Lectoraat sturing in de jeugdzorg Hogeschool Windesheim

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lectoraat sturing in de jeugdzorg Hogeschool Windesheim"

Transcriptie

1 Lectoraat sturing in de jeugdzorg Hogeschool Windesheim In de jeugdzorg verandert de komende jaren veel. Gemeenten krijgen vanaf 2015 de verantwoordelijkheid voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders. Deze transitie van de jeugdzorg is meer dan een overheveling van bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheden naar gemeenten. Er is een transformatie nodig in de organisatie van de jeugdzorg en de werkwijzen daarbij. Een visie op de werkwijze in de jeugdketen en preventieve zorg mag hierbij niet ontbreken. In 2012 is vanuit Windesheim het lectoraat gestart om een bijdrage te leveren aan een effectieve jeugdzorgpraktijk. oek/onderzoeksthemas/gezondhe id-en-welzijn/sturing-in-dejeugdzorg/ Lectoren: Jack de Swart Jos Baecke jah.baecke.windesheim.nl Tel (secretariaat) nderzoeksthemas/gezondheid-enwelzijn/sturing-in-de-jeugdzorg/ Bestuur en organisatie In het kader van de transitie van de jeugdzorg onderzoek en advies voor gemeenten en instellingen in de regio IJsselland op het gebied van bekostiging, verantwoording en sturing. Uitvoering van de jeugdzorg Onderzoek naar het leef- en leerklimaat binnen jeugdzorginstellingen, de algemeen werkzame factoren. Aansluiting bij project Veiligheid En Regie Voor Elk (VERVE). Preventief jeugdbeleid Bij de transitie jeugdzorg is vooral de relatie tussen vindplaatsen (onderwijs en kinderopvang), CJG, bureau jeugdzorg, voorliggende voorzieningen (AMW en JGZ) en zorgaanbieders (oa huisartsen) van belang. Bezien wordt hoe met de betrokken partijen voor taken als voorlichting, vroegsignalering, lichte hulp en intensieve hulp het beste kan worden samengewerkt.

2 Lectoraat i-thorbecke NHL Hogeschool Leeuwarden Het lectoraat i-thorbecke van NHL Hogeschool doet praktijkgericht onderzoek naar digitalisering in het openbaar bestuur. Eén van de onderzoekslijnen heeft betrekking op de rol van ICT in samenwerkingsverbanden van gemeenten met elkaar en met maatschappelijke partners. In het bijzonder willen we bijdragen aan een betere integratie tussen ICT en bestuurlijke aspecten van samenwerking. Op heeft het lectoraat een interactieve kaart ontwikkeld van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Friesland, Groningen en Drenthe. Deze kaart voorziet in een behoefte aan actuele, gestructureerde informatie over samenwerkingsverbanden. Een uitbreiding van deze kaart naar het sociale domein in de provincie Overijssel kan een overzicht bieden voor huidige en toekomstige ontwikkelingen. Lector: Hugo Verheul i-thorbecke Esther van t Wel / Managementassistente Tel.: e.van.t.wel@nhl.nl Onderzoek en advies ten aanzien van het gebruik van digitale platforms voor samenwerking. Vanuit het lectoraat worden diverse stagiairs en afstudeerders begeleid die bij gemeenten en provincies met dit thema bezig zijn. In veel gevallen is een combinatie mogelijk van studenten bestuurskunde en informatica, zodat de bestuurlijke en de technische aspecten aan bod kunnen komen. Het lectoraat ontwikkelt een praktijkgericht model voor integratie van ICT in het ontwerp van samenwerkingsverbanden in de publieke sector. Dit model kan inzicht bieden in de do s en don ts op dit terrein. Andersom bieden de ontwikkelingen in het sociaal domein boeiende cases om het model verder uit te werken.

3 Lectoraat Community Care & Youth Hogeschool Saxion De opdracht van het lectoraat en de kenniskring is als een gewaardeerde partner in de Saxion regio het eerste aanspreekpunt te zijn voor innovatieve vragen op gebied van jeugd en maatschappelijke ondersteuning in de brede regio Twente, Achterhoek, Stedendriehoek. Het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie verricht al meer dan 10 jaar (praktijkgericht) onderzoek en ondersteunt bacheloropleidingen en verzorgt onderwijs in masteropleidingen. Oosterkamp-Szwajcer, E.M. & Swart, J.J.W. de (2012). Succesvol op eigen kracht. Een onderzoek naar de resultaten van Eigen Krachtconferenties in Nederland. Rapportage. Enschede: Oosterkamp-Szwajcer, E.M. (2012). Als jij bij papa gaat wonen. Een kwalitatief onderzoek naar de motivaties van maatschappelijk werkers om al dan niet door te verwijzen naar de Begeleide OmgangsRegeling (BOR) van Humanitas. Rapportage. Enschede: Saxion, Academische werkplaats Jeugd Schell-Kiehl, I., Holsbrink-Engels, G.A. & Gülker- Alsmeier, G. (2012). Lebensphase Jugend im ländlichen Raum. Artikel. Sozialmagazin 37, Jahrgang 11/2012. Lector: Geralien Holsbrink Community Care & Youth Marja Poldermans tel Ook voor meer publicaties en informatieve over projecten nentechnologie/site/onderzoek/welzijn De programmalijn richt zich op het verrichten van onderzoek, onderwijs en dienstverlening op het terrein van ontwikkeling, implementatie en evaluatie van sociale interventies die tot doel hebben de kwaliteit van het sociaal agogisch handelen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning (o.a. Wmo) en jongeren (jeugdzorg) te bevorderen. De onderzoekslijn wil bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan: het beschrijven van een sociale interventie volgens de MOvisie en NJi aanpak het evalueren van bestaande interventies het ontwikkelen en toetsen van nieuwe interventies voor hulp-en dienstverlening; het implementeren van effectieve interventies; de inzet van technologie als hulpmiddel hierbij; het stimuleren van een cultuur van evidence based denken en handelen.

4 Expertisecentrum Jeugdzorg Twente SAXION Hogeschool Samenwerking tussen jeugdzorginstellingen Jarabee, LSG- Rentray Commujon en Saxion. Ook met Mediant, RIBW, Ambiq e.a. worden opdrachten uitgevoerd. Doelstelling is door gezamenlijk onderzoek en evidence based werken te komen tot verdergaande professionalisering van werkers in de jeugdzorg, waarbij het versterken van de positie van cliënten en hun netwerk centraal staat. Daarnaast kleinschaliger onderzoek wat niet direct past onder bovengenoemde lijnen. Op verzoek van het Intersectoraal Zorgprogramma Overijssel ISZO Onder De Loep 2, Visschedijk M, de Swart, J, oktober In opdracht van team Ambulante Multidisciplinaire Observatie Diagnostiek van Jarabee. Ik heb haar als heel prettig ervaren, Swart, de, J., Braun, B.M., Beverdam M, Najjar H. Timmerman L, en Pitzalis, L, mei 2012 In opdracht van het EJT: onderzoek naar de mate waarin cliënten ervaren dat er klantversterkend gewerkt is. Ze laten me voelen dat ik sterk ben, Wolters M, Aa van der, A., mei Manager: Tamara Loohuis LSG-Rentray Commujon Vriezenveenseweg 231 Postbus 587, 7602 PT Almelo T Jarabee Helene Mercierweg SJ Hengelo Postbus AE Hengelo T iboswinkel@jarabee.nl Saxion M.H. Tromplaan 28 Postbus KB Enschede T T (Marja Poldermans) t.b.loohuis@saxion.nl Vier onderzoekslijnen: Klantversterken, Effectieve Jeugdzorg, Professionalisering en Living Technology. Daarnaast ruimte voor kleinere projecten. Voorbeelden zijn: Vroegtijdige beëindiging van een pleegzorgtraject: Situaties waarin een cliënt een pleegzorg traject voortijdig beëindigt roepen de vraag op of dit niet voorkomen had kunnen worden. Om voortijdige beëindiging gericht terug te dringen zou eerst meer bekend moeten zijn over de factoren die hierbij een rol spelen. Reflectietools: hoe staat het met de professionele reflectie in het dagelijks werk van de hulpverlener? Competentieprofielen CJG professionals.

5 Academische Werkplaats Jeugd in Twente Binnen de AWJT Versterking van zorg voor kwetsbare kinderen speelt samenwerking tussen Jeugdgezondheidszorg, eerstelijnspartners en Centra voor Jeugd en Gezin een belangrijke rol. Het hoofddoel is een structurele samenwerking en kennisinfrastructuur waarin praktijk en beleid enerzijds en onderwijs en wetenschap anderzijds dichter bij elkaar worden gebracht. Vragen zijn verschillend van aard en worden door zowel praktijk als beleid gesteld. Voorbeelden zijn: Onderzoeken naar (kosten)effectiviteit. Implementatieonderzoek Literatuuronderzoek Speciale uitgave Mediator over Academische Werkplaatsen: AWJT//ZonMW_MEDIATOR_ SPECIAL_AW_okt_12.pdf Competenties van CJG-medewerkers: AWJT//120625_Swart_KF_2 _Competenties_Loes_mdw_onderzoeks verslag.pdf Ervaringen van clienten CJG: AWJT//120615_Hendriks_KF _1_CJG_Vragenlijsten_en_Handleiding. pdf Projectleider: Marlie Cerneus GGD Twente t.a.v. secretariaat AWJT Nijverheidstraat JM Enschede Lopende projecten: promotieonderzoek naar een betere preventie van kindermishandeling in Twente promotieonderzoek naar de screening op postpartum depressie Klein-en-Fijn projecten: Dit zijn kortdurende onderzoeken die antwoord geven op praktijk- en/of beleidsvragen. Vaak worden deze projecten uitgevoerd door professionals, beleidsmakers in combinatie met studenten en onder begeleiding van UT of Saxion.

6 Science, Technology & Policy Studies De vakgroep STePS schenkt bijzondere aandacht aan strategische kwesties rond ontwikkelingen in de wetenschap, technologie, innovatie en het beleid. De vakgroep levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de doelstelling om als faculteit een brugfunctie te vervullen tussen maatschappijwetenschappelijk en technisch onderzoek aan de. In 2009 heeft een internationale visitatie uitgesproken dat het onderzoek van Steps majeure impact heeft op de beleidsontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie. Vooral de methode Constructive Technology Assessment (CTA), die door Steps is ontwikkeld, is wereldwijd bekend geworden. Steps houdt zich zowel bezig met Divers, zie: eople/scientific In 2011 deed Herman Oosterwijk onderzoek naar het CJG Enschede, in opdracht van de Rekenkamer Enschede: Invoering van het CJG in Enschede. Dit onderzoek maakte onderdeel uit van het landelijke onderzoek van de Algemene rekenkamer en 37 gemeenten. Senior onderzoeker beleidswetenschappen faculteit Management & Bestuur Herman Oosterwijk adres Telefoonnr Bij geen gehoor Postadres MB (Ravelijn) Postbus AE Enschede scientific/oosterwijk/ Onderzoekthema s: Beleidsimplementatie ten aanzien van regelgeving in het sociaal domein Effectiviteit van netwerkbenaderingen in het sociaal domein Speel- en manoeuvreerruimte voor ambtenaren in het sociaal domein

7 Hoogleraar Inkoopmanagement Jan Telgen werkte in het bedrijfsleven voor Rabobank en als partner bij PwC en Significant. Vanuit die laatste twee functies heeft hij een meer dan uitgebreide ervaring op het gebied van inkoopprofessionalisering bij een groot aantal overheidsorganisaties. Sinds 1987 is bij als professor verbonden aan de en viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Hij was een van de oprichters van de International Research Study on Public Procurement (IRSPP) en de International Public Procurement Conference (IPPC). Professor Jan Telgen adres Jan Telgen wordt op geregelde basis voor advies uitgenodigd door publieke organisaties. Telefoonnr Bij geen gehoor Postadres Universiteit Twente MB (Ravelijn) Postbus AE Enschede Hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen geeft een ibestuur Academie- Masterclass met tips en trucs over Europees aanbesteden: van Brussel mag er meer dan u denkt!. Professor Telgen, onder andere oprichter van International Research Study on Public Procurement weet alles van inkoopprofessionalisering bij de overheid.

8 Centre for E-government Studies Binnen het CFES wordt een veelheid aan onderzoek gedaan. Deze onderzoeken variëren van kleinschalige afstudeerprojecten via promotieonderzoek naar langjarig multidisciplinair onderzoek voor en met overheidsorganisaties en de andere partners in het netwerk van het CFES. Diverse artikelen, boeken en rapporten op: De verschillende onderzoeksprojecten zijn vallen alle onder één van de vier thema s waar het CFES onderzoek naar doet: Doelen Doelgroepen en Dienstverlening Samenwerking bij Overheidsorganisaties Stimulering en Sturing van Innovatie Toegankelijkheid van Overheidsdiensten Onderzoekers: Sanne ten Tije: s.tentije@utwente.nl Lidwien van de Wijngaert: l.vandewijngaert@utwente.nl Sjoerd de Vries: s.a.devries@utwente.nl Centre for e-government Studies University of Twente Cubicus Building Drienerlolaan NB Enschede THE NETHERLANDS T. +31 (0) F. +31 (0) De (i)overheid en (i)samenleving vanuit netwerkperspectief Decentralisaties. Inzicht krijgen in het netwerk in een gemeente of regio. Antwoord op vragen als: Wie de centrale spelers zijn in het veld? Hoe zijn deze centrale spelers verbonden met andere organisaties in het veld? Hoe verhouden burgers en ambtenaren zich tot de spelers in het veld? Waar moet het netwerk versterkt moet worden en waar kan de gemeente als speler terugtreden? Selectie van lopende projecten: Enschede Zuid, Almelo, ROC van Twente, TC/Tubantia Een open innovatie community van (praktijk)onderzoekers over social media kwesties in het publieke domein.

9 Beleidswetenschappen De UT kent op het terrein van Beleidswetenschappen een groot aantal onderzoeksgroepen. Prof. Ariana Need zal voor vragen rond beleidsimplementatie en beleidsinformatie rond de transitie in het sociale domein als contactpersoon optreden. Het Institute for Governance Studies Het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving Naam Titel adres Faculteit/Dienst Ariana Need prof dr Faculteit Management en Bestuur (MB) Telefoonnr Bij geen gehoor Postadres MB (Ravelijn) Postbus AE Enschede NICIS: Versterking van de sociale structuur via wijkcoaches en andere vormen van frontlijnsturing. In samenwerking met de UT, een aantal Overijsselse gemeenten en jeugdzorgorganisaties. ZONMW: Academische Werkplaatsen Jeugd Twente : Versterking van zorg voor kwetsbare kinderen

Workshop Verbinden van onderzoek, praktijk en beleid

Workshop Verbinden van onderzoek, praktijk en beleid Workshop Verbinden van onderzoek, praktijk en beleid Congres Jeugd in Onderzoek 19 maart 2012 Anna Lichtwarck-Aschoff (Inside-Out) Lucienne van Eijk (C4Youth) Marlie Cerneus (AWJTwente) Programma Academische

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

professionals in ontwikkeling

professionals in ontwikkeling www.ambiq.nl professionals in ontwikkeling [ samen werken aan innovatie ] Door onze krachten te bundelen kunnen we de kwaliteit van de zorg verder ontwikkelen, versterken we onze strategische positie en

Nadere informatie

Kenniscentrum Risicomanagement

Kenniscentrum Risicomanagement Deskundigheid op het gebied van veiligheid High Tech Human Touch Samenwerking Het is de ambitie van het om opdrachtgevers, zoals bedrijven, overheden, nationale en internationale organisaties, te ondersteunen

Nadere informatie

Sturen op kwaliteit. Theorie en praktijk. Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap

Sturen op kwaliteit. Theorie en praktijk. Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap Sturen op kwaliteit Theorie en praktijk Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap Opbouw verhaal Wat willen we in het jeugdveld Evidence-based werken en vakmensschap Samen lerend doen wat

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek.

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. WGV Oost Deventer, 20 maart 2013 Attie Valkenburg van Roon, projectleider Master Zorg voor

Nadere informatie

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING 2007 Henk Smeijsters INHOUD Voorwoord... 3 Respondenten... 4 Resultaten Behoefte aan onderzoek... 6 Behoefte aan opleiding

Nadere informatie

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Versie 1, april 2015 SIGRA Netwerk Jeugd GGZ INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 2. Psychische aandoeningen bij de jeugd in cijfers 3. Jeugd GGZ binnen

Nadere informatie

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 Zorginkoop door gemeenten 28-3-2013 3 AGENDA DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Gemeenten

Nadere informatie

Collegereeks DYNAMISCH

Collegereeks DYNAMISCH Professional Learning & Development Executive Education Collegereeks DYNAMISCH EN STRATEGISCH TRANSFORMEREN in het Sociale Domein Locatie: Amersfoort Collegereeks DYNAMISCH EN STRATEGISCH TRANSFORMEREN

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Inhoud workshop Hoe is het allemaal begonnen? Het onderzoek Procesbeschrijving (zoektocht

Nadere informatie

Visie op TripiO 2014-2017

Visie op TripiO 2014-2017 Visie op TripiO 2014-2017 Met de transitie worden verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de geïndiceerde jeugdzorg naar de gemeentes overgeheveld. Naast de taken die gemeenten al hebben op het terrein

Nadere informatie

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren De laatste inzichten in de preventie van jeugdcriminaliteit Programma Ochtendprogramma Voor het ochtendprogramma in de Grote Zaal

Nadere informatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie ACHTERGRONDINFORMATIE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR 15 MEI 2008 1. Inleiding

Nadere informatie

inleiding refereeravond

inleiding refereeravond 8-5-2014 inleiding refereeravond 11-09-08 2 Doel refereeravond Overdragen van kennis en inzichten; publieke verantwoording > deze inleiding > workshops Interactie en dialoog > veldraadpleging 8-5-2014

Nadere informatie

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek)

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Wat is de GIZ- methodiek? De GIZ-methodiek is een innovatieve, integrale taxatiemethodiek waarmee de professional de krachten, ontwikkel-

Nadere informatie

DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG?

DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG? K E N NISPLATFORM sociaal domein NOORD-HOLLAND DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG? Samen bouwen aan een stevige kennisinfrastructuur ONZE MISSIE Het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland

Nadere informatie

mastertrack Governance & Law in Digital Society

mastertrack Governance & Law in Digital Society Bijlage 2 Samenvatting aanvraag nevenvestiging mastertrack Governance & Law in Digital Society Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Fryslân 1 Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking

Nadere informatie

Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool

Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Koen Lemmink (l) en Johan de Jong. Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Een twaalftal studenten zit rond een grote tafel in één van

Nadere informatie

Adriaan Visser, assitant lector

Adriaan Visser, assitant lector Adriaan Visser, assitant lector Kenniscentrum Zorginnovatie, Lectoraat transities in zorg, Hogeschool Rotterdam a.p.visser@hr.nl en adriaan.visser@planet.nl Daarover is onderzoek gedaan! Betreft m.n.

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 AGENDA De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Het speelveld De spelers Het spel De spelregels De opgave Inkopen van zorg Enkele modellen Enkele

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving?

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Leer- en ontwikkeltraject Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marja Jager-Vreugdenhil & Eelke Pruim @SamenViaa Deze workshop: - Over Wmo-werkplaats

Nadere informatie

Digitale JGZ dossiers

Digitale JGZ dossiers Digitale JGZ dossiers Stand van Zaken en Toekomst Kenniskring Jeugdgezondheidszorg (26.05.2008) Evert Obdeijn Regiobegeleider VNG www.vng-digitaaljgz.nl Agenda Uitgangssituatie Regierol gemeente Implementatieproject

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

Nadere informatie

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa Maatschappelijke Impact van Praktijkgericht Onderzoek Parallelsessie 27 juni 2019, Rotterdam Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012 Opzet, bevindingen en resultaten Lies Korevaar, lector Rehabilitatie Overzicht Aanleiding Wmo-werkplaatsen Opzet Wmo-werkplaats Groningen- Drenthe Activiteiten

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Samenwerken voor kwaliteit

Samenwerken voor kwaliteit Samenwerken voor kwaliteit Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Groningen 26 mei 2016 E-mail: t.vanyperen@nji.nl Twitter: @tomvanyperen De verandering: oude jeugdstelsel GGD (S)MW Vroege

Nadere informatie

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Prof.dr. Jan Telgen 1, Niels Uenk MSc 2 De Universiteit Twente en het Public Procurement Research Centre 3 (PPRC) hebben de mate van innovatie in recente

Nadere informatie

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135 Inhoud 1 Inleiding 11 1.1 Jeugdzorg en jeugdbeleid 11 1.2 Leeftijdsgrenzen 12 1.3 Ordening van jeugdzorg en jeugdbeleid 13 1.3.1 Algemeen jeugdbeleid 14 1.3.2 Specifiek gemeentelijk jeugdbeleid 14 1.3.3

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing Nieuwe opleiding is): Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1 Verplaatsing bestaande opleiding Nevenvestiging

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking: klaar voor de toekomst?

Intergemeentelijke samenwerking: klaar voor de toekomst? LECTORAAT I-THORBECKE Intergemeentelijke samenwerking: klaar voor de toekomst? Samenvatting verkennend onderzoek, februari 2013. KENNIS EN BEDRIJF Lectoraat i-thorbecke LECTORAAT I-THORBECKE Intergemeentelijke

Nadere informatie

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW De publieke

Nadere informatie

WIJZER informatie delen

WIJZER informatie delen WIJZER informatie delen Wat is het goede om te doen voor dit kind? Wat kan ik goed voor mezelf verantwoorden Afwegen juridisch kader: wet- en regelgeving Afwegen beroepsstandaard AW Kindermishandeling

Nadere informatie

Factsheet Competenties Ambtenaren

Factsheet Competenties Ambtenaren i-thorbecke Factsheet Competenties Ambtenaren Competenties van gemeenteambtenaren - nu en in de toekomst kennis en bedrijf Gemeenten werken steeds meer integraal en probleemgestuurd aan maatschappelijke

Nadere informatie

Kader notitie Academische werkplaats

Kader notitie Academische werkplaats Kader notitie Academische werkplaats Het UWV en het KCVG hebben gekozen voor de Academische Werkplaats als samenwerkingsvorm tussen universiteit en UWV-regio om de doelstelling van academisering te bereiken.

Nadere informatie

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein 2015 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Marian van Leeuwen 19 november 2012 Doelen JGZ (bron NCJ) 1. preventieve gezondheidszorg bieden aan alle kinderen in Nederland van 0-19 jaar. 2. De lichamelijke, psychische,

Nadere informatie

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 AGENDA De veranderende situatie voor gemeenten Attentiepunt: substitutie Inkopen van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 839 Jeugdzorg Nr. 75 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid ZonMw Programma Academische Werkplaatsen Dr. Marijke Janssens Utrecht, 15 juni 2006 Doel: het structureel versterken en verankeren van vraaggestuurde

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Leren van en met elkaar

Leren van en met elkaar Leren van en met elkaar Leer- en Innovatie- Netwerk (LIN) Een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden

Nadere informatie

Werken in trajecten bij jeugdhulp

Werken in trajecten bij jeugdhulp Werken in trajecten bij jeugdhulp Jos Baecke Marianne Welmers-van de Poll Jack de Swart Intro In 2008 heeft de provincie Overijssel geconcludeerd dat de destijds gehanteerde sturing van de provinciale

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Werkplaats C4Youth van start een impressie van de startconferentie door vier scholieren. Maart 2010

Werkplaats C4Youth van start een impressie van de startconferentie door vier scholieren. Maart 2010 Werkplaats C4Youth van start een impressie van de startconferentie door vier scholieren. Maart 2010 Succes in de zorg voor kinderen en jeugd in Noord-Nederland begint hier vandaag met u, met de oneindige

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische jeugdhulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders.

Nadere informatie

Zuid-Limburgse Jeugd-GGZ

Zuid-Limburgse Jeugd-GGZ Zuid-Limburgse Jeugd-GGZ Contactgegevens Dr. Daan Westra Duboisdomein 30, 6229 GT, Maastricht Tel.nr: 043-388 17 31 Email: d.westra@maastrichtuniversity.nl https://hsr.mumc.maastrichtuniversity.nl/ Onderzoeksteam

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden 1 gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 2 Agenda informatiebijeenkomst gemeente- en adviesraden Agenda Duur Tijd 1 Welkom en programma

Nadere informatie

nieuwe werkvormen voor zorg en welzijn

nieuwe werkvormen voor zorg en welzijn WMO-WERKPLAATS TWENTE nieuwe werkvormen voor zorg en welzijn Editie 6 oktober 2012 Dit is de zesde en laatste nieuwsbrief over het programma Wmo-werkplaats Netwerkregie Twente. De nieuwsbrieven hebben

Nadere informatie

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Januari 2014 Centraal kantoor Groningen Koeriersterweg 26a 9727 AC Groningen Postbus 1346 9701 BH Groningen T 050-527 45 00 E

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010)

Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010) AH 740 2010Z13219 Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010) 1 Bent u bekend met nieuw onderzoek van Michigan State University

Nadere informatie

Junior Wmo-professionals met open blik

Junior Wmo-professionals met open blik Kennis van de Overheid Junior Wmo-professionals met open blik Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo www.healthyageing.net Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo Symposium CoE HA Docenten mbo en hbo Assen, 3 februari 2016 Healthy Ageing Active and Healthy

Nadere informatie

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per 1 januari

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Technologie in de zorg. Een gezamenlijk programma van HsZuyd en UM

Technologie in de zorg. Een gezamenlijk programma van HsZuyd en UM Technologie in de zorg Een gezamenlijk programma van HsZuyd en UM Dit praatje Iets over mezelf Waarom een programma rond technologie in de zorg? Wat doen wij in Heerlen en hier? Voorbeelden van huidige

Nadere informatie

Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen. Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider)

Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen. Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider) Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider) november 2018 Aanleiding Heerlen meegedaan aan Landelijk onderzoeksprogramma Healthy

Nadere informatie

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen www.pwc.com Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel Inleiding Wiel Janssen Curriculum Wiel janssen: 35 jaar ervaring aan de voorkant van de Jeugdzorg

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Jeugdzorg dichtbij? Evaluatie pilots ambulante jeugdzorg zonder indicatie. Provincie Gelderland. Provincie Gelderland

Jeugdzorg dichtbij? Evaluatie pilots ambulante jeugdzorg zonder indicatie. Provincie Gelderland. Provincie Gelderland Provincie Gelderland Regio Noord-Veluwe & Regio Nijmegen Jeugdzorg dichtbij? Evaluatie pilots ambulante jeugdzorg zonder indicatie Provincie Gelderland Dock4 & Organisatieadvies in Zorg Lotte Vermeer /

Nadere informatie

Intermetzo, speciaal voor meervoudige complexe vraagstukken. Onvoorwaardelijk, ook in uw regio.

Intermetzo, speciaal voor meervoudige complexe vraagstukken. Onvoorwaardelijk, ook in uw regio. Kinderen en jongeren met meervoudige complexe problemen kunnen niet altijd alleen vanuit de eersteen tweedelijnszorg worden geholpen. Wij geven ouders, familie, school, het sociale netwerk en collega-organisaties

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 AGENDA Attentiepunten Inkopen van zorg Enkele modellen Met voor- en nadelen 2 ATTENTIEPUNTEN 3

Nadere informatie

Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein

Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein Aanbestedingsrecht Cursussen & Opleidingen UU Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein Hoe contracteren gemeenten succesvol zorgverleners in het sociaal domein? Welke mogelijkheden hebben

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

SAMEN (BLIJVEN) LEREN

SAMEN (BLIJVEN) LEREN SAMEN (BLIJVEN) LEREN De casus als kapstok voor integraal (leren) werken in het sociaal wijkteam Workshop/Presentatie voor Congres Lerend Transformeren TNO 8 april 2019 door Margo te Roller PROGRAMMA Ff

Nadere informatie

Het kwaliteitsmodel. Klik!

Het kwaliteitsmodel. Klik! Het kwaliteitsmodel Gemeenten beschikken over veel cijfers, maar het is vaak ingewikkeld om de effecten en maatschappelijke resultaten van het jeugdbeleid echt goed in beeld te krijgen. Het blijkt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord

Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord In dit stappenplan wordt het projectplan dat bij VWS is ingediend uitgewerkt in een stappenplan. Allerlei inhoudelijk beschrijvingen worden hier weggelaten.

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Management in Zorg deeltijd 2016-2017 Titel Startopdracht 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode GZO-1.D-STRT1-14 1.2

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Jeugdbeleid Amsterdam en Introductie NEJA

Jeugdbeleid Amsterdam en Introductie NEJA Jeugdbeleid Amsterdam en Introductie NEJA Dr. Germie van den Berg Coördinator NEJA, Gemeente Amsterdam Programmaleider (Kosten)effectiviteit en Integrale Jeugdhulp NJi 23 maart 2018, Gastcollege op UvA

Nadere informatie

Contouren van een nieuw jeugdstelsel

Contouren van een nieuw jeugdstelsel Contouren van een nieuw jeugdstelsel Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Utrecht 26 mei 2011 te Den Haag t.vanyperen@nji.nl Huidige jeugdstelsel (vereenvoudigd) Zie ook: www.nji.nl

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 2 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 3 6 Thema s 1. Wat is er aan de hand? Welke dynamiek

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Wijkteams als living lab

Wijkteams als living lab Ondersteuningsprogramma Wijkteams als living lab Een ondersteuningsprogramma voor het najaar van 2014 gericht op samenwerkende professionals van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling in nieuw te vormen

Nadere informatie

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Aangenaam kennis te maken Via dit overzicht laten wij u graag nader kennis maken met de medewerkers en activiteiten van de Academische Werkplaats Publieke

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

17. Sociale kaart Overijssel

17. Sociale kaart Overijssel 17. Sociale kaart Overijssel Landelijke telefoonnummers: Advies en Meldpunt Kindermishandeling 0900-1231230 Kindertelefoon 0800-0432 Landelijk Bureau Slachtofferhulp 0900-0101 Transact (seksueel geweld)

Nadere informatie

Graduate School of Child Development and Education Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding

Graduate School of Child Development and Education Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding Graduate School of Child Development and Education Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding Mastertraject Pedagogische Wetenschappen http://www.uva.nl/onderwijs/master/masteropleidingen/content/pedagogische-wetenschappen-preventieve-jeugdhulp-en-opvoeding/preventieve-jeugdhulp-en-opvoeding.html

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG

Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (AMHK) Het programmateam De eerste producten voor gemeenten Advies- en meldpunt huiselijk geweld

Nadere informatie

Wij werken samen in FACT, Jeugdkwartier, Alert4you

Wij werken samen in FACT, Jeugdkwartier, Alert4you Kimberley In elk nummer leest u het verhaal van een kind of jongere. Deze keer is dat de 6-jarige Kimberley uit Hengelo. 4 Burgemeester Enschede eet mee met pleeggezin 5 Wij werken samen in FACT, Jeugdkwartier,

Nadere informatie

Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers

Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers 8 & 9 maart 2018 te gemeente Twenterand WELKOM BIJ HET KENNISPLATFORM VOOR GEMEENTEMANAGERS De lokale overheid beweegt zich in een dynamisch

Nadere informatie

OMGAAN MET ALS MEER- SCHALIG- HEID GEMEENTEN OPDRACHT- GEVER ESSAY

OMGAAN MET ALS MEER- SCHALIG- HEID GEMEENTEN OPDRACHT- GEVER ESSAY GEMEENTEN OMGAAN MET ALS MEER- OPDRACHT- SCHALIG- GEVER HEID Straks zijn gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg en het welzijn van haar inwoners. Zij moeten dan diensten voor begeleiding,

Nadere informatie

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Scheiding: een groeiend maatschappelijk probleem Meer problemen in ontwikkeling

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals.

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals. het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership www.hetzijlstracenter.nl Big data in de publieke sector Leergang voor ervaren public controllers en professionals Big data in de publieke

Nadere informatie