Het effect van Trust and Value op adlikeability KJELL MASSEN MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, JULI 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het effect van Trust and Value op adlikeability KJELL MASSEN MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, JULI 2013"

Transcriptie

1 Het effect van Trust and Value op adlikeability KJELL MASSEN MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, JULI 2013

2 2 ACHTERGROND ACHTERGROND In 2012 heeft Cebuco in samenwerking met Intomart Gfk een Trust en Value onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek toont aan dat lezers een sterke band hebben met de krant die zij lezen en hier vertrouwen in hebben. Om aan te tonen welk effect deze sterke band en vertrouwen heeft op adverteerders, heeft de Persgroep Advertising onderzoek laten uitvoeren door Ruigrok NetPanel. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de Advertisers Summit, een tweedaags event dat de Persgroep Advertising in juni 2013 georganiseerd heeft voor haar belangrijkste adverteerders. De hypothese die in het onderzoek getoetst wordt is dat de sterke band en het vertrouwen van lezers in de titels van de Persgroep (Volkskrant, AD, Trouw en Parool) een positief effect hebben op de waardering voor de advertentie en adverteerder. In dit rapport worden de achtergrond van het onderzoek en de belangrijkste resultaten beschreven.

3 3 ACHTERGROND Uitvoering onderzoek Om in kaart te brengen welk effect het umfeld heeft op een advertentie, hebben we gekozen voor een onderzoeksopzet waarbij een deel van de deelnemers een advertentie in de context van een krant krijgt voorgelegd. Een ander deel krijgt de advertentie in de context van de online omgeving voorgelegd en tot slot krijgt een deel deze advertentie los voorgelegd (zonder context). We hebben gekozen voor een advertentie van FrieslandCampina die een brede doelgroep aanspreekt. Het onderzoek is online kwantitatief uitgevoerd onder lezers en niet-lezers van Persgroep titels en onder bezoekers en niet-bezoekers van de websites van de Persgroep titels In totaal hebben deelnemers de online vragenlijst ingevuld. Deze zijn als volgt verdeeld over de verschillende groepen: De steekproef is ingekocht bij een access panel provider. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 24 tot en met 29 juni De gemiddelde invulduur van de vragenlijst was 6 minuten.

4 4 AD-LIKEABILITY EN TRUST&VALUE

5 5 ACHTERGROND HET BELANG VAN LIKEABILITY Consumenten worden tegenwoordig overspoeld met reclameboodschappen. Advertenties worden door de doelgroep niet altijd (bewust) waargenomen. Hierdoor bereikt de boodschap de consument niet altijd. Tussen het fysiek bereiken van consumenten en daadwerkelijk effect op zaken als merkherkenning, merkvoorkeur en koopintentie liggen een aantal barrières die doorbroken moeten worden. Hierbij speelt likeability een belangrijke factor. Fysiek bereik (ontmoeting tussen mens en uiting) Mentaal bereik (toegang van informatie tot de psyche) Interpretatie (verwerking van de informatie) Consolidatie (opslag van de informatie in het lange termijngeheugen) Met de likeability van een advertentie wordt de mate waarin een advertentie positief gewaardeerd wordt door de doelgroep bedoeld. Wanneer een consument een advertentie leuk, aardig of sympathiek vindt, raakt hij/zij in een ontvankelijke gemoedstoestand en staat men open voor nieuwe dingen. Deze mentale toestand komt de opname van de gecommuniceerde boodschap ten goede (Franzen & Bouwman, 1999).

6 6 ACHTERGROND HET EFFECT VAN LIKEABILITY Uit diverse onderzoeken die de afgelopen jaren uitgevoerd zijn, blijkt dat de likeability van een reclame-uiting een positief effect heeft op herinnering, overtuiging, merkimago en verkopen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Medialogue 1 dat 80% van de herinnering van advertenties in magazines verklaard kan worden door likeability. Ook heeft likeability een positief effect op de overtuigingskracht van een advertentie (persuasion). Max Sutherland beschrijft in zijn boek Advertising and the mind of the consumer 2 dat het bij advertenties net zo werkt als bij mensen: we zijn eerder geneigd mensen te geloven die we leuk of aardig vinden dan mensen die we niet leuk of onaardig vinden. Wanneer een consument een advertentie waardeert, is hij/zij eerder geneigd de informatie uit de advertentie te geloven. Ook op het gebied van merkimago kan likeability een positief effect sorteren. Hierbij treedt het mechanisme van klassieke conditionering in werking. Wanneer men een advertentie waardeert, koppelt men dit positieve gevoel aan het merk. Wanneer men later met het merk in aanraking komt, wordt dit positieve gevoel weer opgeroepen. Tot slot heeft likeability een positief effect op verkoop. Uit onderzoek van de Advertising Research Foundation 3 blijkt dat sales op basis van advertentie campagnes kunnen variëren van 8% tot 41%. Uit het onderzoek bleek ook dat likeability de grootste indicator is of een advertentie leidt tot sales of niet. 1 Stop/watch: Everything on the impact of advertisements in magazines. Medialogue; Sutherland, M. and Sylvester, A. Advertising and the mind of the consumer. 3. Using research to develop a better message: What matters most. A presentation to the ANA Business-to-Business Marketing Communications Conference; 1993.

7 7 HET EFFECT VAN TRUST AND VALUE OP AD-LIKEABILITY AD LIKEABILITY IN KAART GEBRACHT: COMMAP MODEL Om de likeability van de advertentie in kaart te brengen is gebruik gemaakt van het COMMAP Ad-likeability model*. In het model zijn zes factoren opgenomen die een verklaring vormen voor de likeability van een advertentie. Deze zes factoren vormen drie dimensies: Overbekendheid versus entertainment; Verwarring versus relevantie; Vervreemding versus empathie. Advertenties die hoog scoren op relevantie in combinatie met empathie en entertainment, scoren het hoogst op likeability. In de vragenlijst zijn de zes factoren in de vorm van stellingen geoperationaliseerd. In de bijlagen is de vragenlijst (met stellingen) opgenomen. * Het model is ontwikkeld door Erik Du Plessis en is opgenomen in verschillende publicaties, waaronder: The SWOCC Book of Brand Management Models (SWOCC, Giep Franzen, 2006) en De logica van likeability (SWOCC, Marieke van den Berg, Esther Duijnisveld en Edith Smit, 2004).

8 8 HET EFFECT VAN TRUST AND VALUE OP AD-LIKEABILITY DAGBLADEN SCOREN HOGER DAN ANDERE MEDIUMTYPEN OP INFORMATIE- FACTOR (TRUST) Zoals in de inleiding gemeld toont het Cebuco onderzoek uit 2012 aan dat lezers van kranten een sterke band met en vertrouwen hebben in de krant die zij lezen. Uit de mediabeleving monitor 2011/ 2012* blijkt dat het dagblad met name hoog scoort op de informatiefactor. Ten opzichte van andere mediumtypen scoort het dagblad op deze dimensie zelfs het allerhoogst. De informatiefactor heeft onder andere betrekking op de geloofwaardigheid van de informatie, het nut van de informatie, de nieuwe informatie die geboden wordt en de mogelijkheid die de informatie biedt voor het vormen van een mening. * Bron: Mediabeleving monitor 2011/2012 TNS Nipo

9 9 RESULTATEN

10 10 RESULTATEN TRUST AND VALUE HOOG ONDER LEZERS PERSGROEP TITELS Lezers van titels van de Persgroep hechten veel waarde aan de krant die zij lezen. Bijna vier vijfde van de lezers (78%) geeft aan dat de krant hen kennis biedt en voor driekwart (73%) is het lezen van de krant een moment voor zichzelf. Lezers van de Persgroep titels hebben ook veel vertrouwen in hun krant. 70% geeft aan dat zij de informatie die zij lezen in hun krant vertrouwen. Meer dan de helft (56%) is van mening dat de krant hen een hoogwaardige inhoud biedt die zij elders niet aantreffen. Om het effect van Trust and Value in kaart te brengen, hebben we lezers van de Persgroep titels ingedeeld in twee groepen: lezers met een hoge Trust and Value score en lezers met een lage Trust and Value score*. Hierbij is een duidelijk verschil te zien tussen lezers die een abonnement hebben op de krant en lezers die geen abonnee zijn. Onder de abonnees heeft 65% een hoge Trust and Value score, onder nietabonnees is dit 49%. * De Trust and Value score is een samengestelde score op basis van het gemiddelde van de vijf Trust and Value stellingen.

11 11 RESULTATEN OOK ONDER BEZOEKERS PERSGROEP WEBSITES HOGE TRUST AND VALUE Als we kijken naar de bezoekers van de websites van de Persgroep titels, dan zien we dat zij veel waarde hechten aan de nieuwssite die zij bezoeken. Zij hebben vooral veel vertrouwen in de informatie op de nieuwssite (65% mee eens). Daarnaast zijn ze van mening dat de nieuwssite hen kennis biedt (64%). Over de uniciteit van de content op de nieuwssites van de Persgroep zijn de bezoekers minder overtuigd. 35% geeft aan dat de website hoogwaardige content biedt die zij elders niet aantreffen, 17% is het hier (helemaal) niet mee eens. De binding van bezoekers met een nieuwssite is lager dan de binding van lezers met hun krant. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij de stelling Mijn krant / Deze website speelt een belangrijke rol in mijn dagelijkse leven. Van de krantenlezers is 40% het (helemaal) eens met deze stelling. Van de website bezoekers 25%. Ook de andere stellingen worden door de krantenlezers positiever beoordeeld dan door de website bezoekers.

12 12 RESULTATEN TRUST AND VALUE HEEFT POSITIEF EFFECT OP DAGBLAD Wanneer we kijken naar het effect van Trust and Value op de mate waarin men de krant/website zou aanbevelen aan anderen (Net Promotor Score), dan zien we een duidelijk effect. Van de lezers met een hoge Trust and Value score geeft een vijfde (18%) aan de krant zeer zeker aan te bevelen. Onder lezers met een lage Trust and Value score is dit maar 2%. Van de lezers met een lage score geeft ruim twee vijfde (43%) aan de krant niet aan te bevelen. Onder lezers met een hoge score is dit maar 7%. De NPS-score onder lezers met een hoge score is dan ook een stuk hoger dan onder lezers met een lage score (+11% versus -41%). De mate waarin bezoekers de websites van de Persgroep aan zouden bevelen aan anderen ligt een stuk lager dan bij de papieren titels. We zien hier wel een soortgelijk effect. Bezoekers met een hoge Trust and Value score zijn meer geneigd de website aan te bevelen dan bezoekers met een lage Trust and Value score. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 2% 55% 43% Lage Trust and Value (n=260) Effect Trust and Value op Net Promotor Score Krant 18% 75% 7% Hoge Trust and Value (n=355) 2% 36% 63% Lage Trust and Value (n=132) Website 10% 73% 17% Hoge Trust and Value (n=169) NPS-score: -41% +11% -61% -7% Promotors (score 9-10) Passives (score 7-8) Detractors (score 0-6)

13 13 ADVERTENTIE IN CONTEXT VAN DE KRANT

14 14 RESULTATEN ADVERTENTIE IN CONTEXT KRANT ZORGT VOOR MEER RELEVANTIE: +6% Om het effect van de krant als advertentiemedium in kaart te brengen, is aan een deel van de lezers de advertentie van FrieslandCampina voorgelegd in de context van de krant. Aan een ander deel van de lezers is de advertentie los (zonder context) voorgelegd. Context versus geen context Basis: Lezers Persgroep titels - in gemiddelde score Ruigrok NetPanel Overbekendheid De advertentie scoort significant beter op de dimensie relevantie wanneer lezers deze in de context van de krant zien dan wanneer men de advertentie zonder de context van de krant zien. Vervreemding Verwarring Relevantie Empathie Zonder context (n=335) De advertentie scoort zowel in de conditie met context als de conditie zonder context laag op de negatieve aspecten overbekendheid, vervreemding en verwarring. Entertainment In context (n=300)

15 15 RESULTATEN ADVERTENTIE IN CONTEXT KRANT BRENGT VAKER OP NIEUWE IDEEËN EN LEERT VAKER IETS NIEUWS Wanneer we kijken naar de stellingen die horen bij de dimensie relevantie, zien we dat wanneer men deze in de context ziet, een derde van de lezers (33%) aangeeft dat de advertentie hen op nieuwe ideeën brengt. Een kwart (26%) is van mening dat de advertentie hen iets nieuws leert dat men nog niet wist. Wanneer men de advertentie zonder de context van de krant ziet, geeft 27% aan dat deze hen op nieuwe ideeën brengt en 19% dat de advertentie hen iets nieuws leert.

16 16 RESULTATEN HOGE TRUST AND VALUE ZORGT VOOR POSITIEVERE AD LIKEABILITY De Trust and Value van de krant heeft een positief effect op de waardering van de advertentie wanneer deze in de context van de krant gezien wordt. Onder lezers met een hoge Trust and Value krijgt de advertentie een significant hogere score op de positieve dimensies relevantie, empathie en entertainment dan onder lezers met een lage Trust and Value. Effect van Trust and Value op advertentie in context Basis: Lezers Persgroep titels - in gemiddelde score Ruigrok NetPanel Overbekendheid Vervreemding Relevantie Op de negatieve dimensies verwarring en vervreemding heeft de advertentie een lagere score onder lezers met een hoge Trust and Value dan onder lezers met een lage Trust and Value. Verwarring Entertainment Empathie Laag (n=126) Hoog (n=172) Ook ervaren lezers met een hoge Trust and Value de advertentie vaker als betrouwbaar.

17 17 ADVERTENTIE IN ONLINE OMGEVING

18 18 RESULTATEN HOGERE AD LIKEABILITY ONDER VASTE BEZOEKERS WEBSITES PERSGROEP TITELS De advertentie wordt in de context van de website door bezoekers van de site beter gewaardeerd dan door niet-bezoekers. De advertentie scoort onder bezoekers significant hoger op de positieve dimensies relevantie, empathie en entertainment dan onder niet-bezoekers. Effect van Trust and Value op advertentie in context Basis: Online conditie - in gemiddelde score Ruigrok NetPanel Overbekendheid Op de negatieve dimensies overbekendheid, vervreemding en verwarring scoort de advertentie onder de bezoekers lager dan onder niet-bezoekers. Vervreemding Relevantie Verwarring Entertainment Empathie Bezoeker Persgroep sites (n=322) Niet-bezoeker Persgroep sites (n=337)

19 19 RESULTATEN HOGE TRUST AND VALUE ZORGT VOOR POSITIEVERE AD LIKEABILITY IN ONLINE CONTEXT Eerder stelden we vast dat bezoekers van de Persgroep websites veel vertrouwen hebben in de nieuwssite die zij bezoeken. De Trust and Value die de sites van de Persgroep oproepen hebben een positief effect op de waardering van advertenties op deze sites. Bezoekers met een hoge Trust and Value beoordelen de advertentie van FrieslandCampina aanzienlijk positiever op de positieve dimensies van het ad-likeability model. Dit geldt zowel voor de dimensie empathie als voor de dimensies entertainment en relevantie. Effect van Trust and Value op advertentie op website Basis: Bezoekers Persgroep websites- in gemiddelde score Ruigrok NetPanel Vervreemding Overbekendheid Relevantie Bij de negatieve dimensies van het model zien we dat bezoekers met een hoge Trust and Value een lagere score geven dan bezoekers met een lage Trust and Value. Dit ondersteunt het positieve effect van Trust and Value op adlikeability. Verwarring Entertainment Empathie Laag (n=140) Hoog (n=174)

20 20 EFFECT OP MERKIMAGO

21 21 RESULTATEN HOGE TRUST AND VALUE HEEFT POSITIEF EFFECT OP BEELD ADVERTEERDER De deelnemers aan het onderzoek hebben aangegeven wat hun beeld is van FrieslandCampina na het zien van de advertentie. Krantenlezers met een hoge Trust and Value hebben een positiever beeld van FrieslandCampina dan lezers met een lage Trust and Value (65% (zeer) positief versus 39% (zeer) positief). Eenzelfde beeld zien we bij de bezoekers van de Persgroep websites. Bezoekers met een hoge Trust and Value hebben een positiever beeld van FrieslandCampina dan bezoekers met een lage (55% versus 38%).

22 22 RESULTATEN HOGE TRUST AND VALUE ONDER KRANTENLEZERS HEEFT POSITIEF EFFECT OP MERKIMAGO Onder krantenlezers zien we dat een hoge Trust and Value een positief effect heeft op het merkimago van FrieslandCampina. Lezers met een hoge Trust and Value vinden het merk vaker betrouwbaar, geloofwaardig, passend, onderscheidend en dynamisch dan lezers met een lage Trust & Value. Daarnaast geven zij vaker aan dat ze een positiever beeld van FrieslandCampina hebben gekregen omdat het merk in hun krant adverteert.

23 23 RESULTATEN OOK ONDER SITEBEZOEKERS HEEFT HOGE TRUST AND VALUE POSITIEF EFFECT OP MERKIMAGO Voor de websites van de Persgroep zien we hetzelfde beeld als voor de krantentitels van de Persgroep: een hoge Trust and Value zorgt voor een positief effect op het merkimago van FrieslandCampina. Websitebezoekers met een hoge Trust and Value beoordelen alle voorgelegde imago statements positiever dan bezoekers met een lage Trust & Value. Ook geven zij vaker aan dat FrieslandCampina bij de site past en dat zij een positiever beeld van FrieslandCampina hebben gekregen omdat dit merk op de site adverteert.

24 24 EFFECT OP HOUDING T.A.V. ADVERTENTIES

25 25 RESULTATEN HOUDING TAV ADVERTENTIES WISSELT, TRUST AND VALUE LEIDT TOT POSITIEVERE HOUDING De houding van krantenlezers ten aanzien van advertenties varieert. Er is een groep die uitgesproken negatief staat tegenover advertenties in de krant. Daartegenover staat een groep die juist positief is over advertenties in de krant. Ook heeft een flinke groep krantenlezers een neutrale houding ten aanzien van krantenadvertenties. We zien duidelijke verschillen in de houding ten aanzien van krantenadvertenties tussen lezers met een hoge Trust and Value score en lezers met een lage score. Lezers met een hoge score hebben een aanzienlijk positievere houding ten aanzien van krantenadvertenties dan lezers met een lage score. Dit geldt voor alle onderzochte aspecten met betrekking tot krantenadvertenties.

26 26 RESULTATEN HOUDING TAV ONLINE ADVERTENTIES IS VERGELIJKBAAR Kijken we specifiek naar advertenties op nieuwswebsites, dan zien we een beeld dat overeenkomt met het beeld van krantenadvertenties. Er is zowel een groep die positief tegenover advertenties op websites staat als een groep die hier negatief tegenover staat. Ook bij de online advertenties zien we dat bezoekers met een hoge Trust and Value score een aanzienlijk positiever beeld hebben van online advertenties dan bezoekers met een lage Trust and Value score.

27 27 TAKEAWAYS

28 28 TAKEAWAYS Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen we een aantal conclusies trekken: Dagblad lezers hechten veel waarde aan hun krant en hebben veel vertrouwen in de informatie in hun krant. Dit resulteert in een hoge Trust and Value onder dagblad lezers. Trust and Value heeft een flinke positieve invloed op de likeability van de advertentie. De likeability van een advertentie heeft een positief effect op de herinnering van de advertentie, de overtuigingskracht van de advertentie, het merkimago van de adverteerder en de verkopen. Een advertentie in de context van een dagblad zorgt voor meer relevantie dan een advertentie zonder deze context. En hiermee voor een hogere ad likeability. De hoge Trust and Value onder dagblad lezers heeft positieve invloed op het merkimago van adverteerders in dagbladen. De gevonden effecten gelden zowel voor dagbladen als voor de websites van dagbladen.

TRUST AND VALUE SURVEY

TRUST AND VALUE SURVEY TRUST AND VALUE SURVEY Onderzoek naar: het vertrouwen en de band van lezers met hun nieuwsmerken Juni 2012 29868 Intomart GfK 2012 Cebuco Trust and Value Survey Juni 2012 1 1. Doelstelling en opzet Intomart

Nadere informatie

RRO RAPPORTAGE KRONING. Meting 1 mei 2013

RRO RAPPORTAGE KRONING. Meting 1 mei 2013 RRO RAPPORTAGE KRONING 1 Meting 1 mei 2013 INHOUDSOPGAVE Onderdelen: I. Achtergrond en doelstellingen II. III. Management Summary Resultaten 2 3 1. ACHTERGROND & OPZET I. ACHTERGROND Inleiding Cebuco heeft

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek

Reclame Reactie Onderzoek Reclame Reactie Onderzoek 11 oktober 2012 Opdrachtgever: Onderzoeksbureau: 1 INHOUDSOPGAVE Onderdelen: I. Inleiding en achtergrond II. Onderzoeksopzet III. Resultaten IV. Management Summary 2 I. INLEIDING

Nadere informatie

Rabobank: Eindejaarscampagne versterkt het imago en de voorkeur

Rabobank: Eindejaarscampagne versterkt het imago en de voorkeur Rabobank: Eindejaarscampagne versterkt het imago en de voorkeur Onderzocht door: In opdracht van: Aanleiding De Rabobank heeft van 20 tot en met 30 december 2010 een unieke eindejaars reclamecampagne gevoerd

Nadere informatie

De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers

De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers September 2017 De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers INLEIDING Een advertentie is effectiever wanneer de leeftijd van het model in de advertentie overeenkomt met de gevoelsleeftijd

Nadere informatie

Kwaliteit van bereik versus effectiviteit dagbladreclame. Marjan den Ouden november 2008, P4959

Kwaliteit van bereik versus effectiviteit dagbladreclame. Marjan den Ouden november 2008, P4959 Kwaliteit van bereik versus effectiviteit dagbladreclame Marjan den Ouden november 2008, P959 Achtergronden 2 Doelstelling van het onderzoek Doelstelling van het onderzoek is: Het in kaart brengen van

Nadere informatie

Vergelijk het dagblad eens met andere mediumtypen...

Vergelijk het dagblad eens met andere mediumtypen... 1 Vergelijk het dagblad eens met andere mediumtypen... Een effectstudie naar de toegevoegde waarde van dagbladen aan de hand van de Unilever s A-merk campagne: Niet voor niets Amsterdam, oktober 2009 2

Nadere informatie

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights

Special advertising: SBS Billboards DVJ Insights Special advertising: SBS s DVJ Insights Ronald Jansen & Robin Koenen Maart 2016 onderzoeksopzet 2 Inleiding SBS biedt adverteerders de mogelijkheid om via special advertising nog betere effecten voor het

Nadere informatie

Cebuco. Mediumtypepromotie. Kennisoverdracht

Cebuco. Mediumtypepromotie. Kennisoverdracht Kwaliteit van Bereik Introductie Samenwerking UM/Cebuco Onderzoeksopzet Wat is kwaliteit van bereik? KvB en de impact van advertenties KvB per type krant Conclusies en aanbevelingen Amsterdam, Augustus

Nadere informatie

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Voorbeeldpresentatie Inhoud 1 Inleiding 2 Resultaten - Spontane en geholpen bekendheid - Herkenning radiocommercial en rapportcijfer - Teruggespeelde boodschap -

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, September 2009 2009 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, april 2010 2010 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie

Nadere informatie

Best Formats In Media Sponsoring. Marketing June 2015

Best Formats In Media Sponsoring. Marketing June 2015 Best Formats In Media Sponsoring Inleiding Advertising or sponsoring TV & Web formats The audience s point of view Key learnings Best Formats in Media Sponsoring is een studie over de waardering van sponsoring

Nadere informatie

NVZ Imago-onderzoek. Opdrachtgever: Datum: voorjaar drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga

NVZ Imago-onderzoek. Opdrachtgever: Datum: voorjaar drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga NVZ Imago-onderzoek Opdrachtgever: NVZ Datum: voorjaar 2016 Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga Inhoud 1. Achtergrond Doelstelling 2. Imago, tevredenheid

Nadere informatie

Effecten van embedded advertising. Vandaag. Waarom Werkt Embedded Advertising? Bewijs van effectiviteit en 3 verklaringen. Effecten van regelgeving

Effecten van embedded advertising. Vandaag. Waarom Werkt Embedded Advertising? Bewijs van effectiviteit en 3 verklaringen. Effecten van regelgeving Effecten van embedded advertising en de bijbehorende regelgeving dr. Eva van Reijmersdal (dr.) Sophie Boerman Universiteit van Amsterdam Vandaag Bewijs van effectiviteit en 3 verklaringen 1. Likeability

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA ONDERZOEKSRAPPORT Achtergrond Onderzoeksopzet Regelmatig wordt beweerd dat de familieberichtenpagina de best gelezen pagina van de krant is, ook wanneer lezers weinig tijd hebben zouden zij toch de familieberichtenpagina

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTEN

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTEN ONDERZOEKSRAPPORT Achtergrond Binnen de (regionale) dagbladen van de Persgroep hebben de overlijdensberichten altijd een belangrijke rol gespeeld. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de pagina s door

Nadere informatie

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland In april 2013 heeft TNS NIPO in opdracht van Thuiswinkel.org een herhalingsonderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Effect toiletreclame Ziggo Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

De learnings van dagbladreclame via analyse op RRO-database

De learnings van dagbladreclame via analyse op RRO-database De learnings van dagbladreclame via analyse op RRO-database Stephan van Velthoven, Kobalt Master Class Cebuco Dagblad Academy 25 november 2009 De learnings van dagbladreclame Wat we al weten... SWOCC analyses

Nadere informatie

VWS Elektronisch Patientendossier. Den Haag, 16 december 2008

VWS Elektronisch Patientendossier. Den Haag, 16 december 2008 VWS Elektronisch Patientendossier Den Haag, 16 december 2008 Uitingen Envelop: Brief voorkant: Brief achterkant: Folder: Bezwaarformulier: Onderzoeksopzet? Doelstelling onderzoek:? In kaart brengen van

Nadere informatie

U weet welke doelgroep u wilt bereiken. Wij weten hoe. Samen sterker in lokale & regionale media

U weet welke doelgroep u wilt bereiken. Wij weten hoe. Samen sterker in lokale & regionale media U weet welke doelgroep u wilt bereiken. Wij weten hoe. Samen sterker in lokale & regionale media Inhoudsopgave Algemeen Altijd in verbinding met uw doelgroep 4 Jaarkalender 7 Gericht op Print 8 Tarieven

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en de ziekenhuiszorg? Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en

Nadere informatie

Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad. Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis

Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad. Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis 0 Steeds meer media convergeren, het dagbladmerk centraal Dagbladmerken multichannel beschikbaar...

Nadere informatie

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen?

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s. In opdracht van. GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland met pensioen? Januari

Nadere informatie

Groeit er iets tussen merk en lezer?

Groeit er iets tussen merk en lezer? Building brand connections Groeit er iets tussen merk en lezer? Wij onderzochten het door vragen zoals: 1. Doet deze advertentie u dit merk in overweging nemen? 2. Wilt u meer informatie nadat u deze advertentie

Nadere informatie

Succesvol adverteren in dagbladen

Succesvol adverteren in dagbladen Succesvol adverteren in dagbladen Edith Smit i.s.m. Peter Neijens & Marijntje Stuurman SWOCC, Universiteit van Amsterdam, info@swocc.nl 20 april 2006 Onze media omgeving Doel Algemene verbanden ontdekken

Nadere informatie

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >>

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Altijd en overal online Gebruik van smartphone in de lift Mensen zijn liever een dag zonder tv dan een dag zonder smartphone. Waar de gebruiker ook is, mobiel

Nadere informatie

Voorbeeldcase RAB RADAR

Voorbeeldcase RAB RADAR Voorbeeldcase RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Private Banking (19725) Inhoud 2 Inleiding Resultaten - Spontane en geholpen merkbekendheid - Spontane en geholpen reclamebekendheid - Herkenning radiocommercial

Nadere informatie

jean mineur mediavision

jean mineur mediavision jean mineur mediavision achtergrond Jean Mineur Mediavision exploiteert bioscoopreclame voor 75 bioscopen in Nederland. In de bioscoop zorgt het overweldigende beeld en geluid ervoor dat adverteerders

Nadere informatie

Mediabeleving 2011/12. De resultaten van de vierde editie!!

Mediabeleving 2011/12. De resultaten van de vierde editie!! Mediabeleving 11/12 De resultaten van de vierde editie!! Invloed aandacht en waardering De sterke punten van dagbladen komen nog beter tot hun recht als men met bovengemiddelde aandacht leest en het dagblad

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2014 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-14-066a Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten.

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten. Lezersonderzoek 2015 Het lezersonderzoek is gehouden in het Delft Internet Panel (DIP). Daarnaast is er een steekproef getrokken voor respondenten met achtergrondgegevens, die minder vaak in het DIP voorkomen.

Nadere informatie

Het bereik van dagbladsites in 2010

Het bereik van dagbladsites in 2010 De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en hun sites Het bereik van dagbladsites in 2010 2 De STIR-jaarcijfers 2010 zijn bekend! STIR Webmeter is dé currency voor bereik aangesloten websites.

Nadere informatie

Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert

Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert Effectmeting e-books lenen voor de Stichting Bibliotheek.nl B17345, oktober 2014 Effectmeting 'E-books lenen' B17345 / oktober 2014 Pag. 1 Copyright 2014 Blauw Research

Nadere informatie

De Crossmediale Carrière Proposities

De Crossmediale Carrière Proposities De Crossmediale Carrière Proposities januari - juni 2016 VNU Vacature Media Dé recruitment-specialist op de Nederlandse arbeidsmarkt VNU Vacature Media, onderdeel van De Persgroep Nederland, is dé recruitment-specialist

Nadere informatie

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 1. INLEIDING 2 1A. RESPONDENTEN Distributiematerialen onderzoek Het onderzoek voor de Online Video Monitor is in december 2012 uitgevoerd onder de lezers van Marketingfacts. De

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

VanAnaarBeter Praatpalen (S12)

VanAnaarBeter Praatpalen (S12) Managementsamenvatting campagne-effectonderzoek Managementsamenvatting (1/3) Inleiding Jarenlang waren praatpalen langs de snelweg de manier om hulpdiensten te bereiken bij pech onderweg. Tegenwoordig

Nadere informatie

DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA

DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA januari 2013 ONDERZOEKSOPZET Begin 2012 hebben Sanoma Media en Metrixlab een onderzoek afgerond met de volgende onderzoeksvraag: Wanneer

Nadere informatie

De crossmediale carrière proposities

De crossmediale carrière proposities De crossmediale carrière proposities VNU Vacature Media Dé recruitment-specialist op de Nederlandse arbeidsmarkt VNU Vacature Media, onderdeel van De Persgroep Nederland, is dé recruitment-specialist op

Nadere informatie

De Crossmediale Carrière Proposities

De Crossmediale Carrière Proposities De Crossmediale Carrière Proposities VNU Vacature Media Dé recruitment-specialist op de Nederlandse arbeidsmarkt VNU Vacature Media, onderdeel van De Persgroep Nederland, is dé recruitment-specialist op

Nadere informatie

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapportage Keurmerk Klantgericht Verzekeren In opdracht van: Stichting toetsing verzekeraars Datum: 27 januari 2015 Projectnummer: 2014026 Auteurs: Marit Koelman & John Ruiter Index Achtergrond van het

Nadere informatie

#SMING12 IMPACT SOCIAL MEDIA 2012

#SMING12 IMPACT SOCIAL MEDIA 2012 #SMING12 IMPACT SOCIAL MEDIA 2012 2 OVER DIT ONDERZOEK Berichten op online en social media over financiële instellingen nemen toe. Ook ING heeft de afgelopen jaren de online buzz rond het merk sterk zien

Nadere informatie

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >>

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >> Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >> Altijd en overal online Gebruik van smartphone in de lift Mensen zijn liever een dag zonder tv dan een dag zonder smartphone. Waar de gebruiker ook is, mobiel

Nadere informatie

Adverteren in tijdschriften. Aandacht, engagement en binding

Adverteren in tijdschriften. Aandacht, engagement en binding Adverteren in tijdschriften Aandacht, engagement en binding Tijdschriften: Aandacht, engagement en binding Tijdschriften creëren vanouds een sterke band met hun lezers en abonnees. Vaak vertellen abonnees

Nadere informatie

Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012

Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012 Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012 2 OPZET ONDERZOEK AANLEIDING Bloemenbureau Holland heeft onderzoek

Nadere informatie

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen?

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over hoe bewust werknemers zich voorbereiden op hun pensioen op verschillende thema s, waaronder aanpak werkgevers bij langer doorwerken opdracht

Nadere informatie

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Stichting toetsing verzekeraars Datum: 8 februari 2016 Projectnummer: 2015522 Auteur: Marit Koelman Inhoud 1 Achtergrond onderzoek 3 2

Nadere informatie

Roept een herkenbare situatie op. Vernieuwend. Overtuigend

Roept een herkenbare situatie op. Vernieuwend. Overtuigend Makkelijk te begrijpen Origineel Roept een herkenbare situatie op Vernieuwend Vergeleken met voor het horen van deze spot, zijn de voordelen van het merk/product nu Relevant Overtuigend Vergeleken met

Nadere informatie

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Gehandicaptenzorg Samenvattend rapport Kenmerk: 20474 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 16 2

Nadere informatie

MSN Video Effectief? 2 Cases

MSN Video Effectief? 2 Cases MSN Video Effectief? 2 Cases Introductie Waarom video? Hoe kun je dat goed meten? Inleiding - Effecten van streaming Cross Media Effecten Doelgroep verbreding Synergie Opwekking Herhaling Complementariteit

Nadere informatie

Optimel Puur. Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur. Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel.

Optimel Puur. Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur. Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel. Optimel Puur Productintroductie: Consument maakt zelf reclame voor Optimel Puur Adverteerder: FrieslandCampina/Optimel Branche: Food Mediabureau/reclamebureau: MEC / N=5 Campagneperiode: Juli t/m oktober

Nadere informatie

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017 VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND September 2017 INTRODUCTIE Het vertrouwen in overheden, bedrijfsleven, media en NGO s daalt wereldwijd (bron: Edelman Trust barometer), eigenlijk al sinds de recessie in

Nadere informatie

Evenementen als marketinginstrument:

Evenementen als marketinginstrument: Evenementen als marketinginstrument: Essent in een evenement Naam: Nils Bruijns studentnr.: 2109294 PCN: 187461 Naam: Tom Janssen studentnr.: 2372711 PCN nr.: 304153 Klas: CE1E Docent: K. Brom Vak: Marktonderzoek

Nadere informatie

Marktleider in de regio

Marktleider in de regio Effectief online Gemiddeld aantal bezoeken per maand in miljoenen van de drie grootste regionale websites in het verzorgingsgebied van HDC Media.. Marktleider in de regio Regionale dag- en nieuwsbladen

Nadere informatie

De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals

De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals De dagbladsites 2 STIR meet het bereik van websites STIR Webmeter is dé currency voor bereik aangesloten sites. Cebuco is sinds 2007

Nadere informatie

Flitspeiling plastic tasjes

Flitspeiling plastic tasjes Flitspeiling plastic tasjes Rapportage flitspeiling plastic tasjes 17 mei 2016 Inhoudsopgave Voorwoord Management summary Resultaten Kennis maatregel Reclamebekendheid Beoordeling reclame Gedrag n.a.v.

Nadere informatie

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186 Grote Bickersstraat 7 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 00 5 59 99 fax 00 15 44 e-mail info@kantarpublic.com www.kantarpublic.com De Dag van de Leraar Onderzoek naar het bereik en de

Nadere informatie

Impact Crisis op Pensioen Gedrag

Impact Crisis op Pensioen Gedrag Impact Crisis op Pensioen Gedrag Een onderzoek onder het Klankbord Geld & Toekomst panel (en de NetPanel Adviesraad) In opdracht van: Joris de Jongh Martijn van der Veen INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Resultaten

Nadere informatie

De kracht van de inzet van tv en dagbladen door Advil

De kracht van de inzet van tv en dagbladen door Advil De kracht van de inzet van tv en dagbladen door Advil Preentatie van onderzoekreultaten Martijn Brinkhoff mei 2008 Inhoud Aanleiding Theorie over multimedia-effecten Doel van het onderzoek Onderzoekmethode

Nadere informatie

Jongeren & hun financiële verwachtingen

Jongeren & hun financiële verwachtingen Nibud, februari Jongeren & hun financiële verwachtingen Anna van der Schors Daisy van der Burg Nibud in samenwerking met het 1V Jongerenpanel van EenVandaag Inhoudsopgave 1 Onderzoeksopzet Het Nibud doet

Nadere informatie

socialmediabelevingsonderzoek

socialmediabelevingsonderzoek socialmediabelevingsonderzoek 1 inleiding Consumenten zijn in toenemende mate selectief in het gebruiken van media. Ze hebben 24/7 toegang tot informatie en vermijden steeds vaker reclame en merkcommunicatie.

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Eindrapportage verantwoord lenen Onderzoek naar houding en gedrag consumenten

Eindrapportage verantwoord lenen Onderzoek naar houding en gedrag consumenten 1 Eindrapportage verantwoord lenen Onderzoek naar houding en gedrag consumenten In opdracht van InterBank juli 2006 2 Copyright 2006 Blauw Research bv Alle rechten voorbehouden. De resultaten zoals beschreven

Nadere informatie

Campagne Tweede Kamerverkiezingen (N06) Eindrapportage campagne-effectonderzoek

Campagne Tweede Kamerverkiezingen (N06) Eindrapportage campagne-effectonderzoek Campagne Tweede Kamerverkiezingen (N06) Eindrapportage campagne-effectonderzoek Ten behoeve van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Vooronderzoek bekendheid 144 Voorwoord en inhoudsopgave

Nadere informatie

Propositie. Sponsoreffectonderzoek uitgevoerd door DVJ Insights

Propositie. Sponsoreffectonderzoek uitgevoerd door DVJ Insights Propositie Sponsoreffectonderzoek uitgevoerd door DVJ Insights Introductie Sponsoreffectonderzoek Als sponsor van één van de pro-programma s van BNR Nieuwsradio wilt u natuurlijk weten wat sponsoring uw

Nadere informatie

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD De perceptie van jonge dieren volgens de Nederlandse consument Judith de Roij van Zuijdewijn Karin Ursem 31369 Intomart GfK 2012 Wakker Dier Jonge dieren

Nadere informatie

Verwachtingen over de warmte van de toekomst

Verwachtingen over de warmte van de toekomst Verwachtingen over de warmte van de toekomst Van de toekomstige warmtevoorziening vragen Nederlanders vooral dat deze betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig is. Een meerderheid (66,7%) vindt lage

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

DE INVLOED VAN GROOTOUDERS. Onderzoek naar de invloed van grootouders op hun kinderen

DE INVLOED VAN GROOTOUDERS. Onderzoek naar de invloed van grootouders op hun kinderen DE INVLOED VAN GROOTOUDERS Onderzoek naar de invloed van grootouders op hun kinderen 1 DE > VAN GROOTOUDERS > Onderzoek naar de invloed van grootouders op hun kinderen Een

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

ONLINE ADVERTEREN. Hoe online adverteren? Waarom online adverteren? Direct Respons online adverteren. Thematisch online adverteren

ONLINE ADVERTEREN. Hoe online adverteren? Waarom online adverteren? Direct Respons online adverteren. Thematisch online adverteren ONLINE ADVERTEREN 2011 ONLINE ADVERTEREN Waarom online adverteren? Alle titels van HDC Media hebben een digitale nieuwssite met 24 uur per dag/7 dagen per week actueel nieuws vooral uit de regio. De fervente

Nadere informatie

UW BEDRIJF GEMAKKELIJK EN VOORDELIG PROMOTEN OP TOPSITES? DAT KAN! In enkele simpele stappen staan uw advertenties gericht online.

UW BEDRIJF GEMAKKELIJK EN VOORDELIG PROMOTEN OP TOPSITES? DAT KAN! In enkele simpele stappen staan uw advertenties gericht online. 95 Lokaal adverteren op het netwerk van Telegraaf Media Groep NIEUW! UW BEDRIJF GEMAKKELIJK EN VOORDELIG PROMOTEN OP TOPSITES? DAT KAN! Ontdek de voordelen Gericht Bereik de doelgroep die u ook echt wilt

Nadere informatie

Profiel digitale krantenlezer

Profiel digitale krantenlezer Nieuwsmerken ook sterk online. Bezoekersaantallen dagbladsites blijven stijgen. De digitale dagbladlezer anno 2011 11 miljoen Nederlanders bezochten in 2011 dagbladsites. Een stijging t.o.v. het vorig

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument

Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument - Marieke van Westerlaak 2007 - 1. Inleiding Libelle Idee, Libelle Balans, Libelle

Nadere informatie

DESIGNEFFECT HET ONDERZOEK NAAR EFFECTIVITEIT VAN DESIGN

DESIGNEFFECT HET ONDERZOEK NAAR EFFECTIVITEIT VAN DESIGN DESIGNEFFECT HET ONDERZOEK NAAR EFFECTIVITEIT VAN DESIGN DesignEffect Waarom is het instrument DesignEffect ontwikkeld? Blauw Research heeft, in samenwerking met de werkgroep Design & Effectiviteit van

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

IP72 Brabants Dagblad. Analyse

IP72 Brabants Dagblad. Analyse IP72 Brabants Dagblad Analyse 01 Organisatie Bij Brabants Dagblad BV werken ongeveer 400 personen, waarvan bijna de helft bij de redactie, 100 bij advertentie-exploitatie, 70 bij oplage en 30 bij overige

Nadere informatie

Kwantitatieve toetsing snelheid

Kwantitatieve toetsing snelheid Kwantitatieve toetsing snelheid Stichting TeamAlert Jongeren met impact Lijsterstraat 3-5 3514 TA Utrecht Tel: 030-2232893 info@teamalert.nl www.teamalert.nl Dataverzameling, data analyse en rapportage:

Nadere informatie

Het imago van de Bibliotheek. Rapportage Biebpanel

Het imago van de Bibliotheek. Rapportage Biebpanel Het imago van de Bibliotheek Rapportage Biebpanel Dit document bevat een compacte rapportage van het in november-december 2013 gehouden Biebpanel-onderzoek naar het imago van de Bibliotheek. 11 april 2014

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Werken met een chronische aandoening

Werken met een chronische aandoening Werken met een chronische aandoening Een kwantitatief onderzoek naar de arbeidsparticipatie van werknemers met een chronische aandoening in opdracht van Fit for Work Jacoline van Leeuwen & Peter Mulder

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder duurzame inzetbaarheid In opdracht van GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland

Nadere informatie

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Tijdschriften lezen. Totale consumptie van magazine content stijgt. Since I began reading magazines in electronic form,

Nadere informatie

Effectiviteit muziek in TV reclame. Master Thesis Ronald Veldman, Erasmus Universiteit Rotterdam, SPOT samenvatting

Effectiviteit muziek in TV reclame. Master Thesis Ronald Veldman, Erasmus Universiteit Rotterdam, SPOT samenvatting Effectiviteit muziek in TV reclame Master Thesis Ronald Veldman, Erasmus Universiteit Rotterdam, SPOT samenvatting The role of music in commercials, a nostalgic approach Ronald Veldman, Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 November 2006 Stefan Peters & Carolien van Ees 14162 Inhoudsopgave 1. Inleiding en onderzoeksdoel 2. Onderzoeksopzet 3. Conclusies 4. Resultaten Inleiding en

Nadere informatie

Platform. Dagblad De Telegraaf Website Telegraaf.nl

Platform. Dagblad De Telegraaf Website Telegraaf.nl Presentatie 2014 Platform Dagblad De Telegraaf Website Telegraaf.nl g De Telegraaf mobiel De Telegraaf tablet De Telegraaf tablet De Telegraaf glossy s De Telegraaf specials De Telegraaf specials Het platform

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder duurzame inzetbaarheid In opdracht van. GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland

Nadere informatie

Resultaten. Eenvoudige statistieken Vragenlijst 21747 'Landelijke dagbladen en online nieuws' Vragenlijst 21747

Resultaten. Eenvoudige statistieken Vragenlijst 21747 'Landelijke dagbladen en online nieuws' Vragenlijst 21747 Resultaten Vragenlijst 21747 Aantal responses in deze vragenlijst: Totaal aantal responses in deze vragenlijst: Percentage van het totaal: 153 153 100.00% page 1 / 24 page 2 / 24 Samenvatting voor 1 Heeft

Nadere informatie

JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin

JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin FERNANDO MC DOUGAL MSC ODETTE VLEK MSC AMSTERDAM, AUGUSTUS

Nadere informatie

Evaluatie Duurzaam Amsterdam 2010

Evaluatie Duurzaam Amsterdam 2010 Evaluatie Duurzaam Amsterdam 2010 In 2010 heeft O+S net als in voorgaande jaren de bezoekersdag (19 september 2010) en de bedrijvendag (17 september 2010) in het kader van Amsterdam Duurzaam geëvalueerd.

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

VIDEO IMPACT ONDERZOEK

VIDEO IMPACT ONDERZOEK VIDEO IMPACT ONDERZOEK INHOUD Samenvatting Achtergrond en doelstelling Onderzoeksopzet Resultaten Impact van video Gebruik en beleving van video Conclusies en aanbevelingen SAMENVATTING (1) Grootschalig

Nadere informatie

Bijna niet te geloven, maar iedereen leest. Uniek in Nederland!

Bijna niet te geloven, maar iedereen leest. Uniek in Nederland! Bijna niet te geloven, maar iedereen leest Uniek in Nederland! Het is bijna niet te geloven, maar iedereen leest Brabants Centrum! Brabants Centrum is al 70 jaar dé krant van Boxtel met een bereik van

Nadere informatie

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Tim de Broekert MSc, Research Consultant Imre van Rooijen MSc, Research Consultant december

Nadere informatie