Visiedocument leermaterialenketen VO. deel I van het advies van de Adviescommissie Leermiddelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visiedocument leermaterialenketen VO. deel I van het advies van de Adviescommissie Leermiddelen"

Transcriptie

1 Visiedocument leermaterialenketen VO deel I van het advies van de Adviescommissie Leermiddelen

2 1 Samenvatting Het speelveld en de markt rond leermaterialen in het VO zijn flink in beweging. Dit leidt tot nieuwe mogelijkheden én nieuwe vraagstukken voor instellingen. Niet alle initiatieven vanuit de markt sluiten even goed aan op de wensen en vragen van de instellingen. Dit roept de vraag op of de VOsector gezamenlijk regie zou kunnen geven aan de markt. Dit Visiedocument, opgesteld door de Adviescommissie Leermiddelen van de VO-Raad, wil deze regievraag beantwoorden. Tegelijk met het Visiedocument is een eerste concretisering gemaakt, in de vorm van een concept Programma van Eisen (PvE). Het Visiedocument en het Programma van Eisen zijn bedoeld om namens de VO sector kenbaar te maken welke eisen de instellingen in het VO stellen aan leermaterialen, aan de processen in de leermaterialenketen en aan de ICT-voorzieningen die deze processen ondersteunen. Daarmee wil de adviescommissie een bijdrage leveren aan de belangrijkste doelen van het onderwijs: een hogere leeropbrengst, door meer gepersonaliseerd leren, bij dezelfde of lagere kosten. De Adviescommissie Leermiddelen doet in dit Visiedocument de volgende aanbevelingen: 1. Neem als sector gezamenlijke stappen, om leermiddelen beter aan te laten sluiten bij de bestuurlijke prioriteiten van het VO (opbrengstgericht werken, aansluiten bij leerbehoeften leerling, beheersbare kosten) en om knelpunten rond leermiddelen weg te nemen. 2. Formuleer als gezamenlijk leermiddelenbeleid op sectoraal niveau, om sturing te geven aan de markt. Richt deze op de aspecten die instellingen niet of moeilijk afzonderlijk met marktpartijen kunnen afspreken en/of op voorwaarden waarbij een verscheidenheid aan marktpartijen betrokken is. Voer daarnaast sector overstijgend regie, waar dit nuttig of nodig is. 3. Kies als VO-sector voor de volgende vormen van regie: vraagsturing: formuleer als sector een gezamenlijke en samenhangende vraag aan de markt. ketenregie: maak als sector met marktpartijen afspraken over de condities die nodig zijn om de vraag van de sector te beantwoorden. Neem als sector géén sectorale initiatieven om zelf materialen te ontwikkelen en uit te geven. Behoud wel ruimte voor bestaande en eventuele nieuwe samenwerkingsverbanden van scholen op het gebied van aanbod. 4. Werk de uitgangspunten en eisen op hoofdlijn uit tot een Programma van Eisen, dat richting geeft aan de markt. Kies daarbij zo mogelijk een zodanige vorm dat scholen het document kunnen gebruiken als basis voor een aanbesteding ( inkoopvoorwaarden van de VO-sector). 5. Werk de in dit Visiedocument geschetste invulling met slanke kernmethoden en aanvullend materiaal uit, met raadpleging van zowel het onderwijs zelf als de marktpartijen. Sluit daarbij met name aan bij de betekenis van dit model voor de onderwijspraktijk, in de taal en activiteiten van de docent. Maak daarbij zichtbaar wat dit kan betekenen voor opbrengstgericht werken en voor maatwerk.

3 2 Inleiding 2.1 Een visie op leermaterialen Het speelveld rond leermateriaal voor het VO is flink in beweging. De roep om opbrengstgericht werken neemt toe, het onderwijs wordt flexibeler en individueler, en Passend Onderwijs vraagt een meer gevarieerd aanbod in de klas. Leerlingen en ouders vragen vormen van maatwerk en begeleiding die voorheen niet mogelijk waren. Doordat de technologische drempel lager wordt en aanbieders inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen, komt steeds meer digitaal materiaal beschikbaar van zowel de traditionele als nieuwe aanbieders. Al deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe mogelijkheden én nieuwe vraagstukken voor instellingen. [In deze rapportage kan met instelling zowel een school als een schoolbestuur worden bedoeld.] Ook de markt is flink in beweging. Uitgevers en distributeurs reageren op verschillende manieren op de genoemde ontwikkelingen, de een sneller dan de ander. Leveranciers van een Elektronische LeerOmgeving (ELO) of LeerlingAdministratieSysteem (LAS) passen hun producten aan en nieuwe spelers betreden de markt met nieuwe producten of diensten. Het onderscheid tussen ELO, LAS en Leermiddelen verandert. Niet alle initiatieven vanuit de markt sluiten even goed aan op de wensen en vragen van de instellingen. Soms nemen individuele instellingen het initiatief om daar verandering in aan te brengen, maar vaak zijn individuele instellingen onvoldoende in staat het marktaanbod te beïnvloeden. En omgekeerd is het voor marktpartijen niet goed mogelijk om in te spelen op een grote verscheidenheid aan vragen vanuit de sector. Dit roept de vraag op of en op welke punten de sector gezamenlijk regie zou kunnen geven aan de markt. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan vraagarticulatie en vraagsturing, met als motivatie dat door duidelijk te maken wat de eisen en wensen van VO-instellingen zijn, de gehele keten in staat wordt gesteld de door het onderwijs gewenste oplossingen te realiseren. Dit Visiedocument wil deze regievraag beantwoorden. Tegelijk met het visiedocument is een eerste concretisering gemaakt, in de vorm van een concept Programma van Eisen (PvE). Beide documenten het Visiedocument en het Programma van Eisen zijn opgesteld door de Adviescommissie Leermiddelen van de VO-Raad. Deze commissie heeft de volgende leden: Sophie de Boer (Dunamare), Pieter Hendrikse (OMO), Arend Runia (Landstede), Sjoerd Slagter (VO-Raad), Kees Versteeg (Hondsrug College), Peter de Visser (Stad en Esch). Een eerdere versie van dit document is besproken met het Schoolleidersplatform en met de Ledenadviesraad (LAR) van de VO-raad. Daarnaast is het document besproken met het bestuur van de VO-raad.

4 2.2 Uitgangspunten Het Visiedocument en het Programma van Eisen zijn bedoeld om namens de VO sector kenbaar te maken welke eisen de instellingen in het VO stellen aan de processen in de leermaterialenketen en de ICT-voorzieningen die deze processen ondersteunen. Daarmee wil de adviescommissie een bijdrage leveren aan de belangrijkste doelen van het onderwijs: een hogere leeropbrengst, door meer gepersonaliseerd leren, bij dezelfde of lagere kosten. De commissie is ervan overtuigd dat (met name digitale) leermaterialen hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Tegelijk zijn leermaterialen alleen niet voldoende om deze doelen te realiseren. De organisatie van de school en de professionaliteit van de docent zijn daarbij minstens zo belangrijk. Het Visiedocument en het parallel daaraan te ontwikkelen Programma van Eisen hebben de volgende uitgangspunten: de ontwikkelingen binnen het Voortgezet Onderwijs zijn leidend en de processen in de leermiddelenketen zijn ondersteunend en randvoorwaardelijk hieraan; de documenten zijn opgesteld vanuit het perspectief van de VO-sector, en bevatten de eisen die scholen stellen aan de processen in de keten waar zij zelf bij betrokken zijn; de leermiddelenketen omvat ten minste de processen voor selecteren, contracteren, inrichten, leveren en gebruiken van leermateriaal; de documenten betreffen alle leermaterialen met educatieve inhoud, zowel folio als digitaal, en zowel open als gesloten materiaal, zowel het leermateriaal voor de leerling als toetsen; de documenten zijn primair gericht op het in kaart brengen van de eisen vanuit de te ondersteunen processen (het wat ), en minder op de te realiseren technische oplossingen (het hoe ). Een bijzonder uitgangspunt betreft de rollen in de keten. In de leermaterialenketen zijn verschillende partijen actief: auteurs, uitgevers, distributeurs, leveranciers van software en hardware, en leveranciers van diensten. Omdat de keten in beweging is denken partijen in de keten opnieuw na over hun toegevoegde waarde en positie en kunnen zij kiezen voor rollen die voorheen door andere partijen werden vervuld. Daarbij kan het gaan om uitbreiding van de eigen producten en diensten en/of om een verhoging van de kwaliteit. Voorbeelden zijn het verrijken van een LAS met ELOfunctionaliteit, en het uitbreiden van educatieve content met digitaal oefenen en analyse tools. In dit Visiedocument wordt zoveel mogelijk in termen van rollen gesproken, ongeacht de partij die die rol invult. Hierbij is het vooral van belang om de rollen van aanbieder, distributeur en gebruiker van leermateriaal te onderscheiden. We zullen dat in dit document zoveel mogelijk doen, en waar deze rollen worden genoemd, worden nadrukkelijk geen specifieke partijen bedoeld. De eisen hebben betrekking op de eisen die vanuit de instelling worden gesteld aan de partijen in de keten. We gaan daarbij bewust niet in op de onderlinge rolverdeling tussen de partijen in de keten.

5 2.3 Leeswijzer Dit Visiedocument kent de volgende indeling: Hoofdstuk 3 beschrijft de situatie rond de leermiddelenketen in het VO. Het hoofdstuk beschrijft hoe de traditionele keten wijzigt, met name onder invloed van digitalisering. Ook beschrijft het de belangrijkste (bestuurlijke) thema s en knelpunten die de basis vormen voor de aanbevelingen van de adviescommissie. Hoofdstuk 4 beschrijft welke onderwerpen aan bod kunnen komen in het leermiddelenbeleid van een instelling, maar ook waarom het nuttig kan zijn regie op sectoraal niveau te voeren op de leermiddelenketen. De adviescommissie stelt voor om als sector gezamenlijke stappen te nemen, onder meer voor aspecten die instellingen niet of moeilijk afzonderlijk met marktpartijen kunnen afspreken. Hoofdstuk 5 beschrijft hoe sectorale regie op de keten vorm kan krijgen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen vraagsturing, ketenregie en aanbodsturing. Voorstel is om als sector een gezamenlijke, samenhangende vraag aan de markt te formuleren (vraagsturing), én met marktpartijen afspraken te maken over de condities die nodig zijn om de vraag van de sector te beantwoorden (ketenregie). Hoofdstuk 6 beschrijft een aantal uitgangspunten en eisen op hoofdlijn, die richting kunnen geven aan de markt. Deze vormen de basis voor een Programma van Eisen dat door scholen kan worden gebruikt als basis voor een aanbesteding. Hoofdstuk 7 geeft een mogelijke uitwerking van de uitgangspunten en eisen tot een model waarin leermaterialen worden geleverd in de vorm van slanke kernmethoden en aanvullend materiaal. Dit model moet opbrengstgericht werken en maatwerk beter ondersteunen dan bestaande materialen en werkwijzen doen. Hoofdstuk 8 is een overzicht van referenties waarnaar in dit Visiedocument wordt verwezen. Bijlage 1 is een lijst van begrippen die in dit Visiedocument worden gebruikt. Bijlage 2 beschrijft de beoogde activiteiten na vaststelling van het Visiedocument, in het bijzonder de uitwerking van de visie tot een Programma van Eisen dat de gebundelde vraag vormt van de sector aan marktpartijen in de leermiddelenketen. Bedoeling is dit Programma van Eisen eind 2013 vast te stellen in de ledenvergadering van de VO-raad. Tegelijk met het Visiedocument is een eerste concretisering gemaakt in de vorm van een concept Programma van Eisen (PvE). Dit PvE bevat de meer technische/inhoudelijke eisen die randvoorwaardelijk zijn om de visie in het Visiedocument te kunnen realiseren. Daarbij gaat het zowel om eisen aan contentleveranciers, softwareleveranciers als aan de instellingen zelf.

6 3 Leermiddelen in het VO Bij het tot stand komen en gebruiken van leermateriaal in het voortgezet onderwijs speelt een groot aantal partijen een rol. Dit hoofdstuk schetst de keten waarin lesmateriaal tot stand komt, zowel de traditionele keten (gebaseerd op folio materiaal) als de nieuwe keten (met zowel folio als digitaal materiaal). [De tekst van dit hoofdstuk is mede gebaseerd op Leermiddelen in het primair onderwijs: Toekomstscenario s met financiële consequenties [5]. Hoewel dit een analyse is van de markt in het PO, zijn de erin beschreven trends voor een belangrijk deel ook relevant voor het VO.] 3.1 De traditionele leermiddelenketen Veel leermateriaal komt tot stand binnen een keten waarin auteurs, uitgevers en distributeurs een belangrijke rol spelen. Onderstaande afbeelding geeft een schematisch overzicht van de traditionele keten van auteur tot school. Traditioneel betekent dat het lesmateriaal vooral in papieren vorm wordt geproduceerd, verspreid en gebruikt. Figuur 1: De traditionele keten In de keten besteden de educatieve uitgevers het ontwikkelwerk veelal uit aan auteurs (voornamelijk docenten). De uitgevers zelf ontwerpen het didactische concept en de structuur (leerlijn), die als kader gelden voor de auteurs en vaak het onderscheidend vermogen vormen van het lesmateriaal.

7 De methodes sluiten goed aan op de onderwijspraktijk en vormen vaak een combinatie van papieren boeken en werkboeken (folio), soms aangevuld met digitaal lesmateriaal. De uitgevers leveren veelal na een aanbesteding het lesmateriaal meestal via distributeurs aan scholen of leerlingen. Deze distributeurs leveren daarbij vaak toegevoegde waarde, bijvoorbeeld in de vorm van dienstverlening ten aanzien van incasso en logistiek. 3.2 De digitale leermiddelenketen De opkomst van digitaal lesmateriaal heeft grote invloed op de traditionele keten. Figuur 2 geeft hiervan een overzicht. Digitalisering maakt tal van nieuwe diensten mogelijk, die partijen veelal rechtstreeks aan scholen en eindgebruikers kunnen leveren. Voor het onderwijs is relevant dat digitaal lesmateriaal (veel meer dan bij boeken het geval is) mogelijkheden biedt tot meer gevarieerd en gepersonaliseerd leren. Tegelijk biedt digitalisering mogelijkheden om docenten te ontzorgen op administratief gebied en bij het afnemen van toetsen. Verder ontstaan met digitalisering meer mogelijkheden voor het gebruik van open lesmateriaal (waarbij docenten/scholen zelf materiaal ontwikkelen en delen met anderen), en de combinatie daarvan met gesloten materiaal. Digitalisering betekent verder dat meer eisen worden gesteld aan ICT-infrastructuur. Dit geeft ruimte aan leveranciers van diensten op het gebied van ICT-infrastructuur. Ook andere marktpartijen kunnen in deze keten diensten aanbieden. Nieuwe spelers/rollen Figuur 2: De digitale keten De digitale keten levert een meer complex speelveld op. Uitgevers en distributeurs moeten met elkaar samenwerken om diensten te leveren maar vormen ook concurrenten van elkaar. Daarnaast zijn software leveranciers actief (Elektronische Leeromgeving, Leerlingadministratiesysteem, Leerling

8 volgsysteem), veel meer dan in de traditionele keten. En ook nieuwe partijen proberen met hun diensten marktaandeel te verwerven. Scholen hebben dus meer te kiezen, maar kiezen doorgaans voor een methode waar ze langere tijd mee werken. 3.3 Bestuurlijke thema s en knelpunten Bestuurders in het voortgezet onderwijs hebben op hoofdlijn zeer vergelijkbare bestuurlijke thema s en prioriteiten. De leidende thema s zijn opbrengstgericht werken en het realiseren van flexibel/eigentijds onderwijs). Daarbij is het idee dat het onderwijs een hoger rendement kan bereiken door meer aan te sluiten bij de leerbehoeften en -mogelijkheden van de leerling (of groepen van leerlingen). leidende thema s opbrengstgericht werken uitgaan van leerbehoefte beheersbare kosten Randvoorwaarde daarbij is dat het onderwijs moet worden verzorgd tegen beheersbare kosten, juist in een tijd waarin bekostiging onder druk staat en (in een aantal regio s) leerlingaantallen afnemen. Daardoor mag worden verwacht dat klassen eerder groter dan kleiner zullen worden, terwijl er tegelijk meer differentiatie wordt verwacht. Met betrekking tot bestaande leermiddelen (met name de methodes van commerciële uitgevers) worden de volgende knelpunten genoemd: leermaterialen worden aangeboden als een totaalpakket ( de methode ), met onvoldoende mogelijkheden tot het geven van gevarieerd onderwijs (zo zijn aanvullende materialen moeilijk te vinden vanuit en in te passen in de methode); methoden hebben een lange levenscyclus en worden te langzaam aangepast aan de wensen van het onderwijs; het pakket aan leermaterialen is steeds moeilijker te betalen. Digitale leermaterialen werken vrijwel altijd kostenverhogend, omdat deze meestal bovenop de bestaande folio-materialen (boeken) worden aangeboden; Deze knelpunten vertalen zich in een aantal prioriteiten: Leermaterialen moeten ondersteuning bieden bij het leveren van massamaatwerk. Hierin komt het onderwijs tegemoet aan individuele behoeften van leerlingen, op een manier die de efficiëntie van klassikaal onderwijs benadert. Leermaterialen moeten bijdragen aan het zichtbaar maken van leeropbrengsten, op het niveau van de individuele gebruiker. prioriteiten massamaatwerk leeropbrengsten digitalisering learning analytics innovatie professionalisering definitie onderwijstijd Digitalisering van leermaterialen en het gebruik van learning analytics zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Dit vereist innovatie in de leermiddelenketen, die is gericht op de meerderheid van scholen (early majority, late majority), maar die tegelijk ruimte geeft aan de koplopers (innovators, early adopters).

9 Voorwaarde hiervoor is professionalisering van docenten en leidinggevenden. Met name docenten moeten professioneel eigenaar zijn van het onderwijs en (dus) van leermiddelen. Voorwaarde is ook een definitie van onderwijstijd die past bij de gewenste innovatie en bij de inzet van digitaal leermateriaal. Aanbeveling adviescommissie (1) Neem als sector gezamenlijke stappen, om leermiddelen beter aan te laten sluiten bij de bestuurlijke prioriteiten van het VO (opbrengstgericht werken, aansluiten bij leerbehoeften leerling, beheersbare kosten) en om knelpunten rond leermiddelen weg te nemen.

10 4 Leermiddelenbeleid op sectoraal niveau Leermiddelenbeleid geeft aan hoe besluitvorming over leermiddelen plaatsvindt. Het leermiddelenbeleid, dat onderdeel uitmaakt van het schoolplan, geeft antwoord op vragen als: welke middelen passen bij de onderwijskundige visie van de school, welke externe ontwikkelingen zijn relevant, hoe worden de leermiddelen gefinancierd, hoe vindt verwerving en inkoop plaats, wat betekenen de keuzes rond leermiddelen voor de organisatie, et cetera. Opbrengstgericht werken, passend onderwijs en technologische ontwikkelingen zorgen voor een nieuwe definitie van geschikte leermiddelen: klassieke leermiddelen worden steeds meer aangevuld met, of vervangen door digitale leermiddelen. Digitale middelen kennen veelal een andere financiering dan niet-digitale middelen. Digitale middelen worden aangeschaft op basis van een (jaar)licentie, betaald naar mate van gebruik of per leerling, of aangeschaft in de vorm van een app. Een licentie wordt in het ene geval per locatie, in het andere geval per leerling of per instelling aangeschaft. Een papieren methode wordt doorgaans voor langere tijd gekozen en (bij een intern boekenfonds) aangeschaft en afgeschreven. Dit betekent met name een verschil in de gebruikstermijn waarover een beslissing wordt genomen. Hierbij is van belang dat de markt tot nu toe altijd aanbodgestuurd is geweest: uitgeverijen ontwikkelen lesmateriaal en verkopen dit aan scholen. Met de komst van digitaal lesmateriaal (ontwikkeld door diverse aanbieders, waaronder de scholen zelf) ontstaan veel meer mogelijkheden om vraaggestuurd te gaan werken: scholen krijgen meer keuze en kiezen in plaats van een hele methode misschien liever een deel van de ene methode, een deel van de andere methode en een deel zelf ontwikkeld materiaal. Opbrengstgericht werken en Passend Onderwijs vragen om differentiatie bij de inzet van leermiddelen, waarbij binnen één klas verschillende leermiddelen gebruikt kunnen worden om tegemoet te komen aan verschillen in leerstijl en niveau. Deze ontwikkeling betekent dat er op een andere manier keuzes gemaakt kunnen en moeten worden. Scholen zijn genoodzaakt op een andere manier te kijken naar leermiddelen. Dit vraagt om een duidelijk leermiddelenbeleid. Op dit moment beweegt het leermiddelenveld zo fundamenteel, dat het mogelijk en wenselijk is om op sectoraal niveau een aantal gezamenlijke afspraken te maken. Uitganspunt daarbij is dat de ontwikkelingen en wensen van het onderwijsveld leidend worden voor de aanbieders van leermaterialen en ondersteunende systemen. Een mogelijkheid om dit te bereiken is het vormgeven van sectoraal leermiddelenbeleid. Dit beleid moet enerzijds gericht zijn op een optimale aansluiting van de vorm van leermiddelen op onderwijskundige ontwikkelingen en anderzijds op de processen rondom selecteren, contracteren, inrichten, leveren en gebruiken van leermateriaal. (Inhoud valt buiten de scope van dit document.) Deze sectorale benadering maakt onderdeel uit van een getrapte benadering, die als volgt kan worden weergegeven.

11 Op instellingsniveau speelt de vraag hoe leermiddelenbeleid bijdraagt aan de beschikbaarheid van een leermiddelenmix die: past bij opbrengstgericht werken en differentiatie; een rijke combinatie is van folio en digitaal; adaptiviteit en functionaliteit ten dienst stelt van het leerproces en de leerkracht ondersteunt en ontzorgt; leidt tot nieuwe didactische mogelijkheden; betaalbaar is. Over massamaatwerk Het onderwijs heeft de opdracht om leeropbrengsten te verhogen, door het leveren van meer gepersonaliseerd leren, bij gelijkblijvende kosten. In de industrie staat dit bekend als massamaatwerk. Hierbij komt het onderwijs ( de leverancier ) tegemoet aan individuele behoeften van leerlingen ( consumenten ), op een manier die de efficiëntie van klassikaal onderwijs ( massaproductie ) benadert. Massamaatwerk lijkt haaks te staan op economische wetmatigheden. Immers: standaardisatie leidt tot efficiëntie, en maatwerk juist tot meerkosten. In de maakindustrie blijkt massamaatwerk toch mogelijk, dankzij andere vormen van organiseren, door het modulariseren van producten/diensten, en door de inzet van technologie (m.n. digitalisering). Over standaardisatie Een van de voorwaarden voor massamaatwerk is standaardisatie: het maken van afspraken over (de koppeling van) deelproducten/onderdelen. Door goede standaards af te spreken op het ene niveau (b.v. een stopcontact met 2 ronde pinnen en 230V wisselstroom) ontstaat een enorme vrijheid op het hogere niveau (een bijna onbegrensde keuze aan elektrische apparaten). Een voorbeeld in het domein van leermiddelen is de HTML5 standaard voor digitale content: als lesmateriaal deze standaard volgt kan deze worden afgespeeld op een veelheid aan apparaten, zoals een PC/laptop, tablet of smartphone. De opgave is om de juiste standaards te kiezen. Een juiste keuze van standaards werkt niet belemmerend, maar vergroot juist de keuzevrijheid. Daarbij is het ook zaak om niet meer standaards af te spreken dan nodig. Doordat het VO in Vensters voor Verantwoording gezamenlijk een minimale set van gegevens heeft afgesproken, kreeg de sector van OCW veel ruimte om de eigen verantwoordelijkheid in te vullen.

12 Op sectoraal niveau speelt de vraag hoe centrale regie processen rondom leermiddelen zodanig kan beïnvloeden dat ontwikkelingen bij uitgeverijen en nieuwe aanbieders bovenstaande eisen mogelijk maken. Een van de manieren om dat te doen is door het afspreken van een aantal standaarden, die massamaatwerk mogelijk maken. Door op sectoraal niveau krachten te bundelen wordt meer massa gecreëerd en kan meer invloed worden uitgeoefend. Eventueel kunnen ook nog op landelijk niveau (sectoroverstijgend) afspraken worden gemaakt, voor vraagstukken die in meerdere sectoren spelen. Zo zijn er bij de toegang tot leermateriaal vragen rond identiteit en privacy die in zowel PO, VO als MBO spelen en mogelijk sterk op elkaar lijken. Aanbeveling adviescommissie (2) Formuleer als gezamenlijk leermiddelenbeleid op sectoraal niveau, om sturing te geven aan de markt. Richt deze op de aspecten die instellingen niet of moeilijk afzonderlijk met marktpartijen kunnen afspreken en/of op voorwaarden waarbij een verscheidenheid aan marktpartijen betrokken is. Voer daarnaast sector overstijgend regie, waar dit nuttig of nodig is.

13 5 Vormen van sturing Met het maken van sectorale afspraken wil de sector een bepaalde invloed uitoefenen c.q. regie voeren over de leermiddelenketen. Deze regie kan zich richten op de vraag, de keten of het aanbod: 1. Regie op de vraag Hierbij formuleert de sector een gezamenlijke vraag, op basis van de wensen in het onderwijs, en nodigt marktpartijen uit om deze vraag te beantwoorden. De gezamenlijke vraagarticulatie zorgt er voor dat marktpartijen beter en sneller kunnen aansluiten bij de behoeften van het onderwijs. In trefwoorden: sector formuleert functionele wensen sector brengt toekomstscenario s in kaart sector nodigt markt uit de vraag in te vullen 2. Regie op de keten Hierbij maakt de sector in afstemming/overleg met marktpartijen ketenbrede afspraken. Deze afspraken zorgen er voor dat het mogelijk wordt de functionele wensen van de sector in te vullen. Ook de sector met marktpartijen projecten initiëren. sector brengt op functioneel niveau de gewenste processen in kaart rondom selecteren, contracteren, inrichten, leveren en gebruiken van leermateriaal sector formuleert gezamenlijke doelen met de markt en richt op basis van deze doelen een (publiek-private) samenwerking en pilots in. 3. Regie op het aanbod Hierbij neemt de sector het initiatief om zelf leermiddelen te produceren, onderhouden en te verspreiden. sector neemt heft in handen m.b.t. productie van content sector wordt zelf een speler in het leermiddelendomein om prijs-kwaliteit verhouding te verbeteren sector organiseert open domein, bijvoorbeeld d.m.v. keurmerkgroepen. VO-content kan worden gezien als een vorm van regie op het aanbod. Het in het MBO uitgevoerde LiMBO programma vormde een combinatie van regie op de keten en regie op de vraag.

14 De adviescommissie maakt de volgende keuzes m.b.t. regievoering in het VO. Vraagsturing: het heeft veel toegevoegde waarde om als VO-sector vragen te bundelen, en een samenhangende vraag te formuleren aan de markt. Hoewel de vraag in het VO gedifferentieerd is, kan bundeling en actieve vraagsturing helpen om de keten in beweging te krijgen. Uitgangspunt is dat er ruimte moet zijn voor marktpartijen, leidend tot een pluriform aanbod. Ketenregie: het is niet voldoende om alleen een vraag te stellen aan de markt; het is ook nodig om als sector gezamenlijk met marktpartijen afspraken te maken over de condities die nodig zijn om de vraag van de sector te beantwoorden. Deze afspraken moeten het mogelijk maken om de eisen en wensen van de sector (vraagsturing) te realiseren, in het bijzonder die van massamaatwerk. Hierbij gaat het b.v. om het aanbieden van leermaterialen in kleinere eenheden, om de combinatie van open en commercieel materiaal, om standaards voor de uitwisseling van gegevens tussen systemen en om een breed geaccepteerde specificatie van leerstof t.b.v. metadatering. Aanbodsturing: het VO neemt als sector geen initiatieven om materialen te ontwikkelen en uit te geven. Uitgangspunt is dat een gezamenlijke vraagarticulatie, het creëren van de juiste voorwaarden, en competitie en transparantie in de markt leidt tot aanbod dat beantwoordt aan de behoeften van de sector. Behoud wel de ruimte voor al bestaande en nieuwe initiatieven van samenwerkende scholen op het gebied van aanbod (zoals VO-content). Naast deze vormen van sturing kan het nodig zijn de markt een impuls te geven door middel van initiatieven die zijn gericht op de doelen van de sector. Aanbeveling adviescommissie (3) Kies als VO-sector voor de volgende vormen van regie: vraagsturing: formuleer als sector een gezamenlijke en samenhangende vraag aan de markt. ketenregie: maak als sector met marktpartijen afspraken over de condities die nodig zijn om de vraag van de sector te beantwoorden. Neem als sector géén sectorale initiatieven om zelf materialen te ontwikkelen en uit te geven. Behoud wel de ruimte voor al bestaande en eventuele nieuwe samenwerkingsverbanden van scholen op het gebied van aanbod. De scope van de regievoering betreft in eerste instantie leermiddelen en toetsen (marktpartijen). Daarbij gaat het zowel om folio als digitale materialen, met een nadruk op digitaal materiaal. Omdat de keten in beweging is, heeft de regievoering niet alleen betrekking op bestaande partijen, maar nadrukkelijk ook op nieuwe spelers. Daarnaast kan de regie zich richten op leerlijnen (SLO) en het platform voor het vinden en combineren van leermateriaal (Kennisnet). In een later stadium kan regievoering worden uitgebreid tot aanbieders van opleidingen.

15 6 Eisen vanuit een sectorale visie Op basis van de eerder geformuleerde prioriteiten en knelpunten worden op hoofdlijnen de volgende eisen en wensen geformuleerd: Leermaterialen ondersteunen massamaatwerk. Dit betekent dat leermaterialen bij voorkeur als kleinere, losse (maar gerelateerde) eenheden worden aangeboden, waardoor docenten kunnen variëren voor individuele leerlingen of groepen van leerlingen. Alternatieve eenheden zijn vindbaar op basis van een breed gedragen specificatie van de leerstof (vastgelegd in de metadata), waarbij de eenheden onder meer zijn gekoppeld aan leerdoelen die van de eindtermen en kerndoelen zijn afgeleid. Daarnaast is het wenselijk dat de eenheden zijn gekoppeld aan (groeps)leerkenmerken, om een effectieve inzet in de onderwijspraktijk mogelijk te maken. Docenten beheersen de specificatie van de leerstof en doorgronden de daarop gebaseerde leerlijnen. Daarmee zijn zij in staat te begrijpen waar een individuele leerling staat, wat zijn leerkenmerken zijn, waar hij behoefte aan heeft en welke materialen daar invulling aan zouden kunnen geven. Dit betekent enerzijds een professionalisering van docenten, maar ook het vinden van organisatievormen waarmee docenten werkelijk tijd hebben voor het bieden van maatwerk. Het hanteren van (groeps)leerkenmerken kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Systemen in de school, zoals een Elektronische LeerOmgeving (ELO), portaal of LeerlingAdministratieSysteem (LAS), ondersteunen het bieden van maatwerk. Daarnaast is er een platform beschikbaar voor het organiseren en structureren van het open domein. Deze systemen moeten de docent daadwerkelijk ontzorgen, en hem administratief werk uit handen nemen. Dit leidt tot de volgende concrete wensen en eisen: Leermaterialen V.1 Ondersteuning van opbrengstgericht werken en maatwerk De leermaterialen moeten opbrengstgericht werken ondersteunen, door het bieden van flexibilisering van de leerlijn en differentiatie naar leerkenmerken (zoals leerstijl, beeld/tekst oriëntatie, hoogbegaafdheid). V.2 Ruimte voor de docent Leermiddelen moeten ruimte bieden voor eigen didactisch handelen door de docent. V.3 Combinatie met open materiaal ondersteunen Het moet mogelijk zijn gesloten/commerciële content en open/eigen content te combineren. Daarbij moet het eigen materiaal onafhankelijk van commercieel materiaal worden bewaard.

16 Bij het invoegen van open/eigen materiaal in de (leer)omgeving van een uitgever gaan er geen eigendomsrechten over naar de uitgever. (Dit betekent dat de school blijft beschikken over het eigen materiaal als een andere methode wordt gekozen.) V.4 Voortgang leerling zichtbaar voor docenten en ouders Gegevens over de voortgang van de leerling (meer dan alleen toetsresultaten) moeten op een eenduidige manier en centraal in of vanuit de schoolomgeving beschikbaar zijn (zowel voor docenten als voor ouders). Er zijn heldere afspraken over het eigenaarschap van deze gegevens. In beginsel heeft de school de regie over wie mag beschikken over welke gegevens. Gegevens in systemen van de school blijven beschikbaar voor de school, ook bij migratie naar een ander systeem. V.5 Digitale licenties sluiten aan op onderwijspraktijk Licenties voor digitaal materiaal moeten aansluiten op de behoeften van het onderwijs. Dit betreft zowel de licentieduur, de licentievorm als het niveau waarop de licentie wordt afgesloten. (Specifiek moet het mogelijk zijn licenties te sluiten op zowel leerling-, school- als bestuursniveau.) V.6 Kostenmodel sluit aan op onderwijspraktijk Folio materialen moeten een zodanige wijze van bekostigen hebben dat de materialen goed kunnen aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen en inzichten, en dat de gebruikscyclus van het materiaal kan worden verkort. V.7 Leermaterialen ondersteunen verwerven vaardigheden Leermaterialen moeten werkvormen ondersteunen, die leerlingen voorbereiden op het functioneren in de maatschappij. Dit betekent onder meer dat de leermaterialen moeten helpen bij vakoverstijgend werken en bij het verwerven van zogeheten 21 st century skills. V.8 Leermaterialen zijn beschikbaar in de vorm van (samenhangende) modulen Leermaterialen zijn beschikbaar in de vorm van basisleerlijnen (samenhangende reeksen eenheden) en losse aanvullende eenheden. Deze eenheden zijn gekoppeld aan concrete eindtermen en kerndoelen en daarvan afgeleide tussendoelen/leerdoelen, die als kapstok dienen voor het plannen van het leerproces en het variëren van leerroutes. In de praktijk zullen de eenheden zijn gekoppeld aan (groeps)leerkenmerken. V.9 School houdt rekening met thuissituatie leerling (Eis aan de instelling) De instelling houdt rekening met de thuissituatie van de leerling, onder meer op het punt van de toegankelijkheid en beschikbaarheid van leermaterialen die zowel thuis als op school zijn te gebruiken. V.10 Kwaliteit van leermaterialen is geborgd De kwaliteit van (met name het open) leermaterialen moet zijn geborgd, onder meer door kwaliteitsbeoordelingen. Docenten V.11 School zorgt dat docenten daadwerkelijk maatwerk kunnen leveren

17 (Eis aan de instelling) De instelling draagt zorg voor het professionaliseren van docenten. Zij zullen leerroutes en leerlijnen moeten beheersen, de opbouw van de leerstof en leerdoelen goed moeten kennen, om de variatie te kunnen bieden die nodig is om aan te sluiten bij de leerbehoefte van (groepen) leerlingen. Daarnaast zullen docenten in staat moeten zijn om daadwerkelijk te differentiëren in de klas en dus meerdere niveaus/groepen in de klas te bedienen en te organiseren. Systemen en platformen V.12 Systemen en platformen ondersteunen de docent bij het bieden van maatwerk Leermaterialen, platformen en ICT-systemen moeten de docent ondersteunen bij het volgen en het bedienen van de leerbehoefte van (groepen) leerlingen. Uitgangspunt is dat de docent meer differentiatie moet bieden in grotere groepen leerlingen, zonder dat dit de docent extra belast. Dit betekent onder meer dat de docent gemakkelijk inzicht en overzicht moet krijgen in de voortgang en de resultaten van het gebruik van digitale leermaterialen in de omgeving van de uitgever. ICT-systemen, zoals een LAS/ELO, moeten de docent op dit punt ontzorgen, door een koppeling met de systemen van de uitgever en/of distributeur. Daarnaast zal een platform beschikbaar moeten zijn voor het kunnen vinden van leermaterialen die passen bij het leerproces van (groepen van) leerlingen. Aanbeveling adviescommissie (4) Werk de uitgangspunten en eisen op hoofdlijn uit tot een Programma van Eisen, dat richting geeft aan de markt. Kies daarbij zo mogelijk een zodanige vorm dat scholen het document kunnen gebruiken als basis voor een aanbesteding ( inkoopvoorwaarden van de VO-sector).

18 7 Een mogelijke invulling De in de vorige paragraaf geformuleerde eisen en wensen vormen een samenhangend pakket. Deze paragraaf schetst een model voor de opbouw van leermaterialen, dat tegemoet zou kunnen komen aan de eisen en wensen. Dit model heeft de volgende bouwstenen: Een specificatie van de leerstof, waarbij de leerstof vanuit eindtermen en kerndoelen is opgedeeld in onderdelen (leerdoelen, onderwijsbegrippenkader). Deze specificatie is een opsomming van de inhoud van de leerstof. De specificatie schrijft (in beginsel) géén volgorde voor en bevat géén didactiek. De specificatie vormt de ruggengraat van het model, en vormt de basis voor het vinden van materialen en het variëren op leerlijnen. De specificatie kan worden gekoppeld aan formele toetsmomenten (examens, eventuele diagnostische tussentijdse toets), maar ook aan tussentijdse toetsmomenten. (Een voorbeeld van een dergelijke specificatie is het zogeheten OnderwijsBegrippenKader, een gemeenschappelijke online database met alle onderwijsbegrippen en hun onderlinge relaties te beginnen met het curriculum.) Een aantal slanke kernmethoden per vak of domein, die elk een volledige leerlijn bieden met basislessen en toetsen. (Het aantal kernmethoden ligt niet vast: het staat elke partij vrij een kernmethode aan te bieden.) Deze kernmethoden dekken in beginsel de gehele leerstof, en hebben een expliciete koppeling met eindtermen/kerndoelen en (toetsbare) leerdoelen. Het kan hierbij zowel om open als commerciële methoden gaan. De kernmethoden zijn (uiteraard) wel gedidactiseerd; het zijn samenhangende lessen die een volgordelijkheid kennen. De lessen in de methode hebben duidelijke leerdoelen, die zijn verbonden met de specificatie van het leerstof. De kernmethode biedt geen of alleen basale mogelijkheden tot differentiatie. Belangrijk is dat het gaat om kernmethoden, zonder toeters en bellen. Gebruikers ervan worden daardoor niet gedwongen een grote hoeveelheid materialen af te nemen waarvan een deel niet of nauwelijks wordt gebruikt. [Vanzelfsprekend kunnen aanbieders naast de kernmethode ook aanvullende materialen leveren, en deze ook samen met de methode als package deal aanbieden. Belangrijk is dat het onderwijs de mogelijkheid heeft om alleen de slanke methode af te nemen.] De kernmethoden vormen voor de docent het vertrekpunt, en bieden structuur voor zowel docent als leerling. Uitgaande van de kernmethode voegt de docent eenheden toe of vervangt hij eenheden, afhankelijk van de voortgang en specifieke leerbehoefte van individuele leerlingen en groepen van leerlingen. Ook kan de docent toetsen toevoegen. De kernmethoden ondersteunen de docent ook bij het plannen van het leerproces en bij het meten van de voortgang ervan. Dat betekent onder meer dat de methode kan worden

19 gekoppeld aan de lessentabel van de school, het ritme van het schooljaar, en (informele) toets- en meetmomenten kent. Een rijke collectie aanvullend materiaal, die als losse eenheden worden aangeboden. Deze kleine eenheden lesmateriaal moeten maatwerk mogelijk maken. De collectie moet daartoe een verscheidenheid aan leermaterialen bevatten, met materialen voor verschillende leerstijlen, verrijkingsmateriaal voor snelle leerlingen en remediërend materiaal voor leerlingen die iets (nog) niet beheersen. Daarnaast biedt de collectie keuzemogelijkheden om het curriculum naar de behoefte van de docent, vaksectie of school in te kleuren. Ook de collectie aanvullend materiaal bevat zowel open als commercieel materiaal. Ook deze materialen kennen een expliciete koppeling met eindtermen/kerndoelen en (toetsbare) leerdoelen. Hiermee wordt het mogelijk ook de aanvullende materialen te koppelen aan toetsen. Een platform dat de docent ondersteunt bij het variëren op de kernmethode en het vinden van het aanvullende materiaal. Dit platform is gekoppeld aan voorzieningen binnen de school, zoals de ELO en het LAS. Het hier beschreven model kan als volgt schematisch worden weergegeven. Gedeelde visie specificatie: eindtermen/kerndoelen, tussendoelen, begrippenkader (zonder didactiek) slanke methodes: commercieel of open (met didactiek, incl. toetsen) aanvullende materialen: commercieel of open (incl. toetsen) (Elk van de slanke methodes maakt gebruik van een leerlijn/leerplan, waarbij de leerstof in een volgorde is geplaatst, is opgenomen in een planning en voorzien van toetsmomenten. De methode vult de leerlijn met materialen op basis van een aantal didactische uitgangspunten.)

20 Omdat het onderwijs in het VO in de meeste gevallen in leergebieden of vakken is georganiseerd, kan deze visie ook geleidelijk worden ingevoerd. (Door de visie per leergebied in te voeren blijft het mogelijk om geïntegreerd leren te ondersteunen.) Daarnaast is het mogelijk om geleidelijk aan naar een fijnmaziger model te groeien. Dit maakt het mogelijk dat verschillende partijen parallel werken aan het ontwikkelen van de benodigde voorzieningen of vaardigheden. (EduStandaard: fijnmaziger onderwijsbegrippenkader, contenteigenaren: een fijnmaziger aanbod, docenten: vaardigheden om te kunnen variëren.) Aanbeveling adviescommissie (5) Werk de in dit Visiedocument geschetste invulling met slanke kernmethoden en aanvullend materiaal uit, met raadpleging van zowel het onderwijs zelf als marktpartijen. Sluit daarbij met name aan bij de betekenis van dit model voor de onderwijspraktijk, in de taal en activiteiten van de docent. Maak daarbij zichtbaar wat dit kan betekenen voor opbrengstgericht werken en voor maatwerk.

21 8 Referenties [1] Pakket van Eisen (PvE) leermaterialenketen MBO (versie 3.0R), SaMBO-ICT, 4 oktober 2012 [2] Generiek procesmodel leermateriaal (MBO), versie 1.0, Kennisnet, 30 november [3] Afspraak distributie en toegang van digitale leermiddelen, versie 0.98, Programma ECK2 (Kennisnet, SLO, GEU), 13 april 2012 [4] Triple A documentatie, [5] Leermiddelen in het primair onderwijs: Toekomstscenario s met financiële consequenties, Kennisnet, November 2012 [6] 59 VO-modellen voor maatwerk en motivatie, VO Raad/Innovatieplatform VO, maart 2011 [7] Leermiddelenbeleid: De Kwestie nr.1, VO-raad, programma leermiddelenbeleid, januari 2010

22 Bijlage 1 Begrippenlijst begrip begeleider competentie contentcatalogus leerling formatief leergebied leermiddel leermiddelenbeleid Omschrijving Medewerker van een onderwijsinstelling die als rol heeft het volgen en ondersteunen van leerlingen tijdens hun leerloopbaan. De begeleider die leeractiviteiten begeleidt, wordt ook coach genoemd. De begeleider die de loopbaan van de leerling ondersteunt, wordt ook leertraject-begeleider genoemd. Ontwikkelbare vermogens van mensen om in voorkomende situaties op adequate doelbewuste en gemotiveerde wijze proces- en resultaatgericht te handelen, dat wil zeggen passende procedures te kiezen en toe te passen om de juiste resultaten te bereiken. Competenties zijn samengesteld van karakter, verwijzen naar onderliggende vaardigheids-, kennis- en houdingsdomeinen en worden in een context toegepast en ontwikkeld Voorziening die de beschrijvende informatie (metadata) van al het leermateriaal bevat dat relevant is voor de instelling, inclusief het materiaal dat door de instelling zelf is ontwikkeld. Iemand die onderwijs volgt binnen een instelling. Een leerling is in het bezit van een verbintenis met een instelling voor het afnemen van onderwijsproducten. Een ander woord voor leerling is lerende, student of deelnemer. Formatief beoordelen heeft als doel de leerling tijdens het leertraject te voorzien van informatie over de kwaliteit van zijn of haar leren. Waar nodig kan de leerling op basis van de verkregen feedback het leren aanpassen. Een formatief resultaat is een resultaat uit een formatieve beoordeling dat niet meetelt voor de uiteindelijke kwalificering, maar de leerling informatie geeft over de kwaliteit van zijn of haar leren. Een samenhangend geheel van leerinhouden, verder uitsplitsbaar in deelleergebieden. Een leergebied bestaat uit een aantal vakken die veel overeenkomsten hebben en die in samenhang of geïntegreerd worden aangeboden. alle materialen (book of non-book) die bedoeld zijn om het onderwijsleerproces vorm te geven of te ondersteunen. Bron: Kenniscentrum leermiddelen (KCL) Een meerjarig, duurzaam, beleid dat binnen de school richting geeft aan keuzes m.b.t. leermiddelen. Er is sprake van integraal leermiddelenbeleid als het is afgestemd met het ICT-, personeels-, kwaliteits- en financieel beleid. In een leermiddelenbeleidsplan komen onder andere aan de orde de onderwijskundige aspecten, de inrichting van het proces ten aanzien van keuze en het gebruik van leermateriaal. Ze bevatten bovendien een plan van

23 leermiddelenlijst massamaatwerk metadata Onderwijs BegrippenKader (OBK) onderwijscatalogus onderwijsproduct summatief aanpak, waarin onder meer is opgenomen het programma van functionele eisen voor de gewenste leermiddelen en de samenhang met het personeelsen financieel beleid. [6] Een gepersonaliseerde lijst van al het relevante leermateriaal voor een individuele leerling, gebaseerd op de onderwijsproducten die een individuele leerling de komende periode zal gaan afnemen. De leermiddelenlijst bevat al het leermateriaal voor kosten van de leerling en geeft daarmee inzicht in de kosten voor een bepaalde periode. Massamaatwerk is het aanbieden producten/diensten die tegemoet komen aan individuele behoeften van consumenten, op een manier die de efficiëntie van massaproductie benadert. Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. De metadata van een onderwijsproduct bevatten dus gegevens over het onderwijsproduct zoals de titel, de omvang, volgorde, leerstijl, complexiteit Een gemeenschappelijke online database (beheerd door bureau Edu- Standaard) met alle onderwijsbegrippen en hun onderlinge relaties te beginnen met het curriculum. Doel van het OBK is om er voor te zorgen dat alle informatiesystemen in het Nederlandse onderwijs, zoals elektronische leeromgevingen, zoekmachines als Wikiwijs en de systemen van educatieve uitgevers, dezelfde onderwijstaal spreken. Daarbij wordt de aandacht in eerste instantie gericht op het beter vindbaar maken van digitaal leermateriaal. Verzameling van onderwijsproducten en relevante taxonomieën binnen de instelling beschreven door middel van metadata. Een onderwijsproduct is een product (zoals een les, een cursus, een module of andere onderwijseenheid) dat zodanig van metadata is voorzien dat het geschikt is om te roosteren. Een onderwijsproduct is enkelvoudig dan wel samengesteld. Enkelvoudig betekent dat er sprake is van één uniek product dat niet verder onderverdeeld is in andere onderwijseenheden (een les Engels van één uur kan een enkelvoudig product zijn). De onderwijscatalogus kan ook samengestelde onderwijsproducten bevatten. Een samengesteld onderwijsproduct bevat informatie over de afzonderlijke (enkelvoudige) onderwijsproducten (die deel uit maken van de samenstelling) én informatie over de samenstelling zelf (bijv. de volgorde). Deze informatie vormt samen de paklijst van het samengestelde onderwijsproduct. De paklijst is dus de informatiedrager van de samenstelling. Een voorbeeld van een samengesteld onderwijsproduct is een tweedaagse cursus Engels voor beginners met een theorie- en een praktijkdag. De theoriedag is een enkelvoudig onderwijsproduct net zoals de praktijkdag. De paklijst geeft aan dat de theoriedag voor de praktijkdag moet worden ingepland Summatief beoordelen heeft als doel het kwalificeren of diplomeren van de leerling. Een summatief resultaat is een resultaat (bijvoorbeeld: een cijfer, aanwezigheid of afronding stage) na het volgen of uitvoeren van een onderwijsproduct (zoals een vak of onderdeel, BPV, practicum of proeve van bekwaamheid) gekoppeld aan een summatieve toets. Een summatief resultaat telt mee voor het behalen van een kwalificerend document (zoals

24 taxonomie diploma of certificaat). Dit in tegenstelling tot een formatief resultaat De plaats van een onderwijsproduct in een kwalificatiestructuur. Er zijn meerdere kwalificatiestructuren waaraan een onderwijsproduct zijn betekenis kan ontlenen. Voorbeelden zijn de kerndoelen en referentieniveaus van het PO, de eindtermen van het VO en de competentiegerichte kwalificatiestructuur van het MBO. Deze taxonomieën zijn deels wettelijk vastgesteld (bijvoorbeeld door het ministerie van OCW) en deels door de instelling zelf vastgesteld (bijvoorbeeld voor contractonderwijs). Leerlingen schrijven zich in op een bepaald onderdeel van een taxonomie (bijvoorbeeld op een domein of kwalificatiedossier of VMBO-sector).

25 Bijlage 2 Roadmap vervolg Deze roadmap beschrijft de beoogde activiteiten na vaststelling van het Visiedocument door de ALV in mei Deze activiteiten betreffen in het bijzonder de uitwerking van de visie tot een Programma van Eisen dat de gebundelde vraag vormt van de sector aan marktpartijen in de leermiddelenketen. Bedoeling is dit Programma van Eisen eind 2013 vast te stellen in de ledenvergadering van de VO-raad. 1. Doorontwikkeling PvE Inhoudelijke toets Het Visiedocument en het Programma van Eisen zijn tot stand gekomen door middel van interviews met bestuurders uit de adviescommissie leermiddelen van de VO-raad. Het stuk is voorafgaand ook behandeld (en aangescherpt) in het Schoolleidersplatform en de Leden Advies Raad. Beide documenten worden na de ALV bij meer kennishebbers binnen de scholen voorgelegd. Ten minste wordt voorzien in een brede raadpleging bij docenten en schoolleiders, omdat deze actoren binnen de school meer zicht hebben op de impact van de visie op de praktijk van de school. Als onderdeel van de inhoudelijke toets worden de documenten ook getoetst bij specialisten (van onder meer SLO en Kennisnet). Toets aanbesteding De eisen uit het PvE kunnen scholen helpen in de aanbesteding van de leermiddelen, en gaan daar ten minste invloed op hebben. Om de uitwerking van de eisen uit het PvE op die aan-

26 besteding voor de scholen inzichtelijk te maken worden enkele aanbestedingsdeskundigen geraadpleegd. Consultatie marktpartijen De eisen die in het PvE worden neergelegd zijn grotendeels gericht aan de (aanbieders in) de leermiddelenketen. Die marktpartijen zullen worden geconsulteerd op de inhoud van het Visiedocument en het PvE. Ze kunnen dan de eigen beweging in de richting van die eisen aangeven en praktische opmerkingen maken. Consultatie betekent dat de reactie van de marktpartijen niet automatisch tot aanpassing van het PvE leidt; het onderwijsveld bepaalt hoe zij de vraag bundelt. Analyse eigenaarschap en privacy Uitwerking van de voorstellen uit het Visiedocument en het PvE zullen leiden tot nieuwe use cases (gebruiks-voorbeelden) in de leermiddelenketen. Veranderingen in dat gebruik kunnen gevolgen hebben voor eigenaarschap van de gebruikersdata en de privacy (van bijvoorbeeld leerlingen). Een juridische analyse op gevolgen voor eigenaarschap en privacy zal daarom door een deskundige worden uitgevoerd. 2. Instrument en onderzoek Verkenning benodigde gereedschappen In het Visiedocument wordt een mogelijke uitwerking van de eisen gegeven waarbij leermateriaal in kleinere eenheden wordt aangeboden. Deze kleinere eenheden moeten kunnen worden herkend (metadatering is daarbij belangrijk) en kunnen worden gevonden (door de gebruiker: school, docent, leerling). Verkend zal worden welke gereedschappen (platform, voorzieningen) hiervoor nodig zijn. Onderzoek effectiviteit Er lopen al vele experimenten met en onderzoeken naar innovatie van ontwikkeling en gebruik van leermiddelen. Daar waar deze onderzoeken en experimenten raken aan de punten uit het Visiedocument en het PvE is het zaak deze te verbinden. Uitkomsten in de breedte kunnen gezamenlijk de wetenschappelijke basis vormen voor de vraagsturing van het veld. Gezien het sectorale belang lijkt het logisch deze verbinding onder de vervolgactiviteiten in de roadmap te scharen. 3. Communicatie en organisatie Gebruik van het Visiedocument Als het Visiedocument door de ALV is aangenomen is het essentieel om het veld goed te informeren over de inhoud en gebruiksmogelijkheden van het Visiedocument en het PvE en de vervolgactiviteiten van de VO-raad op dit thema. Voorstel is de communicatiekanalen van de VO-raad hiervoor te gebruiken. Mogelijkheden om het veld duidelijk te maken dat de sector een scherpe vraag heeft geformuleerd op leermiddelenbeleid en innovatie zijn een persbericht na de ALV en/of een diepgaander artikel in VO-Magazine. Organisatie vervolg De VO-raad neemt namens de sector de regie op alle in deze roadmap genoemde vervolgactiviteiten. De VO-raad stelt daarvoor de huidige adviescommissie leermiddelen in als regiegroep. Deze regiegroep levert advies over uitvoering van de activiteiten en een eventueel daaruit voortvloeiend voorstel voor de ALV van 28 november 2013.

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar 1 Inhoud 1 2 3 4 Maar ik zit nog 5 jaar aan mijn leermiddelencontract vast!

Nadere informatie

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO Programma van Eisen 26 april 2014, versie 0.98 20140426.PvE PO-VO.v098d - besturen 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 bij het Pakket van Eisen... 4 1 Inleiding...

Nadere informatie

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen Sectorale Vraagsturing Leermiddelen Programma van Eisen PO/VO 5 juni 2014, versie 1.0 20140605.PvE PO-VO.v10 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Waarom is dit document voor u van belang?... 4 1 Inleiding...

Nadere informatie

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Even Voorstellen Jan-Bart de Vreede Domeinmanager Leermiddelen & Metadata, Stichting Kennisnet 9 jaar lang

Nadere informatie

Programma van Eisen (PvE 2013) Leermaterialenketen PO/VO

Programma van Eisen (PvE 2013) Leermaterialenketen PO/VO Programma van Eisen (PvE 2013) Leermaterialenketen PO/VO 30 september 2013, versie 0.86 20130930.PvE 2013 PO-VO.v086 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ontwikkelingen rond leermaterialen... 3 1.2 Een

Nadere informatie

Informatiepakket Leerlabs

Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs De vraag naar gepersonaliseerd onderwijs en het gebruik van ict in de klas groeit. Veel scholen werken aan initiatieven gericht op gepersonaliseerd leren

Nadere informatie

LiMBO is voorbij:! Leve ECK! SaMBO-ICT conferentie, Haarlem, 17 januari 2013

LiMBO is voorbij:! Leve ECK! SaMBO-ICT conferentie, Haarlem, 17 januari 2013 LiMBO is voorbij:! Leve ECK! SaMBO-ICT conferentie, Haarlem, 17 januari 2013 van knelpunt naar ambitie logistiek gedoe digitaal leermateriaal complexe keten, verschillende oplossingen geen afspraken en

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn Handout PrOfijt - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Auteur(s): Mike Nikkels / Olav van Doorn 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Algemeen... 3 4 Visie op PrOfijt... 4 5 Techniek...

Nadere informatie

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen.

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. infobladen over leermiddelenbeleid voor docenten en schoolleiding 15 www.leermiddelenvo.nl Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. In een

Nadere informatie

Pakket van Eisen (PvE) leermaterialenketen MBO

Pakket van Eisen (PvE) leermaterialenketen MBO Pakket van Eisen (PvE) leermaterialenketen MBO Versie: 3.0R Datum: 4 oktober 2012 Bas Kruiswijk en Arjan Geurts 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Consultatie instellingen en marktpartijen...

Nadere informatie

Verkenning functionaliteit voor ontsluiting (cloud)diensten en leermateriaal in het MBO Samenwerking SURF, Kennisnet en

Verkenning functionaliteit voor ontsluiting (cloud)diensten en leermateriaal in het MBO Samenwerking SURF, Kennisnet en Verkenning functionaliteit voor ontsluiting (cloud) en leermateriaal in het MBO Samenwerking SURF, Kennisnet en sambo-ict Bas Kruiswijk V1.0, [datum: 18 maart 2013] Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1.

Nadere informatie

Triple A Encyclopedie

Triple A Encyclopedie Triple A Encyclopedie Van referentiekader naar concrete toepassingen Utrecht, 29 juni 2011 Eric Jongepier Resultaten: encyclopedie Encyclopedie van functionele ontwerpen Gestart vanuit een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 1 / 14 Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2010 Kennisnet.nl Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2 / 14 Samenvatting Scenario s voor Leren op

Nadere informatie

Eindnotitie. Uitwisselingsstandaard UWLR

Eindnotitie. Uitwisselingsstandaard UWLR Eindnotitie Uitwisselingsstandaard UWLR Doorbraak ICT en Onderwijs Tafel informatie en inzicht INHOUDSOPGAVE 1. UWLR STANDAARD... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 ONTWIKKELING UWLR (UITWISSELING LEERRESULTATEN)...

Nadere informatie

De bovenschool ICT-coördinator kan ingezet/gedetacheerd worden als lokale ICT-er. De bovenschools ICT-coördinator heeft een adviserende rol.

De bovenschool ICT-coördinator kan ingezet/gedetacheerd worden als lokale ICT-er. De bovenschools ICT-coördinator heeft een adviserende rol. Hieronder vind je een algemeen profiel van een bovenschools ICT er. Aan de hand van dit profiel zal het sollicitatiegesprek worden gevoerd en wordt een nadere invulling gegeven aan de functie. De cursieve

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO

PROGRAMMA VAN EISEN PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO HANDREIKING UITVRAAG INKOOP LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO > HANDREIKING UITVRAAG INKOOP LAS/LVS (V)SO (bijlage 1) INVULFORMULIER

Nadere informatie

Op weg naar individuele leerarrangementen 11 februari 2010 EXCELLENT LEREN - EXCELLENT ORGANISEREN

Op weg naar individuele leerarrangementen 11 februari 2010 EXCELLENT LEREN - EXCELLENT ORGANISEREN Op weg naar individuele leerarrangementen 11 februari 2010 EXCELLENT LEREN - EXCELLENT ORGANISEREN Op weg naar Individuele leerroutes voor onze studenten ROC onderwijsstandaarden Digitale Onderwijscatalogus

Nadere informatie

Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS

Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS Onderwijs wordt steeds flexibeler en meer op maat aangeboden aan leerlingen. Voor onze doelgroep is dat logischer en vanzelfsprekender dan waar

Nadere informatie

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden Checklist vakdidactisch Kennisbasis Biologie Voor het begin van de 3 e jaars stage vullen de studenten deze checklist in. De studenten formuleren leerdoelen die aansluiten op de uitkomst van deze list.

Nadere informatie

Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie. Opbrengsten ontwikkelsessie 5. Wat zijn bouwstenen?

Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie. Opbrengsten ontwikkelsessie 5. Wat zijn bouwstenen? Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie Wat hebben onze leerlingen nodig om uit te groeien tot volwassenen die bijdragen aan de samenleving, economisch zelfstandig zijn én met zelfvertrouwen in het leven staan?

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Maatwerk? Magister! 1

Maatwerk? Magister! 1 1 Maatwerk? Magister! Magister Inspiratiedag Jezelf dagelijks ontwikkelen op de manier die bij jou past. Aandacht voor de leerling Passie voor je vak In de versnelling om de ambitie te realiseren. Paul

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw Nectar 5e editie onderbouw is een heldere, motiverende methode biologie die opvalt door de gestructureerde behandeling van

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

De leermiddelenketen in het onderwijs

De leermiddelenketen in het onderwijs De leermiddelenketen in het onderwijs De leermiddelenketen in het onderwijs: wat is het, waarom is het belangrijk om het onderwijs als keten te begrijpen en wat wordt er gedaan om de leermiddelenketen

Nadere informatie

Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met

Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met Trainerscursus deel 1 Open Universiteit / CELSTEC 10-1-2013 1 1 Leermiddelen Taak van private sector of toch (deels) publiek? Wet gratis schoolboeken (scholen

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu...

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Hedendaagse Onderwijs Hoofdbrekens 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Omgaan met verschillen In één klas zitten leerlingen met uiteenlopende kennisniveaus, interesses en ervaringen. Docenten willen

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de mbo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Delen en vinden van digitaal leermateriaal

Delen en vinden van digitaal leermateriaal Delen en vinden van digitaal leermateriaal Edurep in de content keten Nico Verbeij Claudia van der Togt www.kennisnet.nl www.ictopschool.net Trends en knelpunten in onderwijs Trends: Flexibel leren Aansluiten

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang?

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Het overkoepelend dashboard Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Inhoudsopgave Sectie 1 Introductie van het overkoepelend dashboard Sectie 2 De behoeftes vanuit de verschillende onderwijsprofessionals

Nadere informatie

Kick-off kwalificatiestructuur

Kick-off kwalificatiestructuur Kick-off kwalificatiestructuur Programma's van Eisen Bas Kruiswijk Bianca Buts Amersfoort 5 maart 2014 Agenda Onze opdracht Vertrekpunt: van hotspots naar drie thema s Thema s plus wijzigingen per thema

Nadere informatie

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1 Implementatieplan Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo Versie 0.2 7 mei 2019 Implementatieplan RIO vo 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Registratie Instellingen en Opleidingen... 3 1.2

Nadere informatie

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer Domein B1.1 Biologie leren Begripsontwikkeling en jargon Leren van biologische vaardigheden Verschillen

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Het 4 e Gymnasium Contactpersoon Anne Marttin Leden werkgroep Estevan Veenstra en Bobby van Essen Versienummer 002 Format leermiddelenbeleidsplan 1 Visie Missie Missie Het

Nadere informatie

TeleTrainer: training in de e van het leren

TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer voor elke docent die betrokken is bij ICT in het onderwijs geschikt voor beginner, gevorderde en specialist geschikt voor verschillende rollen rondom

Nadere informatie

Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal

Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal School: Greijdanus College Door: Jeroen Wester Datum: 19 augustus 2015 Versie: 1.0 Onderstaande blauwdruk is tot stand gekomen door eerdere ervaringen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO Locatieplan Onstwedde (2017-2018) Onderwerp: Vernieuwing VMBO 1 Thema Dienstverlening & Producten. 2 Relatie met het schoolplan Het uiteindelijke doel van de implementatie van D&P bij TL is: Zelfontplooiing

Nadere informatie

Pre-screening Stercollecties door het CLU-Leermiddelen Adviescentrum

Pre-screening Stercollecties door het CLU-Leermiddelen Adviescentrum Pre-screening Stercollecties door het CLU-Leermiddelen Adviescentrum Verslag december 2015 INLEIDING Op verzoek van VO-content heeft het CLU-Leermiddelen Adviescentrum een pre-screening (verkennend onderzoek)

Nadere informatie

Op 6 oktober is tijdens het TO vo/mbo de nieuwe versie van het attributenbeleid besproken.

Op 6 oktober is tijdens het TO vo/mbo de nieuwe versie van het attributenbeleid besproken. Memo Aan Van Leden van de Tactische Overleggen po, vo en mbo Programma Implementatie nummervoorziening Datum 19 oktober 2016 Onderwerp Attributenbeleid ECK id 0 Proces In het Tactisch Overleg vo/mbo van

Nadere informatie

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict Inleiding Dit document beschrijft de 10 thema s die samen de agenda voor de publiek- private tafels voor het Doorbraakproject Onderwijs en ict vormen. Deze agenda is samengesteld op basis van de input

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken.

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie aanbieders/culturele instellingen 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling

Nadere informatie

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID Motieven om een leermiddelenbeleidsplan te ontwerpen Voor iedere leerling het beste leermateriaal tegen de beste prijs! Voor iedere leerling,

Nadere informatie

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur.

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur. (GROEPS) Allen dezelfde leeractiviteiten in (digitale) methode en klassikaal gebruik van tools en apps tbv instructie, drill & practice. Infrastructuur: beamer, smartboard, smartphone, internet, wifi, toepassingen

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016 Werken met leeruitkomsten 7 november 2016 Wat zijn leeruitkomsten? Een leeruitkomst is een meetbaar resultaat van een leerervaring op basis waarvan vastgesteld kan worden in welke mate, tot op welk niveau

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Onderzoek VO-content & Stercollecties - 2014

Onderzoek VO-content & Stercollecties - 2014 Onderzoek VO-content & Stercollecties - 2014 Eindrapport In opdracht van: VO-content Project: 2014.117 Publicatienummer: 2014.117-1416 Datum: Utrecht, mei 2014 Auteurs: Leonique Korlaar Arthur kan Inhoudsopgave

Nadere informatie

Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574

Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574 Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574 business context Innovatie Platform Klantinteractie Klantinzicht Mobiel Social Analytics Productiviteit Processen Integratie Apps Architectuur Wat is

Nadere informatie

Lesgeven met Kernmethodes AK

Lesgeven met Kernmethodes AK Lesgeven met Kernmethodes AK ofwel eenvoudig aan de slag met de Stercollecties van VOcontent en Wikiwijs Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2014 Herman Rigter Almere, 7 november 2014 Inhoud Wat is VO-content

Nadere informatie

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Wikiwijs Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Inleiding De in 2006 ingevoerde eindtermen en kerndoelen voor het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Achtergrond In de huidige informatiesamenleving groeien jongeren op met media. Om te werken en te leren in de (digitale) wereld moeten jongeren leren

Nadere informatie

1. Waar komt de behoefte aan maatwerk en flexibilisering eigenlijk vandaan?

1. Waar komt de behoefte aan maatwerk en flexibilisering eigenlijk vandaan? Flexibilisering met de kleine f en de GROTE F 1. Waar komt de behoefte aan maatwerk en flexibilisering eigenlijk vandaan? Allereerst vanuit het competentiegericht onderwijs: Praktijk staat centraal (sturen

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Memo. Leden van het Edu-K Platform. Programma Implementatie nummervoorziening. Datum 27 maart 2017

Memo. Leden van het Edu-K Platform. Programma Implementatie nummervoorziening. Datum 27 maart 2017 Memo Aan Van Leden van het Edu-K Platform Programma Implementatie nummervoorziening Datum 27 maart 2017 Onderwerp Attributenbeleid ECK id 1 Inleiding Belangrijk onderwerp binnen Edu-K is de implementatie

Nadere informatie

Werken met Leerdoelen: zelf vormgeven van het Curriculum. Even voorstellen. 2/13/18. Wat is leerdoeldenken? Leerdoelen van deze workshop:

Werken met Leerdoelen: zelf vormgeven van het Curriculum. Even voorstellen. 2/13/18. Wat is leerdoeldenken? Leerdoelen van deze workshop: Leerdoelen van deze workshop: - Ik kan uitleggen wat Leerdoeldenken is Werken met Leerdoelen: zelf vormgeven van het Curriculum Herman Rigter 8 februari 2018 - Ik kan het proces beschrijven om te komen

Nadere informatie

Van leerdoel tot les. Door Femke Loos

Van leerdoel tot les. Door Femke Loos Van leerdoel tot les Door Femke Loos Wie ben ik? Film Persoonlijk Leren Het Stormink Inhoud Wat is leerdoeldenken? Wat levert leerdoeldenken op? WAT wil ik dat de leerlingen leren? HOE wil ik dat de leerlingen

Nadere informatie

ICT: Zelf doen of uitbesteden?

ICT: Zelf doen of uitbesteden? WHITEPAPER ICT: Zelf doen of uitbesteden? De groeiende rol van ICT in het onderwijs geeft schooldirecteuren de nodige kopzorgen. Digitaal lesmateriaal, laptops of ipads voor elke leerling, goede wifi in

Nadere informatie

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten GRIP op uw Leermiddelenbeleid in 3 bijeenkomsten Alle fasen leermiddelenbeleid Fase 1: opstarten en oriënteren Stel een werkgroep leermiddelenbeleidsplan samen. Bespreek met elkaar motieven, beoogde verbeteringen

Nadere informatie

2013D50407 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2013D50407 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2013D50407 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader In opdracht van: Unicoz Stuurgroep ICT Opsteller: Peter de Haas Datum: 14-10- 2015 Versie : 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorgestelde beleidskaders ICT...

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu PASSIE VOOR ONLINE LEREN www.profijt.nu WAT IS PROFIJT? Het Praktijkonderwijs heeft behoefte aan een systeem waarin alle dagelijkse processen op een logische wijze en in één platform worden vastgelegd.

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELING & DTT

SCHOOLONTWIKKELING & DTT SCHOOLONTWIKKELING & DTT Jeroen Spek & Jacob Raap 9 december 2015 WERKGROEP SCHOOLONTWIKKELING EN DTT Algemene inleiding Praktijkvoorbeeld Bespreken dillema s met stellingen Delen uitkomsten bespreking

Nadere informatie

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO

Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO Sectorale Vraagsturing Leermiddelen PO/VO Programma van Eisen Leermiddelenketen 1 december 2017 (versie 2.0) 20171201.PvE leermiddelen po-vo.v20_definitief 1 Voorwoord Leerlingen in het funderend onderwijs

Nadere informatie

Competentiegericht Onderwijs

Competentiegericht Onderwijs Competentiegericht Onderwijs Verband tussen economische groei en innovatie van een land en het competentiebeleid en levenslang leren van een land Vlaanderen > koppeling kan beter en proactiever Hefboom

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Leermiddelen Manon Geven (Kennisnet) Sonja Prenen (MBO Raad) Maaike Stam (sambo- ICT) CvI conferentie 2019 Ronde 4

Leermiddelen Manon Geven (Kennisnet) Sonja Prenen (MBO Raad) Maaike Stam (sambo- ICT) CvI conferentie 2019 Ronde 4 n e l e d d i m r Lee isnet) n n e K ( n e v Manon Ge O Raad) B M ( n e n e Sonja Pr BOM a s ( m a t Maaike S ICT) ntie 2019 e r e f n o c CvI Ronde 4 Agenda - Leermiddelen Welkom Strategische Agenda Digitalisering

Nadere informatie

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse:

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse: Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015 De versnellingsvraag Versnellingsvraag Stichting Klasse: Hoe kunnen we met de learning analytics vanuit dashboards, zoals dat van Snappet, in combinatie

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas Versnellingsvragen Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas e.bomas@poraad.nl Bestuursakkoord uitdagend en toekomstgericht onderwijs dat inspeelt op de talenten en leerbehoeften van alle individuele

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

GPS Rekenen. Producten en prijzen GPS Rekenen. Volwassen en Eigentijds. Volwassen en Eigentijds 1. GPS Rekenen

GPS Rekenen. Producten en prijzen GPS Rekenen. Volwassen en Eigentijds. Volwassen en Eigentijds 1. GPS Rekenen Volwassen en Eigentijds Producten en prijzen 2019 Volwassen en Eigentijds 1 Januari 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met... 3 Opbouw en inhoud van... 4 Gebruik voor de docent... 6 Lineair

Nadere informatie

Marktconsultatie SIS. 16 juni 2017 Versie 1.0

Marktconsultatie SIS. 16 juni 2017 Versie 1.0 Marktconsultatie SIS 16 juni 2017 Versie 1.0 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Functioneel onderzoek en aanbestedingsonderzoek... 3 1.2. Doel van de marktconsultatie... 3 2. Marktconsultatie... 4

Nadere informatie

Doordacht digitaliseren, of niet! Over Momento en meer. m et hod

Doordacht digitaliseren, of niet! Over Momento en meer. m et hod Doordacht digitaliseren, of niet! Over Momento en meer visie op kennis aanbrengen leren w ereld begrijpen talent ontwikkelen m et hod educatieve isch leren oefenen, verbreden & verdiepen maken & doen content

Nadere informatie

Visieworkshop Zuyd Hogeschool

Visieworkshop Zuyd Hogeschool Visieworkshop Zuyd Hogeschool VANUIT ONDERWIJSVISIE NAAR EEN VISIE OP DLWO Harry Renting Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Web2.0 applicatie vrij beschikbaar Ontwikkelingen

Nadere informatie

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform?

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? 1 P agina Technische eisen Migratie It s Learning naar nieuwe ELO (anders gaat er veel verloren) Controlesoftware (scherm

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Van keten naar samenwerking

Van keten naar samenwerking Symposium leermiddelen en schoolkosten in het mbo Van keten naar samenwerking Leermiddelen eenvoudig bereikbaar voor een faire prijs Jos Brouwer 31 mei 2017 Programma Waar doen we het voor? Wat is jouw

Nadere informatie

Op weg naar persoonlijk leren

Op weg naar persoonlijk leren Op weg naar persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke missie, visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Ruim de helft van de docenten kan er goed mee uit de voeten en buigt

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016 Ontwerpkaders: Onderwijs Versie 1.0/november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Leermiddelenmonitor. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling

Leermiddelenmonitor. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 2007 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO 2007 De van SLO is een jaarlijks onderzoek naar het selectieproces en gebruik van leermiddelen door leraren in het basis- en voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Om te beginnen. Waarom dit boek?

Om te beginnen. Waarom dit boek? Om te beginnen Waarom dit boek? Leraren in alle onderwijssectoren zijn continu bezig om hun werk onderwijs verzorgen op de best mogelijke manier te doen. Ze hebben hart voor hun leerlingen, hun vak, hun

Nadere informatie

Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model

Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model Leermiddelenbeleid Waarom een leermiddelenbeleidsplan? In een integraal leermiddelenbeleidsplan is helder omschreven welke doelen de school op kortere en middellange termijn wil realiseren en hoe dit gerealiseerd

Nadere informatie

Marktinventarisatie ELO s in het VO

Marktinventarisatie ELO s in het VO Marktinventarisatie ELO s in het VO Voorwoord Omdat we bij itslearning onze dienstverlening continu willen verbeteren, hebben we onderzoek laten doen naar het gebruik van elektronische leeromgevingen (ELO

Nadere informatie

Het inzicht is actueel. Nieuwe informatie wordt direct verwerkt (in tegenstelling tot huidige periodieke informatie).

Het inzicht is actueel. Nieuwe informatie wordt direct verwerkt (in tegenstelling tot huidige periodieke informatie). Vragen en eisen uit het onderwijs Ik wil inzicht in de voortgang van het leren van de leerling Doel Dit inzicht kan worden weergegeven in een dashboard: een systeem waarin de voortgang wordt weergegeven

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo de school die kansen biedt Stelling Als een arts elke patiënt dezelfde medicijnen zou voorschrijven ongeacht de kwaal, zou hij zijn baan kwijtraken Stelling

Nadere informatie

Het succes van samen werken!

Het succes van samen werken! White paper Het succes van samen werken! Regover B.V. Bankenlaan 50 1944 NN Beverwijk info@regover.com www.regover.com Inleiding Regover B.V., opgericht in 2011, is gespecialiseerd in het inrichten en

Nadere informatie