Besluitvorming Graag invullen conform afgesproken model bijlage.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluitvorming Graag invullen conform afgesproken model bijlage."

Transcriptie

1

2 Deelgemeente Rozenburg Rozenburg is sedert 18 maart 2010 deelgemeente van Ro7erdam en ligt op het gelijknamige eiland Rozenburg. Het hee> een oppervlakte van 6,50 km2 (waarvan 1,99 km2 water). Binnen de grenzen van de deelgemeente liggen geen andere kernen dan het dorp Rozenburg. Het wordt omsloten door de industrie van het Botlekgebied en Europoort, die in de loop van de tweede hel> van de twinhgste eeuw het gehele eiland Rozenburg in bezit hee> genomen. De deelgemeente Rozenburg grenst in het noorden aan de Nieuwe Waterweg. De A15 zowel als de Betuwelijn lopen langs de deelgemeente. Het eiland Rozenburg werd voor het eerst genoemd in In dat jaar kregen vader en zoon Bisdommer uit Vlaardingen toestemming om een drooggevallen plaat te bedijken en daar een vogelkooi en woning te maken. Kort daarna werden ook de polders Blankenburg, Ruigeplaat en Langeplaat bedijkt. De schaarse bewoning concentreerde zich aan de zuidzijde, bij het haventje van Blankenburg; daar verrees in 1659 ook de eerste kerk van het eiland. Tot ca was Rozenburg een agrarisch gebied. De landbouw werd er op grote en moderne bedrijven beoefend. Voorbeeld daarvan was de Vereniging tot Landverbetering, die meer dat duizend ha grond bezat. In het westen lag het duin en natuurgebied De Beer. Omstreeks 1955 werd dit gebied vergraven ten behoeve van Maasvlakte en Europoort De cijfers De deelgemeente telt per 1 januari inwoners. Van dit aantal behoren tot de doelgroep jongeren en tot de doelgroep allochtonen. In Rozenburg zelf werken 1908 personen. Het aantal woningen bedraagt Een uitkering genieten 175 Rozenburgers. Overige gegevens zijn niet bekend (COS hee> geen gegevens). Het bestuur De parhj Gemeentebelangen Rozenburg (4) is de grootste, PvdA, VVD, InwonersparHj Rozenburg (IPR), Hart voor Rozenburg (HVR) hebben allen twee zetels en het CDA 1 zetel. Het dagelijks bestuur steunt op een coalihe van GBR, PvdA, HVR en het CDA. Het opkomstpercentage van de verkiezingen in Rozenburg in 2010 zijn niet bekend. Na de herindeling is een coalihe gevormd, die steunde op 7 van de derhen raadszetels. Als gevolg van een bestuurscrisis is in september 2011 een nieuwe coalihe gevormd, die met 9 zetels kan rekenen op een breed draagvlak binnen de deelraad. Besluitvorming Graag invullen conform afgesproken model bijlage.

3 Financiën Bij de start van de deelgemeente in 2010 bleek, dat de uitkering uit het deelgemeen tefonds niet toereikend was om de afspraken, die in het hoofdlijnenakkoord waren vermeld, tot uitvoer te brengen. Dit akkoord is gesloten in 2009 tussen de toen zelfstandige gemeente Rozenburg en Ro7erdam en is integraal opgenomen in het wetsontwerp, dat tot de herindeling in 2010 leidde.het college van B&W hee> toen besloten voor de jaren 2011 en 2012 een extra uitkering uit het deelgemeentefonds toe te voegen van Eur per jaar. Ook werd besloten om Cebeon te vragen advies te geven op de definihef vast te stellen uitkering uit het deelgemeentefonds. Dit onderzoek vindt plaats voor de zomer van Organisatie Bij de herindeling is de een ambtelijke organisahe van de zelfstandige gemeente Rozenburg verdeeld over stedelijke diensten (zijnde de gemeentelijke taken) en de deelgemeente. In overleg en op verzoek van Ro7erdam zijn deshjds een drietal afdelingen van de oude gemeente Rozenburg niet aangepast aan de benodigde deelgemeentelijke formahe. Het betrof hier de bodedienst, de schoonmaakdienst en de afdeling documentahe en informahevoorziening. Voor de beide eerstgenoemde afdelingen gold, dat Ro7erdam dergelijke taken hee> uitbesteed en betrokken medewerkers dus niet dan wel moeilijk plaatsbaar waren bij de gemeente. Voor de laatste afdeling gold dat op het moment van herindeling de effecten van de invoering van de wet WABO nog niet in de volle breedte bekend waren en het niet verstandig werd geacht de formahe in dat stadium te splitsen. Besloten werd een jaar na herindeling een formaheonderzoek te houden om tot definiheve vaststelling van de formahe te komen. Dit onderzoek is in de zomer van 2011 uitgevoerd en wordt momenteel in uitvoering genomen. Daarmee wordt beoogd op termijn een formahereduche te realiseren. In de huidige organisahe gee> de secretaris leiding aan drie afdelingen, te weten de afdeling Bestuur, Beleid en Projecten; de afdeling Interne Dienstverlening en de afdeling Externe dienstverlening. De omvang van de organisahe bedraagt 27 >e. Strategie en leiderschap Dagelijks Bestuur werkt op basis van het coaliheakkoord en zet in op het in uitvoering brengen van een groot aantal (infrastructurele) projecten, zoals bv. de bouw van het MulHfuncHonele Centrum, de aanpassing van het winkelcentrum en het industrieterrein, de renovahe van de groengordel en de aanleg/reconstruche van een aantal doorgaande fietspaden. Voor alle projecten geldt, dat geen beroep gedaan wordt op stedelijke middelen, maar dat financiering plaatsvindt vanuit de bestemmingsreserve investeringen Rozenburg. Deze bestemmings reserve is bij de herindeling ingesteld en bestaat uit het vrijgevallen vermogen van de voormalige gemeente Rozenburg.

4 Gebiedsgericht werken Niet ingevuld. Burgernabij bestuur Niet ingevuld. Samenwerking De deelgemeente parhcipeert in de VRD en neemt van daar uit deel aan diverse stedelijke overleggen, zoals de werkgroep Veilig en het werkgroep deelgemeentebestel. Er is bestuurlijk overleg met wethouder Kriens met betrekking tot de deelgemeentelijke financien en de organisahe. Daarnaast wordt waar nodig bestuurlijk overige met andere collegeleden gevoerd. Er is een periodiek overleg van de buiten deelgemeenten, te weten Hoek van Holland, Pernis en Hoogvliet. Binnen de deelgemeente is er structureel overleg met diverse stakeholders, zoals de woningbouwcorporahe Ressort Wonen, de scholen, de winkeliers en de ondernemers. De relahe met het industrieel complex krijgt vorm in de klankbordgroep Veilig Wonen en Werken. de voorzi7er van het dagelijks bestuur hee> zidng in het DeltaportdonaHefonds. De deelgemeente neemt deel aan het bestuurlijk jushheel overleg en parhcipeert ook in de bestuurlijke kamer Zuidwest Verkeer & Vervoer van de Stadsregio. Met de provincie en de gemeente Maassluis wordt overleg gevoerd over de veerpont. Namens de wethouder neemt het bestuur deel aan het overleg met het RecreaHeschap. Samen met RecreaHeschap en Havenbedrijf parhcipeert het bestuur in de stuurgroep ter ontwikkeling van het recreahegebied De Landtong. Strategische opgaven Rotterdam Het dagelijks bestuur beschouwt het hoofdlijnenakkoord als basis voor de afspraken tussen college en deelgemeente. Daarmee bouw het dagelijks bestuur voort op het standpunt van het vorige dagelijks bestuur, dat gegeven de nog niet uitgekristalliseerde financiele situahe geen bestuursakkoord hee> gesloten met de gemeente. Deze situahe is als zodanig door beide parhjen geaccordeerd. Naar verwachhng zal dit in het kader van de herijking van de bestuursakkoorden voor de zomer van 2012 opnieuw worden bekrachhgd. Opgaven Rozenburg De coalihe werkt op basis van een hoofdlijnenakkoord en kent de volgende speerpunten het op orde brengen van de deelgemeentelijke financiem verankeren evenementenbeleid ontwikkeling MFC inzichtelijk maken van deelgemeentelijke bevoegdheden herstructurering winkelgebied Raadhuisplein aanpak buitenruimte (grijs/groen) versterking burgerparhcipahe en wijkbeheer

5 Bij de herindeling is in samenspraak met de gemeente besloten, dat de toekomstvisie en de structuurvisie van de voormalige gemeente Rozenburg tezamen gelden als gebiedsvisie voor de deelgemeente Rozenburg. Visie op dienstverlening Niet opgenomen.

6 KARAKTERISTIEK / KENMERKEN Het groene, dorpse karakter is typisch voor Rozenburg. De voorzieningen in Rozenburg staan onder druk. Bij de herindeling met Ro7erdam is overeengekomen dat de voorzieningen tenminste op gelijk niveau zouden blijven. Met het aantreden van het nieuwe College van B&W in Ro7erdam lijkt die afspraak in de vergetelheid te zijn geraakt. Sinds de status van deelgemeente zijn de lasten voor de inwoners van Rozenburg alleen maar gestegen (OZB, rioolrecht, hondenbelashng, etc.). De afstand met het lokale bestuur en de ambtelijke organisahe is door de herindeling niet groter geworden. Inzet van ICT hee> ertoe geleid dat het wel wat onpersoonlijker is geworden. BESTUUR, PARTICIPATIE & ORGANISATIE Bestaand beleid van de oude gemeente Rozenburg wordt door de stad gerespecteerd, nieuw beleid wordt getoetst aan de Ro7erdamse standaard. Een voorbeeld als de bouw van het mulhfunchonele centrum in Rozenburg laat zien dat het deelgemeentebestuur en de centrale stad niet alhjd op dezelfde golflengte zi7en als het gaat om de realisahe van projecten in Rozenburg. Het huidige deelgemeentebestuur funchoneert goed. Veel inwoners verkeren nog in de veronderstelling dat het deelgemeentebestuur veel zeggenschap hee> over het gebied. De werkelijkheid is tegenovergesteld. TOEKOMST Belang van een gekozen deelgemeentebestuur Rozenburg: er staan voor de lokale belangen en zorgen dat een deel van de Ro7erdamse middelen ook worden aangewend voor de Rozenburgse gemeenschap. Men is beducht voor een model waarbij Rozenburg wordt bestuurd vanuit de Coolsingel. De schaal van de stad en de wijze van besturen is tegengesteld aan de schaal en de wijze van besturen van een dorp. Dat bewustzijn moet er zijn. In Rozenburg is behoe>e aan bestuurders die zich kunnen inleven in de wensen en behoe>e van de lokale gemeenschap, alert en resultaatgedreven.

Besluitvorming Graag invullen conform afgesproken model bijlage.

Besluitvorming Graag invullen conform afgesproken model bijlage. Deelgemeente Hoek van Holland Het dorp Hoek van Holland is ontstaan als gevolg van de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1863, als verbinding tussen de havens van Ro=erdam en de Noordzee. Het dorp ontstond

Nadere informatie

Deelgemeente Prins Alexander De cijfers Het bestuur

Deelgemeente Prins Alexander De cijfers Het bestuur Deelgemeente Prins Alexander Prins Alexander is de meest oostelijke deelgemeente van Ro5erdam. Het vormt een bestuurlijke eenheid binnen de gemeente. De deelgemeente wordt omsloten door de gemeenten Lansingerland,

Nadere informatie

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Waarom een nieuwe burgemeester? Het wetsvoorstel over de samenvoeging van Woudenberg met de gemeenten Renswoude en Scherpenzeel is recent ingetrokken, waardoor

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst voor het Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam

Bestuursovereenkomst voor het Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam De publiekrechtelijke rechtspersoon de gemeente (NAAM) te dezen krachtens volmacht van de burgemeester (NAAM) rechtsgeldig vertegenwoordigd door de wethouder (PORTEFEUILLE EN NAAM) op grond van het besluit

Nadere informatie

Correspondentieadres: Hollandseweg 20 3227 CB Oudenhoorn Tel. 0181-461429

Correspondentieadres: Hollandseweg 20 3227 CB Oudenhoorn Tel. 0181-461429 Correspondentieadres: Hollandseweg 20 3227 CB Oudenhoorn Tel. 0181-461429 Aan de griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer de heer drs. M.J. van der Leeden Postbus 20018

Nadere informatie

Kerncijfers. gemeente. Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht. Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal

Kerncijfers. gemeente. Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht. Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal Kerncijfers gemeente 2008 0-4 3.611 3.384 6.995 5-9 3.795 3.613 7.408 10-14 3.695 3.556 7.251 15-19 3.738 3.805 7.543 20-24

Nadere informatie

De verantwoording oktober 2013 Coalitieakkoord CDA-GBR-HvR-PvdA 2011

De verantwoording oktober 2013 Coalitieakkoord CDA-GBR-HvR-PvdA 2011 De verantwoording oktober 2013 Coalitieakkoord CDA-GBR-HvR-PvdA 2011 Op 23 september 2011 ondertekenden de coalitiepartijen een speerpuntenprogramma met prioriteit voor onderwerpen en zaken die noodzakelijk

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink Raadsplein besluitvormend Datum 11 september 2017 onderwerp Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan portefeuillehouder Rene de Heer informant Oosterhout, Rob van (2047) medeopstellers

Nadere informatie

Voortgangsrapportage fusie. Klankbordgroep november 2013

Voortgangsrapportage fusie. Klankbordgroep november 2013 Voortgangsrapportage fusie Klankbordgroep november 2013 Voorwoord De stuurgroep: Beste leden van de klankbordgroep. Voor u ligt de laatste voortgangsrapportage. We zijn er klaar voor, werken aan de laatste

Nadere informatie

Gemeente Delfzijl. Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013

Gemeente Delfzijl. Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013 Gemeente Delfzijl Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013 Aanwezig: Aanwezige publiek: ± 20 dhr. E.A. Groot, voorzitter dhr. O. Rijkens, griffier PvdA: dhr. drs. L.A. Sparreboom, dhr. F.R.A. Krause,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden, ** Raadsinformatiebrief Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot Geachte raadsleden, In december 2016 heeft u met elkaar afgesproken om in 2017 te komen tot een standpunt over de bestuurlijke

Nadere informatie

Gemeenteschets Tytsjerksteradiel

Gemeenteschets Tytsjerksteradiel Gemeenteschets Tytsjerksteradiel Tytsjerksteradiel is een plattelandsgemeente in Fryslân. De gemeente telt 32.005 inwoners (stand begin juni 2016) en heeft een oppervlakte van 161,42 km². Sinds 1989 is

Nadere informatie

25 juni 2014. Presentatie Stadsontwikkeling Ferry Pronk

25 juni 2014. Presentatie Stadsontwikkeling Ferry Pronk 25 juni 2014 Presentatie Stadsontwikkeling Ferry Pronk Inhoud Stadsontwikkeling Rol gebiedscommissie en verhoudingen Gebiedsvisie Hoek van Holland Focus stadsontwikkeling Stellingen 2 Stadsontwikkeling

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

Programmabureau. Project portfoliomanagement van ICT projecten

Programmabureau. Project portfoliomanagement van ICT projecten Programmabureau CIO Project portfoliomanagement van ICT projecten Inhoud Introductie Gemeente Rotterdam Omgeving ICT Gemeente Rotterdam Project Portfoliomanagement Opdracht Waar komen we vandaan Huidige

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties Voorstel aan de raad Nummer: 131027418 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: G.M. Asselman BLD Beleid Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde Logo Groen IJsselmonde Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde 1 juni 2016 www. Groenijsselmonde.nl Bestuursovereenkomst voor de samenwerking van de Landschapstafel IJsselmonde De publiekrechtelijke

Nadere informatie

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Alblasserdam stap verder in discussie bestuurlijke toekomst De gemeente Alblasserdam bezint zich op haar bestuurlijke toekomst.

Nadere informatie

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Halfweg 1 Eigen identiteit behouden Dorpse karakter behouden Landelijk karakter behouden Kleinschaligheid behouden Opdeling van de gemeente wordt

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Kerncijfers gemeente Ede. Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht. Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal

Kerncijfers gemeente Ede. Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht. Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal Bevolking naar leeftijdsklasse en geslacht Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen Totaal Kerncijfers 2014 gemeente Ede 0-4 3.204 3.192 6.396 5-9 3.532 3.359 6.891 10-14 3.860 3.729 7.589 15-19 3.785 3.841 7.626

Nadere informatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie Voorstel aan de raad Nummer: 131023210 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: I.C. From Afdeling: BLD Ruimtelijk Economisch Beleid Telefoon: 0320-278892 E-mail: ic.from@lelystad.nl Wethouder

Nadere informatie

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek 2 soorten onderzoek gedaan: Vergelijking Giessenlanden en Molenwaard Onderzoek naar herindelingen in het verleden Giessenlanden -

Nadere informatie

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek 2 soorten onderzoek gedaan: Vergelijking Giessenlanden en Molenwaard Onderzoek naar herindelingen in het verleden 1 Giessenlanden

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

2. Regio Midden-Holland, vertegenwoordigd door haar portefeuillehouders, de heer D. De Haas en de heer C. De Jong;

2. Regio Midden-Holland, vertegenwoordigd door haar portefeuillehouders, de heer D. De Haas en de heer C. De Jong; Afsprakenkader Aanbesteding Openbaar vervoer over de weg in het concessiegebied Zuid- Holland Noord 2020 tussen de provincie Zuid-Holland en de regio s Midden-Holland en Holland Rijnland DE ONDERGETEKENDEN:

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Communicatie-aanpak Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Aanleiding In 2014 hebben de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik een uitgebreide strategische verkenning naar een mogelijke bestuurlijke samenwerking

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum Raadhuisplein 5 2.2 Emmastraat 5 2.3 Verspreide bewinkeling

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Presentatie K5. t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen. K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist

Presentatie K5. t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen. K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist Presentatie K5 t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen K5 K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist 1 Aanleiding tot de samenwerking Te kleine, onvoldoende gekwalificeerde

Nadere informatie

31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Nr. 3 Memorie van Toelichting. 1. Inleiding en samenvatting

31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Nr. 3 Memorie van Toelichting. 1. Inleiding en samenvatting 31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg Nr. 3 Memorie van Toelichting 1. Inleiding en samenvatting Dit voorstel betreft de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Rozenburg en Rotterdam.

Nadere informatie

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam De stad en het bestuur Schiedam is een stad

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 10-06-2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Ondertekening verbreed convenant BAW regio Zaanstreek-Waterland Afdeling

Nadere informatie

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen 22 april 199797-000527 concept-nota Hoofdlijnen ruimtelijk beleid regio Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen Het bebouwde deel

Nadere informatie

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Dames en heren, Mede namens het bestuur van de gemeente Goeree- Overflakkee heet ik alle inwoners, ondernemers, bezoekers,relaties, raadsleden, collegeleden en

Nadere informatie

Aansluiting bij het Veiligheidshuis 's-hertogenbosch en omstreken.

Aansluiting bij het Veiligheidshuis 's-hertogenbosch en omstreken. Collegevoorstel Inleiding Sinds 2005 is in s-hertogenbosch gestart met de ontwikkeling van een Veiligheidshuis. In de afgelopen jaren is een sterk netwerk van ongeveer 20 partners ontstaan dat zich inzet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING VOORSTEL BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT BIJLAGE DIE INTEGRAAL DEEL UITMAAKT VAN HET BESLUIT

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING VOORSTEL BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT BIJLAGE DIE INTEGRAAL DEEL UITMAAKT VAN HET BESLUIT VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 6 oktober 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00750 Onderwerp: Besluitenlijst openbaar - Beknopte samenvatting: Zie onderwerp Bevoegd portefeuillehouder: Carla Breuer HET COLLEGE

Nadere informatie

MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar

MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar Aan Van : Raads- en burgerraadsleden : College van B&W Datum : 23 februari 2012 Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar 2012-2014 De Economische Uitvoeringsagenda voor de Regio Alkmaar

Nadere informatie

2 0 JUNI De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Ruimtelijke Ontwikkeling Hans Poulssen

2 0 JUNI De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Ruimtelijke Ontwikkeling Hans Poulssen gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Gelegenheidsaankoop Stationsomgeving NIET INVULLEN Documentnummer: B15.003452 Paraaf secretaris: Algemeen Datum: 5 november 2015 Opsteller: C.E. Krijnen Telefoon:

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Het BEL-model: Uniek in Nederland

Het BEL-model: Uniek in Nederland 1 2 Het BEL-model: Uniek in Nederland Het BEL-model: Uniek in Nederland 3 De BEL werkt! 4 Opgave De BEL werkt! 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit afzonderlijke gemeenten

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg

Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg Revitalisering vastgoed, Nederland (ver)bouwt 10 september 2018 PARKSTAD LIMBURG Samenwerking (GR) van 8 gemeenten Stedelijk: Brunssum Heerlen Kerkrade Landgraaf

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 595 Samenvoeging van de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 30 januari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Provincie Limburg. gek. 3 O JAN. 2014 VERZONDEN 3 0JAN.20U 2014/5424 GRIF. DOCnr. Provinciale Staten. CASnr. ID.

Provincie Limburg. gek. 3 O JAN. 2014 VERZONDEN 3 0JAN.20U 2014/5424 GRIF. DOCnr. Provinciale Staten. CASnr. ID. provincie limburg Provincie Limburg PS DOCnr. Provinciale Staten gek. 3 O JAN. 2014 2014/5424 GRIF 30-1-2014 18-4-2014 CASnr. ID. Cluster Faxnummer Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp WL (043) 361 80 99 2014/3941

Nadere informatie

Huishoudens met inkomen naar belangrijkste bron

Huishoudens met inkomen naar belangrijkste bron INKOMENSBRONNEN ROTTERDAM EN REGIO 2002 In de zomer van 2005 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2002 van het CBS beschikbaar

Nadere informatie

Ambtelijk advies over het verkeersbeleid. Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid

Ambtelijk advies over het verkeersbeleid. Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid Ambtelijk advies over het verkeersbeleid Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid 1 Programma 20:00 uur Welkom Gerard Abrahamse, wethouder Verkeer Toelichting op stappen in besluitvorming

Nadere informatie

zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l

zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l Van: Vereniging Vrienden Oostvlietpolder [vereniging@vriendenoostvlietpolder.nl] Verzonden: woensdag 19 oktober 201 1 15:39 Aan: Franssen,

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Maart 2019 Publicatie-nr. 120128 120128_Brochure_SVHBV2.indd

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4826 12bst00600 Beslisdatum B&W 03 april 2012 Dossiernummer 12.14.351 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 Inleiding Na twee

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016 MijnGemeenteDichtbij Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel Informatie-avond 13 december 2016 Programma vanavond Visie en ambities gemeenten verwoord in het

Nadere informatie

Ter inzage: 1. Beoogde verdeling 1 portefeuilles. Voorstel: 1. Het aantal wethouders voor de resterende bestuursperiode te bepalen op vier

Ter inzage: 1. Beoogde verdeling 1 portefeuilles. Voorstel: 1. Het aantal wethouders voor de resterende bestuursperiode te bepalen op vier oestuuriijke informatie 3 i JC , ev» 1 I -i zaak nr. UI ui < f f c 9 %F ^t-v-^ ^^v ^f. X"n\ emeente \ /) )atum: 1 3 oktober 2008 Nummer raadsnotck 0008067 Onderwerp: Vermindering aantal wethouders 'ortefeuillehouder:

Nadere informatie

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K.

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen TE KOOP 137.500 K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen Inleiding Aan de rand van rustig bungalowpark en direct aan de dijk van het Grevelingenmeer gelegen, GOED ONDERHOUDEN

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente West Betuwe

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente West Betuwe Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente West Betuwe Ontwikkelgerichte en stabiele manager en adviseur met kennis van de gemeentelijke overheid en van organisatieontwikkeling die resultaatgericht

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: drs. J. van Straalen 070-441 61 92 j.van.straalen@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Naar aanleiding van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 Eelde, 4 april 2014 Jan Smits 1. De verkiezingsuitslag Op 19 maart 2014 vonden

Nadere informatie

VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR. Onderwerp. Voorstel

VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR. Onderwerp. Voorstel VOORSTEL AAN: ALGEMEEN BESTUUR Vergaderdatum: 23 maart 2016 Agendapunt nr: 7a Route Vergadering d.d. besluitvorming Kenmerk: Voorstel000765 Dagelijks bestuur 7 maart 2016 Status: ter besluitvorming Opsteller:

Nadere informatie

reg.nr.: ( -yeryr-y S-7 ^i]\ par. sec.hfd. s

reg.nr.: ( -yeryr-y S-7 ^i]\ par. sec.hfd. s .GKMKBNTÏ Briclle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: Datum: Sector/stafafdeling; PortefeuiSlehouder: Ontworpen door: 13 mei 2015 Grondgebied/VROM Wethouder Schoon G.A. Roskam/A. Wijshake reg.nr.:

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 25 april 2019 Ons kenmerk TFI/U201900322/ Lbr. 19/020 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) 2 Onderwerp Herziening Gemeentefonds Samenvatting In juni 2018

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie)

IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) secretariaat; Pieter G. Slot Pelserstraat la 3311VP Dordrecht telefoon: 078-6350027 of 06-12148752 email: p.g.siot@planet.nl Aan de leden

Nadere informatie

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties De ondergetekenden: de ondernemers, hierbij vertegenwoordigd door de heer Gerrit Jan Pillen, voorzitter

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd.

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd. Raadsvoorstel Vergadering : 28 juni 2011 Voorstelnummer : 06.20 Registratienummer : 11.000249 Portefeuillehouder : J.E. Brand-Boom Afdeling : Griffie Bijlage(n) : 1 Commissie/datum : Samenleving, 6 juni

Nadere informatie

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam 1. Opening en mededelingen Rescoop, de Natuur & Milieufederatie en de Windvogel streven naar de

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Beleid en Projecten. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Beleid en Projecten. Voorstel aan de raad Raadsvergadering van Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller Gemeente Langedijk 12 juli 2011 8 P.J. Beers Beleid en Projecten M.D.M. Smit 12 JULI 2011 j BESLütli--, conform na amendement 18

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-057 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze Noordvleugelprovincie Beslispunten: 1. In te stemmen met de zienswijze van de gemeente Houten op het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op 9 oktober

Nadere informatie

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Wavin-gelden Commissie: 30-1-, nr. 5 Raadsvoorstel: 7-2-, nr. 132 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

Nadere informatie

Financiën

Financiën Bijlage 2 Bestuursakkoord 2018-2022 Financiën www.deventer.nl In deze bijlage wordt een doorberekening gemaakt van het collegeprogramma. Het zijn indicatieve bedragen, die bij de begroting 2019 nader worden

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: G. Kraaijkamp Tel.nr.: 0620094919 Nummer: 14A.00445 Datum: 27 mei 2014 Team: Onderwijs, Welzijn & Zorg Tekenstukken: Ja Persoverleg:

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT tot vaststelling van de Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat

ONTWERPBESLUIT tot vaststelling van de Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat ONTWERPBESLUIT tot vaststelling van de Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat Inleiding Dit besluit betreft de vaststelling van een veiligheidscontour op grond van artikel 14 van het Besluit externe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 Nieuwsbrief van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GR AV) Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 AV werkt grenzeloos verder in 2017! Na

Nadere informatie