Leefbaarheid. Een buurtonderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leefbaarheid. Een buurtonderzoek"

Transcriptie

1 Leefbaarheid Een buurtonderzoek

2 Introductie Hoe leefbaar is jouw gemeente? En wat zijn de verschillen tussen de buurten in jouw gemeente? In deze opdracht gaan we dit onderzoeken. Dit doen we door zelf naar de verschillende te gaan, enquêtes af te nemen, en de gegevens te verwerken in digitale kaarten. Ondertussen leer je niet alleen iets over leefbaarheidsvraagstukken, maar doe je ook onderzoeksvaardigheden op, en leer je werken met digitale kaarten.

3 Les 1: Kenmerken van buurten Doel In deze les gaan we oefenen met het maken van digitale kaarten. We gaan op de computer kaarten maken van verschillende kenmerken van buurten in jouw gemeente, zoals het aantal inwoners per buurt, het inkomen per buurt, en de bevolkingssamenstelling. Hiervoor gebruiken we de online kaartenapplicatie ArcGIS online ( Opstarten Stap A: Ga op internet naar Stap B: Maak een inlog aan. Klik op Een openbaar account maken. Klik NIET op ArcGIS proberen. Je kunt inloggen met je Facebook account. Stap C: Klik bovenin het menu op kaart. Je krijgt nu een leeg kaartvenster. Je kunt hier inzoomen en uitzoomen. Kaartlaag toevoegen We gaan eerst de kaartlaag met de buurten in de gemeente waar je school staat toevoegen. Deze kaart staat al online. Stap A: Ga linksboven in het menu naar Toevoegen, en kies voor Kaartlagen zoeken. Stap B: Toets bij Zoeken in: Opdracht buurtkenmerken. Kies de kaartlaag van jouw gemeente, en klik op Toevoegen. Stap C: Klik linksonderaan op Toevoegen lagen voltooid.

4 Buurten bekijken Stap A: Zoom in naar jouw gemeente. Stap B: Probeer de kaartlaag met buurten aan en uit te zetten. Stap C: Klik eens op een buurt. Je krijgt dan een pop-up met gegevens over die buurt. Stap D: Klik eens op de volgende knopjes (linksboven in het scherm), en kijk wat er gebeurt. NB: Als je verderop in de handleiding de kaart moet aanpassen en je kunt het juiste menu niet vinden, moet je eerst op de middelste knop klikken. Tabel bekijken De informatie die gekoppeld is aan de buurten is opgeslagen in een tabel. We gaan nu kijken hoe deze koppeling werkt. Stap A: Klik linksboven op Inhoud (symbooltje ). Ga vervolgens met de muis over de naam van de kaartlaag. Je ziet nu verschillende symbooltjes verschijnen. Stap B: Klik op Legenda uitklappen (linker symbooltje: ) Stap C: Klik op Tabel tonen (tweede symbooltje van links: ) Stap D: Klik nu op een buurt in het kaartvenster. Je ziet dan een buurt in de tabel oplichten. Deze buurt is nu geselecteerd. Stap E: Klik nu op een rij in de tabel. Je ziet dan een buurt in het kaartvenster oplichten. Deze buurt is nu geselecteerd. Je kunt ook meerdere buurten tegelijk selecteren in de kaart of in de tabel, door de CTRL knop (Windows) of CMD knop (Mac) ingedrukt te houden. Stap F: Als je klaar bent, klik de tabel dan weg.

5 Symboolgrootte kaart maken Je kunt de gegevens die gekoppeld zijn aan de buurten ook visualiseren in de kaart, met verschillende kleuren. Zo kun je een thematische kaart maken. We gaan nu een kaart maken van het aantal inwoners per buurt. Zie het voorbeeld hieronder. Stap A: Ga met de muis over de naam van de kaartlaag met buurten. Stap B: Klik op Stijl aanpassen (middelste symbooltje: ). Stap C: Je krijgt nu een menuutje. Vul het menuutje in: - Kies bij 1 welk kenmerk je wilt weergeven (in dit geval: aantal inwoners ) - Kies bij 2 hoe je dit wilt weergeven (in dit geval: Tellingen en aantallen (grootte)) - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap D: Klik linksboven op Legenda om de legenda te tonen.

6 Symboolgrootte kaart aanpassen De legenda is nog niet heel logisch ingedeeld. Daarnaast zijn de bollen te groot. Je kunt de grootte en klassegrenzen nog aanpassen. Stap A: Ga weer naar Stijl aanpassen (middelste symbooltje: ). Stap B: Je krijgt weer het menuutje. Klik nu bij Tellingen en aantallen (grootte) op opties. Stap C: Je krijgt nu een menu waarmee je de stijl verder kunt instellen. Probeer het zelf uit, of volg de onderstaande instructie. - Klik op Symbolen en kies een geschikt symbool, bijvoorbeeld zwarte bollen - Zet het vinkje bij Gegevens classificeren aan, en kies voor 6 klassen - Stel de minimale en maximale grootte van de bollen in. - maak nette klassegrenzen door de schuifjes te verplaatsen, of door getallen in te toetsen. - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap D: Pas de naam van de kaartlaag aan, zodat duidelijk is wat de kaartlaag laag zien. Dit kun je doen door bij de kaartlaag naar Opties (rechter symbooltje: ) te gaan, en vervolgens te kiezen voor Naam wijzigen. Verander de naam in Aantal inwoners

7 Choropleet kaart maken Absolute aantallen zoals het aantal inwoners kun je het beste weergegeven met symbolen van verschillende grootte. Maar gemiddelde waarden zoals het gemiddeld inkomen kun je het beste weergeven met kleurgradaties. Hetzelfde geldt voor percentages. Zo n kaart heeft een choropleetkaart. Zie het voorbeeld hieronder. We gaan nu zo n kaart maken. Als eerste moeten we de kaartlaag nog een keer toevoegen. Stap A: Ga linksboven in het menu weer naar Toevoegen, en kies voor Kaartlagen zoeken. Stap B: Toets bij Zoeken in: opdracht buurtkenmerken. Stap C: Kies de kaartlaag van jouw gemeente, en klik op Toevoegen. Stap D: Klik linksonderaan op Toevoegen lagen voltooid. De net toegevoegde kaartlaag is nu bovenop de kaartlaag met het aantal inwoners gelegd. Het is eigenlijk precies dezelfde kaartlaag. Alleen is de stijl nog niet ingesteld. Stap E: Ga naar de kaartlaag die je zonet hebt toegevoegd. Kies weer voor Stijl aanpassen (symbooltje ). Stap F: Je krijgt nu weer hetzelfde menuutje. Vul het menuutje in: - Kies bij 1 welk kenmerk je wilt weergeven. Kies voor inkomen per inwoner. - Kies bij 2 hoe je dit wilt weergeven (in dit geval: Tellingen en aantallen (kleur)) - Klik als je klaar bent op OK en Gereed.

8 Choropleetkaart aanpassen De klassengrenzen in je kaart zijn nog niet heel logisch ingedeeld. Daarnaast zijn de kleuren niet goed gekozen. Dit kun je aanpassen. Stap A: Ga weer naar Stijl aanpassen (symbooltje: ). Stap B: Je krijgt weer het menuutje. Klik nu bij Tellingen en aantallen (kleur) op opties. Stap C: Je krijgt nu een menu waarmee je de stijl verder kunt instellen. Probeer het zelf uit, of volg de onderstaande instructie. - Zet het vinkje bij Gegevens classificeren aan, en kies voor 6 klassen - Klik op Symbolen en kies een geschikt kleurenpalet, bijvoorbeeld een pallet dat loopt van rood naar blauw - maak nette klassegrenzen door de schuifjes te verplaatsen, of door getallen in te toetsen. - Er zijn enkele buurten waar geen gegevens beschikbaar zijn over het inkomen. Daar is het inkomen nul. Klik op de legenda ( ). Klik daarna op de gekleurde vierkantjes. Je kunt nu de kleur aanpassen. Maak de onderste klasse doorzichtig. - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap D: Pas de naam van de kaartlaag aan, zodat duidelijk is wat de kaartlaag laag zien. Dit kun je doen door bij de kaartlaag naar Opties (rechter symbooltje: ) te gaan, en vervolgens te kiezen voor Naam wijzigen. Verander de naam in Gemiddeld inkomen

9 Nog meer kaarten maken De tabel bevat nog meer informatie. Maak nog een paar kaarten die iets zeggen over de kenmerken van de verschillende buurten. Bepaal zelf wat je wilt weergeven in de kaart, en hoe je dat het beste kunt weergeven. - Voeg de kaart eerst nogmaals toe. - Pas de stijl aan. - Geef de kaart een andere naam. Een webapp maken Tot slot gaan we een webapp maken. Dit is een soort online atlas. In tegenstelling tot de omgeving waar je net in hebt gewerkt, kun je in een webapp alleen kaarten bekijken. Je kunt de stijl van de kaarten niet meer veranderen. Webapps zijn daarom erg geschikt om eindproducten te presenteren. Stap A: Stel de openingsstand van de webapp in. Zoom in/uit naar jouw gemeente. Zet alleen de kaartlaag aan die je wilt laten zien, en zet de andere kaartlagen uit. Stap B: Klik bovenaan in de menubalk op Opslaan. Je krijgt nu een menuutje. Geef de kaart een naam: Buurtkenmerken. Voeg ook een label toe: Buurtkenmerken. Stap C: Klik bovenaan in de menubalk op Delen ( ). Stap D: Je krijgt nu een ander menuutje. - Zet het vinkje bij iedereen (openbaar) aan. Anders is kan niemand anders jouw webapp straks bekijken. - Klik op Een webapp maken. Stap E: Je kunt nu een layout kiezen voor jouw webapp. Kies voor Basisviewer en klik op Een webapp maken. Stap F: Je krijgt weer een menuutje. Je kunt gelijk op Gereed klikken. Stap G: In het volgende menu kun je allerlei eigenschappen van de webmap instellen. Als je heel veel tijd over hebt, dan kun je van alles uitproberen. Maar als je snel klaar wilt zijn, klik dan onderaan op Opslaan en daarna op Openen. Je webmap is nu helemaal klaar! Laten we even kijken hoe hij werkt. Stap H: Klik linksboven op het lagen symbooltje ( zetten. ) om het lagenmenu aan en uit te Stap I: Klik rechts van de naam van de kaartlaag op het symbooltje in en uit te klappen. om de legenda Stap J: Klik linksboven op het delen symbooltje ( webapp op Facebook zetten. ). Je kunt nu de URL kopieren, of je

10 Les 2: Een enquête opstellen Doel In deze les gaan we een enquête opstellen, om erachter te komen hoe bewoners de leefbaarheid van hun wijk beoordelen. Opzet van een enquête maken - Formeer groepjes van 2 leerlingen. - Bedenk tien gesloten vragen die je aan bewoners kan stellen over de leefbaarheid van hun buurt. - Bedenk wat voor antwoordmodelijkheden er zullen zijn op jouw vraag Nabespreking In de nabespreking wordt ingegaan op de kenmerken van een goede enquête. Aan het eind van de les krijg je van de docent een enquête mee. Buurt kiezen Kies één van de buurten uit de buurtenkaart waar je in de vorige les mee hebt gewerkt. In deze buurt ga je de enquête afnemen. Bespreek dit met je docent.

11 Enquêtes afnemen Doel In je eigen tijd neem je de enquêtes af, en verwerk je de gegevens. In de volgende les gaan we dan kaarten maken op basis van de gegevens. Enquêtes afnemen Ga naar je wijk toe. Neem de enquêtes af bij 10 personen. Enquêteer maximaal twee personen per straat. Enquêteer alleen personen die echt in jouw buurt wonen, en niet personen die er op bezoek zijn. Gemiddelden berekenen Bereken het gemiddelde totaal oordeel in de onderste rij van de tabel. Je kunt het gemiddelde berekenen door alle getallen bij elkaar op te tellen, en te delen door het aantal respondenten. Rond de getallen af op 1 cijfer achter de komma. Bereken daarna ook het gemiddelde voor de verschillende aspecten. Rond de getallen weer af tot 1 cijfer achter de komma. Meenemen naar de les Neem het blad met de verzamelde gegevens mee naar de volgende les. Dit hebben we nodig om kaarten te maken!

12 Les 3: Leefbaarheid in kaart Doel In deze les gaan we kaarten maken van de leefbaarheid van de onderzochte buurten. Opstarten Stap A: Ga op internet naar Stap B: Log in op de website. Als je nog geen inlog hebt, maak een inlog aan. Klik dan op Een openbaar account maken, en klik NIET op ArcGIS proberen. Je kunt inloggen met je Facebook account. Stap C: Klik bovenin het menu op Kaart. Je krijgt nu een leeg kaartvenster. Je kunt hier inzoomen en uitzoomen. Kaartlaag toevoegen We gaan eerst de kaartlaag met de buurten in de gemeente waar je school staat toevoegen. Deze kaart staat al online. Stap A: Ga linksboven in het menu naar Toevoegen, en kies voor Kaartlagen zoeken. Stap B: Toets bij Zoeken in: Opdracht leefbaarheid. Zie het figuur hieronder als voorbeeld. Stap C: Kies de kaartlaag van jouw gemeente, en klik op Toevoegen. Stap D: Klik linksonderaan op Toevoegen lagen voltooid.

13 Buurten bekijken Stap A: Zoom in naar jouw gemeente. Stap B: Probeer de kaartlaag met buurten aan en uit te zetten. Stap C: Klik de buurt waar jij enquêtes hebt afgenomen. Je krijgt dan een pop-up Je ziet dat er wel het totaal oordeel en de verschillende leefbaarheidsaspecten staan. Maar er staan nog geen waarden in de pop-up. Dit komt omdat de gegevens nog niet zijn ingevoegd. Dat gaan we doen in de volgende stap. Gegevens invoeren Stap A: Klik in de menubalk op Bewerken. Stap B: Klik in het kaartvenster weer op de buurt waar jij de enquêtes hebt uitgevoerd. Je krijgt weer nu een andere pop-up. Stap C: Voer de gemiddelde waarden in voor het totaal oordeel en de 10 leefbaarheidsaspecten. Stap D: Als je klaar bent, klik dan onderin de pop up op sluiten. Stap E: Zet nu de optie Bewerken in de menubalk weer uit. De ingevoerde gegevens worden opgeslagen in de online kaart. Als andere leerlingen op dezelfde manier hun gegevens invoeren, worden die gegevens opgenomen in dezelfde online kaart. Jij krijgt dan de gegevens die andere leerlingen hebben ingevoerd ook te zien. Jullie werken namelijk allemaal in dezelfde online kaart! Tabel bekijken De informatie die gekoppeld is aan de buurten is opgeslagen in een tabel. We gaan nu kijken hoe deze koppeling werkt. Stap A: Klik linksboven op Inhoud (symbooltje ). Ga vervolgens met de muis over de naam van de kaartlaag. Je ziet nu verschillende symbooltjes verschijnen. Stap B: Klik op Legenda uitklappen (linker symbooltje: ) Stap C: Klik op Tabel tonen (tweede symbooltje van links: ) Stap D: Klik nu op een buurt in het kaartvenster. Je ziet dan een buurt in de tabel oplichten. Deze buurt is nu geselecteerd. Stap E: Klik nu op een rij in de tabel. Je ziet dan een buurt in het kaartvenster oplichten. Deze buurt is nu geselecteerd. Je kunt ook meerdere buurten tegelijk selecteren in de kaart of in de tabel, door de CTRL knop (Windows) of CMD knop (Mac) ingedrukt te houden. Stap F: Als je klaar bent, klik de tabel dan weg. Vraag: hoeveel leerlingen hebben hun gegevens inmiddels al ingevoerd?

14 Thematische kaart maken Je kunt de gegevens die gekoppeld zijn aan de buurten ook visualiseren in de kaart, met verschillende kleuren. Zo kun je een thematische kaart maken. We gaan nu een kaart maken van het totaal oordeel. Stap A: Ga met de muis over de naam van de kaartlaag met buurten. Stap B: Klik op Stijl aanpassen (middelste symbooltje: ). Stap C: Je krijgt nu een menuutje. Vul het menuutje in: - Kies bij 1 welk kenmerk je wilt weergeven (in dit geval: totaal oordeel ) - Kies bij 2 hoe je dit wilt weergeven (in dit geval: Tellingen en aantallen (kleur)) - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap D: Klik linksboven op Legenda om de legenda te tonen.

15 Thematische kaart aanpassen De legenda is nog niet heel logisch ingedeeld. Je kunt de kleuren en klassegrenzen nog aanpassen. Stap A: Ga weer naar Stijl aanpassen (middelste symbooltje: ). Stap B: Je krijgt weer het menuutje. - Klik nu bij Tellingen en aantallen (kleur) op opties. - Zet het vinkje bij Gegevens classificeren aan, en kies voor 7 klassen - Klik nu op Symbolen en kies voor een logisch kleurenpalet. Bijvoorbeeld een kleurenpalet dat loopt van rood naar oranje naar geel naar groen. - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap E: Pas de naam van de kaartlaag aan, zodat duidelijk is wat de kaartlaag laag zien. Dit kun je doen door bij de kaartlaag naar Opties (rechter symbooltje: ) te gaan, en vervolgens te kiezen voor Naam wijzigen. Verander de naam in Totaal oordeel Stap F: Klik linksboven op Legenda om de legenda te tonen.

16 Kaarten maken van de belevingsaspecten We gaan zo meteen ook kaartlagen maken van de verschillende belevingsaspecten. Daarvoor moeten we eerst de kaartlaag nog een keer toevoegen. Stap A: Ga linksboven in het menu weer naar Toevoegen, en kies voor Kaartlagen zoeken. Stap B: Toets bij Zoeken in: opdracht leefbaarheid. Stap C: Kies de kaartlaag van jouw gemeente, en klik op Toevoegen. Stap D: Klik linksonderaan op Toevoegen lagen voltooid. De net toegevoegde kaartlaag is nu bovenop de kaartlaag met het totaal oordeel gelegd. Het is eigenlijk precies dezelfde kaartlaag. Alleen is de stijl nog niet ingesteld. Stap E: Ga met de muis over de naam van de kaartlaag die je zonet hebt toegevoegd. Je ziet nu weer verschillende symbooltjes verschijnen. Kies weer voor Stijl aanpassen. Stap F: Je krijgt nu weer het bekende menuutje. Vul het menuutje in: - Kies bij 1 welk kenmerk je wilt weergeven. Kies één van de leefbaarheidsaspecten. - Kies bij 2 hoe je dit wilt weergeven (in dit geval: Tellingen en aantallen (kleur)) Stap G: Klik op opties om de legenda aan te passen. Het is handig om de legenda op dezelfde manier in te stellen als de legenda van de kaart van het totaal oordeel. - Zet het vinkje bij Gegevens classificeren aan, en kies voor 7 klassen - Klik nu op Symbolen en kies voor een logisch kleurenpalet. Bijvoorbeeld een kleurenpalet dat loopt van rood naar oranje naar geel naar groen. - Klik als je klaar bent op OK en Gereed. Stap H: Pas de namen van de kaartlaag aan, zodat duidelijk is welk leefbaarheidsaspect wordt getoond. Dit kun je doen door bij de kaartlaag naar Opties te gaan, en vervolgens te kiezen voor Naam wijzigen. Nog meer kaarten maken Maak kaarten van alle leefbaarheidsaspecten die jij belangrijk vindt. Het is handig om steeds te kiezen voor dezelfde stijl, want dan kun je de kaartlagen goed vergelijken. Vergeet niet om de naam van de kaartlagen steeds aan te passen.

17 Een webapp maken Tot slot gaan we een webapp maken. Dit is een soort online atlas. In tegenstelling tot de omgeving waar je net in hebt gewerkt, kun je in een webapp alleen kaarten bekijken. Je kunt de stijl van de kaarten niet meer veranderen. Webapps zijn daarom erg geschikt om eindproducten te presenteren. Stap A: Stel de openingsstand van de webapp in. Zoom in/uit naar jouw gemeente. Zet alleen de kaartlaag van het totaal oordeel aan, en de andere kaartlagen uit. Stap B: Klik bovenaan in de menubalk op Opslaan. Je krijgt nu een menuutje. Geef de kaart een naam: Leefbaarheid. Voeg ook een label toe: Leefbaarheid. Stap C: Klik bovenaan in de menubalk op Delen ( ). Stap D: Je krijgt nu een ander menuutje. - Zet het vinkje bij iedereen (openbaar) aan. Anders is kan niemand anders jouw webapp straks bekijken. - Klik op Een webapp maken. Stap E: Je kunt nu een layout kiezen voor jouw webapp. Kies voor Basisviewer en klik op Een webapp maken. Stap F: Je krijgt weer een menuutje. Je kunt gelijk op Gereed klikken. Stap G: In het volgende menu kun je allerlei eigenschappen van de webmap instellen. Als je heel veel tijd over hebt, dan kun je van alles uitproberen. Maar als je snel klaar wilt zijn, klik dan onderaan op Opslaan en daarna op Openen. Je webmap is nu helemaal klaar! Laten we even kijken hoe hij werkt. Stap H: Klik linksboven op het lagen symbooltje ( zetten. ) om het lagenmenu aan en uit te Stap I: Klik rechts van de naam van de kaartlaag op het symbooltje in en uit te klappen. om de legenda Stap J: Klik linksboven op het delen symbooltje ( webapp op Facebook zetten. ). Je kunt nu de URL kopieren, of je Klaar is Kees!

Project Winkelstraten

Project Winkelstraten Project Winkelstraten Winkelstraten kunnen erg van elkaar verschillen, wat betreft het type producten, het prijsniveau, de grootte en het eigenaarschap (keten of zelfstandig). Daarnaast hebben ze verschillende

Nadere informatie

Project Winkelstraten

Project Winkelstraten Project Winkelstraten Zes leerlingen uit Utrecht hebben een onderzoek gedaan naar verschillen tussen winkelstraten in hun stad. Elke leerling is naar een winkelstraat gegaan, en heeft daar op zijn of haar

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

Module QGIS Overstromingsrisico

Module QGIS Overstromingsrisico Module QGIS Overstromingsrisico Doel van de module In het Maasdal bij Venlo is de Maas onbedijkt. Dit houdt in dat er geen dijken zijn die het land beschermen tegen overstromingen door de Maas. Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda...

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda... Assen, augustus 2013 Handleiding Magister voor personeel 2 Inhoud Inloggen in Magister... 3 Leerlingen... 5 Cijfers... 8 Aanwezigheid... 11 Personeel... 12 Agenda... 12 Beheer... 12 Handleiding Magister

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Gebruiker. Versie september 2012

Handleiding OVM 2.0. Gebruiker. Versie september 2012 Handleiding OVM 2.0 Gebruiker Versie 2.0.0.20 25 september 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 2 Beheerportal... 7 2.1 Inloggen... 7

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

Stel een activiteit voor

Stel een activiteit voor Handleiding: hoe vind ik een projectpartner? Elk project of partnerverzoek moet gekoppeld zijn aan een organisatie. Daarom is het van belang om eerst een organisatie toe te voegen voordat je een activiteit

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen:

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen: In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op 27-01-2017 zullen de volgende stappen worden doorlopen: - Starten van QGIS - Downloaden van een dataset - Toevoegen van een plugin - Visualiseren

Nadere informatie

Gebruik webfolders Windows

Gebruik webfolders Windows Gebruik webfolders Windows Algemene informatie Dit document beschrijft hoe u gebruik kunt maken van webfolders en beschrijft hoe u stapsgewijs via uw PC hier verbinding mee kunt maken. Website toevoegen

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

ARCGISONLINE OP INTERNET

ARCGISONLINE OP INTERNET ARCGISONLINE OP INTERNET Surf naar http://www.arcgis.com en klik op aanmelden.. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op aanmelden. Als u nog geen account heeft dan kunt u een gratis account

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Instructieboekje voor de docent. Versie: 20091119

Instructieboekje voor de docent. Versie: 20091119 Instructieboekje voor de docent Versie: 20091119 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 2 Hulp nodig?... 3 Het programma starten... 4 Inloggen... 5 Het hoofdscherm (Home)... 6 Instellingen... 8 Wachtwoord...

Nadere informatie

Waar pas je een WordPress menu aan?

Waar pas je een WordPress menu aan? Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen. Waar pas je een WordPress menu aan?

Nadere informatie

8. Accenten en Trema's

8. Accenten en Trema's 8. Accenten en Trema's In deze module leert u letters met een accent of trema op uw scherm te krijgen. Eén mogelijkheid heeft u al gezien in Module 4 van de Basiscursus 1: het woord fout typen en het dan

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

The Facebook pagina van NKBV 50 Plus

The Facebook pagina van NKBV 50 Plus The Facebook pagina van NKBV 50 Plus https://www.facebook.com/nkbv50plus/ Waarom hebben we een Facebook pagina voor NKBV 50 Plus? Een Facebook pagina is een extra manier om onze sectie onder de aandacht

Nadere informatie

Handleiding Mijn percelen

Handleiding Mijn percelen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Handleiding Mijn percelen In deze handleiding leest u hoe u uw percelen kunt raadplegen en wijzigen in het programma Mijn percelen. Inhoudsopgave Inleiding... - 2

Nadere informatie

Snel starten met Testweb Diagnose

Snel starten met Testweb Diagnose Snel starten met Testweb Diagnose WAAR? Je vind Testweb Diagnose op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb Diagnose INLOGGEN

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Gebruiker. Versie 2.0.0.26 22 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Gebruiker. Versie 2.0.0.26 22 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Gebruiker Versie 2.0.0.26 22 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Schermindeling... 6 2 Beheerportal...

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet.

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet. 1 Zo maak je een mindmap met Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets.

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

ARCGIS ONLINE APP VAN ARCGIS ONLINE

ARCGIS ONLINE APP VAN ARCGIS ONLINE ARCGIS ONLINE APP APP VAN ARCGIS ONLINE DOWNLOADEN APP STORE Op uw smartphone en/of tablet kunt de App van ArcGisOnline gratis downloaden en installeren door te zoeken op arcgis of u kunt een van de QR

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland Handicom Symbol for Windows Gold Pl@nner Handicom, 2010, Nederland Inhoud 1 Weergaven... 4 1.1 Wisselen tussen RealTime en Plan-modus... 4 1.2 Dag-, Week- en eenvoudige weergave... 4 2 RealTime modus (de

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten.

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten. Handleiding Online database met duizenden activiteiten www.doenkids.nl /DoenKids @DoenKids @doenkids Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inloggen in DoenKids 4 Activiteiten kiezen 5 Activiteiten zoeken 5 Activiteit

Nadere informatie

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 0 INHOUDSOPGAVE 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 1 1: Leerlingen-programma Het leerlingenprogramma kan via www.techniektotaalsofware.nl

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Het instellen van je eigen laptop

Het instellen van je eigen laptop Het instellen van je eigen laptop 2018 2019 Inhoud Inleiding... 2 Windows instellen en account aanmaken... 3 OneDrive Instellen... 11 OneDrive koppelen aan Office... 14 Deze handleiding is van toepassing

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie

Welkom! Wat super dat jullie aan de slag gaan met de Typetuin!

Welkom! Wat super dat jullie aan de slag gaan met de Typetuin! 1 Welkom! Wat super dat jullie aan de slag gaan met de Typetuin! Als jouw organisatie voor het eerst gaat starten met de Typetuin dan moet er het één en ander worden ingevoerd, voordat de leerlingen en

Nadere informatie

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie.

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. 1 Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. Umapper maakt het mogelijk om een eigen tintje te geven aan aardrijkskundige kaarten, ze te voorzien van informatie en ze interactief te maken.

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Handleiding Word: Tekenen

Handleiding Word: Tekenen Handleiding Word: Tekenen Sandrien Van Hoof Anneleen Van de Kelft Taak ICT 2012-2013 1 BaKO b (Silke Santermans) Inhoud 1. Figuren en vormen... 3 1.1 Het invoeren van : figuren en vormen... 3 2. Vormen

Nadere informatie

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free.

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free. Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets. Een Popplet is een scherm

Nadere informatie

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee Handleiding NDFF-invoer voor alle NDFF-portalen en Telmee Auteur: Serviceteam NDFF Versie oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Vereisten voor het gebruik... 2 3. Installatie... 2 4. Voor u gaat

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Januari 7 2014 Opgesteld door: Jan-Willem 1//2014 Handleiding voor het maken van een

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Deel 1: de Maatwerk rekenen-route

Deel 1: de Maatwerk rekenen-route Opdracht 1 Opdracht 1: het invoeren van een nieuwe leerling 1. U start het computerprogramma door te dubbelklikken op het symbool van Maatwerk rekenen - oranje op uw scherm. 2. U gaat naar het beheerdersgedeelte

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Inloggegevens combinatie HWO / AfsprakenApp instellen v2. Hoofdstuk 1 Inloggegevens Huiswerkoefeningen.nl / AfsprakenApp instellen

Inloggegevens combinatie HWO / AfsprakenApp instellen v2. Hoofdstuk 1 Inloggegevens Huiswerkoefeningen.nl / AfsprakenApp instellen Hoofdstuk 1 Inloggegevens Huiswerkoefeningen.nl / AfsprakenApp instellen Als (een deel van) je praktijk gebruik wil maken van Huiswerkoefeningen.nl (HWO) / AfsprakenApp combinatie, ontvang je als contactpersoon

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

2016 Brezan Automaterialen handleiding v1.6 - koppeling PnG met CSS Pagina 1 van 15

2016 Brezan Automaterialen handleiding v1.6 - koppeling PnG met CSS Pagina 1 van 15 Instellen koppeling CSS met PartsCat new generation. Start GMS systeem CSS en kies boven in het scherm voor koppelingen. De versie van CSS moet ge-up-date zijn naar versie 5.44x of hoger. Kies hier voor

Nadere informatie

Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen. Stap 1. Vooraf:

Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen. Stap 1. Vooraf: Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen Stap 1 Stap 2 Ga naar lommonline.nl/admin Voer je gebruikersnaam in Voer je wachtwoord in Klik op inloggen Vooraf: Je bent nu op de beheerderspagina.

Nadere informatie

KWBN - Calamiteitenplan. KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions

KWBN - Calamiteitenplan. KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions KWBN - Calamiteitenplan KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions Inhoudsopgave Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie 4 1.1 Registreren... en Activeren 4 Hoofdstuk 2 Calamiteitenplan:

Nadere informatie

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com Werken met TimeRime.com TimeRime.com is een website waar je een tijdbalk kunt maken. Het invoeren van een gebeurtenis met de bijbehorende datum is voldoende. Het programma maakt er een nette presentatie

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving Instructie: Werken met de nieuwe omgeving In dit document vind je een beschrijving hoe de nieuwe omgeving werkt en wat de grootste aanpassingen zijn. Dit document bestaat uit een zestal delen: - Deel 1:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding. Volgsysteem v2.2. Professioneel Account

Handleiding. Volgsysteem v2.2. Professioneel Account Handleiding Volgsysteem v2.2 Professioneel Account Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Inloggen 3 2 Het menu 4 3 Groepen 5 4 Deelnemers 6 5 Huiswerk 9 6 Extra materiaal 11 7 Resultaten 12 8 Berichten 13 9 Forum

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

Account maken Website maken Het domein kiezen Structuur van een webquest aanmaken

Account maken Website maken Het domein kiezen Structuur van een webquest aanmaken Stappenplan Website Weebly Onze webquest moeten we ergens online plaatsen. Er zijn veel verschillende bedrijven die gratis of betalend webruimte aanbieden. Wij kiezen voor weebly. Een gratis oplossing

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Socrative. Voorbeeld: Meningsvorming / Kennis toetsen

Socrative. Voorbeeld: Meningsvorming / Kennis toetsen Socrative Doel Meningsvorming / Kennis toetsen Tool die door docenten gebruikt kan worden om studenten tijdens de les antwoord te laten geven op vragen of stellingen. Korte beschrijving Fase van ervaringsleren

Nadere informatie

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0 Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0 Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Spiekscherm. het Kladblok van GensDataPro

Spiekscherm. het Kladblok van GensDataPro Spiekscherm het Kladblok van GensDataPro Zoals bekend verondersteld mag worden is het bij GensDataPro mogelijk een akte van WieWasWie direct in te lezen door middel van het kopiëren van het webadres (URL)

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

Stappenplan Infographic maken

Stappenplan Infographic maken WAT IS EASELLY? Er zijn verschillende mogelijkheden om een infographic te maken, zoals met behulp van de tool Easel.ly. Met Easel.ly kun je eenvoudig visueel aantrekkelijke infographics maken. Het systeem

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie