Plannen Economische Agenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plannen Economische Agenda 20113-2014"

Transcriptie

1 Plannen Economische Agenda Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de regio met als doel meer bedrijven naar deze regio te halen 1. Structurele fondsenwerving (middel) realiseren voor de Stichting Citymarketing Regio Amersfoort, zodat er in de toekomst meer marketingcampagnes kunnen worden opgezet. Daarvoor is draagvlak onder het bedrijfsleven nodig om te verkennen of een OZB-verhoging ten behoeve van de structurele financiering van de Stichting Citymarketing Regio Amersfoort mogelijk is. De Vereniging Amersfoortse Bedrijven is initiatiefnemer van dit plan. 2. Stichting Citymarketing Regio Amersfoort gaat een marketingcampagne uitvoeren in samenwerking met Economische Zaken van de Gemeente Amersfoort. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven gezocht. 3. Via Bureau Regio Amersfoort wordt onderzocht of er op regionale schaal kan worden samengewerkt bij het aantrekken van bedrijven en instellingen. 1. Structurele financiering Citymarketing Trekker: Vereniging Amersfoortse Bedrijven (VAB) Doel: Structurele fondsenwerving Stichting Citymarketing Regio Amersfoort Start: juni Marketing campagne Amersfoort Trekker: Stichting Citymarketing Regio Amersfoort Doel: Marketingcampagne opzetten om ondernemen in Amersfoort te vermarkten Start campagne: juli 2013 Gereed: doorlopend 3.Regionale samenwerking op gebied van ondernemen Trekker: Stichting Citymarketing Regio Amersfoort in opdracht van Regio Amersfoort Doel: Samenwerking binnen Regio Amersfoort bevorderen bij aantrekken van bedrijven, o.a. d.m.v. een gezamenlijke website. Website gereed: juli 2013 Aanvalsplan 2: Acquisitie: warm welkom Het aantrekken van bedrijven die zich willen vestigen in de Regio Amersfoort. Regio Amersfoort is een aantrekkelijke locatie voor bedrijven om zich te vestigen. Vorig jaar werd Amersfoort in het blad Intermediair verkozen tot tweede werkstad van Nederland (na Haarlem). Dit vanwege het gunstige vestigingsklimaat. Daarnaast blijkt uit andere onderzoeken dat meer bedrijven dan ooit op zoek zijn naar huisvesting. Contracten lopen af en bedrijven willen in of dichtbij de Randstad zitten en willen beschikken over flexibele bedrijfsruimte. In Amersfoort en omgeving is voldoende

2 ruimte voor de wensen van deze bedrijven. Voldoende panden (groot en klein), een innovatief ecosysteem van ondernemers met een goed netwerk, waarin gezamenlijke opdrachten tot stand komen en nieuwe business wordt gegenereerd. Zichtbaarheid van de regio en de stad vergroten, door meer trotse ondernemers uit onze eigen regio aan het woord te laten over het vestigingsklimaat. Doorlopend gerichte acquisitie voeren in samenwerking met zakelijke dienstverleners & gevestigde bedrijven met focus op de kansrijke clusters zorg, ict, advies en bouw. Met de organisatie van een campagne rond de maand van de acquisitie (werktitel) in het najaar zichtbaar maken aan ZZP ers en MKB bedrijven van buiten onze regio waarom regio Amersfoort zo geschikt is voor vestiging. Doorlopende acquisitieactiviteiten i.s.m. met gevestigde bedrijven Trekker: gemeente i.s.m. gevestigde bedrijfsleven Datum: doorlopend Maand van de acquisitie Trekker: VAZ, VAO en VAB Gereed: november 2013 Partners: gemeente Amersfoort, Kamer van Koophandel Acquisitieoverleg zakelijke dienstverleners Trekker: gemeente Amersfoort Datum: juni 2013 Aanvalsplan 3: Excellente dienstverlening en prettig verblijf: Ondernemersplaza Excellente dienstverlening aan bestaande en nieuwe bedrijven. In het Ondernemersplaza werkt de Kamer van Koophandel samen met een aantal partners, zoals de belastingdienst, Microfinanciering, ondernemersverenigingen, banken en de gemeente Amersfoort aan een betere dienstverlening voor ondernemers. Het Ondernemersplaza is dé ontmoetingsplek voor (nieuwe) ondernemers uit de regio waarbij dienstverlening is gebaseerd op de fase waarin het bedrijf zich bevindt: Starten (1), Doorzetten en groeien (2), Vastlopen en vlottrekken (3) De dienstverlening van de verschillende partners in het Ondernemersplaza moet beter op elkaar worden afgestemd waardoor de ondernemer in één keer wordt geholpen en niet naar meerdere loketten wordt doorverwezen. VAO, VAZ, KvK en gemeente Amersfoort gaan het programma Amersfoort Aangenaam voor ondernemers actualiseren. Dit programma is bedoeld voor alle nieuw gevestigde ondernemers om ze wegwijs te maken in Amersfoort en omgeving.

3 Ondernemersplaza: programma s gericht op Vastlopen en vlottrekken, Starten & Doorzetten en groeien Trekker: Kamer van Koophandel Partners: VAZ, VAB, VAO, gemeente Amersfoort Nieuwe invulling Amersfoort Aangenaam: Amersfoort werkt Trekker: VAO & VAZ Gereed: november 2013 Partners: Kamer van Koophandel, gemeente Amersfoort en VAB Aanvalsplan 4: Ruimte voor Ondernemen: verruiming vestigingsbeleid Verruiming van vestigingsmogelijkheden voor bedrijven om economische vitaliteit te vergroten. De belangrijkste knel- en verbeterpunten die uit gesprekken en casussen naar voren zijn gekomen betreffen het kantorenbeleid, het beleid en regelgeving rond industrie en functiemenging (met name op Isselt West), perifere detailhandel, parkeernormen en beeldkwaliteitseisen. Om vestigingsmogelijkheden te verruimen, is een aanpassing van beleid en bestemmingsplan noodzakelijk. Het gaat dan om vestigingsbeleid (gebiedsniveau: welke typen bedrijven kunnen zich op welke locaties vestigen op basis van bijvoorbeeld de visie werklocaties en de detailhandelsnota) en om inpassingsregels (perceelniveau: hoe kan een bedrijf goed worden ingepast in de omgeving qua bijvoorbeeld milieuwetgeving, parkeren, stedenbouw, veiligheid etc.). Momenteel is het bestemmingsplan bedrijventerreinen in procedure. Voor 1 juli 2013 wordt dit vastgesteld. Hierin is reeds de nodige flexibiliteit opgenomen qua vestigingsbeleid, in lijn met de Visie Werklocaties (met meer flexibiliteit voor bijvoorbeeld leisure, zorg, onderwijs, perifere detailhandel, horeca e.d.). Met de volgende drie acties wordt in 2013 een extra slag gemaakt: 1. Actualisatie vestigingsbeleid, met name gericht op verruiming van het beleid voor kantoren / bestaand vastgoed (Visie Werklocaties) en perifere detailhandel (Nota Detailhandel) 2. Maatwerkstudie naar industrie en functiemenging op Isselt West, waarbij wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor functiemenging met voldoende behoud van het industriële klimaat voor bestaande bedrijven. 3. Een vervolg op de huidige actualisatie van het bestemmingsplan: nader onderzoek naar de mogelijkheden om flexibeler te bestemmen, waarbij het ook gaat over inpassingsregels. Besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraad.

4 Actualisatie vestigingsbeleid Start: juli 2013 Maatwerkstudie industrie en functiemenging Gereed: juli 2013 Flexibel bestemmen Start: 2 e helft 2013 Gereed: afhankelijk van nog uit te werken opzet en de daarvoor benodigde planologischjuridische procedure Aanvalsplan 5: Clusters verbinden: innovatie en duurzaamheid Op regionale schaal stimuleren van economische dynamiek door bedrijven uit kansrijke clusters te verbinden met andere bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden. De basis vormt het clusteronderzoek waarin vier kansrijke clusters zijn benoemd: ICT, Advies, Bouw en Zorg. Binnen en tussen deze clusters kunnen op specifieke thema s verbindingen ontstaan die leiden tot meer samenwerking, kennisdeling en innovatie. Thema s zijn bijvoorbeeld duurzaam bouwen, diensteninnovatie en GEO-ICT. Sommige thema s zijn reeds onderdeel van het lopende Innovatieprogramma met projecten als AmersfoortBreed en Amersfoort Creatieve Stad. Onder de werktitel Service Academy wordt in de regio een vervolg gegeven op het Amersfoortse diensteninnovatieprogramma. Het clusteronderzoek is concreet gemaakt door de Federatie van Bedrijvenkringen Regio Amersfoort. In het rapport Verbinden in de Amersfoortse Regio, zijn per cluster opgaven en concrete acties opgenomen. Op hoger schaalniveau is het clusteronderzoek input voor de participatie van Regio Amersfoort in de Economic Board Utrecht (EBU). In de Economische Agenda van de EBU ligt de focus op vergroening van de economie, gezond leven en diensteninnovatie. Stimulering van economische dynamiek binnen en tussen clusters vraagt om samenwerking tussen bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden. Samenwerking moet zich richten op koplopers en doorbraakprojecten. Het gaat om willen en kunnen. Voor dit laatste is een faciliterende infrastructuur nodig (denk aan netwerkbijeenkomsten, kennisdeling, financiering, scholing, een cultuur van zoeken leren experimenteren etc.). De ontwikkeling van de EBU lijkt daarvoor de beste mogelijkheden te gaan bieden. Qua financiering wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden voor Europese subsidie in de nieuwe EFRO periode.

5 Innovatie en duurzaamheid Trekker: Federatie van Bedrijvenkringen Regio Amersfoort Partners: Onderwijsinstellingen, Kamer van Koophandel, gemeente Amersfoort, Regio Amersfoort gemeenten, VAZ, VAO Aanvalsplan 6: Beter van onderwijs naar werk: duurzame arbeidsmarktregio Amersfoort Een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet, waar meer jongeren aan het werk komen in banen waarvoor ze goed zijn opgeleid. Overheid, onderwijsinstellingen, kenniscentra en werkgevers werken gezamenlijk aan versterking van de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daarbij is extra aandacht voor kwetsbare groepen jongeren noodzakelijk. Er wordt dit jaar een regionaal actieplan voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid opgesteld. Vanuit het kabinet is er voor alle arbeidsmarktregio s geld beschikbaar (25 miljoen) gesteld voor de uitvoering van deze plannen. De hoofdlijnen voor het actieplan zijn: - aandacht voor knelpunten rond stageplaatsen en leerbanen - aandacht voor jongeren die tussen wal en schip vallen - versterking van de huidige infrastructuur rond voorkomen en bestrijden van jeugdwerkloosheid. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met regiogemeenten, ATC, Sovee, Onderwijsinstellingen regio Amersfoort, S-BB,UWV, Leerwerkloket/Werkgeversservicepunt. Naast de uitvoering van het actieplan jeugdwerkloosheid, wordt ook ingezet op een Stimuleringsplan voor arbeidsplaatsen, leerwerk- en coachingstrajecten (ook voor jonggehandicapten). Actieplan Jeugdwerkloosheid namens de regio, in samenwerking met onderwijsinstellingen en werkgevers Start planvorming: april tot juni 2013 Gereed: september 2013 Stimuleringsplan voor arbeidsplaatsen, leerwerk- en coachingstrajecten Trekker: gemeente Amersfoort samen met werkgevers en onderwijsinstellingen Start: april/mei 2013 Gereed: juli 2013

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Actualisatie Economische Agenda 2013-2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Actualisatie Economische Agenda 2013-2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4409263 Aan : Gemeenteraad Datum : 25 juni 2013 Wethouder G.J. van der Werff Wethouder P. van den Berg Programma : 10. Economie en wonen

Nadere informatie

KENNISNEMEN VAN Onze gemeentelijke inzet ter stimulering van de economische ontwikkeling en herinvulling of transformatie van kantoorpanden.

KENNISNEMEN VAN Onze gemeentelijke inzet ter stimulering van de economische ontwikkeling en herinvulling of transformatie van kantoorpanden. RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4375297 Aan : Gemeenteraad Datum : 1 juli 2013 Wethouder P. van den Berg Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen Portefeuillehouder

Nadere informatie

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel Titel Evaluatie Economisch Actieplan 8/12 Subtitel Doel van het Economisch Actieplan behouden en stimuleren van de bedrijvigheid; verbeteren van het (gemeentelijk)ondernemersklimaat; onderhouden van goede

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: MO/SZ/BE/BL Opsteller: H.A.W. Bakker User-id: BAKW Tel: 4658 Onderwerp: ACTIEPLAN JEUGDWERKLOOSHEID EN DOORSTART LEERWERKLOKET REGIO AMERSFOORT Toelichting: Het college heeft

Nadere informatie

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort CONCEPT-VERSLAG 021214 BOEZ Vergadering: Bestuurlijk Overleg Economische Zaken Regio Amersfoort Datum: 26 juni 2014 Aanwezig: Dhr. M. Röell (Voorzitter, Baarn), Dhr. P. van den Berg (Amersfoort), Dhr.

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013. De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren

Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013. De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013 De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren Ester Hilhorst Economic Board Utrecht Februari 2014 Inhoud Samenvatting Crisis kost meer

Nadere informatie

ECONOMISCHE STIMULANS

ECONOMISCHE STIMULANS DE ZZP ER CENTRAAL Arnhem is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Bij elkaar opgeteld zijn het meer mensen dan het grootste bedrijf in Arnhem

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

DE ECONOMISCHE KRACHT VAN ALMERE

DE ECONOMISCHE KRACHT VAN ALMERE DE ECONOMISCHE KRACHT VAN ALMERE Hoofdlijnen van de strategische economische agenda 11 november 2014 2 ONDERNEMERS ZIJN DE ECONOMISCHE MOTOR VAN EEN STAD. OOK IN ALMERE. VOORWOORD Als getogen Almeerder

Nadere informatie

Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat

Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat Samenvatting Van alle respondenten jonger dan 65 jaar geeft 13% aan momenteel zelfstandig ondernemer te zijn, 6% heeft er serieus over nagedacht maar het uiteindelijk toch

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Berry Roelofs Millingen aan de Rijn, 5 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Economische foto 2 Missie en doelen 3

Nadere informatie

Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012-2013 1. In welke gemeente is uw onderneming gehuisvest? (bij meerdere vestigingen graag de hoofdvestiging vermelden) 2. Welk rapportcijfer

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Even voorstellen Zaken Expert B.V. Stedelijk en economische ontwikkeling

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Ondernemersloket. Bert ten Veen, Ondernemersloket 11 oktober 2011

Ondernemersloket. Bert ten Veen, Ondernemersloket 11 oktober 2011 Ondernemersloket Bert ten Veen, Ondernemersloket 11 oktober 2011 Inhoud presentatie Organogram Stadsontwikkeling / Ondernemersloket Plaats binnen Stadsontwikkeling Relatie met andere afdelingen Bemensing

Nadere informatie

Thema avond Economie en Werk 11 maart 2015

Thema avond Economie en Werk 11 maart 2015 Thema avond Economie en Werk 11 maart 2015 Doelen en inspanningen thema economie en Werk Tekst raadsakkoord Anders denken, anders doen Een juiste en tijdige informatievoorziening en duidelijke communicatie

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015 Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard 27 mei 2015 Agenda 1. Welkomstwoord wethouder Fatih Özdere 2. Voorstelrondje 3. Presentatie onderzoek Daniël van den Dool 4. Vragen/discussie 5. Arjan Koopmans

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Resultaten nieuwe bedrijfsinvesteringen

Resultaten nieuwe bedrijfsinvesteringen Resultaten nieuwe bedrijfsinvesteringen NV REWIN West-Brabant is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor West-Brabant. REWIN initieert, stimuleert en verbindt. REWIN versterkt de regionale economie

Nadere informatie

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel Het bedrijfsleven in de regio centraal Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel KvK Den Haag, KvK Rotterdam, KvK Zuidwest Nederland & Syntens maart 2013 KvK verandert mee met maatschappij Samenleving

Nadere informatie

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014!

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014! EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht Monique Roso, 12 maart 2014! Inhoud presentatie 1. economische trends en ontwikkelingen!! 2. economische monitor provincie Utrecht! - economische

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Economische Zaken Bevorderen van de economische vitaliteit en de werkgelegenheid van de stad Utrecht. Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten 1. Voor Utrecht passende

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP TH. Nota Wijkeconomie Hengelo Werk verbindt

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP TH. Nota Wijkeconomie Hengelo Werk verbindt SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201857 453374 / 453374 ONDERWERP A. Scholtens BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA 01 Werk verbindt REDEN VAN

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant Van harte welkom! Programma 19:00 Ontvangst 19:30 Opening door Paul Rüpp 19:35 Presentatie resultaten Willem-Peter Kriek 20:00 Uit de praktijk: Bart van Nuland, Lansto BV 20:15 Uit de praktijk: Jeroen

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 Werklocaties Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor bedrijfsruimte in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen

Nadere informatie

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3630196 Aan : gemeenteraad Datum : 25 november 2010 Portefeuillehouder : Wethouder G. Boeve TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, innovatie en productiviteit en dragen daarmee bij aan de welvaart en welzijn

Nadere informatie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Samenvatting Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (SVREZL) opgesteld. In deze structuurvisie wordt de ruimtelijke

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar

MEMO. : Raads- en burgerraadsleden. : College van B&W. Datum : 23 februari Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar Aan Van : Raads- en burgerraadsleden : College van B&W Datum : 23 februari 2012 Onderwerp : Economische uitvoeringsagenda Regio Alkmaar 2012-2014 De Economische Uitvoeringsagenda voor de Regio Alkmaar

Nadere informatie

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 1 september 2015 sloot de indieningstermijn

Nadere informatie

Programma Aan het Werk

Programma Aan het Werk Programma Aan het Werk Ambities van het college op het gebied Economie Arbeidsmarkt en Onderwijs Benen op tafelsessie raad 27-1-2015 Programma Opening Toelichting Programma en werken met een programma

Nadere informatie

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 Samenvatting ZZP er in beeld Er zijn bijna 800.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. Zzp ers hebben

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni Werklocaties Leusden Avond van Leusden 19 juni Aanleiding Toenemende leegstand Nieuwe ontwikkelingen blijven uit Druk vanuit provincie 2 Titel presentatie Centrale onderzoeksvraag Hoe positioneert Leusden

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO

Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO Aan: College van B&W Van: Raad voor Economische Ontwikkeling (REO) Ellen Peper (portefeuillehouder

Nadere informatie

Voor dit rekenkameronderzoek zijn vier belangrijke groepen stakeholders te onderscheiden.

Voor dit rekenkameronderzoek zijn vier belangrijke groepen stakeholders te onderscheiden. Rekenkameronderzoek: Vestigingsbeleid Amersfoort Plan van aanpak, december 2018 I Inleiding Vestigingsbeleid is gemeentelijk beleid om bedrijven, al dan niet actief, binnen te halen of te behouden. Dat

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw Poot (VVD) en mevrouw Verheul (D66), getiteld: Steun in de rug

Nadere informatie

Economic Board Utrecht. Ton van Mil Hans Rijnten 14 maart 2013

Economic Board Utrecht. Ton van Mil Hans Rijnten 14 maart 2013 Economic Board Utrecht Ton van Mil Hans Rijnten 14 maart 2013 Marktconsultatie (mei/juni) Reacties uit eerste ronde bedrijventafels o.a. Behoefte aan inspirerende ambitie De veranderkracht van geld is

Nadere informatie

Rapporteigenschappen. Netto respons

Rapporteigenschappen. Netto respons Rapporteigenschappen Dit is de POK rapportage van het jaar: 2016 De laatste meting voor Terneuzen ging over het jaar: Aantal organisaties in de totale benchmark 20 Gekozen selectiegroep in dit rapport

Nadere informatie

Startersbeleid Economisch uitvoeringsprogramma 2014-2015 Gemeente Valkenswaard

Startersbeleid Economisch uitvoeringsprogramma 2014-2015 Gemeente Valkenswaard Startersbeleid Economisch uitvoeringsprogramma 2014-2015 Gemeente Valkenswaard Juli 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leeswijzer blz. 4 3. Beleid blz. 5 4. Analyse blz. 6 5. Uitgangspunten blz.

Nadere informatie

Thema Economie. Raadssessie bij Brabant Engineering

Thema Economie. Raadssessie bij Brabant Engineering Thema Economie Raadssessie 22-2-2016 bij Brabant Engineering Agenda 19.30 Welkom, de heer Van der Laak van Brabant Engineering 19.40 Toelichting regionale samenwerking, burgemeester Van Aert 19.50 Toelichting

Nadere informatie

1. Zorgen voor een topklimaat voor ondernemers en ondernemende organisaties; 2. Portal voor kennisuitwisseling 3. Platform voor netwerken

1. Zorgen voor een topklimaat voor ondernemers en ondernemende organisaties; 2. Portal voor kennisuitwisseling 3. Platform voor netwerken Jaarplan 2018 In de ALV van 29 februari 2016 heeft de VAB haar strategisch plan voor de periode 2016-2019 vastgesteld. Speerpunten van beleid voor deze periode zijn: 1. Zorgen voor een topklimaat voor

Nadere informatie

Wijkeconomie: j ondernemers centraal. Inhoud. Joost Hagens. Herma Harmelink. Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed.

Wijkeconomie: j ondernemers centraal. Inhoud. Joost Hagens. Herma Harmelink. Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed. Wijkeconomie: j ondernemers centraal Joost Hagens Herma Harmelink 3 november 2009 Inhoud Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed Tips voor meer economie in de wijk 1 Nicis-onderzoek Relatie wijkeconomie

Nadere informatie

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Buck Consultants International Nijmegen, 25 maart 2016 1 Economisch DNA

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012. Locatie: Brasserie The Wing

Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012. Locatie: Brasserie The Wing Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012 Locatie: Brasserie The Wing Agenda: 16.15 uur Opening/toelichting programma 16.20 uur Algemene Ledenvergadering - verantwoording 2012

Nadere informatie

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken 1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken Programma sessie 1 op 1 oktober 2015 15.30-15.40 inloop, koffie 15.40 15.50 welkomstwoord wethouders 15.50 16.10 presentatie achtergronden

Nadere informatie

Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam

Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam Economisch Actieprogramma 2015 Edam-Volendam Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Edam-Volendam mevrouw M. Wiffrie Projectteam DTNP: de heer D.J. Droogh de heer R. Eijkelkamp Projectnummer: 985.1110

Nadere informatie

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Economische kansen in de Eemsdelta Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Samenwerking DEAL + provincie Uitgaande van de Economische Visie Eemsdelta 2030 Hoofddoel

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie 29-5- De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de binnenstad en de vooroorlogse wijken er straks uit? 14 mei 1 In gesprek met Liesbeth Grijsen (wethouder) 2 1 29-5- Programma van vanavond Over Omgevingswet

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 9 april 2014 maar heeft de jeugd ook werk? Onderwijs, vakbond en werkgevers over hun aanpak Nut en noodzaak om jongeren te betrekken What snew? Anno

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard *15RDS00293* 15RDS00293 Onderwerp Vaststellen economisch beleidsplan 2016-2025 1 Beslispunten Het economische beleidsplan 2016-2025 vast te stellen. 2 Samenvatting

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk algemeen

Gemeente Rijswijk algemeen Rijswijk bedrijven wegwijzer Alles wat u als ondernemer wilt weten Van harte gefeliciteerd met de vestiging van uw bedrijf in Rijswijk en welkom als ondernemer in Rijswijk! Om u zo goed mogelijk op weg

Nadere informatie

Ondernemerspeiling. Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl. Waar vinden uw bedrijfsactiviteiten hoofdzakelijk plaats?

Ondernemerspeiling. Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl. Waar vinden uw bedrijfsactiviteiten hoofdzakelijk plaats? Ondernemerspeiling Versie september 2017 V1.0 dd 20170830 Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl De vragen in de Ondernemerspeiling gaan over uw bedrijfsvestiging in de gemeente XXX. Er wordt u gevraagd

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid 2013-2014 1. Jongerenloket Het jongerenloket bij de Regionale Sociale Dienst in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden is een voortzetting van het jongerenloket

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3275836 Datum 25-11-2009 verantwoordelijken datum paraaf

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3275836 Datum 25-11-2009 verantwoordelijken datum paraaf Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: SOB/EW R. Hoogzaad User-id: HOOB Tel: 4716 Onderwerp: ECONOMISCHE AGENDA 2010 Toelichting: De Economische Agenda is een vervolg op de visie 'Een vitale stad in

Nadere informatie

Economische barometer maart 2012

Economische barometer maart 2012 Economische barometer maart 2012 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug te vinden

Nadere informatie

Economische barometer juni 2012

Economische barometer juni 2012 20/19171 Economische barometer juni 20 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Limburgse Werkgevers Vereniging

Gemeenteraadsverkiezingen Limburgse Werkgevers Vereniging Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Limburgse Werkgevers Vereniging Beste fractievoorzitters, De LWV is dé belangenbehartiger van werkgevers in Limburg, onderdeel van VNO- NCW, de landelijke werkgeversvereniging.

Nadere informatie

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling ZITTERD REVISITED 2014 Actualisatie Zitterd ReviSited : profiel Ontmoetingscentrum = meer dan koopcentrum! - nieuwe

Nadere informatie

Binnenstad in ontwikkeling. VCOD, 7 januari 2015 Gido ten Dolle, directeur sector Stadsontwikkeling

Binnenstad in ontwikkeling. VCOD, 7 januari 2015 Gido ten Dolle, directeur sector Stadsontwikkeling Binnenstad in ontwikkeling VCOD, 7 januari 2015 Gido ten Dolle, directeur sector Stadsontwikkeling Inhoud Nieuwe marktsituatie: Richting Kiezen Ambities en gebiedsopgaven Binnenstad en Schil Ondersteunen

Nadere informatie

PRESENTATIE PHOENIX... Omdat ervaring werkt!

PRESENTATIE PHOENIX... Omdat ervaring werkt! PRESENTATIE PHOENIX.. Omdat ervaring werkt! bedrijfsfilosofie KLANTGERICH T INNOVATIEF kennis en kunde ontwikkelingen kunnen voorzien doorgaande samenwerking handelen naar toekomst maatwerk vernieuwend

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kethelvaart Gemeente Schiedam 1. FACTSHEET BEDRIJVENTERREIN KETHELVAART,

Nadere informatie

Vlekkenplan Goudse Poort

Vlekkenplan Goudse Poort Vlekkenplan Goudse Poort Vlekkenplan Goudse Poort, 12 september 2011 1 Inleiding Op dit moment geldt voor het bedrijventerrein Goudse Poort het bestemmingsplan Den Uitert II. Tevens is door de gemeenteraad

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Starterswijzer gemeente Bergen op Zoom

Starterswijzer gemeente Bergen op Zoom Starterswijzer gemeente Bergen op Zoom Huisvesting Beschikbare kantoor- en bedrijfsruimte, kavels op bedrijventerreinen Bij het starten van een bedrijf komt ook de vraag over de huisvesting van het bedrijf

Nadere informatie

O&O-monitor 2014. Resultaten

O&O-monitor 2014. Resultaten O&O-monitor 2014 Resultaten Den Haag, 27 maart 2015 Daniëlle Mares Inleiding In 2013 eerste O&O-monitor uitgezet onder directeuren, secretarissen en bestuurders van O&O-fondsen, 33 deelnemers; In 2014

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

2 februari 2016 Corr.nr , ECP Nummer 11/2016 Zaaknr

2 februari 2016 Corr.nr , ECP Nummer 11/2016 Zaaknr 2 februari 2016 Corr.nr. 2016-06377, ECP Nummer 11/2016 Zaaknr. 615942 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Programma Economie en Arbeidsmarkt

Nadere informatie