Personeelwerk H Management = het bij elkaar brengen van mensen om samen een doel te bereiken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Personeelwerk H Management = het bij elkaar brengen van mensen om samen een doel te bereiken."

Transcriptie

1 Samenvatting Personeelswerk Sharon.D H12 Management In het kort de begrippen Management = het bij elkaar brengen van mensen om samen een doel te bereiken. Organisatie = een doelgericht samenwerkingsverband Ook kan het gezien worden als het black-boxmodel, wat is dit? De organisatie is de black box oftewel de corebusiness. Links van de black box heb je de input box van gebouwen, mensen, geld, machines etc. en rechts van de black box heb je de output box waarin de doelstelling van de organisatie zit. De black box wordt ondersteund door allerlei ondersteunende diensten(zoals HR-afdeling) Leiderschapsstijlen De stijl van leidinggeven is erg afhankelijke van de persoonlijke visie op de manier waarop je mensen het beste aan het werk kunnen zetten. McGregor heeft hiervoor de X- Y- theorie bedacht waarmee je kunt zien waar iemands leiderschapsstijl zit. Leiderschapsstijlen op een rij: 1. Opdrachtstijl(autoritair leidinggeven) EENRICHTINGSVERKEER Leidinggevende stuurt werknemer aan en hanteert duidelijke regels. 2. Overtuigstijl(autocratisch leidinggeven) TWEERICHTINGSVERKEER Leidinggevende geeft instructies en controleert de uitvoering, ook motiveert hij de medewerker en luistert naar de inbreng van de medewerker. De leidinggevende toont een grotere betrokkenheid. De rol is begeleidend in plaats van instruerend. 3. Participatiestijl de leidinggevende geeft de medewerker ruimte, informatie en verantwoordelijkheid. De leidinggevende bespreekt problemen achteraf wanneer hij ook al een oplossing heeft bedacht. Hij heeft vooral aandacht voor de sfeer in het team. 4. Consultatief Leidinggevende ondersteund de medewerkers maar geeft hen tegelijkertijd zoveel mogelijk ruimte, informatie en verantwoordelijkheid. Problemen worden in tegenstelling tot de participatiestijl geeft de leidinggevende de medewerker de ruimte om mee te denken en te beslissen over een oplossing voor een probleem, de leidinggevende maakt uiteindelijke wel de definitieve keuze. 5. Democratisch(hier geldt: E = K x A) Als er besluiten worden genomen gebeurt dit in overleg met de medewerkers. De meerderheid bepaalt welke oplossing wordt gekozen. Er is heir sprake van een korte machtsafstand tussen leidinggevende en medewerker. 6. Delegatiestijl(contractmanagement)

2 Leidinggevende een doel of het te behalen resultaat, de medewerkers moeten dit doel geheel zelfstandig realiseren. De medewerker moet zelf problemen oplossen en leidinggevende heeft hier een coachende en faciliterende rol. De medewerkers hebben dus veel verantwoordelijkheid. Managerial grid van Blake en Mouton Zij hebben een andere manier bedacht waarmee je naar leiderschapsstijlen kunt kijken. Om te beginnen gaan zij uit van 2 belangen binnen een team namelijk de onderlinge relatie (mensgericht) en de behalen resultaten (resultaatgericht). Bron afbeelding: 24boost.nl In het schema zijn 5 stijlen te zien die aardig overeenkomen met de eerder besproken leiderschapsstijlen. Hieronder de opsomming: 1. Leidinggevende heeft nergens aandacht voor 2. Leidinggevende heeft alleen aandacht voor resultaten 3. Leidinggevende vindt sfeer in het team belangrijk 4. Leidinggevende kiest voor middenweg 5. Top to bill is de leidinggevende die ernaar streeft het onderste uit de kan te halen

3 Situationeel leidinggeven Hersey en Blanchard ontwikkelde het idee dat een leidinggevende moet beschikken over alle leiderschapsstijlen. Bron afbeelding: 24boost.nl Hieronder een kort overzicht van soort medewerkers gekoppeld aan de leiderschapsstijlen: 1. Delegeren De medewerker is gemotiveerd en bekwaam om de werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. De leidinggevende begeleidt alleen waar nodig in de ontwikkeling van de medewerker. 2. Leiden De medewerker is gemotiveerd maar nog niet bekwaam door gebrek aan kennis en vaardigheden door sturing en controle help je deze werknemer goed op weg. 3. Steunen Deze medewerker is bekwaam, alleen niet gemotiveerd. De leidinggevende moet met zijn sociale vaardigheden de medewerker zien te motiveren. 4. Begeleiden De medewerker s niet gemotiveerd en niet bekwaam. Deze medewerker moet zowel gemotiveerd worden als begeleidt en ondersteunt en gecontroleerd worden.

4 Benodigde taken van een allround leidinggevende: D = Delegeren I = Instrueren C = Coördineren B = Begeleiden O = Organiseren S = Signaleren 12.2 Besluitvorming Hoe besluiten in een organisatie worden genomen is mede afhankelijk van wat voor soort leiderschapsstijl er sprake is en wat voor organisatiecultuur er is. Er zijn 4 vormen van besluitvorming: 1. Eenpersoonsbesluit Leidinggevende neemt de besluiten alleen. 2. Democratisch besluit Leidinggevende overlegt met zijn medewerkers en zij nemen gezamenlijk de besluiten, het gaat hier om meeste stemmen gelden. 3. Consensus(er wordt hier te veel aandacht gegeven aan de acceptatie) Streeft ernaar dat alle medewerkers achter het besluit staan. Dit is vaak een tijdrovend proces. 4. Unanimiteitsbesluit Streeft ernaar dat alle medewerkers achter het besluit staan. Voorstellen worden gedaan door een projectgroep. Quotum bij democratische besluiten = de helft + 1 DAU = Duidelijk Acceptabel en Uitvoerbaar De besluitvorming wordt mede bepaalt door: - Leiderschapsstijl - Organisatiecultuur

5 12.3 Teamrollen Theorie door Meredith Belbin: 1. Zorgdrager Rustig Perfectionist Nauwkeurig Neemt de planning en uitvoering voor zijn rekening Zijn rol in het team: de zorgdrager is van groot belang als het gaat om taken die om hoge concentratie en nauwkeurigheid vragen. Achter de schermen zorgt hij dat alles volgens plan verloopt. Hij is nauwkeurig, werkt volgens de regeltjes en weet wat belangrijk is. 2. Plant Intelligent Bazig Creatief Roept weerstanden met zijn houding Eigenwijs Gevoelig voor kritiek Zijn rol in het team: hij analyseert de problemen en houdt de ideeën kritisch tegen het licht. Serieus, voorzichtig en immuun voor enthousiasme. 3. Monitor Onderzoeken en begrijpen Verstandig en voorzichtig Neemt de tijd voor een beslissing Zijn rol in het team: de monitor is belangrijk als het gaat om het analyseren van problemen en het evalueren van ideeën. Zijn kritische instelling behoedt het team voor het nemen van onjuiste en te vlotte beslissingen. Hij is goed in het aangeven en afwegen van de voor en tegens van een voorstel. 4. Vormer Geeft richting Actie Werkt onderdruk Mobiliseert krachten Zijn rol in het team: als er wezenlijke veranderingen moeten komen binnen het team, is de vormer de man om het voortouw te nemen.

6 5. Groepswerker Stimuleert en ondersteund Vriendelijk Maakt een geheel van mensen en taken Zijn rol in het team: de groepswerker streeft naar eenheid, naar een wij-gevoel, en voorkomt onnodige spanningen en confrontaties. De groepswerker is loyaal naar de groep toe. Hij zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt en borduurt op een positieve wijze op ieders ideeën voort. De groepswerker zorgt voor gezelligheid, voor sfeer. 6. Voorzitter Dominant Extrovert Houdt werkwijze van het team onder controle Zijn rol in het team: de voorzitter komt tot zijn recht op een plaats waar uiteenlopende belangen en kwaliteiten één geheel moeten vormen en waar doestellingen moeten worden gecoördineerd. Hij is een natuurlijke en voor iedereen aanvaardbare leider die het beste uit de groep haalt. 7. Bedrijfsman Efficiënte doener Stabiel en beheerst Loyaal Vasthoudend Zijn rol in het team: de bedrijfsman is sterk in het ombouwen van plannen en strategieën tot concrete taken en bezigheden. Hij ziet wat haalbaar is en wat niet. 8. Onderzoeker Vrolijk Extravert Ruimdenkend Netwerker Zijn rol in het team: de onderzoeker is de netwerker, hij heeft overal zijn contacten voor, hij verzamelt ideeën, is enthousiast, improviseert en stimuleert. Elk teamlid kan verschillende rollen spelen. Dit is afhankelijk van de situatie(samenstelling van het team, het doel, de strategie etc.).

7 12.4 Organisatieculturen(hoe werknemers met dingen omgaan) Ui-model van Hofstede = een organisatiecultuur is net een ui, hoe dieper je gaat hoe sterker de betrokkenheid van de medewerkers. Kenmerken van een organisatiecultuur: 1. Symbolen(buitenkant) Uiterlijke kenmerken zoals logo s 2. Helden De oprichter, directeur, voorzitter het bestuur. Dit zijn mensen die veel betekenen voor de organisatie en een voorbeeld zijn voor anderen. 3. Rituelen Herkenbare gewoontes 4. Waarden Dit is de kern de missie de ideologie van de organisatie. In organisaties waar een sterke cultuur heerst besteedt het management veel aandacht aan zaken als: Voorbeeldfunctie van het management Ruimte voor initiatieven Duidelijke doelstellingen Aandacht voor goede samenwerking Heldere wijze van besluitvorming Soorten organisatieculturen(4 typen culturen volgens Harrisson): 1. Machtsgerichte cultuur Er is sprake van een leider of een paar sterke leiders. Er zijn weinig regels en medewerkers hebben weinig zeggenschap. 2. Rolgerichte cultuur(komt veel voor in overheidsorganisaties) Er zijn veel regels en procedures(veel bureaucratie). Deze cultuur is moeilijk te veranderen. Regels en procedures opvolgen zijn hier belangrijker dan resultaten. Hier wordt wel onderscheid gemaakt in functie/hiërarchie. 3. Taakgerichte cultuur(komt veel voor in commerciële organisaties) Hier zijn de resultaten belangrijker dan regels. Hier wordt geen onderscheid gemaakt in functie/hiërarchie. 4. Persoonsgerichte cultuur(komt vooral voor bij advocatenkantoren) Hier staat het individu op de voorgrond. De organisatie is er voor de medewerkers. Medewerkers werken om hun persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken. Er zijn weinig regels en procedures en lid zijn van management geeft weinig status. Er is hier weinig sprake van hiërarchie.

8 Meest voorkomende manieren van leidinggeven: 1. Management by exception(mbe)(past bij een rolgerichte cultuur) o Leidinggevende grijpt alleen bij uitzondering in o Verwacht dat medewerkers zich aan instructies, regels en procedures houden. o Er is een stabiele omgeving waar alles vastligt in regels en procedures. 2. Management by objectives(mbo)(past bij een taakgerichte cultuur) o Per afdeling/functie zijn de doelen op korte termijn vastlegt o Zelfsturende teams 3. Management by direction and control(mbd/c)(past bij een mensgerichte cultuur) o Schrijft opdrachten voor o Beschrijft de werkwijze o Controleert de uitvoering o Onderscheid in leiding en uitvoering 4. Management by walking around(mbwa)(past bij een taakgerichte cultuur) o Lijnen zijn kort en open o Geen onderscheid tussen leidinggevende en uitvoering o Leidinggevende is direct aanspreekbaar o Betrokkenheid van medewerkers o Binding met het bedrijf 5. Contractmanagement o Vaste afspraken over doelen o Taken worden per periode vastgesteld in een contract o Hier worden mensen op afgerekend 6. Management by seduction o Medewerkers verleiden met beloningen o Extrinsieke motivatie(is van korte duur, intrinsiek zou beter zijn) Aan hoeveel mensen kan een leidinggevende optimaal leiding geven? Er moet evenwicht zijn tussen: - Omspanningsvermogen(span of control) Het maximale aantal mensen waar een leidinggevende direct leiding kan geven. - Spanwijdte Aantal medewerkers aan wie feitelijk direct leiding moet worden gegeven.

9 12.5 Organisatiestructuren(manier waarop organisatie is ingedeeld) Een structuur is de manier waarop een organisatie is opgebouwd. De organisatiestructuur wordt uitgetekend in een organogram/organisatieschema. Je kunt zo n organogram op verschillende manieren indelen: - Functionele indeling(hiërarchie) Hoeveel medewerkers Hoeveel niveaus communicatielijnen - Geografische indeling Vestigingen - Productie indeling Welke producten of diensten er zijn - Marktindeling Voor wie de producten of diensten bedoeld zijn Begrippen Lijnfunctie = je werkt aan de producten van het bedrijf Lijnbevoegdheid = leidinggevende heeft de bevoegdheid een medewerkers opdrachten te geven als deze direct onder zijn leiding valt. De leidinggevende is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Staffunctie = je ondersteund en adviseert verschillende lijnafdelingen Stafbevoegdheid = bevoegdheid om medewerkers, leidinggevende en management advies te geven. Het advies hoeft niet opgevolgd te worden. Hun doel is om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Functionele bevoegdheid = deze bevoegdheid is gekoppeld aan een bepaalde functie. Voorbeeld van 24boost.nl: Een portier mag de directeur er bijvoorbeeld op wijzen dat hij zijn auto voor de nooduitgang heeft geparkeerd en dat hij deze daar weg moet halen. Ondersteund functie = geven van organisatorische en secretariële ondersteuning Duaal management = iemand heeft twee leidinggevende

10 3 hoofdvormen van organisatiestructuren zijn: - Lijnorganisatie Elke afdeling heeft zijn eigen leidinggevende. Leidinggevende moet van alles verstand hebben. Communicatie kost meer tijd. - Lijn-staforganisatie Aparte stafafdeling(en) die de leidinggevenden adviseert. Leidinggevende hoeft alleen verstand te hebben van de corebusiness. De staf afdelingen zijn niet verantwoordelijk. - Matrixorganisatie In plaats van een staf afdeling is er een staffunctionaris, die is toegevoegd aan de afdeling waar hij als ondergeschikte van de leidinggevende werkt. Er is zo direct en dagelijks contact. 2 vormen van een matrixorganisatie zijn divisiestructuur en een projectorganisatie. Divisiestructuur Bestaat uit zelfstandige divisies met allemaal hun eigen interne structuur. Deze divisies worden vanuit de centrale stafafdelingen ondersteund. In deze structuur is sprake van duaal management. Deze structuur wordt vaak toegepast in grote ondernemingen. Een divisie heeft de voordelen van een kleine organisatie. Projectorganisatie Hier is sprake van 3 leidinggevende(staffunctionaris, projectleider en leidinggevende/coördinator). Door deze structuur kan er snel gereageerd worde op ontwikkelingen/situaties.

11 12.6 conflicthantering Conflict = waar 2 of meer partijen tegenstrijdige opvattingen hebben. Functie van een conflict = standpunten worden uitgesproken, grenzen zetten, opluchten en leren on invloed op andere uit te voeren. Hoe ontstaat een conflict? Het verstandig om een conflict vroeg te signaleren voordat het uit de hand loopt. Hieronder het ontwikkelingsproces van een conflict: - Latent conflict Lichte onderhuidse irritatie. - Gevoeld conflict Er is een groeiende irritatie. Op dit punt moet het conflict besproken worden(feedback fase). - Manifest conflict Het conflict wordt nu ook zichtbaar voor andere/omstanders. Het team moet hier inspringen/overleggen. - Uit de hand gelopen conflict De betrokken partijen zijn uitgepraat en de deur is dicht. Alleen met hulp van buitenaf/mediation zou dit nog opgelost kunnen worden. Conflicten worden door de meeste het liefst vermeden. Toch is het belangrijk om een conflict in een vroeg stadium te herkennen en op te lossen voor het escaleert. Meestal reageert men als volgt: Dekt dingen toe Elkaar vermijden en terugtrekken Forceert een oplossing Zoekt een compromis Hoe men reageert hangt er van af wat voor belang iemand heeft: - Relatie is van belang Hier gaat het erom dat iemand het doel heeft de verstoorde relatie tussen een collega te willen herstellen. - Inhoudelijk belang Hier gaat het om de baan zelf, het salaris, promotie of wat dan ook in die richting.

12 Relatie of inhoudelijk een overzicht: Afbeelding: 24boost.nl Wapens die je kunt gebruiken in een conflict: - Zegeltjes sparen: opkroppen en dan later ontploffen(zeer herkenbaar) - Psychoanalyse: je zegt dat wel maar volgens mij ben je bang - Afmakertje: de ander gelijk geven - Etiketteren: bijvoorbeeld: je bent nu eenmaal lui - Atoombom: dreigen met gevolgen die niet in verhouding staan met het geschil - Stekels opzetten: je moet ook altijd hebben(in de slachtoffer rol schieten) - Schuldgevoel oproepen: de ander een schuldgevoel aanpraten - Breekbaar: kwetsbaar opstellen(huilen, in paniek raken etc.) Hoe kun je het beste met een conflict omgaan? - Een buitenstaander betrekken(mediator). Hiervoor is een methode bedacht: Beide partijen worden apart gehoord o Hoe zien zij het conflict: wat speelt er? o Welke rol hebben ze in het conflict? o Hoe denken ze dat de andere partij hun rol ziet? o Hoe denken ze dat de andere partij denkt dat zij hun rol zien? Mediator maakt hierop een probleem analyse Beide partijen brainstormen onafhankelijk over een oplossing Vervolgens wordt de beste oplossing gekozen(e = K x A) Partijen maken samen een plan van aanpak Evaluatie

13 De manier waarop mensen met conflicten omgaan, wordt vaak onbewust ook beïnvloed door de manier waarop ze naar zichzelf en naar anderen kijken 24boost.nl Afbeelding: 24boost.nl

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting door Wietske 861 woorden 31 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O 1.1 Waarom een eigen bedrijf? Motieven om een eigen bedrijf op te richten Je kunt moeilijk werken

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5 Samenvatting door een scholier 1791 woorden 6 juli 2008 8,2 49 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O - H1 H2 H3 H4 en H5 Organisatie: - Een

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstukken 1,2,4,5

Samenvatting M&O Hoofdstukken 1,2,4,5 Samenvatting M&O Hoofdstukken 1,2,4,5 Samenvatting door Jan 1215 woorden 5 oktober 2017 7,7 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 1 Organisatie: een samenwerkingsverband van mensen die

Nadere informatie

Teamrollen volgens BELBIN

Teamrollen volgens BELBIN Teamrollen volgens BELBIN Dit document bevat de volgende informatie: Wat is BELBIN? Geschiedenis van BELBIN Teamrollen - Bedrijfsman - Brononderzoeker - Groepswerker - Monitor - Plant - Specialist - Voorzitter

Nadere informatie

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1 Test naam Teamrollen van Belbin Datum 2-11-2012 Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1 Uw resultaat Anderen over Student 1 (1/4) Student 1 over zichzelf Voorzitter 13,0 18,6%

Nadere informatie

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen Test naam Teamrollen van Belbin Datum 27-8-2012 Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen Uw resultaat Andesren over Peter Jansen (1/4) Peter Jansen over zichzelf Voorzitter

Nadere informatie

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder Samenvatting door een scholier 823 woorden 23 januari 2013 4,9 8 keer beoordeeld Vak M&O criteria organisaties onderscheiden: - grootte: omzet of aantal personeel - product of output: goederen of diensten

Nadere informatie

Geschiedenis van leidinggevende stijlen

Geschiedenis van leidinggevende stijlen Geschiedenis van leidinggevende stijlen Aan het begin van de vorige eeuw zijn de eerste theorieën over management en leiderschap geformuleerd. Tegen de achtergrond van de industriële revolutie stonden

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Professor Meredith Belbin heeft in experimentele situaties vele teams geobserveerd en onderzocht wat een team succesvol maakt.

Professor Meredith Belbin heeft in experimentele situaties vele teams geobserveerd en onderzocht wat een team succesvol maakt. Teamrolmanagement DE BELBIN-ANALYSE Professor Meredith Belbin heeft in experimentele situaties vele teams geobserveerd en onderzocht wat een team succesvol maakt. Uitgangspunt Uitgangspunt van Belbin is

Nadere informatie

Samenvatting M&O H5; Leiderschap

Samenvatting M&O H5; Leiderschap Samenvatting M&O H5; Leiderschap Samenvatting door K. 1839 woorden 29 oktober 2016 7,6 5 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H5; Leiderschap 5.1 Omspanningsvermogen en spanwijdte Managers zijn er

Nadere informatie

Team 360test Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Deelnames 3/9 Resultaten over 360test Testcenter

Team 360test Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Deelnames 3/9 Resultaten over 360test Testcenter Test naam Teamrollentest op basis van Datum 4-11-2015 Belbin Team 360test Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Deelnames 3/9 Resultaten over 360test Testcenter Uw resultaat Anderen over 360test

Nadere informatie

Situationeel leiding geven. Dr. Paul Hersey (Center for Leadership Studies, California, USA)

Situationeel leiding geven. Dr. Paul Hersey (Center for Leadership Studies, California, USA) Vraag vooraf: wat is je (natuurlijke) stijl van leiding geven? Door wie of wat wordt deze bepaald? Vragenlijst leiderschapsstijlen De effectiviteit van de leider is afhankelijk van de wisselwerking tussen

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren Thema 4 Leiding geven, plannen en controleren 1. Controleren Het controleproces bestaat uit 3 fasen 1 2. Leiding geven Bron: De Tijd (20/11/2014) a) Leiderschap is het vermogen om groepen of individuen

Nadere informatie

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Management Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Alles wat we leren wordt gedaan vanuit het 7S- model van McKinsey, dit model is gebaseerd op de 500 beste bedrijven over de wereld.

Nadere informatie

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ik als begeleider van de begeleiders Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ben ik de stuurder of de motivator van mijn begeleidingsploeg? Welke stijl van leiding geven, ligt in mijn natuur? Deze vragen

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functietitel: Afdelingshoofd personen

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functietitel: Afdelingshoofd personen FUNCTIEBESCHRIJVING Functietitel: Afdelingshoofd personen Hoofddoel: Leiden en coördineren van de afdeling personen waaronder: Dienst Sociale Zaken En op termijn: Dienst Burgerzaken Dienst Vrije Tijd &

Nadere informatie

Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past.

Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past. Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past. Vraag 1. Mijn kernwaarde als manager: A. Samen werken B. Empathie (inleven in de ander) C Duidelijkheid

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Organisatie & Management. donderdag 23 juni uur uur

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Organisatie & Management. donderdag 23 juni uur uur SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Organisatie & Management donderdag 23 juni 2016 12.45 uur - 14.15 uur SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management donderdag 23 juni 2016 B / 6 2016 NGO-ENS

Nadere informatie

Samenvatting webinar Enthousiast leidinggeven én resultaten behalen

Samenvatting webinar Enthousiast leidinggeven én resultaten behalen Samenvatting webinar Enthousiast leidinggeven én resultaten behalen Learnit Training Onderwerpen webinar Enthousiast leidinggeven én resultaten behalen Teameffectiviteitsmodel Leiderschapsstijlen Effectieve

Nadere informatie

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Trefwoorden Leiderschapsstijl Leidinggeven Verzuim JORINDE MOEKE SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Waarom wordt er binnen het ene bedrijf of op die ene afdeling veel meer verzuimd dan bij een andere

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Instructie docent Er is een aantal dia s met animaties. Als je die niet wilt gebruiken vanwege afdrukken van hand-outs, kun

Nadere informatie

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen.

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Management P1 Auteurs: André Weber en Aldert Doelen. Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Organiseren: een aantal mensen dat zich als eenheid

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk 2010-2013 volgens het kwalificatiedossier Jeugdzorg 2011. 1=startniveau, 2= aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak

Nadere informatie

Leiderschap en leiding geven Cursus Sergeant Module organisatie en leiding geven Lt. De Groeve Luk De functionele benadering Groep: om doel te bereiken dienen een aantal taken verricht Leider: opdracht

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012

PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012 BOEKJE VAN PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012 OPENING EN ADEMPAUZE OMGAAN MET DILEMMA S EN ONZEKERHEDEN VERVAGENDE GRENZEN ADEMPAUZE ZORGEN VOOR JEZELF EN JE TEAM AFRONDING 2 OMGAAN MET DILEMMA

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Beïnvloeding van de organisatiecultuur... 13 1.2. Organisatiecultuur en organisatieklimaat... 15 1.3. Noodzaak van cultuuromslag... 16

Nadere informatie

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING De bedoeling van de praktijksimulatie is om aandachtspunten aan te reiken voor het

Nadere informatie

Hoe beoordeeld u de volgende competenties van de trainee: zeer goed goed voldoende net niet onvoldoende

Hoe beoordeeld u de volgende competenties van de trainee: zeer goed goed voldoende net niet onvoldoende Bijlage 3.4 Beoordelingsformulier studenten tijdens Management Traineeship. Naam Trainee : Bedrijf Traineeship : Traineeship begeleider bedrijf : Traineeship periode : van tot en met Hoe beoordeeld u de

Nadere informatie

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage.

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage. Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Coachend begeleiden en sociaal activeren Cursus Gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg,

Nadere informatie

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de alledaagse uitvoering van het werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

Zelfperceptietest teamrol dinsdag 12 november 2002

Zelfperceptietest teamrol dinsdag 12 november 2002 Zelfperceptietest teamrol dinsdag 12 november 2002 Deze test is ontwikkeld om op eenvoudige wijze je eigen teamrol te bepalen. Het jarenlange onderzoek naar teamrollen binnen managementteams is gedaan

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven... 13 1.1 Management... 13 1.2 Leiding geven... 13 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende... 16 1.4 Samenvattend... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling Fasen van teamontwikkeling Teams zijn als organismen: ze maken diverse ontwikkelingsstadia door. Elk stadium stelt nieuwe eisen en dwingt de teamleden om zich, naarmate ze groeien in hun ontwikkeling en

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 In dit blok was de opdracht onder andere het lezen en samenvatten van de hoofdstukken 15 en 23 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Hier zijn de samenvattingen te vinden van

Nadere informatie

Drijfveren, motivatie & duurzame inzetbaarheid

Drijfveren, motivatie & duurzame inzetbaarheid Drijfveren, motivatie & duurzame inzetbaarheid Sonja Scholts VeReFi Zomermarkt 2019 1 Programma Doel van deze workshop Wat zijn persoonlijke drijfveren Verschillende typen drijfveren Voorbeeld drijfveerprofiel

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Organisatie en personeel

Samenvatting Management & Organisatie Organisatie en personeel Samenvatting Management & Organisatie Organisatie en personeel Samenvatting door een scholier 1683 woorden 21 oktober 2008 6,6 88 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 1: Organisaties en organisatiestructuren.

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen 1. Doel 1. Kwaliteiten van de groepsleden op tafel leggen 2. De opdracht zo concreet mogelijk maken, door brainstorm, groepsleden

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de uitvoering van het alledaagse werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Organisatiecultuur... 13 1.2. Noodzaak van cultuuromslag... 15 1.3. Structuur-, cultuurdiscussie... 15 1.4. Organisatiecultuur... een

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

HOGESCHOOL ROTTERDAM/CMI. Adviesrapport. Fabian Thenu Ricardo Helderop Sanjay Twisk Tim Mastik

HOGESCHOOL ROTTERDAM/CMI. Adviesrapport. Fabian Thenu Ricardo Helderop Sanjay Twisk Tim Mastik Adviesrapport Fabian Thenu 0842355 Ricardo Helderop 0839327 Sanjay Twisk 0821809 Tim Mastik 0834735 Inhoudsopgave 1. Wat is het belang van een blog in projectmatig werken? 2. Wat is de grootste blooper

Nadere informatie

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL In dit document vind je 12 situaties waarop je verschillend kunt reageren. Omcirkel de aanpak die voor jou het meest voor de hand ligt. Situaties 1. De laatste tijd gaat het

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Programma. Voorstellen

Programma. Voorstellen Programma Voorstellen Werkwijze voorbereiding en colleges Relatie met Persoonlijk Leiderschap Toetsing en certificaat Reflecteren Teamrollen Organisatiecultuur (concurrerende waarden) Managementrollen

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

2. De teamcoach kan naar zijn of haar team kijken als een soort systeem. Deze systeembenadering kent 6 invalshoeken om naar het systeem te kijken.

2. De teamcoach kan naar zijn of haar team kijken als een soort systeem. Deze systeembenadering kent 6 invalshoeken om naar het systeem te kijken. Oefenvragen Middle Management B - Teamcoaching 1. Wat is geen kerntaak van een teamcoach volgens de definitie van teamcoaching? A. Het uitvoeren van effectiviteit verhogende activiteiten, om het team te

Nadere informatie

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching Oefenexamen Middle Management B module Teamcoaching Indicatie: u dient minimaal 7 van de 10 vragen goed te beantwoorden voor een voldoende. Vraag 1 Welke van de volgende omschrijvingen zijn van toepassing

Nadere informatie

Kerntaak 1: Plant wegtransporten

Kerntaak 1: Plant wegtransporten Kerntaak 1: Plant wegtransporten Werkproces 1.1: Beoordeelt transportopdrachten en aanvragen De planner wegtransport ontvangt een transportopdracht/transportaanvraag en beoordeelt of deze kan worden uitgevoerd

Nadere informatie

Personal Branding Blok 2

Personal Branding Blok 2 Personal Branding Blok 2 Naam: Kenza Zanifi Studentennummer: 500730762 Klas: CE1A1 Docent: Jeroen Kreft Inhoudsopgave 1 Reflectieverslag teamrollen 1 2 Testuitslag Belbin 2 3 Vragen Belbin 3 t/m 4 4 Reflectieverslag

Nadere informatie

Het platwalsen van andere teamleden, zeker als hij een gezaghebbende positie bekleedt

Het platwalsen van andere teamleden, zeker als hij een gezaghebbende positie bekleedt Belbin test Uit de Belbin test is gebleken dat ik vooral een vormer ben, daarna scoorde ik het hoogst op waarschuwer en onderzoeker. Ik scoorde het laagst op groepswerker, maar gelukkig heb ik nog nooit

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Het werken aan en en de relatie daarvan met de voortgangsrapportage Gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Situationeel leidinggeven

Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven Inleiding Situationeel leidinggeven wil zeggen dat leidinggeven dat de manager zijn/haar stijl moet aanpassen aan de eisen van de situatie. Inschattingsvermogen en flexibiliteit

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 6

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 6 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART 2016 14.45 16.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 6 Opgave 1 Vitens: van restproduct naar super-pokon 1 Vraag 1 Vraag

Nadere informatie

Rapport Management i360. Test Kandidaat

Rapport Management i360. Test Kandidaat Rapport Management i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

ZKN Academie. Leiderschap: Lead the way!

ZKN Academie. Leiderschap: Lead the way! ZKN Academie Leiderschap: Lead the way! 24 april 2014 Programma van deze ochtend Tijd Wat 9.00-9.15 Kennismaking, verwachtingen 9.15 9.30 Wat is jouw leiderschapsstijl? 9.30 9.45 Situationeel leidinggeven:

Nadere informatie

Leiderschapstest (op basis van Hersey en Blanchard)

Leiderschapstest (op basis van Hersey en Blanchard) Leiderschapstest (op basis van Hersey en Blanchard) Hieronder zijn twintig situaties beschreven. Lees iedere situatie zorgvuldig en zet een 'x' voor de reactie die het beste bij u past. Let op: hoe doet

Nadere informatie

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is.

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is. VOORTGANGSRAPPORTAGE Praktijk PW 4 Jeugdzorg 2009-2011 naam: klas: loopbaanbegeleider: 1=startniveau, 2= aardig eindje onderweg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak 1 Opstellen van een activiteitenprogramma

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

De kernvragen bij een organisatiediagnose

De kernvragen bij een organisatiediagnose De kernvragen bij een organisatiediagnose 1. Is duidelijk waarom de organisatie bestaat (de missie)? 2. Zijn de doelen gecommuniceerd en toetsbaar? 3. Maakt de strategie duidelijk hoe doelen gehaald gaan

Nadere informatie

Situationeel Leidinggeven

Situationeel Leidinggeven Situationeel Leidinggeven 1. Inleiding De theorie van Situationeel Leiderschap is ontwikkeld door Paul Hersey en Ken Blanchard (Hersey, P. and Blanchard, K. H. (1969). Management of Organizational Behavior

Nadere informatie

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is.

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. De manier waarop we het werk organiseren en samenwerken

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 4 De rol van de leidinggevende 59 4.1 Inleiding 59 4.2 De verschillende rollen van de leidinggevende 59

Inhoud. Inleiding 7. 4 De rol van de leidinggevende 59 4.1 Inleiding 59 4.2 De verschillende rollen van de leidinggevende 59 Inhoud Inleiding 7 1 Coaching en ontwikkeling van medewerkers in organisaties 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Professionele ontwikkeling in organisaties 13 1.3 Coaching in organisaties 14 1.4 Coachend leidinggeven

Nadere informatie

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v.

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v. BIJLAGE 1 Profiel vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenamingen Contet/ werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling, jongerenbuurtbemiddelaar.

Nadere informatie

VOORZITTER. Algemeen profiel

VOORZITTER. Algemeen profiel Bijlage 1: Voorbeeld Profielschets voorzitter van de Participatieraad Met de nieuwe Participatieraad ontstaat één adviesorgaan dat zorgt voor integrale advisering vanuit de samenleving op het brede sociaal

Nadere informatie

Workshop 1 SNS

Workshop 1 SNS 220917 Workshop 1 SNS Onderwerpen workshop Je voorbereiding / nieuwe matrix Stijlen van leiding geven Wat is jouw voorkeursstijl en wat betekent dat? Taakgericht versus mensgericht leiding geven Kunnen

Nadere informatie

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Tijdens de DON bijeenkomst van 13 november 2013 hebben we in kleine groepen (daltoncoördinatoren en directeuren) een lijst met competenties/bekwaamheden

Nadere informatie

Plannen & organiseren

Plannen & organiseren kijkt vooruit, onderbouwt een planning, houdt rekening met potentiële invloedfactoren, visualiseert en communiceert deze duidelijk en begrijpbaar aan de medewerkers. koppelt aan deze planning, doelstellingen

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie

Op pad met. Michel Munier

Op pad met. Michel Munier Op pad met Michel Munier 1 Wie ben ik? Michel Munier Projectmanager / trainer / coach IPMA Nimo Project- en programmamanagement Invoeren, Ontwikkelen, Realiseren 2 Wat is Gung Ho? (On)vrijwilligers Beschikbaar

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer De stichting, hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Maatschappijleer De stichting, hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Maatschappijleer De stichting, hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1508 woorden 29 juni 2004 6,2 28 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting hoofdstuk 1 de stichting:

Nadere informatie

Rapportage Rollen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Rollen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Rollen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Rollen (QRI) 2 Inleiding Welke rollen passen bij jou? Ben jij iemand die ervoor zorgt

Nadere informatie

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 ALEANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 Deze monitor is ingevuld op basis van een eerste gesprek, een lesobservatie en een nagesprek (soms in andere

Nadere informatie

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK.

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK. Functiebeschrijving HR - Manager KORTRIJK Functiegegevens Functiebenaming: Team: Loonschaal: HR-manager KORTRIJK P & O (Loon & Tijd + HR) A5a-A5b Plaats in de organisatie Je bent lid van het managementteam

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Naam: Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen. 2 Algemeen werk- en denkniveau Ver beneden - gemidde ld Ver bovengemidde ld Algemene

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 4 maart 2016

8 keer beoordeeld 4 maart 2016 5,8 Samenvatting door Vera 2165 woorden 8 keer beoordeeld 4 maart 2016 Vak M&O 3.1 Organisaties Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen met een blijvend karakter gericht op het bereiken

Nadere informatie

2 Situationeel leidinggeven

2 Situationeel leidinggeven 2 Situationeel leidinggeven Inleiding 3 Stijlen 3 Taxeren 4 Taken 5 Vragenlijst 6 Maturity-schaal 7 Leidinggevende stijl 10 Analyse stijl-maturity 15 1 2 Situationeel leidinggeven Inleiding Situationeel

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R LEIDERSCHAP

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R LEIDERSCHAP MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Wanneer kan iemand als leider worden beschouwd?: Hoewel hier geen absolute definities

Nadere informatie

BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK

BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK Onze BBL Opleidingen verzorgen wij in samenwerking met het ROC NOORDERPOORT. In praktijk betekent dat, dat trainers van HOLLANDSWERK de opleiding verzorgen. ROC NOORDERPOORT

Nadere informatie