Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse:"

Transcriptie

1 Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: De versnellingsvraag Versnellingsvraag Stichting Klasse: Hoe kunnen we met de learning analytics vanuit dashboards, zoals dat van Snappet, in combinatie met andere gegevens uit bijvoorbeeld ParnasSys, de IB-ers en de leerkrachten beter faciliteren om tot de juiste interventies in het leerproces te komen, zodat de leerwinst kan worden vergroot? De toetscommissie van de PO-Raad heeft aangegeven dat de versnellingsvraag verbreed kan worden voor learning analytics uit andere systemen zoals Rekentuin en Muiswerk. De onderliggende vraag hoe je als leerkracht op basis van uitgebreide analytics en dataverzamelingen de juiste interventies weet te plegen is interessant. Overigens wordt binnen de Stichting Klasse niet met Muiswerk gewerkt. Beantwoording van de versnellingsvraag door denken en doen De beantwoording van de versnellingsvraag vindt plaats vanuit denken en doen. Binnen Stichting Klasse zijn stappen gezet voor het verbeteren van het intervenieren door leraren en IB-ers. Door te doen in de scholen en daarop te reflecteren wordt nieuwe kennis ontwikkeld. Zo is gestart met het gebruik van Snappet, Rekentuin en Taalzee op scholen en is de wijze van gebruik in relatie tot leerwinst geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt weer geëxperimenteerd met een aangepaste begeleiding van leraren en IB-ers. De activiteiten voor de beantwoording van de versnellingsvraag bouwen daarom direct voort op de stappen die al binnen de scholen van Stichting Klasse zijn gemaakt. Tegelijkertijd zijn dit wel nieuwe activiteiten voor de Stichting Klasse. Tijdens het proces van denken en doen is het belangrijk een brede scope te houden. Wat is er nog meer mogelijk naast het pad dat nu wordt bewandeld? Daartoe wordt een experiment gedaan met een innovatieve tool in bèta-versie. Ook wordt onderzocht of en hoe samen met enkele besturen enkele cruciale vragen rond het gebruik van learning analytics onderzocht kunnen worden. Specifieke aandacht gaat uit naar het regelen van privacy rond het gebruik van learning analytics.

2 Gefaseerd plan van aanpak De beantwoording van de versnellingsvraag heeft voorlopig als doorlooptijd het schooljaar 2015 / 16. In relatie met het innovatieve karakter van de activiteiten is niet voor de hele periode een concreet plan van aanpak op te stellen. Het voorliggende plan van aanpak beschrijft de activiteiten voor de periode september 2015 december Aan het einde van deze periode zal een concreet plan van aanpak voor de volgende periode worden opgesteld. Het werken in perioden van vier maanden past bij het ritme van het doorbraakproject ICT en onderwijs. Overall doel en eindbeeld In dit project beogen we de versnellingsvraag op basis van de concrete praktijk van scholen van de Stichting Klasse te beantwoorden. Op basis van de concrete praktijk wordt kennis voor de hele POsector ontwikkeld en overdraagbaar gemaakt. Een eerste eindbeeld is dat leraren en IB-ers op basis van learning analytics effectiever interveniëren, zowel dagelijks direct in de klas (wat betekent dat learning analytics worden gebruikt voor individuele begeleiding van leerlingen) als op lange termijn door reflectie op het onderwijsprogramma (wat betekent learning analytics voor instructie en klassemanagement?). De activiteiten kunnen tevens leiden tot input voor vraagarticulatie rond learning analytics vanuit de sector richting leveranciers van digitale onderwijsmiddelen, bijvoorbeeld in de vorm van een programma van eisen. Uitwerking activiteiten en resultaten periode september 2015 december Doorontwikkelen interveniëren op basis van learning analytics Snappet, Parnassys, Rekentuin en Taalzee Een belangrijke basis voor het beantwoorden van deze versnellingsvraag komt uit de resultaten van het afgelopen schooljaar uitgevoerde onderzoek door de Radboud Universiteit bij scholen van de Stichting Klasse. Dit onderzoek richtte zich op de meerwaarde van het werken met Snappet voor de verbeteren van de leerresultaten en de toegevoegde waarde voor het differentiëren in de klas. Het resultaat hiervan is o.a. schooloverzichten over het huidig gebruik van learning analytics / Snappet. De activiteiten worden uitgevoerd door O21. O21 is direct betrokken bij de eerdere activiteiten van Stichting Klasse en heeft hierdoor context specifieke expertise beschikbaar. Activiteiten: Werkbijeenkomst met directeuren en IB-ers over visie op leerlijnen in relatie met Snappet. Tijdens deze bijeenkomst leggen schoolleiders en intern begeleiders het verband tussen de leerlijnen, de schooloverzichten van het gebruik van learning analytics / Snappet en de betekenis hiervan voor de inzet van Snappet. Hierbij zullen ook de onderzoeksresultaten van de Radboud Universiteit een rol spelen.

3 Werkbijeenkomst IB-ers over het duiden van schooloverzichten van het gebruik van learning analytics / Snappet. Tijdens deze bijeenkomst leren intern begeleiders de schooloverzichten beter te duiden en te vertalen naar praktische tips voor de leerkracht / teams. Werkbijeenkomst van IB-ers over de drie responsen in de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst verdiepen we het handelen op basis van de drie responsen (leerstofbeheersing, vaardigheidsgroei en gedijen). We gaan in op drie responsen in relatie met de groepsbespreking. Tevens gaan we dieper in op de waarde van de analyse methodiek van Leeruniek in relatie met deze drie responsen. Intervisiebijeenkomsten leerteams per regio (Gouda, Waddinxveen, Bodegraven, Woerden). Per regio wordt een drietal intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten staan de specifieke vragen / casussen van de leerkracht centraal. Resultaten Stichting Klasse: o Geprofessionaliseerde IB-ers, kennis van data-analyse en lerarenbegeleiding; o Geprofessionaliseerde leraren Sectoraal: beknopte (deel)rapportage over: o cyclische verbeteren van het interveniëren op basis van learning analytics, o leidraad voor scholing en begeleiding gericht op het pedagogisch didactisch gebruik van learning analytics, o alsmede het effect van learning analytics op leerwinst. De effecten dienen gerelateerd te kunnen worden aan de effecten van de pilotscholen uit actielijn 2. Planning De (deel)activiteiten vinden plaats gedurende het hele schooljaar 2015 / Pilot Leeruniek Uit een korte analyse van het aanbod van innovatieve tools op het vlak van learning analytics is naar voren gekomen dat Leeruniek beloftevol kan zijn. Leeruniek is een tool aan het ontwikkelen die op basis van data uit Snappet en CITO gegevens digitale adviezen geeft aan leerkrachten om interventies in het leerproces uit te voeren op het gebied van taal en spelling. De tool is op dit moment in een bèta-versie beschikbaar. Door een pilot met deze tool uit te voeren bij enkele scholen, kan inzicht worden verkregen of deze wijze van werken leidt tot effectievere interventies. De begeleidingsactiviteiten worden uitgevoerd door O21 en Leeruniek. De evaluatie wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit. Activiteiten Voorbereiden beschikbaarheid Leeruniek en regelen gebruik informatie Snappet en Cito voor Leeruniek voor 4-7 pilotscholen ; Instrueren van leraren teams van 4-7 pilotscholen over het gebruik van Leeruniek; Uitvoeren van pilot bij de 4-7 pilotscholen en begeleiden van de pilots in het gebruik van Leeruniek Evalueren van de pilots op ervaringen van leraren en IB-ers en ook effecten op leerwinst.

4 Resultaten Stichting Klasse: o Verhoging leerwinst leerlingen op spelling; o Versterking interventiekracht leraren richting leerlingen o Versterking interventiekracht IB-ers richting leraren Sector: beknopte (deel)rapportage over: o werkwijze rond pilots o effecten van pilots. De effecten dienen gerelateerd te kunnen worden aan de effecten uit actielijn 1. Planning De (deel)activiteiten vinden plaats gedurende het schooljaar 2015/ Houden van een brede scope Activiteiten (Bestuurlijk) overleg met de besturen die de versnellingsvraag hebben ondersteund: SCO Lucas en GPOWN: o Hoe staat men beleidsmatig ten opzichte van de inzet van learning anlytics? o Welke onderwerpen kunnen bovenbestuurlijk worden georganiseerd? Afhankelijk van de uitkomsten kunnen gezamenlijke vervolgactiviteiten worden opgepakt. Brainstormsessies met leraren en IB-ers van Stichting Klasse en eventueel de twee ondersteunende besturen van 1 dagdeel over resp.: o Welke informatie hebben leraren en IB-ers nodig om te interveniëren in het leerproces om leerwinst te verhogen? Welke data kan worden gecombineerd en geanalyseerd om tot goede adviezen voor IB-ers en leraren te komen? o Hoe kan een goede balans ontstaan tussen de rationele benadering van learning analytics en het pedagogisch inzicht van de leerkacht (sociaal emotionele ontwikkeling van de leerling, motivatie, leerstijl, talent, etc.) o Hoe verhoudt convergent differentiëren zich tot gepersonaliseerd leren (divergente differentiatie) en hoe is dit zo te organiseren dat de leerkracht regie houdt op het leerproces? De inzet van digitaal leermateriaal kan leiden tot meer individueel leren. De Stichting Klasse heeft de visie dat de basis van het leren samenwerkend leren is. Op basis van de uitkomsten van de brainstormsessies worden vervolgactiviteiten gedefinieerd. Hierbij kan worden gedacht aan een beknopt data-analyse traject rond leerlingkenmerken, resultaatkenmerken en leerwinst. Deze data-analyse kan dan in de volgende periode van vier maanden plaats vinden. Expertmeeting over hoe de privacy van het werken met learning analytics zo goed mogelijk kan worden geregeld, zowel in juridische zin als via duidelijke en open communicatie naar met name ouders. De expertmeeting resulteert in activiteiten die de privacyrandvoorwaarden voor de activiteiten 1 en 2 waarborgen. Concreet gaat het hier om overleg met Leeruniek over de

5 bewerkerssovereenkomst, het geven van feedback op producten die Stichting Klasse ontwikkelt voor de schoolleiders om privacy te bespreken met ouders, advies over het hanteren van privacy rond het onderzoek van de Radboud Universiteit Resultaten Stichting Klasse: o Input voor het traject van doen en denken Sector: beknopte (deel)rapportage met: o de informatiebehoefte van leraren en IB-ers voor interveniëren. o Leidraad voor aanpak privacyrandvoorwaarden bij werken met learning analytics. Planning De (deel)activiteiten vinden plaats van september tot en met december Communicatie Vanuit het project zal periodiek gerapporteerd en gecommuniceerd worden over de voortgang van het beantwoorden van de versnellingsvraag. Dit kan in de vorm van een informele nieuwsbrief (bijvoorbeeld 1 x per maand) en formele rapportages over de voortgang via de website van de PO- Raad. Hierover worden nog nadere afspraken gemaakt. Projectorganisatie De algehele projectleiding is in handen van Frank Tigges (lid CvB Stichting Klasse). De operationele projectcoördinatie voor activiteiten 1 en 2 zal worden uitgevoerd door Kim Peters (beleidsmedewerker onderwijskwaliteit). De projectgroep zal verder worden gevormd door 2 schooldirecteuren, 2-3 IBers en een aantal leerkrachten. De projectgroep heeft als taak de coördinatie van de uitvoering van activiteiten. De projectcoordinatie van activiteit 3 zal worden uitgevoerd vanuit het doorbraakproject / Kennisnet. Deze projectcoordinator is ook verantwoordelijk voor het organiseren van de klankbordgroep (zie onder) en de communicatie richting de sector over de voortgang van de versnellingsvraag. Voor de verbreding van de resultaten zal een externe klankbordgroep worden ingericht. Deze bestaat uit een vertegenwoordiger van SCO Lucas en GPOWN, alsmede Kennisnet. De taak van de klankbordgroep is bespreken van (tussen)resultaten vanuit het perspectief van verbreding naar de sector. Daarnaast is maandelijks overleg tussen de projectleiding en Kennisnet over de projectuitvoering. Vanuit Kennisnet is Marius van Zandwijk de contactpersoon.

6 Begroting

Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics. Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs

Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics. Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs Inhoudsopgave Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics

Nadere informatie

Learning analytics zijn in de context van deze workshop gedefinieerd als het dashboard van Snappet en data uit Parnassys / ESIS.

Learning analytics zijn in de context van deze workshop gedefinieerd als het dashboard van Snappet en data uit Parnassys / ESIS. Verslag workshop Wisselwerking pedagogisch inzicht van de leerkracht (intuitief handelen) en de rationele informatie uit learning analytics, 20 april 2016 Versnellingsvraag Stichting Klasse Aanwezig: Stichting

Nadere informatie

Verslag workshop Differentiëren en de rol van de leraar, 26 april 2016. Versnellingsvraag Stichting Klasse. Aanwezig:

Verslag workshop Differentiëren en de rol van de leraar, 26 april 2016. Versnellingsvraag Stichting Klasse. Aanwezig: Verslag workshop Differentiëren en de rol van de leraar, 26 april 2016 Versnellingsvraag Stichting Klasse Aanwezig: Stichting Klasse: Daniel Vermij, Frank Tigges, Kim Peters Lucas Onderwijs: Priscilla

Nadere informatie

Informatiepakket Leerlabs

Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs De vraag naar gepersonaliseerd onderwijs en het gebruik van ict in de klas groeit. Veel scholen werken aan initiatieven gericht op gepersonaliseerd leren

Nadere informatie

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas Versnellingsvragen Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas e.bomas@poraad.nl Bestuursakkoord uitdagend en toekomstgericht onderwijs dat inspeelt op de talenten en leerbehoeften van alle individuele

Nadere informatie

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet)

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet) Chr. Basisschool It Harspit waar T OP-timaal presteren EN T WELbevinden de aandacht krijgen die een kind verdient! P. Walmastrjitte 8 8625 HE Oppenhuizen Telefoon: (0515) 55 96 88 E-mail: ih@palludara.nl

Nadere informatie

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Met handelingsgericht werken opbrengstgericht aan de slag 1. Inleiding Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Wat is de samenhang tussen handelingsgericht werken (HGW) en opbrengstgericht werken (OGW)?

Nadere informatie

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT )

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT ) 1 Doorbraakproject 11.00 11.45 Doorbraakprojectsessies 11 november 2015 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer 2 11.00 11.45 Een andere blik op financiën (vanuit Beter

Nadere informatie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie Protocol Ontwikkelingsperspectief 1. Inleiding In het ontwikkelingsperspectief (OPP) beschrijft de school de doelen die een leerling kan halen. Het biedt handvatten waarmee de leraar het onderwijs kan

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015

Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015 Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015 Elke leerling verdient een excellente leraar Elke medewerker verdient een excellente leidinggevende Met elkaar leren we elke dag, ieder kind verdient tenslotte het beste

Nadere informatie

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg VERSLAG VOORTGANGSGESPREK 8e Montessorischool Zeeburg Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 22LE C1 Onderzoeksnummer : 291877 Datum onderzoek : 18 januari 2017 Datum vaststelling : 1 februari 2017 Pagina 2

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs "Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel Indienende besturen: Stichting Openbaar Primair Onderwijs "Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel Stichting Conexus Contactpersoon: Jan Willem Helmink,

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Algemeen: Elke twee weken is er een CVB-bijeenkomst afwisselend OB/ BB. Leden CvB: adjunct-directeur (voorzitter), gedragswetenschapper, intern begeleider, schoolmaatschappelijk

Nadere informatie

R.K. Willibrordschool. Schooljaarverslag

R.K. Willibrordschool. Schooljaarverslag R.K. Willibrordschool Schooljaarverslag 2017-2018 Directeur Dhr. P. Muter Adres Esperantolaan 2 Plaats Stadskanaal Telefoon 0599 651712 E-Mail willibrordschool@primenius.nl Datum 26-9-2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

artikel Sturen met digitale leermiddelen

artikel Sturen met digitale leermiddelen artikel Sturen met digitale leermiddelen Door: Menno van Hasselt De afgelopen vijf jaar hebben digitale leermiddelen in het basisonderwijs een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Opgaven worden door

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Pilots Toezicht Schoolbezoek met gezamenlijke observaties

Pilots Toezicht Schoolbezoek met gezamenlijke observaties Pilots Toezicht 2020 Schoolbezoek met gezamenlijke observaties Toezicht in verandering https://www.youtube.com/watch?v=-gu58xzdpvu 2 Meer info in de nieuwsbrief http://www.onderwijsinspectie.nl/nieuwsbrieven/2014/12/e-nieuwsprimair-onderwijs-2014.html#toezicht%20in%20transitie

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

De Werkschuit. Schooljaarplan

De Werkschuit. Schooljaarplan De Werkschuit Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Rijnlaan 200 Plaats Zwolle Telefoon 038-4533873 E-Mail directie-werkschuit@ooz.nl Datum 7-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs...

Nadere informatie

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

AANVRAAG PROJECT DOORONTWIKKELING PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG PROJECT DOORONTWIKKELING PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG PROJECT DOORONTWIKKELING PASSEND ONDERWIJS 1. Gegevens aanvrager: Naam school: Hartenlustmavo Telefoonnummer: 023 5251702 Contactpersoon m.b.t. deze aanvraag: Serge Steenman-Logtenberg, directeur

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Anne Frankschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 CBS Geuzenschip Brielle Datum: 6 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam CBS Geuzenschip Schoolnaam CBS Geuzenschip Datum 09-06-2015

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Inhoudsopgave Deel A : Basis Ontwikkelingsperspectief: voor wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Deel

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Nutsschool Morgenstond. School. Adres Zweeloostraat VC Den Haag. Postcode en plaats. Guido van Luijk.

Kwaliteitszorg. Nutsschool Morgenstond. School. Adres Zweeloostraat VC Den Haag. Postcode en plaats. Guido van Luijk. Kwaliteitszorg School Nutsschool Morgenstond Adres Zweeloostraat 61 Postcode en plaats Directie 2545 VC Den Haag Guido van Luijk Jaar Augustus 2016 Versie 1 Om te weten hoe het gesteld is met de kwaliteit

Nadere informatie

GRIP OP KWALITEIT. Grip op Kwaliteit 1

GRIP OP KWALITEIT. Grip op Kwaliteit 1 Inleiding Grip op kwaliteit betekent dat de stichting en de scholen onderwijsontwikkelingen in gang zetten en houden om eigentijds onderwijs te verzorgen, waarbij aan de kwaliteitseisen van zowel de overheid

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT )

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT ) Doorbraakprojectsessies 11 november 2015 1 11.00 11.45 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer 2 11.00 11.45 Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond 3 oktober 2015 Inhoud 1. Aanleiding en doel van de avond 2. Proces van het traject 3. Visie, missie en kernwaarden 4. Concretiseringen 5. Tijdspad en kwaliteit 6. Vragen? Doel

Nadere informatie

Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein

Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein CITO eind 2014 Leerling resultaten worden volgens de norm CITO eind behaald binnen de bandbreedte van max. 2 punten verschil. Schoolsoort 1, 0 % gewichten leerlingen.

Nadere informatie

Schooljaarverslag De Schakel

Schooljaarverslag De Schakel Directie B. Kamsma (algemeen directeur, ad interim) /C. Hertsenberg (locatiecoördinator) Adres Schoolstraat 5 Plaats Hollum Telefoon 0519-554361 E-mail schakel@opo-ameland.nl Website www.deschakel-ameland.nl

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

Nieuwsbrief leerlijnen

Nieuwsbrief leerlijnen Nieuwsbrief leerlijnen Beste gebruiker van de module leerlijnen, In deze nieuwsbrief vindt u informatie die voor u als gebruiker van de module leerlijnen in ParnasSys interessant is. Zo vindt u bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht

Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht 2017-2018 1 Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen is voor

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan o.b.s. De Wieden Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Beulakerwiede 4 Plaats Zwolle Telefoon 038-4542762 E-Mail i.jousma@ooz.nl Datum 8-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs... 4

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Schooljaarplan Hendrik Wester

Schooljaarplan Hendrik Wester Jaarplan: Visieontwikkeling Gekoppeld aan: eigentijdsonderwijs, sociaal- emotionele ontwikkeling, burgerschap en levensbeschouwing, profilering Startdatum: 01-08-2018 Einddatum: 31-08-2019 Betrokkenen:

Nadere informatie

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis:

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis: Introductie tot Project Stoer en OGW Synopsis: In deze hand-out staat zo kort en bondig mogelijk uitgelegd vanuit welk project deze workshop en bronnenboek ontstaan is. Met welke doelen het project gestart

Nadere informatie

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 De groepsbespreking. Daar waar de ontwikkeling van individuele leerlingen en de ambities van de school samenkomen. Het

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan 1 Schooljaarplan 2018 2019 Inleiding: Op basis van de rapportage condities, de doelen uit het Schoolplan 2015 2019 en de evaluatie van de opbrengsten van het schooljaar 2017-2018, hebben we voor 2018-2019

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Naar visiegedreven eigen toezicht

Naar visiegedreven eigen toezicht Naar visiegedreven eigen toezicht Visiegedreven eigen toezicht: Na jaren van vergrote aandacht voor zwakkere scholen is er ruimte voor algehele kwaliteitsimpuls Percentage scholen met aangepast arrangement

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2018-2019 Anne Frankschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

klein, veilig, ondernemend

klein, veilig, ondernemend klein, veilig, ondernemend Talent optimaal ontwikkelen door uitdagend onderwijs op maat. Locatieplan 2013-2016 16-05-2013 1 Inhoud 1 Inleiding p. 3 2 Visie en ambities p. 3 3 Onderwijs p. 4 4 Personeel

Nadere informatie

Basisonderwijs Differen'ate via het ADI model en het geïntegreerd zelfstandig werk

Basisonderwijs Differen'ate via het ADI model en het geïntegreerd zelfstandig werk Basisonderwijs Differen'ate via het ADI model en het geïntegreerd zelfstandig werk GEÏNTEGREERDE ZORG OP SCHOOL vanuit onderwijskundig perspectief! GOEDE PREVENTIEVE BASISZORG FASE 0 BGT goede preventieve

Nadere informatie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie APS en KPC-groep Colofon Deze uitgave maakt onderdeel uit van de publicatie Opbrengstgericht werkin in en door de sectie. Deze publicatie

Nadere informatie

Project New Blends in Education 01-03-2007 Ontwerp flankerend onderzoek 2007 Jos Fransen, Richard Visscher

Project New Blends in Education 01-03-2007 Ontwerp flankerend onderzoek 2007 Jos Fransen, Richard Visscher Project New Blends in Education 01-03-2007 Ontwerp flankerend onderzoek 2007 Jos Fransen, Richard Visscher Introductie Naar aanleiding van de vier pilots die in schooljaar 2005-2006 zijn uitgevoerd start

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK P.C.B. "Koningin Juliana" Plaats : Ermelo BRIN nummer : 14CM C1 Onderzoeksnummer : 287541 Datum onderzoek : 1 februari 2016 Datum vaststelling : concept

Nadere informatie

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Masterclass Lunteren, 19, 20 en 21 maart Arjan Clijsen, KPC Groep Judith Hollenberg, Cito Programma masterclass Korte schets beleid: stand van zaken Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018

FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018 FEEDBACK ALS INTEGRAAL ONDERDEEL VAN LEREN EN OPLEIDEN JORIK ARTS & MIEKE JASPERS 1 JUNI 2018 RITME SESSIE 1. THEORETISCHE INPUT 30 MINUTEN 2. INDIVIDUELE OPDRACHT 5 MINUTEN 3. BESPREKING IN KOPPELS 10

Nadere informatie

JAARVERSLAG DE KEI

JAARVERSLAG DE KEI JAARVERSLAG DE KEI 2017-2018 Inleiding Ieder jaar wordt er een jaarverslag opgesteld om belanghebbenden te informeren over de stand van zaken en belangrijke ontwikkelingen in de school. In dit verslag

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

St. Josephschool. Schooljaarplan

St. Josephschool. Schooljaarplan St. Josephschool Schooljaarplan 2016-2017 Directeur Mw. A. Boels Adres Kerklaan 26 Plaats Zandberg Telefoon 0599 413230 E-Mail annemarie.boels@primenius.nl Datum 6-12-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

Feedback om het pedagogisch-didactisch handelen van leerkrachten te versterken

Feedback om het pedagogisch-didactisch handelen van leerkrachten te versterken Professionele in de school Feedback om het pedagogisch-didactisch handelen van leerkrachten te versterken Selma Janssen is onderwijskundige en werkt als adviseur en onderzoeker bij BMC. E-mail: selmajanssen@bmc.nl

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN Basisschool De Toermalijn Onderzoeksdatum: 3 juni 2008 Datum conceptrapport van bevindingen: 27 juni 2008 Datum vaststelling rapport: 18 augustus 2008 Onderzoeksnummer: 105617 Postregistratienummer:

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. "Van reactief naar creatief"

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. Van reactief naar creatief Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs "Van reactief naar creatief" In veel scholen is het klassiek hiërarchisch leiderschap niet langer toereikend. De veranderingen in de maatschappij en daarmee ook

Nadere informatie

Welkom ouders IJdoornschool. Voeten in de klei en blik op de horizon

Welkom ouders IJdoornschool. Voeten in de klei en blik op de horizon Welkom ouders IJdoornschool Voeten in de klei en blik op de horizon De IJdoornschool in beweging Werken aan kwaliteit Werken aan kwaliteitsverbetering Eindopbrengsten 3 jaar achter elkaar onvoldoende=zwak

Nadere informatie

St. Fransschool. Schooljaarverslag

St. Fransschool. Schooljaarverslag St. Fransschool Schooljaarverslag 2017-2018 Directeur Mw. A. Reckers Adres H. Tiesingstraat 2 Plaats Emmen Telefoon 0591-658985 E-Mail anja.reckers@primenius.nl Datum 23-1-2019 Inhoudsopgave Evaluatie

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Schooljaarverslag

Schooljaarverslag Schooljaarverslag 2015 2016 Zakelijke gegevens Brinnummer 10DT Schoolnaam SWS De Driesprong Telefoonnummer 0597-541440 Faxnummer Gemeente Bellingwedde Provincie Groningen Vestiging adres Dorpsstraat 145a

Nadere informatie

Carla van Doornen. Workshop Zuid - Kennemerland

Carla van Doornen. Workshop Zuid - Kennemerland Carla van Doornen Workshop Zuid - Kennemerland Doel Via de ideeën van Lead Like a Champion reflectie op opbrengstgericht werken en leiderschap; waar liggen nog kansen? Aanleiding voor het ontwikkelen van

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Naam school: Montessorischool Nieuwerkerk Leerlingaantal: 225 lln. per 1 oktober 2016 Gemiddeld aantal leerlingen per groep: 28 lln per

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict Inleiding Dit document beschrijft de 10 thema s die samen de agenda voor de publiek- private tafels voor het Doorbraakproject Onderwijs en ict vormen. Deze agenda is samengesteld op basis van de input

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Registreren en (laten) oplossen van vragen en storingen van ICTgebruikers binnen de richtlijnen van de afdeling, teneinde bij

Nadere informatie

Jaarplan Gewenst resultaat 2.(ICT)-middel om 1 te bereiken. 3. Benodigde vaardigheden

Jaarplan Gewenst resultaat 2.(ICT)-middel om 1 te bereiken. 3. Benodigde vaardigheden 1 Jaarplan 2018-2019 Onderwijs 1. Gewenst resultaat 2.(ICT)-middel om 1 te bereiken De leerlingen werken op eigen We gebruiken in de groepen 4 niveau aan hun eigen leerdoelen. t/m 8 Snappet op de tablets

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2015 2016

Schooljaarplan (SJP) 2015 2016 Schooljaarplan (SJP) 2015 2016 t Naam school Obs Letterwies Adres Postbus 32 (bezoekadres : Meidoornstraat 20) Postcode 9670AA Winschoten (9944 AR Nieuwolda) Telefoon 0596-541265 Brinnummer 00BB E-mail

Nadere informatie

Schoolverbeterplan

Schoolverbeterplan Schoolverbeterplan 2018-2019 uit het schoolplan 2015 2019 en na evaluatie sop 2017-2018 Uitwerking van de ontwikkeldoelen per. Bij onderwerpen die in de WMK worden behandeld dienen de kernkwaliteiten,

Nadere informatie

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas BIT OGD Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas Waarom een BIT-benadering? Wij constateren dat huidige professionaliseringstrajecten onvoldoende rekening houden

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1 Jaarplan Gepersonaliseerd leren De doelen en opbrengsten van dit traject zijn: Docenten begrijpen hoe de wereld verandert en wat dit betekent voor onderwijs; Leraren begrijpen de noodzaak van autonomievergroting

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

JAARPLAN OBS De Driehoek

JAARPLAN OBS De Driehoek JAARPLAN OBS De Driehoek 2015 2016 OBS De Driehoek Jan van Rixtelstraat 26 5735 GA Aarle-Rixtel 0492-383 003 info@3hoek.nl 2 Onderwijskundig jaarplan 2015-2016 Jaar 2015-2016 School OBS De Driehoek Schoolleider

Nadere informatie

School specifiek deel schoolondersteuningsprofiel

School specifiek deel schoolondersteuningsprofiel School specifiek deel schoolondersteuningsprofiel A. Visie en schoolconcept van CB de IJsvogel Onze Missie: De IJsvogel, hier gebeurt t! Op De IJsvogel wordt gewerkt met een vernieuwend onderwijsconcept

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij onderwijs, de ontwikkelingen op een rij Veel scholen zijn begonnen met het werken met groepsplannen. Anderen zijn zich aan het oriënteren hierop. Om groepsplannen goed in te kunnen voeren is het belangrijk

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Perspectief op de ontwikkeling van kinderen.. als kijken in een glazen bol? Wat is het ontwikkelingsperspectief?

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM Plaats : Kolham BRIN-nummer : 13DT Onderzoek uitgevoerd op : 22 juni 2010 Rapport vastgesteld te Groningen: 13 september

Nadere informatie

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend Jaarplan 2017-2018 Montessori Onderwijs Purmerend Onderwerp uit verbeterplan ICT en LAS Leerkrachten voeren ook incidentenregistratie in in Parnassys, verslagen van derden worden gescand en in Parnassys

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Dubbele Punt Aartswoud Datum: 1 augustus 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Dubbele Punt Schoolnaam OBS de Dubbele

Nadere informatie

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014 Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief 3 december 2014 Inhoud Verwachtingen en doelen Stand van zakenm.b.t. OPP Het kind en de ouders Van perspectief naar doel vooreenleerlingmet gedragsproblematiek?

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1 Jaarplan Gepersonaliseerd leren De doelen en opbrengsten van dit traject zijn: Docenten begrijpen hoe de wereld verandert en wat dit betekent voor onderwijs; Leraren begrijpen de noodzaak van autonomievergroting

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 CBS De Lichtbron Buitenpost Datum: 1 mei 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam CBS De Lichtbron Schoolnaam CBS De Lichtbron Datum

Nadere informatie