Evaluaties. Milou Visser Iselinge Hogeschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluaties. Milou Visser Iselinge Hogeschool"

Transcriptie

1 2012 Evaluaties Milou Visser Iselinge Hogeschool

2 Evaluatie rekenles bingo Aantal leerlingen: 6 leerlingen hebben het spel bingo gespeeld. Groep: 2 Ik startte de les met een inleiding over het spel bingo. De leerlingen kregen een speelkaart en het spel begon. De eerste kaart hebben we samen nagekeken. Y. had nummer 6, ik stelde de vraag: wat mag je nu doen? Ze vertaalde haar handelingen en legde het fiche op nummer 6. Zo speelde we dit een aantal keren. Na 4 kaartjes kwam er een dilemma ter tafel: als twee kinderen allebei het goede cijfer hebben, wie mag er dan een fiche? Al snel kwamen erachter dat beide kinderen gewoon een fiche mochten pakken. Er was een leerling die moeite had met de cijfers 6 en 9. Als leerkracht is het van belang dit goede in de gaten te houden. De leerlingen hebben het spel erg goed meegespeeld. Sommige hadden moeite met het overzien van de getallen in het speelvlak maar naar mate het spel vorderde kreeg het spel een vloeiende lijn en kon er ook vlot doorgespeeld worden. Het verschil tussen 6 en 9 moet goed aangegeven worden, sommige leerlingen hadden hier nog moeite mee. Het is een geluksspel, de leerlingen krijgen inzicht in eerlijk spelen, het is maar een spelletje en er kan ook vals gespeeld worden. Leerlingen zien bij cijfersymbolen direct welke hoeveelheid het is, bij de andere structuren wordt er echter steeds opnieuw geteld. wellicht aandacht besteden

3 2. Evaluatieles duo en trio De hele klas kringactiviteit De leerlingen zaten in de kring en kregen van de leerkracht een kaart. Het begrip buurgetallen werd nog een uitgelegd. Daarna werd er in stilte gezocht naar de juiste duo s. De les verliep prima, alle kinderen deden precies wat er gedaan moest worden. Daardoor zijn er weinig opmerkingen te plaatsen. een tip voor de volgende keer, belangrijkste punten Wellicht de les uitvoeren met alleen groep 1 en alleen groep 2. Er zal dan beter te zien zijn of de leerlingen van groep 1 ook goed begrijpen wat er bedoeld wordt buurgetallen.

4 Evaluatie rekenles SOT de hoogste kaart 3. Aantal leerlingen: 4 leerlingen spelen het spel de hoogste kaart. Groep: 2 Er is een uitleg gegeven over hoe het spel gespeeld wordt. Elke leerling krijgt een stapeltje kaarten met cijfersymbolen, dominostructuren, en eierdoosstructuren.(de kaarten worden nog niet bekeken) De leerlingen legden tegelijk hun eerste kaart op. Deze bekeken we vervolgens. Sommige leerlingen kwamen direct tot de conclusie welke kaart het meest/ hoogst was. Er zat echter tijdens deze eerste ronde al een probleem in, twee kinderen legden een kaart op met beide het aantal 5. Een leerling had het cijfersymbool 5, de andere leerling een dominostructuur. Het duurde bij sommige leerlingen lang voor dat ze zagen dat het even veel was en niet elke leerling was direct in staat tot een oplossing te komen. Het was zelfs even lastig. We bedachten diverse oplossingen: Een leerling krijgt alle kaarten, de andere krijgt niets. Ze kwamen al snel tot de conclusie dat dit helemaal niet eerlijk is. Elke leerling krijgt twee kaarten, dat is wel eerlijk want 2 en 2 is evenveel De kaarten houdt de juf bij zich, dat is de stapel die niet eerlijk was Iedereen houdt zijn eigen kaart, maar dat is niet het doel van het spel Met hulp van de leerkracht werd er gekozen voor de tweede oplossing. De leerlingen die een lage hoeveelheid hebben moeten direct te maken krijgen met nadelen van het spel en de pechkaarten. Een aantal ronden later kregen we het zelfde dilemma voorgelegd. Twee leerlingen hadden de hoeveelheid 8. Er was echter een oplettende leerling die het volgende zei: maar wie krijgt dat welke kaart van de andere leerlingen? Dat is 3 en 4 en 3 is minder dus wel een beetje een pechkaart. 4 is ook niet veel maar wel meer dat 3. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om het kaartje te innen van de leerling die naast je zit. Dat is de meest eerlijke oplossing. Inzicht en groeiend getalbegrip Tevens was duidelijk te zien naarmate het spel vorderde, dat de leerlingen steeds meer inzicht kregen in wat de hoogste kaart was, en noemden de kaarten met de hoeveelheid 1,2,3 en 4 al snel de pechkaarten. De leerlingen speelden het spel steeds sneller en trokken zelf al conclusies: ik denk dat Roos gaat winnen want zij heeft al heel vaak de hoogste kaart gehad ik ga niet winnen want ik heb alleen maar pechkaarten Er was, naarmate de leerlingen het spel langer speelden, nog een opmerkelijk aspect opgevallen. Minstens 3 leerlingen probeerden kaarten te bekijken, schoven andere kaarten naar boven en dachten stiekem kaarten te verwisselen. Dit duidde direct op het feit dat de hoeveelheid van het getal of de structuur steeds meer.

5 Belangrijkste punten samengevat: Inzicht in getallen en getal relaties worden vergroot. Het is een geluksspel, de leerlingen krijgen inzicht in eerlijk spelen, het is maar een spelletje en er kan ook vals gespeeld worden. Leerlingen zien bij cijfersymbolen direct welke hoeveelheid het is, bij de andere structuren wordt er echter steeds opnieuw geteld. wellicht aandacht besteden

6 4. Evaluatieles wie het meest gooit Meerdere malen uitgevoerd in tweetallen Groep 1: De jongste leerlingen hadden het meeste moeite met het uitvoeren van de handelingen. Daarom heb ik gebruik gemaakt van één dobbelsteen. De leerlingen mochten een aantal keren gooien met de dobbelsteen en de stipjes tellen. De vijf en zes waren daarbij erg lastig te tellen. Daarom oefenden we een aantal keren. Ook het verschil tussen meer en minder was niet direct voor hen zichtbaar. Ze wilden beide graag fiches pakken. Omdat het aantal stippen niet concreet zichtbaar was voor de leerlingen, hebben we blokjes gepakt en het nog eens gelegd. Leerling 1 gooide 3, ze mocht drie blokjes pakken om nog eens te controleren Leerling 2 gooide 4, hij mocht vier blokjes pakken. Met behulp van de blokjes was goed zichtbaar welke hoeveelheid ook meer was, en zo gingen we het spel verder. Groep 2: Zij hadden direct door wat het spel inhield en mochten dan ook met twee dobbelstenen gooien. Het optellen van 5 en 6 was soms lastig, want door de vraag: hoe weet je dat? telden sommige leerlingen nog eens. Daardoor kwamen ze er wel achter dat 5 en 6 altijd 11 is. Net als de leerlingen weten dat 5 en 5 altijd 10 is. De leerlingen spraken wederom van pechcijfers, zoals de 1, 2 en 3. Ze wisten precies wat ze moesten gooien om te kunnen winnen. Groep 1: Het is een lastig spel als het gaat om meer / minder. Dit moet eerst goed toegelicht worden, eventueel eerst een klein spelletje doen met concrete voorwerpen. Groep 2: De leerlingen moet je laten verwoorden wat ze denken, zodat je als leerkracht weet welke denkhandelingen zij uitvoeren.

7 5. Evaluatie bakjesspel Uitgevoerd met groep 1 in de kleine kring (de les is ter introductie iets anders uitgevoerd, de leerlingen hebben dit spel de rest van de week tijdens de inloop mogen spelen) De leerlingen zaten in een kleine kring, de bakjes op tafel. Daarbij was al direct een klein probleem: voor sommige leerlingen waren de cijfers niet goed zichtbaar. Daarom mochten een aantal leerlingen op de grond gaan zitten. De leerlingen mochten gooien met een grote dobbelsteen. De les verliep prima, het was een korte les, waarbij de leerlingen uitgelegd kregen hoe het spel in zijn werking ging. Tijdens de inloop mochten twee leerlingen dit samen uitvoeren. Er was een tweetal (twee jongens) die het niet uitvoerden zoals uitgelegd was. Gooien met de dobbelsteen was voor hen velen malen leuker, dus daar ben ik bij gaan zitten. Samen hebben we het spel gespeeld, waarna ze later wel met de dobbelsteen mochten gooien. De leerlingen moeten goed zicht hebben op de bakjes, zodat zij alles meekrijgen van de les. Ze zouden afdwalen en het leerstofaanbod niet meer meekrijgen. Als de leerlingen het spel zelfstandig uitvoeren, moet er wel toezicht op zijn.

8 6. De buschauffeur Uitgevoerd met groep 1 en 2 in de grote kring Een leuk spel die aansloot bij het thema van de week, beroepen. Ik begon de inleiding met een verhaal over een reisje met de klas. In de kring stonden 6 stoelen in het midden. Ik stapte als eerste in de bus, waarna ik twee namen van de leerlingen opnoemden. Zij mochten ook in de bus stappen. Ik vertelde verder dat de bus verder reed en ik benieuwd was hoeveel kinderen er nu in de bus zaten. Ze speelden we het rekenspel met instappen, uitstappen (optellen en aftrekken, eentje meer, eentje minder) Een aantal leerlingen van groep 1 zagen niet in een keer het aantal en mochten dat tellen. Alleen spelen met groep 1. Er is dan beter zichtbaar hoe ver de leerlingen zijn met het tellen en inzien van een hoeveelheid. Groep 2: de leerlingen kunnen dit ook spelen door te tekenen op het bord. Ik heb dit uitgeprobeerd en, het voordeel is dan de hoeveelheden hoger aangenomen kunnen worden.

Rekenactiviteiten voor de onderbouw

Rekenactiviteiten voor de onderbouw Rekenactiviteiten voor de onderbouw IJsselgroep Basisschool de Kolkstede 1. bingo 2. duo en trio 3. de hoogste kaart 4. wie het meeste gooit 5. het bakjesspel 6. de buschauffeur 1. Bingo Doel: koppeling

Nadere informatie

Gestrikt voor Vaderdag

Gestrikt voor Vaderdag Gestrikt voor Vaderdag Rekenspel groep 4 Zondag 18 juni is het Vaderdag. Maak met de leerlingen een Vaderdagbingo. Hiermee strikken ze hun vader vast en zeker voor het samen spelen van een leerzaam rekenspel!

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers Vingertwister Spelvariant met drie vingers Materiaal Speelbord Twaalf - en opdrachtkaartjes Twaalf fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met drie vingers-

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met twee vingers

Vingertwister. Spelvariant met twee vingers Vingertwister Spelvariant met twee vingers Materiaal Speelbord Tien kaartjes en zestien opdrachtkaartjes Tien fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met twee

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

Gestrikt voor Vaderdag

Gestrikt voor Vaderdag Gestrikt voor Vaderdag Rekenspel groep 5 Zondag 18 juni is het Vaderdag. Maak met de leerlingen een Vaderdagbingo. Hiermee strikken ze hun vader vast en zeker voor het samen spelen van een leerzaam rekenspel!

Nadere informatie

Gestrikt voor Vaderdag

Gestrikt voor Vaderdag Gestrikt voor Vaderdag Rekenspel groep 6 Zondag 18 juni is het Vaderdag. Maak met de leerlingen een Vaderdagbingo. Hiermee strikken ze hun vader vast en zeker voor het samen spelen van een leerzaam rekenspel!

Nadere informatie

Reken doe-activiteiten en spelletjes

Reken doe-activiteiten en spelletjes SBZW 10-4-2016 1 Reken doe-activiteiten en spelletjes Drs. Martin Ooijevaar - Onderwijsadviseur M.ooijevaar@sbzw.nl 0299-783422 @mooijevaar @sbzwtweet SBZW 10-4-2016 2 Start Maak binnen 1 minuut zoveel

Nadere informatie

Gestrikt voor Vaderdag

Gestrikt voor Vaderdag 3 Gestrikt voor Vaderdag Rekenspel groep 8 Zondag 8 juni is het Vaderdag. Maak met de leerlingen een Vaderdagbingo. Hiermee strikken ze hun vader vast en zeker voor het samen spelen van een leerzaam rekenspel!

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

Netwerk Dalton in 3. Materiaal periodetaak reken en lezen. 02 november

Netwerk Dalton in 3. Materiaal periodetaak reken en lezen. 02 november Netwerk Dalton in 3 02 november 2016 Materiaal periodetaak reken en lezen Rekenen Rekenen: plussommen en minsommen Geschikt voor een 2-tal: Wie lukt het om in 1 minuut sommen goed uit te rekenen? Rekenen:

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3 Extra informatie blok 1 In groep 1 en 2 hebben de leerlingen al veel ervaring opgedaan met rekenactiviteiten, zoals het ordenen, vergelijken, sorteren, tellen en groeperen. Ook hebben ze kennisgemaakt

Nadere informatie

Tellen Meten Meetkunde

Tellen Meten Meetkunde Veters Hoe lang moet een veter zijn voor een schoen met 12 gaatjes? Titel Veters Groep / niveau Groep 4 Leerstofaspecten Bedoeling Benodigdheden Tellen Meten Meetkunde In deze activiteit gaat het erom

Nadere informatie

LES: Vallende sommen 3

LES: Vallende sommen 3 LES: Vallende sommen 3 DOEL snel kunnen schatten van de uitkomst van deelsommen, door het toepassen van strategieën; inzien dat deelsommen met kleine deler grotere uitkomsten hebben, en deelsommen met

Nadere informatie

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN 1. CIJFERSPEL De leerkracht schrijft vijf getallen op het bord en noemt een getal onder de 100. Bijvoorbeeld 75. De kinderen moeten met de vijf getallen op het bord zo dicht mogelijk bij de 75 komen. Ze

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel 0. Het verhaal achter het spel Ik heb de inspiratie voor dit spel gevonden bij een bestaand "vloerspel" waarbij de kinderen in de huid van Aladin kruipen en samen met Yasmine op zoek gaan naar de grot

Nadere informatie

9. Aftrekken met de kralenketting

9. Aftrekken met de kralenketting 9. Aftrekken met de kralenketting Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015

Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015 Preventie rekenproblemen door effectief rekenonderwijs in de groepen 1-2 28 januari 2015 Arlette Buter info@rekenadviesbuter.nl 1 Goede rekenstart Beredeneerd aanbod Inhoud Rekenactiviteiten in de (kleine)

Nadere informatie

20 Ideeën met speelkaarten

20 Ideeën met speelkaarten Kinderboekenweek 2016 Voor altijd jong! Opa en oma spelen graag een kaartspelletje. Met hun speelkaarten kun je nog veel meer doen! Zorg voor één of twee stokken kaarten en ga aan de slag. Deze download

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

Genoeg ruimte? In de methodes

Genoeg ruimte? In de methodes Genoeg ruimte? Het berekenen van de oppervlakte van rechthoekige figuren komt in alle methoden voor. Vaak staat in de tekening aangegeven wat de te gebruiken eenheid is, bijvoorbeeld een vierkante meter.

Nadere informatie

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen 1 Basisstof t/m 10 Lesdoelen De kinderen: kunnen hoeveelheden t/m ; kunnen een optelsom met voorwerpen t/m in de abstracte vorm noteren; kunnen werken met de rekentekens en. Materialen Klassikaal: Per

Nadere informatie

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT MEMORIE OUD-NIEUW Het spel bestaat uit 20 combinaties van oud en nieuw. In totaal dus 40 kaartjes. Leg de kaartjes met de foto naar onder en laat de kinderen de juiste combinatie vinden van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Observatie l gedrag leerlingen

Observatie l gedrag leerlingen Observatie l gedrag leerlingen Datum: 27 Maart Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Klas: 1a1 Lesuur: 2 e, 4 e, 5 e, 6 e uur Inleiding Ik wil weten wat de invloed

Nadere informatie

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad "Groter of kleiner" (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Groter of kleiner (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vallende sommen DOEL oefenen van het snel berekenen of schatten van de uitkomst van keersommen; bewust worden dat keersommen met grotere getallen een groter getal als uitkomst hebben; bewust worden

Nadere informatie

LES: Vergroting. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Hoe vaak past het? (zie p. 5) rood kleurpotlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vergroting. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Hoe vaak past het? (zie p. 5) rood kleurpotlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vergroting DOEL oefenen van het toepassen van sommen in een rechthoekstructuur (bijv. vier rijen met elk vier kleine foto's); een eerste verkenning van het berekenen van oppervlakte met lengte breedte

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Onderdeel nummer 5 Breuken, procenten, kommagetallen en verhoudingen

Onderdeel nummer 5 Breuken, procenten, kommagetallen en verhoudingen Lesbeschrijving Overzicht Leerjaar 1 Vak Rekenen en wiskunde Domein Verhoudingen Onderdeel nummer 5 Breuken, procenten, kommagetallen en verhoudingen Lesnummer 22 Titel van de les Hoe verdelen we de chocoladereep?

Nadere informatie

Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945

Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 Lesontwerp 7. Een verklaring voor het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 Docenten School Klas Aby Grupstra en Jos Elzenga Goois Lyceum, Bussum 3

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Betaal gepast DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Algemeen. Aansluitend bij dit doel, volgt het Wis & Co project de ontwikkeling van een grote groep 4-5-jarigen op gedurende een periode van 5 jaar.

Algemeen. Aansluitend bij dit doel, volgt het Wis & Co project de ontwikkeling van een grote groep 4-5-jarigen op gedurende een periode van 5 jaar. Algemeen Een goede beheersing van STEM-competenties (Science Technology Engineering Mathematics) is cruciaal in onze moderne samenleving. We weten echter nog maar weinig over hoe deze competenties bij

Nadere informatie

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4

ALGEMEEN. Leermiddel bij het splitsboxje. www.rekenhoek.nl. Splitsboxje GROEP 3 4 ALGEMEEN Splitsboxje www.rekenhoek.nl GROEP 3 4 Leermiddel bij het splitsboxje Het materiaal is bedoeld voor: Kinderen die moeite hebben met splitsen van getallen, vooral met de overgang van concreet naar

Nadere informatie

Diagnostisch rekenonderzoek

Diagnostisch rekenonderzoek Doel: Zicht krijgen op het niveau van tellen, kennis van cijfers en getalbegrip, vergelijken van hoeveelheden en bewerkingen tot 10 en tot 20 (splitsen, aanvullen, koppeling materiaal som en vv, sommen

Nadere informatie

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling LES: Betaal gepast 2 DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Een recept van de dokter

Een recept van de dokter Een recept van de dokter Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren rekenhandelingen

Nadere informatie

Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6

Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6 Titel Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Breuken(taal), breuknotatie

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

Eerste hulp bij kiezen!

Eerste hulp bij kiezen! Eerste hulp bij kiezen! Hoe maak jij je keuzes? Sta je in je eentje in het pashokje te twijfelen tussen twee truien? Of vraag je je moeder, een verkoopster of een vriend(in) om hulp? In deze lesbrief doe

Nadere informatie

Voorwaardelijke vaardigheden. Lesactiviteit

Voorwaardelijke vaardigheden. Lesactiviteit Titel Eettafels Groep/niveau 5/6 Leerstofaspecten Verder ontwikkelen van het begrip oppervlakte. Oppervlakte vergelijken. Benodigdheden A4 papier vouwblaadjes Organisatie Na een klassikale inleiding gaan

Nadere informatie

Spelenderwijs leren in de herfst

Spelenderwijs leren in de herfst Spelenderwijs leren in de herfst Linda Willemsen klasvanjuflinda.nl Lieve lezer, Een aantal maanden geleden heb ik een E-book geschreven over spelenderwijs leren in groep 3. Steeds meer leerkrachten zoeken

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! verantwoordelijkheid. Agenda:

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! verantwoordelijkheid. Agenda: Schooljaar 2014-2015 Nr. 41 Kennismakingsmiddag en oudergesprekken Op maandag 13 juli nemen alle kinderen een kijkje in hun nieuwe klas en schooljaar maken kennis 2010-2011 met de leerkracht(en) van volgend

Nadere informatie

Reflectiedocument. Proces. CMDG Maarten Bijnens (Groep 5)

Reflectiedocument. Proces. CMDG Maarten Bijnens (Groep 5) Reflectiedocument CMDG Maarten Bijnens (Groep 5) Proces Ons proces verliep goed ondanks enkele blokkades. Onze groep was zodanig gemengd dat niemand eerder al met elkaar had gewerkt wat natuurlijk dan

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops...

Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops... Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops... Conclusie... Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 2 We hadden in het derde leerjaar al meneer van Rooden. Ik

Nadere informatie

d. P(2 witte kn. ) = P(2 witte kn. en 1 niet witte kn,) = 0, rode, 12 blauwe en 32 witte knikkers ; 6 knikkers pakken zonder terugleggen.

d. P(2 witte kn. ) = P(2 witte kn. en 1 niet witte kn,) = 0, rode, 12 blauwe en 32 witte knikkers ; 6 knikkers pakken zonder terugleggen. 32. P( geen rode knikkers) = 0,007 33. 7 rode,8 witte en 6 groene knikkers a. 0,026 b. P(geen groene kn.) = 0,342 c. P(twee rode en één witte kn.) = 0,126 d. P(2 witte kn. ) = P(2 witte kn. en 1 niet witte

Nadere informatie

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben?

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben? Cadeautjes geven of krijgen? Intro voor ouders: December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien

Nadere informatie

Ik ga u nu kort iets vertellen over dyscalculie.

Ik ga u nu kort iets vertellen over dyscalculie. Ik ben Marisca Milikowski. Mijn man Rob Milikowski en ik houden er samen de Rekencentrale op na, een instituut voor rekenen en dyscalculie. We doen al vele jaren diagnostisch onderzoek. De teller staat

Nadere informatie

Welkom bij: Grip op gedrag:

Welkom bij: Grip op gedrag: Welkom bij: Grip op gedrag: Wat veroorzaakt Probleemgedrag Wat houdt Probleemgedrag in stand Wat biedt Grip op Gedrag Blikken worden uitgewisseld. Er wordt gezucht. Tsja, eigenlijk weer hetzelfde verhaal.

Nadere informatie

DIDACTISCH GROEPSPLAN

DIDACTISCH GROEPSPLAN SBO De Boei DIDACTISCH GROEPSPLAN GROEP: Kof LEERKRACHT(EN): Anke Heijs/Margriet Wouda VAKGEBIED: Rekenen PERIODE: Jan.-juni Samenstelling van de groep: Stimulerende factoren: Belemmerde factoren: Beginsituatie:

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. 7. In welke maand is dat gekocht? Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met

Nadere informatie

Samen rekenen... alleen!

Samen rekenen... alleen! veel Inside 2-99 Samen rekenen... leuker dan alleen! Rekenen met een tutor: wat wil je nog meer? Agnes Vosse Dit artikel is eerder gepubliceerd in Willem Bartjens, jaargang 17, januari 1998 1. Inleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software

Inhoudsopgave. Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software Inhoudsopgave Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software Tellen van grote ongeordende hoeveelheden 5 - Lesactiviteit: Structureren van grote

Nadere informatie

Genieten met getallen

Genieten met getallen Rekenen Getalbegrip Groep 1-2 Genieten met getallen Anke van Boxmeer & Els van Dijck Anke van Boxmeer en Els van Dijck zijn groepsleerkracht van groep 1-2 op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel.

Nadere informatie

het grote kerstdobbelspel

het grote kerstdobbelspel het grote kerstdobbelspel leuk dat je dit leest Het grote kerstdobbelspel Een avondvullend programma vol actie, spanning en vooral plezier Dit spel is tot stand gekomen in samenwerking met dobbelspel.nl

Nadere informatie

1 Uit de map: Probleemoplossen in interactie

1 Uit de map: Probleemoplossen in interactie Titel Genoeg ruimte? 1 Groep/niveau Groep 6/7 Leerstofaspecten Versterken van het begrip oppervlakte De vierkante meter als oppervlakte-eenheid Benodigdheden Per tweetal: een stuk papier of plastic van

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen.

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 werken we voor taal, lezen en spelling met de methode Veilig leren

Nadere informatie

Tussen d oortjes. www.jufjanneke.nl

Tussen d oortjes. www.jufjanneke.nl Tussen d oortjes Leerlijn rekenen Kleuren Kleur herkennen Gooi met een kleurendobbelsteen. - Wie heeft deze kleur in de kleren? - Zoek deze kleur op in de klas - Hoe heet deze kleur? Vormen Voelspel vormen

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER OUDERS VOOR ONDERZOEK VAN DYSCALCULIE

AANMELDINGSFORMULIER OUDERS VOOR ONDERZOEK VAN DYSCALCULIE AANMELDINGSFORMULIER OUDERS VOOR ONDERZOEK VAN DYSCALCULIE De heer en mevrouw ouders / verzorgers van: Voornaam kind: Achternaam kind: Geboortedatum: Geslacht: jongen meisje Verlenen BNT-consult toestemming

Nadere informatie

De vraag is nu: hoe oud is Nina geworden?

De vraag is nu: hoe oud is Nina geworden? Titel Bloembollen Groep / niveau Eind groep 3, begin groep 4 Thematiek Kan in de lente Leerstofaspecten Structureren van grote vaststaande ongeordende hoeveelheden (tot 40) Verkennen van getallen tot 40

Nadere informatie

Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND Initiatie Manillen. Jenthe Soenens. Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat 1

Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND Initiatie Manillen. Jenthe Soenens. Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat 1 Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND 2016 Initiatie Manillen Jenthe Soenens 1 Te gebruiken kaarten De vier soorten: Harten, Ruiten (koeken), Schoppen (pikkens), Klaveren Figuur Term Dialect Schoppens

Nadere informatie

herfst winter lente zomer

herfst winter lente zomer Cijfermuur Extra activiteiten herfst winter lente zomer Auteursteam Anita Lek, Marlies van der Burg en Magda van der Wulp Redactie Redactiebureau Boekwerk, Maasbommel Projectgroep Zwijsen Huub Lucas en

Nadere informatie

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey.

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. LES 1. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. Groep 5/6 - De leerlingen

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe.

Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe. groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Transitie Klassenmanagement Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe. -

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Strokenstrijd roep / niveau roep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Tafels bloemlezing. Inhoud 1

Tafels bloemlezing.   Inhoud 1 Tafels bloemlezing Leer- en oefenboek 49 bladzijden. Hier zie je de hele pdf, waarin veel geschrapt is, maar waarin je een prima indruk krijgt hoe deze methode is opgebouwd. Dit is een methode die niet

Nadere informatie

Racen maar!

Racen maar! Racen maar! Pak de dobbelsteen en gooi om de beurt voor de rode en de paarse racewagen. Tel het aantal gegooide ogen en kleur dit aantal cirkels behorend bij de racewagen die aan de beurt is. Wie komt

Nadere informatie

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

3 Kansen vermenigvuldigen

3 Kansen vermenigvuldigen 3 Kansen vermenigvuldigen Verkennen www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO 4/5/6 VWO wi-a Kansrekening Vermenigvuldigen Inleiding Verkennen Beantwoord de vragen bij Verkennen. Uitleg www.math4all.nl

Nadere informatie

Kleuters spelen spelletjes

Kleuters spelen spelletjes 22 kleuterwiskunde Kleuters spelen spelletjes stimuleren van de rekenontwikkeling op school en thuis In 2013 deed het team van de Aletta Jacobsschool in Arnhem een projectaanvraag 1 bij de NVORWO, waarin

Nadere informatie

Modellen onderlinge relaties cruciale leermomenten

Modellen onderlinge relaties cruciale leermomenten Modellen onderlinge relaties cruciale leermomenten Totstandkoming Afgelopen maanden zijn interviews gehouden met rekenspecialisten en schoolleiders van de Sterrenscholen in Apeldoorn, Zevenaar en Almere

Nadere informatie