Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland"

Transcriptie

1 Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland Presentatie eindrapport 17 november Chrétien Sarton Hans van der Zwan

2 Inhoud Opening Opzet van het onderzoek Opzet van het eindrapport Bevindingen van de analyse van de functies Eindanalyse en conclusie

3 Resultaten Activiteiten stappen Opzet van het onderzoek Intake en voorbereiding Analyse begroting Verdere verdieping Concreet maken met de teams Rapportage en advies Intake met opdrachtgever Maken van werkafspraken Kiezen vergelijkingsgemeenten Verzamelen van informatie Inplannen van afspraken Maken van vergelijkingen uit verschillende doorsnedes van gemeenten Verklaringen geven obv expertise Kiezen van taken tbv verdieping Afstemming financiën Terugkoppeling opdrachtgever Informeren raad Verzamelen van structuurgegevens voor verdieping Verdiepen vergelijkingen door te relateren aan structuurgegevens Verklaren verschillen door onderzoek achtergronden Terugkoppeling opdrachtgever Voorbereiden sessies met medewerkers Bezuinigingmogelijkheden concretiseren en kwantificeren Maken overzicht van geconcretiseerde bezuinigingvoorstellen Terugkoppeling opdrachtgever Opstellen van rapportage Beoordelen van de bezuinigingvoorstellen Opstellen van advies Presenteren aan opdrachtgever Informeren raad Verwachtingen helder Informatie verkregen Werkafspraken gemaakt Afspraken in agenda s Eerste inventarisatie van afwijkingen Taken geselecteerd voor verdieping Raad is geïnformeerd Verdieping van eerste inventarisatie Eerste selectie bezuinigingmogelijkheden Concrete en reële voorstellen Draagvlak bij medewerkers Rapportage Onderbouwd advies Raad is geïnformeerd

4 Opzet van het onderzoek 1. Verschillende doorsnedes met andere gemeentelijke begrotingen over 2013, 2014 en De volgende 5 doorsnedes geven een goed eerste beeld: P10 gemeenten: Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Hulst, Ooststellingwerf, Sluis en Westerveld; Toeristische gemeenten: Bergen NH, Gulpen-Wittem, Sluis, Texel, Valkenburg aan de Geul en Veere; Zeeuwse gemeenten: exclusief Vlissingen; Gemeenten met vergelijkbaar inwoneraantal, in gemeenten Gemeenten met een vergelijkbare sociale structuur en centrumfunctie, in gemeenten.

5 Eerste analyse: voorbeeld S chouwen- Duiveland Functie s 2015 Schouwe n- Duive la nd Ze e uwse ge me e nte n ge me e nte n grootte groe p Nettolasten per inwoner ( x 1) ge me e nte n soortge note n Hoofdfunctie 0, Alge me e n be stuur 001, Bestuursorganen , Bestuursondersteuning college van burgemeester en Wethouders , Burgerzaken , Baten secretarieleges burgerzaken , Bestuurlijke samenwerking , Bestuursondersteuning raad en rekenkamer T ota a l hoofdfunctie Hoofdfunctie 1, Ope nba re orde e n ve ilighe id 120, Brandweer en rampenbestrijding , Openbare orde en veiligheid , Opsporing en ruiming conventionele explosieven T ota a l hoofdfunctie Hoofdfunctie 2, Ve rke e r, ve rvoe r e n wa te rsta a t 210, Wegen, straten, pleinen en verkeersmaatregelen , verkeersmaatregelen te land 212, Openbaar vervoer , Parkeren , Baten parkeerbelasting , Zeehavens , Binnenhavens en waterwegen , Veerdiensten , Luchtvaart , Waterkering, afwatering en landaanwinning T ota a l hoofdfunctie Hoofdfunctie 3, Economische za ke n 310, Handel, ambacht en industrie , Baten markgelden , industrie 330, Nutsbedrijven , Agrarische productie en ontginning , Overige agrarische zaken, jacht en visserij T ota a l hoofdfunctie

6 Opzet van het onderzoek 2. Verschillende verdere analyses met andere gemeenten De volgende 4 nadere vergelijkingen zijn gemaakt voor het tweede beeld: P10 gemeenten; Toeristische gemeenten; Zeeuwse gemeenten; Gemeenten met vergelijkbaar inwoneraantal (2015) en met een vergelijkbare sociale structuur en centrumfunctie, die qua inwoneraantal het dichts bij Schouwen- Duiveland liggen en niet overlappen met andere referentiegroepen: Achtkaspelen, Epe, Gemert-Bakel, Halderberge, Midden-Drenthe, Noordwijk, Renkum en Tytsjerksteradiel. 3. Verdieping van resterende functies met medewerkers

7 Verdere analyse: voorbeeld Wegen, straten, pleinen De begrote uitgaven voor functie 210 zijn vergeleken met verschillende maatstaven voor de woningvoorraad, lengte van gemeentelijke wegen, de oppervlakten bebouwing en land. Het voorstel is om de uitgaven met de medewerkers verder te analyseren en daarbij na te gaan of er minder uitgaven mogelijk zijn en welke voorwaarden of consequenties dit met zich brengt. Daarbij is onder meer te onderzoeken of en in hoeverre er samenhang is met onder meer: het door het waterschap uitgevoerde beheer en onderhoud van wegen; grote infrastructurele projecten en de begrote uitgaven voor voorzieningen.

8 Opzet van het eindrapport Rapport met één vaste bijlage over de aansluiting op de kerntakendiscussie Separaat bijlagenboek met: Bevindingen eerste analyse, inclusief tabellen met de signaleringen Effecten van verschuivingen tussen functies Bevindingen verdere analyse, inclusief tabellen Rapport kan zelfstandig worden gelezen. Bijlagenboek dient ter verdere verdieping

9 Algemeen bestuur Het gaat om de volgende functies: Bestuursorganen Bestuursondersteuning college van burgemeester en wethouders Bestuursondersteuning voor raad en rekenkamer Burgerzaken Bestuurlijke samenwerking In alle vergelijkingen zijn de kosten voor het democratisch functioneren lager voor Schouwen-Duiveland.

10 Openbare orde en veiligheid (1) Het gaat om de volgende functies: Brandweer en rampenbestrijding Openbare orde en veiligheid Opsporing en ruiming conventionele explosieven Schouwen-Duiveland kent hogere uitgaven op deze functie. Verklaringen zijn: Algemene uren van juristen (circa 150 procedures voor illegale bewoning). Combinatie van uitgestrektheid van het gebied én de aard van het toerisme én het aantal evenementen, in combinatie met de keuzes voor veilige stranden (21 km) en veilige horecagebieden.

11 Openbare orde en veiligheid (2) Minder uitgaven door de volgende mogelijkheden: Meer integrale aanpak tussen BOA's. sus-teams en straatcoaches. Dit traject is reeds ingezet. Verminderen van het aantal evenementen(vergunningen), wat leidt tot minder toezicht en handhaving. Verlagen van de prioriteit en diverse toezicht- en handhavingstaken, wat kan leiden tot minder ureninzet. Gevolgen: Nadelig effecten op de openbare orde en beeldkwaliteit van de openbare ruimte.

12 Verkeer, vervoer en waterstaat Het gaat om de volgende functies: Wegen, straten, pleinen en verkeersmaatregelen Openbaar vervoer Parkeren en baten parkeerbelasting Zeehavens en Binnenhavens en waterwegen Waterkering, afwatering en landaanwinning Parkeren: de gemeente kent relatief minder inkomsten dan andere gemeenten. Deze zijn niet verder geanalyseerd omdat dit om een politieke afweging gaat. Op de functie Wegen, straten en pleinen kent de gemeente hogere uitgaven.

13 Wegen, straten en pleinen (1) Beleid: Kosten Waterschap voor wegenonderhoud zijn in 2013 geëvalueerd. Daaruit is gebleken dat 'de cijfers kloppen'. Het vastgestelde integraal beheer openbare ruimte (IBOR) bepaalt dat de beeldkwaliteit in de kernen "A" moet zijn en in de wijken "B". Verklaring hogere uitgaven: Kosten Waterschap bepaald door aantal kilometers wegen (25% van budget). In 2014 en 2015 voor 'wegen' een inhaalslag plaats gehad, vaak in combinatie met rioleringsprojecten. Dit betekende extra uitgaven voor onderhoud wegen. Bedrag van circa voor grote infrastructurele projecten is voor de begroting 2015 eenmalig. Bedrag is begin 2014 door de raad beschikbaar gesteld.

14 Wegen, straten en pleinen (2) Minder uitgaven door de volgende mogelijkheden: Verlagen van de A en B-kwaliteit. Voorstel in de maak, 'Beheer op orde (UOR), gericht op integraler beheer. Vermindering van onderhoudskosten door andere plantkeuzes. Inwoners betrekken bij leefomgeving (vermindering van schade, vandalisme en zwerfvuil). Gevolgen: Nadelig effect op toeristisch-recreatieve profiel waar de gemeente strategisch op inzet.

15 Economische zaken Het gaat om de volgende functies: Handel, ambacht en industrie Baten Marktgelden Nutsbedrijven Agrarische productie en ontginning Overige agrarische zaken, jacht en visserij Ten opzichte van de P10-gemeenten, de toeristische en de Zeeuwse gemeenten zijn de uitgaven voor handel, ambacht en industrie lager begroot. Ook ten opzichte van de soortgenoten en de groottegroep zijn de uitgaven lager, alleen is dat verschil kleiner.

16 Onderwijs Het gaat om de volgende functies: Basisonderwijs Speciaal (voortgezet) onderwijs Voortgezet onderwijs Onderwijshuisvesting Gemeenschappelijke baten en lasten van het onderwijs Volwasseneneducatie De totale uitgaven zijn, behalve ten opzichte van de toeristische gemeenten, gelijk of lager. Dit houdt verband met de geringe uitgaven voor speciaal en voortgezet onderwijs in Schouwen-Duiveland.

17 Cultuur en recreatie Het gaat om de volgende functies: Openbaar bibliotheekwerk Vormings- en ontwikkelingswerk Sport Groene sportvelden en terreinen Kunst en Musea Natuurbescherming Openbaar groen en openluchtrecreatie Overige recreatieve voorzieningen De uitgaven voor Musea houden nagenoeg volledig verband met het Stadsmuseum. Dit is niet nader geanalyseerd omdat dit een politieke afweging betreft. De uitgaven zijn voor de functie Openbaar groen en openluchtrecreatie hoger ten opzichte van andere gemeenten.

18 Openbaar groen en recreatie (1) Beleid IBOR bepaalt dat de beeldkwaliteit in de kernen "A" moet zijn en in de wijken "B". De gemeente heeft havens in eigen beheer. Onderhoudsniveau van de havens is schoon, heel en veilig. De havens zijn niet kostendekkend. De tarifering van de havens is al jaren niet herzien en enkel geïndexeerd. Verklaring hogere uitgaven: In 2015, 2016 en 2017 per jaar om op A-kwaliteit te komen. Raad heeft eenmalig en structureel beschikbaar gesteld voor onderhoud havens.

19 Openbaar groen en recreatie (2) Minder uitgaven door de volgende mogelijkheden: Verlagen van de A- en B-kwaliteit. Verlagen van onderhoudsniveau van de havens. Concentratie van de speelruimtes en betere inpassing in de openbare ruimte. Actieve inzet op verkopen van snippergroen. Gevolgen: Nadelig effect op toeristisch-recreatieve profiel waar de gemeente strategisch op inzet. Nadelige effecten hebben op 'schoon, heel en veilig van de havens. Kostendekkend maken van havens bedraagt obv begroting 2015 ca

20 Sociale voorzieningen Het gaat onder meer om de volgende functies: Bijstandsverlening en inkomensvoorzieningen en subsidies Sociale werkvoorziening Gemeentelijk armoede- en schuldenbeleid Re-integratie- en participatievoorzieningen Participatiewet WMO Op onderdelen wordt minder begroot, maar niet op het niveau van de hoofdfunctie. Uit de verdere analyse volgt dat: De mindere uitgaven voor Bijstandsverlening en armoedebestrijding ook blijken wanneer wordt gekeken naar populatiekenmerken. De hogere uitgaven per inwoner voor Sociale werkvoorziening voortkomen uit een hoge populatie SW-ers in Schouwen-Duiveland.

21 Volksgezondheid en milieu Het gaat om de volgende functies: Ambulancevervoer, Verpleeginrichtingen en Openbare gezondheidszorg Centra voor jeugd en gezin (jeugdgezondheidszorg) Afvalverwijdering en -verwerking Riolering Milieubeheer Lijkbezorging Reinigingsrechten, afvalstoffenheffing, rioolheffing en begraafplaatsrechten Uit de analyse volgt dat: De uitgaven voor riolering in de pas lopen met die van de referenties wanneer de toeristisch-recreatieve verblijfseenheden worden meegerekend. De uitgaven voor milieubeheer op de bovengrens liggen. Dit heeft vooral te maken met personele uitgaven voor bedrijven die de gemeente zelf vergunt en handhaaft. De Zeeuwse gemeenten hebben allemaal veel uitgaven. Afvalverwijdering en verwerking hogere uitgaven kent.

22 Afvalverwijdering en verwerking 1 Beleid: In 2008 gekozen om de afvalinzameling zelf te doen met hoog serviceniveau. De milieustraat is gratis toegankelijk voor burgers. Verklaring hogere uitgaven: 50% van de lasten gaat om contracten met OLAZ.

23 Afvalverwijdering en verwerking 2 Minder uitgaven door de volgende mogelijkheden: Verlagen van serviceniveau. Een vergoeding vragen voor afvalverwijdering en- verwerking op de milieustraat. Sluiten van andere contracten voor de afvalverwerking. Gevolgen: Als serviceniveau beperkt wordt scheelt dit circa 10 per aansluiting ( ). Kans op het aantreffen van afval in de openbare ruimte vergroot. Ander contract kan leiden tot lager bedrag (nu 47 voor Schouwen-Duiveland en 24 uit de benchmark).

24 RO en volkshuisvesting Het gaat om de volgende functies: Ruimtelijke ordening Woningexploitatie / woningbouw Stads- en dorpsvernieuwing Overige volkshuisvesting Bouwvergunningen (Omgevingsvergunningen) Bouwgrondexploitatie Uit de analyse volgt dat: De uitgaven Ruimtelijke ordening en van Overige volkshuisvesting hoger zijn dan de referentiegroepen.

25 RO en Overige volkshuisvesting 1 Beleid: Veel ambities op het gebied van ruimtelijke ordening. Zelfs tijdens crisis plannen tot ontwikkeling gebracht. Momenteel drie masterplannen: Zierikzee, Bruinisse en Renesse. Twee zijn omgezet in programma's. Daarnaast het programma Regiovisie-West. Een groot aantal uitvoeringsprojecten en complexe herstructureringsplannen. Met eigen mensen veel zelf doen (met minder mensen meer maken met meer kwaliteit). Hoge graad van dienstverlening. Verklaring hogere uitgaven: Veel ambities. Hoge graad van dienstverlening.

26 RO en Overige volkshuisvesting 2 Minder uitgaven door de volgende mogelijkheden: Lagere servicegraad. Verlagen van de ambities op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Een vermindering van het aantal bestemmingsplannen. Gevolgen: Initiatieven die beleidsmatig gewenst zijn en invulling geven aan de strategische visie niet meer ondersteunen. Minder duurzame, toeristische, economische of volkshuisvestelijke ontwikkelingen mogelijk. Minder bestemmingsplannen leiden op termijn tot een klein efficiencyvoordeel bij actualisering.

27 Financiering en dekkingsmiddelen Het gaat onder meer om de volgende functies: Geldleningen en uitzettingen korter dan 1 jaar Uitkeringen gemeentefonds Algemene baten en lasten Integratie-uitkering Sociaal domein Uitvoering Wet WOZ Diverse baten (belastingen) Reserves Uit de analyse blijkt dat: De hoge uitgaven voor de WOZ voortkomen uit de uitgaven voor de BAG, die op een andere functie geboekt moeten worden. De uitgaven voor de Algemene baten en lasten hoger zijn dan de referentiesgroepen.

28 Algemene baten en lasten Beleid: Centraal beheren van een budget, waaronder incidentele inhuur. Zo meer grip en overzicht. Verklaring hogere uitgaven: In 2015 budget hoger in verband met incidentele inhuur binnen sociaal domein. Daartegenover heeft de gemeente geen vaste formatie aangetrokken voor het sociaal domein. Gevolgen: Beperkte verschuiving in uitgaven die niet tot andere signalering leiden.

29 Eindanalyse: In lijn met toeristisch karakter Begroting wijkt qua uitgaven- en inkomstenniveau op aantal functies af van die van andere gemeenten. Afwijkingen houden verband met de volgende punten: Het toeristisch-recreatieve karakter van de gemeente (ook extra baten!). Keuzes voor voorzieningen, kwaliteiten van de openbare ruimte en voorzieningen, en in de ruimtelijke ontwikkelingen. Op hoofdlijnen baseren alle keuzes die leiden tot de hogere uitgaven op actueel beleid, dat na 2013 is vastgesteld of bewust is voortgezet. Sociaaleconomische populatiekenmerken.

30 Eindanalyse: kosten- en kwaliteitsbewustzijn Organisatie is actief met in beeld brengen en implementeren van onderzoeken naar verschillende taakuitvoeringen (LEAN). In gesprekken hoorden wij de volgende onderzoeken: Inventarisatie strandveiligheid en optimalisatie organisatie reddingsbrigade. Integrale aanpak tussen BOA's, sus-teams en straatcoaches. Mogelijkheden voor nieuwe contractvorming met aannemers. Voorstel voor 'Beheer op orde' (UOR) is in de maak. Bestand verkeersbebording wordt gesaneerd (minder onderhoud en vervanging). Onderzoek naar de kostendekkendheid van de leges scheepvaartrechten. Nieuw beleid mbt speeltuinen, wat mogelijk leidt tot concentratie van speeltuinen. Ander contract voor de afvalverwerking vanaf 2018.

31 Eindanalyse: relatie met kerntakendiscussie Signaleringen uit de analyses sluiten aan bij onderwerpen uit de kerntakendiscussie. De gemeente heeft in beeld op welke gebieden bij besparingen heroverwegingen aan de orde kunnen zijn. Takenonderzoek op basis van de begroting sluit aan bij de eerdere integrale afweging door de raad.

32 Eindconclusie De gemeente wijkt op bepaalde taken fors af van andere gemeenten. De afwijkingen in de uitgaven en inkomsten houden verband met het toeristischrecreatieve karakter van de gemeente en de (strategische) keuzes die daarvoor zijn gemaakt. Het aantal fte's ligt in lijn met de geconstateerde afwijkingen. De gemeente is bezig met onderzoeken naar verschillende taakuitvoeringen, die mogelijk tot optimalisaties kunnen leiden. Indien Schouwen-Duiveland op termijn verdere besparingen moet realiseren, dan zijn wij ervan overtuigd dat dit altijd beleidskeuzes door de raad vraagt. Dit vraagt om keuzes om beleid minder intensief uit te voeren of met andere kwaliteitskeuzes of met minder ambities.

33 Meer informatie KplusV organisatieadvies (026)

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling informatie voor derden wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling informatie voor derden wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32461 13 november 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 12 november 2014, nr.

Nadere informatie

Begrotingsanalyse gemeente Langedijk

Begrotingsanalyse gemeente Langedijk Berenschot Bijlage 1 Begrotingsanalyse gemeente Langedijk Peter van Unnik 28 maart 2017 B 2 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 3 B 1. Inleiding Een begrotingsanalyse geeft inzicht in de baten en lasten

Nadere informatie

Onderzoek gemeentelijke taken. Opdrachtgever Gemeente Schouwen-Duiveland

Onderzoek gemeentelijke taken. Opdrachtgever Gemeente Schouwen-Duiveland Van Postbus 60055, 6800 JB Arnhem Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem Telefoon (026) 355 13 55 info@kplusv.nl www.kplusv.nl Rapport Onderzoek gemeentelijke taken Opdrachtgever Gemeente Schouwen-Duiveland

Nadere informatie

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek 20 november 2013 Programmabegroting 2014 Bijlagenboek na amendementen Tel. 14 036 www.almere.nl hebt u vragen? meer informatie? Gemeente Almere INHOUDSOPGAVE 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 1 1.1 Begroting

Nadere informatie

Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek

Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek 12 oktober 2011 Gemeente Almere INHOUDSOPGAVE 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 5 1.1 Begroting per programma...6 1.2 Begroting per functie...22 2 UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: 7 Vraag: Wat wordt er precies bedoeld met knelpunten bestaand beleid? Graag ontvangen wij een onderbouwing van

Nadere informatie

Gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid Zaaknummer 90734

Gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid Zaaknummer 90734 Aan Gemeenteraad Van College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid 2013-2014 Zaaknummer 90734 Aanleiding Jaarlijks wordt door ons college het

Nadere informatie

8.2 Overzicht van subfuncties per programma

8.2 Overzicht van subfuncties per programma 8.2 Overzicht van subfuncties per programma Programma Economie, Werk en Inkomen 221 Binnenhavens en waterwegen 2211 haven -85.058 Binnenhavens en waterwegen Totaal -85.058 310 Handel, ambacht en industrie

Nadere informatie

Uitgaven Inzet personeel. Programmakosten

Uitgaven Inzet personeel. Programmakosten 1 Openbare orde en veiligheid 1200 Brandweer 2.612.131 603.285 2.542 3.217.958-451.400 2.766.558 1202 Rampenbestrijding 377.990 98.363 476.353 476.353 1400 Openbare orde en veiligheid 109.900 721.550 831.450-269.120

Nadere informatie

Totaal hoofdfunctie Brandweer Brandweerkazerne Regionale brandweer

Totaal hoofdfunctie Brandweer Brandweerkazerne Regionale brandweer PRODUCTEN Bestuursorganen 6.001.010 Bestuursorgaan raad 6.001.020 Bestuursorgaan burgemeester en wethouders STAAT H BEGROTING 2015 BATEN Bestuursondersteuning college 6.002.010 Bestuursondersteuning 6.002.011

Nadere informatie

Exploitatiescan gemeente Giessenlanden. Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011

Exploitatiescan gemeente Giessenlanden. Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011 Exploitatiescan gemeente Giessenlanden Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011 Giessenlanden, 9 juni 2011 Agenda Instrument gemeentelijke exploitatiescan Benchmark 2011 Benchmark

Nadere informatie

Zaaknummer - Datum: 4 okt Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële rechtmatigheid 2016

Zaaknummer - Datum: 4 okt Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële rechtmatigheid 2016 Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer - Datum: 4 okt. Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële

Nadere informatie

Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen. Overige goederen en diensten Belastingen op producenten. Vergoeding voor personeel

Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen. Overige goederen en diensten Belastingen op producenten. Vergoeding voor personeel Niet in te delen baten Werkelijk ontvangen rente Winstuitkeringen Toegerekende rente Afschrijvingen Vergoeding voor personeel Huren Pachten Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen

Nadere informatie

Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid

Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid NOTITIE Datum 7-3-2012 Inlichtingen bij Paul Groot/Harmen Suiskind t (020) 583 19 23 pgroot@eib.nl Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid Achtergrond Op verzoek van Bouwend Nederland Regio

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling

Portefeuilleverdeling Portefeuilleverdeling 2018-2022 (met de programma-indeling vanaf begrotingsjaar 2017) Algemeen 1 e loco-burgemeester J.P. Sinke 2 e loco-burgemeester D.A. Verburg 3 e loco-burgemeester C.A. Verburg Globale

Nadere informatie

Programma Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief

Programma Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief 310 Economisch beleid Marktverordening 2003 2.3, 2.4, 2.9 t/m 2.12, 1.3 t/m 3.13, 4.2, 4.3, 4.4 4.1 - Markten Verordening markt- en staangeld 2015 2 4, 5, 7, 9 6, 8 311

Nadere informatie

22.500, , , ,00

22.500, , , ,00 Gemeente Renswoude Dienstjaar 9e wijziging De Raad der gemeente Renswoude Model J 2013 besluit tot wijziging van de begroting van baten en lasten van de algemene dienst als volgt nieuwe of verlaging gewijzigde

Nadere informatie

Kengetallen 2000. Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden

Kengetallen 2000. Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden Kengetallen 2000 Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Gebruik 5 1.2 Het referentiekader 5 1.3 Bijeenkomsten beheer

Nadere informatie

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV WGDO: Good practice controle taakvelden BBV Datum: 10-jan-2018 Betreft: Taakvelden (van/voor WGDO) 1. Inleiding Met ingang van het begrotingsjaar 2017 dient de gemeente of provincie in de financiële begroting

Nadere informatie

Statistiek gemeentebegrotingen herziene versie

Statistiek gemeentebegrotingen herziene versie Statistiek gemeentebegrotingen 2004 herziene versie Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2004 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009

GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009 GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009 programma/ Algemeen Grondwet Financiële verordening gemeente Leudal (art. 212 Gemeentewet) (Leudal) [01-01-2008] Burgerlijk

Nadere informatie

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld In het wijzigingsbesluit BBV van 5 maart 2016 is vastgelegd dat gemeenten de ramingen in het kader van de begrotingsuitvoering opstellen aan de hand

Nadere informatie

Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25

Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25 Publicatiedatum CBS-website: 21 juli 2007 Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25 G. Batenburg, P.N.J. Tesselaar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen 2007 Verklaring der

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

AAN DE RAAD. De vaststelling van de nieuwe programma-indeling en de daarin opgenomen gemeentelijke taken is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

AAN DE RAAD. De vaststelling van de nieuwe programma-indeling en de daarin opgenomen gemeentelijke taken is de bevoegdheid van de gemeenteraad. Raadsvoorstel Voorstel tot vaststelling nieuwe programma-indeling per 1 januari 2015. AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Samenvatting Door middel van raadsmededeling nr. 9/2014 hebben wij u geïnformeerd over de

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal

Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal Gemeente Bloemendaal Registratienummer : 2018003766 Maart 2018 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Vergelijking met gemeentefonds... 5 Vergelijking met referentiegroep...

Nadere informatie

Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik

Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik BMC 12 maart 2014 drs. Herrie Geuzendam drs. Ronald Koch Marike Bezema MBA Tamar Kinkel MSc www.bmc.nl 1/16 INHOUD HOOFDSTUK

Nadere informatie

Rekenen aan de Stad. Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer

Rekenen aan de Stad. Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer Rekenen aan de Stad Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer Bouwen en ontwikkelen voor 2008 Beperkt aantal betrokken partijen Overzichtelijk tijdbestek Vastomlijnd plan Bouwen en ontwikkelen na 2008

Nadere informatie

Bijlage 2 Methode referentiekosten

Bijlage 2 Methode referentiekosten Bijlage 2 Methode referentiekosten In deze bijlage beschrijven we de methode van kostenberekeningen. Het gaat om een samengestelde referentiekosten methode. Deze methode heeft zes stappen. In de eerste

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bladel Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Bladel Telstructuren Model J - Begroting

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bladel Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Bladel Telstructuren Model J - Begroting

Nadere informatie

Programma Thema Product Omschrijving Lasten Baten Saldo 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur Raad en raadscommissies

Programma Thema Product Omschrijving Lasten Baten Saldo 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur Raad en raadscommissies 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60010100 Raad en raadscommissies 612.309 612.309 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60010200 College 775.899 775.899 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60012100 Gewezen

Nadere informatie

Begrotingskrant Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen. Aalten educatief. Ruimtebeheer. Economische motor. Ontspanning en toerisme

Begrotingskrant Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen. Aalten educatief. Ruimtebeheer. Economische motor. Ontspanning en toerisme Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen educatief Burger bestuur en veiligheid Financiering en algemene dekkingsmiddelen Ontspanning en toerisme Economische motor In deze uitgave: Wat is een

Nadere informatie

Verkennend onderzoek leges en tarieven

Verkennend onderzoek leges en tarieven Verkennend onderzoek leges en tarieven Rekenkamercommissie gemeente Renkum 112188-2 Vooraf Om te verkennen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van openbare bronnen Andere gegevens vooral gericht op specifieke

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Overzicht van Wet- en regelgeving in het kader van de rechtmatigheidscontrole van de gemeente Aa en Hunze JR 2016

BIJLAGE 1. Overzicht van Wet- en regelgeving in het kader van de rechtmatigheidscontrole van de gemeente Aa en Hunze JR 2016 Overzicht van Wet- en regelgeving in het kader van de rechtmatigheidscontrole van de JR 2016 n ( / Nee) 1. Bestuur en Algemene Wet Bestuursrecht en Algemene Wet Bestuursrecht Regeling Adviescommissie Bezwaarschriften

Nadere informatie

Analyse begrotingsscan 2016

Analyse begrotingsscan 2016 23 juni 2016 1 Analyse begrotingsscan 2016 Inleiding In het voorjaar van 2015 is er door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met de provincie Fryslân en de gemeente

Nadere informatie

Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota 2013

Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota 2013 Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota Inhoud Programma 0 Algemeen bestuur... 7 Programma 1 Openbare orde en veiligheid... 9 Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat... 9 Programma 3 Economische zaken... 12

Nadere informatie

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016 Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016 1. Inleiding De Tweede Tussenrapportage 2016 wordt tegelijkertijd met de Begroting 2017 en de Meerjarenraming 2018-2020 aan de Raad aangeboden. Beide stukken zijn

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Begroting 2015 Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Helmond is een ondernemende stad een volwaardige speler binnen toptechnologieregio Brainport centrumstad van de Peel Deze positie is en blijft het

Nadere informatie

4e wijziging. Programmabegroting

4e wijziging. Programmabegroting 4e wijziging Programmabegroting 2018 2019 2020 2021 Programmabegroting 2018-2021 2 Verkeer, vervoer en waterstaat 4 e wijziging Lasten 2018 2019 2020 2021 Totaal lasten voor wijziging 3.356.856 3.319.831

Nadere informatie

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Begrotingswijziging Najaarsnotitie geen programma Activiteit Subcategorie Inc Kenmerk 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Activiteit

Nadere informatie

Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1)

Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1) Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1) Incidenteel Programma 1 Burger en bestuur t.l.v. product 104 Regie gemeentebrede strat.programmas 80 80 t.l.v. product 305 Burgerzaken 112 112

Nadere informatie

Onderwerp: Programmabegroting voor de planjaren 2009 tot en met 2012.

Onderwerp: Programmabegroting voor de planjaren 2009 tot en met 2012. Raadsvergadering d.d. 4 november 2008 Agenda nr. 3 Onderwerp: Programmabegroting voor de planjaren 2009 tot en met 2012. Aan de raad. In de vergadering van 30 juni 2008 heeft Uw raad de kaderbrief behandeld.

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

Overzicht vastgestelde beleidsnota s gemeente Dronten

Overzicht vastgestelde beleidsnota s gemeente Dronten Overzicht vastgestelde beleidsnota s gemeente Dronten Wilt u over één van de plannen meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Dronten. Algemeen Bestuur Financiële verordening 2016 Verordening

Nadere informatie

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015 Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015 1. Inleiding De Tweede Tussenrapportage 2015 wordt tegelijkertijd met de Begroting 2016 en de Meerjarenraming 2017-2019 aan de Raad aangeboden. Beide stukken zijn

Nadere informatie

Key2Financiën Datum: 23-mei-2016 Tijd: 10:23

Key2Financiën Datum: 23-mei-2016 Tijd: 10:23 90-12 - Algemene Dekkingsmiddelen 20.358.886-21.643.052-1.284.166 13.298.626-4.423.214 8.875.412 90-12/01 - Algemene Dekkingsmiddelen 20.358.886-21.643.052-1.284.166 13.298.626-4.423.214 8.875.412 90-109

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING 2018

OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING 2018 OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING Vastgesteld door de Regeringscommissaris op 10 mei 1 A. Samenvatting Vastgestelde en ter goedkeuring aan te bieden 1e OLSE A1. Eerste begrotingswijziging

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad,

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169925 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 7 november 2017. Agendapunt: Onderwerp: Najaarsrapportage 2017. Geachte raad, Samenvatting: Dit voorstel betreft de najaarsrapportage,

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder Coalitieakkoord Gemeente Beek 2014-2018 Sociaal Verder 1. Inleiding In april 2014 hebben wij, de politieke partijen BBB-NDB en Progressief Beek, overeenstemming bereikt over het vormen van een coalitie

Nadere informatie

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november 2015 1 Vernieuwing BBV: planning en stand van zaken

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

Productenrealisatie 2016

Productenrealisatie 2016 Productenrealisatie 2016 Inhoudsopgave Productenrealisatie 2016 Inleiding.3 Systematiek..4 De producten...5 Bijlagen...9 Bijlage 1 Overzicht van kapitaallasten 10 Bijlage 2 Toelichting onderhanden werk

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Bijlage 2b Bij begrotingswijziging verzamelbesluit 1 Productenraming op 1 april en de begrotingswijzigingen 3D Zorg en Jeugdzorg en 3D Participatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel

Nadere informatie

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare Besluitenlijst d.d. 27-10-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare Besluitenlijst d.d. 27-10-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing 1. VVH Collectieve festiviteiten 2016 Op grond van artikel 4.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening moeten jaarlijks collectieve festiviteiten worden vastgesteld. De volgende dagen voor 2016 vast te

Nadere informatie

* Algemene wet bestuursrecht fractieondersteuning. Inkopen en contractbeheer * EU-aanbestedingsregels * Mandateren en budgetteren

* Algemene wet bestuursrecht fractieondersteuning. Inkopen en contractbeheer * EU-aanbestedingsregels * Mandateren en budgetteren Bijlage; inventarisatie wet- en regelgeving in het kader van de rechtmatigheidscontrole (normenkader 2014) Programma 0. Algemeen bestuur * Verordening op fractieondersteuning Bestuursorganen Bestuurlijke

Nadere informatie

Divisie Keten Economische Statistieken

Divisie Keten Economische Statistieken Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Keten Economische Statistieken Statistics Netherlands Onderwerp Informatie voor derden (Iv3) Den Haag, maart 2010 Geachte heer / mevrouw, Met het ingaan van het

Nadere informatie

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Intergemeentelijke samenwerking Samenwerken of samenvoeging met andere gemeenten Het uitvoeren van een onderzoek naar de 2002 2003 -

Nadere informatie

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012 www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Achtergrond en aanleiding Mogelijke fusie tussen gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Kwaliteit

Nadere informatie

Beleidsbrief 4. Financiële ontwikkelingen en resultaten in 2011

Beleidsbrief 4. Financiële ontwikkelingen en resultaten in 2011 Erratum gemeenterekening 2011 Beleidsbrief 4. Financiële ontwikkelingen en resultaten in 2011 Bladzijde 11/12 Programma 2011 2011 Realisatie 2011 Saldo (bedragen x 1.000) () (na Economie en Werk 31.616

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Programmaraad Programmaraad overige uitgaven overige inkomsten

Programmaraad Programmaraad overige uitgaven overige inkomsten Gemeente Renswoude Dienstjaar 10 e wijziging De Raad der gemeente Renswoude Model J 2014 besluit tot wijziging van de begroting van baten en lasten van de algemene dienst als volgt nieuwe of verlaging

Nadere informatie

Totaal overzicht varianten

Totaal overzicht varianten Bijlage I Totaal overzicht varianten Naam/fractie: Mogelijkheid tot verlaging van het budget Huidig Absoluut budget Variant 1 Variant 2 Variant 3 minimum Effect op de bedrijfsvoering Cluster Omschrijving:

Nadere informatie

Normen- en toetsingskader 2017 gemeente Terneuzen

Normen- en toetsingskader 2017 gemeente Terneuzen 0. Bestuur en ondersteuning (incl. algemene dekkingsmiddelen) 0.1 Bestuur Aanbestedingswet 2012 0.2 Burgerzaken Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (APPA) 0.3 Beheer overige gebouwen en Algemene

Nadere informatie

P10 STRATEGISCHE AGENDA

P10 STRATEGISCHE AGENDA P10 STRATEGISCHE AGENDA 2018 2022 www.p-10.nl P10 1 IDIN 1. INLEIDING P10 is het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten. Het samenwerkingsverband is in 2008 opgericht en heeft zeventien deelnemers

Nadere informatie

6. Bijlagen. Verantwoording

6. Bijlagen. Verantwoording 6. Bijlagen Verantwoording 2010 93 6.1. Samenstelling bestuur en organisatie 1. Samenstelling gemeenteraad (per 31 december 2010) Zetelverdeling (totaal 23 zetels): Opsterlands Belang 7 raadsleden PvdA

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 1993 N 50 LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 29ste april 1993, houdende wijziging van net Landsbesluit van de 15de december 1992 (P.B. 1992, no. 113) ter uitvoering van artikel 1, eerste

Nadere informatie

MATRIX PROGRAMMA'S / PRODUCTEN - AFDELINGEN

MATRIX PROGRAMMA'S / PRODUCTEN - AFDELINGEN Cruquiusweg 1. Bestuur en dienstverlening 1000 raad & commissies * * * * 1001 college B&W en secretaresses * * * 1002 gemeentelijke samenwerking * * * 1003 raad & rekenkamer * * * * 1010 kabinetszaken

Nadere informatie

Omschrijving

Omschrijving Bijlage Overzicht financiële gevolgen Omschrijving 2012 2013 2014 2015 2016 Programma 1 Ruimtelijke Ontwikkeling Vergunningen Volkshuisvesting -50.000 laat een totaal voordeel zien van voor 2012 zien van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Begroting 2018 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: De raad voor te stellen: 1. Aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren aan te geven in te kunnen stemmen met de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Inhoudsopgave Aanbieding 3 Programma 1. Burger en Bestuur 4 Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5 Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Programma 7. Maatschappelijke ondersteuning 7 Programma

Nadere informatie

rapport Rekenkamercommissie inzake strand

rapport Rekenkamercommissie inzake strand Hill INI I U115/00598 Illinium Ciller ÇASTRICUM Akersloot B ak k u m Castricum Aan de Rekenkamercommissie Castricum L i m m en de Woude Afdeling Staf Contactpersoon LP. 't Hart Telefoonnummer 0619429635

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

w gemeente QoSterhOUt

w gemeente QoSterhOUt O O ca o c Ui WW gemeente QoSterhOUt BI.0110035 -O OTA VOOR DE RAAD Datum: 20mei 2011 ummer raadsnota: BI.011II035 Ondererp: Jaarverslag en jaarrekening 2010 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Programmarekening

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKEN SWAARD

GEMEENTE VA LKEN SWAARD GEMEENTE VA LKEN SWAARD Postbus 10100 Leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Valkenswaard (040) 208 34 44 (040) 204 58 90 Kenmerk: Onderwerp: Behandeld door: Bijlage: Dalum: 10uit00384 Projectplan

Nadere informatie

Themaraad financiën 3 april

Themaraad financiën 3 april Themaraad financiën 3 april 2017 1 Aanleiding en doelstelling P&C-cyclus Robuust financieel beleid Begroting Financiële positie Risico s Afsluiting Agenda 2 Aanleiding en doelstelling Aanleiding Vanuit

Nadere informatie

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P. INH OUDSOPGAVE P.1 PAGINA 1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.7 5. OVERGENOMEN BEZUINIGINGEN P.9 1. INLEIDING De gemeente Oosterhout

Nadere informatie

2e Kwartaalrapportage 2015

2e Kwartaalrapportage 2015 2e Kwartaalrapportage 2015 Verzonden aan de Raad 29 juli 2015 Gemeente Langedijk Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2015. In deze kwartaalrapportage wordt u geïnformeerd over financiële

Nadere informatie

Programmabegroting 2015

Programmabegroting 2015 16 oktober 2014 Gemeente Almere Bijlagenboek Inhoudsopgave 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 6 1.1 Begroting per programma... 6 1.2 Begroting per functie... 22 2 UITGANGSPUNTEN EN EENHEDEN... 28 3 MATERIËLE

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 6 mei 2015

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 6 mei 2015 No.: Portefeuillehouder: G.J. Harmsen Afdeling: Openbaare Werken Behandelaar: M.L.F. de Bruijn De raad van de gemeente Tholen Tholen, 6 mei 2015 Onderwerp: Consultatie over ontwerpbesluit AB OLAZ met betrekking

Nadere informatie

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag)

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag) BEGROTING 2015 BIEO (begroting in één oogopslag) INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2015 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2015 wordt er aandacht geschonken aan

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2016 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2016 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2016 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Factsheet Maten voor gemeenten. Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode

Factsheet Maten voor gemeenten. Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode Factsheet Maten voor gemeenten 2014 Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode 2007-2012 In de dienstverlening aan burgers spelen gemeenten een steeds belangrijker rol. Zij krijgen steeds

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Vooruitlopend op de jaarrekening 2008 ontvangt u hierbij de financiële rapportage over het jaar 2008 ter kennisname.

Vooruitlopend op de jaarrekening 2008 ontvangt u hierbij de financiële rapportage over het jaar 2008 ter kennisname. financiële rapportage januari december 2008 Geachte raadsleden, Vooruitlopend op de jaarrekening 2008 ontvangt u hierbij de financiële rapportage over het jaar 2008 ter kennisname. Tijdens de commissie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen.

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen. Rv. nr.: RAADSVOORSTEL B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Actualisering algemene uitkering 2015 o.b.v. september- en decembercirculaire 2014.

Nadere informatie

Programma 10. Financiën

Programma 10. Financiën Programma 10 Financiën Aandeel programma 10 in totale begroting 1% Financiën Overige programma's 99% Programma 10 Financiën Inleiding Ons college hanteert als uitgangspunt bij haar financiële beleid dat

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën Gemeente įí ñ Berven Berge op Zoom 2ÏĨ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom II III III lil II1:1IE lil II 17 DEC 2015 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Concretisering Taakstellingen

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Telstructuren Model J - Begroting RFISTS28 Cache

Nadere informatie

10.0. Maandelijkse begrotingswijziging november 2015

10.0. Maandelijkse begrotingswijziging november 2015 1.. Maandelijkse begrotingswijziging november 215 Inhoudsopgave 1.. Maandelijkse begrotingswijziging november 215... 2 Bijlage: maandelijkse begrotingswijziging november 215... 3 Raadsvoorstel Maandelijkse

Nadere informatie

BIJLAGE MEERJARENRAMING

BIJLAGE MEERJARENRAMING BIJLAGE MEERJARENRAMING 2020-2022 Bestuursorganen en -ondersteuning 002.02 Informatie/automatisering Vrijvallende kapitaallasten -503.000-1.127.000-1.616.000 503.000 1.127.000 1.616.000 Totaal 002.02 Informatie/automatisering

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie