Kleikaarten een nieuw jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kleikaarten een nieuw jaar"

Transcriptie

1 Kleikaarten een nieuw jaar We tellen af de laatste dagen van december komen eraan. Een nieuw jaar staat voor de deur. In mijn klas gaan we in het jaar gaan we eerst een korte periode werken over een nieuw jaar. En daarom deze kleikaarten een nieuw jaar om op een leerzame en feestelijke manier het nieuwe jaar te starten.

2 Wat heb je nodig? Document: kleikaarten een nieuw jaar Lamineerfolie donkere (bruin of zwarte) klei Voorbereiding: Print de kleikaarten uit Lamineer de kleikaarten. Hoe speel je het spel? Zorg ervoor dat klei en kleikaarten klaar ligt op de tafels. Laat de leerlingen het aantal krenten dat genoemd is met het cijfer op de krentenbol leggen.

3 Beginnende gecijferdheid: Zoek mijn andere handschoenspel Voor thema winter is er een nieuw spel voor beginnende gecijferdheid; Zoek mijn andere handschoenspel H et Zoek mijn andere handschoenspel is een leuk spel voor de kinderen uit groep 1/2/3 om het tellen te oefenen en de daarbij horende cijfers te leren herkennen. Wat heb je nodig? Document Zoek mijn andere handschoenspel inclusief handleiding Lamineerfolie Perforator

4 Hoe verloopt het spel? De leerling zoekt de juiste wanten bij elkaar Wanneer deze gevonden is, maak je de wanten aan elkaar. Digibordles kerst: splitsen En hierbij een digibordles kerst voor groep 3: splitsen. Deze les is gericht op het splitsen van 8 kerstballen over 2 kerstbomen.

5 Download digibordles: splitsen van 8 kerstballen

6 Kerstboom cijferspel Dit is een vervolg op eerdere dobbelspellen in andere thema s: het kerstboom cijferspel. Een activiteit voor groep 1/2 waarbij leerlingen leren tellen en aandacht is voor cijferherkenning.

7 Wat heb je nodig? één kerstboomcijferplaat uit dit document 1 of 2 dobbelstenen kleurpotloden Hoe werkt het spel? De leerlingen gooien met één of meerdere dobbelstenen om de beurt. De leerlingen tellen het aantal ogen op de dobbelsteen. Ze zoeken het cijfer hierbij. De kerstbal/kerstster waarin dat cijfer staat mag gekleurd worden. Wie heeft als eerst een versierde kerstboom?

8 Sneeuwpop dobbelspel Een leerzame activiteit in thema winter: de sneeuwpop dobbelspel. Leer de dobbelsteenstructuur te kennen en leef je uit met tekenen.

9

10

11 (Naar een idee van Build-a-snowman van TeacherspayTeachers) Wat heb je nodig? een dobbelsteen per groepje leerlingen kleurpotloden en tekenpotlood werkblad: Sneeuwpop dobbelspel

12 Hoe werkt het? Verdeel de leerlingen in groepjes. Om de beurt mogen de leerlingen gooien. Ze tellen het aantal op de dobbelsteen. Hieronder zien ze wat ze dan mogen tekenen. Wie heeft als eerst een aangeklede sneeuwpop? Digibordles: Tel de kerstballen in de boom Hierbij mijn eerste digibordles met als thema kerst. Tel je met mij mee? In de kerstboom hangen de kerstballen, maar hoeveel zijn het er? De kinderen gaan aan de slag met het tellen van de ballen, maar ook op zoek naar het bijpassende cijfer.

13 Mijn dank gaat uit die mij goed op weg heeft geholpen. Je kunt deze digibordles downloaden door op de afbeelding te klikken.

14 Sinterklaas schoenen-vul-spel Wie wil nu geen hulppietje zijn? Jij kunt dat ook zijn met dit Sinterklaas schoenen-vul-spel! Download de handleiding +kaartjes van het schoenen-vul-spel Welke materialen heb je nodig? schoen klomp laars ingepakte nepcadeautjes verpakking van chocoladeletters zak kruidnoten Hoe maak je het? Lamineer de schoenen-vul-kaartjes uit dit document. Na uitleg van het spel kunnen de kinderen zelfstandig met dit spel aan de gang.

15 Hoe speel je het? De kinderen zijn hulppietjes. De pietjes hebben te weinig tijd om alle schoenen te vullen en vragen de hulp van de kids om te helpen. Ze hebben briefjes gemaakt met wat er precies in de schoen moet. Je laat de kaartjes zien. De kinderen tellen hoeveel er van elk product er in de schoen moet. Ze doen dit in de schoen en controleren of alles er in zit. Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Als navolging op de zak van Sinterklaas nu weer een leeractiviteit voor het stimuleren van de beginnende gecijferdheid: Hang het aantal kerstballen in de boom.

16 Materialen: kerstbomen: * Kerstbomen met cijfers 1-10 * Kerstbomen met dobbelsteenstructuur 1 t/m 6 * Kerstbomen met dobbelsteenstructuur en cijfers 1 t/m 6 kerstballen lamineerapparaat + folie knijpers Voorbereiding: Knip de kerstballen uit en plak deze op de uiteinde van de knijpers Print de kerstbomen uit op groen papier Lamineer de kerstbomen Speel het spel: Kijk naar het cijfer of naar de dobbelsteenafbeelding. Knijp nu dat aantal kerstbomen aan de boom vast.

17 8 tips voor een kerstversiering! low-budget Helaas is de kerstperiode altijd zo kort, want wat is het toch genieten in een prachtig versierde klas of huis met alle kaarsjes aan.op veel scholen zijn materialen aanwezig om de klas aan te kleden, maar dit is niet altijd zo. Om toch een klas (of huis) in kerstsfeer te brengen zet ik de tips voor een low-budget kerstversiering op een rij: 1. Tijd voor.. een lekker kerstdeuntje. Zelf halen we ook snel kerstsfeertje in huis door muziek. Zet een kerstcd aan of een kerstplaylist. De eerste bijdrage voor een kerstsfeertje..

18 2. Ga eens op pad zonder portomonnee Niet alles hoeft wat te kosten. Ga eens na de kerstperiode (of vooraf) bij de landelijk bekende warenhuizen of winkels langs. Ze gebruiken veel promotiemateriaal in de winkels en etalages. Aan het eind van de kerstperiode gaat dit allemaal weg en is dit in de klas is dit nog goed te gebruiken. 3. Laat het licht maar schijnen Wanneer je geen kerstboom hebt, is dat niet erg. Je kunt ervoor kiezen om een kerstboom zelf te maken. Maar dan moet je wel creatieve handen hebben. Ben je zelf wat minder creatief daarin dan zijn er ook andere oplossingen. Hang veel lichtjes door de klas heen, dit geeft zelf al een sfeer. Met een slinger en wat stof maak je er al een vrolijke boel van. Eventueel hang je er nog een paar kerstballen aan. 4. Een bezoekje waard Breng eens een bezoekje aan de Action, Xenos, Wibra, Zeeman en Hema. Dit zijn toch de winkels met materiaal om iets goed te kunnen decoreren. Elk jaar een ander aanbod maar meestal met een leuk klein prijsje. 5. Prijsvergelijking Denk alvast na voor volgend jaar: welke materialen mis jij nu op school/in de klas/thuis? Wat zou je graag willen vernieuwen of juist willen toevoegen aan je verzameling? Rond kerst komen er veel folders met allemaal leuke aanbiedingen. Het aanbod is nagenoeg hetzelfde. Vergelijk de prijzen met elkaar en maak een lijstje met welke dingen je waar gaat kopen.

19 6. Inspiratie opdoen Wanneer ik inspiratie zeg, zullen er veel direct denken aan pinterest of welke. 2 prachtige sites boordevol informatie, decoratievoorbeelden en tips voor het maken. Hier zie je bijv. mijn kerstboard. Wat veel mensen niet weten is dat er op facebook een aantal creatieve groepen zijn. Deze delen met elkaar de mooiste dingen. Mijn favoriete groepen zijn: be creative with Action en Low-Budget creatief. Hier komen zoveel voorbeelden en voordelige tips langs. 7. Even wachten. Dit is een tip waar je wel moet vooruit denken. Welke spullen zou jij graag willen aanschaffen of welke spullen denk je dat aan vervanging toe zijn? Maak voor jezelf een lijstje, maar wacht nog even met kopen. Vanaf 2de kerstdag kun je namelijk heel voordelig shoppen. Vaak is het voor de helft van de prijs. Sla je slag! 8. Aan de slag En dan bedoel ik niet perse dat jij moet knutselen. Laat de kinderen zelf voor de versiering zorgen. Laat de leerlingen de ramen beschilderen, laat ze een aantal knutsels maken en hang dit op een goed zichtbare manier op. In ieder geval zorg voor een leuke aankleding en met een aantal stoffen en met knutsels van de kinderen kom je al ver.

20 Kleikaarten kerst Na het enthousiasme van de kids in de klas ben ik aan de slag gegaan met een nieuwe lading kleikaarten. Dit keer hebben de kleikaarten het thema kerst meegekregen. Wanneer je op de afbeelding klikt, zal het bestand geopend worden. Elk bestand heeft een handleiding. Ik heb verschillende versies gemaakt: Kleikaarten kerstboom met cijfers 1 t/m 10 Deze kleikaarten bevatten de cijfers 1 t/m 10. De leerlingen leren het cijfer te herkennen en het juiste aantal kerstballen te tellen. Wil je deze downloaden? Klik dan op de afbeelding.

21 Kleikaarten kerstboom dobbelsteenstructuur met Deze kleikaarten zijn voor de jongste kleuters. De kinderen leren de dobbelsteenstructuur te herkennen en het juiste aantal te tellen. Wil je deze downloaden? Klik dan op de afbeelding. Kleikaarten kerstboom met cijfer

22 ernaast Wil je deze downloaden? Klik dan op de afbeelding. Kleikaarten met dobbelsteenstructuur ernaast Wil je deze downloaden? Klik dan op de afbeelding.

23 Wat nu te doen met deze kleikaarten? Er zijn veel activiteiten mogelijk met de kleikaarten. Laat je inspiratie hierop los en je ontdekt steeds meer mogelijkheden. Een aantal voorbeelden: Hang evenveel ballen in de boom als het cijfer aangeeft Haal een bal uit de boom: hoeveel hangen er nu nog in? (eventueel met klei het nieuwe cijfer maken) Hang een bal extra in de boom: hoeveel kerstballen hangen er nu in de boom? In welke boom hangen de meeste kerstballen? In welke kerstboom minder? Een goede motoriek oefening is om de slinger te laten rollen en deze op te hangen in de kerstboom.

24 Sinterklaas werkboekje werkbladen/ In dit bericht kun je verschillende sinterklaas werkbladen / werkboekjes vinden. Elk jaar vul ik dit weer aan met nieuwe materialen: (Klik op de afbeelding om het werkblad te downloaden) Werkboekjes Werkboekje voor groep 4 (zelfstandig werken)

25 Sinterklaas knijpkaarten Hieronder zie je verschillende sinterklaas knijpkaarten om ook tijdens de sinterklaasperiode lekker verder te oefenen: Knijpkaart: zoek de beginklank Met welke klank begint het woord en welke letter hoort erbij? Oefen het met deze knijpkaart.

26 Sinterklaasliedjes & dansjes Hierbij een overzicht met Sinterklaasliedjes en dansjes die leuk en geschikt zijn om aan te leren: Pakjesdans (Op de wijs van Captain Jack) He ho sinterklaas zit er nog wat in mijn laars Heb je nog wat in je zak Pas op val niet van het dak Pakje groot of pakje klein t moet wel een verrassing zijn Voorzichtig met het pakje hoor Geef het nu maar rustig door He ho zwarte piet Je hoort m wel maar ziet m niet Je hoort m niet, maar ziet m wel

27 Zwarte Piet is supersnel Pakje groot of pakje klein t moet wel een verrassing zijn Voorzichtig met het pakje hoor Geef het nu maar rustig door Dansje voor de Sint Crea rond Sinterklaas Ook kun je bij Crea rond sinterklaas werken. Ik zal de activiteiten blijven aanvullen: Puzzel sinterklaas:

28 Laat de kinderen een makkelijke tekening maken op hout. Laat ze de omtrek van het figuur uitzagen uit een stuk hout. Dit figuur kleur je in met stiften of verf je. Zaag dit figuur nu in grote stukken. Schuur alle stukjes netjes af. Sla een spijker in elk stuk. Verlanglijstje sint Een Sint verlanglijstje; handig om aan te geven wat je wensen zijn. In dit bericht kun je veel verschillende verlanglijstjes vinden:

29 Verlanglijstjes slinger Versier het huis of de klas met de verlanglijstjes. Laat iedereen het verlanglijstje beplakken en beschrijven en maak dit een aan lint of touw vast. Dit geeft direct een sfeertje aan de ruimte. (Klik op afbeelding om te downloaden) Verlanglijstje algemeen Op dit verlanglijstje geef je aan wat je graag zou ontvangen en waar het te koop is. Handig voor de hulpsint

30 (Klik op afbeelding om te downloaden) Stempelboekje In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag.

31 Daarom ook deze stempelbladen: (Download de stempelbladen door op de afbeelding te klikken) Het is erg leuk wanneer je de stempelbladen bij elkaar bindt tot het grote stempelboek van Sint

32 Beginnende gecijferdheid: Vul de zak van piet vol cadeautjes! De pieten hebben van Sint de opdracht gekregen om de zakken te vullen. Maar ja.. zoals het altijd gaat bij de pieten; er is wat verwarring. Gelukkig heeft de Sint daar rekening mee gehouden op zijn leeftijd. Hij helpt de (hulp)pieten een handje en geeft aan hoeveel er in elke zak moet. Welke materialen heb je nodig? knijpers document + handleiding een zak vol cadeautjes lamineerfolie + apparaat om de zakken langer te kunnen gebruiken

33 Hoe maak je het? Knip de cadeautjes uit en plak dit op uiteinde van knijper. Druk de zakken af op bruin papier. Knip de zakken uit en lamineer deze. Hoe werkt het? Dit spel kan goed gebruikt worden tijdens het zelfstandig werken. Laat de kinderen het aantal cadeautjes dat op de zak afgebeeld staat aan de zak vastknijpen. Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes Helaas zijn er in het pakhuis van Sint ook 2 kleine pietjes. Ze plagen alle pietjes door gekke dingen te doen, maar eigenlijk willen ze heel graag Sint helpen. Hoe zal het verhaal verder gaan? Dat lees je allemaal in het boek Twee kleine stoute pietjes van Marianne Busser/ Ron Schroder.

34 Dit verhaal is erg leuk om uit te spelen met de kinderen. En misschien kan dit wel als Sint op bezoek komt? Dramastuk n.a.v. het boek: Twee kleine, stoute Pietjes Zelf heb ik dit dramastuk uitgespeeld. Dit dramastuk heb ik beschreven in dit document Het verhaal is soms wat aangepast en ingekort, zodat het een leuk stuk blijft. Wat kun je verwachten? Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes 6 spelers materialenlijst aanwezig alle leerlingen betrokken door het samen zingen van een lied Leerlingen beelden uit en zeggen soms kort stukje tekst op

35 8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas Als jarenlange invaller had ik weinig of geen bemoeienis over de sintversiering in de klas. Elke leerkracht wil graag een gezellige sinterklaassfeer in de klas. Maar hoe bereik je dit? Ontdek hier hoe jij op een low-budgetmanier je klas (of huis kunt versieren. 1. Hang een low-budget slinger in de klas De feestslingers zijn natuurlijk in verschillende winkels verkrijgbaar. Maar waarom geen zelfgemaakte slinger maken? Er zijn verschillende vlaggetjes van Sint en Piet te vinden op het web. Druk deze dubbelzijdig af. Laat de leerlingen hun creativiteit hierop uitleven. Maak de vlaggetjes vast aan een cadeaulintje. 2. Ga eens op pad zonder portomonnee Niet alles hoeft wat te kosten. Ga eens na de sintperiode (of vooraf) bij de landelijk bekende warenhuizen of winkels langs. Ze gebruiken veel promotiemateriaal in de winkels en etalages. Aan het eind van de sinterklaasperiode gaat dit allemaal weg en in de klas is dit nog goed te gebruiken. 3. Een grote pakjesboot Beplak het raam met papier en maak er een groot pakjesboot van. Het geeft direct een gezellige sfeer en het geeft een leuke invulling aan de evt. kale ramen.

36 4. Shoppingtime! Breng eens een bezoekje aan de Action, Xenos, Wibra, Zeeman en Hema. Dit zijn toch de winkels met materiaal om iets goed te kunnen decoreren. Elk jaar een ander aanbod maar meestal met een leuk klein prijsje. 5. Aan de slag met jutezakken en papier Het is wel handig als je een beetje creatief bent. Want met papier en jutezakken kom je al ver. Voor een euro kun je op verschillende plekken aan jutezakken komen. Knip/scheur deze in repen en versier er de klas mee. Een voorbeeld: draai dit om een tak heen en hang er sintspulletjes aan. Leuke versiering voor aan het plafond of voor het raam. Hang er bijv. chocoladeletters aan. Natuurlijk geen echte, maar de door jou uitgeknipte papieren chocoladeletters. Wanneer je goed zoekt kun je meestal een aantal rollen cadeaupapier scoren. Verpak kosteloos materiaal dat thuis overblijft in met dit cadeaupapier en je hebt de leukste cadeautjes om mee te versieren. 6. Inspiratie Wanneer ik inspiratie zeg, zullen er veel direct denken aan pinterest of welke. 2 prachtige sites boordevol informatie, decoratievoorbeelden en tips voor het maken. Hier zie je bijv. mijn sinterklaasboard. Wat veel mensen niet weten is dat er op facebook hele creatieve groepen zijn. Deze delen met elkaar de mooiste dingen. Mijn favoriete groepen zijn: be creative with Action en Low-Budget

37 creatief. Hier komen zoveel voorbeelden en voordelige tips langs dat je zeker lid moet worden. 7. Maak een thematafel Wanneer je altijd al een thematafel hebt, dan weet je het wel. In elke klas waar je een thematafel hebt, gaan de ogen van iedereen die binnenkomt direct naar de thematafel. Je kunt de thematafel op verschillende manieren inrichten. Je kunt er bijv. voor kiezen om een thematafel te maken zodat kinderen er echt mee kunnen spelen. Je kunt er ook alle materialen rond het thema bij elkaar verzamelen. Dit is dan een centraal punt met alle materialen. 8. Zet de kids aan het werk En dan bedoel ik niet perse dat jij moet knutselen. Laat de kinderen zelf voor de versiering zorgen. Laat de leerlingen de ramen beschilderen, laat ze een aantal knutsels maken en hang dit op een goed zichtbare manier op. In ieder geval zorg voor een leuke aankleding en met een aantal stoffen en met knutsels van de kinderen kom je al ver. 9.? Wat is jouw tip? Vul hem als reactie hieronder in en misschien zorg jij wel voor de volgende tip. Veel versierplezier allemaal!

38 Checklist start van schooljaar: groep 3 Vorig jaar zou ik voor het eerst voor groep 3 komen te staan. Groep 3 poeh ik zag opeens heel wat verantwoordelijkheden (die je overigens ook bij de andere groepen hebt) Groep 3 is toch een groep op zich. De leerlingen komen binnen als kleuters en na een paar weken zijn het echte groepers drie. In het jaar dat ik groep 3 heb mogen lesgeven heb ik ontzettend veel geleerd. Maar wat is het fijn als je direct een goede start kunt maken in je klas. Om een goede organisatorische start te kunnen maken heb ik een checklist ontworpen, zodat je niets kunt vergeten. Daarom deze checklist, zodat je je bij de start van het schooljaar je vooral kunt richten op de kids! Heb jij, (bijv. als ervaren leerkracht van groep 3) nog wat toe te voegen? Dat kan

39 door dit onder dit bericht in een reactie te plaatsen. Lees meer: Help! het eind van het schooljaar komt in zicht! Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder Afsprakenposters Low-budget een klas inrichten Checklist: inrichten van een kleuterklas Checklist: inrichten van een groep 3 Organisatie van klaarwerk Feesttaart én Hoe maak je zelf een feesttaart? Getallenlijn voor groep 3 8 tips voor een low-budget kerstversiering 8 tips voor een low-budget sinterklaasversiering Poster van de dagdelen de poster van de dagdelen laat de verschillende dagdelen op een visuele manier zien. De posters willen niet alleen het weerbeeld uidelijk maken, maar ook aandacht voor de klok. Je kunt zo een stap maken naar het klokkijken.

40 Ik hoop dat deze posters voor sommige leerlingen extra duidelijkheid kunnen geven. Klik hier om te downloaden. Gebruik Hang deze posters op een zichtbare plaats op in de klas. Wijs er tijdens de instructie of tijdens een kringactiviteit op. Wanneer een leerling moeite heeft met de tijdsindeling kun je hem/haar hierop wijzen. Eventueel kun je de posters verkleinen en deze op de tafel van de leerling plakken zodat hij regelmatig hier naar kan kijken.

41 Hoe maak je zelf een feesttaart?

42 Al eerder schreef ik over de feesttaart die in elke klas mooi zal staan. Je kunt een feesttaart bestellen en soms kun je zelf een ontwerp sturen. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf voor kiezen om zelf een feesttaart te maken. Welke materialen heb je nodig? * 1 of meerdere dummy s (piepschuimvormen) * verschillende kleurtjes fondant (fondant hard uit, marsepein niet) * water * deegroller * evt. uitstekers Hoe kom je aan deze materialen? In elke omgeving zitten er wel speciale bakwinkels. Winkels als Hema, Jamin, Welkoop, Boerenbond en intratuin verkopen ook producten. Via internet is het makkelijk te bestellen. Tevreden ben ik over de leukste

43 taartenshop en de goedkopere aribacakes. Hoe nu te beginnen. Het is goed om vooraf eens te gaan kijken wat je nu eigenlijk wilt. Zet google in om voorbeelden te bekijken. Denk na over de kleursamenstellingen. Denk alvast na hoeveel waxinelichtjes er op de taart moeten. Maak nu een schets met wat jij in gedachten hebt. Klaar voor de start? Af! Tja. en dan start je echt. Wat ga je nu doen? * Bekleed de dummy: kneed de fondant tot het soepel is. Rol het nu uit op een siliconen mat of tafelzeil. Heb je dit niet, smeer dan een beetje crisco (plantaardig vet) op je werkvlak. Rol het zo uit, dat het een pannenkoek/pizza vorm heeft. ca. 5 mm is voldoende om de dummy te bekleden. Zorg ervoor dat de dummy klaarstaat: de scherpe randjes even wegschuren en de dummy bevochtigen met wat water uit de kraan. Leg nu de plak fondant over de dummy en druk het voorzichtig aan. Wanneer er plooitjes inzitten, voorzichtig een beetje optillen en uitstrijken. Het bekleden is lastig. Bekijk dit filmpje zodat je het kan zien hoe het moet. Wanneer je taart een bekleding heeft gekregen, ga je het versieren. Bepaal eerst waar de waxinelichtjes moeten komen te staan. Versier het er omheen. Je kunt gebruik maken van uitstekers, maar voor eenmaal gebruiken zijn deze best prijzig. Kijk eens rond in de keuken en je kunt daar ook mooie vormpjes vinden die je kunt gebruiken.

44 Inloop in de kleuterklas Inloop in de kleuterklas; over het hoe/waarom, organisatie en materialen. Dit jaar zijn wij gestart met de inloop in de kleuterklas. Graag vertel ik je daar wat meer over en over mijn visie hierop. Waarom een inloop? Tijdens het werk op verschillende scholen merkte ik dat er s ochtend teveel onrust was naar mijn zin. Vaak stond er een bak vol met boeken voor de kids klaar. Maar als kinderen vroeg werden gebracht moesten ze soms wel 10 a 15 minuten een boekje lezen in kring op de stoel. Er ontstond zo wat vaker wat onrust want het was wel heel lang concentreren op een boekje. Ook moesten ze daarna nog een hele dagopening bijwonen en dan ook nog rustig zitten op een stoel. Wat vroegen we wel niet van onze kids? Maar wat dan? Wij hebben er gezamenlijk dit jaar voor gekozen om deze tijd ook echt te

45 gebruiken als leertijd. We hebben er daarom gekozen om een inloop te starten. Hoe ziet een inloop eruit? De inloop kan per leerkracht/klas verschillen. Bij ons gaan de deuren van de school om 8.20 uur open. Vaak staan er al een groot aantal ouders en kinderen te wachten totdat de deuren opengaan. De leerkracht staat bij de deur van de klas om iedereen te verwelkomen en om even met ouders te praten. We stimuleren dat de leerlingen zelf de jas en tas ophangen en het eten & drinken inleveren in de daarvoor bestemde bakken. Wanneer dat allemaal gedaan is, mogen de kinderen in de gang afscheid nemen van de ouders. Kind loopt rustig de klas in en daar staat op tafel het materiaal waar hij/zij die dag aan de slag gaat. Ondertussen spreekt leerkracht nog even met ouders of kunnen ouders nog even noteren waarvan er sprake is deze dag: overblijven, oppas of? Leerrendement behalen Wij hebben er bewust voor gekozen dat elke leerling elke week 1x materiaal krijgt voor een bepaald vakgebied. We hebben gekozen voor de volgende vakgebieden: beginnende geletterdheid/ taal beginnende gecijferdheid/ rekenen motoriek prentenboeken Welke materialen gebruik je dan? Het is de bedoeling dat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Spellen die de kinderen (nog) niet kennen, moet je vooraf dus eerst aanbieden in de kring. Loco, Pico Piccolo, knijpkaarten en kralenplanken zijn enkele voorbeelden die hiervoor heel geschikt zijn.

46 Voor groep 1 werk je hier minder mee maar is er meer aandacht door gebruik te maken van bijv. klei, motoriekspellen en bijv. memory Voor- en nadelen Eerder liet ik al wat doorschemeren over de voordelen. In het kort: Je gebruikt je leertijd effectief Je kunt aangeboden leerstof nogmaals herhalen Er heerst een rust in de klas Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag Binnen de activiteiten is er ook differentiatie aan te bieden. Toch zijn er ook wat nadelen waar ik nu tegenaan loop. Ze zijn waarschijnlijk wel op te lossen, maar hier moet ik nog verder over brainstormen: de inloop is nu nog een los stukje. Door heel goed planmatig te werken kun je het binnen je groepsplan inzetten. Bij de start van het seizoen dachten we veel materiaal te hebben, maar je hebt wel 4 activiteiten in een week. Je wilt ook elke week wat anders voor de kids klaar hebben staan. Ik maak nu gebruik van veel zelfgemaakt materiaal. de leerlingen die (te) laat binnenkomen hebben maar weinig tijd en komen niet echt tot leren. Dit heb ik al aangepast door de inloop wat langer te laten duren wanneer dit mogelijk is. Mijn grootste vraag nu is: wat doe ik met de gegevens? Na het afronden van de

47 gesprekken met ouders ga ik elk groepje langs om te kijken hoe het gaat. Je kunt hier veel informatie opdoen en leerlingen sturen. Maar wat doe ik met deze informatie? De komende tijd wil ik graag me gaan orienteren op de manier van gegevens noteren/bijhouden. Mijn vraag aan jou is: Werken jullie met een inloop in de kleuterklas? En wat zijn jouw ervaringen? Waar loop jij tegen aan? Lees meer: Woordenschat stimuleren: Hoe doe je dat en wat bied je aan? Spelenderwijs leren in de rekenhoek Schoolreisjes & excursies voor kleuters in Zuid-Holland Kindgesprekken met kleuters Alles wat je wilt weten over kringactiviteiten De doelentafel Leerdoelen zichtbaar maken in de kleuterklas Een thema of project voorbereiden Voorschotbenadering bij kleuters Valentijn in de bovenbouw!

48 Enkele voorwaarden om rond liefde te werken: * Zorg voor rust om eerlijk en vertrouwelijk met elkaar te praten * Kies een onderwerp uit waarover je gaat praten. Liefde is een groot begrip. Je kunt ook eerst een mindmap maken en hierna met elkaar beslissen over welk onderwerp je gaat praten. Enkele voorbeelden zijn: hoe is liefde verbaal en nonverbaal zichtbaar? Wat als mensen uit elkaar gaan: is de liefde dan over? Verwerkingen Liefde is tekening: Je kent de liefde is tekeningen wel. Wat is voor jouw leerling nu liefde? Laat hem dat tekenen en er een tekst bij verzinnen. Crea opdrachten van Tekenen en zo: Tekenen en zo heeft weer prachtige knutsel voor valentijn. Of gaat je keuze uit naar stoffen valentijnhartjes? Of voor altijd verbonden zijn? Of wil je de liefde op deze manier laten zien? Of wil je de valentijnsharten afbeelden zoals Jim Dine?

49 Spreekwoorden met liefde: 1. Tot over je oren verliefd zijn 2. Liefde maakt blind 3. De liefde van een man gaat door de maag 4. Oude liefde roest niet 5. Dat is liefde op het eerste gezicht 6. De liefde kan niet van één kant komen. Laat de leerlingen een tekening bij deze spreekwoorden maken en hierin de betekenis ook in verwerken. Boekenlegger Maak een leuke boekenlegger met jouw tekst erop voor je vader/moeder of andere geliefde: Materialen: plantensteker, permanente marker, lijm, knijper

50 Bewegend leren rekenen (gr. 1 t/m 6) Alle nieuwe leerstof moet ingeoefend worden om zo het automatiseringsproces te stimuleren. Door bewegend leren rekenen zorg je voor plezier en een leerzame tijd. En reken maar dat de leerlingen enthousiast zijn!

51 * En schudden maar! Doelen: automatiseren van sommen t/m 20 Materialen: klein doorzichtig doosje met doorzichtige deksel, 2 dobbelstenen, evt. bingokaart. Werkbeschrijving: Laat de leerling of leerlingen om de beurt het doosje schudden. Wanneer de dobbelstenen stil liggen, bekijk je de cijfers/ogen. Maak er nu een som mee. Je kunt kinderen zelf de keuze voor sommen geven + of -. Je kunt de leerling de som laten opschrijven, maar je kunt er ook een spelelement in toevoegen dat je het antwoord mag afstrepen van je bingokaart. Wie heeft er als eerst zijn of haar bingokaart vol?

52 * Gooi denk vang! Doel: Automatiseren van sommen Materialen: bal Werkbeschrijving: Ga met een groep in een kring staan. Zorg ervoor dat er een leerling in het midden van de kring staat. Deze leerling gooit onverwachts steeds een bal naar leerling. Voordat hij/zij gooit roept hij/zij een som en gooit hierna de bal. De leerling moet de bal vangen en het antwoord roepen. * Reken je rot! Doel: automatiseren van splitsingen t/m 10 Materialen: A4 vellen papier met hierop de cijfers 0 t/m 10. Werkbeschrijving: Hang de verschillende vellen papier op verschillende plekken op het schoolplein. Noem een splitsing bijv. ik ga 10 snoepjes splitsen: 5 voor mij en.. voor jou! De kinderen rennen zo snel mogelijk naar het juiste antwoord toe. Herhaal dit met splitsingen van verschillende getallen. Differentiatie: natuurlijk ook goed te gebruiken voor tafelsommen, optel of aftreksommen. Enthousiast? Ook binnen met sprongen vooruit is er aandacht voor beweging. Aanrader! Welke spelletjes heb jij hier nog aan toe te voegen? Plaats ze in een reactie en ik zal deze toevoegen aan deze verzameling.

53 Taal Op Maat posters groep 8 Vandaag ontving via Erik Wolterink onderstaande posters voor groep 8 bij de methode Taal op Maat. Heel erg bedankt! Deze posters behoren bij deel A van Taal op Maat. Thema 1:

54 Thema 2: Thema 3: Thema 4: Thema 5: Thema 6: Thema 7:

55 Thema 8: Kampioenen Fiona Rempt & Noelle Smit Een prachtig boek om te gebruiken bij Kinderboekenweek 2013: Klaar. voor de start! of bij thema sport en spel:

56 Samenvatting: Eekhoorn en zijn vrienden doen mee met de sportdag in het bos. Ze zijn vastbesloten om kampioen te worden, maar dat valt nog niet mee. Tot de dieren hun ware kracht ontdekken: samen zijn ze sterk! Algemeen: Auteur: Fiona Rempt Illustrator: Noelle Smit ISBN: Geschikt voor: 4-6 jaar Lestips en materiaal bij dit boek: * Affiche voor sport(gym)dag maken * Kringgesprek over functie van scheidsrechter: waarom is hij/zij er? * Verwerking: elkaar. Een vlieg vliegt, een kikker springt etc. Zoek de plaatjes bij * SOVA: foto s van kids + plaatjes van sporten. Wie is er goed in? Wie is er minder goed in? Zo leren we elkaars kwaliteiten kennen en benoemen. * Sport/spel: gymles kampioenen:

57 * Na sportdag een podium plaatsen en de kinderen laten huldigen. Steun jufanja.eu door dit boek (of andere producten van bol.com) te bestellen via deze link: Meer dan, minder evenveel/gelijk aan dan en Tsja al die rekenkundige begrippen, daar raak je weleens van in de war. Tenminste dat is mijn ervaring bij het invallen. Welk teken betekende nu ook alweer wat?

58 Hierbij heb ik posters gemaakt. De posters zijn een half A4 verticaal gezien. Er zijn 2 bestanden: zonder en met plaatjes. Ik heb bij elk bestand = vertaalt als gelijk aan én als evenveel als. Mijn ervaring is dat rekenmethodes het net even anders aanduiden. Zo zou het voor iedereen te gebruiken moeten zijn. Veel plezier ermee! Download: begrippen zonder plaatjes Download: begrippen met plaatjes Zorg in groep 3: klank-

59 tekenkoppeling Sommige kinderen in groep 3 hebben extra begeleiding, tijd, instructie nodig om te leren lezen. Een onderdeel van het leren lezen is de klank-tekenkoppeling. Met de volgende activiteiten kun je extra oefenen met de klank-tekenkoppeling: Ello stoplichtletter De Ello stoplichletters kun je hier downloaden. Geef het bolletje waarbij je start een groene kleur, de bolletjes waar er wisselingen van richtingen aangeven een oranje kleur, het einde van letter een rode kleur. Laat de leerling met zijn vinger de juiste weg rijden. Laat hem/haar ondertussen de klank horen. Doe als begeleider hierin mee. Doe het eerst met vinger, hierna elke keer met een andere kleur potlood. Scheerschuim Zelfs een kind dat eigenlijk niet graag op school werkt, vindt deze activiteit leuk. Neem een beetje scheerschuim uit de bus en smeer dit op de tafel. Maak je hand nu een beetje vochtig en smeer het uit zodat de tafel lekker wit is van het schuim.

60 (kinderen vinden dit overigens ook heerlijk om voor je te doen) Pak elkaars hand vast en schrijf nu de letter of schrijfletter in het scheerschuim. Laat ondertussen ook de klank horen. Hierna kan de leerling het alleen. De leerling mag dit echt een aantal keer herhalen. Woordrijtjes De letters kun je niet aanbieden op een speelse manier maar het is ook goed om deze klank direct te koppelen aan het teken en dit meerdere malen te herhalen. Gebruik daarom ook leesbladen met woordrijtjes rond deze klank/letter. Zoals bijv. woordrijtjes ie Schuurpapier Evenals scheerschuim is het de bedoeling dat de leerling de letter ook nu gaat voelen! Vooraf knip je de letter uit. Het meest handige is om deze letter op een papier te plakken. Je kunt ervoor kiezen om de blokletters aan te bieden en de schrijfletters. De eerste keer ga je samen met de vinger over de letter (je stuurt de schrijfvinger van de leerling) Hierna kan de leerling het alleen. Ook nu houdt je de klank zo lang mogelijk aan tijdens het schrijven. Connect klanken en letters Connect klanken en letters is een interventieprogramma voor beginnende lezers in groep 3. Hoe het precies werkt? Je kunt het precies lezen in de handleiding. Op Leraar24 kun je dit filmpje bekijken. Dit is een intensief programma van minimaal 3x per week a 20 minuten. Hier kun je teksten vinden met een bepaalde letter.

61 Flitsen Je zou er bijna niet aan denken omdat het zo gewoon is in de klas. Misschien is het mogelijk om een flitsbegeleider te vinden die elke dag een moment kan komen flitsen. Alle letters blijven herhalen. Mijn letterboekje Bij de map Fonemisch bewustzijn hoort ook een letterboekje. Voor een leerling met moeilijkheden is dit even wat makkelijker waardoor hij/zij niet alles als moeilijk ervaart. En toch is er ook aandacht voor herhaling van de letters. Schuifletter Ook de schuifletter kun je heel goed gebruiken. Voor uitleg en werkbeschrijving verwijs ik je naar dit bericht. Ten slotte. Een letter herhalen doe je niet zomaar. Het is van belang om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkeling van het kind. De letters die een leerling al kent kun je natuurlijk herhalen maar ga je niet uitgebreid aanbieden. Het is een goed idee om één letter/klank centraal te zetten in 1 á 2 weken. Hierna biedt je een nieuwe

62 letter aan maar blijf je altijd kort de letter/klank herhalen. Dit zijn allemaal tips en activiteiten die je uit zou kunnen voeren wanneer een leerling nog niet alle klanken aan het juiste teken kan koppelen. Maar ik weet dat er veel activiteiten zijn die je eigenlijk in een individuele situatie het beste kan begeleiden/inoefenen. Toch zijn het wel activiteiten die ik wel wil benoemen en die je soms makkelijk kunt integreren in je klassenorganisatie. Voor andere activiteiten zou het fijn zijn als er een ouder of leerkracht/onderwijsassistent dit zou kunnen begeleiden. Zorg groep 3: schuifletter

63 Helaas niet de beste foto maar wel goed om te laten zien wat ik met jullie wil delen. Schuifletter Materiaal: 1 vel A4 gekleurd papier, 1 vel A4 wit papier, zwarte marker, schaar, perforator Werkbeschrijving: Knip het gekleurde vel horizontaal door het midden. Maak 2 gleufjes boven/onder elkaar aan de linkerkant en aan de rechterkant. Knip lange stroken van witte vel papier. Zet hier de medeklinkers onder elkaar. (Plak 2 stroken aan elkaar om een lange strook te krijgen) Maak nog zo n strook met dezelfde volgorde van medeklinkers. Schuif de stroken in de gleuven. Maak eventueel gaatjes om de schuifletter op te bergen in snelhechter of map. Doelen: oefenen van verschillende tweetekenklanken, klanken herkennen, woorden ontwikkelen. Gebruik: Tijdens RT ging ik hier met de leerlingen mee aan het werk. Vooral wanneer leerlingen de klank-tekenkoppeling nog niet goed hadden gemaakt. Dit spel is ook goed te gebruiken tijdens een taalcircuit in de klas.

64 Je schuift de linkerstrook tot een letter naar keuze. Deze blijft het gehele spel op deze letter staan. Je start met de rechterstrook bovenaan. Je leest het woord (hardop) en vertelt wat er staat. Is dit een bestaand woord? Je schrijft hem dan in je schrift. Is het een onzin-woord? Je schuift de rechterstrook naar de volgende letter en controleert dit woord. Oefenen met het maken van lettergrepen Voor verschillende taalactiviteiten is het belangrijk om woorden in lettergrepen te verdelen. Zo komt het ook aan bod bij spellingsregels: Eerst het woord in lettergrepen (of klankgroepen) verdelen en dan

65 Regelmatig kan een leerling uitvallen op zo n spellingsregel. Je gaat dan oefenen met zo n leerling. Het is dan wel belangrijk dat een leerling een woord in lettergrepen kán verdelen. Want anders leer je stap 2 aan, maar heeft hij/zij stap 1 nog niet onder de knie. Daarom deze korte en ook simpele spellingsoefening: Materialen: * bal * woorden Beschrijving: Begeleider noemt een woord. De leerling zegt het woord hardop na. Hij gaat nu hardop het woord in lettergrepen verdelen. Op het plekje waar je het woord deelt, daar laat je de bal stuiteren. Voorbeelden: ja (stuiter) ger zo (stuiter) mer (stuiter) va (stuiter) kan (stuiter) tie Extra oefenen: woordrijtjes met ie

66 Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie na aanbieden van ie bij connect lezen klanken & letters Taal Op Maat groep 7: posters Gebruiksaanwijzing: Posters vergroten tot A3 formaat en op een zichtbare plek ophangen in de klas. Vanwege leesbaarheid passen er geen afbeeldingen bij de posters. Plak deze er

67 eventueel bij. Blok 9: Kassa! Blok 10: Rampspoed Blok 11: Kom bij de club!

68 Blok 12: Halt! Blok 13: Touwen uit de hemel

69 Blok 14: Op reis Blok 15: Voorkomen is beter dan genezen

70 Blok 16: Reclame

71 Er mist iets briefje Er mist iets Regelmatig kom je tot de conclusie wanneer je leerlingenwerk aan het nakijken bent. Opdrachten vergeten of een aantal rijtjes vergeten. Vervelend, maar het er mist iets briefje helpt je verder Vervelend omdat je ook graag zou willen zien of je je doel hebt kunnen behalen. Je hebt natuurlijk je controlerondje gelopen, maar zicht op het werk is ook wel fijn. Dus wat doe je dan met een onduidelijk beeld? Mogelijkheden Schrift aan de kant om leerling de volgende dag hierop aan te spreken? (maar je hebt zoveel aan je hoofd dat het niet handig is) Briefje erin plakken? (tja morgen bij het nakijken ben je vergeten wat hij/zij ook alweer moest afmaken) En daarom dit: Er ontbreekt iets. briefje! Gebruik van Er mist iets briefje Je kunt als leerkracht hierop aangeven wat je mist. Niet altijd betekent dat een leerling het werk niet gemaakt heeft, maar soms op een andere bladzijde.

72 Afspraken die je bij het gebruik van dit briefje moet maken: * Heeft de juf/meester jouw opdrachten niet kunnen vinden? Laat het briefje in je schrift op die plek eruit steken * Zijn er verbeteringen aangebracht of is het alsnog gemaakt, kruis dit aan op het briefje. * Het briefje laat je altijd in je schrift zitten. Poster afspraken gebruik tablet Op Pinterest kwam ik een poster our ipad rules tegen. Leuke poster maar deze kon wel een Nederlandse vertaling gebruiken.

73 Gebruik Hang de poster op een duidelijk zichtbare plek maar kies wel een ruimte waar de tablet ook gebruikt gaat worden. Bespreek bij de start van het schooljaar de poster. Bekijk met elkaar de afspraken. Waarom maken we deze afspraken?

74 Het is fijn wanneer er in de hele school dezelfde afspraken zijn. Stem dit met elkaar af en hang eventueel allemaal deze poster op. De poster kun je eventueel ook verkleinen en lamineren. Je kunt deze dan aan de hoes van de tablet bevestigen zodat de afspraken bij het gebruik van de tablet ook zichtbaar zijn. Poster tabletgebruik Feesttaart Wat is nu een feest zonder taart? Het is erg leuk om op de tafel een geweldige feesttaart te hebben staan. En wat is er mooier om de kaarsjes te mogen uitblazen? Maar waar moet je allemaal aan denken bij het aanschaf van zo n feesttaart?

75 Uiterlijk Je kunt de taarten in verschillende thema s en in verschillende maten verkrijgen. Vierkant of rond, enkele of stapeltaart en welke decoratie wil je hebben? Denk voordat je een taart gaat bestellen hier over na. Om een idee te krijgen is het goed om voorbeelden te bekijken. Uit welke materialen bestaat uit een taart? De taarten worden gemaakt van piepschuimvormen. Deze worden dummy s genoemd. Deze worden bekleed met marsepein/fondant. Meestal worden er een aantal waxinelichtjes naar keuze op geplaatst. Hierna worden met fondant decoraties aangebracht in het gewenste thema. Deze decoraties worden meestal gemengd met tylose zodat het fondant echt uit zal harden. Hierna kan een dymmytaart worden afgespoten met haarlak zodat het in de zon niet snel zal verkleuren. Waar bestellen? Misschien ben je zelf zo creatief dat je zelf een taart kunt maken, maar dit is vaak wat pitiger dan een gewone taart bekleden. Ik raad je aan om vooraf een aantal keer te oefenen met het bekleden van een dummy. Mijn ervaring is dat je het voor een voordelige prijs én een taart met jouw ontwerp kunt laten maken door hobbybaksters. Om een bakster in de buurt te vinden kun je een oproep plaatsen op DLT forum. Na aanmelding kun je een

76 oproep plaatsen bij het onderdeel: bakken voor anderen Beschrijf hier zo volledig mogelijk jouw wensen voor de taart, welke omgeving je woont, wat eventueel je budget is. Hobbybaksters en ook professionele bakkers zullen je een mail sturen met voorbeelden/prijsopgaven. Waar moet je nog extra aan denken bij het gebruik van een verjaardagstaart? * Brandvoorschriften: mag en kun je in de klas wel waxinelichtjes aansteken? Kies anders voor waxinelichtjes op batterij (o.a. verkrijgbaar bij blokker/marskramer) * Bewaar de dummytaart op een donkere, stofvrije plek. Zelf een feesttaart maken? In mijn blog Hoe maak je zelf een feesttaart? geef ik je een aantal tips en tricks! het gebruik van een stopwatch in de middenbouw Een stopwatch is niet weg te denken in het onderwijs.wat zou het lastig zijn om Avi of DMT af te nemen zonder deze stopwatch. En zo zijn er vast meer dingen

77 waar je de stopwatch als leerkracht voor gebruikt. Een stopwatch kun je ook heel goed gebruiken door er leerlingen zelf mee aan het werk te zetten. En dit kan ook in de onder- en middenbouw! Welke stopwatch gebruiken? Iedereen kent de stopwatches met hierbij aan de linker en rechterkant en in het midden een knopje. Knopjes zijn voor stop/start, nieuwe telling starten en andere opties. Wanneer kinderen hier mee aan de slag moeten in groep 1/2/3/4 is dit best lastig. In groep 4 ontdekken meestal een aantal kinderen hoe het werkt. Je doel met het gebruik van een stopwatch moet zijn dat kinderen zelfstandig de opdracht kunnen uitvoeren. Als je de normale stopwatch steeds weer op de juiste stand moet zetten, ga je je doel voorbij. Nu zijn er ook stopwatches die handig zijn voor kinderhanden. Ze zijn regelmatig verkrijgbaar bij action, maar in het vaste assortiment van Blokker. Het handige van deze stopwatches is dat er voor de kinderen die kunnen lezen het heel makkelijk te hanteren is. Kinderen in groep 3 zullen hier heel zelfstandig kunnen werken wanneer er een korte uitleg over geweest is. Het is duidelijk en overzichtelijk waar de knopjes voor zijn. Meestal zit er een magneet op de achterkant waardoor je het ook nog ergens aan vast kunt maken.

78 Wat nu te doen met deze stopwatch? Je hebt ontzettend veel mogelijkheden om deze stopwatches te gebruiken. Als je ze eenmaal in je klas hebt en ziet hoe makkelijk de werking ervan is, wil je niet anders meer. Om toch een start te maken met het aantal mogelijkheden beschrijf ik er hier een aantal: * kinderen mogen een bepaalde tijd achter de computer: klik de magneet aan de computer en je kunt tijd in de gaten houden * Lekker lezen: Duo s moeten regelmatig tijd regelen. Met de stopwatches kunnen ze dit zelfstandig regelen. * Vlot lezen: laat leerlingen in duo s woordrijtjes lezen. Laat ze een vakje lezen voor het aantal secondes dat ze er per rijtje over doen. * Tempo rekenen: Laat leerlingen in duo s zoveel mogelijk sommen maken in 1 minuut. Leerling 1 maakt de sommen, leerling 2 houdt tijd in de gaten. Hierna even wisselen. Heb je meer ideetjes voor het gebruik van de stopwatch in de klas (onder- en middenbouw) Laat het vooral hieronder in een reactie achter. Ik plaats ze dan ook in dit bericht Praatstoel/ Vertelstoel

79 Een praatstoel of een vertelstoel kan de doorgaande lijn zijn van groep 1 t/m 8. Wat is het doel van een praat/vertelstoel? Je kunt het verschillende doelen mee behalen. In de onderbouwgroepen zal dit anders zijn dan in bijv. de bovenbouwgroepen. Een doel kan bijv. zijn: het oefenen met een verhaal vertellen aan een groep of het leren presenteren. Je kunt er verschillende sociaal-emotionele doelen aan verbinden, maar je kunt je doelen ook meer richten op de cognitieve ontwikkeling. Wanneer zet ik de praatstoel in? In mijn verschillende klassen had ik een vast ingeroosterde praatstoeltijd Elke dag was er tijd voor een leerling. Behalve deze kwartiertjes elke dag zet ik de praatstoel ook in bij bijv. wat meer zakelijkere vakken of juist bij opdrachten bij taal. Als een kind bijv. een nest met eitjes heeft gevonden, dan mag hij/zij hier wat meer over vertellen. Als een kind een spreekbeurt wil geven (ja, dat komt voor in de onderbouw) dan kan dit. En als een kind iets uit een boek wat hij of zij gelezen heeft wat wil laten zien, dan kan dat ook. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Om te voorkomen dat de praatstoel de hele dag aan de beurt is, kun je ervoor kiezen om een schema op te hangen waarbij de kinderen zich kunnen inschrijven. In groep 4 of 5 zou je het meer kunnen gaan verplichten. Leerlingen moeten allemaal een keer wat vertelt hebben, maar tijdstip en onderwerp hangt nog heel erg van leerling af.

80 Waarom een praatstoel? Voor de leerlingen is het duidelijk dat juist daar vertelt kan worden over een (leerzaam) onderwerp. Een kind leert ook omgaan met alle aandacht die op hem/haar gericht is. Ook leert een kind verder nadenken over onderwerpen omdat er door andere kinderen aan het eind ook vragen gesteld kunnen worden. Kinderen leren tevens zonder eisen iets te presenteren en zonder schaamte kunnen ze vertellen. De stap naar bijv. een boekbespreking/spreekbeurt in de bovenbouw is veel minder groot. Hoe ziet zo n praatstoel eruit? Eigenlijk kun je van elke stoel een praatstoel maken. Het hangt van de ruimte in je klas af of je bijv. een lekkere grote luie stoel kunt plaatsen. Maar ook een hoge kruk of andersoortige stoel is prima. Voor de kinderen is deze stoel ook bijzonder omdat er op andere tijdstippen niemand in zit. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de Ikea kuipstoel. Deze is handig in hoogte verstelbaar en de kinderen kunnen er lekker inkruipen. Wat zou jij nog graag willen weten over de praatstoel/vertelstoel?

81 van rups tot VLINDER! Juf Sharona (haar site is zeker een bezoekje waard) bracht me op het idee om een vlinder van koffiefilters te maken. De uitvoering is een beetje aangepast en dit is het resultaat: (Op de foto zie je een product van een groep 3 leerling) Materiaal: * bruine of witte koffiefilters * ecoline * water * bekertjes * kwasten Werkbeschrijving: Bekleed de tafel met een zeil. Vul de bekertjes met een mengsel van water en ecoline. (2/3 water/ 1/3 ecoline) Scheur de koffiefilters bij de 2 zijkanten open. De onderkant houdt dan de 2 helften bij elkaar. Kies nu een kleur en laat een druppel of meerdere vallen om

82 jouw vlinder zijn nieuwe uiterlijk te geven. Hierna kun je eventueel met papier het lijfje maken. Windlicht Leuke cadeautjes voor zowel papa als mama. Dit windlicht is te versieren in de stijl van papa of mama: je kunt de hobby s terug laten komen in de decoratie van het windlicht. En wat is er nu mooier om bij de zwoele zomeravonden een prachtig windlicht van je kind op tafel te hebben staan?

83 Materialen: * IJzerdraad (ik heb vooraf afgemeten rechte ijzerdraden gebruikt) * vliegerpapier * oude glazen potjes (groente/babyvoeding) * schaar/sterke lijm * waxinelichtje Uitvoering: Knip leuke figuurtjes die iets zeggen over jou of je vader of moeder. Maak ze niet te groot (eventueel even passen op de pot) Doe een klein beetje sterke lijm op de het vliegerpapier en plak dit op de pot. Druk het stukje goed aan. Wanneer je pot versierd is, laat je hem even drogen. Hierna vul je de pot tot de helft met zand. Vooral droog zand is erg mooi. Duw een waxinelichtje midden in de zandhoop een beetje erin. Controleer of hij stevig staat. Maak nu voorzichtig het ijzerdraad vast aan het potje. Dit is even een lastige klus. Draai het ijzerdraadje om de pot. Maak nu de ene kant vast door het uiteinde van het draad een keer tussen het draad door te steken. Maak nu het hengsel vast aan andere kant.

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Als navolging op de zak van Sinterklaas nu weer een leeractiviteit voor het stimuleren van de beginnende gecijferdheid: Hang het aantal kerstballen in de boom.

Nadere informatie

8 tips voor een low-budget kerstversiering!

8 tips voor een low-budget kerstversiering! 8 tips voor een low-budget kerstversiering! Helaas is de kerstperiode altijd zo kort, want wat is het toch genieten in een prachtig versierde klas of huis met alle kaarsjes aan.op veel scholen zijn materialen

Nadere informatie

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen:

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: Stempelboekje In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: op de afbeelding te klikken) (Download de stempelbladen door Het

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Digibordles kerst: splitsen

Digibordles kerst: splitsen Digibordles kerst: splitsen En hierbij een digibordles kerst voor groep 3: splitsen. Deze les is gericht op het splitsen van 8 kerstballen over 2 kerstbomen. Download digibordles: splitsen van 8 kerstballen

Nadere informatie

Voorschotbenadering bij kleuters

Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering richt zich vooral op het fonemisch bewustzijn van kleuters en heeft als doel om een kleuter al voor te bereiden op het leesonderwijs in groep 3. In

Nadere informatie

Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes

Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes Helaas zijn er in het pakhuis van Sint ook 2 kleine pietjes. Ze plagen alle pietjes door gekke dingen te doen, maar eigenlijk willen ze heel graag Sint helpen.

Nadere informatie

8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas

8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas 8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas Als jarenlange invaller had ik weinig of geen bemoeienis over de sintversiering in de klas. Elke leerkracht wil graag een gezellige sinterklaassfeer

Nadere informatie

Spelenderwijs leren in de rekenhoek

Spelenderwijs leren in de rekenhoek Spelenderwijs leren in de rekenhoek Vorig jaar had ik het plan al in mijn hoofd: er moest een rekenhoek komen in de klas. Helaas kwam het er toen niet van, maar dit jaar ontstond er een prachtige rekenhoek

Nadere informatie

Spelling: de verdubbelaar

Spelling: de verdubbelaar Spelling: de verdubbelaar De verdubbelaar: een spellingsregel waar veel kinderen moeite mee blijven houden. Natuurlijk kun je er achteraf extra oefeningen tegenaan gooien, maar waarom niet eens kijken

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Met deze rekenmemory oefen je het tellen en cijferherkenning. De rekenmemory is toegespitst op thema feest! Wat heb je nodig? schaar printer

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

Gooi een verhaal (groep 3/4)

Gooi een verhaal (groep 3/4) Gooi een verhaal (groep 3/4) Het Gooi een verhaal -spel is een leuke werkvorm om leerlingen helpen het creatief schrijven te ontwikkelen. Op verzoek heb ik een gooi een verhaalspel gemaakt voor de groepen

Nadere informatie

Gooi een verhaal (groep 3/4)

Gooi een verhaal (groep 3/4) Gooi een verhaal (groep 3/4) Het Gooi een verhaal -spel is een leuke werkvorm om leerlingen helpen het creatief schrijven te ontwikkelen. Op verzoek heb ik een gooi een verhaalspel gemaakt voor de groepen

Nadere informatie

CONNECT schrijfbordje

CONNECT schrijfbordje CONNECT schrijfbordje Bij CONNECT woordherkenning wordt er gebruik gemaakt van een schrijfbordje. Ik miste een leuk ontwerp hiervan, dus zelf hierbij zelf een connect schrijfbordje in elkaar gezet: Hoe

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel?

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel? Spelideeën bij Twister Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen

Nadere informatie

de doelentafel Wat is een doelentafel?

de doelentafel Wat is een doelentafel? de doelentafel Al eerder schreef ik over de doelentafel in mijn blog Leerdoelen zichtbaar maken in de kleuterklas Maar wat is een doelentafel nu precies? Waarom zou je een doelentafel gebruiken en met

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar.

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar. Pietjes versieren Op de verschillende scholen heb ik meegemaakt dat er workshopmiddagen of creamiddagen (of nog andere benamingen) gegeven worden. Uit ervaring weet ik dat het soms zoeken naar activiteiten

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen.

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Gezinsmoment week 5: Schijn jouw licht! Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Wat heb je nodig? Een zak waxinelichtjes (of nog veiliger voor de kleintjes: LED-waxinelichtjes,

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. Door middel van de nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van de gang van zaken in

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2016

Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Taaljournaal 2 Handleiding groep 6/7/8 Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema Sinterklaas. schrijven hun gedicht dan werkelijk voor de viering

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. In de nieuwsbrief vindt u informatie, tips om thuis te oefenen en de leerdoelen. Handig om

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen 1 Basisstof t/m 10 Lesdoelen De kinderen: kunnen hoeveelheden t/m ; kunnen een optelsom met voorwerpen t/m in de abstracte vorm noteren; kunnen werken met de rekentekens en. Materialen Klassikaal: Per

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2014

Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder.

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Op een kalme manier ben ik mijzelf rustig aan het voorbereiden voor een nieuw schooljaar. Maar ik besef mij ook dat mijn huis vol staat met materialen

Nadere informatie

Een vrolijke Feesttrein

Een vrolijke Feesttrein Een vrolijke Feesttrein Deze technologie les werkt vanuit de ontwerpcyclus met als hulpmiddel de ontwerpplacemat. Hij is geschikt voor groep 1 t/m 8. Per stap worden de niveau verschillen beschreven. De

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

Kwartetten met klinkers

Kwartetten met klinkers Kwartetten met klinkers Onderwerp Woorden met een korte of lange klank die bestaan uit een of twee klankgroepen. Doel De kinderen leren het verschil tussen een korte en een lange klank. Ze leren dat ze

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van januari. Nieuws uit de groep: Bij rekentuin staan scores bij elk tuintje. Bij een gemiddelde score halen de kinderen in groep

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Nieuws uit groep 3. 7 juni Beste ouders,

Nieuws uit groep 3. 7 juni Beste ouders, Beste ouders, In de laatste weken zijn veel toetsen afgenomen. Iedere keer blijkt weer dat de LOVS-toetsen voor een heleboel kinderen behoorlijk pittig zijn. De vraagstelling is anders, de opdrachten zijn

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Meedoen met het Sinterklaasjournaal

Meedoen met het Sinterklaasjournaal Beste leerkracht, Het grootste kinderfeest van het jaar komt er weer aan. Sinterklaas en zijn Pieten komen op zaterdag 15 november met de stoomboot aan in Gouda. Het Sinterklaasjournaal is er natuurlijk

Nadere informatie

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van... Routeboekje bij Alles telt Groep 3 Blok 1 Van... Groep 3 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 3A 2 1 Weer naar school. meedoen JJ LB 3A 2 2 Kijk en vertel. meedoen JJ GM 3 3.1 GM 3 3.2 LB 3A 3 3 Hoeveel

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Nieuwsbegripfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Nieuwsbegripfilmpje bekijken Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Nieuws uit groep 4 december 2014

Nieuws uit groep 4 december 2014 De tweede periode van dit schooljaar zit erop. Ook in deze periode hebben we weer veel geleerd en gedaan. We hebben genoten van de lessen rondom herfst, de spannende tijd van Sinterklaas en een fijne,

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie