2ûHr. CPi.affi'ft. stichting Recreatievoorzieningen Drenthe. Aan De raadsgriffiers van de aan de TIP / VW Drenthe deelnemende gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2ûHr. CPi.affi'ft. stichting Recreatievoorzieningen Drenthe. Aan De raadsgriffiers van de aan de TIP / VW Drenthe deelnemende gemeenten"

Transcriptie

1 stichting Recreatievoorzieningen Drenthe Aan De raadsgriffiers van de aan de TIP / VW Drenthe deelnemende gemeenten CPi.affi'ft Brink 4b 7981 BZ Diever Tel: (0521) Fax: (0521) tip@recreatieschapdrenthe.nl BTWnr. : B01 K.v.K.nr. : Rabobank: IBAN: NL33RABO BIC: RABONL2U 2ûHr Datum Behandeld door Ons kenmerk Onderwerp Bijlagen 26 januari 2009 de heer H. Hartog URV instelling TIP/WV Drenthe geen Geachte heer/mevrouw, Het nieuwe (centrale) Toeristische Informatie Punt/VW in Drenthe is een feit. De Raad van Toezicht is benoemd en bestaat uit drie gemeentelijke portefeuillehouders toerisme en twee mensen vanuit het toeristische bedrijfsleven. Vanaf 1 januari 2009 functioneert de nieuwe TIP/WV Drenthe organisatie. Deze organisatie zal moeten waarborgen dat inwoner, toerist, recreant of andere geïnteresseerde op toegankelijke wijze informatie over Drenthe of een bepaalde regio aangeboden krijgt. Tip/WV Drenthe is een kleine organisatie. Uitgangspunt is, dat de organisatie een sterk ondersteunend/facilitair karakter heeft richting de lokale VW organisaties en het toeristisch bedrijfsleven. Centraal alleen wat moet, lokaal wat kan! Centrale organisatie In de nieuwe aanpak, zal de centrale organisatie TIP/WV Drenthe een aantal basisfuncties uit voeren: Het ontwikkelen, actualiseren en bijhouden van een centrale website en bijbehorende databases. Het opzetten en bemannen van een centraal contactpunt om telefonische en digitale ( ) informatieverzoeken te beantwoorden en/of door te verwijzen naar lokale toeristische informatiepunten. Het ontwikkelen, uniformeren en distribueren van lokale en regionale informatieproducten ten behoeve van de toeristische informatiepunten. Het waar nodig en mogelijk vanuit een oogpunt van efficiency en effectiviteit komen tot het gezamenlijk inkopen van benodigde zaken (bijvoorbeeld: kaarten, routes, cadeaubonnen). Ondersteuning van toeristische informatiepunten en toeristisch-recreatief bedrijfsleven bij de ontwikkeling van centrale activiteiten en/of producten op basis van de bestaande behoefte. Deze taken zijn door de tijdelijke organisatie tot 31 december 2008 ingevuld. De fundamenten die door de tijdelijke organisatie zijn gelegd, kunnen nu verder uitgebouwd en verstevigd worden. Raad van Toezicht De nieuwe raad van toezicht van de TIP/WV Drenthe wordt gevormd door een drietal vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, te weten:

2 De heer H. van Hooft, wethouder van Assen, de heer J. Frieling, wethouder van Tynaarlo en de heer G. Roeles, wethouder van Coevorden. Namens het toeristisch bedrijfsleven hebben de heren G. Kieft (namens Recron Drenthe) en R. J. Dijkstra (Namens Koninklijke Horeca Nederland afdeling Drenthe) zitting in deze Raad van Toezicht. Hierdoor wordt het belang voor en de invloed van het toeristisch bedrijfsleven gegarandeerd en benadrukt. Directeur/bestuurder van de nieuwe TIP/VW Drenthe Plus is Hans Hartog, tevens directeur van het Recreatieschap Drenthe VW logo Dit moment wordt er druk overlegd over de mogelijkheid tot het tekenen van een contract met VW Nederland, wat in zou houden dat TIP/VW Drenthe formuienemer van het VW wordt voor Drenthe. Organisatienoiitie Bijgaand treft u aan de door de Raad van Toezicht in zijn eerste vergadering vastgestelde organisatienotitie. Deze notitie geeft inzicht geeft informatie over de verdere invulling en beoogde activiteiten van de Centrale TIP/WV Drenthe. Met vriendelijke groet, Stichting Recreatievoorzieningen Drenthe, (H. Hartog^dir^btéüf)

3 Orgariisatieriotitle Centrale TIP/VVV Drenthe januari 2009

4 Inhoudsopgave i , , 9. Inleiding Uitgangspunten Taken Organisatieopzet 4.1 Structuur 4.2 Personele invulling 4.3 Partners Kosten en financiering 5.1 Kosten 5.2 Financiering Lokale TIP's/VW's WV Nederland Slotwoord BIJLAGEN: 1. Overzicht gemeentelijke bijdragen (financieringsopzet)

5 Inleiding In september 2008 hebben de portefeuillehouders recreatie en toerisme van de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveid en de Friese gemeente Weststellingwerf ingestemd met de notitie "Opzet toeristische informatievoorziening Drenthe", opgesteld door een hiervoor opgerichte ambtelijke werkgroep, in december 2008 hebben de portefeuillehouders recreatie en toerisme van de betrokken gemeenten ingestemd met de financiële verdeelsleutel en de wijze van betaling van de gemeentelijke bijdragen. Hiermee zijn de benodigde financiële middelen voor de nieuwe centrale Tl PA/W gewaarborgd. Nu kunnen de vervolgstappen worden gezet om een nieuwe centrale organisatie TIP/WV voor Drenthe vorm te geven. Een eerste aanzet hiertoe is gezet in deze organisatienotitie. Deze notitie is bedoeld ais eerste handvat voor de Raad van Toezicht en de (nog aan te trekken) medewerkers om te komen tot de verdere invulling van de ambities van de centrale Tl PA/W. Daarnaast is de notitie bedoeld om de betrokken gemeenten als financiers van de centrale TIPAAA/te informeren over de verdere invulling en beoogde activiteiten. Deze notitie is een samenvatting en concretere uitwerking van de eerder genoemde notitie "Opzet toeristische informatievoorziening" van augustus In deze notitie wordt in hoofdstuk 2 allereerst ingegaan op de uitgangspunten voor de centrale T1PAA/V. In hoofdstuk 3 volgt een omschrijving van de taken die de centrale organisatie zal moeten uitvoeren. Hoofdstuk 4 gaat in op de organisatiestructuur, personele inzet en partners. Hoofdstuk 5 behandelt de kosten en financiering. In hoofdstuk 6 en 7 volgen enige uitgangspunten ten aanzien van respectievelijk de lokale TlP'sA/W's en de het gebruik van het VW logo. In hoofdstuk 8 wordt de notitie afgerond met een slotwoord.

6 2, Uitgangspunten De (centrale) TIP/WV in Drenthe zal moeten waarborgen dat inwoner, toerist, recreant of andere geïnteresseerde op toegankelijke wijze informatie over Drenthe of een bepaalde regio aangeboden krijgt, op een tijdstip waarop hij/zij dit wenst en zonder dat men hiervoor specifiek op zoek hoeft gaan. Het leveren van deze informatie kan zowel mondeling, schriftelijk als digitaal plaatsvinden. Deze receptieve- en informerende functie wordt blijvend gezien als een verantwoordelijkheid van de lokale overheid en/of het lokale bedrijfsleven (toeristisch-recreatieve bedrijvigheid en midden- en kleinbedrijf). De nieuwe toeristisch-recreatieve informatiestructuur kent de volgende uitgangspunten: Naast een enkel zelfstandig informatiekantoor, is de receptieve- en informerende functie in de verschillende regio's zoveel mogelijk ondergebracht bij het lokale toeristischrecreatieve bedrijfsleven. Het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven wordt met verschillende faciliteiten ondersteund, hierbij valt te denken aan een digitale informatiezuil, een uniforme productendisplay (met te verkopen fiets-, wandelkaarten, routebrochures, etc.) en/of een display met zogenoemde "tourist cards" (tourist cards of minicards zijn kleine visitekaartjes met tips voor een dagje uit, overnachtingsmogelijkheden, horecagelegenheden, etc). Ook op momenten dat een ondernemer even geen tijd heeft om bezoekers te woord te staan of niet aanwezig is, is alle benodigde informatie voorhanden om de bezoeker wegwijs in de regio te maken. De ontwikkeling, levering en actualisering van ondersteunende faciliteiten worden aangestuurd vanuit de centrale Tl PA/W teneinde een zo uniform mogelijk informatieproduct voor Drenthe te realiseren. Door de receptieve- en informerende functie zoveel mogelijk te koppelen aan het lokale toeristisch-recreatieve bedrijfsleven, ontstaat een zeer fijnmazig netwerk van toeristische informatiepunten. Op deze manier komt de bezoeker overal toeristische informatie tegen, ook als hij/zij hier naar niet gericht op zoek is. De informatie wordt immers daar geleverd waar de bezoeker komt: bij de recreatieondernemer en de grote attracties. De aansturing vanuit een centrale organisatie bevordert daarbij het gewenste niveau van het informatieaanbod in een regio en de uniformiteit en herkenbaarheid hiervan. Het ontwikkelen van deze producten zal alleen kunnen in goede en nauwe samenwerking met het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. Wel zal met nadruk sprake dienen te zijn van een financiële participatie van het bedrijfsleven bij de implementatie van deze producten. Op productniveau kunnen hierover de benodigde afspraken worden gemaakt voor zowel de uitwerking als de financiering. Als blijkt, dat een product niet of niet goed aansluit bij de markt, dan zal hieraan verder geen vervolg moeten worden gegeven.

7 3, Taken De centrale T!P/VW heeft/krijgt een ontwikkelende, faciliierende, coördinerende, initiërende en stimulerende taak. De centrale T1P/VW dient een aantal basisfuncties uit te voeren: 1. Digitale toeristische infrastructuur - Ontwikkelen, actualiseren en bijhouden van een centrale website en bijbehorende databases; 2. Telefonische- en digitale bereikbaarheid - Opzetten en bemannen van een centraal contactpunt om telefonische en digitale ( ) informatieverzoeken te beantwoorden en/of door te verwijzen naar lokale toeristische informatiepunten; 3. Informatieproducten - Ontwikkelen, uniformeren, centraal inkopen en distribueren van lokale en regionale informatieproducten ten behoeve van de toeristische informatiepunten; 4. Centrale inkoop - Het waar nodig en mogelijk vanuit een oogpunt van efficiency en effectiviteit komen tot het gezamenlijk inkopen van benodigde zaken; 5. Coördinatie en afstemming - Coördinatie van- en afstemming met toeristische informatiepunten en toeristisch-recreatief bedrijfsleven voor de ontwikkeling van centrale activiteiten en/of producten op basis van de bestaande behoefte. Ad, 1 Digitale toeristische infrastructuur in samenwerking met Marketing Drenthe en Biblionet Drenthe ontwikkelen van- en zorgdragen voor een toeristisch-recreatieve databasestructuur; In samenwerking met Marketing Drenthe en Biblionet Drenthe ontwikkelen van- en zorgdragen voor Drentse internetsite(s) voor toerisme en recreatie. Met Marketing Drenthe en Biblionet Drenthe wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een toeristische database. Deze gegevensbank (G!ds2) moet fungeren als de basis database voor toeristisch Drenthe. Opname in de database is voor iedereen toegankelijk; elke ondernemer en/of organisatie in Drenthe kan in Gids opgenomen worden met een aantal basisgegevens. Organisaties die met hun gegevens in de database staan, zullen dit (op termijn) zelf moeten bijhouden. De lokale bibliotheken zullen hierin een belangrijke ondersteunende rol gaan vervullen. Het is voor organisaties van belang de bedrijfsgegevens zo actueel mogelijk te houden omdat gegevens uit de database via verschillende websites worden opgeroepen en zichtbaar zullen zijn, onder andere en maar ook sites (cultuurpunten) die worden gecoördineerd vanuit Biblionet. Daarnaast zal de toeristisch-recreatieve sector zelf ook gebruik kunnen gaan maken van G!ds2 (denk aan samenwerkingsverbanden, toeristische platforms, etc). De site fungeert op dit moment vooral als een portaal (veel doorlinken). Verdere verbetering en professionalisering is gewenst. Hiertoe wordt eveneens samengewerkt met Marketing Drenthe en Biblionet Drenthe. Plannen worden ontwikkeld om te komen tot een internetplatform "Community Drenthe 2.0". Deze webomgeving is een portaal waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht worden met mogelijkheden voor consumer generated content, ratings/reviews, Google Maps, etc. De centrale TIP/VW vervult een belangrijke rol in het bijhouden, redigeren en (door)ontwikkelen van verschillende websites. Ad, 2 Telefonische- en digitale bereikbaarheid Het als centrale contactpunt functioneren voor toeristen/recreanten en het toeristischrecreatieve bedrijfsleven. Door de centrale TIP/VW wordt zorg gedragen voor een goede afwikkeling van telefonische en digitale vragen en informatieverzoeken of wordt doorverwezen naar de lokale toeristische informatiepunten of andere betrokken partijen. Hiertoe is de centrale TIP/VW vijf dagen per week gedurende kantoortijden bereikbaar. Ad, 3 Informatieproducten

8 De centrale T!P/VWheeft als taak de lokale toeristische informatiepunten blijvend van goede informatie te voorzien. De centrale TIP/VW ontwikkelt (nieuwe vormen voor een uniforme en herkenbare informatievoorziening voor Drenthe. Hierbij kan worden gedacht aan uniforme folderdisplays, digitale informatiezuilen, etc. Deze onderdelen worden als zelfstandige projecten opgezet met eventuele te verwerven subsidies en participatiebijdragen van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. Uitwerking van dit onderdeel dient in nauwe samenwerking en samenspraak met het bedrijfsleven te gebeuren. Als blijkt, dat een beoogd informatieproduct niet of niet goed aansluit bij de markt, dan zal hieraan verder geen vervolg moeten worden gegeven. Om voeling te krijgen met de wensen en behoeften die er leven op dit gebied bij de lokale TIP : s/wv's en het -bedrijfsleven, zullen diverse (thema)bijeenkomsten worden georganiseerd en zal er gewerkt gaan worden met advies-/werkgroepen. De centrale T1P/WV is verantwoordelijk voor het leveren van algemeen informatiemateriaal. Voor de distributie hiervan wordt gebruik gemaakt van de E-shop Drenthe ( De informatieproducten worden geleverd aan zowel lokale informatiepunten ais ook aan 'net toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. Ad. 4 Centrale inkoop Het, vanuit een oogpunt van efficiency en effectiviteit ontwikkelen van een centrale inkoop. Hierbij kan worden gedacht aan de centrale inkoop van boekjes en gidsen van derden, zoals Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, ANWB, etc. Ook de inkoop van de Irischeques en zaken rond automatisering behoren hiertoe. Een centraal geregelde inkoop biedt daarnaast de mogelijkheid om enige uniformering van het (informatie)aanbod te realiseren. Bij de invulling van deze rol dient duidelijkheid te blijven bestaan rond de centrale en lokale verantwoordelijkheden. Door de ontwikkeling van deze functie kan een extra service worden geboden aan de lokale toeristische informatiepunten. Ad. 5 Coördinatie en afstemming Coördinatie van en afstemming met de toeristische informatiepunten en het toeristischrecreatieve bedrijfsleven ten aanzien van de toeristisch recreatie informatievoorziening in Drenthe. Coördinatie rond de informatievoorziening is essentieel. De ontwikkeling van het toeristische product Drenthe is een gezamenlijk belang van de Drentse- en aanliggende gemeenten. Immers toeristische regio's, routes, voorzieningen, arrangementen, etc. beperken zich niet tot binnen de gemeentegrenzen maar zijn juist vaak grensoverschrijdend. Afstemming rond publiciteit, promotieactiviteiten, acties, etc. met verschillende partijen, zoals Marketing Drenthe, betrokken gemeenten en het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven is hierbij van belang. Het ontwikkelen en initiëren van projecten en producten die aansluiten bij de wens van het bedrijfsleven en die door het bedrijfsleven worden meegefinancierd zijn hier de leidende uitgangspunten. Aansluiting op de ontplooide activiteiten van Marketing Drenthe is hierbij een gegeven. Voorts zal de centrale TiPA/W zich ontwikkelen tot een informatiecentrum op het gebied van recreatie en toerisme in Drenthe. Op termijn moet men bij de centrale T1PAAA/ terecht kunnen voor informatie over productaanbodgegevens (wat is er?), productvraaggegevens (wat wil de consument?), gegevens over het beleefde imago en "economische" gegevens (bezettingscijfers, etc). In dit kader zal aansluiting gewenst zijn met de kennisbank van het Recreatieschap Drenthe. Samengevat vervult de centrale TIPAAA/ op het gebied van coördinatie en afstemming rond de toeristische informatievoorziening in Drenthe de volgende rollen: Coördinatie en stimulering van de lokale TIP'sAAA/'s;

9 Kwaliteitsbewaking van de toeristische informatievoorziening in algemene zin; Waarborgen en stimuleren van een goede aansluiting van activiteiten op de (ontplooide) campagnes en uitingen van Marketing Drenthe; Initiëren, opzetten en uitvoeren van algemene toeristisch-recreatieve productontwikkeling in relatie tot de lokale TIP's/VW's en aansluitend bij de /ensen van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven; Verder ontwikkelen van samenwerking binnen het toeristisch-recreatieve werkveld; Het uitgeven van activiteitenkalenders en evenementenoverzichten; Waarborgen van- en zorgdragen voor de VW-formule vereisten zowel op centraal als ook lokaal niveau. Tenminste twee keer per jaar houden van een overleg met de lokale "TIP's/VW's over de toeristisch-recreatieve informatie en communicatie in Drenthe; Het zorgdragen voor een periodieke nieuwsbrief - tenminste één keer per maand; Het samen met Marketing Drenthe, zorgen voor een informatief aanbod dat aansluit bij de promotie en marketing activiteiten van Marketing Drenthe.

10 örganisatieopzet 4,1 Structuur De centrale TIPAA/V valt onder de Stichting Recreatievoorzieningen Drenthe, een privaatrechtelijke dochter van het Recreatieschap Drenthe. De stichting kent een bestuursstructuur met een Raad van Toezicht en een bestuurder. Raad van Toezicht Om recht te doen aan de betrokkenheid van het bedrijfsleven in relatie tot de activiteiten van de centrale organisatie en tevens meer afstand te creëren tussen Recreatieschap Drenthe en de stichting wordt de Raad van Toezicht gevormd door: een tweetal vertegenwoordigers van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven (voordracht door TRD, Toeristisch Recreatief Drenthe); een drietal portefeuillehouders, niet zijnde leden van het Dagelijks Bestuur van het Recreatieschap Drenthe (voordracht door Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Drenthe). De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende personen: de heer R. Dijkstra, Brinkhotel Zuidiaren, vertegenwoordiger TRD; de heer G. Kieft, Planetron, vertegenwoordiger TRD; - de heer J.D. Frieling, portefeuillehouder recreatie & toerisme gemeente Tynaarlo; de heer H.A.M, van Hooft, portefeuillehouder recreatie & toerisme gemeente Assen; de heer G. Roeles, portefeuillehouder recreatie & toerisme gemeente Coevorden. Bestuurder/Directie De directeur van het Recreatieschap Drenthe is bestuurder van de stichting. Hierdoor wordt inhoudelijk de samenhang met de activiteiten van het Recreatieschap Drenthe gewaarborgd en kan op een goede wijze de facilitaire en functionele samenwerking tussen recreatieschap en de stichting worden gegarandeerd. Eveneens is hiermee bestuurlijke continuïteit c.q. de dagelijkse aansturing van de centrale TIP/VW gewaarborgd. Deze oplossing zorgt voor: Een stabiele organisatorische oplossing voor de centrale organisatie, mede door de gewaarborgde bestuurlijke continuïteit van de bestuurder/directeur van het Recreatieschap Drenthe; Een bestuurlijk-, juridisch- en financieel gezien zelfstandige organisatie; Een verminderde invloed van de gemeenten op het functioneren van de stichting; Een directe invloed op het functioneren van de stichting vanuit het toeristischrecreatieve bedrijfsleven; Een gesloten financiering doordat er sprake is van een kleinschalige organisatie die ingericht is op slechts facilitair ondersteunende taken.

11 4,2 Personele invulling De centrale organisatie wordt bemenst door een viertal medewerkers (totaal 3 fte). Gelet op de voorgenoemde taken wordt de volgende formatie voorgesteld; Functie: Coördinerend Medewerker Werktijd: fulltime Functie-inhoud: - Algemene coördinatie bureau; Samen met de andere medewerkers verantwoordelijk voor: o Functioneren internet/database; o Beantwoording telefoon/internet; o Interne en externe correspondentie; o Contacten met lokale TIP'sAAA/'s; o E-shop en distributie; Bewaken kosten centrale Tl PA/W; Ontwikkelen statistiek; Onderhouden van externe betrekkingen; Productontwikkeling; - Verantwoordelijk voor uitingen en communicatie van organisatie; Contact met VW Nederland in verband met de WV formule; - Verantwoordelijk voor verwerking gegevens in database; Uitvoeren systeembeheer. Functie: Medewerker algemene toeristische informatie en dienstverlening Werktijd; fulltime Functie-inhoud: Zorgen voor optimaliseren dienstverlening aan TIP'sAAA/'s; Coördinatie distributie materialen; Samen met de andere medewerkers betrokken bij: o Functioneren internet/database; o Beantwoording telefoon/internet; o Interne en externe correspondentie; o Contacten met lokale TIP'sAAA/'s; o E-shop en distributie; Onderhouden van externe betrekkingen; Productontwikkeling; Samen met coördinerend medewerker bewaken van de VW formule; Kwaliteitscontrole toeristische informatieverlening door lokale TIP'sAAATs; Contacten met Marketing Drenthe rond acties, samenstelling gidsen, etc; Ontwikkelen cursusaanbod voor lokale TIP'sAAA/'s.

12 Functie" Administratieve mede /erkers Werktijd: 2 x parttimerfunciie van 0,6 fte (er is sprake van een totaal van 1,2 fte in verband rnet overdracht van werkzaamheden binnen de functie) Functie-inhoud: Verzorging werkoverleg; Uitvoeren secretariële werkzaamheden, waaronder archief, verslaglegging, financiële administratie en correspondentie; Samen met de andere medewerkers, zorgen voor: o Functioneren internet/database; o Toeristische dataverwerking; o Beantwoording telefoon/internet; o Interne en externe correspondentie; o Contacten met lokale T!P's/VWs; o E-shop en distributie. 4,3 Partners Binnen de opzet van de centrale Tl PA/W dient sprake te zijn van intensieve samenwerking met verschillende partners. Hierbij zijn vooral te noemen: Marketing Drenthe (marketing, promotie, internet, acties, etc.) Biblionet Drenthe (toeristische database, ondersteuning op dit vlak door lokale bibliotheken); - Toerisme Recreatie Drenthe (TRD) (input vanuit het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven) De lokale toeristische platforms (input vanuit de lokale toeristisch-recreatieve markt).

13 Kosten en financiering 5.1 Kosten Overzicht kosten: Salariskosten -150,000 Huisvesting Bureaukosten Uitvoeringskosten bureau (internet, telefoon, etc.) Bijdrage VW Nederland Onvoorzien/Overig Totaal - 200,000 * Het betreft hier ali-in bedragen waarin ook de facilitaire ondersteuning Recreatieschap Drenthe ca. zijn opgenomen. 5.2 Financiering Kosten basisvoorziening per jaar In verband met het streven naar stabiliteit op langere termijn is besloten de financiering van de centrale organisatie voor rekening te brengen van de betrokken gemeenten. De bijdrageregeling is gelijk aan de verdeelsleutel zoals deze geldt voor het (fonds van?) Recreatieschap Drenthe. De verdeelsleutel is gebaseerd op de oppervlakte en het aantal inwoners van een gemeente. De betrokken gemeenten hebben besloten om in eerste instantie voor een periode van drie/twee jaar de financiële middelen beschikbaar te stellen. Dit met als uitgangspunt, dat de organisatie een langjarige continuïteit dient te bezitten. Na het tweede jaar zal een evaluatie van het functioneren van de organisatie plaatsvinden. Het Recreatieschap Drenthe fungeert als betaalorgaan voor de centrale Tl PA/W. Dit betekent dat de financiële bijdragen door het recreatieschap gelijktijdig worden geïnd met de bijdragen voor de gemeenschappelijke regeling zelf. Voor de TIPA/W betekent dit een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten. Rapportage en verantwoording van de jaarlijkse (financiële) activiteiten vindt in één keer plaats aan het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Drenthe, aangevuld met die portefeuillehouders die geen zitting hebben dit overleg, Nootl: Gemeente Emmen participeert financieel vooralsnog met een vast bedrag van Na twee jaar bij de evaluatie, zal dit uitgangspunt worden herzien. Dit betekent een tekort op de begroting van circa Omdat naar verwachting gemeente Ooststellingwerf medio 2009 zal aanhaken op het Drentse model, zal het tekort met de bijdrage van deze gemeente kunnen worden vereffend. Hierbij moet worden opgemerkt dat het aanhaken van andere gemeenten bij het Drentse model niet automatisch een verlaging van de gemeentelijke bijdragen betekent, immers ook voor gemeenten die nieuw aanhaken zal eên servicepakket aan diensten moeten worden geleverd waaraan kosten verbonden zijn. Noot 2: De kosten van de lokale TIP's/VW's zijn geen onderdeel van de bovengenoemde financiering en komen dan ook voor rekening van het lokale toeristisch-recreatieve bedrijfsleven en/of gemeenten.

14 Noot 3: De kosten voor de ontwikkeling van uniforme informatieproducten (bijvoorbeeld digitale informatiezuilen, etc.) zullen via zelfstandige projecten nader dienen te worden bezien. Genoemde kostenopzet betreft in eerste instantie een maximale raming, in dit project zal sprake dienen te zijn van financiële betrokkenheid van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. Noot 4: Naar het voorbeeld van "Rivierenland" zal sprake zijn van een verzakelijking van afname producten, etc. Hierbij zal op belangrijke wijze door de ondernemers financieel dienen te worden deelgenomen. E I Samenvattend: De overheden (gemeenten) regelen de basisvoorziening en het bedrijfsleven participeert in projecten.

15 Lokale TSP's/VWs De lokale TIP- en/of VW-vestigingen zijn en blijven een verantwoordelijkheid (zowel inhoudelijk als financieel) van het lokale bedrijfsleven en/of de betrokken gemeenten. Op centraal niveau zal echter we! aandacht zijn voor de bewaking van de algemene kwaliteit en uniformiteit rond de te verstrekken informatie. Om de herkenbaarheid van lokale toeristische informatiepunten te vergroten wordt aanbevolen aan te sluiten bij het centrale TIP- en/of VW-beeldmerk. Waar en op welke manier toeristische informatiepunten worden ingericht is een zaak tussen individuele gemeenten en het lokale toeristisch-recreatieve bedrijfsleven en midden- en kleinbedrijf. Er zal op dit punt geen sprake zijn van centrale aansturing. 6,1 Kwaliteitseisen Om de uniformiteit en kwaliteit van de receptieve- en informerende functie te waarborgen is het voor de gemeenten van belang enige kwaliteitseisen te hanteren bij het erkennen van een ondernemer als lokaal toeristisch informatiepunt, waaronder: Maximale openstelling, gebaseerd op het toeristische seizoen; Een goede bereikbaarheid, neerkomend op een centrale ligging (gebaseerd op bezoekersstromen) en een openbaar karakter; Duidelijke display met informatie (overwogen wordt om dit centraal aan te bieden). Concreet gaat het daarbij om het aanbieden van een logo in de vorm van een schild/vlag en een display voor informatiemateriaal; - Tenminste een lokaal/regionaal "WV"-assortiment (plattegrond eigen plaats/regio, toeristische fiets- en wandelroutes en overige relevante routes eigen plaats/regio, evenementenkalender of agenda eigen plaats/regio); Een gastvrije houding; Eventuele andere door de individuele gemeenten nader te bepalen criteria, welke naar wens in samenwerking met het bedrijfsleven kunnen worden uitgewerkt in een notitie of plan van aanpak.

16 VVV Nederland Het VW woord- en beeldmerk blijft in Drenthe vooralsnog gehandhaafd. Hierbij moet worden aangetekend, dat door VW Nederland moet worden ingestemd met de uitgangspunten van de Drentse opzet. Tevens dienen de kosten van deelname aan het WV-concept binnen redelijk te achten normen te blijven. Uitgangspunt hierbij is een maximale bijdrage van ,- per jaar. Gesprekken hierover met VW Nederland zullen in 2009 door de Raad van Toezicht worden opgepakt. Bij handhaving van de VW-formule zal er sprake zijn van aanvullende eisen. Deze eisen hebben betrekking op de wijze van gebruik van het VW beeld- en woordmerk, het verkopen van de Iris-cheques en de aanwezigheid van lokaal en/of regionaal informatiemateriaal. Mochten informatiepunten niet (kunnen) voldoen aan deze eisen of deze niet opvolgen, dan zal dit leiden tot het intrekken van het logo. Een informatiepunt kan in dat geval wel onderdeel uit blijven maken van de centrale TIP/VW, mits redelijkerwijs voldaan wordt aan de algemene eisen die aan een lokaal informatiepunt worden gesteld (zie hoofdstuk 6). Dit is ook het geval indien een lokale TIP bij voorbaat besluit geen gebruik te willen maken van het VW woord- en beeldmerk. De centrale TIP/WV heeft hier een toezichthoudende en adviserende taak wat de kwaliteit van de lokale TIP's betreft en de lokale TIP's die gebruik maken van het VW beeld- en woordmerk in hef bijzonder.

17 SLOTWOORD De nieuwe opzet betekent het zoeken van een balans tussen enerzijds de elementen die centraal uitgevoerd moeten worden om schaalvoordeel optimaal te benutten en anderzijds de elementen die lokaal kunnen en moeten worden uitgevoerd te versterken. Concreet betekent dit dat de gebundelde structuur binnen de WV-organisatie verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt de uitwerking van het onderdeel toeristisch-recreatieve informatievoorziening binnen een centrale organisatie gebaseerd op een sterke branding van Drenthe. Door vanuit een Drenthe brede aanpak te denken kan er immers ook vernieuwing worden gerealiseerd in vormen van gastheerschap en informatievoorziening. Een nieuwe organisatiestructuur die niet mag leiden tot kostenverhoging richting de overheden, maar geënt moet zijn op efficiency, effectiviteit en toekomstgerichtheid. De uitdaging hierbij is om in de komende jaren in nauwe samenwerking met beirokken partijen, zoals Marketing Drenthe, de informatievoorziening in samenhang met de promotieen marketingactiviteiten en productontwikkeling op een zodanige wijze vorm te geven dat dit aansluit bij nieuwe taken en technologie en vooral ook passend binnen de wensen van de betrokken gemeenten en het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. Hierbij is het goed en effectief inspelen op marktontwikkelingen van groot belang. Om in dit kader tijdig bij te kunnen sturen zijn evaluatiemomenten rond de nu te ontwikkelen structuur van belang. Het bestuur van Tl PA/W Drenthe H. Hartog

Organisatienotitie Centrale TIP/VVV Drenthe

Organisatienotitie Centrale TIP/VVV Drenthe Organisatienotitie Centrale TIP/VVV Drenthe januari 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uitgangspunten 3. Taken 4. Organisatieopzet 4.1 Structuur 4.2 Personele invulling 4.3 Partners 5. Kosten en financiering

Nadere informatie

OPZET TOERISTISCHE INFORMATIEVOORZIENING DRENTHE

OPZET TOERISTISCHE INFORMATIEVOORZIENING DRENTHE OPZET TOERISTISCHE INFORMATIEVOORZIENING DRENTHE Opgesteld door Werkgroep Toeristische informatievoorziening Drenthe, augustus 2008 Definitief vastgesteld d.d. 24 september 2008 INHOUD Leeswijzer 03 Aanbiedingsbrief

Nadere informatie

Kader nota 2017 Dick Dijkstra Recreatieschap Drenthe Kadernota 2017

Kader nota 2017 Dick Dijkstra Recreatieschap Drenthe Kadernota 2017 Kader nota 2017 Dick Dijkstra Recreatieschap Drenthe Kadernota 2017 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 1 1.1 aanleiding. 1 1.2 taak...1 1.3 ambitie.. 1 2 Kaders en ontwikkelingen...1 2.1 kaders 2017-2019. 1

Nadere informatie

Recreatieschap Drenthe 3 O JAN KADERNOTA 2019 RECREATIESCHAP DRENTHE

Recreatieschap Drenthe 3 O JAN KADERNOTA 2019 RECREATIESCHAP DRENTHE 3 O JAN. 2018 KADERNOTA 2019 RECREATIESCHAP DRENTHE Kadernota 2019 RECREATIESCHAP DRENTHE Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemeen 2 3. De opdracht van het 3 4. Relevante ontwikkelingen 4 5. Financiële

Nadere informatie

Jaarverslag BTLH 2011 \

Jaarverslag BTLH 2011 \ Jaarverslag BTLH 2011 \ BUREAU -TOERISME LAAGHOLLAND Jaar verslag Bureau Toerisme Laag Holland 2010-2011 2010: In Oktober 2010 is Mardiek Voorneveld begonnen als directeur van bureau toerisme Laag Holland,

Nadere informatie

',> GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 9JUN/2009. \ betreft: subsidie aanvraag 2010 Gouda 25 mei 2009

',> GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 9JUN/2009. \ betreft: subsidie aanvraag 2010 Gouda 25 mei 2009 ...- -.. ',> Aan gemeente Alphen aan den Rijnj T.a.v. K. van Kampen Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN (Nr.rT."-

Nadere informatie

2 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel: (0521)591715 Fax: (0521)591908 E-mail: tip@recreatieschapdrenthe.nl Internet : www.dasnoudrenthe.nl.

2 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel: (0521)591715 Fax: (0521)591908 E-mail: tip@recreatieschapdrenthe.nl Internet : www.dasnoudrenthe.nl. 1 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel: (0521)591715 Fax: (0521)591908 E-mail: tip@recreatieschapdrenthe.nl Internet : www.dasnoudrenthe.nl Nieuwsbrief 1 (d.d. januari 2009) TIP/VVV Drenthe is een initiatief van

Nadere informatie

VVV

VVV Commissie Omgeving op 17 december 2012 Factsheet recreatie en toerisme in de gemeente Deurne Doelstellingen recreatie en toerisme Het gemeentelijke programma Vrije tijd en Toerisme streeft naar het verzilveren

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad B-voorstel. Onderwerp: RECREATIESCHAP DE MARREKRITE Volgnr.: 8

Aan de gemeenteraad B-voorstel. Onderwerp: RECREATIESCHAP DE MARREKRITE Volgnr.: 8 Ontwikkeling Aan de gemeenteraad B-voorstel Onderwerp: RECREATIESCHAP DE MARREKRITE Volgnr.: 8 Beh. ambt: H. Roossien Tel/kamer: 492 / flex Datum raad: 10 mei 2011 Voorstel 1. Instemmen met de nieuwe taken

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

Convenant Dementievriendelijk Drenthe

Convenant Dementievriendelijk Drenthe Convenant Dementievriendelijk Drenthe Aanleiding In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

Monnickendam, 19 januari Nummer: A. Wet Bestuursrecht. Aan de Raad

Monnickendam, 19 januari Nummer: A. Wet Bestuursrecht. Aan de Raad Monnickendam, 19 januari 2010 Nummer: 2010-001A Portefeuillehouder: Contactpersoon: Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: De heer mr. E.F. Jongmans Mevrouw mr. N.C. Brandt-Piersma Gemeentewet, Wet

Nadere informatie

VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR. Onderwerp. Voorstel

VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR. Onderwerp. Voorstel VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR Vergaderdatum: 23 maart 2016 Agendapunt nr: 7a Route Vergadering d.d. besluitvorming Kenmerk: Voorstel000765 Dagelijks bestuur 7 maart 2016 Status: ter besluitvorming Opsteller:

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

TOETREDING OOSTSTELLINGWERF

TOETREDING OOSTSTELLINGWERF TOETREDING OOSTSTELLINGWERF Met ingang van het begrotingsjaar 2006 is de gemeente Ooststellingwerf toegetreden tot het Recreatieschap Drenthe. Voor het jaar 2006 is de reeds goedgekeurde begroting gewijzigd

Nadere informatie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie Raadsnotitie Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Documentnummer: Agenda nr. (bijlage bij agendapunt Kadernota) Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers

Nadere informatie

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2018 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2017

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2018 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2017 Toezichtdomein Westerveld Tynaarlo Noordenveld Midden-Drenthe Meppel Hoogeveen Emmen De Wolden Coevorden Borger-Odoorn Assen Aa en Hunze Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe

Nadere informatie

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft:

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Motie CDA (pro)motie Portefeuillehouder: mevrouw L.A.M. Kompier Afstemming: ja Vraagsteller:

Nadere informatie

Recreatieschap Drenthe. Kadernota Januari 2017

Recreatieschap Drenthe. Kadernota Januari 2017 ~ Recreatieschap Drenthe Kadernota 2018 Januari 2017 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2 2. Proces.3 3. Ambitie 3 4. Financiële kaders.5-1- 1. Voorwoord Voor u ligt de kadernota van het Recreatieschap Drenthe

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1105 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Nota Evenementen.

Nadere informatie

Nr.: 2006-18.103a/44/A.16, EZ Groningen, 2 november 2006

Nr.: 2006-18.103a/44/A.16, EZ Groningen, 2 november 2006 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2006-18.103a/44/A.16, EZ Groningen, 2 november 2006 Behandeld door : A.J. Westerink Telefoonnummer : (050) 316 4078 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : Toeristische

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: H. ten Hulscher (Meppel), N. Hofstra (Tynaarlo) en K. Smidt (Westerveld)

Afwezig met kennisgeving: H. ten Hulscher (Meppel), N. Hofstra (Tynaarlo) en K. Smidt (Westerveld) AGENDAPUNT 3 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel.: (0521)593210 Fax: (0521)591908 E-mail: info@recreatieschapdrenthe.nl Verslag van de vergadering : Algemeen Bestuur Plaats : Restaurant t Hemelriek te Gasselte

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 september 2018 Zaaknummer: 510308 Portefeuillehouder : M.J.F.J. Thijsen Openbaar Besloten Team : Team Openbare veiligheid,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 9 14/828. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 9 14/828. Raad svoorstel Onderwerp: Beleidskader Recreatie & Toerisme 2015-2019'Kansen verzilveren' Portefeuillehouder: B.D. Wilms Afdeling : Beleid, Ontwikkeling en Directiestaf Team : Economie Steller:Nelleke Mulder,

Nadere informatie

PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA

PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA 2014 Velsen-Zuid 29-3-2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2014 3 2. MEERJARENOVERZICHT 5 2.1 Meerjarenraming 3. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA

Nadere informatie

Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp ICT samenwerking gemeenten Landerd, Oss en Uden Datum 17 maart 2015 Naam en telefoon F. van de Leur Afdeling BICT Portefeuillehouder W. Buijs-Glaudemans Wat adviseer je te besluiten? (=concept-besluit)

Nadere informatie

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld,

Nadere informatie

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017 WELKOM Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie Bijeenkomst op 10 mei 2017 Programma: 16.00 uur Opening door dagvoorzitter Jacob Bruintjes en uitleg over de opzet van de bijeenkomst. 16.10 uur

Nadere informatie

Deelconvenant consument en vrije tijd

Deelconvenant consument en vrije tijd CONVENANT GEZOND GEWICHT 2010-2014 Deelconvenant consument en vrije tijd PARTIJEN, - het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (hierna: CBL), te dezen vertegenwoordigd door zijn voorzitter de heer K.L.

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING PARK VAN LUNA

BEGROTINGSWIJZIGING PARK VAN LUNA BEGROTINGSWIJZIGING PARK VAN LUNA 2013 Velsen-Zuid, 29-3-2013 Inhoudsopgave Blz. 1. PROGRAMMABEGROTING 1.1 Programmabegroting 2013 3 2. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA 2.1 Gebiedsbeheer 5 2.2 Toezicht 7 2.3

Nadere informatie

J. de Haas (Westerveld) en H. Brink (provincie Drenthe)

J. de Haas (Westerveld) en H. Brink (provincie Drenthe) AGENDAPUNT 3 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel.: (0521)593210 Fax: (0521)591908 E-mail: info@recreatieschapdrenthe.nl Verslag van de vergadering : Algemeen Bestuur Plaats : gemeentehuis Emmen Datum : donderdag

Nadere informatie

"^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE

^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE Luttenbergstraat 2 Postbus 008 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 83 80 Fax 038 425 5 20 overijssel.nl/loket/subsidies subsidie@overijssel.nl 8 G 4 verlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr.

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De heer T. Kok p/a Cool Capital BV Singel 53 1012 VD AMSTERDAM Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079) 323 Telefax (079) 323

Nadere informatie

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016 Toezichtdomein Westerveld Tynaarlo Noordenveld Midden-Drenthe Meppel Hoogeveen Emmen De Wolden Coevorden Borger-Odoorn Assen Aa en Hunze Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Adviescommissie 3 november 2011 Dagelijks bestuur 9 november 2011 Algemeen bestuur 1 december 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Datum : 20 november 2017 Locatie : Gemeentehuis Leens Aanwezig : Edwin van

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus 402 9400 AK Assen 0592-324660 info@vrd.nl www.vrd.nl ons kenmerk U190963 inlichtingen bij Marten van Delden uw kenmerk telefoonnummer 06-10147911 datum 7 mei

Nadere informatie

Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn.

Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn. Het college van de gemeente Zuidhorn; gelet op artikel 160 van de Gemeentewet; gehoord de OR; B E S L U I T : vast te stellen het: Besluit op de organisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidhorn.

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 6-7-2017 Franeker, 24-5-2017 Onderwerp Centrumregeling samenwerking Sociaal Domein Fryslân 2018 Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel De Centrumregeling samenwerking

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013

BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013 BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013 Velsen-Zuid, 13 juni 2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2013 3 2. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA 2.1 Gebiedsbeheer

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen De VASMO (Vereniging voor Ambtelijk Secretarissen van Medezeggenschapsorganen) heeft een 3 deling in de niveaus voor ambtelijk secretarissen

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013

BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013 BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013 Velsen-Zuid, 24-04-2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2013 3 2. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA 2.1 Gebiedsbeheer 5 2.2 Toezicht

Nadere informatie

PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT

PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT 2014 Velsen-Zuid, 29-3-2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2014 3 2. MEERJARENOVERZICHT 5 2.1 Meerjarenraming 3. BEGROTING

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds In het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Zwollefonds Binnenstad is het organiseren en aanjagen van goede evenementen en activiteiten in

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Koopmans, Lizette RB S1 RAD: RAD121212 2012-12-12T00:00:00+01:00 BW: BW121113 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 december 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend

Nadere informatie

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, MiddenDrenthe, Noordenveld,

Nadere informatie

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR RECREATIESCHAP ROTTEMEREN

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR RECREATIESCHAP ROTTEMEREN VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR RECREATIESCHAP ROTTEMEREN Onderwerp : Uitvoeringsprogramma Marketingstrategie Rotte Kenmerk : RM 17-4745 Bijlagen : 2 Besluitdatum : 27 november 2017 Voorbereid door : M. Schipper

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Kwartiermaker gebiedsmarketing De Langstraat

Collegevoorstel. Zaaknummer Kwartiermaker gebiedsmarketing De Langstraat Zaaknummer 00464139 Onderwerp Kwartiermaker gebiedsmarketing De Langstraat Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In 2015 is het Economisch Programma De Langstraat (EPL) opgesteld. De vrijetijdseconomie

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

HOOFDSTUK I BEGRIPS- EN INTERPRETATIEBEPALINGEN

HOOFDSTUK I BEGRIPS- EN INTERPRETATIEBEPALINGEN STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25672 17 mei 2016 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING RECREATIESCHAP DRENTHE HOOFDSTUK I BEGRIPS- EN INTERPRETATIEBEPALINGEN Artikel

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 22 mei 2018 Zaaknummer: 473989 Portefeuillehouder : R.A. Kraaijenbrink Openbaar Besloten Team : Team Ruimte en Ontwikkeling

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Drenthe

Arbeidsmarktregio Drenthe Jaarplan 2017 Arbeidsmarktregio Drenthe De arbeidsmarkt houdt zich niet aan gemeentegrenzen en samen kun je meer dan alleen. Daarom is Nederland verdeeld in 35 arbeidsmarktregio s. De Arbeidsmarktregio

Nadere informatie

In deze brief informeren wij u hierover en vragen wij u de gemeenschappelijke regeling VRD op dit onderdeel te wijzigen.

In deze brief informeren wij u hierover en vragen wij u de gemeenschappelijke regeling VRD op dit onderdeel te wijzigen. Aan de leden van de Drentse colleges van B&W Postbus 402 9400 AK Assen 0592-324660 info@vrd.nl www.vrd.nl ons kenmerk U160256 inlichtingen bij Marten van Delden uw kenmerk telefoonnummer 06-10147911 datum

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 18 februari 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1853 (2008-2009)

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING MANAGEMENTASSISTENT / AMBTELIJK SECRETARIS

FUNCTIEBESCHRIJVING MANAGEMENTASSISTENT / AMBTELIJK SECRETARIS FUNCTIEBESCHRIJVING MANAGEMENTASSISTENT / AMBTELIJK SECRETARIS FUNCTIE-INFORMATIE Functienaam Managementassistent / ambtelijk secretaris Organisatie Montessorischool Aan de Basis Salarisschaal 6 Indelingsniveau

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2012/2907 Registratiedatum: 10-07-2012 Afdeling: LO Agendapunt: 29-Vo-10 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Omzetten VVV-winkel naar VVV-agentschap Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy Eindnotitie implementatie privacy Afdeling Bedrijfsvoering, team Advies en Middelen 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Resultaten.3 3. Documenten.4 4. Implementatie.5 4.1 Training voor het sociaal

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Commissie bestuur en financiën

Commissie bestuur en financiën Commissie bestuur en financiën Vergadering Agendapunt Consultatie Tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân Voorstel De tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân voor kennisgeving

Nadere informatie

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 8 & 9 APRIL 2014 TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 2014 Netwerken in een sterke regio! Samenwerken, netwerken en op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde is belangrijker dan ooit. Dit besef leeft sterk

Nadere informatie

PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT

PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT PROGRAMMA BEGROTING UITBREIDING GEESTMERAMBACHT 2015 Velsen-Zuid, 25-3-2014 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2015 3 2. MEERJARENOVERZICHT 5 2.1 Meerjarenraming 3. BEGROTING

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 24 juni 2015 Nr. : 2015-67 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Proces besluitvorming college van Burgemeester en Wethouders

Proces besluitvorming college van Burgemeester en Wethouders Proces besluitvorming college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/2996 Registratiedatum: 03-07-2013 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 34-Vo-04 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp:

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Promotie, marketing en informatievoorziening vrijetijdseconomie Tynaarlo

Promotie, marketing en informatievoorziening vrijetijdseconomie Tynaarlo Promotie, marketing en informatievoorziening vrijetijdseconomie Tynaarlo Opdrachtgever: Rudi Uil Opsteller: Simone Veenstra Versie: 2 Datum: 14 januari 2013 Kenmerk: 2012 / 42 497 2 Samenvatting Algemeen

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 6 09/454

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 6 09/454 o~~çëîççêëíéä jaar stuknr. låçéêïéêéw Omzetting van het openbaar lichaam Esdalcollege in een stichting voor openbaar onderwijs op grond van de Wet op het voortgezet onderwijs. Portefeuillehouder: M.H.

Nadere informatie

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE DE TRIPLE I VAN VVV NOORDOOST-BRABANT INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE Kijk je even in deze folder? Sluit prima aan bij onze digitale ambities dus wellicht iets voor ons... Triple I Brabant Triple I

Nadere informatie

Recreatieschap Drenthe. Kadernota 2018

Recreatieschap Drenthe. Kadernota 2018 Recreatieschap Drenthe Kadernota 2018 Januari 2017 Inhoudsopgave Proces Ambitse kaders Voorwoord Voor u ligt de kadernota van het Recreatieschap Drenthe voor de beatuursperiode 2018. Het Recreatieschap

Nadere informatie

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari 2016 Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Inleiding Totstandkoming van dit document Al enige tijd werken gemeenten

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14.

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Behorende bij: Agendapunt 4.2. DE VVV-HELPDESK/WINKEL IN DOORN MOET BLIJVEN!! Geachte leden van de Commissie Bestuur en

Nadere informatie

CONCEPT. Centrumregeling ambtelijke samenwerking. Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer

CONCEPT. Centrumregeling ambtelijke samenwerking. Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer Datum: 6 maart 2014 Versie concept 1.1 CONCEPT Centrumregeling ambtelijke samenwerking Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer ten behoeve van inkoop gedecentraliseerde

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR

BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR DB-vergadering 08-02-2010 BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR vraag van uit de vergadering van dagelijks bestuur dagelijks bestuur

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602 Functieprofiel: Communicatie Functiecode: 0602 Doel Verzorgen van activiteiten op het gebied van communicatie en/of voorlichting voor Hogeschool Utrecht of onderdelen daarvan, aan verschillende in- en

Nadere informatie

Auteur: C. Hekkelman Telefoonnummer: (0316) Onderwerp: Raadsbrief Datum:

Auteur: C. Hekkelman Telefoonnummer: (0316) Onderwerp: Raadsbrief Datum: Aan: Gemeenteraad Montferland Auteur: C. Hekkelman Telefoonnummer: (0316) 291 403 Onderwerp: Raadsbrief Datum: 18-09-2018 Portefeuillehouder: Wethouder Som Registratienummer: 18int02722 Geachte gemeenteraad,

Nadere informatie

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016)

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Datum: 30 januari 2016 gemeente Hoogeveen, cluster SBC, Bert Hansma PAGINA 2 VAN 9

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: G. Kraaijkamp Tel.nr.: 0620094919 Nummer: 14A.00445 Datum: 27 mei 2014 Team: Onderwijs, Welzijn & Zorg Tekenstukken: Ja Persoverleg:

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

PERSLIJST WEEK 51 VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HATTEM GEHOUDEN OP 20 december 2016

PERSLIJST WEEK 51 VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HATTEM GEHOUDEN OP 20 december 2016 PERSLIJST WEEK 51 VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HATTEM GEHOUDEN OP 20 december 2016 Nr. Eenheid Portef.houder Onderwerp Beoogd effect Het college besluit om: 1. O Secr. B&W Ontwerpnotulen

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Inhoud De MRA: Ambitieus MRA Convenant Besluitvormingsproces Structuur van de MRA: Netwerksamenwerking Raden & Staten betrekken MRA Bureau

Inhoud De MRA: Ambitieus MRA Convenant Besluitvormingsproces Structuur van de MRA: Netwerksamenwerking Raden & Staten betrekken MRA Bureau Inhoud De MRA: Ambitieus MRA Convenant Besluitvormingsproces Structuur van de MRA: Netwerksamenwerking Raden & Staten betrekken MRA Bureau Zaanstreek-Waterland / MRA Noord Ambitie & Potentieel Visie &

Nadere informatie

Privacy voorwaarden Compressor Service Techniek (onderdeel van Voskamp groep)

Privacy voorwaarden Compressor Service Techniek (onderdeel van Voskamp groep) Onderdeel van Privacy voorwaarden Compressor Service Techniek (onderdeel van Voskamp groep) Introductie Dit zijn de privacy voorwaarden die van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens door

Nadere informatie

Kosten indicatoren / Begrotingen

Kosten indicatoren / Begrotingen Kosten indicatoren / Begrotingen Totaal begroting NIvO Projectbegroting database en website 'Het digitale orgelplatform in Nederland' Periode Ontwikkelingskosten Totalen Stappen Totalen per stap 1 database-ontwerp

Nadere informatie

1. Opening. De heer Ten Kate heet als voorzitter een ieder welkom bij de vergadering van het Algemeen Bestuur.

1. Opening. De heer Ten Kate heet als voorzitter een ieder welkom bij de vergadering van het Algemeen Bestuur. AGENDAPUNT 3 Brink 4b 7981 BZ Diever Tel.: (0521)593210 Fax: (0521)591908 E-mail: info@recreatieschapdrenthe.nl Verslag van de vergadering : Algemeen Bestuur Plaats : Huis van Weldadigheid, Frederiksoord

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie