Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model"

Transcriptie

1 Leermiddelenbeleid Waarom een leermiddelenbeleidsplan? In een integraal leermiddelenbeleidsplan is helder omschreven welke doelen de school op kortere en middellange termijn wil realiseren en hoe dit gerealiseerd zal worden. In deze betekenis is het een koersdocument, een richtinggevende notitie voor alle onderwijsgevenden van de school. Het biedt de kapstok, geeft de bandbreedte aan voor het ontwikkelen van de onderwijsinhoudelijke doelen en ambities. Het leermiddelenbeleidsplan verbindt op deze wijze het Schoolplan en een ICT-beleidsplan. Voor wie Het leermiddelenbeleidsplan is bedoeld voor iedereen binnen een onderwijsorganisatie. De visie op het onderwijs is door het bestuur geformuleerd en dikwijls vastgelegd in een strategisch (beleids)document. Deze visie wordt in het leermiddelenbeleidsplan getrapt en praktisch toepasbaar vertaald naar de andere niveaus in de organisatie zoals (bovenschoolse/locatie) directie, team en docent. Het plan is de leidraad voor implementatietrajecten in de school en iedere locatie/docent kan instappen waar men op dat moment staat met betrekking tot gepersonaliseerd leren, ict- rijke leeromgeving, informatievoorziening, 21ste eeuwse vaardigheden etc. Wellicht heeft de school eerder een leermiddelenbeleidsplan geschreven en is het nu de hoogste tijd om een volgende versie op te stellen. Dat betekent dat de periode sinds het vaststellen van het vorige leermiddelenbeleidsplan wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie worden vervolgstappen met elkaar afgesproken: zowel inhoudelijk als procesmatig. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model

2 Vertaald naar een integraal leermiddelenbeleidsplan wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen: Wat zijn onze doelstellingen t.a.v. het verder ontwikkelen van ons onderwijs (= leren)? Welke middelen zetten we daarbij in (leermiddelen: folio en digitaal)? Wat moeten we daarvoor kunnen (= scholing/professionalisering)? Welke voorwaarden zijn cruciaal (bijv. financiën, ICT-infrastructuur, devices )? EN Hoe gaan we de doelen concreet met elkaar realiseren? + Wie zijn erbij betrokken? + Wie is verantwoordelijk/ geeft er leiding? + Op welke manier richten we het proces in? + Hoe monitoren we de voortgang, borgen we successen? Een leermiddelenbeleidsplan gaat dus maar gedeeltelijk over leermiddelen. Zoals de term al zegt: dit zijn middelen. Welke middelen we waarvoor inzetten om het leren van leerlingen te faciliteren wordt mede bepaald door de visie op onderwijs en leren, die de school vanuit haar missie hanteert. Hoe consistenter de inzet van middelen is, des te duidelijker het onderwijsaanbod voor ouders, leerlingen, onderwijsgevenden en het management van de school. Middelen staan ten dienste van het realiseren van doelen. Een leermiddelenbeleidsplan heeft ten doel om in samenhang de koers van de school te beschrijven. Het aanbod en de resultaten Het opstellen van het leermiddelenbeleidsplan wordt gedaan door een kleine afvaardiging vanuit de school. Dit compacte team zal in drie werkbijeenkomsten van elk drie uur vorm en inhoud geven aan het plan. Projectteam Op basis van onze ervaring bevelen we aan het team in te laten bestaan uit: Een vertegenwoordiger vanuit de directie Een of twee deelnemers vanuit de onderwijsgevende organisatie Een functionaris die vanuit ICT (techniek en onderwijs) deelneemt En soms: + boekenfondscoördinator + een of twee leerlingen Het team dat aan de werkbijeenkomsten deelneemt bestaat dus minimaal uit 3-5 personen en maximaal 8-10 personen. We adviseren een niet te grote interval tussen de werkbijeenkomsten te organiseren. Drie weken is ideaal. Het is goed mogelijk het leermiddelenbeleidsplan binnen 3 maanden na de eerste sessie gereed te hebben. Dit inclusief een eventuele redactionele ronde na de laatste werkbijeenkomst. Uiteindelijk zal er dan een publicabele versie voor iedereen beschikbaar zijn.

3 Tussen de werksessies wordt er aan een huiswerkopdracht gewerkt door een deel van het team. Daarmee zal de totale inspanning voor elk teamlid ten hoogstens 15 uur bedragen. Vooraf: informeren van het team Wij adviseren voor aanvang van de eerste sessie het beoogde team samen te stellen en een korte bijeenkomst te organiseren. Uit ervaring blijkt dat een goed geïnformeerd en gemotiveerd team voorwaardelijk is voor het opstellen van een goed leermiddelenbeleidsplan. Bijeenkomsten Sessie 0 Een kort gesprek met het projectteam over de inhoud, opzet en werkwijze van het project. Deze informatie-uitwisseling duurt ongeveer 1 uur. Sessie 1: Missie, Visie en Ontwikkeldoelen In de eerste sessie formuleert het team scherp en duidelijk welke ontwikkeldoelen de school voor de middellange termijn (3 tot 5 jaar) t.a.v. het leren en onderwijzen wil realiseren. Het is van groot belang dat het team niet blijft steken in containerbegrippen zoals differentiatie, een rijke leeromgeving of gepersonaliseerd leren. Dit soort begrippen worden vertaald in concrete, specifieke en door iedereen te begrijpen doelen en beelden. Daarom gebruiken we SMART-formuleringen als hulpmiddel (=Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Realistisch en Tijdgebonden). Tussentijdse opdrachten Inventarisatie ICT-infrastructuur Inventarisatie : beschikbare financiële middelen Sessie 2: ICT-infrastructuur, Leermiddelen, Financiën en Professionalisering We starten de middag met het overzicht van de huidige en gewenste situatie t.a.v. de ICTinfrastructuur. Daarbij wordt ook helder op welke manier de school de inzet van devices zal organiseren. We inventariseren alle aspecten die geregeld zijn en/of waarvoor nog beleid en keuzes te maken zijn. Bijvoorbeeld: Keuze voor een leerling-device Bekostiging Voorwaardelijke of operationele aspecten Plan van aanpak In het leermiddelenbeleidsplan willen we alle onderwijsgevenden de kaders en criteria meegeven voor het kiezen van de Leermiddelen die zij in het onderwijsleerproces inzetten. Dat houdt in dat we in deze bijeenkomst : Criteria voor de leermiddelenmix formuleren. Beschrijven welke rol devices (en infrastructuur) spelen. Welk aanbod aan scholing aan onderwijsgevenden geboden wordt. Veel scholen zullen de Financiën m.b.t. de inzet van de leermiddelenmix nader willen bepalen. Mede afhankelijk van de afspraken met de leverancier van leermiddelen, kunnen vaksecties hun keuze bepalen. Vanuit de school zullen daarbij richtlijnen gegeven worden voor aspecten als: Hoe om te gaan met licentie- en abonnementsvormen?

4 Welke spel regels er zijn t.a.v. het aanschaffen van apps? Welk bedrag er uit het leermiddelenbudget besteed wordt voor het bekostigen van een device voor leerlingen? Hoe om te gaan met de aanschaf /het hergebruik van werkboeken? Gebruiksduur/ afschrijvingstermijn van tekst-/leerboeken? Dit biedt voor de komende jaren het kader waarbinnen secties hun keuze voor de inzet van middelen bepalen. Samen met het financiële kader wordt er op deze manier voor gezorgd dat de juiste, verantwoorde keuzes gemaakt worden voor de inzet van middelen. Het biedt daarnaast de context voor het voeren van inhoudelijke gesprekken binnen teams/ vaksecties. Vanuit de ontwikkeldoelen van de school zal ook het aanbod voor professionalisering worden beschreven. Welke scholingsaspecten komen aan bod (inhoudelijk)? Wanneer wordt dit gedaan? Voor wie is het bestemd? Op welke manier wordt een aanbod gedaan? Sessie 3: Opstellen Plan van Aanpak (communicatie/ projectmanagement/ procesinrichting) Aan het begin van werkbijeenkomst 3 staan de WAT-vragen van het leermiddelenbeleidsplan op papier. De laatste bijeenkomst gaat over de HOE-vraag. Het concreet formuleren van een Plan van Aanpak of implementatieplan is vaak een lastig karwei. Daarom is het belangrijk deze component op te nemen in het leermiddelenbeleidsplan. Dit voorkomt dat een beleidsplan in de bekende bureaulade belandt of dat het proces verzandt. Het is daarom zaak om : Helder te communiceren over het beleidsplan en de gestelde doelen. Draagvlak te scheppen voor de koers die de school wil voeren. Een helder plan van aanpak te maken hoe de organisatie doelen wil realiseren. Een goede projectorganisatie in te richten, dus: taken, rollen en verantwoordelijkheden beleggen. De juiste voorwaarden en condities scheppen om het ontwikkelen van doelen te faciliteren. De bewaking van de voortgang, het delen en vieren van successen te organiseren. Goede evaluatiemomenten in te bouwen. Heldere afspraken te maken over de resultaten van alle betrokkenen.

5 We werken dit onderdeel uit volgens het PDCA-model: Na de drie werkbijeenkomsten Aan het eind van de sessies heeft het team de ruwe versie van het leermiddelenbeleidsplan gereed. Vaak bevat dit document nog een aantal vragen die uitgewerkt dienen te worden. We bevelen aan dat een maand na de laatste sessie de publicabele versie gereed zal zijn. Het aanbod van VO-content bevat een review t.a.v. het leermiddelenbeleidsplan. Het document wordt beoordeeld op De Drie C s : Consistentie Compleetheid Concreetheid Met een eventuele bijstelling n.a.v. deze review kan het uiteindelijke beleidsplan intern verder besproken worden: In het management-team van de school In de medezeggenschapsraad Op sectievergaderingen Maar wellicht ook tijdens een plenaire presentatie aan alle onderwijsgevenden Maak van het leermiddelenbeleidsplan een levend document. Bespreek jaarlijks de voortgang en stel het plan bij. Zo wordt duidelijk of de school nog op koers ligt en wordt wederom iedereen uitgenodigd om aan de volgend fase zijn of haar bijdrage te leveren. Heeft u ook in deze fase behoefte aan begeleiding bij een of meerdere uit te voeren activiteiten uit het leermiddelenbeleidsplan. Bekijk dan ons aanbod Succesvol implementeren.

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Het 4 e Gymnasium Contactpersoon Anne Marttin Leden werkgroep Estevan Veenstra en Bobby van Essen Versienummer 002 Format leermiddelenbeleidsplan 1 Visie Missie Missie Het

Nadere informatie

Procedures aanschaf leermiddelen

Procedures aanschaf leermiddelen Procedures aanschaf leermiddelen Als u hebt vastgesteld welke leermiddelenmix u wilt, kunt u procedures vaststellen voor de aanschaf van de verschillende leermaterialen. U stelt vast: Welke kaders moeten

Nadere informatie

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID Motieven om een leermiddelenbeleidsplan te ontwerpen Voor iedere leerling het beste leermateriaal tegen de beste prijs! Voor iedere leerling,

Nadere informatie

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER JAARPLAN 2014 2015 OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER Zonnehof 1 1115 TZ Duivendrecht T. 020-6994997 E. info@obsdegrotebeer.nl I. www.obsdegrotebeer.nl INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten GRIP op uw Leermiddelenbeleid in 3 bijeenkomsten Alle fasen leermiddelenbeleid Fase 1: opstarten en oriënteren Stel een werkgroep leermiddelenbeleidsplan samen. Bespreek met elkaar motieven, beoogde verbeteringen

Nadere informatie

1. Voorbereiden. Horizontaal doorlopende leerlijn. Verticaal doorlopende leerlijn. 3. Uitvoeren

1. Voorbereiden. Horizontaal doorlopende leerlijn. Verticaal doorlopende leerlijn. 3. Uitvoeren Verticaal doorlopende leerlijn Beleidscyclus Om de doorlopende leerlijn een stevige basis te bieden, is het van belang dat het een fundamentele plek krijgt in het beleidsplan. Tevens is het belangrijk

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. de leden van de gemeenteraad datum 25 maart 2014 ons kenmerk onderwerp Rekenkamerbrief Collegeprogramma bijlagen Methode voor gestructureerde opzet

Nadere informatie

Leermiddelen-beleidsplan

Leermiddelen-beleidsplan Leermiddelen-beleidsplan School Contactpersoon Leden werkgroep S. Helfferich Versienummer 1 Montessori Lyceum Flevoland S. Helfferich M. van Gaalen Format leermiddelenbeleidsplan 1 Format De activiteiten

Nadere informatie

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen.

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. infobladen over leermiddelenbeleid voor docenten en schoolleiding 15 www.leermiddelenvo.nl Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. In een

Nadere informatie

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving DEELPROJECT PUBERBREIN LOCATIE CHRISTOFFEL ACTIVITEIT NAAM DEELPROJECT DE MUSICAL KWALITEITSASPECT TOEZICHTKADER A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E.

Nadere informatie

Informatiepakket Leerlabs

Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs De vraag naar gepersonaliseerd onderwijs en het gebruik van ict in de klas groeit. Veel scholen werken aan initiatieven gericht op gepersonaliseerd leren

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Contactpersoon Leden werkgroep (stafdirecteur) Versienummer Versie 15 December 2010 R.K. Sg. St.-Canisius H.A.J.M. Hofhuis C.J.H. Heemskerk (teamleider), M.J. Vreeswijk (ICT-coördinator),

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 15 Bijlage 2 Format rekenbeleidsplan In dit format komen achtereenvolgens de volgende

Nadere informatie

Thema 5: Implementeren

Thema 5: Implementeren Thema 5: Implementeren Passende implementatiemethodieken voor ICT-hulpmiddelen Suzan Ramakers Orthopedagoog, projectleider en docent bij Lexima Bovenschoolse Implementatietrajecten Bovenschoolse overeenkomst

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan t Startnest

Strategisch Beleidsplan t Startnest Strategisch Beleidsplan t Startnest 2017-2021 Pagina 1 Inleiding In het strategisch beleidsplan (SBP), opgesteld en vastgesteld door het bestuur na instemming door de MR, wordt beschreven wat de korte

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

Het huidige jaarplan van de Delta (BRIN 19 ML) is mede gebaseerd op het strategisch beleidsplan 2013-2018 van stichting Proo.

Het huidige jaarplan van de Delta (BRIN 19 ML) is mede gebaseerd op het strategisch beleidsplan 2013-2018 van stichting Proo. Jaarplan 2015-2016 OBS de Delta VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf

Nadere informatie

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2015 2016 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met

Nadere informatie

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO Locatieplan Onstwedde (2017-2018) Onderwerp: Vernieuwing VMBO 1 Thema Dienstverlening & Producten. 2 Relatie met het schoolplan Het uiteindelijke doel van de implementatie van D&P bij TL is: Zelfontplooiing

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst

Evaluatie Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst Jaarplan 2010-2011 Versie augustus 2011 Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst Actiepunt 4A: Schoolplan Hoofdstuk 4 Onderwijskundig beleid: Obs de Schovenhorst heeft deelgenomen aan de bijeenkomsten georganiseerd

Nadere informatie

Voorbeeld Leermiddelenbeleidsplan

Voorbeeld Leermiddelenbeleidsplan Voorbeeld Leermiddelenbeleidsplan Format De activiteiten tijdens de werkbijeenkomsten helpen de werkgroep bij het opstellen van het leermiddelenbeleidsplan, voor een aantal thema s/onderwerpen. De activiteiten

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau

Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau Reflecteren Plan Do Check Act Hoe vaak doet u dat écht? Uit het Toezichtkader van de inspectie 8.1 De school heeft inzicht

Nadere informatie

JAARPLAN. St. ALOYSIUSSCHOOL

JAARPLAN. St. ALOYSIUSSCHOOL JAARPLAN St. ALOYSIUSSCHOOL 2018-2019 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte vorm,

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden.

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden. 2 e CONCEPT-UITVOERINGSAGENDA RECREATIE EN TOERISME LAND VAN CUIJK Inleiding In het verlengde van de Strategische Visie die de vijf gemeenten van het Land van Cuijk (hierna: LvCgemeenten) eerder vaststelden

Nadere informatie

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Jaarplan Versie: augustus 2017 Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Aanleiding Voor u ligt het jaarplan van schooljaar. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode

Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode Venlo/Valkenswaard, 12-6-2015 Project A3 Betrokken partners: Alle locaties en secties Datum: mei 2015

Nadere informatie

Bijlage 1 Invulvoorbeeld financiën

Bijlage 1 Invulvoorbeeld financiën Pagina 1 Bijlage 1 Invulvoorbeeld financiën In dit document zijn de 5 werkbladen opgenomen uit opdracht 4 Financiën. Ieder werkblad is gevuld met voorbeeldberekeningen en beschrijvingen om een beeld te

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

De externe ICT-coach

De externe ICT-coach De externe ICT-coach ICT ers hebben het vaak druk en krijgen steeds meer taken. Op school wordt gewerkt met digiborden, een netwerk, Basispoort, WiFi, tablets, enz.. Daarnaast blijven er kleine storingen

Nadere informatie

Schoolplan 2014 2018. Canisius College locatie Akkerlaan - ISK

Schoolplan 2014 2018. Canisius College locatie Akkerlaan - ISK Schoolplan 2014 2018 Canisius College locatie Akkerlaan - ISK Schoolplan 2014 2018 Canisius College locatie Akkerlaan - ISK 17 mei 2014 Inhoud 1. Hoe is het plan tot stand gekomen? 2 2. Missie van de school

Nadere informatie

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting Een brede kijk op onderwijskwaliteit E e n o n d e r z o e k n a a r p e r c e p t i e s o p o n d e r w i j s k w a l i t e i t b i n n e n S t i c h t i n g U N 1 E K Samenvatting Hester Hill-Veen, Erasmus

Nadere informatie

Ervaringen van pilotscholen Aanpak in vogelvlucht

Ervaringen van pilotscholen Aanpak in vogelvlucht Ervaringen van pilotscholen Aanpak in vogelvlucht Binnen het Programma Leermiddelenbeleid voerden 33 pilotscholen al projecten leermiddelenbeleid uit. Hieronder vindt u praktische informatie over hun aanpak,

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2016 - Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf:

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Khb.5.1. versie 3 1/4 Beoordeeld: Jan De Bruyn Paraaf: Doel Artikel 46 1/2, 47 en bijlage 3 TOEPASSINGSGEBIED Alle medewerkers Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Geldig vanaf: 01/03/2016 VERWANTE DOCUMENTEN

Nadere informatie

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten,

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten, Mededeling Datum 21 maart 2013 Aan Provinciale en Gedeputeerde Staten Afdeling CC Van drs. G. de Vos Doorkiesnummer 759 Betreft Uitwerking fase 2 Doorontwikkeling begroting (SMART) Registratienummer: 1475555

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

NERF HRM-implementatie augustus 2005

NERF HRM-implementatie augustus 2005 Jaargesprekscyclus NERF HRM-implementatie augustus 2005 NERF-visie op Human Resource Management (HRM) Veel organisaties kiezen ervoor om hun organisatie en de personele inrichting ervan vorm te geven volgens

Nadere informatie

Hand-Out: Succesvolle verandering vanuit het ADKAR- model 1

Hand-Out: Succesvolle verandering vanuit het ADKAR- model 1 Hand-Out: Succesvolle verandering vanuit het ADKAR- model 1 Deze hand-out is samengesteld n.a.v. de kennisdelingsbijeenkomst van het stimuleringsproject LOB in het mbo. De kwaliteitsimpuls van LOB begint

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Inleiding. Begrippenkader

Inleiding. Begrippenkader Beleidsplan opbrengstgericht personeelsmanagement bij De Veenplas Beleid en doelen voor het thema Personeel voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Wij beschouwen onze leerkrachten als

Nadere informatie

Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen

Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen Stap 7 Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen Doel Elke strategie moet vanuit sturende elementen worden opgebouwd. Deze elementen geven de richting aan waarin de onderneming wil evolueren;

Nadere informatie

ICT-beleidsplan 1. INLEIDING...2 2. MISSIE EN VISIE...3 3. DOELEN...4 4. PLAN VAN AANPAK...4 5. EVALUATIE EN TERUGKOPPELING...5

ICT-beleidsplan 1. INLEIDING...2 2. MISSIE EN VISIE...3 3. DOELEN...4 4. PLAN VAN AANPAK...4 5. EVALUATIE EN TERUGKOPPELING...5 ICT-beleidsplan 1. INLEIDING...2 2. MISSIE EN VISIE...3 2.1 ICT-VISIE...3 2.2 AMBITIE VAN DE RSG...3 3. DOELEN...4 3.1 LEREN OVER COMPUTER...4 3.2 WERKEN MET COMPUTER...4 3.3 LEREN DOOR MIDDEL VAN COMPUTER...4

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018

DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018 DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018 DE ACTUALITEIT VAN ONS WISKUNDEONDERWIJS Handouts Overzicht werkwinkels BASISMAP 2 Vlaanderen 1 TIJDSCHRIFTEN WISKUNDE 3 OK-DASHBOARD 4 UITGANGSPUNT Elke lerende heeft

Nadere informatie

Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school

Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school Inleiding Suggesties voor de inhoud: Waarom schrijft u dit beleidsplan? Is er een aanleiding? Is het beleidsplan bedoeld voor de hele

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Teun Sanders 30 mei 2017

Teun Sanders 30 mei 2017 Teun Sanders 30 mei 2017 Beginsituatie Motivatie Module 1 Multimediaal onderwijs Module 2 Communicatie eigenschappen Module 3 Visie ontwikkeling Module 4 Instructievaardigheden aan volwassenen Module 5

Nadere informatie

Beter en slimmer leren met behulp van ict

Beter en slimmer leren met behulp van ict Beter en slimmer leren met behulp van ict Het investerings-enimplementatieplanende ondersteuningsaanpak van de Breedtestrategie Mirjam Brand Agenda Planvorming binnen uw bestuur: welke plaats heeft het

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Intern toezichtkader PVO Walcheren

Intern toezichtkader PVO Walcheren Intern toezichtkader PVO Walcheren Februari 2015, intern toezichtkader stichting PVO Walcheren Pagina 1 Voorwoord Dit toezichtkader is tot stand gekomen in het kader van de vorming van het nieuwe samenwerkingsverband

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

De bovenschool ICT-coördinator kan ingezet/gedetacheerd worden als lokale ICT-er. De bovenschools ICT-coördinator heeft een adviserende rol.

De bovenschool ICT-coördinator kan ingezet/gedetacheerd worden als lokale ICT-er. De bovenschools ICT-coördinator heeft een adviserende rol. Hieronder vind je een algemeen profiel van een bovenschools ICT er. Aan de hand van dit profiel zal het sollicitatiegesprek worden gevoerd en wordt een nadere invulling gegeven aan de functie. De cursieve

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Medezeggenschapsraad Stedelijk Gymnasium Haarlem

Jaarverslag schooljaar Medezeggenschapsraad Stedelijk Gymnasium Haarlem Jaarverslag schooljaar 2017-2018 Medezeggenschapsraad Stedelijk Gymnasium Haarlem Inleiding Dit jaarverslag vat samen wat er tijdens het schooljaar 2017-18 besproken is binnen de MR. Belangrijke thema

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

klein, veilig, ondernemend

klein, veilig, ondernemend klein, veilig, ondernemend Talent optimaal ontwikkelen door uitdagend onderwijs op maat. Locatieplan 2013-2016 16-05-2013 1 Inhoud 1 Inleiding p. 3 2 Visie en ambities p. 3 3 Onderwijs p. 4 4 Personeel

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 206 207 Naam school Obs Oosterschool Adres Hoofdweg 233 Postcode 9695 AH Bellingwolde Telefoon 0597-5369 Brinnummer 06CN E-mail obsoosterschool@sooog.nl Directeur J. Spelde Bevoegd

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 3 Bijlage 1 Format taalbeleidsplan Het taalbeleidsplan is gericht op vergroting van de

Nadere informatie

1. Aanleiding. 1. Probleem omschrijving Doelstelling van het project

1. Aanleiding. 1. Probleem omschrijving Doelstelling van het project 1. Aanleiding Projectformat Sport en Bewegen Naam student: Erwin van der Meij, Dave Duyn en Robin van Leeuwen. 1. Probleem omschrijving Wat is het geconstateerde probleem / vraagstuk? De rol van sport

Nadere informatie

Het werken met Integraal is geïmplementeerd in de schoolorganisatie.

Het werken met Integraal is geïmplementeerd in de schoolorganisatie. Evaluatie schooljaarplan 2014-2015 Openbare basisschool Ekke de Haan Organisatie/overleg Domeinen: 0 onderwijsleerproces 0 communicatie met ouders 0 leerstofaanbod 0 kwaliteitszorg 0 schoolontwikkeling

Nadere informatie

Jaarverslag Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarverslag Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarverslag 2015 2016 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen

Nadere informatie

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak?

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Vragen staat vrij Bart van Luik Tim Remmers Summer Schools 2010 Onderwijskundige expertise Organisatorisch inzicht Technologische

Nadere informatie

Jaarplan BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT

Jaarplan BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT Jaarplan 2018 - BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Datum: 5 juli 2017 Locatie: Ten Cate, Nijverdal Programma - Stand van zaken activiteiten MITT op gebied van DI (kwalitatief

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen. Schooljaar 2014/2015

Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen. Schooljaar 2014/2015 Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen Schooljaar 2014/2015 Oudergeleding - Mw. D. Tillema (voorzitter) - Dhr. E. de Myttenaere/Dhr. P. Koopmann - Mw. E. Steenhuis Personeelsgeleding - Mw. Y. Boomstra

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan SC

Leermiddelenbeleidsplan SC Leermiddelenbeleidsplan SC Inleiding De intentie van dit leermiddelen beleidsplan is het onderwijs en de onderwijsontwikkelingen te volgen. Immers, het zijn niet de leermiddelen die het onderwijs maken,

Nadere informatie

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Maart 2007 Sponsoring en fondsenwerving in het Lochemse openbaar basisonderwijs Inleiding Sponsoring en fondswerving zijn veelbesproken onderwerpen.

Nadere informatie

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Doel Ontwikkelen, implementeren, evalueren en bijstellen van beleid op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve van de instelling,

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD 2.1. Interne redenen voor mogelijke samenwerking 4 2.2. Externe redenen voor mogelijke samenwerking

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen

PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen PORTFOLIO CANVAS WAT IS HET Het Portfolio Canvas helpt uw organisatie op basis van haar missie, visie

Nadere informatie

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Inleiding In de voorliggende notitie wordt het algemeen kader geschetst ten behoeve van de beoordelingsgesprekken van alle personeelsleden op alle

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit

JAARPLAN Op volle kracht vooruit JAARPLAN 2017-2018 Op volle kracht vooruit Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl Brinnummer: 07WG Voorwoord Het onderwijs op

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Strategisch BeleidsPlan en nu verder

Strategisch BeleidsPlan en nu verder Strategisch BeleidsPlan en nu verder Algemeen In 2015 zijn de discussies gevoerd over het nieuwe Strategisch BeleidsPlan (SBP) en dit heeft geleid tot het SBP met de titel Bundelen van kracht&ruimte voor

Nadere informatie

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR Eerst kiezen, dan delen Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR (G)MR en financieel management Wettelijk kader en relevantie Project Eerst kiezen, dan delen Praktijk: begroting 2013 Relevantie

Nadere informatie

1. Leerlijn taal/spelling implementeren

1. Leerlijn taal/spelling implementeren Bijlage bij het schoolplan 2015-2019 Jaarplan 2017-2018 Voor 2017-2018 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein didactisch handelen: leerlijn taal/spelling implementeren

Nadere informatie