Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ IBAN: NL49 BNGH BIC: BNGHNL2G Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Contactpersoon Eveline Bal Telefoon (030) e.bal@nieuwegein.nl Gemeenteraad Nieuwegein Postbus AA NIEUWEGEIN Datum 20 juni 2014 Kenmerk Berichtnummer Onderwerp Invoeringsstrategie Participatiewet Regio Geachte raad, Op 4 maart 2014 heeft het college de Invoeringsstrategie Participatiewet Regio heeft vastgesteld. In deze brief informeren wij u over de hoofdlijnen van deze invoeringsstrategie en de planning met betrekking tot de invoering van de Participatiewet. Aanleiding Naar verwachting wordt op 1 januari 2015 de Participatiewet van kracht. Met deze wet krijgt de gemeente nieuwe taken en verantwoordelijkheden op het gebied van werk en inkomen. Onder regie van het Bestuurlijk Platform Sociaal Domein is door de regionale werkgroep Transitie Werk, waarin alle gemeenten zijn vertegenwoordigd, een gezamenlijke invoeringsstrategie voor deze wet opgesteld. De invoeringsstrategie beschrijft de consequenties van de Participatiewet en de gevolgen bij ongewijzigd beleid. Op basis van deze analyse wordt de richting aangegeven van mogelijke uitwerking en toekomstscenario s. De invoeringsstrategie is tevens de routekaart van de wijze waarop de gemeenten de wet willen invoeren als onderdeel van het totale sociale domein. Met de vaststelling van de invoeringsstrategie door de gemeenten worden nog geen fundamentele keuzes gemaakt. De invoeringsstrategie geeft de betrokken ketenpartners (WIL, Pauw Bedrijven, UW) voor 2015 de noodzakelijke duidelijkheid over de kaders waarbinnen zij hun plannen kunnen maken. Het jaar 2015 wordt gezien als een overgangsjaar naar een meer definitieve fase van de implementatie. Dit kan aangezien de gevolgen in 2015 zowel inhoudelijk als financieel van de nieuwe wet nog gering zijn. Samenvatting Invoeringsstrategie Participatiewet Regio Hieronder wordt op hoofdlijnen de inhoud van de Invoeringsstrategie Participatiewet weergegeven. Vervolgens worden de besluiten van het college toegelicht. Effecten van de Participatiewet Op 1 januari 2015 wordt naar verwachting de Participatiewet van kracht. De doelstelling van de wet is om iedereen met arbeidsvermogen naar zo regulier

2 Bladnummer 2/9 mogelijk werk toe te leiden. Daarnaast is er in april 2013 een sociaal akkoord gesloten tussen het kabinet en de sociale partners. De Participatiewet en het sociaal akkoord nemen de volgende veranderingen met zich mee: De Wwb heet vanaf 1 januari 2015 Participatiewet. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de uitvoering. Ook in de systematiek van de wet verandert weinig. De Wajong wordt aangescherpt. Alleen wie duurzaam en volledig arbeidsongeschikt is komt nog voor een Wajonguitkering in aanmerking. Dit zorgt voor een toename van het beroep op de bijstand. De zittende populatie in de Wajong wordt herkeurd op het nieuwe criterium. Wie niet aan het nieuwe criterium voldoet krijgt een lagere Wajong uitkering. UWV blijft voor deze groep verantwoordelijk. De Wsw wordt afgeschaft. Er is geen instroom meer in de Wsw met ingang van 1 januari Mensen die op 1 januari 2015 een dienstbetrekking hebben, houden wel rechten. 1 De wachtlijst vervalt. De Rijksbijdrage Wsw vervalt. De middelen gaan (met bezuinigingen) over naar het re-integratiebudget. De gemeenten krijgen meer beleidsruimte om loonkostensubsidie (ook beschut werk) in te zetten voor mensen met een beperking. Werkgevers hebben zich garant gesteld voor de realisatie van landelijk extra banen voor mensen met een beperking, waarvan in de marktsector. Dit aantal wordt opgebouwd met ingang van 2014 en volledig gerealiseerd in In 2018 zouden ongeveer banen gerealiseerd moeten zijn. Voor de betekent dit ongeveer 400 extra banen voor mensen met een beperking in De Participatiewet heeft ingrijpende gevolgen voor de gemeenten, zo laat het toekomstbeeld bij ongewijzigd beleid zien: De doelgroep neemt in totaal toe met ongeveer 22%. Daarbinnen stijgt de doelgroep van mensen in de bijstand met 31% en daalt de doelgroep Wswoud met bijna 20%. 1 Deze groep wordt in de Invoeringsstrategie Participatiewet en dit collegevoorstel aangeduid als Wsw-oud.

3 Bladnummer 3/9 De doelgroep wordt niet alleen groter, maar ook complexer. De aanscherping van de Wajong veroorzaakt een toename van het aantal mensen in de bijstand die (langdurig) behoefte hebben aan ondersteuning Het budget wordt ontschot, maar het totale budget dat wij beschikbaar hebben om mensen te ondersteunen bij hun deelname aan de arbeidsmarkt neemt af met bijna 17%. Zonder bijsturing blijft Wsw-oud veel kosten. In 2018 gaat ongeveer 85% van het totale budget op aan de kosten van Wsw-oud. In 2018 is dat nog 11% van de totale doelgroep. Als gevolg daarvan is er voor re-integratie van mensen in de bijstand veel minder beschikbaar. Gemiddeld daalt het budget met bijna 50% naar een bedrag van 630 per bijstandsuitkering. Er is al sprake van een tekort op de uitvoering van de Wsw. Bij ongewijzigd beleid leggen de gemeenten (met uitzondering van de gemeente Houten) al bijna 2,2 miljoen per jaar bij uit eigen middelen. Zonder bijsturing zullen de gemeenten (en de uitvoerder WIL) genoodzaakt zijn om in de ondersteuning van mensen in de bijstand vergaande prioritering door te voeren. Deze prioritering betekent een verhoging van het risico van de gemeenten op het inkomensdeel (het budget dat de gemeenten van het Rijk krijgen voor de financiering van de uitkeringen): we kunnen aannemen dat een lagere inzet op ondersteuning van mensen in de bijstand effect zal hebben op het aantal uitkeringen en de uitkeringskosten van de gemeenten. Eventuele tekorten die hier ontstaan komen in principe voor eigen rekening van de gemeenten. Een bijkomend sociaal effect is dat een groot deel van de bijstandsgroep inactief zal zijn en /of een groter beroep gedaan moet worden op andere voorzieningen van de gemeenten om deze groepen te activeren en deel te laten nemen aan de samenleving. Indirect kunnen ook andere sociale effecten optreden, zoals isolement en overlastsituaties. Economische gevolgen kunnen zijn: een lagere koopkracht en minder aantrekkelijk vestigingsklimaat voor winkels en bedrijven. De visie: een werkplek naar vermogen voor zoveel mogelijk mensen De gemeenten maken zich sterk om iedereen naar vermogen te laten deelnemen aan de samenleving. In de eerste plaats wordt daarbij uitgegaan van wat mensen zelf kunnen, van hun talenten en mogelijkheden. In de tweede plaats van de omgeving van mensen, van kansen die er zijn om daarvan gebruik te maken. In de derde plaats is er ondersteuning van de gemeente en andere partijen in het sociale domein.

4 Bladnummer 4/9 De gemeenten hanteren deze uitgangspunten ook op het terrein van werk en inkomen. Iedereen heeft talenten en capaciteiten. Dat is het centrale uitgangspunt. Talenten en capaciteiten die van grote waarde zijn voor mensen zelf, maar ook voor de arbeidsmarkt. De gemeenten willen dat zoveel mogelijk mensen een werkplek hebben die past bij wat zij kunnen. Dit doel streven de gemeenten niet alleen na voor mensen met een volledig of hoog verdienvermogen. De gemeenten willen ook mensen met een lager verdienvermogen naar vermogen laten deelnemen aan de arbeidsmarkt, ook als daar langdurige ondersteuning voor nodig is. Dat geldt ook voor mensen met een (meer permanente) beperking. Die groep wordt groter in de komende jaren. De gemeenten willen daar op blijven inzetten, niet alleen voor de huidige Wsw-doelgroep, maar ook voor de grote groep die van de Wajong overkomt en de mensen die nu al een beroep doen op de bijstand. Samen met werkzoekenden en werkgevers De gemeenten realiseren deelname aan de arbeidsmarkt uiteindelijk niet, werkzoekenden en werkgevers doen dat zelf. De gemeenten verwachten van iedere werkzoekende bijvoorbeeld dat hij of zij zich naar vermogen inzet om werk te verkrijgen en werk te aanvaarden, zich naar vermogen inzet om zijn kansen en verdiencapaciteit te vergroten en gebruik maakt van de ondersteuning die daarbij kan helpen. Van werkgevers wordt verwacht dat zij waar mogelijk gebruik maken van de talenten en capaciteiten van de doelgroep en hun verdiencapaciteit ten behoeve van de organisatie zo goed mogelijk benutten. Ook verwachten de gemeenten dat zij in dat kader hun werknemers begeleiden en ondersteunen bij het uitvoeren van hun functie en dat zij investeren in de arbeidsbekwaamheid van hun werknemers. De gemeenten bieden brede ondersteuning aan werkzoekende en werkgever. Naast begeleiding en coaching voor de werkzoekende en accountmanagement naar werkgevers organiseren wij tijdelijke ondersteuning in de vorm van onder andere training, scholing, arrangementen, werkervaringsplaatsen, het starten van een onderneming en tijdelijke loonkostensubsidie. Ook wordt langdurige ondersteuning in de vorm van onder andere langdurige loonkostensubsidie, detachering, jobcarving, bepaling van verdiencapaciteit, aanpassing van de werkplek en no risk polis georganiseerd. Ten behoeve van de hele doelgroep organiseren de gemeenten bovendien de wettelijke taken. Het gaat hierbij om de wettelijke taken die samenhangen met de beoordeling, toekenning, handhaving, administratie en uitbetaling van de bijstandsuitkering (exclusief de bijstandsuitkering zelf) en het aanbieden van ondersteuning bij het realiseren van arbeidsdeelname (exclusief de ondersteuning zelf).

5 Bladnummer 5/9 De gemeenten nemen actief deel aan het netwerk in het sociale domein. Onderwerpen zoals de uitwisseling van signalen met andere professionals en een gecoördineerde aanpak bij meervoudige problematiek zijn daarbinnen belangrijke thema s. De uitwerking hiervan zal (mede op basis van pilots en experimenten) in de komende periode plaatsvinden in samenhang met de andere transities (Jeugdzorg, WMO). Daarnaast zal WIL participeren in de regionale samenwerking (in Utrecht Midden) rondom de Werkbedrijven, de garantstelling van werkgevers en andere kansen om werkplekken binnen en buiten de gemeentegrenzen te realiseren. Omvorming Wsw is een randvoorwaarde Onze visie een werkplek naar vermogen voor zoveel mogelijk mensen is alleen mogelijk als de Wsw wordt omgevormd. Dan kunnen meer mensen gebruik maken van ondersteuning, in het bijzonder mensen met behoefte aan tijdelijke en langdurige ondersteuning. Van belang is dat we komen tot een uitvoering van Wsw-oud die: maximaal bijdraagt aan het plaatsen van Wsw-ers bij reguliere werkgevers; daarbij de aanwezige verdiencapaciteit zo goed mogelijk benut; rekening houdt met de (wettelijke) rechten en plichten van Wsw-ers; efficiënt en samenhangend wordt uitgevoerd in relatie tot de gehele participatiewet; gebruik maakt van bestaande kennis en expertise (van SW bedrijven); leidt tot lagere kosten. rekening houdt met de afbouw van de uitvoering van de Wsw-oud in de komende jaren. Verkennen toekomst uitvoering Wsw Nu is de uitvoering van Wwb en Wsw gescheiden. Dat betekent bijvoorbeeld dat werkgevers te maken hebben met verschillende contactpersonen en er soms concurrentie is tussen de uitvoeringsorganisaties als het gaat om het invullen van een werkplek. Ook vanuit sturingsoogpunt lijkt het hebben van drie uitvoeringsorganisaties (GR WIL, GR PAUW en een subsidierelatie van Houten met UW Bedrijven) voor de uitvoering van wat straks één wet en één budget is, niet efficiënt en niet effectief. Bovendien dienen gemeenten hun dienstverlening aan werkgevers, maar ook afspraken in regionaal verband te organiseren in arbeidsmarktregio s. De gemeenten vallen onder Utrecht Midden. Maar de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht vallen onder respectievelijk Groot Amsterdam en Gooi- en Vechtstreek. Deze gemeenten vallen weliswaar niet onder de, maar wel onder de GR PAUW Bedrijven.

6 Bladnummer 6/9 Daarnaast is het een gegeven dat de instroom in de Wsw stopt en dat er sprake is van een sterfhuis. Het aantal Wsw-plekken gaat met ongeveer 6% per jaar dalen. Ook op dit gegeven zal moeten worden ingespeeld. Aan de hand van deze invoeringsstrategie zal een verkenning worden uitgevoerd naar alternatieve opties voor de toekomstige uitvoering van de Wsw, binnen het kader van de Participatiewet. Besluiten college De invoering van de Participatiewet heeft effect op verschillende terreinen. Op diverse onderdelen moet beleid nader worden uitgewerkt en vastgesteld om te komen tot een optimale implementatie. De invoeringsstrategie geeft richting en is de routekaart. Deze route loopt in een aantal gevallen verder dan 1 januari Wat klaar moet zijn op deze datum is uiteraard gereed. Het jaar 2015 wordt gezien als een overgangsjaar naar de definitieve fase. Dit kan aangezien de gevolgen in 2015 zowel inhoudelijk als financieel van de nieuwe wet nog gering zijn. Voor een goede implementatie van de Participatiewet heeft het college besloten om: 1. In te stemmen met de Invoeringsstrategie Participatiewet Regio met als visie 'een werkplek naar vermogen voor zoveel mogelijk mensen met ondersteuningsmogelijkheden voor een brede doelgroep'. 2. Een verkenning uit te laten voeren naar alternatieve mogelijkheden voor de toekomstige uitvoering van de Wsw en een plan van aanpak op te stellen voor de vervolgstappen. 3. In het kader van het tweede beslispunt, in samenwerking met de andere gemeenten die zijn aangesloten bij de GR PAUW Bedrijven, opdracht te geven aan een externe partij voor het uitbrengen van een advies over mogelijke scenario s voor het uitvoeren van WSW-oud en beschut werk binnen de kaders van de Participatiewet. 4. Vooralsnog de component Wsw-oud binnen het per 1 januari 2015 gebundelde re-integratiebudget aan te houden voor budgettering van PAUW Bedrijven en UW Bedrijven. 5. Vooralsnog de overige componenten (niet zijnde Wsw-oud) binnen het per 1 januari 2015 gebundelde re-integratiebudget aan te houden voor budgettering van WIL. 6. WIL middels bijgevoegde brief opdracht geven om, samen met de gemeenten en de Wsw-bedrijven, binnen het onder punt 4 genoemde kader, de gevolgen van de Participatiewet voor haar beleid en dienstverlening in beeld te brengen en deze te vertalen in de bestaande beleid- en begrotingscyclus.

7 Bladnummer 7/9 7. WIL opdracht geven om, samen met de Wsw-bedrijven en de gemeenten, in de arbeidsmarktregio afspraken te maken over het verzilveren van de werkplekken voor mensen met een beperking en mede invulling te geven aan het arbeidsmarktplatform / werkbedrijf voor Utrecht Midden. 8. De invoeringsstrategie en bijgevoegde raadsbrief ter informatie te zenden aan de gemeenteraad. Toelichting besluiten Besluit 1: De visie op de Participatiewet is maximale arbeidsparticipatie naar vermogen van mensen. Wij willen dat zo veel mogelijk mensen naar vermogen deelnemen aan de arbeidsmarkt. De eigen verantwoordelijkheid van mensen staat hierbij centraal. Ook worden werkgevers aangesproken op hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Waar nodig worden mensen ondersteund. Deze ondersteuning bieden de wij aan een zo breed mogelijke groep, aan mensen met tijdelijke belemmeringen maar ook aan mensen met meer permanente beperkingen. Prioriteiten stellen en keuzes maken is hierbij noodzakelijk gelet op het budget. Maar op voorhand worden er geen categorieën mensen uitgesloten van ondersteuning richting de arbeidsparticipatie, als zij daartoe in staat worden geacht. Besluit 2: Aan de gemeentesecretarissen van de betrokken gemeenten wordt verzocht een verkenning uit te voeren naar alternatieve mogelijkheden voor de toekomstige uitvoering van de Wsw, binnen de kaders van de Participatiewet en deze invoeringsstrategie en op basis daarvan een plan van aanpak op te stellen voor de vervolgstappen. Beslispunt 3: Op 31 januari jl. hebben de (wnd-/loco-) secretarissen van de deelnemende gemeenten besloten aan hun respectievelijke colleges voor te stellen dat, in opdracht van de colleges van B&W, een opdracht moet worden geformuleerd om een externe partij te verzoeken mogelijke scenario s te schetsen voor de toekomst van de PAUW-Bedrijven, dit in het kader van de veranderingen t.g.v. de Participatiewet, met het oog op de belangen van de doelgroep van de WSW en het onderdeel beschut werken. Deze opdracht is bijgevoegd in de bijlage. Besluit 4 en 5: Voor WIL en de Wsw-bedrijven is het belangrijk om te weten wat voor hen het financieel kader is voor het begrotingsjaar Op basis daarvan kunnen zij de gevolgen voor beleid en uitvoering in het jaar 2015 beeld brengen. De bestaande financiële en organisatorische kaders blijven daarbij in stand, in afwachting van besluiten over de strategische vraagstukken met betrekking tot de alternatieve mogelijkheden voor de toekomstige uitvoering van de Wsw. Voor PAUW Bedrijven en UW Bedrijven vormt de Rijksbijdrage Wsw op dit moment de basis voor de budgetten die zij ontvangen van de gemeenten. Met ingang van 1

8 Bladnummer 8/9 januari 2015 wordt de Rijksbijdrage Wsw afgeschaft en gaan de middelen over naar het gebundelde re-integratiebudget. Waarschijnlijk blijft binnen dat gebundelde reintegratiebudget wel een fictieve component Wsw-oud zichtbaar. Voorgesteld wordt om vooralsnog die component aan te houden voor budgettering van PAUW Bedrijven en UW Bedrijven en de overige componenten aan te houden voor budgettering van WIL. Besluit 6 en 7: Volgend uit beslispunt 4 neemt WIL het initiatief om de gevolgen van de Participatiewet voor haar beleid en dienstverlening in beeld te brengen. Dit doet WIL binnen de met de invoeringsstrategie gestelde kaders. Deze gevolgen vertaalt WIL door in een beleidsplan, begroting, dienstverleningsovereenkomsten en waar nodig in verordeningen. Met het oog op het versterken van de dienstverlening aan werkgevers en het verzilveren van de garantstelling van werkgevers voor banen voor mensen met een beperking, zal de samenwerking in de arbeidsmarktregio Utrecht Midden in de komende periode verder vorm krijgen. WIL krijgt de opdracht om dat op te pakken ten behoeve van de gemeenten. WIL implementeert de Participatiewet in samenhang met de andere twee transities (de Jeugdzorg en de AWBZ) en het totale sociale domein. WIL gaat verder met de reeds in gang gezette ontwikkeling van de interfaces tussen WIL en het lokale sociale domein. In de interfaces wordt een koppeling gelegd tussen participatie en zorg. Voorbeelden van deelthema s binnen de interfaces zijn meervoudige problematiek, de participatie van doelgroep 4, complexe multiprobleem gezinnen en signalering. Zowel WIL als de gemeenten zijn bij deze interfaces betrokken. In 2014 start WIL met een aantal pilots op het gebied van de lokale toegang (sociale wijkteams en zorgloketten) en worden de sociale interfaces tussen WIL en gemeenten verder ingevuld. Dit betreft ook het aanbod voor klantgroep 4. Besluit 8: Dit beslispunt behoeft geen verdere toelichting. Planning De werkgroep Transitie Werk houdt regie op het implementatieproces van de Participatiewet zoals beschreven in deze invoeringsstrategie. Deze werkgroep ressorteert onder het bestuurlijk Platform Sociaal Domein. In deze werkgroep zijn alle gemeenten vertegenwoordigd. Ten behoeve van de strategische uitwerking wordt samengewerkt met ketenpartners (WIL, PAUW Bedrijven en UW Bedrijven) en gebruik gemaakt van de beschikbare expertise binnen deze organisaties. Belangrijkste eerstvolgende stap is de afronding van de verkenning (beslispunt 2) en het maken van een plan van aanpak voor het vervolgtraject. De raad zal bij de uitkomsten van deze verkenning worden betrokken. Besluitvorming daarover zal

9 Bladnummer 9/9 Onderwerp Invoeringsstrategie Participatiewet Regio vervolgens in mei 2014 gerealiseerd moeten zijn. Wij verwachten besluitvorming over de strategische vraagstukken medio 2015 afgerond te hebben, waarna de implementatie kan starten. De Werkgroep Transitie Werk wordt daarnaast door WIL betrokken bij de voorbereiding op de Participatiewet (punten 5 en 6) en de vertaling hiervan in beleid en begroting. U zal middels de gebruikelijke beleids- en begrotingscyclus van WIL en PAUW bij de voortgang van het hele proces betrokken worden. Daarnaast zullen wijzigingen in bestaande beleidskaders en verordeningen te zijner tijd aan u worden voorgelegd. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, drs. P.C.M. van Elteren secretaris F.T.J.M. Backhuijs burgemeester Bijlagen Invoeringsstrategie Participatiewet Regio Afschrift van de collegebrief aan WIL Opdracht toekomstscenario s uitvoering WSW en PAUW -Bedrijven

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Participatiewet / Wsw Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Bespreekpunten Wat is de huidige situatie in Wwb en Wsw? Wat zijn de belangrijkste contouren van de Participatiewet? Welke effecten heeft de Participatiewet

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-016 Houten, 18 maart 2014 Onderwerp: Raadsvoorstel Invoeringsstrategie Partcipatiewet Beslispunten: 1. De Invoeringsstrategie Participatiewet Lekstroom vast te stellen

Nadere informatie

Par$cipa$ewet. Inhoud. Opzet Effecten en scenario s. Wat is de huidige situa5e? Wat gaat er veranderen? Welke effecten ontstaan?

Par$cipa$ewet. Inhoud. Opzet Effecten en scenario s. Wat is de huidige situa5e? Wat gaat er veranderen? Welke effecten ontstaan? Par$cipa$ewet Effecten en scenario s Inhoud Wat is de huidige situa5e? Wat gaat er veranderen? Welke effecten ontstaan? Wat zijn de scenario s? Opzet Prognoses o.b.v. aandeel Hof van Twente in macro- ontwikkeling.

Nadere informatie

+ Lekstroom. Invoeringsstrategie. Speelveld, effecten, scenario s, visie en aanpak. Invoering Participatiewet Regio Lekstroom. 2 maart 2014 Versie 1.

+ Lekstroom. Invoeringsstrategie. Speelveld, effecten, scenario s, visie en aanpak. Invoering Participatiewet Regio Lekstroom. 2 maart 2014 Versie 1. Lekstroom Invoeringsstrategie Speelveld, effecten, scenario s, visie en aanpak Invoering Participatiewet Regio Lekstroom 2 maart 2014 Versie 1.4 Samenvatting Sociaal domein in beweging Mensen die meedoen

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Nadere achtergrondinformatie participatiewet

Nadere achtergrondinformatie participatiewet Nadere achtergrondinformatie participatiewet Invoering Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe wet zal de huidige Wet werk en bijstand vervangen. Parallel aan de

Nadere informatie

Dronten @ work. Visie op de invoering van de Participatiewet 2015. Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen

Dronten @ work. Visie op de invoering van de Participatiewet 2015. Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen Dronten @ work Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen Visie op de invoering van de Participatiewet 2015 10 januari 2014 Projectgroep Denise Caljé Simone Corjanus Pia van der Leest Jan-Willem Schmidt

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Nieuwegein 20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Onderwerp Verordening Individuele studietoeslag WIL en Datum 22 april 2015 Participatieverordening WIL Raadsvoorstel Afdeling Strat gie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Postbus AA IJsselstein t f e

Postbus AA IJsselstein t f e ^ % uemeenre Gemeente +li IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 Gemeenteraad IJsselstein 3401 BK IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein t 14 030 f 030 6884350

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Verordeningen Participatiewet

Verordeningen Participatiewet Verordeningen Participatiewet Persbericht van 11 mei jl. 935 extra banen in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe In de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe is afgesproken dat er tot

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Participatiewet en de lokale invulling Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Uitgangspunten wet werken naar vermogen Iedereen doet mee Er komt regeling voor

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman De participatiewet Ed Staal en Richard Brenkman Doel van participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald werk aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Strategische kaders Participatiewet. Aan de raad, Onderwerp Strategische kaders Participatiewet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Strategische kaders Participatiewet. Aan de raad, Onderwerp Strategische kaders Participatiewet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 oktober 2014 14-089 Onderwerp Strategische kaders Participatiewet Aan de raad, Onderwerp Strategische kaders Participatiewet Gevraagde beslissing In te stemmen met

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Wettelijk kader - Wajong: duurzaam arbeidsongeschikten - Participatiewet: mensen met

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Artikel-41 vragen namens CDA fractie over Participatiewet

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Artikel-41 vragen namens CDA fractie over Participatiewet postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel-41

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Visie en uitgangspunten (1)

Visie en uitgangspunten (1) Visie en uitgangspunten (1) Iedereen moet kunnen meedoen als volwaardig burger en bijdragen aan de samenleving. Participatiewet streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt, voor jong en oud, en voor mensen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1147928 Datum: Behandeld door: 4 september 2014 M.V. Raam-AI-Bazy Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Samenvatting: Per

Nadere informatie

@ work. Dronten. Visie op de invoering van de Participatiewet Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen. 2 maart 2014

@ work. Dronten. Visie op de invoering van de Participatiewet Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen. 2 maart 2014 Dronten @ work Een werkplek voor zoveel mogelijk mensen Visie op de invoering van de Participatiewet 2015 2 maart 2014 Projectgroep Denise Caljé Simone Corjanus Pia van der Leest Jan-Willem Schmidt Frank

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, (t.a.v. R.J. Bolt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, (t.a.v. R.J. Bolt) Vergadering: 10 februari 2015 Agendanummer: 6a Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, 0595-447704 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R.J. Bolt) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 14 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Aan

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

Beleidskaders Participatiewet

Beleidskaders Participatiewet Beleidskaders Participatiewet Uitgangspunten Participatiewet Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen, samenvoegen WWB, Wsw en de Wajong (niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt) Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Visie Participatiewet

Visie Participatiewet Visie Participatiewet Zoveel mogelijk burgers doen mee en voorzien in hun eigen inkomen Regio Alkmaar 06-11-2013 Kern Participatiewet Opgebouwd uit WWB, WSW en WAJONG Geen nieuwe instroom in WSW Gemeente

Nadere informatie

Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester

Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester De Participatiewet Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester Wat komt aan bod? Ontwikkelingen Participatiewet Rol arbeidsdeskundige Ontwikkelingen Van verzorgingsstaat

Nadere informatie

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Ledenbijeenkomst 24 april 2014 Aart Bertijn, Senior beleidsmedewerker VGN Inhoud presentatie Samenhang stelselwijzingen zorg Achtergrond Hoofdlijn

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Invoeringsstrategie Participatiewet

Invoeringsstrategie Participatiewet Invoeringsstrategie Participatiewet Uitvoering participatiewet 2015-2018 Stellers Lokale projectgroep participatiewet Documentnaam 140211_invoeringsstrategie participatiewet.docx Datum 11 februari 2014

Nadere informatie

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan Beleidsnotitie beschut werk Een beschut werkplek is een werkplek voor die personen die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, uitsluitend onder aangepaste omstandigheden een mogelijkheid tot participatie

Nadere informatie

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd.

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. 30-1- 2013 Uitgangspunten Iedereen die in een uitkering zit en die

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

Participatiewet. Gezamenlijke Raadsbijeenkomst, 14 en 26 mei 2014

Participatiewet. Gezamenlijke Raadsbijeenkomst, 14 en 26 mei 2014 Participatiewet Gezamenlijke Raadsbijeenkomst, 14 en 26 mei 2014 Kenmerken Participatiewet Iedereen met arbeidsvermogen naar (regulier) werk Werk boven uitkering en werken naar vermogen Eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

stuknr. B.enW. 14/553

stuknr. B.enW. 14/553 Raadsvoorstel jaar categorie/agendanr. Raad 2014 RA14.0046 A 6 B.enW. 14/553 Onderwerp: Participatiewet en sociale werkvoorziening Zuidoost-Drenthe Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Afdeling Participatie

Nadere informatie

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013 Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf Divosa Masterclass 01-02-2013 Inhoud keuze voor het inrichten van één werkbedrijf het model op hoofdlijnen doelgroep ondersteuning in de uitvoering de risico s en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio.

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. Datum 26 februari 2014 1. Samenvatting In de strategische

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016 Participatiewet Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven Zutphen, februari 2016 Doel van de Participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald

Nadere informatie

Prognose Participatiewet

Prognose Participatiewet Prognose Participatiewet Een prognose van de ontwikkeling van de doelgroep en financiën ten aanzien van de Participatiewet voor de gemeente Reimerswaal Prognose Participatiewet Een prognose van de ontwikkeling

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 )

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 ) College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van dhr. H. Tuning Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW.

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW. RIS266546 Procesdossier Participatiewet Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking,

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Gemeente Oostzaan voor participatie Invullen door Raadsgriffie RV nummer: 14/82 Beleidsveld: Participatie Datum: 6 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Procedure: Commissie: 17 Contactpersoon:

Nadere informatie

Beleidskader Participatiewet

Beleidskader Participatiewet 0 Beleidskader Participatiewet Gemeente Elburg Versie : 2.0 Datum : juli 2014 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1. Sociaal domein in beweging... 2 1.2 Opbouw document... 2 2. Huidige situatie... 3 3. Wijzigingen

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zeewolde

Raadsvoorstel Zeewolde Datum Agendapunt Documentnummer 14 R06S008 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De gemeente heeft een verantwoordelijkheid met betrekking tot de invulling van de

Nadere informatie

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding De wereld van het sociaal domein Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding Presentatie: Bestaat uit twee onderdelen : Inhoudelijk Financieel Wat komt er op ons

Nadere informatie

20 15-184. Nieuwegein

20 15-184. Nieuwegein Nieuwegein 20 15-184 Aan De raad van de gemeente Nieuweqein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie CU d.d.07-04-15 inzake ouderbijdrage voor de jeugd GGZ (zie 2015-065). Afdeling Griffie

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Kadernotitie Participatiewet Peelregio Registratienummer: 517454 Op voorstel van het college d.d.: 18 februari 2014 Datum vergadering: 11 maart 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Met het realiseren van vergaande intergemeentelijke samenwerking op het gebied van de sociale zekerheid willen de gemeenten het volgende bereiken:

Met het realiseren van vergaande intergemeentelijke samenwerking op het gebied van de sociale zekerheid willen de gemeenten het volgende bereiken: Raadsvergadering d.d. 31 mei 2011 Nr. : Aan de raad van de gemeente Lopik. Onderwerp: Regionale samenwerking sociale zekerheid. Behandelend ambtenaar: H. Capel Voorstel: 1. instemmen met de intentie verklaring

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden november 2012 1 Bouwen op de kracht van burgers Principes VNG (1) 1. Ondersteuning op maat door integrale

Nadere informatie

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte.

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Breed en het nieuwe Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 september 2013 heeft het bestuur

Nadere informatie

Verbinding beschut werk en dagbesteding

Verbinding beschut werk en dagbesteding Verbinding beschut werk en dagbesteding Inhoud van de presentatie 1. De 3 decentralisaties 2. Uitgangspunten Participatiewet en Wmo 2015 3. Conclusies analyse samenhang beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding

Nadere informatie

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014 Factsheet Participatiewet Informatie voor de werkgever, juli 2014 In deze factsheet voor de UMC s over de Participatiewet wordt op een rij gezet waar deze wetgeving over gaat, over wie het gaat en wat

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

Voorgestelde besluit: Het visiedocument Bouwstenen voor een gezamenlijke visie op de Wsw vast te stellen.

Voorgestelde besluit: Het visiedocument Bouwstenen voor een gezamenlijke visie op de Wsw vast te stellen. Vergadering: 20 januari 2009 Agendanummer: 11 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar: A. Hoogsteen, 0595-750303 Email: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hoogsteen) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van: - de adviezen in de Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) - het Overzicht Participatiebudget

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen.

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen. Riedsútstel Ried : 16 april 2015 Agindapunt : 6 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 4 - Werk en Inkomen Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 en 24 maart 2015 Portefúljehâlder :

Nadere informatie

Ralf van de Wiel

Ralf van de Wiel Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Ralf van de Wiel 040-208 3704 Rwi@A2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Jaarplan & Initiële begroting 2015 Ergon 14raad00253

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 161 Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Oen Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer derstaten-generaal ľ 5 ľ M 9 Binnenhof 22 Anna van Hannoverstraat 4 2513AA

Nadere informatie

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp GEMEENTE 3* LEUNINGEN Aan de gemeenteraad van Beuningen Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 27 FEB 2015 UI15.00885 Sarah Albers 14 024 Proces WerkBedrijf Rijk van Nijmegen Geachte leden

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie naar vermogen

Arbeidsparticipatie naar vermogen Arbeidsparticipatie naar vermogen Driemaal is scheepsrecht - Wet Werken naar Vermogen - Participatiewet - Sociaal akkoord Wanneer duidelijkheid? Derde wetsvoorstel over onderwerp: onderkant van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 3. Beschut werk nieuw 5 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 5 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet. Informatieve Raad 4 april 2013

Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet. Informatieve Raad 4 april 2013 Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet Informatieve Raad 4 april 2013 Historie (1) Wet Werken naar Vermogen (Rutte I) : - Iedereen doet mee - Eén regeling onderkant arbeidsmarkt - Wsw voor

Nadere informatie