NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking"

Transcriptie

1 NEDERLNDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over taalfouten. Ze gaan aan de slag met veelgemaakte taalfoutjes. urgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over het immigratiebeleid van Trump. Ze onderzoeken het Nederlandse immigratiebeleid en maken hier een vlog over. Referentieniveaus Niveau 2F: Kan teksten lezen over alledaagse onderwerpen, onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de leerling en over onderwerpen die verder van de leerling af staan. Niveau 3F: Kan over allerlei onderwerpen belangrijke informatie noteren en doorgeven. Kan aantekeningen maken van een helder gestructureerd verhaal. Instructie van de les Nederlands - Uw leerlingen lezen de tekst Foutloos op pagina 2 van 7Days. Ze benoemen de tekstsoort. Daarna gaan ze aan de slag met veelgemaakte taalfouten. Tip: Meer veelgemaakte taalfouten zijn te vinden op deze website: Daar zitten ook filmpjes bij. urgerschap - De leerlingen lezen het artikel Woede over kinderen in merikaanse kooien op pagina 6/7 van 7Days. Ze beantwoorden tekstvragen. Ze onderzoeken welk kinderrecht geschonden werd door Trumps (oude) immigratiebeleid, waarbij kinderen van hun ouders werden gescheiden. Ze onderzoeken hoe de opvang van asielzoekende gezinnen in Nederland is geregeld. Hiervoor mogen ze internet gebruiken. Meer informatie hierover is te vinden op: Ze maken een vlog over de gevonden informatie met hun telefoon. Ze geven daarin ook hun mening weer. espreek eventueel vooraf met de leerlingen dat een mening ook kan blijken uit de invalshoek van waaruit informatie wordt gegeven. Nieuwspuzzel De puzzel is een nieuwspuzzel met vragen over het nieuws. Verwerking Uw leerlingen maken de lesbrief. Evalueer de antwoorden. Vraag uw leerlingen wat zij deze les hebben geleerd.

2 HOOFDDOEL Deze les lees je een artikel over taalgebruik. Je leert meer over veelgemaakte taalfouten. NEDERLNDS Foutloos Lees het artikel Foutloos op pagina 2 van 7Days. Wat is de tekstsoort van het artikel? C amuserende tekst informerende tekst opiniërende tekst C ls je de regel van het kofschip toepast, weet je of je een voltooid deelwoord met een -d of t schrijft. Pas de regel toe en vul hieronder een -d of een t in. a) Hij heeft lang geaas.. op een plek in het hoogste elftal. b) Layla vindt het jammer dat het nieuws al is gelek.. c) Mike had veel te lang achter elkaar gegame.. d) Jamie had beloof.. dat hij er om tien uur zou zijn. e) Dina heeft het helemaal verbrui.. bij haar beste vriendin. D Wanneer schrijft je een werkwoord met dt? Zet een cirkel om de dt-fouten in de zinnen hieronder. a) Dat gebeurd mij nou altijd! zei Gijs. b) Vind je het goed als ik die laatste neem? vraagt Elise. c) Ik word daar boos van, beweerd Marco. d) Wat leuk dat je die foto s op Insta hebt gedeelt, riep Meggy.

3 E Lees: Want ik vind het best een irritante eigenschap van mijzelf. a) Wat is een ander woord voor irritant? b) In welke zin is het werkwoord irriteren juist gebruikt? Zet een kruisje. Ik irriteer me aan haar verwaande gedrag. Zij irriteert me met haar verwaande gedrag. F Lees: Taal evolueert enorm snel. Je kan niet meer verwachten van leerlingen dat ze iets leren wat ze ook kunnen opzoeken met een app. Is dit een goed argument van Kristien Hemmerechts voor afschaffing van de -dt-regel? Leg je antwoord uit. G Voorbeelden van andere veel gemaakte taalfouten zijn: verkeerd gebruik van bezittelijke voornaamwoorden ( me of mijn bijvoorbeeld); verkeerd gebruik van de woorden als en dan in een vergelijking; verkeerd gebruik van persoonlijke voornaamwoorden ( hun in plaats van zij bijvoorbeeld). Zet een cirkel om de taalfouten in de zinnen hieronder. Let op: niet in elke zin zit een taalfout. a) Kun je mij me zonnebril aangeven, als je erbij kunt? b) Hij is een stuk groter als mij. c) Hij zei dat hun dat hebben gedaan. d) ls manager deed hij het volgens mij beter dan zijn voorganger. e) Hun kwamen eerder aan dan hun ouders. H Weet jij nog een taalfout die veel wordt gemaakt? Noem er minstens één en geef een voorbeeld. Wil je meer grappige taalfoutjes lezen? Kijk op

4 HOOFDDOEL Deze les lees je een artikel over Trumps immigratiebeleid. Je onderzoekt hoe Nederland omgaat met gezinnen die asiel zoeken en maakt hier een vlog over. URGERSCHP Woede over kinderen in merikaanse kooien Lees het artikel Woede over kinderen in merikaanse kooien op pagina 6/7 van 7Days en vul het schema hieronder in. Wat is er gebeurd? Schrijf een korte samenvatting van het artikel. Wie zijn er bij de kwestie betrokken? Waar speelt de kwestie zich af? Wanneer (in welk tijdvak) speelde de kwestie zich af? Welke gevolgen heeft de kwestie Wat vind je van het zero tolerance beleid van Trump ten aanzien van vluchtelingen? Leg je antwoord uit.

5 C Welke kinderrechten zijn geschonden door Trumps vreemdelingenbeleid? Je mag internet gebruiken. Tip: kijk op D ij deze opdracht werk je samen met een klasgenoot. Je mag internet gebruiken. Zoek uit hoe in Nederland wordt omgegaan met kinderen die met hun ouders gevlucht zijn. Geef samen antwoord op deze vragen. Wat gebeurt er als een gezin asiel aanvraagt? Waar woont een gezin dat asiel zoekt? Wat gebeurt er als een gezin dat asiel zoekt, is uitgeprocedeerd? Waar wonen deze uitgeprocedeerde asielzoekers? Wat vind je hiervan? Maak samen met mobiele telefoon een vlog waarin je de kijker informeert over deze situatie en je je mening geeft.

6 NIEUWSPUZZEL Nieuwspuzzel 7Days De puzzel is nieuwspuzzel met vragen over het nieuws. HORIZONTL 1. Georgina Ryland is niet alleen make-up-artiest, maar ook (pag. 14/15) 3. In de wedstrijd tegen Tunesië maakte de aanvaller Harry Kane de winnende goal in de (pag. 8/9) 10. In Nicaragua wordt geprotesteerd tegen de van de regering van president Daniel Ortega. (pag. 8/9) 12. Lotte uit Nijmegen is summa cum geslaagd (pag. 11) 13. De Franse actiegroep Osez le Féminisme strijdt voor betere vertegenwoordiging van (pag. 6/7) 14. In de film Carne Y rena van de Mexicaanse regisseur lejandro González Iñárritu ben je een vluchteling. (pag. 20/21) 16. Met wat voor lessen experimenteren scholen? (pag. 4/5) 17. Welke verslaving heeft de Wereldgezondheidsorganisatie deze week als ziekte erkend? (pag. 3) 19. Het papieren vliegtuig in de merikaanse stad Fitchburg weegt inmiddels kilo. (pag 14) VERTICL 2. Redacteur Judie noemt zichzelf een (pag. 2) 4. fgelopen week is het WK voetbal gestart in (pag. 4/5) 5. De afkorting FOMO staat voor Fear of out. (pag. 17) 6. Kinderen werden door de merikaanse regering gescheiden van hun ouders en opgesloten in (pag. 6/7) 7. In de Glasgow School of rt woedde een enorme (pag 8/9) 8. Waar strijdt een groep vreemde strijders tegen in de stad Tokio? (pag. 14/15) 9. Sarah en Iris sporen in het centrum van Rotterdam op (pag. 4/5) 11. Violiste Luna van Leeuwen heeft de plek gewonnen bij het Koninklijk Concertgebouw Concours (pag. 20/21) 15. Wat maakt de Servische kapper Mario Hvala op de hoofden van zijn klanten? (pag. 14/15) 18. De rechter heeft de Satudarah verboden. (pag. 4/5)

7 NEDERLNDS Foutloos C X ntwoord C is juist. a) geaasd b) gelekt c) gegamed d) beloofd e) verbruid D a) Dat gebeurd mij nou altijd! zei Gijs. Juiste schrijfwijze: Dat gebeurt mij nou altijd! zei Gijs. b) Vind je het goed als ik die laatste neem? vraagt Elise. Deze zin is juist geschreven. c) Ik word daar boos van, beweerd Marco. Juiste schrijfwijze: Ik word daar boos van, beweert Marco. d) Wat leuk dat je die foto s op Insta hebt gedeelt, riep Meggy. Juiste schrijfwijze: Wat leuk dat je die foto s op Insta hebt gedeeld, riep Meggy. E F G H ergerlijk De tweede zin is juist. Zij irriteert me met haar verwaande gedrag. Het argument is een drogreden. Ze pleit voor afschaffing van de dt-regel. Maar dat je de regel op kunt zoeken op internet, betekent niet automatisch dat de regel afgeschaft zou moeten worden. Het lijkt eerder te bevestigen dat je de dt-regel nog moet toepassen. a) Kun je mij mijn zonnebril aangeven, als je erbij kunt. b) Hij is een stuk groter dan mij. c) Hij zei dat zij dat gedaan hebben. d) ls manager deed hij het volgens mij beter dan haar. In deze zin zit geen fout.

8 e) Zij kwamen eerder aan dan hun ouders. I Eigen antwoord leerling, beoordeling door leerkracht. URGERSCHP Woede over kinderen in merikaanse kooien X Wat is er gebeurd? Schrijf een korte samenvatting van het artikel. Wie zijn er bij de kwestie betrokken? De merikaanse regering hadden een open dag georganiseerd voor journalisten bij een opvang van gevluchte kinderen in een Walmart. De omstandigheden waaronder de kinderen leefden, riep veel verontwaardiging op bij de journalisten. Trumps immigratiebeleid lag onder vuur. Daarin worden kinderen van hun ouders gescheiden. Naar aanleiding van alle commotie heeft Trump zijn beleid aangepast. Ouders en kinderen worden voortaan niet meer gescheiden, maar samen vastgezet. Illegale immigranten met kinderen krijgen voorrang bij behandeling van hun rechtzaak. Trump en zijn vrouw, journalisten, mensenrechtenorganisaties, vluchtelingenorganisaties, religieuze leiders, de merikaanse Democraten, de Verenigde Naties. Waar speelt de kwestie zich af? In de Verenigde Staten. Wanneer (in welk tijdvak) speelde de kwestie zich af? fgelopen week, maar het immigratiebeleid is al speerpunt sinds de verkiezingen in Welke gevolgen heeft de kwestie Trump heeft zijn immigratiebeleid aangepast. C Eigen antwoord leerling, beoordeling door leerkracht. D In ieder geval artikel 9 van het kinderrechtenverdrag. Een kind mag niet gescheiden worden van zijn ouder tegen zijn wil. E Eigen werk leerlingen, beoordeling door leerkracht.

9 NIEUWSPUZZEL

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 24 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de straatkunst. Ze gaan aan de slag met grammatica. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over de ontmoeting tussen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 22 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over slaapproblemen. Ze schrijven een instructie. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over het wetsvoorstel van de

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 11 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands De leerlingen bepalen tekstdoel, tekstsoort en tekstvorm van een artikel over Syrische vluchtelingen. Ze geven hun mening over een stelling en onderzoeken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 7 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen schrijven een ingezonden brief naar aanleiding van een krantenartikel, een betogende tekst. Burgerschap Uw leerlingen beantwoorden tekstvragen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 9 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over de Nationale week zonder vlees. Ze maken een infographic over hun eigen eetgedrag Burgerschap Uw leerlingen leren meer

Nadere informatie

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal.

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. 49 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij kritisch lezen en bedenken

Nadere informatie

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld.

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. 6 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. Referentieniveaus Niveau 2F: kan informatieve

Nadere informatie

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is.

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. 3 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 23 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de uitbarsting van de vulkaan in Guatemala. Ze beantwoorden tekstvragen. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 16 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over nepaccounts op social media. Ze maken een samenvatting en geven hun mening. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. 39 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over de ruzie

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten.

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten. 50 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een tekst over vogelgriep. Ze bepalen de tekstsoort, kijken naar koppen en bepalen hoe zij de tekst kunnen gebruiken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 15 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de oproep van Arjen Lubach om te stoppen met Facebook. Ze beantwoorden tekstvragen en spelen een spel rond zelfbedachte

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 14 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een televisieprogramma dat jongeren volgt die worstelen met een depressie. Ze beantwoorden tekstvragen en vragen over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 5 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen leren antwoorden op vragen in de tekst te vinden en kunnen de zinnen in de tekst onderstrepen waarin zij het antwoord lezen. Burgerschap Uw

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 8 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over een techniekwedstrijd. Ze maken een videopitch voor een plan voor een verandering op uw school. Burgerschap Uw leerlingen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 4 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over vloggers die gevaarlijke stunts uitvoeren. Ze gaan op zoek naar signaalwoorden in het artikel. Bij

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 37 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over klimaatverandering. Geef aan dat uw leerlingen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 12 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een jonge cabaretier. Ze denken na over hun eigen beroepskeuze en schrijven een e-mail om een dagje mee te lopen met iemand

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. 43 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 26 februari 2016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren artikelen analyseren. Leerlingen herhalen het correct spellen van de persoonsvorm in de tegenwoordige en verleden

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 45 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Introductie Laat uw leerlingen het artikel Strengere wapenwet? lezen op pagina 6 van 7Days. Wat weten zij al van dit onderwerp? Geef aan dat uw leerlingen deze week een artikel

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. 40 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. 41 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les NEDERLANDS 4 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met de tekstsoort profiel uit 7Days. Uw leerlingen leren wat een profiel is en hoe ze een profiel moeten

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen.

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen. 2 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands tekstsoorten te bepalen. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen.

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. 46 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. Bij het onderdeel Lifestyle lezen zij een bericht

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 21 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de een rattenplaag op het Britse eiland South Georgia. Ze gaan aan de slag met verwijswoorden. Burgerschap Uw leerlingen

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Hoofddoel: LEZEN. Onderdelen die aanbod komen zijn:

Hoofddoel: LEZEN. Onderdelen die aanbod komen zijn: Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over het onderwerp Sojoez, de ruimtecapsule. Het maken van een woordveld kan je helpen om een tekst beter te begrijpen. Onderdelen die aanbod komen zijn: - Het maken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 10 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over memes. Ze beantwoorden tekstvragen, geven hun mening over een stelling en bedenken zelf een meme. Burgerschap Uw leerlingen

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. 38 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

10 taaltips voor een perfecte

10 taaltips voor een perfecte 10 taaltips voor een perfecte a schijfwijze F R A N K V A N D E R S C H U R E N 10 taaltips om beter te schrijven Een betrouwbare indruk is het halve werk Of ik nu de krant lees, televisie kijk of gewoon

Nadere informatie

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen.

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. 45 2016 HOOFDDOEL LEZEN Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. NEDERLANDS Strijd tegen kindbruiden A Bekijk de twee hulpschema s over hoofdletters en

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. 48 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. Bij het onderdeel Lifestyle leren zij meer over het interview en interviewen ze zelf

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 13 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands NL Blok

Samenvatting Nederlands NL Blok Samenvatting Nederlands NL Blok 3+4+5+6 Samenvatting door een scholier 1867 woorden 23 september 2008 3,3 9 keer beoordeeld Vak Nederlands Blok 3 Weet je het nog? Bij zinsontleding je een zin in een vaste

Nadere informatie

Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden.

Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden. 44 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Op de vlucht lezen op pagina 3 van 7Days. Doelen Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp

Nadere informatie

Bespreek kort het lesdoel. We gaan vandaag de gevolgen van de droogte opschrijven in een schema.

Bespreek kort het lesdoel. We gaan vandaag de gevolgen van de droogte opschrijven in een schema. 26 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het opzoeken van de gevolgen van de droogte in Nederland en noteren de gevolgen in een schema. Instructie van

Nadere informatie

Echte aandoening: woede om geluidjes. Lees het artikel Echte aandoening: woede om geluidjes op pagina 19 van 7Days.

Echte aandoening: woede om geluidjes. Lees het artikel Echte aandoening: woede om geluidjes op pagina 19 van 7Days. HOOFDDOEL Lezen Deze les leer je meer over misofonie en ga je op zoek naar je ideale vakantie. Je houdt een interview met een klasgenoot en weet waaraan een goed interview voldoet. 07 2017 NEDERLANDS Echte

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 46 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen lezen een tekst over het toerisme in Kinderdijk. Zij voeren een discussie met de klas over het onderwerp van dit artikel.

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. 47 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. Bij het onderdeel Lifestyle leren

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 21 november 2014 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. leerlingen leren artikelen te analyseren. Leerlingen leren

Nadere informatie

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS 49 2016 HOOFDDOEL Grammatica Je leert in deze les meer over het maken van een vlog. Het gebruik van de juiste woordsoorten helpt hierbij. Je leert de volgende woordsoorten: werkwoord, lidwoord, zelfstandig

Nadere informatie

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw Van: Klas: School: Schooljaar: stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd In deze les leer je zwakke werkwoorden als persoonsvorm in de tegenwoordige tijd op de juiste manier spellen. De sterke werkwoorden leveren vaak geen d- of t-problemen

Nadere informatie

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm Werkwoordspelling Tegenwoordige tijd persoonsvorm Ik loop hij loopt wij lopen Dit boekje is gemaakt om de werkwoordspelling van de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd te leren. Als je goed de regels

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 36 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over hacken. Geef aan dat uw leerlingen deze

Nadere informatie

Leerdoelen. Voorafgaand aan de film. Jaar: 2005. Filmkeuring: Alle leeftijden Website: www.livingrights.com

Leerdoelen. Voorafgaand aan de film. Jaar: 2005. Filmkeuring: Alle leeftijden Website: www.livingrights.com Living Rights Toti Opdrachtenblad Regie: Duco Tellegen Jaar: 2005 Duur: 26 minuten Filmkeuring: Alle leeftijden Website: www.livingrights.com Leerdoelen Je kunt Kenia aanwijzen op een kaart. Je kunt beschrijven

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten.

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. 47 2016 HOOFDDOEL Lezen & Schrijven Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. NEDERLANDS Solliciteren kun je

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over het voorspellen van het klimaat aan de hand van een theezakje. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de

Nadere informatie

Van zieke Joep naar Pipo de kloon

Van zieke Joep naar Pipo de kloon 43 2016 HOOFDDOEL LEZEN / SAMENVATTEN Je leert in deze les hoe klonen in zijn werk gaat. Je tekent het bijbehorende artikel Van zieke Joep naar Pipo de kloon uit om de tekst beter te begrijpen. NEDERLANDS

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een...

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een... Thema Lessen en materialen groep 5 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Geld Les 1: Wat te doen met poen? Gedichten Les 2: Dichten Doen: Naamgedicht Spelletjes Les 3: Spelregels Kerstmis Les 4:

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Arabisch. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Vrijdag 23 juni uur. Vragenboekje

Arabisch. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Vrijdag 23 juni uur. Vragenboekje 20 00 Tijdvak 2 Vrijdag 23 juni 10.00 12.30 uur Examen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs rabisch Vragenboekje Geef niet meer antwoorden (zinnen, redenen, voorbeelden e.d.) dan er worden gevraagd.

Nadere informatie

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven NEDERLANDS Nederlands Teksverklaringen Samenvattingen 1. Hoofdgedachte 2. Meerkeuzevragen 3. Tekstverbanden 4. Open vragen 5. Argumentatie 6. Mening en doel van de schrijver 1. Spellen 2. Samenvatting

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

D of T Bingo! www.meesterklaas.nl. Welke regels hebben jullie gehanteerd? Omdat hij werd gestoord, wendde hij zijn gezicht naar de deur.

D of T Bingo! www.meesterklaas.nl. Welke regels hebben jullie gehanteerd? Omdat hij werd gestoord, wendde hij zijn gezicht naar de deur. Lees de zinnen voor in willekeurige volgorde. De leerlingen moeten vervolgens het d/t woord in die zin juist invullen. Wanneer een leerling alle zinnen als eerst heeft roept hij of zij INGO! Zijn alle

Nadere informatie

Lesbrief: Backoffice Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Backoffice Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Backoffice Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zou het profiel Economie & Ondernemen bij jou passen? Een onderdeel van dit

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist.

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist. Thema Gezondheid Lesbrief 3. ij de specialist. Wat leert u in deze les? Een omschrijving geven. Een gesprek voeren met de specialist. dvies vragen. Iets afraden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld

Nadere informatie

MONDELINGE TAALVAARDIGHEID BK 2 MAKKELIJK GEZEGD. Wat ga je doen?

MONDELINGE TAALVAARDIGHEID BK 2 MAKKELIJK GEZEGD. Wat ga je doen? Makkelijk gezegd Deze module gaat over spreken, luisteren en gesprekken voeren. Je oefent de dingen die je vaak doet. Door stapsgewijs te oefenen merk je dat het nog beter gaat. Je leert veel over verschillende

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 augustus 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/52446 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

PV? tt of vt stam+t? of + niets. PV? tt of vt te/ten of de/den ( t ex kofschip) PV? VD? t of d ( t ex kofschip)

PV? tt of vt stam+t? of + niets. PV? tt of vt te/ten of de/den ( t ex kofschip) PV? VD? t of d ( t ex kofschip) Deel : De puzzel valt op z n plaats In deze les leer je het schema werkwoordspelling toe te passen bij verschillende spellingsproblemen in de vorm van een soort rebusspel. Hierbij wordt ervan uitgegaan

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 4 september 2014 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren de begrippen synoniem, homoniem

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over vluchtelingenkinderen. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de tekst. Onderdelen die aanbod komen zijn:

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Oefening 1: Is het onderwerp een woord of een woordgroep? Duid aan.

Oefening 1: Is het onderwerp een woord of een woordgroep? Duid aan. 15 Voel jij dat ook? Oefening 1: Is het onderwerp een woord of een woordgroep? Duid aan. In België mag iedereen zijn gevoelens of gedachten aan iedereen vertellen. Journalisten hebben persvrijheid nodig

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 6 maart 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 27 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven 4 Lessen Nederlands: Stimuleren vrij lezen, Verhaalfragmenten aanbieden/promopraatjes Nieuw Nederlands Hoofdstuk: Spreken en Gesprekken blz.

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Leerlingboekje Les 7 en 8 Schrijfopdracht 4 Hoe maak je een gebruiksvoorwerp?

Leerlingboekje Les 7 en 8 Schrijfopdracht 4 Hoe maak je een gebruiksvoorwerp? Leerlingboekje Les 7 en 8 Schrijfopdracht 4 Hoe maak je een gebruiksvoorwerp? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response. SLO, 2012 Waarover gaan de lessen? In deze lessen leer je instructies

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Examen VWO. Arabisch (nieuwe stijl)

Examen VWO. Arabisch (nieuwe stijl) 20 01 Tijdvak 1 insdag 29 mei 13.30 16.00 uur Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs rabisch (nieuwe stijl) Vragenboekje Geef niet meer antwoorden (zinnen, redenen, voorbeelden e.d.) dan er

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 17. De informatieavond. Wat leert u in deze les? Informatie vragen op school. Informatie van school begrijpen. Zeggen dat iets niet zeker is. De voltooide

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 7. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar

Nadere informatie

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school.

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij Opdrachtenblad Naam film: Aanduidingen Kijkwijzer: Regie: Jaar: Duur: Eventueel website van de film: Leerdoelen 1. Je kunt op een kaart aanwijzen

Nadere informatie