Een spiegel voor onze school; ouders spreken over kwaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een spiegel voor onze school; ouders spreken over kwaliteit"

Transcriptie

1 Cassette Ouderparticipatie, deel 13 Bestelcode: 813 U kunt deze uitgave bestellen door 1,75 over te maken op Giro , ten name van VOO te Almere onder vermelding van bestelcode 813, verzendadres en uw lidmaatschapsnummer. Als u minder dan drie exemplaren (willekeurige titels) uit de Cassette Ouderparticipatie bestelt, dient u 1,50 extra over te maken voor administratiekosten. Bij drie of meer exemplaren vervallen de administratiekosten. Een spiegel voor onze school; ouders spreken over kwaliteit Het team van uw school werkt er hard aan zo goed mogelijk onderwijs te geven. Met andere woorden: leerkrachten en schoolleiding doen hun best om de kwaliteit van de school zo hoog mogelijk te maken. Soms is dat voor de ouders heel zichtbaar. Bijvoorbeeld als uw kind thuis komt en vertelt over de fijne dag op school en dat de juf haar heeft geholpen bij die moeilijke sommen die ze nu wél begrijpt. Of als uw zoon vertelt dat de meester met ze gepraat heeft over pesten en dat ze samen bedacht hebben wat ze ertegen gaan doen in hun klas. Dan weet u als ouder dat er persoonlijke aandacht is voor het leren van de kinderen en voor de wijze waarop leerlingen met elkaar omgaan. Maar soms is het voor de ouders minder zichtbaar of niet helemaal duidelijk. Ouders hebben ideeën over en beelden van de kwaliteit van de school van hun kind of kinderen. Een deel van die beelden baseren ze op hun concrete ervaringen met de school. Dat zijn positieve ervaringen, maar soms ook negatieve. Waar zichtbaar is hoe en waarom het schoolteam werkt aan de kwaliteit van de school, zullen er veelal positieve beelden zijn. Als dat werken aan de kwaliteit minder zichtbaar of niet helemaal duidelijk is, kunnen er allerlei beelden ontstaan, waarvan de school geen weet heeft. Een ander deel van de beelden baseren ouders op wat ze van anderen horen over de school. Van horen zeggen dus. Bij het schoolhek, tijdens bezoeken aan elkaar, via een buurman of vrouw, of zomaar als ze elkaar ontmoeten. Vaak heeft de school ook van die beelden geen weet. Ouders vinden iets van de school. Naast allerlei beelden over de school, hebben ouders éigen opvattingen over goed onderwijs voor hun kind of kinderen. Veel van die opvattingen vinden hun wortels in wat ouders vroeger zelf in school hebben meegemaakt. Bovendien zijn ouders kwaliteitsbewuster geworden. Ouders koppelen hun opvattingen over goed onderwijs aan wat ze ervaren aan de school, aan wat ze erover horen zeggen en aan wat zij zelf vroeger hebben meegemaakt. Voor het schoolteam is het belangrijk te weten wat er onder de ouders leeft, welke opvattingen de ouders hebben over goed onderwijs en welke beelden er bij de ouders leven over de kwaliteit van de school. Daarmee kan het team aan het werk. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat de school wil bereiken en de wijze waarop de school werkt aan de kwaliteit van het onderwijs. Door te vertellen wat ze aan hun minder sterke punten doen.

2 Andersom is het voor ouders belangrijk te weten wat het team doet aan de ontwikkeling van hun school en waarom ze dat doen. Dan kunnen ze een gefundeerd oordeel vormen over de kwaliteit van hun school. Daartoe is een dialoog tussen ouders en school nodig. School en ouders moeten met elkaar praten. Een goede stap daarbij is het met elkaar achterhalen van de opvattingen van ouders over goed onderwijs en van hun beelden over de school. Voor de ouders is dat een goede stap omdat ze hun stem kunnen laten horen over wat zij goed onderwijs vinden en over hoe zij tegen de school aankijken. Voor de school is dat een goede stap omdat team en schoolleiding de kans krijgen in de spiegel te kijken. De werkbijeenkomst Een spiegel voor onze school is een concrete aanpak voor een intensief gesprek tussen ouders, schoolleiding en leden van het schoolteam over opvattingen over en beelden van de school die bij ouders leven. Het doel Tijdens de werkbijeenkomst Een spiegel voor onze school analyseren ouders, samen met leden van het team en de schoolleider, de kwaliteiten die zij belangrijk vinden voor hun school en dan vooral wat betreft het pedagogisch-didactisch handelen van de leerkrachten in de klas. De werkwijze leidt tot een inventarisatie van kwaliteiten die ouders belangrijk vinden voor goed onderwijs; geeft zicht op wat ouders goed vinden aan hun school; geeft zicht op waaraan de school, volgens de ouders, moet gaan werken en geeft inzicht in wat schoolleider en schoolteam zouden kunnen gaan doen. De werkbijeenkomst kan gehouden worden met de ouders van een specifieke groep als er een aanleiding voor is; groepen ouders op uitnodiging, bijvoorbeeld met de contactouders of met leden van de ouderraad. Het initiatief voor de bijeenkomst kan zowel van de schoolleiding als van de ouders uitgaan. De bijeenkomst kan bijdragen aan het creëren van een veilige sfeer waarin een oprechte discussie tussen ouders, schoolleiding en team mogelijk is, zonder verwijten of zwarte pieten. Het materiaal Voor de bijeenkomst Een spiegel voor de school is het volgende materiaal nodig. Voor de gespreksleider: dit draaiboek; een tiental stroken wat dikker wit papier (a4 in de lengte doorgesneden); een dikke blauwe viltstift; een schoolbord of flip-over met schrijfmateriaal. voor de gespreksleider Het draaiboek doet suggesties voor de wijze waarop de gesprekleider opdrachten kan geven. Eigen woorden gebruiken voor de opdrachten is altijd beter. Per 2 deelnemers: twee logboekjes voor de bijeenkomst Een spiegel voor de school (te bestellen bij VOO, Blekerstraat 20, 1315 Almere); per twee deelnemers 3 stroken wat dikker wit papier (A4 in de lengte doorgesneden); een zwarte dikke viltstift; post-it velletjes (7,5 x 7,5 cm), ongeveer 20 per deelnemer of kleine velletjes papier (a4 in achten gesneden);

3 schrijfmateriaal. De gespreksleider kan zelf besluiten of hij de logboekjes van VOO wil gebruiken of niet. Vaak vinden deelnemers het wel prettig nog even te kunnen nalezen wat van hen verwacht wordt en willen ze aantekeningen maken van wat ze belangrijk vinden en niet willen vergeten. De voorbereiding De benodigde tijd voor de bijeenkomst De bijeenkomst vraagt ongeveer 2½ uur. Aantal deelnemers Aan te raden is het aantal deelnemers (ouders, schoolleiding en leerkrachten) niet al te groot te maken. Twintig deelnemers is al een behoorlijk aantal. De schoolleider en aanwezige teamleden doen gewoon mee in de groepjes, maar nooit meer dan 1 per groep. In groepsbijeenkomsten gaan storingen voor. Het kan zijn dat bij sommige ouders emoties boven komen. Het is zaak daaraan aandacht te besteden. Overleg tevoren met de schoolleider over hoe u storingen samen op zult pakken. De gespreksleider De leiding van de bijeenkomst is in handen van een gespreksleider. De kwaliteiten die de gespreksleider nodig heeft, zijn: goed kunnen communiceren; mensen op elkaar kunnen betrekken; conflicten kunnen voorkomen; een veilige werksfeer kunnen creëren; gezag hebben binnen de groep ouders en bij het schoolteam. De gespreksleider bereidt de bijeenkomst met de schoolleider voor. Omdat de bijeenkomst sterk interactief is, er over opvattingen van de deelnemers gepraat wordt en zowel lof voor de school als kritiek op de school aan de orde komt, is een goede gespreksleider nodig. Het heeft de voorkeur een bekend iemand te vragen die betrokken is bij de school en voor wie veel waardering bestaat. Soms kan het goed zijn iemand van buiten de school te vragen als gespreksleider, bijvoorbeeld een medewerker van het APS*.

4 Voor te bereiden Ruimte In de werkruimte staan voldoende tafels en stoelen om in tweetallen te werken. Er is een schoolbord of een flip-over aanwezig. Deelnemers Op de tafels liggen voor ieder tweetal: logboekjes voor de bijeenkomst Een spiegel voor de school ; een dikke zwarte viltstift; voldoende post-it (of andere) velletjes; 3 stroken wat dikker wit papier; schrijfmateriaal. In de ruimte moet een ruime wand beschikbaar zijn waarop de stroken papier geplakt kunnen worden. en er is een schoolbord of een flip-over. Gespreksleider Op de tafel van de gespreksleider liggen klaar: een rol tesa-crêpe; een dikke blauwe viltstift. Meer informatie bij: Arno Maarschalkerweerd, APS, telefoon: (030) of a.maarschalkerweerd@aps.nl De werkwijze De gespreksleider heet de deelnemers welkom en houdt een korte inleiding over de bedoeling van de bijeenkomst (zie hiervoor de paragrafen inleiding en doel in deze handleiding). Ook legt hij uit waarom juist deze groep ouders en leerkrachten uitgenodigd zijn en wat de aanleiding voor de bijeenkomst is. Geef tijdens de werkbijeenkomst zo min mogelijk eigen meningen. Wees erop gericht meningen van anderen boven tafel te krijgen. Nodig deelnemers uit argumenten te geven, voorbeelden te vertellen en ervaringen te verwoorden. De gespreksleider laat de deelnemers tweetallen vormen en geeft, rustig en duidelijk sprekend, de ongeveer volgende opdracht en zegt erbij dat de opdracht na te lezen is in het logboekje: Ga in gedachten terug naar de tijd dat u op de basisschool zat. Denk eens terug aan de juffen en de meesters die u gehad heeft, aan de sfeer op school, aan het gebouw, aan het lokaal, aan de lessen. Denk eens terug aan uw lievelingsjuf of meester. Waarom was hij of zij uw lievelingsjuf of meester? Wat deed hij of zij dat u zich gelukkig voelde op school? Wat kon hij of zij goed? Wat deed hij of zij om een goede sfeer te creëren? Maakte hij of zij complimenten? Gaf hij of zij meer aandacht aan wat u goed deed i.p.v. wat niet goed ging?

5 Wat deed hij of zij om uw zelfvertrouwen te vergroten, om u veilig te voelen, om u het gevoel te geven dat u iets kon, dat u iemand was? Wat deed uw lievelingsjuf of meester anders of nog beter dan de andere leerkrachten? Of denk eens terug aan de gelukkige momenten op school. Wanneer en in welke situaties voelde u zich vooral gelukkig? Waarom voelde u zich toen gelukkig? Wat deden de juf of de meester dat u zich zo gelukkig en fijn voelde? Hoe gedroegen ze zich? Wat zeiden ze en hoe zeiden ze het? Hoe stimuleerden ze u? Wat deden ze als kinderen gepest werden of het leren heel moeilijk ging? Waar waren ze echt goed in? En waarom was het extra fijn bij die ene juf of meester? En als u niet zo n leuke tijd op school hebt gehad, wat hadden de juffen en meesters dan anders moeten doen, waardoor u wel zin gehad had om al heel vroeg naar school te gaan? Waardoor u leren wel leuk had gevonden? Waardoor u wel terug had kunnen kijken op een fijne schooltijd? Neemt u even de tijd om de herinneringen boven te laten komen. Doe rustig uw ogen dicht als dat u helpt. Of maak wat aantekeningen door steek- of kernwoorden op te schrijven. Als de gespreksleider ziet dan voldoende deelnemers aantekeningen gemaakt hebben en met lichaamstaal duidelijk maken dat ze klaar zijn, geeft hij de volgende opdracht: Pak uw blokje geeltjes (post-it). Vertel het verhaal over uw vroegere school aan de ander van uw tweetal. Doe dat door heel concrete situaties te beschrijven. Hoe ging het in de klas, op het schoolplein, tijdens de schoolreis, enz. en wat deed de meester of de juf dan? Iedere keer als degene die luistert een kwaliteit hoort van uw vroegere school, schrijft hij deze op een post-it velletje. Dan maakt hij het velletje los en plakt het voor zich op tafel. Steeds één kwaliteit per velletje. Al luisterend zullen er steeds meer post-it velletjes op de tafel verschijnen. Misschien worden het er wel 10 met steeds een andere kwaliteit! Bent u klaar met uw verhaal en heeft de ander zijn velletjes op tafel geplakt, dan draait u de rollen om. De ander vertelt en u luistert naar kwaliteiten, schrijft deze steeds op één velletje en plakt al die velletjes voor u op tafel. Maar laat we even oefenen. Mevrouw of meneer (de gespreksleider spreekt een van de ouders aan) vertelt u eens iets over uw lievelingsjuf of meester. Nadat de ouder een klein stukje verteld heeft, vraagt de gespreksleider aan de overige ouders: Welke kwaliteit of kwaliteiten zou u nu op een geeltje schrijven? De gespreksleider laat enkele ouders zeggen welke kwaliteiten ze hoorden. Bijvoorbeeld die meester kon fantastisch spannend vertellen. Hij tekent op het bord een paar vierkanten (alsof het post-it velletjes zijn) en schrijft in het eerste vierkant: spannend vertellen. Bij: die juf hielp altijd even apart als een kind het niet snapte, schrijft hij in een ander vierkant: aandacht voor moeilijk leren. Of bij: die meester liet heel vaak samen sommen oplossen, schrijft hij samenwerken stimuleren. Bij kwaliteiten gaat het hier altijd om het gedrag en de houding van leerkrachten. Een fijne geschiedenisles is geen kwaliteit, goed en spannend kunnen

6 De gespreksleider laat de deelnemers aan het werk gaan. vertellen wel. Een mooi taalboek is geen kwaliteit, goed kunnen uitleggen wel. Wat voorbeelden van kwaliteiten zijn: goed naar kinderen luisteren weten hoe kinderen leren moeilijke dingen helder uitleggen complimenten geven goede werksfeer creëren enthousiasme uitstralen rechtvaardig zijn enz. Als ongeveer de helft van de deelnemers laat blijken klaar te zijn, zegt de gespreksleider: U krijgt nog een minuutje om uw verhaal af te maken. Daarna krijgt u de volgende opdracht. De gespreksleider bevraagt enige deelnemers op wat ze op hun post-it velletjes hebben geschreven. Het gaat hierbij om wat voorbeelden. Hij vraagt er even op door. Bijvoorbeeld door te vragen: U vindt dit een kwaliteit, legt u eens uit? Of: Hij heeft dit uit uw verhaal gehaald, vindt u dit ook een kwaliteit? Daarna geeft hij de volgende opdracht: Bekijk en bespreek met z n tweeën de kwaliteiten op de post-it velletjes voor u. Waarom vindt u dit kwaliteiten? Ga na of er misschien nog kwaliteiten niet opgeschreven zijn die u wel genoemd hebt of waar u al pratend alsnog op gekomen bent. Haal de dubbele kwaliteiten eruit. Verdeel met z n tweeën de kwaliteiten (velletjes) in twee groepen. Aan de linkerkant plakt u de kwaliteiten die vooral toen belangrijk waren omdat ze in die tijd pasten, in de tijd van uw jeugd dus en nu niet meer. Aan de rechterkant plakt u de kwaliteiten die u voor nu en straks nog steeds van belang vindt. Vertel elkaar de argumenten voor uw keuze. Stel voornamelijk w-vragen (wie, wat, waar, waarom, waartoe, waarmee) en lokt daarmee de deelnemers uit tot vertellen. Voorbeelden van dergelijke vragen zijn: vertel daar eens wat meer over; kun je er een voorbeeld van geven; geef eens aan waarom je dat zo belangrijk vindt? Na voldoende tijd vraagt de gespreksleider: Welke kwaliteiten hebt u bij toen geplakt? Waarom heeft u die bij toen geplakt en niet bij nu en straks? De gespreksleider bevraagt enkele deelnemers en betrekt de anderen erbij door vragen te stellen als: vindt u dat ook en waarom wel of niet? Kijken we nu naar de kwaliteiten die voor nu en straks van belang zijn. Kies met z n tweeën hieruit 2 of 3 kwaliteiten, waarvan u met z n tweeën zegt: Deze vinden we het belangrijkste van alle genoemde kwaliteiten. Natuurlijk kunt u kwaliteiten samenvoegen en daarvoor nieuwe woorden bedenken.

7 Schrijf die twee of drie door u gekozen kwaliteiten met heel grote en overal goed leesbare letters op de witte stroken papier die op uw tafel liggen. Op iedere strook één kwaliteit. Houd er rekening mee dat herinneringen zich in de loop van de tijd verfraaien. Dus ook de herinneringen van ouders over hun vroegere school. Het verleden lijkt vaak mooier dan het was. Onderwijs is toekomst gericht. Huidige normen zijn basis voor de toekomst en niet de waarden van toen De gespreksleider vraagt een tweetal hun stroken met kwaliteiten met een stukje tape wijd uit elkaar aan de muur te hangen. Dan vraagt hij een tweede groep hun stroken erbij te voegen: vlakbij als de kwaliteit erbij past; los als de kwaliteit er niet bij past; niet als de kwaliteit er al hangt. Daarna hangen de overige tweetallen hun kwaliteiten er op dezelfde wijze bij. Op deze wijze ontstaan clusters (groepen van) kwaliteiten aan de muur. Op dit moment ontstaat een wat chaotische situatie. Mensen lopen door elkaar, sommigen lezen wat aan de muur hangt, anderen hebben kun kwaliteiten opgeplakt en gaan terug naar hun plaats, weer anderen staan over iets heel anders te praten. Het is aan de gespreksleider iedereen weer bij de les te krijgen. De gespreksleider nodigt de deelnemers uit langs de muur te lopen, de kwaliteiten te lezen en te bedenken bij welke ze nadere toelichting willen. Dan houdt de gespreksleider een verhelderingsrondje. Hij vraagt wie een nadere toelichting wil en laat de toelichting geven door het tweetal dat de kwaliteit koos. Ten slotte geeft de gespreksleider de opdracht: Kijk nog eens goed naar de groepen van kwaliteiten. Kunnen we voor elk daarvan een verzamelwoord bedenken? Na enige bedenktijd vraagt de gespreksleider wie een voorstel heeft voor een cluster. Hij betrekt de anderen erbij (heeft iemand een nog beter woord?) of doet zelf suggesties (volgens mij kunnen we dit erboven zetten). Steeds schrijft de gespreksleider het gekozen woord op een strook papier (andere kleur viltstift) en hangt die boven het cluster. Vindt u deze open vorm van clusteren spannend, kies er dan voor tevoren met de schoolleiding clusternamen te bedenken en de deelnemers te vragen de kwaliteiten aldus te rubriceren. Zo n indeling kan zijn: pedagogisch klimaat onderwijsinhouden wijze van lesgeven en leren omgaan met verschillen tussen kinderen klassenorganisatie of

8 omgaan met leerlingen omgaan met leerinhouden omgaan met verschillen omgaan met ouders omgaan met elkaar in het team omgaan met gebouw De gespreksleider kondigt nu een pauze aan. De gespreksleider vraagt de deelnemers groepjes van 4 personen te vormen. Hij zegt daarbij: Ik vraag u groepjes van vier te vormen. Nu eens niet van mensen die elkaar kennen. Een bijeenkomst als deze kunnen we meteen gebruiken om elkaar als ouders beter te leren kennen. Dus maak groepjes met voor u minder bekende ouders. Als de groepjes van vier gevormd zijn, gaat de gespreksleider verder: Bekijkt u de kwaliteiten nog eens goed. Kies er drie uit waarvan u zegt: daarin vinden we onze school heel goed. Dat doet u eerst voor uzelf en u bedenkt erbij waarom u dat vindt. Daarna vertelt u de anderen in uw groepje over uw keuze en over het waarom ervan. Na het gesprek in uw groep maakt u een overzicht van de kwaliteiten waarvan 3 van de 4 leden van uw groepje vinden dat de school daar heel goed in is. De gespreksleider verzamelt op het schoolbord of de flip-over eerst de kwaliteiten, waarvan de groepen vinden dat de school daar goed in is. Is een vel vol, dan hangt de gespreksleider dat voor allen zichtbaar aan de wand. Hij bevraagt de deelnemers op argumenten. De gespreksleider vraagt de groepen: Kiest u een of twee kwaliteiten waaraan u vindt dat de school moet werken. U doet dat op dezelfde wijze: eerst voor uzelf (met argumenten), daarna in de groep. Ook hier geldt dat drie van de vier leden van de groep vinden dat de school ermee bezig moet gaan. Nadat u met elkaar gekozen heeft, bedenkt u tips voor de schoolleiding en het team voor hoe ze het zouden kunnen oppakken. U bedenkt daarbij ook hoe u als ouders de school erbij kunt helpen. De gespreksleider nodigt de verschillende groepen uit verslag te doen van hun gesprek en hun tips. Hij maakt in steekwoorden aantekeningen op het bord of de flip-over. Dit is voor sommige deelnemers een spannend moment. Nog steeds zijn er schoolleiders of teamleden die zich aangevallen voelen als kritiek geuit wordt. Zij hebben de neiging zich onmiddellijk te verdedigen, zonder zich te realiseren dat kritiek veelal ongevraagd advies is. Nog steeds zijn er ouders die bang zijn dat hun kritische geluid gevolgen kan hebben voor hun kind. Zij vinden het moeilijk om in alle openheid over hun kritiek te praten en houden dan maar liever hun mond. Zorg voor een open en vertrouwelijke sfeer, waarin lof en kritiek mogelijk zijn.

9 De bijeenkomst is niet bedoeld voor individuele klachten. Als die toch ter sprake komen, moeten ze veralgemeniseerd worden. Kan dat niet dan wordt een afspraak gemaakt voor een gesprek over de klacht buiten de bijeenkomst. Verwijs eventueel naar de klachtenprocedure van de school. Tot slot nodigt de gespreksleider de schoolleider uit aan een eerste reactie te geven op de suggesties van de ouders en te vertellen op welke wijze hij of zij denkt met het team over de resultaten van deze bijeenkomst te praten. De bijeenkomst eindigt met het maken van afspraken over: de wijze waarop andere ouders geïnformeerd worden (bijvoorbeeld een goed en toekomstgericht verslag); hoe de deelnemers naderhand geïnformeerd zullen worden over wat de schoolleider en het team concreet met de resultaten van de bijeenkomst zullen gaan doen (waaraan gaan schoolleider en team werken, wat gaan ze doen, welk resultaat willen ze bereiken, hoe maken ze dat voor de ouders zichtbaar?). De gespreksleider zegt toe de voortgang te bewaken. De werkwijze in schema 1 welkom en bedoeling van de bijeenkomst 2 terug kijken naar de eigen schooltijd 3 elkaar goede en fijne ervaringen van vroeger vertellen 4 kwaliteiten benoemen 5 belangrijkste kwaliteiten kiezen 6 pauze 7 kwaliteiten waarin de school goed is, benoemen 8 kwaliteiten waaraan de school moet werken, benoemen 9 reactie schoolleider 10 afspraken over hoe nu verder Cassette Ouderparticipatie, deel 13 Bestelcode: 813 U kunt deze uitgave bestellen door 1,75 over te maken op Giro , ten name van VOO te Almere onder vermelding van bestelcode 813, verzendadres en uw lidmaatschapsnummer. Als u minder dan drie exemplaren (willekeurige titels) uit de Cassette Ouderparticipatie bestelt, dient u 1,50 extra over te maken voor administratiekosten. Bij drie of meer exemplaren vervallen de administratiekosten.

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media Sooo! Sooo! Die post Die post over onze over onze leraar gaat leraar gaat viral! viral! Dan moet Dan moet het wel het wel waar zijn, waar zijn, toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Groep 6 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 6 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 6 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen.

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Les 12 Drie petjes Doel blok 2: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Met behulp van Aap en Tijger maken

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Groep 1-2 Groep 3-4-5 Groep 6-7-8 1. Luisteren naar elkaar Elkaar aankijken tijdens het praten. Oogcontact maken. In mimiek en lichaamstaal je luisterende houding laten

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen,

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen, VSO / BLOK 1 WE HOREN BIJ ELKAAR LES 4A ^ 4a Wie doet wal? Voorbeeldles VSO/Blok 1 We horen bij elkaar Les 4 a+b: Wie doet wat? Doel blok 1: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen

Nadere informatie

TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK)

TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK) TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK) Dit document is bedoeld om u te helpen een belangrijk gesprek voor te bereiden. Er worden enkele punten besproken waar u op kunt letten voor en na het

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 Lesdoel: De kinderen vergroten hun tekstbegrip door interactie over het verhaal en hun metacognitieve vaardigheden door het oefenen en toepassen van

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Vragen stellen

Handleiding Werkvormen Vragen stellen Handleiding Werkvormen Vragen stellen Inhoud 1. Inleiding 2. Vragen stellen 3. Werkvormen 3.1. Vragenvuurtje 3.2. Geen Ja / Geen Nee 3.3. Doorzagen 3.4. De onbekende weg 1. Inleiding Voor de dialoog is

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht ROUTE ROOD 1 STAP 1 Wat zijn de energievreters en -gevers? Inventariseren wat energie geeft of vreet in het werk. voor elkaar nemen. Een groep collega s, liefst een voltallig team. Post-its, stiften. Je

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Kaart Naam Handleiding

Kaart Naam Handleiding Lesbrief Dialoog Lesoverzicht In deze les wordt de gespreksvorm Dialoog geïntroduceerd. De les is gebaseerd op een aantal kaarten uit de kinderkennisbank. In het overzicht hieronder kun je zien welke.

Nadere informatie

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen...

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen... Welbevinden Relatie met andere kinderen INHOUD Toelichting bij deze handelingssuggestie... 1 Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst... 2 Aanpak... 2 Leerdoelen... 2 Pedagogische interventies...

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt?

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Het Sectorwerkstuk Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Je krijgt een online SWS-boekje. Daarin staat: waarom je een SWS moet maken, wat de eisen zijn waaraan je moet voldoen, wat de planning is.

Nadere informatie

Leerlingen leren wat mediatie is: conflicten oplossen met de hulp van een derde, neutrale partij.

Leerlingen leren wat mediatie is: conflicten oplossen met de hulp van een derde, neutrale partij. Les 29 Helpen Doel blok 5: Leskern: Materialen: Leerlingen leren wat mediatie is: conflicten oplossen met de hulp van een derde, neutrale partij. De leerlingen leren met behulp van een parabel het verschil

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Als kleuterjuf mag ik vele stagiaires begeleiden: wat is het toch fijn om de liefde voor het kleuteronderwijs te laten zien en te delen. Toch merk ik dat

Nadere informatie

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Doelgroep groepen 5 t/m 8 Materialen handleiding Filosoferen met kinderen, informatie en tips schoolbord of flip-over schrijf- of tekenpapier pennen, potloden

Nadere informatie

Les 13a Zoek de verschillen

Les 13a Zoek de verschillen ZORGONDERWIJS / MG / BLOK 4 WE ZIJN ALLEMAAL ANDERS LES 13A Les 13a Zoek de verschillen Voorbeeldles SO/Zorgonderwijs/MG/Blok 4 We zijn allemaal anders Les 13 a+b: Zoek de verschillen Doel blok 4: Leerlingen

Nadere informatie

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Titel Eerlijk verdelen 1: plakjes koek Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES

Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen. Het

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Inleiding

Inhoud. Voorwoord. Inleiding Inhoud 05 06 Voorwoord Inleiding 10 14 17 21 25 29 33 37 41 44 47 51 56 60 66 Deel 1 Schrijftechnieken 1. Aanvulzin 2. Aanvulzin 3 x 3. Sprinten 4. Lijstje 5. Woordgedicht 6. Elfje 7. Rondeel 8. Herhaalgedicht

Nadere informatie

)*.-2%* Thema TEAM. Module 3: Feedback geven en ontvangen "#$%&%&'()*$)+%&'(,-.$'*'%/)+-(,#*0-//%*&$1/

)*.-2%* Thema TEAM. Module 3: Feedback geven en ontvangen #$%&%&'()*$)+%&'(,-.$'*'%/)+-(,#*0-//%*&$1/ Thema TEAM Module 3: Feedback geven en ontvangen Voorbeeld van het begin van de training feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen Het geven van effectieve feedback is een waardevol hulpmiddel

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Workshop Persoonlijk Leiderschap

Workshop Persoonlijk Leiderschap 2015 Workshop Persoonlijk Leiderschap Margje Mul & Jorg Andree Hanzehogeschool Groningen 2-3-2015 Draaiboek Persoonlijk leiderschap. Doel: loskomen, kennismaken, ontmoeten, contact Een half uur voor start

Nadere informatie

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Achterdochtig gedrag Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is achterdochtig gedrag? Dementie kan ervoor zorgen dat

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 9: Pesten en plagen - AANGEPASTE LES Doel blok 1: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen. Leskern: Het verschil tussen pesten

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Return to sender. Vera Vergunst, Carla Versteeg & Anne van der Kooi

Return to sender. Vera Vergunst, Carla Versteeg & Anne van der Kooi Return to sender returnbrieven Vera Vergunst, Carla Versteeg & Anne van der Kooi Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Return to Sender. Dit product is voortgekomen uit een door CED-Groep en

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Beste mentoren en collega s,

Beste mentoren en collega s, Beste mentoren en collega s, Welkom aan het begin van een nieuw schooljaar als mentor/docent van een derde klas. Ter voorbereiding tref je hieronder de handleiding voor het startprogramma dat je straks

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Infobulletin. September 2013. 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs

Infobulletin. September 2013. 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs Infobulletin September 2013 Kalender Zondag 1 september juf Irma Jansen jarig Dinsdag 3 september 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs Woensdag 4 september juf Irma Groothuis jarig Donderdag

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

1 Uit de map: Probleemoplossen in interactie

1 Uit de map: Probleemoplossen in interactie Titel Genoeg ruimte? 1 Groep/niveau Groep 6/7 Leerstofaspecten Versterken van het begrip oppervlakte De vierkante meter als oppervlakte-eenheid Benodigdheden Per tweetal: een stuk papier of plastic van

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie