Opdracht 1. A: Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht 1. A: Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant."

Transcriptie

1 Workshop Marketing

2 Level 1: Onderzoeksopzet 4p s, formuleren probleemstelling +informatiebehoefte Opdracht 1. A: Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Restaurant Jezsebels in Zaltbommel. - Demografisch: Voor vrouwen die lekker een avondje met vriendinnen willen wegzakken in de lounge met lekkere hapjes en drankjes. Leeftijd: 30 tot 50 jaar. - Geografisch: Uit de omgeving van Zaltbommel. - Economisch: De vrouwen hebben een normaal inkomen. Het is daar niet goedkoop, maar ook niet super duur. - Cultureel: n.v.t. Er wordt geen onderscheid gemaakt in nationaliteit en geloof. - Psychografisch: Dagelijks overdag hard werken, en s avonds lekker houden van een borrel met vriendinnen. Houden van gezelligheid. Ook om even snel wat te eten komen ze langs. Ze willen klasse uitstralen. Het zijn sociale types. - Koopmotieven: Omdat je er makkelijk even snel een hapje kan eten of drinken. Snelle service, en is makkelijk te bereiken. Een leuke en gezellig en comfortabele sfeer. Waar mensen zich op hun gemak voelen. B: Voeg een Google- maps foto toe en omcirkel in de afbeelding uit welk geografisch gebied de klanten zullen komen.

3 C: Bestudeer onderstaande afbeelding over Fixodent en beschrijf de segmentatiecriteria voor Fixodent kleefpasta. - Demografisch: Oudere mensen die een kunstgebit hebben. Wonen of alleen of nog met een partner. Leeftijd: 70 jaar of ouder. - Geografisch: n.v.t. Je kan het gewoon thuis bestellen, dus maakt niet uit waar je woont. - Economisch: Voor mensen met lage inkomsten, want het product is niet duur. En hebben dus weinig te besteden, hebben geen baan meer. Moeten het dus doen met het pensioen. - Cultureel: Nee want, zowel andere nationaliteiten als Nederlanders kunnen een kunstgebit nodig hebben. - psychografisch: Houden van lekker eten, vinden het fijn als er geen eten blijft plakken onder het kunstgebit. Dat het werkt zoals het tandpasta zou werken met een gewoon gebit. - Koopmotieven: De doelgroep zou het product kopen omdat, het kunstgebit beter blijft zitten en er geen stukjes voedsel blijft plakken onder het kunstgebit. En dat al het eten weer gewoon goed te proeven is. D: Wat is de verbinding tussen het segmentatiecriterium koopmotieven en de USP s van een product? Zodat het kunstgebit beter te gebruiken is en dat de doelgroep weer meer kan proeven en eten zonder dat er eten onder het kunstgebit blijft zitten. E: Wat is het gevaar voor bedrijven als ze zich te veel gaan richten op de kopersgroep in plaats van de doelgroep? Dat de doelgroep die ze willen trekken er juist niet op af komt. En het imago ook heel anders wordt dan ze hadden gewild. F: Als je moet kiezen: welke van de segmentatiecriteria zou voor Marketing vaak het meeste van belang zijn? Ik denk dat het segmentatiecriteria demografisch het vaakste word gebruikt in het vak Marketing. Omdat alle criteria toch wel draait om welke doelgroep je trekt. En je jezelf altijd moet blijven afvragen of je doelgroep nog wel klopt. G: Koopt een consument meer op basis van gevoel of verstand? Leg uit wat dit betekent voor Marketing. Ik denk op gevoel, omdat mensen buiten Marketing niet bezig zijn met hoe alles bedoeld is. Maar meer bezig zijn met wat ze willen dan denken wat de Marketing wilt bereiken met hun aankoop. Zoals bij een schoenenzaak, mensen kijken vaak niet hoe een verkoper de schoenen verkoopt maar kijkt naar hoe die zich bij het product voelt, wat voor gevoel het geeft. De verkoper geeft alleen een extra zetje. H: Waarop baseert een kledingwinkel welk assortiment zij verkoopt? Op de doelgroep die ze willen trekken.

4 Opdracht 2. Onderzoeksopzet A: Geef aan welke argumenten in het artikel aangeven wat het probleem van het product/ bedrijf is. - De IPhone is te duur voor de Aziatische landen. - Apple krijgt geen toestemming van India om goedkope toestellen te verkopen. - Er is geen meerwaarde. - Geen echte reden om een IPhone te kopen. - Je wacht liever op het nieuwere model. (nieuwe modellen komen te snel). B: Beschrijf het commerciële probleem voor het product/bedrijf. Ze maken een duurdere telefoon dan de concurrent, maar de telefoon kan niet echt iets meer dan de andere telefoons. C: Beschrijf op welke markt dit bedrijf actief is. - Productcategorie: mobiele telefoons, speciality goods. - Behoefte van de doelgroep: de status van netheid en sjiek. Zich onderscheiden. - Geografisch gebied: Azië D: Formuleer de probleemstelling voor dit bedrijf als je een marktonderzoek zou gaan uitvoeren. Wat kunnen we doen om te zorgen dat de mensen in Azië de IPhone meer kopen. E: Formuleer minstens 2 deelvragen per onderwerp. De doelgroep: - Hoeveel wil de Aziatische doelgroep nou wel voor de IPhone betalen? - Welk kenmerk zou de IPhone voor Aziatische mensen wel aantrekkelijk maken? De concurrentie: - Wie zijn nou eigenlijk de concurrenten? - Wat zijn plannen van de concurrenten? F: Geef per deelvraag aan of je antwoord kunt geven door middel van deskresearch en/ of fieldresearch. - Fieldresearch - Fieldresearch - Deskresearch - Fieldresearch

5 Bronnen: file:///c:/users/user/dropbox/joy/leerjaar%202/'verkoop%20iphone%20se%20tijdens%20eers te%20weekend%20valt%20tegen'.htm file:///c:/users/user/dropbox/joy/leerjaar%202/tegenvallende%20iphone%20verkopen%20vo or%20apple%20in%202016%20-%20iphoneverkopen.nl.htm opdracht 3. A: Bron 1: Tot welke omgevingsfactor hoort de bron? De omgevingsfactor economische invloed. Wat is de conclusie uit de bron? Dat het aantal winkels en de markt vanaf 2007 alleen nog maar daalt. Welke invloed heeft de gevonden conclusie op jouw bedrijf? Dat de aankoop van audio, video en games software waarschijnlijk minder is. En minder wordt gekocht. En de vraag is of je in die stad dan nog wel in die branche moet investeren. Bron2: Tot welke omgevingsfactor hoort de bron? Tot de omgevingsfactor technische invloed. Wat is de conclusie uit de bron? Dat Microsoft een nieuw product aangekondigd namelijk de Xbox One. Een Xbox One is een product met ongeveer alles erop en er aan. Een compleet nieuw product. Welke invloed heeft de gevonden conclusie op jouw bedrijf? Dat nu er een nieuw product aangekondigd wordt waar je in principe alles mee kan, de kans dat mensen dingen los zouden komen kleiner wordt. En onze markt zou afnemen. Dat ons bedrijf hier snel een antwoord op moet vinden. Bron 3: Tot welke omgevingsfactor hoort de bron? De bron is een sociale- culturele omgevingsfactor. Wat is de conclusie uit de bron? Dat Facebook ondanks dat het met 3 procent is afgevlakt toch nog steeds een van de grootste gebruikte social media is. Youtube en facebook zijn veruit de grootste platformen. Maar dat ook Twitter een hele belangrijke is en dat LinkeIn ook een grote aan het worden is. Welke invloed heeft de gevonden conclusie op jouw bedrijf? Dat mensen door middel van onder andere Facebook, dingen interessant vinden. En het op die

6 manier makkelijker gaan kopen. Het zou voor mijn bedrijf betekenen dat we ook via Facebook zouden moeten communiceren met de klant om ze betrokken te houden bij onze winkel. Zowel op Facebook, Youtube, Twitter en LinkedIn een actieve marketingstrategie moeten gaan maken voor onze producten. Bron 4: Tot welke omgevingsfactor hoort de bron? De bron hoort bij de omgevingsfactor demografische invloed. Wat is de conclusie uit de bron? Dat er in 2012 het meeste mannen en vrouwen in de leeftijd 30 tot 40 jaar waren. En in 2013 het 10 tot 20 en 20 tot 30 jaar is gestegen. Dus dat de mannen en vrouwen tussen de 30 tot 40 jaar gedaald is vergeleken met in Welke invloed heeft de gevonden conclusie op jouw bedrijf? Het heeft voor de game industrie niet zoveel invloed omdat vooral jongeren gamen, dus dat de markt in 2013 zou toenemen. B: De stad Zaltbommel Website gemeente Zaltbommel (2016). Gemeente Zaltbommel: Woningbouwprojecten. Geraadpleegd op 11 september, 2016 van ingbouwprojecten C: Demografische: Vraag 1: - wonen er vooral jongere of oudere mensen in Woensel? Bron1: Inwonersaantal 36211% leeftijdsopbouw ouder dan 65 jaar 22% (Maatschappelijke steunsystemen, 2010). Maatschappelijke steunsystemen: Demografische gegevens Eindhoven Woensel west en zuid. Geraadpleegd op 11 september 2016, van Conclusie: er wonen niet heel veel oudere in Woensel. Invloed: positieve Bron 2: Woensel noord inwoners bevolkingsdichtheid van inwoners per vierkante km.

7 mannen en vrouwen. Leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is met 29% het grootste (Bureau voor statistiek, 2016). Oozo: Wetenswaardigheden, cijfers en statistieken over de wijk Stadsdeel Woensel-Noord in Eindhoven. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van Woensel zuid inwoners bevolkingsdichtheid inwoners per vierkante km mannen en vrouwen. Leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is met 21% het grootste. (Bureau voor statistiek, 2016). Oozo: Wetenswaardigheden, cijfers en statistieken over de wijk Stadsdeel Woensel-Noord in Eindhoven. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van Conclusie: van alle inwoners in Woensel noord en zuid is de leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar het grootste. Invloed: op korter termijn tussen nu en 20 jaar kan het positief zijn omdat die mensen hoge kosten gaan hebben, veel prothese en gebitten en kronen. Maar op langere termijn daalt het aantal cliënten. Vraag 2: - wat zijn de gezinssituaties? Bron 1: Woensel noord huishoudens 44% ongehuwd 42% gehuwd 9% gescheiden 5% verweduwd met kinderen 36% zonder kinderen 31% 1 persoonshuishouden 34% (Bureau voor statistiek, 2016). Oozo: Wetenswaardigheden, cijfers en statistieken over de wijk Stadsdeel Woensel-Noord in Eindhoven. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van Conclusie: Dat de meeste mensen ongehuwd zijn, en er zijn niet zoveel kinderen. Invloed: op korter termijn tussen nu en 20 jaar kan het positief zijn omdat die mensen hoge kosten gaan hebben, veel prothese en gebitten en kronen. Maar op langere termijn daalt het aantal cliënten. Het heeft weinig zin om je te specialiseren in beugels.

8 Woensel zuid inwoners 56% ongehuwd 29%gehuwd 9%gescheiden 6%verweduwd met kinderen 20% zonder kinderen 24% 1 persoonshuishouden 56% (Bureau voor statistiek, 2016). Oozo: Wetenswaardigheden, cijfers en statistieken over de wijk Stadsdeel Woensel-Noord in Eindhoven. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van Conclusie: idem zie hier boven. Invloed: idem zie hier boven. Bron 2: Adres met 1 volwassene Adres met 2 volwassenen zonder kind(eren) Adres met 1 volwassene met kind(eren) Adres met 2 volwassenen met kind(eren) Overige adressen 276 (CBS, 2016). Eindhoven in cijfers: Buurt in cijfers: Woenselse Heide. Geraadpleegd op 12 september, 2016, van Conclusie: adressen met 1 volwassen is het grootste, en dat ondersteund de informatie hierboven dat er weinig kinderen zijn. Invloed: idem zie hier boven.

9 Economische: Vraag 1: - is er veel werkeloosheid? Bron 1: Laag opleidingsniveau 26.9% Werksituatie: Niet werkende of werkzoekende 3% In de bijstand 3% (Maatschappelijke steunsystemen, 2010). Maatschappelijke steunsystemen: Demografische gegevens Eindhoven Woensel west en zuid. Geraadpleegd op 11 september 2016, van Conclusie: nee er is niet veel werkeloosheid, is maar 3%. Invloed: het is positief omdat: mensen toch wel naar de tandarts gaan. Bron 2: Werkeloosheid in Woensel is ruim beneden het gemiddelde. (Eugène Tjoa,2016). Buurtthermometer: Buurtthermometer. Geraadpleegd op 12 september, 2016, van Conclusie: er is dus weinig werkeloosheid, veel mensen hebben dus een baan. Invloed: positief, idem. Vraag 2: - wat is het gemiddelde inkomen van de inwoner? Bron 1: persoonlijk inkomen per inkomensontvanger (x1000 euro) 31,7 besteedbaar huishoudeninkomen (x1000 euro) 35,2 (CBS, 2016). Eindhoven in cijfers: Buurt in cijfers: Woenselse Heide. Geraadpleegd op 12 september, 2016, van Conclusie: er is een behoorlijk inkomen in Woensel. Invloed: positief, mensen zullen daarom makkelijk een bezoek aan de tandarts brengen. Bron 2: Werkzame personen (zonder uitzendkrachten) oud Woensel Woensel zuid Potentiele beroepsbevolking jarige oud Woensel Woensel zuid

10 Niet werkende werkzoekenden oud Woensel 531 Woensel zuid Gemiddeld persoonlijk inkomen per inkomst ontvangers x 1000 euro) oud Woensel. Woensel zuid 25.9 Gemiddeld besteedbaar huishoudensinkomen x 1000) oud Woensel. Woensel zuid 26.9 (Gemeente Eindhoven, 2013). Gemeente Eindhoven: Buurt in cijfers oud Woensel. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van Conclusie: er is voldoende inkomen, er zijn niet veel mensen die geen werk hebben. Invloed: idem Sociaal- culturele: Vraag 1: - maakt de doelgroep veel gebruik van social media? Vraag 2: - is social media een belangrijk aspect om mensen te kunnen bereiken? Voor een tandarts die de markt op wil en een nieuwe bedrijf wilt starten, heb ik onder de omgevingsfactor sociaal- culturele gekeken of er door de bewoners van Woensel veel gebruik gemaakt word van social media, maar helaas kan ik niks onder deze omgevingsfactor vinden. wat een uitslag geeft over de vragen, voor verder onderzoek op de vraag over het gebruik van social media. Had ik de vraag over hoe belangrijk social media is voor de Woenselse inwoners. Omdat het als tandarts wel handig is om te weten of de inwoners van de stad veel omgaan met social media. Om te weten of je er als tandarts gebruik van kan maken om klanten te werven. Technologische: Vraag 1: - is het internet goed genoeg voor een tandarts bedrijf? Bron 1: Woensel noord heeft glasvezel. (Reggefiber, 2016)Waar komt glasvezel? Eindhoven. Geraadpleegd op 16 september, 2016, van Conclusie: ja, in Woensel noord. Kan je als tandarts goed gebruik maken van internet. Invloed: positief, goed internet en goed werkend apparatuur. Bron 2: Woensel loopt voorop met internet, maar het kan nog steeds beter: (Eindhovens dagblad, juli 2016)Eindhovens Dagblad: slimme stad Eindhoven is niet op de toekomst voorbereid. Geraadpleegd op 16 september, 2016, van Conclusie: idem

11 Invloed: idem Vraag 2: - zit er een tandtechnicus in de buurt? Bron1: Er zitten twee tand technici in Woensel. (Googlemaps, 2016). Googlemaps: Tandtechnici Woensel. Geraadpleegd op 16 september, 2016, van 8#q=tandtechnicus%20woensel Conclusie: dat is goed voor nieuwe ontwikkelingen. Invloed: positief, omdat je makkelijk snel ter plekke bent bij een technicus. Bron 2: in Woensel zitten 2 technici. (detelefoongids, 2016). Telefoongids: Kunstgebit in Eindhoven en omgeving. Geraadpleegd op 16 september, 2016, van Conclusie: in Woensel kun je voor je kunstgebit terecht. Invloed: positief, handig als tandarts. Ecologische: Vraag 1: -hoe is de ecologische invloed in Woensel? Vraag 2: - denkt de doelgroep ecologisch? Deze vraag over ecologische invloed heeft voor de tandarts geen invloed. Ook de grondstoffen die komen van de groothandel in Nederland. Er zitten geen ingewikkelde ecologische aspecten aan. een tandarts die zich specialiseert op het gebied van ecologie, en geen amalgaam wilt gebruiken dan is het fijn als de buurtbewoners ook helemaal voor het milieu gaan. Politiek- juridische: Vraag 1: - zitten er veel tandartspraktijken in Woensel? Bron 1:

12 Er zitten acht tandartspraktijken in Woensel. (Google Maps, 2016). Google Maps: Aantal tandartspraktijken Woensel. Geraadpleegd op 11 september, 2016, van 3z/data=!3m1!4b1 Conclusie: er is best veel concurrentie in Woensel. Invloed: negatief, want dan moet je gaan concurreren. Bron 2: Als je gaat tellen zie je zeven tandartsen in Woensel. (Telefoongids, 2016). Telefoongids.nl: tandarts Eindhoven. Geraadpleegd op 12 september, 2016, van Conclusie: idem Invloed: idem Vraag 2: - wat kan de gemeente voor me doen als ik me vestig? Bron1: De gemeente kan je helpen als je een bedrijf begint: (gemeente Eindhoven, 2016) gemeente Eindhoven: Overzicht financiële regelingen. Geraadpleegd op 16 september, 2016, van Bron 2: Er is geen tweede internet bron, de enige manier om nog meer informatie te krijgen. Is door zelf naar de gemeente te gaan. D: E: Hoefde we niet te maken. F:

13 Bron: Kansen en bedreigingen Rabobank De consument is mondiger en machtiger dan ooit. Social media hebben een grote invloed op de keuze van de consument en de detaillist moet open staan voor feedback; Gamification bij de inzet van sociale media blijkt zeer effectief te zijn; De ondernemer moet zich weten te onderscheiden, bijvoorbeeld door een duidelijke doelgroepkeuze, uniek assortiment, gemak, service, beleving en kwaliteit of door aan te sluiten bij een samenwerkingsverband; Kennis over de klant, zijn koopgedrag en smaakvoorkeuren is, evenals de vaardigheid om deze kennis ( big data ) om te zetten in nieuwe, relevante, op maat gesneden proposities ( smart data ); De consument laat zich niet meer labelen en vertoont een wisselend (hybride) consumentengedrag; Producenten stappen steeds vaker, veelal online, in het directe verkoopkanaal; De ontwikkeling van werkloosheid, koopbereidheid, cao-lonen, economische groei/krimp (salarissen, huizenprijzen, aandelenmarkten) en de inflatie beïnvloeden het consumentenvertrouwen in sterke mate en dus ook de groeimogelijkheden van de detailhandel; De toetredingsdrempel is laag en de concurrentie is dan ook fors. Hierdoor is de prijsconcurrentie in de sector groot; Inspelen op trends vereist middelen en kennis. Samenwerking in de keten en/of met andere ondernemers speelt een steeds belangrijkere rol. Mijn woorden Door facebook en door ander social media wordt bepaald wat de consument kiest. Er moet geluisterd worden naar de consument. Door te spelen met social media helpt het de verkoop. Je moet goed onderscheiden van de rest. Door een helder beeld te geven aan de consument. Ken je klant, weet waardoor die jou producten zou kopen. Zodat de producten goed bij jou doelgroep past. Laat zich niet zomaar iets verkopen, en ook veranderd die steeds van voorkeur. Ze kopen sneller op internet. Mensen hebben weinig geld, daarom gaan ze niet veel kopen. Er komen makkelijk nieuwe concurrenten bij. Dus je kan niet heel duur zijn. Meegaan met de tijd, je moet snel zijn en dat kan alleen als je samenwerkt met andere uit verschillende winkels die dezelfde doelgroep hebben. G: Bron: Voorzichtig economisch herstel in 2016, maar fundamentele veranderingen blijven Voor 2016 verwacht de Rabobank een volumestijging van ongeveer 2,2% vergeleken met De omzet zal zich naar verwachting stabiliseren. De detailhandel moet zich aanpassen aan een situatie waar alles en iedereen aan elkaar verbonden is. Het consumentenvertrouwen neemt toe en er is sprake van economisch herstel. Veranderend koopgedrag als gevolg van sterk toegenomen technologische mogelijkheden, de komst van internationale concurrentie en een verdere branchevervaging zorgen echter op middellange termijn wel voor verdere verslechtering van de retail. Teveel retailers hebben niet of te laat gereageerd, waardoor de achterstand tot de early adopters en nieuwkomers (te) groot is. Een inhaalslag is vaak niet mogelijk als gevolg van ontbrekende ondernemerskwaliteiten of traditionele bedrijfsvoering. Ook is de financiële slagkracht beperkt en uitgehold door de crisis. Voor kleinere spelers zijn er nog veel onbenutte kansen op het gebied van samenwerking. Omzet gegevens in het geel. Het blijkt een kans te zijn dat de economie zich hersteld, maar op langere termijn ziet het er niet gunstig uit.

14 H: Opdracht 5: A: Het opbouwen van de vragen door ze in groepjes in te delen. - A: basisgegevens doelgroep (leeftijd, geslacht etc) - B :algemene vragen(waar, hoe vaak, bestedingen) - C: specifiek over de winkel (tevredenheid, hoe vaak, wat (eten) B: - Hoe vaak ga je op stad in Den Bosch? A: niet D: 2x per maand. G: meer dan 2x per week. B: minder dan 1x per maand. E: 1x per week C: 1x per maand F: 2x per week - Wat vind je van het uiterlijk van deze winkel? 1= niet aantrekkelijk 4= aantrekkelijk Hoe belangrijk zijn de onderstaande aspecten voor een bioscoop? 1= niet belangrijk 4= belangrijk A: comfortabele stoelen B: geen lange wachtrij C: grote van het scherm In hoeverre vind je de onderstaande filmgenres interessant? 1- niet interessant 4= interessant A: Horror

15 B: Romantische C: Komedie D: Thriller E: Actie C: - Wat vindt u van de volgende aspecten van dit evenement? - Wat vindt u van de smaak van het product? - // D: 1. wat is uw leeftijd? A: 0-19 jaar D: 60 + B: jaar C: jaar 2. Deze vraag is goed. 3. Hoe vaak gaat u sporten? A: nooit D:2x per maand G: meer dan 2x per week B: minder dan 1x per maand E: 1x per week C: 1x per maand F: 2x per week 4. Welke sport beoefent u? A:Geen D: Basketbal G: Voetbal B: Hockey E: Zwemmen H: Anders, namelijk: C: Tennis F: Volleybal

16 5. Vindt u dat er genoeg sportfaciliteiten zijn in Groenstad? 1= veel te veel 4= veel te weinig Wat vindt u van de sportvoorzieningen voor bejaarden? Zeer slecht Zeer goed 7. Vindt u dat het zwembad geschikt is voor kinderen? Slecht goed 8. Hoe vaak gaat u gebruik maken van het nieuwe squashcentrum? A: nooit D:2x per maand G: meer dan 2x per week B: minder dan 1x per maand E: 1x per week C: 1x per maand F: 2x per week 9. Deze vraag kan je niet stellen. 10. Heeft u voldoende informatie gekregen over dit plan? Slecht goed Opdracht 6: Ik ben Joy Taconis, ik doe een onderzoek over HTC telefoons. Wij als HTC verkopers horen graag wat u vind van HTC telefoons. Heel hartelijk dank voor uw medewerking. 1. Wat is uw leeftijd? A: 0-19 jaar C: jaar B: jaar D: Wat is uw geslacht? Man /Vrouw

17 3. Wat voor merk smartphone heeft u? Als u geen telefoon heeft ga dan door naar het einde van de enquête. A: Geen D: HTC H: Anders, namelijk B: Samsung E: Huawei C: IPhone F: LG 4. Is de smartphone voor zakelijk of privé? A: Zakelijk B: Privé 5. Na hoelang wisselt u uw smartphone in voor een ander? A: Eens in de 3 jaar B: Eens in de 2 jaar C: Een x per jaar D: Meer x per jaar. 6. Hoe belangrijk vindt u de volgende aspecten van een smartphone? 1= niet belangrijk 4= zeer belangrijk A: Prijs E: Formaat telefoon B: Scherm F: Tijd van uitgave C: Camera G: Merkbekendheid D: Snelheid H: Geluid Wat zorgt ervoor dat u de smartphone koopt? 0 Goede verkoop 0 Social media 0 Reclame 0 Anders, namelijk.. 0 Mond tot mond reclame 8. Wat besteedt u gemiddeld aan een smartphone? A: 0 tot 49 E: 500 tot 699 B: 50 tot 99 F: 700 tot 899 C: 100 tot 299 G: 900 tot 1999 D: 300 tot Bent u bekend met het merk HTC? Zo niet, ga door naar vraag 11 A: Ja B: Nee

18 10. Wat is uw merkbeleving met HTC? niet goed goed 11. Zou u het overwegen een HTC te kopen? A: ja B: nee Opdracht 7 A: Met een SWOT analyse onderzoek je de toekomstmogelijkheden van een organisatie in de omgeving waar de organisatie is. Het geeft een onderneming inzicht in de huidige situatie waarin men actief is. Het staat voor: S: strengths (kijk je naar de sterktes van een onderneming). W: weakness (staat voor zwaktes binnen een onderneming). O: opportunities (kansen). T:treaths (bedreigingen). B:

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND 1 INTRODUCTIE Retailers worden op dit moment meer dan ooit gedwongen bestaande business

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel non-food De detailhandel levert goederen (zowel nieuw als tweedehands) direct aan particulieren. Deze goederen zijn niet in de eigen onderneming vervaardigd. De sector Detailhandel non-food

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

2015 en verder Fundamentele veranderingen

2015 en verder Fundamentele veranderingen 2015 en verder Fundamentele veranderingen Gemert, 15 januari 2015 Alexander Heijkamp, sectormanager retail @JAHeijkamp Introductie Agenda: Macro economische ontwikkelingen 2015 Veranderd consumentengedrag

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoenendetailhandel De schoenendetailhandel verkoopt schoeisel en aanverwante accessoires. De schoenenwinkels zijn globaal onder te verdelen in: zelfstandige samenwerkende schoenenzaken, discountzaken,

Nadere informatie

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook Open vragen 01 Visie/missie en marktomvang Bij de ontwikkeling van een visie en een missie speelt de vraag hoe de markten en de behoefte van de afnemers op die markten er uit zien, een belangrijke rol

Nadere informatie

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Omdat jouw bedrijf dat verdient. Omdat het je helpt om je doelstellingen te bereiken. Omdat het je richting geeft. Jouw communicatieplan maakt je boodschap helder,

Nadere informatie

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen;

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen; Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D MARKETINGPLAN Etiënne Deguelle A.CML01D Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Missie... 1 Visie... 1 Omschrijving doelen... 3 SWOT analyse... 4 Destep analyse... 5 Marketinginstrumenten... 4 Confrontatie matrix...

Nadere informatie

Marketingplan De Lekkerstejamm

Marketingplan De Lekkerstejamm De Lekkerstejamm Klas: CML01D Vak: Informatica 1 Inhoud 1. Doel 2. SWOT- analyse 3. Marketingdoelgroep 4. Marketingdoelstellingen 5. Marketingbudget 6. Marketinginstrumenten 2 1. Doel Het doel van mijn

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting door een scholier 1430 woorden 1 februari 2003 6,1 79 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Marketingbeleid. 5.1 Het

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing WC MARKETING BLOK 3 QUIZ Tafels leeg! Dus alleen een pen! Geen gebruik van laptops of mobieltjes! Antwoord op de formulieren en lever alles in! en niet spieken dus rechtuit kijken! anders ONVOLDOENDE AGENDA

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie Marktonderzoek Instagram pagina Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie 1. Waarom een marktonderzoek? 2. Mijn onderzoeksvraag 3. Enquête 4. Concurrentieanalyse 5. SWOT-Analyse 6. Conclusie

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou?

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? INHOUD! Introductie! Begrijp je doelgroep! Onderscheiden ten opzichte van de concurrentie! Jouw verhaal INTRODUCTIE Storen of helpen? INTRODUCTIE

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

Welkom Introductie Netwerk Member programma

Welkom Introductie Netwerk Member programma Welkom Introductie Netwerk Member programma 2014 - november - versie 1 1 DEEL 1 Wie is MOBICROSS? DEEL 2 MOBICROSS doet het anders DEEL 3 Het Netwerk Member programma DEEL 4 Het Netwerk Member Commissie

Nadere informatie

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015 De stand van retail in Nederland woensdag 16 september 2015 Founder en Directeur Retaildenkers.nl Wie is Rupert? verbinder Inspiratie storytelling Marketing ondernemersboeken Klant centraal retaildeskundige

Nadere informatie

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht 2 Een leerrijke oefening om te achterhalen hoe je het verschil kan maken met je concurrenten, is een SWOTanalyse van je merk. Daarbij neem je de sterktes

Nadere informatie

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Boodschappen doen In de Toekomst 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Inleiding Doelstellingen Schetsen scenario s ondernemer Ontwikkelingen in kaart brengen Kansen in kaart brengen Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

MARKETINGKAARTEN. InnoValor, Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten

MARKETINGKAARTEN. InnoValor, Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten MARKETINGKAARTEN Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten Marketingkaarten De Marketingkaarten helpen je te bepalen wat nodig is om jouw bedrijf zo goed mogelijk in beeld te brengen bij je klanten.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Als je moet kiezen welk plaatje je op je cijferlijst zou willen hebben,

Nadere informatie

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018 CONCURRENTIEANALYSE Gebruik van de tool Template Voorbeeld Concurrentieanalyse De Concurrentieanalyse helpt je om je concurrentie te begrijpen. Het biedt ondersteuning bij het vinden van je unieke positie

Nadere informatie

IP72 Brabants Dagblad. Analyse

IP72 Brabants Dagblad. Analyse IP72 Brabants Dagblad Analyse 01 Organisatie Bij Brabants Dagblad BV werken ongeveer 400 personen, waarvan bijna de helft bij de redactie, 100 bij advertentie-exploitatie, 70 bij oplage en 30 bij overige

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

Internet: alles wordt anders

Internet: alles wordt anders Internet: alles wordt anders Prof Dr C.N.A. Molenaar Twee miljoen winkelmeters in de stad gaan verdwijnen De komende zeven jaar krimpt het winkeloppervlak in stedelijke gebieden sterk. In totaal zal er

Nadere informatie

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse:

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse: DESTEP analyse De DESTEP analyse is een model dat veel gebruikt wordt bij het maken van een externe analyse van een bedrijf. De DESTEP analyse behandelt de macro-economische factoren. Hier kan een bedrijf

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld MARKETING MIX Gebruik van de tool Template Voorbeeld Marketing Mix De Marketing Mix helpt je om na te denken over hoe (potentiële) klanten je product of dienst kunnen kopen. Met deze tool denk je na over

Nadere informatie

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE PESTLE helpt je om de invloed van je omgeving op je bedrijf te analyseren. Er zijn zes factoren die jouw bedrijf beïnvloeden. Factoren kunnen politiek,

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Marketingomgeving Deel 1 Deel 2 Markten Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Principes van marketing - Hoofdstuk 4 2 Leerdoelen 1. Aangeven welke krachten

Nadere informatie

Marketingbeleid AFDELING

Marketingbeleid AFDELING 2 Marketingbeleid AFDELING meerkeuzevragen juist-onjuistvragen opdrachten MARKETINGBELEID - Afdeling 2 27 21 marktgericht ondernemen meerkeuzevragen 2.1 1 Welke bewering over industriële marketing is juist?

Nadere informatie

Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde. Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk

Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde. Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk Externe Analyse Interne Analyse Kansen en Bedreigingen Strategische

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011)

Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011) Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011) De detailhandel heeft het moeilijk. Daar waar voor veel sectoren geldt dat vooral de economische

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Case 4: Consultancy KC Tennis

Case 4: Consultancy KC Tennis Case 4: Consultancy KC Tennis Projectgroep 6 Jordy Bakker Bas Heijnen Bart Janssen 21 april 2015 Arlon Biemans 1 Inhoudsopgave 1. Hoofddoel: Analyse m.b.t. strategie... 3 1.1 Verschillen doelgroep online

Nadere informatie

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP EXTERNE ANALYSE LET OP: analyseren = onderzoeken = objectief beschrijven = zonder oordeel, zonder advies,

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Automotivescan De Automotivescan 2014 is 464 x ingevuld: 4 van de respondenten heeft een merk-garagebedrijf en 5 is universeel. 71% heeft een

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Surf Plank. Doe jij offline? Doen wij online. made with

Surf Plank. Doe jij offline? Doen wij online. made with Surf Plank Doe jij offline? Doen wij online. made with Inhoud 1. Wat doe jij? 2. Wat doen wij? 3. Hoe werken wij? 4. Wat kost dat? 5. Referentie 6. Maak een afspraak Wat doe jij? De meeste bedrijven beginnen

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010 NEXT WEB 2010 Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder 1.060 respondenten, April 2010 2 Gemiddeld is men 16 uur/week online Mannen zijn meer online dan vrouwen [18 uur

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Even voorstellen Jouw ondernemings Alles op een rij zetten Vandaag 1. Introductie 2. Het ondernemings a) Ondernemer b) Onderneming c) Financiën 3. Zelf aan

Nadere informatie

https://insights.abnamro.nl/branche/kledingwinkels/ Laatste update:: 20 mei 2016

https://insights.abnamro.nl/branche/kledingwinkels/ Laatste update:: 20 mei 2016 Page 1 of 6 Laatste update:: 20 mei 2016 Page 2 of 6 Kledingwinkels De detailhandel in kleding omvat winkels in dames- en/of herenbovenkleding, baby- en kinderkledingzaken, bodyfashion (lingerie) en gemengde

Nadere informatie

De 10 onmisbare ingrediënten

De 10 onmisbare ingrediënten De 10 onmisbare ingrediënten Ingrediënten om meer te verdienen met video door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl 06-15

Nadere informatie

Ondernemingsplan tandarts

Ondernemingsplan tandarts Uw eigen praktijk starten Ondernemingsplan tandarts Stel nu zelf uw ondernemingsplan op Heeft u vragen? Ga naar abnamro.nl/medici of bel 088 388 97 77. Inhoud 1 Samenvatting 3 2 De zorgondernemer 3 2.1

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN

11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN 11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN Je hebt een bedrijfspagina op Facebook nodig om te kunnen adverteren. Ruim 90% van de Nederlanders tussen de 14 en 80 jaar zit op Facebook. Een Facebookpagina

Nadere informatie

Onderzoek: Privacy, belangrijk of niet? Publicatiedatum: 17 oktober 2016

Onderzoek: Privacy, belangrijk of niet? Publicatiedatum: 17 oktober 2016 Onderzoek: Privacy, belangrijk of niet? Publicatiedatum: 17 oktober 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

Wat was uw brutomarge in 2013? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet.

Wat was uw brutomarge in 2013? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet. Horecascan deelnemer: 1024669 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Horeca in beeld Met dank aan het mooie weer, het Wereldkampioenschap voetbal en het verbeterde consumentenvertrouwen zit

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Strategisch beleidsplan 2013-2015 Een scherpe koers WAAROM EEN NIEUW BELEIDSPLAN? Oude beleidsplan loopt van 2010 t/m 2013

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Toelichting Lean Canvas 1.0 & 2.0. Problem (Lilian)

Toelichting Lean Canvas 1.0 & 2.0. Problem (Lilian) Toelichting Lean Canvas 1.0 & 2.0 Problem (Lilian) De drie grootste problemen waren volgens ons: 1 Werkzoekende kunnen zich slecht profileren. 2 Werkzoekende kunnen zich moeilijk onderscheiden, omdat alle

Nadere informatie

Wat was uw brutomarge in 2014? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet.

Wat was uw brutomarge in 2014? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet. Retailscan Deelnemer: 1077387 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld De detailhandel is de afgelopen jaren hard getroffen door de economische crisis. Bovendien ging de

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten?

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? -OPLEIDINGEN Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist 10 Tips Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? Welkom bij AMV-Opleidingen! Nieuwe klanten aantrekken is voor elke mediator met een

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

In deze Mastertraining gaan we dieper in op de opgeslagen doelgroep.

In deze Mastertraining gaan we dieper in op de opgeslagen doelgroep. Hi ondernemer, Welkom bij je eenmalige Mastertraining! In deze mail laten wij jou weten wat de laatste ontwikkelingen zijn in Facebookland. Elke maandag versturen wij een Masterplan mail naar onze zilver

Nadere informatie

Opdrachten Social Media. Periode 1 deel 1

Opdrachten Social Media. Periode 1 deel 1 Opdrachten Social Media Periode 1 deel 1 Opdracht 1 Je werkt in tweetallen Kijk eerst welk profiel het beste bij jou past en werk alleen de opdracht voor dat profiel uit. Houd er rekening mee dat je later

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel WEBSHOP Geld verdienen met een online winkel Agenda 1. Online kansen 2. Waarom u en waarom nu? 3. Webwinkel starten 4. Aan de slag! 2 Online kansen 3 Online kansen Online consumentenbestedingen in miljarden

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een kritisch consument Geld genoeg? In deze opdracht ga je je eigen inkomsten vergelijken met leeftijdgenoten, je maakt een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna laat je zien hoe belangrijk reclame

Nadere informatie

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Iedere dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en veranderen de gewoonten van mensen. Trends en ontwikkelingen vind je dan ook in ieder werkgebied terug. Ook in de

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen

Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen Inleiding De kracht van consumenten en internet wordt steeds groter. Met de toenemende populariteit van digitale informatie wordt de rol van de verkoper beduidend

Nadere informatie

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online wereld over hoe je met een goede online Marketing Strategie kunt groeien. Gustavsson Marketing Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren 15 t/m 24 jaar Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. In samenwerking met: Auteurs: 3FM drs. Loes Turpijn, drs. Samantha Kneefel, drs. Neil van

Nadere informatie

Digitalisering in het mkb. Maart, 2019

Digitalisering in het mkb. Maart, 2019 Digitalisering in het mkb Maart, 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Aanleiding van het onderzoek 4 Omschrijving van het onderzoek 5 2. Resultaten 6 2.1 Vernieuwingen en veranderingen 7 2.2 Relatie met

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING INHOUD 1. Over SEO 2. Over Bloggen 3. Over Social Media 4. Over Email marketing 5. Over Google Adwords 6. Over Adverteren op Social Media 7. Over Affiliate

Nadere informatie