De Competentiemeter. Bijvoorbeeld:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Competentiemeter. Bijvoorbeeld:"

Transcriptie

1 De Competentiemeter 1 Voor je ligt een document waar dieper op het competentiegericht onderwijs wordt ingegaan. Dit document dien je goed door te lezen en toe te voegen aan je portfolio. Binnen de opleiding SAW werk je op school en op je praktijk-instelling aan de ontwikkeling van competenties voor je beroep. Een competentie is dat wat je in huis hebt of nog moet ontwikkelen om in een (beroeps) situatie goed te handelen. Je hebt daarvoor voldoende Kennis, een juiste Attitude (houding) en goed ontwikkelde Vaardigheden nodig. Dit alles is belangrijk om je VAK goed uit te kunnen oefenen. Vaardigheden, Attitude en Kennis zijn niet los van elkaar te zien. Daarom is de beoordeling binnen SAW niet alleen gericht op het verwerven en toetsen van kennis, maar wordt ook gewerkt aan het ontwikkelen van de (beroeps) vaardigheden en Attitude. Bijvoorbeeld: Vaardigheden: EHBO, plannen, presenteren, communiceren, beeldende vormen, beroepsvaardigheden. Attitude: eerlijk zijn, je in kunnen leven in de ander, aan afspraken houden Kennis : Nederlands, ontwikkelingspsychologie, gezondheidskunde. In dit onderdeel van het PORTFOLIO werk je vooral aan de onderdelen Vaardigheden en Attitude binnen je opleiding tot Sociaal Agogisch Werker. De ontwikkeling hiervan wordt door jou, je loopbaanbegeleider en je praktijkbegeleider bijgehouden met behulp van deze Competentiemeter. De competentiemeter bestaat uit 8 competenties, die te maken hebben met jouw attitude en algemene vaardigheden. Onderstaande competenties zijn belangrijk bij het uitoefenen van je VAK. A: Assertief R: Representatief B: Betrokken E: Empathisch I: Integer D: Doorzettingsvermogen (school) Doelgroepgericht/bewust (praktijk) Op weg naar Zelfstandigheid

2 2 Beoordeling In de verdiepingsfase zal je twee keer een POP schrijven. In het tweede jaar zal je er één schrijven en ook in het derde jaar schrijf je één POP. In de verdiepingsfase zal je ook regelmatig de competentiemeter invullen en STARR-reflecties schrijven. Tijdens de derde periode van leerjaar 3 heb je een portfoliogesprek en presenteer je je gehele complete portfolio. In de competentiemeter vind je een omschrijving van elke competentie. De gedragsindicatoren geven het gewenste en ongewenste gedrag aan. Deze indicatoren geven een richtlijn voor de beoordeling en hoeven dus niet allemaal tegelijk aangetoond te worden. Je kunt ze ook gebruiken als hulpmiddel om tot concrete leerdoelen voor je POP te komen. De toelichting op de score geeft samen met de gedragsindicatoren een helder beeld over hoe en waarop je wordt beoordeeld /jezelf beoordeelt. Je vult de meter in door een paraaf te plaatsen in het betreffende vakje. Een kruisje telt niet als beoordeling! Bij elke meting is er tevens ruimte voor feedback of toelichting op de score. Aan het einde van dit document is ruimte voor de namen en handtekeningen van de verschillende loopbaanbegeleiders en praktijkbegeleiders die je in de basis- en verdiepingsfase beoordeeld hebben. De handtekeningen dienen pas geplaats te worden bij het afronden van een leerjaar. Je ingevulde competentiemeter, POP s en STARR-reflecties bewaar je in je portfolio. Stilstand of achteruitgang op de competentiemeter zal aanleiding zijn voor verdere gesprekken en kan voor een studievertraging zorgen. Ook een groot verschil tussen de beoordelingen van jou en je loopbaanbegeleider of praktijkbegeleider is aanleiding voor verdere gesprekken. Toelichting score: Onvoldoende: Ik heb nog erg veel sturing nodig. Ik heb het gewenste gedrag nog niet of nauwelijks laten zien of kunnen aantonen. Matig: Ik krijg nog veel feedback over hoe het beter kan. Voldoende: Na wat begeleiding kan ik verder. Ik laat het gewenste gedrag zien en kan aantonen dat ik er aan werk. Ruim voldoende: Ik pak steeds meer op uit mezelf. Ik heb het al aardig door. De feedback die ik nu krijg is vooral ter evaluatie. Goed: Ik functioneer al goed zelfstandig. Ik laat het gewenste gedrag gedurende langere tijd in verschillende situaties zien en zit (bijna) op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. Veel succes!

3 3 Beoordelingsmomenten: Verdiepingsfase leerjaar 2 Let op! Bij aanvang van het schooljaar bespreek je je laatste POP uit de basisfase met je nieuwe loopbaanbegeleider. Meting 5: Je vult de meting in voor elke competentie en doet dit vóór de reflectieweek van periode 2. Tijdens de gesprekken die je hebt met je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider reflecteer je op hoe je hebt gewerkt aan de leerdoelen uit de basisfase en je vorderingen van de opdrachten van de praktijkkaart. Je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider vullen de meter ook in en de feedback die krijgt, gebruik je om je POP 1 te schrijven. Meting 6: Je vult de meting opnieuw in voor elke competentie en doet dit vóór de reflectieweek van periode 4. Tijdens de gesprekken die je hebt met je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider reflecteer je op hoe je hebt gewerkt aan de leerdoelen uit je aangepaste POP 1 en je vorderingen van de opdrachten van de praktijkkaart. Je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider vullen de meter ook in en de feedback die krijgt, gebruik je om je POP 1 aan te passen. Deze (nieuwe) leerdoelen uit je POP 1 neem je mits je voldoet aan de overgangseisen mee naar het derde leerjaar. Tevens krijg je van je loopbaanbegeleider en praktijkbegleider een definitieve niveau-indicatie. Verdiepingsfase leerjaar 3 Let op! Bij aanvang van het schooljaar bespreek je je aangepaste POP 1 met je nieuwe loopbaanbegeleider. Meting 7: Je vult de meting opnieuw in voor elke competentie en doet dit vóór de reflectieweek van periode 1. Tijdens de gesprekken die je hebt met je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider reflecteer je op hoe je hebt gewerkt aan de leerdoelen uit je aangepaste POP 1 en je vorderingen van de opdrachten van de praktijkkaart. Je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider vullen de meter ook in en de feedback die krijgt, gebruik je om je POP 2 te schrijven. Meting 8: Je vult de meting opnieuw in voor elke competentie en doet dit vóór de reflectieweek van periode 3. Tijdens de gesprekken die je hebt met je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider reflecteer je op hoe je hebt gewerkt aan de leerdoelen uit je POP 2 en je vorderingen van de opdrachten van de praktijkkaart. Je loopbaanbegeleider en praktijkbegeleider vullen de meter ook in en geven jouw feedback. Je presenteert tevens je portfolio aan je loopbaanbegeleider en als deze voldoende beoordeeld wordt, mag je deelnemen aan de Proeve van Bekwaamheid in periode 4. Met deze Proeve van Bekwaamheid rond je de opleiding SAW af. Bij eventuele studieloopbaanvertraging zal een aangepast traject met jou besproken worden door je loopbaanbegeleider.

4 4 De Competentiemeter Assertief Wat is assertiviteit? Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijk en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander. Gewenst gedrag: Ik toon aan dat ik kennis heb van verbale en non-verbale signalen en dit pas ik toe op school/praktijk-instelling. Ik bewaak hierbij mijn eigen waarden, normen en grenzen. Ik neem het initiatief om moeilijke situaties bespreekbaar te maken op school/ praktijkinstelling. Ik geef feedback aan docenten, klasgenoten, collega s, cliënten (en/of ouders) volgens de feedbackregels. Ik vraag actief om feedback aan docenten, klasgenoten, collega s, cliënten (en/of ouders) over mijn handelen en laat zien dat ik er actief mee aan de slag ga. Ik stel vragen aan docenten, klasgenoten, collega s, cliënten (en/of ouders), wanneer ik iets niet begrijp. Ik heb een pro-actieve houding op school/praktijk-instelling, waarbij ik actiepunten (in overleg) zo veel mogelijk zelfstandig oppak. Ik toon initiatief in samenwerkingsopdrachten op school/praktijk-instelling en denk actief mee over de invulling van de opdrachten. Ik toon respect voor en houd rekening met de meningen, ideeën en gevoelens van klasgenoten en collega s tijdens het samenwerken. Ik ben in staat mijn eigen opvattingen, gevoelens en gedrag onder woorden te brengen en deze bij te stellen. Ik kan omgaan met veranderingen en pas me aan. Ik kan omgaan met druk en tegenslag. Ik geef complimenten en kan deze ook ontvangen. Ongewenst gedrag: Ik reageer verdedigend wanneer ik feedback krijg en toon niet aan dat ik iets met de feedback doe. Ik geef aan dat ik meestal gelijk heb en ik kan moeilijk een nieuw standpunt in nemen. Ik ben grof, brutaal en/of bijdehand op school/praktijk-instelling. Ik kom niet op voor mezelf (in samenwerkingsopdrachten) en geef een ander snel zijn zin. Wanneer ik hulp nodig heb, blijf ik aanmodderen en vraag ik niet op tijd om hulp.

5 5 Leerjaar 2: Meting 5: Deelnemer: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

6 6 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent:

7 7 De Competentie ter Representatief Wat is representativiteit? Representatief ben je wanneer je met een zekere uitstraling een indruk opwekt die aansluit bij het (gewenst) imago. Je geeft hiermee een goed beeld van de groep waar je bij hoort. Gewenst gedrag: Ik heb een positieve, zelfverzekerde en professionele uitstraling op school/praktijkinstelling en presenteer me als vertegenwoordiger van mijn werkveld (en praktijkinstelling). Ik kleed me passend binnen het werkveld en ben me bewust van mijn uiterlijke verschijning. Ik neem besluiten en kan deze onderbouwen en motiveren. Ik handel ethisch en integer. Ik stem mijn werkzaamheden af op school/praktijk-instelling. Ik lees vakliteratuur, volg bijscholing en voer mijn werkzaamheden uit volgens de nieuw verkregen inzichten. Ik kom gemaakte afspraken na op school-praktijkinstelling. Ik kan mijn eigen kwaliteiten en leerdoelen benoemen. Ik houd opdrachten en taken netjes bij en mijn werk ziet er altijd keurig (geordend) uit. Ik ben mij bewust van mijn voorbeeldpositie als SAW-er en gedraag me hier ook naar. Ik kan vragen/problemen vanuit diverse gezichtspunten bekijken. Ongewenst gedrag: In gesprekken, overlegsituaties en presentaties blijf ik op de achtergrond. Ik heb een voorzichtige, verlegen en teruggetrokken houding/uitstraling. Ik vermijd het nemen van besluiten. Ik lever slordig werk en mijn taken en opdrachten heb ik niet op tijd af. Ik draag kleding die niet passend is binnen het werkveld.

8 8 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

9 9 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent:

10 10 De Competentiemeter Betrokken Wat is betrokkenheid? Je bent betrokken wanneer je binding voelt met bepaalde mensen, een bepaald doel of een organisatie en je je hier voor inzet. Gewenst gedrag: Ik toon interesse in cliënten, klasgenoten en collega s en vraag actief naar hun welzijn. Ik ben betrokken bij de doelgroep en hanteer een professionele afstand. Ik heb oog voor de hulpvragen en wensen en behoeften van cliënten en handel hier ook naar. Ik ben gericht op kansen en mogelijkheden voor cliënten. Ik laat merken de cliënt gezien/gehoord te hebben. Ik ben voldoende aanwezig op school/praktijk-instelling. Hierdoor ben ik een stabiele factor in de groep/het team. (Op mij kan gerekend worden) Ik toon begrip en laat anderen in hun waarde op school/praktijk-instelling. Ongewenst gedrag: Ik trek mijn eigen plan en houd onvoldoende rekening met anderen. Ik trek me terug uit contacten op school/praktijk-instelling. Ik ben vaak afwezig op school/praktijk-instelling. Mijn eigen belang gaat voor het groepsbelang/ belang van de cliënt.

11 11 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

12 12 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Docent: Meting 8: Student: Docent:

13 13 De Competentiemeter Empathisch Wat is Empathie? Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen. Wanneer je empathisch gedrag vertoont laat je zien dat je in staat bent je in te leven in de gevoelens van anderen. Gewenst gedrag: Ik herken de kwaliteiten, talenten en potenties van mijn cliënten en biedt een passende, stimulerende begeleiding. Ik luister actief op school/praktijk-instelling en pas de juiste gesprekstechnieken toe. Ik toon aandacht en begrip Ik stel vragen om op de hoogte te blijven van de gevoelens van anderen en houd hier rekening mee in de omgang. Ik ben open zonder oordeel en waardevrij. Ongewenst gedrag: Ik gebruik mijn eigen gevoelens als richtlijn voor de begeleiding/opvang en sluit daardoor niet aan op e behoeften en wensen van de cliënt. Ik reageer koud en afstandelijk op school/praktijk-instelling. Ik heb een muur om me heen gebouwd en laat anderen niet makkelijk toe. Ik reageer veroordelend wanneer anderen iets doen wat ik zelf nooit zou doen.

14 14 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

15 15 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Docent: Meting 8: Student: Docent:

16 16 De Competentiemeter Integer Wat is integreteit? Met integriteit - of integer handelen - wordt bedoeld dat je je werkzaamheden adequaat en zorgvuldig uitoefent en daarbij rekening houdt met je verantwoordelijkheden en de geldende regels. Als regels ontbreken of onduidelijk zijn, dan oordeel je op basis van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen. Gewenst gedrag: Ik ben eerlijk en betrouwbaar en handel volgens de algemeen geldende ethische normen en beroepscode. Ik houd me aan regels, protocollen, beleidsplannen, wetgeving etc. Ik ga discreet om met gegevens en gevoelige informatie van anderen op school/praktijk-instelling. Ik toon interesse in en hou rekening met levensbeschouwing en/of cultuur van anderen. Ik ga discreet om met lichamelijk contact. Ik heb een flexibele (werk)houding en ben bereid buiten mijn vaste werkpatroon werkzaamheden op te pakken. Ik ga zorgvuldig om met materialen en het milieu. Ongewenst gedrag: Ik leg anderen mijn eigen normen, waarden en geloofsovertuiging op. Ik bespreek (onnodig) gevoelige informatie van anderen met buitenstaanders. Ik roddel en spreek kwaad over anderen op school/praktijk-instelling. Ik vertel onwaarheden en ben daarmee onbetrouwbaar voor anderen. Ik vertoon normoverschrijdend gedrag en stel me hierin onverschillig op. Ik handel ondoordacht in de begeleiding/opvang van cliënten.

17 17 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

18 18 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Docent:

19 19 De Competentiemeter Doorzettingsvermogen Wat is Doorzettingsvermogen? Doorzettingsvermogen wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan een bepaald idee of actie. Je stopt pas als je je doel hebt bereikt. Tenzij dit redelijkerwijs niet haalbaar is. Gewenst gedrag: Ik zet door wanneer ik gedemotiveerd ben op school/praktijk-instelling. Ik lees studie-informatie en zorg dat ik weet wat ik moet doen. Ik maak gebruik van een planning en kom deze na op school/praktijk-instelling. Ik ben op tijd aanwezig op school/praktijk-instelling. Ik herhaal standpunten, voorstellen en oplossingen, zo nodig in andere woorden om mijn doel te bereiken. Ik zet feedback om in haalbare leerdoelen en werk SMART aan deze leerdoelen. Ongewenst gedrag: Ik geef op/haak af bij moeilijkheden op school/praktijk-instelling. Ik stel lastige taken/opdrachten uit of begin er niet aan. Ik kom mijn planning/gemaakte afspraken niet na. Ik ben vaak absent of te laat op school/praktijk-instelling.

20 20 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

21 21 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Docent:

22 22 De Competentiemeter Doelgroepgericht/bewust Wat is doelgroepgericht? Doelgroepgerichtheid of je bewust zijn van je doelgroep betekent dat je kennis hebt van de ontwikkelingsfase van je doelgroep en je begeleiding/opvang hierop aanpast. Gewenst gedrag: Ik toon aan dat ik kennis heb van de ontwikkelingsfase van mijn doelgroep en sluit hier op aan. Ik heb kennis van activiteiten, methodieken en gesprekstechnieken die mijn doelgroep helpen in de verschillende ontwikkelingsgebieden en pas deze toe. Ik treed duidelijk op en ben consequent op school/praktijk-instelling. Tijdens presentaties toon ik aan dat ik aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep. Ongewenst gedrag: Ik pas gesprekstechnieken toe die niet aansluiten op de ontwikkelingsfase van de doelgroep. Ik bied activiteiten aan, omdat ik die (vroeger) zelf leuk vind (vond). Ik weet niet goed hoe ik om moet gaan met lastig of onaangepast gedrag van de doelgroep.

23 23 Leerjaar 2: Meting 5: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

24 24 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Docent:

25 25 De Competentiemeter Zelfstandigheid Wat is zelfstandigheid? Je bent in staat je eigen werk goed uit te voeren zonder hulp van anderen. Je hebt weinig begeleiding nodig en je kunt goed alleen en samen werken. Je bent in staat zelf nieuwe taken op te pakken en je kunt problemen zelf oplossen. Je werkt efficiënt, je besteedt je tijd nuttig en je zoekt zinvol werk als je tijd over hebt. Gewenst gedrag: Ik stel me onafhankelijk en zelfverzekerd op zonder dat ik afstandelijk overkom. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn geboekte resultaten en heb een pro-actieve houding als er iets gewijzigd moet worden. Ik vertaal feedback in SMART geformuleerde leerdoelen. Ik reflecteer geregeld op mijn handelen en functioneren. Ik zorg er zelf voor dat ik op de hoogte ben van taken en opdrachten. Ook wanneer ik afwezig ben geweest. Ongewenst gedrag: Ik gedraag me afhankelijk, aarzelend en onzeker op school/praktijk-instelling. Ik zoek steun en bevestiging en baseer mijn mening op die van anderen op school/praktijk-instelling. Ik stel me afwachtend op en verwacht dat anderen voor mij zorgen en opkomen. Ik neem geen verantwoordelijkheid en zoek de schuld/oorzaak bij een ander. Ik reageer verdedigend wanneer ik kritische feedback krijg.

26 26 Leerjaar 2: Student: VERDIEPINGSFASE Onvoldoende Matig Voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 6: Student: Docent:

27 27 Leerjaar 3: Meting 7: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent: Meting 8: Student: Onvoldoende matig voldoende ruim voldoende goed Docent:

28 Deze competentiemeter is ingevuld door: 28 Verdiepingsfase leerjaar 2: Naam en handtekening Loopbaanbegeleider Naam, naam instelling en handtekening praktijkbegeleider Verdiepingsfase leerjaar 3: Naam en handtekening Loopbaanbegeleider Naam, naam instelling en handtekening praktijkbegeleider

Voor je ligt een document waar dieper op het competentiegericht onderwijs wordt ingegaan. Het is belangrijk dat je dit document goed leest.

Voor je ligt een document waar dieper op het competentiegericht onderwijs wordt ingegaan. Het is belangrijk dat je dit document goed leest. De competentiemeter Voor je ligt een document waar dieper op het competentiegericht onderwijs wordt ingegaan. Het is belangrijk dat je dit document goed leest. Binnen de opleiding SAW werk je op school

Nadere informatie

Competentiemeter. Verdiepingsfase SAW Niveau 3 en 4

Competentiemeter. Verdiepingsfase SAW Niveau 3 en 4 Competentiemeter Verdiepingsfase AW Niveau 3 en 4 In het Kwalificatiedossier van de opleiding staat dat de volgende competenties ontwikkelt moeten worden. Tijdens je opleiding laat je zien dat je gewerkt

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER SPECIFIEKE DOELGROEPEN OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER GEHANDICAPTENZORG

OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER SPECIFIEKE DOELGROEPEN OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER GEHANDICAPTENZORG OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER SPECIFIEKE DOELGROEPEN OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER GEHANDICAPTENZORG BPV WERKBOEK, LEERJAAR 1 BOL SCHOOLJAAR 2015-2016 Summacollege Cluster Welzijn, Cultuur & Onderwijs

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent BOL leerjaar 2 in 2011-2012 Verdiepingsfase OAS praktijk 2011-2013 volgens het Kwalificatiedossier 2010. naam: klas: Loopbaanbegeleider: 1= startniveau 2=aardig

Nadere informatie

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl.

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Het werken aan en en de relatie daarvan met de voortgangsrapportage Gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 4 jeugdzorg Verdiepingsfase Kwalificatiedossier 2011

PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 4 jeugdzorg Verdiepingsfase Kwalificatiedossier 2011 PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 4 jeugdzorg Verdiepingsfase 2014-2016 Kwalificatiedossier 2011 De praktijkkaart is een pakket praktijkopdrachten. De opdrachten moeten gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Docenthandleiding. Inleiding opdracht 1: schrijven van een casus. Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Voor de leerlingen is

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties...

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties... INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties... 10 Uitleg keuzecompetenties... 15 2 INTRODUCTIE Deze assistent is bedoeld voor jou

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk 2010-2013 volgens het kwalificatiedossier Jeugdzorg 2011. 1=startniveau, 2= aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN 1 Zelf werken aan je bpv-opdrachten Met deze methode kun je werken aan je leerproces door zelfstandig (en indien nodig met hulp) bpv-opdrachten uit te voeren.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 3 en 4 KIO Verdiepingsfase Kwalificatiedossier 2012 en 2013

PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 3 en 4 KIO Verdiepingsfase Kwalificatiedossier 2012 en 2013 PRAKTIJKKAART Pedagogisch Werker niveau 3 en 4 KIO Verdiepingsfase 2015-2017 Kwalificatiedossier 2012 en 2013 In de verdiepingsfase (jaar 2 en 3) werk je met een praktijkkaart en een voortgangsrapportage.

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik houd mijn aandacht er goed bij als dat nodig is O: Ik werk zelfstandig als dat nodig is O: Ik zorg dat mijn werk er netjes

Nadere informatie

Beoordeling en evaluatie

Beoordeling en evaluatie Beoordelingsformulier Beoordeling en evaluatie Student: Studentnummer: Opleiding en crebonr.: Niveau en leerweg: BPV bedrijf: Praktijkopleider: BPV-periode van/tot: SLBer Schoolperiode van/tot: Datum:

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013.

VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013. VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL 2015-2017 Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013. 1= startniveau 2=aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar NB: Als er lln.

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren Inleiding Docenten vervullen 5 rollen in de lessituatie. Daarnaast vervult de docent de lessituatie een aantal rollen. In onderstaand

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) O 4 Portfolio-opdracht 1 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend Gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers Kerntaak

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013 TMA Talentenanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger 15 april 2013 Frans Halslaan 30 3931 LJ Woudenberg T 033-2867930 I www.kat-haros.nl E info@kat-haros.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven.

Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven. Kwaliteiten en Vaardigheden Voeg de uitwerkingen toe aan je portfolio. Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven. In je leven

Nadere informatie

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is.

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is. VOORTGANGSRAPPORTAGE Praktijk PW 4 Jeugdzorg 2009-2011 naam: klas: loopbaanbegeleider: 1=startniveau, 2= aardig eindje onderweg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak 1 Opstellen van een activiteitenprogramma

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit werkplanning Werkproces 1.5 Ondersteunt bij (sociale) activiteiten STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je te maken met het helpen bij creatieve activiteiten.

Nadere informatie

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S 3 L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S i n h o u d 2 Loopbaanleren Wat zijn competenties? Waarom competenties? De competenties De werkwijze Wat is de winst? 4 Zelfstandig werken competentie

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Beoordeling en evaluatie. 3.1 Beoordelingsformulier beroepshouding. Instructie beoordeling: Beoordeling

Hoofdstuk 3 Beoordeling en evaluatie. 3.1 Beoordelingsformulier beroepshouding. Instructie beoordeling: Beoordeling . Hoofdstuk 3 Beoordeling en evaluatie 3.1 Beoordelingsformulier beroepshouding Instructie beoordeling: Het beroepshoudingformulier wordt voor de BOL leerlingen tijdens de schoolperiode door de SLBer beoordeeld

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde 1 Inleiding Beste student, De derde stage komt eraan. Je bent natuurlijk goed voorbereid om na het onderwijs op school naar de praktijk te gaan. Je stageperiode duurt

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

STER opdracht huishoudkunde

STER opdracht huishoudkunde STER opdracht huishoudkunde Als je in zorg of welzijn werkt, zul je veel te maken krijgen met zorgvragers die ondersteund moeten worden in het huishouden. In de eerste 10 weken van je opleiding ben je

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17 Lambrecht Spijkerboer STA@Lambrechtspijkerboer.nl 12 oktober 17 De leerling in beeld Waarom eigenlijk toetsen? Wat wil je van de leerlingen weten? En wat willen de leerlingen van jou weten?... 4 vragen

Nadere informatie

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Versiebeheer Versie Datum Auteurs Status Wijzigingen 1 9-1-2013 WvD Concept 2 15-1-2013 WvD Concept Opmaak / criteria

Nadere informatie

Instituut voor Gezondheidszorg

Instituut voor Gezondheidszorg Instituut voor Gezondheidszorg Praktijkbeoordelingsformulier Opleiding Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam Studiejaar 1 Naam Student: Studentnummer: Praktijkbeoordelingsformulier opleiding Verpleegkunde

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work Competentiekaartjes Een onderdeel van Learn2Work Begrijp je instructies die je krijgt? Laat je blijken dat je naar iemand luistert? Stel je vragen als je het nodig vindt? 1. Communicatieve competentie

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Begeleiden. Crebonummer: Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL NIET KOPIËREN EXAMENBANK PROVE2MOVE

Proeve van Bekwaamheid. Begeleiden. Crebonummer: Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL NIET KOPIËREN EXAMENBANK PROVE2MOVE Proeve van Bekwaamheid Begeleiden Crebonummer: 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 6 Opdracht 6 Beoordelingsformulier: Opdracht

Nadere informatie

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN.

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. ASSERTIVITEIT OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. 1 Doel Doel is aan de hand van de methode van Glick en Gibbes

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Leerlijn Leergebiedoverstijgend Drechtster College

Leerlijn Leergebiedoverstijgend Drechtster College Leerlijn Leergebiedoverstijgend Drechtster College Leergebiedoverstijgend op Drechtster College Versie: 0.1 Datum: 01-08-2013 Evaluatiedatum: 01-08-2014 Herzien op: Auteur: AGL-TEAM Het onderwijs op Drechtster

Nadere informatie

Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang. 2 Opvoeden en ontwikkelen van het kind/de jongere

Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang. 2 Opvoeden en ontwikkelen van het kind/de jongere Specificaties Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang Titel: Soort: Werksituatie: Beroepsproduct: Religies in de wijk Project Kinderdagverblijf, bso Informatiemap, presentatie Niveau: 3 KD: Pedagogisch werker

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018)

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) In de VMBO stroom van het ACL wordt sinds het schooljaar 2016-2017 expliciet aandacht besteed aan de leergebied overstijgende (LGO)

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3.

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Welkom Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Onderstreep de woorden waarvan je de betekenis niet weet en zoek

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

NIET KOPIËREN. Niet iedereen is gelijk EXAMENBANK PROVE2MOVE. Proeve van Bekwaamheid. Crebonummer 93500

NIET KOPIËREN. Niet iedereen is gelijk EXAMENBANK PROVE2MOVE. Proeve van Bekwaamheid. Crebonummer 93500 Proeve van Bekwaamheid Niet iedereen is gelijk Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 Juli 2012 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd.

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. VRAAG 7 Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. We beschouwen attitudes als voedingsbodem voor het leren leren. - Eerste graad: expliciteren : binnencirkel

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Zakelijk aspect. zender boodschap ontvanger Relationele aspect. Feedback

Zakelijk aspect. zender boodschap ontvanger Relationele aspect. Feedback Tweeëndertig coachingsprincipes0f1 : 1. Coachen is communiceren. Een coach dient kennis te hebben van het communicatieproces. Een coach beheerst sociale vaardigheden als luisteren, feedback geven en helder

Nadere informatie

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie Proeve... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties en beoordelingscriteria... 4 De beoordeling

Nadere informatie

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties Puberbrein als Innovatiekans Beschrijving van de 4 basiscompetenties Samenwerken Plannen en organiseren Omgaan met (onverwachte) veranderingen Reflecteren Toelichting beschrijving van de basiscompetenties

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd opleiding Pedagogiek Postbus 6960 6503 GL Nijmegen 024 3530122 Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd Toelichting Wij vragen u als praktijkbegeleider

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk Let op!!! Dit is een groeidocument. Dat wil zeggen dat dit werkplan regelmatig bijgesteld zal moeten worden. Bekijk per competentie eerst waar je mee wilt beginnen. Vul nog niet meteen alles in. Zorg er

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Wat zijn generieke competenties?

Wat zijn generieke competenties? Wat zijn generieke competenties? In duaal leren nemen generieke competenties een centrale plaats in. Het is de bedoeling dat jongeren er dus een goed begrip van hebben voordat erover gesproken kan worden

Nadere informatie

Functieprofiel. Wat is het?

Functieprofiel. Wat is het? Functieprofiel Wat is het? Een functieprofiel is een omschrijving van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een functie binnen een organisatie. Het zorgt ervoor dat discussies worden vermeden

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Praktijkschool Westfriesland

Praktijkschool Westfriesland Beste ouders/verzorgers, Praktijkonderwijs is een (bijzondere) richting in het voortgezet onderwijs. Praktijkonderwijs is eindonderwijs en richt zich op het verwerven van competenties. De leerlingen worden

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg BOL, tweede jaar, periode 3

Handleiding Kwaliteitszorg BOL, tweede jaar, periode 3 Handleiding Kwaliteitszorg BOL, tweede jaar, periode 3 Gebruikte literatuur: Specifieke doelgroepen, Uitgeverij Angerenstein. Je levert de uitgewerkte praktijkopdrachten digitaal in. Werkproces MMZ 3.1

Nadere informatie

Secretary Management Master

Secretary Management Master Proefles Secretary Management Master Thema: Assertiviteit of krijg meer voor elkaar met lef Door Hanneke Steenbekkers trainer Secretary Management Master www.secretary.nl/master Assertiviteit: krijg meer

Nadere informatie

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT:

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Proeve van Bekwaamheid Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

OVERDRACHTSFORMULIER. en voor de afdeling mavo - havo - atheneum (Omcirkelen wat van toepassing is).

OVERDRACHTSFORMULIER. en voor de afdeling mavo - havo - atheneum (Omcirkelen wat van toepassing is). OVERDRACHTSFORMULIER Geachte collega, De hierna te noemen leerling is op onze school aangemeld voor leerjaar en voor de afdeling mavo - havo - atheneum (Omcirkelen wat van toepassing is). Graag ontvangen

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie