i ÄÄt WxÄÑ{ t CHECKLIST programma van eisen & wensen CHECKLIST MAAK UW PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN



Vergelijkbare documenten
Bredestraat-Zuid 29 HERVELD

Waalre: Vlasrootlaan 1 Vraagprijs: k.k. Vlasrootlaan 1


Lamsoor 23 Bergen op Zoom

Betuwevilla Alkmene. Aannemersbedrijf Rowebo B.V. De Chamotte GT GELDERMALSEN Tel:

Kattebos Heerenveen

OLDEHOVE Molenstraat 16

De Linde 5 - Leeuwarden

Wetterkrite 35 - Goutum

Kempstraat LN Born

ZWANENWATER BW LELYSTAD K.K.

GOLFPARK AG LELYSTAD K.K.

OESTER 12 MIDDENMEER.

VAN LEERDAM MAKELAARDIJ

RIJSSEN Lentfersweg 17. vraagprijs k.k

Brochure. De Boskant 3 - Leersum. Vraagprijs ,-- k.k.

Bollemanssteeg 25 - Leeuwarden Vraagprijs ,-- kosten koper

TE KOOP. Baroklaan K.K TR Leek

Brochure. Doornveldlaan 6 B - Doorn. Vraagprijs ,-- k.k.

Venusskulp 9 - Stiens

Informatiebrochure. Elten, De Bill 11. Vraagprijs: ,-- k.k. kopersprovisie: 3,570% Aanvaarding: in overleg

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING

Luxe afgewerkt vrijstaand landhuis Van Musschenbroekstraat 29 te Elsendorp

TE KOOP. Badhuisstraat K.K LT Vlissingen

EEN OASE VAN RUST EN RUIMTE

van Helomastate 10 - Leeuwarden

Alphons Ratslaan 8 - VENLO

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE HEUWEIDE 5 GRONAU

BIRDIELAAN BB LELYSTAD K.K.

Onderste Molenweg 57 - VENLO

Programma van eisen voor uw eigen woning

Reinette 46 Boskoop Vraagprijs ,-- k.k.

Betuwevilla Elstar. Aannemersbedrijf Rowebo B.V. De Chamotte GT GELDERMALSEN Tel:

Verkoopbrochure Arnhemseweg april 2015 TE KOOP. Vrijstaande jaren 30 woning met grote schuur Ieder bod vanaf k.k. nemen we serieus.

Lytse Wyngaerden 24 - Langezwaag

Uden, Schepel 2. Begane grond:

Betuwevilla Jonagold. Aannemersbedrijf Rowebo B.V. De Chamotte GT GELDERMALSEN Tel:

Zeeland, Trentsedijk 24

RIJSSEN Nieuwlandsweg 54. vraagprijs k.k

Stobbeweg 19 - Hierden

Op fraaie locatie nabij het centrum gelegen uitstekend onderhouden royale halfvrijstaande woning met inpandige garage en keurig aangelegde tuin.

TE KOOP. Struweel K.K CE Zeewolde. Pienter Makelaardij. Schepenveld ZK Zeewolde

Skillaerd 1 - Mantgum

Kruisdonk PH Maastricht

Brochure. Middenlaan 10 - Doorn. Vraagprijs ,-- k.k.

SAS VAN GENT TRAMSTRAAT C

Schalksedijkje 20 Ridderkerk

Patrijslaan 13 te Best. Vraagprijs : ,- Kosten Koper

ZUIDKADE 30 DRACHTEN k.k.

Norelbosweg AS Epe k.k.

K.K. ARCHIPEL HC LELYSTAD

Eikesingel 15 - Drachten

TE KOOP. Van Renesselaan K.K AK Zeist

Paul Guillaumestraat 12 A - TEGELEN

Schapendrift 1c te Blaricum

ROTTEKADE 44 BERGSCHENHOEK

Bredestraat-Zuid 42 HERVELD

K.K. SAERDAM JE LELYSTAD

Almelo. Parterre 5. Vraagprijs: ,00 K.K.

De Zeelder 4 Berlicum

Gouden Slot 10 te VOLENDAM

VAN LEERDAM MAKELAARDIJ

Calsstraat 30 ZETTEN

Laag Boskoop 15 Boskoop Vraagprijs ,-- k.k. Waddinxveen, Kerkweg Oost 224, tel. (0182) ,

Feddemastate 18 - Leeuwarden

OOST WEST EN MIDDELBEERS Oranjestr. 42

Te koop: Holleweg AB Sittard

Elzewal 20 - Drachten

ENTER Reggestraat 55. vraagprijs k.k

Sint Urbanusweg Venlo

ZUIDBUURT 2 MAASSLUIS

TE KOOP RINGVAARTPARK 2 CAPELLE AAN DEN IJSSEL. Woningbrochure DIVA MAKELAARS.NL. Landelijk werkzaam, lokaal gespecialiseerd!

TE KOOP. Klaverveld K.K GH Waddinxveen

K.K. KOLBERGSTRAAT RN LELYSTAD

Kleiweg 171 ROTTERDAM

VERKOOP DOCUMENTATIE HEINKENSZAND DORPSSTRAAT 118 INLEIDING:

PRINSENWEG 3 ELST k.k.

Grootmeestersstraat 31, Gemert

Groningerstraatweg 84 - Leeuwarden

TE KOOP. Mulderstraat K.K GM Echt

Brochure. De Beaufortlaan 12 Driebergen-Rijsenburg. Vraagprijs ,-- k.k.

K.K. VONDELSTRAAT XJ ALPHEN AAN DEN RIJN. BIEDEN VANAF ,= K.K. (Vraagprijs ,= K.K.)

Wassenaar van Obdampark AD Hendrik-Ido-Ambacht k.k.

Marktstraat JE Heerde k.k.

s-gravelandseweg 91 te Hilversum

Heerlijk vrij wonen. DALFSEN Venneweg 1

Moordakkerstraat 4 HERVELD

Langstraat 13 a AL Achthuizen TE KOOP K.K.

K.K. WEEGBREEWEG AX UTRECHT

Brochure. Traaij Driebergen-Rijsenburg. Vraagprijs ,-- k.k.

Maak kennis met de Erfwoning en de Hofwoning

BROCHURE Westerveen 29 Haren

K.K. HARDERWIJKSTRAAT DL LELYSTAD

K.K. HAF XK LELYSTAD

Alsteedseweg 71a Buurse (gemeente Haaksbergen)

Samen bouwen in Hoogezand Vosholen

TE KOOP. Wassenaar van Obdampark K.K AD Hendrik-Ido-Ambacht

Muchteweg 1 Losser WitteWoning Makelaars Jansen - Brinkstraat 16 Losser -

Transcriptie:

blad 1 / 6 MAAK UW PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN Om een ontwerp te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat voor u belangrijke en minder belangrijke wensen of eisen zijn. Algemeen kunt u een paar vragen aan uzelf stellen: Wat vindt u mooi? Kijk om u heen op straat, informeer u via tijdschriften en websites, leg een map aan van beeldmateriaal. Maar definieer vooral ook voor uzelf wat u niet mooi vindt. Welke functies moet uw bouwobject krijgen? Denk na over zaken als het aantal kamers, eventuele toekomstige gezinsuitbreiding of een (toekomstig) kantoor aan huis. Hoe zit het met uw planning en budget? De vier grootste financiële posten zijn de aanschaf van de grond, de bouw van de woning, de inrichting en buitenvoorzieningen. Past dit allemaal binnen uw budget? En wanneer heeft u uw te bouwen object nodig? Het is in alle gevallen verstandig om op zijn minst een globale financiële planning vast te stellen. Misschien weet u bij een bepaald onderwerp (nog) niet wat u precies wilt hebben, maar onderstaande lijst zal u zeker op weg helpen. Succes! Architectuur Naar welke architectuur gaat uw voorkeur uit? U kunt denken aan de volgende algemene of streekgebonden stijlen: - Traditioneel, modern, eigentijds, kubistisch, jaren-30, landhuis- /boerderijstijl, statig (notarisstijl) etc. - Engelse, Amerikaanse of Zuid-Europese stijl Ook de dakvorm is belangrijk voor de architectuur. Enkele kapvormen zijn: zadeldak, schilddak, piramidedak, lessenaardak en een platdak. Vervolgens bepalen ook de goot- en nokhoogte mede de karakteristiek van uw woning. Gezinssamenstelling Voor het gebruik van de woning is de samenstelling van het gezin bepalend. Waar moet u in de (nabije) toekomst rekening mee houden? Is er sprake van minder valide bewoners, nu en/of in de toekomst? Dit in verband met slapen op de begane grond, trappen en hoogteverschillen.

blad 2 / 6 Werken aan huis Dient er in de villa een ruimte of een werkhoek te worden gerealiseerd, die thuis werken mogelijk maakt? Zo ja, welke eisen worden er dan aan deze werkplek gesteld. Denk hierbij ook aan de relatie met andere delen van de woning. Oriëntatie van het bouwperceel Het bouwperceel biedt door de ligging en de oriëntatie mogelijkheden en beperkingen. Een drukke doorgaande verkeersweg of spoorlijn kunnen voor de nodige hinder zorgen. De zonoriëntatie van het perceel bepaalt in belangrijke mate de plaats waar de diverse ruimten in de villa worden gesitueerd. Door bewust rekening te houden met zonlicht kan het woongenot aanzienlijk worden verhoogd. Een slaapkamer op het westen heeft bijvoorbeeld als nadeel, dat de zon de kamer opwarmt voor het slapen gaan. Ook op de energiekosten kan behoorlijk worden bespaard. Relevante vragen zijn: - Welke ruimten moeten aan de geluidarme zijde van de woning liggen? - Is de oriëntatie van de ruimten naar de zon of de tuin belangrijk of juist niet? - Welke ruimten zijn aan de straatzijde en welke aan de tuinzijde gewenst? Ruimtelijke relaties Bij het ontwerpen van een villa is het belangrijk om te weten welke ruimten onderling verbonden moeten worden en welke juist niet. Ofwel: tussen welke ruimten is een deur of doorgang gewenst, en welke ruimten zijn niet of slechts indirect met elkaar verbonden via een overloop of entree/hal? Hobby s Zijn er nog specifieke hobby s die thuis worden uitgeoefend en waar dus rekening mee moet worden gehouden, bijvoorbeeld in verband met geluid (muziekinstrument) of ruimte (elektrische trein).

blad 3 / 6 De entree Hoe wilt u de entree van uw villa inrichten? U moet hier in ieder geval rekening houden met de deur van de meterkast. Andere aandachtspunten zijn: - Trapvorm (recht, gedraaid) - Open trap of gesloten trap met bergkast - Toiletruimte (closet, fontein, urinoir,. ) - Garderobekast of garderobe-nis - Vide De woonkamer In de woonkamer kunt u heerlijk ontspannen, leeft u met het gezin en ontvangt u vrienden en familie. Het is dan ook belangrijk dat hier alle gemakken aanwezig zijn. - Hebt u voorkeur voor een bepaalde woonkamervorm (rechthoekig of L- vorm) of wilt u een kamer-en-suite (woon- en eetgedeelte gescheiden door schuifdeuren, al dan niet met kasten). - Wilt u aansluitend een aparte tv-kamer of werkhoek. - Wilt u een gas- of houtkachel. - Waar wilt u de tv en audioinstallatie. - Hebt u meubels die persé geplaatst moeten kunnen worden. - Wilt u dat de woonkamer is georiënteerd op de voor- of achterzijde van het huis of op beide? De keuken De keuken in uw villa is de werkkamer bij uitstek. Er zijn veel ideeën over het inrichten van een keuken en de koppeling naar de woonkamer. - Is de keuken een aparte ruimte of staat deze in open verbinding met de woonkamer. - Is de keuken alleen een werkruimte of ook een verblijfsruimte, de zogenaamde woonkeuken. - Krijgt het keukenmeubel bovenkasten, een kookeiland en wat is de vorm.

blad 4 / 6 De bijkeuken Het kan praktisch zijn om bij de keuken een vertrek te hebben met kastruimte. De keuken blijft dan mooi en ruimtelijk, zonder dat hier (te) veel kastruimte hoeft te worden gerealiseerd. De bijkeuken kan tevens dienen als wasruimte en tochtportaal voor de achterdeur. De garage - Wilt u een garage? Een enkele of dubbele garage? - En is deze van binnenuit bereikbaar of vrijstaand van de villa? - Mag de garage ongeïsoleerd zijn of moet hij worden geisoleerd? Afhankelijk van de architectuur en de wensen van de bewoner kunnen diverse soorten garagedeuren worden toegepast, desgewenst op afstand bedienbaar. Als verlengstuk van de garage kan een carport worden overwogen. De slaapkamer Een slaapkamer kan op iedere verdieping worden gesitueerd. Wilt u alles gelijkvloers, dan is een slaapkamer op de begane grond wenselijk, maar ook de zolderverdieping kan uitstekend worden ingericht als slaapkamer. - Hoeveel slaapkamers zijn er gewenst? - Wat zijn de afmetingen van de slaapkamers? - Moeten één of meerdere slaapkamers een rechtstreekse verbinding hebben met de badkamer? - Is bij één of meer slaapkamers een inbouw- of inloopkast gewenst? De badkamer Voor de indeling van de badkamer bestaan veel varianten. - Wilt u één of twee wastafels, een bad, douche, toilet en eventueel bidet. - Wilt u het toilet gescheiden van of in de badkamer. - Wat te denken van een stoomcabine of een sauna. - Als er op meerdere verdiepingen slaapkamers komen, is het ook wenselijk om op iedere verdieping een bad- of doucheruimte te maken.

blad 5 / 6 Een kelder Door een kelder op te nemen in het ontwerp krijgt de villa veel ruimte extra. De kelder kan onder de gehele woning liggen of er kan een kleinere prefab kelder onder een gedeelte van de woning worden gerealiseerd. Opstelplaats wasmachine Afhankelijk van de woonwensen kan de wasmachine en eventueel de droger in de bijkeuken, op zolder, in de kelder of in een aparte was-/strijkruimte worden opgesteld. CV-ketel / technische installaties De technische installaties worden vaak geplaatst in de bijkeuken of op zolder. Een en ander is afhankelijk van de beschikbare ruimte. - Hebt u specifieke wensen ten aanzien van de verwarmings-, elektrische- of beveiligingsinstallatie. - Wilt u een stofzuiginstallatie of een uitgebreide audio/stereo-installatie. In sommige gevallen is het belangrijk dat de installatie in de ontwerpfase reeds bekend is, omdat hiervoor ruimte moet worden gereserveerd. Een luchtverwarmingsinstallatie bijvoorbeeld vraagt veel ruimte voor de luchtkanalen door de gehele villa en voor een open haard is een rookgaskanaal nodig. Een gasgestookt toestel is in de kelder niet toegestaan. Villa details Er zijn vele aspecten die van belang zijn om te komen tot een villa die aansluit op uw wensen. Ook details zijn hierin belangrijk. De volgende gebouwdelen zijn ter overweging: - overdekt terras of veranda - erker - overdekte entree - carport - geïntegreerde (onzichtbare) kasten voor rolluiken of screens - gevelluiken - schoorsteen (met schoorsteenkap) - dakkapellen.

blad 6 / 6 De tuin De architectuur van uw villa komt pas goed tot zijn recht als de villa is ingebed in een mooie omgeving. De tuin is daarom een belangrijk onderdeel van het totale concept. Bij het ontwerpen is het daarom belangrijk om te weten welke wensen u hebt ten aanzien van de tuin. Zo mogelijk dient er in het ontwerp rekening te worden gehouden met de zontoetreding. Hierop kunnen zowel het ontwerp van de villa, als de ligging van terrassen en een eventueel zwembad worden afgestemd. Maar ook andere wensen zoals bestratingen, bomen, toegangspoorten en hekwerken kunnen nu reeds een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van het ontwerp. Overig Natuurlijk is bovenstaande checklist niet volledig. U hebt ongetwijfeld nog aanvullende wensen of ideeën die u wilt bespreken. Als u rondkijkt in uw huidige woning, weet u ongetwijfeld een aantal specifieke zaken te benoemen, die u juist wel of juist niet wilt terugzien. We horen deze graag en kijken hoe ze te integreren zijn.