Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success"

Transcriptie

1 Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Zwolle september augustus 2015

2 Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Zwolle Periode september 2013-augustus 2015 Oberon, augustus 2015 In opdracht van Playing for Success Nederland

3 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 2 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de leerlingen, een aantal belangrijke doelstellingen op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Daarbij gaat het om het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen, het verhogen van de motivatie om te leren, het verbeteren van het zelfstandig leren en het verbeteren van het vermogen om met anderen samen te werken. Om inzichtelijk te maken welke resultaten PfS op dit vlak met de leerlingen boekt, heeft het leercentrum in Zwolle in de periode september 2013 tot augustus 2015 bij de deelnemende leerlingen een meting gedaan, aan de hand van het zelfbeoordelingsinstrument dat Oberon heeft ontwikkeld. Het betreft een meetinstrument met uitsluitend een nameting: aan het eind van een PfS-cyclus beoordelen leerlingen zelf of ze verandering zien op de domeinen zelfvertrouwen, motivatie, samenwerking en zelfstandig leren/zelfsturing. In dit rapport presenteren we de resultaten van deze meting, waarbij we tot een antwoord komen op de volgende onderzoeksvraag: Welke opbrengsten van PfS zien leerlingen van het leercentrum in Zwolle bij zichzelf op het vlak van sociaal-emotionele ontwikkeling? Daarnaast hebben ook ouders en leraren een vragenlijst ingevuld, waarin ze konden aangeven wat zij van Playing for Success vinden en wat volgens hen de opbrengsten zijn voor hun kind/leerling.

4 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 3 2 De onderzoeksgroep Het leercentrum Playing for Success Zwolle heeft het meetinstrument sociaal-emotionele ontwikkeling afgenomen bij 245 leerlingen. Hieronder geven we weer hoeveel jongens en meisjes het betreft en in welke klassen de leerlingen zitten: Tabel 1: Geslacht en schoolklas van leerlingen die hebben deelgenomen aan de meting sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Geslacht Jongen Meisje Totaal 140 (57%) 105 (43%) 245 (100%) Schoolklas Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 1e klas VO 2e klas VO Totaal 2 (1%) 98 (40%) 102 (42%) 43 (18%) (100%)

5 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 4 3 Resultaten 3.1 Vooruitgang per item In onderstaande figuur zijn de antwoorden van leerlingen weergegeven in percentages per antwoordcategorie. De items staan in deze figuur in volgorde van de hoeveelheid vooruitgang die de leerlingen hebben gerapporteerd. Het item waarop leerlingen naar hun eigen idee de meeste vooruitgang hebben geboekt, staat bovenaan. In totaal geeft 97% van de leerlingen aan (op minstens één item) vooruit te zijn gegaan. Figuur 1: Gegeven antwoorden in percentages, op volgorde van de mate van vooruitgang Samen met andere kinderen aan een opdracht Voor mezelf opkomen Nieuwe vrienden maken Hulp vragen als ik iets niet begrijp Een vraag stellen als ik iets wil weten Me concentreren op waar ik mee bezig ben Zelfstandig werken Mijn eigen mening zeggen Het leuk vinden om iets nieuws te leren Mijn best doen om iets te snappen Doorzetten, ook als ik iets moeilijk vind Andere kinderen helpen Opdrachten helemaal afmaken Luisteren naar de ideeën van andere kinderen Moeite doen om iets te bereiken Mijn ideeën vertellen aan andere kinderen Zelf bedenken hoe ik een opdracht moet Vertellen waar ik goed in ben Opletten als er iets wordt uitgelegd Meepraten in een discussie 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% veel beter beter hetzelfde slechter veel slechter

6 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle Totaalscore We hebben voor alle leerlingen een totaalscore berekend, die bestaat uit de optelling van de scores van de leerlingen op alle items: veel slechter (-2), slechter (-1), hetzelfde (0), beter (1), veel beter (2). Theoretisch zou de totaalscore per leerling dus op zijn laagst -40 kunnen zijn en op zijn hoogst +40 (minimaal 20 x -2 en maximaal 20 x 2). Wanneer de score 0 is, betekent het dat een leerling vindt dat hij/zij (gemiddeld) niet vooruit is gegaan door Playing for Success. De gemiddelde totaalscore van de PO-leerlingen uit Zwolle bedraagt 19,9. Dit ligt hoger dan de gemiddelde landelijke PO-score van 18,1 1. Hieronder geven we de gemiddelde totaalscores weer van jongens en meisjes, en van kinderen uit verschillende schoolklassen. Figuur 2: Gemiddelde totaalscores van jongens en meisjes Meisjes 20,2 Jongens 19, Figuur 3: Gemiddelde totaalscores van kinderen uit verschillende klassen 2 2e klas VO 1e klas VO groep 8 17,8 groep 7 18,9 groep 6 22,1 groep Houd er hierbij rekening mee dat deze scores niet één op één met elkaar kunnen worden vergeleken, omdat de samenstelling van de groep leerlingen van het leercentrum kan afwijken van de samenstelling van de landelijke groep op eigenschappen als klassenverdeling, geslacht, en dergelijke. Groepen met minder dan 5 leerlingen worden niet weergegeven.

7 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 6 Meisjes hebben gemiddeld een hogere totaalscore dan jongens. Verder scoren de leerlingen uit groep 6 het hoogst en die uit groep 8 het laagst. De verschillen in score tussen meisjes en jongens en tussen de verschillende klassen zijn niet significant. 3.3 Vooruitgang per domein De items uit de vragenlijst zijn samengesteld rondom de vier domeinen zelfvertrouwen, motivatie, zelfstandig werken en samenwerken. Voor elk van deze domeinen zijn vijf items in de vragenlijst opgenomen. In bijlage 1 is te zien welk item bij welk domein hoort. Om in beeld te brengen hoe de leerlingen scoren op de afzonderlijke domeinen, hebben we per domein een somscore berekend. Dat hebben we gedaan door voor elke leerling per domein de scores op de items bij elkaar op te tellen. Theoretisch zou de somscore van een leerling per domein minimaal -10 en maximaal 10 kunnen zijn (minimaal 5 x -2 en maximaal 5 x 2). In figuur 4 zijn de gemiddelde somscores voor de vier domeinen weergegeven. Figuur 4: Gemiddelde somscores op de vier domeinen 10,0 7,5 5,0 5,2 4,9 5,1 5,0 2,5 0,0 zelfvertrouwen motivatie zelfstandig werken samenwerken Te zien is dat de leerlingen het hoogst scoren op het domein zelfvertrouwen, en het laagst op motivatie. De verschillen zijn echter klein. Alleen het verschil tussen de domeinen zelfvertrouwen en motivatie is significant.

8 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 7 4 Resultaten meting bij ouders en leraren In Zwolle zijn ook ouders en leraren van kinderen die in de periode september 2013 tot augustus 2015 deelnamen aan Playing for Succes bevraagd over de opbrengsten van Playing for Succes. We beschikken over de antwoorden van 44 ouders en 9 leraren. In dit hoofdstuk geven we een overzicht van de resultaten. 4.1 Meningen over Playing for Success We vroegen de ouders en leraren of ze het eens zijn met een aantal uitspraken over Playing for Success. In tabel 1 (ouders) en 2 (leraren) geven we hun antwoorden weer Ouders Tabel 1: Bent u het eens met de volgende uitspraken? (in aantallen) (n=44) Mee eens Niet mee Weet ik niet eens Ik wist als ouder goed wat het doel was van Playing for Success Mijn kind ging met plezier naar Playing for Success Mijn kind vond bij Playing for Success gemakkelijk aansluiting in de groep Playing for Success-traject is voor mijn kind een waardevolle aanvulling geweest op wat er op school gebeurt Ik merk thuis bij mijn kind een positieve verandering door Playing for Success Door Playing for Success heeft mijn kind een betere houding gekregen ten opzichte van school Toelichtingen van respondenten bij hun antwoorden (geanonimiseerd, letterlijk weergegeven): Toelichting ouders Bij X was de houding t.o.v. School al goed. Het ging meer om het vergroten van haar zelfvertrouwen. De houding naar school was niet een aandachtspunt van X. De houding van mijn dochter ten opzichte van school was goed en is goed gebleven. Playing for Succes heeft daar geen verandering in gebracht. Iets wat als zeer goed was kan niet verbeteren. De ontwikkeling gaat natuurlijk heel snel in groep 8, dus er zijn méér dingen die haar stimuleren in haar groei. Playing for succes was een groot kado, ze kwam vrolijk en vol (nieuwe) indrukken thuis. Voor ons zit de winst vooral in het mogen werken in een heel nieuwe groep kinderen, die haar nog niet kende, en daar haar rol in vinden. Ook al die speciale ervaringen,in een hotel, het ABN-bank gebouw en het stadion geven haar een mooi boost, de horizon wordt groter! Met heel veel dank voor de lieve en positieve manier waarop ieder in het team in Zwolle met de kinderen omgaat!!! We verwachten dat de positieve invloed nog verder door zal werken. Bedankt! Het doel voor mijn zoon was niet betere leer prestaties, maar zichzelf beter uiten in situaties. Hij is met veel plezier naar pfs geweest en hij heeft er zeker ook wel wat geleerd, maar waarvoor hij opgegeven is helaas geen verandering in gekomen.

9 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 8 In het begin (de eerste vier keer) ging X met buikpijn naar PfS. Ze vond het moeilijk o.a. doordat zij de eerst twee bijeenkomsten had gemist en zij de indruk had dat alle kinderen elkaar al kenden. Na die vier keer ging het beter, kreeg ze voor haar gevoel ook wat aansluiting met sommige kinderen, zag ze er niet meer tegenop en kwam heel vrolijk van de bijeenkomsten terug. Ze heeft wel wat meer zelfvertrouwen opgebouwd, daardoor. Ik heb niet gemerkt dat ze een betere houding t.o.v. school gekregen, want haar houding richting de school was en is al heel goed (ze zit nu twee jaar op deze school). X durft zeker op school meer voor zich zelf op te komen. Als ze weer geweest was naar PFS raakte ze er niet over uitgepraat. Ook de leerkracht op school zegt dat ze er erg enthousiast over is. X zat als enige meisje in de groep, dat maakt het volgens mij lastiger voor haar om gemakkelijk aansluiting te vinden in de groep. Van X zelf kreeg ik daar weinig over te horen, maar bij de radio-uitzending heb ik gezein dat zij zich zelf snel buiten de groep zette X liet niet altijd even veel los, dus of ze veel geleerd heeft weet ik niet. ze had er wel altijd plezier in om te gaan X ging altijd met heel veel plezier naar PFS. We merken aan kleine dingetjes dat het een positieve werking op hem heeft gehad. pfs heeft X goed geholpen en de begeleiding is top Pfs is als een leuke en positieve activiteit beleefd. Ik kan niet inschatten of het tot een gedragsverandering heeft geleid. Het is in ieder geval een bron van positieve energie. Dank daarvoor! X heeft geleerd dat het niet erg is om fouten te maken. Hij had hiervoor zo'n perfectiedrang en faalangst. Nu kan hij het beter loslaten. Ook durft hij nu makkelijker op volwassenen af te stappen die hij niet kent. we kunnen aan de hand van wat hij vertelt niet goed inschatten of hij op school echt verbetering heeft gemaakt. Wel zien wij dat hij meer gemotiveerd is om het meeste eruit te halen, hij wil graag met kerst door stromen naar de HAVO. We weten niet of PFS hier meer in had kunnen doen. Een lastig feit is waarschijnlijk dat het op de Klokbeker erg onrustig is geweest het afgelopen schooljaar doordat de school onder toezicht van de inspectie staat. Dit heeft erg veel gevraagd van de kinderen en met name ook van groep 8 door veel veranderingen in leermateriaal. Wij zien dat X veel meer zelf dingen durft te doen! Wordt gekeken naar het kind en van daaruit benaderd. Ieder kind kan zijn zoals ze is en wordt positief gestimuleerd in haar zijn. Het verschil in hoe Playing for Succes en school dit doen wordt zichtbaar voor kind en daaruit weet zij anders om te gaan met de starre houding van sommige leerkrachten. Gelukkig vindt ze op school ook leerkrachten die dit begrijpen en waar mogelijk verandering brengen in hun tactiek de kinderen te bereiken. X vond het heel leuk om er naar toe te gaan, maar het is niet echt meetbaar of zij er ook vooruitgang door heft geboekt op welk vlak dan ook Leraren Tabel 2: Bent u het eens met de volgende uitspraken? (in aantallen) (n=9) Achteraf gezien is het een goede beslissing geweest om deze leerling voor Playing for Success te selecteren Mee eens Niet mee eens Weet ik niet Deze leerling ging met plezier naar Playing for Success Het Playing for Success-traject is voor deze leerling een waardevolle aanvulling geweest op wat er op school gebeurt Er is bij Playing for Success doelgericht met deze leerling gewerkt Ik merk op school bij deze leerling een positieve verandering door Playing for Success De houding van deze leerling ten opzichte van school is door Playing for Success verbeterd

10 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 9 Toelichtingen van respondenten bij hun antwoorden (geanonimiseerd, letterlijk weergegeven): Leerling is wel degelijk gegroeid in een aantal vaardigheden. Ik vind dat hij beter reageert op het moment dat je hem aanspreekt op gedrag wat niet acceptabel is. Hij zoekt nog steeds de grenzen op. Hij vindt het moeilijk wanneer de structuur anders gaat. Dit is vooral zichtbaar op de momenten wanneer de vaste leerkracht niet voor de groep staat. Leerling heeft meer inzicht gekregen in eigen handelen en de effecten daarvan op anderen. Ze geeft zelf aan geoefend te hebben in samenwerken en hoe te communiceren. Hetgeen wat Leerling in de afgelopen periode heeft geoefend in een relatief kleinere groep (+\- 8 personen) heeft ze niet tot weinig toegepast in de groep. (Dit geeft ze zelf ook aan) de tijd zal uitwijzen wat deze training voor effect heeft op het welzijn van Leerling. Ze vertelt in ieder geval elke week met trots hoe leuk het was! Compliment! Leerling heeft ook een aantal keren verzuimd jammer genoeg. Als je daarbij de houding van Leerling bekijkt is het niet bijzonder dat de resultaten niet optimaal zijn. Leerling heeft vanaf het begin van het jaar meegedaan aan PFS. Een heel duidelijk beeld heb je als leerkracht op dat moment nog niet van een nieuwe leerling. Moeilijk in te schatten of het dus een waardevolle aanvulling is geweest. Ik denk wel dat Leerling op het moment goed in zijn vel zit, maar denk niet dat het alleen te maken heeft met PFS. Wat je Leerling geeft krijg je ook in overvloed terug.. Een goede keus is het wel geweest aangezien Leerling er veel plezier in had, dit vertelde hij in 1 op 1 gesprekjes. Binnen de klas vertelt hij er niet over Opbrengsten van Playing for Succes Vervolgens vroegen we de ouders en leraren om aan te geven wat voor hun kind de opbrengsten zijn geweest van Playing for Success. Ze konden meerdere antwoordmogelijkheden aankruisen en hadden ook de mogelijkheid om zelf nog andere opbrengsten te benoemen. Tabel 3 (ouders) en 4 (leraren) geven een overzicht van hun antwoorden (de meest voorkomende antwoordcategorie is bij elk item vet gedrukt) Ouders Tabel 3: Opbrengsten van Playing for Succes volgens ouders (in aantallen) (n=44) Ja, veel Ja, een beetje Nee, geen Weet ik niet vooruitgang vooruitgang vooruitgang Mijn kind heeft meer zelfvertrouwen gekregen Mijn kind zit beter in zijn/haar vel Mijn kind heeft geleerd zich beter te uiten Mijn kind is beter geworden in samenwerken met andere kinderen Mijn kind heeft geleerd beter op zichzelf reflecteren Mijn kind is beter geworden in zelfstandig werken Mijn kind gedraagt zich thuis beter Mijn kind presteert beter op school Mijn kind heeft meer motivatie gekregen om te leren Mijn kind is beter geworden in rekenen Mijn kind is beter geworden in taal

11 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 10 Andere opbrengsten van Playing for Success volgens ouders (geanonimiseerd en letterlijk weergegeven): Toelichting ouders X kwam bij pfs voor, dat ze meer zelf voor haar op kwam en dat is naar mijn mening wel gelukt Als ze eerlijk is en geen stoere houding hoeft te veinzen, kon X al heel goed op zichzelf reflecteren. Daarbij keek ze vooral naar de dingen die ze niet goed deed. Ze vindt het nog steeds moeilijk om van zichzelf ècht de positieve dingen te zien. Maar door PfS heeft ze wel het gevoel gekregen, dat het haar lukt om in een onbekende groep, zich langzaam aan beter te voelen en meer te durven. Dat spelenderwijs de kinderen op een positieve manier benaderen en leren omgaan met zij hierdoor de motivatie naar boven weten te halen waarmee de konden verder kunnen. Het geeft ze de kracht en zelfvertrouwen te zijn! En leren dat daar niets mis mee is. In teamverband werken leert ze opmerkzaam te zijn en te delen. Geeft ze veel plezier!! Het unieke karakter van pfs stelt mijn kind op een soort voetstuk bij zijn klasgenoten en daardoor meer zelfvertrouwen en positieve kracht. Hij is nu helemaal enthousiast over PEC Zwolle. Hij vind het jammer dat het stopt, had het erg naar zijn zin. Opmerking t.a.v. de vooruitgang: het is natuurlijk het laatste stuk van school, zeker in groep 8, dus dan is opbrengst denken wij lastiger in te schatten. Met daarbij dus de algemene situatie op school. In andere jaren had X last van een terugval in het tweede helft van het schooljaar...dat is dit jaar niet het geval. ook het "schoolziek" ( buikpijn) zijn is in deze periode niet aan de orde geweest. X heeft meer plezier gekregen in school... X zat op PFS om wat weerbaarder te worden op school. Haar leerprestaties op school waren al goed. Ze heeft wat meer zin om met vriendinnetjes na school af te spreken, maar nog niet heel regelmatig. Ze ging met erg veel plezier naar PFS en vindt het jammer dat het afgelopen is. Mijn dochter is zich bewust geworden van haar veel te afwachtend gedrag. Hierop kunnen we haar nu beter aanspreken en haar helpen gebruik te maken van haar verbeterd zelfvertrouwen. Mijn kind gedraagt zich altijd thuis, daar zit het probleem niet. Thuis merken we weinig verschil. Hoe het verschil op school is weten we eigenlijk ook niet. Zelf zegt ze dat ze wel meer voor haarzelf opkomt en dat ze er ook wat van durft te zeggen als ze het ergens niet mee eens is. Ook vindt ze zelf dat ze meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Wij hebben overal "weet ik niet"ingevuld, omdat het volgens ons niet duidelijk is of hij nu beter is geworden op school. X gaat meestal met veel plezier naar school en playing for success is ook een gezellig uitje voor hem, hij is er niet door veranderd. Hij vond het allemaal wel reuze interessant. ze mengt zich nu (pas, in groep 8!!!) beter in haar groep op school Leraren Tabel 4: Opbrengsten van Playing for Succes volgens leraren (in aantallen) (n=9) Ja, veel Ja, een beetje Nee, geen Weet ik niet vooruitgang vooruitgang vooruitgang Hij/zij zit beter in zijn/haar vel Hij/zij is beter geworden in samenwerken Hij/zij heeft meer zelfvertrouwen gekregen Hij/zij heeft geleerd beter op zichzelf te reflecteren Zijn/haar gedrag op school is verbeterd Hij/zij durft zich beter te uiten Hij/zij is beter geworden in zelfstandig werken Hij/zij is meer 'aanwezig' in de klas Hij/zij heeft meer motivatie gekregen om te leren Hij/zij is beter geworden in taal Hij/zij is beter geworden in rekenen Hij/zij presteert beter op school

12 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 11 Andere opbrengsten van Playing for Success volgens leraren (geanonimiseerd en letterlijk weergegeven): Het was juist de bedoeling dat hij minder äanwezig zou zijn in de klas En zijn opmerkingen niet altijd luid door de klas zou roepen. Het is wel minder geworden maar het kan nog beter. Lastig om in te vullen als je zelf geen duidelijk beeld hebt van hoe het ervoor was Verklaringen voor opbrengsten Playing for Succes Ouders De ouders en leraren kregen vervolgens de vraag hoe het volgens hen komt dat Playing for Succes deze opbrengsten heeft. Ze konden ook hier kiezen uit een aantal antwoordmogelijkheden en daarnaast zelf nog verklaringen toevoegen. Tabel 5 (ouders) en 6 (leraren) geven een overzicht van hun antwoorden. Tabel 5: Verklaringen van ouders voor de opbrengsten van Playing for Succes (in aantallen) (n=44) De begeleiders 35 Veel persoonlijke aandacht 33 De omgeving van het voetbalstadion 31 Een inhoudelijk sterk programma 21 Het contact met kinderen van andere scholen 16 Ook werd de ruimte die leerlingen hadden voor eigen initiatieven genoemd als verklaring Leraren Tabel 6: Verklaringen van leraren voor de opbrengsten van Playing for Succes (in aantallen) (n=9) De omgeving van het voetbalstadion 7 De doelgerichte insteek 6 Veel persoonlijke aandacht 5 Een inhoudelijk sterk programma 4 De begeleiders 4 Het contact met kinderen van andere scholen 3 De goede afstemming met school Opmerkingen tot slot Tot slot vroegen we de ouders en leraren of ze nog andere opmerkingen of tips hebben voor Playing for Success Zwolle. Een aantal ouders en leraren heeft hier een opmerking geplaatst. Dit zijn hun antwoorden (geanonimiseerd en letterlijk weergegeven): Ouders Opmerkingen ouders Alles is en was altijd goed geregeld ga zo door super Bedankt Bedankt dat ze mee mocht doen.

13 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle 12 De presentatie die gehouden werdt bij de eerste kennismaking was een beetje knullig. Niet goed voorbereid.apperatuur dat het niet deed etc. Tevens bij het afscheid kwam de speler van Zwolle te laat en niet in voetbalkleding van PEC Zwolle. Geen goed voorbeeldgedrag en een gemiste kans betreffende het uitdragen van de naam PEC Zwolle. Bij de eindpresentatie was er een presentaie van een kind kwijt(kwestie van voorbereiding! op welke computer stond het ook al weer? Het is voor een kind een hele opgave om voor zo'n groep te staan en dan sta je er en doet je presentatie het niet). Complimenten voor de film die is gemaakt! Een prachtig initiatief dat vooral moet worden voortgezet! Ga zo door Ga zo door! ga zo door. het is een goed initiatief en ik hoop dat jullie nog lang kunnen doorgaan Goede Dag, Ik ben eigenlijk heel erg blij met het playing for succsuss, en heel erg dankbaar aan de medewerkers van playing for success, voor wat ze veel aandacht aan onze kinderen hadden besteden, dat vind ik best vol waardering voor hun werk. Nogmaal dank u wel voor uw werk. Heel leuk project, mede door de leuke begeleiding en de omgeving! Hopelijk blijft dit een bestaand gegeven wat in de toekomst veelvuldig door gegeven mag worden naar kinderen die net even dat extra zetje nodig hebben om zichzelf een plek te gunnen binnen school, klasgenootjes en andere gebeurtenissen. Ik zou als ouder ook wel graag vanuit de begeleiders tussendoor een evaluatie willen over de gang van zaken. X heeft PFS als zeer leuk ervaren. Hij heeft geleerd zich beter te uiten en kon ook vertellen wat hij geleerd heeft en dat is ookwatnik zie. Dank jullie wel voor dit cadeautje! X heeft weinig met sporten en sowieso niks met voetbal. Hier was het thema voetbal wel nadrukkelijk aanwezig ook gezien de locatie. Ze had hier geen affiniteit mee. Minder hoge verwachtingen scheppen. Na elke les een mailtje naar de ouders en leraar(es) met wat jullie gedaan hebben die dag en waarom en hoe elk kind zichzelf hierin heeft laten zien. Kan heel kort. nee hij heeft het super gevonden vooral in het stadion opdrachten doen. nee, prima georganiseerd. Erg leuk voor de kinderen. Nee, we vinden het alleen een geweldig initiatief en merken echt dat het onze dochter geholpen heeft in wie ze nu is. Onze oudste die nu inmiddels 13 is en ongeveer vijf jaar geleden heeft mee gedaan aan pfs die werd nog gebracht en gehaald. Aangezien er tegenwoordig veel ouders zijn die werken, krijgt niet elk kind de mogelijkheid om hier aan mee te doen. Misschien toch weer iets om over na te denken!! Persoonlijk vind ik het heel lastig om aan te geven wat Playing for Sucess X heeft gegeven, X is niet een echte prater en daardoor moeilijk in te schatten hoe Isa het allemaal vindt. Op school zijn we ook bezig geweest met allerlei zaken, enige tijd werd zij door de groep buitengesloten, en nu dat beter gaat, gaat het met X ook beter. Ik denk dat zowel school als PfS hebben bijgedragen aan deze verandering. super begeleiding!! helemaal top!! Dankjulliewel!! Vooraf was beloofd dat spelers van PEC aanwezig zouden zijn maar dat lukte helaas niet. Het vooruitzicht op een t-shirt met alle handtekeningen was een grote trigger en wordt met regelmaat genoemd als een tegenvaller. Gelet op de nieuwe belangen van het elftal begrijp ik het en leg het ook zo uit. vooral doorgaan, er zijn nog veel kinderen die deze opsteker kunnen gebruiken. Tip is mogelijk om ook iets van circus activiteiten er in op te nemen. (acrobatiek, lichamelijk op elkaar vertrouwen bv) In zwolle is mogelijk een contact te leggen met jeugdcircus Pavarini, wellicht willen zij best eens met een gastles komen? Wat een fantastisch concept! Dank jullie wel voor de mogelijkheid dat mijn dochter heeft mogen deelnemen! Wat meer betrokkenheid van de spelers is voor het kind nog meer stimulans om dingen te willen leren. hun voorbeeld en het komen tot een bepaalde prestatie. dat het niet alleen voetbal is, maar wat wel goed gecombineerd kan worden met het school gebeuren. dit is naar mijn gevoel ook het doel van deze opzet. Merkte daar vaak wel teleurstelling in. Wij als ouders vinden de PFS prima zoals het nu is! Bedankt voor jullie leuke begeleiding! Wij, als ouders van X waren en zijn erg blij met Playing for Success. X ging met veel plezier naar jullie toe en ze vindt het erg jammer dat het is afgelopen. Wij hebben X zien groeien en ze is veel zelfverzekerder geworden. Een dikke pluim, dus!

14 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Zwolle Leraren Goed werk! Ook al is het lastig om in te schatten of het voor school heeft geholpen.. Leerling heeft plezier gehad, dat is van zeer grote waarde. Het programma van PFS zou wel wat intensiever mogen. In de zin van het hele jaar door. Volgens mij bereik je dan nog meer.

15 Postbus 1423, 3500 BK Utrecht t f info@oberon.eu Utrecht, augustus 2015 In opdracht van Playing for Success Nederland

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Succes Maastricht

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Succes Maastricht Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Succes Maastricht Periode augustus 2013 tot december 2014 Oberon Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Maastricht 2 1 Inleiding

Nadere informatie

Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013/14 en 2014/15

Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013/14 en 2014/15 Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013/14 en 2014/15 Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013/14 en 2014/15 Opdrachtgever: KPC Groep, Playing for

Nadere informatie

Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling In opdracht van Powered by Onderzoek door

Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling In opdracht van Powered by Onderzoek door Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2015/16 en 2016/17 In opdracht van Powered by Onderzoek door Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2015/16 en 2016/17

Nadere informatie

Playing for Success. Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling. In opdracht van Powered by Onderzoek door

Playing for Success. Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling. In opdracht van Powered by Onderzoek door Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013 In opdracht van Powered by Onderzoek door Playing for Success Resultaten sociaal-emotionele ontwikkeling 2013 Opdrachtgever: KPC Groep,

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success. september 2012

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success. september 2012 Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success september 2012 Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success september 2012 Opdrachtgever: KPC Groep Utrecht, oktober 2012

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Nederland FACTS & FIGURES

Nederland FACTS & FIGURES Nederland FACTS & FIGURES Leren met een wow-factor Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar die om welke reden dan ook een boost kunnen gebruiken. Omdat het op school

Nadere informatie

Resultaten zelfevaluatie Met Waalwijk School voor praktijkonderwijs

Resultaten zelfevaluatie Met Waalwijk School voor praktijkonderwijs Resultaten zelfevaluatie Met Waalwijk School voor praktijkonderwijs PrOZO! December 2008 Pagina 1/14 Pagina 2/14 INLEIDING De Met Waalwijk heeft een zelfevaluatie uitgevoerd in 2008, waarbij gebruik is

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co 76 respondenten Cijfer algehele training 7 8 9 10 De deelnemers hadden beschikking over lesbrieven, hierin stond informatie over de bijeenkomsten

Nadere informatie

Playing for Success Alkmaar

Playing for Success Alkmaar Playing for Success Alkmaar Nieuwsbrief nummer 2 Opening Playing for Successs een SUCCES!! Vanaf dag één dat we samen zijn gaan werken aan PfS Alkmaar wisten we dat met de deelnemers iets bijzonders gaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren Jan Kuipers Inhoud Voorwoord.................................................... 4 Voor welke kinderen is deze map bedoeld...............................

Nadere informatie

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Dit onderdeel gaat over emoties, want sport en emoties zijn nu eenmaal sterk met elkaar verbonden. En dat is maar goed ook, want die emoties zijn

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

Gebruik ICT binnen Content and Language Integrated Learning

Gebruik ICT binnen Content and Language Integrated Learning Evaluatierapport Gebruik ICT binnen Content and Language Integrated Learning Bevindingen van leraren en leerlingen Drs. Gerard Baars Inleiding In de tweede helft van 2008 is op zes basisscholen in Rotterdam

Nadere informatie

Werken op de Arenberg

Werken op de Arenberg RKBS DE ARENBERG Februari 2017 Werken op de Arenberg Schooljaar 2016-2017 startten er 7 nieuwe collega s en 2 lio stagiaires op de Arenberg. Heel spannend zo n nieuw begin en helemaal als de dan ook nog

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT. Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog

TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT. Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog WETEN WAT WERKT GO! TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog Tune Techniek wil dat de nieuwsgierigheid die van nature bij kinderen aanwezig is, gestimuleerd en

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting,

Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting, Bijlage 1: Vragenlijst voormeting Kidzwise...2 Bijlage 2: Aanvullingen vragenlijst eindmeting Kidzwise...6 Bijlage 3: Project geldgenoeg voormeting, onderzoek 1...7 Bijlage 4: Aanvullingen vragenlijst

Nadere informatie

Ouderinformatie over ZIEN!

Ouderinformatie over ZIEN! Ouderinformatie over ZIEN! Algemene ouderavond 1 november 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN op school Aandacht voor het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Sanne

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Leren met een wow-factor

Leren met een wow-factor Nederland Onderzoeksrapportage 2010 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Opzet van het onderzoek 1 3 Opzet en voortgang leercentra 2 3.1 Uitgangspunten bij het onderzoek 2 3.2 Conclusies 2 3.3 Resultaten 2 3.4 Duiding

Nadere informatie

Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers

Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers In dit verslag staan de resultaten van de MEE op Weg-trajecten die in 2015 zijn afgesloten in de gemeenten in het werkgebied van MEE IJsseloevers. Bij deze trajecten

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Inleiding Dit verslag is gebaseerd op 54 evaluatieformulieren die verzameld werden bij de 152 deelnemers aan de cursussen Gezond eten en bewegen (respons rate 35.5%)

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe

Nadere informatie

Resultaten eduscrum 2012

Resultaten eduscrum 2012 Resultaten eduscrum 0 www.ashram.nl www.eduscrum.nl Resultaten kwantitatief toets cijfers (0) Leerjaar vak Cijfergemiddelde met eduscrum Cijfergemiddelde parallelklassen zonder eduscrum vwo Scheikunde

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind moeilijk lerend is en wat 3

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 PANTA RHEI BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool Panta Rhei.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Monitoring Sociale Inclusie via SIT-systeem

Monitoring Sociale Inclusie via SIT-systeem Monitoring Sociale Inclusie via SIT-systeem In dit document bevinden zich twee lijsten. Op onderdeel 2 na, zijn ze identiek. De eerste lijst kan gebruikt worden om te kijken wat iemand kan en doet voor

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY

IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY - eindrapport - Y. Bleeker MSc (Regioplan) dr. M. Witvliet (Regioplan) dr. N. Jungmann (Hogeschool Utrecht) Regioplan Jollemanhof

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

T & T Portfolio. Loes. Klas ---

T & T Portfolio. Loes. Klas --- T & T Portfolio Loes Klas --- Inhoud In dit document leest uw over mijn persoonlijke informatie, ook ziet uw over mijn competenties en hoe ik daar in gegroeid ben. Uw ziet bewijs stukken van hoe de competenties

Nadere informatie

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht Claudia de Graauw Bo Broers Januari 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Jonne: Ik heb altijd met veel plezier rijles gehad van Nico Aperloo. De reden dat ik bij zijn rijschool een lessenpakket heb genomen is door het feit dat Nico bekend staat als iemand die veel

Nadere informatie

Nieuws uit. extra editie kwaliteitszorg

Nieuws uit. extra editie kwaliteitszorg Nieuws uit. extra editie kwaliteitszorg Wat is kwalitatief goed onderwijs? In schooljaar 2012-2013 hebben we onze visie zoals dat zo mooi heet her (r)ijkt. Belangrijk is dat je met elkaar een toekomstbeeld

Nadere informatie

Schoolkind Tips voor ouders

Schoolkind Tips voor ouders Schoolkind voor ouders Inleiding In de basisschoolperiode verandert een kind van een afhankelijke kleuter in een zelfstandige 12-jarige aan het begin van de puberteit. Ouders merken dat hun kind zich steeds

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem tel:

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem   tel: Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Datum: 26-7-2019 LEESWIJZER Hartelijk dank voor uw deelname

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee?

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee? Technische rapportage Leesmotivatie scholen van schoolbestuur Surplus Noord-Holland Afstudeerkring Begrijpend lezen 2011-2012, Inholland, Pabo-Alkmaar Marianne Boogaard en Yvonne van Rijk (Lectoraat Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Hierbij ontvangt u van mij een samenvatting van de uitkomsten van de tevredenheidsmeting, die begin november is afgenomen. We hebben deze in het team en met de MR

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Positieve en blijvende veranderingen met een ZKM traject

Positieve en blijvende veranderingen met een ZKM traject Mensen staan na een ZKM traject bijna altijd positiever in het leven en ze denken vaak ook positiever over zichzelf. Wie een ZKM traject heeft gedaan is daar doorgaans heel tevreden over en is dat een

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Cliënttevredenheidsonderzoek

Cliënttevredenheidsonderzoek Cliënttevredenheidsonderzoek Riwis Zorg & Welzijn GGZ Een onderzoek in opdracht van Riwis Zorg & Welzijn naar tevredenheid van GGZ-cliënten. Huidig onderzoek is uitgevoerd door het team van Bureau Apeldoorn

Nadere informatie

Cliëntenthermometer begeleiding kind at.groep Zorg

Cliëntenthermometer begeleiding kind at.groep Zorg Cliëntenthermometer begeleiding kind Versie 0.0.2 Drs. A. Weynschenk mei 2018 www.triqs.nl VOORWOORD Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over de uitgevoerde CT (cliëntenthermometer) meting.

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Toekomstgericht onderwijs. Schoolrapport eerste jaar Algemeen deel Maart 2017

Toekomstgericht onderwijs. Schoolrapport eerste jaar Algemeen deel Maart 2017 Toekomstgericht onderwijs Schoolrapport eerste jaar Algemeen deel Maart 2017 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1. Toelichting op de gebruikte instrumenten en begrippen... 4 1.1 Participanten... 4 1.2 Instrumenten...

Nadere informatie

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Yvonne van Westering, Stichting Het Begint Bij Mij 10 december 2018 Onderstaande overzichten zijn gebaseerd op de digitale monitoring, middels een

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 DE WESTBROEK BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool De Westbroek.

Nadere informatie

Resultaat X-over-Y. Kwaliteitscholen

Resultaat X-over-Y. Kwaliteitscholen Copyright Kwaliteitscholen (terug naar overzicht) Resultaat X-over-Y Onderzoekdefinitie: FILTER RESPONDENTEN SCHOOL School: CW Docent door leerling Commanderij College vmbo Gemert Onderzoekperiode: 15-16

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in september 2019 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in 2018 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor cognitieve

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Uitwerking Dalton visitatie 2018

Uitwerking Dalton visitatie 2018 Uitwerking Dalton visitatie 2018 Op 26 maart 2018 is Dik Trom gevisiteerd door de Nederlandse Daltonvereniging (NDV). De NDV was zeer tevreden en heeft Dik Trom de maximale verlenging van 5 jaar van de

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Oudertevredenheidspeiling 2014. De tevredenheidspeiling wordt gehouden bij een groot aantal

Nadere informatie

RKBS Bocholtz Bocholtz. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, mei 2018

RKBS Bocholtz Bocholtz. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, mei 2018 RKBS Bocholtz Bocholtz Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2018 Haarlem, mei 2018 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs Maart 2012 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 DE PLATAAN BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool De Plataan.

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie