Economie en Personeel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Economie en Personeel"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Economie en Personeel Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie Economie en Personeel Onderwerp Internationale eetstraat/ Avenue Culinair Uw kenmerk Ons kenmerk Doorkiesnummer (070) Aantal bijlagen 1 Datum 1 mei 2000 Met het uitbrengen van de nota Economisch Stimuleringsgebied Den Haag (raadsvoorstel 118, mei 1997) is het kader vastgelegd waarbinnen uitvoering kan worden gegeven aan de doelstellingen van het Grote Stedenbeleid. Toerisme is één van de gekozen sectoren om te stimuleren. Binnen deze sector is het project City Mondial in ontwikkeling. Toerisme is voor een stad als Den Haag een belangrijke economische pijler. Jaarlijks bezoeken gemiddeld 25 miljoen toeristen Den Haag. City Mondial met zijn exotische karakter speelt in op de moderne stedenbezoeker/toerist. Bovendien genereert toerisme extra arbeidsplaatsen. Het idee van een internationale eetstraat, met als werktitel Avenue Culinair, passend binnen het kader van City Mondial, is destijds door VVD-raadslid De Booij naar voren gebracht. Kort samengevat komt het idee erop neer dat door zo n eetstraat aan de Schilderswijk een extra economische impuls wordt gegeven. De Avenue Culinair moet immers aantrekkend werken op bezoekers uit andere delen van Den Haag en de regio. Ook kan de eetstraat bijdragen aan een grotere bekendheid met de vele facetten van de Schilderswijk en daardoor aan een verbetering van het imago. Het idee is nader uitgewerkt door het bureau Seinpost. Onderstaand treft u de uitwerking van het concept aan, evenals de positionering in beleid en omgeving. Concept Avenue Culinair Onder de Avenue Culinair /internationale eetstraat wordt verstaan een multi-culturele clustering van maaltijdverstrekkende bedrijven, zodanig van opzet en volume dat hiermee de basis wordt gelegd voor een nieuw aantrekkelijk toeristisch concept, een attractie die de buurt waarin het is gevestigd, in functioneren duidelijk overstijgt. Inlichtingen bij: Van Manen Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax

2 4 Om het concept goed te kunnen positioneren en nader op haalbaarheid te kunnen beoordelen heeft het bureau Seinpost veel aandacht besteed aan de opzet van het concept. In de samenvatting van het rapport (zie bijlage) is het resultaat van deze studie te vinden. Het gedefinieerde concept heeft een omvang van ongeveer 15 restaurants met een totale metrage van m2. Een omzet van 10,2 miljoen gulden per jaar is benodigd voor een verantwoord economisch functioneren. Deze omzet komt overeen met ongeveer 1,3 % van de totale horeca-omzet in Den Haag. Het aanbod zal met name bestaan uit restaurants. Het thema, de internationale keuken, past binnen het project City Mondial. Om het concept te verbreden en de kans van slagen te vergroten wordt een aantal ondersteunende functies in de directe omgeving aanbevolen. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende functies: dansschool (exotische dansen), kook(boeken)winkel, kruidentuin, filmhuis, galerie, catering, hotel. De Avenue Culinair kan eventueel in een groeimodel worden gerealiseerd te beginnen met 7 à 8 vestigingen, wel met de mogelijkheid en de intentie om door te groeien naar ongeveer 15 vestigingen (of een navenant vloeroppervlak). In de randvoorwaardelijke sfeer worden door het bureau als belangrijk aangegeven: - een goede ligging ten opzichte van het openbaar vervoer - voldoende parkeergelegenheid in nabije omgeving - goede vindbaarheid en zichtbaarheid - relatie met de binnenstad - mogelijkheden ten behoeve van terrassen - beschikbaarheid onroerend goed. Berekend is dat de Avenue Culinair werkgelegenheid biedt, ook aan mensen met een lagere opleiding, aan circa 75 full-time medewerkers. Daarnaast zullen in toeleverende sectoren 19 banen worden gerealiseerd. De Avenue Culinair moet zoals gezegd een toeristische trekker worden - vooral ook voor de bezoekers afkomstig uit de overige Haagse wijken en de regio - en heeft daarom een onderscheidend profiel en een hoog ambitieniveau. Een goed beheer (beheerorganisatie) is voorwaarde om het ambitieniveau te waarborgen. Hierbij worden de volgende aspecten genoemd: veiligheid, openingstijden, kwaliteitsbewaking, promotie en marketing, imagobewaking, gebruik van uitstallingen, terrassen, reclame-uitingen. Beleidskader De mogelijkheid van een internationale eetstraat sluit aan bij de volgende beleidskaders ofwel uitwerkingen daarvan: 1. De kracht van Den Haag (GSB/ISV ) 2. Nota Toerisme (in voorbereiding)

3 5 3. City Mondial 4. Binnenstadsplan (in voorbereiding) 5. Voorontwerp-bestemmingsplan Het Oude Centrum 6. Horecastructuurnota 1. De kracht van Den Haag (GSB/ISV ) Bij het huidige Grote Stedenbeleid en de stedelijke vernieuwing staat integratie van beleids(terreinen) voorop: een samenhangend meer-sporen-beleid. De verschillende sporen betreffen: werk en economie, woonklimaat, bereikbaarheid en mobiliteit, leefklimaat, sociaal klimaat. Dit investeringsprogramma geeft aan hoe Den Haag in de komende GSB-periode zijn inspanningen inhoud en vorm geeft. Ten aanzien van spoor 1, Stadseconomie (versterking van economisch klimaat) vormen toerisme en werkgelegenheid hierbinnen twee belangrijke pijlers. 2. Nota Toerisme Toerisme is voor Den Haag een stuwende economische cluster. Toerisme is wereldwijd en ook in Nederland een groeimarkt. Den Haag moet zijn kansen pakken. De doelstelling van het nieuwe toeristische beleid is het creëren van mogelijkheden om de toeristische groei van Den Haag boven het gemiddelde te doen uitstijgen en daarmee extra arbeidsplaatsen te genereren. Met het oog op het vergroten van de mogelijkheden van de multi-culturele samenleving in de stad is het toeristisch beleid gericht op verdere uitbouw van City Mondial. Als één van de kansrijke projecten binnen deze uitbreiding wordt genoemd het product Avenue Culinair. Hier kunnen de diverse culturen in Den Haag zich op het culinaire vlak presenteren. 3. City Mondial City Mondial richt zich op de bevordering van etnisch ondernemerschap in de toeristische sector. Het doel is met gebruikmaking van de potentie die aanwezig is in Transvaal, Schilderswijk en Stationsbuurt het imago van deze wijken te verbeteren. Daarnaast zijn de beoogde effecten verbetering van koopkracht en het vergroten van werkgelegenheid. Tevens levert City Mondial een bijdrage aan de positieve beeldvorming over de migranten in het algemeen en is daardoor ook een wapen in de strijd tegen racisme en discriminatie. Concreet wordt in het project City Mondial een concept uitgewerkt voor een nieuw toeristisch product: een samenhangend aanbod van producten en diensten van allochtone ondernemers en culturele instellingen, dat via een promotiecampagne toeristen trekt naar deze wijken.

4 6 Het City Mondial-gebied is opgebouwd uit twee kerngebieden, die gefaseerd tot ontwikkeling komen (groeimodel): het bestaande kerngebied omgeving Hobbemaplein en het te ontwikkelen kerngebied omgeving Wagenstraat, Stationsweg. Het product City Mondial ontwikkelt zich en de activiteiten breiden uit. De initiatieven voor een Avenue Culinair en een Chinese wijk passen hierin goed en versterken daarmee City Mondial. Momenteel wordt door het bureau ZKA, Markt en Beleid uit Breda een segmentatie-onderzoek verricht om gericht het product verder vorm te geven. Binnenkort zal ik u informeren over de resultaten van het onderzoek en de voortgang van City Mondial. 4. Nota Structuurvisie Horeca Den Haag Den Haag heeft van de grote steden (na Amsterdam) het hoogste aantal horecabedrijven per inwoner, echter het Haagse horeca-aanbod is zeer verspreid. Waar in veel steden ruim de helft van het horecaaanbod zich in de binnenstad bevindt, geldt dat in Den Haag maar voor een kwart. Uitgangspunt is de autonome aantrekkingskracht van de horeca te vergroten. Dit moet gebeuren door in de stad een aantal horecaclusters te creëren met een breed en aantrekkelijk aanbod. Daarbij is het noodzakelijk om de kwaliteit en de diversiteit van het aanbod te stimuleren. Hierbij valt te denken aan het stimuleren van clusters met specifieke kwaliteiten (branchering, concepten, sferen en doelgroepen). Een voorbeeld is een international eetstraat, Avenue Culinair. 5. Voorontwerp-bestemmingsplan Het Oude Centrum Avenue Culinair is eveneens opgenomen in de Horeca-paragraaf van het Voorontwerpbestemmingsplan Het Oude Centrum dat zeer onlangs aan uw raad ter kennisneming is gestuurd. De doelstelling van het daar geformuleerde beleid is de kwalitatieve verbetering van het horeca aanbod in dit gebied. Avenue Culinair sluit daar goed op aan. 6. Binnenstadsplan De binnenstad van den Haag vervult de hoofdrol in het waarmaken van de ambitie van de stad Den Haag als internationale stad met allure. Het doel van het nieuwe Binnenstadsplan is versterking van het economisch functioneren van de binnenstad van Den Haag. Dit dient te worden bereikt door het verhogen van de (boven)regionale aantrekkingskracht, het verlengen van de verblijfsduur en het stimuleren van herhalingsbezoeken. Voor Den Haag is het belangrijk dat de komende tien jaar de regiofunctie van de binnenstad sterk wordt uitgebreid. De ambitie moet zich richten op het aantrekken van 10-20% meer bezoekers, en daarbij de verblijfsduur van de bezoeker in de binnenstad te verhogen, vooral van buiten Den Haag. In de binnenstad heeft de horeca een heterogene samenstelling, samenhangend met het multifunctionele van de binnenstad.

5 7 De Haagse binnenstad kan zich duidelijk onderscheiden van andere winkelcentra in de omgeving als gevolg van toevoegingen als urban entertainment en bijzondere leisure formules en pilot stores. Dit maakt de binnenstad aantrekkelijk en spannend. Locatiekeuze In het rapport van Seinpost worden drie potentiële locaties, die geschikt zouden kunnen zijn voor de vestiging van een internationale eetstraat, genoemd: Van de Vennestraat/Hobbemaplein, Poeldijksestraat en Wagenplein/Wagenstraat. Uit de multicriteria-analyse van Seinpost (zie bijlage) blijkt dat het Wagenplein/Wagenstraat positief scoort, echter de beschikbaarheid van panden is hier een knelpunt. Het onderzoeksbureau Seinpost stelt dat de Van de Vennestraat zich in dit opzicht (de beschikbaarheid van panden) als de meest kansrijke locatie onderscheidt. Echter, voor deze locatie wordt de grote loopafstand naar de binnenstad (één van de randvoorwaarden) als knelpunt genoemd. De Poeldijksestraat laat meerdere negatieve aspecten zien en valt in feite af als locatie voor de Avenue Culinair. In de afweging is de afstand tot de binnenstad van wezenlijke invloed, temeer daar het om een ambitieus project gaat dat vraagt om een grote stroom bezoekers (omzet van ongeveer 10,2 miljoen gulden per jaar). Een internationale eetstraat aan de Van de Vennestraat, waar de omgeving thans nog te beperkt is gepositioneerd als toeristisch uitgaansgebied, lijkt in de huidige omstandigheden en gezien het vereiste ambitieniveau nog niet voldoende kansrijk. Dit temeer daar zoals reeds is geconstateerd hier de gevraagde bezoekersstromen ontbreken. Het lijkt niet verstandig om vanaf de prille start van Avenue Culinair te mogen verwachten dat zij op deze locatie zelf deze bezoekersstromen zal opwekken en ook nog voldoende kritische massa ontwikkelt. Het gebied van de Wagenstraat/ de Dunne Bierkade heeft bijzondere kwaliteiten door de ligging in aansluiting op de binnenstad, de aanwezigheid van karakteristieke panden, enige aanzetten in de multiculturele sfeer (moskee, Chinatown ) en de aanwezigheid van water, passantenhaven, terrasboten. Deze bieden uitstekende mogelijkheden om inhoud te geven aan het concept van de Avenue Culinair. Hoewel dit gebied niet direct tot de Schilderswijk behoort, ligt het er pal tegenaan. Vanuit dit vertrekpunt kan Avenue Culinair via de Dunne Bierkade en de Zuidwal c.q. het Groenwegje en de Hooftskade (i.c. de Zuid Singel) aansluiting krijgen op de Hobbemastraat. Via deze situering ontstaat een lint dat de gewenste bestedingsimpuls kan geven aan de Schilderswijk, immers de oorspronkelijke doelstelling van het idee. Overwogen moet worden of het mogelijk is om ook reeds nu dan wel op korte termijn langs dit lint over te gaan tot strategische aankoop van geschikte panden. Een internationale eetstraat aan de Dunne Bierkade en verder kan worden gezien als een goede vorm van complementaire horeca in het uitgaansgebied binnenstad. De Dunne Bierkade ligt direct aan de aanlooproute vanaf het station Hollands Spoor naar de binnenstad en de daardoor gegeneerde

6 8 passanten stromen. De Wagenstraat/Stationsweg is een doorloopgebied van bewoners, forensen, dagjesmensen en studenten, die gebruik maken van de verschillende functies. In de toekomst worden meer passanten verwacht als gevolg van de reeds in gang gezette ontwikkeling van de binnenstad. Tevens wordt er gewerkt aan een betere uitstraling, revitaliseren, van de Wagenstraat en de Stationsweg. Het is de economische ader van het gebied en vormt de ruggengraat van de wijk. In de Wagenstraat is reeds spontaan een concentratie van Chinees/Aziatische ondernemingen ontstaan. Het is de bedoeling dat het Chinatown -gebied in kwalitatief opzicht de juiste uitstraling krijgt. Door de gemeente en het bedrijfsleven wordt versterking van het concept Chinatown nagestreefd. Een verdere ontwikkeling van dit gebied tot Chinatown is een manier om zich te onderscheiden van andere aanloopstraten en past binnen het concept van City Mondial en tevens van het Quartier Latin Stationsbuurt. Het na te streven beeld Quartier Latin houdt in: levendigheid en kleurrijk. Kenmerken zijn: menging van functies, culturen, bewoners en gebruikers. Naast de grote verscheidenheid is er ook iets dat de bewoners, ondernemers en bezoekers van deze wijk/straat bindt. Het betreft hun gezamenlijke liefde voor het stedelijk leven, interesse voor nieuwe ontwikkelingen, creativiteit, kortom het zijn trendsetters. In een Quartier Latin is ruimte voor mensen vanuit alle delen van de wereld, studenten, kunstenaars, stedelingen en ondernemers. Uit het bovenstaande blijkt dat zich hier een stepping stone - situatie voordoet: de ontwikkeling van de binnenstad, de Wagenstraat (Chinatown) en de Stationsweg (Quartier Latin). De realisatie van een internationale eetstraat aan de Dunne Bierkade en verder sluit hierop aan. Om deze reden lijkt een internationale eetstraat met een exotisch/mediterraan karakter aan de Dunne Bierkade en verder het meest kansrijk. De haalbaarheid van realisatie van een internationale eetstraat met een hoogwaardig, pluriform en intiem karakter op de Dunne Bierkade en de reeds aanwezige en nog te realiseren ondersteunende functies (als galerie, kookboekwinkel) aan de Wagenstraat/Stationsweg behoeft uiteraard nader onderzoek. Hierbij zal ook aandacht zijn voor de invulling van de openbare ruimte. Verder is het van belang om in verband met de veelal monumentale panden op de Dunne Bierkade Monumentenzorg en Welstand te betrekken. Om te komen tot de gewenste doelstelling zal worden bezien of de Hogere Hotelschool op grond van haar expertise bij het project kan worden betrokken. Het rapport Opzet en haalbaarheid Avenue Culinair ligt ter inzage in de dienstenbibliotheek (2e verdieping Stadhuis). Tot slot

7 9 Het concept van een internationale, multi-culturele eetstraat met een hoog ambitieniveau is goed voor de positie van de horeca in het bijzonder en voor Den Haag in het algemeen als centrum voor de regio in Randstad-/ Deltametropoolverband (onderscheidend vermogen). De internationale eetstraat op de Dunne Bierkade en verder sluit aan op de het centrum/ de binnenstad en de aanlooproute naar het station Hollands Spoor en belangrijker nog, de in dit gebied in gang gezette ontwikkelingen. Tevens ontstaat in dat geval een meer grootschalig internationaal multicultureel district in deze buurt (Quartier Latin, Chinatown), die het stedelijk verzorgingsgebied overstijgt. Hierdoor wordt de start kansrijker en het uitzicht op het bereiken van de gewenste kritische massa groter. Belangrijk is ook te bedenken dat daardoor de eetstraat en de gegenereerde bezoekersstromen, via de uitbouw langs de Zuidwal de gewenste impuls aan de Schilderswijk kan geven. De optie om via gestuurde horeca-ontwikkelingen aan de Van der Vennestraat/Hobbemaplein, ook in het kader van City Mondial, een economische impuls aan de Schilderswijk te geven kan worden vastgehouden om in een later stadium te worden ontwikkeld. Voorstel Ik stel voor om in te stemmen met het concept Avenue Culinair op de voorgestelde locatie, om het onderzoek naar de haalbaarheid van het concept op de locatie Dunne Bierkade in gang te zetten en hiertoe overleg met de betrokken partijen als de bewoners, de ondernemers en het Bedrijfschap Horeca te starten. De voorzitter, mr. drs. G.A.A. Verkerk

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010.

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1201 SUBSIDIEVERLENING CITY MONDIAL 2010 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien: - het belang van de versterking van de economische vitaliteit van Stationsbuurt,

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Besluit, onder voorwaarde dat de raad instemt met het raadsvoorstel China Town Den Haag:

Besluit, onder voorwaarde dat de raad instemt met het raadsvoorstel China Town Den Haag: Gemeente Den Haag RIS107091a_18-07-2003 Ons kenmerk DSO/2003.1690 COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien: de in het (recente) verleden genomen maatregelen om draagvlak te creëren voor een China

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007 Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam Februari 2007 1. Inleiding Op 12 december 2006 is het onderzoek naar Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam aan

Nadere informatie

rv 205 Avenue Culinaire. RIS087629_17-07-2001 Dienst Stedelijke Ontwikkeling nr. DSO/2001.1718 RIS87629 _010713

rv 205 Avenue Culinaire. RIS087629_17-07-2001 Dienst Stedelijke Ontwikkeling nr. DSO/2001.1718 RIS87629 _010713 rv 205 Dienst tedelijke Ontwikkeling nr. DO/2001.1718 RI87629 _010713 Den Haag, 13 juli 2001 Aan de gemeenteraad Avenue Culinaire. RI087629_17-07-2001 Inleiding In juni 2000 is het concept van een internationale

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/2015.968 RIS 288643 HORECAVISIE DEN HAAG: UITWERKINGSPLAN 2016-2019 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/2015.968 RIS 288643 HORECAVISIE DEN HAAG: UITWERKINGSPLAN 2016-2019 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.968 RIS 288643 HORECAVISIE DEN HAAG: UITWERKINGSPLAN 2016-2019 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - in het coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse kracht

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2014.1230 RIS 279665 070-353 46 19. 19 december 2014. Agenda Oude Centrum

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2014.1230 RIS 279665 070-353 46 19. 19 december 2014. Agenda Oude Centrum Wethouder van Binnenstad, Stadsontwikkeling en Buitenruimte en Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur B.A. Revis en J. Wijsmuller Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie

Nadere informatie

Stand van zaken ontwikkelingen Kazernekwartier

Stand van zaken ontwikkelingen Kazernekwartier Stand van zaken ontwikkelingen Kazernekwartier Beeldvormende raad 12 maart 2014 Wyckerveste Twister Media VolkerWessels Leisuredome / Event Center Venlo Leisuredome / Event Center Venlo LeisureDome/ Event

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL SHOPS OP EEN RIJ: ruim 37.500 passanten per dag overdekte passage perfect bereikbaar,

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Genre Editie 2010 Organisator : Stadsfestijn, muziek, jazz/ blues : 13 e editie : Stichting Big Rivers Aantal bezoeken 2009 : 100.000

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49 september 2011 1. Inleiding Hierbij hebben wij het genoegen u de Voortgangsrapportage WOM van november 2018 aan te bieden. In deze rapportage informeren wij alle voor de WOM belangrijke stakeholders over

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.0422., d.d. 19-4-2011 Onderwerp Afdoening motie M100113/35, uitbreiding zaterdagse warenmarkt. Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

juiste impulsen voor stationsgebied Steenwijk gemeente Steenwijkerland stec groep Peije Bruil en Guido van der Molen 14 september 2011

juiste impulsen voor stationsgebied Steenwijk gemeente Steenwijkerland stec groep Peije Bruil en Guido van der Molen 14 september 2011 juiste impulsen voor stationsgebied Steenwijk gemeente Steenwijkerland stec groep Peije Bruil en Guido van der Molen 14 september 2011 multifunctionele locaties vraag naar betere locaties welke locatietypen

Nadere informatie

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD 2014-2018 Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 MOTIVATIE DEN HAAG BESTE BINNENSTAD (IN 250 WOORDEN) Den Haag werkt al vijftien jaar met hart

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken.

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken. Gemeente +Z} Agendapunt 10 Aanderaadvandegemeente Raadsstuknummer: 2010/12111 programma: Economische Zaken cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer informatiebij: Marleen Kalden, afdeling

Nadere informatie

Nieuwe Steen AJ Heerhugowaard

Nieuwe Steen AJ Heerhugowaard eaoi8o2«-4.^ Gemeente eerhugowaard.a.v. het ollege van Burgemeester en Wethouders.a.v. de gemeenteraad Postbus 390 Nieuwe Steen 40 1700 AJ eerhugowaard 1625 V oorn Per mail: post@heerhugowaard.nl; a.adams@heerhugowaard.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Stedelijke ontwikkeling, Wonen en Economie. A.G. van Veen

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Stedelijke ontwikkeling, Wonen en Economie. A.G. van Veen RIS101465_17-12-2002 Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten mr drs B.J. Bruins Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie voor

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk 15.503343 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer Geheim Nee Perspectief Toerisme

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning. Eindrapport zienswijzen

Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning. Eindrapport zienswijzen 17 september 2014 Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning Eindrapport zienswijzen Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Inhoud 1 Inleiding 6 2 Zienswijzen bestemmingsplan

Nadere informatie

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3 Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april 2011 9,2 4 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Oefentoets hoofdstuk 3 Globalisering in steden: grootstedelijke gebieden in de VS 1 Bekijk bron 7. De bron

Nadere informatie

STADIONGEBIED HERACLES ALMELO SCOORT DYNAMISCH IN VERBINDINGEN, MERKEN, FACILITEITEN, DOELGROEPEN, MOGELIJKHEDEN, BELEVINGEN

STADIONGEBIED HERACLES ALMELO SCOORT DYNAMISCH IN VERBINDINGEN, MERKEN, FACILITEITEN, DOELGROEPEN, MOGELIJKHEDEN, BELEVINGEN STADIONGEBIED HERACLES ALMELO SCOORT DYNAMISCH IN VERBINDINGEN, MERKEN, FACILITEITEN, DOELGROEPEN, MOGELIJKHEDEN, BELEVINGEN STADIONGEBIED HERACLES ALMELO SCOORT GEBIEDSONTWIKKELING 3 DYNAMISCH IN BELEVINGEN

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

B&W VOORSTEL. Kenmerk: 19BW Datum voorstel: 31 januari Onderwerp: Wensen en bedenkingen initiatief Rijnstate in Elst Centraal

B&W VOORSTEL. Kenmerk: 19BW Datum voorstel: 31 januari Onderwerp: Wensen en bedenkingen initiatief Rijnstate in Elst Centraal * B&W VOORSTEL Kenmerk: 19BW000065 Datum voorstel: 31 januari 2019 Onderwerp: Wensen en bedenkingen initiatief Rijnstate in Elst Centraal Voorstel portefeuillehouder: 1. Instemmen met de memo 'wensen ten

Nadere informatie

Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 9 juni 2009 / rapportnummer 2253-34 1. OORDEEL OVER HET MER De gemeente Den Haag wil zich verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

ONTWIKKELING LOCATIE LANGE VOORHOUT 102 (huidige Amerikaanse ambassade)

ONTWIKKELING LOCATIE LANGE VOORHOUT 102 (huidige Amerikaanse ambassade) Gemeente Den Haag DSO/2015.1236 RIS 290940 ONTWIKKELING LOCATIE LANGE VOORHOUT 102 (huidige Amerikaanse ambassade) HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - De ontwikkeling en internationale

Nadere informatie

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds In het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Zwollefonds Binnenstad is het organiseren en aanjagen van goede evenementen en activiteiten in

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago...

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... 4 Recreëren... 5 1 Bijeenkomst 4 november Sinds een aantal

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012 Kwaliteitsverbetering aanloopstraten Presentatie 31 mei 2012 Vooraf Aanleiding: BRO rapportage 2009 Conceptplan Brusselsestraat e.o. 2010 Verandering economische situatie 2009-2012 Vraagstelling: Actuele

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand Korte Voorhout 20 Postbus 216, 2501 ce Den Haag 070 785 4903 06 430 54 372 info@annavastgoedencultuur.nl Heeft u een leegstaand pand waarvoor u nog geen bestemming

Nadere informatie

Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg. 17 maart 2009 Jos Vollebregt

Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg. 17 maart 2009 Jos Vollebregt Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg 17 maart 2009 Jos Vollebregt Aanleiding Toerisme in Parkstad sterk in ontwikkeling (75% groei 2002-2006) Vele plannen en ideeën om het toerisme verder te versterken

Nadere informatie

Meest Gastvrije Stad 2010

Meest Gastvrije Stad 2010 Meest Gastvrije 200 Colofon Samensteller: Lennert Rietveld Van Spronsen partners horeca-advies Herenweg 83 2362 EJ Warmond T: 07-548867 E: lennertrietveld@spronsen.com W: www.spronsen.com In samenwerking

Nadere informatie

Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg

Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg Quick scan stedenbouwkundige kenmerken Amsterdam, 16 september 2005 H.J. Korthals Altes J. de Kleuver 1 Vooraf Begin september kreeg DSP-groep van Bureau LAURENS

Nadere informatie

Gastvrij Nederland, gastvrijheid van wereldklasse! De gastvrijheidseconomie verdient voor Nederland jaarlijks minimaal 35 miljard euro. 1 De 50.000 bedrijven verschaffen werk en inkomen aan 400.000 Nederlanders.

Nadere informatie

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID 2011-2015 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. UITGANGSPUNTEN, DOELSTELLINGEN en KADERS 3 3. HET PROCES 5 4. HET PRODUCT 6 5. DE RISICO S 6 6. TIJD en PLANNING 6 7. COMMUNICATIE 6 Startnotitie

Nadere informatie

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Actieplan Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Gecorrigeerde versie Pagina 1 van 6 1 Inleiding Op 5 juli 2005 stelde de gemeenteraad het Masterplan Industrieel Erfgoed Toerisme vast. Het Masterplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716 Agendapunt commissie: 5.1 steller telefoonnummer email J. van Doremalen-Olde Agterhuis 3417 Joyce.van.Doremalen- Olde.Agterhuis@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 591708/591716 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

Markt 10 3 e Samenspraak dd 26 juni 2018

Markt 10 3 e Samenspraak dd 26 juni 2018 ! Markt 10 3 e Samenspraak dd 26 juni 2018 ! Proces > Analyse (1 e samenspraak) > Ruimtelijke studie (2 e samenspraak) > Nota van uitgangspunten: Hoe worden de inzichten uit de ruimtelijke studie, de samenspraak

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

architecten ETCETERA VISIE SCHEVENINGEN HAVEN

architecten ETCETERA VISIE SCHEVENINGEN HAVEN VISIE SCHEVENINGEN HAVEN BINT architecten is gevestigd aan de Dr.Lelykade te Scheveningen. Planvorming voor Scheveningen haven gaat dus over ons toekomstig uitzicht waar we straks dagelijks mee te maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Toelichting. Regels

Inhoudsopgave. Toelichting. Regels 2 Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 7 1.1 Doelstelling bestemmingsplan Binnenstad 7 1.2 Korte Putstraat 1g en 24 in bestemmingsplan Binnenstad 8 1.3 Aanpassing aanduiding 8 Hoofdstuk 2 Juridisch-bestuurlijke

Nadere informatie

Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht. Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012

Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht. Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012 Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012 Probleemanalyse (1996) Water als vervoersader wordt barrière Boot wordt auto

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 Reactienota zienswijzen met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 1. Inleiding Deze nota behandelt de ingekomen zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11. 2.

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt In deze bijlage is het afwegingskader opgenomen voor de locatiekeuze van de supermarkt in Geertruidenberg. De locaties Venestraat en Schonckplein zijn

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 Hoort bij raadsvoorstel 27-2012 BIJLAGE 2 APPENDIX 1. CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018Brabant

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIE NIEUWE ONDERNEMERS ZEEHELDENKWARTIER

BELEIDSREGEL SUBSIDIE NIEUWE ONDERNEMERS ZEEHELDENKWARTIER Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2012.9 RIS 250206 BELEIDSREGEL SUBSIDIE NIEUWE ONDERNEMERS ZEEHELDENKWARTIER HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Noordoevers Zwijndrecht Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Wonen aan de rand van een uniek getijdengebied Wilt u eigentijds wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied?

Nadere informatie

RUIMTELIJK MOTIVERING

RUIMTELIJK MOTIVERING RUIMTELIJK MOTIVERING Tijdelijke horeca Prinses Irenestraat 31-33 t.b.v. BAUT (Omgevingsvergunning Wabo handelen in strijd met het bestemmingsplan, reguliere procedure) 6 oktober 2015 Pagina 2 van 6 RUIMTELIJKE

Nadere informatie

- 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel.

- 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel. - 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel. Het ontwerpbestemmingsplan De Groene Schakel heeft vanaf vrijdag 06-02-2015 t/m donderdag 19-03-2015 ter inzage gelegen.

Nadere informatie

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 NOTA VAN INSPRAAK Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 In de bovengenoemde periode heeft de concept-nota Toerismebeleid Purmerend ter inzage gelegen. Gedurende

Nadere informatie

Marketing Call to action

Marketing Call to action Marketing Call to action 24-11-2015 De tijd is rijp voor Utrecht Marketing [werktitel] Het Utrechtse college vraagt om een plan om de marketing van Utrecht met elkaar krachtig en slagvaardig neer te zetten.

Nadere informatie

COMMENTAAR OP DE ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN. Buitengebied P-Veluwe (NL.IMRO.0243.BP00031-0002)

COMMENTAAR OP DE ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN. Buitengebied P-Veluwe (NL.IMRO.0243.BP00031-0002) COMMENTAAR OP DE ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN Buitengebied P-Veluwe (NL.IMRO.0243.BP00031-0002) 1. Korte inleiding Harderwijk is gelegen op de grens tussen Veluwe en Randmeren en wil graag de ruimtelijk

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden.

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 4 maart 2008 Nummer PS : PS2008MME10 Afdeling : Economie, Cultuur en Vrije Tijd Commissie : MME Registratienummer : 2008int218775 Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel

Nadere informatie

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Inspiratiesessie passerelle in de Spoorzone Inspiratiesessie passerelle Twitter mee: @spoorzone038 Agenda Projectaanpak en historie Ontwikkelperspectief

Nadere informatie