Schakelen naar het juiste recept

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schakelen naar het juiste recept"

Transcriptie

1 Schakelen naar het juiste recept Onderzoek naar verwijswerkwijze van huisartsen en praktijkondersteuners in Amsterdam-Zuid Voorjaar 2013

2 Aanleiding onderzoek Er is veel aandacht voor de inzet van de wijkverpleegkundige en welke verwijsrol deze kan vervullen. Met name de signaleringsfunctie van de wijkverpleegkundige wordt erg van belang geacht. Uit een evaluatie van de pilot in Amsterdam Oost: Zichtbare schakel, de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt blijkt dat veel knelpunten en problemen in de gezondheidssituatie van cliënten een sociale oorzaak hebben. Ook wordt er veel gesproken over de verwijsfunctie van de huisartsen en praktijkondersteuners en over de mogelijkheid van welzijn op recept. Huisartsen en praktijkondersteuners hebben veelal met patiënten te maken met medische klachten met mogelijk een sociale oorzaak. Een juiste verwijzing of misschien wel het voorschrijven van welzijn op recept bieden hiervoor eventueel een oplossing. Naar aanleiding van deze actuele onderwerpen hebben wij als organisatie de vraag wat de verwijswerkwijze is van huisartsen en praktijkondersteuners. Hoe gaan ze om met de knelpunten in de gezondheidssituatie die een sociale oorzaak hebben? Verwijzen ze dan door en naar wie dan? Hoe is de samenwerking in de wijk? Kortom hoe schakelt de huisarts/praktijkondersteuner naar het juiste recept als de zorgvraag niet medisch is en hij of zij het met een gesprek niet kan oplossen? PuurZuid is een organisatie waar het aanbod van (thuis) zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening bij elkaar komt en daarom willen wij onderzoeken wat PuurZuid kan betekenen voor huisartsen en praktijkondersteuners. Ook willen wij graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over de juiste schakel in de gezondheid van onze (potentiële) cliënten. Immers, door in de wijk goed met elkaar te schakelen, kunnen we de zorg- en dienstverlening aan cliënten verbeteren.

3 Achtergrond onderzoek Opzet onderzoek In totaal zijn 32 huisartsenpraktijken in stadsdeel Zuid in de maanden april en mei telefonisch of per benaderd voor deelname aan het onderzoek. Huisartsen en praktijkondersteuners van deze praktijken zijn gevraagd om deel te nemen aan een interview dat ongeveer een half uur duurde. Het interview is door één interviewer afgenomen aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst met een aantal open en gesloten vragen. Response onderzoek Het bleek lastig te zijn om huisartsen en praktijkondersteuners persoonlijk te bereiken en ze daarnaast te vragen tijd vrij te maken voor dit interview. Ondanks dat ze de waarde van het onderzoek onderkenden (door 8 huisartsen aangegeven), konden veel van hen er geen tijd voor vrijmaken. We hebben in totaal 8 huisartsen en 1 praktijkondersteuner bereid gevonden om deel te nemen aan het onderzoek. Achtergrondkenmerken Op één huisarts na, bestonden alle praktijken uit minimaal twee huisartsen, soms ondersteund door een praktijkondersteuner. Vier van de huisartsen die geïnterviewd zijn, hebben hun praktijk in de Rivierenbuurt en hebben relatief een wat ouder patiëntenbestand. Twee huisartsen hebben hun praktijk in de buurt Vondelpark/Concertgebouw en hun patiëntenbestand wordt gekenmerkt door veel jonge hoog opgeleide mensen met een ruim inkomen. Het bestand van één huisartsenpraktijk daarvan bestaat ook uit een wat armer deel van patiënten met allochtone achtergrond en schulden. De geïnterviewde praktijkondersteuner is werkzaam in de buurt tussen de Pijp en Concertgebouw in. De overige twee geïnterviewde huisartsen hebben hun praktijk in respectievelijk De Pijp en Buitenveldert.

4 Verwijswerkwijze bij sociale problematiek (1) Algemene waarneming Bij sociale problematiek als eenzaamheid/sociaal isolement, rouwverwerking, problemen die samenhangen met het ouder worden, psychische problematiek, relatieproblemen doet de huisarts/praktijkondersteuner veel zelf, alvorens door te verwijzen. Hij of zij voert gesprekken, brengt het probleem in kaart, zoekt naar achterliggende oorzaken, klankbordt en of zet de zaken op een rijtje voor de patiënt. Waar dat nog nodig is, verwijst hij of zij door. Bij sociale problematiek als armoede, schulden, verslaving, problemen met de woonsituatie en met de mantelzorg wordt na een vraagverhelderend gesprek met de huisarts/praktijkondersteuner vrijwel direct doorverwezen. Bij problemen met werk&participatie wordt eerst onderzocht of de oorzaken van de stress of overbelasting zijn en wordt door de helft van de huisartsen daarna doorverwezen. Bij opvoedproblemen voert de huisarts eerst zelf een gesprek en geeft advies en indien nodig verwijst hij of zij door. Huiselijk geweld is voor veel huisartsen moeilijk op te sporen en bespreekbaar te maken. Mensen willen vaak geen hulp. Waar mogelijk, wordt op 1 huisarts na, altijd doorverwezen. Bij multiproblematiek is de voornaamste taak van de huisarts het ontrafelen van de problematiek en kijken welke probleem het meest urgent is dat opgepakt moet worden. Daarna wordt gericht doorverwezen (5 huisartsen hebben hier antwoord op gegeven) Het blijkt dat voor een aantal patiënten de doorverwijzing naar de psycholoog te hoogdrempelig is, omdat ze het niet kunnen betalen. Door een aantal huisartsen is gesuggereerd dat het maatschappelijk werk in veel gevallen een goed alternatief is.

5 Verwijswerkwijze bij sociale problematiek (2) Sociale problematiek Eenzaamheid en sociaal isolement Rouwverwerking Problemen die samenhangen met ouder worden Problemen met mantelzorg Doorverwijzen ja/nee Ja (7x) Nee (2x) Ja (8x) Nee (1x) Ja (8x) N.v.t. (1x) Ja (8x) Nee (1x) Naar wie? Maatschappelijk werk (3x) Dagopvang (2x) Ouderenwerk (2x) Eigen POH (2x) Psycholoog (1x) SPV-er (1x) Psycholoog (6x) POH GGZ (3x) Maatschappelijk werk (1x) GGZ (1x) SPV-er (1x) GGZ (4x w.o. 2x meldpunt dementie, 2x afd. ouderen) POH (specialisatie ouderzorg of GGZ) (4x) Thuiszorg (2x) Maatschappelijk werk (1x) Thuiszorg (4x) Wijkverpleegkundige (2x) Markant (3x) POH (1x) GGZ afd. ouderen (1x)

6 Verwijswerkwijze bij sociale problematiek (3) Sociale problematiek Doorverwijzen ja/nee Naar wie? Psychische problematiek Ja (9x) Psycholoog (4x) GGZ (3x) POH GGZ (2x) Psychiater (1x) Huiselijk geweld Ja (7) Nee (1x) N.v.t.(1x) AMK (2x) Steunpunt Huiselijk geweld (2x) GGZ (2x) Jellinek (1x) Maatschappelijk werk (1x) Verslaving Ja (9x) Jellinek (8x) Privé kliniek (1x) GGD (1x) Stoppen met roken cursus (1x) Armoede en schulden Werk & participatie (incl. opleiding) Ja (7x) N.v.t. (2x) Ja (5x) Nee (4x) SHV (5x) Maatschappelijk werk (5x) Bedrijfsarts (2x) Psycholoog (2x) Coach (1x) Maatschappelijk werk (1x)

7 Verwijswerkwijze bij sociale problematiek (3) Sociale problematiek Woonsituatie Relatieproblemen (partner, familie, netwerk) Opvoedingsproblemen Multiproblematiek Doorverwijzen ja/nee Ja (7x) N.v.t. (2x) Ja (8x) Nee (1x) Ja (8x) N.v.t. (1x) Ja (3x) N.v.t. (5x) Naar wie? Gemeente (4x) GGD (2x) Maatschappelijk werk (2x) Psycholoog (6x) Relatietherapeut (2x) Maatschappelijk werk (2x) POH GGZ (2x) SPV-er (1x) Mediator (1x) Opvoedpoli (6x) Maatschappelijk werk (1x) GGZ jeugd (1x) Pedagoog (1x) Psycholoog (1x) Thuiszorg (1x) Maatschappelijk werk (1x) 2 e lijn hulpinstanties (2x) SPV-er (1x) Leger des Heils (1x)

8 Samenwerking in de wijk (1) Praktijken werken het meest samen in de wijk met: Maatschappelijk werk (5x) Schuldhulpverlening (1x) Thuiszorg (5x) Buurtzorg (3x) Wijkverpleging (1x) Verschillende paramedische diensten (1x) Fysiotherapie (3x) GGZ ouderen (1x) Psychologen (2x) Welzijnsorganisatie (1) Politie (1x) Gewenste samenwerking Meer contact met het maatschappelijk werk Meer behoefte aan vrijwilligers Een coördinator / regisseur voor de zorg zoals maatschappelijk werk Meer contact met de wijkagent GGZ-afdeling in de wijk

9 Samenwerking in de wijk (2) Aanbevelingen van huisartsen en een praktijkondersteuner Er is aangegeven dat de huisartsenpraktijken meer kennis willen hebben van welke instanties werkzaam zijn in de wijk. Helder moet worden wie waar verantwoordelijk voor is en welke activiteiten in de wijk georganiseerd worden zoals in de Huizen van de Wijk, de dagopvang en het Financieel Café. Korte lijnen en bereikbaarheid zijn belangrijk. De kleinschaligheid wordt gemist. Er moet meer persoonlijk contact komen. Het gaat niet om de instanties, maar om een vast contactpersoon die je kent en weet te vinden. Eens in de zoveel tijd gezamenlijk lunches op de praktijk kan daarbij helpen. Als verschillende instanties bij een cliënt/patiënt betrokken zijn, dan is het noodzakelijk dat iemand dat coördineert en dat is niet de taak van de huisarts. Twee huisartsen hebben zich daar duidelijk over uitgesproken. Er wordt een voorziening voor beginnende dementie in de wijk gemist.

10 Conclusies (1) Het blijkt dat er steeds meer aandacht is bij de huisartsenpraktijken voor sociale problematiek. Er wordt zelfs gesteld dat het merendeel van de problemen van patiënten die de huisarts op zijn/haar praktijk krijgt een sociale oorzaak heeft. Het type sociale problematiek is afhankelijk van de buurt waar de praktijk gevestigd is. Echter door de meeste praktijken is aangegeven dat relatieproblemen het meest voorkomen wat betreft sociale problematiek. Ook is de ontwikkeling dat praktijken steeds meer ondersteund worden door Praktijkondersteuners (POH) die hun eigen specialisatie kennen zoals GGZ of ouderenzorg. Er zijn duidelijke verschillen tussen huisartsenpraktijken in hoe ze met de sociale problematiek van patiënten omgaan en naar wie ze doorverwijzen. Dit hangt mede af van hoe hun praktijk is georganiseerd. Of ze wel een praktijkondersteuner in dienst hebben en binnen één praktijk bijvoorbeeld samenwerken met een psycholoog. Ook hangt het van hun eigen netwerk af, met welke organisaties zij korte lijnen hebben. De geïnterviewde praktijkondersteuner geeft voorlichting over leefstijl en besteedt meer tijd aan begeleiding van mensen in het zelf laten oplossen van de problemen. Wat opvalt is dat er door de huisartsen vaak niet wordt gevolgd wat er na de doorverwijzing gebeurt. Bovendien blijkt dat ze niet altijd weten naar wie ze kunnen doorverwijzen en wat andere zorg- en dienstverleners te bieden hebben. Ook activiteiten als de inzet van vrijwilligers, dagopvang en inloopgroepen als het Financieel Café zijn niet altijd bekend bij huisartsen, terwijl een deel van de patiënten daar goed mee geholpen kan worden. Op dit moment wordt er niet of nauwelijks door de geïnterviewde huisartsen samengewerkt met welzijnsorganisaties die horen bij vernieuwd welzijn. Ook de Huizen van de Wijk zijn niet bij elke huisarts/praktijkondersteuner bekend.

11 Conclusies (2) De constatering is dat huisartsen en praktijkondersteuners weinig tijd hebben vanwege de drukte op hun praktijk. Dit blijkt ook uit het feit dat het moeilijk was om een half uur van hun tijd te vragen voor een interview en de aanmelding van huisartsen voor de mini-conferentie voor verwijzers minimaal was. Van belang voor de samenwerking in de wijk is dat het huisartsen en praktijkondersteuners zo makkelijk mogelijk moet worden gemaakt om goed te schakelen naar andere organisaties. Van de huisarts wordt een coördinerende of regisserende rol verwacht in de problematiek van zijn of haar patiënten. Ze hebben een belangrijke schakelfunctie. Echter vanwege de minimale beschikbare tijd per patiënt en het feit dat ze niet altijd zicht hebben op de aanwezige (hulp-) instanties in de wijk, kunnen zij deze rol niet optimaal vervullen. Een aantal van de geïnterviewde huisartsen geeft ook aan die rol niet te willen vervullen en daar eerder een rol voor de wijkverpleegkundige of de maatschappelijk werker in te zien.

12 Tot slot, aanbevelingen Aanbevelingen t.b.v. het schakelen naar het juiste recept Wat de Huizen van de Wijk en welzijnsorganisaties (die horen bij vernieuwd welzijn) kunnen betekenen voor patiënten moet meer bekend worden bij huisartsen en praktijkondersteuners. Met name de activering en participatie vanuit deze welzijnsorganisaties kunnen bijdragen aan het welzijn van patiënten. Denk aan het voorschrijven van welzijn op recept. De verschillende coördinatoren van de Huizen van de Wijk kunnen daar aan bijdragen. Per wijk moet er meer geïnvesteerd worden in de contacten met de huisartsenpraktijken vanuit in ieder geval de thuiszorg en de maatschappelijk dienstverlening (waaronder schuldhulpverlening). Dit om ook helder naar huisartsenpraktijken te maken wat deze organisaties te bieden hebben. Aangezien huisartsen niet veel tijd hebben, is het aan te bevelen om als organisatie waar naar doorverwezen kan worden eens per (half) jaar een 10 minuten-gesprek met huisartsen/praktijkondersteuners te voeren. Alternatief is, wat door één huisartsenpraktijk al wordt gedaan, om eens per 6 weken een gezamenlijke lunch op de praktijk te hebben en dan in de vorm van een MDO cliëntcases door te spreken. Voor de bereikbaarheid van deze organisaties is het daarnaast wenselijk om per wijk een vaste contactpersoon voor de huisarts te hebben. Aangezien van de huisarts een coördinerende of regisserende rol wordt verwacht in de problematiek van zijn of haar patiënten en hij of zij deze schakelfunctie niet altijd optimaal kan vervullen, is het aan te bevelen om korte lijnen tussen de huisartsen en de wijkverpleegkundige of maatschappelijke werker te organiseren. De wijkverpleegkundige of de maatschappelijk werker kan dan als casemanager functioneren.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen

Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen Inleiding Deze digitale vragenlijst is gezamenlijk door CZ en VGZ opgesteld en bedoeld voor huisartspraktijken die de module ouderenzorg bij CZ en/of bij VGZ

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

Samenvatting deelstudies

Samenvatting deelstudies Samenvatting deelstudies 1 t/m 4 Samenvatting achtergrondstudies deel 1 t/m 4 behorende bij het advies Regie aan de poort uitgebracht door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg aan de minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Algemene gegevens Gegevens huisarts / contactpersoon samenwerkingsverband Naam huisarts / contactpersoon Naam huisartsenpraktijk / gezondheidscentrum

Nadere informatie

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi.

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi. Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken multi morbiditeit Nieuwe werkwijze voor mensen met meerdere chronische aandoeningen Werkt

Nadere informatie

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013 Jeugdzorg Brabant Noord Oost 20 september 2013 Inhoudsopgave Hoe vindt een gezin de juiste hulp? Hoe organiseren we de juiste hulp? Hoe loopt het proces? Inhoudsopgave 2 Hoe vindt een gezin de juiste hulp?

Nadere informatie

U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ).

U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Geachte patiënt, U bent bij de huisarts geweest en bent doorverwezen naar de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). De intake zal over enkele weken plaats vinden. Tijdens dit eerste gesprek, dat circa 1½

Nadere informatie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie Polikliniek Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen en hierdoor met politie of justitie in aanraking dreigen te komen of dit al zijn geweest.

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 20151020 NETQ verwarde personen/ggz Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Beschrijving. Bij opvoedingsproblemen kan doorverwezen worden naar het CJG screeningsoverleg.

Beschrijving. Bij opvoedingsproblemen kan doorverwezen worden naar het CJG screeningsoverleg. Aanpak: TASs/Mijn Zuid De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Partner in

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie

Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie Nieuw bij Cicero: Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en

Nadere informatie

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken COLOFON Uitgave OCE Praktijkondersteuning Tekst OCE Praktijkondersteuning

Nadere informatie

Expertiseteam ZINN Gezondheidszorg

Expertiseteam ZINN Gezondheidszorg Expertiseteam ZINN Gezondheidszorg Alle (para)medische zorg voor ouderen onder één dak Gezondheidszorg dé specialist voor ouderen Een expertiseteam van specialisten vormt samen ZINN Gezondheidszorg ZINN

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

redenen om voor Sociaal Werkers te kiezen.

redenen om voor Sociaal Werkers te kiezen. 10 redenen om voor te kiezen. ociaal Werkers hebben een uiterst belangrijke rol in de participatiesamenleving. De effecten van het werk van deze professionals zijn niet voor iedereen even zichtbaar. Wel

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Pleidooi voor ongelijke behandeling. Maria van den Muijsenbergh, huisarts/onderzoeker 21 juni 2017

Pleidooi voor ongelijke behandeling. Maria van den Muijsenbergh, huisarts/onderzoeker 21 juni 2017 Pleidooi voor ongelijke behandeling Maria van den Muijsenbergh, huisarts/onderzoeker 21 juni 2017 Gelijke behandeling = rechtvaardig? Sociaal economische Gezondheidsverschillen Onderwijsniveau Diabetes

Nadere informatie

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams 27 maart, Oegstgeest Sociale Wijkteams Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude Jeannette Vader manager Coöperatie Sociale Wijkteams Leiden Programma Presentatie

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

TinZ, Netwerk Dementie Friesland

TinZ, Netwerk Dementie Friesland TinZ, Netwerk Dementie Friesland Eileen van Ligten Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Dementie Friesland Regiobijeenkomst NPO 11-01-2011 TinZ is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Gezondheid en informatie

Hoofdstuk 20. Gezondheid en informatie Hoofdstuk 20. Gezondheid en informatie Samenvatting Bijna de helft van de Leidenaren heeft in de afgelopen 12 maanden wel eens informatie gezocht over gezondheid. Het meest wordt informatie gezocht over

Nadere informatie

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Bernadette Hessing Coördinator Dementie Zorgketen Amsterdam ZO-Diemen oktober 2012 1 Initiatief ontwerp fase - Via ZiZo is project groep

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 1-op-1 Relaties Trajecten

Klanttevredenheidsonderzoek 1-op-1 Relaties Trajecten Klanttevredenheidsonderzoek 1-op-1 Relaties Trajecten Rapportage van de tevredenheid bij cliënten van de één-op-één Relaties Trajecten Uitgevoerd in opdracht van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem November

Nadere informatie

Sociale kaart met Liefde

Sociale kaart met Liefde Sociale kaart met Liefde Landelijke telefoonnummers: Advies en Meldpunt Kindermishandeling (tel. 0900-1231230) Kindertelefoon (0800-0432) Landelijk Bureau Slachtofferhulp (0900-0101) NIZW Jeugd / Expertisecentrum

Nadere informatie

MO grp_brochure def.indd :06

MO grp_brochure def.indd :06 S ociaal Werkers hebben een uiterst belangrijke rol in de participatiesamenleving. De effecten van het werk van deze professionals zijn niet voor iedereen even zichtbaar. Wel voor degene die hulp kreeg.

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Zorg in Houten: ervaringen met de samenwerking in Medisch Centrum Dorp. ARGO BV juni Drs. B.P. te Velde Drs. E.Til

Zorg in Houten: ervaringen met de samenwerking in Medisch Centrum Dorp. ARGO BV juni Drs. B.P. te Velde Drs. E.Til Zorg in Houten: ervaringen met de samenwerking in Medisch Centrum Dorp juni 2014 Drs. B.P. te Velde Drs. E.Til Inhoud HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2 Uitvoering van het onderzoek...

Nadere informatie

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen Wat feiten en cijfers: Feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland)

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Ervaringen van patiënten met Gezondheidscentrum de Weide te Hoogeveen

Ervaringen van patiënten met Gezondheidscentrum de Weide te Hoogeveen Ervaringen van patiënten met Gezondheidscentrum de Weide te Hoogeveen Rapportage patiëntervaringen E. Til MSc Dr. C.P. van Linschoten Januari 2018 Rapportage patiëntervaringen Gezondheidscentrum de Weide

Nadere informatie

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken 1. Inleiding In dit document beschrijft OCE Praktijkondersteuning

Nadere informatie

Om wie maakt u zich wel eens zorgen?

Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Iedereen heeft wel eens een lastige periode in het leven. Bijvoorbeeld door het verlies van dierbaren, door financiële problemen of door spanningen in de relationele

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Dieteren, CM, Veer, AJE de, Groot, K de. Cliëntgebonden samenwerking over de grenzen van organisaties. Tabellen. Utrecht: NIVEL, 2017.

Dieteren, CM, Veer, AJE de, Groot, K de. Cliëntgebonden samenwerking over de grenzen van organisaties. Tabellen. Utrecht: NIVEL, 2017. Dieteren, CM, Veer, AJE de, Groot, K de. Cliëntgebonden samenwerking over de grenzen van organisaties. Tabellen. Utrecht: NIVEL, 07. CONTACTADRES NIVEL Dr. Anke J.E. de Veer Postbus 568 500 BN Utrecht

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Wijkteams & schuldhulpverlening Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Waarom wijkteams? Mensen met meervoudige problemen vielen tussen wal en schip Ontstaan van Sociale

Nadere informatie

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN I&O Research Peter Kanne en Rachel Beerepoot Congres Transformatie in het sociaal domein Jaarbeurs Utrecht, 18 juni 2015 1-meting 1-meting De decentralisaties

Nadere informatie

Presentatie Medrie Welzijn op Recept. mei 2016 Willem van Laar Karol Habryka Elleke Leijten

Presentatie Medrie Welzijn op Recept. mei 2016 Willem van Laar Karol Habryka Elleke Leijten Presentatie Medrie Welzijn op Recept mei 2016 Willem van Laar Karol Habryka Elleke Leijten Disclosure Belangen Casus Mevrouw Pieterse, 49 jaar Alleenstaand, Werkeloos, Moeder recent overleden Voorgeschiedenis

Nadere informatie

Enquête. huisartsenzorg

Enquête. huisartsenzorg Enquête huisartsenzorg Mensen met psychische klachten geven huisartsen gemiddeld een voldoende op een aantal belangrijke kwaliteitsaspecten in de huisartsenzorg, zoals een goede vertrouwensrelatie en aandacht

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

De verbindende schakel. S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn

De verbindende schakel. S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn De verbindende schakel S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn 1 Vanaf 2015 verandering zorg Vanaf 1 januari 2015 wordt wijkverpleging en verzorging betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Iemand

Nadere informatie

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Het centrum : 6000 patiënten Het team van de huisartsenvoorziening: 5 huisartsen 7 assistentes 3 POH-somatiek 2 POH-ggz 1 POH-ggz jeugd 1 POH-ouderen

Nadere informatie

Thematafel Regiefunctie in de wijk

Thematafel Regiefunctie in de wijk Thematafel Regiefunctie in de wijk 1. Presentatie samenwerking en regie rondom huisartspraktijk : Model voor samenwerking en regie Thema s van belang voor afstemming regie Presentatie Gemeente Den Haag:

Nadere informatie

Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder?

Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? U ontvangt deze folder omdat u deelneemt aan het zorgprogramma ouderen. In deze folder vindt u meer informatie over wat het zorgprogramma precies inhoudt

Nadere informatie

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer PRAKTIJK INFORMATIE Huisartsenpraktijk Dolium Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel Telefoon 0497 598360 Huisartsen spoednummer 0497 598368 Receptenlijn 0497 598369 www.huisartsendolium.nl Na 17.00 uur en in

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Mogelijk kunt u niet alle vragen in dit formulier beantwoorden. Wij verzoeken u zo veel mogelijk informatie te vermelden van zaken

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg Parkstad

Bemoeizorg Parkstad. Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 5 8 10 2 6 4 9 1 3 7 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen of deze

Nadere informatie

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt.

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. altijd in de buurt 2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. Aangenaam! Wij zijn Arkin BasisGGz. Altijd in de buurt. Bij Arkin BasisGGz werken jaarlijks 3500 patiënten aan hun herstel. Met de deskundige begeleiding

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Samenhang in de toegang Jeugd

Samenhang in de toegang Jeugd Samenhang in de toegang Jeugd 2015 2016 Innovatie proces Jeugd Start innovatie proces Jeugd, breed in de stad Ideeën team zo licht als kan zo zwaar als nodig. Huisartsen, GGD, GGZ, SWT hebben ¾ jaar gewerkt

Nadere informatie

Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant

Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Kwetsbaarheid in beeld Inhoud workshop Het algemene beeld: Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering Andere aanwezige(n): Nee Ja Naam: Relatie tot cliënt: Easycare Welzijn

Nadere informatie

Presentatie Infrastructuur van de gezonde wijk. 12 november 2015 Elleke Leijten

Presentatie Infrastructuur van de gezonde wijk. 12 november 2015 Elleke Leijten Presentatie Infrastructuur van de gezonde wijk 12 november 2015 Elleke Leijten Vier sociaal wijkteams 1 op 19.000 inwoners Financiën, werk Psychische problemen Ouderen (o.a. eenzaam, gezondheid, vervuiling)

Nadere informatie

Algemeen maatschappelijk werk

Algemeen maatschappelijk werk Algemeen maatschappelijk werk Inhoud 3 4 5 5 5 6 6 7 7 7 8 8 9 10 10 10 10 11 12 Inleiding Werkwijze algemeen maatschappelijk werk Aanmelding Intakegesprek Hulpverlening Hulpverleningsplan Evaluatie en

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

Eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid onder ouderen Eenzaamheid onder ouderen Een inventarisatie van de stand van zaken en van een mogelijke aanpak in Ede (versie 31 oktober 2011) Op 3 februari 2011 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over eenzaamheid

Nadere informatie

Aan de slag. Geestelijk gezond

Aan de slag. Geestelijk gezond Direct aan de slag Geestelijk gezond Iedereen streeft naar een gezond leven. Daarin past de zorg voor lichaam en geest. Niet alleen omdat mensen daar zelf bij gebaat zijn, maar ook omdat onze omgeving

Nadere informatie

Praktijkondersteuning GGZ

Praktijkondersteuning GGZ Praktijkondersteuning GGZ Professioneel, flexibel, onafhankelijk Zorgcoöperatie Voor kleine en grote huisartspraktijken in de regio Noord-Holland Zuid Zorgcoöperatie De praktijkondersteuner GGZ Waardevol

Nadere informatie

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord Wijkgerichte Zorg (Een ontwerp voor de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen in de wijk) Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. 29 oktober, de

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 7 1 2 3 4 8 5 9 10 6 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet

Nadere informatie

Medische psychologie en Maatschappelijk werk. Patiënteninformatie. Medische psychologie. Slingeland Ziekenhuis

Medische psychologie en Maatschappelijk werk. Patiënteninformatie. Medische psychologie. Slingeland Ziekenhuis Medische psychologie en Maatschappelijk werk Medische psychologie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent op advies van de medisch specialist, of op eigen verzoek, naar de afdeling

Nadere informatie

Aardbevingen en psychische klachten

Aardbevingen en psychische klachten Aardbevingen en psychische klachten (Karin Folkers, Klinisch Psycholoog) Jantien Mast, Verpleegkundig Specialist Peter Pijper en Coosje Klootwijk, verpleegkundigen Bouke Koopmans, psychiater Loppersum,

Nadere informatie

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014 Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Magnée, T., Beurs, D.P. de, Verhaak. P.F.M. Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek.

Nadere informatie

Dé oplossing voor alle vraagstukken rondom informatie, advies en ondersteuning

Dé oplossing voor alle vraagstukken rondom informatie, advies en ondersteuning DENKEN IN FUNCTIES Dé oplossing voor alle vraagstukken rondom informatie, advies en ondersteuning Samenhang voor het, Toegang en Antwoord is eenvoudiger te realiseren als er gedacht en gewerkt wordt in

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014

Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014 Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014 Zorg dichtbij Zelfzorg Samenwerking 1e lijn en gemeente Welzijn 1e Lijnszorg OUDEREN Samenwerking eerste lijn en gemeente Toekomstvisie Landelijk Huisartsen

Nadere informatie

Groepsbijeenkomst 30 september 2014

Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Programma van vandaag 16.30 Stand van zaken Precuro: Patiëntervaringen (Precuro II) Uitkomsten: zelfredzaamheid en teamspirit (Precuro I) 17.10 De rol van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord Inleiding Op 23 april vond de bijeenkomst Rondje door de Regio in Deelgemeente Noord plaats, georganiseerd door ZorgImpuls, adviseurs Annelies de Vries en

Nadere informatie

Resultaten onderzoek cop smakelijk

Resultaten onderzoek cop smakelijk Resultaten onderzoek cop smakelijk Partnerorganisaties van de Brabantse proeftuin dementie signaleren een probleem bij (alleenstaande) mensen met dementie en het nuttigen van maaltijden. Die organisaties

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Zorgplein Zuid 2018

Klanttevredenheidsonderzoek Zorgplein Zuid 2018 20181217 Klanttevredenheidsonderzoek Zorgplein Zuid 2018 Geachte cliënt, In de maanden maart en oktober 2018 zijn er door de huisartsen, de fysiotherapie en de apotheek van Zorgplein Zuid vragenlijsten

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

3 november 2015. Inge Cantatore

3 november 2015. Inge Cantatore 3 november 2015 Inge Cantatore ! APP opgericht in november 2014! verenigt de beroepsgroepen diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, mensendieck, oefentherapie en logopedie in Amsterdam.! APP is voor deze

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

De aanpak van. 1 nov 2013 Almere Congres De 1 e lijn transformeert. Suzanne Wezelenburg, Huisarts. Lia Donkers, Arts Maatschappij & Gezondheid

De aanpak van. 1 nov 2013 Almere Congres De 1 e lijn transformeert. Suzanne Wezelenburg, Huisarts. Lia Donkers, Arts Maatschappij & Gezondheid De aanpak van 1 nov 2013 Almere Congres De 1 e lijn transformeert Suzanne Wezelenburg, Huisarts Lia Donkers, Arts Maatschappij & Gezondheid Workshop Indeling workshop Min. Totaal Opening

Nadere informatie

uw antwoord op de Basis GGZ

uw antwoord op de Basis GGZ uw antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Workshop 3. Het organiseren van samenwerken tussen huisartsenzorg en sociaal domein in Tilburg

Workshop 3. Het organiseren van samenwerken tussen huisartsenzorg en sociaal domein in Tilburg Workshop 3 Het organiseren van samenwerken tussen huisartsenzorg en sociaal domein in Tilburg Frans van Muilwijk, Arts M&G, directeur GC Reeshof Hillary Hendriks, Huisarts GC Reeshof Karin Smeets, Strateeg

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, tot

Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, tot BEELDEN UIT CIJFERS Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, 01-01-2010 tot 01-12-2012 Tabellenboek, als achtergrond bij de presentatie op het symposium Nait Soezen van 15 mei 2014

Nadere informatie

FIT richt zich op thuiswonende ouderen

FIT richt zich op thuiswonende ouderen FIT richt zich op thuiswonende ouderen Huisartsengroep Damzicht Schiedam Jan Kranendonk / Shutterstock.com Innovatieve interventies in een nieuwe setting In diverse ZonMw-programma s zijn voor de zorg

Nadere informatie

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 EENZAAMHEID Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 Partners 'Aanpak eenzaamheid Hatert' EENZAAMHEID / 2 Programma Wat is eenzaamheid? Signalen Omgaan met EENZAAMHEID / 3 Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Speciale aandacht voor armoede in wijkteams? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Oorzaken van armoede 2. Armoede en multi-problematiek

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie