[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 OKTOBER 2007 Zorginnovatie [2] Dialysecentrum in Druten [3] Vriendelijker longdiagnostiek / Geheugenpoli Kort nieuws [4] Niersteenvergruizer aangekocht / Osteoporosescreening / Heroperaties dikke-darmchirurgie [5] Poli nierziekten / Zorgdomein succes / Heelkunde: ligduur omlaag / Over het CWZ [6] Gedragscode voor het CWZ / Naar Druten / Thema patiëntveiligheid [7] Opnieuw goede scores / Poli interne is verhuisd / Schone handen / Huisartsendiagnostiek Uitslagen met edifact Personalia [8] [NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Het regent dit jaar nieuws op de dialyseafdeling. Na nachtdialyse volgde het binnenhalen van de vervolgopleiding nefrologie en de HKZ-accreditatie van de afdeling. In de zomer van 2008 opent een tweede dialysecentrum in Druten. Wel Thuis heet het project voor patiënten van de heelkunde-afdeling C44. Dat leverde wel heel spectaculaire resultaten op. De ligduur van patiënten die met ontslag gaan naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis halveerde door ontslaggericht werken.

2 [2] ZORGINNOVATIE [ ] Dialysecentrum in Druten Het CWZ gaat in de zomer van 2008 in Druten een tweede dialysecentrum opstarten. Na een aanloopfase met vier plaatsen wordt het uitgebreid naar acht dialyse-eenheden. Het ziekenhuis heeft te weinig capaciteit om aan de vraag vanuit de regio te kunnen voldoen. Het nieuwe dialysecentrum sluit aan bij de andere activiteiten van het CWZ in Druten. Net als in de Waalsprong - zij het op kleinere schaal - opent het ziekenhuis er binnenkort een poliklinisch centrum. De dialyseafdeling timmert dit jaar sowieso stevig aan de weg. Eerder dit jaar startte nachtdialyse en werd de vervolgopleiding nefrologie binnengehaald. Ook werd de afdeling officieel HKZ-geaccrediteerd. RM/foto RM

3 ZORGINNOVATIE [3] Vriendelijker longdiagnostiek Als bij iemand longkanker wordt vastgesteld, is het voor de beste behandeling belangrijk te weten of er sprake is van uitzaaiingen naar de klieren rond de grote luchtwegen. In het CWZ is het gebruikelijk om via endoscopisch onderzoek een stukje weefsel uit deze klieren weg te halen. Sinds kort verrichten de longartsen samen met de maag-darmleverartsen dit onderzoek met echogeleide scopie. Echogeleide scopie zoekt via slokdarm of luchtwegen zelfs de kleinste klieren op met een minuscule echocamera op de endoscoop. Niet alleen is het onderzoek zeer nauwkeurig, het is ook weinig belastend voor de patiënt. Voorheen werden de klieren vaak aangeprikt door sneetjes te maken tussen de sleutelbeenderen, nu komt het mes er niet meer aan te pas. Bovendien zorgt een roesje ervoor dat de patiënt het onderzoek niet bewust meemaakt. Na het Academisch Ziekenhuis in Leiden is het CWZ het tweede centrum in Nederland waar deze techniek wordt uitgevoerd. Vocht of klaplong? Verder hebben de longartsen zich gespecialiseerd in het uitwendig echo-onderzoek van de borstkas. Daarmee stelt de longarts op eenvoudige wijze vast of er sprake is van vocht achter de longen of van een klaplong. Deze nieuwe techniek maakt het onderzoek voor de patiënt eenvoudiger en minder belastend. Geheugenpoli Patiënten met geheugenproblemen en mogelijke (beginnende) dementie worden nu al op de polikliniek neurologie onderzocht en behandeld. De geheugenpoli start op 16 november. Hierdoor biedt neurologie samen met klinische psychologie en geriatrie meer kwaliteit van zorg: een vaste arts voor elke patiënt, het bundelen van kennis, meer eenheid in diagnostiek en een snel zorgtraject. Naast de diagnose, bespreking prognose en medicamenteuze behandeling besteden de betrokken zorgverleners nadrukkelijk aandacht aan het inschakelen van de juiste hulpverlening en de begeleiding daarbij. Een en ander in nauw overleg met de huisarts. Huisartsen verwijzen hun patiënt via ZorgDomein of via de poli neurologie ( ). Bij ernstige gedragsproblemen of uitgebreide somatische comorbiditeit naast het cognitieve probleem, blijft primaire verwijzing naar de geriater ook mogelijk. Dit ter beoordeling door de verwijzend huisarts.

4 [4] KORT NIEUWS Heroperaties dikkedarmchirurgie Niersteenvergruizer aangekocht De vakgroep urologie beschikt sinds begin september over een nieuwe, permanente niersteenvergruizer. Voorheen kwam eens in de vijf weken een grote bus met een mobiele vergruizer voorrijden. Patiënten moesten daardoor soms enkele weken wachten voor ze van hun klacht afgeholpen konden worden. In spoedgevallen werden ze naar elders doorverwezen. Nu is het apparaat continu beschikbaar. De nieuwe machine is bovendien drie keer krachtiger. De kans op een succesvolle behandeling is daardoor groter./foto RM Osteoporosescreening Op 1 september is de zorgeenheid orthopedie gestart met een pilot waarbij mannen vanaf 65 jaar en vrouwen vanaf 50 jaar met een fractuur (als gevolg van een laag energetisch trauma) gescreend worden op osteoporose. De screening vloeit voort uit de Jonkerbosafspraak van mei j.l. Zij wordt door de nurse practitioner orthopedie verricht en sluit waar mogelijk aan op de controle-afspraak bij de orthopeed. In de afspraak is opgenomen dat er, na screening, bij bovengenoemde risicopatiënt een DEXA scan (Dual Energy X-ray absorptiometry) wordt uitgevoerd. De uitslag van de DEXA scan wordt naar de huisarts verstuurd. De patiënt krijgt de instructie om drie weken na de screening een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts start, indien nodig, met een behandeling (medicatie en voedingssuppletie). De pilot wordt geëvalueerd in januari Hierbij worden de ervaringen van de huisarts meegenomen. In de media werd het CWZ in augustus aangemerkt als een van de ziekenhuizen met een (te) hoog aantal heroperaties bij dikkedarmchirurgie. De chirurgen beamen dat dit in 2006 inderdaad het geval was. Interne analyse leidde tot aanpassing van het beleid. In 2007 ligt het percentage heroperaties nu iets onder het landelijk gemiddelde. Het CWZ komt op 7,5 procent, waar landelijk 7,7 geldt. Dat komt neer op 6 van de 80 patiënten. Naadlekkages bleken zich vooral voor te doen bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker en patiënten die acuut een operatie moesten ondergaan. Het vermoeden bestaat dat bij hen mogelijk iets te vaak is gekozen voor het aanleggen van een nieuwe darmverbinding, in plaats van een stoma. In goed overleg met de patiënt wordt nu iets vaker gekozen voor een stoma.

5 KORT NIEUWS [5] Poli nierziekten Begin november gaat de polikliniek diagnose en voorlichting nierziekten van start. Patiënten met nierfunctiestoornissen (NFS) worden dan op één dag gezien door de nefrologieverpleegkundige en de nefroloog. Bovendien wordt meteen onderzoek, zoals een echo van de nieren, verricht naar de oorzaak van de NFS. De polikliniek voorziet eveneens in groepsvoorlichting over de consequenties van NFS. Indien nodig start de behandeling. Tijdens de laatste Jonkerbosdag zijn verwijscriteria voor patiënten met NFS voorgesteld. Als de huisarts de patiënt verwijst kan hij aangeven of hij diagnose en terugverwijzing met advies wenst, of diagnose en (zonodig) instelling op medicatie waarna terugverwijzing plaatsvindt. Daarnaast kan de huisarts de patiënt verwijzen voor verdere begeleiding door de nefroloog. Zorgdomein succes Heelkunde: ligduur omlaag Patiënten van heelkunde (C44) gaan tegenwoordig gemiddeld vier dagen eerder met ontslag. Daarmee komen sneller bedden vrij voor nieuwe patiënten. Door het six sigmaproject Wel Thuis zijn artsen en verpleegkundigen samen met het transferpunt ontslaggericht gaan werken. Dat leverde mooie resultaten op. Neem de ligduur van patiënten die vanuit het CWZ met ontslag gaan naar een verpleeg- of verzorgingstehuis. Dat halveerde: van 53,4 naar 25,2 dagen. Patiënten die na ontslag thuiszorg nodig hebben, vertrekken sinds kort ook aanzienlijk eerder: 14,8 ligdagen in plaats van de 26,4 die er gemiddeld voor stonden. Al met al slonk het aantal verkeerde bed-dagen in een half jaar van 545 naar 255./foto BN Verwijzen met Zorgdomein verloopt voorspoedig. Dertien weken na de start zijn 161 huisartsen aangesloten op Zorgdomein. Na al verwijst elke huisarts gemiddeld vier patiënten per week via Zorgdomein naar het CWZ. In totaal zijn sinds juli meer dan 3200 patiënten verwezen naar het CWZ met de verwijsapplicatie. Specialismen waar de meeste patiënten naar worden verwezen zijn: orthopedie, oogheelkunde, KNO, heelkunde en neurologie.

6 [6] OVER HET CWZ Gedragscode voor het CWZ Iedereen weet het eigenlijk al. Dat we elkaar vriendelijk bejegenen, dat we afspraken nakomen en zorgvuldig omgaan met informatie. Om extra duidelijkheid te scheppen heeft het CWZ nu gedragsregels op papier gezet. Iedereen die in het ziekenhuis werkt krijgt de gedragscode met tien regels thuis toegestuurd. De gedragscode wordt een thema tijdens het jaargesprek dat elke medewerker met zijn leidinggevende heeft. Elke CWZ-medewerker heeft de verantwoordelijkheid te handelen in de geest van de gedragscode. Meer weten? Kijk op voor de hele gedragscode. Naar Druten Terwijl CWZ-Waalsprong op 3 december de deuren opent in Oosterhout, werkt het CWZ aan een kleiner poliklinisch centrum in Druten. In een nog te bouwen pand starten medio 2008 circa vier specialismen. Verder komt er een prikpost van het huisartsenlab Rivierenland-Gelre. Volgens de jongste plannen is ook een dialyseafdeling in voorbereiding met eerst vier en later acht plaatsen. Het Land van Maas en Waal is een gebied waar veel CWZ-patiënten vandaan komen. Thema patiëntveiligheid Nog maar kort geleden kwam het prominent in het nieuws: in Nederlandse ziekenhuizen blijken meer dan 1700 mensen per jaar onnodig te overlijden. We meten en weten steeds meer. Combineer dat met de roep om meer transparantie over de uitkomsten van de geleverde zorg en de tijd is rijp voor een grondige aanpak van het thema patiëntveiligheid. Ook in het CWZ moet iedere zorgverlener bij alles wat hij doet alert zijn om onbedoelde schade te vermijden. Om de patiëntveiligheid te vergroten, is het CWZ gestart met het analyseren van afzonderlijke processen op mogelijke risico s om die te kunnen beheersen. Daarnaast neemt het ziekenhuis een decentraal meld- en verbetersysteem in gebruik, zodat afwijkingen in het zorgproces snel en adequaat op de werkplek opgelost kunnen worden./ill HR

7 HUISARTSENDIAGNOSTIEK [7] Opnieuw goede scores Het CWZ staat op de 14e plaats in de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad, die in september uitkwam. Vorig jaar verwierf het CWZ een 8e plaats. Een lichte daling, maar opnieuw een goede score. In de Elsevier-ranglijst die een week eerder uitkwam, steeg het CWZ van de 25e plaats naar een gedeelde 19e plaats in Het CWZ is stabiel en behaalt in de ranglijsten in vergelijking met de ziekenhuizen uit de omgeving structureel goede scores. Het Elsevier-onderzoek gaat vooral over imago, de AD Ziekenhuis Top 100 is gebaseerd op 27 concrete kwaliteitsaspecten. Deze gegevens maken de ziekenhuizen zelf openbaar. Poli interne is verhuisd De grootste poli van het CWZ, interne, is per 1 oktober verhuisd naar de onderverdieping van het CWZ. De poli is vanaf nu anders georganiseerd. Patiëntenzorg en ondersteunende werkzaamheden vormen nu een twee-eenheid. Daarnaast zijn de onderzoeks- en spreekkamers tegelijk ook stafkamer. Met de verbouwing is tevens een modern communicatiesysteem (VoIP) ingevoerd op de poli. Hierbij vallen Internet en telefoon samen en wordt er via Internet gebeld. De telefoonnummers blijven overigens ongewijzigd. De locatie is A70. Uitslagen met edifact Na het klinisch chemisch laboratorium versturen nu ook het klinisch pathologisch lab en medische microbiologie uitslagen van onderzoek met edifact/lifeline naar de huisarts. De uitslagen van pathologie worden zowel op papier als digitaal verzonden; de huisartsen die dit wensen kunnen de uitslag ook uitsluitend digitaal ontvangen. Voor medische microbiologie betreft de digitale berichtgeving vooralsnog voornamelijk de serologie. Wegens beperkingen van de huisartsensystemen wordt echter ook altijd een uitslag op papier verzonden. Hier kan dus meer informatie op staan. Uitslagen van parasitologie en de mycobacteriologie worden eveneens digitaal verstuurd in de vorm van een kopie van de papieren uitslag. Ook de uitslagen van bacteriologie zullen op die wijze binnen afzienbare tijd digitaal verstuurd gaan worden. Schone handen Goede handhygiëne kan een kwart van de ziekenhuisinfecties voorkomen. Daarom start het ziekenhuis dit najaar met de campagne Schone handen redden mensenlevens. Het devies luidt: werk altijd volgens het protocol Handhygiëne. In het CWZ gaat het met de infectiepreventie relatief goed: vier van de honderd opgenomen patiënten lopen een infectie op. Ter vergelijking: in de literatuur zijn dat gemiddeld tien op de honderd patiënten.

8 [8] PERSONALIA Wijzigingen huisartsen: Per 3 september 2007 is huisartsenpraktijk Rijkevoort van huisarts A.G.M. Swinkels verhuisd van Klaproosstraat 15 naar Kapelstraat 18B, 7447 AB Rijkevoort. Telefoon- en faxnummer en zijn ongewijzigd. Per 1 oktober 2007 heeft de maatschap van huisartsen J.F.M.A. van den Hurk en G.A.J.M. Theeuwen uit Beuningen zich gesplitst. Beide artsen zijn nog op dezelfde locatie en onder dezelfde nummers bereikbaar. Per 1 oktober heeft H.J.E. van Herwaarden, Sultzbachstraat 6, 5371 ES Ravenstein zijn functie als huisarts beëindigd. Zijn opvolgster mw. M. Peeters zet samen met J.M.H. Tigchelaar de zorg voor de patiënten voort. Het Medisch Centrum Sint Anna verhuist in december naar Sint Annastraat 180 in Nijmegen en niet zoals eerder vermeld in oktober naar nummer 178. Het betreft: - Huisartsengroepspraktijk St. Anna, Sint Annastraat 282, huisartsen I.H. de Vries, J.B. Muskens en mw. H. Scholten (HIDHA) - Huisartsenmaatschap Vlaar en Baltussen, Sint Annastraat 228, huisartsen N.C. Vlaar en mw. A.C. Baltussen - Huisartsenpraktijk Van der Put, Heijestraat 20, huisartsen mw. E. van der Put en W. Gorgels (HIDHA) - Huisartsenpraktijk Olearnik, Willemsweg 251, huisarts L.C.M. Olearnik Nieuwe stafleden Neurochirurg Dharmin Nanda studeerde twee jaar geneeskunde in zijn geboorteland Suriname, waarna hij dat afrondde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn opleiding tot neurochirurg volgde hij in het UMC St Radboud. Daarna werd hij aangesteld als neurochirurg in het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen. Zijn aandachtsgebied is de vasculaire en schedelbasis neurochirurgie. Momenteel rondt Nanda zijn promotie af. Tomas te Boekhorst is per 1 augustus 2007 in dienst gekomen als radioloog. Zijn opleiding tot radioloog volgde hij in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Te Boekhorst werkte al als chef de clinique in het CWZ. Na haar studie pedagogische wetenschappen aan de KUN, volgde klinisch psycholoog Marley Steeghs de postdoctorale opleiding tot GZ-psycholoog. Steeghs specialiseerde zich tijdens haar opleiding tot klinisch psycholoog in kinderen en jeugdigen. Sindsdien werkt ze bij de afdeling klinische psychologie in het CWZ. Op dit moment zit Steeghs in de afrondende fase voor registratie tot gedragstherapeut. [Colofon] Het Nieuwsbulletin wordt vijf maal per jaar verstuurd naar huisartsen, apothekers, verloskundigen, arbo-artsen en overige verwijzers in de regio en alle medische specialisten van het Canisius- Wilhelmina Ziekenhuis. Redactie: D. Munsterman en M. van den Brink (eindred.) Foto s: Bart Nijs fotografie, R. Martens, ill. H. v. Ruitenbeek. Ontwerp: Nies en partners bno. Druk: Thieme Nijmegen. CWZ, afdeling communicatie (J1.35), postbus 9015, 6500 GS Nijmegen, t.croonen@cwz.nl

Geheugenpolikliniek-Geriatrie

Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek Op onze geheugenpolikliniek zien wij mensen die klachten hebben van het geheugen. Het is belangrijk om te weten waar deze problemen vandaan komen. Geheugenklachten

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 1 FEBRUARI 2008 Zorgnieuws [2] CHN naar CWZ [3] Afspraken tussen dokters / Supersnelle transfers Kort nieuws [4] Zorgdomein / Kinderen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR

INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN HET CWZ NR 4 september 2009 [2] Zorgnieuws Stop H1N1! [3] Didgeridoo tegen snurken en slaapapneu / Sterftecijfers ziekenhuizen [4] Kort Nieuws

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem /

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2019 Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / Nieuwe

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Interstitiële longziekten Onderzoek.

Interstitiële longziekten Onderzoek. Interstitiële longziekten Onderzoek www.nwz.nl Inhoud Wat zijn interstitiële longziekten? 3 Onderzoeken 3 Afspraak longarts 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft mogelijk een zogenoemde interstitiële longziekte.

Nadere informatie

na een hernia-operatie geheugenpoli ZorgSaam

na een hernia-operatie geheugenpoli ZorgSaam welkom adviezen op de na een hernia-operatie geheugenpoli ZorgSaam 1 2 Welkom op de geheugenpolikliniek U bent door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de geheugenpolikliniek van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen,

Nadere informatie

Fractuur en Osteoporosepolikliniek. Berthina van de Wardt, Verpleegkundige

Fractuur en Osteoporosepolikliniek. Berthina van de Wardt, Verpleegkundige Fractuur en Osteoporosepolikliniek Berthina van de Wardt, Verpleegkundige B.H.E.vandewardt@umcutrecht.nl 14-02-2013 Inhoud Ontstaan F&O polikliniek Bestaansrecht F&O polikliniek Doel van de F&O polikliniek

Nadere informatie

OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten

OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten Diagnostiek van osteoporose en het verbeteren van de therapietrouw bij patiënten met osteoporose na een recente fractuur Wat als u nog vragen heeft? Mocht u na het

Nadere informatie

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten

Vragen naar aanleiding van informatiebijeenkomsten UMC St Radboud bouwt gespecialiseerde MS-zorg af De afdeling Neurologie van het UMC St Radboud heeft besloten om de gespecialiseerde MS-zorg die we de afgelopen jaren boden af te gaan bouwen. MS zal geen

Nadere informatie

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling DIALYSE Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling BEHANDELING Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling In

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden /

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 3 juli 2019 Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / Vertrouwen in de toekomst Verwijzen [4] ISO 15189-accreditatie

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie

Polikliniek geriatrie Polikliniek geriatrie In deze folder geven we uitleg over wat het specialisme geriatrie doet en hoe een bezoek op de polikliniek geriatrie er uit ziet. Wat neemt u mee? Centrale registratiekaart CWZ. Wanneer

Nadere informatie

Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014

Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014 Transmuraal Platform BOS Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014 Het Transmuraal Platform BOS is de structuur om transmurale afspraken

Nadere informatie

Zorg voor de hivseropositieve

Zorg voor de hivseropositieve Zorg voor de hivseropositieve patiënt Het Radboudumc is één van de 27 hiv-behandelcentra in Nederland. Hier werkt een team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van

Nadere informatie

Ons aanbod in poliklinische zorg

Ons aanbod in poliklinische zorg CWZ Druten Veel mensen uit Druten en omgeving maken gebruik van de zorg van CWZ in Nijmegen. U kunt ook terecht in CWZ Druten. Met zorg dichtbij huis wil CWZ u nóg beter van dienst zijn. Snel, gemakkelijk

Nadere informatie

POLIKLINIEK UROLOGIE 17181

POLIKLINIEK UROLOGIE 17181 POLIKLINIEK UROLOGIE 17181 Inleiding U bent verwezen naar de polikliniek Urologie van het Sint Franciscus Gasthuis. In deze folder willen wij u wegwijs maken met de gang van zaken op de polikliniek. De

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie Polikliniek geriatrie Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie 2 U ondergaat binnenkort een medische ingreep of operatie (aan vaten, heup, knie of blaas). Daarnaast bent u ouder dan 70 jaar.

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie

Polikliniek geriatrie Polikliniek geriatrie In deze folder krijgt u uitleg over het specialisme geriatrie en hoe een bezoek op de polikliniek geriatrie er uit ziet. Wat neemt u mee? CWZ-registratiekaart. Heeft u deze kaart

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Polikliniek. Algemene bezoekersinformatie

Polikliniek. Algemene bezoekersinformatie Polikliniek Algemene bezoekersinformatie 1 2 Inhoudsopgave Een afspraak maken met de specialist 4 Inlichtingen 4 Gastvrouw 4 Respectvol omgaan met elkaar 5 Rolstoelen 5 Inschrijving (ponsplaatje) 5 Melden

Nadere informatie

Osteoporose polikliniek. Dexa scan. Botdichtheidsmeting

Osteoporose polikliniek. Dexa scan. Botdichtheidsmeting Osteoporose polikliniek Dexa scan Botdichtheidsmeting Binnenkort bezoekt u de osteoporose polikliniek in het Lievensberg ziekenhuis. Voor deze polikliniek bent u uitgenodigd omdat u recent een botbreuk

Nadere informatie

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Het zorgpad; wie doet wat/ wanneer/ toegangstijden Neuro-oncologisch verpleegkundige

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen. Na verwijzing door de klinisch geriater

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen. Na verwijzing door de klinisch geriater Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Na verwijzing door de klinisch geriater 2 De klinisch geriater heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek (NPO).

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl Patiënteninformatie Vakgroep Heelkunde rkz.nl Samenwerkingsverbanden De vakgroep werkt nauw samen met diverse andere vakgroepen in het ziekenhuis en heeft een structureel samenwerkingsverband met de Vrije

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Geheugenpoli. In één dag veilig uw onderzoeken naar geheugenklachten ondergaan terTER_

Patiënteninformatie. Geheugenpoli. In één dag veilig uw onderzoeken naar geheugenklachten ondergaan terTER_ Patiënteninformatie Geheugenpoli In één dag veilig uw onderzoeken naar geheugenklachten ondergaan 1234567890-terTER_ Geheugenpoli In één dag veilig uw onderzoeken naar geheugenklachten ondergaan U heeft

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Doodsoorzaak: Langzame daling van het aantal overledenen aan kanker of hart-en vaatziekte; in 2003 nog bijna 60%

Doodsoorzaak: Langzame daling van het aantal overledenen aan kanker of hart-en vaatziekte; in 2003 nog bijna 60% 61 4 62 Volksgezondheid Aantal patiënten van huisartsen boven norm Op 1 januari 2004 zijn er 39 huisartsen in de gevestigd, één minder dan een jaar daarvoor. De gemiddelde praktijkgrootte wordt daardoor

Nadere informatie

Osteoporose spreekuur

Osteoporose spreekuur Osteoporose spreekuur Geriatrie alle aandacht Osteoporose polikliniek Binnenkort wordt u verwacht op de osteoporose polikliniek van het Westfriesgasthuis. Hieronder vindt u informatie over de osteoporose

Nadere informatie

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven:

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven: Ons Streven: Kwalitatief goede en veilige zorg Dichtbij en makkelijk toegankelijk Duurzaam en tegen lagere kosten 24/7 beschikbaar, dan ook Dokterswacht bestaansrecht! Wie sturen de patiënten: Huisartsen

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Achteraf gezien had de functie van internist-acute geneeskunde veel eerder ontwikkeld moeten worden.

Achteraf gezien had de functie van internist-acute geneeskunde veel eerder ontwikkeld moeten worden. Achteraf gezien had de functie van internist-acute geneeskunde veel eerder ontwikkeld moeten worden. Dit is een uitspraak van Ted Koster. Hij is al jaren internist vasculaire geneeskunde, infectioloog

Nadere informatie

Dr. Marten Munneke. Afdeling Neurologie, Revalidatie. MijnZorgNet. Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april Factsheet Parkinson

Dr. Marten Munneke. Afdeling Neurologie, Revalidatie. MijnZorgNet. Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april Factsheet Parkinson ParkinsonNet Dr. Marten Munneke Afdeling Neurologie, Revalidatie en IQ Healthcare, UMC St Radboud MijnZorgNet Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april 2010 Factsheet Parkinson Nederland: 50

Nadere informatie

Onderzoek VUmc onder huisartsen Amsterdam 2013 Samenvatting en verbeteracties

Onderzoek VUmc onder huisartsen Amsterdam 2013 Samenvatting en verbeteracties Onderzoek VUmc onder huisartsen Amsterdam 2013 Samenvatting en verbeteracties In april en mei 2013 heeft de dienst communicatie van VUmc een kwantitatief onderzoek onder huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2015 Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede

Nadere informatie

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte.

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte. Hepatitis B CWZ is één van de door de NVMDL erkende hepatitis behandelcentra in Nederland. Op de polikliniek Maag-, darm- en leverziekte (MDL) werken meerdere MDL-artsen en een verpleegkundige specialist

Nadere informatie

Polikliniek Psychiatrie

Polikliniek Psychiatrie Polikliniek Psychiatrie U bent door uw arts verwezen naar de polikliniek Psychiatrie, onderdeel van de Zorgeenheid Psychiatrie/PMU van Rijnstate. Deze folder beschrijft wie deel uitmaakt van het behandelteam

Nadere informatie

Informatiefolder. ParC Dagcentrum

Informatiefolder. ParC Dagcentrum Informatiefolder ParC Dagcentrum Achtergrond Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) is een onderdeel van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen. Het ParC wil de kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen VOOR- PUBLICATIE Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 Het aantal DBC s is in 2015 gestegen met bijna 10%. Deze stijging hangt voor een belangrijk deel samen met de verkorting van de DBC-doorlooptijd

Nadere informatie

Palliatieve zorg in het ZGT

Palliatieve zorg in het ZGT 30 oktober 2014 Mw. Dr. I.M. Oving Internist-Oncoloog Palliatieve zorg in het ZGT Op het juiste moment en de juiste plaats Namens het palliatief consult team Palliatieve zorg, op het juiste moment en de

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube /

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 oktober 2018 Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Hartcentrum Nijmegen [4] ZorgDomein / nieuw lab. informatie

Nadere informatie

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Steenbergen Lindenburghlaan 7 4651 TM Steenbergen telefoon: 0167 569582 De polikliniek Steenbergen is gevestigd bij verpleeghuis

Nadere informatie

61 Statistisch Jaarboek 2003 volksgezondheid volksgezondheid 4 Onderzoek & Statistiek gemeente Hengelo

61 Statistisch Jaarboek 2003 volksgezondheid volksgezondheid 4 Onderzoek & Statistiek gemeente Hengelo 61 4 62 Volksgezondheid Meer huisartsen Per 1 januari 2003 telde Hengelo 40 huisartsen, drie meer dan een jaar eerder. Het gemiddeld aantal inwoners per huisarts is hierdoor met 163 gedaald tot 2.040 per

Nadere informatie

Afdeling Longziekten en Tuberculose

Afdeling Longziekten en Tuberculose Afdeling Longziekten en Wat er gebeurt bij een opname? U bent opgenomen op de verpleegafdeling Longziekten en. In deze folder leest u wat er op deze afdeling gebeurt. Zowel de artsen als de verpleging

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center (MPC) voor klinische patiënten 1. Welkom 3 2. Voor welke patiënten is de MPU bedoeld? 3 3. Wachtlijst

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding Slaapcentrum 2 U bent verwezen, omdat u klachten heeft van snurken en/of adempauzes of omdat bij u de diagnose slaapapneu wordt vermoed. Bij slaapapneu is er sprake van ademstilstanden s nachts. Om u de

Nadere informatie

Invasief blaascarcinoom

Invasief blaascarcinoom Invasief blaascarcinoom U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen

Nadere informatie

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2015 pagina 2. Patiëntenaantallen van het jaar 2015, 2014 en pagina 3. per specialisme pagina 4

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2015 pagina 2. Patiëntenaantallen van het jaar 2015, 2014 en pagina 3. per specialisme pagina 4 Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1 Productie pagina 2 Patiëntenaantallen van het jaar, 2014 en pagina 3 2013 onderverdeeld per specialisme Grafiek patiëntenaantallen over de afgelopen 3

Nadere informatie

Publieksverslag CQ-index

Publieksverslag CQ-index Publieksverslag CQ-index Datum 17-10-2013 Ons kenmerk 13.8417/SB/AvD Voorwoord Weten wat patiënten ervaren en belangrijk vinden is essentieel voor het goed functioneren van universitair medische centra

Nadere informatie

Gids voor de. oudere patiënt. behandeling van de. voor huisartsen en andere verwijzers. Tijd en aandacht voor ouderen

Gids voor de. oudere patiënt. behandeling van de. voor huisartsen en andere verwijzers. Tijd en aandacht voor ouderen Gids voor de behandeling van de oudere patiënt voor huisartsen en andere verwijzers Tijd en aandacht voor ouderen Voorwoord In dit boekje vindt u informatie over de klinisch geriater. Het is speciaal bedoeld

Nadere informatie

Scholing Dementie: wees er vroeg bij!

Scholing Dementie: wees er vroeg bij! Scholing Dementie: wees er vroeg bij! Anke Pril, huisarts Mariëlle van der Putten, spec. Ouderengeneeskunde Andrew Tan, geriater Hubertine van Bree, casemanager Dementie Casus mevrouw de R. 79 jaar Gehuwd,

Nadere informatie

Patiëntenrechten en kinderen

Patiëntenrechten en kinderen Patiëntenrechten en kinderen 2 Wanneer uw kind in CWZ wordt behandeld, vertrouwt u de zorg voor uw kind toe aan een arts of een andere deskundige. Kinderen worden in CWZ zoveel mogelijk betrokken bij zaken

Nadere informatie

Polikliniek maag-darmlever

Polikliniek maag-darmlever Polikliniek maag-darmlever (MDL) Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Rijnstate. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de polikliniek

Nadere informatie

Punctie onder geleide van CT-scan

Punctie onder geleide van CT-scan Punctie onder geleide van CT-scan 2 In overleg met uw behandelend arts is er voor u een punctie met behulp van CT-scan afgesproken. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Bij een punctie

Nadere informatie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie 2 U bent door uw huisarts, of een andere specialist, voor nader onderzoek verwezen naar de polikliniek cardiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--kindergeneeskunde--bijzondere-criteria--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--kindergeneeskunde--bijzondere-criteria--MB doc 15 SEPTEMBER 1979. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit van kindergeneeskunde.

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING Dekkingen Vergoedingen Azpas Vergoedingen Azpas Plus Verzekering (groen gekleurde dekkingen zijn hogere dekkingen t.o.v. de Azpas

Nadere informatie

Onderzoek naar een borstafwijking

Onderzoek naar een borstafwijking Onderzoek naar een borstafwijking Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen naar de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in verband met een afwijking in uw borst. Het kan ook zijn dat u via het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten Inhoud Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten 1 Aanleiding 1. Steeds groter wordende groep kwetsbare klinische patiënten van 70 jaar en ouder die kwetsbaar zijn voor functieverlies:

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 2 Gang van zaken op de SEH Bij het loket heeft u zich laten inschrijven en daarna heeft u plaatsgenomen in de wachtkamer. Hierna wordt u ontvangen door de triageverpleegkundige.

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Doodsoorzaak: Daling sterfte als gevolg van hart-en vaatziekte en stijging sterfte als gevolg van kwaadaardige kanker

Doodsoorzaak: Daling sterfte als gevolg van hart-en vaatziekte en stijging sterfte als gevolg van kwaadaardige kanker 61 4 62 Volksgezondheid Jaarlijks een huisarts erbij Op 1 januari 2004 zijn er 41 huisartsen in de gevestigd. Sinds 2000 komt er gemiddeld elk jaar een huisarts bij. Het aantal tandartsen en specialisten

Nadere informatie

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER 17511 Inleiding Als bij het darmonderzoek een afwijking verdacht voor darmkanker bij u wordt geconstateerd, wordt u doorverwezen naar de polikliniek Coloncare. De

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Polikliniek Predialyse i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend nefroloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Predialyse, omdat uw nierfunctie vermindert.

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Onderzoek naar een borstafwijking P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Verwijzing door huisarts of via het bevolkingsonderzoek Uw huisarts heeft u verwezen naar de locatie Delfzicht van de Ommelander

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ Inhoudsopgave 1. Overzicht afdelingen hoofdgebouw CWZ 3 2. B-laag 4 3. C-laag 5 4. A-laag

Nadere informatie

Geheugenpolikliniek Geriatrie

Geheugenpolikliniek Geriatrie Geheugenpolikliniek Geriatrie Wat is het doel van de geheugenpolikliniek Geriatrie Geriatrie is een specialisme waarbij de oudere mens centraal staat. De geheugenpolikliniek Geriatrie is specifiek bedoeld

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jeugdigen

Psychologische zorg voor kinderen en jeugdigen Psychologie, medische (kind & jeugd) Psychologische zorg voor kinderen en jeugdigen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wanneer gaat uw kind naar een kinderpsycholoog?... 3 Werkwijze... 3 Kennismakingsgesprek...

Nadere informatie

Inleiding. Redenen waarom een donor niet rechtstreeks kan doneren, kunnen een bloedgroepincompatibiliteit of een positieve kruisproef zijn.

Inleiding. Redenen waarom een donor niet rechtstreeks kan doneren, kunnen een bloedgroepincompatibiliteit of een positieve kruisproef zijn. Inleiding In deze brochure vindt u informatie over cross-over niertransplantatie. Crossover niertransplantatie wordt ook wel gepaarde donorruil genoemd of kortweg ruiltransplantatie. De donor van paar

Nadere informatie

Specialistisch verpleegkundige zorg. Informatie voor cliënten

Specialistisch verpleegkundige zorg. Informatie voor cliënten Specialistisch verpleegkundige zorg Informatie voor cliënten Specialistisch verpleegkundige zorg van ZZG wordt verleend door het team gespecialiseerde verpleging (GVP), dat bestaat uit gespecialiseerd

Nadere informatie

Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1

Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1 Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1 Id Naam Plaats Eindspecialisatie InstroomPersonen 1101001 Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Anesthesiologie 16 1101001 Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

De rol van de stomaverpleegkundige

De rol van de stomaverpleegkundige De rol van de stomaverpleegkundige Oktober 2015 Inleiding Met uw behandelend chirurg heeft u besproken dat u binnenkort een darmoperatie zult ondergaan waarbij (mogelijk) een tijdelijke of blijvende darmstoma

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 1 7 OKJ. 2013, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg, inzake

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie Polikliniek geriatrie Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie 2 U ondergaat binnenkort een medische ingreep of operatie (aan vaten, heup, knie of blaas). Daarnaast bent u ouder dan 70 jaar.

Nadere informatie

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg

2 januari 2015. Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 2 januari 2015 Onderzoek: Effectiviteit van de zorg 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt

CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt 2 Als u 70 jaar of ouder bent, is de kans groter dat u plotseling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw omgeving. U

Nadere informatie

Chirurgie/Orthopedie

Chirurgie/Orthopedie Chirurgie/Orthopedie Wat gebeurt er op de afdeling Chirurgie/Orthopedie U bent opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie/Orthopedie. Soms kan het voorkomen dat u op deze afdeling wordt opgenomen, terwijl

Nadere informatie

Algemene informatie poliklinieken. Ziekenhuislocatie Scheper

Algemene informatie poliklinieken. Ziekenhuislocatie Scheper Algemene informatie poliklinieken Ziekenhuislocatie Scheper 2 Inhoudsopgave Hoe maakt u een afspraak met een specialist? 4 Waar kunt u terecht voor inlichtingen? 4 Gastdames 4 Rolstoel en rollator 5 Ziekenhuispasje

Nadere informatie

Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH)

Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH) Uw opname op de eerste hart-long hulp (EHLH) www.nwz.nl Inhoud De gang van zaken op de EHLH 3 De ontvangst: wat willen wij van u weten? 4 Onderzoeken en controles 4 Triage (urgentie en volgorde vaststellen)

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING EN AZPAS PLUS VERZEKERING Dekkingen Vergoedingen Azpas Vergoedingen Azpas Plus Verzekering (groen gekleurde dekkingen zijn hogere dekkingen t.o.v. de Azpas

Nadere informatie

Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie. Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom

Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie. Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom St Antonius Apotheek 5 jaar RvC De Roerdomp Medisch Specialisten Klinische

Nadere informatie

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam Welkom op zorgeenheid Acute adviezen Zorg na een afdeling hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam 1 2 Eerste Hart Hulp (EHH) Welkom U bent zojuist opgenomen op de Eerste Hart Hulp omdat u klachten

Nadere informatie

Cross-over Niertransplantatie. Patiënteninformatie over de procedure (bewerkte tekst van de landelijke informatiefolder)

Cross-over Niertransplantatie. Patiënteninformatie over de procedure (bewerkte tekst van de landelijke informatiefolder) Cross-over Niertransplantatie Patiënteninformatie over de procedure (bewerkte tekst van de landelijke informatiefolder) Inleiding In deze brochure vindt u informatie over cross-over niertransplantatie.

Nadere informatie

informatie over de intensive care unit

informatie over de intensive care unit patiënteninformatie informatie over de intensive care unit In deze folder geven wij u informatie over de Intensive Care Unit (ICU) van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op de ICU worden patiënten behandeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor huisartsen en verloskundigen

Nieuwsbrief voor huisartsen en verloskundigen Nieuwsbrief voor huisartsen en verloskundigen Jaargang 5, nr.2 februari 2011 Operatieproces SKB onder verscherpt toezicht Inspectie Zorgdomein Oogfundusfotografie Stop-rokenpoli Nieuwe radioloog Nieuwe

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Parkinsoncentrum Leeuwarden

Parkinsoncentrum Leeuwarden Het Parkinsoncentrum Leeuwarden is een kennis- en behandelcentrum voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deskundigheid, tijd, aandacht en een goede begeleiding voor de patiënt en zijn naasten staat hierbij

Nadere informatie

Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten

Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten Maag-, Darm- en Leverziekten Wie helpen u op de polikliniek Maag-, Darmen Leverziekten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Gang van zaken... 3 De polikliniek Maag-Darm- en Leverziekten... 3 De zorgverleners...

Nadere informatie

Info voor patiënten boven de 70 jaar

Info voor patiënten boven de 70 jaar Info voor patiënten boven de 70 jaar Voor patiënten, hun partners, kinderen en mantelzorgers - Afdeling Geriatrie Locatie Purmerend/Volendam Medisch specialisme geriatrie Een geriater is een specialist

Nadere informatie

Predialyse Polikliniek

Predialyse Polikliniek Predialyse Polikliniek H15.012-01 Inleiding Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw nieren minder goed werken. De arts heeft u daarom doorgestuurd naar de Predialyse Polikliniek. In deze

Nadere informatie

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING & AZPAS PLUS VERZEKERING PER

DEKKINGEN OVERZICHT AZPAS BASISZORGVERZEKERING & AZPAS PLUS VERZEKERING PER OVERZICHT AZPAS & AZPAS PLUS VERZEKERING PER 01 10 2017 DEKKINGEN PLUS VERZEKERING ) CONSULTEN HUISARTSEN CONSULTEN BIJ ZORGVERLENERS VOOR PREVENTIEVE ZORG, ONDERZOEK EN MEDICATIE KOSTEN VAN MEDISCH SPECIALISTISCHE

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie 00 Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen Afdeling Klinische Psychologie Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis? Een klinisch psycholoog of een gezondheidszorgpsycholoog is een deskundige

Nadere informatie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie Borstvorming bij de man Gynaecomastie 2 Uw behandelend arts heeft u voor een toenemende borstvorming (gynaecomastie) naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Dagonderzoek centrum Geriatrie. Informatie over het geriatrisch onderzoek

Dagonderzoek centrum Geriatrie. Informatie over het geriatrisch onderzoek Dagonderzoek centrum Geriatrie Informatie over het geriatrisch onderzoek Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 1 2 WAT IS GERIATRIE?... 1 3 DAGONDERZOEKCENTRUM GERIATRIE... 1 4 WAT NEEMT U MEE?... 2 5 ONTVANGST

Nadere informatie