Om het geheel een beetje inzichtelijk te krijgen, kun je een tijdsbalk maken, bijvoorbeeld:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om het geheel een beetje inzichtelijk te krijgen, kun je een tijdsbalk maken, bijvoorbeeld:"

Transcriptie

1 1 Bepalen van je doelen en de tijd die je hebt om die te bereiken Een belangrijk trainingsaspect is: Doel = Training. Dat betekent dus ook dat de eerste stap is het bepalen van je einddoel(en). In het eerste onderdeel heb ik al aangegeven waaraan zo n doel moet voldoen. De enige beperkende factor is echter de tijd die je hebt om dat doel te bereiken. Zo zou je als doel kunnen stellen om de Marmotte in 2006 uit te fietsen, maar als je dat als ongetraind iemand 5 weken voor aanvang bedenkt, dan wordt dat geen leuke tocht. Als vuistregel geldt, dat je minimaal 10x de op het doel te rijden afstand moet trainen, binnen een redelijk tijdsbestek. Beter is echter nog om uit te gaan van 10x de verwachte duur van de tocht. Op een tocht met een verwachte duur van 10 uur, zul je dus minimaal 100 uur moeten trainen. Uiteraard hoef je het niet bij één doel te laten. Je kan in je schema meerdere doelen opnemen, mits je maar de vuistregel in acht houdt. Belangrijk is nu om voor jezelf deze doelen op een rij te zetten in een soort van tijdsbalk. Dit geeft vaak een helder overzicht van hoe de doelen zich in de tijd verhouden. In het voorbeeld wordt dit helder gemaakt. Stel dat dat ik dit jaar Goud wil halen tijdens een zware monstercyclo, zoals La Marmotte. Deze is 174 kilometer en ik wil binnen 8 uur en 30 minuten binnen zijn. Mijn totale trainingsduur is 24 weken. Aan het einde van week 12 plan ik een trainingsweekend in heuvelachtig gebied. 4 weken later staat een cyclo met meerdere kortere klimmen, zoals de FietsChallenge op het programma. Om er helemaal klaar voor te zijn plan ik in week 21 nog een trainingsweekend in bergachtig gebied. Om het geheel een beetje inzichtelijk te krijgen, kun je een tijdsbalk maken, bijvoorbeeld: Week Trainingsweekend in heuvelachtig gebied Cyclo met meerdere korte klimmen Trainingsweek in bergachtig gebied Monstercyclo, zoals La Marmotte 2 Het maken van een Basisschema Nu je weet wat je doelen zijn, wanneer die zijn en wanneer je wilt beginnen met trainen, kun je een basisschema opstellen. Dit schema loopt van de week dat je wilt beginnen tot en met één week na de tocht, zoals op de tijdsbalk. Op dit schema geef je aan wanneer de tochten zijn. Voor je echter kunt beginnen met plannen is het ook nog belangrijk om andere dingen aan te geven waarbij je in je trainingsschema rekening mee moet houden. Denk hierbij aan: Dagen dat niet kan, zoals verjaardagen, andere verplichte visites, trouwdagen etc. Vakanties Feestdagen Drukke periodes op het werk Dit lijkt allemaal misschien minder belangrijk, maar veel trainingen lopen stuk op het feit dat ze andere belangrijke zaken kruisen. Heel vaak wordt dan de training overgeslagen, terwijl dat juist niet de bedoeling is van een goed trainingsschema. Als deze zaken gepland staan, kun je hier rekening mee houden met je trainingsschema.

2 Een voorbeeld van zo'n basisschema kan zijn (klik op het schema voor Excel-versie): In dit schema zijn de 2 hoofddoelen opgenomen: Tevens zijn de vakanties rood-omlijnd en voorzien van een opmerking en zijn belangrijke dagen aangegeven. Uiteraard wil dit niet zeggen dat je op de betreffende dagen of in die perioden niet kunt trainen, maar soms zul je je trainingen hierop wel wat moeten aanpassen. 3 Het opbouwen van Trainingsintensiteit In het voorgaande het ik al verteld dat ons lichaam zich aanpast aan de omstandigheden waarin het zich bevindt: het went aan de inspanningen. Hierdoor wordt je beter, en we kennen dit fenomeen als training. Nu zou het niet meer dan logisch zijn om direct, zware en op het doel gerichte trainingen te gaan doen. Immers, wat je traint, daar wordt je goed in. Toch zou dit onverstandig zijn. Ik leg het uit. Ons lichaam past zich wel aan, maar heeft hiervoor een bepaalde tijd nodig: als je vandaag hard gaat trainen, ben je morgen niet zo goed dat je uit het niets de Mont Ventoux op fietst. Je lichaam moet na elke training herstellen om beter te worden, en de aanpassing van je lichaam gaat dus met kleine stapjes.

3 Na een tijdje trainen zul je zien dat je lichaam went aan de trainingen. Je wordt op een gegeven moment niet meer beter: je hebt dan dus bereikt wat je wilde, namelijk dat je lichaam zich heeft aangepast. Wil je nu echter nóg beter worden, dan zul je dus vanaf dat moment de zwaarte van de trainingen moeten opbouwen, hetzij in duur, hetzij in intensiteit, of misschien wel allebei tegelijk. Je moet dus dan ook zorgen, dat in je trainingsschema de intensiteit voortdurend wordt opgebouwd! Hoe opbouwen? Je zult zien, dat wanneer je bezig gaat met een trainingsschema, de "rek er al snel uit is". Stel dat je begint met 6 uur te trainen in de week, en je doet er elke week één uur bij, dan ben je na 6 weken al op 12 uur trainen in de week. Vervolgens zou je vanaf dat moment 12 uur per week kunnen trainen, alleen dan steeds intensiever, maar na 12 weken ben je toch echt door je mogelijkheden van opbouw heen. Om dit op te lossen, plan je als laatste week van je periode een week van min of meer rust in. Hierdoor vergeet je lichaam als het ware de trainingen even en kan je in de volgende periodes weer opnieuw beginnen, uiteraard een stapje hoger dan toen je de voorgaande periode begon. Een voorbeeld: In mijn schema heb ik totaal 24 weken te gaan. Op dat moment moet ik dus in topvorm zijn. Echter, na 16 weken staat er een andere cyclo op de rol, en ook daar wil ik dus een beetje knap aan de start staan. Ik weet nu dus al 2 periodes waarin ik rust moet nemen om volledig te herstellen. We gaan even terug naar de tijdslijn: Week Trainingsweekend in heuvelachtig gebied Cyclo met meerdere korte klimmen Trainingsweek in bergachtig gebied Monstercyclo, zoals La Marmotte Week 16 en week 24 staan nu dus in het teken van herstel. Volgens mijn basisschema heb ik aan het einde van week 12 (niet geheel toevallig overigens) een trainingsweekend ingepland. Globaal komt de indeling er dan als volgt uit te zien: Week 1 t/m 6: Opbouw in duur van 8 tot 12 uur Week 7 t/m 12: Zelfde duur als in week 1 t/m 6, alleen dan een stapje intensiever met als hoogtepunt het trainingsweekend Week 13 t/m 18: Zelfde intensiteit als in week 7 t/m 12, alleen langer dan in week 1 t/m 6. De cyclo van week 16 is het hoogtepunt, daarna volgen 2 relatieve rustweken Week 19 t/m 24: 5 weken alles uit de kast, met als hoogtepunt een trainingsweek, dan een week herstel. Zet ik dit verhaal in ons basisschema, dan zou het er als volgt uit kunnen komen te zien (klik weer voor de Excel-versie):

4 Let op: de tijden zijn globaal, als we zo meteen de werkelijke trainingen gaan plannen, kunnen deze natuurlijk afwijken. 4 Het aanbrengen van variatie In het voorgaande onderdeel vertelde ik dat je het meeste resultaat behaalt als je de trainingsintensiteit voortdurend een beetje opbouwt, hetzij in duur, hetzij in intensiteit. Naast deze opbouw, is het belangrijk dat je trainingsschema voldoende variatie bevat. Je zult in een trainingsschema de meeste zaken, die je in je einddoel tegenkomt, gaan trainen, immers: doel = training. Je prikkelt je lichaam het meest, als je zorgt dat deze verschillende trainingen of trainingsvormen gegroepeerd, maar wel met voldoende variatie worden afgewerkt. Als je al deze elementen meeneemt, kan je je trainingsschema maken. Voorbeeld: Stel: je wilt gaan trainen om bijvoorbeeld de Mont Ventoux op te kunnen fietsen. In je trainingsschema staan dan de volgende zaken: Duurtraining, om het überhaupt vol te kunnen houden; Krachttraining, om het verlies aan snelheid door duurtraining te kunnen compenseren; D3-trainingen, om te leren omgaan met de hoge hartslag die je bereikt bij het klimmen.

5 Door deze 3 trainingsvormen op te nemen in je schema, zul je zien dat je al heel ver zult gaan komen. Variatie Nu ga ik dit principe toepassen op mijn eigen schema. In het voorgaande gaf ik per periode globaal aan hoeveel uren ik wilde gaan trainen en hoe intensief, nu ga ik voor deze perioden bedenken hoe de trainingen er het beste uit kunnen gaan zien. Dit zou dan als volgt kunnen zijn: Week 1 t/m 6: Opbouwen van een basisconditie door het doen van veel duurtrainingen in D1, die langzaam opbouwen in intensiteit. Om het verlies aan snelheid te compenseren plan ik regelmatig een krachttraining en enkele D2-trainingen, die ik interval ga doen. Week 6 doe ik weer wat rustiger aan, om wat te herstellen. Week 7 t/m 12: Ik begin met dezelfde duur als in week 1, maar dan wat intensiever. Lange duurtrainingen doe ik nog maar één keer per week en zo nu en dan een krachttraining. Ik doe wat D2 en D3-trainingen in interval. Het hoogtepunt van deze periode is natuurlijk week 12 waar in het trainingsweekend aan één stuk door wordt getraind. Week 13 gebruik ik om hier van te herstellen, ik doe dan weinig. Week 14 tot en met 19: Ik begin nu met dezelfde intensiteit als in week 7, maar doe dit wat langer dan in week. Ik plan enkele trainingen die ik uitsluitend in D2 rij, er komen D3 trainingen in een lange interval. In week 16 ga ik pieken qua trainingsintensiteit met als hoogtepunt de cyclo. Week 17 is weer voor het herstel en ook week 18 is min of meer rust. Week 19 tot en met week 24: Met nog een paar weken te gaan is het zaak nog één keer te pieken qua trainingsintensiteit: twee weken vol aan de bak met lange weken, zware trainingen: D2-trainingen, niet in interval, enkele D3-trainingen, nog wat krachttrainingen misschien een Weerstandstraining. Dit plan ik tot een paar dagen voor het hoofddoel, daarna neem ik volledige rust. Trainingsschema: Nu ik dit weet, kan ik mijn schema gaan invullen (klik weer voor de Excel-versie):

6 Je ziet dat er toch enkele aanpassingen zijn gedaan, zoals in de tijdsbesteding. Ook heb ik her en der wat concessies gedaan aan de soort trainingen. Toch voldoet het schema in basis aan mijn eisen. Nu is het een kwestie van uitprinten en beginnen! Belangrijk: dit is een zwaar trainingsschema, gebaseerd op mijn achtergrond en doelen. Je eigen schema kan er een stuk lichter uitzien, bijvoorbeeld 2 of 3x in de week, maximaal 8 uur! 5 - Klaar? Hou je vorderingen bij en wees flexibel! Nu je eindelijk een schema op papier hebt staan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. De tijd tot je einddoel is immers beperkt. Uiteraard zal ik de laatste zijn die je tegenhoudt, maar hou de volgende zaken altijd in je achterhoofd:

7 Bijhouden van je vorderingen Als je zoveel tijd besteed aan het maken van een schema, en je dus opgeschreven hebt wat je wilt gaan doen, dan kan het ook nuttig zijn om bij te houden wat je werkelijk hebt gedaan. Dit heeft een tweetal voordelen: Motivatie: je ziet op papier hoeveel kilometers je hebt gefietst Evaluatie: je kan zien waar het goed ging of wat minder, en aan de hand hiervan je schema bijstellen, of ermee rekening houden in een volgend schema. Het bijhouden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Uiteraard kan je kiezen voor ongeveer dezelfde opmaak als van je schema, maar je kan het ook gewoon eenvoudig bijhouden in je agenda. Je noteert dan belangrijke gegevens als: Soort training (D1, D2, interval, kracht etc.) Gereden kilometers en duur van de training Gevoel: tevreden / ontevreden, pijntjes, weersomstandigheden, goed of slecht geslapen, hoe was het herstel etc. Wees flexibel! Een schema is maar een schema! Je stelt hem op aan de hand van de trainingen die je wilt gaan doen. Je maakt dus een schatting van de hoeveelheid tijd en intensiteit. Dit kan aardig kloppen, maar er is ook een kans aanwezig dat het schema veel te zwaar voor je is, of veel te licht. Ook dingen als weersomstandigheden, ziekte, verplichtingen etc. heb je niet in de hand. 2 voorbeelden: Het zou kunnen zijn, dat het op zaterdag mooi weer is, en op zondag regenachtig. Het is dan niet logisch om zaterdag kort te trainen, en op zondag urenlang door de regen te gaan fietsen. Je kan het in zo'n geval beter omdraaien en zaterdag genieten van het zonnetje. Is het zondag al zo slecht dat je niet kunt trainen, dan mis je minder trainingsuren. "You can't train a sick and tired body", is een uitspraak van Lance Armstrong. Ben je dus een keer grieperig, heb je belachelijk slecht geslapen omdat de kinderen de hele nacht wakker waren, is het onverwacht druk op het werk of noem het maar op, hou hier dan rekening mee. Ga niet ten koste van alles te fietsen, want dan is er grote kans dat je er meer mee verliest dan wint. Uiteraard moet je ook niet te flexibel zijn. Als je op de weersberichten hoort dat er een kans is op regen, en je ziet dat als reden om maar niet te gaan, tja, dan kun je in Nederland heel weinig trainen. Té flexibel omgaan met je schema is ook heel slecht...

FIETSTRAINING. Luister naar je lichaam. Je leert je lichaam beter kennen als je met een hartslagmeter traint.

FIETSTRAINING. Luister naar je lichaam. Je leert je lichaam beter kennen als je met een hartslagmeter traint. FIETSTRAINING Het is al weer 40 jaar geleden dat ik mijn eerste col beklom, ik ben ik er meteen aan verslaafd geraakt. Voor veel leden van de club is het maar af en toe dat ze naar de cols gaan. Ik heb

Nadere informatie

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 2 3 4 5 Doelen stellen 15 Waarom wil ik hardlopen? 16 Wat wil ik bereiken?

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

TOOLKIT GRAN FONDO NEW YORK 2015 TRAINING: HANDREIKING EN SCHEMA S (10 EN 24 WEKEN)

TOOLKIT GRAN FONDO NEW YORK 2015 TRAINING: HANDREIKING EN SCHEMA S (10 EN 24 WEKEN) TOOLKIT GRAN FONDO NEW YORK 2015 TRAINING: HANDREIKING EN SCHEMA S (10 EN 24 WEKEN) Hierbij een handreiking voor deelnemers aan de Gran Fondo New York. De schema s en informatie die je hier vindt, zijn

Nadere informatie

15 km Zevenheuvelenloop

15 km Zevenheuvelenloop 15 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

7 km Zevenheuvelenloop

7 km Zevenheuvelenloop 7 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op.

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op. Trainingsschema Dit is een trainingsschema van 13 weken voor mensen die nog nooit meegedaan hebben aan een recreatierit of endurancewedstrijd en zeker willen weten dat hun paard fit genoeg is om de rit

Nadere informatie

Een persoonlijk trainingsschema maken

Een persoonlijk trainingsschema maken Een persoonlijk trainingsschema maken Wie In de les werken we in tweetallen Iedereen maakt een eigen trainingsschema Wat Maximale hartslag berekenen Hartslag in rust opmeten Hartslagbereik bepalen De aerobe

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen:

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen: Aandachtspunten bij het schema: 1. Het trainingsschema werd opgesteld op basis van de informatie die u ons hebt doorgegeven. Indien u frequenter of langer wenst te trainen dan kan dit uiteraard, doch wij

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Allesoverwielrennen.nl Het50dagen trainingsprogramma Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Inleiding Wat goed dat je dit e-book hebt aangevraagd. Misschien kun je het je nog niet voorstellen, maar over nog

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic TRAININGS COACH Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic De Kenya Classic voert over open savannegebied, steeds met uitzicht op steenslag, zand en stof: 350

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON Leuk dat je mee gaat doen met de Spierathlon! Het belooft een ontzettend sportieve dag te worden waarbij we onze gezonde spieren in gaan zetten voor zieke spieren. Zijn jou

Nadere informatie

Nieuwsbrief Trainingen bij Fietsclub Voordewind Zuidhorn

Nieuwsbrief Trainingen bij Fietsclub Voordewind Zuidhorn Nieuwsbrief Trainingen bij Fietsclub Voordewind Zuidhorn Waarom deze Nieuwsbrief? Vorig seizoen zijn we begonnen met het geven van specifieke trainingen bij onze fietsclub. Uit de grote opkomst, de positieve

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1

trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1 trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1 Periode I 3 maanden Fietsen I nadruk op de ontwikkeling van het basisuithoudingsvermogen I eerst het aantal trainingen opvoeren, daarna de trainingsduur

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Training week 1. Week 1

Training week 1. Week 1 Week 1 Om met een goede kans op succes te beginnen aan een 12-wekenplan voor een marathon in minder dan 4 uur, moet je in staat zijn om tijdens de eerste week toch ongeveer 4 te lopen. Deze week loop je

Nadere informatie

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *)

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *) Trainen voor De Zestig van Texel Hoe stel je zelf een trainingsschema op? Door Gerrit van Rotterdam (oud-bondscoach ultralange afstand) Deel 3 Trainingsmethoden Om de gewenste aanpassingen in het lichaam

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Loopgroep René van AVGM in Best

Loopgroep René van AVGM in Best Loopgroep René van AVGM in Best Inhoud Profiel... 1 Regels en afspraken... 3 Adviezen... 4 Contactgegevens... 5 Profiel Dit is een loopgroep met een vrij rustig tempo. De afstanden en trainingsduur zijn

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving Week 1 Om in een periode van 12 weken het totale trainingsvolume te kunnen opbouwen naar ongeveer per week, moet je in staat zijn om tijdens de eerste trainingsweek ongeveer 7 te verwerken. Hoewel het

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Week 1. Week 2. Dinsdag 30 60 min Dressuurmatige training Woensdag 50 min 8 km 30 min stap, tussendoor 2 x 10 min draf.

Week 1. Week 2. Dinsdag 30 60 min Dressuurmatige training Woensdag 50 min 8 km 30 min stap, tussendoor 2 x 10 min draf. Trainingsschema tot 30 km Week 1 30 min 3 km Stap een half uur over verschillende soorten bodem. Is het paard gehoorzaam en heb je controle over het tempo? Loopt hij regelmatig en met plezier? Dan kun

Nadere informatie

Eerste hulp bij planning

Eerste hulp bij planning Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat

Nadere informatie

34Vraaggericht werken

34Vraaggericht werken DC 34Vraaggericht werken 1Inleiding Vraag jij aan een cliënt wat zijn wensen en behoeften zijn of weet jij wat het beste is voor de cliënt? Denk jij dat je cliënt zelf weet wat goed voor hem is en daarover

Nadere informatie

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 Hartelijk bedankt Hartelijk bedankt voor de aankoop van mijn e-book SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen om je conditie

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

Inspanningstest Fietsen

Inspanningstest Fietsen Inspanningstest Fietsen Van Gysel Stefan 7/10/2013-1- www.energylab.be Identificatie Naam: Van Gysel Voornaam: Stefan E-mail: Leeftijd: 40,6 jaar Geslacht: Man Gestalte: 187,0 cm Gewicht: 91,8 kg BMI:

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

meer aanraakt. Dat is zonde. Om je doel te halen moet je gericht

meer aanraakt. Dat is zonde. Om je doel te halen moet je gericht Trainen Je hebt je doel voor ogen, je hebt een goede fiets, je bent getest, je hebt de juiste kleding en helm, kortom; je bent klaar om op de fiets te springen. Wat ga je doen? Als een dolle rondcrossen

Nadere informatie

met wekelijkse Week Training door de week* Afstand in weekend**

met wekelijkse Week Training door de week* Afstand in weekend** meerdaagse 20 kilometer met wekelijkse 1 1 x per week 1 uur 5 km 2 1 x per week 1 uur 5 km 3 1 x per week 1 uur 7,5 km 4 1 x per week 1 uur 7,5 km 5 2 x per week 1 uur 10 km 6 2 x per week 1 uur 10 km

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

www.multiweldrunners.nl

www.multiweldrunners.nl Week 1 2x 2 min. heel rustig fietsen 2x 25 min. duurtempo 3 min. heel rustig fietsen 2x 2 min. heel rustig fietsen Week 2 2x 25 min. duurtempo 2 min. heel rustig fietsen 2x 30 min. duurtempo 2x 25 min.

Nadere informatie

Trainingsschema voor de marathon in München 2013

Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Nr Datum MAAN- DAG 5 trainingen per week (kan ingekort worden tot 4 trainingen per week: dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag) DINSDAG Variabele tempoloop

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Stefan Slot Vriezenveen

Stefan Slot Vriezenveen Beste sponsoren, Zoals jullie waarschijnlijk wel mee hebben gekregen is vorige week de marathon van New York afgelast. De reden waarom deze afgelast is lijkt mij volkomen terecht! Maar het moment en de

Nadere informatie

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER Beste Sportcenter Balance bestormer, Dit schema bouwt in 13 weken op naar 10 KM hardlopen. Duur schema = 13 weken x 3 trainingen per week. Enkele tips en uitleg

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd Marathon 2/04/2017 Wedstrijddatum 3:31:51 Voorspelde tijd 25 weken Looptijd plannen 100 afstanden Totaal aantal loopsessies 1014,5 kilometer Totale afstand Zwaar Intensiteit Fases Trainingssessies Voorbereidende

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

(titel) Instructieboekje Bewegen tijdens chemo

(titel) Instructieboekje Bewegen tijdens chemo Instructieboekje Bewegen tijdens chemo Introductie De behandeling van kanker, in het bijnder de chemotherapie en/of raotherapie, kan aanleing zijn tot langdurige vermoeidheid en contieverlies. De afgelopen

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2012 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Berekening hartslagzones

Berekening hartslagzones Berekening hartslagzones 1. Formule via maximale hartslag Een eenvoudige en snelle berekening (maar minst betrouwbare). MAN VROUW 220 minus leeftijd 226 minus leeftijd 2. Formule van KARVONEN via het verschil

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

E-zine Voor een Goede lijn

E-zine Voor een Goede lijn Hierbij ontvang je het gratis E-zine voor een Goede lijn, Veel leesplezier! Mijn doel is voor iedereen een gezonde leefstijl mogelijk te maken met een gezond gewicht. Gezond leven met een gezond gewicht

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie

Bewegen tijdens chemotherapie Bewegen tijdens chemotherapie (Onco-move) mca.nl Inhoudsopgave Voordelen van bewegen Welke vorm van beweging? Opbouw lichamelijke activiteit Intensiteit van bewegen Borgschaal Dagboekje Adviezen: starten

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen!

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen! Beginnersschema In het beginnersschema wordt er gewerkt met hardlopen en wandelen. De bedoeling van de wandelpauzes is dat men actief kan herstellen van de looppas. In de eerste maanden van je opbouw werk

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:...

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:... Module 2 SPORT en Conditie Datum:... Leerling:... Klas:... Dit ga je doen Je leert vanuit de theorie wat er precies bedoeld wordt met conditie, en waarom het zo belangrijk is. Want wanneer is je conditie

Nadere informatie

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht Robert van der Wulp Beste Lezer, Gewicht speelt een belangrijke rol bij het fietsen. Het is niet alleen maar een gezondheidsaspect. Sterker nog: veel fietsers willen graag richting ondergewicht. Alles

Nadere informatie

Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014

Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014 Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014 Iedereen is van harte welkom om mee te fietsen met de Biketour 2014! Uit vorige edities is gebleken dat het ook voor beginners geen enkel probleem is om de

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps

begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps DE Hoog - begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps De hoogbegaafdheid survivalgids INHOUD Voorwoord......................................................

Nadere informatie

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg Download De Nieuwste Versie! Dit is versie 1.1, download nu direct de nieuwste versie op: http://www.afslankenmetmarijke.nl Stop Met Alleen Je Buik Trainen Als Je Van Je Buik Vet Af Wilt!! Tot nu toe zijn

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

HOE BEREID IK ME VOOR?

HOE BEREID IK ME VOOR? HOE BEREID IK ME VOOR? Nando Liem sportarts Mediweert - SJG te Weert ploegarts Vacansoleil DCM lid expertgroep wielrennen VSG GESCHIEDENIS AD6 2006 66 deelnemers - 370.082 2012-2 dgn 8000-32.231.747 AD6

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Wandeltraining. De basisbeginselen van wandeltraining door Frans Bergmans

Wandeltraining. De basisbeginselen van wandeltraining door Frans Bergmans Wandeltraining De basisbeginselen van wandeltraining door Frans Bergmans Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Beginsituatie 3 Doel 4 Trainen 5 Trainingsprogramma 6 Outdoor en Online 7 Wandeluitdaging 2018 8 Uitrusting

Nadere informatie

event1 1 Trainingsschema Passo Dello Stelvio Aantal weken Niveau Frequentie Rollentraining? 12 Beginner 1-3 x /week

event1 1 Trainingsschema Passo Dello Stelvio Aantal weken Niveau Frequentie Rollentraining? 12 Beginner 1-3 x /week berg1 event1 1 Trainingsschema Passo Dello Stelvio 1 berg5 cal1 cup1 freq1 huis1 Aantal weken Niveau Frequentie Rollentraining? 12 Beginner 1-3 x /week Ja 4 cal5 key1 lamp1 drie1 Dit schema bereidt jou

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

OPBOUW 125 KM VLAK. Intensief Interval Kort (IIK)

OPBOUW 125 KM VLAK. Intensief Interval Kort (IIK) OPBOUW 125 KM VLAK In de schema's wordt gebruik gemaakt van trainingszones. De uitleg van de zones kan u hieronder terugvinden. Iedere trainingszone heeft specifieke In doelstellingen, de schema's het

Nadere informatie

Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen. Café Brein, Uden en Oss, September 2014

Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen. Café Brein, Uden en Oss, September 2014 Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen Café Brein, Uden en Oss, September 2014 Hersenletsel.. En dan? Helaas is er nog te weinig bekendheid rondom niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Filmpje SWZ Wat

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie