MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar"

Transcriptie

1 Aan Van : Raads- en burgerraadsleden : College van B&W Datum : 23 februari 2012 Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar De Economische Uitvoeringsagenda voor de Regio Alkmaar is gemaakt omdat er ineens veel plannen en kaders werden en worden gemaakt: - de Bedrijfslevenbrief van het Rijk en de uitwerkingen daarvan; - de economische agenda van de Provincie Noord-Holland; - de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord worden geactualiseerd; - het actieprogramma Ontwikkelingsperspectief 2015 van de Kamer van Koophandel. - de position paper / strategische agenda van de regiegroep Regio Alkmaar. Al deze ontwikkelingen creëerden een behoefte aan overzicht en aan inzicht in de benodigde acties vanuit de Regio Alkmaar op economisch gebied. Dat is wat deze Economische uitvoeringsagenda biedt. De economische uitvoeringsagenda zal daarnaast onder andere worden gebruikt om het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord aan te sturen en input te leveren voor het actualiseren van de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord. Geconstateerd kan worden dat alle plannen en doelstellingen linken aan een clusterbenadering. Het rijk heeft kansrijke sectoren benoemd, de provincie gaat uit van 5 clusters voor Noord-Holland Noord, deze clusters zullen leidend zijn in te actualiseren gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord, het ontwikkelingsperspectief van de Kamer sluit aan op de clusters en de strategische agenda van de Regio Alkmaar heeft de clusters omarmd aangezien die in deze Regio van belang zijn. De clusters zijn op het niveau van Noord-Holland Noord zijn: agri, maritiem, duurzame energie, medisch en toerisme & recreatie. De clusters voor de regio Alkmaar zijn: toerisme, duurzaamheid, kennis. Kennis bestaat uit de onderwerpen medisch, sport en energie. In deze uitvoeringsagenda zijn ook agri en maritiem benoemd omdat er raakvlakken zijn en zich kunnen ontwikkelen in de toekomst. Gekeken wordt naar cross-overs die de clusters èn de 3 regio s (Kop Noord- Holland, West-Friesland, Regio Alkmaar) kunnen versterken. De basis van de economie in Regio Alkmaar zijn zaken zoals bereikbaarheid, moderne vestigingslocaties (bedrijven- en kantorenterreinen), beschikbare en gekwalificeerde arbeidskrachten, het bestaande bedrijfsleven, dienstverlening aan ondernemers, woon- en leefklimaat. Daar begint deze uitvoeringsagenda dan ook mee. Deze zaken moeten op orde zijn. Voor zover ze dat nog niet zijn, worden daar acties op gezet. De uitvoeringsagenda is opgesteld door de ambtelijke werkgroep die is gekoppeld aan PORA EZ, Toerisme&Recreatie. Hierin is elke gemeente vertegenwoordigd met een ambtenaar.

2 Op 11 januari 2012 heeft PORA EZ, Toerisme & Recreatie deze economische uitvoeringsagenda akkoord bevonden.

3 Aan Van : Raads- en burgerraadsleden : College van B&W Datum : 23 februari 2012 Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar De Economische Uitvoeringsagenda voor de Regio Alkmaar is gemaakt omdat er ineens veel plannen en kaders werden en worden gemaakt: - de Bedrijfslevenbrief van het Rijk en de uitwerkingen daarvan; - de economische agenda van de Provincie Noord-Holland; - de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord worden geactualiseerd; - het actieprogramma Ontwikkelingsperspectief 2015 van de Kamer van Koophandel. - de position paper / strategische agenda van de regiegroep Regio Alkmaar. Al deze ontwikkelingen creëerden een behoefte aan overzicht en aan inzicht in de benodigde acties vanuit de Regio Alkmaar op economisch gebied. Dat is wat deze Economische uitvoeringsagenda biedt. De economische uitvoeringsagenda zal daarnaast onder andere worden gebruikt om het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord aan te sturen en input te leveren voor het actualiseren van de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord. Geconstateerd kan worden dat alle plannen en doelstellingen linken aan een clusterbenadering. Het rijk heeft kansrijke sectoren benoemd, de provincie gaat uit van 5 clusters voor Noord-Holland Noord, deze clusters zullen leidend zijn in te actualiseren gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord, het ontwikkelingsperspectief van de Kamer sluit aan op de clusters en de strategische agenda van de Regio Alkmaar heeft de clusters omarmd aangezien die in deze Regio van belang zijn. De clusters zijn op het niveau van Noord-Holland Noord zijn: agri, maritiem, duurzame energie, medisch en toerisme & recreatie. De clusters voor de regio Alkmaar zijn: toerisme, duurzaamheid, kennis. Kennis bestaat uit de onderwerpen medisch, sport en energie. In deze uitvoeringsagenda zijn ook agri en maritiem benoemd omdat er raakvlakken zijn en zich kunnen ontwikkelen in de toekomst. Gekeken wordt naar cross-overs die de clusters èn de 3 regio s (Kop Noord- Holland, West-Friesland, Regio Alkmaar) kunnen versterken. De basis van de economie in Regio Alkmaar zijn zaken zoals bereikbaarheid, moderne vestigingslocaties (bedrijven- en kantorenterreinen), beschikbare en gekwalificeerde arbeidskrachten, het bestaande bedrijfsleven, dienstverlening aan ondernemers, woon- en leefklimaat. Daar begint deze uitvoeringsagenda dan ook mee. Deze zaken moeten op orde zijn. Voor zover ze dat nog niet zijn, worden daar acties op gezet. De uitvoeringsagenda is opgesteld door de ambtelijke werkgroep die is gekoppeld aan PORA EZ, Toerisme&Recreatie. Hierin is elke gemeente vertegenwoordigd met een ambtenaar.

4 Op 11 januari 2012 heeft PORA EZ, Toerisme & Recreatie deze economische uitvoeringsagenda akkoord bevonden.

5 Aan Van : Raads- en burgerraadsleden : College van B&W Datum : 23 februari 2012 Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar De Economische Uitvoeringsagenda voor de Regio Alkmaar is gemaakt omdat er ineens veel plannen en kaders werden en worden gemaakt: - de Bedrijfslevenbrief van het Rijk en de uitwerkingen daarvan; - de economische agenda van de Provincie Noord-Holland; - de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord worden geactualiseerd; - het actieprogramma Ontwikkelingsperspectief 2015 van de Kamer van Koophandel. - de position paper / strategische agenda van de regiegroep Regio Alkmaar. Al deze ontwikkelingen creëerden een behoefte aan overzicht en aan inzicht in de benodigde acties vanuit de Regio Alkmaar op economisch gebied. Dat is wat deze Economische uitvoeringsagenda biedt. De economische uitvoeringsagenda zal daarnaast onder andere worden gebruikt om het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord aan te sturen en input te leveren voor het actualiseren van de gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord. Geconstateerd kan worden dat alle plannen en doelstellingen linken aan een clusterbenadering. Het rijk heeft kansrijke sectoren benoemd, de provincie gaat uit van 5 clusters voor Noord-Holland Noord, deze clusters zullen leidend zijn in te actualiseren gebiedsdocumenten voor Noord-Holland Noord, het ontwikkelingsperspectief van de Kamer sluit aan op de clusters en de strategische agenda van de Regio Alkmaar heeft de clusters omarmd aangezien die in deze Regio van belang zijn. De clusters zijn op het niveau van Noord-Holland Noord zijn: agri, maritiem, duurzame energie, medisch en toerisme & recreatie. De clusters voor de regio Alkmaar zijn: toerisme, duurzaamheid, kennis. Kennis bestaat uit de onderwerpen medisch, sport en energie. In deze uitvoeringsagenda zijn ook agri en maritiem benoemd omdat er raakvlakken zijn en zich kunnen ontwikkelen in de toekomst. Gekeken wordt naar cross-overs die de clusters èn de 3 regio s (Kop Noord- Holland, West-Friesland, Regio Alkmaar) kunnen versterken. De basis van de economie in Regio Alkmaar zijn zaken zoals bereikbaarheid, moderne vestigingslocaties (bedrijven- en kantorenterreinen), beschikbare en gekwalificeerde arbeidskrachten, het bestaande bedrijfsleven, dienstverlening aan ondernemers, woon- en leefklimaat. Daar begint deze uitvoeringsagenda dan ook mee. Deze zaken moeten op orde zijn. Voor zover ze dat nog niet zijn, worden daar acties op gezet. De uitvoeringsagenda is opgesteld door de ambtelijke werkgroep die is gekoppeld aan PORA EZ, Toerisme&Recreatie. Hierin is elke gemeente vertegenwoordigd met een ambtenaar.

6 Op 11 januari 2012 heeft PORA EZ, Toerisme & Recreatie deze economische uitvoeringsagenda akkoord bevonden.

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme Stadsontwikkeling Economische Zaken Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme datum vergadering : 18 april 2012 tijd : 09.00 11.00 uur plaats : Van Foreestkamer Stadhuis Alkmaar deelnemers: Castricum: C.

Nadere informatie

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Jaarverslag 2012 Regionale Samenwerking Regio Alkmaar A. Verburg, Secretaris Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Pagina 2 van 14 Inhoud Voorwoord pag. 4 Inhoudelijke terugblik pag. 6 Waar is aan gewerkt?

Nadere informatie

Foto van het economisch DNA

Foto van het economisch DNA John Stohr 7 september 2016 Het proces: Foto van het economisch DNA 800 MB aan gecomprimeerde data goed voorzien onderscheid details - hoofdlijnen Het proces: Dag van de Economie ambtelijk : brede samenstelling

Nadere informatie

Regiotafel Kennis 11 december uur

Regiotafel Kennis 11 december uur Regiotafel Kennis 11 december 2012 16.00-20.00 uur 1 Regiotafel 1: Kennis Vooraf Op 28 september 2012 heeft de regiegroep regio Alkmaar besloten zichzelf op te heffen en door te gaan met een andere vorm

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer

Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer Bijlage 1 PORA Algemeen, RO en V&V 20-09-2012 Agendapunt 2 Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer Datum : 9 juli 2012 tijd : 13.30 15.30 plaats : Gemeentehuis, Heerhugowaard

Nadere informatie

Regiotafel Toerisme 27 maart 2013 09.00-12.00 uur Locatie: Raadhuis, Kleine dam 1, De Rijp Dit unieke raadhuis stamt uit het jaar 1613 en is

Regiotafel Toerisme 27 maart 2013 09.00-12.00 uur Locatie: Raadhuis, Kleine dam 1, De Rijp Dit unieke raadhuis stamt uit het jaar 1613 en is Regiotafel Toerisme 27 maart 2013 09.00-12.00 uur Locatie: Raadhuis, Kleine dam 1, De Rijp Dit unieke raadhuis stamt uit het jaar 1613 en is ontworpen door een onbekende architect. Het wereldberoemde raadhuis

Nadere informatie

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Basis is oké; organisatiekracht moet beter prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Tien jaar later Tien jaar geleden verscheen: Ontwikkelingsperspectief NHN Coproductie

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon. www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl

Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon. www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl Beleidsplan Ondernemersfederatie Hollands Kroon www.of-hollandskroon.nl www.ofhk.nl 1. Inleiding en aanleiding Per 1 januari 2012 is de Ondernemersfederatie Hollands Kroon opgericht. De oprichting is een

Nadere informatie

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme Stadsontwikkeling Economische Zaken Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme datum vergadering : 14 september 2012 tijd : 15.00 17.00 uur plaats : Van Foreestkamer Stadhuis Alkmaar deelnemers: Heerhugowaard:

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

1. Opening door voorzitter / mededelingen Wethouder Kloos opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

1. Opening door voorzitter / mededelingen Wethouder Kloos opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Concept Notulen PORA Economische Zaken, Toerisme, Recreatie en Cultuur Regio Alkmaar Woensdag 4 februari 2015, 8.30 9.30 uur Gemeentehuis Castricum, Raadhuisplein 1, Castricum deelnemers: Afwezig: Dhr.

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt Commissie BE & M, 8 februari 2018

Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt Commissie BE & M, 8 februari 2018 Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt 2018-2020 Commissie BE & M, 8 februari 2018 Programma Sociale Stad Inzoomen op 2 pijlers Werkgelegenheidsimpuls Vastgesteld door de raad op 9 jan. 1,2 miljoen

Nadere informatie

Datum B&W: 16 februari 2016 Portefeuillehouder: Wethouder Van der Hurk

Datum B&W: 16 februari 2016 Portefeuillehouder: Wethouder Van der Hurk Raadsvoorstel Raadsnummer: 2016-010 Registratiekenmerk: 562059 Onderwerp: Visie Binnenstad (Aantrekkelijk Nijkerk) Korte inhoud: De werkgroepen binnenstad hebben op woensdag 4 november 2015 het visiedocument

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Missie...2 3. Onderzoeksthema s...2 4. en een doorkijk naar 2017...3 a. Quick scan gemeentelijke sturing op de binnenstedelijke economie...3 b. Effecten

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

PROGRAMMA NETWERKBIJEENKOMST

PROGRAMMA NETWERKBIJEENKOMST PROGRAMMA NETWERKBIJEENKOMST 1. Opening Asje van Dijk 2. Resultaten evaluatie 3. Bespreking evaluatie en vervolg vanaf 2019 (groepen en gezamenlijk) 4. Afsluiting door Gijs Linthorst METERS MAKEN! Evaluatie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 21 april 2015

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 21 april 2015 BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 21 april 2015 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter drs. V.H. mr. P. de Baat MPM J.P. Nagengast MBA mw. E.C. mw. A.J.A. van de Ven mw.

Nadere informatie

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme

Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme Stadsontwikkeling Economische Zaken Verslag Vergadering PORA EZ en toerisme datum vergadering : 30 januari 2013 tijd : 9.00 11.00 uur plaats : Van Teylingen Stadhuis Alkmaar deelnemers: Heerhugowaard:

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Offerte aanvraag Onderzoek huisvesting arbeidsmigranten De Kop Van Noord- Holland/regio Noord-Holland Noord (21juli 2017)

Offerte aanvraag Onderzoek huisvesting arbeidsmigranten De Kop Van Noord- Holland/regio Noord-Holland Noord (21juli 2017) Offerte aanvraag Onderzoek huisvesting arbeidsmigranten De Kop Van Noord- Holland/regio Noord-Holland Noord (21juli 2017) 1. Inleiding De bouw, agribusiness, toerisme en logistiek zijn belangrijke sectoren

Nadere informatie

Gebiedsfinanciering op andere leest. Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie

Gebiedsfinanciering op andere leest. Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie Gebiedsfinanciering op andere leest Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie Ontwikkelingsbedrijf NHN Doel: Ontwikkelen van economisch potentieel NHN Aandeelhouders

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar 2012 2014

Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar 2012 2014 Economische uitvoeringsagenda Regio 2012 2014 Bergen Langedijk Heiloo Schermer Castricum Heerhugowaard Graftde Rijp 2 Economische uitvoeringsagenda Regio 2012-2014 PORA Economische Zaken, Toerisme & Recreatie

Nadere informatie

Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe?

Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? 1 Inleiding Op verzoek van de burgemeesters Piet Bruinooge en Hans Romeijn is onderstaand stuk opgesteld

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam

Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Edam-Volendam mevrouw M. Wiffrie Projectteam DTNP: de heer D.J. Droogh de heer R. Eijkelkamp Projectnummer: 985.1110

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen Toeristische visie Regio Alkmaar Regioavond in het teken van ambities en dromen Programma 1. Inleiding: doel en proces (10 minuten) 2. Workshop dromen en ambities (1,5 uur) Presentatie Trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 Nieuwsbrief van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GR AV) Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 AV werkt grenzeloos verder in 2017! Na

Nadere informatie

Dhr. W. Spaanderman Gemeente Uitgeest Gemeente Uitgeest (toehoorder)

Dhr. W. Spaanderman Gemeente Uitgeest Gemeente Uitgeest (toehoorder) Notulen PORA Vergadering van Portefeuillehoudersoverleg EZ, Toerisme & Recreatie Regio Alkmaar Woensdag 7 mei 2014 8.30 10.30 uur Gemeentehuis Alkmaar deelnemers : Dhr. V. Kloos Gemeente Alkmaar, voorzitter

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast Dinsdag 20 september 2011 Presentatie aan gemeenteraad Coevorden Geert Roeles, wethouder EZ & lid Stuurgroep Dr Zuidas Henk Oortmann Team Economie & lid Regiegroep Dr Zuidas De Drentse Zuidas. = Economische

Nadere informatie

Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer

Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer Bijlage 1 PORA Algemeen, RO en V&V 09-07-2012 Agendapunt 2 Concept- Verslag PORA Algemeen, Ruimtelijke ordening en Verkeer en vervoer Datum : 5 april 2012 tijd : 10.00 12.00 plaats : Gemeentehuis, Heerhugowaard

Nadere informatie

deelnemers : Dhr. V. Kloos Gemeente Alkmaar, voorzitter

deelnemers : Dhr. V. Kloos Gemeente Alkmaar, voorzitter Notulen PORA Vergadering van Portefeuillehoudersoverleg EZ, Toerisme & Recreatie Regio Alkmaar Naam overlegwoensdag 6 november 2013 9.00 10.30 uur Trouwzaal gemeente Heerhugowaard deelnemers : Dhr. V.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

2 februari 2016 Corr.nr , ECP Nummer 11/2016 Zaaknr

2 februari 2016 Corr.nr , ECP Nummer 11/2016 Zaaknr 2 februari 2016 Corr.nr. 2016-06377, ECP Nummer 11/2016 Zaaknr. 615942 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Programma Economie en Arbeidsmarkt

Nadere informatie

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN!

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! Hogere kwaliteit dienstverlening Uitbreiding van voorzieningen Dorpen en kernen blijven bestaan Samenwerking in de regio Praat mee over uw nieuwe gemeente! Wat betekent

Nadere informatie

Bestuursreglement. Geldend van 8 juni 2018

Bestuursreglement. Geldend van 8 juni 2018 Bestuursreglement 1. De Omgevingsraad Schiphol is een wettelijk overleg- en adviesorgaan van de Rijksoverheid inzake luchtvaartaangelegenheden in de brede zin van het woord. Desgewenst kunnen ook regionale

Nadere informatie

Werkgelegenheid in West- Friesland November 2013

Werkgelegenheid in West- Friesland November 2013 Werkgelegenheid in West- Friesland November 2013 1. Inleiding In het kader van de overeenkomst over de statistische dienstverlening houdt I&O Research voor de samenwerkende Westfriese gemeenten statistische

Nadere informatie

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance Regio Noordoost-Brabant Doorgroei Governance Aanleiding 1. Verhouding Bestuurlijke Regiegroep Strategisch Beraad: Wie besluit over wat? 2. Behoefte aan meer daadkracht/slagvaardigheid, ook t.b.v. (co-)financiering

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Overzicht inhoudelijke zaken en de ambities van Haarlem en Zuid- Kennemerland

Overzicht inhoudelijke zaken en de ambities van Haarlem en Zuid- Kennemerland Overzicht inhoudelijke zaken en de ambities van Haarlem en Zuid- Kennemerland In september 2017 is bij de behandeling van het MRA Werkplan 2018 toegezegd dat het college elk halfjaar een overzicht van

Nadere informatie

Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013

Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013 Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013 Het formaat van het document is niet prettig leesbaar op Ipad. Het pdf formaat

Nadere informatie

Datum : 25 september 2007 Nummer PS : PS2007MME06 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : J.

Datum : 25 september 2007 Nummer PS : PS2007MME06 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : J. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 25 september 2007 Nummer PS : PS2007MME06 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2007INT204371 Portefeuillehouder : J. Ekkers Titel : Economisch Beleidsplan

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie. Regio West Friesland

Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie. Regio West Friesland Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie Regio West Friesland 7-2-2019 Voor wie? Regio, gemeenten, woningbouwcorporaties in Noord-Holland Voor wat? Aardgasvrij, en energiebesparing

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

(concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015

(concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015 (concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015 Aanwezig: gemeente Alphen aan den Rijn: de heer G.P. van As gemeente Noordwijkerhout:

Nadere informatie

Ruimtelijk-economische agenda

Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Doelstelling Kadert binnen opmaak Visienota Ruimte Vlaams-Brabant => vanuit een (sub-)regionale blik werken aan een strategische agenda, waardoor

Nadere informatie

Strategische werkagenda Regio Alkmaar 2012-2014

Strategische werkagenda Regio Alkmaar 2012-2014 Strategische werkagenda Regio Alkmaar 2012-2014 Regiegroep Regio Alkmaar 2011 2 van 17 Inhoudsopgave 2. Waarom samenwerken?... 3 2.1. Missie Regio Alkmaar... 4 2.2. Visie Regio Alkmaar... 4 3. Wat is er

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda regionaal economische visie Regio Alkmaar 2026

Uitvoeringsagenda regionaal economische visie Regio Alkmaar 2026 Uitvoeringsagenda regionaal economische visie Regio Alkmaar 2026 De visie kijkt tot 2026. De uitvoeringsagenda is een dynamisch document en beslaat een periode van 2 jaar. Over 2 jaar wordt er een nieuwe

Nadere informatie

CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's

CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's De ondergetekenden: CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's I. De gemeente Alphen aan den Rijn, vertegenwoordigd door verantwoordelijk wethouder Onderwijs, de heer M.H. du Chatinier, handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Belangrijk moment Rijk: begrotingswet Belang: Keuzes maken voor de stad: beleidskeuzes in programma s Financieel

Nadere informatie

Ons kenmerk: Z / mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk

Ons kenmerk: Z / mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk Notitie Ons kenmerk: Z-2015-15661 / 15945 Behandeld door: mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk Onderwerp: Aantal pag. 5 Bijlagen: Concept notitie reikwijdte en detailniveau planmer Structuurvisie Ondergrond

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 32 Haarlem, 29 januari 2008 Onderwerp: 3 beleidsagenda s economie 2008-2011 Bijlagen: ontwerpbesluit Economische Agenda 2008-2011 Agenda Recreatie en Toerisme

Nadere informatie

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG Vaststellingen Nood aan een vernieuwd perspectief; De klassieke adviesraad heeft aan betekenis ingeboet. In vele gemeenten

Nadere informatie

Notulen Bijlage 1 PORA Algemeen, RO en V&V Agendapunt 2

Notulen Bijlage 1 PORA Algemeen, RO en V&V Agendapunt 2 Notulen Bijlage 1 PORA Algemeen, RO en V&V 06-11-2013 Agendapunt 2 PORA Vergadering van Portefeuillehoudersoverleg Algemeen, Ruimtelijke Ordening en Verkeer en Vervoer Regio Alkmaar Woensdag 4 september

Nadere informatie

VOORSTEL KADERSTELLING ECONOMISCHE AGENDA WEST-FRIESLAND

VOORSTEL KADERSTELLING ECONOMISCHE AGENDA WEST-FRIESLAND - 1 - VOORSTEL KADERSTELLING ECONOMISCHE AGENDA WEST-FRIESLAND Kaderstelling door de gemeenteraad gaat over drie elementen: 1. De inhoud van beleid. Uitspraken over de te volgen koers, c.q. visie en de

Nadere informatie

Programma Inclusieve Arbeidsmarkt Noord-Holland-Noord. Tafelsessie school naar werk. Alkmaar 14 september 2012

Programma Inclusieve Arbeidsmarkt Noord-Holland-Noord. Tafelsessie school naar werk. Alkmaar 14 september 2012 Programma Inclusieve Arbeidsmarkt Noord-Holland-Noord Tafelsessie school naar werk Alkmaar 14 september 2012 1 Programma 14/9 Toelichting programma Inclusieve Arbeidsmarkt (Paul Scholtz) De bijdrage van

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

brief van Kamer van Koophandel, 7 dec. 04. (N.B. De rubrieken 1 t/m 4 altijd in deze volgorde uitwerken)

brief van Kamer van Koophandel, 7 dec. 04. (N.B. De rubrieken 1 t/m 4 altijd in deze volgorde uitwerken) Nota PS-commissie Vergaderdatum : 24 januari 2005 Commissie voor : ELE Agendapunt nr. : 9 Commissienr. : 2005-166 Onderwerp : Pieken in de Noordvleugel; OPERA; Gaan voor Goud. Opsteller/telefoon/e-mail-adres

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR PORA 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar OMGEVINGSBEELD PLANNING

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 516 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Aantrekkelijke Noordzeekust Projectnaam: Revitaliseren verblijfsrecreatie Datum: 14 september 2017 Bestuurlijke opdrachtgever: Jelle Beemsterboer

Nadere informatie

Ondernemen in. Moerdijk

Ondernemen in. Moerdijk Ondernemen in Moerdijk Colofon Gemaakt in opdracht van gemeente Moerdijk, d.d. maart 2009 Tekst: gemeente Moerdijk Ontwerp, opmaak en lay-out: afdeling Informatievoorziening en Facilitair, cluster Repro,

Nadere informatie

RAADSBRIEF. Aan: Gemeenteraad Montferland

RAADSBRIEF. Aan: Gemeenteraad Montferland RAADSBRIEF Aan: Gemeenteraad Montferland Onderwerp: Raadsbrief startnotitie Communicatie Telefoonnummer: (0316) 291 323 Portefeuillehouder: Wethouder van Leeuwen Datum: 06-12-2018 Registratienummer: 18int03444

Nadere informatie

Programma 4 Economie. Wat willen we bereiken?

Programma 4 Economie. Wat willen we bereiken? Programma 4 Economie Portefeuillehouder N.n.b Inhoud van het programma Het programma Economie is vooral gebaseerd op de uitgangspunten van de Routekaart naar de toekomst (2014) en het Coalitieakkoord 2014-2018.

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

inleiding sturen op samenwerking inhoud jaarplan2017 Stuur mee aan de realisatie van het jaarplan 2017!

inleiding sturen op samenwerking inhoud jaarplan2017 Stuur mee aan de realisatie van het jaarplan 2017! inhoud p inleiding sturen op samenwerking 1 sturen op samenwerking 3 2 evaluatie thema jaar 2016: werk 4 2 thema jaar 2017: wonen 5 3 evaluatie blok ruimte 2016 6 economie, toerisme en cultuur 6 ruimte,

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem INGEKOMEN 3 Gedeputeerde

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer.

Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer. Nummer: 8b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 1 december 2015 Aanleiding

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

deelnemers: Gemeente Langedijk (ook cultuur) Dhr. G. Kloosterman agendapunt 2 Mw. M. Zeedijk agendapunt 11 Mw. P. Bijvoet agendapunt 13

deelnemers: Gemeente Langedijk (ook cultuur) Dhr. G. Kloosterman agendapunt 2 Mw. M. Zeedijk agendapunt 11 Mw. P. Bijvoet agendapunt 13 Concept Notulen PORA Economische Zaken, Toerisme, Recreatie en Cultuur Regio Alkmaar Woensdag 3 december 2014 9.00 10.30 uur en 10.30-12.00 uur gezamenlijk met Algemeen/RO/Verkeer&Vervoer Gemeentehuis

Nadere informatie

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Stad met een hart Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad 1 Economische Verkenning

Nadere informatie

Foto: JanfolkerT Muizelaar. MANIFESTgroep

Foto: JanfolkerT Muizelaar. MANIFESTgroep Foto: JanfolkerT Muizelaar MANIFESTgroep De Manifestgroep, een netwerk van 16 uitvoeringsorganisaties, trekt gezamenlijk op om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. In recente brieven

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen ex art. 39 Reglement van Orde aangaande berichtgeving over Royal Haskoning en de Belastingdienst. Programma / Programmanummer Economie & Toerisme

Nadere informatie

Zo werkt de Regio Zwolle!

Zo werkt de Regio Zwolle! Zo werkt de Regio Zwolle! Inleiding De Regio Zwolle wil een vernieuwende vorm van samenwerking zijn. De inhoud staat daarbij voorop. De structuur is daaraan ondergeschikt. De ordening die nodig is moet

Nadere informatie

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 4 - juli 2014 INHOUD. #denieuweregio

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 4 - juli 2014 INHOUD. #denieuweregio De Nieuwe Regio Nieuwsbrief nr. 4 - juli Voorwoord INHOUD Voorwoord 1 Proces 2 Het organiseren van 3 de regio Interview met Joost Bernsen Bestuursconvenant 4 Tijdspad 5 Het is alweer even geleden dat de

Nadere informatie