Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma."

Transcriptie

1 De verdiepende lezingen Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma. Intern Begeleiders Handelingsgericht werken (HGW): dat doen we toch al lang? Over de cruciale rol van de intern begeleider Noëlle Pameijer (wordt gegeven in het ochtendprogramma) Handelingsgericht werken (HGW) bestaat ruim 10 jaar. Veel scholen implementeren HGW op geheel eigen wijze, met vallen en opstaan. Geleidelijk aan lukt het teams HGW eigen te maken en de elementen die meerwaarde hebben te benutten. Recente onderzoeksgegevens, voortschrijdend inzicht en praktijkervaringen hebben tot de nodige aanpassingen in HGW 2016 geleid. Kort Programma: HGW blijft in ontwikkeling: recente verbeteringen? Ervaringen: successen en valkuilen? Hoe kunnen intern begeleiders hun team motiveren en HGW ondersteunen en borgen? Hoe is een reflectieve houding in het team te bevorderen? Hoe is bureaucratie te minimaliseren? Ouderbetrokkenheid en constructief samenwerken met ouders Noëlle Pameijer werkt als school-, GZ- en kinderpsycholoog bij Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Unita en in het speciaal basisonderwijs (Annie M.G. Schmidtschool). Zij begeleidt leerlingen, leerkrachten en ouders, verricht samen met hen handelingsgerichte diagnostiek (HGD) en ondersteunt als trajectbegeleider handelingsgericht arrangeren op school. Daarnaast begeleidt Noëlle scholen bij de implementatie van handelingsgericht werken (HGW) en ouderbetrokkenheid. Zij schreef boeken over HGW in het basis- en voortgezet onderwijs en over HGD in de jeugdzorg en het onderwijs. Samen met het Ouderplatform en 30 ouders schreef zij het boek Samen Sterk: Ouders & School. Ambulant begeleiders Aansluiten bij de kwaliteiten doet leerlingen (intelligentie) groeien Emiel van Doorn (wordt gegeven in het ochtendprogramma) In deze workshop wordt kennis gemaakt met het concept Mediërend Leren. Bij dit concept staat de begeleider/leerkracht tussen de leerling en de eisen die de maatschappij stelt. De leerkracht/begeleider activeert de eigen oplossingsstrategieën van de leerling. Op die manier wil de begeleider/leerkracht de leerling actief maken in zijn eigen leer- en ontwikkelproces. Juist door de leerling actief te maken worden veel problemen rondom gedrag en motivatie voorkomen. Centraal in het concept staat de paradigmashift Van medisch labelen naar omgaan met verschillen.

2 Emiel van Doorn is de drijvende kracht achter (de totstandkoming van) Mediërend Leren. Hij heeft een onvoorwaardelijk geloof in de krachten, kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden van elk mens. Eén van zijn favoriete uitspraken is: Als je niet voor de kwaliteiten van iemand gaat, dan moet je van zijn beperkingen afblijven! Naast werkzaam te zijn als leerkracht is hij ook auteur van vier boeken: Ontwikkelingsgericht begeleiden in alledaagse situaties (2004), Groeien doe je samen (2012), Praktische gids over coachingsvaardigheden vanuit een Individuele Vraaggerichte Benadering (2013) en Basisboek Mediërend Leren. Van medisch labelen naar omgaan met verschillen (2013). Gedragsspecialisten Ouderbetrokkenheid 3.0 Peter de Vries (wordt gegeven in het ochtendprogramma) Goed samenwerken met ouders is een must om leerlingen zo ver mogelijk te brengen in hun ontwikkeling. Bovendien hebben leerlingen recht op een goede samenwerking tussen school en ouders. Ouderbetrokkenheid 3.0 is een concept dat school en ouders helpt deze samenwerking zo vorm te geven dat de samenwerking is gebaseerd op drie belangrijke kernwaarden: 1. gezamenlijke verantwoordelijkheid 2. gelijkwaardigheid 3. verantwoordelijkheid voor elkaar. Het betekent dat school en ouders niet alleen maar informatie naar elkaar zenden, maar goed samenwerken. De lezing gaat in op welke factoren ertoe doen om deze samenwerking effectief tot stand te brengen. In deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: 1. Effecten van ouderbetrokkenheid. 2. Vormen van ouderbetrokkenheid wel en niet werken. 3. Wat Ouderbetrokkenheid 3.0 inhoudt als model om ouderbetrokkenheid vorm te geven en te analyseren. Uitgangspunt is bij alle drie de onderbouwing door onderzoek. Peter de Vries (1965) was bijna tien jaar leerkracht in het basis- en speciaal basisonderwijs. Daarna werkte hij als locatiemanager op een orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en een lichamelijke beperking. Tegelijkertijd had hij zijn eigen praktijk als bemiddelaar tussen ouders en scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Sinds 2003 werkt De Vries als principal-adviseur en trainer bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Hij komt daarnaast zelf als ouder ook op school. Vanuit deze ervaringen schreef De Vries onder andere Handboek ouders in de school en Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken en het Handboek School in de samenleving. Samen met Peter de Vries van de Hogeschool Utrecht schreef hij onlangs Instrumenten voor begeleiden in passend onderwijs.

3 Beeldbegeleiders Intervisie met beeld Marjo van Hulten en Gabby ter Beek (wordt gegeven in het ochtendprogramma) Beelden zijn helpend voor een lerende groep! Tijdens de lezing zal het onderwerp supervisie met beelden centraal staan. Het beeld als uitgangspunt om in dialoog van en met elkaar te leren op meerdere niveaus. Het begrippenkader van beeldbegeleiding is de onderlegger voor de manier waarop we met elkaar dit leerproces aangaan. Een beeldbegeleider kan op verschillende manieren groepen coachen. Aan de orde komt het effect en het belang van leren met en van elkaar waarbij de beelden een helpende rol kunnen spelen. Marjo van Hulten MA is docent bij Fontys Hogescholen Opleidingen Speciale Onderwijszorg (OSO) bij de Master EN en coördinator van de Practitioner Beeldbegeleiding. Gabby ter Beek is bovenschools Beeldbegeleider en synchroon coach in dienst van Optimus Primair Onderwijs. Jonge kindspecialisten Breinontwikkeling en verschil jongens/meisje (wordt gegeven in het ochtendprogramma) Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk Intern begeleiders KiVa samen maken wij er een fijne school van! Yolande Potjer (wordt gegeven in het middagprogramma) In deze beroepsgroep specifieke lezing maakt de deelnemer kennis met KiVa in een breder theoretisch kader van pesten en de aanpak daarvan. KiVa is een schoolbreed programma, gericht op positieve groepsvorming en het versterken van de sociale veiligheid op basisscholen. KiVa stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarmee wordt de sociale veiligheid op school versterkt en worden groepsproblemen zoals pesten effectief tegengegaan. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel en dus niet op specifieke individuen. Ons motto luidt dan ook: samen maken wij er een fijne school van! Er wordt ingegaan op actueel onderzoek en er worden verschillende oefeningen gedaan. Ook ouderbetrokkenheid en de ervaringen van scholen komen in deze beroepsgroep specifieke lezing aan bod. drs Yolande Potjer heeft zich in haar werk als docent en trainer gespecialiseerd op groepsvorming en de preventie van pesten. Zij werkte als trainer bij APS en begeleidde daar scholen bij moeilijke klassensituaties. Vanaf de start van KiVa is zij gecertificeerd KiVa-trainer. Daarnaast werkt zij als lerarenopleider bij Iselinge Hogeschool.

4 Ambulant begeleiders De AB er als spil! Van Thuiszitten naar een vliegwiel van experimenten Bart van Kessel (wordt gegeven in het middagprogramma) Uitgangspunt voor deze interactieve-lezing-workshop is de Ambulant Begeleider als spil in het Expertisevliegwiel dat de verbinding maakt tussen het regulier en speciaal onderwijs, de Jeugdhulp en daar waar gewenst Arbeid en Participatie. Een begeleider van alle markten thuis, die in staat is om arrangementen op maat te maken voor een leerling of een groep van leerlingen. Arrangementen voor alle leerlingen. Dus ook voor de leerlingen die dreigen uit te vallen, dan wel al thuiszitten. Welke rollen heb je dan als AB er, wat mag dan van jou worden verwacht en hoe krijg je iedereen aan boord om ook te blijven gaan voor die ene leerling? Kort programma: Aan de slag met jouw casuïstiek met als kader de formule van Gedragswerk. PO k = gkob x (( g(s Prof + M Prof + K Prof ) x gi IE ) x ga IE ) En met drie regels als basis! - Leve de ander het vertrekpunt - Mee-op-lopen het succes - Experileren de enige route Bart van Kessel zal deze presentatie-workshop verzorgen. Vanuit zijn ervaringen als leerkracht en directeur in het speciaal onderwijs, als REC-coördinator, als projectleider van Sparring en Gedragswerk en als verteller van verhalen op het raakvlak van onderwijs en zorg deelt hij zijn visie op de rol van de ambulant begeleider. Gedragsspecialisten Gedrag is een vak! Esther van Efferen-Wiersma (wordt gegeven in het middagprogramma) Om tot leren te kunnen komen is het van belang dat leerlingen op school gewenst gedrag laten zien: schoolgedrag. Maar: met schoolgedrag word je niet geboren. Je leert dit op school. Tijdens deze interactieve lezing maakt u kennis met een kader voor het aanleren van schoolgedrag: Opbrengstgericht werken aan Gedrag. Met het 4D model bekijken we de leerlijnen Leren leren en Sociaal gedrag. Hoe kunt u hiermee als begeleider praktisch binnen de school aan de slag? En wat als het aanleren van schoolgedrag niet zo vanzelfsprekend gaat? We staan stil bij mogelijke aanpakken voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, zoals angstige leerlingen of leerlingen met een autismespectrumstoornis. U gaat gericht aan de slag met gedrag. Gedrag is een vak! Kort programma: Welke theorieën er ten grondslag liggen aan de concretisering van gewenst schoolgedrag; Een kader voor Opbrengstgericht werken aan gedrag: het 4D model (Data, Duiden, Doelen, Doen); De achtergrond van leerlijnen en de opbouw van de leerlijnen Leren leren en Sociaal gedrag; De laatste ontwikkelingen op het gebied van angst bij leerlingen en leerlingen met een autismespectrumstoornis.

5 Esther van Efferen-Wiersma is Orthopedagoog-Generalist en inmiddels 12 jaar werkzaam bij de CED- Groep te Rotterdam. Op dit moment werkt zij voornamelijk als senior ontwikkelaar en onderzoeker binnen diverse projecten die voornamelijk gericht zijn op leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Beeldbegeleiders Partnerschap met Beeld Inger Steinmetz en Marianne Bookelmann (wordt gegeven in het middagprogramma) Deze verdiepende lezing is voor beeldbegeleiders in het onderwijs. Het geeft een andere kijk op het werken met beeld, als de vraag zich richt op thuis en op school. Met ondersteunend beeldmateriaal krijg je inzicht in een voorbeeld van good practice als thuis en school kunnen samenwerken. Daarnaast verkennen we samen met de deelnemers waar kansen en mogelijkheden liggen. Ook zullen er ethische vragen gesteld worden. Zowel Inger Steinmetz als Marianne Bookelmann delen een zeer ruime ervaring in onderwijs en jeugdzorg. Beide zijn docent Beeldbegeleiding voor de Practitioner Beeldbegeleiding van de HU. Inger en Marianne werken ook op verschillende scholen als onder meer beeldbegeleider. Van onderwijs aan jonge kinderen tot beroepsonderwijs is er ervaring opgedaan in het werken met beeld, voorheen SVIB en nu beter bekend als Beeldbegeleiding. Jonge kindspecialisten Passend onderwijs op de speelplaats Marja van Delden (wordt gegeven in het middagprogramma) Mag en kan elk kind meedoen op het plein? Kunnen ze kiezen uit een rijk gevarieerd aanbod, dus voor elk wat wils? Welke voorwaarden heeft Bram met autisme nodig en welke activiteiten bied je kinderen die motorisch minder vaardig zijn? Kortom: is buitenspelen een tijd van welbevinden en ontwikkelen voor iedere kleuter? Op deze vragen gaan we in tijdens de lezing. In het tweede deel lopen we samen een interventie door met als start: IJsjes te koop! Door beeld en woord, gecombineerd met opmerkingen van de deelnemers, zullen we samen komen tot een opbrengstgericht leermoment. Het stellen van de juiste vragen en het toevoegen van (ongebruikelijke) buitenmaterialen verhogen de spelkwaliteit. Hierdoor staan er minder kinderen buiten spel. We sluiten af met leuke buitenspel-ideeën, zodat er optimale variatie wordt geboden en verveling geen kans krijgt! Marja van Delden heeft 28 jaar in het basisonderwijs gewerkt als leerkracht, beleidsmedewerker en mentor/coach voor startende leerkrachten. Haar hart ligt bij het jonge kind en bij kinderen die speciale aandacht nodig hebben van de leerkracht. Sinds 2010 werkt ze vanuit Kommee en geeft ze lezingen en trainingen over Rijk buitenspelen.

Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma.

Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma. De verdiepende lezingen Tijdens het bezoeken van onze conferentie, kun je een lezing kiezen uit het ochtendprogramma en een lezing uit het middagprogramma. Intern Begeleiders Handelingsgericht werken (HGW):

Nadere informatie

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn Arrangementen en maatwerktrajecten Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams de dolfijn Op De Dolfijn leren kinderen met hun hoofd, hun hart en hun handen. Wij werken oplossingsgericht,

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 OBS Annie M.G. Schmidtschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool OBS Annie M.G. Schmidt. Iedere school stelt een

Nadere informatie

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs.

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Workshop studiedag 11-04-2018 De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Engelien Houben-Feddema e.houben@lbbo.nl Wat komt aan de orde? Als ib er inzicht krijgen op: veranderde

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind. SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014)

Passend Onderwijs voor uw kind. SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014) Passend Onderwijs voor uw kind SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014) Wat is passend onderwijs? Voor de meeste leerlingen is het regulier onderwijs prima, Voor sommige leerlingen is extra ondersteuning

Nadere informatie

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Simeacongres 12 december Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Programma Welkom en toelichting: interactie!!!! Inventarisatie

Nadere informatie

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING Versie 4.0 (07-11-2017) DOELSTELLINGEN De startersblokken van Xpect Primair zijn speciaal ontwikkeld voor jou als leerkracht

Nadere informatie

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school ZIEN! en de fasen van het schoolontwikkelingsmodel ZIEN! werkt systematisch en transparant, wanneer alle fasen van handelingsgericht

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

Tekst: Anita Michgelsen, Magda van der Wulp & Alyce Zandbergen

Tekst: Anita Michgelsen, Magda van der Wulp & Alyce Zandbergen De intern begeleider is een belangrijke professional als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Je bent de spil in de ondersteuning van leraren bij de begeleiding van hun leerlingen en hebt, afhankelijk

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Leerlingenzorg en zorgleerlingen

Leerlingenzorg en zorgleerlingen Leerlingenzorg en zorgleerlingen Graduate School of Teaching 30 mei 2016 dr. Hanneke Visser van Balen Wat is een zorgleerling? Wat is leerlingenzorg? Opzet van dit college - Wat is een zorgleerling en

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Groepsplannen en spel.

Groepsplannen en spel. Groepsplannen en spel. Workshop LBJK 22 maart 2017 In deze interactieve lezing/workshop zal Emilie Groot met de aanwezige jonge kind specialisten in gesprek gaan over de mogelijkheden om (meer) ruimte

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar 2017-2018 We leven in een wereld vol uitdagingen, iedereen is ondertussen op de hoogte van de noodzaak aan een duurzame ontwikkeling van onze planeet. Maar hoe zorg

Nadere informatie

Na de transformatie: perspectief van het onderwijs

Na de transformatie: perspectief van het onderwijs Na de transformatie: perspectief van het onderwijs Onderwijs en Jeugdzorg: Samen Sterk 8/10/2015, De Reehorst te Ede Drs. Noëlle Pameijer, GZ/school/kinderpsycholoog SWV Unita en SBO Annie M.G. Schmidtschool

Nadere informatie

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE GEDRAG IN DE KLAS Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd

Nadere informatie

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN BASIS

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN BASIS STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN BASIS Versie 4.0 (07-11-2017) DOELSTELLINGEN De startersblokken van Xpect Primair zijn speciaal ontwikkeld voor jou als starter

Nadere informatie

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken Handelingsgericht werken Dat doen we toch allang! Studiedag SPPOH 9 november 2016-11.15 12.30 uur - 13.30 14.45 uur Noëlle Pameijer, school-, kinder- en GZ-psycholoog, SWV Unita en Annie M.G. Schmidt school

Nadere informatie

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn:

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn: Basis Omschrijving De basiscursus biedt in korte tijd gedegen achtergrondkennis over de uitgangspunten van SWPBS en informatie over wat de implementatie van SWPBS voor de praktijk kan betekenen. De cursus

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken ALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken Handelingsgericht werken HGW en Passend Onderwijs: kansen en belemmeringen? De week van de IB-er 5 november 2012, Zwolle Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt 1 Doelen bijdrage

Nadere informatie

leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal.

leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal. Aanbod Kortdurende Arrangementen Algemene informatie De AB Dienst van de Koetsveldschool biedt o.a. diverse korte trajecten aan om Zeer Moeilijk Lerende Leerlingen en hun begeleiders te ondersteunen. Alle

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: Peter de Vries Ouderbetrokkenheid Noëlle Pameijer Ouderbetrokkenheid en -participatie Relatie tussen beiden Ouderparticipatie

Ouderbetrokkenheid: Peter de Vries Ouderbetrokkenheid Noëlle Pameijer Ouderbetrokkenheid en -participatie Relatie tussen beiden Ouderparticipatie Special Effectieve samenwerking school en ouders Ouderbetrokkenheid: een hype? Er is momenteel veel aandacht voor ouderbetrokkenheid. Wat is ouderbetrokkenheid precies en hoe maak je de samenwerking tussen

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) Ouderbetrokkenheid en participatie Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken Ouderbetrokkenheid en participatie

Nadere informatie

Leergang trajectbegeleiders

Leergang trajectbegeleiders Leergang trajectbegeleiders 2019-2020 Trajectbegeleiders; u vervult een belangrijke taak binnen de school. U bent degene die extra ondersteuning biedt aan de jongeren die meer nodig hebben dan in de basis

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

Psychologen en (ortho)pedagogen in het onderwijs

Psychologen en (ortho)pedagogen in het onderwijs Psychologen en (ortho)pedagogen in het onderwijs Psychologen en (ortho)pedagogen in het onderwijs 1 Zou u graag willen weten hoe u met verschillen tussen leerlingen in de klas of groep kunt omgaan? Wilt

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE Educonnect informatiebrochure Pagina 1 Inhoudsopgave algemene informatiebrochure Educonnect Educonnect - pagina 3. De SCSOG Het aanbod van Educonnect De kern van Educonnect

Nadere informatie

Coördinator Wetenschap en Techniek

Coördinator Wetenschap en Techniek Coördinator Wetenschap en Techniek De post-hbo opleiding Coördinator Wetenschap en Techniek heeft tot doel leraren en middenkaderfunctionarissen toe te rusten met inzichten en vaardigheden op het gebied

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014 PASSEND ONDERWIJS Auticafe Castricum 24 september 2014 PROGRAMMA VAN VANAVOND 20.05 presentatie Susan Walstra Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond (SWV PO) 20.30 presentatie Marjolijn Loos samenwerkingsverband

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Regio West Vanaf het schooljaar 2012-2013 ontvangen alle basisscholen, via het schoolbestuur, extra financiële middelen bovenop

Nadere informatie

Ben jij een cluster intern begeleider die verbindt?

Ben jij een cluster intern begeleider die verbindt? Ben jij een cluster intern begeleider die verbindt? Misschien herken je het wel: je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs. Dan ben je bij WereldKidz aan het goede adres. Voor onze scholen

Nadere informatie

Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden

Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden We gebruiken de termen leerling en docent maar we verwijzen hiermee naar leerlingen/studenten en leerkrachten/docenten van PO/VO/MBO/speciaal onderwijs

Nadere informatie

Communiceren en samenwerken

Communiceren en samenwerken Special Samen sterker dan alleen Communiceren en samenwerken Een constructieve samenwerking tussen leerkrachten en ouders is cruciaal bij het bevorderen van schoolsucces. Hoe geef je het communiceren en

Nadere informatie

Specialisatie jonge kinderen

Specialisatie jonge kinderen Als leraar staat u voor de taak om passend onderwijs te bieden aan alle leerlingen. Ook aan de jonge kinderen, zij gedragen zich anders en leren op een andere manier dan oudere kinderen. Dit vraagt van

Nadere informatie

Beroepsvereniging: Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO)

Beroepsvereniging: Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Beroepsvereniging: Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) Oktober 2017 Registratie en herregistratie kwaliteitsregister:

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld.

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. Leren en laten leren Vermunt J. (2006); Het leerproces en leren is ontwikkelen Voorwoord Hoe willen wij dat leerlingen leren? We willen dat ze dingen leren waar

Nadere informatie

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS Domein Passend onderwijs Onderwijs Opbrengst gericht passend onderwijs Achtergrond De inzichten die wij hebben op leren en van waaruit wij handelen zijn wetenschappelijk

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk MEE Utrecht, Gooi & Vecht meedoen mogelijk maken Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk Schakel tussen onderwijs en zorg SMW 2 SMW Introductie De Strippenkaart: flexibiliteit en maatwerk Met de komst

Nadere informatie

Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid

Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid Programma Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid Op de lijn HGW in vogelvlucht Onderwijsbehoeften Signaleren adhv casus Samenwerken met ouders Wat werkt? Tirza Bosma Onderwijscentrum

Nadere informatie

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het?

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het zorgteam? Het zorgteam met zorgcoaches en arrangementondersteuners speelt een belangrijke rol bij het bieden van passend onderwijs

Nadere informatie

DE GRENZEN VAN VERANDERING.

DE GRENZEN VAN VERANDERING. DE GRENZEN VAN VERANDERING. Een Masterclass over identiteit en verandering in gemeenten en de rol van de gemeentesecretaris. Veranderingsprocessen in gemeenten gaan moeizaam en slagen vaak maar ten dele.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Opbrengst-en handelingsgericht werken Ad Kappen, Gerdie Deterd Oude Weme Programma 16.00 16.15 17.30 17.45 18.30 20.30 opening Marielle lezing ogw

Nadere informatie

lezen als de basis van leren

lezen als de basis van leren lezen als de basis van leren Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden die we in ons leven leren. Door te lezen doen we nieuwe kennis op, kunnen we ons ontspannen en de wereld om ons heen beter begrijpen.

Nadere informatie

Voorwoord. Wat betekent handelingsgericht werken voor een schoolteam?

Voorwoord. Wat betekent handelingsgericht werken voor een schoolteam? Voorwoord Wat betekent handelingsgericht werken voor een schoolteam? De laatste jaren is er in het onderwijs veel belangstelling voor Handelingsgericht werken (HGW). HGW beoogt de kwaliteit van het onderwijs

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

Trainingen en leergangen voorjaar 2019

Trainingen en leergangen voorjaar 2019 Trainingen en leergangen voorjaar 019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Instroombeleid banaba s lerarenopleiding BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Projectgroep Aanleiding Voortgezette opleiding banaba Toelatingsvoorwaarden zijn veranderd: Instroom

Nadere informatie

It s easy to miss something you re not looking for. OPP Gedrag Doelen bijeenkomst. De regels. OPP gedrag. 3 niveau s

It s easy to miss something you re not looking for. OPP Gedrag Doelen bijeenkomst. De regels. OPP gedrag. 3 niveau s Doelen bijeenkomst OPP Gedrag 8 december 2015 Janneke van Loon Nadine Machielsen De IB er heeft de stappen helder om tot een OPP gedrag te komen. De IB er kent het belang van waarnemen en kan de leerkracht

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Trainingen en leergangen 2018

Trainingen en leergangen 2018 Trainingen en leergangen 08 Basisonderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben gegeven in

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken in de praktijk. De leerkracht aan het woord

Opbrengstgericht Werken in de praktijk. De leerkracht aan het woord Opbrengstgericht Werken in de praktijk. De leerkracht aan het woord Schoolpsychologencongres, Amsterdam 15 maart 2013 Drs. Klaartje Kuitenbrouwer kkuitenbrouwer@hetabc.nl Opbrengstgericht Werken (OGW)

Nadere informatie

E-learning Webinars Essentials

E-learning Webinars Essentials E-learning is tijdsonafhankelijk: u bepaalt zelf wanneer u leert en hoelang u leert is plaatsonafhankelijk: u bepaalt zelf de locatie waar u leert maakt het mogelijk om individueel en online leermateriaal

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Babylon Taalschool (08GN00) Babylon Taalschool 08GN00 Directeur Mieke der Kinderen Adres Van Speykstraat 109 3014

Nadere informatie

Handelingsgericht werken / 1-Zorgroute Aanbod Transfer Educatie

Handelingsgericht werken / 1-Zorgroute Aanbod Transfer Educatie Handelingsgericht werken / 1-Zorgroute Aanbod Transfer Educatie Inleiding op implementatie HGW/1-Zorgroute De 1-zorgroute (1-ZR) is een project wat gericht is op zorg aan leerlingen in de groep, in school

Nadere informatie

Handelingsgericht arrangeren (HGA)

Handelingsgericht arrangeren (HGA) Handelingsgericht arrangeren (HGA) Toewijzing van onderwijs en jeugdhulparrangementen, op basis van de behoeften van kind en opvoeders. Dit voorbeeld van een scenario voor ondersteuningstoewijzing is ontleend

Nadere informatie

Conferentie: 23 mei 2012. Wat levert het op? Opbrengsten van opbrengstgericht werken voor leerlingen, de school en u. Overzicht workshops

Conferentie: 23 mei 2012. Wat levert het op? Opbrengsten van opbrengstgericht werken voor leerlingen, de school en u. Overzicht workshops Conferentie: 23 mei 2012 Wat levert het op? Opbrengsten van opbrengstgericht werken voor leerlingen, de school en u Overzicht workshops Workshops Workshopleider Organisatie Titel workshop 1. Dr. Margot

Nadere informatie

Ontmoetingsdag Handelingsgericht Samenwerken

Ontmoetingsdag Handelingsgericht Samenwerken D e V l a a m s e N e t o v e r s t i j g e n d e S t u u r g r o e p H G W / H G D i. s. m. d e U n i v e r s i t e i t A n t w e r p e n n o d i g t u u i t v o o r d e Ontmoetingsdag Handelingsgericht

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er SWV Zaanstreek PO Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside Verbindend Leiderschap Info driedaagse training inside AAN HET WERKBOEK! Sommige situaties doen je wankelen. Je schrikt van de reactie van jezelf of de ander. Soms op je werk, soms privé. Hoe kan dat?

Nadere informatie

Handelingsgericht werken & Empowerment. Vlaamse Netoverstijgende Stuurgroep HGW/HGD. Reflectie op bijdragen Petri Partanen en Els Dammekens

Handelingsgericht werken & Empowerment. Vlaamse Netoverstijgende Stuurgroep HGW/HGD. Reflectie op bijdragen Petri Partanen en Els Dammekens Handelingsgericht werken & Empowerment Ontmoetingsdag 2013, Antwerpen Handelingsgericht Samenwerken: Ieder in zijn Kracht! Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt (NL) 1 Vlaamse

Nadere informatie

PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat

PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat Opleidingen PBS PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat Probleemgedrag in het onderwijs, het komt bijna overal voor. Veel personeelsleden op scholen voelen zich hierdoor machteloos. Ook kan

Nadere informatie

Bevorderende factoren voor samenwerking door onderwijsprofessionals

Bevorderende factoren voor samenwerking door onderwijsprofessionals Bevorderende factoren voor samenwerking door onderwijsprofessionals Citeren als: Bergh, Linda van den; Diemel, Karin & Zon, Anja van ). Bevorderende factoren voor samenwerking door onderwijsprofessionals.

Nadere informatie

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015 Diagnostiek de Ambelt 2014-2015 Ons aanbod Resultaat boeken. de Ambelt Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij?... 3 2. Aanbod Diagnostiek... 5 Consult gedragswetenschapper... 5 Traject Handelingsgerichte Diagnostiek...

Nadere informatie

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN Educatief partnerschap op de basisschool Ibn-i-Sina Een onderzoek naar de ouderbetrokkenheid van islamitische ouders bij VVE Onderzoeksstage Onderwijspedagogiek Studiejaar 2016-2017 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw inspireren motiveren realiseren Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw primair onderwijs Klassewijzer BV Lageweg 14c 9698 BN Wedde T 0597-464483 www.klassewijzer.nl info@klassewijzer.nl

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Perspectief op de ontwikkeling van kinderen.. als kijken in een glazen bol? Wat is het ontwikkelingsperspectief?

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015

Passend Onderwijs. Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015 Passend Onderwijs Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015 Noëlle Pameijer, school-, kinder- en GZ-psycholoog, SWV Unita en Annie M.G. Schmidt school 1 HGW: recente ontwikkelingen?

Nadere informatie

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag AMS: de basis voor succes! informatie dagen: HAVO HAVOplus VMBO. Theoretische leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Basisberoepsgerichte leerweg 23 maandag jan. 24 dinsdag jan. Let op! Start: 19.30 uur

Nadere informatie

Impressieverslag thema-avond Betrokken Ouders, d.d. 20 oktober 2010

Impressieverslag thema-avond Betrokken Ouders, d.d. 20 oktober 2010 Impressieverslag thema-avond Betrokken Ouders, d.d. 20 oktober 2010 Welkom Otger Meuwissen, lid van het dagelijks bestuur van ouderplatform Gooi & Omstreken, heet de aanwezigen welkom bij deze 11 e themabijeenkomst.

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel

School Ondersteuningsprofiel Schoolgegevens Adres: Eerschotsestraat 97-99 Postcode: 5491AB Telefoon: (0413) 490546 E-mail: info@bseerschot.nl Website: Onderwijsconcept: is een school die een sfeer uitstraalt van openheid en gastvrijheid

Nadere informatie

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer SWPBS HGW UTRECHT, 13/11/2015 Monique Baard Noëlle Pameijer Overeenkomsten SWPBS & HGW Startopdracht: Waar zien jullie overeenkomsten? Hoe kunnen zij elkaar versterken? Het SWPBS kader: vijf pijlers 1.

Nadere informatie

Geef zeer beknopt aan wat goed

Geef zeer beknopt aan wat goed PASSEND ONDERWIJS Iedere leerling écht zien Voor elk kind een handreiking Elke leerling heeft het recht om gezien en gehoord te worden. Een mooie uitspraak uit handelingsgericht werken, maar hoe doe je

Nadere informatie