NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les"

Transcriptie

1 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over vloggers die gevaarlijke stunts uitvoeren. Ze gaan op zoek naar signaalwoorden in het artikel. Bij het onderdeel Burgerschap lezen ze een artikel over George Weah, de voormalig voetballer die president van Liberia is geworden. Ze leren welke media ze in kunnen zetten bij een verkiezing, richten een partij op en maken een verkiezingsposter. Referentieniveaus Niveau 2F: kan informatieve teksten lezen, waaronder schoolboek en studieteksten (voor taal- en zaakvakken) en het alledaagse nieuws in de krant. Niveau 2F: legt relaties tussen tekstdelen (inleiding, kern, slot) en teksten. Ordent informatie (bijvoorbeeld op basis van signaalwoorden) voor een beter begrip. Instructie van de les Nederlands Uw leerlingen lezen het artikel Hoever kun je gaan op YouTube? op pagina 3 van 7Days. Ze bepalen welke signaalwoorden er in het artikel voorkomen. Burgerschap In deze les lezen uw leerlingen het artikel Voetbalheld schopt het tot president op pagina 6/7 van 7Days. De leerlingen onderzoeken welke media je in kunt zetten bij een verkiezing. Ze richten een partij op om iets in hun klas te veranderen, ontwerpen een verkiezingsposter en organiseren een verkiezing. Nieuwspuzzel De nieuwspuzzel is een kruiswoordpuzzel met woorden uit het nieuws.

2 Verwerking Uw leerlingen maken de lesbrief. Help de leerlingen waar nodig op weg. U kunt bij het onderdeel Burgerschap eventueel een keuze maken uit de verwerkingsopdrachten. Afsluiting (5 minuten) Bespreek de antwoorden van de lesbrief. Liepen uw leerlingen ergens tegen problemen aan? Vraag uw leerlingen wat zij deze les hebben geleerd.

3 HOOFDDOEL LEZEN Deze les lees je een artikel over vloggers die stunts uithalen. Je gaat aan de slag met signaalwoorden. NEDERLANDS Hoever kun je gaan op YouTube? A Bekijk het schema hieronder.

4 B Zet een kruisje bij de signaalwoorden die horen bij een oorzakelijk verband (oorzaak-gevolg) groen. door bijvoorbeeld want daardoor toch desondanks C Bekijk het schema hieronder.

5 D E Lees het artikel Hoever kun je gaan op YouTube? op pagina 3 van 7Days. Lees tekst 1. Het is een gedeelte uit de tekst Hoever kun je gaan op YouTube?. TEKST 1 1 Is het de taak van YouTube om dat beter in de gaten te houden? Volgens Charles Vaneker, 2 hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zit 3 YouTube wat dat betreft in een spagaat. Aan de ene kant moet rekening gehouden 4 worden met de vrijheid van meningsuiting: mensen moeten kunnen plaatsen wat ze willen. 5 Maar aan de andere kant gaat het ook om de voorbeeldfunctie die YouTubers hebben. Het 6 zijn rolmodellen en het is niet de bedoeling dat de kijkers zulke stunts na gaan doen en 7 ongelukken krijgen. Waarom wordt het account van de treinsurfer wel verwijderd en die 8 van Logan Paul niet? Daar heeft de hoogleraar geen antwoord op. Dat kan te maken 9 hebben met het geld dat YouTube aan de bekende vlogger verdient. En er zijn veel grijze 10 grensgebieden. Extreme video s herkennen we allemaal, maar het is niet duidelijk waar de 11 grens ligt. In dit stukje tekst wordt een tegenstelling gegeven. Aan welk signaalwoord kun je dit zien? F Lees tekst 2. Het is een gedeelte uit de tekst Hoever kun je gaan op YouTube?. TEKST 2 1 The Climbing Dutchman 2 De treinsurfer, die anoniem wil blijven, zelf begrijpt niet dat YouTube zijn account heeft 3 verwijderd: Er staan veel meer filmpjes op YouTube van mensen die gevaarlijke dingen 4 doen. Ik vind dat alles online moet blijven staan, maar bijvoorbeeld met een 5 leeftijdsbeperking of disclaimer. Want ik begrijp wel dat kijkers dit niet na moeten doen. 6 Ik zet zelf altijd bij mijn video s dat het gevaarlijk is om te doen, maar deze week werd mijn 7 video vaak doorgeplaatst zonder die zin erbij. Dan kan ik er ook niet veel aan doen. 8 The Climbing Dutchman blijft doorgaan met de stunts, ook al kan hij niets meer op 9 YouTube plaatsen. Ik vind het leuk dat mijn filmpjes veel bekeken worden, maar daar doe 10 ik het niet voor. Ik doe het vooral voor de kick die ik ervan krijg. Er is een hele community 11 van mensen die zulke stunts doen. Ik wil wel dat zij het zien. Hoe ik die mensen nu bereik 12 kan ik niet zeggen. Zijn volgende stunt komt er binnenkort aan. Ook wil hij proberen om 13 een nieuw account aan te maken op YouTube. In dit stukje tekst wordt een opsomming gegeven. Aan welk signaalwoord kun je dit zien?

6 HOOFDDOEL BURGERSCHAP In deze opdracht leer je hoe je media kunt inzetten bij verkiezingen. Je richt een partij op om iets in jouw klas te veranderen. BURGERSCHAP Voetbalheld schopt het tot president A B Lees het artikel Voetbalheld schopt het tot president op pagina 6/7 van 7Days. Met welke slogan deed George Weah mee aan de verkiezingen in Liberia? Wat vind je van deze slogan? C Wat wil George Weah in Liberia veranderen als president? meer sport op school gratis huizen gratis onderwijs minder bestrijden meer wegen D Wat zou de grootste invloed hebben gehad op de verkiezing van George Weah als president van Liberia, denk je? Zijn opleiding en politieke ervaring? Zijn bekendheid als voetballer? Of allebei? Leg je antwoord uit.

7 E Welke andere slogan van politici of politieke partijen ken je? Noem er twee. F Welke media kun je gebruiken om je boodschap te verspreiden bij een verkiezing? Noem er minstens drie. G Bekijk deze Nederlandse verkiezingsposters. Noem twee dingen die de verkiezingsposters gemeen hebben.

8 H Vorm een groepje met drie andere klasgenoten. Bedenk iets dat je zou willen veranderen in je klas. I Je gaat nu samen een partij oprichten. Bedenk een passende naam voor je partij. J Bedenk een slogan voor je partij. Je boodschap (dat wat je wilt veranderen in de klas) moet daar duidelijk uit blijken. K Welke media kun je gebruiken om je boodschap als partij te verspreiden onder de leerlingen van je school of klas? Noem er minstens drie. L Welke materialen, apps en programma s kun je gebruiken om een verkiezingsposter te maken?

9 M N Maak een verkiezingsposter. Vraag aan je docent of er verkiezingen mogen worden georganiseerd. Op wie zou jij stemmen?

10 NIEUWSPUZZEL De puzzel is een kruiswoordpuzzel met woorden uit het nieuws. HORIZONTAAL 1. Waar is president Hernández van Honduras door de oppositie van beschuldigd? (pag. 6/7) 3. Het spel Maze Runner is nu een (pag. 20/21) 8. Wat wil de Turkse president Erdogan opruimen? (pag. 6/7) 9. In welk land wonen de kalifaatkinderen? (pag. 4/5) 11. Welke sport beoefent Kimberly Bos? (pag. 4/5) 12. Wat heeft fotograaf Jaap Scheeren gevonden in een holle boom en gefotografeerd? (pag. 2) 13. In Opus Magnum moet de jonge Anataeus verschillende goedjes maken. (pag. 20/21) 14. Waar trouwden Deoclides en Valdineide? (pag. 14/15) VERTICAAL 2. Niek van der Velden komt in actie bij twee snowboarddisciplines: en big air. (pag. 6/7) 4. In het Duitse Zermatt zijn duizenden mensen (pag. 6/7) 5. Het gebouw aan de Shoe House Road in York, Pennsylvania werd oorspronkelijk gebruikt in een reclamespotje van een (pag. 11/12) 6. Hoe wordt The Climbing Dutchman ook wel genoemd? (pag. 3) 7. Welke kinderen moeten volgens minister De Jonge van Volksgezondheid langer thuis blijven mogen wonen? (pag. 4/5) 10. Welk dier zette het leven van mevrouw Griezel in het boek De Griezels samen met de apen op zijn kop? (pag. 11/12)

11 NEDERLANDS Hoever kun je gaan op YouTube? A X B door, daardoor, want C X D X E aan de ene kant, aan de andere kant (regel 3 en 4) maar (regel 10) F ook (regel 12) BURGERSCHAP Voetbalheld schopt het tot president A X B Change for Hope. Eigen antwoord leerling. C gratis onderwijs, minder armoede D Eigen antwoord leerling, ter beoordeling leerkracht. E Eigen antwoord leerling, ter beoordeling leerkracht. F televisie, internet (website), social media, flyers, posters, billboards etc. G foto lijsttrekker, slogan

12 H t/m J Eigen antwoord leerlingen K Nieuwsbrief school, groepsapp, posters in de school, social media school etc. L Word, Adobe, Paint, fototoestel, apps waarbij je foto s kunt bewerken, papier etc.

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 9 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over de Nationale week zonder vlees. Ze maken een infographic over hun eigen eetgedrag Burgerschap Uw leerlingen leren meer

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 7 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen schrijven een ingezonden brief naar aanleiding van een krantenartikel, een betogende tekst. Burgerschap Uw leerlingen beantwoorden tekstvragen

Nadere informatie

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is.

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. 3 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij

Nadere informatie

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal.

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. 49 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij kritisch lezen en bedenken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 14 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een televisieprogramma dat jongeren volgt die worstelen met een depressie. Ze beantwoorden tekstvragen en vragen over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 5 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen leren antwoorden op vragen in de tekst te vinden en kunnen de zinnen in de tekst onderstrepen waarin zij het antwoord lezen. Burgerschap Uw

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 12 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een jonge cabaretier. Ze denken na over hun eigen beroepskeuze en schrijven een e-mail om een dagje mee te lopen met iemand

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 37 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over klimaatverandering. Geef aan dat uw leerlingen

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. 48 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. Bij het onderdeel Lifestyle leren zij meer over het interview en interviewen ze zelf

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 10 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over memes. Ze beantwoorden tekstvragen, geven hun mening over een stelling en bedenken zelf een meme. Burgerschap Uw leerlingen

Nadere informatie

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld.

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. 6 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. Referentieniveaus Niveau 2F: kan informatieve

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten.

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten. 50 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een tekst over vogelgriep. Ze bepalen de tekstsoort, kijken naar koppen en bepalen hoe zij de tekst kunnen gebruiken

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. 43 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 15 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de oproep van Arjen Lubach om te stoppen met Facebook. Ze beantwoorden tekstvragen en spelen een spel rond zelfbedachte

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. 47 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. Bij het onderdeel Lifestyle leren

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen.

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen. 2 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands tekstsoorten te bepalen. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen.

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 36 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over hacken. Geef aan dat uw leerlingen deze

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 11 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands De leerlingen bepalen tekstdoel, tekstsoort en tekstvorm van een artikel over Syrische vluchtelingen. Ze geven hun mening over een stelling en onderzoeken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 16 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over nepaccounts op social media. Ze maken een samenvatting en geven hun mening. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. 46 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. Bij het onderdeel Lifestyle lezen zij een bericht

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. 39 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over de ruzie

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 22 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over slaapproblemen. Ze schrijven een instructie. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over het wetsvoorstel van de

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. 38 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden.

Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden. 44 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Op de vlucht lezen op pagina 3 van 7Days. Doelen Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp

Nadere informatie

Een schema invullen

Een schema invullen 12. In regel 35 staat: Ze lezen de krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Wie worden bedoeld met Ze? Vul in: lezen de papieren krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Vul

Nadere informatie

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS 49 2016 HOOFDDOEL Grammatica Je leert in deze les meer over het maken van een vlog. Het gebruik van de juiste woordsoorten helpt hierbij. Je leert de volgende woordsoorten: werkwoord, lidwoord, zelfstandig

Nadere informatie

Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf. NEDERLANDS 10 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf. Instructie van de les Nederlands -

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 45 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Introductie Laat uw leerlingen het artikel Strengere wapenwet? lezen op pagina 6 van 7Days. Wat weten zij al van dit onderwerp? Geef aan dat uw leerlingen deze week een artikel

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 46 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen lezen een tekst over het toerisme in Kinderdijk. Zij voeren een discussie met de klas over het onderwerp van dit artikel.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. 41 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. 40 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag februari 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen.

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 29 mei 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 23 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de uitbarsting van de vulkaan in Guatemala. Ze beantwoorden tekstvragen. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 LESBRIEF GROEP 7 + 8 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 24 april 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren vragen te stellen over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 1 2018 Telefoon Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten.

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. 47 2016 HOOFDDOEL Lezen & Schrijven Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. NEDERLANDS Solliciteren kun je

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over het voorspellen van het klimaat aan de hand van een theezakje. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 12 december 2014 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen.

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 23 januari 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren verwijswoorden en signaalwoorden te herkennen in een tekst. Vakgebied:

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over vluchtelingenkinderen. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de tekst. Onderdelen die aanbod komen zijn:

Nadere informatie

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws Les 1 Verschillende soorten nieuws Voorbereiding: U kunt zich aanmelden voor de Nieuwsservice op http://www.nieuwsindeklas.nl/mijn-account/bestellingen en kosteloos dagen weekbladen aanvragen. Deze krijgt

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Kijk naar de titel, de kopjes

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp 1. Lees de uitleg. Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Als je een tekst actief leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 24 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de straatkunst. Ze gaan aan de slag met grammatica. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over de ontmoeting tussen

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij foto s Foto s en auteursrecht Klik, klik Weer twee foto s gemaakt! Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Dat kunnen

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Echte aandoening: woede om geluidjes. Lees het artikel Echte aandoening: woede om geluidjes op pagina 19 van 7Days.

Echte aandoening: woede om geluidjes. Lees het artikel Echte aandoening: woede om geluidjes op pagina 19 van 7Days. HOOFDDOEL Lezen Deze les leer je meer over misofonie en ga je op zoek naar je ideale vakantie. Je houdt een interview met een klasgenoot en weet waaraan een goed interview voldoet. 07 2017 NEDERLANDS Echte

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Politiek in Nederland Dit werkboek is van Klas M. VAN SON, DE CSV/ HET PERRON, Spoorlaan 11-13, Veenendaal. Beste leerling, Dit is jouw werkboek Politiek in Nederland. Over een paar jaar mag jij ook stemmen

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les NEDERLANDS 4 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met de tekstsoort profiel uit 7Days. Uw leerlingen leren wat een profiel is en hoe ze een profiel moeten

Nadere informatie

Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Zoek op wat de betekenis is van het woord media en. in de witte kader.

Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Zoek op wat de betekenis is van het woord media en. in de witte kader. Radio & Televisie W1 Zoek op de radio een liedje dat minstens 2 groepsleden graag horen. Radio Mensen en media W1 Zoek 4 voorbeelden van media die in 1984 al bestonden. bij 1984 Internet W1 Zoek een liedje

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen;

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; Lesbrief 3 Beroemd blijven Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; - De leerlingen leren

Nadere informatie

Bespreek kort het lesdoel. We gaan vandaag de gevolgen van de droogte opschrijven in een schema.

Bespreek kort het lesdoel. We gaan vandaag de gevolgen van de droogte opschrijven in een schema. 26 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het opzoeken van de gevolgen van de droogte in Nederland en noteren de gevolgen in een schema. Instructie van

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 13 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 10 april 20 Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren artikelen te analyseren. De leerlingen

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 6 maart 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten Les3 Cultureel burgerschap Organisatie Dit heeft u nodig: Digibord (hyperlink Nieuwsmediaportal) Landelijke en regionale dagbladen via de Nieuwsservice Pennen NieuwsMakers Toolkit Werkblad Cultureel burgerschap

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen, verwijzingen in de tekst begrijpen

Voorspellen, tekst lezen, verwijzingen in de tekst begrijpen Voorspellen, tekst lezen, verwijzingen in de tekst begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak

Nadere informatie

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Luisteren en kijken - Reclame vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74515 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

LESBRIEF. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week 2 Leerlingen leren schema s en samenvattingen te maken om teksten beter te begrijpen.

LESBRIEF. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week 2 Leerlingen leren schema s en samenvattingen te maken om teksten beter te begrijpen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Vakgebied: Lesduur: Leerlingen leren schema s en samenvattingen te maken om teksten beter te begrijpen. Nederlands 55 minuten INTRODUCTIE (10 minuten) Vrijdag

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

Webwinkel ongekend populair

Webwinkel ongekend populair Webwinkel ongekend populair Woorden van deze les te allen tijde daarentegen op de voet volgen welgesteld ongekend mijden iets boeken respectievelijk de respondent terughoudend Wat weet je al? Hoe goed

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Functioneringsniveau begrijpend lezen M7-E7

Functioneringsniveau begrijpend lezen M7-E7 Extra les! Nieuwsbegrip Extra Met enige regelmaat ontwikkelt Nieuwsbegrip in opdracht van bedrijven of maatschappelijke organisaties een speciale themales. Bedrijven die ons vragen om zulke lessen te ontwikkelen

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN DE KINDERVERKIEZINGEN

HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN DE KINDERVERKIEZINGEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN DE KINDERVERKIEZINGEN ProDemos is het Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie

Nadere informatie

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten 1. Bekijk de buitenkant van de tekst: de titel, de tussenkopjes en het plaatje. De tekst gaat over de laatste speelgoedrage: de fidget spinner. Wat gaat de tekst je hierover vertellen, denk je? 2. Welke

Nadere informatie

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel'

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel' Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Bram Litjens ; Karen Jong 16 April 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/50496 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 19 juni 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren vragen te stellen over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 4 juni 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen. Leerlingen

Nadere informatie