen,

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling 2 Gefeliciteerd met uw kind! Vaak verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw kind na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan

Nadere informatie

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Het zorgpad; wie doet wat/ wanneer/ toegangstijden Neuro-oncologisch verpleegkundige

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

Tia Service Radboud universitair medisch centrum

Tia Service Radboud universitair medisch centrum Tia Service Inleiding In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de TIA poli op de polikliniek Neurologie of Spoedeisende Hulp van het Radoudumc. Dit omdat u kortgeleden mogelijk kortdurend

Nadere informatie

Zorg voor de hivseropositieve

Zorg voor de hivseropositieve Zorg voor de hivseropositieve patiënt Het Radboudumc is één van de 27 hiv-behandelcentra in Nederland. Hier werkt een team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

Polikliniek maag-darmlever

Polikliniek maag-darmlever Polikliniek maag-darmlever (MDL) Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Rijnstate. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de polikliniek

Nadere informatie

Hoofd-hals spreekuur. Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. mca.nl

Hoofd-hals spreekuur. Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. mca.nl Hoofd-hals spreekuur Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is het hoofd-halsteam? 3 Wat is een hoofd-halstumor? 3 Waarom is er een hoofd-halsteam? 3 Wat kunt u verwachten

Nadere informatie

De maatschap Gynaecologie OMC Sittard-Geleen. Een introductie

De maatschap Gynaecologie OMC Sittard-Geleen. Een introductie De maatschap Gynaecologie OMC Sittard-Geleen Een introductie Door middel van deze folder informeren we u over de werkwijze van de Maatschap Gynaecologie Westelijke Mijnstreek. Zo bent u op de hoogte van

Nadere informatie

Hoofdpijnpolikliniek

Hoofdpijnpolikliniek Hoofdpijnpolikliniek 2 De hoofdpijnpoli van het CWZ is een thematische polikliniek, dat wil zeggen dat het betreffende dagdeel gereserveerd is voor patiënten met problematische hoofdpijn. Deze manier van

Nadere informatie

Mammacare verpleegkundige

Mammacare verpleegkundige Mammacare verpleegkundige Inleiding Uw specialist heeft met u besproken dat u een operatie moet ondergaan vanwege een afwijking aan uw borst(en). Deze diagnose en de behandeling kunnen een ingrijpende

Nadere informatie

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de behandeling van galstenen. Uw arts heeft u gevraagd of u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Informatie voor uw praktijk over: Zelfstandig behandelcentrum bij Amsterdam Sloterdijk.

Informatie voor uw praktijk over: Zelfstandig behandelcentrum bij Amsterdam Sloterdijk. Informatie voor uw praktijk over: Zelfstandig behandelcentrum bij Amsterdam Sloterdijk. Eén van de dingen die wij allemaal willen, is dat de mensen van wie wij houden, en wijzelf, gezond zijn. Het is belangrijk

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Chirurgie

Mammapolikliniek. Chirurgie Mammapolikliniek Chirurgie Wat is een mammapoli? De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ALGEMEEN. (NON) HODGKIN Algemeen

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ALGEMEEN. (NON) HODGKIN Algemeen Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ALGEMEEN (NON) HODGKIN Algemeen 2 Inhoud Inleiding... 6 Waarom dit Patiënten Informatie Dossier?... 6 Extra informatie... 6 Ruimte voor aantekeningen...

Nadere informatie

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC Deze folder is gericht aan alle nieuwe patiënten van de polikliniek voor metabole ziekten in het Erasmus MC, patiënten die voor het eerst deze polikliniek in het Erasmus MC bezoeken, maar ook aan jongeren

Nadere informatie

Hoofd-hals spreekuur.

Hoofd-hals spreekuur. Hoofd-hals spreekuur www.nwz.nl Inhoud Wat is het hoofd-halsteam? 3 Wat is een hoofd-halstumor? 3 Waarom is er een hoofd-halsteam? 3 Wat kunt u verwachten van het hoofd-halsteam? 3 Hoe kunt u zich voorbereiden

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie

Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie

Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie Polikliniek Plastische Chirurgie handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Plastische Chirurgie van het

Nadere informatie

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten UMC St Radboud bouwt gespecialiseerde MS-zorg af De afdeling Neurologie van het UMC St Radboud heeft besloten om de gespecialiseerde MS-zorg die we de afgelopen jaren boden af te gaan bouwen. MS zal geen

Nadere informatie

hartfalen polikliniek

hartfalen polikliniek Cardiologie hartfalen polikliniek 1 2 Inleiding Uw cardioloog heeft bij u de diagnose hartfalen gesteld. Hij verwijst u daarom door naar de hartfalenverpleegkundige op de poli cardiologie. In deze folder

Nadere informatie

Polikliniek Psychiatrie

Polikliniek Psychiatrie Polikliniek Psychiatrie U bent door uw arts verwezen naar de polikliniek Psychiatrie, onderdeel van de Zorgeenheid Psychiatrie/PMU van Rijnstate. Deze folder beschrijft wie deel uitmaakt van het behandelteam

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Lactatiekundige in het Slingeland Ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In het Slingeland Ziekenhuis werken twee lactatiekundigen. Zij

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r de polikliniek Neurologie

I N F O R M A T I E. o v e r de polikliniek Neurologie I N F O R M A T I E o v e r de polikliniek Neurologie 2 Op verzoek van uw huisarts of behandelend specialist werd een afspraak voor u gemaakt op de polikliniek Neurologie. U kunt zich op het afgesproken

Nadere informatie

CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT)

CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT) CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT) CT-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie,

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Inleiding Zwanger worden als je een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD = inflammatory Bowel disease) hebt zoals de ziekte van Crohn

Nadere informatie

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER 17511 Inleiding Als bij het darmonderzoek een afwijking verdacht voor darmkanker bij u wordt geconstateerd, wordt u doorverwezen naar de polikliniek Coloncare. De

Nadere informatie

Spreekurenoverzicht locatie Heerhugowaard Week 31 Maandag 27-jul Dinsdag 28-jul Woensdag 29-jul Donderdag 30-jul Vrijdag 31-jul

Spreekurenoverzicht locatie Heerhugowaard Week 31 Maandag 27-jul Dinsdag 28-jul Woensdag 29-jul Donderdag 30-jul Vrijdag 31-jul Spreekurenoverzicht locatie Heerhugowaard Week 31 Maandag 27-jul Dinsdag 28-jul Woensdag 29-jul Donderdag 30-jul Vrijdag 31-jul Orthopeed TENS spreekuur radiologie radiologie radiologie radiologie Internist

Nadere informatie

Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten

Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten Maag-, Darm- en Leverziekten Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Gang van zaken... 3 De polikliniek Maag-Darm- en Leverziekten... 3 De zorgverleners...

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Coronaire CT-scan. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Coronaire CT-scan. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH/INF/085.02(0215) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Coronaire CT-scan 1 Voorwoord U heeft met uw behandelend arts

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

Polikliniek Geriatrie

Polikliniek Geriatrie Patiënteninformatie Polikliniek Geriatrie Informatie over een bezoek aan de polikliniek Geriatrie 1234567890-terTER_ Polikliniek Geriatrie Informatie over een bezoek aan de polikliniek Geriatrie. U heeft

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl Patiënteninformatie Vakgroep Heelkunde rkz.nl Samenwerkingsverbanden De vakgroep werkt nauw samen met diverse andere vakgroepen in het ziekenhuis en heeft een structureel samenwerkingsverband met de Vrije

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem /

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2019 Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / Nieuwe

Nadere informatie

Zorgpad MEN1 syndroom. Informatie voor patiënten

Zorgpad MEN1 syndroom. Informatie voor patiënten Zorgpad MEN1 syndroom Informatie voor patiënten Dit Zorgpad MEN1 syndroom, informatie voor patiënten, is tot stand gekomen met medewerking van: Belangengroep M.E.N. drs. C.R.C. Pieterman, M. Aarts bestuur

Nadere informatie

Polikliniek Neurologie

Polikliniek Neurologie Polikliniek Neurologie Welkom op de polikliniek Neurologie van het Radboudumc. Wij vragen u vriendelijk om onderstaande informatie goed door te lezen. Eerste bezoek Nadat u zich heeft ingeschreven bij

Nadere informatie

Hartfalenpolikliniek

Hartfalenpolikliniek Afdeling: Onderwerp: Cardiologie 1 U bent (wordt) door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. In deze informatie staat nog eens beschreven waarom u verwezen bent en wat u op de polikliniek

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek

Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek Algemeen Inwendige Geneeskunde locatie Sint Maartenskliniek U bent verwezen naar de internist van het Radboudumc op de polikliniek Reumatologie van de Sint Maartenskliniek. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? www.nwz.nl Inhoud Vergoedingen 3 Ziekenhuiszorg kan voor u financiële gevolgen hebben! 3 Meeste zorg wordt vergoed 5 Eigen risico 5 Bent u aanvullend verzekerd? 6 Als er geen

Nadere informatie

Hoofdpijnpolikliniek

Hoofdpijnpolikliniek Hoofdpijnpolikliniek De hoofdpijnpoli van het CWZ is een thematische polikliniek, dat wil zeggen dat het betreffende dagdeel gereserveerd is voor patiënten met problematische hoofdpijn. Deze manier van

Nadere informatie

Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH)

Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH) Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH) www.nwz.nl Inhoud De gang van zaken op de EHLH 3 De ontvangst: wat willen wij van u weten? 4 Onderzoeken en controles 4 Triage (urgentie en volgorde vaststellen)

Nadere informatie

Rooming in partner op de kraamafdeling

Rooming in partner op de kraamafdeling Rooming in partner op de kraamafdeling Patiënteninformatie Partner overnachting Inhoudsopgave: 1 Welkom 2 Bevallen 3 Verblijfsduur en beschikbaarheid 4 Wensen 5 Partner op de kamer 6 Wat verwachten wij

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Driedimensionale weergave gezicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie (Besluit cardiologie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede

Nadere informatie

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven:

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven: Ons Streven: Kwalitatief goede en veilige zorg Dichtbij en makkelijk toegankelijk Duurzaam en tegen lagere kosten 24/7 beschikbaar, dan ook Dokterswacht bestaansrecht! Wie sturen de patiënten: Huisartsen

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Polikliniek Heelkunde

Polikliniek Heelkunde Polikliniek Heelkunde U bent verwezen naar de polikliniek Heelkunde van het Radboudumc. Bijzonderheden over de gang van zaken worden in deze folder beschreven. Als u na het lezen nog vragen heeft kunt

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS FRANCISCUS GASTHUIS Kindergeneeskunde in het Franciscus Gasthuis Het Franciscus Gasthuis heeft deze folder over de gang van zaken op de polikliniek en kliniek

Nadere informatie

Chirurgie. Mamma Care. www.catharinaziekenhuis.nl

Chirurgie. Mamma Care. www.catharinaziekenhuis.nl Chirurgie Mamma Care www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI043 / Mamma Care / 17-07-2014 2 Mamma Care Uw specialist heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Keel- Neus- Oorheelkunde (KNO) van het Radboudumc. In deze folder informeren wij

Nadere informatie

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten)

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten) Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie CT-scan van het hart (coronairvaten) Datum en tijd Diaconessenhuis Leiden U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling 3A. Het onderzoek staat om uur

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis na een TIA

Opname in het ziekenhuis na een TIA Neurologie i Opname in het ziekenhuis na een TIA Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege een TIA. In deze folder staat beschreven welke onderzoeken

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg. Wat betaalt u? mca.nl

Ziekenhuiszorg. Wat betaalt u? mca.nl Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? mca.nl Inhoudsopgave Vergoedingen 3 Ziekenhuiszorg kan voor u financiële gevolgen hebben! 3 Meeste zorg wordt vergoed 4 Eigen risico 4 Bent u aanvullend verzekerd? 5 Als er

Nadere informatie

Chirurgie. Informatie over de afdeling Heelkunde. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Informatie over de afdeling Heelkunde. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Informatie over de afdeling Heelkunde Informatie over de afdeling Heelkunde Wie kunt u aan uw bed verwachten Inleiding Tijdens uw verblijf op de afdeling Heelkunde zult u

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname Bevallen in het ziekenhuis Zowel poliklinische als een klinische opname Poliklinische bevalling Een normale bevalling in het ziekenhuis, onder leiding van een verloskundige of een huisarts. Klinische bevalling

Nadere informatie

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J.

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J. Draaiboek:. MUMC, afd. Transmurale Zorg (azm) Carrousel Gezamenlijke Consulten t.a.v. Audrey Lahaije locatie provisorium nivo 1 Postbus 5800 6202 AZ Maastricht Audrey Lahaije, Audrey coördinator Lahaije

Nadere informatie

Hiv-poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hiv-poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hiv-poli U heeft net te horen gekregen dat u hiv-positief bent en bent voor behandeling doorverwezen naar de Hiv-poli in Rijnstate Arnhem. Het is ook mogelijk dat u zelf heeft gekozen om de controlebezoeken

Nadere informatie

Wachtlijsten Erasmus MC-Sophia

Wachtlijsten Erasmus MC-Sophia Wachtlijsten Erasmus MC-Sophia Deze wachttijden zijn bijgewerkt in Februari 2017. De wachttijden worden elke maand tussen de 1e en uiterlijk de 10e dag van de maand geactualiseerd. In het Erasmus MC vindt

Nadere informatie

Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof

Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof 1 Van harte welkom De toekomst van het ziekenhuis Bestuurder Ymke Fokma Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof Verplaatsing van meerdaagse

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis DIABOLO studie Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van milde diverticulitis.

Nadere informatie

Zwangerschap bij een chronische darmziekte

Zwangerschap bij een chronische darmziekte Maag-, Darm- en Leverziekten Zwangerschap bij een chronische darmziekte www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Vruchtbaarheid... 3 Erfelijkheid... 4 Medicijnen... 4 Invloed chronische darmziekte op de zwangerschap...

Nadere informatie

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Beste mevrouw, heer, Uw kind is vandaag geopereerd door: dr. Louwers

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Maak kennis met het Klant Contact Centrum van Rijnstate Het Klant Contact Centrum (KCC) verzorgt de eerste telefonische opvang voor een groot

Nadere informatie

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Máxima Oncologisch Centrum Máxima Oncologisch Centrum Er is bij u een darmonderzoek verricht waarbij een afwijking is gevonden en waarbij gedacht wordt aan darmkanker.

Nadere informatie

Wie zijn wij? Werkwijze

Wie zijn wij? Werkwijze Het SpraakTaalteam De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes, andere kinderen praten al snel maar zijn voor

Nadere informatie

MDL-verpleegkundige. Interne geneeskunde MDL. alle aandacht

MDL-verpleegkundige. Interne geneeskunde MDL. alle aandacht MDL-verpleegkundige Interne geneeskunde MDL alle aandacht MDL-verpleegkundige Door de maag-darm-lever arts bent u verwezen naar het spreekuur van de maag-darm-lever verpleegkundige. De MDL-verpleegkundige

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

De verpleegkundig specialist mammapolikliniek

De verpleegkundig specialist mammapolikliniek De verpleegkundig specialist mammapolikliniek In deze folder geven wij u meer informatie over de rol van de verpleegkundig specialist bij de mammapolikliniek. De verpleegkundig specialist Binnen de verpleegkundige

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018

Q&A faillissement MC Slotervaart 22 november 2018 Voor patiënten Waar gaat welke patiëntengroep naar toe? Specialisme Zorgaanbieder * Geriatrie Neurochirurgie WBMV Oncologie MDL Diabetes (interne) BVO Reuma Plastische chirurgie transgender Pijnbestrijding

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slingeland Ziekenhuis beschikt over

Nadere informatie

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Kennismaking Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Werkwijze veranderbeweging: Waarom? Uit: Handreiking KNMG (2010): Verantwoordelijkheidsdeling

Nadere informatie

Chirurgie. Mammacentrum.

Chirurgie. Mammacentrum. Chirurgie Mammacentrum www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het Mammacentrum... 3 Uw eerste afspraak op het Mammacentrum... 3 Wat is een nurse practitioner mammacare?... 4 Eéndagsdiagnostiek... 5 Verder onderzoek...

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [6] Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie /

[NIEUWSBULLETIN] [2] [6] Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 6 december 2008 Zorgnieuws [2] Smiley s voor kindvriendelijk CWZ [3] Over de knie / PET/CT-camera in gebruik Kort nieuws [4] HBO er

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube /

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 oktober 2018 Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Hartcentrum Nijmegen [4] ZorgDomein / nieuw lab. informatie

Nadere informatie

Polikliniek cardiologie

Polikliniek cardiologie Polikliniek cardiologie Een overzicht van uw afspraken Afspraak: Afspraak: Afspraak: Afspraak: Bent u verhinderd? Mocht u om wat voor reden dan ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8]

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 mei2018 Zorgnieuws [2] Hoe trotseert de oogkliniek de drukte? Verwijzen en diagnostiek [3] Nieuwe malaria sneltest / Onderzoeken aanvragen

Nadere informatie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie 2 U bent door uw huisarts, of een andere specialist, voor nader onderzoek verwezen naar de polikliniek cardiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 september 2009 [2] Zorgnieuws Stop H1N1! [3] Didgeridoo tegen snurken en slaapapneu / Sterftecijfers ziekenhuizen [4] Kort Nieuws

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

Poliklinieken Neurologie en Cardiologie: combinatieafspraak voor myotone dystrofie

Poliklinieken Neurologie en Cardiologie: combinatieafspraak voor myotone dystrofie Poliklinieken Neurologie en Cardiologie: combinatieafspraak voor myotone dystrofie U heeft myotone dystrofie type 1. In overleg met uw behandelend arts heeft u afspraken gekregen op de poliklinieken Neurologie

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC Deze folder is gericht aan alle nieuwe patiënten van de polikliniek voor metabole ziekten in het Erasmus MC, maar ook bestemd voor jongeren en hun families / verzorgenden om hen te helpen bij de voorbereiding

Nadere informatie

CT-onderzoek van het hart

CT-onderzoek van het hart CT-onderzoek van het hart Uw afspraak U wordt verwacht op: Dag:.. Datum:.. Tijdstip: uur Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig leest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede

Nadere informatie

Cardicare. Centrum voor Cardiologie Blaricum. Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur. Informatie voor patiënten

Cardicare. Centrum voor Cardiologie Blaricum. Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur. Informatie voor patiënten Cardicare Centrum voor Cardiologie Blaricum Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur Informatie voor patiënten St. Antonius Cardicare St. Antonius Cardicare, locatie Gooi en

Nadere informatie

Omgaan met patiëntengegevens

Omgaan met patiëntengegevens Omgaan met patiëntengegevens Inleiding Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelaar een medisch dossier (ook wel status genoemd) aanlegt. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht

Driedimensionale weergave gezicht Driedimensionale weergave gezicht Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het doel daarvan is om de kwaliteit

Nadere informatie

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis)

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Uw behandelend arts heeft een ontsteking van een zweetklier (hidradenitis) bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Scheefstand van het hoofd (torticollis)

Scheefstand van het hoofd (torticollis) Scheefstand van het hoofd (torticollis) In overleg met uw behandelend specialist heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Op

Nadere informatie