ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!"

Transcriptie

1 ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!

2 ONDERWERP EXTERNE ANALYSE LET OP: analyseren = onderzoeken = objectief beschrijven = zonder oordeel, zonder advies, zonder conclusie! WAAR GAAT HET MIS? 1.Velen van jullie schrijven de externe analyse toe naar het bedrijf. Bij een ontwikkeling die je noemt, bespreek je dan meteen de gevolgen voor de organisatie of leg je uit hoe de organisatie hier al op inspeelt. Maar als je dat doet, ben je dus eigenlijk weer bezig met een interne analyse! NIET DOEN DUS! Zie volgende pagina voor een paar voorbeelden. 2.Daarnaast geven veel studenten lijstjes met een opsomming van publieksgroepen of concurrenten. Een opsomming is GEEN analyse. Je moet een opsomming dus altijd toelichten! 3.Jullie copy-pasten complete teksten van websites van bijvoorbeeld organisaties en wikipedia. Soms zelfs zonder een bron te vermelden. In dat laatste geval is er sprake van plagiaat, ofwel fraude! Dit is dus NIET de bedoeling. Dus ook geen complete s in je analyse (leuk voor de bijlagen). Hoe dan wel: je raadpleegt bronnen en met die informatie schrijf jij je eigen, authentieke tekst! Als je iets letterlijk overneemt moet je op z n minst citeren. En altijd je bron vermelden!

3 ONDERWERP EXTERNE ANALYSE DON T Als je op demografisch gebied kijkt is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde leeftijd binnen TT Assen 46 jaar is. Dit zegt iets over de organisatie, dus hoort in de interne analyse. DO De Nederlandse bevolking vergrijst. De term vergrijzing wordt gebruikt om aan te geven dat het aandeel ouderen in de bevolking stijgt (wikipedia, 2012). Het groeiende aantal ouderen zorgt voor een stijging van de gemiddelde leeftijd. Vergrijzing heeft grote gevolgen voor de economie. Zo stijgen bijvoorbeeld de uitgaven van de overheid op het vlak van zorg en AOW uitkeringen (CBS, 2012). DON T Anno 2012 staat Europa in het teken van de crisis. Ons kabinet moet bezuinigen en mensen hebben minder te besteden*. Dit heeft ook gevolgen voor Festival Mundial, want mensen zullen minder snel geld uitgeven voor een kaartje. De eerste twee zinnen zouden goed zijn, als je de bron vermeldt in de lopende tekst (bij het *). De laatste zin hoort niet in een externe analyse thuis. Kom met cijfers over de uitgaven van de consument aan festivaltickets. Laat zien dat mensen hier minder aan besteden. Dus NIET toepassen op het bedrijf, en al helemaal niet formuleren als een aanname ( zullen ). DO De consumentenuitgaven aan vrij tijd en recreatie laten voor 2011 en 2012 een stijgende lijn zien vergeleken met 2010 (agentschap.nl, ).

4 ONDERWERP SWOT LET OP: de SWOT is als het ware een samenvatting van je interne en externe analyse. Hier staat dus GEEN NIEUWE INFORMATIE. WAAR GAAT HET MIS? 1.Vaak staan in jullie SWOT s ineens kansen en bedreigingen die in je hele analyse niet besproken zijn. Dat kan niet. Alle puntjes in je SWOT heb je al besproken in je interne en externe analyse. Dus GEEN NIEUWE INFO in je SWOT! 2.Jullie kansen zijn heel vaak geen externe factoren, maar factoren waar de organisatie zelf invloed op heeft! Nogmaals: kansen en bedreigingen zijn externe factoren waar de organisatie zelf GEEN INVLOED op heeft. Zie volgende pagina voor een paar voorbeelden. 3.Jullie vergeten iets te doen met de SWOT Een SWOT is namelijk niets meer dan een overzicht van je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Je moet nog wel besluiten met welke van deze punten je iets gaat doen in je strategie! Dus concludeer wat de analyse je heeft opgeleverd, stel vast tot welk inzicht je bent gekomen en bepaal dus je STRATEGISCHE UITGANGSPUNTEN. Nu mist het bruggetje van de analyse (+SWOT) naar de strategie! Zie volgende pagina voor een voorbeeld.

5 SWOT ONDERWERP DON T Kansen: Meer buitenlands publiek trekken. Nieuwe communicatiemiddelen inzetten. Inspelen op een oudere doelgroep. Stel jezelf bij elk punt de vraag: heeft de organisatie hier zelf invloed op? Dan moet je toegeven dat je overal JA op moet antwoorden. Kortom, dit zijn geen kansen of ze zijn niet geformuleerd als kansen! DO Kansen: De Belgische markt is nog verre van verzadigd en biedt mogelijkheden als afzetgebied. De technologische ontwikkelingen rondom sociale media en mobiel internet bieden veel nieuwe mogelijkheden om potentieel publiek te bereiken en het contact met bestaande klanten te intensiveren. Het aantal ouderen blijft de komende jaren groeien en vormt daarmee een interessante doelgroep voor de toekomst. Nogmaals: al deze punten moet je dan wel besproken hebben in je externe analyse. Objectief en onderbouwd met cijfers en bronnen! Voorbeeld: CONCLUSIE SWOT Uit de analyse is gebleken dat organisatie X er op dit moment nog niet in slaagt om de doelgroep studenten aan zich te binden. Door de vergrijzing wordt dit echter steeds belangrijker. Door meer gebruik te gaan maken van de mogelijkheden die sociale media en mobiel internet bieden, kan de organisatie zichzelf op dit vlak verbeteren. De strategie moet dan ook gericht zijn op het verbeteren van de communicatie met de huidige doelgroep met behulp van alle beschikbare moderne middelen.

6 ONDERWERP COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN WAAR GAAT HET MIS? SMART! 1. De S van specifiek = aantallen! Wil je het doel bereiken bij de totale doelgroep of bij een deel daarvan en welk deel dan. Misschien een percentage of een absoluut aantal. 1. De M van meetbaar: als je dan een percentage noemt, moet je ook kunnen verantwoorden hoeveel dat percentage in absolute aantallen is. Kortom: waarvan 10% (hoeveel is 100%) en is het wel meetbaar (zijn kosmopolieten of metromannen herkenbaar)? 2. Let op met doelstellingen waarin je een stijging of verhoging wilt realiseren. Dan moet je namelijk ook weten wat de situatie nu is, dus een nul-meting doen. Zie volgende pagina voor een paar voorbeelden.

7 ONDERWERP COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN DON T Merkkennis vergroten bij bejaarde mensen in bejaardenhuizen voor de volgende editie van Festival Mundial in Je wilt iets vergroten, dus je moet weten hoe groot die merkkennis nu is. Daarnaast blijft onduidelijk of je dit doel wilt bereiken bij alle bejaarde mensen in bejaardenhuizen, of een deel daarvan. In heel Nederland of alleen in Tilburg? DO Een week voor aanvang van Festival Mundial in 2013 moet ruim 5% van de in totaal plussers in Tilburg (Tilburg in cijfers, ) minimaal drie kernwaarden van Festival Mundial kunnen noemen. (Dit is meetbaar door middel van een survey onderzoek onder 65-plussers in Tilburg.) DON T Binnen een jaar is het bezoekersaantal van kosmopolieten met 5% gestegen is. Om dit te kunnen meten moet je van je bezoekers weten of het een kosmopoliet is. Hoe herken je een kosmopoliet dan? Ga je aan je bezoekers vragen of ze kosmopoliet zijn? En als je een stijging als doelstelling hebt, moet je weten hoeveel kosmopolieten er nu komen. DO Na het 12 maanden moet uit een onderzoek onder de bezoekers blijken dat minimaal 5% van de bezoekers zichzelf met de waarden van een kosmopoliet identificeert. Na twee jaar moet dit aantal toegenomen zijn tot minimaal10% zijn.

8 BEOORDELINGSCRITERIA STRATEGIE ONDERWERP In de sheets van o.a. les 1 van periode 4 staan de volgende inhoudelijk beoordelingscriteria vermeld. Dit houdt in dat we jouw ingeleverde opdracht hierop beoordelen! Leg deze criteria dus nog eens naast je opdracht, als je denkt klaar te zijn! Zie volgende pagina voor een toelichting per criterium. de strategie sluit aan bij het merk/bedrijf (interne analyse); de strategie speelt in op actuele trends en/of ontwikkelingen (externe analyse); de strategie is afgestemd op de communicatiedoelgroep, die kernachtig maar volledig beschreven is; de strategie geeft aan hoe de communicatiedoelstellingen (die SMART beschreven zijn) behaald gaan worden; de strategie is een geheel van samenhangende keuzes; de strategie is beschreven op hoofdlijnen; de strategie is realistisch/ haalbaar; de strategie heeft een naam/ titel/ label; de strategie is gevisualiseerd; de gemaakte keuzes zijn beargumenteerd;

9 BEOORDELINGSCRITERIA STRATEGIE ONDERWERP de strategie sluit aan bij het merk/bedrijf (interne analyse); blijkt uit conclusie SWOT de strategie speelt in op actuele trends en/of ontwikkelingen (externe analyse); blijkt uit conclusie SWOT de strategie is afgestemd op de communicatiedoelgroep, die kernachtig maar volledig beschreven is; vergeet niet naar het mediagebruik van je doelgroep te kijken de strategie geeft aan hoe de communicatiedoelstellingen (die SMART beschreven zijn) behaald gaan worden; dus geen SMART doelstellingen = onvoldoende op dit onderdeel) de strategie is een geheel van samenhangende keuzes; dus geen focus op massacommunicatie als je de dialoog wilt aangaan) de strategie is beschreven op hoofdlijnen; dus geen uitgewerkte middelen de strategie is realistisch/ haalbaar; de strategie heeft een naam/ titel/ label; geen naam = onvoldoende op dit onderdeel de strategie is gevisualiseerd; geen visualisatie = onvoldoende op dit onderdeel de gemaakte keuzes zijn beargumenteerd; dus niet alleen je keuzes weergeven, ook vertellen waarom je daarvoor kiest 3 of meer van bovenstaande onderdelen onvoldoende = onvoldoende!

10 BEOORDELINGSCRITERIA RAPPORTEREN ONDERWERP Ook hebben we criteria gecommuniceerd wat betreft rapporteren! Ook hiervoor geldt dus dat we jouw opdracht hierop beoordelen! Leg deze criteria dus nog eens naast je opdracht, als je denkt klaar te zijn! Zie volgende pagina voor een toelichting per criterium. rapporteren volgens richtlijnen Rapporteren, De basis (Vilsteren e.a., 2009) bronvermelding volgens APA richtlijnen, zowel in de lopende tekst als in een literatuurlijst (paperclip) overtuigende en zakelijke schrijfstijl onderbouwd en beargumenteerd goed Nederlands (geen spel- en/of taalfouten)

11 BEOORDELINGSCRITERIA RAPPORTEREN ONDERWERP rapporteren volgens richtlijnen Rapporteren, De basis (Vilsteren e.a., 2009) onder andere: hoofdstukken maken en nummeren, pagina s nummeren, eigen, authentieke tekst schrijven en niet letterlijk geen copy-pasten bronvermelding volgens APA richtlijnen, zowel in de lopende tekst als in een literatuurlijst (paperclip) vermeld bronnen in de lopende tekst en maak een literatuurlijst overtuigende en zakelijke schrijfstijl onderbouwd en beargumenteerd Argumentatie moet wel berusten op feiten en je redeneringen moeten geldig zijn. De volgende argumentaties hebben voor mij namelijk nog toelichting nodig (ofwel, zijn niet logisch): DON T: Omdat de doelgroep jong is, wordt er gebruik gemaakt van verschillende communicatiemiddelen. DON T: Omdat Urban Nomads van uitdagingen houden, staat het beeld van festivals centraal. goed Nederlands (geen spel- en/of taalfouten) Daar hoort ook zinsbouw bij! 5 of meer fouten = onvoldoende op dit onderdeel 2 of meer van bovenstaande onderdelen onvoldoende = onvoldoende!

12 KORTOM ONDERWERP Gebruik de aangereikte hulpmiddelen zoals de lessen en de sheets. Check voor jezelf of je plan voldoet aan de gestelde criteria. Wees kritischer en overtref jezelf! Leer van je fouten (en van die van anderen)! HET GAAT HIER OM 2 STUDIEPUNTEN!! SUCCES!!

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1:

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1: Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van je stagebedrijf. Allereest bepaal je wat je

Nadere informatie

Opstellen van een beleidsplan

Opstellen van een beleidsplan Opstellen van een beleidsplan Leer- en deeldag eerstelijnszones Dinsdag 19 maart, Antwerpen Overzicht Waarom beleidsplanning Met wie Proces: wie initieert? Verhouden op maatschappelijke context + gegevens

Nadere informatie

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? 2 Veel marketeers kennen de pijn: het stellen van nieuwe marketingdoelen. Het blijft een uitdaging om

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen:

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen: Verkoopplan Inhoudsopgave Algemene gegevens Jezelf verkopen De boodschap Doelgroepen Doelgroep VPC Persona Elevator pitch Telefoonscript Plus en pijnpunten Acquisitiestrategie 1. Verwachtingen overtreffen

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

Social media & Marketing bijeenkomst Passend Consult 25 november 2011

Social media & Marketing bijeenkomst Passend Consult 25 november 2011 INLEIDING OPDRACHT IN TWEETALLEN Stel jezelf in 2 zinnen voor! Verwoord in max. 4 zinnen jouw passie in je werk! Deel iets persoonlijks! Vertel iets wat weinig mensen van je weten BESPREKING OPDRACHT WAT

Nadere informatie

HET STRATEGISCH BELEIDSPLAN

HET STRATEGISCH BELEIDSPLAN HET STRATEGISCH BELEIDSPLAN Vooraf Iedere speelotheek (SOT) moet om de paar jaren een nieuwe (meerjarig) beleidsplan samenstellen. De redenen kunnen zeer divers zijn, het doel blijft hetzelfde, namelijk:

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties Deel ; Conclusie Als je klaar bent met het analyseren van de onderzoeksresultaten, kun je beginnen met het opstellen van de conclusie(s), de eventuele discussie en het eventuele advies. In dit deel ga

Nadere informatie

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan 1 WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan Doorstroomtraject BBL/BOL-PW4 Kerntaak: 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Werkprocessen: 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

Media en Onderzoek. Herfst Werkcollege 1

Media en Onderzoek. Herfst Werkcollege 1 Media en Onderzoek Herfst Werkcollege 1 Agenda Theorie versus praktijk Huisregels Toelichting eindopdracht Huiswerk Contactinformatie Docent: Carolien van den Akker Gebruik email om mij te contacteren

Nadere informatie

DE ONDERSTEUNENDE ROL DIE SOCIAL MEDIA EN INTERNET KAN BIEDEN VOOR BEDRIJVEN. Van ZZP er tot grote onderneming!

DE ONDERSTEUNENDE ROL DIE SOCIAL MEDIA EN INTERNET KAN BIEDEN VOOR BEDRIJVEN. Van ZZP er tot grote onderneming! DE ONDERSTEUNENDE ROL DIE SOCIAL MEDIA EN INTERNET KAN BIEDEN VOOR BEDRIJVEN. Van ZZP er tot grote onderneming! Op zoek naar de juiste broekzak T: +31 6 53 35 58 81 E: aklunder@klundersi.com W: www.klunderbl.com

Nadere informatie

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee TenZer niet het eerste idee Online marketing: het belang van internet en je website Workshop 27 oktober 2014 Lead to Sale Creative Photostudio Vallen en opstaan En toen.. TenZer Probeer ervaren ondernemers

Nadere informatie

WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO

WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO AGENDA VAN DE DAG 13.15u 13.45u: toelichting SWOT model en confrontatiematrix 13.45u 14.45u: oefening in kleine

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Thuis in de Buurt. Delfshaven!

Thuis in de Buurt. Delfshaven! Thuis in de Buurt Delfshaven! Naam: Klas: Groep: Watskeburt? Voor je ligt het cursistenboekje voor het project Jongeren: Thuis in de Buurt. De komende 10 weken gaan jullie met ongeveer 125 studenten verschillende

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

Zo maak je van je. een succes

Zo maak je van je. een succes Zo maak je van je Facebook advertenties een succes Wil je weten hoe je jouw Facebook campagne goed kunt opzetten? Zodat je jouw doelgroep bereikt en meer klanten krijgt? Met Facebook Adverteren is dit

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen Toeristische visie Regio Alkmaar Regioavond in het teken van ambities en dromen Programma 1. Inleiding: doel en proces (10 minuten) 2. Workshop dromen en ambities (1,5 uur) Presentatie Trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties Deel 1 Structuur Elke scriptie heeft een aantal onderdelen dat min of meer vaststaat. Mijn ervaring leert mij dat de onderdelen in de scriptie en de volgorde waarin je deze onderdelen verwerkt, afhankelijk

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1 SWOT-ANALYSE De SWOT-analyse is een breed toegepaste manier om kansen en bedreigingen voor en sterkten en zwakten van de organisatie in beeld te brengen. Vaak blijft het bij het benoemen van deze vier

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Joost den Hollander Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred paulis Datum: 9-0-05 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting door een scholier 1653 woorden 13 februari 2011 6 16 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting H1,2,3,4,5 paragraaf 1,2,(3) Schrijfdoelen

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Dominique van Maas Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred Paulis Datum: 19-01-014 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Handleiding beleidsplan verenigingen

Handleiding beleidsplan verenigingen Handleiding beleidsplan verenigingen Inhoud Inleiding ---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Opzet van een beleidsplan -----------------------------------------------------------------------------4

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Ontwikkelingen in hulpvraag voor alcohol bij ouderen in Nederland (1994-2010)

Ontwikkelingen in hulpvraag voor alcohol bij ouderen in Nederland (1994-2010) bij ouderen in Nederland (1994-2010) Jeroen Wisselink Help! 'Gun ze toch hun borreltje!?' Congres Ouderen en Alcohol Maandag 23 april 2012, 9.30 uur - 17.00 uur Inhoud Inleiding Hulpvraag ouderen Vergrijzing

Nadere informatie

Nederlands CSE GL en TL

Nederlands CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 9.00-11.00 uur Nederlands CSE GL en TL Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage.

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Mollers Inleiding spel koehandel De komende 5 lessen gaan we aan de slag met het spel koehandel. Dit spel speel je met maximaal 5 personen. Met deze vijf

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 1 Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid deelnemer bedrijf praktijkopleider school

Nadere informatie

Het beschrijven en analyseren van HR- en morele dilemma s

Het beschrijven en analyseren van HR- en morele dilemma s Het beschrijven en analyseren van HR- en morele dilemma s t.b.v. de Windesheim reader Ethiek voor Major 5 HRM en t.b.v. het schrijven van het HR-dilemma s voor het project door Dr. C. Aarsbergen Inleiding

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Social Media Marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg

Nadere informatie

Bijlage F Demografische ontwikkelingen

Bijlage F Demografische ontwikkelingen Bijlage F Demografische ontwikkelingen Inleiding Demografische ontwikkelingen kunnen nationaal worden beschouwd, maar om specifieke lokale ontwikkelingen te kunnen aangeven is het van belang ze op Puttens

Nadere informatie

Workshop inschrijven op aanbestedingen

Workshop inschrijven op aanbestedingen Workshop inschrijven op aanbestedingen Training vandaag. 1. Structuur van je tekst 2. Klant centraal zetten 3. Helder taalgebruik 4. SMART schrijven 1. Structuur. 1. Volgorde 2. Alinea s 3. Opsommingen

Nadere informatie

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Pagina 1 van 10 Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Versie: 8 juni 2015 Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Eisen Nederlands 3 Eisen vormgeving 4 Eisen bronvermelding 5 Procedure

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Waar staan de letters voor?

Waar staan de letters voor? De PDCA cirkel laat (jou) jullie sneller leren, helpt de kwaliteit continu te verbeteren en kan er ook voor zorgen dat je onderweg wijzigingen kunt aanbrengen. Waar staan de letters voor? 1. Plan : in

Nadere informatie

Het Bilan van Honoré

Het Bilan van Honoré Het Bilan van Honoré Je persoonlijke en gezinssituatie Je motivatie Om welke redenen wil je je eigen zaak oprichten? Je doelstellingen Hoe zie je je zaak op middellange termijn? 1. Van mijn passie mijn

Nadere informatie

In 3 stappen naar goede resultaatafspraken met mijn medewerker

In 3 stappen naar goede resultaatafspraken met mijn medewerker In 3 stappen naar goede resultaatafspraken met mijn medewerker Met de resultaatafspraken leg een basis voor het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Doorloop deze 3 stappen om per medewerker de juiste

Nadere informatie

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van Brandmanagement aan de hand van persuasive storytelling TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen Lorem ipsum Brandmanagement, wat is het? Brand management is een strategie waarbij een

Nadere informatie

Praktische Opdracht (p.o.) brugklassen 2015-16. De Romeinen! NAAM: KLAS: ONDERWERP: 01-02-2016 p.o. inleveren!

Praktische Opdracht (p.o.) brugklassen 2015-16. De Romeinen! NAAM: KLAS: ONDERWERP: 01-02-2016 p.o. inleveren! Praktische Opdracht (p.o.) brugklassen 2015-16 NAAM: KLAS: ONDERWERP: 01-02-2016 p.o. inleveren! De Romeinen! Inhoudsopgave Hoe gaan jullie te werk? Blz. 2 Hoofd- en deelvragen bedenken Blz. 3 Inleiding

Nadere informatie

Oefencase Gupta Strategists

Oefencase Gupta Strategists Oefencase Gupta Strategists Versie: juli 2012 Inleiding De oefencase in dit document helpt je om te begrijpen wat je van een case-interview kan verwachten. Er zijn zeker verschillende soorten case-interviews,

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT!

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! 6 Social Media tips voor de ondernemer. Dat Social Media een belangrijk marketingcommunicatie instrument is, is duidelijk. Hoe begin ik echter aan zo n

Nadere informatie

WC New Product Development blok 2 week 1. Klant briefing Vanguard games TM.

WC New Product Development blok 2 week 1. Klant briefing Vanguard games TM. WC New Product Development blok 2 week 1 Klant briefing Vanguard games TM. Agenda Overzicht van blok 2 Planning Doelen Toetsvorm Blokopdracht Team formahe Blokopdracht briefing Opdracht 1 - Debriefing

Nadere informatie

Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten.

Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten. Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten. Daar gaat het in deze fase om. Het is de eerste stap van je project. Daarom is dit een denkfase: je begint met het nadenken

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven NEDERLANDS Nederlands Teksverklaringen Samenvattingen 1. Hoofdgedachte 2. Meerkeuzevragen 3. Tekstverbanden 4. Open vragen 5. Argumentatie 6. Mening en doel van de schrijver 1. Spellen 2. Samenvatting

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 1 Een onderzoeksmodel voor praktijkgericht juridisch onderzoek 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive!

Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive! Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive! Je staat op een kruispunt in je leven; Je zit in een veranderproces (persoonlijk of zakelijk) en wilt hier op een krachtige wijze doorheen;

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Wat zorgt voor bereik. en succes op social media De juiste keuzes! Welke social media zijn er Wat is hun rol in het beslisproces Wie is, en wat wil,

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K1 Dossier :

Nadere informatie

WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN

WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN TRAINING VAN BOEIENDE WORKSHOPS EEN WORKSHOP GEVEN DIE WINST OPLEVERT. HOE DOE IK DAT? Inleiding Een effectieve manier om een groep potentiële klanten te bereiken

Nadere informatie

Wie zijn wij? Effectief sturen in een wendbare organisatie

Wie zijn wij? Effectief sturen in een wendbare organisatie Wie zijn wij? Diane Dros Niels Udo Effectief sturen in een wendbare organisatie 2 De uitdaging Samen een waarheid creëren zodat je samen kan sturen op waarden 3 sheet 3 Samenwerken naar hetzelfde doel

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Nadere informatie

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015 &Z Challenge Richtlijnen Business plan 2016 Versie 1 december 2015 Dit reglement omtrent het Business plan werd opgesteld met als doel eenduidige richtlijnen te definiëren voor de deelnemende teams binnen

Nadere informatie

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting Wetenschapscommunicatie Sessie 2: schriftelijke rapporting Aandachtspunten (PDF) Voorbeeldtekstjes Wat is er slecht aan deze tekstjes? Wat zou jij verbeteren? (gebruik aandachtspunten als leidraad) Schrijfopdracht

Nadere informatie

Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat de Nationale Sportweek

Nadere informatie

Analytics rapport: AmbiSphere

Analytics rapport: AmbiSphere www.vanhaelewyn.be/webdesign Industrieweg 3 marketing@vanhaelewyn.be B-3001 HAASRODE (op afspraak) +32 (0) 495 61 58 05 Analytics rapport: AmbiSphere 1 november 2008 30 november 2008 V = vaststelling V

Nadere informatie

Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv

Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv Cv staat voor het Latijnse curriculum vitae en vrij vertaald betekent het levensloop. Het is een soort samenvatting van het leven van de kandidaat

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

1 Project De Corporate Story

1 Project De Corporate Story 1 Project De Auteur: René Boonstra 1.1 Inleiding Storytelling is geen ingewikkeld proces is. Door op een slimme manier om te gaan met content en mediakanalen en daarnaast vooral je organisatie authentiek

Nadere informatie

Naar een organisatie brede visie op voeding. Josje Schoufour en Sonja van Ettinger Workshop symposium GOUD 13 maart 2014

Naar een organisatie brede visie op voeding. Josje Schoufour en Sonja van Ettinger Workshop symposium GOUD 13 maart 2014 Naar een organisatie brede visie op voeding Josje Schoufour en Sonja van Ettinger Workshop symposium GOUD 13 maart 2014 Inhoud workshop Presentatie: voedingsintake binnen GOUD-studie Wat is een visie?

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE)

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) 26 JANUARI 2016 1 Vragen bij de case WINTECH..GESTRAND IN HET ZICHT VAN DE HAVEN? (totaal 90 punten) Vraag 1 (20 punten) a. Bereken

Nadere informatie

Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2)

Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2) Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2) versie november 2017 Voorwaarden voor het nakijken van het projectplan: De omvang van het plan is maximaal 4000 woorden. (excl. tabellen, figuren, bijlagen, literatuurlijst).

Nadere informatie

SWOT. Intern vertrouwelijk 1

SWOT. Intern vertrouwelijk 1 SWOT 1 Bijlage 1: uitkomsten SWOT-analyse Voor het opstellen van deze investeringsagenda is een SWOTanalyse uitgevierd. De SWOT analyse is een hulpmiddel om de huidige positie, de te nemen koers en de

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 802 woorden 14 februari 2004 5,4 39 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Topniveau 3.5 persuasieve teksten betoog beschouwing Bevat

Nadere informatie

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB 1 AGENDA Wat is de examencommissie? Wat is de OER? BSA propedeuse & hoofdfase 1 (2e

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online wereld over hoe je met een goede online Marketing Strategie kunt groeien. Gustavsson Marketing Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw 2 boekjes 2 boekjes WAT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij jouw niveau past ( beginner of starter). Dit in

Nadere informatie