Handtherapeutische behandelrichtlijn sensorische reëducatie en sensorische desensitisatie UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handtherapeutische behandelrichtlijn sensorische reëducatie en sensorische desensitisatie UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN"

Transcriptie

1 Handtherapeutische behandelrichtlijn sensorische reëducatie en sensorische desensitisatie UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Deze richtlijn is gericht op sensibel herstel waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen her leren van het verwerken van sensibele prikkels én het onderdrukken van over registratie van sensibele prikkels. Er is een andere richtlijn aangaande het motorische beleid van perifere zenuwletsels. Titel Handtherapie na zenuwletsel (sensibel) aan de bovenste extremiteit Soort document Behandelrichtlijn Auteurs/beoordelaars Marjan vd Groep, handtherapeut Autorisatie Prof.Dr. C.K.van der Sluis, Dr T.R.Middelberg Doelgroep Verwijzers/ handtherapeuten i.o. Plaats CvR/ziekenhuisrevalidatie/handtherapie Datum aangemaakt Geldigheid Status Ter plaatsing aanbieden Versie nr 1 Sensorische reëducatie: Deze richtlijn betreft de nabehandeling van zenuwletsels als gevolg van een beknelling die al dan niet operatief is opgeheven of als gevolg van een zenuwdoorsnijding die gehecht is. Herstel van de zenuw kent twee periodes: 1. Een periode van denervatie (geen verbinding tussen axonen en receptoren). Wat betreft de sensibiliteit leidt een (tijdelijke) onderbreking van de perifere zenuw tot een reorganisatie van de somato-sensorische cortex: de representatie van het aangedane lichaamsdeel verminderd en wordt overgenomen door aangrenzende corticale gebieden. Door toepassen van Sensorische Reëducatie (SR) wordt verondersteld dat de somatosensorische representatie van de gedenerveerde hand op de cortex in stand wordt gehouden en daardoor de reorganisatie van de cortex wordt voorkomen, dan wel geminimaliseerd. Bij herstel van de zenuw zal de somato-sensorische cortex beschikbaar zijn voor de afferente informatie van de geregenereerde zenuw. 2. Een periode van herstel van de sensibiliteit (er vindt reïnnervatie van de axon aan de receptor plaats): het overgenomen corticale gebied kan geheel of gedeeltelijk worden herwonnen en er vindt opnieuw een corticale reorganistatie plaats. Herstel vindt plaats volgens een vast patroon: eerst de pijn- en temperatuurzin, vervolgens de tastzin en als laatste de tactiele gnosis.

2 Aandachtspunten bij de training: Training in beide fases is gebaseerd op de volgende overwegingen: De somato-sensorische cortex heeft de capaciteit om te reorganiseren in reactie op verminderde dan wel vergrote tactiele input. Daarnaast is gebleken dat bij tactiele stimulatie van de hand naast de contralaterale ook deels de ipsilaterale somato-sensorische cortex wordt geactiveerd. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat de somatosensorische cortex geactiveerd wordt door andere zintuigen, o.a. het gehoor, de visus en via multisensorische neuronen. Wanneer er in de hand zowel een gebied is met afwezigheid van sensibiliteit als een gebied met verminderde sensibiliteit, wordt gebruik gemaakt van een combinatie van technieken uit beide periodes van herstel. Ten behoeve van de concentratie van de patient wordt geadviseerd te oefenen in een prikkelarme ruimte. Bewijs: Er is beperkt bewijs voor de effectiviteit van sensorische reëducatie (SR) van de hand bij volwassenen met een perifeer zenuwletsel en een gestandaardiseerd behandelprotocol ontbreekt. Wel is in een Delphi-studie consensus bereikt over negen technieken. Een tiende techniek is toegevoegd in het artikel van Eijffinger et al, 2013, te weten de bilaterale tactiele stimulatie. Aan de hand van deze technieken kan een op de patiënt afgestemd oefenprogramma opgesteld worden om de functionele sensibiliteit van de aangedane hand te optimaliseren. Prognose: De prognose na decompressie van de zenuw is over het algemeen goed, maar is afhankelijk van de mate en duur van de compressie. De prognose na neurorafie is naast de localisatie van de doorsnijding, ook sterk afhankelijk van de complicaties die kunnen optreden (vastlopen in litteken, verkeerde kant op regenereren, geen goede verbinding maken). Voor beide geldt dat de duur van herstel afhangt van de afstand tussen de plaats van het letsel en de te innerveren receptor. Tevens hebben jongeren onder de 25 jaar een gunstiger prognose, heeft een chirurgisch vroeg herstel een betere prognose dan een laat chirurgisch herstel, en, een geïsoleerd zenuwletsel, al dan niet met vaat- of peesletsel laat een beter herstel zien dan een zenuwletsel gecombineerd met fractuur, fractuur en peesletsel of replantatie. Sensorische desensitisatie: Zenuwletsel kan ook hypersensitiviteit veroorzaken. Om deze reden is in deze richtlijn ook een programma opgenomen voor sensorische desensitisatie. Fase I Doel Sensorische reëducatie Tussen 1 en 5 dagen na decompressie/neurorafie: Semmes Weinstein Monofilament (SWM) > 6.65 Voorkomen, dan wel minimaliseren van reorganisatie van de somatosensorische cortex.

3 Oefeningen 1. Spiegeltherapie: - met 1 minuut geconcentreerd kijken naar spiegelbeeld niet aangedane hand. - Verschillende bewegingen, ook knijpen in spiegelbeeld bekijken, eerst zonder meebewegen van aangedane hand, vervolgens met meebewegen (zover als toegestaan). - Actieve aanraking van alledaagse objecten met de niet aangedane hand, waarbij de concentratie gericht wordt op de spiegelhand. Frequentie: 5 x per dag. 2. Tussendoor uitvoeren van activiteiten waarbij verschillende zintuigen tegelijkertijd bewust worden geactiveerd. Bijvoorbeeld een sinaasappel schillen, de handen insmeren met handcrème waarbij bewust gekeken, geroken, geluisterd, geproefd en gevoeld wordt. Fase II, vroege fase Doel Oefeningen Zie ook de patiëntenfolder Sensorische training van Centrum voor Revalidatie, locatie Groningen / plastische chirurgie. SWM < Het kunnen waarnemen en lokaliseren van bewegende druk. Leren interpreteren van de veranderde representatie van de somatosensorische cortex. De nadruk ligt op het herleren van het waarnemen van bewegende versus statische druk en het herleren van lokalisatie als er lokalisatieverschillen van meer dan 1 cm zijn. 1. Discrimineren van verschillende temperaturen (water, voorwerpen). Eerst grote temperatuurverschillen, daarna steeds kleiner. 2. Lokaliseren van bewegende druk: m.b.v. bijvoorbeeld een potloodgum van proximaal naar distaal strijken over zowel het niet-aangedane als het aangedane deel van de hand. Uitvoering: 5 keer met oogcontrole, 5 keer zonder en nog een keer 5 keer met. Laat de patiënt steeds bedenken waar wordt bewogen. 3. Lokaliseren van statische druk: als vorige oefening, maar dan met aanraking op één punt gedurende 1 seconde. Laat de patiënt steeds bedenken waar hij wordt aangeraakt. Fase II, late fase Doel Oefeningen Frequentie: oefensessies van 5 x per dag. Kunnen waarnemen en lokaliseren van bewegende en statische druk tot in de vingertoppen. Leren interpreteren van de veranderde representatie van de somatosensorische cortex. Bewegende en statische druk en lokalisatie worden gecombineerd aangeboden t.b.v. de functionele sensibiliteit. 1. Discrimineren en identificeren van verschillende materialen.

4 en met texturen met grote verschillen. Toewerken naar kleine verschillen. Zoals in de vroege fase, met en zonder visuele controle aanbieden. Idem met verschillende vormen. 2. Discrimineren en identificeren van alledaagse voorwerpen. Eveneens van grote naar kleine verschillen, met en zonder visuele controle. Deze techniek uitbreiden met het herkennen van de verschillende voorwerpen tussen diverse texturen zoals zand, rijst of macaroni. 3. Bewust inschakelen van de aangedane hand tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten (met de patiënt afspreken welke activiteiten). Tevens aandacht voor bilaterale tactiele stimulatie: eten met mes en vork, fietsstuur vasthouden, was opvouwen, enz. Frequentie: oefensessies van 5 x per dag. Uitvoering Sensorische desensitisatie Zo snel mogelijk na vaststelling. Stap 1: Voelen van watten en zachtjes aanraken van hypersensitieve gebied met de eigen hand. Stap 2: Handen onder de kraan houden. Aanraken/masseren op niveau dat patiënt het tolereert. Stap 3: Hand in bak met rijst houden en bewegen. Aanraken/masseren op niveau dat patiënt het tolereert. Stap 4: Hand in bak met bonen bewegen. Aanraken/masseren op niveau dat patiënt het tolereert. Stap 5: Het aanraken en voelen van verschillende materialen die al dan niet verstopt zijn in een bak met rijst. Opbouw per stap: start met 30 tot 60 seconden, viermaal daags. Zo mogelijk uitbreiding tot 10 minuten, eventueel met tussenpauzes. Mogelijke complicaties: a.) Bij uitblijven herstel na 6 weken contact opnemen met behandelend chirurg / consult WPZ (Werkgroep Perifere Zenuw Letsels). b.) Mobiliteitsbeperkingen: behandeling vindt plaats volgens de handtherapeutische richtlijn Stijve gewrichten. UMCG ? c.) Spalk, gips of andere bewegingsbeperkingen waardoor actief bewegen van de aangedane hand (periodiek) niet mogelijk is. Bijvoorbeeld peesletsel: zie de betreffende richtlijnen.

5 Klinimetrie: Sensorische reëducatie: - Semmes Weinstein Monofilamenten Test: bij aan vang van de behandeling en, in elk geval, na 3 maanden en na 6 maanden. - Quick Dash, 3 maanden, 6 maanden. - Dexterity: nine-hole-peg-test: 3 maanden, 6 maanden. Sensorische desensitisatie: - VAS: bij aanvang van de behandeling en, in elk geval na 3 maanden en na 6 maanden. - Noteren van tolerantieniveau patiënt van stap 1 tot stap 5. - Indien relevant d.m.v. SWM. Wanneer het aanraken van verschillende voorwerpen getolereerd wordt, kan gestart worden met sensorische reëducatie. - Quick Dash, 3 maanden, 6 maanden. - Dexterity: nine-hole-peg-test: 3 maanden, 6 maanden. Literatuur: Alderliesten-Visser H.S., Selles R.W., Melis-Schrijver et al. (2007). Spiegeltherapie, een illusie? Ned Tijdschr Ergother, Altschuler E.L., Hu J. (2008). Mirror therapy in a patient with a fractured wrist and no active wrist extension. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg, Cheng A.S. (2000). Use of early tactile stimulation in rehabilitation. J Occup Ther, 54: Dellon A.L. (1984). Functional sensation and its re-education. Clin Plast Surg, 11: Eijffinger E., Oud T., de Haart M. (2012). Sensorische reeducatie, de plasticiteit van het brein biedt mogelijkheden. Ned. Tijdchr. Voor Handth, 2013: 22 (2): Frykman G.K., Waylett J. (1981). Rehabilitaion of peripheral nerve injuries. Orthop Clin North Am, 12: Imai H., Tajima T., Natsumi Y. (1991). Succesful reeducation of functional sensibility after median nerve repair at the wrist. J Hand Surg, 16: Isaac, Marks, Russell (1986). Mental Imagery, 10(4): Jerosch-Herold C. (2003). A study of the relative responsiveness of five sensibility tests for assessment of recovery after median nerve injury and repair. J Hand Surg (British and European), 28B(3): Jerosch-Herold C. (2005). Assessment of sensibility after nerve injury and repair: a systematic review of evidence for validity, reliability and responsiveness of tests. J Hand Surg (British and European), 30B(3):

6 Maclachlan M., McDonald D., Waloch J. (2004). Mirror treatment of lower limb phantom pain: A case study. Disabil Rehabil, 6:901. Miller L.K., Chester R,. Jerosch-Herold C. (2012). Effects of sensory reeducation programs on functional hand sensibility after median and ulnar repair: a systematic review. J Hand Surg, 25: Moseley G.L. (2004). Graded motor imagery is effective for long-standing complex regional pain syndrome: a randomized controlled trial. Pain, Ramachandran V.S., Rogers-Ramachandran D. (1996). Synaesthesia in phantom limbs induced with mirrors. Proc R Soc Lond B, Rosén B., Lundborg G. (2003). Early use of artificial sensibility to improve sensory recovery after repair of the median and ulnar nerve. Scand J Plast Reconstr surg Hand Srug, 37: Rosén B., Lundborg G. (2004). Sensory re-education after nerve repair: aspects of timing. Handchir Mikrochir Plast Chir, 36:8-12. Rosén B., Lundborg G. (2005). Training with a mirror in rehabilitation of the hand. Scand J Plast Reconst Surg Hand Surg, 39:104. Rosén B., Lundborg G. (2003). Early use of artificial sensibility to improve sensory recovery after repair of the median and ulnar nerve. Scand J Plast Reconstr surg Hand Srug, 37:54-57 Rosén B., Björkman A., Lundborg G. (2006). Improved sensory relearning after nerve repair induced by selective temporary anaesthesia A new concept in hand rehabilitation. J Hand Surg, 31B(2): Rosén B. Känselträning Sensory re-education after nerve reparation. Kliniek voor Handchirurgie, Universiteitsziekenhuis MAS. Universiteit van Lund, Zweden. Ezendam D., Bongers R.M., Jannink M.J.A. (2009). Systematic review of the effectiveness of mirror therapy in upper extremity function. Disability and Rehabilitation, 31(26):

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Postoperatief: starten handtherapie afhankelijk van doorbloeding binnen

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7

Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7 Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in extensie

Nadere informatie

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn extensorpeesletsel zone 3-4 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Conservatief: bij gesloten midslipletsel statische nabehandeling voor 5 weken in volledige

Nadere informatie

Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: optimaliseren range of motion Operatief: starten binnen 24

Nadere informatie

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 5 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie, locatie Groningen Plastische Chirurgie. Sensorische training. Opnieuw leren voelen na operatief herstel van een handzenuw

Centrum voor Revalidatie, locatie Groningen Plastische Chirurgie. Sensorische training. Opnieuw leren voelen na operatief herstel van een handzenuw Centrum voor Revalidatie, locatie Groningen Plastische Chirurgie Sensorische training Opnieuw leren voelen na operatief herstel van een handzenuw 1 Sensorische training Inhoudsopgave Inleiding 3 Weer leren

Nadere informatie

Zien bewegen doet bewegen? Spiegeltherapie, spiegelneuronen en motor imagery technieken in de revalidatie. R.W. Selles

Zien bewegen doet bewegen? Spiegeltherapie, spiegelneuronen en motor imagery technieken in de revalidatie. R.W. Selles Zien bewegen doet bewegen? Spiegeltherapie, spiegelneuronen en motor imagery technieken in de revalidatie R.W. Selles Onderzoeksgroep Hand Chirurgie en Hand Revalidatie Afdeling Revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

Informatie en instructies voor patiënten met een zenuwletsel

Informatie en instructies voor patiënten met een zenuwletsel Centrumlocatie U bent onlangs geopereerd vanwege een zenuwletsel. Daarvoor bent u onder behandeling op de afdelingen Plastische Chirurgie en Revalidatie. In deze folder geven we u informatie over wat een

Nadere informatie

Spiegeltherapie. Martine Eckhardt, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Rijndam revalidatiecentrum

Spiegeltherapie. Martine Eckhardt, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Rijndam revalidatiecentrum Spiegeltherapie Martine Eckhardt, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Rijndam revalidatiecentrum Plasticiteit v.d. hersenen 7 jarig Turks meisje Op drie-jarige leeftijd oa taalgebieden verwijderd Tweetalig

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Oncologisch Centrum. Instructie en informatieboekje. Spiegeltherapie. Afdeling Revalidatie Geneeskunde

Oncologisch Centrum. Instructie en informatieboekje. Spiegeltherapie. Afdeling Revalidatie Geneeskunde Daniel Centrumlocatie den Hoed Oncologisch Centrum Instructie en informatieboekje Spiegeltherapie Afdeling Revalidatie Geneeskunde Inhoud Informatie over spiegeltherapie 3 Onderzoekers op het gebied van

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Auteur: Evaluatoren: Stefanie Janse H.P. van Not (plastisch chirurg) T. Schreuders (PT, PhD, fysio-/handtherapeut CHT-NL) Geldig verklaard d.d.: 1 februari

Nadere informatie

Handtherapie na perifeer zenuwletsel

Handtherapie na perifeer zenuwletsel Handtherapie na perifeer zenuwletsel Ton A.R. Schreuders ErasmusMC - Rotterdam Mei 2009 INLEIDING Impact Een zenuwletsel lijdt vaak tot een lang revalidatie proces van vele maanden waarbij de patiënten

Nadere informatie

Proximal tendon avulsion. Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D.

Proximal tendon avulsion. Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D. Proximal tendon avulsion Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D. Orthopaedic Surgery www.acesamsterdam.nl www.manualfysion.nl Epidemiology Relatively rare Koulouris & Connell 16 of 179 (9%) hamstring

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel z. 1-3 Early passive v.3-05/2015 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Kleinert v.3-05/2014 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Dit protocol betreft de nabehandeling van fracturen van de schacht van de proximale phalanx. Bij fracturen van de schacht in combinatie met een

Nadere informatie

Neurowetenschappen als inspiratiebron voor nieuwe pijninterventies

Neurowetenschappen als inspiratiebron voor nieuwe pijninterventies Neurowetenschappen als inspiratiebron voor nieuwe pijninterventies Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper Stichting ITON: www.stichtingiton.nl Symposium KNGF Scheutig met pijn 15 april Alkmaar, 20

Nadere informatie

Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen. Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut]

Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen. Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut] Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut] Patiënt X VKB-R 2014 30 tot 40 maal grotere kans op een VKB recidief Na 12 maanden ondervindt 28%

Nadere informatie

Nabehandeling van proximale rij carpectomie van de pols Revalidatie

Nabehandeling van proximale rij carpectomie van de pols Revalidatie Nabehandeling van proximale rij carpectomie van de pols Revalidatie Locatie Hoorn/Enkhuizen Deze folder geeft informatie over de revalidatie na een proximale rij carpectomie (=verwijderen eerste rij van

Nadere informatie

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush w Riichttlliijjnen Handttherapiie na periiffeer zenuwllettsell Versie 0.3 dec 2005 Verwijzing van operateur met volgende gegevens: (1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate

Nadere informatie

Interdisciplinaire aspecten in beroertezorg

Interdisciplinaire aspecten in beroertezorg Interdisciplinaire aspecten in beroertezorg Workshop: Revalidatie bovenste extremiteit na CVA Nick Gebruers Marc Michielsen Anne Devesse Inhoud Oedeem bovenste lidmaat na CVA Assessment van sensibiliteit

Nadere informatie

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Vraag Maskeert een perifere zenuwblokkade het optreden van

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Early Active v.4-05/2016 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Sandra Veenstra. www.bsl.nl

Sandra Veenstra. www.bsl.nl Sandra Veenstra www.bsl.nl De toepassing van EMDR bij somatische klachten zoals chronische pijn Sandra Veenstra Jaarbeurs Utrecht, 27-09-13 Lichamelijke klachten geschikt voor behandeling met EMDR Wanneer

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011

Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011 Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011 Inhoud Beleid behandeling flexorpeesletsel. o Bijzonderheden per zone. o Week 1-3 postoperatief

Nadere informatie

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN Informatiefolder voor fysio- en ergotherapeuten CHRONISCHE POLSKLACHTEN Inleiding Regelmatig worden patiënten naar The Hand Clinic verwezen in verband met chronische

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol PIP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een PIP resectie-artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Methoden hersenonderzoek

Methoden hersenonderzoek Methoden hersenonderzoek Beschadigingen Meting van individuele neuronen Elektrische stimulatie Imaging technieken (Pet, fmri) EEG Psychofarmaca/drugs TMS Localisatie Voorbeeld: Het brein van Broca s patient

Nadere informatie

Post MDO IC praatje. Schoenmaker blijf bij je leest Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie

Post MDO IC praatje. Schoenmaker blijf bij je leest Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie Post MDO IC praatje Schoenmaker blijf bij je leest 18-09-2017 Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie Of toch niet.. Plexus brachialis chirurgie de aanleiding Man 18 jaar, blanco VG Crossmotor ongeval, motor

Nadere informatie

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek A.R.Koch, plastisch en handchirurg Haga Ziekenhuis, Den Haag In samenwerking met Monica Kop, revalidatie arts Berber Weitenberg, hand therapeute

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 1. Beleid behandeling Deze richtlijnen zijn geschreven voor de nabehandeling van patiënten waarbij een dorsaal polsganglion operatief

Nadere informatie

hoofdstuk 4 & 7 hoofdstuk 3 & 6 hoofdstuk 2 hoofdstuk 5 Hoofdstuk 2 tot en met 5 hoofdstuk 6 en 7 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 hoofdstuk

hoofdstuk 4 & 7 hoofdstuk 3 & 6 hoofdstuk 2 hoofdstuk 5 Hoofdstuk 2 tot en met 5 hoofdstuk 6 en 7 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 hoofdstuk Samenvatting De Lokomat is een apparaat dat bestaat uit een tredmolen, een harnas voor lichaamsgewichtondersteuning en twee robot armen die de benen van neurologische patiënten kunnen begeleiden tijdens

Nadere informatie

Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht

Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht Locatie: Grootte: Belaste hoek*: *het traject waarin het geopereerde gebied belast wordt. Let op: dit schema

Nadere informatie

Voorspellers van Leerbaarheid en Herstel bij Cognitieve Revalidatie van Patiënten met Niet-aangeboren Hersenletsel

Voorspellers van Leerbaarheid en Herstel bij Cognitieve Revalidatie van Patiënten met Niet-aangeboren Hersenletsel Voorspellers van Leerbaarheid en Herstel bij Cognitieve Revalidatie van Patiënten met Niet-aangeboren Hersenletsel Een onderzoek naar de invloed van cognitieve stijl, ziekte-inzicht, motivatie, IQ, opleiding,

Nadere informatie

Overprikkeling bij NAH en het ASITT-protocol

Overprikkeling bij NAH en het ASITT-protocol Overprikkeling bij NAH en het ASITT-protocol Marinka Jansen, ergotherapeut Ergotherapie Gouda Hoofddocent post hbo cursus sensorische integratie bij volwassen (ASITT) Inhoud van de presentatie Definitie

Nadere informatie

vrije Universiteit amsterdam Neurologische achtergronden en experimentele behandelmethoden van Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS)

vrije Universiteit amsterdam Neurologische achtergronden en experimentele behandelmethoden van Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) Neurologische achtergronden en experimentele behandelmethoden van Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) Peter J. Beek & John F. Stins (www.move.vu.nl) Faculteit der Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit,

Nadere informatie

UCL letsel ANATOMIE. A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL. Ulnair Collateraal Ligament 28-6-2012

UCL letsel ANATOMIE. A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL. Ulnair Collateraal Ligament 28-6-2012 UCL letsel ANATOMIE A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL Spring functie vergelijk met aanleggen van een boot Ulnair Collateraal Ligament Ski duim - acuut letsel gamekeeper s thumb

Nadere informatie

Plastische Chirurgie Centrum voor Revalidatie Opheffen van de buigstand van de vingers

Plastische Chirurgie Centrum voor Revalidatie Opheffen van de buigstand van de vingers Plastische Chirurgie Centrum voor Revalidatie Opheffen van de buigstand van de vingers Ziekte van Dupuytren Plastische Chirurgie Centrum voor Revalidatie In overleg met uw arts heeft u besloten om een

Nadere informatie

Opheffen van de buigstand van de vingers Ziekte van Dupuytren

Opheffen van de buigstand van de vingers Ziekte van Dupuytren Plastische Chirurgie Opheffen van de buigstand van de vingers Ziekte van Dupuytren Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten om een ingreep te ondergaan, die als doel heeft de buigstand van uw

Nadere informatie

25 jaar whiplash in Nederland

25 jaar whiplash in Nederland 25 jaar whiplash in Nederland Vanuit een fysiotherapeutisch perspectief Maarten Schmitt M.Sc 1 2 Fysiotherapeut & manueeltherapeut Hoofd van de Divisie Onderwijs Stichting Opleidingen Musculoskeletale

Nadere informatie

Programma Opleiding Handtherapie 2016 Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn nr. 1603921

Programma Opleiding Handtherapie 2016 Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn nr. 1603921 Dag 1: klinimetrie en onderzoek van de hand Na dag 1 en 2 kan de deelnemer op basis van kennis van de anatomie en pathologie en kennis van de klinimetrische kenmerken van de verschillende testen/assessments:

Nadere informatie

Welke strategie, bij wie en waarom?

Welke strategie, bij wie en waarom? Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen Faculteit der Bewegingswetenschappen Welke strategie, bij wie en waarom? Dr. Ben van Cranenburgh Symposium De fysiotherapeut als bewegingsprofessional RGF 18

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom RKZ Afdeling Handchirurgie Carpale tunnelsyndroom informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op

Nadere informatie

Hand- en pols spreekuur

Hand- en pols spreekuur Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Op het in het Ikazia Ziekenhuis worden patiënten gezien met klachten aan de handen, vingers en/of pols. Zij worden verwezen door de huisarts, specialisten, fysiotherapeuten,

Nadere informatie

Chronische instabiliteit van de enkel

Chronische instabiliteit van de enkel Chronische instabiliteit van de enkel Een update Dr. Wim Jorissen, 24 maart 2012. Recidiverende enkeldistortio s Recidiverende enkeldistortio s met vaak een gevoel van instabiliteit Recidiverende enkeldistortio

Nadere informatie

Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht

Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht Locatie: Grootte: Belaste hoek*: *het traject waarin het geopereerde gebied belast wordt. Let op: dit schema is een richtlijn die

Nadere informatie

Behandeling van osteoporotische polsfracturen

Behandeling van osteoporotische polsfracturen Behandeling van osteoporotische polsfracturen Fragility Fracture Care Gerald Kraan Orthopedisch Chirurg Lindenhof 2014 Definitie Osteoporose systemische aandoening skelet lage botmassa toegenomen risico

Nadere informatie

Mirror Therapy (spiegeltherapie) bij patiënten met CRPS-1 van de bovenste extremiteit; effectiviteit van behandeling en mechanisme van werking

Mirror Therapy (spiegeltherapie) bij patiënten met CRPS-1 van de bovenste extremiteit; effectiviteit van behandeling en mechanisme van werking Mirror Therapy (spiegeltherapie) bij patiënten met CRPS-1 van de bovenste extremiteit; effectiviteit van behandeling en mechanisme van werking Projectleiders: Prof. Dr. H.J. Stam, afdeling Revalidatie

Nadere informatie

Muscular reinnervation and differentiation after peripheral nerve transection IJkema-Paasen, Josina

Muscular reinnervation and differentiation after peripheral nerve transection IJkema-Paasen, Josina University of Groningen Muscular reinnervation and differentiation after peripheral nerve transection IJkema-Paasen, Josina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Hand- en pols spreekuur

Hand- en pols spreekuur Hand- en pols spreekuur Chirurgie Beter voor elkaar 2 Hand- en pols spreekuur Op het Hand- en pols spreekuur in het Ikazia Ziekenhuis worden patiënten gezien met klachten aan de handen, vingers en/of pols.

Nadere informatie

CARPALE INSTABILITEIT

CARPALE INSTABILITEIT CARPALE INSTABILITEIT Maaike van der Hoeven Gerald Kraan Een professionele tennisspeler van 26 jaar met pijnklachten en krachtsverlies aan de rechter pols na val werd met brace en pijnstilling behandeld

Nadere informatie

Summary 136

Summary 136 Summary 135 Summary 136 Summary The objectives of this thesis were to develop of a mouse model of neuropathic pain and spinal cord stimulation (SCS) and to increase the efficacy of spinal cord stimulation

Nadere informatie

Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) en Arbeidsparticipatie

Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) en Arbeidsparticipatie Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) en Arbeidsparticipatie Richtlijn voor bedrijfs- en verzekeringsartsen Birgit Donker-Cools Haije Wind Monique Frings-Dresen Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde Coronel

Nadere informatie

Handtherapie. Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm

Handtherapie. Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm Handtherapie Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm 2 De hand is ons belangrijkste werktuig en volgens sommigen zelfs ook ons belangrijkste zintuig. De hand functioneert door een

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

Spraak en slikken. Werkwijze en inhoud Moebius spreekuur Radboudumc. dr. Lenie van den Engel-Hoek, logopedist dr. Corrie Erasmus, kinderneuroloog

Spraak en slikken. Werkwijze en inhoud Moebius spreekuur Radboudumc. dr. Lenie van den Engel-Hoek, logopedist dr. Corrie Erasmus, kinderneuroloog Spraak en slikken Werkwijze en inhoud Moebius spreekuur Radboudumc dr. Lenie van den Engel-Hoek, logopedist dr. Corrie Erasmus, kinderneuroloog Afdeling Revalidatie Logopedie, kinderen Afdeling Neurologie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Tenolyse. Expertisecentrum hand- en polschirurgie Maasstad Ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. Tenolyse. Expertisecentrum hand- en polschirurgie Maasstad Ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE Tenolyse Expertisecentrum hand- en polschirurgie Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Expertisecentrum handen polschirurgie van het

Nadere informatie

Early Active Motion (EAM)

Early Active Motion (EAM) Nabehandeling van buigpeesletsel van de duim volgens Early Active Motion (EAM) Revalidatie Locatie Hoorn/Enkhuizen Deze folder geeft informatie over de revalidatie na een buigpeesletsel van de duim. Na

Nadere informatie

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Drs Anne Eskes Drs Fleur Brölmann Dr Dirk Ubbink Inhoud Nationale Inventarisatie Validiteit WCS-schema

Nadere informatie

Huisarts of hometrainer?

Huisarts of hometrainer? Huisarts of hometrainer? In het literatuuroverzicht werden zes studies opgenomen. Vier studies onderzochten het effect van training op ziekteverzuim, drie daarvan bestudeerden tevens de effecten op klachten

Nadere informatie

PROMOTIEONDERZOEK ARBEIDSPARTICIPATIE VAN JONGVOLWASSENEN MET LICHAMELIJKE BEPERKINGEN. Joan Verhoef

PROMOTIEONDERZOEK ARBEIDSPARTICIPATIE VAN JONGVOLWASSENEN MET LICHAMELIJKE BEPERKINGEN. Joan Verhoef PROMOTIEONDERZOEK ARBEIDSPARTICIPATIE VAN JONGVOLWASSENEN MET LICHAMELIJKE BEPERKINGEN Joan Verhoef PROMOTIEONDERZOEK Eigen promotieonderzoek: Verbeteren arbeidsparticipatie van jongvolwassenen met lichamelijke

Nadere informatie

Zorginnovatie voor pijnlijke diabetische polyneuropathie. Margot Geerts Verpleegkundig Specialist

Zorginnovatie voor pijnlijke diabetische polyneuropathie. Margot Geerts Verpleegkundig Specialist Zorginnovatie voor pijnlijke diabetische polyneuropathie Margot Geerts Verpleegkundig Specialist Diabetische polyneuropathie 1. Distale symmetrische polyneuropathie Uitval van een combinatie van sensore,

Nadere informatie

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA REVERSED SCHOUDERPROTHESE (RSP)

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA REVERSED SCHOUDERPROTHESE (RSP) VERSIE 2017 POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA REVERSED SCHOUDERPROTHESE (RSP) 1. Doel Het op eenduidige wijze uitvoering geven aan de postklinische fysiotherapeutische behandeling

Nadere informatie

Revalidatieschema na een collagene meniscus implantatie (CMI)

Revalidatieschema na een collagene meniscus implantatie (CMI) 1 Revalidatieschema na een collagene meniscus implantatie (CMI) Locatie: Nevenletsel: Let op: dit schema is een richtlijn die hulp kan bieden bij het revalideren na een meniscushechting. Let te allen tijde

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Global Perceived Effect (GPE) 31-03-2014 Review: R.A.H.M. Swinkels Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

volgens reversed Kleinert

volgens reversed Kleinert Nabehandeling van strekpeesletsel van de duim volgens reversed Kleinert Revalidatie Locatie Hoorn/Enkhuizen Deze folder geeft informatie over de revalidatie na een strekpeesletsel van de duim Na een strekpeesletsel

Nadere informatie

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van Richtlijn Cognitieve revalidatie Niveau A (1) Het is aangetoond dat.. Aandacht Het is aangetoond dat aandachtstraining gedurende de eerste 6 weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen

Nadere informatie

Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling)

Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling) Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling) Remco Muller MNR, Fysiotherapeut Lid MS Zorgnet RMC Groot Klimmendaal Expertisecentrum voor volwassenen Inhoud Inleiding Evidence based practise Fysiotherapeutisch

Nadere informatie

buigpeesletsel inhoudsopgave waarom deze brochure? bouw, functie en mogelijke beperkingen

buigpeesletsel inhoudsopgave waarom deze brochure? bouw, functie en mogelijke beperkingen buigpeesletsel inhoudsopgave Waarom deze brochure? Bouw, functie en mogelijke beperkingen 1 Revalidatie Vijf periodes Eerste periode Tweede periode Derde periode Vierde periode Vijfde periode Vragen Notities

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Complex Regionaal Pijn Syndroom type I (CRPSI) is een verre van volledig begrepen complex van symptomen. Wanneer CRPSI ontstaat is dit meestal het gevolg van een operatie of andersoortig trauma.

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Extensorpeesletsel zone 3 & 4 Boutonnière v.1-01/2013 Een boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) beschrijft een 'zigzag'-collaps van een vinger of duim waarbij het PIP gewricht in flexie

Nadere informatie

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN Locatie: Sint Maartenskliniek, Nijmegen Donderdag 12 en vrijdag 13 februari 2015 Toelichting De Nederlandse

Nadere informatie

Revalidatie schema na microfracturing van de laterale of mediale femurcondyl

Revalidatie schema na microfracturing van de laterale of mediale femurcondyl Revalidatie schema na microfracturing van de laterale of mediale femurcondyl Locatie: Grootte: Belaste hoek*: *het traject waarin het geopereerde gebied belast wordt. Let op: dit schema is een richtlijn

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen. Handenspreekuur Plastische Chirurgie Revalidatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen. Handenspreekuur Plastische Chirurgie Revalidatie Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Handenspreekuur Plastische Chirurgie Revalidatie Centrum voor Revalidatie locatie Groningen U bent verwezen naar het handenspreekuur plastische chirurgie revalidatie.

Nadere informatie

Als beweging patiënten met CVS zieker maakt, hoe kan de kinesitherapeut dan helpen?

Als beweging patiënten met CVS zieker maakt, hoe kan de kinesitherapeut dan helpen? Als beweging patiënten met CVS zieker maakt, hoe kan de kinesitherapeut dan helpen? Jo.Nijs@vub.ac.be 22-2-2010 1 revalidatie F A S E veilig bewegen = fysieke activiteiten verantwoord uitvoeren correct

Nadere informatie

Patiënteninformatie Plastische Chirurgie. Carpaal tunnelsyndroom

Patiënteninformatie Plastische Chirurgie. Carpaal tunnelsyndroom Patiënteninformatie Plastische Chirurgie Carpaal tunnelsyndroom Wat is carpaal tunnel syndroom De neuroloog heeft de oorzaak voor de tintelingen en pijn in uw hand(en) gevonden. Deze klachten worden veroorzaakt

Nadere informatie

Nieuwe inzichten in analyse en aanpak van (chronische) pijn

Nieuwe inzichten in analyse en aanpak van (chronische) pijn Pijn & het Brein Nieuwe inzichten in analyse en aanpak van (chronische) pijn Lezing Stichting Deskundigheidsbevordering en Ondersteuning Kwaliteitsbeleid huisartsen Noord Holand (DOKh) Huub Vossen Fysiotherapeut,

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN Innovating for life. Wat is neurostimulatie? is een bewezen, veilige en effectieve behandeling die de pijn onder controle kan houden en die weer een leven kan bieden dat

Nadere informatie

Ademhalingsfunctie: tussen proefschrift en richtlijn? Karin Postma

Ademhalingsfunctie: tussen proefschrift en richtlijn? Karin Postma Ademhalingsfunctie: tussen proefschrift en richtlijn? Karin Postma fysiotherapeut en onderzoeker Rijndam revalidatie & Erasmus MC te Rotterdam tussen proefschrift en richtlijn? Promotor: Prof.dr. H.J.

Nadere informatie

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Cerebrale Parese en de Piratengroep Inge Briedé Wie ben ik? Opleiding geneeskunde in Nijmegen 2,5 jaar ANIOS chirurgie Rivierenland, CWZ, UMCN ANIOS revalidatie in Via Reva (toen

Nadere informatie

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Carien Linders v.d. Lijcke fysiotherapeut PMC Heusdenhout, Breda lid NAHFysioNet Hoe ontstaan? Als opdracht voor cursus Neurorevalidatie... Aanvulling van

Nadere informatie

Heeft het functieniveau van de aangedane arm en hand invloed op de effectiviteit van de interventie CIMT, BATRAC en spiegeltherapie?

Heeft het functieniveau van de aangedane arm en hand invloed op de effectiviteit van de interventie CIMT, BATRAC en spiegeltherapie? Heeft het functieniveau van de aangedane arm en hand invloed op de effectiviteit van de interventie CIMT, BATRAC en spiegeltherapie? Een narrative review Ilse Wassenberg Inleiding In Nederland worden jaarlijks

Nadere informatie

http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese

http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese Wat is de hulpvraag in termen van ICF en gerelateerd aan het functioneren van de patiënt in zijn / haar context? 1 inventarisatie concrete

Nadere informatie

Implantatie van een Auditory Brainstem Implant voor de behandeling van ernstige, enkelzijdige tinnitus

Implantatie van een Auditory Brainstem Implant voor de behandeling van ernstige, enkelzijdige tinnitus Implantatie van een Auditory Brainstem Implant voor de behandeling van ernstige, enkelzijdige tinnitus M.J.C. VAN DEN BERGE, AIOS KNO UMCG J.M.C. VAN DIJK, J.D.M. METZEMAEKERS, A. MAAT, R.H. FREE, P. VAN

Nadere informatie

Fysiotherapie bij osteoporose Digna de Kam Fysiotherapeut/ Bewegingswetenschapper

Fysiotherapie bij osteoporose Digna de Kam Fysiotherapeut/ Bewegingswetenschapper Fysiotherapie bij osteoporose Digna de Kam Fysiotherapeut/ Bewegingswetenschapper Digna.dekam@radboudumc.nl Programma Inleiding Osteoporose De rol van de fysiotherapeut bij osteoporose KNGF behandelrichtlijn

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol MCP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een MCP resectie artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Hoe is het revalidatie zorggebied op dit moment vormgegeven. Innovaties in de revalidatiezorg. Nieuwe vormen van revalidatie.

Hoe is het revalidatie zorggebied op dit moment vormgegeven. Innovaties in de revalidatiezorg. Nieuwe vormen van revalidatie. Inleiding in de revalidatiegeneeskunde 2011. Hoe is het revalidatie zorggebied op dit moment vormgegeven. De rol van de zorgverzekeraars. Innovaties in de revalidatiezorg. Wat is multidisciplinair. Pijnrevalidatie.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Intermanuele transfereffecten in volwassenen

HOOFDSTUK 2 Intermanuele transfereffecten in volwassenen Samenvatting 166 HOOFDSTUK 1 Introductie Na een armamputatie wordt vaak, om functionaliteit te behouden, een prothese voorgeschreven. Echter, 30% van de voorgeschreven protheses wordt niet gebruikt. 1-4

Nadere informatie

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht.

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. Opzet. Inleiding. Epidemiologie. Fasen van behandeling. Weegfactoren behandeling. Algemene

Nadere informatie

EIP naar EPL transpositie

EIP naar EPL transpositie RKZ Hand en Pols Ziekenhuis EIP naar EPL transpositie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Function Assessment (SFA) maart 2014 Review: Emonts W Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Revalidatie na operatie Dupuytren

Revalidatie na operatie Dupuytren Revalidatie na operatie Dupuytren Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Wat is Dupuytren?... 3 2. Operatie en prikbehandeling... 4 2.1. Operatie... 4 2.2. Prikbehandeling... 4 3. Revalideren... 5 3.1. Behandelinformatie...

Nadere informatie

Buigpeesletsel. Centrum voor Revalidatie

Buigpeesletsel. Centrum voor Revalidatie Buigpeesletsel Centrum voor Revalidatie Centrum voor Revalidatie Inleiding Een of meerdere pezen in uw hand zijn gescheurd of doorgesneden waardoor u uw vinger(s) niet meer goed kunt buigen. De oorzaak

Nadere informatie

Pijn meten bij non-communicatieve NAH-patiënt.

Pijn meten bij non-communicatieve NAH-patiënt. Pijn meten bij non-communicatieve NAH-patiënt. De huidige staat van Praktijk en Wetenschap. Casus Ben Appel 27 jaar Neurotrauma: motorongeluk zonder helm. Glasgow Coma Scale: E4M4V2 Het programma Kan Ben

Nadere informatie

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder?

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Dr. P. Verspeelt Fysische geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014 Wat is hyaluronzuur? 2 suikermolecules

Nadere informatie

Revalidatieschema na een meniscushechting

Revalidatieschema na een meniscushechting 1 Revalidatieschema na een meniscushechting Locatie: Nevenletsel: Let op: dit schema is een richtlijn die hulp kan bieden bij het revalideren na een meniscushechting. Let te allen tijde op de reactiviteit

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur Naam supervisor C. Oliver / A. Wymenga Naam assistent W.A. van der Wal Datum Januari 2013 Assistent heeft in competentiegebied

Nadere informatie

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Strekpeesletsel Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Een of meerdere pezen in uw hand zijn gescheurd of doorgesneden waardoor u uw vinger(s)

Nadere informatie