Duurzaam beleggen, we worden er allemaal beter van!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaam beleggen, we worden er allemaal beter van!"

Transcriptie

1 Duurzaam beleggen, we worden er allemaal beter van!

2 Duurzaamheid, het belangrijkste thema van de 21ste eeuw Vanwege de steeds grotere zorgen over de toekomst van onze planeet denkt en handelt onze samenleving steeds meer op een duurzame manier. Er is sprake van een mentaliteitsverandering en in ons dagelijks doen en laten houden we dan ook meer en meer rekening met de ecologische en maatschappelijke gevolgen. De Verenigde Naties hebben doelstellingen voor duurzame ontwikkeling vastgelegd (Sustainable Development Goals) die ze op de mondiale agenda voor duurzame ontwikkeling hebben gezet. Het is aan de lidstaten van de Verenigde Naties om deze doelstellingen op te nemen in hun nationaal beleid. Duurzaamheid neemt dus een belangrijke plaats in binnen bedrijven, niet alleen om risico s beter te beheren, maar ook om hun winst veilig te stellen, hun naam hoog te houden,... Bedrijven die duurzaamheid in hun strategie en cultuur integreren, zullen in de toekomst meer kansen krijgen. Deze stap en veranderingen in het consumenten- en beleggersgedrag sporen ondernemingen ook aan om meer rekening te houden met maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Duurzame ontwikkeling is een zeer ruim begrip. Het is echter `gecodificeerd door de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties inzake duurzame ontwikkeling. Deze doelstellingen zijn in feite multidisciplinaire oplossingen voor s werelds belangrijkste maatschappelijke en ecologische uitdagingen voor de komende decennia. Strategieën op staats-, bedrijfs- of zelfs burgerniveau ter bevordering van duurzame ontwikkeling kunnen dan ook aan deze 17 doelstellingen worden getoetst. De doelstellingen worden met name toegepast door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om haar aanbevelingen op het gebied van duurzame ontwikkeling uit te werken.

3 Wat betekent duurzaamheid voor ING? Ook voor ING is duurzaamheid een belangrijk thema. Als bank, onderneming en lid van onze samenleving heeft ING een actieve rol te vervullen. Onze duurzaamheidsinitiatieven dragen bij aan de ontwikkeling van een zelfredzame en koolstofarme maatschappij. Enkele voorbeelden van de betrokkenheid van ING als onderneming: 1. Voor de maatschappij Digitaliseringsworkshops: Onze klanten ondersteunen op het gebied van digitalisering. Mecenaatsfonds van ING bij de Koning Boudewijnstichting: Jongeren, bejaarden, startups en lokale verenigingen helpen hun kennis en vaardigheden uit te breiden zodat ze in staat zijn om verantwoorde financiële beslissingen te nemen. Power for Youth (internationaal samenwerkingsverband met UNICEF): De sociale en financiële autonomie van jongeren verbeteren door geld in te zamelen via allerlei acties, zoals bijvoorbeeld de Run for Youth-race, die voor onze medewerkers wordt georganiseerd. 2. Voor het milieu In onze gebouwen: 95% van het elektriciteitsverbruik is hernieuwbaar; afvalreductie en recycling; zuinig omgaan met water, ITapparatuur, energie en papier. Stimulering van milieuvriendelijk vervoer voor het personeel: fietsen, carpoolen, elektrische auto s, openbaar vervoer, enzovoort. Tussen 2014 en 2017 hebben we onze CO 2 -uitstoot met 37% teruggedrongen. ING en duurzame ontwikkeling in feiten en cijfers Sustainalytics ING Groep stond in 2017 in de top- 10 van meest duurzame banken ter wereld op een totaal van 341 banken (op basis van onderzoek en analyses op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur). Score : 85/100 Dow Jones Sustainability Index ING Groep stond op een uitstekende plaats in de Dow Jones Sustainability Index van In deze index worden beursgenoteerde bedrijven opgenomen die met hun economische, ecologische en maatschappelijke activiteiten de beste resultaten behalen. Score : 89/100 (Andere banken halen gemiddeld 58.) Carbon Disclosure Project ING Groep stond in 2016 op de Climate A-list van het Carbon Disclosure Project. Op die lijst komen 193 bedrijven voor die zich inzetten in de strijd tegen klimaatverandering. De groep heeft de hoogst mogelijke score behaald en is voor zijn uitstekende milieucommunicatie beloond met een Euronext/CDP Leadership Award. Volunteering days: Onze medewerkers aanmoedigen om een dag vrijwilligerswerk te doen. In 2017 maakten meer dan 1000 ING-medewerkers tijd vrij voor verschillende verenigingen in heel België. Maar als bank kunnen we natuurlijk nog veel meer doen. We hebben de mogelijkheid, de capaciteit en de verantwoordelijkheid om onze samenleving op een positieve en duurzame manier te veranderen. Daarom stimuleren we initiatieven van particulieren en bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door hen duurzame financieringsoplossingen aan te bieden. En dat is niet alles: ING biedt ook de mogelijkheid om te beleggen in bedrijven die zich onderscheiden door hun duurzaam ontwikkelingsbeleid.

4 Wat verstaan we onder duurzaam beleggen? Duurzaam beleggen wordt steeds belangrijker Als consument neemt u uw verantwoordelijkheid al door voor duurzame producten te kiezen of uw afval te sorteren. Maar ook als belegger kunt u een rol spelen in de duurzame ontwikkeling van de samenleving. Door te kiezen voor duurzame beleggingsalternatieven beloont u bedrijven en landen (overheden) die beter presteren op het gebied van duurzaamheid en moedigt u andere aan hetzelfde te doen. Duurzame ontwikkeling is een zeer ruim begrip en niet altijd even eenvoudig uit te drukken in cijfers. Een term die professionele beleggers vaak gebruiken om de duurzaamheid van een belegging te beoordelen, is ESG. ESG is de afkorting van Environmental, Social & Governance : Het criterium Environmental (milieu) verwijst naar de betrokkenheid van bedrijven op het gebied van milieubescherming. Het criterium Social (maatschappelijk) verwijst naar de relatie van een bedrijf met de persoon. Daarbij gaat het niet alleen om mensenrechten, maar vooral om de belangrijke relatie van een bedrijf met zijn medewerkers en leveranciers. Het criterium Governance (bestuur) heeft betrekking op het bestuur van een onderneming, het beloningsbeleid van een onderneming en de rechten van aandeelhouders maar ook van bredere stakeholdergroepen, zoals belastingbetalers. Niet alleen bedrijven worden beoordeeld op basis van deze ESG-criteria, ook de duurzaamheidsstrategie van landen (overheden) worden ermee onder loep genomen.

5 Uitsluiting betekent dat u niet belegt in bedrijven die het niet zo nauw nemen met de ESG-regels of die actief zijn in controversiële sectoren zoals de wapen-, tabaks- of kolenindustrie. Bij best-in-class (de beste in hun klasse) belegt u in bedrijven die ten opzichte van hun concurrenten de beste ESG-scores kunnen voorleggen. Bij actief aandeelhouderschap is de belegger als aandeelhouder in continu overleg met het bedrijf. Een ESG-fondsbeheerder bepleit de ESG-waarden op algemene vergaderingen van ondernemingen en bespreekt deze waarden met het management om de onderneming te stimuleren nog duurzamer te worden. Hoe kiest u de duurzame belegging die het best bij u past? U kunt op verschillende manieren beleggen en daarbij de ESG-criteria respecteren. De belangrijkste manieren zijn: uitsluiting, best-in-class en actief aandeelhouderschap. De meeste fondsen zijn een combinatie van deze benaderingen, wat we bij ING ondersteunen. Ons duurzaam beleggingsbeleid is er namelijk op gericht bedrijven en beleggers aan te moedigen om duurzame ontwikkeling een belangrijkere rol te laten spelen in hun activiteiten en keuzes. Met onze duurzame beleggingsoplossingen willen we beleggers in staat stellen bij te dragen aan duurzame verandering. Duurzaam beleggen rendeert ook Over beleggingen waarbij aan de ESG-criteria wordt voldaan, bestaat een hardnekkig vooroordeel: duurzaam beleggen zou ten koste gaan van financieel rendement. Niets is minder waar. We zijn ervan overtuigd dat ook dit soort beleggingen in de toekomst meerwaarde kunnen opleveren. Bedrijven en landen (overheden) die rekening houden met alle stakeholders in de samenleving zullen daar op lange termijn de vruchten van plukken. Net als bij de traditionele methode moeten beleggingen echter altijd worden gekozen via een degelijk en structureel selectieproces. We wijzen er dan ook op dat duurzame beleggingen, net als alle andere soorten beleggingen, risico s met zich meebrengen en -afhankelijk van het product- geen gewaarborgd kapitaal bieden. De ING-duurzaamheidstest Bij ING selecteren we al jaren uiterst zorgvuldig en via een uniek selectieproces de beste duurzame fondsen. Daarbij letten we op drie aspecten: duurzaamheid, rendement en risico. We controleren deze aspecten in vier stappen. 1. Een analyse van de geschiedenis van het fonds, gericht op rendement, risico en beheer. 2. Een uitgebreide vragenlijst over de duurzaamheid en het beheer van zowel de fondsbeheerder als het fonds. 3. Gesprekken met de fondsbeheerder over het beleggings- en duurzaamheidsbeleid. 4. Een permanente controle van het geselecteerde fonds op rendement, risico, duurzaamheid en andere kwalitatieve aspecten, zoals de samenstelling van het beheerteam en het beleggingsproces. Alleen fondsen die op deze ING-duurzaamheidstest minimaal bovengemiddeld scoren fondsen die bij de beste 50 % horen (de tweede stap) en die aan de duurzaamheidscriteria voldoen komen in aanmerking om opgenomen te worden in ons duurzame beleggingsuniversum.

6 De duurzame beleggingsoplossingen van ING Bij ING kunt u op verschillende manieren duurzaam beleggen: 1. Een duurzame totaaloplossing 2. Een assortiment duurzame beleggingsfondsen Een totaaloplossing is bijvoorbeeld een dakfonds (fonds van fondsen). Zo kunt u bij ING beleggen in een selectie van de beste duurzame fondsen in de markt die samen garant staan voor een internationale spreiding over drie activaklassen (aandelen, obligaties en cash). Met behulp van onze duurzaamheidstest selecteren we uiterst zorgvuldig fondsen voor u op basis van duurzaamheid, rendement en risico. Als u voor deze oplossing kiest, volgt u ook meteen de beleggingsstrategie van ING België. U kunt ook beleggen in een van de duurzame beleggingsfondsen uit ons aanbod van vijf externe fondsbeheerders met wie ING samenwerkt. Deze fondsen, die in de ING-duurzaamheidstest allemaal bovengemiddeld scoren, zijn aangegeven in een aparte categorie op onze website met ING-fondsen. Bij ING willen we de mogelijkheid bieden om te beleggen in een compleet assortiment duurzame beleggingsfondsen.

7 Wilt u meer weten, hebt u vragen of wilt u een gesprek met een van onze experts? Neem dan contact op met uw vaste gesprekspartner of uw ING-kantoor. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze site ing.be/duurzaam-beleggen Dit document is een commercieel document, opgesteld en verdeeld door ING Private Banking, een commerciële afdeling van ING België. Die werd louter ter informatie opgesteld en bevat geen beleggingsaanbevelingen in de zin van de wetgeving met betrekking tot marktmisbruik of geen gepersonaliseerde aanbevelingen in de zin van de MiFID II reglementering. De inhoud ervan berust op betrouwbaar geachte informatiebronnen. ING België, of om het even welke vennootschap van ING Groep, zijn kaderleden, bestuurders of werknemers, geven geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie, waarborg of attest omtrent de juistheid of volledigheid van de verstrekte informatie in het notoriëteit-gedeelte van de presentatie en over de geschiktheid van de instrumenten voor de cliënt. Ze aanvaarden onder geen enkele vorm enige resultaatsverbintenis met betrekking tot de vermelde instrumenten. De hier meegedeelde informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De effectieve resultaten, prestaties en gebeurtenissen kunnen wezenlijk afwijken van wat in deze publicatie is vermeld. Die verschillen kunnen worden verklaard door tal van factoren, waaronder (i) de algemene economische conjunctuur op de markten waarin ING hoofdzakelijk actief is; (ii) de globale prestatie van de financiële markten, inclusief die van de groeimarkten; (iii) de renteniveaus en de schommelingen daarin; (iv) de wisselkoersen; (v) de concurrentiefactoren in het algemeen; (vi) de evolutie van de wetten, met name op fiscaalgebied, en de reglementen en (vii) de eventuele veranderingen in het beleid van de regeringen en/of de regelgevende instanties. Beleggers dienen te beseffen dat op de vermelde producten en financiële instrumenten specifieke voorwaarden van toepassing zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande toestemming van de houder van het auteursrecht is het niet toegestaan om enig deel van deze publicatie in om het even welke vorm of op om het even welke wijze(mechanisch, door middel van fotokopie, opname of anderszins) te kopiëren, op te slaan in een informatiesysteem of te verzenden. De hierboven vermelde bepalingen ontslaan noch ING België, noch haar kaderleden, bestuurders of werknemers, van hun aansprakelijkheid bij ernstige nalatigheid. ING België nv Bank/Kredietgever Marnixlaan 24, B-1000 Brussel RPR Brussel Btw: BE BIC: BBRUBEBB IBAN: BE Verzekeringsmakelaar ingeschreven bij de FSMA onder het nummer 12381A Verantwoordelijke uitgever: Marie-Noëlle De Greef, Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel Editing Team & Graphic Studio Marketing ING Belgium N 09/18

Wat is duurzaamheid en hoe kunt u duurzaam investeren

Wat is duurzaamheid en hoe kunt u duurzaam investeren Wat is duurzaamheid en hoe kunt u duurzaam investeren ING België Finance Avenue 17 november 2018 Waarom zijn economen geïnteresseerd in duurzaamheid? Philippe Ledent Economic Research ING België November

Nadere informatie

Kronos. De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers. ing.be/privatebanking

Kronos. De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers. ing.be/privatebanking Kronos De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers ing.be/privatebanking In Home'Bank en de ING Smart Banking-app volg ik dagelijks de prestaties van mijn Kronos-portefeuille op. Makkelijk,

Nadere informatie

Beleggingsadvies. Een formule waarbij ik zelf de touwtjes in handen hou. En u? En u? ing.be/privatebanking. Private Banking 1

Beleggingsadvies. Een formule waarbij ik zelf de touwtjes in handen hou. En u? En u? ing.be/privatebanking. Private Banking 1 Beleggingsadvies Een formule waarbij ik zelf de touwtjes in handen hou ing.be/privatebanking En u? En u? Private Banking 1 In Home'Bank volg ik dagelijks de waarde van mijn portefeuille op. ING Private

Nadere informatie

Gepersonaliseerd discretionair beheer

Gepersonaliseerd discretionair beheer Gepersonaliseerd discretionair beheer Mijn vermogensbeheer op maat vind ik bij ING Private Banking ing.be/privatebanking Private Banking 1 Ik vertrouw op mijn persoonlijke beheerder voor het beheer van

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Versie april 2018 Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van de rekening 4 3.

Nadere informatie

Kronos. De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers. ing.be/privatebanking. 2014 Private Banking 1

Kronos. De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers. ing.be/privatebanking. 2014 Private Banking 1 Kronos De oplossing van ING Private Banking voor veeleisende beleggers ing.be/privatebanking 2014 Private Banking 1 In Home'Bank volg ik dagelijks de prestaties van mijn Kronos-portefeuille op. Makkelijk,

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden via Business Bank

Opladen van XML bestanden via Business Bank Opladen van XML bestanden via Business Bank Versie april 2018 Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van

Nadere informatie

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Kunnen beleggers tegelijk financieel rendement behalen én een positieve invloed uitoefenen op milieu, mens en maatschappij? Impactbeleggen maakt dit

Nadere informatie

Overzicht van kosten en lasten van financiële instrumenten

Overzicht van kosten en lasten van financiële instrumenten Overzicht van kosten en lasten van financiële instrumenten Introductie Beste cliënt, In dit document vindt u een overzicht van de kosten, lasten en taksen met betrekking tot transacties en diensten op

Nadere informatie

beleggen BPL pensioen belegt maatschappelijk verantwoord

beleggen BPL pensioen belegt maatschappelijk verantwoord beleggen BPL pensioen belegt maatschappelijk verantwoord hoe belegt BPL Pensioen Ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid BPL Pensioen wil een duurzaam en betrouwbaar pensioenfonds zijn dat de

Nadere informatie

Beleid. Verantwoord beleggen in de financiële sector

Beleid. Verantwoord beleggen in de financiële sector Beleid Verantwoord beleggen in de financiële sector September 2017 Inhoud 1 Introductie 3 2 ESG-beleid voor de Financiële Sector 4 INHOUD 2 1 Introductie ACTIAM is dé verantwoorde fonds- en vermogensbeheerder

Nadere informatie

Ceres. Een transparante aanpak volledig afgestemd op uw beleggingsprof iel. ing.be/privatebanking

Ceres. Een transparante aanpak volledig afgestemd op uw beleggingsprof iel. ing.be/privatebanking Ceres Een transparante aanpak volledig afgestemd op uw beleggingsprof iel ing.be/privatebanking Mijn ING Private Banker brengt mijn persoonlijke situatie en voorkeuren in kaart. Zo weet ik dat mijn portefeuille

Nadere informatie

Kronos: dynamisch beheer van rendement en van risico

Kronos: dynamisch beheer van rendement en van risico Kronos: dynamisch beheer van en van risico Uw behoeften Het beheer van uw vermogen delegeren Beleggen in een performant beheer dat de risicosverhouding optimaliseert Eenvoud: geen details nodig over elke

Nadere informatie

Duurzaam beleggen. Een kleine positieve verandering bij een beursgenoteerde onderneming heeft een mondiale impact.

Duurzaam beleggen. Een kleine positieve verandering bij een beursgenoteerde onderneming heeft een mondiale impact. Duurzaam beleggen Een kleine positieve verandering bij een beursgenoteerde onderneming heeft een mondiale impact. Triodos Investment Management bv, dochteronderneming van Triodos Bank nv, is de beheermaatschappij

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beleid voor verantwoord beleggen

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beleid voor verantwoord beleggen Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Beleid voor verantwoord beleggen Inhoudsopgave 1. Doel van verantwoord beleggen... 3 2. De pijlers van het beleid voor verantwoord beleggen... 3 3. Integratie

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Beleggen en de uitstoot van broeikasgassen 1 WAAROM MEET ACTIAM DE CO 2 -UITSTOOT VAN HAAR BELEGGINGEN? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

ING Life Personal Protected 1

ING Life Personal Protected 1 ING Life Personal Protected 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23), behorende tot het productengamma Secure Invest van ING Life Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Nadere informatie

Jaarvergadering 2018

Jaarvergadering 2018 Jaarvergadering 2018 Agenda 1. Opening 2. Verslag beheerder over 2017 3. Organisatiestructuur 4. Vaststelling jaarrekening 2017 5. Decharge beheerder 6. Rondvraag 7. Sluiting Verslag beheerder 2017 Meesman

Nadere informatie

Beleid Duurzaam Beleggen Bpf Bakkers

Beleid Duurzaam Beleggen Bpf Bakkers 7 juli 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie op duurzaam beleggen...... 4 3. Beleid... 5 3.1 Reikwijdte beleid 5 3.2 Uitsluitingenbeleid 5 3.3 Stembeleid 7 3.4 Selectie externe vermogensbeheerders 8 3.5

Nadere informatie

Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen!

Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen! Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen! Uw rekeningen online beheren? Da s heel wat meer dan alleen uw saldo controleren! U weet hoe dat gaat: u staat s morgens op, van het een

Nadere informatie

BIL Classic Traditioneel discretionair beheer

BIL Classic Traditioneel discretionair beheer _ NL PRIVATE BANKING BIL Classic Traditioneel discretionair beheer We hebben dezelfde belangen. Die van u. Private Banking BIL Classic Uw kapitaal wordt belegd in een portefeuille die op een dynamische

Nadere informatie

MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN

MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN Wilt u de voordelen genieten van een belegging in aandelen, obligaties of vastgoed op basis van fondsen, maar laat u de selectie

Nadere informatie

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in KBC Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Corporate Social Responsibility of CSR)

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Waarom meet ACTIAM de CO 2 -voetafdruk van haar beleggingen? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende decennia. Daarom steunt ACTIAM het klimaatakkoord

Nadere informatie

Eerste halfjaarverslag 2018 Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Eerste halfjaarverslag 2018 Maatschappelijk Verantwoord Beleggen eerste halfjaarverslag 2018 maatschappelijk verantwoord beleggen 1 INLEIDING vindt het belangrijk beleggen op een maatschappelijk verantwoorde manier in te richten. Het fundament van het beleid op gebied

Nadere informatie

Impact beleggen: Streven naar een duurzamere wereld met aandacht voor rendement

Impact beleggen: Streven naar een duurzamere wereld met aandacht voor rendement Impact beleggen: Streven naar een duurzamere wereld met aandacht voor rendement Hoe ziet de wereld er in de toekomst uit? Met impactbeleggen streeft NN Investment Partners (NNIP) naar meetbare positieve

Nadere informatie

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Vermogensbeheer met meerwaarde Een vermogen biedt de mogelijkheid om toekomstwensen te vervullen. Voor uzelf én voor de wereld. ASN Vermogensbeheer

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Beleggen en de uitstoot van broeikasgassen 1 WAAROM MEET ACTIAM DE CO 2 -UITSTOOT VAN HAAR BELEGGINGEN? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende

Nadere informatie

Beleggers hebben invloed

Beleggers hebben invloed ING Investment Office Publicatiedatum: 27 oktober 2017, 14.45 uur Bewust beleggen Beleggers hebben invloed Bij ING belegt u altijd met oog voor de maatschappelijke impact van een bedrijf Als belegger heeft

Nadere informatie

Beleid Duurzaam Beleggen. Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd

Beleid Duurzaam Beleggen. Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd Beleid Duurzaam Beleggen Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd 28 maart 2018 1. Inleiding Dit document beschrijft het beleid van Delta Lloyd Pensioenfonds op het gebied van duurzaam beleggen. Het fonds heeft

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Duurzaam beleggen Duurzaamheidsbeleid in één oogopslag: de Nfi

Duurzaam beleggen Duurzaamheidsbeleid in één oogopslag: de Nfi ING Investment Office Publicatiedatum: 5 april 2016, 15.30 uur Duurzaam beleggen Duurzaamheidsbeleid in één oogopslag: de Nfi Sinds 2001 gebruikt ING bij duurzaam beleggen de zelf ontwikkelde Niet-financiële

Nadere informatie

NFI-update 2 e kwartaal 2016

NFI-update 2 e kwartaal 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 30 juni 2016 NFI-update 2 e kwartaal 2016 Voor strategie Duurzaam In deze kwartaalupdate vindt u een beschrijving van de wijzigingen in duurzaamheid van bedrijven

Nadere informatie

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING ING Personal Banking Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING KENT U UW SPAARCAPACITEIT OF HET GLOBALE RENDEMENT VAN UW BELEGGINGSPORTEFEUILLE? KUNT

Nadere informatie

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BLACKROCK IMPACT SCREENS ESG IMPACT Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BlackRock Impact combineert het beste van BlackRock om beleggers te helpen een maatschappelijk én financieel verantwoord rendement

Nadere informatie

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Annemarie van Gaal Ondernemer & financieel deskundige Bob Homan Manager ING Investment Office Amsterdam, 8 oktober 2013 Agenda 1. Wat is beleggen

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 van Pensioenfonds Vervoer Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Jaarverslag Maatschappelijk verantwoord beleggen

Jaarverslag 2017 van Pensioenfonds Vervoer Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Jaarverslag Maatschappelijk verantwoord beleggen Jaarverslag 2017 Maatschappelijk verantwoord beleggen 1 INLEIDING Pensioenfonds Vervoer vindt het belangrijk beleggen op een maatschappelijk verantwoorde manier in te richten. Het fundament van het beleid

Nadere informatie

Aan de basis van onze dienstverlening. ligt een transparant en duurzaam beleid. Hoe gaan we met onze klanten om?

Aan de basis van onze dienstverlening. ligt een transparant en duurzaam beleid. Hoe gaan we met onze klanten om? Because we care Onze missie is het realiseren van beleggingsdoelen voor onze klanten door het leveren van duurzame performance, service en advies. Verantwoord in alles wat we doen, blijven verrassen en

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen NN Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de NN Fondsen wellicht iets voor u. NN Fondsen als een moderne, heldere

Nadere informatie

Informatiedocument segregatie van effectenrekeningen

Informatiedocument segregatie van effectenrekeningen Informatiedocument segregatie van effectenrekeningen Versie 7/5/2019 ING België N.V. Deze kennisgeving houdt verband met ING België N.V. (de Bank of wij ) en al haar kantoren. Doel van dit document Het

Nadere informatie

Tarief van kracht op 1 januari Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden

Tarief van kracht op 1 januari Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief van kracht op januari 09 Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief van kracht op januari 09 Tarief van kracht op januari 09. Aan- en verkoop van effecten. Fondsen

Nadere informatie

11. Bijlage 2: Beleidsdocument Verantwoord Beleggen

11. Bijlage 2: Beleidsdocument Verantwoord Beleggen 11. Bijlage 2: Beleidsdocument Verantwoord Beleggen INLEIDING Wereldwijd wordt meer en meer de gedachte omarmd dat bij beleggen in ondernemingen rekening gehouden moet worden met de gevolgen van het handelen

Nadere informatie

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 4 3. Hoe uw rendement

Nadere informatie

Prestatie Pensioen. Lifecycle onder de loep Alle cijfers zijn per 31/12/ Rendement per leeftijdsgroep (%) (netto)* jaar**

Prestatie Pensioen. Lifecycle onder de loep Alle cijfers zijn per 31/12/ Rendement per leeftijdsgroep (%) (netto)* jaar** Prestatie Pensioen Lifecycle onder de loep Alle cijfers zijn per 31/12/ Het Prestatie Pensioen maakt gebruik van LifeCycle Beleggen van NN Investment Partners. Met LifeCycle Beleggen hebben de specialisten

Nadere informatie

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen ING Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de ING Fondsen wellicht iets voor u. ING Fondsen als een moderne,

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate 2 Rendementen lifecycles Allianz Pensioen Beleggen In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen met het 1-, 3- en

Nadere informatie

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Beleggen is keuzes maken. Hoe weet u als belegger welk type belegging voor u het meest geschikt is? Hoe vindt u het juiste evenwicht tussen rendement

Nadere informatie

LifeCycle Prestatie Pensioen

LifeCycle Prestatie Pensioen LifeCycle Prestatie Pensioen 2018 www.nn.nl Wat houdt LifeCycle Beleggen in? Het maakt gebruik van LifeCycle Beleggen van NN Investment Partners. Met LifeCycle Beleggen hebben de specialisten van NN IP

Nadere informatie

Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater

Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen. Klaar voor de toekomst met. FitVoorLater Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Uw pensioen: u bent zelf aan zet Wilt u later kunnen genieten van een comfortabel pensioen?

Nadere informatie

in het fondsenlandschap Deutsche Bank Knut Huys, CFA Fondsenspecialist

in het fondsenlandschap Deutsche Bank Knut Huys, CFA Fondsenspecialist 5 Trends in het fondsenlandschap Deutsche Bank Knut Huys, CFA Fondsenspecialist 0 Wettelijke bepalingen Deze presentatie is louter informatief en educatief. Ze bevat geen fiscaal of juridisch advies en

Nadere informatie

ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN

ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN www.ing.be 1 2 ADVIES VOOR HET BEHEER VAN UW PORTEFEUILLE 6 DOELSTELLINGEN, RISICO S EN BELEGGINGSHORIZON UW BELEGGERSPROFIEL

Nadere informatie

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN Banque de Luxembourg biedt u haar expertise aan op het gebied van vermogensbeheer. Door ons een

Nadere informatie

DE WEG NAAR UW FINANCIEEL GELUK GAAT WÉL OVER ROZEN

DE WEG NAAR UW FINANCIEEL GELUK GAAT WÉL OVER ROZEN DE WEG NAAR UW FINANCIEEL GELUK GAAT WÉL OVER ROZEN Ontdek de Optima-boeketten. Verantwoordelijke uitgever : Danny De Raymaeker, Keizer Karelstraat 75, 9000 Gent. Copyrights : Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille

ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille 30 januari 2018 Annette van der Krogt Agenda 1. Algemene ontwikkelingen verantwoord beleggen 2. MVB Investment

Nadere informatie

Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden

Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief van kracht op januari 08 Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief van kracht op januari 08 Tarief van kracht op januari 08. Aan- en verkoop van effecten. Fondsen

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

Verantwoord beleggen beleid

Verantwoord beleggen beleid Verantwoord beleggen beleid Samenvatting Waarom verantwoord beleggen? PMT heeft als missie het zorgen voor een betaalbaar, duurzaam en waardevast pensioen voor alle deelnemers in de sector Metaal en Techniek.

Nadere informatie

Infrastructuur 2017 en verder! 30 januari 2018 Harry van den Heuvel Zeist

Infrastructuur 2017 en verder! 30 januari 2018 Harry van den Heuvel Zeist Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Infrastructuur 2017 en verder! 30 januari 2018 Harry van den Heuvel Zeist Inhoudsopgave Ontwikkelingen

Nadere informatie

Investments. Het belang om de portefeuille groen te maken

Investments. Het belang om de portefeuille groen te maken Investments November 2018 Het belang om de portefeuille groen te maken De index MSCI, die de ondernemingen omvat die als doelstelling hebben om hun koolstofemissie te verlagen (index MSCI All Countries

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

P R O F E S S I O N A L S O N LY. SRI Richtlijnen Carmignac Portfolio Grande Europe

P R O F E S S I O N A L S O N LY. SRI Richtlijnen Carmignac Portfolio Grande Europe 1 P R O F E S S I O N A L S O N LY SRI Richtlijnen Carmignac Portfolio Grande Europe ESG vormt een integraal onderdeel van ons beleggingsproces SCREENING VALIDEREN Uitsluitingslijst van Carmignac Verruimde

Nadere informatie

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later.

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Puur voor later. Voor ons is het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. Daar dragen wij graag aan bij met ons verantwoorde beleggingsbeleid.

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

Kleine bedrijven, groot potentieel

Kleine bedrijven, groot potentieel Kleine bedrijven, groot potentieel Het hoorde in 2017 tot de best presterende aandelenfondsen van NN Investment Partners. Dit wapenfeit was zeker geen toevalstreffer: het fonds heeft meerdere mooie jaren

Nadere informatie

DB Private Solutions. Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals. Investeer in uw leven

DB Private Solutions. Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals. Investeer in uw leven DB Private Solutions Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals Investeer in uw leven U delegeert, wij beheren. De voorbije jaren hebben de beursprestaties duidelijk aangetoond dat de markten

Nadere informatie

Nieuwsbericht. 22 januari Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus KA AMSTERDAM.

Nieuwsbericht. 22 januari Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus KA AMSTERDAM. Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Nieuwsbericht 22 januari 2010 Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus 59011 1040 KA AMSTERDAM www.achmeabeleggingsfondsen.nl I N F O R M A T I E M E M O R A N

Nadere informatie

Toelichting op uw jaaroverzicht

Toelichting op uw jaaroverzicht Bedenk je toekomst Toelichting op uw jaaroverzicht Inzicht in uw producten met mijnaegon.nl De visie achter onze beleggingsbeslissingen Toekomstverwachtingen Aegon in de prijzen Inzicht in uw producten

Nadere informatie

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Het doel van de Eerlijke Verzekeringswijzer is om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan te moedigen

Nadere informatie

ESG Rapport Stembeleid. Reaal. 2e halfjaar Public 1

ESG Rapport Stembeleid. Reaal. 2e halfjaar Public 1 ESG Rapport Stembeleid Reaal 2e halfjaar 2018 Public 1 Contents 1 INLEIDING... 3 2 STEMMEN... 4 2.1. Inzicht in stemmen... 4 2.2. Op hoeveel vergaderingen stemde ACTIAM voor Reaal?... 5 3 DISCLAIMER...

Nadere informatie

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail naar private.banking@triodos.nl.

Nadere informatie

FONDS SLUYTERMAN VAN LOO. Formulering van een verantwoord beleggingsbeleid

FONDS SLUYTERMAN VAN LOO. Formulering van een verantwoord beleggingsbeleid FONDS SLUYTERMAN VAN LOO September 2015 Verantwoord Beleggingsbeleid Formulering van een verantwoord beleggingsbeleid FONDS SLUYTERMAN VAN LOO V E R A N T W O O R D B E L E G G I N G S B E L E I D INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Later genieten begint nu. Begin daarom nu al met pensioensparen*.

Later genieten begint nu. Begin daarom nu al met pensioensparen*. Later genieten begint nu. Begin daarom nu al met pensioensparen*. Argenta Pensioenspaarfonds Argenta Pensioenspaarfonds Defensive Argenta Pensioenspaarfonds en Argenta Pensioenspaarfonds Defensive worden

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

Mijn plan voor een mooie toekomst

Mijn plan voor een mooie toekomst LEG NU DE FINANCIËLE BASIS VOOR UW PLANNEN VAN MORGEN. Samen met uw bankagent die naar u luistert en u begeleidt. Mijn plan voor een mooie toekomst www.axabank.be Hoe blijft u zo lang mogelijk financieel

Nadere informatie

Beleggen bij bpost bank! Een duidelijk aanbod, met advies op maat.

Beleggen bij bpost bank! Een duidelijk aanbod, met advies op maat. Beleggen bij bpost bank! Een duidelijk aanbod, met advies op maat. Beleggen bij bpost bank: stap voor stap begeleiding Wilt u in alle duidelijkheid beleggen, zonder onnodige risico s te nemen? En vooral:

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren?

Nadere informatie

Inhoud. Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V.

Inhoud. Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V. Inhoud Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V. 1. Doel 2. Samenstelling 3. Vergaderingen 4. Taken en bevoegdheden 5. Rapportage aan de Raad van Commissarissen 6. Diversen 1. Doel 1.1

Nadere informatie

ING, partner van familiale ondernemers

ING, partner van familiale ondernemers ING, partner van familiale ondernemers Familiebedrijven, de motor van de economie Leidt u een familiebedrijf? Familiebedrijven professionaliseren In België vertegenwoordigen familiebedrijven maar liefst

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later.

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Puur voor later. Voor ons is het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. Daar dragen wij graag aan bij met ons verantwoorde

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23 Securex Life Select One 1 Type levensverzekering Nettopremie Waarborgen Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan het tak 23 beleggingsfonds

Nadere informatie

Duurzaam Beleggen. Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium "Hoe te beleggen in turbulente tijden?" 2 april 2016

Duurzaam Beleggen. Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium Hoe te beleggen in turbulente tijden? 2 april 2016 Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium "Hoe te beleggen in turbulente tijden?" 2 april 2016 2014 Morningstar. All Rights Reserved. Agenda Morningstar Duurzaam Beleggen Introductie Morningstar

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2009 - II

Eindexamen m&o havo 2009 - II Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 8. Beleggingsvereniging De Toekomst heeft als doel door middel van scholing, advies en het uitwisselen van ervaringen er toe bij te dragen

Nadere informatie

Beleggen met persoonlijk advies

Beleggen met persoonlijk advies Beleggen met persoonlijk advies Beleggen bij de Rabobank is geen doel op zich, maar een manier om doelen te bereiken. Dat vraagt om een aanpak die op de lange termijn is gericht, met een evenwichtig opgebouwde

Nadere informatie

INVESTEER IN EEN POSITIEVE TOEKOMST. VOOR U EN DE TOEKOMSTIGE GENERATIES.

INVESTEER IN EEN POSITIEVE TOEKOMST. VOOR U EN DE TOEKOMSTIGE GENERATIES. Innovation through tradition INVESTEER IN EEN POSITIEVE TOEKOMST. VOOR U EN DE TOEKOMSTIGE GENERATIES. Kies voor een duurzaam beheer van uw portefeuille afgestemd op uw waarden. Antwerpen Brussel Hasselt

Nadere informatie

Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden

Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden Tarief in voege op augustus 25 Aan- en verkoop van effecten 3. Fondsen 3.2 Aandelen, warrants en vastgoedcertificaten 4.3 VVPR-strips,

Nadere informatie

ING Life Fund 1. Verdeelsleutel: mogelijk

ING Life Fund 1. Verdeelsleutel: mogelijk ING Life Fund 1 Type levensverzekering Levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23) Waarborgen In geval van leven van de verzekerde: Aangezien het een levensverzekeringscontract

Nadere informatie

Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Wat is een risicoprofiel? En wat doen we ermee? Bij elk beleggingsadvies dat u van ons ontvangt, stellen we uw belang voorop. Dit betekent dat elk advies

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst met FitVoorLater

Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Prijswinnende fondsen Aantoonbaar lage kosten Dagelijks starten & stoppen Klaar voor de toekomst met FitVoorLater Uw pensioen: u bent zelf aan zet Wilt u later kunnen genieten van een comfortabel pensioen?

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 28 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel bedrijven worden uitgesloten?...

Nadere informatie

P R O F E S S I O N A L S O N LY. SRI Richtlijnen Carmignac Emergents

P R O F E S S I O N A L S O N LY. SRI Richtlijnen Carmignac Emergents 1 P R O F E S S I O N A L S O N LY SRI Richtlijnen Carmignac Emergents Duurzaamheid is inherent aan ons beleggingsproces Onze verplichtingen tegenover beleggers Een aantrekkelijk rendement genereren met

Nadere informatie

ING Private/Business Banking

ING Private/Business Banking ING Private/Business Banking Workshop Duurzaam Beleggen Congres Grip op je Vermogen 5/6 oktober 2012, Den Haag Jan van Hoven, consultant Susanne van de Wateringen, senior analist 1 Welkom op planeet Aarde

Nadere informatie

Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken

Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken Mixfondsen NN Investment Partners geven concurrentie het nakijken Mixfondsen zijn al enige tijd ongekend populair onder beleggers. De instroom lag in 2015 met 350 miljard euro ver boven de instroom in

Nadere informatie

Diepgaande inzichten van NN Investment Partners. Op weg naar een meer duurzaam leven

Diepgaande inzichten van NN Investment Partners. Op weg naar een meer duurzaam leven Diepgaande inzichten van NN Investment Partners Juni 2018 FocusPoint Op weg naar een meer duurzaam leven In een grootschalige studie bij 2167 ondervraagden, representatief voor de Belgische bevolking,

Nadere informatie

Goed moment high yield obligaties te overwegen

Goed moment high yield obligaties te overwegen Goed moment high yield obligaties te overwegen Het tij zit mee voor hoogrentende bedrijfsobligaties, ofwel High Yield obligaties. Deze categorie bedrijfsobligaties kent een relatief hogere coupon dan reguliere

Nadere informatie